FI121775B - Menetelmä ja laitteisto hunajakennon käsittelemiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto hunajakennon käsittelemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI121775B
FI121775B FI20090326A FI20090326A FI121775B FI 121775 B FI121775 B FI 121775B FI 20090326 A FI20090326 A FI 20090326A FI 20090326 A FI20090326 A FI 20090326A FI 121775 B FI121775 B FI 121775B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
tool
shell part
honey
cell
centrifugation
Prior art date
Application number
FI20090326A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20090326A0 (fi
FI20090326A (fi
Inventor
Juha Nuutero
Original Assignee
Juha Nuutero
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Juha Nuutero filed Critical Juha Nuutero
Priority to FI20090326A priority Critical patent/FI121775B/fi
Publication of FI20090326A0 publication Critical patent/FI20090326A0/fi
Priority to EP10396007A priority patent/EP2314156A1/en
Publication of FI20090326A publication Critical patent/FI20090326A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121775B publication Critical patent/FI121775B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K59/00Honey collection
    • A01K59/02Devices for uncapping honeycombs

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Sampling And Sample Adjustment (AREA)
  • Centrifugal Separators (AREA)

Description

MENETELMÄ JA LAITTEISTO HUNAJAKENNON KÄSITTELEMISEKSI
Keksintö kohdistuu menetelmään ja laitteistoon kehyksellä varustetun hunajakennon kä-5 sittelemiseksi hunajan linkoamista varten, jolloin menetelmään kuuluvan laitteiston avulla hunajan linkoamista estävä kennon kuoriosan vaikutus poistetaan, jolloin kenno on valmis lingottavaksi.
Ennestään tunnetaan hunajakennon kuoriosan poistamiseen kuvion 2 (prior art) esittämä 10 menetelmä, jossa kehyksellä varustetun kennon kylkipinnoille hieman niistä ulkoneviksi muodostuneet mehiläisvahaa olevat kuoriosat poistetaan leikkaamalla ne koneellisesti mekanisoituna terien 3 avulla pois.
Tämä menetelmä poistaa linkouksen estävän kuoriosan, mutta kuoriosan epätasaisen pin-15 tamuodon vuoksi terät pitää ohjata kulkemaan melko syvällä kuoriosan pinnan alla, jotta joka paikasta kuoriosa poistuisi. Tämä aiheuttaa haitan, että myös hunajaa lähtee kuori-osan poiston yhteydessä mukaan, jolloin kuorivahan sekä hunajan erottamiseksi toisistaan tarvitaan omia koneita, jotka ovat kalliita.
20 Tässä keksinnössä on ratkaistu ongelma, joka liittyy hunajakennon saattamiseen linkous-kelpoiseksi ja jolloin myös kuoriosakaan ei muodostu ongelmaksi. Keksinnön mukaisella laitteistolla ratkaistaan edellä kuvattu haitta ja laitteistolle on tunnusomaista, että laitteistoon kuuluu kennon kuoriosan yli liikuteltava työkalu, jonka pintaan muodostetut kii-lamuotoa olevat profiilit on sovitettu viiltämään kuoriosaan kuoriosan läpäiseviä viiltoja 25 hunajan ulosvirtauksen varmistamiseksi linkoamisessa.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että hunajakennon kuoriosan yli liikutetaan työkalua, jonka pintaan muodostetut kiilamuotoa olevat profiilit sovitetaan liikuttamisen johdosta viiltämään kuoriosaan kuoriosan läpäiseviä viiltoja hunajan ulos-30 virtauksen varmistamiseksi linkoamisessa.
Keksinnön mukaisen menetelmän ja laitteiston etuna on, että epätasainenkin kuorikerros on laitteiston avulla käsiteltävissä niin, että kuorikerros voi jäädä paikoilleen, mutta se ei estä hunajan linkousta. Tässä menetelmässä hunajalle avataan reitti jokaisesta kennosta 2 ulos kuorikerrokseen tehtyjen viiltojen ollessa riittävällä taajuudella, jolloin viilto osuu jokaiseen kennoon. Kuorikerros ei sekoitu hunajaan vaan jää paikalleen. Se poistetaan vasta linkouksen jälkeen tai voidaan jättää paikoilleen. Silloin siihen ei ole enää merkit-5 tävästi varsinaista hunajaa tarttuneena. Kun viillot tehdään kuorikerrokseen lämmitetyn työkalun avulla, väistyy kuorikerros sivulle työkalun kiilamaisten elimien työntyessä siihen ja näin hunajan poistumiseen nähden riittävät viillot syntyvät kuorikerrokseen.
Seuraavassa keksintöä selitetään lähemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa 10 Kuvio 1 esittää erästä hunajakennoa vinosti nähtynä.
Kuvio 2 esittää kuorikerroksen poistoa ennestään tunnetulla tavalla. (Prior art)
Kuvio 3 esittää erästä keksinnön mukaista hunajakennon käsittelymenetelmää.
Kuvio 4 esittää erästä työkalua sivulta ja sen vaihtoehtoisia rakenteita suurennoksena. Kuvio 5 esittää työkaluja sovitettuna lomittain kuorikerroksen käsittelemisessä.
15
Kuviossa 1 on esitetty kehyksellä 1 varustettu tavanomainen hunajakennokasetti, jossa on hunaja sisällä kennoissa ja kasetin kennosivuille mehiläiset ovat tehneet vielä mehi-läisvahasta kuorikerroksen 2, joka ulkonee epämääräisesti kehyksen 1 määräämästä kylkitasosta. Kuorikerros 2 ei ole hyödynnettävää hunajaa.
20
Kuviossa 2 on esitetty tunnettu terien 3 avulla tapahtuva kuorikerroksen 2 poistaminen. Poisto tapahtuu yhtä aikaa molemmilta kyljiltä. Poistamisessa irtoaa kuorikerros 2 sekä myös hunajaa, koska terät 3 on säädettävä kulkemaan kuorikerroksen matalimman kohdan mukaan. Kuorikerroksen 2 mukana irronnut hunaja on erotettava vahasta vahalin-25 golla tai separaattorilla.
Kuviossa 3 esitetään sivulta nähtynä keksinnön mukainen hunajakennon käsittelytapa, jossa kennokasetin molemmilla kyljillä olevat kuorikerrokset 2 käsitellään samanaikaisesti työkalujen 4 avulla, kuljettamalla työkalut 4 kuorikerrosten yli. Työkalut 4 ovat 30 nivelvarsikiinnitteiset 6 laitteistorunkoon 8, jolloin ne myötäilevät kuorikerroksen pinnan mukaan. Työkalujen 4 riittävä painuminen kuorikerrokseen 2 varmistetaan jousikuormi-tuksilla, joita esittävät kaaviollisesti kuvatut kierrejouset 7. Myös työkalujen 4 painumista kuorikerrokseen 2 helpottaa työkalujen lämmitys\iettyyn lämpötilaan, kuten esim. 90° lämpötilaan joko sähkövastusten avulla tai, kuten kuviossa 3 nestekiertoisen lämmityksen 5 3 avulla putkistoja 5 pitkin. Työkalujen 4 liikutus voi tapahtua paikallaan olevaan hunaja-kasettiin nähden tai vaihtoehtoisesti laitteistorunko 8 on paikallaan ja hunajakasettia liikutetaan alas ja ylös.
Kuvio 4 esittää erästä kuorikerrokseen 2 nähden liikutettavaa pyörimätöntä työkalua 4, jolla tehdään tarvittavat viillot kuorikerrokseen 2. Työkalu 4 on lieriön halkaistu puolikas ja sen ulkopinnalla on kiilamaisia haijanteita 10 viiltoja suorittavina eliminä. Ympyrä-muodon ansiosta työkalu kulkee kuorikerroksen 2 pinnalla viiltoja tehden pyörimättömä-10 näkin. Kiilamaisilla harjanteilla 10 voi olla erilaisia muotoja. Suurennuskuvat esittävät näistä kaksi esimerkkiä. Työkalu 4 ei saa painua liian syvälle kuorikerrokseen 2. Kiilamaisten harjanteiden 10 korkeus alkaa vastustaa työkalun painumista, kun se on painunut harjanteen korkeuden verran. Kiilamainen tai sen kaltainen haijannemuoto työkalussa 4 on edullinen viillon suorittamisen kannalta, kun se muotoilee kuorikerroksen 2 viillot 15 eikä pyri murtamaan kuorikerrosta 2.
Vaihtoehtoisesti työkalu 4 voi olla pyörivä rulla tai tela, jonka pinnalla on vastaavat kiilamaiset harjanteet 10. Myös työkalun kiilamaisia haijanteita käsittävä pinta voi olla kaareva esim. ellipsin osa, jolloin sillä ei ole vakiosädettä.
20
Kuviossa 5 esitetään työkalujen 4 kulkemista hunajakasetin kuorikerroksen 2 pinnalla. Kahden edellä kulkevan työkalun 4 jälkeen jää viiltoalueet 11. Kolmas työkalu 4 on sijoitettu lomittain edellisiin nähden, jolloin koko alue tulee täyteen viiltoja. Työkalut 4 asennetaan tarkasti kulkemaan lomittain, jotta kuorikerrokseen 2 saadaan yhtenäinen 25 viiltoja käsittävä alue 11. Työkalukokoa pienentämällä niiden lukumäärää ja lomitusta vastaavasti lisätään ja ne saadaan tarkemmin seuraamaan pinnanmuotoja.
30

Claims (8)

1. Laitteisto kehyksellä (1) varustetun hunajakennon käsittelemiseksi hunajan linkoamis-5 ta varten, jolloin laitteiston avulla on hunajan linkoamista estävä kennon kuoriosan (2) vaikutus poistettavissa, tunnettu siitä, että laitteistoon kuuluu kennon kuoriosan (2) yli liikuteltava työkalu (4), jonka pintaan muodostetut kiilamuotoa olevat profiilit (10) on sovitettu viiltämään kuoriosaan (2) kuoriosan läpäiseviä viiltoja (11) hunajan ulosvirtauksen varmistamiseksi linkoamisessa. 10
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että liikuteltavan työkalun (4) kiinnitys laitteistorunkoon (8) on joustava, kuten jousikuormitteinen (7)
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että liikuteltavaa työkalu 15 (4) on lämmitetty joko sähkövastuksen avulla tai lämmittävän nestekierron (5) avulla.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että työkaluja on laitteisto-rungossa (8) useita ja sijoitettu lomittain keskenään.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että työkalu on kuoriosan (2) yli vedettävä/työnnettävä pyörimätön työkalu (4) tai pyörivä rulla.
6. Menetelmä kehyksellä (1) varustetun hunajakennon käsittelemiseksi hunajan linkoamista varten, jolloin menetelmään kuuluvan laitteiston avulla hunajan linkoamista estävä 25 kennon kuoriosan (2) vaikutus poistetaan, tunnettu siitä, että hunajakennon kuoriosan (2) yli liikutetaan työkalua (4), jonka pintaan muodostetut kiilamuotoa olevat profiilit (10) sovitetaan liikuttamisen johdosta viiltämään kuoriosaan (2) kuoriosan läpäiseviä viiltoja (11) hunajan ulosvirtauksen varmistamiseksi linkoamisessa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmässä käy tetään lämmitettyä työkalua (4).
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käsittely suoritetaan vetämällä/työntämällä pyörimätöntä työkalua (4) tai pyörivää rullaa kuoriosan (2) yli.
FI20090326A 2009-09-08 2009-09-08 Menetelmä ja laitteisto hunajakennon käsittelemiseksi FI121775B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20090326A FI121775B (fi) 2009-09-08 2009-09-08 Menetelmä ja laitteisto hunajakennon käsittelemiseksi
EP10396007A EP2314156A1 (en) 2009-09-08 2010-09-08 Method and apparatus for handling of honeycomb

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20090326A FI121775B (fi) 2009-09-08 2009-09-08 Menetelmä ja laitteisto hunajakennon käsittelemiseksi
FI20090326 2009-09-08

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20090326A0 FI20090326A0 (fi) 2009-09-08
FI20090326A FI20090326A (fi) 2011-03-09
FI121775B true FI121775B (fi) 2011-04-15

Family

ID=41136328

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20090326A FI121775B (fi) 2009-09-08 2009-09-08 Menetelmä ja laitteisto hunajakennon käsittelemiseksi

Country Status (2)

Country Link
EP (1) EP2314156A1 (fi)
FI (1) FI121775B (fi)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2012138236A1 (en) 2011-04-06 2012-10-11 Krouse Donal Paul Spectroscopic analyser
WO2014137225A1 (en) 2013-03-04 2014-09-12 Engel Grant Errol Honeycomb cutting apparatus and honey collection system
FI10419U1 (fi) 2013-12-23 2014-03-18 Paradise Honey Oy Laite hunajakennojen avaamiseksi

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2779037A (en) * 1952-04-12 1957-01-29 Mari Jose Rovira Construction of honeycombs
US3068496A (en) * 1960-04-07 1962-12-18 Charles D Owens Honeycomb uncapping apparatus
DE7800911U1 (de) * 1978-01-13 1978-05-03 Krailing, Otto, 6478 Nidda Entdeckelungsmaschine fuer honigwaben
DE20109592U1 (de) * 2001-06-08 2001-09-27 Alfranseder Erich Vorrichtung zum Entdeckeln von Honigwaben

Also Published As

Publication number Publication date
EP2314156A1 (en) 2011-04-27
FI20090326A0 (fi) 2009-09-08
FI20090326A (fi) 2011-03-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI121775B (fi) Menetelmä ja laitteisto hunajakennon käsittelemiseksi
JP2011525417A5 (fi)
EP2599598B1 (de) Verfahren zum Aufschneiden eines Lebensmittelriegels unter Verwendung eines Schwingungssensors
US20120247290A1 (en) Device for splitting foam bodies
CN106696246A (zh) 高透湿性微多孔塑料膜及其制造方法以及制造装置
EP2803459B1 (en) Device and method for removing a tread from a tire
RU2016111644A (ru) Способ изготовления ногтевых типсов для рук
KR102131098B1 (ko) 철판 트리밍 시스템
ITTO20120232A1 (it) Stazione di vulcanizzazione di una striscia di battistrada
US3351000A (en) Juice extraction apparatus with pulp-peel separator
JP2016058383A5 (fi)
JP6924140B2 (ja) たばこの戻りを有するたばこロッド製造機
JP6803317B2 (ja) 血液指紋転写方法
JP6162974B2 (ja) 水処理不織布フィルター
EP3238791A1 (en) Method for treating a sliding surface of a sliding device and the sliding device comprising that sliding surface
CN207120263U (zh) 一种稳固型切药机
JP2010260012A5 (fi)
KR102270380B1 (ko) 비중구분 및 추출용 주사기
JP6013392B2 (ja) 溶液製膜方法及び設備
CA2537126A1 (en) Method and apparatus for separating a web material
CN219551888U (zh) 一种动物组织取材板
RU2014101700A (ru) Устройство для обработки полосы
RU76108U1 (ru) Устройство для сушки лесоматериалов
홍혜진 et al. Controlled Release of Growth Factors from Multifunctional Fibrous or Bioactive-Hydrogel Scaffold for Functional Recoveries in Crushed Sciatic Nerve
RU2608893C1 (ru) Способ переработки изношенных шин в дисперсный материал

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121775

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed