FI122062B - Henkilökuljetin - Google Patents

Henkilökuljetin Download PDF

Info

Publication number
FI122062B
FI122062B FI20090342A FI20090342A FI122062B FI 122062 B FI122062 B FI 122062B FI 20090342 A FI20090342 A FI 20090342A FI 20090342 A FI20090342 A FI 20090342A FI 122062 B FI122062 B FI 122062B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
guide
passenger conveyor
guide surface
resilient
guide member
Prior art date
Application number
FI20090342A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20090342A0 (fi
FI20090342A (fi
Inventor
Jorma Mustalahti
Arttu Hult
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20090342A priority Critical patent/FI122062B/fi
Publication of FI20090342A0 publication Critical patent/FI20090342A0/fi
Priority to PCT/FI2010/050723 priority patent/WO2011033178A1/en
Publication of FI20090342A publication Critical patent/FI20090342A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI122062B publication Critical patent/FI122062B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B23/00Component parts of escalators or moving walkways
    • B66B23/14Guiding means for carrying surfaces
    • B66B23/147End portions, i.e. means for changing the direction of the carrying surface
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B23/00Component parts of escalators or moving walkways
    • B66B23/14Guiding means for carrying surfaces

Landscapes

  • Escalators And Moving Walkways (AREA)

Description

HENKILÖKULJETIN KEKSINNÖN ALA
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-5 osassa määritelty henkilökuljetin.
KEKSINNÖN TAUSTA
Tunnetun tekniikan mukaisissa liukuporras ja -käytävä-järjestelyissä ihmisiä liikutetaan peräkkäisillä kul-jetinelementeillä, kuten paleteilla tai askelmilla, jotka 10 muodostavat yhtenäisen liikkuvan radan. Kuljetinelemen-tit on yleensä kytketty toisiinsa voimansiirtoketjulla, jota vetämällä niitä liikutetaan. Ketju voi olla kytketty kuljetinelementtiin vaikkapa kuljetinelementin keskiosaan kytketyn tapin välityksellä, joka tappi on laakeroitu 15 pyöriväksi kuljetinelementtirungon suhteen. Kuljetin- elementtirata käsittää yläpuolisen rataosuuden eli kuljetinosan, jolla matkustajat voivat seistä tai kävellä ja alapuolisen rataosuuden eli paluuosan, jonka paluuosan kuljetinelementit liikkuvat kuljetinosalla olevien kulje-20 tinelementtien alapuolella ja niiden suhteen vastakkai seen suuntaan. Kuljettimen molemmissa päissä on järjestely kuljetinelementtien suunnan kääntämiseksi ja siirtämiseksi kuljetinosan ja paluuosan välillä. Kuljetinelementin siirtämisessä kuljetinosan ja paluuosan välillä se 25 ohjataan kulkemaan kaarevaa rataa kunnes sen liikesuunta ^ on kääntynyt haluttuun suuntaan. Yleisimmin tämä tehdään ^ niin, että taittopyörä kääntää voimansiirtoketjun to 9 liikesuunnan, johon ketjuun kukin kuljetinelementti on ^ kiinnitetty, jolloin paletti kokee liikesuunnan a. 30 ympyräkaaren mukaisen liikeradan suunnanvaihtoalueella.
CL
^ Kuljetinelementin keskipakovoimat ovat kääntäen ver- § rannollisia sen taittosäteeseen, jolloin pienestä sä-
O
^ teestä seuraa suunnanvaihtoalueella suuria keskipakovoi mia, jotka täytyy voittaa, jotta kuljetinelementti 35 saadaan ohjattua haluttua kaarevaa rataa. Ongelmana 2 tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa on ollut, että siirtyessään yläradalta alaradalle kuljetinelementti kohdistaa sitä ohjaaviin ja tukeviin rakenteisiin voimakom-ponentin, joka saattaa synnyttää tärinää tai melua.
5 Yleensä voimansiirtoketju ja sen taittopyörä tuottavat osan kuljetinelementin ohjaamiseen ja tukemiseen tarvittavista voimista. Tämän lisäksi kuljetinelementin käsittää yleensä ohjainosan, joka siirtyy johdeosan ohjaamaksi jossain vaiheessa suunnanvaihtoa, esim.
10 kaarevalla radalla ollessaan tai heti sen jälkeen käännyttyään tasaiselle osuudelle. Ongelmia on ilmennyt erityisesti ratkaisuissa, joissa kuljetinelementin ohjainrulla iskeytyy suunnanvaihdon yhteydessä kontaktiin sitä ohjaavan johdeosan kanssa, sillä ohjainrullaan ja 15 johdeosaan aiheutuu suuri impulssi, joka voi nopeuttaa toisiinsa osuvien osien kulumista ja aiheuttaa melua.
KEKSINNÖN TARKOITUS
Keksinnön tarkoituksena on poistaa mm. edellä mainittuja tunnettujen ratkaisujen epäkohtia. Erityisesti keksinnön 20 tarkoituksena on tuottaa entistä kehittyneempi henkilö-kuljetin, edullisesti liukukäytävä, liukuporras tai vastaava. Keksinnön tarkoituksena on tuottaa mm. yksi tai useampi seuraavista eduista: 25 - Saavutetaan henkilökuljetin, jonka kuljetinelementti kohdistaa suunnanvaihtoalueella sitä ohjaaviin ja q tukeviin rakenteisiin, kuten esimerkiksi C\j ^ voimansiirtoketjuun ja/tai voimansiirtoketjun ? taittopyörään aiempaa pienempiä voimia, co 30 - Saavutetaan henkilökuljetin, jossa kuljetinelementin jr suunnanvaihtoalueella kul j etinelementin ja sitä ^ ohjaavan johdeosan välisten iskujen ja tukivoiman $> muutoksien haittavaikutuksia voidaan vähentää, o o - Saavutetaan henkilökuljetin, jonka aiheuttama melu o 0X1 35 on entistä vähäisempi.
- Saavutetaan henkilökuljetin, jolla voidaan vaimentaa paletin nostamisesta aiheutavaa värähtelyä/tärinää.
3 - Saavutetaan henkilökuljetin, jonka ajomukavuus on aiempaa parempi.
- Saavutetaan henkilökuljetin, jonka osien kulumista voidaan vähentäää ja käyttöikää parantaa.
5 - Saavutetaan henkilökuljetin, jolta vaadittu valmistustarkkuus on aiempaa pienempi.
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Keksinnön mukaiselle henkilökuljettimelle voidaan sanoa 10 olevan tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa on esitetty. Keksinnön muille sovellusmuodoille on tunnusomaista se, mitä muissa patenttivaatimuksissa on esitetty. Keksinnöllisiä sovellusmuotoja on myös esillä tämän hakemuksen 15 selitysosassa ja piirustuk-sissa. Hakemuksessa oleva keksinnöllinen sisältö voidaan määritellä myös toisin kuin jäljempänä olevissa patenttivaatimuksissa tehdään. Keksinnöllinen sisältö voi muodos-tua myös useammasta erillisestä keksinnöstä, erityisesti jos keksintöä 20 tarkastellaan ilmaistujen tai implisiittis-ten osatehtävien valossa tai saavutettujen hyötyjen tai hyötyryhmien kannalta. Tällöin jotkin jäljempänä olevien patenttivaatimusten sisältämät määritteet voivat olla erillisten keksinnöllisten ajatusten kannalta tarpeet-25 tornia. Keksinnön eri sovelluste piirteitä voi kek sinnöllisen perusajatuksen puitteissa soveltaa toisten sovellusten yhteydessä.
δ c\] , ^ Keksinnön mukaisesti henkilökuljetin, erityisesti liuku- ? käytävä, liukuporras tai vastaava, käsittää joukon kulje- co T- 30 tinelementtejä, kuten paletteja askelmia tai vastaavia fr henkilöiden kannattelemiseksi ja siirtämiseksi, jotka on Q- ^ järjestetty peräkkäin ja muodostavat päättymättömän ra- g dan, joka rata käsittää ylärataosuuden ja alarataosuuden, o ja kuljetinelementtien suunnanvaihtoalueen, jossa olles- o , , 35 saan kuljetinelementti on järjestetty siirtymään ylärataosuuden ja alarataosuuden välillä, ja suunnan- 4 vaihtoalueella johdeosan, joka on järjestetty tuottamaan johdeosan ohjaamana kulkevaan kuljetinelementtiin kuljetinelementtiä ohjaavaa tukivoimaa. Mainittu suunnanvaihtoalueella oleva johdeosa on joustava. 5 Johdeosa on näin järjestetty/järjestettävissä joustavuudellaan vaimentamaan kuljetinelementin ja johdeosan välisiä iskuja ja/tai tukivoiman muutoksia. Joustava johdeosa lisäksi ottaa kannateltavakseen ainakin osan kuljetinelementin painosta ja tuottaa ohjaamiseen 10 tarvittavaa tukivoimaa, jolloin muille näitä tehtäviä tekeville liukukäytävän osille aiheutuvat voimat ovat aiempaa pienempiä.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosan ohjauspinta 15 käsittää ainakin osuuden, joka vetäytyy ohjainosan ohjauspintaosuutta vasten kohdistaman voiman vaikutuksesta. Tämä vetäytyminen tapahtuu edullisesti kun mainittu ohjauspintaan kohdistettu voima kasvaa, edullisimmin ohjauspinta vetäytyy (ainakin ohjainosan 20 kanssa kontaktiinsiirtymishetkellä) tuottaen kuitenkin jatkuvasti tukivoimaa ohjainosaan.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosa on joustava sillä tavalla, että johdeosa, erityisesti johdeosan 25 ohjauspinta, muuttaa hetkellisesti palautuvasti muotoaan johdeosaa vasten tukeutuvan ohjainosan voimasta. Tällöin ainakin johdeosan ohjauspinnan osuus P1 (tarvittaessa >- kuitenkin ohjauspinta SI kokonaisuudessaan) on sellainen ° että se pääsee johdeosan joustosta johtuen vetäytymään § 30 sen kanssa kontaktiin siirtyneen ohjainosan voimasta <o samalla kuitenkin vastustaen ohjauspinnan vetäytymistä.
x tr
Keksinnön eräässä sovellutuksesa kul] etxnelementti käsittää ohjainosan, edullisesti pyörän tai co § 35 liukuelementin, ja suunnanvaihtoelueella o kuljetinelementti siirretään niin, että ohjainosa siirtyy kontaktiin joustavan johdeosan ohjauspinnan kanssa.
5
Keksinnön eräässä sovellutuksessa joustavan johdeosan oh-jauspinta muodostaa pysyvästi olennaisesti jatkuvan oh-jauspinnan yhdessä alaradan johteen ohjauspinnan kanssa.
5 Keksinnön eräässä sovellutuksessa ohjainosa liukuu ja/tai pyörii johdeosan ohjauspinnan myötäisesti.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosa palautuu peräkkäisten kuljetinelementtien tuentojen välillä aina 10 samaan asentoon.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa ainakin ohjauspinta- osuuden kohta (Cl), johon ohjainosa osuu sen siirtyessä suunnanvaihtoalueella ollessaan ensikertaa kontaktiin 15 joustavan johdeosan, kanssa, ehtii aina palautua samaan asentoon ennen seuraavan ohjainosan osumista kohtaan.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosa on (jousto- liikettä lukuunottamatta) olennaisesti paikallaan pysyvä.
20
Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosa tukee ja ohjaa ohjainosaa ohjainosan kulkeman päättymättömän radan ulkopuolelta päin.
25 Keksinnön eräässä sovellutuksessa mainittu johdeosa on järjestetty ohjainosan ohjaamiseksi ja tukemiseksi tuottamaan ohjainosaan ylöspäin suuntautuvan voimakom-ponentin, ja että suunnanvaihtoalueella kuljetinelementti ^ siirretään niin, että ohjainosa siirtyy asemasta I, jossa g 30 johdeosa ei kohdista ohjainosaan ylöspäin suuntautuvaa i to tukivoimaa, asemaan II, jossa johdeosa kohdistaa x ohjainosaan ylöspäin suuntautuvaa tukivoimaa, cc
CL
Keksinnön eräässä sovellutuksessa alaradan johteen co o 35 ohjauspinta on joustavan johdeosan ohjauspinnan jatkeena.
o o
(M
6
Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosan ohjauspinta käsittää lisäksi osuuden, joka ei vetäydy ohjainosan tukeutuessa sitä vasten.
5 Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosan ohjauspinta on horisontaali joustamattomassa/joustosta palautuneessa asemassa ja joustaneessa asemassa horisontaalista poikkeava.
10 Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosan ohjauspinta on horisontaali kun kuljetinelementti siirtyy kontaktiin ohjauspinnan kanssa.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosa käsittää 15 levyn, jonka pinta muodostaa ohjauspinnan (SI) ohjainosalle.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosan (21) ohjauspinnan (SI) käsittävä osa on jousiterästä. Näin 20 kyseinen osa (17) käyttäytyy jousimaisesti ja sen käyttöikä on pitkä.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosan jousto on aikaansaatu levyn taipumisella, edullisesti samassa 25 tasossa kuin ohjainosan pyörähdystaso suunnanvaihdossa taittopyörän ympäri.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa levy on järjestetty o taipumaan ohjainosan osuessa levyä vasten. Levy <o 30 taipuminen pehmentää ohjainosan levyn kannatukselle o ^ siirtymistapahtumaa ja tuottaa joustoa. Levy on edullisesti jousiterästä.
X
tr
CL
cm Keksinnön eräässä sovellutuksessa johdeosan o 35 muodonmuutoksen vastustus on epälineaarinen, edullisesti
CD
§ taivutuksen lisääntyessä voimistuva.
CM
7
Keksinnön eräässä sovellutuksessa levyn ohjauspintaa vastakkaisella taustapuolella on elastinen tukielementti, edullisesti elastomeeria. Tällöin elastomeeriosa voi toimia iskunvaimentajana ja samalla tuottaa ohjauspinnan 5 käsittävälle osalle joustavan tuennan.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa levy on pitkänomainen ja käsittää ensimmäisen pään ja toisen pään ja on kiinnitetty ensimmäisestä päästään kiinteästi paikallaan pysyit) vään osaan kuten henkilökuljettimen runkoon ja toisesta päästään liikkuvasti paikallaan pysyvään osaan kuten henkilökuljettimen runkoon.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa levy on tuettu toisesta 15 päästään joustavan elimen, edullisesti jousen (esim. kierrejousi), välityksellä, levyn pituussuuntaisen liikkeen mahdollistamiseksi.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa se käsittää ensimmäistä 20 materiaalia olevan ohjauspinnan käsittävän osan ja toista materiaalia olevan, ohjauspinnan käsittävää osaa tukevan joustavan tukiosan, joka ohjauspinnan käsittävä osa on edullisesti olennaisen ohut ja taipuisa metallilevy ja joka tukiosa on edullisesti elastomeeria, kuten 25 esimerkiksi kumia.
Keksinnön eräässä sovellutuksessa ohjainosa siirtyy kontaktiin joustavan johdeosan kanssa, erityisesti pinnan ^ P1 kanssa, suunnanvaihdon kaarevan radan loppuvaiheessa, i g 30 erityisesti kun ohjainosan liikesuunta on korkeintaan 10 i co astetta vaakasuunnasta.
x cc ....
Keksinnön eräässä sovellutuksessa ohjainosa siirtyy kontaktiin joustavan johdeosan kanssa, erityisesti pinnan co o 35 pi kanssa, suunnanvaihdon kaarevan radan loppuvaiheessa, o erityisesti kun ohjainosan liikesuunta on kääntynyt tai jo kääntynyt (ohittanut kohdan jossa ohjainosa liikkuu suoraan alaspäin).
8
KUVIOLUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 5 Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen henkilökuljettimen periaatetta kolmiulotteisesti kuvattuna.
Kuvio 2a esittää kuvion 1 mukaisen henkilökuljettimen suunnanvaihtoalueen sivulta kuvattuna.
Kuvio 2b esittää suurennoksen kuvion 2a yksityiskohdasta. 10 Kuvio 3a esittää sivulta kuvattuna kuvioissa l-2b esitetyn joustavan johdeosan.
Kuvio 3b esittää kolmiulotteisesti kuvattuna kuvioissa 1-3a esitetyn joustavan johdeosan.
15 KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuviossa 1 on esitetty keksinnön mukainen henkilökul-jetin 1. Henkilökuljetin 1 on liukukäytävä, jossa matkustajia kuljettavat kuljetinelementit, eritetyssä ratkaisussa paletit 11) on järjestetty liikkumaan rullien 16 20 varassa johteilla. Paletit 11 on järjestetty olennaisesti ehyen kuljetuspinnan muodosta-miseksi lähekkäisesti peräkkäin (esitetty vain osa pale-teista) ja yhdistetty voimansiirtoketjuun tai vastaavaan 2 kytkinelimillä 15, joka voimansiirtoketju tai vastaava 2 (esim. nivelketju 25 tai hihna) on järjestetty liikuttamaan paletteja 11 moottorista 3 välitettävällä voimalla. Voimansiirtoketju 2 on muodostettu päättymättömäksi lenkiksi ja kiertää δ kääntöelementit 5 ja 6, jotka ovat edullisimmin c\i £ hammaspyöriä, ja joiden ympäri kiertäessään ketju kääntää o ^ 30 paletin kulkusuunnan ja samalla siirtää paletin yläradan U ja alaradan L välillä eli kuljetinosan ja paluuosan
X
£ välillä. Henkilökuljetin 1 käsittää lisäksi yläradan cm johteet G1 ja alaradan johteet G2, joiden johteiden g myötäisesti kuljetinelementit 11 on ohjattu tuetusti o 35 kulkemaan, esim. ohjaamalla johteella kuljetinelementin ^ ohjainosaa 16 (esitetyssä suoritusmuodssa ohjainrulla).
9
Henkilökuljetin 1 käsittää lisäksi joustavan johdeosan 21 suunnanvaihtoalueella R, joka on järjestetty pehmentämään joustavuudellaan kuljetinelementin ja johdeosan välisiä iskuja ja tukivoiman muutoksia. Iskuja ja tukivoiman muu-5 toksia aiheutuu palettien suunnanvaihtoalueella R palettien suunnanvaihtotoimenpiteestä. Lisäksi ohjainosan tuenta suunnanvaihtoalueella pienentää kääntöelementtei-hin 5 ja ketjuun 2 kohdistuvia voimia. Kuviossa 2a on esitetty yksityiskohtia kuvion 1 henkilökuljettimen 1 10 suunnanvaihtoalueesta R. Kuviossa oikeanpuolimmaista palettia ollaan siirtämässä yläradalta U alaradalle L niin, että paletin 11 asento pysyy samana suunnanvaihdon ajan. Kyseisen paletin ollessa esitetyssä asemassa se on pystysuunnassa tuettu voimansiirtoketjun 2 ja taittopyörän 6 15 varaan ja paletti on asemassa I. Katkoviivalla on merkitty paletin sijoittumista sen ollessa asemassa II, joka sijoittuminen on tarkemmin kuvattu kuviossa 2b.
Suunnanvaihtoelueella R kuljetinelementti 11 siirretään 20 niin, että ohjainosa 16, joka on esitetyssä suoritusmuodossa pyörä, siirtyy kontaktiin joustavan johdeosan 21 kanssa. Kuljetinelementti 11 siirretään suunnanvaihtoalueella niin, että ohjainosa 16 siirtyy asemasta I, jossa joustava johdeosa 21 ei kohdista ohjainosaan 16 25 ylöspäin suuntautuvaa tukivoimaa, asemaan II, jossa joustava johdeosa 21 kohdistaa ohjainosaan 16 ylöspäin suuntautuvaa tukivoimaa. Johdeosan joustavuuden mahdol-listamana johdeosan 21 ohjauspinnan SI käsittämä osuus o Pl, jonka tukemaksi kuljetinelementti siirtyy, vetäytyy <0 30 tällöin ohjainosan 16) ohjauspintaosuutta Pl vasten o ^ kohdistaman voiman vaikutuksesta samalla kuitenkin vas- tustaen ohjauspinnan vetäytymistä ja siten tuottaen tuki-x £ voimaa ohjainosaan. Kuvio 2b esittää johdepinnan ohjaus- cm pintaosuuden Pl vetäytyneessä tilassa juuri ohjainosan ja o 35 pintaosuuden Pl kontaktiin siirtymisen jälkeen. Mainittu O) g vetäytyminen tapahtuu edullisimmin kun ohjainosan 16 ^ ohjauspintaosuutta Pl vasten kohdistaman voima kasvaa, erityisesti hetkellä, jolloin ohjainosa siirtyy kontak- 10 tiin ohjauspintaosuuden P1 kanssa. Paletti ehtii edullisesti liikkua ohjainosan tukemana/myotäisesti jonkin matkaa ennen kuin jousto saavuttaa ääriasemansa. Johdeosa 21 on edullisesti joustava sillä tavalla, että sen ohjaus-5 pinta SI muuttaa hetkellisesti palautuvasti muotoaan johdeosaa vasten tukeutuvan ohjainosan voimasta. Viimeistään kun paletin ohjainosa on poistunut ohjauspintaosuuden PI tuennasta ohjauspintaosuus P1 palautuu alkuase-maansa. Edullisesti johdeosa ehtii palautua peräkkäisten 10 kuljetinelementtien tuentojen välillä aina samaan asen toon. On edullista, että ainakin ohjauspintaosuuden P1 kohta Cl, johon ohjainosa 16 osuu sen siirtyessä suunnanvaihtoalueella ollessaan ensikertaa kontaktiin joustavan johdeosan 21, erityisesti pinnan Pl, kanssa, 15 ehtii aina palautua samaan joustamattomaan alkuasentoon ennen seuraavan ohjainosan osumista kohtaan Cl.
Kuvio 3a esittää sivulta ja kuvio 3b kolmiulotteisesti joustavan johdeosan 21. Johdeosa 21 käsittää levyn 17, 20 jonka pinta muodostaa ohjauspinnan SI ohjainosalle 16.
Johdeosan 21 jousto on aikaansaatu levyn 17 taipumisella, joka taipuminen tapahtuu samassa tasossa kuin ohjainosan pyörähdystaso suunnanvaihdossa taittopyörän 6 ympäri kuvion 2a-2b mukaisesti. Levy 17 on järjestetty taipumaan 25 ohjainosan 16 osuessa levyä 17 vasten. Ohjainosan 21 muodonmuutoksen vastustus on edullisesti epälineaarinen, edullisimmin niin, että muodonmuutoksen kasvaessa voi-mistuu muodonmuutosta vastustava voimakin. Tähän voidaan ° vaikuttaa mm. levyn 17 materiaalivalinnalla, jousen 22
g 30 voimalla ja/tai taustatuennalla. Levyn ohjauspintaa SI
vastakkaisella taustapuolella on edullisesti, muttei ' välttämättä, palautuvasti joustava tukielementti 23, joka ^ on edullisesti elastomeeria. Tukielementti voi näin vai- ^ mentaa ääniä ja tasoittaa levyyn 17 tulevien iskujen/-
CO
o 35 kuorman voimavaikutusta. Levy 17 on pitkänomainen ja o käsittää ensimmäisen pään ja toisen pään. Ensimmäinen pää
(M
on kiinnitetty tukiosan 25 välityksellä johdeosan 21 taustalevyyn 24 ja toinen pää joustavan elimen 22 11 (kuviossa kierrejousi), välityksellä taustalevyyn, levyn pituussuuntaisen liikkeen mahdollistamiseksi jouston aikana. Levy 17 on mainitun taustalevyn 24 ja tukiosan 25 välityksellä kiinnitettävissä kuvion 2a mukaisesti 5 ensimmäisestä päästään kiinteästi paikallaan pysyvään osaan kuten henkilökuljettimen runkoon ja toisesta päästään taustalevyn 23 välityksellä liikkuvasti henkilökul j ettimen runkoon. Kiinnittäminen voitaisiin vaihtoehtoisesti tehdä suoraan henkilökuljettimen pai-10 kallaan pysyvään osaan kuten runkoon. Levy 17 on lisäksi tuettu toisesta päästään levyn pitkänomaisen reiän läpäisevällä pultilla 29, joka rajaa levyä nousemasta ylös mutta sallii levyn pituussuuntaisen liikkeen. Ohjainosa käsittää välineet 27 sen kiinnittämiseksi 15 liukukäytävärunkoon.
Esitetty henkilökuljetin 1 käsittää palettien vastakkaisilla sivuilla edullisesti samanlaiset ohjausjär-jestelyt (kuviossa selvyyden vuoksi esitetty vain toinen 20 johde G2 ja joustava johdeosa 21) . Kukin alaradan johde G2 käsittää johdepinnan S2, jonka myötäisesti ja tukemana kuljetinelementit 11 on ohjattu kulkemaan alarataosuu-della ollessaan ohjaamalla pinnalla S2 kuljetinelementin 11 ohjainosaa 16. Johde G2 on jäykkä ja sen ohjauspinta 25 S2 ei muuta muotoaan paletin painon voimasta. Ohjauspinta S2 on johdeosan 21 ohjauspinnan SI jatkeena. Joustavan johdeosan 21 ohjauspinta SI muodostaa pysyvästi olennai-sesti jatkuvan (esim. saumoja lukuunottamatta) ohjauspin-o nan alaradan johteen G2 ohjauspinnan S2 kanssa. Ohjainosa <0 30 16 pääsee siirtymään joustavan johdeosan 21 ohjauksesta o ^ portaattomasti alaradan johteen G2 ohjaukselle. Ohjaus- pinta SI käsittää edullisesti tukiosan 25 tukeman osuuden
X
£ P2, joka ei vetäydy ohjainosan 16 tukeutuessa sitä vas- c\i ten, ja joka osuus P2 muodostaa siirtymäalueen joustavan g 35 ohjauspintaosuuden P1 ja ohjauspinnan S2 välillä. Tukiosa
CD
o on edullisesti valmistettu materiaalista, joka on ^ kovempaa kuin osan 23 materiaali, mutta pehmeämpää kuin osan 24 materiaali, minkä etuna on se, että ohjainosan 12 tukeutuessa osuutta P1 vasten (ja taivuttaessa levyä 17) osa 25 antaa hieman periksi eikä liian jyrkkää taitetta tule levyyn kuviossa osan 25 ja 23 saumakohdalle. Osa 25 ei edullisesti ole vetäytyneessä tilassa tai pääse 5 vetäytyneeseen tilaan ohjainosan ollessa sen kohdalla, jolloin ohjainosa 16 pääsee siirtymään portaattomasti johteelle G2. Osa 25 voi vaihtoehtoisesti olla metallia.
Yleisesti ottaen johdeosa 21 on joustoliikettä 10 lukuunottamatta olennaisesti paikallaan pysyvä. Yksinkertaisuuden vuoksi on edullista, muttei välttämätöntä, että johdeosan 21 ohjauspinta SI, erityisesti pinta Pl, on horisontaali joustamattomassa/joustosta palautuneessa asemassa ja 15 joustaneessa asemassa horisontaalista poikkeava. Erityisesti on edullista, että johdeosan 16 ohjauspinta SI on horisontaali hetkellä, jolloin ohjainosa siirtyy kontaktiin ohjauspinnan SI kanssa.
20 Joustava johdeosa 21 voidaan mitoittaa jaksamaan osittain tai kokonaan palauttaa asemansa joustamattomaan (paletin toimesta kuormittamaton) alkutilaan pian kontaktihetkellä aiheutuvan impulssin jälkeen ja mahdollisesti jo ennen paletin poistuttua joustavan johdeosan kannattelusta.
25
Hakemuksessa kuvattu liukukäytävä 1 on edullisesti kuopattoman lattian päälle asennettava liukukäytävä, jossa moottori on lattiatason yläpuolella, edullisesti o käsikaiteen sisällä.
ώ 30 o c'D Kuvioissa johdeosa tukee ja ohjaa ohjainosaa ohjainosan kulkeman päättymättömän radan ulkopuolelta päin, mutta £ vastaavin järjestelyin se voidaan asentaa tukemaan radan sisältä päin, esimerkiksi päässä, jossa paletit nousevat o 35 yläradalle joustava johdeosa olisi mahdollista asentaa § ottamaan vastaan ylärataosuudelle siirtyviä paletteja.
CM
13
Ohjainosa siirtyy edullisesti kontaktiin joustavan johdeosan kanssa, erityisesti pinnan P1 kanssa, vasta suunnanvaihdon kaarevan radan loppuvaiheessa, erityisesti kun ohjainosan liikesuunta on kääntynyt tai jo kääntynyt 5 (ohittanut kohdan jossa ohjainosa liikkuu suoraan alaspäin). Edullisimmin ohjainosa siirtyy kontaktiin joustavan johdeosan kanssa kun ohjainosan liikesuunta on korkeintaan 10 astetta vaakasuunnasta.
10 On selvää, että joustavan osan ei tarvitse välttämättä olla horisontaali. Joustava osa voisi myös käsittää kaarevan ohjauspintaosan (kuviossa 2a oikealla), jolle kaarevalle ohjauspintaosalle ohjainosa 16 osuu siirtyessään kontaktiin johdeosan kanssa. Tällöin kaareva 15 ohjauspintaosa kaartuisi olennaisesti horisontaaliksi niin, että kaarevan osan jatkeena on ainakin olennaisesti horisontaali ohjainpintaosa, jonka jatkeena on johteen G2 ohjauspintaosa S2.
20 Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei rajoitu edellä selostettuihin suoritusmuotoihin, joissa keksintöä on selostettu esimerkinomaisesti, vaan monet muunnokset ja keksinnön eri sovellutukset ovat mahdollisia jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten määrittelemän 25 keksinnöllisen ajatuksen puitteissa. Niinpä on selvää, että keksintöä voidaan hyödyntää erilaisissa henkilö-kuljettimissa, kuten liukukäytävissä, liukuportaissa, liukurampeissa ja vastaavissa, jolloin kul j etinelementti ^ voi olla vaikkapa porrasaskelma. On myös selvää, että co 30 keksintö on hyödynnettävissä myös ratkaisuissa, joissa φ kuljetinelementti ei säilytä asemaansa suunnanmuutoksen aikana. On myös selvää, että koko ohjauspinta SI voi olla £ ohjainosan voimasta vetäytyvä. On myös selvää, että ohjausosa voi olla muodostettu ilman taustatuentaa 23,
CO
o 35 esim. niin, että jouston tuottavan levyn 17 takana on o ilmaväli.
(M

Claims (17)

1. Henkilökuljetin (1), erityisesti liukukäytävä, liukuporras tai vastaava, joka käsittää joukon kuljetinelementtejä (11), kuten paletteja askelmia 5 tai vastaavia henkilöiden kannattelemiseksi ja siir tämiseksi, jotka muodostavat päättymättömän radan, joka rata käsittää ylärataosuuden (U) ja alarata-osuuden (L) , ja joka henkilökuljetin (1) käsittää kuljetinelementtien (11) suunnanvaihtoalueen (R) , 10 jossa ollessaan kuljetinelementti (11) on järjestet ty siirtymään ylärataosuuden (U) ja alarataosuuden (L) välillä, ja suunnanvaihtoalueella (R) johdeosan (21), joka on järjestetty tuottamaan johdeosan (21) ohjaamana kulkevaan kuljetinelementtiin (11) 15 kuljetinelementtiä (11) ohjaavaa tukivoimaa, joka johdeosa (21) on joustava, tunnettu siitä, että johdeosa (21) käsittää levyn (17), jonka pinta muodostaa ohjauspinnan (SI) kuljetinelementin (11) ohjainosalle (16), joka levy (17) on pitkänomainen 20 ja käsittää ensimmäisen pään ja toisen pään ja on kiinnitetty ensimmäisestä päästään kiinteästi paikallaan pysyvään osaan kuten henkilökuljettimen (1) runkoon, ja toisesta päästään liikkuvasti paikallaan pysyvään osaan kuten henkilökuljettimen (1) runkoon. 25
2. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilö- kuljetin, tunnettu siitä, että johdeosan (21) ^ ohjauspinta (SI) käsittää ainakin osuuden (Pl), joka o vetäytyy kuljetinelementin (11) ohjainosan (16) o 30 ohjauspintaosuutta (Pl) vasten kohdistaman voiman $£ vaikutuksesta. X CC Q_
3. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen CM ^ henkilökuljetin, tunnettu siitä, että johdeosa (21) § 35 on joustava sillä tavalla, että johdeosa (21) , ^ erityisesti johdeosan (21) ohjauspinta (SI), muuttaa hetkellisesti palautuvasta muotoaan johdeosaa (21) vasten tukeutuvan ohjainosan voimasta.
4. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilö- 5 kuljetin, tunnettu siitä, että kuljetinelementti (11) käsittää ohjainosan (16), edullisesti pyörän tai liukuelementin, ja että suunnanvaihtoelueella (R) kuljetinelementti (11) siirretään niin, että ohjainosa (16) siirtyy kontaktiin joustavan 10 johdeosan (21) ohjauspinnan (SI) kanssa.
5. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että joustavan johdeosan (21) ohjauspinta (SI) muodostaa pysyvästi 15 olennaisesti jatkuvan ohjauspinnan alaradan johteen (G2) ohjauspinnan (S2) kanssa.
6. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että johdeosa (21) 20 palautuu peräkkäisten kuljetinelementtien (11) tuentojen välillä aina samaan asentoon.
7. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että ainakin 25 ohjauspintaosuuden (Pl) kohta (Cl), johon ohjainosa (16) osuu sen siirtyessä suunnanvaihtoalueella ollessaan ensikertaa kontaktiin joustavan johdeosan (21) , kanssa, ehtii aina palautua samaan asentoon ennen seuraavan ohjainosan osumista kohtaan (Cl). ώ 30 0
^ 8. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilö- kuljetin, tunnettu siitä, että mainittu johdeosa £ (21) on järjestetty ohjainosan (16) ohjaamiseksi ja cvj tukemiseksi tuottamaan ohjainosaan (16) ylöspäin § 35 suuntautuvan voimakomponentin, ja että suunnanvaih- σ> o toalueella kuljetinelementti (11) siirretään niin, 0X1 että ohjainosa (16) siirtyy asemasta I, jossa johde- osa (21) ei kohdista ohjainosaan (16) ylöspäin suuntautuvaa tukivoimaa, asemaan II, jossa johdeosa (20) kohdistaa ohjainosaan (16) ylöspäin suuntautuvaa tukivoimaa.
9. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että alaradan johteen ohjauspinta (S2) on joustavan johdeosan (21) ohjauspinnan (SI) jatkeena.
10. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että johdeosan (21) ohjauspinta (SI) käsittää lisäksi osuuden (P2),,joka ei vetäydy ohjainosan (16) tukeutuessa sitä vasten.
11. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että johdeosan (21) ohjauspinta (SI) on horisontaali joustamattomassa/joustosta palautuneessa asemassa ja joustaneessa asemassa horisontaalista poikkeava. 20
12. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että johdeosan (21) ohjauspinta (SI) on horisontaali kun kuljetinelementti (11) siirtyy kontaktiin 25 ohjauspinnan (SI) kanssa.
13. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että johdeosan (21) ^ jousto on ainakin osittain aikaansaatu levyn (17) co 30 taipumisella, co
14. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen £ henkilökuljetin, tunnettu siitä, että levy (17) on järjestetty taipumaan ohjainosan (16) levyä (17) o 35 vasten osumisen seurauksena, o o o (M
15. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että levyn (17) ohjauspintaa (SI) vastakkaisella taustapuolella on elastinen tukielementti (23), joka on edullisesti elastomeeria.
16. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että levy (17) on tuettu toisesta päästään joustavan elimen, edullisesti jousen (22), välityksellä, levyn (17) pituussuuntaisen liikkeen mahdollistamiseksi. 10
17. Jonkin aiemman patenttivaatimuksen mukainen henkilökuljetin, tunnettu siitä, että se käsittää ensimmäistä materiaalia olevan ohjauspinnan (SI) käsittävän joustavan osan (17) ja toista materiaalia 15 olevan ohjauspinnan (SI) käsittävää osaa tukevan joustavan tukiosan (23), joka ohjauspinnan (SI) käsittävä osa (17) on edullisesti olennaisen ohut ja taipuisa metallilevy ja joka tukiosa (23) on edullisesti elastomeeria, kuten esimerkiksi kumia. 20
FI20090342A 2009-09-18 2009-09-18 Henkilökuljetin FI122062B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20090342A FI122062B (fi) 2009-09-18 2009-09-18 Henkilökuljetin
PCT/FI2010/050723 WO2011033178A1 (en) 2009-09-18 2010-09-17 People mover

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20090342A FI122062B (fi) 2009-09-18 2009-09-18 Henkilökuljetin
FI20090342 2009-09-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20090342A0 FI20090342A0 (fi) 2009-09-18
FI20090342A FI20090342A (fi) 2011-03-19
FI122062B true FI122062B (fi) 2011-08-15

Family

ID=41136342

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20090342A FI122062B (fi) 2009-09-18 2009-09-18 Henkilökuljetin

Country Status (2)

Country Link
FI (1) FI122062B (fi)
WO (1) WO2011033178A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104822615B (zh) * 2012-11-01 2019-07-16 奥的斯电梯公司 用于乘客输送机的偏移托板引导
CN111704016B (zh) * 2020-06-17 2021-12-10 永大电梯设备(中国)有限公司 一种应用于自动人行道中的踏板平移换向装置

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB190502231A (en) * 1905-02-04 1905-08-31 Edouard Louis Hocquart Improvements in or relating to Travelling Staircases.
US4249649A (en) * 1979-02-22 1981-02-10 Westinghouse Electric Corp. Escalator having yieldable primary and non-yieldable secondary transverse guide points on one side thereof
JPH08108986A (ja) * 1994-10-07 1996-04-30 Hitachi Ltd 乗客コンベア
GB2299316B (en) * 1995-03-25 1997-05-07 Warren Steward Lister Low profile moving conveyor and walkway
KR0167219B1 (ko) * 1996-05-25 1998-12-01 이종수 에스컬레이터의 터미널레일 구조
JP3432745B2 (ja) * 1997-06-17 2003-08-04 日本フィレスタ株式会社 乗客コンベア装置
JP4810030B2 (ja) * 2001-09-26 2011-11-09 三菱電機株式会社 傾斜部高速エスカレータ
JP2007084308A (ja) * 2005-09-26 2007-04-05 Hitachi Ltd 乗客コンベア

Also Published As

Publication number Publication date
FI20090342A0 (fi) 2009-09-18
WO2011033178A1 (en) 2011-03-24
FI20090342A (fi) 2011-03-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP3174820B1 (en) Sheave for elevator system
US7665595B2 (en) Drive system with step chain or pallet chain for a transportation device and transportation device with a corresponding drive system
EP2720971B1 (en) Elevator device and roller guide assembly
US8522951B2 (en) Moving walkway
CN101032063A (zh) 用于能量供应单元的支承小车以及能量供应装置
EP1711426A2 (en) Travelator, moving ramp or escalator
WO2005082769A2 (en) Travelor, moving ramp or escalator
FI122062B (fi) Henkilökuljetin
US9394021B2 (en) Conveyance device
KR101285267B1 (ko) 에스컬레이터 핸드레일 체인
EP1680347B1 (en) Turning device for conveyor
JP6762690B2 (ja) エレベータ
US8739957B2 (en) Acceleration and deceleration device and acceleration and deceleration escalator including the same
FI121783B (fi) Henkilökuljetin
JP5300985B2 (ja) チェーン駆動式乗客コンベアの移動スカートメカニズム
CN111225869B (zh) 具有由支重辊和缓冲辊引导的梯级链的乘客输送装置及使用支重辊和缓冲辊引导梯级链的方法
CN101205043A (zh) 具有简化的踏面单元的运输装置
JP4709833B2 (ja) 乗客コンベヤ用緩衝装置
CN112407887A (zh) 一种半自动激光打标设备
JP5858771B2 (ja) 乗客コンベア
US7296672B2 (en) Wheel for driving a flexible handrail
KR20150024263A (ko) 엘리베이터
CN217971124U (zh) 一种板带导向装置
JP2007084308A (ja) 乗客コンベア
KR20060077830A (ko) 에스컬레이터 및 이동보도의 곡률 조절 가능한 핸드레일길이보상장치

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 122062

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed