FI121544B - Menetelmä jauhimen valmistamiseksi ja jauhin - Google Patents

Menetelmä jauhimen valmistamiseksi ja jauhin Download PDF

Info

Publication number
FI121544B
FI121544B FI20086034A FI20086034A FI121544B FI 121544 B FI121544 B FI 121544B FI 20086034 A FI20086034 A FI 20086034A FI 20086034 A FI20086034 A FI 20086034A FI 121544 B FI121544 B FI 121544B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
refiner
rotor
housing
frame
stator
Prior art date
Application number
FI20086034A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20086034A (fi
FI20086034A0 (fi
Inventor
Veikko Seppaelae
Olli Tuovinen
Petteri Vuorio
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20086034A priority Critical patent/FI121544B/fi
Publication of FI20086034A0 publication Critical patent/FI20086034A0/fi
Priority to EP09174199.1A priority patent/EP2182109B1/en
Priority to CA2684191A priority patent/CA2684191C/en
Publication of FI20086034A publication Critical patent/FI20086034A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121544B publication Critical patent/FI121544B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21DTREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
    • D21D1/00Methods of beating or refining; Beaters of the Hollander type
    • D21D1/20Methods of refining
    • D21D1/30Disc mills
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21DTREATMENT OF THE MATERIALS BEFORE PASSING TO THE PAPER-MAKING MACHINE
    • D21D1/00Methods of beating or refining; Beaters of the Hollander type
    • D21D1/20Methods of refining
    • D21D1/30Disc mills
    • D21D1/303Double disc mills

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

Menetelmä jauhimen valmistamiseksi ja jauhin
Keksinnön tausta
Keksinnön kohteena on menetelmä jauhimen valmistamiseksi, missä menetelmässä muutetaan ainakin yhden levyjauhimen rakennetta ja joka 5 jauhin käsittää runkorakenteen, joka runkorakenne käsittää jauhinpesää ympäröivän painerungon ja painerunkoa tukevan perusrungon ja joka jauhin käsittää edelleen akselin välityksellä pyöritettävissä olevan ainakin yhden roottorin.
Edelleen keksinnön kohteena on jauhin, joka käsittää runkorakenteen, joka runkorakenne käsittää jauhinpesää ympäröivän painerungon ja pai-10 nerunkoa tukevan perusrungon ja joka jauhin käsittää edelleen runkorakenteeseen yhteydessä olevan jauhimen päätyelementin, jauhimen päätyelementin yhteyteen sovitetun jauhimen staattorin ja akselin välityksellä pyöritettävissä olevan roottorin.
Jauhimia käytetään paperimassan valmistusprosessissa jauhamaan 15 lignoselluloosapitoista materiaalia. Jauhimissa on runko, jonka sisäpuolella on jauhinpesä, johon on yleisesti jauhintyypistä riippuen sijoitettu yksi tai useampi, jauhimen rungon yhteyteen kiinteästi eli pyörimättömästi sovitettu kiinteä jauhi-nelementti eli staattori tai staattorielementti, sekä yksi tai useampi, akselin välityksellä pyöritettävissä oleva jauhinelementti eli roottori.
20 Valmistusprosessien muutoksen yhteydessä, kuten esimerkiksi tuo tantomäärän muutoksen yhteydessä, käytössä oleva jauhin saattaa tulla tarpeettomaksi. Koska varsinkin jauhimien runkorakenteet kestävät kymmeniä vuosia, kokonaan uuden jauhimen hankkiminen ja tarpeettomaksi tulleen jauhimen poistaminen saattaa aiheuttaa merkittäviä taloudellisia tappioita. Näitä 25 tappioita voitaisiin vähentää hyödyntämällä vanhan jauhimen joitakin osia. Kuitenkin, erityisesti niissä tilanteissa, joissa tuotantosuunta muuttuu joko käytettävän raaka-aineen tai tuotettavan massan laadun osalta, vanhan jauhimen hyödyntäminen edes osittain on erittäin hankalaa.
Keksinnön lyhyt selostus 30 Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uudentyyppinen ratkaisu vanhan jauhimen hyödyntämiseksi.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, että muutetaan levyjauhimen runkorakennetta ainakin painerunkoon kuuluvalta osuudelta sovittamalla jauhimen runkorakenteeseen painerungon yhteyteen piden-35 nysholkki tai pidennysrakenne jauhinpesän ulottuvuuden kasvattamiseksi jau- 2 himen akselin suunnassa siten, että jauhimen jauhinpesä on sovitettavissa käsittämään kartiomaisen jauhinpintaosuuden käsittävän roottorin ja kartiomai-sen jauhinpintaosuuden käsittävän staattorin. Keksinnön mukaiselle jauhimelle on tunnusomaista se, että jauhimen runkorakenteen yhteyteen on sovitettu 5 pidennysholkki tai pidennysrakenne jauhinpesän ulottuvuuden lisäämiseksi jauhimen akselin suunnassa.
Menetelmässä jauhimen valmistamiseksi muutetaan ainakin yhden levyjauhimen rakennetta. Jauhin käsittää runkorakenteen, joka käsittää jauhin-pesää ympäröivän painerungon ja painerunkoa tukevan perusrungon. Jauhin 10 käsittää edelleen akselin välityksellä pyöritettävissä olevan ainakin yhden roottorin. Menetelmässä muutetaan levyjauhimen runkorakennetta ainakin paine-runkoon kuuluvalta osuudelta siten, että jauhimen jauhinpesä on sovitettavissa käsittämään kartiomaisen jauhinpintaosuuden käsittävän roottorin ja kartiomaisen jauhinpintaosuuden käsittävän staattorin tai siten, että kaksi yksittäistä le-15 vyjauhinta on yhdistettävissä yhdeksi kaksi roottoria käsittäväksi kaksoislevy-jauhimeksi.
Muuttamalla vanha käytöstä poistettava levyjauhin toisentyyppiseksi jauhimeksi voidaan suuri osa käytöstä poistettavan jauhimen rakenteesta ja siihen liittyvistä toimilaitteista käyttää uutta jauhinta muodostettaessa. Osien 20 hyödyntämisen johdosta vanhan jauhimen muuttaminen toisentyyppiseksi jauhimeksi on myös kustannuksiltaan verrattain edullinen toimenpide. Lisäksi muutoksella aikaansaatavan jauhimen energiankulutus massatonnia kohti on selvästi pienempi kuin muutettavan levyjauhimen energiankulutus.
Erään sovellutusmuodon mukaan irrotetaan ainakin yhden levyjau-25 himen runkorakenteeseen yhteydessä oleva päätyelementti levyjauhimen runkorakenteen yhteydestä, sovitetaan jauhimen roottoriin kartiomaisen jauhinpintaosuuden käsittävä roottorielementti, sovitetaan päätyelementin yhteyteen kartiomaisen jauhinpintaosuuden käsittävä staattori, sovitetaan jauhimen runkorakenteiseen painerungon yhteyteen pidennysholkki tai pidennysrakenne 30 jauhinpesän ulottuvuuden kasvattamiseksi jauhimen akselin suunnassa ja kiinnitetään päätyelementti jauhimen painerungon yhteyteen siten, että pidennysholkki tai pidennysrakenne jää päätyelementin ja jauhimen painerungon väliin.
Pidennysholkin tai pidennysrakenteen avulla jauhimen jauhinpesän ulottuvuutta jauhimen akselin suunnassa voidaan kasvattaa yksinkertaisella 35 tavalla siten, että jauhimen jauhinpesään on sovitettavissa kartiomaisen jau- 3 hinpintaosuuden käsittävä staattori ja kartiomaisen jauhinpintaosuuden käsittävä roottori.
Erään toisen sovellutusmuodon mukaan poistetaan ensimmäisestä levyjauhimesta päätyelementti ja sen yhteyteen sovitettu staattori muodostaen 5 jauhimen ensimmäisen runkorakenneosuuden, poistetaan toisesta levyjauhimesta päätyelementti ja sen yhteyteen sovitettu staattori muodostaen jauhimen toisen runkorakenneosuuden, sijoitetaan jauhimien roottorit toisiaan kohti siten, että roottorien väliin jää teräväli ja tuetaan runkorakenneosuudet toisiinsa mainittujen runkorakenneosuuksien yhteyteen sovitettavalla yhdellä tai use-10 ämmällä tukielementillä, muodostaen täten kaksoislevyjauhin.
Poistamalla kahdesta käytöstä poistettavasta levyjauhimesta pääty-elementti ja niiden yhteyteen sovitetut staattorit saadaan aikaan kaksi osittaista jauhinrakennetta, jotka jauhinrakenteet toisiinsa yhdistämällä voidaan valmistaa kaksi roottoria käsittävä kaksoislevyjauhin.
15 Kuvioiden lyhyt selostus
Keksinnön eräitä sovellutusmuotoja selitetään tarkemmin oheisissa piirustuksissa, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisesti sivusta katsottuna ja poikkileikattuna erästä tekniikan tason mukaista jauhinta, 20 kuvio 2 esittää kaavamaisesti sivusta katsottuna ja poikkileikattuna erästä keksinnön mukaista levykartiojauhinta ja kuvio 3 esittää kaavamaisesti sivusta katsottuna ja poikkileikattuna erästä keksinnön mukaista kaksoislevyjauhinta, kuvio 4 esittää kaavamaisesti sivusta katsottuna ja poikkileikattuna 25 erästä toista keksinnön mukaista kaksoislevyjauhinta ja kuvio 5 esittää kaavamaisesti päädystä katsottuna erästä kuvion 4 tapaista kaksoislevyjauhinta.
Kuvioissa keksinnön eräitä suoritusmuotoja on esitetty selvyyden vuoksi yksinkertaistettuna. Samankaltaiset osat on merkitty kuvioissa samoilla 30 viitenumeroilla.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Kuviossa 1 on esitetty kaavamaisesti sivusta katsottuna ja poikkileikattuna eräs tekniikan tason mukainen levyjauhin 1. Levyjauhimessa 1 on runkorakenne 2, joka käsittää painerungon 3 ja painerunkoa 3 tukevan jauhimen 35 perusrungon 4, josta kuviossa 1 on esitetty ainoastaan osa. Painerungon 3 4 sisäpuolella on jauhinpesä 5, jossa on akselin 6 välityksellä pyöritettävä eli pyörivä jauhinelementti eli roottori 7 sekä jauhimen 1 päätyelementin 8 yhteyteen sovitettu kiinteä eli pyörimätön jauhinelementti eli staattori 9. Päätyele-mentti 8 on kiinnitetty painerunkoon 3 päätyelementin 8 siten muodostaessa 5 osan painerungosta 3. Roottorissa 7 on roottorin 7 jauhinpinta 10 ja staattoris-sa 9 on staattorin 9 jauhinpinta 11. Staattorissa 9 ja päätyelementissä 8 on edelleen syöttöaukot 12, joiden kautta jauhettavaa kuitupitoista materiaalia voidaan syöttää staattorin 9 ja roottorin 7 välissä olevaan teräväliin 13. Teräväli 13 on esitetty kuviossa 1 jauhimen 1 muuhun rakenteeseen nähden olennai-10 sesti suurempana kuin se todellisuudessa on. Jauhimeen kuuluu luonnollisesti edelleen kuviossa esittämättä jätetty poistoaukko jo jauhetun materiaalin poistamiseksi jauhinpesästä. Edelleen jauhimien yleinen rakenne ja toimintaperiaate ovat alan ammattimiehelle sinänsä tunnettuja eikä niitä siten ole tarpeen käsitellä tässä yhteydessä sen enempää.
15 Kuviossa 2 on esitetty kaavamaisesti sivusta katsottuna ja poikkilei- kattuna eräs jauhin 14. Kuviossa 2 esitetty jauhin 14 on levykartiojauhin ja siinä on runkorakenne 2, joka käsittää painerungon 3 ja painerunkoa 3 tukevan jauhimen perusrungon 4, josta kuviossa 2 on esitetty ainoastaan osa. Paine-rungon 3 sisäpuolella on jauhinpesä 5, jossa on akselin 6 välityksellä pyöritet-20 tävä roottori 7 sekä jauhimen 14 päätyelementin 8 yhteyteen sovitettu staattori 9. Staattorissa 9 ja päätyelementissä 8 on syöttöaukot 12, joiden kautta jauhettavaa kuitupitoista materiaalia voidaan syöttää staattorin 9 ja roottorin 7 välissä olevaan teräväliin 13. Kuviossa 2 on edelleen esitetty jauhimen 1 painerungon 3 ja päätyelementin 8 väliin sijoitettu pidennysholkki 15 tai pidennysrakenne 25 15, jonka avulla jauhinpesän ulottuvuutta on lisätty jauhimen 1 akselin suun nassa.
Kuvion 2 mukaisessa jauhimessa 14 roottori 7 muodostuu ensimmäisestä roottorielementistä 7’ja toisesta roottorielementistä 7”. Toinen rootto-rielementti 7” on sovitettu ensimmäisen roottorielementin 7’ yhteyteen siten, 30 että ensimmäisen roottorielementin 7’ pyöriessä myös toinen roottorielementti 7” pyörii. Toisessa roottorielementissä 7” on jauhinpinta 10, joka käsittää sekä kartiomaisen jauhinpintaosuuden 10’ että levymäisen jauhinpintaosuuden 10”. Jauhimen 1 staattorissa 9 on edelleen jauhinpinta 11, joka käsittää sekä kartiomaisen jauhinpintaosuuden 11’ että levymäisen jauhinpintaosuuden 11”.
35 Kuvion 2 mukainen jauhin 14 voidaan muodostaa käytössä olevas ta, kuvion 1 esittämän mukaisesta levyjauhimesta 1 siten, että irrotetaan pää- 5 tyelementti 8 runkorakenteen 2 eli painerungon 3 yhteydestä ja jossakin vaiheessa irrotetaan alkuperäisen levyjauhimen 1 staattori 9 päätyelementin 8 yhteydestä. Tämän jälkeen kiinnitetään kuviossa 2 esitetty, jauhinpinnan 10 käsittävä roottorin 7 toinen roottorielementti 7” alkuperäisen levyjauhimen 1 5 roottorin yhteyteen, alkuperäisen levyjauhimen roottorin vastatessa kuviossa 2 esitetyn roottorin 7 ensimmäistä roottorielementtiä 7’. Tällöin voidaan myös ajatella ensimmäisen roottorielementin 7’ muodostavan roottorin 7 rungon. Tarvittaessa ensimmäistä roottorielementtiä 7’ voidaan työstää toisen roottorielementin 7” kiinnittämiseksi ensimmäisen roottorielementin 7’ yhteyteen. Li-10 säksi toinen roottorielementti 7” voidaan kuviossa 2 esitetyllä tavalla tukea myös akselin 6 tai sen mahdollisen jatkeen yhteyteen.
Jossakin vaiheessa kiinnitetään valmistettavaan jauhimeen tarkoitettu staattori 9 päätyelementin 8 yhteyteen. Jossakin vaiheessa pidennysholk-ki 15 tai pidennysrakenne 15 sijoitetaan päätyelementin 8 ja painerungon 3 15 väliin. Pidennysholkki 15 voidaan sijoittaa päätyelementin 8 ja painerungon 3 väliin jauhinta 14 loppukokoonpantaessa, jolloin samanaikaisesti samoilla kiin-nitysvälineillä, kuten esimerkiksi kiinnityspulteilla, joita selvyyden vuoksi ei ole esitetty kuvioissa, kiinnitetään samanaikaisesti sekä päätyelementti 8, pidennysholkki 15 ja jauhimen 2 painerunko 3 toisiinsa kiinni, täten sulkien jauhimen 20 14 rakenteen. Pidennysholkki 15 voidaan sijoittaa päätyelementin 8 ja paine- rungon 3 väliin myös aikaisemmin, jolloin pidennysholkki 15 kiinnitetään erikseen jauhimen 14 painerunkoon 3. Pidennysholkkia 15 käytetään kasvattamaan jauhimen 14 jauhinpesän 5 ulottuvuutta jauhimen 1 akselin 6 suunnassa, koska sekä levymäisen jauhinpintaosuuden 10”, 11” että kartiomaisen jau-25 hinpintaosuuden 10’, 11’ käsittävät staattori 9 ja roottori 7 eivät mahtuisi alkuperäisen levyjauhimen käsittämään jauhinpesään 5.
Edellä esitetyllä tavalla voidaan tavallinen levyjauhin modifioida sekä levymäisen jauhinpintaosuuden että kartiomaisen jauhinpintaosuuden käsittäväksi jauhimeksi eli niin sanotuksi levykartiojauhimeksi. Vanha levyjauhin 30 voidaan jauhinta modernisoitaessa hyödyntää lähes kokonaan, ainoastaan alkuperäisen levymäisen staattorin ollessa ainoa merkittävämpi tarpeeton osa, ellei sitä sitten käytetä muodostamaan levymäistä jauhinpintaosuutta 11” modernisoidussa jauhimessa. Pidennysholkin 15 avulla jauhinpesän 5 ulottuvuutta akselin 6 suunnassa voidaan kasvattaa hyvin yksinkertaisella tavalla. Kuvion 35 2 mukaisessa sovellutusmuodossa pidennysholkki 15 muodostaa pidennyse- 6 lementtirakenteen jauhinpesän 5 alueella jauhinpesän 5 ulottuvuuden lisäämiseksi jauhimen akselin 6 suunnassa.
Sen sijaan, että jauhimessa 14 käytetään vanhaa päätyelementtiä 8, voidaan esimerkiksi valamalla muodostaa uudentyyppinen päätyelementti 8, 5 joka käsittää myös pidennysholkkia 15 vastaavan jauhimen runkorakennetta eli painerunkoa vastaavaa osuutta pidentävän osuuden, ja kiinnittää tämä uudentyyppinen päätyelementti jauhimen 1 runkorakenteeseen 2 eli painerunkoon 3, täten muuttaen alkuperäisen käytössä olleen jauhimen runkorakennetta jauhinpesän alueella siten, että jauhinpesän ulottuvuus jauhimen akselin suun-10 nassa kasvaa. Tällöin uudentyyppinen päätyelementti käsittää päätyelementin lisäksi myös pidennyselementtirakenteen jauhinpesän ulottuvuuden lisäämiseksi jauhimen akselin suunnassa.
Jauhimen 14 roottori 7 voidaan toteuttaa myös siten, että alkuperäisestä levyjauhimesta 1 poistetaan vanhan staattorin lisäksi myös vanha rootto-15 ri jauhimen 1 akselilta 6 ja asennetaan sen tilalle ainakin yhdestä roottoriele-mentistä muodostettu roottori 7, johon kuuluu ainakin kartiomainen jauhinpinta 10’, mutta mahdollisesti myös levymäinen jauhinpinta 10”. Tällöin voidaan myös alkuperäisen levymäisen staattorin tilalle asentaa vastaavanlainen staat-tori, johon kuuluu ainakin kartiomainen jauhinpinta 1T, mutta mahdollisesti 20 myös levymäinen jauhinpinta 11”. Samaan tapaan sekä alkuperäinen staattori että roottori voidaan korvata pelkästään kartiomaiset jauhinpinnat käsittävällä staattorilla ja roottorilla, jolloin vanha levyjauhin voidaan muuttaa kartiojauhi-meksi.
Kuviossa 3 on esitetty kaavamaisesti sivusta katsottuna ja poikkilei-25 kattuna eräs kaksoislevyjauhin 16. Kuvion 3 mukainen jauhin 16 on siis kak-soislevyjauhin tai DD-jauhin, jonka jauhinpesässä 5 on kaksi toisiaan kohti sovitettua roottoria 7 siten, että roottoreiden 7 väliin jää teräväli 13. Kuviossa 3 teräväli 13 on esitetty jauhimen 16 muuhun rakenteeseen nähden olennaisesti suurempana kuin se todellisuudessa on. Jauhimessa 16 on edelleen kaksi ak-30 selia 6, siten, että roottoreita 7 voidaan pyörittää toisistaan riippumattomasti. Jauhimessa 16 runkorakenteessa on kaksi toisistaan erillistä runkorakenne-osuutta, ensimmäinen runkorakenneosuus 2’ kuviossa 3 katsottuna vasemmanpuoleisen roottorin 7 vasemmalla puolella ja toinen runkorakenneosuus 2” oikeanpuoleisen roottorin 7 oikealla puolella. Runkorakenneosuudet 2’ ja 2” on 35 yhdistetty toisiinsa yhdellä tai useammalla tukielementillä 17, jolloin kuvion 3 mukaisen jauhimen 16 runkorakenne 2 käsittää ensimmäisen runkorakenne- 7 osuuden 2’, toisen run kora ken neosuuden 2” ja yhden tai useamman tukiele-mentin 17, jotka on sovitettu ainakin osittain, kuviossa 3 katsottuna kokonaisuudessaan, ensimmäisen runkorakenneosuuden 2’ ja toisen runkorakenne-osuuden 2” väliin, tukien ensimmäisen runkorakenneosuuden 2’ ja toisen run-5 korakenneosuuden 2” toisiinsa ja samalla muodostaen osan jauhimen 16 jau-hinpesää 5 ympäröivästä painerungosta 3. Tukielementti 17 voi myös olla kuviossa 2 esitetyn tapainen pidennysholkki 15 tai pidennysrakenne 15, mikäli tukielementti 17 muodostuu ainoastaan yhdestä osasta.
Kuviossa 3 esitetty jauhin 16 voidaan muodostaa kahdesta käytössä 10 olleesta kuvion 1 esittämästä levyjauhimesta 1 siten, että irrotetaan kyseisten levyjauhimien päätyelementit jauhimen runkorakenteen yhteydestä. Päätyele-mentin mukana irrotetaan jauhimista päätyelementin yhteydessä oleva staatto-ri. Tämän jälkeen tarvittaessa poistetaan koneistamalla ainakin toisesta tai molemmista käytössä olleista jauhimista runkorakennetta jauhinpesän alueelta 15 roottoria 7 ympäröivästä painerungosta siten, että kyseiset jauhimet voidaan asentaa toistensa suhteen siten, että niiden roottorien 7 jauhinpinnat tulevat toisiaan kohti siten, että kyseisten jauhinpintojen väliin jää teräväli 13. Tämän jälkeen kyseisten vielä toisistaan erillisten jauhimien runkorakenteet, jotka kuviossa 3 vastaavat siis ensimmäistä runkorakenneosuutta 2’ ja toista runkora-20 kenneosuutta 2”, yhdistetään yhden tai useamman tukielementin 17 välityksellä toisiinsa kiinni siten, että muodostuu yksi jauhinrakenne, jossa alunperin toisistaan erillisten levyjauhimien runkorakenteet ja yksi tai useampi tukielementti 17 muodostavat olennaisesti suljetun jauhinpesän. Tukielementit 17 kasvattavat jauhinpesän ulottuvuutta jauhimen akselin suunnassa siten, että kahdesta 25 roottorista muodostuva jauhinyksikkö mahtuu helpommin jauhimen sisään.
Kuvion 3 esittämässä ratkaisussa kaksi käytössä ollutta levyjauhinta voidaan siis muuttaa yhdeksi kaksoislevyjauhimeksi, jossa on kaksi toisistaan riippumattomasti pyörivää roottoria. Muutoksen tekeminen käy helposti ainoastaan poistamalla käytössä olleiden levyjauhinten päätyelementit ja staattorit ja 30 tarvittaessa poistamalla joko jommasta kummasta levyjauhimesta tai molemmista levyjauhimista ainakin osa roottoria ympäröivästä jauhimen runkorakenteesta sekä yhdistämällä toisiinsa jäljelle jääneet osuudet alkuperäisistä jauhimista sopivilla tukielementeillä. Tämän lisäksi tarvitsee ainoastaan järjestää jomman kumman roottorin läpi ja kyseisen roottorin yhteydessä olevan runko-35 rakenneosuuden läpi syöttöaukot 12 jauhettavan materiaalin syöttämiseksi roottoreiden 7 välissä olevaan teräväliin 13. Syöttöaukot 12 on esitetty kaava- 8 maisesti kuviossa 3 oikeanpuoleisessa roottorissa 7 ja toisessa runkorakenne-osuudessa 2”. Roottorin taustapinnan ja runkorakenteen väli voidaan tiivistää mekaanisella tiivisteellä siten, että jauhettavaksi syötettävä materiaali voi siirtyä jauhinpesään vain terävälin 13 kautta. Jauhimen jauhinpesän yhteyteen 5 kuuluu luonnollisesti myös kuviossa esittämättä jätetty jauhetun materiaalin poistoaukko tai -kanava.
Kuvio 4 esittää kaavamaisesti sivusta katsottuna ja poikkileikattuna erästä toista kaksoislevyjauhinta 18 ja kuvio 5 esittää kaavamaisesti päädystä katsottuna erästä kuvion 4 tapaista kaksoislevyjauhinta. Kuvioissa 4 ja 5 ole-10 vassa jauhimessa on runkorakenne 2, joka käsittää kuvion 3 mukaisen jauhimen tapaan ensimmäisen runkorakenneosuuden 2’ ja toisen runkorakenne-osuuden 2”, painerungon 3, jonka sisäpuolella on jauhinpesä 5 sekä painerun-koa tukevan jauhimen perusrungon 4. Jauhinpesän 5 sisäpuolella on kaksi roottoria 7, jotka kumpikin ovat toisistaan riippumattomasti pyöritettävissä vas-15 taavan akselin 6 välityksellä. Roottorien 7 välissä on teräväli 13, jonne jauhettavaa kuitupitoista materiaalia syötetään kuviossa 4 katsottuna oikeanpuoleiseen roottoriin 7 järjestettyjen syöttöaukkojen 12 sekä syöttökanavan 19 kautta. Syöttökanavaan 19 voidaan järjestää ruuvikuljetin jauhettavan materiaalin syötön tehostamiseksi. Kuviossa 4 on vielä kaavamaisesti esitetty poistoaukko 20 21 jauhetun materiaalin poistamiseksi jauhimesta.
Kuvioiden 4 ja 5 mukainen jauhin muistuttaa rakenteeltaan kuvion 3 mukaista jauhinta, poiketen kuvion 3 mukaisesta jauhimesta kuitenkin siten, että jauhimen 18 ensimmäinen runkorakenneosuus 2’ ja toinen runkorakenne-osuus 2” on tuettu toisiinsa ensimmäisen runkorakenneosuuden 2’ perusrun-25 gon 4 ja toisen runkorakenneosuuden 2” perusrungon 4 toisiinsa yhdistävällä tai kiinnittävällä tukielementillä 20, joka on kuviossa 4 esitetty kaavamaisesti katkoviivalla. Painerunko 3 on ensimmäisen runkorakenneosuuden 2’ ja toisen runkorakenneosuuden 2” välissä mutta se ei tue runkorakenneosuuksia 2’, 2” toisiinsa. Lisäksi jauhinpesän 5 muodostaa erillinen, jauhimen muutoksen yh-30 teydessä lisätty painerunko 3, joka muodostuu yläosasta 3’ ja alaosasta 3”.
Kuvioissa 4 ja 5 esitetty jauhin 18 voidaan muodostaa kahdesta käytössä olleesta kuvion 1 esittämästä levyjauhimesta 1 siten, että irrotetaan kyseisten levyjauhimien päätyelementit jauhimen runkorakenteen yhteydestä. Päätyelementin mukana irrotetaan jauhimista päätyelementin yhteydessä ole-35 va staattori. Tämän jälkeen poistetaan kummastakin jauhimesta myös ainakin osa painerungosta 3 muun runkorakenteen yhteydestä. Jauhimista jäljelle jää- 9 neet roottorit ja runko-osuudet sovitetaan toistensa yhteen siten, että roottorien 7 jauhinpinnat tulevat toisiaan kohti siten, että kyseisten jauhinpintojen väliin jää teräväli 13. Roottorien 7 ympärille sovitetaan uusi painerunko 3, joka koostuu yläosasta 3’ ja alaosasta 3”, joka painerunko 3 tulee ensimmäistä runkora-5 kenneosuutta 2’ vastaavan vanhasta levyjauhimesta jäljelle jääneen runko-osan ja toista runkorakenneosuutta 2” vastaavan toisesta vanhasta levyjauhimesta jäljelle jääneen runko-osan väliin. Tässä tapauksessa vanhojen levyjau-himien runkorakennetta muutetaan jauhimen painerunkoon kuuluvalta osuudelta siis siten, että kummastakin poistetaan ainakin osa vanhasta painerun-10 gosta ja kyseiset kaksi painerunkoa tai niistä poistetut osuudet korvataan ainakin osittain yhdellä uudella painerungolla. Uusi painerunko 3 ei kuitenkaan tue ensimmäistä runkorakenneosuutta 2’ja toista runkorakenneosuutta 2” toisiinsa vaan ensimmäisen runkorakenneosuuden 2’ ja toisen runkorakenneosuuden 2” yhteyteen sovitetaan yksi tai useampi tukielementti 20, joka kiinnittää ja tu-15 kee ensimmäisen runkorakenneosuuden 2’ ja toisen runkorakenneosuuden 2” toisiinsa. Tukielementti 20 voi olla esimerkiksi kuvioiden 4 ja 5 esittämällä tavalla levymäinen rakenne, joka voidaan valmistaa esimerkiksi metallista.
Esitetyillä tavoilla voidaan muuttaa vanha levyjauhin esimerkiksi le-vykartiojauhimeksi tai kaksi vanhaa levyjauhinta kaksoislevyjauhimeksi. Tällöin 20 voidaan suurelta osin hyödyntää vanhojen jauhinten rakenneosia ja niihin liittyviä toimilaitteita jauhatusprosesseja uudistettaessa, mikä vähentää muutoksista aiheutuvia kustannuksia. Muuttamalla esimerkiksi kaksi vanhaa levyjauhinta yhdeksi kaksoislevyjauhimeksi voidaan säästää huomattavasti energiaa, koska kaksoislevyjauhimet kuluttavat tyypillisesti noin 10 - 30% vähemmän energiaa 25 kuin levyjauhimet. Lisäksi kaksoislevyjauhimen tuottaman massan laatu on kuitenkin käyttökelpoista korkealaatuisiin painopapereihin.
Joissain tapauksissa tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voidaan käyttää sellaisenaan, muista piirteistä huolimatta. Toisaalta tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voidaan tarvittaessa yhdistellä erilaisten kombi-30 naatioiden muodostamiseksi.
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella patenttivaatimusten puitteissa.
Levykartiojauhimen toteutuksessa alkuperäisen jauhimen runkora-35 kennetta eli käytännössä painerunkoa voi olla tarpeen koneistaa painerungon sisäpuolelta jauhinpesän alueella, jotta staattorin kartiomainen jauhinpinta- 10 osuus voidaan asentaa helpolla tavalla keskeisesti roottorin kartiomaiseen jau-hinpintaosuuteen nähden. Kaksoislevyjauhimen tapauksessa roottorien sa-mankeskisyys ei aseta yhtä suuria vaatimuksia. Koneistus voidaan tehdä siten, että jauhinpesää samalla avarretaan paitsi akselin suunnassa niin myös sä-5 teen suunnassa, jolloin jauhinpesään sovitettavan jauhinteräratkaisun pituus ja halkaisija voivat olla suurempia. Jauhimen runkorakenteen koneistus jauhinpe-sän alueelta voidaan tehdä myös siitä syystä, että sillä mahdollistetaan jauhin-terien vaihto tai tehdään jauhinterien vaihto helpommaksi toteuttaa, mikä on jauhimen runkorakenteen koneistusperuste erityisesti sovellettaessa keksinnön 10 ratkaisua kaksoislevyjauhimen tapauksessa.

Claims (9)

1. Menetelmä jauhimen (1, 14, 16, 18) valmistamiseksi, missä menetelmässä muutetaan ainakin yhden levyjauhimen (1) rakennetta ja joka jauhin (1, 14, 16, 18) käsittää runkorakenteen (2), joka runkorakenne (2) käsittää 5 jauhinpesää (5) ympäröivän painerungon (3) ja painerunkoa (3) tukevan perusrungon (4) ja joka jauhin (1, 14, 16, 18) käsittää edelleen akselin (6) välityksellä pyöritettävissä olevan ainakin yhden roottorin (7), tunnettu siitä, että muutetaan levyjauhimen (1) runkorakennetta (2) ainakin painerun-10 koon (3) kuuluvalta osuudelta sovittamalla jauhimen (14) runkorakenteeseen (2) painerungon (3) yhteyteen pidennysholkki (15) tai pidennysrakenne (15) jauhinpesän (5) ulottuvuuden kasvattamiseksi jauhimen (14) akselin (6) suunnassa siten, että jauhimen (14) jauhinpesä (5) on sovitettavissa käsittämään kartiomaisen jauhinpintaosuuden (10’) käsittävän roottorin (7) ja kartiomaisen 15 jauhinpintaosuuden (11 ’) käsittävän staattorin (9).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että irrotetaan ainakin yhden levyjauhimen (1) runkorakenteeseen (2) yhteydessä oleva päätyelementti (8) levyjauhimen (1) runkorakenteen (2) yh-20 teydestä, sovitetaan jauhimen (14) roottoriin (7) kartiomaisen jauhinpintaosuuden (10’) käsittävä roottorielementti (7”), sovitetaan päätyelementin (8) yhteyteen kartiomaisen jauhinpintaosuuden (11’) käsittävä staattori (9), 25 sovitetaan jauhimen (14) runkorakenteeseen (2) painerungon (3) yhteyteen pidennysholkki (15) tai pidennysrakenne (15) jauhinpesän (5) ulottuvuuden kasvattamiseksi jauhimen (14) akselin (6) suunnassa ja kiinnitetään päätyelementti (8) jauhimen (14) painerungon (3) yhteyteen siten, että pidennysholkki (15) tai pidennysrakenne (15) jää päätyelemen-30 tin (8) ja jauhimen (14) painerungon (3) väliin.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sovitetaan jauhimen (14) roottoriin (7) sekä kartiomaisen (10’) että levymäisen (10”) jauhinpintaosuuden käsittävä roottorielementti (7”) ja sovitetaan päätyelementin (8) yhteyteen sekä kartiomaisen (11’) et-35 tä levymäisen (11 ”) jauhinpintaosuuden käsittävä staattori (9).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että irrotetaan ainakin yhden levyjauhimen (1) runkorakenteeseen (2) yhteydessä oleva päätyelementti (8) levyjauhimen (1) runkorakenteen (2) yhteydestä, 5 irrotetaan levyjauhimen (1) roottori (7) levyjauhimesta (1), sovitetaan jauhimeen (14) ainakin kartiomaisen jauhinpintaosuuden käsittävä roottori (7), sovitetaan päätyelementin (8) yhteyteen ainakin kartiomaisen jauhinpintaosuuden käsittävä staattorielementti, 10 sovitetaan jauhimen (14) runkorakenteeseen (2) painerungon (3) yhteyteen pidennysholkki (15) tai pidennysrakenne (15) jauhinpesän (5) ulottuvuuden kasvattamiseksi jauhimen (14) akselin (6) suunnassa ja kiinnitetään päätyelementti (8) jauhimen (14) painerungon (3) yhteyteen siten, että pidennysholkki (15) tai pidennysrakenne (15) jää päätyelemen-15 tin (8) ja jauhimen (14) painerungon (3) väliin.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 2-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muodostetaan päätyelementti (8), joka käsittää pidennyselementti-rakenteen jauhinpesän (5) ulottuvuuden lisäämiseksi jauhimen (14) akselin (6) 20 suunnassa ja kiinnitetään päätyelementti (8) jauhimen (14) painerungon (3) yhteyteen.
6. Jauhin (14), joka käsittää runkorakenteen (2), joka runkorakenne (2) käsittää jauhinpesää (5) ympäröivän painerungon (3) ja painerunkoa (3) 25 tukevan perusrungon (4) ja joka jauhin käsittää edelleen runkorakenteeseen (2) yhteydessä olevan jauhimen (14) päätyelementin (8), jauhimen (14) päätyelementin (8) yhteyteen sovitetun jauhimen (14) staattorin (9) ja akselin (6) välityksellä pyöritettävissä olevan roottorin (7), tunnettu siitä, että 30 jauhimen (14) runkorakenteen (2) yhteyteen on sovitettu pidennys holkki (15) tai pidennysrakenne (15) jauhinpesän (5) ulottuvuuden lisäämiseksi jauhimen (14) akselin (6) suunnassa.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen jauhin, tunnettu siitä, että jauhimen (14) päätyelementin (8) ja runkorakenteen (2) painerungon (3) väliin 35 on sovitettu pidennysholkki (15) tai pidennysrakenne (15) jauhinpesän (5) ulottuvuuden lisäämiseksi akselin (6) suunnassa.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen jauhin, tunnettu siitä, että sekä jauhimen (14) staattori (9) että roottori (7) käsittävät kartiomaisen jauhinpintaosuuden (10’, 11’).
9. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen jauhin, tunnettu siitä, 5 että sekä jauhimen (14) staattori (9) että roottori (7) käsittävät sekä kartionmai- sen (10’, 11’) että levymäisen (10”, 11”) jauhinpintaosuuden. 10
FI20086034A 2008-10-31 2008-10-31 Menetelmä jauhimen valmistamiseksi ja jauhin FI121544B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20086034A FI121544B (fi) 2008-10-31 2008-10-31 Menetelmä jauhimen valmistamiseksi ja jauhin
EP09174199.1A EP2182109B1 (en) 2008-10-31 2009-10-27 Method of manufacturing a refiner
CA2684191A CA2684191C (en) 2008-10-31 2009-10-30 Method of manufacturing refiner, and refiner

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20086034 2008-10-31
FI20086034A FI121544B (fi) 2008-10-31 2008-10-31 Menetelmä jauhimen valmistamiseksi ja jauhin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20086034A0 FI20086034A0 (fi) 2008-10-31
FI20086034A FI20086034A (fi) 2010-05-01
FI121544B true FI121544B (fi) 2010-12-31

Family

ID=39924671

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20086034A FI121544B (fi) 2008-10-31 2008-10-31 Menetelmä jauhimen valmistamiseksi ja jauhin

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2182109B1 (fi)
CA (1) CA2684191C (fi)
FI (1) FI121544B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102016120407B4 (de) * 2016-10-26 2018-10-04 Institut Für Holztechnologie Dresden Gemeinnützige Gmbh Gehäuseanordnung für einen Refiner

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3893631A (en) * 1974-07-17 1975-07-08 Sprout Waldron & Co Inc Twin refiner with double floating discs
SE8401845D0 (sv) * 1984-04-03 1984-04-03 Sunds Defibrator Sett och anordning for raffinering av lignocelulosahaltigt material

Also Published As

Publication number Publication date
EP2182109A3 (en) 2014-08-13
FI20086034A (fi) 2010-05-01
CA2684191C (en) 2016-11-22
CA2684191A1 (en) 2010-04-30
EP2182109B1 (en) 2016-11-30
FI20086034A0 (fi) 2008-10-31
EP2182109A2 (en) 2010-05-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2639890C (en) Multi-zone paper fiber refiner
WO2009068739A1 (en) Refiner
WO2003045562A1 (fr) Broyeur a cylindre et rouleaux
CN202047313U (zh) 一种圆柱形磨浆机
FI121544B (fi) Menetelmä jauhimen valmistamiseksi ja jauhin
FI122363B (fi) Menetelmä jauhimen valmistamiseksi ja jauhin
EP0958057A1 (en) A pair of co-operating refining elements intended for a disc refiner
CN201047353Y (zh) 一种可调泵轴轴向间隙的lc单级离心泵
US4529137A (en) Multiple disk refiner for low consistency refining of mechanical pulp
US20090057454A1 (en) Disc Housing
US5398877A (en) Multi-disc refiner with free floating plate mechanism
US20110253327A1 (en) Method for refining cellulose fibers in aqueous suspension as well as refiner filling to implement said method
CN105780575B (zh) 一种平‑锥形高浓磨浆机磨盘结构
CN201016152Y (zh) 一种单盘磨浆机
CN100489192C (zh) 压力筛浆机的轴密封装置
CN101463574B (zh) 双进刀圆盘磨浆机
US7451946B2 (en) Refining element
CN218756748U (zh) 秸秆高浓磨浆机
CN102601695B (zh) 一种可控中高辊动态模拟磨削工装
CN103924472A (zh) 一种双锥形高浓磨浆机
WO2010079263A3 (en) A refiner and a method for refining pulp
FI120630B (fi) Menetelmä jauhimen terityksen asentamiseksi tai vaihtamiseksi
CN208104875U (zh) 一种复合式压力筛花键结构
CN219802082U (zh) 一种高浓碎浆机直驱传动结构
US20210146371A1 (en) Refiner for refining lignocellulosic material and refining segments for such a refiner