FI122974B - Menetelmä ligniinin poistamiseksi lignoselluloosapitoisesta raaka-aineesta - Google Patents

Menetelmä ligniinin poistamiseksi lignoselluloosapitoisesta raaka-aineesta Download PDF

Info

Publication number
FI122974B
FI122974B FI20075970A FI20075970A FI122974B FI 122974 B FI122974 B FI 122974B FI 20075970 A FI20075970 A FI 20075970A FI 20075970 A FI20075970 A FI 20075970A FI 122974 B FI122974 B FI 122974B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
raw material
process according
lignin
basic substance
impregnated
Prior art date
Application number
FI20075970A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20075970A0 (fi
FI20075970A (fi
Inventor
Juha Maijala
Jaakko Hiltunen
Atte Mikkelson
Original Assignee
Teknologian Tutkimuskeskus Vtt
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teknologian Tutkimuskeskus Vtt filed Critical Teknologian Tutkimuskeskus Vtt
Priority to FI20075970A priority Critical patent/FI122974B/fi
Publication of FI20075970A0 publication Critical patent/FI20075970A0/fi
Priority to PCT/FI2008/050789 priority patent/WO2009083652A2/en
Publication of FI20075970A publication Critical patent/FI20075970A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122974B publication Critical patent/FI122974B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/006Pulping cellulose-containing materials with compounds not otherwise provided for
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21CPRODUCTION OF CELLULOSE BY REMOVING NON-CELLULOSE SUBSTANCES FROM CELLULOSE-CONTAINING MATERIALS; REGENERATION OF PULPING LIQUORS; APPARATUS THEREFOR
    • D21C3/00Pulping cellulose-containing materials
    • D21C3/22Other features of pulping processes

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Compounds Of Unknown Constitution (AREA)

Description

Menetelmä ligniinin poistamiseksi lignoselluloosapitoisesta raaka-aineesta
Esillä oleva keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaista menetelmää ligniinin poistamiseksi puusta.
5
Esillä olevan menetelmän mukaisesti lignoselluloosapitoinen raaka-aine saatetaan kosketuksiin emäksisen aineen kanssa raaka-aineessa läsnä olevan ligniinin muuntamiseksi helpommin liukenevaan muotoon, ja muunnettu ligniini liuotetaan vesipitoiseen väliaineeseen.
10
Alalla tunnetaan lukuisia kemiallisia massanvalmistusmenetelmiä. Yleisin menetelmä on sulfaatti- tai kraft-menetelmä, jossa natriumsulfidin ja natriumhydroksidin yhdistelmää käytetään massanvalmistuskemikaalina. Rikittömille massanvalmistusmenetelmille on ollut tarvetta.
15
Ligniinin poistamista puusta ylikriittisissä nesteissä on ehdotettu aikaisemmin tekniikan tasossa, vrt. US-patentti n:o 5 041 192. On myös olemassa lukuisia prosesseja, joissa ylikriittisiä aineita, kuten hiilidioksidia, on käytetty orgaanisten yhdisteiden uuttamiseksi sel-luloosapitoisista materiaaleista. Näihin menetelmiin kuuluvat dioksiinien poistaminen toi-20 siokuidusta (kierrätetyistä) ja mäntyöljyn ja tärpätin poistaminen havupuulastuista.
Esillä olevan keksinnön kohteena on vaihtoehtoisen uuden menetelmän aikaansaaminen ligniinin poistamiseksi puuraaka-aineesta, jolloin käytetään hiilidioksidia, edullisesti ylikriittisessä faasissa.
c\i S 25
CVJ
cvj Esillä oleva keksintö perustuu havaintoon, että raaka-aineen ligniiniosan fenoliset tähteet o i o uutetaan pois helposti raaka-aineesta veteen tai vesipitoiseen väliaineeseen, jos ne muunne- x taan ensin karboksyloiduiksi bentsyylirakenteiksi.
Q_
O
g 30 Edellä olevan havainnon perusteella esillä oleva keksintö käsittää puulastujen kuiduttami- o sen kyllästämällä ensin lastut emäksisellä aineella ainakin joidenkin raaka-aineessa olevien
Cvl feno listen ryhmien, edullisesti niin monien kuin mahdollista, muuntamiseksi feno kateiksi. Sitten muokattu raaka-aine saatetaan kosketuksiin hiilidioksidin kanssa vedettömissä olosuhteissa fenolaattien karboksyloimiseksi. Karboksyloitu materiaali dispergoidaan lopuksi 2 veteen karboksy kattien liuotkmiseksi, ja sitten otetaan talteen liukenematon jäännös, joka käsittää nyt delignifioituja lastuja.
Täsmällisemmin sanottuna esillä olevalle menetelmälle on tunnusomaista se, mikä on esi-5 tetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnöllä saavutetaan huomattavia etuja. Esillä olevaa prosessia voidaan käyttää esikäsittelynä hienomekaanisen massan valmistamiseksi tai selluloosan valmistamiseksi. Uusi menetelmä on ympäristöä kuormittamaton siinä suhteessa, ettei rikkiä käytetä, veden kulu-10 tus on vähäistä ja valkaisukemikaalien käyttämisen tarve voi olla pienempi. Myös energian kulutus on pientä. Koska massanvalmistus perustuu selektiivisiin kemiallisiin reaktioihin, kuitumaisen aineen hajoaminen on pienempää kuin sulfaattiprosessissa. Massanvalmistus-kemikaalit ovat halpoja ja niitä voidaan tehokkaasti kierrättää ja ottaa talteen. Tärkeä lisäetu on se, että sivutuotteet muodostavat arvokkaan raaka-aineen varaston lisätyöstämistä 15 varten: voidaan tuottaa esim. erilaisia bentsoehappoja, kuten vanilliinihappoa.
Esillä olevaa keksintöä voidaan käyttää sekä puulastuille että monivuotisille kasveille, mutta myös lignoselluloosamassan käsittelemiseksi.
20 Seuraavaksi keksintöä tutkitaan lähemmin yksityiskohtaisen selityksen avulla.
Reaktiokaaviossa 1 esitetään esillä olevan karboksylointimenetelmän yhden sovellutus-muodon reaktiot.
C\J
o 25 Lastujen delignifioinnin perusajatus perustuu Kolbe-Schmitt-reaktioon (ylikriittisessä CO2- c\j ympäristössä), reaktio perustuu bentseenirenkaan karboksylointiin (reaktiokaavio 1). Kar- o boksyloitu ligniini on paljon vesiliukoisempi kuin normaali ligniini.
X
en
CL
O
h-· O) tn h-· o o
(M
3
Reaktiokaavio 1 R
/L R
1. [l Ί + KOH -- Y^OMe + °^2 OH T °Me
OK
Reaktio edellyttää emästä; vaaditaan fenolaatteja muodostavaa emästä.
2. Veden poistaminen lämpötilan avulla reaktiokammiossa: R ^ + OH? ho \ .........f ÖMe .......f 0Me
OK 0K
3. Reaktio C02:n kanssa:
R
+ qo2 Tuote liukenee paremmin veteen cvj }OMe § 0K i
(M
R= ligniinin tähde
(M
CC
“ 5 Reaktiokaaviossa 2 esitetään ehdotetut tuotteet Kolbe-Schmitt-reaktiosta: o h-· O) tn h-· o o
(M
4
Reaktiokaavio 2
F C02K
fS KOH C02 Y^OMe I T OMe
OH OK
R R
T 1 R
1^1 KOH C02 ^^C02K C02K./L
X^°Me T"0Me ^^0Me
UM qK I
UfX OK
R
+ Λ KO^'^Y^OMe
OK
R= rest of lignin 5 R= ligniinin loppuosa
OJ
δ , Yhden sovellutusmuodon mukaisesti raaka-aine saatetaan kosketuksiin emäksisen aineen
(M
kanssa, erityisesti fenolirakenteet saatetaan reagoimaan emäksen kanssa, joka voi muodos- o taa fenolaatteja. Emäs voidaan valita alkalimetallihydroksidien, kuten KOH:n ja NaOH:n,
X
10 kvatemaaristen ammoniumhydroksidien, alkalimetallikarbonaattien, kuten kaliumkar-^ bonaatin j a natriumkarbonaatin, j a niiden seosten j o ukosta. Voidaan käyttää myö s amiinej a tai vedetöntä ammoniakkia. Emäksen pitoisuus on vähintään sama kuin mitä Kolbe-^ Schmitt-reaktio vaatii toimiakseen (so. yhtä suuret molaariset määrät emästä ja ligniini- fenoliryhmiä). Emäksinen liuos impregnoidaan puulastuihin tai massaan.
15 5
Impregnointi voidaan suorittaa käyttämällä emäksistä ainetta neste- tai kaasufaasissa. Niinpä, esim. alkali- tai maa-alkalimetallihydroksideja tai -karbonaatteja voidaan käyttää vesiliuosten tai -dispersioiden muodossa. Samoin erilaisia ammoniumhydroksideja sekä amiiniyhdisteitä voidaan käyttää nestefaasissa. Kaasufaasi-impregnointia varten käytetään 5 erityisen edullisesti ammoniakkia.
Impregnoinnin paine voi olla atmosfäärinen tai alle atmosfäärisen tai yli atmosfäärisen, edullisesti atmosfäärinen tai yli atmosfäärisen. Lämpötila voi olla alueella korkeintaan 150 °C, esimerkiksi 3 °C - 143 °C, ja paineessa korkeintaan 18 bar.
10
Erityinen etu kaasumaisen ammoniakin käyttämisestä on tosiseikassa, että lisävettä ei tarvitse lisätä raaka-aineeseen.
Impregnointivaihe voidaan toteuttaa eräprosessissa tai jatkuvatoimisella prosessoinnilla.
15
Kaasufaasikäsittelyn tapauksessa impregnointivaihetta voi mahdollisesti edeltää kuivaus-vaihe, esim. sellainen suoritetaan noin 30 - 110 °C:ssa, tyypillisesti noin 100 °C:ssa, ja käsittelyajassa suuruusluokkaa 1 - 240 min, tyypillisesti noin 10-60 min. Kuivaminen voidaan toteuttaa ilmassa tai inertissä kaasussa.
20
Impregnoinnin jälkeen lastut laitetaan reaktiokammioon. Raaka-aineessa, esim. lastuissa, läsnä oleva vesi voidaan poistaa niistä kuumentamalla, edullisesti kuumentamalla kaasumaisessa väliaineessa, esim. inertissä väliaineessa, kuten typessä. Lämpötila voi olla, kuten edellä, alueella noin 30 - 110 °C, tyypillisesti noin 100 °C ja käsittelyaika suuruusluokkaa
CM
o 25 1 - 240 min, tyypillisesti noin 10 - 60 min.
CNJ
cp 0 Tämä vedenpoistoprosessivaihe on edullinen siinä mielessä, että se mahdollistaa veden ja 1 ligniinin ja veden ja hiilidioksidin välisten sivureaktioiden minimoimisen seuraavaksi ta-
CL
pahtuvan hiilidioksidikäsittelyn aikana. Pitäisi huomauttaa, että edellä oleva Kolbe-σ> 30 Schmitt-reaktion tiedetään tapahtuvan veden läsnä ollessa, mutta vesi voi merkittävästi i— o pienentää saantoa.
(M
6
Veden poistamisen avulla raaka-aine muunnetaan oleellisesti "vedettömään" olotilaan. Tämä tarkoittaa käytännössä, että jäännösveden pitoisuus raaka-aineessa on vähemmän kuin noin 5 %, erityisesti alle 1 % painosta.
5 Seuraavassa vaiheessa materiaali saatetaan kosketuksiin hiilidioksidin kanssa ylikriittisissä olosuhteissa.
Hiilidioksidin kriittinen piste on 31 °C (so. noin 304 K) ja 73 bar, jotka olosuhteet ovat toteuttamiskelpoisia teollisissa toiminnoissa. Hiilidioksidi on myrkytön, palamaton kemi-10 kaali. Sillä ei ole pelkästään suuri liuottamisvoima, vaan myös heikot pintajännitykset, minkä vuoksi se on hyvä liuottimena käytettäväksi.
Fenolaatit reagoivat CC>2:n kanssa nukleofulisellä additiolla muodostamalla karboksy-loidun bentseenirenkaan, joka on liukoisempi veteen kuin luonnollinen ligniini. Reak-15 tiolämpötila on yleensä välillä 0 - 200 °C ja reaktioaika 10 s - 500 min. Paine on noin 5 -200 bar.
Fenolaattireaktio vaiheen aikana esikäsiteltyä raaka-ainetta ja liuotinta ylläpidetään paineessa 15 - 200 harja ylikriittisen faasin lämpötila on 300 - 420 K.
20 Käsittely hiilidioksidilla suoritetaan tyypillisesti eräreaktorissa, joka kestää edellä osoitetut olosuhteet.
Edellä olevat reaktion kaksi päävaihetta voidaan suorittaa esimerkiksi seuraavissa reak-
CVJ
δ 25 tiosarjoissa (emäksinen aine + raaka-aine + SC-CO2): c\i
CM
o o 1. Vesi + K2CO3 + massa (tai puulastu) + CO2 (se = ylikriittinen)
X
cc
CL
2. KOH + massa (tai puulastu) + CO2 (se) o & 30
LO
o 3. TBAH + massa (tai puulastu) + CO2 (sc) (TBAH = tetrabutyyliammoniumhydroksidi)
CM
4. NaOH + massa (tai puulastu) + CO2 (se) 7 5. NH3 + massa (tai puulastut) + CO2 (se)
Hiilidioksidilla käsittelemisen jälkeen karboksylaattimateriaali dispergoidaan vesipitoiseen väliaineeseen, jotta liuotetaan ainakin osaksi karboksylaatit ja poistetaan materiaalista osa 5 ligniinistä. Tämä "uuttaminen" voidaan suorittaa ympäristön lämpötilassa ja paineessa. On kuitenkin mahdollista uuttaa käsitelty materiaali kohotetussa lämpötilassa ja/tai paineessa. Yleensä uuttaminen voidaan suorittaa tyypillisissä olosuhteissa, joita käytetään massan pesemisen aikana. Vesipitoisena väliaineena voidaan käyttää vettä tai vesiliuosta.
10 Edellä mainitut prosessivaiheet voidaan toistaa, esimerkiksi 1-5 kertaa, ligniinin poisto-nopeuden suurentamiseksi.
Uuttamisen jälkeen kuitumainen materiaali otetaan talteen ja työstetään tavanomaisella tavalla. Haluttaessa liuennut materiaali voidaan ottaa talteen vesiliuoksesta uuttamisen jäl-15 keen ja liuotetut tai dispergoidut osa-ainekset voidaan ottaa talteen, esim. saostamalla.
Esillä olevan prosessin raaka-aine käsittää tyypillisesti lignoselluloosamateriaalia, kuten puuta, erityisesti lastuja ja puujauhetta/sahanpurua, käsittäen havu- ja lehtipuuta, kuten mänty, kuusi, koivu, pyökki, haapa, poppeli, eukalyptus ja trooppinen sekalehtipuu.
20 Käytettävä kuitumainen raaka-aine voi olla myös yksivuotisia tai monivuotisia kasveja, kuten bagassi ja ruokohelpi.
On myös mahdollista käyttää menetelmää lignoselluloosamassaa käsittävän raaka-aineen δ 25 käsittelemiseksi.
CVJ
CM
O
0 Seuraavat ei-rajoittavat esimerkit valaisevat keksintöä: cc
CL
Esimerkki 1. Kaasufaasissa tapahtuva emäksinen käsittely ct> 30
LO
o Ensiksi 55,6 g ohuita puulastuja käsitellään seuraavissa olosuhteissa veden poistamiseksi: cm 100 °C ja 30 minuuttia. Lastuista poistetun veden määrä oli 16,0 g. Tämän jälkeen lastut altistettiin NH3-kaasuvirralle 60 minuutiksi 115 °C:ssa ja 4 baarin paineessa. Tätä seuraa 8 käsitteleminen ylikriittisellä CC^lla käyttämällä 126 g:n CO2 läpivirtausta 174 °C:ssa, 120 minuuttia ja 110 baarin paineessa. CC^n kulutus reaktion aikana on 27 g.
Edellä selitetyn käsittelyn seurauksena ligniinin poistaminen oli 1,7 kertaa suurempaa kuin 5 vertailun (pelkkä natriumhydroksidimassanvalmistus) UV-ligniinianalyysin mukaisesti (1,68 g/1 vastaan 0,97 g/1). Vastaavasti hiilihydraattien hävikki oli melkein kaksi kertaa pienempi (1,01 g/1 vastaan 1,87 g/1). Glukoosimäärä oli häviävän pieni (0,08 g/1).
Esimerkki 2, Kaasufaasissa tapahtuva emäksinen käsittely 10
Ensiksi 65,0 g ohuita puulastuja käsitellään seuraavissa olosuhteissa Nt^ssa eräkäsittely-nä: 60 minuuttia, lämpötila 3 °C - 143 °C, ja paineissa korkeintaan 18 baaria. Tämän jälkeen lastut altistetaan NH3-kaasuläpivirralle 60 minuutin ajan 119 °C:ssa 4,5 baarin paineessa. Tätä seuraa ylikriittinen CO2 -käsittely 326 g:n CC>2-läpivirtauksella 175 °C:ssa, 60 15 minuuttia ja 110 baarin paineessa. C02:n kulutus reaktion aikana on 27 g. Tämän jälkeen lastut altistetaan NH3-kaasuläpivirtaukselle 30 minuutin ajan 117 °C:ssa 4,5 baarin paineessa. Ligniinin poistaminen oli 1,3 kertaa suurempi kuin vertailun UV-ligniinianalyysin mukaisesti (1,28 g/1 vastaan 0,97 g/1). Vastaavasti hiilihydraattien hävikki oli melkein seitsemän kertaa pienempi kuin vertailun (0,28 g/1 vastaan 1,87 g/1). Glukoosimäärä oli häviä-20 vän pieni (0,03 g/1).
Esimerkki 3. Nestefaasissa tapahtuva emäskäsittelv
Ensiksi NaOH-emäs impregnoitiin ohuisiin puulastuihin lastupuristimessa. Natriumhyd- c\i o 25 roksidin määrä oli 4 mol / 1 kg kuivaa puuta. Lastuja käsiteltiin seuraavissa olosuhteissa ch fenolaattien luomiseksi: 150 °C ja 60 minuuttia. Tätä seurasi veden poistaminen 30 minuu- o tin ajan lämpötilassa yli 100 °C. Tämän vaiheen jälkeen lastut altistettiin ylikriittiselle x C02-käsittelylle 254 g:n CCVläpivirtauksella 180 °C:ssa, 60 minuuttia ja 110 baarin pai-
CL
neessa. Sen jälkeen lastuja keitettiin vedessä (60 minuuttia, 180 °C ) karboksyloidun lig-σ> 30 niinin uuttamiseksi. C02:n kulutus reaktion aikana oli 27 g. Ligniinin poistaminen oli 5 % o suurempi kuin vertailun UV-ligniinianalyysin mukaisesti (0,91 g/1 vastaan 0,87 g/1) ja hii- c\i lihydraattihävikki oli 2 % pienempi.

Claims (14)

1. Menetelmä ligniinin poistamiseksi lignoselluloosapitoisesta raaka-aineesta, joka sisältää ligniiniä bentsyylirengasrakenteen kanssa, tunnettu siitä, että 5 - karboksyloidaan ainakin osa bentsyylirengasrakenteesta saattamalla raaka-aine kosketuksiin vedettömissä olosuhteissa hiilidioksidin kanssa, jota pidetään yllä ylikriittisessä tilassa bentsyylikarboksylaattien muodostamiseksi, ja - uutetaan pois bentsyylikarboksylaatti vesipitoiseen väliaineeseen ligniinin ainakin osittaiseksi poistamiseksi, jolloin 10 raaka-aine saatetaan reagoimaan sellaisen emäksisen aineen kanssa, joka kykenee muodostamaan fenolaatteja niiden fenolisten renkaiden kanssa, joita on läsnä raaka-aineessa, muokatun lignoselluloosamateriaalin muodostamiseksi, ja saatetaan muokattu raaka-aine reagoimaan hiilidioksidin kanssa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että karboksylaattima- teriaali dispergoidaan vesipitoiseen väliaineeseen, jotta liuotetaan ainakin osa karboksylaa-teista ja poistetaan osa ligniinistä materiaalista.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raaka-aine 20 impregnoidaan emäksisen aineen kanssa, joka valitaan alkalimetallihydroksidien, alkalime-tallikarbonaattien, ammoniakin, amiinien ja niiden seosten joukosta.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raaka-aine impregnoidaan emäksisen aineen kanssa määrässä, joka on vähintään ekvimolaarinen suhteessa C\J o 25 raaka-aineessa läsnä olevien fenolisten renkaiden sisältöön. (M i (M O
5. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raaka-aine cm ’ x impregnoidaan emäksisellä aineella kaasufaasissa. Q_ O g 30
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että emäksinen aine on o ammoniakki. o c\i
7. Patenttivaatimuksen 3 tai 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raaka-aine impregnoidaan emäksisellä aineella nestefaasissa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että emäksinen aine on kaliumhydroksidi, natriumhydroksidi tai ammoniumhydroksidi tai tetrabutyyliammonium-hydroksidi.
9. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muokattu lignoselluloosamateriaali saatetaan kosketuksiin hiilidioksidin kanssa 15 - 200 baarin paineessa ja ylikriittisen faasin lämpötilassa 300 - 420 K.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktioaika hiili-10 dioksidiympäristössä on vähintään 10 minuuttia eikä enempää kuin noin 500 minuuttia, ja reaktion jälkeen karboksyloitu materiaali pestään vedellä materiaalin karboksyloidun osan poistamiseksi.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että im- 15 pregnoinnin jälkeen vesi poistetaan muokatusta materiaalista typpivirran alla kohotetussa lämpötilassa.
12. Jonkin patenttivaatimuksen 1-11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitut prosessivaiheet toistetaan ligniinin poistonopeuden suurentamiseksi. 20
13. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raaka-aine käsittää puuta tai yksivuotisia tai monivuotisia kasveja.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että raaka- C\J o 25 aine käsittää lignoselluloosapitoista massaa. i (M O O CM X X CL o I'- CD ΙΟ I'- O O CM
FI20075970A 2007-12-28 2007-12-28 Menetelmä ligniinin poistamiseksi lignoselluloosapitoisesta raaka-aineesta FI122974B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20075970A FI122974B (fi) 2007-12-28 2007-12-28 Menetelmä ligniinin poistamiseksi lignoselluloosapitoisesta raaka-aineesta
PCT/FI2008/050789 WO2009083652A2 (en) 2007-12-28 2008-12-29 Method of delignifying wood

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20075970A FI122974B (fi) 2007-12-28 2007-12-28 Menetelmä ligniinin poistamiseksi lignoselluloosapitoisesta raaka-aineesta
FI20075970 2007-12-28

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20075970A0 FI20075970A0 (fi) 2007-12-28
FI20075970A FI20075970A (fi) 2009-06-29
FI122974B true FI122974B (fi) 2012-09-28

Family

ID=38951665

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20075970A FI122974B (fi) 2007-12-28 2007-12-28 Menetelmä ligniinin poistamiseksi lignoselluloosapitoisesta raaka-aineesta

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI122974B (fi)
WO (1) WO2009083652A2 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102010048614B4 (de) 2010-10-15 2015-01-15 Bayer Intellectual Property Gmbh Verfahren zur Gewinnung von Lignin, Tannin, Cellulose und Hemicellulose aus biogenem Material

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3707436A (en) * 1971-03-22 1972-12-26 Kimberly Clark Co Exploding of ammonia impregnated wood chips
US4397712A (en) * 1975-02-12 1983-08-09 New Fibers International Semi-chemical pulping process
US4308200A (en) * 1980-07-10 1981-12-29 Champion International Corporation Extraction of coniferous woods with fluid carbon dioxide and other supercritical fluids
US4714591A (en) * 1983-12-22 1987-12-22 Domtar Inc. Apparatus and method involving supercritical fluid extraction
US4644060A (en) * 1985-05-21 1987-02-17 E. I. Du Pont De Nemours And Company Supercritical ammonia treatment of lignocellulosic materials
US5041192A (en) * 1988-09-16 1991-08-20 University Of South Florida Supercritical delignification of wood

Also Published As

Publication number Publication date
WO2009083652A3 (en) 2009-09-03
FI20075970A0 (fi) 2007-12-28
WO2009083652A2 (en) 2009-07-09
FI20075970A (fi) 2009-06-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7842161B2 (en) Pre-extraction and solvent pulping of lignocellulosic material
Sridach The environmentally benign pulping process of non-wood fibers.
US20040244925A1 (en) Method for producing pulp and lignin
US8038842B2 (en) Method for vapor phase pulping with alcohol, sulfur dioxide and ammonia
Gellerstedt 9 Chemistry of Bleaching of Chemical Pulp
US20150122429A1 (en) Method for producing pulp having low lignin content from lignocellulosic material
WO2011154847A2 (en) Methods for manufacturing paper fibers and bioethanol from lignocellulosic biomass
JP2013227705A (ja) 溶解パルプの製造方法
Rodríguez et al. Pulping with organic solvents other than alcohols; Acetone. Amines. Pulp. Paper.
KR20220142533A (ko) 개질된 알킬술폰산 및 그 용도
Leponiemi Non-wood pulping possibilities-a challenge for the chemical pulping industry
Das et al. Production of pure cellulose from Kraft pulp by a totally chlorine-free process using catalyzed hydrogen peroxide
JP2010144273A (ja) リグノセルロース物質の化学パルプの製造方法
FI122974B (fi) Menetelmä ligniinin poistamiseksi lignoselluloosapitoisesta raaka-aineesta
EP0250422B1 (en) Process for preparing bleached pulp from lignocellulosic raw material
CA1080914A (en) Pulping of hardwood with sodium sulfide and sodium hydroxide while generating hydrogen sulfide in situ in the initial pulping stages
US5385641A (en) Delignification of cellulosic raw materials using acetic acid, nitric acid and ozone
JP6197717B2 (ja) 溶解パルプの製造方法
Jahan et al. Comparative study on the prebleaching of bamboo and hardwood pulps produced in Kharnaphuli Paper Mills
Runge et al. NMR analysis of oxidative alkaline extraction stage lignins
JP6187619B2 (ja) 溶解パルプの製造方法
Gellerstedt Chemistry of bleaching of chemical pulp
Yawalata et al. Cationic effect in high concentration alcohol organosolv pulping: the next generation biorefinery
NZ262009A (en) Composition comprising a ketone, water, monopersulphuric acid (caro's acid) and buffer; use in delignification of kraft pulp
Jahan et al. Formic acid/acetic acid pulping of kash (Saccharum spontaneum), jute (Chorcorus capsularies) and dhaincha (Sesbania aculeata)

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: TEKNOLOGIAN TUTKIMUSKESKUS VTT

FG Patent granted

Ref document number: 122974

Country of ref document: FI

Kind code of ref document: B

MM Patent lapsed