FI127109B - Vetoaisa ja sovitelma kuorma-ajoneuvon perävaunun yhteydessä - Google Patents
Vetoaisa ja sovitelma kuorma-ajoneuvon perävaunun yhteydessä Download PDFInfo
- Publication number
- FI127109B FI127109B FI20155155A FI20155155A FI127109B FI 127109 B FI127109 B FI 127109B FI 20155155 A FI20155155 A FI 20155155A FI 20155155 A FI20155155 A FI 20155155A FI 127109 B FI127109 B FI 127109B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- drawbar
- arm
- support structure
- trailer
- truck
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60D—VEHICLE CONNECTIONS
- B60D1/00—Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices
- B60D1/14—Draw-gear or towing devices characterised by their type
- B60D1/145—Draw-gear or towing devices characterised by their type consisting of an elongated single bar or tube
- B60D1/155—Draw-gear or towing devices characterised by their type consisting of an elongated single bar or tube comprising telescopic or foldable parts
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B60—VEHICLES IN GENERAL
- B60D—VEHICLE CONNECTIONS
- B60D1/00—Traction couplings; Hitches; Draw-gear; Towing devices
- B60D1/14—Draw-gear or towing devices characterised by their type
- B60D1/143—Draw-gear or towing devices characterised by their type characterised by the mounting of the draw-gear on the towed vehicle
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B62—LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
- B62D—MOTOR VEHICLES; TRAILERS
- B62D53/00—Tractor-trailer combinations; Road trains
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Transportation (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Combustion & Propulsion (AREA)
- Handcart (AREA)
Description
VETOAISA JA SOVITELMA KUORMA-AJONEUVON PERÄVAUNUN YHTEYDESSÄ
Keksinnön kohteena on vetoaisa, johon kuuluu - tukirakenne mahdollistaen vetoaisan niveltämisen perävaunun etuvaunuun, - teleskooppinen varsi sovitettuna tukirakenteen lävitse ja sovitettuna vedettäväksi maksimipituuteensa käyttöasen-nossa ja minimipituuteensa kasetoitaessa, ja - kiinnityspää teleskooppisen varren yhdessä päässä mahdollistaen vetoaisan kiinnittämisen perävaunua vetävään kuorma-ajoneuvoon.
Keksinnön kohteena on myös sovitelma kuorma-ajoneuvon perävaunun yhteydessä.
Tekniikan tasosta tunnetaan hakijan julkaisu W0 2012/153005 AI, jossa on esitetty sovitelma kuorma-ajoneuvon perävaunun yhteydessä. Tässä sovitelmassa kuorma-ajoneuvon perävaunussa on teleskooppinen vetoaisa, joka mahdollistaa kuorma-ajoneuvon peruuttamisen kiinni perävaunuun kasetoinnin ajaksi irrottamatta vetoaisaa. Tällainen sovitelma on erityisen kätevä, sillä vetoaisa voidaan säilyttää irti maasta, jolloin se säilyy puhtaampana. Tästä huolimatta erityisesti maansiirtokuljetuk-sissa vetoaisa likaantuu kuran lentäessä vetoaisaan kosteissa olosuhteissa toimittaessa. Vetoaisan kuraantuminen puolestaan aiheuttaa ongelmia teleskooppisen vetoaisan teleskooppiliik-keessä, joka voi jumittua lian joutuessa teleskooppi vetoaisan varren ja tukirakenteen väliin.
Tekniikan tasosta tunnetaan myös julkaisu EP 2716530 AI, josta tunnetaan laitteisto kuorma-ajoneuvossa ja liukuaisa sekä siihen kuuluvat lukitusvälineet. Liukuaisan varren molemmissa päissä on ainakin osalle pituutta kavennus.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada tekniikan tason veto-aisoja parempi vetoaisa, joka toimii kaikissa olosuhteissa. Tämän keksinnön tunnusomaiset piirteet ilmenevät oheisesta patenttivaatimuksesta 1. Keksinnön tarkoituksena on myös aikaansaada tekniikan tason sovitelmia parempi sovitelma, jossa vetoaisan toimivuus taataan kaikissa olosuhteissa. Tämän keksinnön tunnusomaiset piirteet ilmenevät oheisesta patenttivaatimuksesta 8 . Tämä tarkoitus voidaan saavuttaa vetoaisalla, johon kuuluu tukirakenne mahdollistaen vetoaisan niveltämisen perävaunun etuvaunuun, teleskooppinen varsi sovitettuna tukirakenteen lävitse ja sovitettuna vedettäväksi maksimipituuteensa käyt-töasennossa ja minimipituuteensa kasetoitaessa, ja kiinnityspää teleskooppisen varren yhdessä päässä mahdollistaen vetoaisan kiinnittämisen perävaunua vetävään kuorma-ajoneuvoon. Varteen kuuluu osalle pituutta kavennus jumittumisen estämiseksi. Kavennuksen ansiosta varren ja tukirakenteen välillä on suurempi välys, mikä mahdollistaa varren liikuttamisen liasta huolimatta kaikissa olosuhteissa.
