FI12468U1 - Tuloilmajärjestely - Google Patents

Tuloilmajärjestely Download PDF

Info

Publication number
FI12468U1
FI12468U1 FIU20194085U FIU20194085U FI12468U1 FI 12468 U1 FI12468 U1 FI 12468U1 FI U20194085 U FIU20194085 U FI U20194085U FI U20194085 U FIU20194085 U FI U20194085U FI 12468 U1 FI12468 U1 FI 12468U1
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
valve
supply air
frame
window
air
Prior art date
Application number
FIU20194085U
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Inventor
Aku Ilola
Original Assignee
Inwido Finland Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inwido Finland Oy filed Critical Inwido Finland Oy
Priority to FIU20194085U priority Critical patent/FI12468U1/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI12468U1 publication Critical patent/FI12468U1/fi

Links

Landscapes

  • Specific Sealing Or Ventilating Devices For Doors And Windows (AREA)
  • Air-Flow Control Members (AREA)

Description

Tuloilmajärjestely
Keksinnön kohteena on rakennuksen tuloilmajärjestely. Tarkemmin kyseessä on rakennuksen tuloilmajärjestely, joka käsittää tuloilmaikkunan, jossa on automaattisesti tuloilman lämpötilan mukaan säätyvä tuloilmaventtiili.
Yleisesti rakennuksissa on käytössä tuloilmajärjestelyitä, joissa tuloilma kulkee ikkunan karmien yläreunoihin sijoitetuista tuloilmaventtileistä sisälle rakennukseen. Tällainen tuloilmaventtiilien sijoittelu vaikeuttaa useissa tapauksissa ikkunan asennukseen kuuluvaa listoitusta.
Keksinnön mukainen ratkaisu poistaa edellä mainitut epäkohdat ja aikaansaa helposti asennettavan tuloilmajärjestelyn. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa ikkunan puitteisiin sijoitettu venttiili tekee ikkunasta helpommin asennettavan. Samalla voidaan valita tuloilman reitti sisälle rakennukseen vallitsevan ulkolämpötilan mukaan joko suoraan ulkoa yläkarmin läpi tai vaihtoehtoisesti ikkunan välitilasta, jolloin auringon lämpöenergiaa ja ikkunan lämpöhäviötä siirtyy tuloilmavirtaan.
Seuraavassa keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää periaatepiirroksena erästä edullista suoritusmuotoa keksinnön mukaisesta tuloilmajärjestelyä ilmanvaihdon talviasetuksella, kuva 2 esittää periaatepiirroksena tarkemmin erästä edullista suoritusmuotoa keksinnön mukaisesta tuloilmajärjestelyä ilmanvaihdon talviasetuksella, kuva 3 esittää periaatepiirroksena tarkemmin erästä edullista suoritusmuotoa keksinnön mukaisesta tuloilmajärjestelyä ilmanvaihdon kesäsetuksella, ja kuva 3 esittää periaatepiirroksena erästä edullista suoritusmuotoa keksinnön mukaisesta venttiiliratkaisusta.
Kuvassa 1 on esitetty poikkileikkauskuvana eräs edullinen suoritusmuoto keksinnön mukaisesta tuloilmajärjestelystä ilmanvaihdon talviasetuksella. Ikkunakarmiin 1 on työstetty ilmakanava 2 ulkoilmasta ikkunalasien 3 ja 4 väliseen tilaan 5. Ilmakanavaan 2 on edullisesti sijoitettu suodatin, joka estää ilman epäpuhtauksien kulkeutumisen ikkunoiden 3 ja 4 väliin ja näin vähentää ikkunalasien puhdistustarvetta (ei esitetty kuvassa 1). Ilmakanava 2 on edullisesti sijoitettu ikkunakarmin 1 sivukarmin 10 alaosaan, jotta ikkunalasien 3 ja 4 väliin saapuva kylmä ulkoilma ehtii lämmetä mahdollisimman paljon ennen ilman siirtymistä sisemmän ikkunan yläpuitteeseen 6 sijoitetun ilmakanavan 7 kautta huoneilmaan. Ilmakanavan 2 tuloaukkoon on vielä edullisesti sijoitettu ritilä 11, jolla saadaan lasien 3 ja 4 väliin tuleva ilma kiertämään mahdollisimman edullisesti ikkunalasien välissä. Ikkunalasien 3 ja 4 väliin saapuva ilma lämpenee auringon energialla ja ikkunan lämpöhäviön ansiosta rakennuksen sisätilasta siirtyvällä energialla. Sisemmän ikkunan yläpuitteeseen 6, ikkunalasien 3 ja 4 väliseen tilaan 5, on edullisesti asennettu venttiili 9, joka on kuvassa 1 talvi-asennossa ja silloin sulkee ylemmän vaakasuoran karmin 8 läpi tulevan kanavan 12. Tällöin rakennukseen saapuva ilma kulkee kokonaan sivukarmin 10 ilmakanavan 2 kautta ikkunoiden väliin ja sieltä ilmakanavan 7 kautta sisään rakennukseen.
Kuvassa 2 on tarkemmin esitetty venttiilin 9 rakenne. Venttiili 9 on läppäventtiili, joka on tässä esimerkissä talviasennossa. Tällöin venttiilin 9 läppä 14 sulkee ikkunalasien 3 ja 4 väliin ulkoilmasta vaakasuoran karmin 8 läpi tulevan ilmakanavan 12, ja pitävät auki reitin ikkunalasien välisestä tilasta 5 rakennuksen sisään. Tässä esimerkissä venttiili 9 on toteutettu kahdella läpällä 13 ja 14, mutta keksinnön mukainen ratkaisu on toteutettavissa käyttäen vain yhtäkin läppää 14. Läppä 13 on takais-kuläppä, joka estää ilman takaisinvirtauksen ikkunalasien 3 ja 4 väliseen tilaan 5 esimerkiksi sopivalla tuulella tai ilmanvaihdon toimiessa virheellisesti (ylipainei-sesti). Läpällä 13 ei ohjata virtausta ja se laskeutuu kiinni, kun virtausta ei ole (ke-säasennossa) ja avautuu kun ilmavirta kulkee lasien 3 ja 4 välisestä tilasta 5 sisälle rakennukseen.
Kuvassa 3 on esitetty periaatepiirroksena eräs edullinen suoritusmuoto keksinnön mukaisesta tuloilmajärjestelystä ilmanvaihdon kesäasetuksella. Kesällä ei välttämättä ole tarvetta enää lämmittää tuloilmaa, jolloin ylempään sisemmän ikkunala-sin/-lasien yläpuitteeseen 6 asennettu venttiili 9 avaa ilmakanavan 12 vaakasuoran karmin 8 läpi ja ulkoilma pääsee suoraan ikkunan yläosan kautta rakennuksen sisään. Ilman reitti ylemmän vaakasuoran karmin 8 kautta kulkee ensin uloimman ikkunapuitteen 15 ja ylempään vaakasuoraankaan iin asennetun, esimerkiksi alumiinisen, profiililistan 16 välistä ylöspäin profiililistan rei’ityksen kautta profiililistan sisään. Profiililistan 16 sisältä ilmavirta ohjataan vaakasuoran karmine läpi ja venttiilin 9 läpän 14 avulla suoraan sisemmän ikkunapuitteen 6 läpi rakennuksen sisälle. Venttiilin 9 läppä 13 on samalla talviasetuksessa laskeutuneena kiinni, kun ilma ei kulje ikkunalasien 3 ja 4 välisestä tilasta 5 sisäilmaan. Ilmakanavaan 12 on edullisesti myös sijoitettu suodatin, jotta ulkoilman epäpuhtaudet eivät pääse ikkunalasien 3 ja 4 väliseen tilaan tai rakennuksen sisäilmaan (ei esitetty kuvassa 3).
Kuvassa 4 on esitetty yksinkertaisena periaatepiirroksena yläkarmiin ikkunalasien väliin asennettu venttiili 9. Venttiiliratkaisu on edullisesti yksinkertainen läppäventtiili, jolloin venttiililäpän 14 asentoa säätämällä saadaan sisään rakennukseen tuleva ilmavirtaus kulkemaan talvi tai kesäreittiä. Säätö ei edullisesti ole on/off-tyyppinen säätö, vaan venttiilin 9 läpän 14 asentoa voidaan säätää portaattomasti ja saada siten säädettyä talvi-/kesäreittien välistä ilmasuhdetta. Näin saadaan portaattomasti säädettyä sisälle tulevan ilman lämpötilaa. Läppä 13 on takaiskuläppä, joka estää ilman takaisinvirtauksen ikkunalasien 3 ja 4 väliseen tilaan 5 esimerkiksi sopivalla tuulella tai ilmanvaihdon toimiessa virheellisesti (ylipaineisesti). Läpällä 13 ei ohjata virtausta ja se laskeutuu kiinni, kun virtausta ei ole (kesäasennossa) ja avautuu kun ilmavirta kulkee lasien 3 ja 4 välisestä tilasta 5 sisälle rakennukseen.
Keksinnön automaattiseen ilmavirran säätöön kuuluu termostaattiosa 20, luistiosa 21, pyörähtävä spiraaliosa 22 ja palautusjousisto 23. Lämpötilan noustessa termo-staattiosan 20 mäntä työntää luistiosaa 21, joka pyöräyttää spiraaliosaa 22 hitaan matovaihteen tavoin. Spiraaliosa 22 on kytketty suoraan venttiilin 9 ilmanohjaimen eli läpän 14 akseliin, joka ohjaa venttiilin ilmanohjaimen ns. kesäasentoon. Lämpötilan laskiessa termostaattiosan 20 männän työntövoima laskee ja palautusjousisto 23 työntää luistiosan 21 ja termostaattiosan männän alkuasentoon, jolloin venttiilin 9 ilmanohjain ohjataan takaisin ns. talviasentoon. Läppä 14 säätävää portaattomasti ilmavirtaa kesäreitin ja talvireitin välillä. Mekaaninen ratkaisu voi olla myös jokin muu tunnettu tekninen ratkaisu, jossa lämpötilan avulla säädetään läppää 14 ja siten virtausta eri kanavien 2 ja 12 välillä. Oleellista on venttiilin 9 sijoitus sisempään ikkunapuitteeseen 6 lasien 3 ja 4 väliin, jolloin saadaan säädettyä talvi-/kesävirtauksen suhdetta. Kuten aikaisemmin on myös todettu, voidaan läppäventtiili 9 toteuttaa vain yhdelläkin läpällä 14 ilman takaiskuläppää 13.
Edullisesti edellä mainitut ilmakanavat 2, 12 ja 7 on sijoitettu edellä kuvatulla tavalla ikkunarakenteisiin. Keksinnön suojapiiri ei kuitenkaan rajoita niiden sijoittamista ik-kunarakenteiden muihin kohtiin. Esimerkiksi ilmakanavat 12 ja 7 voidaan sijoittaa ikkunarakenteen pystyosiin ylemmän vaakaosan sijaan.

Claims (5)

Suojavaatimukset 1. Tuloilmajärjestely, tunnettu siitä, että se käsittää vähintään kaksi tuloilmaka-navaa (2 ,12) ikkunakarmin (1) läpi ikkunalasien (3, 4) väliseen tilaan (5) ja vähintään yhden ilmakanavan (7) ikkunalasien (3, 4) välisestä tilasta (5) rakennuksen sisälle sekä venttiilin (9) tuloilmavirtauksen säätämiseksi tuloilma-kanavassa (12) tuloilman lämpötilan mukaan ja joka venttiili (9) on kiinnitetty sisemmän ikkunalasin (4) puitteeseen. 2. Suojavaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että venttiili (9) on automaattisesti toimiva läppäventtiili, joka käsittää ainakin yhden läpän (14) tuloilmavirtauksen säätämiseksi tuloilmakanavassa (12), ja joka venttiili (9) on kiinnitetty sisemmän ikkunalasin (4) yläpuitteeseen (6). 3. Suojavaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että ensimmäinen tu-loilmakanava (2) on sijoitettu sivukarmin (10) alaosaan ja toinen tuloilmaka-nava (12) on sijoitettu ylempään vaakasuoraan karmiin (8). 4. Suojavaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että venttiili (9) käsittää termostaattiosan (20), luistiosan (21), pyörähtävän spiraaliosan (22), pa-lautusjousiston (23) sekä vähintään yhden läpän (14). 5. Suojavaatimuksen 1 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että tuloilmaka-navissa (2, 12) on suodattimet. Skyddskrav
1. Tilluftsanordning, kännetecknad av att den omfattar minst två tilluftskanaler (2, 12) genom en fönsterkarm (1) in i ett utrymme (5) mellan fönsterglas (3, 4) och minst en luftkanal (7) från utrymmet (5) mellan fönsterglasen (3, 4) in i en byggnad, samt en ventil (9) för reglering av ett tilluftflöde i tilluftskanalen (12) enligt tilluftens temperatur, och vilken ventil (9) är fäst vid bågen av det inre fönsterglaset (4).
2. Anordning enligt skyddskravet 1, kännetecknad av att ventilen (9) är en automatiskt driven klaffventil som omfattar minst en klaff (14) för reglering av tillufts-flödet i tilluftskanalen (12), och vilken ventil (9) är fäst vid den övre bågen (6) av det inre fönsterglaset (4).
3. Anordning enligt skyddskravet 1, kännetecknad av att den första tilluftskanalen (2) är placerad i den nedre delen av en sidokarm (10) och den andra tilluftskanalen (12) är placerad i den övre horisontella karmen (8).
4. Anordning enligt skyddskravet 1, kännetecknad av att ventilen (9) omfattar en termostatdel (20), en sliddel (21), en roterande spiraldel (22), ett returfjäder-system (23) samt minst en klaff (14).
5. Anordning enligt skyddskravet 1, kännetecknad av att tilluftskanalerna (2, 12) omfattar filter.
FIU20194085U 2019-06-27 2019-06-27 Tuloilmajärjestely FI12468U1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20194085U FI12468U1 (fi) 2019-06-27 2019-06-27 Tuloilmajärjestely

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FIU20194085U FI12468U1 (fi) 2019-06-27 2019-06-27 Tuloilmajärjestely

Publications (1)

Publication Number Publication Date
FI12468U1 true FI12468U1 (fi) 2019-09-13

Family

ID=67868429

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FIU20194085U FI12468U1 (fi) 2019-06-27 2019-06-27 Tuloilmajärjestely

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI12468U1 (fi)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8221201B2 (en) Window with a ventilation device
DK177109B1 (en) Window code unit for mounting externally on a building
KR101062187B1 (ko) 하이브리드 파사드 시스템 및 건물의 실내공기 제어방법
US10280681B2 (en) Window comprising a modular drum valve
CN111411686B (zh) 一种建筑设计用节能通风结构
CN101370676B (zh) 用于蒸发器单元的水平百叶窗支承支架
KR20110057373A (ko) 에너지 절약형 다기능 블라인드 창호
KR20140023709A (ko) 열교환 기능을 갖는 이중창호 장치
CN116290508A (zh) 自然通风空气净化玻璃幕墙
FI12468U1 (fi) Tuloilmajärjestely
CN113701287A (zh) 一种智能化玻璃幕墙通风换气装置
KR101562171B1 (ko) 차양각 조절이 가능한 루버창
EP0951630B1 (de) Raumbelüftungsverfahren und vorrichtung zur durchführung des verfahrens
RU2349843C1 (ru) Способ ограничения передачи тепла сквозь проем в стене здания и система для создания воздушной завесы перед указанным проемом
KR20100081452A (ko) 발코니부 설치형 이중외피 시스템 및 실내 환경 제어방법
CN216204013U (zh) 一种智能化玻璃幕墙通风换气装置
CN217080248U (zh) 一种新型百叶窗
CN114108898A (zh) 一种带通风装置的幕墙单元
KR200404269Y1 (ko) 에너지 절약형 다기능 환기 창호
BE1015475A5 (nl) Inrichting voor zonnewering en ventilatie.
GB2450776A (en) Ventilation device controlling air flow into and out of a building
CN112314266A (zh) 配备多段通风结构的塑料大棚
JP6524528B2 (ja) 自然換気構造
KR200424327Y1 (ko) 환기장치
WO2004009946A1 (en) Frame with integrated ventilation

Legal Events

Date Code Title Description
FGU Utility model registered

Ref document number: 12468

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: U1