FI122382B - Poljettava ajoneuvo - Google Patents

Poljettava ajoneuvo Download PDF

Info

Publication number
FI122382B
FI122382B FI20085894A FI20085894A FI122382B FI 122382 B FI122382 B FI 122382B FI 20085894 A FI20085894 A FI 20085894A FI 20085894 A FI20085894 A FI 20085894A FI 122382 B FI122382 B FI 122382B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
differential gear
gear system
rotational force
vehicle
input
Prior art date
Application number
FI20085894A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20085894A (fi
FI20085894A0 (fi
Inventor
Godwin Vasanth Bosco
Original Assignee
Tampereen Ammattikorkeakoulu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tampereen Ammattikorkeakoulu filed Critical Tampereen Ammattikorkeakoulu
Priority to FI20085894A priority Critical patent/FI122382B/fi
Publication of FI20085894A0 publication Critical patent/FI20085894A0/fi
Publication of FI20085894A publication Critical patent/FI20085894A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122382B publication Critical patent/FI122382B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62KCYCLES; CYCLE FRAMES; CYCLE STEERING DEVICES; RIDER-OPERATED TERMINAL CONTROLS SPECIALLY ADAPTED FOR CYCLES; CYCLE AXLE SUSPENSIONS; CYCLE SIDE-CARS, FORECARS, OR THE LIKE
    • B62K5/00Cycles with handlebars, equipped with three or more main road wheels
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62MRIDER PROPULSION OF WHEELED VEHICLES OR SLEDGES; POWERED PROPULSION OF SLEDGES OR SINGLE-TRACK CYCLES; TRANSMISSIONS SPECIALLY ADAPTED FOR SUCH VEHICLES
    • B62M11/00Transmissions characterised by the use of interengaging toothed wheels or frictionally-engaging wheels
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62MRIDER PROPULSION OF WHEELED VEHICLES OR SLEDGES; POWERED PROPULSION OF SLEDGES OR SINGLE-TRACK CYCLES; TRANSMISSIONS SPECIALLY ADAPTED FOR SUCH VEHICLES
    • B62M23/00Transmissions characterised by use of other elements; Other transmissions

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Retarders (AREA)

Description

Poljettava ajoneuvo
KEKSINNÖN ALA
Esillä oleva keksintö koskee poljettavaa ajoneuvoa, joka käsittää voimansiirtojärjestelmän.
5 KEKSINNÖN TAUSTA
Monissa maissa, joissa on hyvin suuri väestö, monilla ihmisillä ei ole varaa eikä tule olemaan varaa suurimpaan osaan käytettävissä olevista kulje-tusratkaisuista. Voi myös olla, erityisesti maaseudulla, että joukkoliikennepalveluja ei ole ollenkaan käytettävissä. Sen vuoksi halvan ja edullisesti ympäris-10 töystävällisen kuljetusratkaisun pitäisi olla näiden ihmisten käytettävissä.
Eräs tämäntapainen halpa ja ympäristöystävällinen kuljetusratkaisu on polkupyörä. Eräs ongelma tavallisessa polkupyörässä on, kuitenkin, että se ei ole kovinkaan tehokas kuljetusratkaisu, koska ainoastaan yksi henkilö voi ajaa yhdellä polkupyörällä. Tietenkin on tandem-polkupyöriä, joissa kaksi hen-15 kilöä voi ajaa samanaikaisesti. Kuitenkin, koskien tandem-polkupyöriä, molemmilla ajavilla henkilöillä pitäisi olla tasapainon suhteen perustaito polkupyörien ajamiseen. Molempien ajavien henkilöiden pitäisi olla myös edullisesti olennaisesti yhtä vahvoja jotta molempien henkilöiden polkemisvoima voitaisiin tehokkaasti käyttää polkupyörän liikkumiseen.
20 Tietysti on myös käytettävissä riksoja tai vastaavia, joilla muutama henkilö voi matkustaa samanaikaisesti esimerkiksi siten, että kokonainen perhe voi matkustaa samanaikaisesti käyttäen yhtä riksaa. Kuitenkin, tyypillisiin riksoihin liittyvä ongelma on se, että ainoastaan yhden henkilön polkemisvoi-maa käytetään saamaan aikaan voimaa riksan liikkumiseen samaan aikaan ^ 25 kun käytettävissä oleva muiden henkilöiden mahdollinen polkemisvoima jää
O
™ täysin käyttämättä.
rL
o
KEKSINNÖN LYHYT SELITYS
0 1 Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on siten saada aikaan poljet- “ tavaan ajoneuvoon voimansiirtojärjestelmä, jolla useiden ajavien henkilöiden σ> 30 voimaa voidaan käyttää tehokkaasti saamaan aikaan voimaa ajoneuvon liik- S kumiseen, o ° Keksinnön mukaiselle poljettavalle ajoneuvolle on tunnusomaista se, että voimansiirtojärjestelmä käsittää ainakin kaksi poljinparia, ainakin yhden differentiaalipyörästöjärjestelmän ja navan, jossa differenttiaalipyörästöjär- 2 jestelmä käsittää ensimmäisen pyörimisvoiman sisääntulon ja toisen pyörimis-voiman sisääntulon, jotka on järjestetty differentiaalipyörästöjärjestelmän vastakkaisille puolille ja differentiaalipyörästöjärjestelmän pyörimisvoiman ulostulon, ensimmäinen poljinpari on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman 5 lähde differentiaalipyörästöjärjestelmän ensimmäiselle pyörimisvoiman sisääntulolle, toinen poljinpari on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde differentiaalipyörästöjärjestelmän toiselle pyörimisvoiman sisääntulolle ja napa on järjestetty siirtämään pyörimisvoima ainakin yhdestä differentiaalipyörästö-järjestelmästä poljettavan ajoneuvon ainakin yhteen pyörään.
10 Poljettavan ajoneuvon voimansiirtojärjestelmä käsittää ainakin kaksi poljinparia, ainakin yhden differentiaalipyörästöjärjestelmän ja navan, jossa differentiaalipyörästöjärjestelmä käsittää ensimmäisen pyörimisvoiman sisääntulon ja toisen pyörimisvoiman sisääntulon, jotka on järjestetty differentiaalipyö-rästöjärjestelmän vastakkaisille puolille ja differentiaalipyörästöjärjestelmän 15 pyörimisvoiman ulostulon, ensimmäinen poljinpari on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde differentiaalipyörästöjärjestelmän ensimmäiselle pyörimisvoiman sisääntulolle, toinen poljinpari on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde differentiaalipyörästöjärjestelmän toiselle pyörimisvoiman sisääntulolle ja napa on järjestetty siirtämään pyörimisvoima ainakin yh-20 destä differentiaalipyörästöjärjestelmästä poljettavan ajoneuvon ainakin yhteen pyörään.
Tämän ratkaisun etuna on, että useiden henkilöiden polkemisvoi-maa voidaan käyttää hyväksi saamaan aikaan voimaa poljettavan ajoneuvon liikkumiseen. Kuitenkin on silti mahdollista että ainoastaan yksi yksittäinen 25 henkilö voi myös ajaa tätä ajoneuvoa.
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan differentiaalipyörästöjär-5 jestelmä käsittää kaksi lautaspyörää, jotka on järjestetty differentiaalipyörästö- ^ järjestelmän vastakkaisille puolille, lautaspyörien ollessa järjestetty vastaanotin tamaan pyörivää sisääntulovoimaa eri pyörimisvoiman lähteistä, ainakin yhden ° 30 kiertopyörän, joka on järjestetty lautaspyörien väliin ja yhteyteen lautaspyörien | kanssa lautaspyörien ja kiertopyörän hammastuksella sillä tavalla, että kun lautaspyörät pyörivät toistensa suhteen eri nopeuksilla niiden keskiakselin ym- cn g päri, kiertopyörä on järjestetty pyörimään sen keskiakselin ympäri, pyörästön o kotelon, joka on järjestetty sulkemaan sisäänsä lautaspyörät ja kiertopyörän, ^ 35 pyörästön kotelon ollessa tuettu vasten lautaspyöriä ja kiertopyörän ollessa tuettu vasten pyörästön koteloa siten, että kun ainakin yhteen lautaspyörään 3 kohdistettu voima aiheuttaa lautaspyörien pyörimisen, lautaspyörien pyöriminen aiheuttaa pyörästön kotelon pyörimisen kiertopyörän tuennan vasten pyö-rästön koteloa avulla, ketjupyörän, joka on järjestetty yhteyteen pyörästön kotelon kanssa siten, että pyörästön kotelon pyöriminen aiheuttaa ketjupyörän 5 pyörimisen pyörästön kotelon kanssa saamaan aikaan differentiaalipyörästö-järjestelmän pyörimisvoiman ulostulon, ja keskiohjauselementin, joka on järjestetty yhteyteen lautaspyörien kanssa saamaan aikaan keskitukirakenteen lautaspyörien väliin differentiaalipyörästöjärjestelmän rakenteen tukemiseksi.
Esitetyn differentiaalipyörästöjärjestelmän etuna on, että se on suh-10 teellisen yksinkertainen ja siksi luotettava toiminnassa ja yksinkertainen valmistaa ja koota.
PIIRUSTUSTEN LYHYT KUVAUS
Seuraavassa keksintöä kuvataan yksityiskohtaisemmin edullisten suoritusmuotojen avulla ja viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa 15 kuvio 1 kaavamaisesti esittää ylhäältä erästä poljettavaa ajoneuvoa, kuvio 2 kaavamaisesti esittää poikkileikattuna ylhäältä erästä diffe-rentiaalipyörästöjärjestelmää, jota voidaan käyttää kuviossa 1 esitetyssä poljettavassa ajoneuvossa, kuvio 3 kaavamaisesti esittää sivulta kuvion 2 mukaista differentiaa-20 lipyörästöjärjestelmää ja kuvio 4 kaavamaisesti esittää ylhäältä erästä toista poljettavaa ajoneuvoa, kuvio 5 kaavamaisesti esittää ylhäältä erästä kolmatta poljettavaa ajoneuvoa, 25 kuvio 6 kaavamaisesti esittää ylhäältä erästä neljättä poljettavaa ^ ajoneuvoa, ^ kuvio 7 kaavamaisesti esittää erästä sivulta viidettä poljettavaa ajo- 9 neuvoa, o kuvio 8 kaavamaisesti esittää sivulta erästä kuudetta poljettavaa | 30 ajoneuvoa, ^ kuvio 9 kaavamaisesti esittää ylhäältä erästä seitsemättä poljetta- co vaa ajoneuvoa, o kuvio 10 kaavamaisesti esittää ylhäältä differentiaalipyörästöjärjes- o ^ telmää ja coaster-kytkintä (coaster clutch) ja kytkinlukitsinta (clutch engager), 35 kuvio 11 kaavamaisesti esittää poikkileikattuna kuvion 10 mukaista 4 coaster-kytkintä ja kuvio 12 kaavamaisesti esittää kuvion 10 mukaista kytkinlukitsinta.
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELITYS
Kuvio 1 kaavamaisesti esittää ylhäältä erästä poljettavaa ajoneuvoa 5 1 tai ajoneuvoa 1. Kuvion 1 mukainen poljettava ajoneuvo 1 käsittää etupyörän 2 ja kaksi takapyörää 3. Ajoneuvo 1 edelleen käsittää neljä satulaa 4, takapyörien 2 vieressä olevien satuloiden 4 ollessa yhdistettynä toisiinsa penkintapai-sena rakenteena, ja ajoneuvon rungon 31. Kuvion 1 mukainen ajoneuvo 1 on tarkoitettu neljälle henkilölle siten, että kaksi henkilöä ajaa vierekkäin ajoneu-10 von 1 etuosassa ja toiset kaksi henkilöä ajaa vierekkäin ajoneuvon 1 takaosassa. Selvyyden vuoksi polkupyörän ohjaustankoja tai minkään muunlaisia ohjaustankoja ei ole esitetty kuviossa 1.
Ajoneuvo 1 käsittää edelleen voimansiirtojärjestelmän 5. Voimansiirtojärjestelmä 5 käsittää ensimmäisen poljinparin 6 ja toisen poljinparin 6’, jotka 15 ovat toistensa kanssa vierekkäin, differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 ja navan 8. Differentiaalipyörästöjärjestelmä 7 käsittää ensimmäiseltä poljinparilta 6 tulevan ensimmäisen pyörimisvoiman sisääntulon 9 ja toiselta poljinparilta 6’ tulevan toisen pyörimisvoiman sisääntulon 9’, järjestettyinä differentiaalipyörästö-järjestelmän 7 vastakkaisille puolille. Ensimmäinen poljinpari 6 on siksi järjes-20 tetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 ensimmäiselle pyörimisvoiman sisääntulolle 9 ja toinen poljinpari 6 on järjestetty saamaan aikaan differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 toisen pyörimisvoiman sisääntulo 9’. Differentiaalipyörästöjärjestelmä 7 edelleen käsittää pyörimisvoiman ulostulon 10 voiman siirtämiseksi differentiaalipyörästöjärjestelmäs-25 tä 7. Differentiaalipyörästöjärjestelmä 7 siitä syystä kytkee ensimmäiseltä pol-^ jinparilta 6 ja toiselta poljinparilta 6’ tulevat pyörivät polkemissisääntulot yhdek- ^ si pyörimisvoiman ulostuloksi 10. Differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 voi-
Is" 9 manulostulo 10 on yhdistetty napaan 8 ketjulla 11 tai jonkin muunlaisilla voi- o mansiirtovälineillä ja napa 8 on järjestetty siirtämään pyörimisvoima differenti- S 30 aalipyörästöjärjestelmästä 7 ainakin yhteen takapyörään 3. Differentiaalipyö- ^ rästöjärjestelmän 7 sisäinen toiminta ja kuvion 1 mukaisen ajoneuvon 1 käyttö oo selitetään seuraavaksi.
LO
o Kuvio 2 kaavamaisesti esittää ylhäältä poikkileikattuna erästä diffe- o rentiaalipyörästöjärjestelmää 7, jota voidaan käyttää esimerkiksi kuviossa 1 35 esitetyssä poljettavassa ajoneuvossa. Kuvio 3 kaavamaisesti esittää sivulta 5 kuvion 2 mukaista differentiaalipyörästöjärjestelmää 7. Differentiaalipyörästö-järjestelmä 7 käsittää kaksi lautaspyörää, ensimmäisen lautaspyörän 12 ja toisen lautaspyörän 12’, jotka on järjestetty pyörästöjärjestelmän 7 vastakkaisille puolille. Molemmissa lautaspyörissä 12 ja 12’ on syvennys 13, johon poljetta-5 van ajoneuvon 1 yhden poljinparin akseli voidaan kiinnittää, siten saaden aikaan pyörivää sisääntulovoimaa differentiaalipyörästöjärjestelmälle 7. Voidaan esimerkiksi määrittää, että ensimmäinen lautaspyörä 12 tai kuviossa 2 ylempi lautaspyörä 12 on järjestetty vastaanottamaan tai saamaan aikaan ensimmäinen voimansisääntulo differentiaalipyörästöjärjestelmälle 7 ja että toinen lau-10 taspyörä 12’ tai kuviossa 2 alempi lautaspyörä 12’ on järjestetty vastaanottamaan tai saamaan aikaan toinen voimansisääntulo differentiaalipyörästöjärjes-telmälle 7. Siitä syystä lautaspyörät 12 ja 12’ differentiaalipyörästöjärjestel-mässä 7 on järjestetty vastaanottamaan pyörivää sisääntulovoimaa eri pyöri-misvoiman lähteistä, voimanlähteiden ollessa vierekkäin istuvien kahden hen-15 kilon polkemisvoima.
Kuvion 2 mukainen differentiaalipyörästöjärjestelmä 7 edelleen käsittää kaksi kiertopyörää 14, jotka on järjestetty lautaspyörien 12, 12’ väliin siten, että lautaspyörien 12 ja 12’ hammastukset 12” ovat yhteydessä kiertopyö-rien 14 vastaavien hammastuksien 14’ kanssa. Lautaspyörät 12, 12’ja kierto-20 pyörät 14 on tehty kartiohammaspyörinä, kuten voidaan nähdä kuviossa 2. Kiertopyörät 14 edelleen käsittävät karan 15, joka on kiinteästi yhdistetty kier-topyöriin 14 siten, että karoilla 15 ja kiertopyörillä 14 on yhteinen keskiakseli PG. Kuvion 2 mukainen differentiaalipyörästöjärjestelmä 7 käsittää kaksi kiertopyörää 14 mutta differentiaalipyörästöjärjestelmä 2 voisi myös käsittää vain 25 yhden kiertopyörän.
Kuvioiden 2 ja 3 mukainen differentiaalipyörästöjärjestelmä 7 edel-5 leen käsittää pyörästön kotelon 16, joka on järjestetty sulkemaan sisäänsä tai
CM
^ sijoittamaan lautaspyörät 12 ja 12’ ja kiertopyörät 14. Pyörästön kotelo 6 on ^ tuettu laakereilla 7 lautaspyöriä 12 ja 12’ vasten. Lautaspyörät 12 ja 12’ käsit- ° 30 tävät hampaankannan takana uran 18 ja pyörästön kotelo 6 myös käsittää uria g 19, jotka ovat yhteensoveltuvat lautaspyörien 12, 12’ urien 18 kanssa toimisi- maan tukena laakerin 17 kuulille 20. Siitä syystä lautaspyörät 12, 12’ saavat 05 g aikaan tuennan pyörästön kotelolle 16 siten, että laakerin 17 kuulat 20 lautaset pyörien 12, 12’ ja pyörästön kotelon 16 välissä sallivat lautaspyörien 12, 12’ ja ^ 35 pyörästön kotelon 6 pyörimisen toisistaan riippumattomasti. Urat ja kuulat siten saavat aikaan pyörimistuen ja - ohjauksen lautaspyörille ja pyörästön kotelolle.
6
Kiertopyörät 14 on tuettu vasten pyörästön koteloa 16 karoilla 15 ja laakereilla 21, tämänlaisen tuennan saaden aikaan kiertopyörille 14 vapauden pyöriä vapaasti suhteessa pyörästön koteloon 16. Kuvioiden 2 ja 3 mukainen differenti-aalipyörästöjärjestelmä 7 on siitä syystä suunniteltu siten, että pyörimisen ai-5 kana koko kuorma ei lepää kiertopyörillä 14 vaan lautaspyörien 2, 2’ ja pyörästön kotelon 16 uriin sijoitetuilla laakerin 17 kuulilla 20. Kuvioiden 2 ja 3 mukainen differentiaalipyörästöjärjestelmä 7 edelleen käsittää ketjupyörän 22, joka on järjestetty kiinteästi yhteyteen pyörästön kotelon 16 kanssa ruuveilla 23 tai muilla kiinnityselimillä.
10 Differentiaalipyörästöjärjestelmä 7 edelleen käsittää keskioh- jauselementin 24. Keskiohjauselementti käsittää olennaisesti lieriömäisen onton rungon 25, jossa on kaulus 26, joka on suunnattu sisäänpäin keskioh-jauselementin 13 runkoa. Kaulus 26 jakaa keskiohjauselementin sisäpuolen kahteen osuuteen 27, jotka ovat yhteydessä toisiinsa. Keskiohjauselementti 24 15 muodostaa tukirakenteen lautaspyörien 12 ja 12’ väliin, saaden aikaan yhdistävän osan lautaspyörien 12 ja 12’ välille. Keskiohjauselementti 24 saa aikaan yhdistävän osan lautaspyörien 12 ja 12’ välille siten, että lautaspyörän osana olevan ja differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 sisäpuolta kohti suuntautuvan keski karan 28 pää on sijoitettu keskiohjauselementin 24 osuuden 27 sisäpuo-20 lelle ja tuettu sitä vasten laakerilla 29, kuten esitetty kuviossa 2. Kaulus 26 tukee laakereita 29. Edullisesti karojen 28 päillä ei ole ollenkaan suoraa yhteyttä toistensa kanssa.
Keskiohjauselementti 24 muodostaa keskitukielementin differentiaa-lipyörästöjärjestelmälle 7 tuomalla vastakkaisten lautaspyörien 12 ja 12’ keski-25 karat 28 yhteyteen toistensa kanssa, koska lautaspyörien 12 ja 12’ keskikaroil-la 28 ei voi olla mitään kiinteää yhteyttä toistensa kanssa. Keskiohjauselemen-5 tin 24 käyttö tukielementtinä lautaspyörien 12 ja 12’ välissä tekee koko diffe- cvl ^ rentiaalipyörästöjärjestelmän rakenteesta hyvin vahvan ja vakaan, koska muu- ^ toin lautaspyörät 12 ja 12’ olisivat tuettuina toisiinsa vain kiertopyörillä 14, lau- ° 30 taspyörien keskiosien siten ollessa tukemattomia tai vaatien erityisen runkora- | kenteen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 ulkopuolelle. Kun polkimen akseli ^ on yhdistetty lautaspyörään 12 tai 12’ akselin ollessa tuettuna ajoneuvon run-
CD
g koon, keskiohjauselementti 24 saa aikaan kaksoistuennan lautaspyörille 12 ja o 12’ niin, että poikimien akseleiden vääntövaikutus lautaspyöriin 12 ja 12’ mini- ^ 35 moidaan.
Differentiaalipyörästöjärjestelmä 7 käsittää rajoitetun määrän kom- 7 ponentteja, tämän vähentäen järjestelmän painoa ja kuormitusta kiertopyörille, tämän, vuorostaan, johtaen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 pyörimisen tehokkuuteen.
Pyörästön kotelo 16 saa aikaan jäykän kotelon kiertopyörille 14 ja 5 yhdessä lautaspyörien 12 ja 12’ kanssa pyörästön kotelo 16 saa aikaan suljetun rakenteen differentiaalipyörästöjärjestelmälle 7. Suljettu rakenne sallii järjestelmän upottamisen voiteluaineella.
Kuvioiden 2 ja 3 mukaisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 toiminta on seuraavanlainen. Selityksen selventämiseksi kuviossa 2 on merkitty 10 kirjaimella D, että ensimmäinen lautaspyörä 12 vastaa ajoneuvon kuljettajan puolta, ajoneuvon kuljettajan huolehtiessa sekä ohjaamisesta että polkemisesta. Kuviossa 2 on edelleen merkitty kirjaimella P, että toinen lautaspyörä 12’ vastaa kuljettajan vieressä istuvan ajoneuvon matkustajan puolta, joka matkustaja osallistuu vain polkemalla ajoneuvon voimansyöttöön.
15 Kun ajoneuvon kuljettaja polkee vastaavaa poljinparia, joka on yh distetty ensimmäiseen lautaspyörään 12, ensimmäinen lautaspyörä 12 pyörii sen keskiakselin RG ympäri kuvioissa 2 ja 3 kaavamaisesti nuolella A esitettyyn suuntaan. Jos kuljettajan vieressä oleva matkustaja myös polkee vastaavaa poljinparia, joka on yhdistetty toiseen lautaspyörään 12’, käyttäen samaa 20 polkemisvoimaa kuin kuljettaja, toinen lautaspyörä 12’ myös pyörii keskiakse-linsa RG ympäri kaavamaisesti nuolella A esitettyyn suuntaan samalla pyörimisnopeudella kuin ensimmäinen lautaspyörä 12. Koska sekä ensimmäisen lautaspyörän 12 ja toisen lautaspyörän 12’ pyörimisnopeus ja pyörimissuunta ovat samat, kiertopyörät 14 eivät pyöri niiden oman keskiakselin RG ympäri 25 vaan kiertopyörät 14 pyörivät lautaspyörien 12 ja 12’ mukana lautaspyörien keskiakselin RG ympäri. Koska pyörästön karat 15 kiertopyörissä 14 ovat kiin-5 teästi yhdistettyjä kiertopyöriin 14, karat 15 myös pyörivät lautaspyörien 12 ja
(M
^ 12’ keskiakselin RG ympäri. Edelleen, koska kiertopyörät 14 on tuettu karoilla ^ 15 ja laakereilla 21 vasten pyörästön koteloa 16, myös pyörästön kotelo 16 ° 30 pyörii yhdessä lautaspyörien 12, 12’ ja kiertopyörien 14 kanssa lautaspyörien | 12 ja 12’ keskiakselin RG ympäri. Pyörästön kotelon 16 pyörimisen lautaspyö- ^ rien 12 ja 12’ keskiakselin RG ympäri johdosta myös ketjupyörä 22 pyörii lau-
CD
g taspyörien 12 ja 12’ keskiakselin RG ympäri, koska ketjupyörä 22 on kiinteästi o yhdistetty pyörästön kotelon 16 kanssa. Ketjupyörän 22 pyöriminen aiheuttaa ^ 35 siihen kytketyn ketjun tai muunlaisen voimansiirto-osan pyörimisen, ketjupyörä 22 siten toimien differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 voimanulostulona.
8
Yllä esitetyssä esimerkissä oletettiin, että molempien lautaspyörien 12 ja 12’ pyörimisnopeus, eli pyörivä sisääntulovoima, oli sama. Kuitenkin, lau-taspyörän 12 pyörimisnopeus kuljettajan puolella D voi olla erilainen lautaspyö-rän 12’ pyörimisnopeudesta matkustajan puolella P. Nopeusero lautaspyörien 5 12 ja 12’ välillä aiheuttaa kiertopyörien 14 pyörimisen niiden oman keskiakselin PG ympäri, siten tasoittaen muutoksia sisääntulonopeuksissa, jotka aiheutuvat kuljettajan ja matkustajan suorittaman polkemisen erilaisesta nopeudesta.
Differentiaalipyörästöjärjestelmämekanismi summaa voiman tai vääntömomentin molemmista sisääntuloista. Siksi lopullisen vääntömomentin 10 määrä on lähellä kaksinkertaista siitä, mitä yksittäinen henkilö voi tuottaa polkemalla. Nopeus, jolla pyörästön kotelo 16 pyörii, on kahden sisääntulon keskiarvo. Mutta koska lopullinen tuotettava vääntömomentti on summa, sopiva hammaspyörästä sallii korkeamman nopeus- ja vääntömomenttivaatimuksien yhdistelmän saavutettavaksi.
15 Analysoimalla pyöriviä osia differentiaalipyörästöjärjestelmässä 7 voidaan nähdä, että lautaspyörät 12 ja 12’ pyörivät maksimitehokkuudella, koska ne on suoraan kytketty poikimien akseleihin. Edelleen voidaan nähdä, että kiertopyörät 14 pyörivät kun niissä nopeuksissa, joilla lautaspyörät 12 ja 12’ pyörivät, on ero.
20 Voidaan edelleen sanoa, että kiertopyörät 17 määrittävät koko diffe- rentiaalipyörästöjärjestelmän tehokkuuden. Tämä voidaan ymmärtää esimerkiksi tarkastelemalla tapausta kun sisääntulonopeudet lautaspyöriin 2 ja 2’ ovat yhtäsuuret, johtaen tilanteeseen, missä kiertopyörät 14 eivät pyöri ja missä kiertopyöristä 14 koostuva differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 planeettajärjes-25 telmä toimii ilman mekaanisia häviöitä, siirtäen maksimivääntömomentin. Siksi, jos kiertopyörien 14 sallitaan pyöriä vapaasti vähentämällä kitkaa ja vähentä-5 mällä pyörästön kotelon 16 kuormitusta siihen, koko järjestelmä voi toimia pal-
C\J
^ jon korkeammalla tehokkuudella.
^ Yllä esitetyn differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 rakenne on suhteel- ° 30 lisen yksinkertainen mutta vakaa ja kestävä, ja siksi differentiaalipyörästöjär- | jestelmä 7 on luotettava toiminnassa ja yksinkertainen valmistaa ja kokoon- ^ panna.
CD
g Valmistusmateriaalina differentiaalipyörästöjärjestelmän osille, kuten 00 o hammaspyörille, kotelolle ja keskiohjauselementille voidaan käyttää esimerkik- ^ 35 si 55Cr70 lämpökäsiteltävää terästä. Käyttäen maksimikeskiarvona 0,5 hevos voimaa henkilöä kohden ja yhden hevosvoiman sisääntuloa differentiaalipyö- 9 rästöjärjestelmään ja valitun materiaalin ominaisuuksilla hammaspyörien jako-ympyrän dimensiot ovat minimissään. Hammaslukusuhteena lautaspyörien 12 ja 12’ ja kiertopyörien 14 välillä voidaan käyttää 2plus (27:13), poikkeaman johtuen ylimääräisestä hampaasta lautaspyörissä 12 ja 12’. Tämä on Hunters-5 toiminnaksi kutsuttua ilmiötä varten, joka ilmiö tapahtuu kartiohammaspyöris-sä, estäen kulumista. Lieriömäinen pyörästön kotelo 16 voidaan suunnitella ottamaan kuormitusta ja rasitusta esimerkiksi 6 millimetrin minimikehävahvuu-della. Lieriömäinen pyörästön kotelo 16 voidaan myös suunnitella jaettavaksi kahteen puolikkaaseen. Tämä sallii helpon kokoonpanon ja purkamisen. Kaksi 10 puolikasta voidaan kiinnittää esimerkiksi käyttäen neljää M4 pultti-ja mutteripa-ria tai muunlaisilla kiinnitysvälineillä, kuten kaavamaisesti esitetty kuviossa 3 viitenumerolla 30.
Kuvio 4 kaavamaisesti esittää ylhäältä erästä toista poljettavaa ajoneuvoa 1 tai ajoneuvoa 1. Kuvion 4 mukainen poljettava ajoneuvo 1 käsittää 15 etupyörän 2 ja kaksi takapyörää 3. Ajoneuvo 1 edelleen käsittää kolme satulaa 4 ja ajoneuvon rungon 31. Kuvion 4 mukainen ajoneuvo 1 on tarkoitettu kolmelle henkilölle siten, että kaksi henkilöä ajaa vierekkäin ajoneuvon 1 takaosassa ja yksi henkilö ajaa ajoneuvon 1 etuosassa. Selvyyden vuoksi polkupyörän ohjaustankoja tai minkään muunlaisia ohjaustankoja ei ole esitetty ku-20 viossa 1.
Kuvion 4 mukainen ajoneuvo 1 käsittää edelleen voimansiirtojärjestelmän 5. Voimansiirtojärjestelmä 5 käsittää ensimmäisen poljinparin 6 ja toisen poljinparin 6, jotka ovat toistensa kanssa vierekkäin ajoneuvon 1 takaosassa ja kolmannen poljinparin 6” ajoneuvon 1 etuosassa, järjestettynä etäi-25 syyden päähän ensimmäisestä poljinparista 6 ja toisesta poljinparista 6’. Ajoneuvo 1 käsittää edelleen kaksi differentiaalipyörästöjärjestelmää, primaarisen o differentiaalipyörästöjärjestelmän 7’, joka on yhteydessä ensimmäiseen ja toi-
CVI
^ seen poljinpariin, ja sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7”, joka ^ on järjestetty etäisyyden päähän primaarisesta differentiaalipyörästöjärjestel- ° 30 mästä 7’ kohti ajoneuvon 1 etuosaa. Primaarisen 7’ ja sekundaarisen 7” diffe- | rentiaalipyörästöjärjestelmän rakenne voi vastata kuvioissa 2 ja 3 ja niihin liitty- ^ vässä kuvauksessa esitettyä. Voimansiirtojärjestelmä 5 käsittää edelleen nä en °° van 8, joka on kytketty ainakin yhteen takapyörään 3. Ensimmäinen poljinpari 6 o saa aikaan ensimmäisen pyörimisvoiman lähteen primaariselle differentiaali- ^ 35 pyörästöjärjestelmälle 7’, esimerkiksi ensimmäiselle lautaspyörälle 12 ja toinen poljinpari 6’ saa aikaan toisen pyörimisvoiman lähteen primaariselle differenti- 10 aalipyörästöjärjestelmälle 7”, esimerkiksi toiselle lautaspyörälle 12’. Kolmas poljinpari 6” saa aikaan toisen pyörimisvoimanlähteen sekundaariselle diffe-rentiaalipyörästöjärjestelmälle 7”, esimerkiksi toiselle lautaspyörälle 12’, esimerkiksi ketjun 11’ ja vastaavan hammaspyörän 32’ avulla, joka hammaspyörä 5 on kytketty lautaspyörään 12’, ja primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7’ pyörivä voimanulostulo 10’ saa aikaan ensimmäisen pyörimisvoiman lähteen sekundaariselle differentiaalipyörästöjärjestelmälle 7”, esimerkiksi ensimmäiselle lautaspyörälle 12, esimerkiksi ketjun 11” ja vastaavan hammaspyörän 32” avulla, joka hammaspyörä on kytketty lautaspyörään 12. Sekundaarisen 10 differentiaalipyörästöjärjestelmän 7” voimanulostulo 10” on kytketty napaan 8 ketjulla 11 tai jonkin muunlaisilla voimansiirtovälineillä ja napa 8 on järjestetty siirtämään pyörimisvoima sekundaarisesta differentiaalipyörästöjärjestelmästä 7” ainakin yhteen takapyörään 3, kuten kaavamaisesti esitetty kuviossa 4.
Kuvio 5 esittää kaavamaisesti erästä kolmatta poljettavaa ajoneu-15 voa 1 tai ajoneuvoa 1. Kuvion 5 mukainen ajoneuvo 1 on tarkoitettu neljälle henkilölle siten, että kaksi henkilöä ajaa vierekkäin ajoneuvon 1 etuosassa ja muut kaksi henkilöä ajavat vierekkäin ajoneuvon 1 takaosassa. Kuvion 5 mukainen ajoneuvo 1 käsittää kaksi etupyörää 2, kaksi takapyörää 3 ja ajoneuvon rungon 31, jotka vasten poljinparit voidaan tukea. Ajoneuvo 1 edelleen käsittää 20 neljä satulaa 4 ja neljä poljinparia. Selvyyden vuoksi polkupyörän ohjaustankoja tai jonkin muunlaisia ohjaustankoja ei ole esitetty kuviossa 1.
Kuvion 5 mukainen ajoneuvo 1 edelleen käsittää voimansiirtojärjestelmän 5. Voimansiirtojärjestelmä 5 käsittää kolme differentiaalipyörästöjärjes-telmää, eli ensimmäisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7’ ajo-25 neuvon 1 etuosassa, toisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7’ ajoneuvon 1 takaosassa ja sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7” o kahden primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän välissä. Primaaristen ja
CM
^ sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmien rakenne voi esimerkiksi vas- ^ tata kuvioissa 2 ja 3 esitettyä. Voimansiirtojärjestelmä 5 edelleen käsittää ta- ° 30 kanavan 8, esitettynä kaavamaisesti katkoviivalla. Voimansiirtojärjestelmä 5 | edelleen käsittää ensimmäisen poljinparin 6 ja toisen poljinparin 6’, jotka ovat toistensa kanssa vierekkäin ja järjestettyinä saamaan aikaan ensimmäisen ja 05 g toisen pyörimisvoiman lähteet ensimmäiselle primaariselle differentiaalipyöräs- o töjärjestelmälle 7’ ajoneuvon 1 etuosassa. Voimansiirtojärjestelmä 5 edelleen ^ 35 käsittää kolmannen poljinparin 6” ja neljännen poljinparin 6’”, jotka ovat tois tensa kanssa vierekkäin ja järjestettyinä saamaan aikaan ensimmäisen ja toi- 11 sen pyörimisvoiman lähteet toiselle primaariselle differentiaalipyörästöjärjes-telmälle 7’ ajoneuvon 1 takaosassa.
Sekundaarinen differentiaalipyörästöjärjestelmä on järjestetty primaaristen differentiaalipyörästöjärjestelmien väliin ajoneuvon 1 pituussuun-5 nassa. Ensimmäisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7’ pyörimisvoiman ulostulo 10’ ajoneuvon 1 etuosassa on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7” ensimmäiselle pyörimisvoiman sisääntulolle, esimerkiksi ensimmäiselle lautas-pyörälle 12, esimerkiksi ketjun 11’ ja vastaavan hammaspyörän 32’ avulla, joka 10 hammaspyörä on kytketty ensimmäiseen lautaspyörään 12, ja toisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7’ pyörimisvoiman ulostulo 10’ ajoneuvon 1 takaosassa on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7” toiselle pyörimisvoiman sisääntulolle, esimerkiksi toiselle lautaspyörälle 12’, esimerkiksi ketjun 11” ja vastaavan 15 hammaspyörän 32” avulla, joka hammaspyörä on kytketty toiseen lautaspyörään 12’. Sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7” voiman ulostulo 10” on kytketty napaan 8 ketjulla 11 tai jonkin muunlaisella voimansiirtoväli-neellä ja napa 8 on järjestetty siirtämään pyörimisvoima sekundaarisesta diffe-rentiaalipyörästöjärjestelmästä 7” ainakin yhteen takapyörään 3, kuten kaava-20 maisesti esitetty kuviossa 5.
Kuvio 6 kaavamaisesti esittää ylhäältä erästä neljättä poljettavaa ajoneuvoa 1, jossa ratkaisun mukaista voimansiirtojärjestelmää voidaan hyödyntää. Kuvion 6 mukainen ajoneuvo 1 käsittää etupyörän 2, kaksi takapyörää 3 ja ajoneuvon rungon 31, jota vasten poljinparit voidaan tukea. Ajoneuvo 1 25 edelleen käsittää kaksi satulaa 4 ja kaksi poljinparia 6. Selvyyden vuoksi ohjaustankoja ei ole esitetty kuviossa 6. Kuvion 6 mukainen ajoneuvo 1 edelleen 5 käsittää lavan 33 kuljetusta varten ja se on tarkoitettu maksimissaan kahdelle
CV
^ henkilölle tavaroiden kuljettamiseksi.
^ Kuvio 7 kaavamaisesti esittää ylhäältä erästä viidettä poljettavaa ° 30 ajoneuvoa 1, jossa ratkaisun mukaista voimansiirtojärjestelmää voidaan hyö- | dyntää. Kuvion 7 mukainen poljettava ajoneuvo 1 käsittää katteen 34 esimer- ^ kiksi suojaamaan ajavia henkilöitä sateelta. Suojaavan katteen 34 alla pOljetta-
CD
g valla ajoneuvolla 1 voi esimerkiksi olla kuvioiden 4 tai 5 mukainen perusraken- 00 o ne.
o ^ 35 Kuvio 8 kaavamaisesti esittää sivulta erästä viidettä poljettavaa ajo neuvoa, jossa ratkaisun mukaista voimansiirtojärjestelmää voidaan hyödyntää.
12
Kuvion 8 mukainen poljettava ajoneuvo 1 on tarkoitettu kahdelle henkilölle ja se käsittää virtaviivaisen urheilullisen katteen 35 ja maattavan istuimen 36 ja nojattavan istuimen 37.
Kuvio 9 kaavamaisesti esittää ylhäältä erästä kuudetta poljettavaa 5 ajoneuvoa, jossa esitettyä differentiaalipyörästöjärjestelmää voidaan hyödyntää. Kuvion 9 mukainen ajoneuvo 1 käsittää etupyörän 2 ja takapyörän 3 ja ajoneuvon 1 rungon 31 siten, että etupyörä 2 ja takapyörä 3 on sijoitettu eksentriseen sijaintiin toisiinsa nähden ja ajoneuvon 1 keskipituusakseliin nähden.
10 Liittyen ratkaisun mukaiseen voimansiirtojärjestelmään voidaan sa noa, että voimansiirtojärjestelmä poljettavalle ajoneuvolle käsittää polkemisen sisääntulot muuttuvilla pyörimisnopeuksilla siten, että polkemisakselit ovat samansuuntaisia pyörien akseliin nähden. Jos on useita polkemisakseleita, polkemisakselit, jokaisen polkemisakselin välillä on määrätty etäisyys, maksimis-15 saan kahden muuttavan polkemisen sisääntulon ollessa järjestettynä toistensa kanssa vierekkäin muodostaen yhteensattuvat polkemisakselit ja järjestelyssä tarkoittaen olla määrä yhteensattuvia akseleita pareista muuttuvia polkemisen sisääntuloja. Pyörimisnopeudeltaan vaihtelevat polkemisen sisääntulot on kytketty differentiaalipyörästöjärjestelmien kanssa välille muuttuvien pyörimisno-20 peuksien pareja, jotka ovat välittömästi toistensa vierekkäin. Jokainen differen-tiaalipyörästöjärjestelmä käsittää ensimmäisen pyörivän sisääntulon järjestettynä vastakkaisille puolille differentiaalipyörästöjärjestelmää vastaanottamaan sisääntulovoimaa differentiaalipyörästöjärjestelmään ja pyörivän voimanulostu-lon siirtämään voimaa differentiaalipyörästöjärjestelmästä. Primaariset differen-25 tiaalipyörästöjärjestelmät on järjestetty saamaan niiden ensimmäinen ja toinen pyörimisvoiman sisääntulo tai vääntömomentti pareista muuttuvia polkemisen 5 sisääntuloja yhteensattuvilla polkemisakseleilla, tuottaen resultanttipyöri-
(M
^ misulostulon, ja että resultanttivääntömomentit, mikäli yksittäisiä, siirretään ° ajonavalle kautta ketjun tai vastaavan voimansiirtovälineen, joka kulkee koh- ° 30 tisuoraan pyörien akseliin nähden. Sekundaariset differentiaalipyörästöjärjes- | telmät on järjestetty saamaan niiden ensimmäiset ja toisen vääntömomentit ^ pareista muuttuvia pyörimislähteitä, jotka on järjestetty pyörien akseliin ja pol on °° kemisen sisääntuloihin nähden kohtisuoraan linjaan ja että sekundaaristen dif- o ferentiaalipyörästöjärjestelmien muuttuvien pyörimisvoimien lähteet voivat olla ^ 35 resultanttivääntömomentin lähteitä primaarisesta differentiaalipyörästöjärjes- telmästä, muuttuvan polkemisen sisääntulo kytkemättömästä sisääntulosta tai 13 resultanttipyörimislähteitä viereisestä sekundaarisesta differentiaalipyörästöjär-jestelmästä, tuottamaan lopullinen resultantti siirrettävä vääntömomentti navalle, ja että sekundaarisella differentiaalipyörästöjärjestelmällä on sen muuttuvien vääntömomenttien pari sen vastaavista voimanlähteistä pitkin ajoneuvon 5 normaalia, jotka vääntömomentit siirretään differentiaalipyörästöjärjestelmän vastakkaisilla puolilla oleviin kahteen sisääntuloon kahdella ketjulla tai vastaavilla voimansiirtovälineillä yhdelle vääntömomentin lähteelle, joka kulkee samansuuntaisesti ajoneuvon normaaliin nähden, ja että resultantti yksittäinen vääntömomentti, joka johtuu vastaavasta differentiaalipyörästöjärjestelmästä, 10 siirretään navalle ajoneuvon käyttöäkselissa, kautta ketjun, joka myös kulkee samansuuntaisesti ajoneuvon normaaliin nähden.
Kuvio 10 kaavamaisesti esittää ylhäältä differentiaalipyörästöjärjes-telmää 7 ja coaster-kytkintä 38 (coaster clutch) ja kytkinlukitsinta 39 (clutch engager) järjestettyinä ajoneuvon 1 kuljettajan puolelle. Kuvio 10 esittää diffe-15 rentiaalipyörästöjärjestelmän 7 ja käytännössä ainoastaan differentiaalipyöräs-töjärjestelmän 7 pyörästön kotelon 16. Kuvio 10 myös esittää kiinnitysrungon 40 differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 ja ajoneuvon poikimien tukemiseksi. Kiinnitysrunko 19 voi muodostaa osan ajoneuvon 1 rungosta 31 tai se voi olla erillinen runkorakenne, joka on ainoastaan tuettu vasten ajoneuvon runkoa 31. 20 Kuvio 10 edelleen esittää poljinparin 41 käsittäen vasemman polkimen 41’, oikean polkimen 41” ja kampijärjestelmän käsittäen ensimmäisen kämmen 42 tai vasemman kämmen 42 ja toisen kämmen 42’ tai oikean kämmen 42’. Kuvio 10 edelleen esittää kolmannen kämmen 43 tai kuljettajan kämmen 43, joka muodostaa osan kampisysteemiä ja joka saattaa poljinparin 41 differentiaali-25 pyörästöjärjestelmän 7 yhteyteen.
Kuvio 10 edelleen kaavamaisesti esittää coaster-kytkintä 38 diffe-5 rentiaalipyörästöjärjestelmälle 7. Coaster-kytkin 38 on järjestetty kytkemään irti
(M
^ poljinvoiman siirtäminen pyörille kun, esimerkiksi, ajoneuvon kuljettajan tarvit- ^ see hidastaa ajoneuvon nopeutta, pysäyttää ajoneuvo tai vaihtaa vaihteita, ° 30 mikäli vaihteita on käytettävissä. Coaster-kytkin 38 on järjestetty differentiaali- | pyörästöjärjestelmässä 7 kuljettajan puolelle järjestetyn lautaspyörän 12 ja ^ kolmannen kämmen 43 tai kuljettajan kämmen 43 väliin ja sen toimintaa ohja- cn °° taan kuljettajan kämmen 43 pyörittämisellä tai käyttämisellä, o Kuvio 10 kaavamaisesti edelleen esittää kytkinlukitsinta 39 differen- ^ 35 tiaalipyörästöjärjestelmälle 7. Kytkinlukitsinta 39 voidaan käyttää kokonaan estämään pyörästön kotelon 16 ja ketjupyörän 22 pyöriminen, joka ketjupyörä 14 22 on kiinteästi yhdistetty pyörästön koteloon 16 kuten selitetty yllä, ja siksi, kokonaan estämään voimansiirto ajoneuvon pyörille samalla kun coaster-kytkintä 38 käytetään. Kytkinlukitsin 39 on järjestetty vasemman kämmen 42 ja oikean kämmen 32’ väliin ja sen toimintaa ohjataan vasemman kämmen 42 ja 5 oikean kämmen 42’ pyörittämisellä tai käyttämisellä. Kytkinlukitsin 39 on järjestetty ohjaamaan pysäytys- tai lukitusmekanismin 44 toimintaa, jota pysäytys-tai lukitusmekanismia voidaan käyttää kokonaan estämään pyörästön kotelon 16 pyöriminen kytkinlukitsimen 39 ohjauksella.
Kuvio 11 kaavamaisesti esittää poikkileikattuna coaster-kytkintä 38, 10 jota käytetään kytkemään irti poljinvoiman siirto vastaavalle differentiaalipyö-rästöjärjestelmän 7 lautaspyörälle 12. Kuviossa 11 esitetty coaster-kytkin 38 käsittää käyttöelementin 45, joka on järjestetty pyörimään vapaasti akselilla 46, joka muodostaa osan coaster-kytkintä 38, käyttöelementin 45 siten voidessa pyöriä ainakin yhden sen oman akselin ympäri. Käyttöelementti 45 on yhdistet-15 ty kuljettajan kampeen 43 ja, siitä syystä, käyttöelementtiä 45 käytetään ajoneuvon 1 kuljettajan puolella D olevaa poljinparia 41 pyörittämällä. Coaster-kytkin 38 edelleen käsittää kytkinelementin 47, joka on järjestetty liikkumaan pitkin akselia 46 käyttöelementtiä 45 kohti ja siitä poispäin, ja pyörimään akselin 46 ympäri vapaasti, kytkinelementin 47 siten voidessa pyöriä ainakin yhden 20 sen oman akselin ympäri. Käyttöelementti 45 ja kytkinelementti 47 ovat siksi sama-akselisia ja ne on järjestetty koskettamaan toisiinsa siten, että käyttö-elementin 45 yksi pää koskettaa kytkinelementtiin 47. Käyttöelementti 45 käsittää kierteen 48 siinä päässä, joka on kosketuksissa kytkinelementin 47 kanssa ja kytkinelementissä 47 on käyttöelementin 45 kanssa kosketuksissa olevalla 25 puolella kierre 49, joka vastaa kierrettä 48 käyttöelementissä 45. Kierteet 48 ja 49 saavat aikaan eräänlaiset välineet liittämään käyttöelementti 45 ja kyt-o kinelementti 47 yhteen, kuten esitetty alla. Alan ammattihenkilölle ilmeisiä toi- ^ senlaisia välineitä voidaan myös käyttää liittämään käyttöelementti 45 ja kyt- ^ kinelementti 47 yhteen.
° 30 Coaster-kytkin 39 edelleen käsittää lukkoruuvin 50 kiinnittämään | coaster-kytkin 38 yhteyteen kuljettajan kämmen 43 kanssa. Coaster-kytkin 38 ^ edelleen käsittää ajonavan 51, joka kuviossa 11 esitetyssä suoritusmuodossa σ> g käsittää onton rungon 52, joka ympäröi kytkinelementtiä 47 ja osittain akselia 00 o 46. Ajonavan 51 runko 52 käsittää ulokkeen 53 siinä päässä, joka on yhtey- ^ 35 dessä lautaspyörän 12 kanssa, siten, että uloke 53 on tuettu pyörää 12 vasten voiman siirtämiseksi poikimilta lautaspyörälle 12 kuljettajan puolella.
15
Akseli 46 on tuettu vasten kiinnitysrunkoa 40 laakerilla 54 ja vasten ajonavan 51 rungon 52 sisäpintaa laakerilla 55. Kytkinelementti 47 edelleen käsittää kartiomaisen kammion 56 käyttöelementistä 45 poispäin suuntautuvalla puolella siten, että kammion halkaisija on pienempi käyttöelementtiin 45 5 suuntautuvalla puolella kuin halkaisija ajonavan 51 rungon 52 ulokkeeseen suuntautuvalla puolella. Coaster-kytkin 38 edelleen käsittää jousitapin 56 tai jonkin muunlaisen joustavan elementin, joka on järjestetty kytkinelementin 47 kammion 56 sisäpuolelle ja joka ulottuu akselin 46 läpi siten, että jousitapin 57 päät painavat kytkinelementin 47 kammion 56 viistettyjä pintoja, siten painaen 10 kytkinelementtiä 47 käyttöelementtiä 45 kohti.
Kun käyttöelementtiä 45 pyöritetään kuljettajan kammella 43 ajosuuntaan, kierre 48 käyttöelementissä 45 tulee kiinnitetyksi kytkinelementin 47 kierteeseen 49. Tämän seurauksena kytkinelementti 47 liikkuu oikealle, kuviossa 11 kaavamaisesti nuolella B esitettyyn suuntaan niin, että kytkinelemen-15 tin 47 ulkopinnalla oleva kontaktipinta 58 tulee kosketukseen ajonavan 51 sisäpinnan kanssa, ajotoiminnon siten painaessa käyttöelementtiä 45 ajonapaan 51 ja aiheuttaen ajonavan 51 pyörimisen. Kontaktipinta 58 siten saa aikaan eräänlaiset välineet liittymään ajonavan kanssa, mutta riippuen kytkinelementin 47 ja ajonavan 51 sovellutusmuodosta, muunlaisia välineitä voidaan myös 20 käyttää. Ajonapa 51, joka on liitetty differentiaalipyörästöjärjestelmään 7, sitä vastaavaan lautaspyörään 12, siirtää vääntövoiman poljinparilta 41 lautaspyö-rään 12.
Kun kuljettaja lopettaa polkemisen ja polkee taaksepäin tietyn määrän, kierteiden 48 ja 49 nousun mukaisesti, kytkinelementti 47 ei tulisi enää 25 kontaktiin ajonavan 51 kanssa. Tämä sallii vastaavan lautaspyörän 12 differen-tiaalipyörästöjärjestelmässä 7 pyöriä vapaasti vastakkaiseen suuntaan, ajona-o van 51 vapauttamiseksi mistä tahansa pyörimisen rajoituksista. Jousitappi 57
CM
^ akselilla 46 saa aikaan vastuksen kytkinelementtiin 47 kytkinelementin liikku- ^ miseksi poispäin käyttöelementistä 45. Tämä vastus panee alulle kiinnitystoi- ° 30 minnon ja ajamisen.
| Coaster-kytkin 38 siitä syystä tekee mahdolliseksi saada aikaan va- paapyörätoiminto siten, että ajoneuvon kuljettaja voi lopettaa polkemisen ja 05 g siten hidastaa ajoneuvon nopeutta, pysäyttää ajoneuvo tai vaihtaa vaihteita o ajoneuvossa. Kun kytkinelementti 47 on otettu pois kontaktista ajonavan 51 ^ 35 kanssa, lautaspyörä 12 kuljettajan puolella voi pyöriä vastakkaiseen suuntaan, vapaana kammista kuljettajan puolella. Sellaisessa tapauksessa, jos kanssa- 16 pyöräilijä jatkaa polkemista, lautaspyörä 12 ja planeettapyörästö 14 differenti-aalipyörästöjärjestelmän 7 kuljettajan puolella alkaa pyörimään maksimimäärällä vastakkaiseen suuntaan ja kumoaa lautaspyörän 12 kaiken pyörimisen matkustajan tai kanssapyöräilijän puolella. Tämä vuorostaan aiheuttaa pyöräs-5 tön kotelon 16 pyörimisen ja ketjupyörän 22 pyörimisen hidastumisen minimimäärälle, niiden pyörimisen siten nyt syntyen ainoastaan differentiaalipyörästö-järjestelmän 7 elementtien välisestä kitkavaikutuksesta. Tämä tarkoittaa, että olennaista voimaa ei siirretä differentiaalipyörästöjärjestelmästä 7.
Kuvio 12 kaavamaisesti esittää poikkileikattuna kytkinlukitsinta 39 10 differentiaalipyörästöjärjestelmään 7, kytkinlukitsinta 39 käytettäessä kokonaan pysäyttämään pyörästön kotelon 16 ja ketjupyörän 22 pyöriminen samalla kun coaster-kytkintä 38 käytetään kytkemään irti poljinvoiman siirto differentiaali-pyörästöjärjestelmän 7 vastaavalle lautaspyörälle 12. Kuviossa 12 esitetty kyt-kinlukitsin 39 käsittää käyttöelementin 59, joka on järjestetty osaksi akselia 60, 15 joka akseli 60 yhdistää toisiinsa vasemman kämmen 42 ja oikean kämmen 42’, siten tehden helpommaksi polkemisen pyörimisen, ja joka akseli 60 toimii ohjausmekanismina kytkinlukitsimen 39 toiminnalle. Koska käyttöelementti 59 on osa akselia 60, käyttöelementti 59 pyörii kun akseli 60 pyörii, käyttöelementin 59 siten voidessa pyöriä ainakin yhden sen oman akselin ympäri. Käyttöele-20 menttiä 59 siten käytetään ajoneuvon 1 kuljettajan puolella D aikaansaadulla poljinparin 41 pyörimisellä. Kytkinlukitsin 39 edelleen käsittää kytkinelementin 61, joka on järjestetty liikkumaan akselia 60 pitkin ja pyörimään akselin 39 ympäri vapaasti. Siten kytkinelementti 61 voi liikkua käyttöelementtiä 59 kohti ja siitä poispäin, ja samanaikaisesti, pyöriä ainakin yhden sen oman akselin ym-25 päri. Käyttöelementti 59 ja kytkinelementti 61 ovat sama-akselisia ja ne on järjestetty kosketuksiin toistensa kanssa siten, että käyttöelementin 59 yksi pää 5 on kosketuksessa kytkinelementin 61 kanssa. Käyttöelementti 59 käsittää kier-
(M
^ teen 62 siinä päässä, joka on kosketuksessa kytkinelementin 61 kanssa ja kyt- ° kinelementissä 61 on käyttöelementin 59 kanssa kosketuksessa olevalla puo- ° 30 lella kierre 63, joka vastaa kierrettä 62 käyttöelementissä 59. Kierteet 62 ja 63 | saavat aikaan eräänlaiset välineet kytkemään käyttöelementti 59 ja kytkinele- mentti 61 yhteen, kuten selitetty alla. Alan ammattimiehelle ilmeisiä muunlaisia O) °° välineitä voidaan myös käyttää kytkemään käyttöelementti 59 ja kytkinelement- o ti 61 yhteen.
^ 35 Kytkinlukitsin 39 edelleen käsittää kampinavan 64, joka kuvion 12 mukaisessa suoritusmuodossa käsittää onton rungon 65, joka ympäröi käyttö- 17 elementtiä 59, kytkinelementtiä 61 ja osittain akselia 60. Akseli 60 on lisäksi tuettu vasempaan kampeen 42 ja oikeaan kampeen 42’ ja kampinavan 64 rungon 65 sisäpintaan laakereilla 66 ja 67.
Kytkinlukitsimen 39 kytkinelementti 61 edelleen käsittää kartiomai-5 sen kammion 68 käyttöelementistä 59 poispäin suuntautuvalla puolella siten, että kammion 68 halkaisija on pienempi käyttöelementtiä 59 kohti suuntautuvalla puolella kuin halkaisija käyttöelementistä 59 poispäin suuntautuvalla puolella. Edelleen kytkinlukitsin 39 käsittää jousitapin 69 tai jonkin muunlaisen joustavan elementin, joka on järjestetty kytkinelementin 61 kammion 68 sisä-10 puolelle ja joka ulottuu akselin 60 läpi siten, että jousitapin 69 päät painavat kytkinelementin 61 kammion 68 viistettyihin pintoihin, siten painaen kytkinelementtiä 61 käyttöelementtiä 59 kohti.
Kytkinlukitsin 39 edelleen käsittää ohjausvälineen pysäyttämään kokonaan pyörästön kotelon pyöriminen samalla kun coaster-kytkintä 38 käyte-15 tään kytkemään irti poljinvoiman siirto differentiaalipyörästöjärjestelmän 7 vastaavalle lautaspyörälle 12. Kuvioiden 10 ja 12 mukaisessa järjestelyssä tämä ohjausväline on kaapeli 70, joka on kierretty kytkinelementin 61 ympärille. Kytkinlukitsin 39 käsittää kaapelinohjauselementin 71, joka on tuettu vasten kampinavan 64 rungon 65 sisäpintaa kytkinelementin 61 ja laakerin 66 väliin oike-20 an kämmen 42’ puolella. Kaapelinohjauselementti 71 käsittää sisäkanavan 72 kaapelinohjauselementin 71 rakenteen sisäpuolella, kanavan 72 ollessa tarkoitettu ohjaamaan kaapelin 70 kulkua kytkinlukitsimen 39 sisäpuolella. Kytkinlukitsin 39 käsittää edelleen kaapelin kiinnitysosan 73, joka on järjestetty kampinavan 64 runkoon 65 ohjaamaan kaapelin 70 kampinavan 64 rungon 65 läpi. 25 Kaapeli 70 jatkaa kaapelin kiinnitysosalta 73 runkoa pitkin kuviossa 10 esitetylle pysäytysmekanismille 44 ja on järjestetty pysäyttämään pyörästön kotelon o 16 ja ketjupyörän 22 pyöriminen kokonaan. Eräs esimerkki pysäytysmekanis oa ^ mistä 44 selitetään alla. Kaapeli 70 on esitetty kuviossa 10 vain kaavamaisesti ^ ja käytännössä kaapelin 70 kulku valitaan siten, että se sallii kaapelin kiinnit- ° 30 tämisen ajoneuvon runkoon siten, että kaapeli 70 ei estä turvallista polkemista.
| Kytkinlukitsin 39 on siten tarkoitettu helpottamaan ergonomista yh- teysmekanismia coaster-kytkimessä 38 tapahtuvan kytkintoiminnon ja pyöräs- 05 °° tön kotelon 16 pyörimisen estämisen välissä ja, johdonmukaisesti ketjupyörä- o hammaspyörän 22 pyörimisen estämisen välissä. Akseli 60, joka yhdistää mo- ^ 35 lemmat kammet, siten helpottaen polkemisen pyörimistä, käytetään ohjausme kanismina. Tarkoitus on käyttää kuljettajan polkemisen pysäyttämisen ja taak- 18 sepäin polkemisen toimintoa ohjaamaan differentiaalipyörästöjärjestelmässä 7 pyörästön kotelon 16 pyörimisen pysäyttämistä tai estämistä. Kun suunnataan polkemistoimintoon, kytkinelementtiä 61 ei ole kiinnitetty käyttöelementin 59 kanssa ja sitä pidetään vasten kaapelinohjauselementtiä 71 käyttöelementin 5 59 pyöriessä vapaasti, koska akseli 60 pyörii vapaasti. Kun polkeminen eteen päin pysäytetään, jousitapit 69, jotka rajoittavat kytkinelementin 61 liikettä, pyrkivät työntämään kytkinelementtiä 61 käyttöelementtiä kohti ja kiinnittymään käyttöelementtiin 59. Kun kuljettaja polkee hieman taaksepäin kierteiden 62 ja 63 nousun mukaisesti, kierre 62 käyttöelementissä 59 kiinnittyy kierteeseen 63 10 kytkinelementissä 61. Johdonmukaisesti, kytkinelementti 61 liikkuu kuviossa 12 esitetyssä suoritusmuodossa vasemmalle, suunta esitetty kaavamaisesti nuolella C kuviossa 12, pyörien samalla kierteiden 62 ja 63 nousun mukaisesti. Kun kytkinelementtiä 61 vedetään viivan C suunnassa kierteillä 62 käyttöelementissä 59, ja se pyörii, kaapeli 70 kiertyy kytkinelementin 61 ympärille ja pi-15 dentää tilaansa. Yhdistetty kaapeli 70 ja sen liike, aiheutettuna pienellä määrällä kuljettajan polkemista taaksepäin, aiheuttaa kuviossa 10 esitetyn lukitusta! pysäytysmekanismin 44 aktivoitumisen ja pyörästön kotelon 16 pyörimisen estämisen.
Kun kuljettaja alkaa uudelleen polkemisen, kierteet 63 kytkinele-20 mentissä 61 irtoavat kierteistä 62 käyttöelementissä 59. Sen seurauksena kytkinelementti 61 liikkuu kuvion 12 suoritusmuodossa takaisin oikealle, eli vastakkaiseen suuntaan suhteessa nuolella C esitettyyn suuntaan, pyörien samaan aikaan kierteiden 62 ja 63 nousun mukaisesti siten, että kaapeli 49 kelautuu pois kytkinelementin 61 ympäriltä. Tämä vapauttaa lukitus- tai pysäy-25 tysmekanismin 44 ja mahdollistaa pyörästön kotelon 16 pyörimisen uudelleen.
Kuvion 10 mukainen lukitus- tai pysäytysmekanismi 44 käsittää luki-o tus- tai pysäytyselimen 74 ja kaapelin kiinnitysosan 75, jotka on tuettu kiinnitys-
CM
^ runkoon 40 ja pyörästön koteloon 16 järjestetyn olakeosan 76. Pysäytyselin 74 ^ voidaan järjestää yhteyteen kiinnitysrungon 40 kanssa esimerkiksi saranalla (ei ° 30 esitetty kuviossa 10) siten, että kun kaapeli 70 kiertyy kytkinelementin 61 ym- £ pärille ja pidentää tilaansa kuten selitetty yllä, pysäytyselin 74 kääntyy olake- ^ osan 76 edessä, täten estäen pyörästön kotelon 16 pyörimisen.
σ> °° Käyttämällä kuvioissa 4 ja 6 esitettyä kytkinlukitsinta 39 voidaan o pyörästön kotelon 16 pyörimien estää kokonaan, mikä estää kokonaan voi- ^ 35 mansiirron differentiaalipyörästöjärjestelmästä 7 navalle 8. Tällä tavalla ajo neuvon 1 kuljettajalla voi olla täydellinen ajoneuvon 1 voimansiirron hallinta.
19
Koko ratkaisu on hyvin yksinkertainen käyttää, koska kuljettajan vain tarvitsee pysäyttää polkeminen eteenpäin ja polkea taakse välyksen määrän. Käsilait-teisto ei ole välttämätön auttamaan kytkintoiminnossa koska koko järjestelmä sisältää jalkojen liikkeet.
5 Kytkinjärjestely, käsittäen differentiaalipyörästöjärjestelmän 7, coas- ter-kytkimen 38, kytkinlukitsimen 39 ja pysäytys- tai lukitusmekanismin 44 saa aikaan luotettavan ja yksinkertaisin ohjausmekanismin, edullisesti ajoneuvon ohjausta hallitsevalla kuljettajalle, jolla resultanttivääntömomentin siirtämistä, joka ajaja ajoneuvoa, kytketään kiinni tai irti ohjaavan ajajan tahdon mukaan. 10 Kytkinjärjestely siten käsittää differentiaalipyörästöjärjestelmän tasauspyöräs-tön laakerin muodossa sen kahdella vaadittavalla voimanlähteellä, joiden alarajat on nolla, yhden vääntömomentin sisääntulon coaster-kytkimen ja kytkimen kytkemiskomponentin, jotka kaikki reagoivat määrätyn ohjaavan ajajan polkemistoimintoon. Kytkinjärjestely saa aikaan ajajan poikimiin liittyvän lau-15 taspyörän rullaustoiminnon sallien hammaspyörien pyöriä tasauspyörästön laakerijärjestelmässä helpottamaan resultanttivääntömomentin siirtämisen irtikytkemistä ja vapautta kanssa-ajajille polkea. Siten tämä järjestely sallii yksinkertaisen tavan, esimerkiksi, hidastaa, pysäyttää ajoneuvo, rullata ja vaihtaa vaihteita.
20 Kuten selitetty yllä, ajoneuvossa voi olla primaarinen differentiaali- pyörästöjärjestelmä ja sekundaarinen differentiaalipyörästöjärjestelmä liittyen ohjaavaan ajajaan ja hänen kanssa-ajajaan ja sen mukaisesti primaarinen ja sekundaarinen differentiaalipyörästöjärjestelmä muille ajajille järjestettynä järjestelmällisellä tavalla, jolloin sekundaariset differentiaalipyörästöjärjestelmät 25 saavat sisääntulot primaaristen differentiaalipyörästöjärjestelmien resultantti-vääntövoimista tai kytkemättömistä polkemisen sisääntuloista. Ohjaavaan aja-5 jaan liittyvässä differentiaalipyörästöjärjestelmässä on, samalla tavalla, järjes-
CVI
^ tetty kytkinjärjestely ja suorittaa resultanttivääntövoiman irtikytkemistoiminnon ^ primaarisesta differentiaalipyörästöjärjestelmästä osallisen sekundaarisen dif- ° 30 ferentiaalipyörästön yhteen sisääntuloista. Sitten tarkasteltuna sekundaarista | differentiaalipyörästöjärjestelmää, joka saattaisi poikkeuksetta saada aikaan ajonavan resultanttivääntömomentin, tullaan sitten vaiheittain käsittelemään 05 °° suorittamaan kytkintoiminto.
o Aloitettaessa, ohjaavan ajajan toimesta, resultanttivääntömomentti ^ 35 liittyvästä primaarisesta differentiaalipyörästöjärjestelmästä kytkettäisiin irti.
Siksi ei olisi mitään vääntömomenttia, joka siirretään ketjun kautta sisääntulo- 20 na yhteen sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän sisääntuloon. Suunnittelu sisältäisi samankaltaisen sisääntulo-coaster-kytkimen sisääntulo-yhteydelle sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän saman sisäntulon ja itse pyörästöjärjestelmän välissä. Tämä siis sallisi sekundaarisessa differen-5 tiaalipyörästöjärjestelmässä lautaspyörään liittyvän tietyn sisääntulon rullata. Voisi myös olla samanlainen mekanismi kuin sekundaarisen differentiaalipyö-rästöjärjestelmän pyörästön kotelon lukitseminen, alullepannen ohjaavan ajajan poikimissa ja kammissa, joka varmistaisi pyörästön kotelon lukitsemisen sekundaarisessa differentiaalipyörästöjärjestelmässä. Tämä siksi kestäisi, että 10 resultanttia lopullista vääntömomenttia, joka on peräisin sekundaarisesta diffe-rentiaalipyörästöjärjestelmästä, ei siirrettäisi navalle tai ajonavalle. Siitä syystä yksinkertaisella, mekaanisella, ergonomisella tavalla sisällyttäen tämä kytkin-mekanismi differentiaalipyörästöjärjestelmän kanssa voitaisiin suorittaa ja olisi käytettävissä vaiheittainen tapa kaikenlaisille samanlaisille ajoneuvoille.
15 Alan ammattihenkilölle on ilmeistä, että teknologian kehittyessä keksinnöllinen idea voidaan implementoida erilaisilla tavoilla. Keksintöä ja sen suoritusmuotoa ei ole rajoitettu yllä esitettyihin esimerkkeihin vaan voivat vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.
δ
(M
h-· o tn o
X
en
CL
Sj- cn oo in oo o o
(M

Claims (8)

1. Poljettava ajoneuvo (1), joka käsittää voimansiirtojärjestelmän (5), tunnettu siitä, että voimansiirtojärjestelmä (5) käsittää ainakin kaksi poljinparia (6, 6’), 5 ainakin yhden differentiaalipyörästöjärjestelmän (7) ja navan (8), jossa differentiaalipyörästöjärjestelmä (7) käsittää ensimmäisen pyörimis-voiman sisääntulon (9) ja toisen pyörimisvoiman sisääntulon (9’), jotka on järjestetty differentiaalipyörästöjärjestelmän (7) vastakkaisille puolille ja differenti-10 aalipyörästöjärjestelmän (7) pyörimisvoiman ulostulon (10), ensimmäinen poljinpari (6) on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde differentiaalipyörästöjärjestelmän (7) ensimmäiselle pyörimisvoiman sisääntulolle (9), toinen poljinpari (6’) on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman 15 lähde differentiaalipyörästöjärjestelmän (7) toiselle pyörimisvoiman sisääntulolle (9’) ja napa (8) on järjestetty siirtämään pyörimisvoima ainakin yhdestä dif-ferentiaalipyörästöjärjestelmästä (7) poljettavan ajoneuvon (1) ainakin yhteen pyörään (2, 3).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen poljettava ajoneuvo, tunnet- t u siitä, että voimansiirtojärjestelmä (5) käsittää ainakin yhden primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’), ainakin yhden sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7”), kolme tai useampia poljinpareja (6, 6’, 6”, 6”’) siten, että jokaiselle 25 primaariselle differentiaalipyörästöjärjestelmälle (7’) on kaksi poljinparia, ja ^ navan (8), jossa ™ ainakin yksi primaarinen differentiaalipyörästöjärjestelmä (T) käsit- 9 tää ensimmäisen pyörimisvoiman sisääntulon (9) ja toisen pyörimisvoiman si- LO o sääntulon (9’ järjestettyinä primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) 3. vastakkaisille puolille ja primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) pyö- ^ rimisvoiman ulostulon (10’), § ainakin yksi sekundaarinen differentiaalipyörästöjärjestelmä (7”) kä- o sittää ensimmäisen pyörimisvoiman sisääntulon (9) ja toisen pyörimisvoiman o ™ sisääntulon (9’) järjestettyinä sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän 35 (7”) vastakkaisille puolille ja sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän pyörimisvoiman ulostulon (10”), yksi poljinpari on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde kullekin primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) pyörimisvoiman sisääntulolle (9, 9’), 5 ja ainakin yksi pyörimisvoiman lähde ainakin yhden sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7”) pyörimisvoiman sisääntulolle (9, 9’) saadaan aikaan poljinparilla (6, 6’, 6”, 6”’), primaarisen differentiaalipyörästöjärjes-telmän (7’) pyörimisvoiman ulostulolla (10’) tai toisen sekundaarisen differenti-aalipyörästöjärjestelmän (7”) pyörimisvoiman ulostulolla (10”).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen poljettava ajoneuvo, tun nettu siitä, että voimansiirtojärjestelmä (5) käsittää ainakin yhden primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’), ainakin yhden sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7”), ainakin kolme poljinparia (6, 6’, 6”, 6”’) ja 15 navan (8), jossa primaarinen differentiaalipyörästöjärjestelmä (7’) käsittää ensimmäisen pyörimisvoiman sisääntulon (9) ja toisen pyörimisvoiman sisääntulon (9’) järjestettyinä primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) vastakkaisille puolille ja primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7) pyörimisvoiman 20 ulostulon (10), sekundaarinen differentiaalipyörästöjärjestelmä (7”) käsittää ensimmäisen pyörimisvoiman sisääntulon (9) ja toisen pyörimisvoiman sisääntulon (9’) järjestettyinä sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) vastakkaisille puolille ja sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7”) pyö-25 rimisvoiman ulostulon (10”), ensimmäinen poljinpari (6) on järjestetty saamaan aikaan pyörimis-o voiman lähde primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7) ensimmäiselle CM ^ pyörimisvoiman sisääntulolle (9), ^ toinen poljinpari (6’) on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman ° 30 lähde primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7) toiselle pyörimisvoi- | man sisääntulolle (9’), tj- primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7) pyörimisvoiman 05 g ulostulo (10’) on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde sekundaa- o risen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7”) ensimmäiselle pyörimisvoiman si- ^ 35 sääntulolle (9), kolmas poljinpari (6’) on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7”) toiselle pyörimis-voiman sisääntulolle (9’), ja napa (8) on järjestetty siirtämään pyörimisvoima sekundaarisesta differentiaalipyörästöjärjestelmästä (7”) poljettavan ajoneuvon (1) ainakin yh-5 teen pyörään (2, 3).
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen poljettava ajoneuvo (1), tunnettu siitä, että voimansiirtojärjestelmä (5) käsittää ainakin ensimmäisen ja toisen primaarisen differentiaalipyörästöjär-jestelmän (7’), 10 ainakin yhden sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7”), ainakin ensimmäisen (6), toisen (6’) kolmannen (6”) ja neljännen (6”’) poljinparin ja navan (8), jossa ensimmäinen primaarinen differentiaalipyörästöjärjestelmä (7’) käsit-15 tää ensimmäisen pyörimisvoiman sisääntulon (9) ja toisen pyörimisvoiman sisääntulon (9’) järjestettyinä ensimmäisen primaarisen differentiaalipyörästöjär-jestelmän (7’) vastakkaisille puolille ja ensimmäisen primaarisen differentiaali-pyörästöjärjestelmän (7’) pyörimisvoiman ulostulon (10’), toinen primaarinen differentiaalipyörästöjärjestelmä (7’) käsittää en-20 simmäisen pyörimisvoiman sisääntulon (9) ja toisen pyörimisvoiman sisääntulon (9’) järjestettyinä toisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) vastakkaisille puolille ja toisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (T) pyörimisvoiman ulostulon (10’), ainakin yksi sekundaarinen differentiaalipyörästöjärjestelmä (7”) kä-25 sittää ensimmäisen pyörimisvoiman sisääntulon (9) ja toisen pyörimisvoiman sisääntulon (9’) järjestettyinä sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän o (7”) vastakkaisille puolille ja sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän CM ^ (7”) pyörimisvoiman ulostulon (10”), ^ ensimmäinen poljinpari (6) on järjestetty saamaan aikaan pyörimis- ° 30 voiman lähde ensimmäisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (T) £ ensimmäiselle pyörimisvoiman sisääntulolle (9), ^ toinen poljinpari (6’) on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman σ> g lähde ensimmäisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) toiselle o pyörimisvoiman sisääntulolle (9’), ^ 35 kolmas poljinpari (6”) on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde toisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) ensimmäiselle pyörimisvoiman sisääntulolle (9), neljäs poljinpari (6”’) on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde toisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) toiselle pyörimisvoiman sisääntulolle, 5 ensimmäisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) pyö rimisvoiman ulostulo (10’) on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7”) ensimmäiselle pyörimisvoiman sisääntulolle (9’), toisen primaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7’) pyörimis-10 voiman ulostulo (10’) on järjestetty saamaan aikaan pyörimisvoiman lähde sekundaarisen differentiaalipyörästöjärjestelmän (7”) toiselle pyörimisvoiman sisääntulolle (9’), ja napa (8) on järjestetty siirtämään pyörimisvoima sekundaarisesta differentiaalipyörästöjärjestelmästä (7”) poljettavan ajoneuvon (1) ainakin yh-15 teen pyörään (2, 3).
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen poljettava ajoneuvo (1), t u n n e 11 u siitä, että differentiaalipyörästöjärjestelmä (7) käsittää kaksi lautaspyörää (12, 12’), jotka on järjestetty differentiaalipyöräs-töjärjestelmän (7) vastakkaisille puolille, lautaspyörien (12, 12’) ollessa järjes-20 tetty vastaanottamaan pyörivää sisääntulovoimaa eri pyörimisvoiman lähteistä, ainakin yhden kiertopyörän (14), joka on järjestetty lautaspyörien (12, 12’) väliin ja yhteyteen lautaspyörien (12, 12’) kanssa lautaspyörien (12, 12’) ja kiertopyörän (14) hammastuksella sillä tavalla, että kun lautaspyörät (12, 12’) pyörivät toistensa suhteen eri nopeuksilla niiden keskiakselin (RG) 25 ympäri, kiertopyörä (14) on järjestetty pyörimään sen keskiakselin (PG) ympäri, pyörästön kotelon (16), joka on järjestetty sulkemaan sisäänsä lau-5 taspyörät (12, 12’) ja kiertopyörän (14), pyörästön kotelon (16) ollessa tuettu CM ^ vasten lautaspyöriä (12, 12’) ja kiertopyörän (14) ollessa tuettu vasten pyöräs- ^ tön koteloa (16) siten, että kun ainakin yhteen lautaspyörään (12, 12’) kohdis- ° 30 tettu voima aiheuttaa lautaspyörien (12, 12’) pyörimisen, lautaspyörien (12, | 12’) pyöriminen aiheuttaa pyörästön kotelon (16) pyörimisen kiertopyörän (14) tuennan vasten pyörästön koteloa (16) avulla, O) °° ketjupyörän (22), joka on järjestetty yhteyteen pyörästön kotelon o (16) kanssa siten, että pyörästön kotelon (16) pyöriminen aiheuttaa ketjupyö- ^ 35 rän (22) pyörimisen pyörästön kotelon (16) kanssa saamaan aikaan differenti- aalipyörästöjärjestelmän (7) pyörimisvoiman ulostulon, ja keskiohjauselementin (24), joka on järjestetty yhteyteen lautaspyöri-en (12, 12’) kanssa saamaan aikaan keskitukirakenteen lautaspyörien 12, 12’) väliin differentiaalipyörästöjärjestelmän (1) rakenteen tukemiseksi.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen poljettava ajo-5 neuvo (1), t u n n e 11 u siitä, että voimansiirtojärjestelmä (5) edelleen käsittää ainakin yhden coaster-kytkimen (38), ainakin yhden kytkinlukitsimen (38) ja ainakin yhden pysäytysmekanismin (44) saamaan aikaan vapaapyörätoimin-non differentiaalipyörästöjärjestelmälle.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen poljettava ajoneuvo, tunnet-10 tu siitä, että coaster-kytkin (38) käsittää käyttöelementin (45), joka on yhdistettävissä ajoneuvon (1) kam-peen (43) ja on kykenevä pyörimään ainakin yhden sen oman akselin ympäri, kytkinelementin (47), joka on kykenevä liikkumaan kohti käyttöele-menttiä (45) ja poispäin käyttöelementistä (45) ja pyörimään ainakin yhden sen 15 oman akselin ympäri ja ajonavan (51) siten, että käyttöelementti (45) ja kytkinelementti (47) käsittävät välineet kytkeytymään toistensa kanssa siten, että käyttöelementti (45) ja kytkinelementti (47) ovat kykeneviä pyörimään yhdessä, ja että 20 kytkinelementti (47) käsittää välineet kytkeytymään ajonavan (51) kanssa kun käyttöelementti (45) ja kytkinelementti (47) ovat kytkeytyneinä toisiinsa, käyttöelementin (45), kytkinelementin (47) ja ajonavan (51) täten ollessa kykeneviä pyörimään yhdessä, ja että ajonapa (51) edelleen käsittää välineet kytkeytymään yhteen diffe-25 rentiaalipyörästöjärjestelmän (7) kanssa, jolloin ajoneuvon (1) kämmen (43) pyöriminen yhteen suuntaan aiheuttaa 5 kytkinelementin (47) kytkeytymään käyttöelementin (45) kanssa ja ajonavan (M ^ (51) kanssa voiman siirtämiseksi ajonavan (51) kautta differentiaalipyörästöjär- ^ jestelmään (7), ja että ajoneuvon (1) kämmen (43) pyöriminen vastakkaiseen ° 30 suuntaan aiheuttaa kytkinelementin (47) kytkeytymään irti yhteydestä käyttö- | elementin (45) kanssa ja yhteydestä ajonavan (51) kanssa kytkemään irti voi- mansiirto ajonavan (51) kautta differentiaalipyörästöjärjestelmälle (7). σ>
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen poljettava ajoneuvo, o tunnettu siitä, että pysäytysmekanismi (44) käsittää välineet estämään ^ 35 differentiaalipyörästöjärjestelmän (7) pyörästön kotelon (16) pyöriminen ja että kytkinlukitsin (39) on järjestetty ohjaamaan pysäytysmekanismin (44) toimintaa ja että kytkinlukitsin (39) käsittää käyttöelementin (59), joka on yhdistettävissä ajoneuvon kampeen (42’) ja joka on kykenevä pyörimään ainakin yhden sen oman akselin ympäri, kytkinelementin (61), joka on kykenevä liikkumaan kohti käyttöele-5 menttiä (59) ja poispäin käyttöelementistä (59) ja pyörimään ainakin yhden sen oman akselin ympäri, ja että käyttöelementti (59) ja kytkinelementti (61) käsittävät välineet kytkeytymään toistensa kanssa siten, että käyttöelementti (59) ja kytkinelementti (61) ovat kykeneviä pyörimään yhdessä, ja että 10 ajoneuvon (1) kämmen (42’) pyöriminen yhteen suuntaan aiheuttaa kytkinelementin (61) kytkeytymään käyttöelementin (59) kanssa ja samanaikaisesti pyörimään sen akselin ympäri, aiheuttaen pysäytysmekanismin (44) aktivoitumaan ja estämään voimansiirto differentiaalipyörästöjärjestelmästä (7) ja että ajoneuvon (1) kämmen (42’) pyöriminen vastakkaiseen suuntaan estää 15 käyttöelementtiä (59) ja kytkinelementtiä (61) kytkeytymästä toistensa kanssa, siten estäen pysäytysmekanismia (44) aktivoitumasta. δ (M i r-· o tn o X en CL Sj- cn oo in oo o o (M
FI20085894A 2008-09-23 2008-09-23 Poljettava ajoneuvo FI122382B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085894A FI122382B (fi) 2008-09-23 2008-09-23 Poljettava ajoneuvo

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085894 2008-09-23
FI20085894A FI122382B (fi) 2008-09-23 2008-09-23 Poljettava ajoneuvo

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20085894A0 FI20085894A0 (fi) 2008-09-23
FI20085894A FI20085894A (fi) 2010-03-24
FI122382B true FI122382B (fi) 2011-12-30

Family

ID=39852284

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20085894A FI122382B (fi) 2008-09-23 2008-09-23 Poljettava ajoneuvo

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI122382B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20085894A (fi) 2010-03-24
FI20085894A0 (fi) 2008-09-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6065580A (en) Heavy duty freewheel hub for bicycles
US10919599B2 (en) Bicycle having electric drive or auxiliary drive
US20130260958A1 (en) Clutch type driving mechanism for hybrid powered vehicle
US8646561B2 (en) Assembling structure for wheel and hub of electric bicycle
US20110120794A1 (en) Chain Gear, Vehicle Comprising a Chain Gear and Method for Transforming a motor Torque in a Vehicle
JP2016117489A (ja) 自転車のスプロケットアセンブリ
US4955627A (en) Five speed chainless drive for heavily loaded pedal powered tricycles
TW201302547A (zh) 用於腳踏車變速器的多鏈輪配置以及具此多鏈輪配置的後輪輪軸配置
US20230391420A1 (en) Drive unit for means of locomotion simultaneously drivable by human muscular strength and electric motors
US8308589B2 (en) Belt and chain drive with kidney-shaped traction mechanism
EP3049318B1 (en) Engine for the electrical propulsion of bicycles
US6352131B1 (en) Bicycle's power train
EP0807570B1 (en) Torque transmission device for power-assisted vehicle
CN110949597A (zh) 一种中置驱动装置和具有该装置的自行车
JP2024028573A (ja) 駆動ユニットおよび電動アシスト自転車
CA2812588A1 (en) Universal low-friction bicycle hub transmission
US20240101219A1 (en) Means of transport that can be simultaneously driven electromotively and by human muscular power
FI122382B (fi) Poljettava ajoneuvo
US6983948B2 (en) Human powered device with removable flywheel power unit
EP4048580B1 (en) A drive system for a side mounted cycle wheel
CN201971124U (zh) 一种自行车中轴行星齿轮变速装置
CN106828762B (zh) 轮毂电机结合轴传动的自行车驱动系统
FI122384B (fi) Differentiaalipyörästöjärjestelmä poljettavaan ajoneuvoon
JP2013139242A (ja) 電動補助人力車両用ハブユニットおよび電動補助人力車両
US20240217621A1 (en) Traction mechanism unit, single or multi-track vehicle with traction mechanism unit, method for assembling and operating a vehicle, method for avoiding pedal kickback in a vehicle, method for transmitting a drive torque of a single or multi-track vehicle, and method for eliminating interaction between a drive train with a traction mechanism unit and a suspension/damping device in a single or multi-track vehicle

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

Free format text: TAMPEREEN AMMATTIKORKEAKOULU

FG Patent granted

Ref document number: 122382

Country of ref document: FI