FI126875B - Lukitusväline teränpidikelaitetta varten - Google Patents

Lukitusväline teränpidikelaitetta varten Download PDF

Info

Publication number
FI126875B
FI126875B FI20115114A FI20115114A FI126875B FI 126875 B FI126875 B FI 126875B FI 20115114 A FI20115114 A FI 20115114A FI 20115114 A FI20115114 A FI 20115114A FI 126875 B FI126875 B FI 126875B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
att
locking device
låsorgan
blade
för
Prior art date
Application number
FI20115114A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20115114A (fi
Inventor
Bjorn Sjolander
Bo Thomas Sjolander
Robert Sjolander
Original Assignee
C M E Blasting & Mining Equipment Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from CA002636995A external-priority patent/CA2636995A1/en
Application filed by C M E Blasting & Mining Equipment Ltd filed Critical C M E Blasting & Mining Equipment Ltd
Priority to FI20115114A priority Critical patent/FI126875B/fi
Publication of FI20115114A publication Critical patent/FI20115114A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI126875B publication Critical patent/FI126875B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B24GRINDING; POLISHING
    • B24BMACHINES, DEVICES, OR PROCESSES FOR GRINDING OR POLISHING; DRESSING OR CONDITIONING OF ABRADING SURFACES; FEEDING OF GRINDING, POLISHING, OR LAPPING AGENTS
    • B24B3/00Sharpening cutting edges, e.g. of tools; Accessories therefor, e.g. for holding the tools
    • B24B3/34Sharpening cutting edges, e.g. of tools; Accessories therefor, e.g. for holding the tools of turning or planing tools or tool bits, e.g. gear cutters
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B24GRINDING; POLISHING
    • B24BMACHINES, DEVICES, OR PROCESSES FOR GRINDING OR POLISHING; DRESSING OR CONDITIONING OF ABRADING SURFACES; FEEDING OF GRINDING, POLISHING, OR LAPPING AGENTS
    • B24B3/00Sharpening cutting edges, e.g. of tools; Accessories therefor, e.g. for holding the tools
    • B24B3/24Sharpening cutting edges, e.g. of tools; Accessories therefor, e.g. for holding the tools of drills
    • B24B3/33Sharpening cutting edges, e.g. of tools; Accessories therefor, e.g. for holding the tools of drills of drills for stone
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B24GRINDING; POLISHING
    • B24BMACHINES, DEVICES, OR PROCESSES FOR GRINDING OR POLISHING; DRESSING OR CONDITIONING OF ABRADING SURFACES; FEEDING OF GRINDING, POLISHING, OR LAPPING AGENTS
    • B24B41/00Component parts such as frames, beds, carriages, headstocks
    • B24B41/06Work supports, e.g. adjustable steadies

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Finish Polishing, Edge Sharpening, And Grinding By Specific Grinding Devices (AREA)

Description

LUKITUSVÄLINE TERÄNPIDIKELAITETTA VARTEN
KEKSINNÖN TAUSTA
Esillä oleva keksintö koskee parannuksia teränpidikkeisiin, joita käytetään poranterien kovametalli-inserttien tai työstökärkien (iskevät tai pyörivät) hiomiseen tarkoitetuissa laitteistoissa, TBM-laitteissa (tunnel boring machine cutter) ja RBM-laitteissa (raised bore machine cutter), ja erityisemmin turvallista, yksinkertaista, kompaktia mutta tehokasta lukitusvälinettä monenlaisia teräkokoja ja -tyyppejä varten teränpidikelaitteessa, jossa pidetään yhtä tai useampaa terää.
Poraustoimenpiteissä jyrsintähampaat (nastat) poranterissä tai jyrsimissä latistuvat (kuluvat) jatkuvassa käytössä. Poranterän tai jyrsimen säännöllinen huoltaminen hiomalla (teroittamalla) nastat olennaisesti niiden alkuperäisen profiilin palauttamiseksi parantaa terän/jyrsimen käyttöikää, nopeuttaa poraamista ja vähentää porauskuluja. Hiominen olisi suoritettava, kun nastojen kuluminen on optimaalisesti kolmasosa - maksimissaan puolet nastan halkaisij asta.
Valmistajat ovat kehittäneet joukon erilaisia hiomalaitteistoja, kuten kädessä pidettäviä hiomalaitteita, yksivartisia tai kaksivartisia itsekeskittyviä koneita kahden tai useamman hiottavan terän asettamiseksi, liikutettavia koneita liikkuessa tai työpajassa hiomiseksi ja hiomalaitteita, jotka on suunniteltu erityisesti asennettaviksi poraustelineisiin, huoltoajoneuvoihin tai pystytettäviksi työskentelytilaan.
Olemassa olevien koneiden kanssa käytettävissä teränpidikkeissä käytettävät tavanomaiset lukitusvälineet, jotka on tarkoitettu monenlaisia teräkokoja ja -tyyppejä varten, ovat joko liian hitaita ja kulumisalttiita tai liian monimutkaisia yksinkertaisiin laitteistoihin. Tavanomaisessa manuaalisessa lukitusvälineessä, jota käytetään nykyisissä teränpidikkeissä, käytetään pyörivää ruuvityyppistä lukitusvälinettä, jossa on vipu tai nuppi poranterien lukitsemiseksi paikalleen, ovat kömpelöitä ja eivät salli nopeaa liikettä maksimi- ja minimiasetusten välillä, koska ruuvia tai kierteistä tankoa on pyöritettävä, kunnes saavutetaan haluttu kohta. Toinen tavanomainen lukitusväline muodostuu sylinteristä, jossa on männänvarsi, joka vetäytyy taaksepäin ja työntyy eteenpäin käytettäessä manuaalista venttiiliä. Tämän tyyppinen lukitusväline tarvitsee toimiakseen syöttöjohtoja paineilma- tai hydraulilähteen välillä. Sylinterit on tavanomaisissa lukitusvälineissä mitoitettu siten, että ne muodostuvat männänvarresta, jolla on tarpeeksi pitkä isku halutun liikealueen saavuttamiseksi maksimi- ja minimiasetusten välillä. Tämä voi sekä monimutkaistaa lukitusvälinejärjestelyn asennusta että rajoittaa järjestelyä. Esimerkiksi pyörivässä sovelluksessa olisi melko vaikeaa ja tilaintensiivistä asentaa useita lukitusvälineitä käyttäen useita sylinterejä.
Julkaisusta SE 512081 C2 tunnetaan lukitusväline teränpidikelaitetta varten käytettäväksi kallioporanterien kovametalli-inserttien hiomiseen tarkoitetun hiomalaitteiston kanssa.
Keksinnölle tunnusomaiset seikat ilmenevät patenttivaatimuksesta 1.
Esillä olevassa keksinnössä saadaan aikaan manuaalinen lukitusväline teränpidikelaitetta varten, jossa on kaksi säätöä. Makrosäätö sallii painelevyn nopean asettamisen terän (terien) runkoa vasten. Mikrosäätö lukitsee terän (terät) paikalleen kohdistamalla painetta poranterän (poranterien) helmaa tai karaa vasten. Pitämällä lukitusväline turvallisena, yksinkertaisena, tehokkaana ja kompaktina se sallii usean lukitusvälineen asentamisen helposti teränpidikelaitteeseen tarpeen mukaan. Parannettu käyttäjäturvallisuus saavutetaan erottamalla makro- ja mikrosäädöt, niin että mikrosäätöä käytetään tarvittavan paineen kohdistamiseen terän (terien) lukitsemiseksi paikalleen.
Keksinnön muita piirteitä kuvataan tai ne tulevat ilmi seuraavassa yksityiskohtaisessa kuvatuksessa.
PIIRUSTUSTEN LYHYT KUVAUS
Jotta keksintöä voitaisiin ymmärtää selvemmin, seuraavaksi kuvataan yksityiskohtaisesti esimerkin avulla sen edullinen suoritusmuoto viitaten liitteenä oleviin kuviin, joissa:
Kuva 1 on kaaviomainen perspektiivinäkymä etuoikealta hiomalaitteistosta, jossa on hiomakone ja teränpidikelaite ja eräs suoritusmuoto esillä olevan keksinnön mukaisesta manuaalisesta lukitusvälineestä sisältäen makrosäätövälineen ja mikrosäätövälineen.
Kuva 2 on kaaviomainen perspektiivinäkymä ylhäältä edestäpäin kuvan 1 teränpidikelaitteesta, jossa on manuaalinen lukitusväline.
Kuva 3 on kaavio kuvan 2 teränpidikelaitteen, jossa on manuaalinen lukitusväline, osista.
Kuva 4 on perspektiivinäkymä alaoikealta kuvan 2 teränpidikelaitteesta, jossa on manuaalinen lukitusväline.
Kuva 5 on tasonäkymä sivulta kuvan 2 teränpidikelaitteen, jossa on manuaalinen lukitusväline, poikkileikkauksesta.
Kuva 6 on näkymä alhaalta päin kuvan 2 manuaalisen lukitusvälineen riisutusta versiosta esittäen makrosäätövälineen.
Kuva 7 on sivunäkymä oikealta kuvan 6 manuaalisen lukitusvälineen riisutusta versiosta.
Kuva 8 on näkyinä alhaalta päin kuvan 2 manuaalisen lukitusvälineen riisutusta versiosta esittäen mikrosäätövälineen.
Kuva 9 on tasonäkymä sivulta teränpidikelaitteen toisen suoritusmuodon poikkileikkauksesta, jossa on toinen suoritusmuoto esillä olevan keksinnön mukaisesta manuaalisesta lukitusvälineestä ja makrosäätöväline ja mikrosäätöväline.
Kuva 10 on tasonäkymä sivulta teränpidikelaitteen toisen suoritusmuodon poikkileikkauksesta, jossa on toinen suoritusmuoto esillä olevan keksinnön mukaisesta manuaalisesta lukitusvälineestä ja makrosäätöväline ja mikrosäätöväline.
Kuva 11 on kaaviomainen perspektiivinäkymä ylhäältä edestäpäin teränpidikelaitteen toisesta suoritusmuodosta, jossa on lukitusväline, joka on tuettu varsijärjestelmään, jossa on kolme nivelkohtaa.
EDULLISTEN SUORITUSMUOTOJEN YKSITYISKOHTAINEN
KUVAUS
Vaikka esillä oleva keksintö koskee kaikkia hiomalaitteistoja, joissa on hiomakone, jota kannatellaan sen säätämiseksi pysty- ja vaakasuunnassa varsi- tai vipujärjestelmällä, joka on laakeroitu telineeseen tai kehykseen ja jossa on edullisesti kallistettava väline hiottavan terän pitelemiseksi, hiomalaitteisto, joka on osoitettu yleisesti numerolla 1 ja esitetty kuvassa 1, on tarkoitettu asennettavaksi poraustelineisiin, huoltoajoneuvoihin tai pystytettäväksi työskentelytilaan mahdollisesti asennettuna suojakotelon sisään.
Hiomalaitteistoon 1 kuuluu hiomakone 10 ja teränpidikelaite 2 yhden tai useamman hiottavan terän pitelemiseksi. Kuten kuvista 2 ja 3 nähdään parhaiten, teränpidikelaitteessa 2 on sitä ympäröivät vastakkaiset sivuseinämät 4,5, etupuoli 6 ja V-muotoinen takapuoli 7. Ympäröivät sivuseinämät 4,5, etupuoli 6 ja V-muotoinen takapuoli 7 määrittävät viisikulmion muotoisen aukon 8, johon asetetaan yksi tai useampi hiottava terä. Kuvatussa suoritusmuodossa etupuoli 6 on sovitettu tukemaan esillä olevan keksinnön mukaista manuaalista lukitusvälinettä, joka on osoitettu yleisesti numerolla 9 ja jossa on makrosäätöväline ja mikrosäätöväline.
Kuvissa 1-8 kuvatussa suoritusmuodossa manuaalinen lukitusväline 9 käsittää kokoonpanon, johon kuuluu yleisesti suorakulmainen painelevy 10, jossa on tyyny 11, joka on edullisesti tehty elastomeerisesta materiaalista ja kiinnitetty painelevyn 10 ensimmäiselle sivulle 12, joka on tarkoitettu suunnattavaksi kohti terää (teriä) , jotka työnnetään teränpidikelaitteen 2 aukkoon 8. Tämä tyyny 11 auttaa pitämään terän (terät) tiukasti, sillä se mukautuu terän muotoon kun siihen kohdistetaan painetta. Painelevyn 10 toiseen sivuun 15 on kiinnitetty kohtisuorasti ensimmäisen putken 13 toinen pää 14. Ensimmäisen putken 13 toinen pää 16 on sovitettu pitelemään rullaa 17. Ensimmäinen putki 13 liukuu toisen putken 18 sisään, jossa toisen putken sisäpoikkipinta on hieman suurempi kuin ensimmäisen putken 13 ulkopoikkipinta, jotta ensimmäinen ja toinen putki 13,18 voivat liukua toistensa suhteen. Kauempana painelevystä 10 oleva toisen putken 18 pää 19 on sovitettu tukemaan vipua 20, jossa on kahva 21 varren 22 toisessa päässä ja epäkesko 23 varren 22 toisessa päässä. Epäkeskon 23 kunkin puolen ja toisen putken 18 läpi sivusuunnassa ulottuu varsi 24, joka sallii vivun 20 pyörimisen varren 24 määrittämän epäkeskisen akselin ympäri. Toisessa putkessa 18 olevat ylempi ja alempi rako 28,29 sallivat vivun 20 pyörimisen epäkeskon 23 kanssa. Painelevyn 10 toisessa sivussa 15 olevaan kiinnikkeeseen 34,35 on yhdistetty parin palautusjousia 30,31 toinen pää 32,33 ja niiden toinen pää 36,37 on yhdistetty toisen putken 18 läpi ulottuvan varren 24 distaalipäihin 26,27. Palautusjouset 30,31 pitävät epäkeskon 23 kosketuksessa ensimmäisen putken 13 päässä olevaan rullaan 17.
Edellä kuvattu lukitusvälinekokoonpano 9 on tuettu teränpidikelaitteen 2 etusivulle 6 asennettuun rasiaan 38. Toinen putki 18 liukuu sisään rasiassa 38 olevasta raosta 39 siten, että painelevy on teränpidikelaitteen aukossa 8 ja vipu 20 aukon 8 ulkopuolella. Rasiassa 38 olevaan kierteiseen reikään 42 sopivaan kierteiseen tankoon 41 on yhdistetty lukitusvipu 40. Kierteisen tangon 41 toisessa päässä on pysäytin 43. Kun lukitusvipua 40 käännetään, se kiristää pysäyttimen 43 lukiten toisen putken 18 paikalleen suhteessa rasiaan 38. Kun lukitusvipua 40 löysätään, toinen putki 18 liukuu helposti rasian 38 läpi sallien painelevyn 10 siirtämisen kosketukseen terän rungon kanssa (ei esitetty) aukossa 8. Tämän jälkeen lukitusvipu 40 kiristetään toisen putken 18 lukitsemiseksi paikalleen. Tämä toimii lukitusvälineen 9 makrosäätönä.
Kun makrosäätö on suoritettu, kahvaa 21 vivussa 20 voidaan liikuttaa, mikä saa epäkeskon 23 pyörimään varren 24 ympäri. Epäkeskon 23 pyörittäminen saa ensimmäisen putken 13 liukumaan pituussuunnassa toisen putken 18 sisään työntäen painelevyä 10 terän (terien) helmaa tai karaa kohti aukossa 8. Epäkesko 23 pitää paineen kohdistettuna, kunnes sitä pyöritetään paineen vapauttamiseksi. Epäkesko 23 lukitaan edulliseen asentoon rullalla 17, joka sopii johonkin epäkeskossa 23 olevista istukoista tai lovista 43. Edullisessa suoritusmuodossa on yksi tai useampi lovi 43 epäkeskossa 23, joka sallii rullan 17 asettumisen. Tämä painelevyn 10 liikuttaminen vipua 20 käyttämällä toimii mikrosäätönä.
Turvakannessa 44 on ylälevyosa 45 ja riippuva etulaippa 46. Ylälevy 45 on kiinnitetty painelevyn 10 yläreunaan 47. Ylälevyosassa 45 ja riippuvassa etulaipassa 46 olevat raot 48,49 sallivat vivun 20 varren 22 liikkumisen turvakannen 44 estämättä. Turvakansi 44 suojaa lukitusvälineen 9 sisäisiä mekanismeja lialta suojaten samalla myös käyttäjää sisäisiltä liikkuvilta osilta.
Kun hiotaan pienempiä teriä, voidaan teränpidikelaitteen 2 pohjaan aukon 8 alle kiinnittää pohjalevy 50. Pohjalevyssä 50 on kieleke 52 pohjalevyn 50 takapäässä, joka sopii teränpidikelaitteen 2 ν'-muotoisessa takasivussa 7 oleviin rakoihin 53,54. Pohjalevyn 50 etupää pidetään rasiaa 38 vasten nupilla 55 kiertämällä se reikään 56. Kun hiotaan pieniä teriä, voidaan käyttää moniteräsovitinta 57. Kuvattu moniteräsovitin sallii korkeintaan kolmen terän kiinnittämisen kerrallaan teränpidikelaitteeseen. Hiottaessa uppoteriä, joissa on pitkä kara, pohjalevy 50 voidaan poistaa.
Esillä olevan keksinnön manuaalinen lukitusväline minimoi käyttäjän ajan kun hiotaan useita samankokoisia teriä, koska makrosäätö täytyy tehdä vain kerran, ja terien lukitsemiseen tai vapauttamiseen teränpidikelaitteesta käytetään sitten mikrosäätöä.
Kuvassa 1 esitetty hiomalaitteisto 1 on tarkoitettu asennettavaksi poraustelineisiin, huoltoajoneuvoihin tai pystytettäväksi työskentelytilaan mahdollisesti asennettuna suojakotelon sisään.
Hiomalaitteistoon 1 kuuluu hiomakone 10 ja teränpidikelaite 2 yhden tai useamman hiottavan terän pitelemiseksi. Tässä suoritusmuodossa hiomakone 10 on tuettu varsi- tai vipujärjestelmällä, joka on osoitettu yleisesti numerolla 58 ja joka on kiinnitetty hiomalaitteiston runkoon 59. Varsi- tai vipujärjestelmässä 58 on makrosäätövipu 60, joka sallii hiomakoneen siirtämisen pystysuunnassa. Hiomalaitteiston eri piirteiden käyttämiseksi on järjestetty paineilmayhteys, joka on kuvattu yksityiskohtaisesti alla.
Kuluneen nastan hiomiseksi kunnolla hiomakone 10 on kohdistettava nastan pituusakselin suuntaisesti. Siten mittausnastojen hiomiseksi teränpidikelaitetta 2 kallistetaan, jotta se vastaisi kulmaa, jossa nastat on kiinnitetty terään. Tämän jälkeen terä indeksoidaan taulukolla, niin että hiottavan nastan pituusakseli on pystysuunnassa. Teränpidikelaite 2 on kiinnitetty pariin varsia 61,62, jotka on laakeroitu hiomakoneen 1 runkoon 59 tolpassa 63. Kun varsi on taitettuna kuvan 1 mukaisesti, teränpidikelaite voidaan painaa tiiviisti hiomalaitteen runkoa vasten käyttäen salpayhdistelmää. Tämä varmistaa, että teränpidikelaite ei vahingoitu kuljetettaessa, kun se asennetaan liikkuviin käyttökohteisiin kuten poraustelineeseen. Käyttäjän suorittaman asettamisen ja terän liikuttamisen hiomisen aikana minimoimiseksi edelleen teränpidikelaitteen 2 sivuseinämä 4 on asennettu kallistuvasti hiomalaitteistoon 1 varressa 62 olevaan nivelkohtaan 64. Teränpidikelaitteen 2 kääntymistä teränpidikelaitteen sivuseinämässä 4 olevaa kaarevaa rakoa 66 pitkin ohjaa kallistuksenohjausvipu 65. Kulman, jossa teränpidikelaitetta 2 kallistetaan, osoittamiseksi on järjestetty edullisesti asteikko 67. Kun kulma on asetettu tietyn tyyppiselle terälle, se on pysyvä ja sitä ei tarvitse asettaa uudelleen kunkin hiottavan terän tai nastan kohdalla.
Varsissa oleva sylinteri (ei esitetty) ohjaa hiomakoneen 10 pystysuuntaista liikettä ylös alas. Sylinteri saa varsijärjestelmässä aikaan tasapaineen kun hiomakonetta 10 ei käytetä ja hiontapaineen/syötön kun sitä käytetään. Hionnan tasapainetta ja painetta/syöttöä voidaan säätää.
Hiomalaitteistossa 1 on ohjauslaatikko 68, joka sisältää pyöritysmoottorin ja laakerijärjestelyn orbitaalisen pyörimisen aikaansaamiseksi hiomakoneessa 10. Hiomakone 10 on kiinnitetty ohjauslaatikkoon 68 levyjen 69 avulla. Hiomakoneessa 10 on hydraulimoottori esitetyssä suoritusmuodossa, mutta se voi käyttää myös muita moottorityyppejä kuten paineilma- tai sähkömoottoreita.
Esillä olevaa keksintöä voidaan käyttää hiomalaitteistoissa, joissa käytetään hiomisen aikana kohdistettavia suhteellisen suuria syöttövoimia mahdollisesti yhdistettynä muuttuviin tai suhteellisen pieniin pyöritysakselin pyörimisnopeuksiin nastojen hiomisen optimoimiseksi vähemmällä värähtelyllä, äänellä ja hiomisajalla. Itsekeskittyvissä hiomakoneissa suuret syöttövoimat voivat mahdollisesti saada hiomakoneen 10 putoamaan nastan päältä suurella voimalla. Suurten syöttöjen tuottamiseksi turvallisesti tarvitaan väline, jolla rajoitetaan syötön kulkua. Tarve rajoittaa kulkua ei välttämättä rajoitu syöttöön vaan mihin tahansa suuntaan, joka katsotaan tarpeelliseksi. Esitetyssä suoritusmuodossa ennen hiomista aktivoidaan jarru varsijärjestelmän makroasennon lukitsemiseksi. Lyhytiskuinen syöttösylinteri saa aikaan syöttöpaineen hiomisen aikana. Maksimi-isku on noin 50 mm tässä suoritusmuodossa. Kun tämän tyyppinen yhdistelmä aktivoidaan, hiomakoneen 10 kulku syötön suunnassa rajoittuu syöttösylinterin suhteellisen lyhyeen iskuun kun hiontasykli on aktivoitu. Siinä tapauksessa, että hiomakone 10 putoaa nastan päältä hiontasyklin aikana, käyttäjälle aiheutuvan vaaran tai hiomakoneen 10 rikkoutumisen jne. mahdollisuudet on minimoitu. Välineille, hiomakupeille, terille aiheutuvan vahingon minimoimiseksi edelleen ja käyttäjän loukkaantumisriskin minimoimiseksi edelleen edellä kuvatussa sylinteriyhdistelmässä olevat anturit havaitsevat esimerkiksi jos syöttösylinteri saavuttaa maksimi-iskun ja lopettavat automaattisesti hiontaprosessin välittömästi. Samantyyppisiä turvajärjestelmiä voidaan sisällyttää mihin tahansa menetelmään ohjatun syötön saavuttamiseksi.
Muita mahdollisia ratkaisuja voidaan käyttää saman tarkoituksen saavuttamiseksi, kuten lineaarisia toimilaitteita tai moottoroituja ruuvi- tai hammaspyöräkokoonpanoja tai niiden mitä tahansa yhdistelmää, mahdollisesti sisältäen myös sylinterin (sylinterejä), joissa on mahdollisesti jarru(t), jotta saadaan aikaan ohjattu liike ja/tai sijainti ja/tai turvallisuus yhdistettynä sopiviin kuorma-antureihin ja välineisiin kuormien säätämiseksi tarpeen mukaan.
Ohjauslaatikossa 68 olevaa käyttäjän syöttöpaneelia 70 voidaan myös käyttää esimerkiksi nastakoon, hionta-ajan, nastatyypin, nastojen kulumisen ja syöttöpaineen asettamiseksi. Painikkeita käytetään valikon selaamiseen ja numeronappia käytetään arvojen valitsemiseen. Ohjausjärjestelmä voidaan ohjelmoida ennalta asetetuilla oletusarvoilla. Paneeliin 70 on järjestetty aloituspainike ja lopetuspainike. Lopetuspainiketta 70 voidaan mahdollisesti käyttää yhden tai useamman alavalikon valitsemiseksi.
Kuvissa esitetyssä hiomakoneessa 2 käytetään hex-voimansiirtojärjestelmää, jollainen on kuvattu US-patentissa nro. 5,639,273 ja US-patentissa nro. 5,727,994. Jotta laitteiston käyttämisestä saadaan käyttäjäystävällistä, on järjestetty välineet hiontakupin kohdistamiseksi ja kiinnittämiseksi ja hiontakupin irrottamiseksi helposti käytön jälkeen.
Ohjauslaatikon 68 sisään on järjestetty ohjelmoitava ohjauskortti, joka on mahdollisesti kiinnitetty käyttäjän syöttöpaneelin 70 takaosaan ja jossa on piirilevy, joka sisältää hiomalaitteiston ohjausjärjestelmän keskusprosessorin (eli mikroprosessorin tai mikrokontrollerin). Koko ohjausjärjestelmä sisältää järjestelmiä ja ohjaimia, joilla voidaan yhdessä mikroprosessorin tai mikrokontrollerin kanssa ohjata kaikkia hiomalaitteiston piirteitä kuten hionta-aikaa kullakin nastalla, hiontakupin pyörimisnopeutta ja hiontapainetta. Mikroprosessoria tai mikrokontrolleria ja ohjausjärjestelmää voidaan käyttää myös muiden, joko manuaalisten tai automaattisten, toimintojen aikaansaamiseen.
Kun tyypilliset hiomalaitteistot kohdistetaan niin, että terän pituusakseli on yleisesti pystyssä hiomisen aikana, hyvin suurten terien tapauksessa tai porauslaitteissa, joissa terät tai jyrsimet on asennettu ryhmittäin, hionta voidaan tehdä niin, että terä on kohdistettu vaakasuoraan tai muuhun sopivaan kulmaan. Esillä olevaa keksintöä voidaan käyttää myös tässä tilanteessa. Tässä tilanteessa hiomakone voidaan tukea varsi- tai vipujärjestelmän avulla ja hiontapaine kohdistaa vaakatasossa tai muussa sopivassa suunnassa.
Esitetyn hiomalaitteiston suhteellisen suuret syöttövoimat, jotka ovat edullisesti välillä 0 - 350 kiloa ja edullisesti korkeintaan noin 115 kg, vaativat enemmän tehoa ja vääntömomenttia hiomapään moottorilta kuin tunnetuissa hiomalaitteistoissa. Esillä olevassa keksinnössä käytetään edullisesti moottoria, joka kykenee tuottamaan olennaisesti suurempia vääntömomentti- ja/tai tehomääriä kuin aikaisemmin on käytetty eri pyörimisnopeuksilla, mutta joka on kooltaan ja painoltaan suhteellisen kompakti. Tehon ja/tai vääntömomentin ja koon suhteen optimoimiseksi edelleen ja joustavuuden lisäämiseksi moottorin suoritusominaisuuksien muuttamiseksi halutulla tavalla esillä olevassa keksinnössä käytetään edullisesti
Hall-anturia hiomapään pyörimisnopeuden tarkkailemiseksi.
Suuremmalla syötöllä tai hiontapaineella hiontakupin pienemmän pyörimisnopeuden (edullisesti 2200 - 9000 RPM vs tavanomaisten hiomakoneiden 13500 -22000 RPM) on osoitettu tuottavan paljon stabiilimpi ja tuottavampi ympäristö, jossa hankaava aine (neliömatriisi) voi toimia hiontakupin hiomapinnalla. Tuloksena on parannettu jyrsintäkyky, olennaisesti parannettu jyrsintäpisteen uudelleenmuodostus ja parannettu hiontakupin profiilin säilyvyys. Toisin sanoen hioma-alue kykenee toimimaan sen huipputasolla. Lisäksi esillä olevassa keksinnössä on määritetty, että muuttuva pyörimisnopeus voi olla tarpeen hiontatehokkuuden ja taloudellisuuden optimoimiseksi millä tahansa syötöllä ja/tai karbidinastan koolla. Pienemmät nastat näyttävät tarvitsevan vähemmän syöttöä kuin suuremmat. Pienemmät nastat voivat myös vaatia hieman suuremman pyörimisnopeuden kuin suuremmat. Jompikumpi tai sekä muuttuvan pyörimisnopeuden että syötön yhdistelmä voi myös olla tarpeen minkä tahansa yhden nastan hiomisen aikana johtuen alun voimakkaasta lastuvirrasta, minkä jälkeen seuraa pinnan loppukäsittely.
Jotkut tunnetut hiomalaitteistot, joissa käytetään käyttöpyörästöperiaatetta, joka sitoo hiomakoneen orbitaalisen pyörimisen pyörimisakselin tai hiontakupin pyörimisnopeuteen, eivät salli erillistä orbitaalisen pyörimisnopeuden ja hiomapään nopeuden ohjausta. Liiallisen orbitaalisen pyörimisnopeuden on osoitettu olevan olennainen epästabiliteetin lähde hiontaprosessin aikana. Vaikka käyttöpyörästöperiaatetta käyttävien laitteiden pyörimisnopeutta voidaan lisätä tai vähentää käyttäen taajuudenkäännintä esimerkiksi käyttömoottorin jättönopeuden ohjaamiseksi, suhteellisen suuri orbitaalinen pyörimisnopeus johtaisi karkeaan ja epästabiiliin prosessiin. Muiden valmistajien tunnetuissa hiomakoneissa käytetty välityssuhde on noin 1:3 (eli 1 orbitaalinen pyörähdys saa aikaan 3 pyörimisakselin pyörähdystä). Esillä olevassa keksinnössä optimoidaan stabiliteetti ja koko järjestelmän suorituskyvyn optimointi siten, että hiomakoneen orbitaalista pyörimistä ei sidota pyörimisakselin tai hiontakupin pyörimisnopeuteen.
Kaikkien edellä mainittujen toimintojen ohjaamiseksi käytetään edullisesti yleistä ohjausjärjestelmää, jossa käyttäjän syöttöpaneeli on suoraan yhdistetty elektroniseen ohjelmoitavaan ohjauskorttimoduuliin, jolla voidaan antaa tarvittavat komennot, esimerkiksi I/O-korttimoduuliin jne. Ohjausjärjestelmässä käytetään piirilevyä (ohjelmoitava ohjauskorttimoduuli) ohjauslaatikossa 68 käyttäjän syöttöpaneelin 70 takana syöttöihin ja käyttäjän syöttöjen prosessoimiseen. Ohjelmoitava ohjauskorttimoduuli ja sen piirilevy on yhteydessä I/O-korttimoduuliin, joka on yhdistetty kaikkiin jakeluverkkoihin. Tällaista ohjausjärjestelmää voidaan käyttää tarkkailemaan jatkuvasti kaikkia tai valittuja käyttöparametreja ja tarpeen mukaan esimerkiksi säätämään jatkuvasti syöttöpainetta, jos hiomapään pyörimisnopeus nousee asetetun maksimiarvon yläpuolelle tai laskee asetetun minimiarvon alapuolelle, lisäämään jäähdytysainevirtausta, jos moottorin lämpötila nousee liikaa, jne. Toisena esimerkkinä kun hiomakoneessa 10 käytetään hydrauli-tai paineilmamoottoria, muuttuva nopeus saavutetaan ohjaamalla joko määrää (virtausta) tai painetta joko käytetystä paineilma- tai hydraulitehonlähteestä. Kun käytetään sähkömoottoria hiomakoneessa 10, muuttuvaa nopeutta ohjataan taajuudenkääntimen avulla. Ohjelmistoilla, mikroprosessorilla tai mikrokontrollerilla ohjattavan hionnan käyttäminen voi vaikuttaa hiomalaitteen käyttäytymisominaisuuksiin. Käyttöparametrien aikaansaamisen lisäksi ohjelmistolla voidaan myös käsitellä virheilmoituksia, huoltomuistutuksia, kuluneiden osien, komponenttien tai moduulien pakollista vaihtamista, joita tarvitaan asianmukaiseen käyttöön tai pääsyn ohjaamiseksi suorituskyvyn maksimoimiseen. Sitä voidaan myös käyttää hiomalaitteen käyttäytymisen muokkaamiseksi olennaisesti yksikertaisella uudelleenohjelmoimisella tai mikrosirun, mikrokontrollerin tai prosessorin vaihtamisella. Käyttäjälle voidaan tehdä mahdolliseksi päivittää ohjelmointi tai sirun vaihto (ja siten hiomalaitteen käyttäytyminen) suoraan paikan päällä, mikä takaa hiomalaitteen maksimaalisen käytettävyyden käyttäjälle. Tämä sallii joustavuuden tulevien hiomalaitteen päivitysten suhteen. Esimerkiksi uusi hiontakuppi, jossa on uusi matriisiformulointi, voi vaatia, että hiomalaite käyttäytyy toisella tavoin. Yksinkertaisesti muuttamalla hiomalaitteessa käytettävää ohjelmisto-ohjelmaa voidaan säätää käyttäytymisominaisuuksia ja mitä tahansa muita avainmuuttujia tarpeen mukaan. Tämä takaa, että käyttäjä saa hiomalaitteelta käyttäj äkohtaisen/optimoidun suorituskyvyn.
Lisäksi ohjauspaneelin ohjelmisto voidaan järjestää siten, että käyttäjä voi valita esimerkiksi onko pitkä hiontakuppien käyttöaika vai hiontakupin suuri lastuvirta edullinen.
Esillä olevassa keksinnössä käytetään myös edullisesti "pehmeää aloitusta", jossa hionta/syöttöpainetta ja hiontakupin pyörimisnopeutta lisätään progressiivisesti joko jatkuvasti tai vaiheittain itsekeskittyvän piirteen parantamiseksi sille tasolle, mikä katsotaan tarpeelliseksi. Edellä kuvatun pehmeämmän parannetun "itsekeskittyvän" periaatteen etuna on, että se saa aikaan vähemmän dramaattista kulumista ja kuormia sisäänrakennetussa hiontakupin profiilissa saaden aikaan tehokkaammat hiontakupin ominaisuudet sen koko käyttöiän ajan.
Kun hiomalaite on asianmukaisesti yhdistetty sopivaan tehonlähteeseen ja vesilähteeseen, hiomalaitteisto on valmis aloittamaan hionnan. Käytön aloitusjakso uudella teräjoukolla aloittaen hiomalla pintanastat ja teränpidikkeen ollessa ala- (vaaka-) asennossa voi olla esimerkiksi seuraava: a) ladataan terä(t) teränpidikkeeseen ja kiinnitetään ne käyttämällä teränpidikkeessä tai sopivissa teränpidikkeen lisävarusteissa olevaa manuaalista lukitusvälinettä b) määritetään hiottavan terän (hiottavien terien) nastojen koko ja profiili c) syötetään arvioitu hionta-aika käyttäjän ohjauspaneelissa olevaan ykkösvalikkoon d) selataan seuraava valikko käyttäjän syöttöpaneelissa ja valitaan nastakoko ja mahdollisesti profiili e) selataan tarvittaessa lisävalikot muiden tarpeellisten tietojen syöttämiseksi f) sijoitetaan hiomalaite niin, että hiontakuppi on teroitettavan nastan päällä g) painetaan käynnistyspainiketta ja tarkkaillaan hiomalaitetta oikean toiminnan varmistamiseksi.
Mittausnastojen hiominen suoritetaan samalla tavoin kuin edellä seuraavien vaiheiden jälkeen: a) asetetaan mittanastojen kulma kallistamalla teränpidikelaitetta 2.
Kuvassa 9 esitetyssä suoritusmuodossa manuaalinen lukituslaite 109 käsittää kokoonpanon, johon kuuluu painelevy 110, joka on olennaisesti suorakulmion muotoinen ja jossa on tyyny 111, joka on tehty edullisesti elastomeerisesta materiaalista ja joka on kiinnitetty painelevyn 110 ensimmäiseen sivuun 112, joka on tarkoitettu suunnattavaksi kohti teränpidikelaitteen aukkoon työnnettyä terää (työnnettyjä teriä). Tämä tyyny 111 auttaa pitämään terää (teriä) tiukasti, koska se mukautuu terän muotoon, kun kohdistetaan painetta. Kohtisuoraan painelevyn 110 toisen sivun 115 suhteen on kiinnitetty pyöritettävästi kierteisen tangon 113 toinen pää 114. Kierteisen tangon 113 toinen pää 116 on sovitettu pitelemään nuppia 117. Kierteinen tanko 113 pyörii putkessa 118, jossa on sisäpuolinen kierteinen osa, joka auttaa kierteistä tankoa, jotta kierteinen tanko 113 ja putki 118 voivat liikkua pituussuunnassa toistensa suhteen.
Edellä kuvattu lukitusvälineiden 109 kokoonpano on tuettu teränpidikelaitteen etusivulle kiinnitetyn rasian 138 sisään. Putki 118 liukuu rasiassa 138 olevasta raosta 139 sisään niin, että painelevy on teränpidikelaitteessa olevassa aukossa. Lukitusvipu, joka on samanlainen kuin kuvissa 1-8 esitetty, on yhdistetty kierteiseen tankoon, joka sopii rasiassa 138 olevan kierteisen reiän läpi. Kierteisen tangon toisessa päässä on pysäytin. Kun lukitusvipua käännetään, se kiristää pysäyttimen lukiten putken 118 paikalleen suhteessa rasiaan 138. Kun lukitusvipua löysätään, putki 118 liukuu helposti rasian 138 läpi sallien painelevyn 110 liikuttamisen kosketukseen terän rungon (ei esitetty) kanssa aukossa. Sen jälkeen lukitusvipu kiristetään toisen putken 118 lukitsemiseksi paikalleen. Tämä toimii lukitusvälineen 109 makrosäätönä.
Kun makrosäätö on suoritettu, terä kiinnitetään kääntämällä kierteistä tankoa 113 nupilla 117 painelevyn 110 työntämisen aukossa kohti terän (terien) helmaa tai karaa sallimiseksi. Kierteinen tanko 113 pitää paineen kohdistettuna painelevyyn 110, kunnes sitä pyöritetään paineen vapauttamiseksi. Tämä painelevyn 110 liikuttaminen käyttämällä kierteistä tankoa toimii mikrosäätönä.
Kuvassa 10 esitetyssä suoritusmuodossa manuaalinen lukitusväline 209 käsittää kokoonpanon, johon kuuluu painelevy 210, joka on yleisesti suorakulmion muotoinen ja jossa on tyyny 211, joka on tehty edullisesti elastomeerisesta materiaalista ja kiinnitetty painelevyn 210 ensimmäiseen sivuun 212, joka on tarkoitettu suunnattavaksi kohti teränpidikelaitteessa 202 olevaan aukkoon työnnettyä terää (työnnettyjä teriä). Tämä tyyny 211 auttaa pitämään terän (terät) tiukasti, koska se mukautuu terän muotoon, kun paine kohdistetaan siihen. Kohtisuorasti painelevyn 210 toisen sivun 215 suhteen on kiinnitetty lyhytiskuisen sylinterin 213 männänvarren pää 214. Lyhytiskuinen sylinteri 213 on kiinnitetty putken 218 sisään, niin että lyhytiskuisen sylinterin 213 männänvarsi ja putki 218 liikkuvat pituussuunnassa toistensa suhteen. Vaihtoehtoisesti lyhytiskuisen sylinterin 213 männänvarren pää on kiinnitetty putkeen 218 ja lyhytiskuisen sylinterin 213 vastakkainen pää on kiinnitetty kohtisuorassa painelevyn 210 toiseen sivuun 215 nähden.
Edellä kuvattu lukitusvälineiden 209 kokoonpano on tuettu teränpidikelaitteen 202 etusivulle 206 kiinnitetyn rasian 238 sisään. Putki 218 liukuu rasiassa 238 olevan raon 239 sisällä siten, että painelevy on teränpidikelaitteessa olevassa aukossa. Lukitusvipu, joka on samanlainen kuin kuvissa 1-8 esitetty, on yhdistetty kierteiseen tankoon, joka sopii rasiassa 238 olevaan kierteiseen reikään. Kierteisen tangon toisessa päässä on pysäytin. Kun lukitusvipua käännetään, se kiristää pysäyttimen lukiten putken 118 paikalleen suhteessa rasiaan 238. Kun lukitusvipua löysätään, putki 218 liukuu helposti rasian 238 läpi sallien painelevyn 210 liikuttamisen kosketukseen terän rungon (ei esitetty) kanssa aukossa. Tämän jälkeen lukitusvipu kiristetään toisen putken 218 lukitsemiseksi paikalleen. Tämä toimii lukitusvälineen 209 makrosäätönä.
Kun makrosäätö on valmis, terä kiinnitetään liikuttamalla manuaalisesti venttiiliä (ei esitetty), joka saa lyhytiskuisen sylinterin 213 männänvarren sallimaan painelevyn 210 työntäminen terän (terien) helmaa tai karaa kohti aukossa. Lyhytiskuisen sylinterin 213 männänvarsi 225 pitää paineen kohdistettuna painelevyyn 210, kunnes venttiiliä (ei esitetty) liikutetaan paineen vapauttamiseksi. Tämä painelevyn 210 liikuttaminen käyttämällä sylinteriä toimii mikrosäätönä.
Kuvassa 11 rakenteeltaan samanlainen teränpidikelaite 302 kuin kuvissa 1—8 esitetty suoritusmuoto on kiinnitetty pariin varsia 361,362. Varsi 361 on laakeroitu hiomalaitteiston runkoon tolpassa 363. Varsi 362 on kiinnitetty kääntyvästi varren 361 päähän 364, joka on kauempana rungosta ja tolpasta 363, kääntymispisteessä 365. Teränpidikelaite 302 on yhdistetty kääntyvästi varren 362 toiseen päähän 366 kääntymispisteessä 367. Tämä saa aikaan varsiin ja teränpidikelaitteeseen kolme nivellystä sallien teränpidikelaitteen paremman asettamisen sekä varastointi- että käyttöasennossa.
Keksinnön edullisen suoritusmuodon ja sen joidenkin mahdollisten muunnelmien esittämisen ja kuvaamisen jälkeen alan asiantuntijalle tulisi olla ilmeistä, että keksintö sallii muutkin muunnelmat järjestelyssä ja yksityiskohdissa.
On ymmärrettävä, että edellä oleva kuvaus koskee edullista suoritusmuotoa vain esimerkinomaisesti. Keksinnön monet muunnelmat ovat ilmeisiä alan asiantuntijoille, ja tällaiset ilmeiset muunnelmat kuuluvat keksinnön puitteisiin, jotka on kuvattu ja esitetty patenttivaatimuksissa, vaikka niitä ei olisikaan erityisesti kuvattu.

Claims (24)

PATENTTIVAATIMUKSE T
1. Låsorgan för en skärhållanordning (2; 102; 202; 302) att användas i en slipanläggning (1) avsedd för slipning av inlägg av hårdmetall för bergborrskär, kännetecknat av att låsorganet innefattar en makrojustering (40, 41, 43, 18) för att positionera tryckplattan (10) snabbt mot skärets (skärens) stomme, och en mikro j ustering (20, 23, 24, 13, 17) för att låsa skäret (skären) på plats genom att rikta tryck mot borrskärets (borrskärens) nedre kant eller spets.
1. Lukitusväline teränpidikelaitetta (2; 102; 202; 302)varten käytettäväksi kallioporanterien kovametalli-inserttien hiomiseen tarkoitetun hiomalaitteiston (1) kanssa, tunnettu siitä, että lukitusvälineessä on makrosäätö (40, 41, 43, 18) painelevyn (10) asettamiseksi nopeasti terän (terien) runkoa vasten ja mikrosäätö (20, 23, 24, 13, 17) terän (terien) lukitsemiseksi paikalleen kohdistamalla painetta poranterän (poranterien) helmaa tai karaa vasten.
2. Låsorgan enligt patentkrav 1, kännetecknat av att låsorganet innefattar en enhet som har en tryckplatta (10), vars första sida (12) vänder mot skäret när skäret införs i ett hål (8) på skärhållanordningen (2); ett första rör (13), vars ena ände är fastsatt vinkelrätt mot en andra sida (15) av tryckplattan (10) och en andra ände (16) av det första röret (13) är anordnad för att hålla fast en rulle (17); det första röret (13) glider in i ett andra rör (18); en ände av det andra röret (18) på avstånd från tryckplattan (10) är anordnad för att bära upp en spak (20) som har ett handtag (21) på ena änden av ett skaft (22) och en kam (23) vid andra änden av skaftet (22); kammen (23) är fjäderförspänd mot rullen (17).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että lukitusväline käsittää kokoonpanon, jossa on painelevy (10), jonka ensimmäinen sivu (12) on suunnattu terää kohti kun terä työnnetään teränpidikelaitteessa (2) olevaan aukkoon (8); ensimmäinen putki (13), jonka toinen pää on kiinnitetty kohtisuorasti painelevyn (10) toiseen sivuun (15) ja ensimmäisen putken (13) toinen pää (16) on sovitettu pitelemään rullaa (17); ensimmäinen putki (13) liukuu toisen putken (18) sisään; toisen putken (18) pää, joka on kauempana painelevystä (10), on sovitettu tukemaan vipua (20), jonka varren (22) toisessa päässä on kahva (21) ja varren (22) toisessa päässä on epäkesko (23); epäkesko on (23) jännitetty jousella rullaa (17) vasten.
3. Låsorgan enligt patentkrav 2, kännetecknat av att enheten bärs upp av en styrning (38) som är monterad på skärhållanordningen (2) .
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että kokoonpano on tuettu ohjaimeen (38), joka on kiinnitetty teränpidikelaitteeseen (2).
4. Låsorgan enligt patentkrav 3, kännetecknad av att det andra röret (18) glider in i en öppning (39) i styrningen (38) med tryckplattan (10) i hålet på skärhållanordningen (2) och spaken (20) utanför hålet (8).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että toinen putki (18) liukuu ohjaimessa (38) olevaan reikään (39) siten, että painelevy (10) on teränpidikelaitteessa (2) olevassa aukossa ja vipu (20) on aukon (8) ulkopuolella.
5. Låsorgan enligt patentkrav 4, kännetecknat av att ett makrolåsorgan (40, 41, 43, 18) är sammankopplad med styrningen (38) så att, när makrolåsorganet (40, 41, 43, 18) spanns åt, låser det fast det andra röret (18) i läge i förhållande till styrningen (38).
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että makrolukitusväline (40, 41, 43, 18) on yhdistetty ohjaimeen (38) siten, että kun makrolukitusvälinettä (40, 41, 43, 18) kiristetään, se lukitsee toisen putken (18) paikalleen ohjaimen (38) suhteen.
6. Låsorgan enligt patentkrav 3, 4 eller 5, kännetecknat av att en vridning av kammen (23) får det första röret (13) att glida i längdled in i det andra röret (18) för att skjuta tryckplattan (10) in mot skäret (skären) i hålet (8).
6. Patenttivaatimuksen 3, 4 tai 5 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että epäkeskon (23) pyörittäminen saa ensimmäisen putken (13) liukumaan pituussuunnassa toisen putken (18) sisään työntäen painelevyä (10) aukossa olevaa terää (olevia teriä) kohti.
7. Låsorgan enligt patentkrav 6, kännetecknat av att kammen (23) låses fast i det föredragna läget genom att rullen (17) passar in i ett hack (43) på kammen (23).
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että epäkesko (23) lukitaan edulliseen asentoon rullalla (17), joka sopii epäkeskossa (23) olevaan loveen (43).
8. Låsorgan enligt patentkrav 7, kännetecknad av att ett eller flera hack (43) , som medger att rullen (17) förs in, tillhandahålls på kammen (23).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että epäkeskoon (23) on järjestetty yksi tai useampi lovi (43) rullan (17) asettumisen sallimiseksi.
9. Låsorgan enligt patentkrav 2 för slipning av mindre skär, kännetecknat av att en bottenplatta (50) kan sättas fast på undersidan av skärhållanordningen (2) nedanför hålet (8).
9. Patenttivaatimuksen 2 mukainen lukitusväline pienempien terien hiomiseksi, tunnettu siitä, että teränpidikelaitteen (2) pohjaan aukon (8) alapuolelle voidaan kiinnittää pohj alevy (50) .
10. Låsorgan enligt patentkrav 9, kännetecknat av att bottenplattan (50) har på en bakre ände flikar (52) som passar in i slitsar (53, 54) i en baksida (7) av skärhållanordningen (2).
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että pohjalevyn (50) takapäässä on kielekkeitä (52), jotka sopivat teränpidikelaitteen (2) takapuolella (7) oleviin koloihin (53, 54).
11. Låsorgan enligt patentkrav 9 eller 10, kännetecknat av att skärhållanordningen (2) har en löstagbar adapter (57) för flera skär.
11. Patenttivaatimuksen 9 tai 10 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että teränpidikelaitteessa (2) on poistettava moniteräsovitin (57).
12. Låsorgan enligt patentkrav 2, kännetecknat av att en sidovägg hos skärhållanordningen (2) är tippbart monterad på slipanläggningen (1).
12. Patenttivaatimuksen 2 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että teränpidikelaitteen (2) sivuseinämä on kiinnitetty hiomalaitteistoon (1) kallistettavasta
13. Låsorgan enligt patentkrav 2, kännetecknat av att skärhållanordningen (2) är fastsatt på ett par av armar (61, 62) som är lagrade på en ram hos slipanläggningen (1) och som har spärrmedel så att skärhållanordningen (2) kan stuvas undan säkert mot slipmaskinens ram (59) för att skydda skärhållanordningen (2) från skada vid transport när den är installerad i mobila tillämpningar.
13. Patenttivaatimuksen 2 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että teränpidikelaite (2) on kiinnitetty pariin varsia (61, 62), jotka on laakeroitu hiomalaitteiston (1) runkoon ja joissa on salpaväline, jotta teränpidikelaitetta (2) voidaan säilyttää tiukasti hiomalaitteen runkoa (59) vasten teränpidikelaitteen (2) suojaamiseksi vahingoittumiselta kuljettamisen aikana, kun se asennetaan liikkuviin käyttökohteisiin.
14. Låsorgan enligt något av patentkraven 1-13, kännetecknat av att slipanläggningen (1) har ett medel för tillhandahållande av ett kontrollerat, variabelt matningstryck vid slipning, varvid slipmaskinen är utrustad med en spindelenhet som har en drivaxel med en längdaxel, slipverktyg med olika storlekar och profiler som är löstagbart sammankopplade med drivaxeln avsedd för slipning av verktygsspetsar med olika storlekar och profiler, samt ett medel för reglering och styrning av en rotationshastighet hos drivaxeln vid slipning baserat på en storlek hos ett tillkopplat slipverktyg.
14. Jonkin patenttivaatimuksista 1-13 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että hiomalaitteistossa (1) on väline ohjatun muuttuvan syöttöpaineen aikaansaamiseksi hiomisen aikana, jossa hiomakone on varustettu pyörityskokoonpanolla, jossa on akseliltaan pituussuuntainen käyttöakseli, erikokoisia ja erilaisen profiilin omaavia hiomatyökaluja, jotka on yhdistetty irrotettavasti käyttöakseliin erikokoisten ja erilaisia profiileja omaavien työstöpäiden hiomiseksi, ja väline käyttöakselin pyörimisnopeuden muuttamiseksi ja ohjaamiseksi hiomisen aikana kytketyn hiomatyökalun koon perusteella.
15. Låsorgan enligt patentkrav 14, kännetecknat av att slipmaskinen har en hydraulmotor.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että hiomakoneessa on hydraulimoottori.
16. Låsorgan enligt patentkrav 14, kännetecknat av att slipmaskinen har en tryckluftsmotor.
16. Patenttivaatimuksen 14 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että hiomakoneessa on paineilmamoottori.
17. Låsorgan enligt patentkrav 14, kännetecknat av att slipmaskinen har en elmotor.
17. Patenttivaatimuksen 14 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että hiomalaitteessa on sähkömoottori.
18. Låsorgan enligt patentkrav 14, kännetecknat av att slipanläggningen (1) dessutom har ett styrsystem som har en serie av sammankopplade styrmoduler med en inmatningspanel för en operatör och en programmerbar styrkortsmodul, varvid styrsystemet är anordnat för att övervaka och automatiskt reglera en eller flera driftparametrar valda från en grupp bestående av matningstrycket och rotationshastigheten hos drivaxeln samt en sliptid.
18. Patenttivaatimuksen 14 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että hiomalaitteistossa (1) on edelleen ohjausjärjestelmä, jossa on joukko toisiinsa yhdistettyjä ohjausmoduuleita, joissa on käyttäjän syöttöpaneeli ja ohjelmoitava ohjauskorttimoduuli, ohjausjärjestelmä on sovitettu tarkkailemaan ja säätämään automaattisesti yhtä tai useampaa käyttöparametria, jotka on valittu joukosta, jonka muodostavat syöttöpaine ja käyttöakselin pyörimisnopeus sekä hionta-aika.
19. Låsorgan enligt patentkrav 18, kännetecknat av att serien av sammankopplade styrmoduler är sammankopplade med en inmatnings/utmatnings-kortmodul med flera funktioner som fungerar som ett centralt kommunikationsnav för alla de sammankopplade styrmodulerna.
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että joukko toisiinsa yhdistettyjä ohjausmoduuleita on yhdistetty monitoimintaiseen syöttö/lähtö-korttimoduuliin, joka toimii kaikkien toisiinsa yhdistettyjen ohj ausmoduulien yhteyskeskuksena.
20. Låsorgan enligt patentkrav 19, kännetecknat av att de sammankopplade styrmodulerna har en eller flera programmerbara mikroprocessorer, mikrostyrenheter, eller en kombination av dessa.
20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että toisiinsa yhdistetyissä ohjausmoduuleissa on yksi tai useampi ohjelmoitava mikroprosessori, mikrokontrolleri tai niiden yhdistelmä.
21. Låsorgan enligt patentkrav 20, kännetecknat av att en eller flera programmerbara mikroprocessorer/mikrostyrenheter är utbytbara för att underlätta modifiering av en mjukvara som är nödvändig för en funktionalitet hos de sammankopplade styrmodulerna.
21. Patenttivaatimuksen 20 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että yksi tai useampi ohjelmoitava mikroprosessori, mikrokontrolleri voidaan vaihtaa toisiinsa yhdistettyjen ohjausmoduulien toiminnallisuuteen liittyvän ohjelmistomuutoksen helpottamiseksi.
22. Låsorgan enligt patentkrav 1, kännetecknat av att låsorganet innefattar en enhet som har en tryckplatta (110), vars första sida (112) vänder mot skäret när skäret är införd i ett hål (8) på skärhållanordningen (102), varvid en gängad stav (113) har en ena ände (114) roterbart fastsatt vinkelrätt mot en andra sida (115) av tryckplattan (110), varvid den andra änden (116) av den gängade staven (113) är anordnad för att hålla fast en knopp (117), varvid den gängade staven (113) roterar in i ett rör (118) som har ett invändigt gängat avsnitt som befordrar den gängade staven (113) så att den gängade staven (113) och röret (118) kan röra sig i längdled i förhållande till varandra.
22. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että lukitusväline käsittää kokoonpanon, jossa on painelevy (110), jonka ensimmäisen sivu (112) on suunnattu terää kohti, kun terä on työnnettynä teränpidikelaitteessa (102) olevaan aukkoon (8), jossa kierteisen tangon (113) toinen pää (114) on kiinnitetty pyöritettävästi kohtisuorassa painelevyn (110) toista sivua (115) vastaan, kierteisen tangon (113) toinen pää (116) on sovitettu pitelemään nuppia (117), kierteisen tangon (113) pyöriessä putken (118) sisällä, jossa on sisäpuolinen kierteinen osa, joka auttaa kierteistä tankoa (113) siten, että kierteinen tanko (113) ja putki (118) voivat liikkua pituussuunnassa toistensa suhteen.
23. Låsorgan enligt patentkrav 1, kännetecknat av att låsorganet innefattar en enhet som har en tryckplatta (210) , vars första sida vänder mot skäret när skäret är införd i ett hål på skärhållanordningens (202) fästanordning, varvid en kolvstång hos en kortslagig cylinder (213) har en ände (214) fastsatt vinkelrätt mot en andra sida (215) av tryckplattan (210), varvid nämnda kortslagiga cylinder (213) är fastsatt in i ett rör (218) så att kolvstången hos den kortslagiga cylindern (213) och röret (218) rör sig i längdled i förhållande till varandra.
23. Patenttivaatimuksen 1 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että lukitusväline käsittää kokoonpanon, jossa on painelevy (210), jonka ensimmäisen sivu on suunnattu terää kohti kun terä on työnnettynä teränpidikkeen (202) kiinnittimessä olevaan aukkoon, jossa lyhytiskuisen sylinterin (213) männänvarren toinen pää (214) on kiinnitetty kohtisuorassa painelevyn (210) toista sivua (215) vastaan, mainittu lyhytiskuinen sylinteri (213) on kiinnitetty putken (218) sisään siten, että lyhytiskuisen sylinterin (213) Männänvarsi ja putki (218) liikkuvat pituussuunnassa toistensa suhteen.
24. Patenttivaatimuksen 13 mukainen lukitusväline, tunnettu siitä, että teränpidikelaite (302) on kiinnitetty kääntyvästi varsiparin (361, 362) yhden varren yhteen päähän (366), varsiparin (361, 362) yhden varren toinen pää on yhdistetty kääntyvästi varsiparin (361, 362) toisen varren (361) ensimmäiseen päähän (364), jonka toinen pää on laakeroitu runkoon (363), saaden aikaan kolme nivellystä varsille (361, 362) ja teränpidikelaitteelle (302) . PATENTKRAV
24. Låsorgan enligt patentkrav 13, kännetecknat av att skärhållanordningen (302) är svängbart fastsatt på en ände (366) av en av paret av armar (361, 362), varvid den andra änden av en av paret av armar (361, 362) är svängbart sammankopplad med en första ände (364) av den andra armen (361) av paret av armar (361, 362), som har en andra ände lagrad på ramen (363), för att tillhandahålla tre ledförbindningar för armarna (361, 362) och skärhållanordningen (302).
FI20115114A 2008-07-08 2011-02-04 Lukitusväline teränpidikelaitetta varten FI126875B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20115114A FI126875B (fi) 2008-07-08 2011-02-04 Lukitusväline teränpidikelaitetta varten

Applications Claiming Priority (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CA002636995A CA2636995A1 (en) 2008-07-08 2008-07-08 Manual locking means for bit holder with micro/macro adjustment
PCT/CA2009/000932 WO2010003229A1 (en) 2008-07-08 2009-07-08 Manual clamping means for bit holder with quick positioning
FI20115114A FI126875B (fi) 2008-07-08 2011-02-04 Lukitusväline teränpidikelaitetta varten

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20115114A FI20115114A (fi) 2011-02-04
FI126875B true FI126875B (fi) 2017-07-14

Family

ID=43629989

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20115114A FI126875B (fi) 2008-07-08 2011-02-04 Lukitusväline teränpidikelaitetta varten

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI126875B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20115114A (fi) 2011-02-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8827773B2 (en) Manual locking means for bit holder with micro/macro adjustment
RU1838090C (ru) Устройство дл шлифовани инструмента
ZA200506626B (en) Grinding apparatus for buttons on rock drill bit
RU2691442C2 (ru) Шлифовальный станок с управлением нагрузкой
SE525559C2 (sv) Slipanordning för slipning av tunnelborrningsmaskinskär, stigortsborrningsmaskinskär eller stift hos bergborrkronor
WO2007093857A1 (en) Rotary power tool
CN105458805A (zh) 卧式数控镗铣床的圆盘式刀库系统
FI126875B (fi) Lukitusväline teränpidikelaitetta varten
CN204036104U (zh) 卧式数控镗铣床的圆盘式刀库系统
CN109968471A (zh) 一种家具木材加工切槽机械
KR200476251Y1 (ko) 회전식 밀링공구 정리기
KR200424350Y1 (ko) 탁상 드릴머신
CN218051519U (zh) 一种可自动换刀的锁芯加工设备
CN208773039U (zh) 一种车床
CA3048079A1 (en) Improved bit holder for grinding apparatus
CN107414188A (zh) 一种用于机械加工的机用铰刀旋转装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 126875

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B