Kavennus voi olla leveydeltään 95 % - 99 %, edullisesti 97 - 98 % varteen kuuluvasta kaventamattomasta osasta. Tällöin kavennus on riittävän suuri varren liikkuvuuden takaamiseksi ja myöskin riittävän pieni, jotta varsi ei pääse roikkumaan liian alhaalla ollessaan minimimitassaan.
Varteen voi kuulua kaventamaton osa, joka voi olla pituudeltaan vähintään yhtä pitkä kuin tukirakenteeseen kuuluva tukipinta varren tukemiseksi teleskooppisen varren ollessa ulosvedettynä. Tällöin varsi asettuu riittävän tarkasti vaaka-asentoon, jolloin kiinnityspää säilyy sopivalla korkeudella esimerkiksi automaattiseen vetokitaan tapahtuvaa kiinnitystä varten.
Erään sovellusmuodon mukaan kavennus on tasaisesti kasvava mentäessä varren matkalla. Tällöin varsi voidaan toteuttaa ilman jyrkkiä kulmia tai vastaavia, jotka voisivat heikentää varren rakennetta. Toisin sanottuna vetoaisa on tällöin kartiomainen.
Kavennus voi olla varren ainakin yhdellä sivulla. Tällöin varren vaakasuuntainen suuntaus säilyy koko ajan tasaisena samalla kun sivulla oleva kavennus estää teleskooppisen varren jumittumista.
Kavennus voi olla myös sekä varren sivuilla että ylä- ja/tai alapuolella. Näin saavutetaan vielä varmempi toiminta, sillä jumittumisvaara poistuu sekä sivujen että ylä- ja alapuolen osalta.
Edullisesti vetoaisaan kuuluu lukitusvälineet varren lukitsemiseksi tukirakenteen suhteen, joihin lukitusvälineisiin kuuluu varren yhteen päähän sovitettu lukitusvaste ja tukirakenteeseen muodostettu lukituselin sovitettuna työntymään lukitusvastee-seen lukiten varren tukirakenteen suhteen. Näin teleskooppinen vetoaisa pysyy maksimipituudessaan siihen kohdistuvista vetoaisan pitkittäissuuntaisista voimista huolimatta.
Erään sovellusmuodon mukaan vetoaisaan kuuluu välyksenpoisto-välineet, joihin kuuluu varren kiinnityspään suhteen vastakkaiseen päähän sovitettu sovituspalat ja tukirakenteeseen sovitettu aukko. Näin kavennuksella varustettu vetoaisa saadaan tukevaksi, kun se on maksimipituudessaan.
Erään toisen sovellusmuodon mukaan vetoaisaan kuuluu elastinen palautuselin sovitettuna varren kiinnityspään puoleisen pään ja tukirakenteen välille varren palauttamiseksi osittain. Tällä varmistetaan se, että vetoaisan kiinnityspää ylettyy kaikissa tilanteissa kuorma-ajoneuvon vetokitaan. Tämä on erityisen tärkeä perävaunua poimittaessa kasettilavojen tyhjennyksen jälkeen.
Keksinnön mukaisen sovitelman tarkoitus voidaan saavuttaa sovitelmalla kuorma-ajoneuvon perävaunun yhteydessä, jossa perävaunuun kuuluu runko ja rungon etuvaunuun nivelletty teleskooppinen vetoaisa, johon vetoaisaan kuuluu tukirakenne nivellettynä etuvaunuun, tukirakenteen lävitse sovitettu varsi ja sen vastakkaisessa päässä kiinnityspää vetoaisan kiinnittämiseksi perävaunua vetävään kuorma-ajoneuvoon. Varteen kuuluu ainakin osalle pituutta kavennus. Kavennuksen avulla voidaan estää vetoaisan varren jumittuminen tukirakenteeseen.
Edullisesti perävaunu on oleellisen ylityksetön. Näin perävaunu voidaan valmistaa teleskooppiaisan kanssa huomattavan lyhyeksi, jolloin perävaunun omapaino kevenee mahdollistaen suuremman hyötykuorman. Lyhyen perävaunun kanssa käytetään tekniikan tason vetoaisoja pidempää vetoaisaa, joka puolestaan rauhoittaa perävaunun käytöstä vedettäessä. Tässä yhteydessä oleellisesti ylityksettömällä tarkoitetaan sitä, että perävaunun ylitys on maksimissaan 0,5 m.
Edullisesti perävaunun runko on valmistettu RAEX-teräksestä.
Edullisesti sovitelmassa käytettävä kasettilava on itsekantava, jolloin sen paino jakautuu perävaunun rungolle pyörien kohdille. Aikaisemmin kasettiperäkärry on mitoitettu jäykkyyden mukaan, koska kasettilavan paino osuu tekniikan tason mukaisissa perävaunuissa edessä akselivälille ja rungon taipuma tulee rajoittaa kohtuulliseen määrään. Koska nyt itsekantava kasettilava tukeutuu suoraan pyörien kohdalle, runkoon ei kohdistu taivuttavaa kuormitusta. Myös etuylitys on niin lyhyt, ettei sen taipuma ole merkittävä. Tekniikan tason mukaisissa perävaunuissa runko kestäisi myös ohuemmilla ainevahvuuksilla, mutta tämä aiheuttaisi rungon käyttäytymisen kuormituksessa jousen lailla. Nyt keksinnön mukaisessa sovitelmassa lyhyt runko pienellä etuylityksellä voidaan tehdä suurilujuuksisesta (myötöraja yli 1000 N/mm2), kuten RAEX-teräksestä ohuella ainevahvuudella, mikä keventää perävaunun painoa entisestään.
Keksintöä kuvataan seuraavassa yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisiin eräitä keksinnön sovelluksia kuvaaviin piirroksiin, joissa
Kuva la esittää sivulta päin keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovellusmuodon käytettynä keksinnön mukaisessa sovitelmassa, kun vetoaisa on pitkänä,
Kuva la esittää sivulta päin keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovellusmuodon käytettynä keksinnön mukaisessa sovitelmassa, kun vetoaisa on lyhyenä kase-toitaessa,
Kuva le esittää periaatteellisena kuvana keksinnön mukaisen vetoaisan erästä sovellusmuotoa ylhäältä päin,
Kuva Id esittää periaatteellisena kuvana keksinnön mukaisen vetoaisan erästä toista sovellusmuotoa ylhäältä päin,
Kuva 2a esittää keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovel lusmuodon alta päin kuvattuna, kun vetoaisa on pitkänä,
Kuva 2b esittää keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovel lusmuodon päältä päin kuvattuna, kun vetoaisa on pitkänä,
Kuva 3a esittää keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovel lusmuodon aksonometrisesti kuvattuna, kun vetoaisa on lyhyenä,
Kuva 3b esittää keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovel lusmuodon aksonometrisesti kuvattuna, kun vetoaisa on pitkänä,
Kuva 3c esittää keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovel- lusmuodon leikattuna varren lukitusvälineiden kohdalta tukirakennetta varren pituussuunnassa poikittain,
Kuva 4 esittää kuvan 2b leikkauksen suurennoksen,
Kuva 5a esittää keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovel- lusmuodon päältä päin kuvattuna, kun vetoaisa on lyhennettynä,
Kuva 5b esittää kuvan 5a leikkauksen suurennoksen,
Kuva 6 esittää ylhäältä päin keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovellusmuodon tukirakenteen ilman yläpuolista suojalevyä,
Kuva 7a esittää keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovel lusmuodon sivulta päin kuvattuna, kun vetoaisa on lyhyenä,
Kuva 7b esittää keksinnön mukaisen vetoaisan erään sovel lusmuodon sivulta päin kuvattuna, kun vetoaisa on pitkänä.
Kuvien la ja Ib mukaisesti keksinnön mukaiseen sovitelmaan 10 kuuluu perävaunu 12, johon kuuluu runko 18 ja rungon 18 etuvaunuun 45 nivelletty teleskooppinen vetoaisa 13. Vetoaisaan 13 kuuluu tukirakenne 30 nivellettynä etuvaunuun 45, tukirakenteeseen 30 yhdistetty varsi 23 ja sen vastakkaisessa päässä kiinnityspää 28 vetoaisan 13 kiinnittämiseksi perävaunua 12 vetävään kuorma-ajoneuvoon 14. Varteen 23 kuuluu osalle pituutta kavennus 66, joka näkyy periaatteellisissa kuvissa le ja Id. Kavennus on edullisesti jatkuva koko varren mitalla, mutta ainakin varren 23 kiinnityspäälle 28 vastakkainen pää voi olla ilman kavennusta, jolloin se asettuu tiiviisti paikoilleen. Toisin sanottuna varsi on muodoltaan kartio, joka kapenee kiinnityspäätä kohti. Kartiomainen muoto voi olla symmetrinen, epäsymmetrinen tai toispuoleinen.
Kuvien la ja Ib mukaisesti teleskooppista vetoaisaa 13 käytettäessä kuorma-ajoneuvon 14 perään kytkettävä perävaunu 12 voi olla huomattavan lyhyt. Tieliikennelaissa on määritetty kuorma-ajoneuvon ja perävaunun muodostaman yhdistelmän mini-mipituus tietylle kokonaispainolle. Jotta tämä minimipituus saavutetaan haluttua kokonaiskuormaa varten, tulee kuorma-ajoneuvon, vetoaisan ja perävaunun yhdistelmän olla riittävän pitkä. Keksinnön mukaisessa sovitelmassa lyhyttä perävaunua kompensoidaan pitkällä teleskooppisella vetoaisalla, jolloin yhdistelmän pituus täyttää lain vaatimukset. Tässä yhteydessä perävaunun lyhyellä pituudella tarkoitetaan sitä, että perävaunussa 12 on maksimissaan 0,5 m ylitystä perävaunun 12 etuvaunun 45 puoleisessa päädyssä. Etuvaunu 45 on edullisesti telipyörillä varustettu, jolloin itsekantavan kasettilavan paino jakautuu tasaisesti perävaunun etu- ja takapään kesken. Ylityksettömän perävaunun etuna on sen kevyempi paino, joka voi olla jopa 2 tn pienempi kuin perinteisellä perävaunulla. Lisäksi tällainen perävaunu on edullisempi valmistaa, sillä siinä voidaan käyttää rungon ylälattarautana 10 mm vahvuista terästä ja alalattarautana 8 mm vahvuista terästä. Tämä on mahdollista, koska kasettilavan paino otetaan vastaan molemmista päädyistä suoraan telipyörien kohdalla, jolloin runkoon kohdistuva momentti on pienempi. Kuvassa Ib on esitetty yhdistelmän kasetointivaihe, jossa perävaunun kasettilava siirretään siirtovälineiden avulla kuorma-ajoneuvon lavan sisään.
Kuvan le mukaisesti keksinnön mukaiseen vetoaisaan 13 kuuluu kavennus 66 ainakin osalle vetoaisan 13 varren 23 pituutta. Kavennus 66 on edullisesti varren 23 ainakin yhdellä sivulla 38, joka on vetoaisan 13 käyttöasennossa oleellisesti vertikaalinen. Kuvan le mukaisesti kavennus 66 voi olla vain varren 23 yhdellä sivulla 38, jolloin toinen sivu 38 on suora koko varren 23 matkalla. Edullisesti kavennus 66 on kuitenkin symmetrisesti molemmilla sivuilla 38 kuvan Id mukaisesti, jolloin myös voimat kohdistuvat symmetrisesti varteen 23. Vaikka kuvista la, Ib ja 2a - 8 vetoaisan varren kavennusta on vaikea havaita, tulee ymmärtää, että vetoaisan varressa on aina kavennus. Kavennus on pienimmillään vain 2 mm, joka on joissain tapauksissa riittävä kavennus varren jumittumisen estämiseksi. Edullisesti kavennus on kuitenkin vähintään 5 mm, joka takaa teleskooppisen varren liikkuvuuden suhteessa tukirakenteeseen kaikissa olosuhteissa. Kavennus voi olla myös muodostettu vetoaisan varren ylä- ja/tai alapuolelle pintoihin, jotka ovat vetoaisan käyttöasennossa horisontaalisia. Erään sovellusmuodon mukaan varteen voi kuulua myös kaventamaton osa kiinnityspään suhteen vastakkaiseen päähän vartta. Kaventamattoman osan avulla varsi voi olla välyksetön maksimipituudessaan, jolloin kaventamaton osa on tukirakenteen sisällä.
Kuvien 2a ja 2b mukaisesti keksinnön mukaiseen vetoaisaan 13 kuuluu tukirakenne 30 vetoaisan 13 niveltämiseksi perävaunun etuvaunuun, tukirakenteen 30 läpäisevä teleskooppinen varsi 23, joka on sovitettu vedettäväksi maksimipituuteensa käyttöasennossa ja minimipituuteensa kasetoitaessa, sekä varren 23 tukirakenteelle maksimipituudessaan vastakkaiseen päähän kuuluva kiinnityspää 28 vetoaisan 13 kiinnittämiseksi perävaunua vetävään kuorma-ajoneuvoon. Tämän lisäksi varteen 23 kuuluu osalle pituutta kuvassa le esitetty kavennus 66 jumittumisen estämiseksi. Keksinnön mukainen vetoaisa 13 voi olla pituudeltaan 2 - 8 m, mutta edullisesti se on yli 5 m pitkä, jolloin sovitelmassa käytettävä perävaunu voi olla oleellisen ylityksetön. Kuvien 2a ja 2b mukaisesti kiinnityspää 28 on edullisesti vetosilmukka, joka voi olla tekniikan tason mukainen. Tukirakenne 30 voi puolestaan olla teräslevyistä pulttaamalla koottu A-pukkirakenne, jonka varsi 23 läpäisee. Tukirakenteeseen 30 kuuluu yhteen päähän kiinnitysvarsien 34 (kuvassa 6) päissä olevat kiinnityskorvakkeet 46, joiden avulla vetoaisa 13 nivelletään perävaunuun. Edullisesti korvakkeiden etäisyys toisistaan on alle pienempi kuin 980 mm, jolloin tukirakenne voidaan niveltää perävaunun runkopalkkien välille, joiden välinen etäisyys on yleensä 980 mm. Jos tukirakenteen leveys on 980 mm, sen pituus voi olla puolestaan 740 mm. Edullisesti vetoaisan kiinnityspiste perävaunussa on etuvaunun kääntökehän etureunassa.
Kuvien 2a ja 2b mukaisesti varren 23 sivuun 38 voi kuulua kisko 42, johon pneumatiikka- ja sähköletkujen kannattimet ripustetaan. Kannattimet pääsevät liikkumaan kiskoa pitkin, mahdollistaen pneumatiikka- ja sähköletkujen kasaantumisen vetoaisan ollessa minimimitassaan esimerkiksi kasetoinnin aikana. Sivussa olevan kiskon ansiosta pneumatiikka- ja sähköletkut ovat vetoaisan sivussa suojassa. Kisko 42 kulkee varren 23 tavoin tukirakenteen 30 lävitse, jolloin se on suojassa. Varsi 23 voi keinua vertikaalisuunnassa kiskon 42 rajoittamatta liikettä.
Kuvien 3a ja 3b mukaisesti keksinnön mukaiseen vetoaisaan 13 kuuluu edullisesti lukitusvälineet 36, joihin kuuluu tukirakenteeseen sovitettu esimerkiksi jousi- tai paineilmakuormit-teinen lukituselin 44 ja varteen 23 sovitettu lukitusvaste 50. Edullisesti lukitusvaste on sijoitettu vastakkaiseen päähän vartta 23 suhteessa kiinnityspäähän 28. Lukitusvälineiden 36 avulla vetoaisa 13 saadaan lukittua kuvan 3b mukaiseen maksimipituuteensa, jolloin teleskooppinen vetoaisa ei pääse lyhentymään perävaunun massan vaikutuksesta esimerkiksi jarrutuksissa. Kuvassa 3c esitetään vetoaisan 13 rakennetta poikkileikattuna lukitusvälineiden 36 kohdalta, kun lukitus-välineet 36 ovat lukinneet vetoaisan 13 maksimipituuteensa. Kuvan 3c mukaisesti lukituselimen 44 sisällä voi olla lukitusmäntä 47, joka liikkuu varren 23 lukitusvasteen 50 sisälle estäen varren 23 pituussuuntaisen liikkeen suhteessa tukirakenteeseen 30. Edullisesti lukitusmäntää liikuttaa itsepidättyvä 500 kg jousi. Lukitusmäntä voidaan avata esimerkiksi paineilman avulla.
Kuvasta 3a nähdään, kuinka vetoaisaan 13 voi kuulua välyksen-poistovälineet 55, joiden avulla varren 23 välys suhteessa tukirakenteeseen 30 poistetaan vetoaisan ollessa maksimipituudessaan. Välyksenpoistovälineisiin 55 voi kuulua oleellisesti varren 23 pituussuuntaiset sovituspalat eli lukitustapit 52, jotka on kiinnitetty varren päätykappaleeseen 48. Pääty-kappale 48 estää vartta 23 kulkemasta kokonaan tukirakenteen 30 lävitse. Kuvan 3c mukaisesti tukirakenteen 30 teräslevyistä 64 valmistetun rakenteen sisään kuluu ohjauspalat 56, jotka rajaavat yhdessä tukirakenteen 30 kantena toimivien teräslevyjen 64 kanssa väliinsä tilan vartta 23 varten. Edullisesti ohjauspalat ovat säädettävissä leveyssuunnassa, jolloin vaakasuuntainen välys saadaan pääosin poistettua. Ohjauspalojen 56 keskelle kuuluu oleellisesti varren 23 pituussuuntaiset aukot 58, jotka ovat halkaisijaltaan vastaavat kuin välyksenpoistovälineisiin 55 kuuluvat lukitustapit 52. Kun varsi vedetään teleskooppisesti maksimipituuteensa, lukitustapit 52 tulevat aukkojen 58 sisään samalla kohdistaen varren 23 ohjauspalojen 56 suhteen poistaen välyksen. Näin teleskooppinen vetoaisa on tukeva maksimipituudessaan .
Kuvissa 4a ja 4b on esitetty keksinnön mukaisen vetoaisan 13 erään sovellusmuodon rakennetta, kun vetoaisa on maksimipituudessaan. Kuvan 4b mukaisesti vetoaisan 13 ollessa maksimipituudessaan välyksenpoistovälineet 55 poistavat välyksen vetoaisan 13 varren 23 ja tukirakenteen 30 väliltä, jolloin varsi 23 ja tukirakenne 30 ovat pääosin pintojensa osalta vastakkain. Kuvissa 5a ja 5b on puolestaan esitetty keksinnön mukaisen vetoaisan 13 erään sovellusmuodon rakennetta, kun vetoaisa 13 on lyhennetty. Kun vetoaisan 13 vartta 23 liikutetaan sisään päin, eli toisin sanottuna kun varren 23 kiinnityspää 28 liikkuu kohti tukirakennetta 30, tukirakenteen 30 sisään tulee varren 23 kavennus aiheuttaen välystä varren 23 ja tukirakenteen 30 välille. Tämä välys näkyy selkeästi kuvassa 5b. Kuvan 5b sovellusmuodossa kavennus on sekä varren leveys- että korkeussuuntainen, jolloin sekä varren 23 sivuille 38 että päälle jää väli tukirakenteen 30 pintoihin. Tämä väli estää varren 23 jumittumisen tukirakenteeseen .
Kuvassa 6 on esitetty keksinnön mukaisen vetoaisan 13 erään sovellusmuodon mukaista tukirakennetta 30 ilman päällimmäistä teräslevyä. Kuvan 6 mukaisesti tukirakenteeseen kuuluu edullisesti kahdet parit ohjauspaloja 56, jotka molemmat sijaitsevat varren 23 suuntaisesti molemmissa päissä tukirakennetta 30. Molemmat ohjauspalat 56 asetetaan aluksi kiinni varren 23 pintaan, kun varsi 23 on vedetty maksimipituuteensa ulos tukirakenteen sisältä. Kuvan mukaisesti tällöin välyksenpois-tovälineiden 55 lukitustapit 52 ovat vetoaisan 13 kiinnitys-korvakkeita 46 lähempien ohjauspalojen 56 aukoissa 58. Kuvan 6 mukaisesti tukirakenne 30 voi olla koottu kokonaan pulttien 39 avulla, jolloin hitsauksia ei tarvita.
Kuvissa 7a ja 7b on esitetty keksinnön mukaisen vetoaisan 13 eräs sovellusmuoto sivusta kuvattuna minimi- ja maksimipituudessaan. Kuvien mukaisesti tukirakenteen 30 varren 23 kiinnityspään 28 puoleiseen päätyyn voi kuulua elastinen palautuselin 60, jonka tarkoituksena on palauttaa vartta 23 hiukan eteenpäin, kun varsi 23 on työnnetty minimipituuteensa. Tässä yhteydessä minimipi-tuudella tarkoitetaan sitä, että varren 23 kiinnityspää 28 on mahdollisimman lähellä tukirakennetta 30, kun taas maksimipituudella tilannetta, jossa varren 23 kiinnityspää 28 on mahdollisimman kaukana tukirakenteesta 30. Varren 23 palautuksen tarkoituksena on työntää vartta 23 ja siinä olevaan kiinni-tyspäätä 28 sen verran ulospäin tukirakenteen 30 sisältä, jotta kiinnityspää 28 ulottuu varmasti kuorma-ajoneuvon 14 vetokitaan 78. Kuvan ib mukaisesti perävaunun 12 kasettilavaa 77 kase-toitaessa vetoaisan 13 ollessa irti kuorma-ajoneuvon 14 vetokidasta 78 kuorma-ajoneuvo 14 ja perävaunu 12 tulevat niin lähelle toisiaan, että varsi 23 painuu niin syvälle tukirakenteen 30 sisään, että kiinnityspää 28 ei välttämättä ylety kuorma-ajoneuvon 14 vetokitaan 78 ilman elastisen palautuselimen 60 toimintaa. Elastinen palautuselin voi olla esimerkiksi kumi-tyyny, jousi tai muu vastaava elin, jonka avulla vartta voidaan palauttaa. Palautuselin 60 työntää vartta 23 edullisesti varteen 23 kuuluvasta päätylaipasta 37.
Keksinnön mukaista vetoaisaa ja sovitelmaa voidaan käyttää erilaisien kuorma-ajoneuvon ja perävaunun muodostamien yhdistelmien yhteydessä. Erityisen edullista on käyttää keksintöä kasettilavoja käyttävän yhdistelmän yhteydessä, jossa kuorma-ajoneuvossa on automaattinen vetokita. Tässä yhteydessä tulee huomata, että sovitelmassa esitettyä oleellisesti ylityksetöntä perävaunua voidaan käyttää myös erikseen ilman teleskooppista vetoaisaa tai ilman kavennettua teleskooppista vetoaisaa kasettilavan ollessa itsekantava.
Claims (10)
1. Vetoaisa, johon kuuluu - tukirakenne (30) mahdollistaen vetoaisan (13) niveltämisen perävaunun (12) etuvaunuun (45), - teleskooppinen varsi (23) sovitettuna tukirakenteen (30) lävitse ja sovitettuna vedettäväksi maksimipituuteensa käyttöasennossa ja minimipituuteensa kasetoitaessa, ja - kiinnityspää (28) sanotun teleskooppisen varren (23) yhdessä päässä mahdollistaen vetoaisan (13) kiinnittämisen perävaunua (12) vetävään kuorma-ajoneuvoon (14), tunnettu siitä, että sanottuun varteen (23) kuuluu ainakin osalle pituutta kavennus (66) jumittumisen estämiseksi, jolloin varren (23) ja tukirakenteen (30) välillä on suurempi välys mahdollistaen varren (23) liikuttamisen liasta huolimatta kaikissa olosuhteissa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vetoaisa, tunnettu siitä, että sanottu kavennus (66) on leveydeltään 95 % - 99 %, edullisesti 97 - 98 % varteen (23) kuuluvasta kaventamattomasta osasta.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vetoaisa, tunnettu siitä, että vetoaisaan (13) kuuluu lukitusvälineet (36) varren (23) lukitsemiseksi tukirakenteen (30) suhteen, joihin luki-tusvälineisiin (36) kuuluu varren (23) yhteen päähän sovitettu lukitusvaste (50) ja tukirakenteeseen (30) muodostettu luki-tuselin (44) sovitettuna työntymään lukitusvasteeseen (50) lukiten varren (23) tukirakenteen (30) suhteen.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen vetoaisa, tunnettu siitä, että kavennus (66) on varren (23) ainakin yhdellä sivulla (38).
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen vetoaisa, tunnettu siitä, että kavennus (66) on sekä varren (23) sivuilla että ylä- ja/tai alapuolella.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen vetoaisa, tunnettu siitä, että vetoaisaan (13) kuuluu välyksenpoistovä-lineet (55), joihin kuuluu varren (23) kiinnityspään (28) suhteen vastakkaiseen päähän sovitettu sovituspala (52) ja tukirakenteeseen sovitettu aukko (58).
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen vetoaisa, tunnettu siitä, että vetoaisaan (13) kuuluu elastinen palau-tuselin (60) sovitettuna varren (23) kiinnityspään (28) puoleisen pään ja tukirakenteen (30) välille varren (23) palauttamiseksi osittain.
8. Sovitelma kuorma-ajoneuvon perävaunun yhteydessä, jossa perävaunuun (12) kuuluu runko (18) ja rungon (18) etuvaunuun (5) nivelletty teleskooppinen vetoaisa (13), johon vetoaisaan (13) kuuluu tukirakenne (30) nivellettynä etuvaunuun (45), tukirakenteen (30) lävitse sovitettu varsi (23) ja sen vastakkaisessa päässä kiinnityspää (28) vetoaisan (13) kiinnittämiseksi perävaunua (12) vetävään kuorma-ajoneuvoon (14), tunnettu siitä, että sanottuun varteen (23) kuuluu ainakin osalle pituutta kavennus (66), jolloin varren (23) ja tukirakenteen (30) välillä on suurempi välys mahdollistaen varren (23) liikuttamisen liasta huolimatta kaikissa olosuhteissa.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että sanottu perävaunu (12) on oleellisen ylityksetön.
10. Patenttivaatimuksen 8 tai 9 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että sanottu perävaunun (12) runko (18) on valmistettu RAEX-teräksestä. PATENTKRAV
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20155155A FI127109B (fi) | 2015-03-10 | 2015-03-10 | Vetoaisa ja sovitelma kuorma-ajoneuvon perävaunun yhteydessä |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20155155A FI127109B (fi) | 2015-03-10 | 2015-03-10 | Vetoaisa ja sovitelma kuorma-ajoneuvon perävaunun yhteydessä |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20155155A FI20155155A (fi) | 2016-09-11 |
FI127109B true FI127109B (fi) | 2017-11-15 |
Family
ID=57103582
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20155155A FI127109B (fi) | 2015-03-10 | 2015-03-10 | Vetoaisa ja sovitelma kuorma-ajoneuvon perävaunun yhteydessä |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI127109B (fi) |
-
2015
- 2015-03-10 FI FI20155155A patent/FI127109B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20155155A (fi) | 2016-09-11 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US8727360B2 (en) | Drop deck trailer | |
US11345296B2 (en) | Side underride guard | |
US8876139B2 (en) | Truck towing system and assembly | |
EP2103458A1 (en) | A vehicle hitch | |
US4815915A (en) | Under-vehicle towing apparatus | |
US20200269789A1 (en) | Side Underride Guard | |
US20160214629A1 (en) | Rail Vehicle With A Completely Retractable Coupling | |
US10486578B2 (en) | Overhead lift assist system | |
US9834244B2 (en) | Trailer with bogie and runners for off-road driving | |
EP3184405B1 (en) | Low bed semi-trailer | |
FI127109B (fi) | Vetoaisa ja sovitelma kuorma-ajoneuvon perävaunun yhteydessä | |
US4214776A (en) | Pick up container for three point tractor hitch | |
SK84598A3 (en) | Transport wagon for the unloading of long railway rails | |
EP3266629B1 (en) | Device for supporting a load of a gangway structure between two cars, a gangway for connecting a first car with a second car and allowing passage of passengers from the first car to the second car, multi-car vehicle comprising a gangway and two cars which are connected by the gangway and method to support a load of a gangway structure between two cars | |
EP2873558B1 (en) | Semi-trailer for transporting goods | |
EP3141422B1 (en) | A sliding bogie trailer | |
US8523216B2 (en) | Fifth wheel slide rail | |
US11697440B2 (en) | Dual tow ring tongue coupler | |
US20050236796A1 (en) | Vehicle suspension system | |
GB2139063A (en) | Device for the pneumatic discharge of material in particular granular material | |
FI126937B (fi) | Kiinnitysrunko kuorma-autoon | |
CN109436108A (zh) | 组合式重型液压车 | |
FI128109B (fi) | Kiinnitysrunko kuorma-autoon | |
US20150158465A1 (en) | Support Winch | |
DE102006008801A1 (de) | Anhänger |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 127109 Country of ref document: FI Kind code of ref document: B |
|
MM | Patent lapsed |