FI126825B - Ilmanvaihtoikkuna - Google Patents

Ilmanvaihtoikkuna Download PDF

Info

Publication number
FI126825B
FI126825B FI20155850A FI20155850A FI126825B FI 126825 B FI126825 B FI 126825B FI 20155850 A FI20155850 A FI 20155850A FI 20155850 A FI20155850 A FI 20155850A FI 126825 B FI126825 B FI 126825B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
duct
eller
ventilation
och
ventilation window
Prior art date
Application number
FI20155850A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20155850A (fi
Inventor
Petri Hänninen
Jyrki Jaskari
Original Assignee
Skaala Production Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=55662332&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI126825(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Skaala Production Oy filed Critical Skaala Production Oy
Priority to FI20155850A priority Critical patent/FI126825B/fi
Publication of FI20155850A publication Critical patent/FI20155850A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI126825B publication Critical patent/FI126825B/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E06DOORS, WINDOWS, SHUTTERS, OR ROLLER BLINDS IN GENERAL; LADDERS
    • E06BFIXED OR MOVABLE CLOSURES FOR OPENINGS IN BUILDINGS, VEHICLES, FENCES OR LIKE ENCLOSURES IN GENERAL, e.g. DOORS, WINDOWS, BLINDS, GATES
    • E06B7/00Special arrangements or measures in connection with doors or windows
    • E06B7/02Special arrangements or measures in connection with doors or windows for providing ventilation, e.g. through double windows; Arrangement of ventilation roses
    • E06B7/10Special arrangements or measures in connection with doors or windows for providing ventilation, e.g. through double windows; Arrangement of ventilation roses by special construction of the frame members
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F12/00Use of energy recovery systems in air conditioning, ventilation or screening
    • F24F12/001Use of energy recovery systems in air conditioning, ventilation or screening with heat-exchange between supplied and exhausted air
    • F24F12/006Use of energy recovery systems in air conditioning, ventilation or screening with heat-exchange between supplied and exhausted air using an air-to-air heat exchanger

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Specific Sealing Or Ventilating Devices For Doors And Windows (AREA)

Description

Keksinnön nimitys
Ilmanvaihtoikkuna
Keksinnön ala
Keksintö liittyy rakennus- ja ilmanvaihtotekniikan alaan, tarkemmin ilmanvaihtoikkunoihin.
Teknistä taustaa IFN-Holding AG:n eurooppalaisessa patenttihakemusjulkaisussa EP 2 594 725 A2 on kuvattu ikkuna, jossa on tuuletusyksikkö. Ikkunan ilman sisäänottoaukot ovat karmissa tai puitteessa. Tuloilma kulkee karmiin tai puitteeseen tehdyssä kanavassa. Ilmanvaihtoikkunaan mahdollisesti kuuluva lämmönvaihdin on sijoitettu karmin ulkopuolelle runkorakenteen sisään tehtyyn syvennykseen. LUNOS Luftungstechnik GmbH fur Raumluftsysteme:n saksalaisessa patenttihakemuksessa, joka on julkaistu julkaisunumerolla DE 10 2011 080 358, kuvataan hajautetun ilmanvaihdon toteuttamiseksi tarkoitettu rakennuksen seinäjärjestelmään asennettava ilmanvaihtolaite. Ilmanvaihtolaite voidaan toteuttaa pystysuuntaisena ja osana ikkunan karmia.
Aides Aeraulique Société anonyme:n ranskalaisessa patenttihakemuksessa, joka on julkaistu julkaisunumerolla FR 2 896 855, kuvataan raitisilmaikkuna, jossa tuulettimien kanavistoa on toteutettu karmin sisään.
Keksinnön tehtävä
Keksinnön tehtävä on tehostaa ilmanvaihtoikkunaan integroidun ilmanvaihtolaitteen tilavuusvirran aikaansaamista ja toisaalta myös tehostaa ilmanvaihtolaitteella aikaansaatavaa ilman vaihtumista.
Keksinnön tehtävä pystytään ratkaisemaan vaatimuksen 1 mukaisella ilmanvaihtoikkunalla.
Epäitsenäiset vaatimukset kuvaavat ilmanvaihtoikkunan edullisia aspekteja.
Keksinnön edut
Ilmanvaihtoikkuna käsittää a) karmin, b) karmin muodostaman kehän sisäpuolella olevan ainakin yhden lasielementin, ja c) sisätilan puoleisesta pystysivusta karmin sisään asennuskoloon asennetun tai asennettavan pitkänomaisella lämmönvaihtimella varustetun ilmanvaihtolaitteen.
Ilmanvaihtolaite käsittää i) ainakin yhden tuuletinkäyttöisen raitisilmakanavan raitisilman johtamiseksi ulkotilasta ilmanvaihtolaitteeseen karmissa ulkotilan puolella olevan vähintään yhden sisäänmenon kuten suulakkeen tai suuttimen kautta ja ilmanvaihtolaitteesta edelleen sisätilaan tuloilmana karmissa sisätilan puolella olevan vähintään yhden ulostulon kuten suulakkeen tai suuttimen kautta, ja ii) ainakin yhden tuuletinkäyttöisen poistoilmakanavan poistoilman johtamiseksi sisätilasta ilmanvaihtolaitteeseen karmissa sisätilan puolella olevan vähintään yhden sisäänmenon kuten suulakkeen tai suuttimen kautta ja ilmanvaihtolaitteesta edelleen ulkotilaan jäteilmana karmissa ulkotilan puolella olevan vähintään yhden ulostulon kuten suulakkeen tai suuttimen kautta.
Raitisilmakanava kulkee koko sisäänmenon ja ulostulon välisen matkan ja poistoilmakanava kulkee koko sisäänmenon ja ulostulon välisen matkan ilmanvaihtolaitteen sisällä ja lisäksi vielä siten, että raitisilmakanava ja poistoilmakanava risteävät lämmönvaihtimessa.
Hakijan valmistamassa prototyypissä pitkänomaisen vastavirtalämmönvaihtimen pituus on 45,5 cm, poikkipinta-ala on 60 cm2, ja sekä raitisilmakanavan että poistoilmakanavan poikkipinta-ala on 20 cm2. Vastavirtalämmönvaihtimen pitkänomaisuus mahdollistaa hyvän lämpötilahyötysuhteen ja samalla vähentää tai jopa kokonaan poistaa tuloilman jälkilämmityksen tarpeen. Toisaalta vastavirtalämmönvaihtimen pidennys suurentaa kondenssiveden jäätymisriskiä tilanteessa, jolloin raitisilman lämpötila laskee veden jäätymispisteen alapuolelle. Lämmönvaihtimen pituus on siis kompromissi kahden edellä mainitun reunaehdon välillä. Käytännössä myös käytettävissä oleva tila ja karmin koko asettavat rajat sopiville kodoille.
Verrattuna IFN-Holding AG:n eurooppalaisessa patenttihakemusjulkaisussa EP 2 594 725 A2 kuvattuun ikkunaan nyt käsillä olevan ilmanvaihtoikkunaan integroidun ilmanvaihtolaitteen asennus helpottuu, sillä runkorakenteeseen ei tarvitse tehdä erillistä ikkunan asennusaukon syvennystä lämmönvaihdinta varten. Tällöin erityisesti saneerauskohteissa on mahdollista saavuttaa merkittävä työn ja materiaalin säästö.
Verrattuna IFN-Holding AG:n eurooppalaisessa patenttihakemusjulkaisussa EP 2 594 725 A2 kuvattuun ikkunaan nyt käsillä olevan ilmanvaihtoikkunaan integroidun ilmanvaihtolaitteen huollettavuutta on mahdollista parantaa. Nyt nimittäin runkorakennetta tai sisäseinän pinnoitetta karmin ulkopuolelta ei tarvitse rikkoa esimerkiksi lämmönvaihdinta tai tuuletinta huollettaessa, eikä tätä varten myöskään tarvitse rikkoa (esim. piikata) mahdollista ikkunan kiinnitystä runkorakenteeseen karmin irrottamiseksi runkorakenteesta.
Verrattuna IFN-Holding AG:n eurooppalaisessa patenttihakemusjulkaisussa EP 2 594 725 A2 kuvattuun ikkunaan nyt käsillä olevan ilmanvaihtoikkunan karmin valmistusta on mahdollista yksinkertaistaa, sillä monimutkaisia ilmanjohtamiskanavia ei tarvitse rakentaa karmiin, joka yleisimmin tehdään esimerkiksi puusta tai metalli- tai muoviprofiilista (esim. ontelomaisesta alumiiniprofiilista, joka voidaan edullisimmin valmistaa pursotteena) , kun raitisilmakanava ja poistoilmakanava näet kulkevat molemmat koko sisäänmenon ja ulostulon välisen matkan ilmanvaihtolaitteen sisällä. Tällöin pysytään parantamaan ilmanvaihtoikkunan ja ilmanvaihtolaitteen sekä niiden välisten rajapintojen tiiveyttä.
Tuuletinkäyttöisen raitisilmakanavan sekä tuuletinkäyttöisen poistoilmakanavan tuottamaa tilavuusvirtaa on mahdollista kasvattaa verrattuna tilanteeseen, jossa ilmanvaihtoikkuna olisi toteutettu painovoimaisena. Tuulettimella tarkoitetaan tässä tai seuraavassa aksiaalipuhallinta (engl. axial blower) tai keskipakopuhallinta (engl. centrifugal blower).
Poistoilmakanava käsittää ainakin kaksi pitkittäistä segmenttiä, joista yksi segmentti käsittää poistoilman imukanavan ja virtaussuunnassa tämän jälkeen oleva segmentti käsittää lämmönvaihtimen poistoilmakanavan. Imukanava johtaa alhaalta ylöspäin ja lämmönvaihtimen poistoilmakanava johtaa ylhäältä alaspäin.
Pystysuuntaisella järjestelyllä voidaan ilmanvaihtolaitteessa ilmenevää termistä konvektiota käyttää myötävaikuttamaan tilavuusvirran aikaansaamista. Tilavuusvirtaa on mahdollista lisätä hyödyntämällä ilman lämpölaajenemista ja sitä ilmiötä, että lämpeävä ilma pyrkii nousemaan ylös ja jäähtyvä ilma laskeutumaan alaspäin. Näin esimerkiksi mahdollisten tuulettimien tarvitsemaa tehoa on mahdollista pienentää tai niiden tuottamaa tilavuusvirtaa on mahdollista kasvattaa verrattuna vaakasuuntaiseen järjestelyyn (ts. että välitilaan ulottuva ilmanvaihtolaite sijaitsisi vaakakarmissa tai vaakakarmin pinnalla).
Poistoilmatuuletinta ja poistoilman imukanavaa käytetään jäteilman ulostulon etäännyttämiseksi raitisilman sisäänmenokanavasta, jolloin on mahdollista välttää eri ilmalaatujen epätarkoituksenmukainen sekoittuminen.
Kun imukanava sijaitsee ilmanvaihtolaitteen sisätilan puoleisella sivulla ja/tai optionaalisen sisäpuitteen puoleisella sivulla, sisätilan puolelta ulkotilaan kantautuvaa ääntä on mahdollista vaimentaa. Samalla myös ulkotilan puolelta sisätilaan kantautuvaa ääntä on mahdollista vaimentaa.
Kun imukanava sisältää äänenvaimennusjärjestelyn, ulkotilan puolelta tai suunnasta sisätilaan ja päinvastoin kulkeutuvia ääniä on mahdollista vaimentaa.
Yksinkertaisimmillaan äänenvaimennusjärjestely voi käsittää ohjaimen ja vaimennusmateriaalia, jolla ohjain ja/tai imukanava on ainakin osin vuorattu, äänen kulkemaa matkaa on mahdollista pidentää ja sitä on mahdollista absorboida vaimennusmateriaaliin. Tämän lisäksi tai vaihtoehtoisesti äänenvaimennusjärjestely voi käsittää aktiivisen äänenvaimennuslaitteen. Imukanavan äänen taajuuksia on mahdollista vaimentaa ns. vastamelun avulla.
Aktiivisen äänenvaimennuksen edut perinteisiin passiivisiin vaimentimiin verrattuna ovat helpompi asennus, vähäisempi virtausvastus ja parempi äänenvaimennus matalilla taajuuksilla.
Kun poistokanavan yhteyteen järjestetty tuuletin on sijoitettu virtaussuunnassa vasta poistokanavan jälkeen, on äänenvaimennusjärjestelyn avulla mahdollista vaimentaa tuulettimesta sisätilaan kulkeutuvaa ääntä.
Kun jompi kumpi tai molemmat tuulettimista on sijoitettu ainakin yhteen ääneneristyskoteloon, joka/jotka edullisimmin on/ovat elastomeeriä tai sisältää/sisältävät elastomeeriä, on mahdollista pienentää tuulettimien äänen ja värähtelyn siirtymistä ympäröiviin rakenteisiin eli vaimentaa ilmanvaihtoikkunan käyttöääntä.
Kun ilmanvaihtoikkuna lisäksi käsittää ainakin yhden raitisilmakanavaan vaikuttavan suodattimen ja/tai ainakin yhden poistoilmakanavaan vaikuttavan suodattimen, ainakin osa tai suodattimesta riippuen jopa suurin osa ilmanvaihtolaitteen sisään tulevasta ilman epäpuhtaudesta tai pieneliöistä pystytään suodattamaan pois sekä oleellisesti vähentämään kanavien ja lämmönvaihtimen likaantumista. Suodatin/suodattimet saattaa/saattavat toteutustyypistään riippuen myös vaimentaa ilmanvaihtolaitteen ääntä tai ulkotilan ja sisätilan välistä äänen kulkeutumista.
Kun ainakin yksi suodatin on irrotettavissa ilmanvaihtolaitteen ulkopintaan ulottuvan asennuskanavan taikka avattavan asennusluukun kautta, kyseisen suodattimen vaihto, puhdistus tai poisto on mahdollista ilman erityistyökaluja tai erityistaitoja.
Kun tällaisen asennuskanavan pää tai avattava asennusluukku jää peitelevyn taakse ja on saavutettavissa peitelevyn poistamisen jälkeen, peittää peitelevy kiinni ollessaan suodattimen näkyvistä, suojaa suodatinta ja vaikeuttaa suodattimen tahattoman tai ei-toivotun poistamisen.
Kun asennuskanavassa on johde tai ohjuri, jota pitkin suodatin on irrotettavissa vetämällä, työntämällä, kiertämällä tai kääntämällä, suodatin on mahdollista irrottaa helposti ja asentaa paikalleen helposti.
Kun ainakin yksi suodatin on elektrostaattinen suodatin, suodatinta ei tarvitse vaihtaa, eikä sillä ole virtausvastusta. Näin on mahdollista kasvattaa ilmanvaihtoikkunan läpivirtausta tai jos ilmanvaihtolaite käsittää ainakin yhden tuulettimen, pienentää tuulettimelta vaadittavaa tehoa. Näin voidaan vaimentaa tuulettimen/tuulettimien käyttöääntä ja samalla mahdollisesti myös parantaa ilmanvaihtoikkunan ja siihen integroidun ilmanvaihtolaitteen energiatehokkuutta.
Kun ilmanvaihtoikkuna lisäksi käsittää virtaussuunnassa poistoilmakanavaan lämmönvaihtimen kanavan jälkeen ulkotilaan valumayhteydessä olevan poistokanavan lauhdeveden poistamista varten, lauhdevesi saadaan johdettua ulkotilaan. Näin pystytään välttämään lauhdeveden kerääminen erilliseen astiaan tai säiliöön. Lauhdevettä ei näin tarvitse myöskään tuoda sisätiloihin, minkä ansiosta pystytään välttämään tarve erilliselle ilmanvaihtoikkunan viemäriliitännälle.
Kun ilmanvaihtoikkuna poistokanava käsittää poistoputken, ja edullisimmin myös poistoputken sisäpuolisen suuaukon suuntaan lämmönvaihtimen kanavan suuaukolta lauhdevettä ohjaamaan järjestetyn ohjaimen, esimerkiksi kaukalon, kallistettuja ohjainpintoja ja/tai suppilon, on lauhdeveden hallittu ohjaaminen pois ilmanvaihtoikkunasta mahdollista. Valitsemalla poistoputken pituus sopivasti pystytään lauhdevesi johtamaan halutulle etäisyydelle ulkoseinän pinnasta.
Edullisimmin poistokanavan yhteydessä on lauhdeveden sulanapitämisjärjestely, esimerkiksi poistoputkeen ja mahdollisesti myös ohjaimeen, kaukaloon, kallistettuihin ohjainpintoihin ja/tai suppiloon asennettu saattolämmityskaapeli, joka mieluiten on tai sisältää itsesäätyvää lämmityskaapelia, jonka resistanssi on verrannollinen lämpötilaan. Sulanapitomisjärjestelyn avulla on mahdollista käyttää ilmanvaihtoikkunaa myös talvella, jolloin lauhdeveden jäätyminen voisi haitata ilmanvaihtolaitteen toimintaa. Itsesäätyvän lämmityskaapelin avulla sulanapitojärjestelyn ohjaaminen voidaan teknisesti toteuttaa erittäin yksinkertaisella tavalla ja jopa ilman erillistä ohj auslogiikkaa.
Kun esilämmityskanava on järjestetty ilmanvaihtolaitteessa pystykarmissa valoaukon puoleiseen reunaan siten, että se kulkee lasielementin suuntaisesti ja ilmanvaihtoikkunan syvyyssuunnassa lasielementin rinnalla, lasielementtiin absorboituvaa auringonsäteilyn lämpöenergiaa on mahdollista hyödyntää raitisilman esilämmityksessä.
Kun esilämmityskanava kulkee lasielementin suuntaisesti ja ilmanvaihtoikkunan syvyyssuunnassa ainakin osittain sisätilan puolella suhteessa lasielementin määrittämään tasoon, sisätilan lämpöä ja karmin sisätilan puoleiseen pintaan absorboituvaa auringonsäteilyä on mahdollista hyödyntää raitisilman esilämmityksessä, jolloin on mahdollista kasvattaa lämmönvaihtimen tehoa.
Kun raitisilmakanava kulkee lasielementin suuntaisesti ja ilmanvaihtoikkunan syvyyssuunnassa ainakin osittain ulkotilan puolella suhteessa lasielementin määrittämään tasoon, on mahdollista pienentää sisätilan ja lasielementin raitisilmaa lämmittävää vaikutusta.
Kun esilämmityskanava kulkee lasielementin suuntaisesti ja ilmanvaihtoikkunan syvyyssuunnassa ainakin osittain sisätilan ja ulkotilan puolella suhteessa lasielementin määrittämään tasoon, on mahdollista saavuttaa sisätilan lämpöä, karmin sisätilan puoleiseen pintaan ja lasielementtiin absorboituvaa auringonsäteilyä sekä ulkotilan viileyttä hyödyntävä, lämmönvaihtimen tehoa lisäävä ja vedon tunnetta vähentävä ilmanvaihtoikkuna.
Kun ainakin yksi ikkunaelementti on asennettu tai asennettavissa kiinteästi karmin yhteyteen, valoaukko pystytään toteuttamaan isompana kuin vastaava valoaukko, jossa ikkunaelementti on asennettu avattavaan puitteeseen.
Kun ainakin yksi ikkunaelementti on asennettu tai asennettavissa sisäpuitteeseen ja/tai ulkopuitteeseen, jolloin sisäpuite ja/tai ulkopuite on/ovat avattavissa kallistamalla tai kippaamalla siten, että kallistuva puite/kallistuvat puitteet tai kippautuva puite/kippautuvat puitteet kulkevat ilmanvaihtolaitteen ohitse kun ilmanvaihtolaite on paikalleen asennettuna, ei ilmanvaihtolaitetta tarvitse poistaa ikkunaelementin/ikkunaelementtien avaamiseksi.
Kun ainakin yksi ikkunaelementti on asennettu tai asennettavissa sisäpuitteeseen ja/tai ulkopuitteeseen, joka sisäpuite ja/tai ulkopuite on/ovat avattavissa sisätilaan ja/tai ulkotilaan siten, että avattava puite/avattavat puitteet kulkevat ilmanvaihtolaitteen ohitse kun ilmanvaihtolaite on paikalleen asennettuna, ei ilmanvaihtolaitetta tarvitse poistaa ikkunaelementin/ikkunaelementtien avaamiseksi.
Kun lisäkarmi asennetaan ilmanvaihtolaitteen puoleisen karmin kylkeen, karmin muodostaman kehän ulkopuolelle, karmi ja lisäkarmi yhdessä muodostavat rakenteen, johon on mahdollista tehdä asennuskolo ilmastointilaitteen upostusta varten.
Kun ilmanvaihtolaite on siten symmetrisesti muotoiltu, että ilmanvaihtolaite on mahdollista asentaa tai on asennettavissa ilmanvaihtoikkunan joko vasempaan tai oikeaan pystysuuntaiseen karmiin, pystytään sama ilmanvaihtolaite asentamaan sekä oikeakätiseen että vasenkätiseen ilmanvaihtoikkunaan.
Kun raitisilmakanava käsittää ainakin kaksi pitkittäistä segmenttiä, joista yksi segmentti käsittää raitisilman esilämmityskanavan ja virtaussuunnassa tämän jälkeen oleva segmentti käsittää lämmönvaihtimen raitisilmakanavan, ja kun esilämmityskanava johtaa ylhäältä alaspäin ja lämmönvaihtimen raitisilmakanava johtaa alhaalta ylöspäin, on mahdollista hyödyntää lämmitetyn ilman laajenemisesta johtuvaa kevenemistä ja pyrkimystä nousta ylöspäin eli termistä konvektiota (joskus tätä ilmiötä nimitetään myös luonnolliseksi konvektioksi).
Toisin sanoen, pystysuuntaisella järjestelyllä voidaan ilmanvaihtolaitteessa ilmenevää termistä konvektiota käyttää myötävaikuttamaan tilavuusvirran aikaansaamista. Tilavuusvirtaa on mahdollista lisätä hyödyntämällä ilman lämpölaajenemista ja sitä ilmiötä, että lämpeävä ilma pyrkii nousemaan ylös ja jäähtyvä ilma laskeutumaan alaspäin. Näin esimerkiksi mahdollisten tuulettimien tarvitsemaa tehoa on mahdollista pienentää tai niiden tuottamaa tilavuusvirtaa on mahdollista kasvattaa verrattuna vaakasuuntaiseen järjestelyyn (ts. että välitilaan ulottuva ilmanvaihtolaite sijaitsisi vaakakarmissa tai vaakakarmin pinnalla). Tämän lisäksi voidaan myös hyödyntää gravitaatiota jäähtyvästä ilmasta muodostuvan lauhdeveden poistamiseksi lämmönvaihtimesta.
Kun ilmanvaihtoikkunan esilämmityskanava sijaitsee ilmanvaihtolaitteen valoaukon puoleisella sivulla, sisäpuolen lämpöä ja mahdollisesti myös suoraa auringon säteilylämpöä on mahdollista hyödyntää raitisilman esilämmityksessä. Näin vedon tunnetta on mahdollista ehkäistä. Lisäksi ilmanvaihtoikkunan lämmönvaihtimen lämpötilasuhdetta voi näin olla mahdollista parantaa.
Kun esilämmityskanava sisältää äänenvaimennusjärjestelyn, ulkotilan puolelta tai suunnasta sisätilaan ja päinvastoin kulkeutuvia ääniä on mahdollista vaimentaa.
Yksinkertaisimmillaan äänenvaimennusjärjestely voi käsittää ohjaimen ja vaimennusmateriaalia, jolla ohjain ja/tai esilämmityskanava on ainakin osin vuorattu, äänen kulkemaa matkaa on mahdollista pidentää ja sitä on mahdollista absorboida vaimennusmateriaaliin. Tämän lisäksi tai vaihtoehtoisesti äänenvaimennusjärjestely voi käsittää aktiivisen äänenvaimennuslaitteen, jolloin esilämmityskanavan äänen taajuuksia on mahdollista vaimentaa ns. vastamelun avulla. Aktiivisen äänenvaimennuksen edut perinteisiin passiivisiin vaimentimiin verrattuna ovat helpompi asennus, vähäisempi virtausvastus ja parempi äänenvaimennus matalilla taajuuksilla.
Kun esilämmityskanavaan vaikuttava tuuletin on järjestetty esilämmityskanavan yhteyteen ja sijoitettu virtaussuunnassa ennen esilämmityskanavaa, sisätilaan kantautuvaa tuulettimen ääntä on mahdollista vaimentaa äänenvaimennusjärjestelyn avulla. Lämmönvaihdin on edullisesti vastavirtalämmönvaihdin, mutta vastavirtalämmönvaihtimen sijasta voidaan käyttää toisenkin tyyppistä lämmönvaihdinta, esimerkiksi ristivirtalämmönvaihdinta tai pyöriväkennoista lämmönvaihdinta.
Piirustusluettelo
Seuraavassa esitellään ilmanvaihtoikkunaa lähemmin oheisissa piirustuksissa FIG 1 - FIG 15 esitettyjen sovellusesimerkkien avulla. Piirustuksista esittää: FIG 1 perspektiivinäkymää sisäpuolelta ilmanvaihtoikkunasta, johon on asennettu ilmanvaihtokone; FIG 2 perspektiivinäkymää ulkopuolelta ilmanvaihtoikkunasta, johon on asennettu ilmanvaihtokone; FIG 3 ilmanvaihtoikkunaa tarkasteltuna sisäpuolelta suoraan edestä; FIG 4 ilmanvaihtoikkunaa tarkasteltuna ulkopuolelta suoraan edestä; FIG 5 FIG l:ssä esitettyä ilmanvaihtoikkunan vaakaleikkausta V-V; FIG 6 perspektiivinäkymää sähköjärjestelmästä; FIG 7 ilmanvaihtolaitetta tarkasteltuna ulkopuolen kanavien suunnasta; FIG 8 FIG 7:ssä esitettyä ilmanvaihtolaitteen vaakaleikkausta VIII - VIII; FIG 9 FIG 7:ssä esitettyä ilmanvaihtolaitteen pystyleikkausta IX - IX; FIG 10 FIG 7:ssä esitettyä ilmanvaihtolaitteen pystyleikkausta X - X; FIG 11 FIG 10:ssä esitettyä ilmanvaihtolaitteen pystyleikkausta XI - XI; FIG 12 FIG 10:ssä esitettyä ilmanvaihtolaitteen pystyleikkausta XII - XII; FIG 13 räjäytyskuvaa ilmanvaihtoikkunasta tarkasteltuna kansilevyn suunnasta vasemmalta yläviistosta; FIG 14 räjäytyskuvaa ilmanvaihtoikkunasta tarkasteltuna takalevyn suunnasta vasemmalta yläviistosta; ja FIG 15 perspektiivinäkymää esimerkkistä pituussuuntaisten siirtokanavien ääneneristyksen toteuttamisesta.
Samat viitenumerot viittaavat samoihin teknisiin tunnusmerkkeihin kaikissa piirustuksissa.
Keksinnön yksityiskohtainen selitys FIG 1 ja FIG 2 esittävät perspektiivinäkymää ilmanvaihtoikkunasta 1, johon on asennettu ilmastointilaite 50.
Ilmanvaihtoikkuna 1 käsittää karmin 2 ja karmin 2 muodostaman kehän sisäpuolella olevan ainakin yhden lasielementin 5 siten että lasielementti 5 tai sen osa muodostaa valoaukon 7. Tämän lisäksi ilmanvaihtoikkuna 1 käsittää sisätilan S puoleisesta pystysivusta karmin 2 sisään asennuskoloon 14 asennetun tai asennettavan pitkänomaisella vastavirtalämmönvaihtimella 62 varustetun ilmanvaihtolaitteen 50. Seuraavassa lämmövaihdin esitetään vastavirtalämmönvaihtimena, mutta sen asemesta voidaan käyttää toisen tyyppistäkin lämmönvaihdinta, esimerkiksi ristivirtalämmönvaidinta tai pyöriväkennoista lämmönvaihdinta.
Ilmanvaihtolaitteen 50 rakennetta ja toimintaa esitellään seuraavassa tarkemmin FIG 7-14 yhteydessä. Raitisilmakanavan ja poistoilmakanavan rakenne ja toiminta käyvät havainnollisesti esiin FIG 9 ja 10.
Ilmanvaihtoikkuna 1 käsittää lisäksi ainakin yhden tuuletinkäyttöisen raitisilmakanavan 65, 62A raitisilman 20 johtamiseksi ulkotilasta U ilmanvaihtolaitteeseen 50 karmissa 2 ulkotilan U puolella olevan vähintään yhden sisäänmenon 51 kuten suulakkeen tai suuttimen kautta ja ilmanvaihtolaitteesta 50 edelleen sisätilaan S tuloilmana 21 karmissa 2 sisätilan S puolella olevan vähintään yhden ulostulon 52 kuten suulakkeen tai suuttimen kautta sekä ainakin yhden tuuletinkäyttöisen poistoilmakanavan 66, 62B poistoilman 22 johtamiseksi
sisätilasta S ilmanvaihtolaitteeseen 50 karmissa 2 sisätilan S puolella olevan vähintään yhden sisäänmenon 53 kuten suulakkeen tai suuttimen kautta ja ilmanvaihtolaitteesta 50 edelleen ulkotilaan U jäteilmana 23 karmissa 2 ulkotilan U puolella olevan vähintään yhden ulostulon 54 kuten suulakkeen tai suuttimen kautta.
Ilmanvaihtolaitteen 50 raitisilmakanava 65, 62A kulkee koko sisäänmenon 51 ja ulostulon 52 välisen matkan ja poistoilmakanava 66, 62B kulkee koko sisäänmenon 53 ja ulostulon 54 välisen matkan ilmanvaihtolaitteen 50 sisällä ja lisäksi vielä siten, että raitisilmakanava 65, 62A ja poistoilmakanava 66, 62B risteävät vastavirtalämmönvaihtimessa 62. FIG 3 ja 4 esittävät ilmanvaihtoikkunaa 1 suoraan edestä sisäpuolelta ja suoraan edestä ulkopuolelta.
Ilmanvaihtolaite 50 jää karmin 2 ja lisäkarmin 4 sisään. Lisäkarmi 4 asennetaan ilmastointilaitteen 50 puoleisen karmin 2 kylkeen, karmin 2 muodostaman kehän ulkopuolelle.
Ilmanvaihtoikkunan 1 valoaukko 7 ei oleellisesti muutu suhteessa valoaukkoon 7 verrattuna sellaiseen ilmanvaihtoikkunaan 1, jossa ei ole ilmanvaihtolaitetta 50 asennettuna. Ilmanvaihtoikkunan 1 ainakin yksi ikkunaelementti 5 on mahdollisesti asennettu tai se on asennettavissa kiinteästi karmin 2 yhteyteen tai ikkunaelementti 5 voi olla asennettu tai asennettavissa sisäpuitteeseen ja/tai ulkopuitteeseen, jolloin sisäpuite ja/tai ulkopuite on mahdollista avata kallistamalla tai kippaamalla. Lisäksi ikkunaelementti 5 voi olla asennettu tai asennettavissa sisäpuitteeseen ja/tai ulkopuitteeseen, jolloin sisäpuite ja/tai ulkopuite voi olla avattavissa sisätilaan S ja/tai ulkotilaan U. Ikkunaelementin 5 avaaminen on tällöin mahdollista toteuttaa myös yläpuitteeseen ja alapuitteeseen asennettavan liukusaranan tai liukuhelan avulla. Kiinteästi asennetun tai asennettavan ilmanvaihtoikkunan 1 kiinnittämisessä käytetään edullisimmin lasituslistaa/ulkoverhoilua 3. FIG 5 esittää ilmanvaihtoikkunan 1 vaakasuuntaista poikkileikkausta V - V ilmanvaihtolaitteen 50 kohdalta, jossa pitkänomaisella vastavirtalämmönvaihtimella 62 varustettu ilmanvaihtolaitteen 50 on asennettu sisätilan S puoleisesta pystysivusta karmin 2 sisään. Karmissa 2 oleva ilmanvaihtolaitteen 1 asennuskolon 14 sisäänpäin oleva sivu peitetään peitelevyllä 76. Poistoilman 22 sisäänmeno 53 on asennettu karmiin 2. Virransyöttö- ja datakaapeli 83 viedään ilmanvaihtoikkunan 1 sisään edullisimmin sisäänmenon 53 läpi. Ulkotilan U puolella karmin 2 ja lisäkarmin 4 välinen rako peitetään karmiverhoilulla 9.
Esilämmityskanava 65 sijaitsee ilmanvaihtolaitteen 50 valoaukon 7 puoleisella sivulla. Esilämmityskanava 65 on järjestetty ilmanvaihtolaitteessa 50 pystykarmissa valoaukon 7 puoleiseen reunaan siten, että se kulkee lasielementin 5 suuntaisesti ja ilmanvaihtoikkunan 1 syvyyssuunnassa lasielementin 5 rinnalla tai ainakin osittain sisätilan S puolella tai ainakin osittain ulkotilan U puolella suhteessa lasielementin (5) määrittämään tasoon. Lisäksi esilämmityskanava 65 voi kulkea lasielementin 5 suuntaisesti ja ilmanvaihtoikkunan 1 syvyyssuunnassa ainakin osittain sisätilan S puolella ja ainakin osittain ulkotilan U puolella suhteessa lasielementin 5 määrittämään tasoon.
Vastavirtalämmönvaihdin 62 on sijoitettu ilmanvaihtolaitteeseen 50 karmin 2 ja ulkotilan U puoleiseen sivuun. Vastavirtalämmönvaihtimessa 62 risteävät vastavirtalämmönvaihtimen 62 raitisilmakanava 62A ja vastavirtalämmönvaihtimen 62 poistoilmakanava 62B. FIG 6 esittää perspektiivinäkymää ilmanvaihtolaitteesta 50 irrotetusta sähköjärjestelmästä 80. Sähköjärjestelmä 80 käsittää käyttöliittymän/-paneelin 81, piirilevyn 82, virransyöttö- ja datakaapelin 83, tuulettimen virtakaapelin 84, saattolämmitinkaapelin 85, C02-sensorin kaapelin 86 ja lämpötila-anturin kaapelin 87. Tämän lisäksi tai vaihtoehtoisesti voi ilmanvaihtolaitteessa 50 olla muita ilman laatutasoa mittaavia antureita, esimerkiksi kosteusanturien kaapelointi. FIG 7 esittää ilmanvaihtoikkunaa 1 raitisilmasuulakkeen 51 suunnasta katsottuna. Raitisilman 20 sisäänmenon 51 suulake ja jäteilman 23 ulostulo 54 ovat sivulla, joka on vasten karmin 2 ulkotilan U puoleista sivua. Poistoputki 55 kiinnitetään ulostuloon 54 kiinnityselimellä 72, esim. ruuvilla. Ilmanvaihtolaite 50 on edullisimmin siten symmetrisesti muotoiltu, että ilmanvaihtolaite 50 on mahdollista asentaa tai on asennettavissa ilmanvaihtoikkunan 50 joko vasempaan tai oikeaan pystysuuntaiseen karmiin 2. FIG 8 esittää vaakasuuntaista leikkausta VIII-VIII ilmanvaihtoikkunasta 1 (vrt. FIG 7). Ilmanvaihtolaitteen 50 imukanava 66 sijaitsee ilmanvaihtolaitteessa 50 ilmanvaihtoikkunan 1 sisätilan S puoleisella sivulla ja esilämmityskanava 67 sijaitsee ilmanvaihtolaitteessa 50 ilmanvaihtoikkunan 1 valoaukon 7 puoleisella sivulla.
Vastavirtalämmönvaihdin 62 sijaitsee edullisimmin karmin 2 ja ulkotilan U puoleisella sivulla. Vastavirtalämmönvaihtimessa 62 risteävät vastavirtalämmönvaihtimen 62 raitisilmakanava 62A ja vastavirtalämmönvaihtimen 62 poistoilmakanava 62B. FIG 9 esittää ilmanvaihtolaitteen 50 pitkittäistä poikkileikkausta IX- (vrt. FIG 7) ja FIG 10 esittää ilmanvaihtolaitteen 50 pitkittäistä poikkileikkauksta X-X (vrt. FIG 7). FIG 11 esittää ilmanvaihtolaitteen 50 pitkittäistä poikkileikkausta XI-XI (vrt. FIG 10) ja FIG 12 pitkittäistä poikkileikkausta XII-XII (vrt. FIG 10).
Raitisilmaa 20 imetään sisään ilmanvaihtolaitteeseen 50 tuloilmatuulettimella 64. Tuloilmatuuletin 64 on asennettu ääneneristyskoteloon 68. Raitisilma 20 kulkeutuu suodattimen 56 kautta tuloilmatuulettimeen 64, joka puhaltaa sitä kansilevyn 59 alla olevaa pitkittäistä esilämmityskanavaa 65 pitkin ilmanvaihtolaitteen 50 toiseen päähän, josta se menee vastavirtalämmönvaihtimen 62 raitisilmakanavaan 62A ja josta tuloilma 21 puhaltuu sisätilaan S ulostulon 52 kautta.
Poistoilma 22 imetään sisään ilmanvaihtolaitteeseen 50 poistoilmatuulettimella 63. Poistoilmatuuletin 63 on edullisimmin asennettu ääneneristyskoteloon 68, joka voi olla esimerkiksi elastomeeriä tai sisältää elastomeeriä.
Poistoilma 22 kulkeutuu suodattimen 56 kautta poistoilmatuulettimeen 63, joka imee sen sisätilan S puoleista, pitkittäistä poistoilmakanavaa 66 pitkin ilmanvaihtolaitteen 50 toiseen päähän, josta se menee lämmönvaihtimen 62 poistoilmakanavaan 62B, ja josta jäteilma 23 poistuu ulkotilaan U ulostulon 54 kautta. Jäteilman 23 lämpötila on alempi kuin poistoilman 22 lämpötila silloin kuin ilma jäähtyy poistoilmakanavassa. Suurin osa ilman jäähtymisestä on tarkoitus järjestää tapahtuvaksi vastavirtalämmönvaihtimen 62 sisällä. Lauhtuessaan ilma pystyy sitomaan vähemmän kosteutta. Vastavirtalämmönvaihtimen 62 sisällä lauhtuvasta poistoilmasta 22 kondensoituva vesi eli lauhdevesi poistuu poistokanavan 77 kautta ulkotilaan U, esimerkiksi poistoputken 55 kautta.
Esilämmityskanavassa 65 ja poistoilmakanavassa 66 voidaan edullisesti käyttää FIG 15:ssä esitetyn kaltaista äänenvaimennusjärjestelyä, jossa on ohjain 70 ja vaimennusmateriaalia 71, jolla ohjain 70 ja/tai esilämmityskanava 65 on ainakin osin vuorattu. Tämän lisäksi tai vaihtoehtoisesti äänenvaimennusjärjestely voi käsittää aktiivisen äänenvaimennuslaitteen.
Ilmanvaihtoikkunan 1 raitisilmakanava 65, 62A käsittää ainakin kaksi pitkittäistä segmenttiä, joista yksi segmentti käsittää raitisilman 20 esilämmityskanavan 65 ja virtaussuunnassa tämän jälkeen oleva segmentti käsittää vastavirtalämmönvaihtimen 62 raitisilmakanavan 62A. Esilämmityskanava 65 johtaa ylhäältä alaspäin ja vastavirtalämmönvaihtimen 62 raitisilmakanava 62A johtaa alhaalta ylöspäin.
Ilmanvaihtoikkunan 1 poistoilmakanava 66, 62B käsittää ainakin kaksi pitkittäistä segmenttiä, joista yksi segmentti käsittää poistoilman 22 imukanavan 66 ja virtaussuunnassa tämän jälkeen oleva segmentti käsittää vastavirtalämmönvaihtimen 62 poistoilmakanavan 62B. Imukanava 66 johtaa alhaalta ylöspäin ja vastavirtalämmönvaihtimen 62 poistoilmakanava 62B johtaa ylhäältä alaspäin. Imukanava 66 sijaitsee ilmanvaihtolaitteen 50 sisätilan S puoleisella sivulla ja/tai optionaalisen sisäpuitteen puoleisella sivulla.
Imukanava 66 sijaitsee ilmanvaihtolaitteen 50 sisätilan S puoleisella sivulla ja/tai optionaalisen sisäpuitteen puoleisella sivulla.
Esilämmityskanava 65 ja/tai imukanava 66 sisältävät edullisimmin äänenvaimennusjärjestelyn, joka käsittää ohjaimen 70 ja vaimennusmateriaalia 71, jolla ohjain 70 ja/tai esilämmityskanava 65 ja/tai imukanava 66 on/ovat ainakin osin vuorattu. Tämän lisäksi tai vaihtoehtoisesti äänenvaimennusjärjestely voi käsittää aktiivisen äänenvaimennuslaitteen.
Poistokanavan 66 yhteyteen järjestetty tuuletin 63 on sijoitettu virtaussuunnassa vasta poistokanavan 66 jälkeen ja esilämmityskanavaan 65 vaikuttava tuuletin 64 on järjestetty esilämmityskanavan 65 yhteyteen ja sijoitettu virtaussuunnassa ennen esilämmityskanavaa 65. Jompi kumpi tai molemmat tuulettimista 63, 64 on sijoitettu ainakin yhteen ääneneristyskoteloon 67, 68, joka edullisimmin on elastomeeria tai sisältää elastomeeriä.
Ilmanvaihtoikkuna 1, käsittää ainakin yhden raitisilmakanavaan 65, 62A vaikuttavan suodattimen 56 ja/tai ainakin yhden poistoilmakanavaan 66, 62B vaikuttavan suodattimen 56. Ainakin yksi suodatin 56 voi olla irrotettavissa ilmanvaihtolaitteen 50 ulkopintaan ulottuvan asennuskanavan 73 taikka avattavan asennusluukun kautta. Asennuskanavan 73 pää tai avattava asennusluukku jää peitelevyn 76 taakse ja on saavutettavissa peitelevyn 76 poistamisen jälkeen. Asennuskanavassa 73 on johde 74 tai ohjuri, jota pitkin suodatin 56 on irrotettavissa vetämällä, työntämällä, kiertämällä tai kääntämällä. Ainakin yksi suodatin 56 voi olla elektrostaattinen.
Ilmanvaihtoikkuna 1 lisäksi käsittää virtaussuunnassa poistoilmakanavaan 66, 62B vastavirtalämmönvaihtimen 62 kanavan 62B jälkeen ulkotilaan U valumayhteydessä olevan poistokanavan 77 lauhdeveden poistamista varten. Poistokanava 77 käsittää poistoputken 55, ja edullisimmin myös poistoputken 55 sisäpuolisen suuaukon 55A suuntaan vastavirtalämmönvaihtimen 62 kanavan 62B suuaukolta lauhdevettä ohjaamaan järjestetyn ohjaimen 75, esimerkiksi kaukalon, kallistettuja ohjainpintoja ja/tai suppilon.
Poistokanavan 77 yhteydessä on lauhdeveden sulanapitämisjärjestely, esimerkiksi poistoputkeen 55 ja mahdollisesti myös ohjaimeen 75, kaukaloon, kallistettuihin ohjainpintoihin ja/tai suppiloon asennettu saattolämmityskaapeli 85, joka mieluiten on tai sisältää itsesäätyvää lämmityskaapelia, jonka resistanssi on verrannollinen lämpötilaan. FIG 13 ja FIG 14 esittävät räjäytyskuvanäkymiä ilmastointilaitteesta 50 sekä kansilevyn suunnasta (FIG 13) että takalevyn suunnasta (FIG 14). Ilmanvaihtolaite 50 käsittää runkokotelon 57, takalevyn 58, kansilevyn 59, suojalevyt 60 ja 61, raitisilmakanavan sisäänmenon 51, raitisilmakanavan ulostulon 52, poistoilmakanavan sisäänmenon 53, poistoilmakanavan ulostulon 54, suodattimet 56 ja suodattimen 56 asennuskanavan 73, johteet 74, poistokanavan 77, poistoputken 55, suuaukon 55A, vastavirtalämmönvaihtimen 62, poistoilmatuulettimen 63, tuloilmatuulettimen 64, tuloilmatuulettimen 64 äänenerityskotelon 67, poistoilmatuulettimen 63 äänenerityskotelon 68, kulmaväistön 69, ohjaimen 70, 71 vaimennusmateriaalin, kiinnityselimen 72, pitkittäisen raitisilmakanavan 65, pitkittäisen poistoilmakanavan 66 ja sähköjärjestelmän 80.
Keksinnön ei pidä ymmärtää tarkoitetun olevan rajoitettu ainoastaan oheisiin patenttivaatimuksiin vaan tulee ymmärtää sen sisältävän kaikki niiden lailliset ekvivalentit ja esitettyjen suoritusmuotojen yhdistelmät.
Luettelo käytetyistä viitenumeroista: U ulkotila S sisätila 1 ilmanvaihtoikkuna 2 karmi 3 lasituslista/ulkoverhoilu 4 lisäkarmi 5 lasielementti 7 valoaukko 9 karmiverhoilu 14 asennuskolo 20 raitisilma 21 tuloilma 22 poistoilma 23 jäteilma 50 ilmanvaihtolaite 51 sisäänmeno 52 ulostulo 53 sisäänmeno 54 ulostulo 55 poistoputki 55A suuaukko 55B suuaukko 56 suodatin 57 runkokotelo 58 takalevy 59 kansilevy 60 suojalevy 61 suojalevy 62 vastavirtalämmönvaihdin 62A vastavirtalämmönvaihtimen raitisilmakanava 62B vastavirtalämmönvaihtimen poistoilmakanava 63 poistoilmatuuletin 64 tuloilmatuuletin 65 esilämmityskanava 66 imukanava 67 ääneneristyskotelo 68 ääneneristyskotelo 70 ohjain 71 vaimennusmateriaali 72 kiinnityselin 73 asennuskanava 7 4 j ohde 75 ohjain 76 peitelevy 77 poistokanava 80 sähköjärjestelmä 81 käyttöliittymä/-paneeli 82 piirilevy 83 virransyöttö- ja datakaapeli 84 tuulettimen virtakaapeli 85 saattolämmityskaapeli 86 C02-sensorin kaapeli 87 lämpötila-anturin kaapeli

Claims (15)

Vaatimukset:
1. Ventilationsfönster (1) som omfattar: - en karm (2); - åtminstone ett glaselement (5) innanför en ram som karmen (2) bildar, så att glaselementet (5) eller en del därav bildar en ljusöppning (7); - en ventilationsanordning (50) försedd med en långsmal värmeväxlare (62), vilken ventilationsanordning har monterats eller ska monteras in i ett monteringsurtag (14) i karmen (2) från en vertikal sida mot ett inomhusutrymme (S), vilken ventilationsanordning omfattar i) åtminstone en fläktdriven friskluftskanal (65, 62A) för att leda friskluft (20) från ett utomhu sutrymme (U) till ventilationsanordningen (50) i karmen (2) via åtminstone ett inlopp (51), såsom ett munstycke eller en dysa, på utomhusutrymmets (U) sida, och från ventilationsanordningen (50) vidare till inomhusutrymmet (S) som tilluft (21) i karmen (2) via åtminstone ett utlopp (52), såsom ett munstycke eller en dysa, på inomhusutrymmets (S) sida; och ii) åtminstone en fläktdriven frånluftskanal (66, 62B) för att leda frånluft (22) från inomhusutrymmet (5) till ventilationsanordningen (50) i karmen (2) via åtminstone ett inlopp (53), såsom ett munstycke eller en dysa, på inomhusutrymmets (S) sida, och från ventilationsanordningen (50) vidare till utomhusutrymmet (U) som avluft (23) i karmen (2) via åtminstone ett utlopp (54), såsom ett munstycke eller en dysa, på utomhusutrymmets (U) sida. Friskluftskanalen (65, 62A) löper hela sträckan mellan inloppet (51) och utloppet (52), och frånluftskanalen (66, 62B) löper hela sträckan mellan inloppet (53) och utloppet (54) inne i ventilationsanordningen (50), och dessutom så att friskluftskanalen (65, 62A) och frånluftskanalen (66, 62B) korsas i värmeväxlaren (62). Ventilationsfönstret (1) är kännetecknat av att frånluftskanalen (66, 62B) omfattar åtminstone två längsgåcndc segment, av vilka ett segment omfattar en sugkanal (66) för frånluft (22) och det följande segmentet i flödesriktningen omfattar en frånluftskanal (62B) för värmeväxlaren (62). Sugkanalen (66) leder nerifrån och upp och frånluftskanalen (62B) för värmeväxlaren (62) leder uppifrån och ner.
1. Ilmanvaihto!kkuna (1) käsittää: - karmin (2); - karmin (2) muodostaman kehän sisäpuolella olevan ainakin yhden lasielementin (5) siten että lasielementti (5) tai sen osa muodostaa valoaukon (7); - sisätilan (S) puoleisesta pystysivusta karmin (2) sisään asennuskoloon (14) asennetun tai asennettavan pitkänomaisella lämmönvaihtimella (62) varustetun ilmanvaihtolaitteen (50), joka käsittää i) ainakin yhden tuuletinkäyttöisen raitisilmakanavan (65, 62A) raitisilman (20) johtamiseksi ulkotilasta (U) ilmanvaihtolaitteeseen (50) karmissa (2) ulkotilan (U) puolella olevan vähintään yhden sisäänmenon (51) kuten suulakkeen tai suuttimen kautta ja ilmanvaihtolaitteesta (50) edelleen sisätilaan (S) tuloilmana (21) karmissa (2) sisätilan (S) puolella olevan vähintään yhden ulostulon (52) kuten suulakkeen tai suuttimen kautta; ja ii) ainakin yhden tuuletinkäyttöisen poistoilmakanavan (66, 62B) poistoilman (22) johtamiseksi sisätilasta (S) ilmanvaihtolaitteeseen (50) karmissa (2) sisätilan (S) puolella olevan vähintään yhden sisäänmenon (53) kuten suulakkeen tai suuttimen kautta ja ilmanvaihtolaitteesta (50) edelleen ulkotilaan (U) jäteilmana (23) karmissa (2) ulkotilan (U) puolella olevan vähintään yhden ulostulon (54) kuten suulakkeen tai suuttimen kautta. Raitisilmakanava (65, 62A) kulkee koko sisäänmenon (51) ja ulostulon (52) välisen matkan ja poistoilmakanava (66, 62B) kulkee koko sisäänmenon (53) ja ulostulon (54) välisen matkan ilmanvaihtolaitteen (50) sisällä ja lisäksi vielä siten, että raitisilmakanava (65, 62A) ja poistoilmakanava (66, 62B) risteävät lämmönvaihtimessa (62). Ilmanvaihtoikkuna (1) on tunnettu siitä, että poistoilmakanava (66, 62B) käsittää ainakin kaksi pitkittäistä segmenttiä, joista yksi segmentti käsittää poistoilman (22) imukanavan (66) ja virtaussuunnassa tämän jälkeen oleva segmentti käsittää lämmönvaihtimen (62) poistoilmakanavan (62B). Imukanava (66) johtaa alhaalta ylöspäin ja lämmönvaihtimen (62) poistoilmakanava (62B) johtaa ylhäältä alaspäin.
2. Ventilationsfönster (1) enligt krav 1, där sugkanalen (66) är belägen på en sida mot ventilationsanordningens (50) inomhusutrymme (S) och/eller på en sida mot en optional inre ram.
2. Vaatimuksen 1 mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa imukanava (66) sijaitsee ilmanvaihtolaitteen (50) sisätilan (S) puoleisella sivulla ja/tai optionaalisen sisäpuitteen puoleisella sivulla.
3. Ventilationsfönster (1) enligt krav 1 eller 2, där sugkanalen (66) omfattar ett ljuddämpningsarrangemang.
3. Vaatimuksen 1 tai 2 mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa imukanava (66) sisältää äänenvaimennusjärjestelyn.
4. Ventilationsfönster (1) enligt krav 3, där ljuddämpningsarrangemanget omfattar en styranordning (70) och dämpningsmaterial (71), med vilket styranordningen (70) och/eller sugkanalen (66) åtminstone delvis har beklätts.
4. Vaatimuksen 3 mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa äänenvaimennusjärjestely käsittää ohjaimen (70) ja vaimennusmateriaalia (71), jolla ohjain (70) ja/tai imukanava (66) on ainakin osin vuorattu.
5. Ventilationsfönster (1) enligt krav 3 eller 4, där ljuddämpningsarrangemanget omfattar en aktiv ljuddämpningsanordning.
5. Vaatimuksen 3 tai 4 mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa äänenvaimennusjärjestely käsittää aktiivisen äänenvaimennuslaitteen.
6. Ventilationsfönster (1) enligt något av de föregående kraven, där en fläkt (63) som anordnats i samband med en utloppskanal (66) har placerats i flödesriktningen först efter utlopp skanalen (66).
6. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa poistokanavan (66) yhteyteen järjestetty tuuletin (63) on sijoitettu virtaussuunnassa vasta poistokanavan (66) j älkeen.
7. Ventilationsfönster (1) enligt krav 6, där fläkten (63) har placerats i åtminstone ett ljudisoleringshölje (68) som lämpligast är av elastomer eller innehåller elastomer.
7. Vaatimuksen 6 mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa tuuletin (63) on sijoitettu ainakin yhteen ääneneristyskoteloon (68), joka edullisimmin on elastomeeria tai sisältää elastomeeriä.
8. Ventilationsfönster (1) enligt något av de föregående kraven, som dessutom omfattar åtminstone ett filter (56) som påverkar friskluftskanalen (65, 62A) och/eller åtminstone ett filter (56) som påverkar frånluftskanalen (66, 62B).
8. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), joka lisäksi käsittää ainakin yhden raitisilmakanavaan (65, 62A) vaikuttavan suodattimen (56) ja/tai ainakin yhden poistoilmakanavaan (66, 62B) vaikuttavan suodattimen (56).
9. Ventilationsfönster (1) enligt krav 8, där åtminstone ett filter (56) kan avlägsnas via en montering skanal (73) som sträcker sig till ventilationsanordningens (50) yttre yta eller en öppningsbar monteringslucka.
9. Vaatimuksen 8 mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa ainakin yksi suodatin (56) on irrotettavissa ilmanvaihtolaitteen (50) ulkopintaan ulottuvan asennuskanavan (73) taikka avattavan asennusluukun kautta.
10. Ventilationsfönster (1) enligt krav 9, där en ände av monteringskanalen (73) eller den öppningsbara monteringsluckan förblir bakom en täckskiva (76) och kan nås efter att täckskivan (76) har tagits bort.
10. Vaatimuksen 9 mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa asennuskanavan (73) pää tai avattava asennusluukku jää peitelevyn (76) taakse ja on saavutettavissa peitelevyn (76) poistamisen jälkeen.
11. Ventilationsfönster (1) enligt något av kravet 9 eller 10, där monteringskanalen (73) uppvisar en ledare (74) eller styrare längs vilken filtret (56) kan avlägsnas genom att dra, skjuta, vrida eller vända.
11. Jonkin vaatimuksen 9 tai 10 mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa asennuskanavassa (73) on johde (74) tai ohjuri, jota pitkin suodatin (56) on irrotettavissa vetämällä, työntämällä, kiertämällä tai kääntämällä.
12. Ventilationsfönster (1) enligt krav 8, där åtminstone ett filter (56) är elektrostatiskt.
12. Vaatimuksen 8 mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa ainakin yksi suodatin (56) on elektrostaattinen.
13. Ventilationsfönster (1) enligt något av de föregående kraven, som dessutom omfattar i flödesriktningen till frånluftskanalen (66, 62B) efter värmeväxlarens (62) kanal (62B) en utloppskanal som är avsedd för avlägsning av kondensvatten och som är i avrinningsförbindelse med utomhusutrymmet (U).
13. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), joka lisäksi käsittää virtaussuunnassa poistoilmakanavaan (66, 62B) lämmönvaihtimen (62) kanavan (62B) jälkeen ulkotilaan (U) valumayhteydessä olevan poistokanavan lauhdeveden poistamista varten.
14. Ventilationsfönster (1) enligt krav 13, där utloppskanalen (77) omfattar ett utloppsrör (55), och en styranordning (75) lämpligast även i riktningen mot en inre öppning (55A) på utloppsröret (55) från en öppning på värmeväxlarens (62) kanal (62B), vilken styranordning, exempelvis ett tråg, lutade styrytor och/eller en tratt, är anordnad att styra kondensvatten.
14. Vaatimuksen 13 mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa poistokanava (77) käsittää poistoputken (55), ja edullisimmin myös poistoputken (55) sisäpuolisen suuaukon (55A) suuntaan lämmönvaihtimen (62) kanavan (62B) suuaukolta lauhdevettä ohjaamaan järjestetyn ohjaimen (75), esimerkiksi kaukalon, kallistettuja ohjainpintoja ja/tai suppilon.
15. Jonkin edellä olevan vaatimuksen mukainen ilmanvaihtoikkuna (1), jossa ilmanvaihtolaitteen (50) lämmönvaihdin (62) on vastavirtalämmönvaihdin, ristivirtalämmönvaidin tai pyöriväkennoinen lämmönvaihdin. Patentkrav:
15. Ventilationsfönster (1) enligt något av de föregående kraven, där ventilationsanordningens (50) värmeväxlare (62) utgörs av en motströmsvärmeväxlare, korsströmsvärmeväxlare eller roterande värmeväxlare.
FI20155850A 2015-11-16 2015-11-16 Ilmanvaihtoikkuna FI126825B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20155850A FI126825B (fi) 2015-11-16 2015-11-16 Ilmanvaihtoikkuna

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20155850A FI126825B (fi) 2015-11-16 2015-11-16 Ilmanvaihtoikkuna

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20155850A FI20155850A (fi) 2016-03-06
FI126825B true FI126825B (fi) 2017-06-15

Family

ID=55662332

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20155850A FI126825B (fi) 2015-11-16 2015-11-16 Ilmanvaihtoikkuna

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI126825B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3214381A1 (en) 2016-03-03 2017-09-06 Skaala Production Oy Ventilation device and ventilation method
FI127593B (fi) 2016-03-03 2018-09-28 Skaala Production Oy Ilmanvaihtolaite ja ilmanvaihtoikkuna

Also Published As

Publication number Publication date
FI20155850A (fi) 2016-03-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI126786B (fi) Ilmanvaihtoikkuna
WO2011039346A1 (en) Suction unit of a vehicle's air conditioning system
FI126565B (fi) Ilmanvaihtoikkuna
FI126825B (fi) Ilmanvaihtoikkuna
EP3191672B1 (en) Ventilation window and method for leading condensation water of ventilation device of a ventilation window to the exterior
CN105890100A (zh) 窗式空气净化换热器
FI127341B (fi) Ilmanvaihtoikkuna
FI127340B (fi) llmanvaihtoikkuna
CN1125278C (zh) 具有加湿功能的空调机
FI127342B (fi) Ilmanvaihtoikkuna
RU2559551C1 (ru) Вентиляционное устройство для окна
CN108061321B (zh) 一种厨房制冷吸油烟机
WO2019050484A1 (en) VENTILATION DEVICE
US9746200B2 (en) Building ventilator
CN105465939A (zh) 供气装置
KR200436421Y1 (ko) 건물 지붕용 환기장치
KR200438466Y1 (ko) 건물 지붕용 환기장치
KR20180070373A (ko) 공기정화 및 가습기능을 갖는 실내 환기장치
CN209054612U (zh) 一种风帘油烟机
CN105650703A (zh) 智能电灶
KR20070119896A (ko) 공기조화기 실내기
KR20190052485A (ko) 공기청정 환기장치
RU2630208C1 (ru) Система естественной вентиляции
KR20130106008A (ko) 저소음 열교환 창호시스템
CN218475099U (zh) 一种车载除湿器

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: SKAALA PRODUCTION OY

FG Patent granted

Ref document number: 126825

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MD Opposition filed

Opponent name: INWIDO FINLAND OY

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: SKAALA IFN OY

MDU Request for invalidation filed