FI123677B - Menetelmä ja laitteisto biologiseen puhdistamiseen - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto biologiseen puhdistamiseen Download PDF

Info

Publication number
FI123677B
FI123677B FI20106198A FI20106198A FI123677B FI 123677 B FI123677 B FI 123677B FI 20106198 A FI20106198 A FI 20106198A FI 20106198 A FI20106198 A FI 20106198A FI 123677 B FI123677 B FI 123677B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
arrangement
liquid
discharge
activated sludge
process space
Prior art date
Application number
FI20106198A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20106198A (fi
FI20106198A0 (fi
Inventor
Eero Kautia
Original Assignee
Eero Kautia
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eero Kautia filed Critical Eero Kautia
Priority to FI20106198A priority Critical patent/FI123677B/fi
Publication of FI20106198A0 publication Critical patent/FI20106198A0/fi
Publication of FI20106198A publication Critical patent/FI20106198A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI123677B publication Critical patent/FI123677B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F3/00Biological treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F3/02Aerobic processes
    • C02F3/12Activated sludge processes
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W10/00Technologies for wastewater treatment
    • Y02W10/10Biological treatment of water, waste water, or sewage

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Activated Sludge Processes (AREA)

Description

Menetelmä ja laitteisto biologiseen puhdistamiseen
Keksinnön kohteena ovat itsenäisten patenttivaatimusten 5 johdanto-osien mukaiset menetelmä ja laitteisto biolo giseen puhdistamiseen, jotka perustuvat panosperiaat-teella toimivaan aktiivilieteprosessiin, jota on sovellettu esim. Insinööritoimisto Ekora Oy:n kehittämissä ja markkinoimissa HKN-jätevedenpuhdistamoissa.
10
Esim. jätevesiä puhdistetaan yleisesti ottaen mekaanisesti, kemiallisesti, biologisesti tai näiden yhdistelminä riippuen jätevesien laadusta. Myös erilaisia kal-votekniikoita käytetään. Poikkeuksellisen hankalia 15 jätevesiä voidaan käsitellä myös haihdutusperiaatteel- la. Yleensä valtaosa puhdistamokysynnästä kohdistuu kuitenkin asumavesien käsittelyyn. Nämä jätevedet ovat syntyperältään biologisia, joten ne on myös edullista puhdistaa biologisesti. Samalla periaatteella puhdiste-20 taan myös elintarviketeollisuuden jätevedet, kuten myös esim. metsäteollisuuden jätevedet.
Tällä hetkellä valtaosa biologisista puhdistamoista toimii ns. aktiivilietemenetelmällä, joka yksinkertais-25 tettuna tarkoittaa jäteveden ilmastusta eli hapen syöt töä mikro-organismeille, jotka puolestaan käyttävät ravinnokseen jäteveden lika-aineita (ravinteita). Ak-co ^ tiivilietemenetelmällä toimiva puhdistamo voidaan to- c\i . teuttaa teknisesti esim. kahdella tavalla.
CD
9 30 m ° Ensimmäinen vaihtoehto perustuu jatkuvaan ilmastukseen jr ilmastustankissa, josta jätevesi-aktiivilieteseos vir- cq taa jälkiselkeyttämöön. Jälkiselkeyttämöstä aktiivi en ^ liete pumpataan sedimentoituneena takaisin ilmastus- ? 35 tankkiin ja selkeytynyt vesi virtaa jälkiselkeyttämön ^ yläosasta puhdistuneena ulos.
2
Toinen vaihtoehto perustuu siihen, että koko aktiivi-lietemassa on samanaikaisesti ilmastusaltaassa, johon jätevesiä syötetään. Tällöin erillistä selkeytystankkia ei kuitenkaan ole, vaan ko. ilmastustankki toimii myös 5 selkeytystankkina sen jälkeen, kun ilmastus on siinä lopetettu. Kun aktiivilietettä on riittävästi laskeutunut, voidaan selkeytynyt yläkerros eli puhdistunut jätevesi päästää ulos puhdistamosta (pumppaus, erilaiset kelluvat tyhjennysputket yms.). Tällaista menetel-10 mää kutsutaan panostekniikaksi ja sillä periaatteella toimivaa puhdistamoa panospuhdistamoksi; kansainvälinen lyhenne SBR (Sequencing Batch Reactor). Tämä menetelmä sopii käytettäväksi erikoisesti silloin, kun jätevesiä tulee epäsäännöllisesti ja osan aikaa vuorokaudessa 15 ja/tai kun jätevesien biologinen ominaiskuorma on suu ri, mutta hydraulinen kuorma pieni. Menetelmällä toimivaa laitteistoa on myös kutsuttu nimityksellä "lyhennetty aktiivilietelaitos".
