FI126058B - Puunkäsittely-yksikön syöttöpyörä ja syöttöpyöräasetelma - Google Patents

Puunkäsittely-yksikön syöttöpyörä ja syöttöpyöräasetelma Download PDF

Info

Publication number
FI126058B
FI126058B FI20125882A FI20125882A FI126058B FI 126058 B FI126058 B FI 126058B FI 20125882 A FI20125882 A FI 20125882A FI 20125882 A FI20125882 A FI 20125882A FI 126058 B FI126058 B FI 126058B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
feed wheel
wheel
flange
mounting
mounting flanges
Prior art date
Application number
FI20125882A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20125882A (fi
Inventor
Juho Keskinen
Original Assignee
Waratah Om Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Waratah Om Oy filed Critical Waratah Om Oy
Priority to FI20125882A priority Critical patent/FI126058B/fi
Priority to EP13397526.8A priority patent/EP2700300B1/en
Priority to BR102013020751-9A priority patent/BR102013020751B1/pt
Publication of FI20125882A publication Critical patent/FI20125882A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI126058B publication Critical patent/FI126058B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees
    • A01G23/081Feller-bunchers, i.e. with bunching by felling head
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G23/00Forestry
    • A01G23/02Transplanting, uprooting, felling or delimbing trees
    • A01G23/08Felling trees
    • A01G23/083Feller-delimbers
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27BSAWS FOR WOOD OR SIMILAR MATERIAL; COMPONENTS OR ACCESSORIES THEREFOR
    • B27B25/00Feeding devices for timber in saw mills or sawing machines; Feeding devices for trees
    • B27B25/02Feeding devices for timber in saw mills or sawing machines; Feeding devices for trees with feed and pressure rollers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Gears, Cams (AREA)
  • Threshing Machine Elements (AREA)
  • Harvesting Machines For Specific Crops (AREA)
  • Harvester Elements (AREA)
  • Handcart (AREA)

Description

PUUNKÄSITTELY-YKSIKÖN SYÖTTÖPYÖRÄ JA SYÖTTÖPYÖRÄ-ASETELMA
Keksinnön ala
Keksinnön kohteena on puunkäsittely-yksikön syöttöpyörä. Keksinnön kohteena on myös syöttöpyöräasetelma.
Keksinnön taustaa
Metsäkoneiden puunkäsittely-yksiköiden syöttö pyörissä on tavallisimmin sisältä ontto, lieriömäinen pyöräosa, jonka ulkopinnalle on muodostettu (työstetty tai kiinnitetty) pitopinta, joka voi käsittää eri tavoin muotoiltuja pitoelimiä, jotka on suunniteltu painumaan puunrungon ulkopintaan puunrunkoja syöttö-pyörien avulla liikutettaessa. Pitoelimet ovat usein muodoltaan veitsimäisiä tai kynsimäisiä, jotta syöttöpyörän ja puunrungon välillä ei tapahtuisi luistamista. Onton pyöräosan sisällä on keskiöosa, josta syöttöpyörä kiinnitetään käyttölaitteen käyttöakseliin. Keskiöosassa on tyypillisesti kiinnityslaippa tai -levy, josta se kiinnitetään ruuvikiinnityksellä käyttölaitteen käyttöakseliin.
Puita käsiteltäessä syöttöpyörän pyöräosan ulkopinta koskettaa puun rungon ulkopintaa. Puunrungon ja pitopinnan pitoelinten väliset voimat ja kitka aiheuttavat sen, että syöttöpyörän ulkopinnassa olevat pitoelimet vähitellen kuluvat, jolloin pitoelimillä aikaansaatu pito vähitellen heikkenee syöttöpyörän käyttöiän kasvaessa. Lopulta syöttöpyörä on niin kulunut, että se on vaihdettava, mm. koska sen pito ei ole enää riittävä liikuttamaan puunrunkoja toivotulla tavalla harvesteriyksikön karsinta- ja/tai kuorintaterien välissä.
Nykyaikaisessa tehokkaassa metsätaloudessa metsämaassa kasvatettavat puut ovat useimmiten samanikäisiä tullessaan harvennus- tai päätehakkuu-ikäisiksi. Tästä johtuen hoitometsistä korjattavien puiden halkaisijan vaihteluväli on yleensä suhteellisen pieni. Erityisesti esim. eukalyptuspuumetsien tapauksessa puunrungoille on tyypillistä pieni halkaisijan vaihteluväli. Syöttö-pyörien kulumisen kannalta tämä on epäedullista, koska tällaisten metsien hakkuissa käytettävien metsäkoneiden syöttöpyörien kuluminen keskittyy pienestä puunrunkojen halkaisijan vaihteluvälistä johtuen pienelle alueelle. Tämän seurauksena syöttöpyörän käyttöikä muodostuu pienemmäksi kuin sellaisten metsien hakkuita suoritettaessa, jossa puunrunkojen halkaisijassa on enemmän vaihtelua, koska silloin syöttöpyörien ulkopinnan pitoelimet kuluvat laajemmalta alueelta eli syöttöpyörän pitopintaa on käytettävissä enemmän tietyn puumäärän käsittelyyn.
Edellä mainitun epäkohdan poistamiseksi on kehitelty käännettäviä syöttö-pyöriä, joiden periaatteena on se, että hakkuuikäisten puiden tyypillistä kosketuskohtaa vastaavan pitoelinalueen loppuun kulumisen jälkeen syöttöpyö-rää ei vaihdeta, vaan se käännetään ympäri siten, että se syöttöpyörän pää joka on aikaisemmin ollut kiinnitettynä käyttölaitteen käyttöakseliin tulee käännön jälkeen syöttöpyörän ulkoreunan puolelle ja se syöttöpyörän pää, joka aikaisemmin oli ulkoreunan puoleinen pää kiinnitetään syöttölaitteiden käyttöakselin päähän. Tällaisella toimenpiteellä syöttöpyörän ulkopinnaan ja puunrunkojen välinen kosketuskohta saadaan siirtymään useimmiten lähes käyttämättömälle kohdalle syöttöpyörän ulkopinnan leveyssuunnassa ja siten tällä tavoin syöttöpyörän käyttöikää saadaan jatkettua yleensä lähes kaksinkertaiseksi sellaiseen syöttöpyörään nähden, jota ei voida kääntää. Nykyisin tunnetut käännettävät syöttöpyörät on kuitenkin suunniteltava niin, että syöt-töpyörää pyöritettävä käyttölaite on sovitettavissa syöttöpyörän pyöräosan sisään, koska muutoin syöttöpyörän kiinnityskeskiö tulisi liian kauas käyttölaitteen käyttöakselin laakerointipisteistä. Tästä johtuen syöttöpyörän halkaisija rajoittuu niin, että sen on oltava sisähalkaisijaltaan käyttölaitteen ulko-halkaisijaa suurempi. Tämän takia nykyisin tunnetut käännettävät syöttöpyörät ovat olleet yleensä harvesteriyksikkökohtaisia eli jokaiseen harvesteriyk-sikköön on saatavilla vain tietynkokoinen, siihen sopivaksi suunniteltu syöttö-pyörä.
Keksinnön lyhyt yhteenveto
Keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin uudenlainen harvesteriyksikön syöt-töpyörä, joka on käännettävissä ympäri, mutta jossa myös syöttöpyörän halkaisija ja leveys on valittavissa aikaisempaa vapaammin. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on myös tuoda esiin syöttöpyöräasetelma, jolla keksinnön mukainen syöttöpyörä voidaan kiinnittää useisiin erilaisiin harvesteriyksiköihin ja jonka ansiosta syöttöpyörän halkaisija ja leveyden vaihtelu ei rajoita sen kiin-nitettävyyttä erilaisiin puunkäsittely-yksiköihin.
Keksinnön mukainen syöttöpyörä ratkaisee edellä mainitun teknisen ongelman, koska sen keskiöosa käsittää ainakin kaksi kiinnityslaippaa, jolloin kiin-nityslaipat voidaan sijoittaa niin, että syöttöpyörä on käännettävissä siten että syöttöpyörän kiinnityskohdan ja syöttöpyörän keskipisteen välinen etäisyys säilyy aina samana. Keksinnön mukainen syöttöpyöräasetelma käsittää sellaiset kiinnitysosat, joiden avulla tällainen syöttöpyörä voidaan kiinnittää useisiin erilaisiin käyttölaitteisiin riippumatta harvesteriyksikön käyttölaitetta pyörittävän käyttölaitteen ja/tai käyttöakselin rakenteesta. Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle syöttöpyörälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa ja keksinnön mukaiselle syöttöpyöräasetelmalle se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 8 tunnusmerkkiosassa. Epäitsenäiset patenttivaatimukset 2-7 esittävät eräitä keksinnön mukaisen syöttöpyörän edullisia suoritusmuotoja ja epäitsenäiset patenttivaatimukset 9-15 eräitä keksinnön mukaisen syöttö pyöräasete Im an edullisia suoritusmuotoja.
Keksinnön mukaisen syöttöpyörän etuna on se, että se syöttöpyörä on käännettävä ja se että syöttöpyörä on asennettavissa harvesteriyksikössä käyttölaitteen käyttöakseliin niin, ettei syöttöpyörän paikka muutu syöttöpyörän kääntämisen seurauksena. Lisäksi syöttöpyörän kahdesta tai useammasta kiinnityslaipasta muodostuvan keskiöosan ansiosta se voidaan helposti varustaa sellaisella lisäkeskiöllä, jonka avulla se saadaan sopimaan erilaisilla käyttölaitteilla varustettuihin harvesteriyksiköihin. Keksinnön mukaisen syöt-töpyöräasetelman etuna on se, että sen ansiosta puun runkoa vasten käännettävien syöttölaitteiden käyttölaiteiden käyttöakselin pää kiinnittyy aina syöttöpyörän sisälle niin, että syöttöpyörän aksiaalisuuntainen symmetriataso tulee aina samalle kohdalle riippumatta siitä miten päin syöttöpyörä käyttöakseliin kiinnitetään. Lisäksi syöttöpyöräasetelman ansiosta syöttöpyörän asema saadaan puunrunkoon ja syöttölaitteiden käyttölaitteisiin nähden sopivaksi sekä syöttöpyöräasetelman ansiosta puunkäsittely-yksikköön asennettavan syöttöpyörän halkaisija ja leveys voivat vaihdella aikaisempaa enemmän, koska syöttöpyöräasetelmassa voidaan käyttää lisäkeskiötä, jolla syöttöpyörän kiinnityskohtaa käyttölaitteen kiinnitysakseliin nähden voidaan muuttaa.
Keksinnön mukaisen syöttöpyörän ensimmäisen aspektin mukaan syöttöpyö-rän kiinnityslaipat ovat pyöräosan aksiaalisuunnassa välimatkan päässä pyö-räosan aksiaalisuuntaisesta symmetriatasosta.
Keksinnön mukaisen syöttöpyörän toisen aspektin mukaan välimatka kahden uloimman kiinnityslaipan ulkopinnasta aksiaalisuuntaiseen symmetriatasoon on sama.
Keksinnön mukaisen syöttöpyörän kolmannen aspektin mukaan kiinnityslaipat ovat rengasmaisia.
Keksinnön mukaisen syöttöpyörän neljännen aspektin mukaan kiinnityslaipat ovat kiekkomaisia.
Keksinnön mukaisen syöttöpyörän viidennen aspektin mukaan kiinnityslai-poissa on ainakin yksi kiinnitysreikä syöttöpyörän kiinnittämiseksi ruuvikiinni-tyksellä.
Keksinnön mukaisen syöttöpyörän kuudennen aspektin mukaan kaikkien kiinnityslaippojen kiinnitysreiät on sijoitettu kiinnityslaippoihin tasaisin välein ja kohdakkain.
Keksinnön mukaisen syöttö pyöräasete Im an ensimmäisen aspektin mukaan syöttöpyörän kiinnitysosat käsittävät syöttöpyörän kiinnityslaippoihin kiinnitettävän lisäkeskiön, johon syöttöpyörää pyörittävän käyttölaitteen käyttöak-seli on kiinnitettävissä.
Keksinnön mukaisen syöttöpyöräasetelman toisen aspektin mukaan lisäkes-kiö käsittää ensimmäisen laippareunuksen ja toisen laippareunuksen ja näiden välillä olevan väliosan.
Keksinnön mukaisen syöttöpyöräasetelman kolmannen aspektin mukaan ensimmäisen laippareunuksen halkaisija on erikokoinen kuin toisen laippareunuksen halkaisija ja väliosa on järjestetty ulottumaan pyöräosan sisään, kun lisäkeskiö on kiinnitettynä jompaankumpaan kiinnityslaippaan.
Keksinnön mukaisen syöttöpyöräasetelman neljännen aspektin mukaan lisä-keskiössä on ensimmäisessä laippareunuksessa ensimmäiset kiinnitysreiät, joista ensimmäinen laippareunus on kiinnitettävissä ainakin yhteen syöttö-pyörän kiinnityslaippaan, ja toisessa laippareunuksessa toiset kiinnitysreiät, joista toinen laippareunus on kiinnitettävissä käyttölaitteen käyttöakseliin.
Keksinnön mukaisen syöttöpyöräasetelman viidennen aspektin mukaan lisä-keskiössä on ensimmäisen laippareunuksen ja toisen laippareunuksen sekä väliosan välillä jäykistyselimet lisäkeskiön jäykkyyden ja kestävyyden lisäämiseksi.
Keksinnön mukaisen syöttöpyöräasetelman kuudennen aspektin mukaan syöttöpyörän, jossa kaikkien kiinnityslaippojen kiinnitysreiät on sijoitettu kiin-nityslaippoihin tasaisin välein ja kohdakkain, kiinnitysosat käsittävät kiinnitys-ruuvit, joilla syöttöpyörä on kiinnitettävissä käyttölaiteen käyttöakseliin sovittamalla kiinnitysruuvit keskiöosan kaikkien kiinnityslaippojen läpi.
Keksinnön mukaisen syöttöpyöräasetelman seitsemännen aspektin mukaan syöttöpyöräasetelma voi olla sellainen, ettei siinä ole lisäkeskiötä.
Piirustusten kuvaus
Seuraavassa keksintöä kuvataan tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää sivultapäin katsottuna harvesteriyksikköä, jonka syöttölaitteeseen on asennettu eräät keksinnön mukaiset syöttöpyörät, kuva 2 esittää kuvassa 1 esitettyä harvesteriyksikköä edestäpäin, kuva 3 esittää kuvien 1 ja 2 mukaisen harvesteriyksikön syöttöpyörää sivultapäin osittaisleikattuna, kuva 4 esittää kuvan 3 mukaisen syöttöpyörän kiinnittämiseen käytettävää lisäkeskiötä sivultapäin, kuva 5 esittää kuvan 3 mukaista syöttöpyörää osittaisleikattuna sivultapäin lisäkeskiön ollessa syöttöpyörän kiinnityskeskiöön kiinnitettynä, kuva 6 esittää kuvissa 3 ja 5 esitetyn syöttöpyörän sekä kuvassa 4 esitetyn lisäkeskiön levityskuvaa viistosti sivultapäin, ja kuva 7 esittää viistosti sivultapäin kuvissa 3, 5 ja 6 esitettyä syöttöpyörää ja siihen kiinnitettyä kuvissa 4 ja 6 esitettyä lisäkeskiötä lisäkeskiön ollessa syöttöpyörän keskiöosaan kiinnitettynä.
Eräiden keksinnön edullisten suoritusmuotojen kuvaus
Kuvassa 1 ja 2 esitetyssä puunkäsittely-yksikössä 50 on runko 52, kiinteä karsintaterä 54, puunrunkoa vasten käännettävät karsintaterät 56, kiinteä syöttölaite 58 ja puunrunkoa vasten käännettävät syöttölaitteet 60 sekä katkaisulaite 62. Puunrunkoa vasten käännettävien syöttölaitteiden 60 syöttö-pyörät on varustettu pitopinnoilla, jotka pyörittävät puunrunkoja Näin ollen kuvissa 1 ja 2 esitetty puunkäsittely-yksikkö 50 on harvesteriyksikkö, jolla puunrungot voidaan kuoria niiden karsinnan yhteydessä. Yhtä hyvin se kuitenkin voisi olla myös jokin muu puunkäsittely-yksikkö kuten tavanomainen harvesteripää, jossa puunrunkoja liikutetaan vain lineaarisesti niissä olevien oksien karsimiseksi tavanomaisilla karsintaterillä.
Kuvissa 1 ja 2 esitetyn puunkäsittely-yksikön 50 puunrunkoa vasten käännettävissä syöttölaitteissa 60 on kuvissa 3, 5, 6 ja 7 esitetyt syöttöpyörät 10, jotka on kiinnitetty käännettävien syöttölaitteiden 60 käyttölaitteiden 64 käyt-töakseleihin 66 kiinnitettävillä lisäkeskiöillä 30. Nämä lisäkeskiöt 30 on esitetty tarkemmin kuvissa 4-7.
Käännettävien syöttölaitteiden 60 syöttöpyörät 10 käsittävät pyöräosan 12 ja keskiöosan 14. Pyöräosa 12 on tässä suoritusmuodossa metallista, esim. teräksestä valmistettu lieriömäinen kappale. Pyöräosan 12 ulkopinnassa on pitopinta, jossa on pitoelimiä, jotka tarttuvat puunrungon (kuoren) pintaan, kun syöttöpyörä asettuu puunrunkoa vasten. Kuvissa 3-7 pitopinta on muotoiltu niin, että se pyrkii pyörittämään puunrunkoa sen pituussuuntaisen kes-kiakselin suhteen, koska kuten edellä mainittiin kuvien 1 ja 2 mukainen puunkäsittely-yksikkö 50 on suunniteltu sekä karsimaan että kuorimaan puunrungot niiden käsittelyn yhteydessä.
Pyöräosan 12 sisäpinnalle on kiinnitetty keskiöosa 14. Se muodostuu tässä suoritusmuodossa kahdesta kiinnityslaipasta 16 ja 18, jotka on kiinnitetty pyöräosan 12 keskilinjaan aksiaalisuuntaisen symmetriatason Ps molemmille puolille. Välimatka s kummankin kiinnityslaipan 16 ulkopinnasta U1 ja U2 pyöräosan aksiaalisuuntaiseen symmetriatasoon Ps on sama. Tämän ansiosta syöttöpyörän 10 aksiaalisuuntaisen symmetriataso Ps asettuu aina samalle etäisyydelle puunkäsittely-yksikön 50 käyttölaitteen 64 käyttöakselin 66 päässä olevasta kiinnityskohdasta riippumatta siitä kummin päin (eli kummasta kiinnityslaipasta 16 tai 18) syöttöpyörät 10 kiinnitetään käyttölaitteiden 64 käyttöakseleihin 66.
Keskiöosan 14 kiinnityslaipoissa 16 ja 18 on tasaisin välein kiinnitysreikiä 22, joista syöttöpyörät 10 on tarkoitus kiinnittää käyttölaitteiden 64 käyttöakseleihin 66. Kiinnityslaipat 16 ja 18 on muotoiltu siten, että niiden sisäreuna ulottuu kiinnitysreikien 22 kohdilla lähemmäs syöttöpyörän 10 pyörimisakselia ja näiden välillä se taas on lähempänä pyöräosan 12 sisäpintaa eli toisin sanoen kiinnityslaipoissa on kiinnitysreikien 22 välisillä alueilla syvennyksiä. Näiden syvennysten tarkoituksena on mahdollistaa syöttöpyörän 10 kiinnittämiseen käytettävän lisäkeskiön 30 (joka on esitetty esim. kuvassa 4) sovittaminen kiinnityslaippojen 16 ja 18 keskeltä niiden sisäpuolelle kuvissa 5 ja 7 esitetyllä tavalla. Kuvissa 2, 5, 6, 7 esitetty syöttöpyörä 10 on aksiaalisuuntaisen symmetriatason Ps suhteen symmetrinen eli kiinnityslaippojen 16 ja 18 vastaavat kiinnitysreiät 22 ovat kiinnityslaipassa 16 syöttöpyörän 10 säteen ja kehän suunnassa samoilla kohdalla kuin kiinnityslaipassa 18 eli kiinnitysreiät ovat kohdakkain. Tässä tapauksessa ne on sijoitettu kiinnityslaippoihin 16 ja 18 myös tasaisin välein eli kahden vierekkäisen kiinnitysreiän 22 kehän suuntainen etäisyys on aina sama.
Kuvissa 3, 5, 6 ja 7 esitetty kuinka syöttöpyörä 10 on kiinnitetty käyttölaitteen 64 käyttöakseliin 66 kuvassa 4 esitetyn lisäkeskiön 30 avulla. Lisäkeskiö 30 on metallista, esim. teräksestä valmistettu kappale, joka käsittää ensimmäisen laippareunuksen 26 ja toisen laippareunuksen 28 sekä näiden välillä olevan väliosan 32. Ensimmäinen laippareunus 26 ja toinen laippareunus 28 ovat tässä suoritusmuodossa rengasmaisia levykappaleita. Kuten kuvista 4-7 nähdään ensimmäinen laippareunus 26 on halkaisijaltaan (sekä sisä- että ulkohalkaisijaltaan) selvästi toista laippareunusta 28 suurempi. Laippa-reunukset 26 ja 28 on kiinnitetty toisiinsa niiden sisäreunojen välille yhdistetyn väliosan 32 välityksellä. Luonnollisesti laippareunusten 26 ja 28 erikokoisuudesta johtuen väliosan 32 on oltava muodoltaan kartiomainen kappale. Ensimmäisen laippareunuksen 26 ja toisen laippareunuksen 28 sekä väliosan 32 välille on lisäksi kiinnitetty tasaisin välein jäykistyselimiä 38. Näiden tarkoituksena on se, että laippareunukset 26 ja 28 saadaan kiinnittymään toisiinsa ja väliosaan 32 riittävän jäykästi ja kestävästi.
Ensimmäisessä laippareunuksessa 26 on kuvissa 6 ja 7 näkyvällä tavalla tasaisin välein kiinnitysreikiä 34. Nämä kiinnitysreiät 34 on asetettavissa syöttöpyörän kiinnityslaipoissa 16 ja 18 olevien kiinnitysreikien 22 kanssa kohdakkain, kun lisäkeskiö 30 sovitetaan syöttöpyörän 10 sisään kuvissa 5 ja 7 esitetyllä tavalla. Vastaavasti myös toisessa laippareunuksessa 28 on kiinnitysreikiä 36. Nämä kiinnitysreiät 36 on sijoitettu toiseen laippareunukseen 28, tässä tapauksessa tasaisin välein niin, että ne asettuvat käyttölaitteen 64 käyttöakselissa 66 olevien kiinnitysreikien (ei esitetty kuvissa) kanssa kohdakkain. Näin ollen (ja kuten kuvistakin ilmenee) lisäkeskiön ensimmäinen laippareunus 26 on tarkoitettu kiinnitettäväksi syöttöpyörän 10 jompaankumpaan kiinnityslaippaan 16 tai 18 ja toinen laippareunus 28 käyttölaitteen 64 käyttöakselin 66 päähän. Tätä varten syöttöpyörää 10 käyttölaitteen 64 käyttöakseliin 66 kiinnitettäessä kiinnitysreikien 34 ja 22 välille asennetaan kuvassa 6 esitetyt kiinnitysruuvit 42 ja kiinnitysreikien 36 ja käyttölaitteen 64 käyttöakselin 66 välille toiset kiinnitysruuvit, joita ei ole kuvissa esitetty, mutta jotka voivat olla esim. kiinnitysruuveja 42 vastaavat. Kiinnitysruuvit 42 ja lisä-keskiö 30 muodostavat tässä suoritusmuodossa lisäosat 20, joilla syöttö-pyörä 10 kiinnitetään käyttölaitteen 64 käyttöakseliin. Lisäosat 20 ja syöttö-pyörä 10 taas muodostavat syöttöpyöräasetelman 40, joka mahdollistaa syöttöpyörän 10 kiinnittämisen monien erilaisten puunkäsittely-yksiköiden 50 puunrunkoa vasten käännettävien syöttölaitteiden 60 käyttölaitteiden 64 käyttöakseleihin 66 siten, että syöttöpyörä voidaan kääntää 180° muuttamatta aksiaalisuuntaisen symmetriatason Ps etäisyyttä käyttöakselin 66 päähän nähden.
Tällaisen syöttöpyöräasetelman 40 lisäkeskiön 30 ansiosta harvesteriyksikön 50 käännettävien syöttölaitteiden 60 käyttölaitteiden 64käyttöakselin 66 pää saadaan kiinnitettyä syöttöpyörän 10 aksiaalisuuntaisen symmetriatason Ps suhteen syöttöpyörän 10 vapaan pään puolelle, vaikka se syöttöpyörän 10 kiinnityslaippa 16, johon käyttöakselin 66 pää varsinaisesti kiinnitetään onkin aksiaalisuuntaisen symmetriatason Ps suhteen harvesteriyksikön 50 rungon puoleisella puolella. Tämän seurauksena lisäkeskiö 30 tavallaan siirtää syöttöpyörän aksiaalisuuntaista symmetriatasoa Ps lähemmäs käyttölaitteen 64 käyttöakselin 66 laakerointipisteitä. Tämä vähentää syöttöpyörän 10 ja puunrungon välisestä puristusvoimasta käyttölaitteen 64 käyttöakseliin 66 aiheutuvaa taivutusmomenttirasitusta. Näin tapahtuu aina riippumatta siitä kummin päin syöttöpyörä 10 käännettävään lisäkeskiön 30 välityksellä syöttölaitteeseen 60 kiinnitetään, koska syöttöpyörän 10 kiinnitys lisäkeskiön 30 ensimmäiseen laippareunukseen 26 tapahtuu aina siitä keskiöosan 14 kiin-nityslaipasta (16 tai 18), joka on käyttölaitteen 64 puolella eli lisäkeskiön 30 kartiomainen väliosa 32 tavallaan siirtää syöttöpyörän 10 ja käyttöakselin välistä kiinnityskohtaa lisäkeskiön 30 väliosan 32 pituuden määräämän matkan verran syöttöpyörän 10 pyöräosan 12 sisälle, jonka seurauksena pyörä-osa 12 siirtyy väliosan 32 pituuden verran harvesteriyksikön käännettävien syöttölaitteiden 60 suuntaan (toisin sanoen puunkäsittely-yksikön rungon suuntaan).
Syöttöpyörän 180°kääntö aiheuttaa sen, että syöttöpyörän 10 pyöräosan 12 pitopinnan ja tietyn kokoisten puunrunkojen välinen kosketuskohta siirtyy ak-siaalisuuntaisen symmetriatason Ps toiselle puolelle. Ainoastaan siinä tapauksessa, jos tämä kosketuskohta, josta syöttöpyörän 10 pyöräosan 12 ulkopinnassa oleva pitopinta on kulunut sattuu riittävän tarkasti aksiaalisuuntai-sen symmetriatason Ps kohdalle syöttöpyörän 10 kääntämisellä ei saada siirrettyä puunrungon ja syöttöpyörän 10 välistä kosketuskohtaa eri paikkaan syöttöpyörän 10 leveyssuunnassa. Yleensä syöttöpyörä 10 kuitenkin sijoittuu puunrunkoihin nähden niin, että sen ja puunrunkojen välinen kosketuskohta osuu aksiaalisuuntaisen symmetriatason Ps suhteen syöttöpyörän 10 käyttölaitteen 64 puoleiselle puolelle. Tämän seurauksena, mikäli harvesteriyksi-köllä 50 käsiteltävien puunrunkojen halkaisijat eivät merkittävästi poikkea toisistaan, uuden syöttöpyörän 10 pyöräosan 12 ulkopinnalla oleva pitopinta kuluu vain symmetriatason Ps käyttölaitteen 64 puoleiselta puolelta. Näin ollen pyöräosan 12 pitopinnan kuluttua liian sileäksi, voidaan syöttöpyörän 10 kääntämisellä kasvattaa sen käyttöikä kaksinkertaiseksi sellaiseen syöttöpyö-rään nähden, jota ei voida vastaavalla tavalla kääntää.
Kuvissa 3-7 esitettyä syöttö pyöräasete Im aa 40 käytettäessä syöttöpyörien 10 asentaminen kuvissa 1 ja 2 esitetyn puunkäsittely-yksikön 50 käännettävien syöttölaitteiden 60 käyttölaitteiden 64 käyttöakseleihin 66 tapahtuu suorittamalla kummakin käännettävän syöttölaitteen 60 syöttöpyöräasetelmille 40 seuraavat toimenpiteet: -lisäkeskiö 30 kiinnitetään toisesta laippareunuksestaan 28 puunkäsittely-yksikön 50 käyttölaitteen 64 käyttöakselin päähän laippareunuksessa 28 olevien kiinnitysreikien 36 kautta sovitettavilla kiinnitysruuveilla, -syöttöpyörä 10 sovitetaan lisäkeskiöön niin, että lisäkeskiön laippareunuk-sen 26 ulkopinta asettuu kiinnityslaipan 16 ulkopintaa vasten kuvissa 5-7 esitetyllä tavalla ja kiinnityslaipan 16 kiinnitysreiät 22 tulevat laippareunuksen 26 kiinnitysreikien 34 kanssa kohdakkain, -syöttöpyörä 10 kiinnitetään lisäkeskiöön 30 sovittamalla kiinnitysruuvit 42 reikien 22 ja 34 läpi ja kiristämällä kiinnityslaippa 16 ja laippareunus 26 kiin-nitysruuveihin 42 kierrettävien muttereiden (ei esitetty kuvissa) tai jommissa kummissa rei’issä olevan kierteityksen avulla vastakkain.
Syöttöpyörän 10 ja puunrunkojen välisen kosketuskohdan vaihtamiseksi syöttöpyöriä 10 voidaan kääntää 180° suorittamalla kummallekin käännettävän syöttölaitteen 60 syöttöpyöräasetelmille 40 seuraavat toimenpiteet: -syöttöpyörän 10 kiinnityslaipan 16 ja lisäkeskiön 30 ensimmäisen laippareunuksen 26 väliset kiinnitysruuvit 42 avataan ja irrotetaan, -syöttöpyörää 10 liikutetaan ulospäin niin, että lisäkeskiön 30 väliosa 32 ja ensimmäinen laippareunus 26 tulevat syöttöpyörän 10 ulkopuolelle, -syöttöpyörää 10 käännetään 180°poikittaissuuntaisen symmetriatasonsa Ps suhteen niin, että kiinnityslaipan 16 ulkopinnan sijasta kiinnityslaipan 18 ulkopinta voidaan asettaa lisäkeskiön 30 ensimmäistä laippareunusta 26 vasten, -lopuksi ensimmäisen laippareunuksen 26 ja kiinnityslaipan 16 kiinnitysreiät 22 ja 34 asetetaan kohdakkain ja osat kiinnitetään toisiinsa kiinnitysreikien 22 ja 34 läpi sovitettavilla kiinnitysruuveilla 42.
Keksinnön mukainen syöttöpyörä ja syöttöpyöräasetelma voivat poiketa monilta osin edellä esitetystä esimerkkisovelluksesta. Esimerkiksi keskiöosan kiinnityslaipoissa voi olla ruuvinreikiä vaihteleva määrä eikä ruuvienreikien tarvitse olla välttämättä tasaisin välein tai edes kohdakkain niin kuin edellä esitetyssä esimerkkisovelluksessa. Silloin kun ne ovat kohdakkain, lisäkeskiö voidaan kiinnittää ensimmäisenä ko. puunkäsittely-yksikön rungon puoleisella puolella olevaan kiinnityslaippaan kaikkien kiinnityslaippojen läpi ulottuvilla kiinnitysruuveilla. Tällaisessa suoritusmuodossa syöttöpyöräasetelma ei välttämättä vaadi ollenkaan lisäkeskiötä. Tällöin kiinnityslaipat voivat olla kiekkomaisia, jolloin syöttöpyörä kiinnitetään käännettävien syöttölaitteiden käyttöakseleiden päähän kaikkien kiinnityslaippojen läpi sovitettavilla kiinni-tysruuveilla. Tämä edellyttää kuitenkin ettei käyttölaitteen käyttöakseli ulotu kovin kauas käyttölaitteesta, koska tällaisessa sovelluksessa ei ole lisäkes-kiön aikaansaamaa syöttöpyörän käyttölaitteeseen päin siirtymisvaikutusta.
Jossakin kuvien 3-7 kaltaisessa sovelluksessa syöttöpyörien kiinnityslai-poissa voi olla kiinnitysreikien välillä olevien syvennyksien sijaan pelkästään urat, joihin lisäkeskiön jäykistyselimet on sovitettavissa (suhteellisen välyk-settömästi, mutta helposti liikkuvasti) syöttöpyörää ja lisäkeskiötä toisiinsa sovitettaessa. Tällaisen rakenteen etuna on se, että esim. kuvien 3-7 kaltaisessa suoritusmuodossa se keskittää lisäkeskiön ensimmäisen laippa-reunuksen 26 kiinnitysreiät 34 ja kiinnityslaippojen 16 tai 18 kiinnitysreiät 22 kohdakkain syöttöpyörää 10 paikalleen asennettaessa. Jossakin sovelluksessa syöttö pyörässä voi olla kiinnityslaippoja enemmänkin kuin kaksi. Uloimpien kiinnityslaippojen välillä olevat kiinnityslaipat on voitu järjestää tukemaan lisäkeskiön toista laippareunusta tai väliosaa, mikä edelleen lisää rakenteen kokonaisjäykkyyttä. Syöttöpyöräasetelman lisäkeskiöissä käyttölaitteen käyttöakseliin kiinnitettävän toisen laippareunuksen koko voi määräytyä käyttölaitteen käyttöakselin halkaisijan, kiinnitysreikien sijainnin sekä käyttölaitteen ulkomittojen mukaan eli lisäkeskiöiden on useimmiten oltava puunkäsittely-yksikkökohtaisia. Sama syöttöpyörä voidaan siten asentaa erilaiseen puunkäsittely-yksikköön käyttämällä asennukseen tähän puunkäsittely-yksikköön ja ko. syöttöpyörään sopivaa lisäkeskiötä. Ensimmäinen laip-pareunus voi kuitenkin olla kaikissa lisäkeskiöissä saman kokoinen, jolloin eri kokoisissa syöttöpyörissä voi olla tähän samaan lisäkeskiöön sopivan kokoisilla kiinnityslaipoilla ja tähän sopivalla kiinnitysreikien jaolla varustettu kes-kiöosa. Tällaisen järjestelyn etuna on se, että eri kokoisia syöttöpyöriä varten tarvitaan vain yksi lisäkeskiö.
Lisäkeskiön väliosan muoto (kartiomaisuus) riippuu ensimmäisen ja toisen laippareunuksen halkaisijaerosta. Kuitenkin myös väliosan pituus (ts. laippa-reunusten välinen syöttöpyörän aksiaalisuuntainen etäisyys) voi tapauskohtaisesti vaihdella. Sopiva pituus vaikuttaa siihen mille kohdalle puunrunkoa (syöttöpyörän aksiaalisuuntaiseen symmetriatasoon nähden) käännettävien syöttölaitteiden käyttölaitteista syöttöpyörien sijoittuvat. Tästä johtuen sopiva väliosan pituus riippuu myös syöttölaitteiden ja niiden ympärillä olevien har-vesteriyksikön muiden laitteiden sijainnista.
On lisäksi selvää, että monet muut syöttöpyörän ja lisäkeskiön rakenteelliset piirteet mm. syöttöpyörän halkaisija, leveys ja pyöräosan pitopinnan muoto ja niissä käytetyt materiaalit voivat vaihdella. Syöttöpyörä samoin kuin lisäkes-kiökin voi olla erillisestä toisiinsa liitetyistä osista tai yhdestä valukappaleesta muodostettu yksi yhtenäinen kappale. Keksinnön mukainen syöttöpyörä, li-säkeskiö ja näistä muodostuva syöttöpyöräasetelma eivät siis rajoitu edellä esitettyihin esimerkkisovelluksiin, vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.

Claims (15)

1. Puunkäsittely-yksikön (50) syöttöpyörä (10), joka käsittää onton, lieriömäisen pyöräosan (12) ja keskiöosan (14) tunnettu siitä, että keskiöosa (14) käsittää ainakin kaksi kiinnityslaippaa (16, 18), jotka on kiinnitetty pyöräosan (12) sisäpuolelle ainakin osittain toisistaan erilleen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harvesteriyksikön syöttöpyörä (10) tunnettu siitä, että kiinnityslaipat (16, 18) ovat pyöräosan (14) aksiaalisuun-nassa välimatkan (s) päässä pyöräosan (14) aksiaalisuuntaisesta symmet-riatasosta (Ps).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen harvesteriyksikön syöttöpyörä (10) tunnettu siitä, että välimatka (s) kahden uloimman kiinnityslaipan (16, 18) ulkopinnasta (U1, U2) aksiaalisuuntaiseen symmetriatasoon (Ps) on sama.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen harvesteriyksikön syöttöpyörä (10) tunnettu siitä, että kiinnityslaipat (16, 18) ovat rengasmaisia.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen harvesteriyksikön syöttöpyörä (10) tunnettu siitä, että kiinnityslaipat (16, 18) ovat kiekkomaisia.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen harvesteriyksikön syöttöpyörä (10) tunnettu siitä, että kiinnityslaipoissa (16, 18) on ainakin yksi kiinnitys-reikä (22, 24) syöttöpyörän (10) kiinnittämiseksi ruuvikiinnityksellä.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-6 mukainen harvesteriyksikön syöttöpyörä (10) tunnettu siitä, että kaikkien kiinnityslaippojen (16, 18) kiinnitysreiät (22, 24) on sijoitettu kiinnityslaippoihin (16, 18) tasaisin välein ja kohdakkain.
8. Syöttöpyöräasetelma (40), joka käsittää syöttöpyörän (10) sekä kiinni-tysosat (20) syöttöpyörän (10) kiinnittämiseksi käyttölaitteen käyttöakseliin tunnettu siitä, että syöttöpyörä (10) on jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen syöttöpyörä (10).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen syöttöpyöräasetelma (40) tunnettu siitä, että kiinnitysosat (20) käsittävät syöttöpyörän (10) kiinnityslaippoihin (16, 18) kiinnitettävän lisäkeskiön (30), johon syöttöpyörää (10) pyörittävän käyttölaitteen käyttöakseli on kiinnitettävissä.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen syöttöpyöräasetelma (40) tunnettu siitä, että lisäkeskiö (30) käsittää ensimmäisen laippareunuksen (26) ja toisen laippareunuksen (28) ja näiden välillä olevan väliosan (32).
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen syöttöpyöräasetelma (40) tunnettu siitä, että ensimmäisen laippareunuksen (26) halkaisija on erikokoinen kuin toisen laippareunuksen (28) halkaisija ja että väliosa (32) on järjestetty ulottumaan pyöräosan sisään (12) kun lisäkeskiö (30) on kiinnitettynä jompaankumpaan kiinnityslaippaan (16, 18).
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen syöttöpyöräasetelma (40) tunnettu siitä, että lisäkeskiössä (30) on ensimmäisessä laippareunuksessa (26) ensimmäiset kiinnitysreiät (34), joista ensimmäinen laippareunus (26) on kiinnitettävissä ainakin yhteen syöttöpyörän (10) kiinnityslaippaan (16, 18), ja toisessa laippareunuksessa toiset kiinnitysreiät (36), joista toinen laippareunus (28) on kiinnitettävissä käyttölaitteen käyttöakseliin.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 10-13 mukainen syöttöpyöräasetelma (40) tunnettu siitä, että lisäkeskiössä (30) on ensimmäisen laippareunuksen (26) ja toisen laippareunuksen (28) sekä väliosan (32) välillä jäykistyselimet (38) lisäkeskiön (30) jäykkyyden ja kestävyyden lisäämiseksi.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 8-13 mukainen syöttöpyöräasetelma (40) tunnettu siitä, että syöttöpyörä (10) on patenttivaatimuksen 7 mukainen syöttöpyörä ja että kiinnitysosat (20) käsittävät kiinnitysruuvit (42), joilla syöttöpyörä (10) on kiinnitettävissä käyttölaiteen käyttöakseliin sovittamalla kiinnitysruuvit (42) keskiöosan (14) kaikkien kiinnityslaippojen (16, 18) läpi.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen syöttöpyöräasetelma (40) tunnettu siitä, että syöttöpyöräasetelmassa (40) ei ole lisäkeskiötä (30).
FI20125882A 2012-08-24 2012-08-24 Puunkäsittely-yksikön syöttöpyörä ja syöttöpyöräasetelma FI126058B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20125882A FI126058B (fi) 2012-08-24 2012-08-24 Puunkäsittely-yksikön syöttöpyörä ja syöttöpyöräasetelma
EP13397526.8A EP2700300B1 (en) 2012-08-24 2013-08-02 Feed wheel of a wood handling unit and a feed wheel assembly
BR102013020751-9A BR102013020751B1 (pt) 2012-08-24 2013-08-14 roda de alimentação para uma unidade de manipulação de madeira, e, conjunto de roda de alimentação

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20125882A FI126058B (fi) 2012-08-24 2012-08-24 Puunkäsittely-yksikön syöttöpyörä ja syöttöpyöräasetelma

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20125882A FI20125882A (fi) 2014-02-25
FI126058B true FI126058B (fi) 2016-06-15

Family

ID=49029048

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20125882A FI126058B (fi) 2012-08-24 2012-08-24 Puunkäsittely-yksikön syöttöpyörä ja syöttöpyöräasetelma

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2700300B1 (fi)
BR (1) BR102013020751B1 (fi)
FI (1) FI126058B (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104249395A (zh) * 2014-04-14 2014-12-31 东北林业大学 联合伐木机伐木头进料辊
FI20165079A (fi) * 2016-02-04 2017-08-05 Waratah Om Oy Harvesteripään syöttörulla

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NZ286314A (en) * 1995-05-25 1998-07-28 Machinery Dev Co Pty Ltd Feed roller for compressive removal of bark from a felled tree comprising a base portion and projecting engaging means in a generally helical arrangement
SE529878C2 (sv) * 2006-05-30 2007-12-18 Aernaes Entreprenad Ab Matarhjul
US7938154B2 (en) * 2009-06-12 2011-05-10 Waratah Nz Limited Timber-working head with feed wheel adaptor plate

Also Published As

Publication number Publication date
EP2700300B1 (en) 2017-09-20
EP2700300A1 (en) 2014-02-26
FI20125882A (fi) 2014-02-25
BR102013020751A2 (pt) 2016-03-01
BR102013020751B1 (pt) 2020-08-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6857831B2 (en) I-joist hole cutting apparatus
US20100018375A1 (en) Hub device
SE533877C2 (sv) Tallrik för ett lantbruksredskap
FI126058B (fi) Puunkäsittely-yksikön syöttöpyörä ja syöttöpyöräasetelma
US20090095495A1 (en) Rotating agricultural tool with bearing arrangement
US8464863B2 (en) Cutting machines
FI122766B (fi) Hakkurin roottori
US8286534B2 (en) Assembled transmission device with bi-rotating directional input and constant rotating directional output
FI113253B (fi) Syöttötela
NL2009107C2 (en) A device for inserting liquid substances into the ground.
US20130047812A1 (en) Locking Taper Saw Blade Mounting Assembly and Method
JP2008279861A5 (fi)
JP2010000047A (ja) 排藁切断装置
US7868236B1 (en) Drum pedal assembly
US20150314404A1 (en) Thrust plate including cooling slots
US20150068380A1 (en) Log saw machine
EP3576912B1 (en) Feed roller
FI125361B (fi) Harvesterin syöttörulla
ES2921226T3 (es) Rueda de rodadura en construcción ligera para máquina agrícola y máquina agrícola
FI129120B (fi) Puunsyöttörulla, jossa on vaihdettavat pitolaput
SE449584B (sv) Skerverktyg och hallare for detta
CN202851639U (zh) 滚珠轴承
FI129212B (fi) Kuorimakoneen syöttörulla ja kuorimakone
CN201758564U (zh) 多固定孔圆锯片
JP5298343B2 (ja) 回転軸のボールベアリング抑え構造の組み立て方法

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 126058

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B