FI122269B - Ruokintavirike - Google Patents

Ruokintavirike Download PDF

Info

Publication number
FI122269B
FI122269B FI20095738A FI20095738A FI122269B FI 122269 B FI122269 B FI 122269B FI 20095738 A FI20095738 A FI 20095738A FI 20095738 A FI20095738 A FI 20095738A FI 122269 B FI122269 B FI 122269B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
feeding
feed
groove
projections
stimulating
Prior art date
Application number
FI20095738A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20095738A (fi
FI20095738A0 (fi
Inventor
Timo Nevalainen
Original Assignee
Tapvei Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tapvei Oy filed Critical Tapvei Oy
Priority to FI20095738A priority Critical patent/FI122269B/fi
Publication of FI20095738A0 publication Critical patent/FI20095738A0/fi
Publication of FI20095738A publication Critical patent/FI20095738A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122269B publication Critical patent/FI122269B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K5/00Feeding devices for stock or game ; Feeding wagons; Feeding stacks
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23KFODDER
    • A23K50/00Feeding-stuffs specially adapted for particular animals
    • A23K50/50Feeding-stuffs specially adapted for particular animals for rodents

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Birds (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Feeding And Watering For Cattle Raising And Animal Husbandry (AREA)

Description

RU OKINT A VIRIKE
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen ruokintavi-rike jyrsijöille.
Lemmikkieläiminä ja/tai koe-eläiminä olevia eläimiä ja myös jyrsijöitä hoidettaes-5 sa on ongelmana, että eläimet saavat ruokaa liian helposti, koska ruokaa on saatavissa koko ajan. Kun eläinten tilat ovat suhteellisen pieniä, jää niiden liikkuminen vähäisemmäksi kuin vapaana olevilla lajitovereillaan. Usein eläimillä on myös liian vähän tekemistä. Häkissä elävä eläin lihoo helposti, jos se saa ravintoa rajoituksetta. Tällöin eläimen elinaika lyhenee merkittävästi. Lajille ominainen toiminta, 10 kuten jyrsijälajeille jyrsintä, on myös eläimien hyvinvoinnin kannalta hyvin tärkeää, koska se pitää eläimet virkeänä eivätkä ne pitkästy.
On olemassa erilaisia rehuvirikkeitä, jotka perustuvat puusta tai muista, tarkoitukseen sopivista materiaaleista valmistettuihin lautoihin, pahkoihin, palkkeihin tai vastaaviin tuotteisiin tehtyihin reikiin upotettuun ruokaan. Tällaiset rehuvirikkeet 15 on valmistettu tyypillisesti poraamalla puumateriaalin umpireikiä ja täyttämällä nämä reiät ruoka-aineksella. Tarkoituksena on, että kun eläimet joutuvat tekemään työtä saadakseen ruoka-aineksen esille ja syötäväksi, niillä on tekemistä, eivätkä ne syö liikaa.
Kuitenkin nykyisiin ratkaisuihin liittyy ongelmia. On osoittautunut, että kun eläi-20 met saavat jyrsittyä jonkin reiän ja siinä olevan ruuan esiin, ne pystyvät vetämään tai muulla tavoin poistamaan ruoka-aineksen koko reiästä, jolloin eläimet saavat moan esille helpommin kuin on tarkoitus.
Eräänä ongelmana on se, että nykyisissä rehuvirikkeissä moka on sijoitettu lautaan 5 porattuihin reikiin, jotka ovat kokonaan laudan sisällä. Pienet jyrsijäeläimet eivät ^ 25 pysty jyrsimään rei’issä olevaa rehua esiin, joten nämä rehuvirikkeet eivät sovellu 9 käytettäväksi näille lajeille.
tn cv x Keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin mokintavirike, jolla poistetaan nykyisiin mokintalautoihin tai vastaaviin liittyviä epäkohtia. Erityisesti keksinnön tarkoituk-m sena on tuoda esiin mokintavirike, josta eläin ei saa moka-ainesta esille helposti, g 30 vaan se joutuu työskentelemään eli jyrsimään saadakseen ruoka-aineksen esille.
° Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin mokintavirike, joka soveltuu erilai sille jyrsijälajeille.
2
Keksinnön tarkoitus saavutetaan ruokintavirikkeellä, jolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa
Keksinnön mukaisessa ruokintavirikkeessä rehu on sijoitettu ruokintavirikkeeseen muodostettuihin uriin. Lisäksi urat on varustettu ulokkeilla ruuan liikkumisen es-5 tämiseksi urassa. Tällöin eläin ei voi irrottaa rehua nostamalla tai vetämällä sitä urasta, koska rehu ei pääse irtoamaan urasta ennen kuin uran ympärillä oleva puuaines on jyrsitty kokonaan pois. Näin ollen eläin joutuu jyrsimään uran esiin saadakseen ruoka-aineksen esille.
Ruokintavirikkeen käytön tarkoituksena on saada annostelluksi eläimelle, ja erityi-10 sesti jyrsijälle, rehua niin että eläin ei liho, vaan saa tarvitsemansa ravinnon tehdessään lajille ominaista työtä, jyrsimistä. Ruokintavirike helpottaa myös eläimen hoitoa, koska lautaan voidaan varastoida helposti eläimen tarvitsema noin viikon rehumäärä. Ruokintavirikettä käytettäessä häkki pysyy puhtaana, kun ylimääräistä rehua ei ole häkissä. Lisäksi ruokintavirikelaudoista voidaan muodostaa myös επί 5 laisia rakenteita, jotka toimivat eläimen suojapaikkoina ja luovat eläimelle turvallisuuden tunteen. Rakenteet toimivat myös virikkeellisenä ympäristönä, jossa eläin voi liikkua ja kiipeillä.
Ruokintalaudan uran rakenne helpottaa ruokintalaudan käsittelyä, kun sen urat on täytetty rehulla, koska tällöin rehu ja erityisesti rehupelletit pysyvät paikallaan 20 haittojen, esim. pidätyskohoumien, ansiosta. Silloin kun urat on muodostettu ruokintavirikkeen pintaan niin, että osa urasta ja siinä oleva rehu ovat ruokintavirikkeen pinnalla näkyvissä, on rehu urassa koko ajan eläimen nähtävillä, mutta se ei saa rehua nostettua urasta, koska uran muoto ja ulokkeet, kuten esim. pidätysko-houmat, estävät rehupelletin liikkumisen.
o 25 Rakenteen etuna on myös tuotteen eli rehuvirikkeen käsiteltävyyden paraneminen, ob kun rehun pysyy tiiviisti urissa. Etuna on myös se, että ulokkeet mahdollistavat
O
J, ruokintavirikkeen käytön myös ilman autoklavointia, mikä vielä lisää rehun kiin- ^ nittymistä laudan uraan. Tarvittaessa ruokintavirike voidaan autoklavoida, jos ha- £ lutaan ehdotonta puhtautta. Rehun säilyvyys heikkenee merkittävästi kun se on ol- oo 30 lut autoklaavissa, joten keksinnön mukaisen ruokintavirikkeen säilyvyys paranee, [n kun ruokintavirike voidaan toimittaa asiakkaalle valmiiksi panostettuna ja autokla- § vointi tehdään vasta ennen ruokintalaudan käyttöä.
(M
Seuraavaksi keksintöä selvitetään tarkemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa 3 kuva 1 esittää erästä sovellusta keksinnön mukaisesta ruokintavirikkeestä päältä katsottuna, kuva 2 esittää kuvan 1 mukaista ruokintavirikettä poikkileikattuna A-A, kuva 3 esittää erästä toista sovellusta ruokintavirikkeessä käytettävästä urasta 5 poikkileikattuna, ja kuva 4 esittää erästä kolmatta sovellusta ruokintavirikkeessä käytettävästä urasta poikkileikattuna.
Kuvien 1 ja 2 mukainen ruokintavirike 1 on valmistettu puusta ja se on lautamai-nen kappale. Siihen on muodostettu uria 2 ja uriin on sijoitettu rehua. Lisäksi urat 10 2 on varustettu ulokkeilla 3 ruuan liikkumisen estämiseksi urassa. Ulokkeet 3 ovat uran pinnasta sisäänpäin ulottuvia pidätyskohoumia tai muunlaisia ulokkeita tai vastaavia. Tässä sovelluksessa ulokkeet 3 ovat uran pituussuuntaisia kohoamia, muunlaisia ulokkeita tai vastaavia. Urat 2 on muodostettu laudan molemmille puolille ruokintavirikkeen pintaan niin, että osa urasta ja siinä oleva rehu ovat ruokin-15 tavirikkeen pinnalla näkyvissä.
Urat voivat ruokintavirikkeen eri sovelluksissa on olla erilaisia ja erimuotoisia, mutta ne muotoillaan aina niin, ettei rehu pääse irtoamaan siitä ennen kuin urien ympärillä oleva puuaines on jyrsitty kokonaan pois. Esimerkiksi kuvien 1-3 mukaisissa pyöreissä urissa haitat voivat olla molemmilla sivuilla. Kuvan 4 mukaises-20 sa sovelluksessa ura on kolmion muotoinen, jolloin kolmion leveä sivu on uran pohjalla jolloin uran muoto itsessään muodostaa ruuan poistamista estävän ulokkeen. Kolmion muotoisessa urassa voidaan uran pohjanurkat pyöristää jolloin ne muodostavat uran suuntaista liikettä estävät ulokkeet kun teräväkulmainen rehu-ς pelletti työnnetään uraan. Muissa sovelluksissa ura voi olla jonkin muun monikul- ^ 25 mion muotoinen ja monikulmion kulmat tai osa niistä tai niiden pyöristykset toi- 9 mivat ulokkeina.
tn
(M
x Keksinnön eri sovelluksissa ura on erilaisilla syvyyksillä ruokintavirikkeen pinnas- ta. Kuvien 1 ja 2 mukaisessa sovelluksessa urat on valmistettu niin, että ne ovat oo osittain pinnassa ja selvästi pinnalta näkyvissä. Kuvan 3 mukaisessa sovelluksessa g 30 puuhun on valmistettu reiät, jotka on yhdistetty urilla ruokintavirikkeen pinnalle ° niin, että ne näkyvät ruokavirikkeen pinnalle. Uran syvyyden säädöllä ja muodolla on mahdollisuus vaikuttaa rehun saatavuuteen ja näin eläinten lihomiseen. Uran syvyyttä säätämällä ja muotoilemalla uraa rehun saatavuus saadaan sopivaksi eri ikäisille ja eri lajin eläimille. Esimerkiksi kolmion muotoisessa urassa rehupinta- 4 ala kasvaa syvemmälle mentäessä ja pyöreässä uran muodossa suurin rehupinta-ala on urasyvyyden keskivaiheilla.
Ruokintavirikkeestä voidaan valmista eri mittaisia ja eri muotoisia versioita. Se voi olla esim. laudasta valmistettava, metri tavarana myytävä tuote, jossa on rehut ja 5 läpikulkuaukot valmiina. Tällöin asiakas voi katkaista halutun mittaisia paloja ja asetella niitä ristikkäin tai haluamallaan tavalla häkin koon ja halutun rakenteen mukaan.
Urat voidaan tehdä lautaan niin että ne ovat samalla kohtaa eri puolilla lautaa, jolloin lauta on helppo katkaista miltä kohtaa tahansa.
10 Toisissa sovelluksissa urat voivat olla eri kohdilla mutta niin syvällä että laudan syyrakenne katkeaa uran kohdalta, jolloin lauta on helppo katkaista ilman työkalua käsin taivuttamalla.
Toisissa sovelluksissa ainakin osa ulokkeista on uran poikittaissuuntaisia ulokkeita tai vastaavia.
15 Keksintöä ei rajata esitettyihin edullisiin sovelluksiin, vaan se voi vaihdella patenttivaatimuksien muodostaman keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
δ
(M
CO
cp
LO
(M
X
CC
CL
CO
CO
r- uo σ> o o
(M

Claims (7)

1. Ruokintavirike (1) jyrsijöille, joka on valmistettu puusta ja johon muodostettuihin uriin (2) on sijoitettu rehua, tunnettu siitä, että urat (2) on varustettu ulokkeilla (3) ruuan liikkumisen estämiseksi urassa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ruokintavirike, tunnettu siitä, että ulokkeet (3) ovat uran pinnasta sisäänpäin ulottuvia ulokkeita tai vastaavia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen ruokintavirike, tunnettu siitä, että ulokkeet (3) ovat uran pituussuuntaisia ulokkeita.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen ruokintavirike, tunnettu siitä, että 10 ainakin osa ulokkeista (3) on uran (2) poikittaissuuntaisia ulokkeita tai vastaavia.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen ruokintavirike, tunnettu siitä, että urat (2) on muodostettu ruokintavirikkeen (1) pintaan niin, että osa urasta ja siinä oleva rehu ovat ruokintavirikkeen pinnalla näkyvissä.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen ruokintavirike, tunnettu siitä, että 15 ruokintavirike (1) on laudan muotoinen, ja että urat (2) on muodostettu laudan molemmille puolille.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen ruokintavirike, tunnettu siitä, että urat (2) ovat laudan eri puolilla vastakkaisilla kohdilla. δ cv CO cp m cv X cc CL CO CO I'-- uo CD o o (M
FI20095738A 2009-06-30 2009-06-30 Ruokintavirike FI122269B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095738A FI122269B (fi) 2009-06-30 2009-06-30 Ruokintavirike

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20095738A FI122269B (fi) 2009-06-30 2009-06-30 Ruokintavirike
FI20095738 2009-06-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20095738A0 FI20095738A0 (fi) 2009-06-30
FI20095738A FI20095738A (fi) 2010-12-31
FI122269B true FI122269B (fi) 2011-11-15

Family

ID=40825443

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20095738A FI122269B (fi) 2009-06-30 2009-06-30 Ruokintavirike

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI122269B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20095738A (fi) 2010-12-31
FI20095738A0 (fi) 2009-06-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2880173T3 (es) Línea tecnológica para la cría o reproducción de insectos, sistema modular de estas líneas tecnológicas, método y uso del mismo
CY1116674T1 (el) Παραγωγη ζωντανων «μινι-προνυμφων» εντομων και η χρηση τους για την διατροφη ιχθυων ενυδριου, γονων ιχθυοτροφειου και ζωων συντροφιας
NZ713223A (en) Protective device for animal breeding, such as the breeding of fish, mussels or molluscs
FI122269B (fi) Ruokintavirike
Salte et al. Fatal acetylcholinesterase inhibition in salmonids subjected to a routine organophosphate treatment
DE202016104912U1 (de) Beschäftigungsvorrichtung für den Einsatz in einer Geflügeltierhaltung und/oder -aufzucht
KR20120005614A (ko) 모기 유충 살충 박스
Husen et al. Anaesthetic efficacy of MS‐222 and AQUI‐S® in advanced size fry of rohu, Labeo rohita,(Hamilton‐Buchanan)
Ogamba et al. Effects of dimethyl 2, 2-dichlorovinyl phosphate on the sodium, potassium and calcium content in the kidney and liver of Clarias gariepinus
JP5676736B2 (ja) 木材ベースのシロアリ用ベイトシステム
WO2016187198A3 (en) Methods of agent delivery into eggs of egg-producing aquatic animals
US20190075763A1 (en) Fishtreat
Borkovcová et al. Endoparasitoses of fallow deer (Dama dama) in game-park in South Moravia (Czech Republic)
US20120152173A1 (en) Apparatus for feeding wildlife especially deer
Wiewiora et al. Diatomaceous earth in the prevention of worm infestation in purebred pigeons
FI120289B (fi) Rehuvirike koe-eläinjyrsijöille
KR20170003852A (ko) 지네 산란통과 이를 이용한 지네 사육장치
Batool et al. Behavioral and Hematological Alterations in Grass Carp (Ctenopharyngodon idella) Exposed to Bifenthrin.
DE1188860B (de) Futterstofffreie Koeder zur Bekaempfung von Nagetieren
Bedlinska et al. Organic poultry farming
Omuwa et al. Acute toxicity of liquid organic fertilizer to juveniles of Clarias gariepinus
ES1284454U (es) Trampa para los Pequeños Escarabajos de la Colmena
DE102009053902B4 (de) Vorrichtung zur Bekämpfung von Käfern mit entomopathogenen Nematoden
US704963A (en) Poultry-perch.
KR101306595B1 (ko) 애완동물용 복층 사육장

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122269

Country of ref document: FI

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: TAPVEI ESTONIA OUE

MM Patent lapsed
P71A Reinstatment acc. sect. 71a patents act