20 Varsinkin panostekniikan käyttö on viime vuosina li sääntynyt sen yksinkertaisen toimintaperiaatteen ja sillä saavutettujen hyvien puhdistustulosten ansiosta. Normaaliin aktiivilietemenetelmään perustuvalla panos-prosessilla on kuitenkin joukko epäkohtia, jotka ovat 25 olleet hidastamassa sen täydellistä läpimurtoa esim.
erilaisissa jätevesien virtaustilanteissa, toiminta- häiriövaiheissa, ahtaissa asennuspaikoissa, mutta myös co £ osaltaan hankintakustannustensa vuoksi.
c\j
CO
° 30 Panosprosessi pystyy ensinnäkin vastaanottamaan normaa li) ° listi vain sen jätevesimäärän, mikä siihen on ohjelmoija tu ja mitoitettu. Esim. äkillinen kulutushuippu johtaa oo ylijuoksutukseen, mikä tarkoittaa siis vain osittain O) puhdistetun jäteveden laskemista ulos puhdistamosta, o ^ 35 Ylijuoksutuksen välttäminen edellyttää ylimääräisiä ^ tasaustankkeja ja lisälaitteistoja aiheuttaen siten lisäkustannuksia.
3
Nykyisissä aktiivilietelaitoksissa, mukaan lukien siis panospuhdistamot, otetaan puhdistunut vesi yläpuolisesta, prosessialtaassa ylimmäksi kerrokseksi selkeytyneestä osasta. Mikäli prosessissa on häiriöitä, ilmenee 5 tämä yleensä heti ko. yläkerroksen sameutena eli las keutumattomana kiintoaineena, erilaisina flokkipopulaa-tioina jne. Mikäli tällainen kiintoaines pääsee poisto-linjalle, huonontaa se merkittävästi puhdistamon puhdistus tulosta.
10
Edellä mainitun, jo yli 100 vuotta käytössä olleen menetelmän käyttö aktiivilietettä laskeuttamalla ja selkeytynyttä, puhdistettua vettä yläpuolitse poistamalla merkitsee siis sitä, että aktiivilietettä ei saa 15 olla liian paljon, jotta se ehtisi laskeutua riittävän alas annetussa ajassa. Tämä johtaa edelleen siihen, että ilmastusaltaat tulevat verraten suuriksi, eikä niitä voi pienentää ilman, että järjestelmän toimintaa kokonaisuudessaan muutetaan.
20
Biologiseen puhdistamiseen kohdistetussa suomalaisessa patenttihakemuksessa nro 20095795 on esitetty menetelmä perinteisen panosperiaatteella toimivan aktiiviliete-prosessin tehostamiseksi, jossa puhdistuneen nesteen 25 erottaminen aktiivilietteestä ja poistaminen prosessi- tilasta suoritetaan johtamalla nestettä ainakin alapuolisen ilmastuksen keskeytettynä ollessa alapuolitse, co ^ aktiivilietemassan ja sen yhteydessä olevan suodatus-
CVJ
, järjestelyn lävitse. Lisäksi ko. menetelmän tehostami- co ? 30 seksi siihen kuuluu tasaantumis- ja takaisinkierrätys- m ° vaihe, jolloin prosessitilan nestepinnan annetaan en- c sinnäkin tasaantua, minkä jälkeen käynnistetään suodat- oo tuneen nesteen takaisinkierrätys prosessitilaan aktii- cn vilietemassan kiintoainemäärän kasvattamiseksi sitä ? 35 uudelleen kerrostamalla.
o c\j
Nyt esillä olevan keksinnön mukaisen menetelmän tarkoituksena on saada aikaan ratkaiseva parannus edellä 4 selitettyihin ongelmiin ja siten kohottaa oleellisesti alalla vaikuttavaa tekniikan tasoa. Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaisille menetelmälle ja laitteistolle on pääasiassa tunnusomaista se, mitä on 5 esitetty niihin kohdistuvien itsenäisten patenttivaati musten tunnusmerkkiosissa.
Keksinnön mukaisen menetelmän tärkeimpinä etuina ovat ensinnäkin sillä saavutettavat prosessitekniset hyödyt 10 erityisesti sen ansiosta, että keksinnössä hyödynnetyn- puhdistusprosessissa puhdistuneen nesteen poistovaiheen painovoimatoimisuuden ansiosta on puhdistuslaitteiston koosta riippumatta mahdollista hyödyntää myös ko. pois-tovaiheessa hankinta- ja käyttökustannuksiltaan edul-15 lista Mammut-pumppua siten, että puhdistuneen nesteen purkaus puhdistusprosessista saadaan toteutettua optimaalisella teholla Mammut-pumpun tyypillisesti vaatimattomasta pumppaustehosta huolimatta.
20 Keksintö mahdollistaa näin ollen mahdollisimman yksin kertaisen laitetekniikan myös poistovaiheen toiminnan kannalta, jolloin mm. tavanomaista poistopumppua ei lainkaan tarvita. Keksinnön ansiosta on poistojärjestelyyn kuuluva poistokanava johdettavissa puhdistuneen 25 nesteen poistovirtausta ohjaavan toimiventtiilin kautta tilavuudeltaan laajennettuun purkaustilaan, kuten huolto-, puskuri-, näytteenotto-, ylivuotokaivoon ja/- 00 £ tai vastaavaan, johon on yhdistetty varsinainen pur- c\j ^ kauskanava puhdistuneen nesteen poistamiseksi puhdis- ? 30 tuslaitteiston yhteydestä sen jatkoprosessointia vär in ° ten. Edellä mainittu kokonaisuus on mahdollista toteut- c taa edelleen edullisesti esim. palloventtiiliä tai oo säädettävyydeltään optimaalista kartioventtiiliä käyt ön täen. Poistovaiheen toteutukseen liittyvä tekniikka on ? 35 edelleen edullisesti esim. yhdysrakenteinen, helposti ^ asennettava ja huollettava kokonaisuus, joka on edulli simmillaan sijoitettu prosessitilan sisäpuolisesti.
5
Keksinnön mukaisella menetelmällä toimivalla laitteistolla on hyvä mekaaninen toimintavarmuus, mikä vähentää huolto- ja kunnossapitotarvetta. Sen lisäksi keksinnön mahdollistamat pienentyneet kokonaisdimensiot ja vähen-5 tynyt energiakulutus merkitsevät taloudellisia säästö jä.
Keksinnön mukaisen menetelmän ja laitteiston muita edullisia sovellutuksia on esitetty niihin kohdistuvis-10 sa epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
Seuraavassa selityksessä keksintöä havainnollistetaan yksityiskohtaisesti samalla oheisiin piirustuksiin viitaten, joissa 15 kuvissa la ja Ib on esitetty erään esimerkinomaisesti edullisen keksinnön mukaisella menetelmällä toimivan laitteiston yläpuolista kuvantoa ja siitä 20 kohdasta lb-lb tehtyä leikkauskuvantoa, ja kuvassa 2 on esitetty poikkileikkauksena edelleen eräs edullinen keksinnön mukaisella menetelmällä 25 toimivassa laitteistossa hyödynnetty tekninen toteutus.
CO
q Keksinnön kohteena on menetelmä biologiseen puhdistami en ^ seen, joka perustuu prosessoitavan nesteen, kuten jäte- ? 30 veden puhdistamiseen ainakin osittain panosperiaatteel- ΙΓ) ° la toimivalla aktiivilieteprosessilla, jossa prosessoi- m tavan nesteen ilmastus, puhtaan nesteen erotus ja puh- oo distuneen nesteen poisto tapahtuvat peräkkäisinä vai- σ> heinä samassa prosessitilassa. Prosessoitavaa nestettä o £ 35 syötetään aktiivilietemassaa M sisältävään prosessiti- 00 laan 1, jossa olevaa aktiivilietemassaa ilmastetaan ainakin alapuolisesti siihen virtausjärjestelyn 2 kautta oleellisesti prosessitilan pohjan yhteydessä olevan 6 ilmanjakojärjestelyn 3 välityksellä johdetulla ilmas-tusilmalla, prosessoitavan nesteen puhdistamiseksi aktiivilietemassassa olevia mikro-organismeja hapettamalla, niiden käyttäessä prosessoitavassa nesteessä 5 olevia epäpuhtauksia ravinteenaan. Prosessissa puhdis tuneen nesteen erottaminen aktiivilietteestä ja poistaminen prosessitilasta 1 suoritetaan johtamalla nestettä ainakin alapuolisen ilmastuksen keskeytettynä ollessa alapuolitse, aktiivilietemassan M ja sen yhteydessä 10 olevan suodatusjärjestelyn 4 lävitse. Menetelmän tehos tamiseksi siihen kuuluu tasaantumis- ja takaisinkierrä-tysvaihe, jolloin prosessitilan 1 nestepinnan annetaan ensinnäkin tasaantua, minkä jälkeen käynnistetään suodatus j ärj estelyn 4 ja ilmanjakojärjestelyn 3 kautta 15 suodattuneen nesteen takaisinkierrätys prosessitilaan 1 aktiivilietemassan M kiintoainemäärän (MLSS) kasvattamiseksi sitä uudelleen kerrostamalla. Puhdistus-prosessin poistovaiheessa III hyödynnetään painovoimaa puhdistuneen nesteen poistamiseksi prosessitilasta 1 20 siinä vaikuttavaa hydrostaattista painetta käyttäen, kuvissa Ib ja 2 esitetyllä periaatteella oleellisesti prosessitilan 1 nestepinnan NP alapuolelle kytketyn poistojärjestelyn P välityksellä.
25 Menetelmää sovelletaan edelleen edullisesti siten, että prosessitilan 1 nestepinnan NP annetaan ensinnäkin tasaantumisvaiheessa tasaantua painovoimaisesti, yhty-co g vien astioiden periaatteella suodatusjärjestelyn 4 ja ^ ilmanjakojärjestelyn 3 kautta virtausjärjestelyyn 2
CD
? 30 tapahtuvalla virtauksella. Toisaalta virtausjärjeste in o lyyn 2 suodattuneen nesteen takaisinkierrätysvaiheen jr takaisinkierrätys tuotetaan Mammut-periaatteella tuot-
CL
tamalla ilmastusilmaa virtausjärjestelyn 2, ulkopuoliin sella tai sen sisään sijoitetulla virtauskanavalla 2;
CD
° 35 2a tai vastaavasti, virtausjärjestelyn 2 alaosaan, o ^ etäisyyden e päähän prosessitilan 1 pohjasta olevassa purkauskohdassa 2c. Puhdistunutta nestettä poistetaan poistojärjestelyyn P kuuluvan toimiventtiilin V3 toi- 7 mesta virtausjärjestelyyn 2 oleellisesti purkauskohdan 2c yläpuolelle kytketyn poistokanavan P1 välityksellä.
Keksinnön kohteena on edelleen laitteisto biologiseen 5 puhdistamiseen, joka perustuu prosessoitavan nesteen, kuten jäteveden puhdistamiseen ainakin osittain panos-periaatteella toimivalla aktiivilieteprosessilla, johon laitteistoon kuuluu; aktiivilietemassaa M sisältävä prosessitila 1 siihen tuotavan prosessoitavan nesteen 10 ilmastuksen, puhtaan nesteen erotuksen ja puhdistuneen nesteen poiston suorittamiseksi peräkkäisinä vaiheina fyysisesti samassa tilassa; virtausjärjestely 2 ja siihen yhdistetty, prosessitilan pohjan yhteydessä oleva ilmanjakojärjestely 3 aktiivilietemassan ilmasta-15 miseksi siihen ainakin alapuolisesti johdetulla ilmas- tusilmalla, prosessoitavan nesteen puhdistamiseksi aktiivilietemassassa olevia mikro-organismeja hapettamalla niiden käyttäessä prosessoitavassa nesteessä olevia epäpuhtauksia ravinteenaan; ja poistojärjestely 20 P prosesseissa puhdistuneen nesteen erottamiseksi ak- tiivilietteestä ja poistamiseksi prosessitilasta 1 johtamalla nestettä ainakin alapuolisen ilmastuksen keskeytettynä ollessa alapuolitse, aktiivilietemassan M ja sen yhteydessä olevan suodatusjärjestelyn 4 lävit-25 se.
Puhdistusprosessin edelleen tehostamiseksi laitteisto
CO
^ mahdollistaa prosessitilan 1 nestepinnan tasaantumisen c\j ^ ja sen jälkeen suodatusjärjestelyn 4 ja ilmanjakojär- ? 30 jestelyn 3 kautta suodattuneen nesteen takaisinkierrä- ° tyksen w prosessitilaan 1 aktiivilietemassan M kiinto- ir ainemäärän (MLSS) kasvattamiseksi sitä uudelleen ker- oq rostamalla. Poistojärjestely P on järjestetty ainakin o osittain painovoimaiseksi puhdistusprosessissa puhdis- ? 35 tuneen nesteen poistamiseksi prosessitilasta 1 kuvissa o 00 Ib ja 2 ilmenevällä periaatteella siinä vaikuttavaa hydrostaattista painetta hyödyntämällä oleellisesti 8 prosessitilan 1 nestepinnan NP alapuolelle kytketyn poistokanavan Pl välityksellä.
Keksinnön mukaisen laitteiston edullisena sovellutukse-5 na siinä on ensinnäkin virtauksenohjausjärjestely, jolla prosessitilan 1 nestepinta NP on järjestetty tasaantumaan painovoimaisesti yhtyvien astioiden periaatteella suodatusjärjestelyn 4 ja ilmanjakojärjestelyn 3 kautta virtausjärjestelyyn 2 tapahtuvalla virtaukselle) la. Virtausjärjestelyyn 2 suodattuneen nesteen ta- kaisinkierrätys on toisaalta järjestetty Mammut-pumpul-la MP, tuottamalla ilmastusilmaa virtausjärjestelyn 2 ulkopuolisella tai sen sisään sijoitetulla virtaus-kanavalla 2; 2a tai vastaavasti, virtausjärjestelyn 15 alaosaan, etäisyyden e päähän prosessitilan 1 pohjasta olevassa purkauskohdassa 2c. Poistojärjestelyyn P kuuluu virtausjärjestelyyn 2 oleellisesti purkauskohdan 2c yläpuolelle kytketty poistokanava Pl ja siihen kytketty toimiventtiili V3.
20
Poistojärjestelyyn P kuuluva poistokanava Pl on johdettu edelleen edullisesti puhdistuneen nesteen poistovir-tausta ohjaavan toimiventtiilin V3 kautta tilavuudeltaan laajennettuun purkaustilaan PT, kuten huolto-, 25 puskuri-, näytteenotto-, ylivuotokaivoon ja/tai vastaa vaan, johon on yhdistetty edelleen purkauskanava P2 puhdistuneen nesteen poistamiseksi sen jatkoprosessoin-co q tia varten.
CvJ
CD
? 30 Kuvissa la, Ib ja 2 esitetyissä edullisissa sovellutuk-
LO
° sissa on purkaustila PT järjestetty prosessitilan 1 g sisäpuoliseksi.
00 o
Edelleen edullisena sovellutuksena ovat toimiventtiilin o £ 35 V3 apuvoimatoimiset ja/tai manuaaliset käyttölaitteet ^ VK järjestetyt prosessitilan 1 yläpuoliseen koneikkoti- laan K, jolloin erityisesti kuviin Ib ja 2 viitaten, on ainakin prosessitilan 1 koneikkotila K järjestetty 9 oleellisesti laitteiston maanpinnan yläpuoliseen rakenneosaan, mikä helpottaa merkittävästi laitteiston huoltoa ja kunnossapitoa.
5 Erityisesti kuvassa 2 esitettyyn edulliseen sovellutuk seen viitaten, on poistokanava Pl järjestetty yhtymään purkaustilaan PT oleellisesti pystysuorassa suunnassa. Tässä toteutuksessa on toimiventtiili V3 edullisesti kartioventtiili, jonka käyttö on järjestetty koneikko-10 tilassa K olevalla lineaarimoottorilla VK, mikä mahdol listaa sangen vähäisin venttiilikaran V3k liikkein aksiaalisuunnassa venttiilin tarkan säädön.
Kuvissa la ja Ib esitetyissä edullisissa toteutuksissa 15 on hyödynnetty puskurikaivoa PS, johon prosessoitava neste tuodaan ennen se pumppausta prosessitilaan 1. Näissä piirustuksissa on lisäksi puskurikaivo varustettu purkauskanavaan P2 yhdistetyllä ylivuotoputkella P3, mikä periaate on toteutettu prosessitilassa 1 purkaus-20 tilassa PT olevalla ylivuotoaukolla YV.
On selvää, että keksintö ei rajoitu edellä esitettyihin tai selitettyihin sovellutuksiin, vaan sitä voidaan keksinnön perusajatuksen puitteissa muunnella hyvinkin 25 monella tavoin. Näin ollen on selvää, että keksinnön mukaisia menetelmää ja laitteistoa on mahdollista vari- oida hyvinkin monilta osin käyttämällä esim. raken- q teellisesti toisistaan poikkeavan tyyppisiä suodatus- c\i ^ ja virtausjärjestelyjä. Lisäksi on mahdollista täyden- ^ 30 tää keksinnön mukaista menetelmää hyödyntävää laitteis- ° toa tarvittaessa esim. mitä erilaisimmin ohjausantu- x £ rein, mittauslogiikoin ja toimilaittein, kuten säätö- co venttiilein, takaiskuventtiilein jne. esim. prosessin σ> 5 ohjauksen hienosäätöä silmällä pitäen, o δ
CM

Claims (10)

10
1. Menetelmä biologiseen puhdistamiseen, joka perustuu prosessoitavan nesteen, kuten jäteveden puh-5 distamiseen panosperiaatteella toimivalla aktiiviliete- prosessilla, jossa prosessoitavan nesteen ilmastus, puhtaan nesteen erotus ja puhdistuneen nesteen poisto tapahtuvat peräkkäisinä vaiheina samassa prosessitilas-sa, jolloin prosessoitavaa nestettä syötetään aktiivi-10 lietemassaa (M) sisältävään prosessitilaan (1), jossa olevaa aktiivilietemassaa ilmastetaan ainakin alapuoli-sesti siihen virtausjärjestelyn (2), kuten yhden tai useamman putken, kanavan tai vastaavan, kautta oleellisesti prosessitilan pohjan yhteydessä olevan 15 ilmanjakojärjestelyn (3) välityksellä johdetulla ilmas- tusilmalla, prosessoitavan nesteen puhdistamiseksi aktiivilietemassassa olevia mikro-organismeja hapettamalla, niiden käyttäessä prosessoitavassa nesteessä olevia epäpuhtauksia ravinteenaan, jolloin prosessissa 20 puhdistuneen nesteen erottaminen aktiivilietteestä ja poistaminen prosessitilasta (1) suoritetaan johtamalla nestettä ainakin alapuolisen ilmastuksen keskeytettynä ollessa alapuolitse, aktiivilietemassan (M) ja sen yhteydessä olevan suodatusjärjestelyn (4) lävitse, 25 jolloin menetelmän tehostamiseksi siihen kuuluu tasaantumis- ja takaisinkierrätysvaihe, jolioin prosessitilan (1) nestepinnan annetaan ensinnäkin tasaantua co ^ painovoimaisesti, yhtyvien astioiden periaatteella ^ suodatusjärjestelyn (4) ja ilmanjakojärjestelyn (3) CD ? 30 kautta virtausjärjestelyyn (2) tapahtuvalla virtauksel- LO o la, minkä jälkeen käynnistetään suodatusjärjestelyn (4) c ja ilmanjakojärjestelyn (3) kautta suodattuneen nesteen qq takaisinkierrätys prosessitilaan (1) aktiivilietemassan o (M) kiintoainemäärän (MLSS) kasvattamiseksi sitä uudel- ° 35 leen kerrostamalla, ja, jolloin puhdistusprosessin o ^ poistovaiheessa (III) hyödynnetään ainakin osittain painovoimaa puhdistuneen nesteen poistamiseksi prosessitilasta (1) siinä vaikuttavaa hydrostaattista painet- 11 ta hyödyntäen, tunnettu siitä, että puhdistunutta nestettä poistetaan ainakin yhtä tasaantumis- ja takaisin-kierrätysvaihetta seuraavassa poistovaiheessa (III) virtausjärjestelyyn (2), oleellisesti prosessitilan (1) 5 nestepinnan (NP) alapuolella kytketyn poistojärjestelyn (P) välityksellä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, jossa virtausjärjestelyyn (2) suodattuneen nesteen 10 takaisinkierrätysvaiheen takaisinkierrätys tuotetaan Mammut-periaatteella tuottamalla ilmastusilmaa virtaus-järjestelyn (2) ulkopuolisella tai sen sisään sijoitetulla virtauskanavalla (2a) virtausjärjestelyn (2) alaosaan, etäisyyden (e) päähän prosessitilan (1) poh-15 jasta olevassa purkauskohdassa (2c), tunnettu siitä, että puhdistunutta nestettä poistetaan poistojärjestelyyn (P) kuuluvan toimiventtiilin (V3) toimesta virtaus järjestelyyn (2) oleellisesti virtauskanavan (2a) purkauskohdan (2c) yläpuolelle kytketyn poistokanavan 20 (Pl) välityksellä.
3. Laitteisto biologiseen puhdistamiseen, joka perustuu prosessoitavan nesteen, kuten jäteveden puhdistamiseen panosperiaatteella toimivalla aktiiviliete- 25 prosessilla, johon laitteistoon kuuluu; aktiiviliete- massaa (M) sisältävä prosessitila (1) siihen tuotavan prosessoitavan nesteen ilmastuksen, puhtaan nesteen co , ,. ... ^ erotuksen ja puhdistuneen nesteen poiston suorittami- ^ seksi peräkkäisinä vaiheina fyysisesti samassa tilassa; CD ? 30 virtausjärjestely (2), kuten yksi tai useampi putki, LO o kanava tai vastaava, ja siihen yhdistetty, prosessiti- ir lan pohjan yhteydessä oleva ilmanj ako j ärj estely (3) CL _ aktiivilietemassan ilmastamiseksi siihen ainakin ala- oo T- puolisesti johdetulla ilmastusilmalla, prosessoitavan CD 5 35 nesteen puhdistamiseksi aktiivilietemassassa olevia o c'J mikro-organismeja hapettamalla niiden käyttäessä pro sessoitavassa nesteessä olevia epäpuhtauksia ravinteenaan; ja poistojärjestely (P) prosesseissa puhdistuneen 12 nesteen erottamiseksi aktiivilietteestä ja poistamiseksi prosessitilasta (1) johtamalla nestettä ainakin alapuolisen ilmastuksen keskeytettynä ollessa alapuo-litse, aktiivilietemassan (M) ja sen yhteydessä olevan 5 suodatusjärjestelyn (4) lävitse, jolloin puhdistus- prosessin edelleen tehostamiseksi laitteisto on järjestetty ensinnäkin suorittamaan prosessitilan (1) nestepinnan, yhtyvien astioiden periaatteella tapahtuvan painovoimaisen tasaantumisen, suodatusjärjestelyn (4) 10 ja ilmanjakojärjestelyn (3) kautta virtausjärjestelyyn (2) tapahtuvalla virtauksella (v), ja sen jälkeen toisaalta suodattuneen nesteen, suodatusjärjestelyn (4) ja ilmanjakojärjestelyn (3) kautta tapahtuvan, takaisin-kierrätyksen (w) prosessitilaan (1) erityisesti aktii-15 vilietemassan (M) kiintoainemäärän (MLSS) kasvattami seksi sitä uudelleen kerrostamalla, ja, jolloin poisto-järjestely (P) on järjestetty ainakin osittain paino-voimaiseksi, puhdistusprosessissa puhdistuneen nesteen poistamiseksi prosessitilasta (1) siinä vaikuttavaa 20 hydrostaattista painetta hyödyntämällä, tunnettu siitä, että poistojärjestely (P) käsittää virtausjärjestelyyn (2), oleellisesti prosessitilan (1) nestepinnan (NP) alapuolella kytketyn poistokanavan (Pl) puhdistus-prosessissa puhdistuneen nesteen poistamiseksi ainakin 25 yhtä tasaantumis- ja takaisinkierrätysjaksoa (v, w) seuraavassa poistojaksossa. co
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen laitteisto, c\j .... ^ jossa virtausjarjestelyyn (2) suodattuneen nesteen ? 30 takaisinkierrätys on järjestetty Mammut-pumpulla (MP) LO o tuottamalla ilmastusilmaa virtausjärjestelyn (2) ulko- ϊ puolisella tai sen sisään sijoitetulla virtauskanavalla oq (2a) virtausjärjestelyn (2) alaosaan, etäisyyden (e) CD ^ päähän prosessitilan (1) pohjasta olevassa purkauskoh- ? 35 dassa (2c), tunnettu siitä, että poistojärjestelyyn (P) o C\J 13 kuuluu virtausjärjestelyyn (2) oleellisesti virtaus-kanavan (2a) purkauskohdan (2c) yläpuolelle kytketty poistokanava (Pl) ja siihen kytketty toimiventtiili (V3) . 5
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että poistojärjestelyyn (P) kuuluva poistokanava (Pl) on johdettu puhdistuneen nesteen poistovirtausta ohjaavan toimiventtiilin (V3) kautta 10 tilavuudeltaan laajennettuun purkaustilaan (PT), kuten huolto-, puskuri-, näytteenotto-, ylivuotokaivoon ja/tai vastaavaan, johon on yhdistetty edelleen purkauskanava (P2) puhdistuneen nesteen poistamiseksi sen jatkoprosessointia varten. 15
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että purkaustila (PT) on järjestetty prosessitilan (1) sisäpuoliseksi.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen laitteis to, tunnettu siitä, että toimiventtiilin (V3) apuvoima-toimiset ja/tai manuaaliset käyttölaitteet (VK) on järjestetty prosessitilan (1) yläpuoliseen koneikkoti-laan (K) . 25
8. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista 3-7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että ainakin co £ prosessitilan (1) koneikkotila (K) on järjestetty c\j ^ oleellisesti laitteiston maanpinnan yläpuoliseen raken- ? 30 neosaan. m o ϊ 9. Patenttivaatimusten 5-8 mukainen laitteisto, oo tunnettu siitä, että poistokanava (Pl) yhtyy purkausti- σ> ^ laan (PT) oleellisesti pystysuorassa suunnassa ja että ? 35 toimiventtiili (V3) on kartioventtiili. o C\J
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kartioventtiilin käyttö on järjes- 14 tetty koneikkotilassa (K) olevalla lineaarimoottorilla (VK) . co δ c\j CD O m o X IX CL CO CD δ o δ C\l 15
FI20106198A 2010-11-12 2010-11-12 Menetelmä ja laitteisto biologiseen puhdistamiseen FI123677B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20106198A FI123677B (fi) 2010-11-12 2010-11-12 Menetelmä ja laitteisto biologiseen puhdistamiseen

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20106198 2010-11-12
FI20106198A FI123677B (fi) 2010-11-12 2010-11-12 Menetelmä ja laitteisto biologiseen puhdistamiseen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20106198A0 FI20106198A0 (fi) 2010-11-12
FI20106198A FI20106198A (fi) 2012-05-13
FI123677B true FI123677B (fi) 2013-09-13

Family

ID=43268978

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20106198A FI123677B (fi) 2010-11-12 2010-11-12 Menetelmä ja laitteisto biologiseen puhdistamiseen

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI123677B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20106198A (fi) 2012-05-13
FI20106198A0 (fi) 2010-11-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7632400B2 (en) Water treatment equipment
US20090272681A1 (en) Recycle water treatment system for car wash
US11084737B1 (en) System for treating wastewater and the like
US20120118821A1 (en) Process for treatment of wastewater with a modular biological fluidized bed reactor system
KR20150069782A (ko) 다단 부상분리장치 및 이를 이용한 수처리장치
CN102639445B (zh) 液体处理系统
CN201545764U (zh) 钢铁冷轧含油及乳化液废水处理装置
CN102229447A (zh) 处理含乳化液废水的厌氧反应器
CN204508985U (zh) 一种热化学破乳反应器
KR101495259B1 (ko) 다단형 멀티사이클론을 이용한 농업용수 공급장치
CN106517495B (zh) 一种连续流sbr污水处理装置
FI123677B (fi) Menetelmä ja laitteisto biologiseen puhdistamiseen
JP4844825B2 (ja) サテライト処理場の汚水処理装置
WO2018153932A1 (en) Wastewater treatment lines for improved carbon uptake through cake filtration of wastewater
CN110451635B (zh) 一种高盐高有机物工业废水的生物处理系统及方法
CN211004968U (zh) 电镀废水零排放装置
CN205442972U (zh) 造纸废水高效处理装置
KR101629834B1 (ko) 이동형 부상분리 현탁물질 제거장치 및 이를 이용한 현탁물질 제거방법
CN109650600B (zh) 一种工业废水处理系统
KR100228571B1 (ko) 오폐수 처리 시스템
RU2213708C1 (ru) Установка акустико-реагентной флотации
JP2009034683A (ja) 水処理方法および水処理装置
CN207468424U (zh) 乳化液废水处理系统
JP2006255505A (ja) 生物学的処理装置及び生物学的処理方法
KR960014020A (ko) 2단 폭기 방식에 의한 식품 가공 공장 폐수의 처리 방법 및 장치

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 123677

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed