FI124261B - Menetelmä ja laite aineen irrottamiseksi voimajohtolinjan johdosta - Google Patents

Menetelmä ja laite aineen irrottamiseksi voimajohtolinjan johdosta Download PDF

Info

Publication number
FI124261B
FI124261B FI20125976A FI20125976A FI124261B FI 124261 B FI124261 B FI 124261B FI 20125976 A FI20125976 A FI 20125976A FI 20125976 A FI20125976 A FI 20125976A FI 124261 B FI124261 B FI 124261B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
line
support
wire
meters
travel
Prior art date
Application number
FI20125976A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20125976A (fi
Inventor
Marko Petteri Jokinen
Original Assignee
Global Boiler Works Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Global Boiler Works Oy filed Critical Global Boiler Works Oy
Priority to FI20125976A priority Critical patent/FI124261B/fi
Priority to US14/429,111 priority patent/US9979174B2/en
Priority to PCT/FI2013/050908 priority patent/WO2014044915A1/en
Priority to CA2884930A priority patent/CA2884930C/en
Priority to EP13838904.4A priority patent/EP2898578B1/en
Publication of FI20125976A publication Critical patent/FI20125976A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI124261B publication Critical patent/FI124261B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02GINSTALLATION OF ELECTRIC CABLES OR LINES, OR OF COMBINED OPTICAL AND ELECTRIC CABLES OR LINES
    • H02G7/00Overhead installations of electric lines or cables
    • H02G7/16Devices for removing snow or ice from lines or cables
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B08CLEANING
    • B08BCLEANING IN GENERAL; PREVENTION OF FOULING IN GENERAL
    • B08B7/00Cleaning by methods not provided for in a single other subclass or a single group in this subclass
    • B08B7/02Cleaning by methods not provided for in a single other subclass or a single group in this subclass by distortion, beating, or vibration of the surface to be cleaned

Landscapes

  • Suspension Of Electric Lines Or Cables (AREA)

Description

Menetelmä Ja laite aineen irrottamiseksi voimajohtolinjan johdosta
Keksinnön kohteena on menetolmä aineen irrottamiseksi voimajohtolinjan johdon pinnasta, jossa menetelmässä johtoon muodostetaan johtoa pitkin etevä aaltoliike kohdistamalla johtoon impulssi. Keksinnön kohteena on lisäksi menetelmässä käy-5 tettävä laite.
Voimajohtolinjojen yksittäisiin johtoihin kertyy kylminä vuodenaikoina lunta ja jäätä. Jään muodostuminen on erityisen runsasta ja nopeaa silloin, kun alijäähtynyttä vettä sataa voimalinjan alueella. Jää ja lumi lisäävät merkittävästi johtojen painoa, mikä saattaa aiheuttaa johtojen pylväskiinnityksen rikkoontumisen tai jopa voima-10 johtojen katkeamisen. Tällaisten tilanteiden välttämiseksi voimajohtolinjojen johtoihin kertynyttä lunta ja jäätä on aika ajoin poistettava.
Julkaisussa WO 2012/034124 on kuvattu menetelmä ja järjestely jään poistamiseksi voimajohtolinjan johdoista lämmittämällä johtoja sähkövirran avulla. Tämä edellyttää kuitenkin merkittäviä teknisiä muutoksia voimajohtolinjojen rakenteisiin. 15 Lisäksi lumen ja jään irrottaminen johdoista sulattamalta kuluttaa paljon sähköenergiaa. Julkaisussa WO 02/084834 on kuvattu menetelmä, jossa lunta ja jäätä irrotetaan johdoista mekaanisesti helikopterista roikkuvien joustavien kaapeleiden ja helikopterin roottorin aikaansaaman ilmavirran avulla. Tällainen johtojen puhdistusmenetelmä on oritta in kallis ja toteutukseltaan vaarallinen. Julkaisussa JP 20 2004239037 on kuvattu voimajohtoon kiinnitetty iskuvasara, jonka iskulla muodos tetaan johtoon jäätä irrottava etenevä aaltoliike. Johtojen pinnalla olevat eristeet hankaloittavat erityisesti voimajohtolinjojen pylväisiin sijoitettujen iskuvasaroiden käyttöä.
Keksinnön tavoitteena on tuoda esiin menetelmä ja. laite voimajohtolinjan johtoon ^ 25 kiinnittyneen aineen, erityisesti lumen ja/tai jään, irrottamiseksi johdon pinnasta, ^ joilla voidaan vähentää tunnettuun tekniikkaan liittyviä haittoja ja epäkohtia, cp 4- Keksinnön mukaiset tavoitteet saavutetaan menetelmällä ja laitteella, joille on tun-
CVJ
χ nusomaista, mitä on esitetty itsenäisissä patenttivaatimuksissa. Keksinnön eräitä £ edullisia suoritusmuotoja on esitetty epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
CO
σ> 30 Keksinnön kohteena on menetelmä aineen irrottamiseksi voimajohtolinjan johdon ™ pinnasta. Menetelmä soveltuu erityisesti johdon pintaan kiinnitarttuneen lumen ° ja/tai jään irrottamiseen. Menetelmässä johtoon muodostetaan johtoa pitkin etevä aaltoliike kohdistamalla johtoon impulssi. Johtoa pitkin etenevä aaltoliike saa johdon värähtelemään, jolloin sen pintaan tarttunut lumi ja jää irtoaa ja putoaa alas.
2
Voimajohtolinjan tukipylväiden välisellä alueella johdot riippuvat vapaasti päistään tukipylväisiin kiinnittyneinä. Johtoa kuormittaa tällöin vain sen omapaino ja johdon pinnalle kertynyt aine, kuten lumi tai jää, joka jakautuu yleensä tasaisesti koko johdon pituudelle. Johtojen kulkulinja vierekkäisten tukipylväiden välissä asettuu 5 tällöin olennaisesti paraabelin kaaren muotoon.
'Menetelmässä järjestetään johdon kulkulinjalle ensimmäinen tukipiste ja toinen tukipiste, joiden tukipisteiden välimatka on olennaisesti pienempi kuin voimajohto-linjan vierekkäisten tukipylväiden välinen etäisyys. Tämän jälkeen muutetaan johdon kulkulinjaa ensimmäisen ja toisen tukipisteen välisellä osalla. Kulkulinjan 10 muuttamisella tarkoitetaan siten, että johto pakotetaan ensimmäisen ja toisen tuki-pisteerf νδίΙΐΙ'ί^^ϊΙϊ'ϋΟϊΰΘ'ΐΊ'^: jOKa poikkeaa johdon alkuperäisestä, vapaasti riippuvasta asennosta. Lopuksi johto palautetaan äkillisesti alkuperäiseen kulkulinjaansa. Palauttaminen tapahtuu lopettamalla äkillisesti johdon pakottaminen muutettuun muotoon, jolloin johto palautuu välittömästi painovoiman vaikutuksesta alkuperällä seen muotoonsa. Johdon äkillinen palautumien alkuperäiseen muotoonsa toimii impulssina, joka synnyttää johtoon pitkittäisen ja/tai poikittaisen aaltoliikkeen. Aaltoliike etenee impulssin syntykohdasta ts. ensimmäisen ja toisen tukipisteen välistä molempiin suuntiin ja saa aineen irtoamaan johdon pinnasta. Edullisesti johdon kulkulinjaa muutetaan kohdistamalla johtoon ensimmäisen ja toisen tukipisteen 20 välillä voimaa johdon pituussuuntaan nähden poikittaisessa: suunnassa ja johto palautetaan alkuperäiseen kulkulinjaansa poistamalla johtoon kohdistettu voima äkillisesti.
Keksinnön mukaisen menetelmän eräässä edullisessa suoritusmuodossa ensimmäinen ja toinen tukipiste järjestetään, lähelle voimajohtolinjan kahden vierekkäi-25 sen tukipylvään puoliväliä. Aalto!iike etenee tällöin johdossa tukipylväiden puoliväli listä tukipylväitä kohti. Tukipisteet voidaan järjestää hyvin lähelle toisiaan. Ensim- cm mäinen ja toinen tukipiste voidaan järjestää alle 2,0 metrin, edullisesti alle 0,5 met- g rin, edullisimmin alle 0,3 metrin etäisyydelle toisistaan. Impulssin muodostamiseen ^ riittää verrattain pieni, vain muutamien millimetrien suuruinen johdon kulkulinjan x 30 muuttaminen ensimmäisen ja toisen tukipisteen välisellä osalla. Kulkulinjaa voi- ^ daan muuttaa esimerkiksi 20 mm, edullisesti alle 10 mm, tai jopa alle 5 mm. Joh- don kulkulinjan muutoksen suuruus vaikuttaa impulssin ja sen seurauksena synty-ίο van aaltoliikkeen suuruuteen. Johtoon voidaan siten muodostaa halutun suuruinen
C\J
5 aaltoliike säätämällä johdon kulkulinjan muutoksen suuruutta. Esimerkiksi tiiviin ja ™ 35 ohuen jääkerroksen irrottamiseen riittää pienempi impulssi kuin paksun ja rosoisen jääkerroksen irrottamiseen.
3
Keksinnön kohteena olevassa laitteessa aineen, erityisesti,lumen ja/tai jään, irrottamiseksi voimajohtolinjan johdon pinnalta on välineet impulssin kohdistamiseksi johtoon. Laitteessa on runko, ensimmäinen tukirulla ja töinen tukirulla sekä siirto-rulla. Ensimmäinen ja toinen tukirulla on kiinnitetty laakeroidusti runkoon etäisyy-5 den päähän toisistaan ja siirtorulla on liikutettavissa ensimmäisen ja toisen tukirul-ian suhteen. Laitteessa on lisäksi moottori Siirtorulian liikuttamista vasten. Edullisesti laite on ripustettavissa vöimajohtOlinjah johtoon siten, etto ensimmäiheh tukirulla ja toinen tukirulla asettuvat johdon ensimmäiselle puolelle ja siirtorulla asettuu johdon toiselle puolelle ts. johto kulkee tukirullien ja siirtorulian välistä, Siirtorulla 10 voi asettua johdon yläpuolelle ja tukirullat johdon alapuolelle, jolloin koko laite riippuu johdosta siirtorulian varassa. Vastaavasti tukirullat voivat asettua johdon yläpuolelle ja siirtorulla johdon alapuolelle, jolloin laite riippuu johdosta tukinillien varassa. Laitteen ollessa lepoasennossa tukirullien ja siirtorulian välistä kulkeva johto on johtoon kohdistuvan painovoiman mukaan määräytyvässä, olennaisesti paraa-15 helin .muotoisessa muodossaan.
Keksinnön mukaisen laitteen eräässä edullisessa suoritusmuodossa ensimmäisen tukirullan ja toisen tukirullan välinen etäisyys on alle 2,0 metriä, edullisesti alle 0,5 metriä, edullisimmin alle 0,3 metriä. Tukirullien välinen etäisyys määrittää laitteen pituuden johdon pituussuunnassa. Laite on siten mitoiltaan hyvin pieni voimajohto-· 20 linjan mittakaavassa tarkasteltuna.
Keksinnön mukaisen laitteen eräissä toisessa edullisessa suoritusmuodossa ensimmäinen siirtorulla on liikuteltavissa ensimmäisen ja toisen tukirullan välisen linjan poikittaisessa suunnassa, Kurt laite aktivoidaan impulssin muodostamiseksi johtoon, liikkuva siirtorulla pakottaa johdon muuttamaan kulkusuuntaansa tukirulli-25 en välissä. Kun siirtörullari siirtävän moottorin käyttö lopetetaan, siirtorulla pääsee palautumaan vapaasti alkuperäiseen asentoonsa, jolloin johto palautuu välittömästi ti painovoiman vaikutuksesta alkuperäiseen asentoonsa.
Keksinnön mukaisen laitteen eräässä kolmannessa edullisessa suoritusmuodossa sj ^ mainittu moottori siirtorulian liikuttamista varten on sähkömoottori ja laitteessa on | 30 virtalähde käyttövoiman järjestämiseksi moottorille. Edullisesti laitteessa on lisäksi ^ akku sähköenergian varastoimista varten.
r-- σ>
Keksinnön mukaisen laitteen vielä eräässä edullisessa suoritusmuodossa on laturi o akun latausvirran tuottamiseksi johdon synnyttämästä magneettikentästä. Laturin ansiosta laite saa tarvittavan käyttövoimansa suoraa johdoista, joten sen sähkövir-35 ran saannista ei tarvitse huolehtia.
4
Keksinnön mukaisen laitteen vielä eräässä edullisessa suoritusmuodossa on langattomasi! toimivat ohjausvälineet laitteen toiminnan ohjaamista varten, Langaton ohjaus voidaan toteuttaa esimerkiksi radiosignaaleilla toimivien ohjauslaitteiden avulla, Ohjauslaitteet voivat toimia lyhyen kantaman radioverkossa tai pitkän kan-5 tämän radioverkossa, kuten matkapuhelinverkossa.
Keksinnön mukaisen laitteen vielä eräässä edullisessa suoritusmuodossa on sääliä suojaava, olennaisesti suljettu kotelo. Suljettu kotelo voi olla muodoltaan pallomainen ja väriltään ympäristöstä selvästi erottuva, jolloin johtojen varaan ripustettu laite toimii samalla lintuja johdoista varoittavana merkkinä.
10 Keksinnön etuna on, että se on yksinkertainen, varmatoiminen ja teknisesti helppo toteuttaa.
Lisäksi keksinnön etuna on, että se ei vaadi mitään muutoksia voimajohtolinjojen rakenteisiin.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti. Selostuksessa viitataan 15 oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1a esittää esimerkinomaisesti erästä lepotilassa olevaa keksinnön mukaista laitetta sivulta kuvattuna, kuva 1b esittää kuvan 1a esittämää laitetta päästä kuvattuna, kuva 2 esittää kuvien 1 a ja 1 b esittämää laitetta viritetyssä tilassa, 20: kuva 3 esittää .esimerkinomaisesti osaa voimajohtolinjasta, jonka johdossa, on eräs keksinnön mukainen laite.
o Kuvassa 1a on esitetty esimerkinomaisesti eris keksinnön mukainen laite sivulta
C\J
^ kuvattuna; ja:kuvassa Ib sama laite päästä kuvattuna. Laitteessa on.· metallisista ° putkipro'flHeistä, rakentuva, sivulta katsottuna olennaisesti kolmion muotoinen runko ™ 25 10, jossa on yläsivu 11. Rungon ensimmäisessä nurkassa on ensimmäinen tukirul- | la 12 ja rungon toisessa nurkassa töinen tukirullä 14. Tukirullät ovat yläsivun vas* takkaisissa päissä. Tukirullien keskiöiden Välinen etäisyys voidaan valita laitteen σΐ valmistusvaiheessa sen mukaan, millainen impulssi laitteella halutaan tuottaa joh to ™ toon. Sopiva keskiöiden välinen etäisyys voi siten olla laitteesta riippuen 0,3-2,0 S 30 m. Tukirullät on kiinnitetty runkoon niveltappien 30 avulla ja laakeroitu niveltappei- hin vapaasti pyöriviksi. Rungon kolmannessa nurkassa on poikkileikkaukseltaan neliön muotoinen holkki 32, jonka sisään on sovitettu liikuteltavasti tangon 34 en- 5 simmäinen pää. Tanko on olennaisesti kohtisuorassa asennossa yläsivuun 11 nähden. Tangon' toisessa päässä: on tukihaarukka 36 (kuva.· Ib},, jossa: on .kaksi, välimatkan päässä toisistaan olevaa kylkeä. Tukittaa rukkaan on kiinnitetty niveltä-· pin 30 avulla siirtorulla 16 siten, että tukihaarukan ensimmäinen kylki on siirtorullan 5 .''ensimmäisellä puolella ja tukihaarukan toinen kylki on siirtorullan toisella puolella. Tukirullat ja siirtorulla ovat olennaisesti samankokoisia rullia, joiden ulkokehällä oh ympärikiertävä ura, johon voimajohtolinjan johto 100 on sovitettavissa (kuva 1b). Tukirullat ja siirtorulla voivat olla mitä tahansa: riittävän kestävää materiaalia, ..kuten, metallia, muovia tai komposiittimateriaalia.
10 Rungon sisällä ori sähkötoiminen moottori 18, jökaon kytketty voimanslirtomeka-nismin välityksellä tankoon 34 (voimansiirtomekanismia ei ole esitetty kuvissa). VöimanSiirtomekanismi voi käsittää esimerkiksi moottorissa olevan hammaspyörän ja tangossa olevan hammaslevyn tai jonkin muun sopivan voimansiirtomeka-nismin. Voimansiirtomekanismin ansiosta tankoa voidaan liikuttaa moottoria käyttö tämällä tangon pituussuunnassa, jolloin tangon toisessa päässä oleva siirtorulla 16 liikkuu tukiruilien 12, 14 suhteen. Rungon sisällä: on lisäksi akku 20 Ja laturi 22. Moottoria 18 käytetään akkuun varastoituneen sähköenergian avulla. Laturi 22 tuottaa akun tarvitseman iatausvirran. Laturi toimii johdon löö ympärilleen muodostaman magneettikentän avulla. Laitteessa on lisäksi vielä langattomasti toimi-20 vat ohjausvälineet 26 laitteen, erityisesti moottorin 18, käytön ohjaamista varten. Ohjausvälineet voivat toimia lyhyen kantaman radioverkossa tai pitkän kantaman radioverkossa, kuten matkapuhelinverkossa.
Kaikki em. laitteen osat on sijoitettu muodoltaan pallomaisen, sääliä suojaäVan kotelon 28 sisään (kuvassa 1b ei ole esitetty koteloa). Kotelon seinämässä on reiät 25 johdon 100 läpimenoa varten. Kotelon väri on ympäristöstä seivästi erottuva, esi- ^ merkiksi punainen, jolloin johtojen varaan ripustettu -laite'· toimii samalla linnuille ^ johdoista varoittavana haväihnepallona. Kuvissa 1a ja 2 kotelo on esitetty lä- g pinäkyvänä laitteen rakenteen tuomiseksi paremmin esille. Kuvassa 1b ei ole esi- tetty koteloa, cv | 30 Laitteen käyttötilanteessa laite ripustetaan voimajohtolinjan johtoon 100 siten, että (p johto kulkee siirtorullan 16 alapuolelta ja tukiruilien 12,14 yläpuolelta ts, johto kutoi kee siirtorullan ja tukiruilien välistä. Kuva 1a esittää laitetta lepotilassa, jossa tan- £! gon 34 ensimmäinen pää on pääosin hoikin 32 sisällä. Laitteen lepoasennossa ™ tukirullat ja siirtorulla koskettavat kevyesti niiden välistä kulkevaa johtoa, mutta ne 35 eivät muuta johdon kutkulinjaa. On selvää, että laitteen omapaino vaikuttaa tile- 6 man johdon muotoon. Laitteen omapaino on kuitenkin niin pieni johdon omapai-noon verrattuna, että se ei aiheute merkittävää muutosta johdon kulkulinjaan.
Kuvassa 2 on esitetty kuvien la ja Ib esittämä laite viritetyssä tilassa. Laite viritetään, kun johdon 1ÖÖ päälle on kertynyt johdon painoa lisäävää ainetta, kuten lun-5 ta ja/tai jäätä, josta halutaan päästä eroon. Virityksessä tankoa 34 siirretään moottoria 18 käyttämällä siten, että tangon toisessa päässä oleva siirtörulla 16 siirtyy hoikkia 32 kohti. Siirtörulla painaa tällöin johdon 100 mutkalle tukifullien väliseltä osalta, ts. se muuttaa johdon kulkulinjaa tukirullien välisellä matkalla. Kuvassa 2 siirtorullalla ja tukirullilla toteutettu johdon kulkulinjan muutos on esitetty huomatta-10 vasti liioiteltuna. Todellisuudessa johdon kulkulinjan muutos voi olla esimerkiksi suuruusluokassa 5-20 mm.
Viritetty laite laukaistaan palauttamalla tanko 34 ja sen toisessa päässä oleva siir-törulla 16 äkillisesti-tekaisin kuvassa 1a esitetty lepotilaan. Palauttaminen voidaan tehdä joko katkaisemalla moottorin ja tangon välinen voimansiirtoyhteys hetkelli-15 sesti tai asettamalla moottori vapaakiertoasentoon, jolloin johto hakeutuu paino voiman vaikutuksesta välittömästi painovoiman mukaan määräytyvään asentoonsa ts. likimain paraabelin kaaren muotoon. Johdon kulkulinjan äkillinen palautuminen toimii impulssina, jonka seurauksena johtoon syntyy johtoa pitkin etenevä aaltoliike. Tämä -aaltoliike, sisältää todennäköisesti sekä pitkittäisiä että poikittaisia 20 aaltoja. Johdossa etenevä aaltoliike saa johdon pinnalla olevan aineen irtoamaan johdosta, jolloin se putoaa alas maahan.
Kuvassa 3 on esitetty esimerkinomaisesti osa voimajohtolinjasta,· jonka johdossa 100 on eräs keksinnön mukainen laite. Laite asennetaan riippumaan vapaasti voimajohtolinjan johdosta, jolloin se hakeutuu automaattisesti johdon kulkulinjan ^ 25 alimpaan kohtaan, mikä on yleensä suunnilleen voimajohtolinjan tukipylväiden 120 o puolivälissä. Laitteita asennetaan voimajohtolinjan jokaiseen johtoon jokaisen vie- 4 rekkäisen tukipylvään väliin. Samalle vierekkäisten tukipylväiden väliselle johdon ^ osuudelle voidaan asentaa yksi laite tai tarvittaessa useampia laitteita välimatkan ^ päähän toisistaan, Laite on suunniteltu ripustettavaksi paikoilleen johtoihin pysy- £ 30 västi, jolloin se on aina tarpeen ilmetessä heti käyttövalmiina. Tyypillisesti pöhjöis- co ten maiden sääolosuhteissa lunta ja/tai jäätä joudutaan poistamaan yoimajohtolin- σ> jojen johdoista useita kertoja talven aikana, joten laitteen ripustaminen johtoihin ^ pysyvästi on perusteltua. Laitteen pallomaisen kotelon ansiosta laite näyttää ulko- o ^ puolelta tavanomaiselta johtojen havaitsemista parantavalta havainnepallolta, jo- 35 ten se ei muuta voimajohtolinjan ulkonäköä.
7
Kun johtojen pinnalle on kertynyt poistettavaa ainetta, kuten lunta tai jäätä, laitteelle annetaan ohjauskomento radiosignaalin avulla. Laite virittyy ja laukeaa tällöin automaattisesti, jolloin johtoon 100 syntyy aaltoliike, joka etenee laitteesta poispäin tukipylväitä 120 kohti. Virittäminen ja laukaisu voidaan toistaa niin monta ker-5 taa, että sillä saavutetaan toivottu lopputulos ts, aine irtoaa johdon pinnalta.
Keksinnön mukainen laite voidaan varustaa siirtorullaa pyörittävällä siirtomoottoril-la, joka saa käyttövoimansa laitteessa olevasta akusta ja jota ohjataan laitteessa olevilla, langattomasti toimivilla ohjausvälineillä. Tällainen laite voidaan ’’ajaa” lankaa 100 pitkin tukitolpan 120 viereen laitteen huoltotoimenpiteiden ja mahdollisten 10 korjausten tekemiseksi. Voimajohtolinjoissa kulkee rinnakkain useita johtoja. Samojen tukitolppien välissä olevat laitteet voidaan yhdistää toisiinsa mekaanisella varrella, jolloin yhdellä laitteella tuotettu impulssi voidaan välittää kaikkiin samojen tukitolppien välissä oleviin johtoihin.
Edellä on selostettu eräitä keksinnön mukaisen menetelmän ja laitteen edullisia 15 suoritusmuotoja. Keksintö ei rajoitu edellä kuvattuihin ratkaisuihin, vaan keksinnöllistä ajatusta voidaan soveltaa eri tavoin patenttivaatimusten asettamissa rajoissa.
δ
CVJ
o
CVJ
X
cc
CL
CO
O)
LO
CVJ
δ
CVJ

Claims (14)

1. Menetelmä aineen (200) irrottamiseksi voimajohtolinjan johdon (100) pinnasta, jossa menetelmässä johtoon muodostetaan johtoa pitkin: .etenevä aaltoliike kohdistamalla johtoon impulssi, tunnettu siitä, että 5. järjestetään johdon (100) kulkulinjalle ensimmäinen tukipiste ja toinen tukipiste, joiden tukipisteiden välimatka on olennaisesti pienempi kuin voimajohtolinjan vierekkäisten tukipylväiden (120) välinen etäisyys - muutetaan johdon kulkulinjaa ensimmäisen ja toisen tukipisteen välisellä osalla ja 10. palautetaan johto äkillisesti alkuperäiseen kulkulinjäansa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että johdon (100) kulkulinjaa muutetaan kohdistamalla johtoon ensimmäisen ja toisen tukipisteen Välillä voimaa johdon pituussuuntaan nähden poikittaisessa suunnassa ja johto palautetaan alkuperäiseen kulkulinjäansa poistamalla johtoon kohdistettu 15 voima äkillisesti,
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäinen ja toinen tukipiste järjestetään lähelle voimajohtolinjan kahden vierekkäisen tukipylvään (120) puoliväliä.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 20 ensimmäinen ja toinen tukipiste jäljestetään alle 2,0 metrin, edullisesti alle 0,5 metrin, edullisimmin alle 0,3 metrin etäisyydelle toisistaan.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 4 johdon kulkulinjaa ensimmäisen ja toisen tukipisteen välisellä osalla muutetaan 5 alle 20 mm, edullisesti alle 10 mm, edullisimmin alle 5 mm. CM £ 25 6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että CL menetelmänä irrotetaan johdon (100) pinnalta johtoon tarttunutta lunta ja/tai jäätä. n- σ>
7. Laite aineen, erityisesti lumen ja/tai jään, irrottamiseksi voimajohtolinjan joh-o don (100) pinnasta, jossa laitteessa on runko (10), ensimmäinen tukirulla (12), toi nen tukirulla (14), jotka ensimmäinen ja toinen tukirulla on kiinnitetty laakeroidusti 30 runkoon etäisyyden päähän toisistaan, ja välineet impulssin kohdistamiseksi johtoon, tunnettu siitä, että laitteessa on lisäksi ensimmäisen ja toisen tukirullän suh- g teen liikuteltava siirtorulla (1.6) ja moottori (18) siirtorullan liikuttamista varten, joka siirtorulla on liikuteltavissa ensimmäisen ja toisen tukirullan (12, 14) välisen linjan poikittaisessa suunnassa johdon kulkulihjan muuttamiseksi tuklruliien välisellä matkalla ja joka siirtorulla on palautettavissa äkillisesti alkuperäiseen asemaan 5 johdon palauttamiseksi äkillisesti alkuperäiseen asemaan.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että:se on ripustettavissa voimajohtolinjan johtoon (100) siten, että ensimmäinen tukitulla (12) ja toinen tukitulla (14) asettuvat johdon ensimmäiselle puolelle ja siirtorulla (16) asettuu johdon toiselle puolelle.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäisen tukirullan (12) ja toisen tukirullan (14) välinen etäisyys on alle 2,0 metriä, edullisesti alle 0,5 metriä, edullisimmin alle 0,3 metriä.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 7-9 mukainen laite, tunnettu siitä, että mainittu moottori (18) siirtorullan (16) liikuttamista varten on sähkömoottori ja laitteessa on 15 virtalähde käyttövoiman järjestämiseksi moottorille.
11. Jonkin patenttivaatimuksen '7-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että siinä on akku (20) sähköenergian varastoimista:varten..... 1.2, Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että.siinä.:on laturi .(22) akun (20) iatausvirran tuottamiseksi johdon (100) synnyttämästä magneettikentäs- 20 tä.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 7-12 mukainen laite, tunnettu siitä, että siinä on langattomasi! toimivat ohjausvälineet (26) laitteen toiminnan ohjaamista varten.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 7-13 mukainen laite, tunnettu siitä, että siinä on g säältä suojaava, olennaisesti suljettu kotelo (28). CM X cc CL CD O) LO C\l δ CM
FI20125976A 2012-09-20 2012-09-20 Menetelmä ja laite aineen irrottamiseksi voimajohtolinjan johdosta FI124261B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20125976A FI124261B (fi) 2012-09-20 2012-09-20 Menetelmä ja laite aineen irrottamiseksi voimajohtolinjan johdosta
US14/429,111 US9979174B2 (en) 2012-09-20 2013-09-20 Method and device for removing material from a power line wire
PCT/FI2013/050908 WO2014044915A1 (en) 2012-09-20 2013-09-20 Method and device for removing material from a power line wire
CA2884930A CA2884930C (en) 2012-09-20 2013-09-20 Method and device for removing material from a power line wire
EP13838904.4A EP2898578B1 (en) 2012-09-20 2013-09-20 Method and device for removing material from a power line wire

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20125976 2012-09-20
FI20125976A FI124261B (fi) 2012-09-20 2012-09-20 Menetelmä ja laite aineen irrottamiseksi voimajohtolinjan johdosta

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20125976A FI20125976A (fi) 2014-03-21
FI124261B true FI124261B (fi) 2014-05-30

Family

ID=50340630

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20125976A FI124261B (fi) 2012-09-20 2012-09-20 Menetelmä ja laite aineen irrottamiseksi voimajohtolinjan johdosta

Country Status (5)

Country Link
US (1) US9979174B2 (fi)
EP (1) EP2898578B1 (fi)
CA (1) CA2884930C (fi)
FI (1) FI124261B (fi)
WO (1) WO2014044915A1 (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US10355466B2 (en) * 2014-07-17 2019-07-16 Todd Bland Chornoby Apparatus and method for ice and frost removal from power lines
CN106207927A (zh) * 2016-08-26 2016-12-07 李晓敏 一种电力输电线抗雪压装置
CN106410722B (zh) * 2016-10-31 2017-11-14 国网河南省电力公司经济技术研究院 一种钢芯铝绞线内部断股检测仪器
CN106655053B (zh) * 2016-10-31 2018-10-23 国网河南省电力公司南阳供电公司 一种输电线绝缘子检测装置
CN107039917B (zh) * 2017-03-31 2018-08-24 国家电网公司 碳纤维复合芯导线在线监测系统与运行维护装置
CN107370106A (zh) * 2017-07-26 2017-11-21 青岛万祥如光机械技术研究有限公司 一种线缆除冰器
CN107834478B (zh) * 2017-11-16 2023-10-20 国网安徽省电力公司滁州供电公司 一种用于高压电塔的固线架及固线装置
US10113278B1 (en) * 2018-04-06 2018-10-30 American Bridge Maintenance Services Company Module for deicing a cable sheath and method for using the same
US20200256886A1 (en) * 2019-02-11 2020-08-13 Marmon Utility Llc Powerline contact monitoring and alert system
CN110943418B (zh) * 2019-12-17 2021-01-15 河北黑牛电力金具有限公司 一种基于自重弯曲的电力工程用高压线除冰装置
CN113852022B (zh) * 2021-09-22 2023-01-10 深圳市骏鼎达新材料股份有限公司 一种多功能复合保护套管
CN115090620B (zh) * 2022-07-12 2023-04-07 郑州铁路职业技术学院 一种电力输送线缆表面拍打清理装置

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE503724C2 (sv) * 1994-11-18 1996-08-12 Ragnar Staalskog Ab Avisningsanordning
CA2246945A1 (en) * 1998-09-11 2000-03-11 Nicolas Tremblay Apparatus to remove ice from the cables of electric power transmission lines
AU2336301A (en) * 1999-12-23 2001-07-09 Hydro-Quebec Slackening and de-icing device for aerial cables
NO313219B1 (no) * 2000-12-07 2002-08-26 Protura As Anordning og fremgangsmåte for fjerning av fremmedmateriale så som is/snö fra en luftledning
SE0101292L (sv) 2001-04-11 2002-10-08 Lars Berglund Sätt och anordning för att avlägsna is och snö från en kraftledning
US6660934B1 (en) * 2002-01-11 2003-12-09 Aep Entech Llc Power line ice-shedder
JP2004239037A (ja) 2003-02-05 2004-08-26 Hiyama Iron Works Co Ltd 架空送電線の衝撃による除雪装置
DE202005019422U1 (de) * 2005-12-09 2006-06-14 Kalinna, Klaus, Dipl.-Ing. (FH) Enteisungsgondel (EG), ferngesteuerte Gondel mit Elektro-Eigenantrieb, Vibrationsaufsatz oder Hammerschlagaufsatz zur Entfernung von Schnee und Eis bei Freileitungen im Strom- und Fernmeldenetz
CN101369722B (zh) * 2008-09-25 2011-02-09 李新民 一种电缆除冰装置
CN101572395B (zh) 2009-06-03 2011-03-23 湖南大学 一种除冰机器人的挂线驱动机构
WO2012034124A2 (en) 2010-09-10 2012-03-15 The Trustees Of Dartmouth College System and method for deicing of power line cables
CN102832584B (zh) * 2012-09-20 2015-08-26 哈尔滨电业局 高压电缆除冰装置

Also Published As

Publication number Publication date
WO2014044915A1 (en) 2014-03-27
EP2898578A1 (en) 2015-07-29
EP2898578A4 (en) 2016-06-15
FI20125976A (fi) 2014-03-21
US20150229114A1 (en) 2015-08-13
EP2898578B1 (en) 2017-07-19
CA2884930C (en) 2019-12-17
CA2884930A1 (en) 2014-03-27
US9979174B2 (en) 2018-05-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI124261B (fi) Menetelmä ja laite aineen irrottamiseksi voimajohtolinjan johdosta
KR101450734B1 (ko) 특고압 송배전선의 안정된 고정을 유지하는 완금
WO2009100211A3 (en) System and method for storing energy
CN108767794A (zh) 一种电缆冬季除冰霜装置
PE20071209A1 (es) Metodo y aparato para estabilizar una banda durante su bobinado
CN110883244B (zh) 一种高温传感器保护套缩口机
CN205489397U (zh) 用于裸露高压输电线路除冰装置
CN114354979A (zh) 一种5g天线的伸缩检测设备
CN109650185B (zh) 一种大数据通信线缆自动收放装置
CN103137039A (zh) 一种标识牌
CN109435108A (zh) 一种橡胶塑料用废旧轮胎粉碎机
CA2549325A1 (en) Helicopter-borne power line deicer
CN102832585A (zh) 一种高压电缆防落装置
CN209940207U (zh) 一种线缆轴盘用放线装置
CN203528681U (zh) 带溃缩装置的摩托车防撞杠
CN106129946B (zh) 一种电线电缆智能除冰机器人用除冰机构
CN206575122U (zh) 一种高压线路除冰装置
CN110416911B (zh) 一种破孔装置和更换电缆井内电缆的施工系统
CN220775335U (zh) 一种具有驱鸟功能的高空线缆结构
CN110912065A (zh) 一种清除高压线路上覆冰的破冰装置
KR101854002B1 (ko) 파도 발생장치
CN205129217U (zh) 焊机拉网装置
CN204150660U (zh) 传送带铁质方零件翻转装置
CN115910468B (zh) 一种架空绝缘电缆
CN106410722B (zh) 一种钢芯铝绞线内部断股检测仪器

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 124261

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B