FI121497B - Teleskooppijalka - Google Patents

Teleskooppijalka Download PDF

Info

Publication number
FI121497B
FI121497B FI20041279A FI20041279A FI121497B FI 121497 B FI121497 B FI 121497B FI 20041279 A FI20041279 A FI 20041279A FI 20041279 A FI20041279 A FI 20041279A FI 121497 B FI121497 B FI 121497B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
foot
conical
telescopic
conical member
sleeve
Prior art date
Application number
FI20041279A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20041279A0 (fi
FI20041279A (fi
Inventor
Kimmo Liski
Original Assignee
Merivaara Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Merivaara Oy filed Critical Merivaara Oy
Priority to FI20041279A priority Critical patent/FI121497B/fi
Publication of FI20041279A0 publication Critical patent/FI20041279A0/fi
Publication of FI20041279A publication Critical patent/FI20041279A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121497B publication Critical patent/FI121497B/fi

Links

Landscapes

  • Accommodation For Nursing Or Treatment Tables (AREA)

Description

Teleskooppijalka
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen korkeudeltaan säädettävä teleskooppijalka.
5 Ennestään tunnetaan brittiläisestä patenttijulkaisusta GB-1065034 korkeudeltaan säädettävä pöydän tai muun huonekalun teleskooppijalka, jossa on sisä- ja ulko-putki. Nämä putket on lukittavissa toisiinsa haluttuun korkeuteen jarrulaitteella, jossa on neljä jarrupalaa. Sisäputki on poikkileikkaukseltaan neliön muotoinen. Si-säputken alapään nurkissa on raot ja jarrupalat on kiinnitetty raoilla erotettuihin si-10 vuihin. Jarrupalat liukuvat ulkoputken sisäpintaa vasten, kun putkia ei ole lukittu toisiinsa, ja vastaavasti jarrupalojen avulla putket lukitaan toisiinsa. Toimielin jarrupalojen lukitsemiseksi ja vapauttamiseksi käsittää kuulakehykseen järjestetyt neljä kuulaa, jotka on sovitettu sisäputken alapään sisälle sen kulmiin; ylöspäin kapenevan elimen, joka on sijoitettu sisäputken alapään keskelle; tangon, johon 15 kapeneva elin on kiinnitettyjä joka kulkee sisäputken keskellä sen yläpäähän, ja vivun tangon ja siihen kiinnitetyn kapenevan elimen liikuttamiseksi aksiaalisesti sisäputken suunnassa. Kun vipua käännetään, tanko nousee ylöspäin ja nostaa samalla kapenevaa elintä, joka puristaa kuulat sisäputkea vasten. Tällöin sisäputken alapään sivut aukeavat ulospäin, jarrupalat painuvat ulkoputken sisäpintaa 20 vasten ja lukitsevat sisä- ja ulkoputken liikkumattomasti toisiinsa. Lisäksi sisä- ja ulkoputki on laakeroitu rullalaakerijärjestelyllä samankeskisesti toisiinsa.
Epäkohtana edellä esitetyllä teleskooppijalalla on, että sisäputkea ei voida vetää ulos ulkoputkesta jarrulaitteen hajoamatta.
Edelleen epäkohtana on, että teleskooppijalka on käytännössä toteutettava poikki-25 leikkaukseltaan nelikulmaisesta tai ylipäätään monikulmaisesta sisä- ja ulkoputkesta. Tästä syystä sisäputkea ei voida kiertää ulkoputken suhteen; se on aina samassa asemassa.
Epäkohtana on myös, että jarrulaite on toteutettavissa vain sellaisen sisäputken yhteyteen, jonka alapään sivut voidaan erottaa raoilla toisistaan ja kuulien avulla 30 pakottaa kääntymään ulospäin. Tämä on monimutkainen ja taloudellisesti epäedullinen ratkaisu.
Epäkohtana on myös se, että sisä- ja ulkoputki on laakeroitu rullalaakerein samankeskisesti toistensa suhteen. Rullalaakerien kulumisesta saattaa seurata epäkes- 2 keisyyttä sisä- ja ulkoputken välillä, jolloin jarrupalojen pito muodostuu epäsymmetriseksi ja heikkenee.
Epäkohtana edellä esitetyssä tunnetussa teleskooppijalassa on myös, että jarru-laitteen jarrupalat on vapautettava vivulla, kun putkia halutaan liikuttaa toistensa 5 suhteen niin alas kuin ylöspäin.
Ennestään tunnetaan sveitsiläisestä patenttijulkaisusta CH-49553 teleskooppijal-ka, jonka lukitusvälineet käsittävät kartioelimen, joka on kiinnitetty sisäjalkaosan alapäähän ja jonka kartiopinta on järjestetty kapenemaan sisäjalkaosasta poispäin. Sisäjalkaosan alapäähän on järjestetty holkki siten, että kartioelin on ainakin 10 osittain hoikin sisäpuolella ja että lukituselimet on sovitettu hoikin aukkoihin. Luki-tuselimet on toteutettu rullien avulla. Holkki on liikuteltavissa kartioelimen suhteen teleskooppijalan pituusakselin suunnassa siten, että lukituselimet on lukitustilassa puristettavissa kartioelimen kartiopinnan ja ulkojalan sisäpinnan väliin hoikin seinämän aukkojen kautta. Lukitusvälineitä käytetään tangolla, joka on sovitettu sisä-15 jalkaosan sisässä ulottumaan sisäjalkaosan alapäähän ja yhdistetty hoikkiin tämän liikuttamiseksi kartioelimen suhteen. Vastaavanlaisia teleskooppijalkoja on tuotu julki mm. seuraavissa julkaisuisssa: FR-500281A, FR-1086361A, FR-1178244A ja FI-67014B.
Epäkohtana edellä mainituissa julkaisuissa esitetyillä teleskooppijaloilla on, että 20 niitä ei voida lukita ja vapauttaa sekä vertikaalisessa suunnassa että pystyakselin suhteen kierrettävästi. Tällöin teleskooppikaan liitettyä pöytätasoa ei voida liikuttaa pystysuunnassa ja samalla kiertää pystyakselin suhteen.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä esitettyyn tunnettuun teleskooppijal-kaan liittyvät epäkohdat. Keksinnön tarkoituksena on myös saada aikaan uusi te-25 leskooppijalka, joka soveltuu erityisesti sairaalakalusteiden, kuten potilaspöydän, jalaksi.
Keksinnön mukaiselle teleskooppijalalle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1. Epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa on esitetty keksinnön edullisia sovellusmuotoja.
30 Keksinnön mukainen teleskooppijalka on tarkoitettu ensisijaisesti pöydän, kuten potilaspöydän jalaksi, mutta sitä voidaan soveltaa myös muihin huonekaluihin, kuten tuoleihin, joissa on tarve käyttää säädettävää jalkaa.
3
Keksinnön mukainen teleskooppijalka käsittää sisäkkäin sovitetut pitkänomaiset sisä-ja ulkojalkaosan, joiden yhteyteen on sovitettu lukitusvälineet jalkaosien lukitsemiseksi toistensa suhteen liikkumattomiksi ja vastaavasti niiden vapauttamiseksi liikkumaan toistensa suhteen, ja johon teleskooppikaan kuuluu toimielimet luki-5 tusvälineiden käyttämiseksi, jotka lukitusvälineet käsittävät: - kartioelimen, jossa on ainakin kaksi suoraa pintaa, joiden väliosa on kiilamainen, joka kartioelin on kiinnitetty sisäjalkaosan alapäähän ja jonka kartiopinta on järjestetty kapenemaan sisäjalkaosasta poispäin; - hoikin ja sen yhteydessä varsinaiset lukituselimet, joka holkki on järjestetty sisä-10 jalkaosan alapäähän siten, että kartioelin on ainakin osittain hoikin sisäpuolella, jonka hoikin ulkopinnassa on ainakin kaksi suoraa ulkosivua kohdakkain kartioelimen suorien pintojen kanssa ja näiden pintojen yhteydessä on lukituselimet, edullisimmin rullat, jotka on sovitettu hoikin aukkoihin ja joka holkki on liikutettavissa kartioelimen suhteen teleskooppijalan pituusakselin suunnassa siten, että luki-15 tuselimet on lukitustilassa puristettavissa kartioelimen kartiopinnan ja ulkojalkaosan sisäpinnan väliin hoikin seinämän aukkojen läpi; ja - jousen, joka on sovitettu vaikuttamaan sisäjalkaosan ja hoikin välillä, ja toimielimet lukitusvälineiden käyttämiseksi käsittävät: - tangon, joka on sovitettu sisäjalkaosan sisässä ulottumaan sisäjalkaosan ala-20 päähän ja yhdistetty hoikkiin tämän liikuttamiseksi kartioelimen suhteen.
Keksinnön mukaisesti kartioelin on kiinnitetty irrotettavasti sisäjalkaosan alapäähän ja siten, että tangon liike alaspäin vapauttaa kartioelimen ja sisäjalkaosan toisistaan ja sallii näin sisäjalkaosan kääntämisen pystyakselin ja samalla ulkojalkaosan suhteen.
25 Keksinnön etuna on, että teleskooppijalan sisäjalkaosaa ja siihen kiinnitettyä pöy-tätasoa tai vastaavaa on nostettavissa, mutta ei laskettavissa, tankoon vaikuttamatta ja lukituselimiä avaamatta. Lukituselimet alkavat heti toimia, kun teleskooppijalan sisäjalkaosaa aletaan painaa vastakkaiseen suuntaan eli alaspäin. Tällöin keksinnön mukaisella teleskooppijalalla varustetun pöytätason korkeussäätö ylös-30 päin tapahtuu helposti esim. yhdellä kädellä.
Keksinnön etuna on myös, että teleskooppijalan sisäjalkaosa on mahdollista vetää ulos ulkojalkaosasta ja sovittaa takaisin ilman että lukitusvälineet hajoavat. Tällöin 4 on mahdollista muuttaa sisäjalkaosaan liitetyn pöytätason asemaa 180 astetta suhteessa teleskooppijalkaan.
Keksinnön etuna on, että lukituselimet toimivat samalla lineaarilaakereina tele-skooppijalan sisäjalkaosan ja ulkojalkaosan välillä. Tämä on yksinkertainen ja 5 edullinen rakenne.
Keksinnön erityisenä etuna on, että teleskooppijalka voidaan lukita ja vapauttaa niin vertikaalisessa kuin horisontaalisessa suunnassa. Tällöin teleskooppijalkaan liitettyä pöytätasoa voidaan liikuttaa pystysuunnassa ja samalla kiertää pystyakselin suhteen. Etuna on lisäksi, että vapauttaminen kumpaankin liikkeeseen toteute-10 taan yhdellä ja samalla välineellä, kuten vivulla.
Seuraavassa keksintöä ja sen muita etuja selostetaan yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää kaaviomaisesti ja osittaisena poikkileikkauksena keksinnön mukaista teleskooppijalkaa ja siihen yhdistettyä pöytätasoa; 15 kuvio 2 esittää ensimmäistä pystysuuntaista poikkileikkausta B - B teleskooppija-lasta, kun jalkaosat on lukittu toisiinsa; kuvio 3 esittää toista pystysuuntaista poikkileikkausta C - C teleskooppijalasta, kun jalkaosat on lukittu toisiinsa; kuvio 4 esittää ensimmäistä pystysuuntaista poikkileikkausta B - B teleskooppija-20 lan alapäästä, kun jalkaosien lukitus on avattu; kuvio 5 esittää vaakasuuntaista osittaista poikkileikkausta F - F teleskooppijalasta, ja kuvio 6 esittää havainnollisesti erästä edullista sisäjalkaosan ja hoikin välistä irrotettavaa liitosta.
25 Kuvioissa käytetään toisiaan vastaavista osista samoja viitenumerolta.
Teleskooppijalka T käsittää sisäkkäin sovitetut pitkänomaiset sisä- ja ulkojalkaosan 1, 2, kuten sisä-ja ulkoputken, joita voidaan liikuttaa teleskooppijalan pituussuunnassa A - A toistensa suhteen jalan pidentämiseksi ja lyhentämiseksi. Näiden jalkaosien 1, 2 yhteyteen on sovitettu lukitusvälineet 3 sisä- ja ulkojalkaosan lukit-30 semiseksi toistensa suhteen liikkumattomiksi ja vastaavasti niiden vapauttamiseksi 5 liikkumaan toistensa suhteen. Teleskooppijalkaan T kuuluu myös toimielimet 4 lu-kitusvälineiden 3 käyttämiseksi so. jalkaosien lukitsemiseksi toisiinsa ja niiden vapauttamiseksi.
Teleskooppijalka T soveltuu edullisimmin pöydän, kuten sairaanhoidossa käytettä-5 vän apupöydän, jalaksi. Tällöin pöytätaso P on kiinnitetty sisäjalkaputken 1 yläpäähän 1a ja lattiaa vasten lepäävä jalkatuki J ulkojalkatuen 2 alapäähän 2b. Pöytätaso P on esim. kiinnitetty yhdestä kulmasta sisäjalkaputkeen 1. Jalkatuki J on muodostettu esim. kolmesta tai useammasta kulmaan toisiinsa nähden asetetuista tukivarsista.
10 Lukitusvälineet 3 käsittävät kartioelimen 31, hoikin 32 ja sen yhteydessä varsinaiset lukituselimet 33. Kartioelin 31 on kiinnitetty sama-akselisesti sisäjalkaosan 1 kanssa, erityisesti sen alapäähän 1b. Kartioelimen 31 kartiopinta 36 on järjestetty kapenemaan sisäjalkaosasta 1 poispäin so. sisäjalkaosan alapäästä 1b ulos-ja alaspäin. Holkki 32 käsittää sylinterimäisen, edullisesti onton, rungon. Holkki 32 on 15 järjestetty sama-akselisesti sisäjalkaosan 1 kanssa sen alapäähän 1b siten, että kartioelin 31 on ainakin osittain hoikin 32 sisäpuolella. Holkki 32 on sovitettu ulko-jalkaosan 2 sisään pienellä välyksellä siten, että se kulkee vaivattomasti ulkojalka-osan 2 sisällä sisäjalkaosaa 1 liikutettaessa.
Hoikin 32 seinämässä on aukkoja 34; 34a, 34b, jotka on järjestetty pareittain 20 symmetrisesti pituusakselin A - A suhteen kohtisuoraan tasoon. Lukituselimet 33; 33a, 33b on sovitettu hoikin 32 seinämän aukkoihin 34; 34a, 34b. Piirustusten mukaisessa sovellusesimerkissä aukkoja 34; 34a, 34b ja vastaavasti lukituselimiä 33; 33a, 33b on kaksi kappaletta, jotka lukituselimet 33; 33a, 33b ovat poikkileikkaus-tasossa 180 asteen päässä toisistaan. Vaihtoehtoisesti lukituselimiä 33 ja aukkoja 25 34 voi olla useampia kuin kaksi ja ne tulee järjestää edullisimmin symmetrisesti te- leskooppijalan T poikkitasoon. Lukituselimet 33 on sovitettu aukkoihin 34 siten, että niillä on tietty välys. Tällöin lukituselimet 33 ovat ainakin osittain irrallisia osia ja vapaasti sivusuunnassa so. pituusakselin A - A suhteen kohtisuorassa tasossa liikkuvia osia.
30 Lukitusvälineet 3 toimivat seuraavasti. Oletetaan, että sisä- ja ulkojalkaosa 1, 2 liikkuvat vapaasti toistensa suhteen. Lukitusvälineet 3 ovat tällöin aukitilassa (vrt. kuvio 4). Kun sisä- ja ulkojalkaosa 1,2 halutaan lukita paikoilleen toisiinsa nähden, hoikkia 32 liikutetaan suuntaan D, erityisesti ylöspäin, kartioelimen 31 suhteen te-leskooppijalan pituusakselin A - A suunnassa, jolloin kartioelin 31 ja holkki 32 siir-35 tyvät pienen matkan toisiaan kohti. Hoikin 32 mukana sen aukoissa 34; 34a, 34b 6 olevia lukituselimiä 33; 33a, 33b myös siirretään. Tällöin lukituselimet 33; 33a, 33b saadaan puristumaan kartioelimen 31 kartiopinnan 36 ja ulkojalkaosan 2 sisäpinnan 21 väliin hoikin 32 seinämän aukoissa 34; 34a, 34b, jolloin lukitusvälineet 3 ovat lukitustilassa (vrt. kuvio 2). Kun lukitusvälineet 3 halutaan avata ja sisä- ja ul-5 kojalkaosa 1, 2 vapauttaa liikkuviksi toisiinsa nähden, hoikkia 32 ja sen yhteydessä olevia lukituselimiä 33; 33a, 33b liikutetaan edellä esitettyyn nähden vastakkaiseen suuntaan E, jolloin kartioelin 31 ja holkki 32 siirtyvät pienen matkan toisistaan poispäin. Tällöin lukituselimet 33; 33a, 33b saadaan irtoamaan kartioelimen 31 kartiopinnan 36 ja ulkojalkaosan 2 sisäpinnan 21 välistä, jolloin lukitusvälineet 3 10 vapautuvat lukitustilasta ja ovat jälleen aukitilassa.
On huomattava, että keksinnön mukaisella teleskooppijalalla varustettua pöytäta-soa P voidaan suoraan nostaa. Tällöin, kun pöytätasoa P nostetaan, niin samalla sen avulla sisäjalkaosaa 1 vedetään ulospäin ulkojalkaosasta 2, jonka seurauksena lukitusvälineet 3 avautuvat. Holkki 32 ja lukituselimet 33 pysyvät paikoillaan, 15 kun taas kartioelintä 31 siirretään sisäjalkaosan 1 avulla ulospäin hoikista 32. Näin lukitus avautuu. Vastaavasti, kun pöytätasoa P yritetään painaa alaspäin (suunta E) kartioelin 31 työntyy hoikkiin 32 ja lukituselimet 33 puristuvat yhä lujemmin kartioelimen 31 pintojen 36 ja ulkojalkaosan 2 sisäpintaa 21 vasten.
Toimielimet 4 lukitusvälineiden 3 käyttämiseksi käsittävät ainakin tangon 41, joka 20 on piirustusten mukaisessa sovelluksessa sovitettu sisäjalkaosan 1 sisässä ulottumaan sisäjalkaosan yläpäästä 1a alapäähän 1b. Sulkuelin 7 on sisäjalkaosan 1 alapäässä 1b. Vastaavanlainen tangon ohjain 8 on myös sisäjalkaosan 1 yläpäässä 1a. Tangon ohjain 8 on poikkileikkaukseltaan olennaisesti ulkojalkaosan 2 poikkileikkauksen sisämittojen mukainen. Tanko 41 on järjestetty kulkemaan sulkueli-25 meen 7 järjestetyn aukon 71 läpi, jonka aukon halkaisija ja geometria vastaa sopivalla välyksellä tangon 41 halkaisijaa ja geometriaa. On selvää, että tanko 41 on toteutettavissa myös esitettyä lyhyempänä. Tanko 41 on yhdistetty hoikkiin 32 tämän liikuttamiseksi kartioelimen 31 suhteen.
Toimielimet 4 lukitusvälineiden käyttämiseksi käsittävät keksinnön edullisessa so-30 vellusmuodossa tangon 41 lisäksi vivun 42, joka on järjestetty sisäjalkaosan 1 yhteyteen. Vipu 42 on yhdistetty käännettävästi tangon 41 ja sisäjalkaosan 1 välille siten, että vivulla 42 voidaan vaikuttaa tankoon 41, edullisesti sen yläpäähän. Näin sisäjalkaosaa 1 voidaan liikuttaa helposti ja yksinkertaisesti sisäjalkaosan 1 suhteen lukitusvälineiden 3 käyttämiseksi. Vipu 42 on nivelöity kääntyvästi ulokkee-35 seen 43, joka on järjestetty sisäjalkaosan 1 yläpäähän 1a, tässä tapauksessa välittömästi pöytätason P alapuolelle, ja ulkonemaan siitä. Vivun 42 ensimmäinen pää, 7 josta sitä käytetään, on vapaa ja toinen pää on sovitettu sisäjalkaosan 1 sisäpuolelle vaikuttamaan käännetyssä asennossa tangon 41 toiseen, lukitusvälineisiin 3 nähden vastakkaiseen, päähän. Vipua 42 kääntämällä tankoa 41 saadaan liikutettua riittävä matka teleskooppijalan T pituussuunnassa A - A lukitusvälineiden 3 5 käyttämiseksi. Tanko 41 voi olla myös lyhyt, jolloin vipu 42 on vastaavasti järjestetty sisäjalkaosaan 1 olennaisesti tangon 41 määräämän pituuden päähän sisäjalkaosan 1 alapäästä 1b. Vaihtoehtoisesti vipu 42 voidaan järjestää vaikuttamaan tangon 41 keskiosaan tai ylipäätän sen päiden väliseen osaan.
Keksinnön edullisessa sovellusmuodossa lukitusvälineet 3 käsittävät kartioelimen 10 31, hoikin 32 ja varsinaisten lukituselimien 33 lisäksi jousen 35. Tämä on sovitettu sisäjalkaosan 1 ja hoikin 32 välille. Jousi 35, edullisimmin kierrejousi, on järjestetty tangon 41 yhteyteen, tässä sovelluksessa tangon 41 ympärille. Piirustusten mukaisessa sovellusmuodossa jousi 35 on kiinnitetty ensimmäisestä päästään tankoon 41, erityisesti sen alapäähän lähelle lukitusvälineitä 3 ja toisesta päästään si-15 säjalkaosan 1 alapäähän 1b, tässä tapauksessa sisäjalkaosan 1 alapään sukuelimeen 7. Jousi 35 on järjestetty ainakin osittain puristettuun tilaan tangon 41 ja sulkuelimen 7 väliin siten, että tankoon 41 kohdistuu sulkuelimeen 7 ja sisäjalkaosaan 1 nähden ylöspäin nostava ja samalla sisäänpäin suuntautuva voima, joka vaikuttaa hoikkiin 32 sitä kohti kartioelintä 31 siirtävästi. Jousi 35 toimii tällöin var-20 mistuksena sille, että lukituselimet 33 saadaan pysähtymään halutussa lukitus-asemassa kartioelimen 31 ja ulkojalkaosan 2, erityisesti sen sisäpinnan 21, välillä ja että lukitus tapahtuu nopeasti ja tehokkaasti ja haluttuun kohtaan sisä- ja ulko-jalkaosaa 1,2.
Keksinnön edullisimmassa sovellusmuodossa lukituselimet 33; 33a, 33b on toteu-25 tettu laakerielimien, kuten kuulien tai rullien, avulla. Piirustusten mukaisessa sovellusmuodossa lukituselimet 33; 33a, 33b ovat rullalaakereina toimivia sylinterimäi-siä rullia tai tappeja, jotka on järjestetty poikittain kartioelimen 31 ja hoikin 32 väliin aukkoihin 34; 34a, 34b, jotka on rullien tms. muodon mukaisesti suorakaiteen muotoisia tai vastaavia.
30 Keksinnön edullisessa sovellusmuodossa lukitusvälineiden 3 kartioelimen 31 kar-tiopinta 36 on toteutettu ainakin kahdesta suorasta pinnasta 36a, 36b, joiden vä-liosa 36c on kiilamainen. Kartiopinta 36 on symmetrinen pituusakselin A - A suhteen, piirustuksessa esitetyssä sovelluksessa akselin A - A kautta kulkevan pysty-tason suhteen. Vastaavasti hoikin 32 ulkopinnassa 37 on ainakin kaksi suoraa 35 ulkosivua 37a, 37b samassa kohdassa kartioelimen 31 suorien pintojen 36a, 36b kanssa. Näiden pintojen 36a, 36b; 37a, 37b yhteydessä on lukituselimet 33; 33a, 8 33b, edullisimmin rullat tai Kuulat. Suorissa ulkosivuissa 37a, 37b on aukot 34; 34a, 34b ja niihin on sovitettu lukituselimet 33; 33a, 33b. Vastaavasti ulkojalka-osan 2 sisäpinta 21 on lukituselimien 33; 33a, 33b vaikutusalueella lukituselimen 33 pinnanmuotoa ja hoikin 32 ulkopinnan 37 muotoa sopivasti seuraava pinta 21; 5 21a, 21b. Lukituseliminä 3 käytettyjen rullien etuna on, että lukitusasemassa kos ketuspinta sekä kartioelimeen 31 että hoikkiin 32 on suhteellisen suuri, jolloin myös sisä- ja ulkojalkaosien 1, 2 lukittuminen toisiinsa on erittäin pitävä. Vaihtoehtoisesti yksittäiset lukituselimet 33 on myös toteutettavissa joukolla rinnakkaisia kuulia. Lisäksi tällaiset rullista tai kuulista toteutetut lukituselimet 33 pyörivät liik-10 keen mukana, jolloin niiden liikevastus on pieni.
Edellä esitetyissä keksinnön sovellusmuodoissa sekä sisä- että ulkojalkaosan 1, 2 poikkileikkauksen geometrinen muoto voi olla samanlainen, edullisimmin olennaisesti ympyrä. Mikäli erityisesti lukitusvälineiden 3 kartioelimessä 31 on ainakin kaksi suoraa pintaa 36a, 36b ja vastaavasti hoikin 32 ulkopinnassa 37 on ainakin 15 kaksi suoraa ulkosivua 37a, 37b, niin tällöin ulkojalkaosan 2 sisäpinnalle 21 on edullista järjestää leveydeltään sopivat pituusakselin A - A suuntaiset suorat tasomaiset seurantapinnat 21a, 21b. Lisäksi seurantapinnat 21a, 21b voidaan järjestää ulkojalkaosan 2 koko pituudelle tai vain sille alueelle, joka on käytössä teie-skooppijalan T pituutta säädettäessä. Tällöin lukituseliminä 33; 33a, 33b on edul-20 lisinta käyttää rullia, joiden pituus vastaa olennaisesti kartioelimen suoran pinnan 36a, 36b, hoikin ulkosivun 37a, 37b ja seurantapinnan 21a, 21b leveyttä.
Vaihtoehtoisesti sisä- ja ulkojalkaosan 1, 2 poikkileikkauksien kehien geometriset muodot voivat olla erilaiset. Tällöin on edullista, että sisäjalkaosan 1 poikkileikkaus on muodoltaan ympyrä, kun taas ulkojalkaosan 2 poikkileikkaus on pitkänomainen 25 ja ellipsimäinen. Poikkileikkaus on esim. kummastakin päädystä puoliympyrän muotoinen ja väliosasta suora, kuten kuviosta 5 käy havainnollisesti ilmi. Ulkojal-kaosan 2 sisäpinnalle 21 on tällöin muodostettu ko. väliosaan leveydeltään sopivat suorat seurantapinnat 21a, 21b, joita vasten lukitusvälineiden 3 lukituselimet 33; 33a, 33b lepäävät ja erityisesti puristuvat lukitusasemassa.
30 Keksinnön edullisessa sovellusmuodossa lukitusvälineiden 3 kartioelin 31 on kiinnitetty irrotettavasti sisäjalkaosan 1 päähän 1a (vrt. kuvio 6). Tanko 41 sisäjalkaosan 1 sisässä ulottuu kartioelimen 31 läpi ja sen päähän on kiinnitetty holkki 32, samoin kuin kuten edellä esitetyissä keksinnön sovelluksissa. Tangon 41 liike suuntaan E eli alaspäin kohti teleskooppijalan T alapäätä avaa ensimmäisessä 35 vaiheessa lukitusvälineisiin 3 kuuluvat lukituselimet 33 ja vapauttaa sisä- ja ulko-jalkaosat 1, 2 pystyakselin A - A suunnassa toisiinsa nähden liikkuviksi. Kun tan- 9 gon 41 liikettä jatketaan, niin toisessa vaiheessa holkki 32 on järjestetty tarttumaan kartioelimeen 31, ottamaan sen mukaansa ja viemään sitä sopivaksi katsottu lyhyt siirtomatka irti sisäjalkaosasta 1. Tämän seurauksena kartioelin 31 irtoaa sisäjal-kaosan 1 alapäästä 1b, kuten kuviossa 6 on havainnollisesti esitetty. Tässä ase-5 massa sisäjalkaosa 1 on käännettävissä (nuoli G) pystyakselin A - A ja samalla ulkojalkaosan 2 suhteen, kun taas kartioelin 31 ja holkki 32 pysyvät paikallaan eivätkä kierry sisäjalkaosan 1 mukana. Näin sisäjalkaosaan 1 kiinnitettyä pöytätasoa P voidaan vaakatasossa kääntää teleskooppijalan T pystyakselin A - A ympäri.
Jotta toisessa vaiheessa holkki 32 saadaan tarttumaan kartioelimeen 31, lukitus-10 välineiden 3 yhteyteen on järjestetty mukaanottaja 9 (ks. kuvio 3). Mukaaottaja on muodostettu sopivasta tapista 91 tai vastaavasta ulokkeesta, joka on järjestetty hoikkiin 32, ja syvennyksestä 92, joka on vuorostaan järjestetty kartioelimeen 31 kohdakkain tapin 91 kanssa. Syvennys 92 on pitkänomainen ura tai vastaava, joka on pystysuunnassa eli liikkeen suunnassa (suunnat E ja D) kartioelimen 31 si-15 vussa. Tappi 91 on vuorostaan järjestetty siten, että sen pää on syvennyksessä 92, edullisesti sen keskiosassa syvennyksen pystysuunnassa tarkasteltaessa. Ensimmäisessä vaiheessa lukitusvälineisiin 3 kuuluvat lukituselimet 33 vapauttavat sisä- ja ulkojalkaosat 1, 2 liikkumaan pystyakselin A - A suunnassa, jolloin tappi 91 on siirtynyt syvennyksen 92 toiseen päähän. Toisessa vaiheessa holkki 32 on 20 järjestetty tarttumaan tapilla 92 kartioelimeen 31, erityisesti syvennyksen 92 päähän, ja ottamaan hoikin 32 mukaansa ja viemään sitä sopivaksi katsottu lyhyt siirtomatka irti sisäjalkaosasta 1, kuten edellä on todettu. Sisäjalkaosaa 1 voidaan nyt kääntää ulkojalkaosan 2 suhteen.
Lukitusvälineiden 3 kartioelimen 31 ja sisäjalkaosan 1 irrotettavuus on edullisesti 25 toteutettavissa väliholkin 5; 5a, 5b avulla. Tällöin kartioelimen 31 ja sisäjalkaosan 1 väliin on sovitettu väliholkki 5, joka on edullisesti rengasmainen elin. Väliholkki 5, erityisesti sen osat 5a, 5b voivat olla osa sulkuelintä 7 ja vastaavasti osa kar-tioholkkia 31. Väliholkin 5 osien 5a, 5b välinen kosketuspinta 6 on varustettu toisiinsa sopivilla hammastuksilla, kuten esim. vastaavilla ulokkeilla 6a ja syvennyk-30 sillä 6b. Kun väliholkin 5 osat 5a, 5b ja vastaavasti sulkuelin 7 ja kartioelin 31 lepäävät toisiaan vasten ja ovat siis tiiviisti kiinni toisissaan, sisäjalkaosa 1 on lukittu asemaan, jossa se ei ole käännettävissä pystyakselin A - A suhteen, mutta jossa sisä- ja ulkojalkaosien 1, 2 asemaa toistensa suhteen ja samalla teleskooppijalan T pituutta pystyakselin A - A suunnassa voidaan säätää. Kun tankoa 41 siirretään 35 ja sen liikettä jatketaan edellä esitetyllä tavalla toisen vaiheen mukaisesti, holkki 32 on järjestetty tarttumaan kartioelimeen 31, ottamaan sen mukaansa ja viemään 10 sitä lyhyt siirtomatka irti sisäjalkaosasta 1. Tämän seurauksena kartioelimen 31 ja sisäjalkaosan 1, erityisesti väliholkin 5 osien 5a, 5b, väliset hammastukset tai vastaavat eroavat toisistaan ja sisäjalkaosaa 1 voidaan kiertää akselin A - A suhteen, vaikka kartioelin 31 ja holkki 32 pysyvät kääntöliikkeeseen, nuoli G, nähden pai-5 koillaan. On huomattava, että hammastuksen hammasjako tai vastaava ulokkeiden 6a ja syvennysten 6b vuorottaisuus määräävät kiertokulman tai sen kerrannaisen, johon uuteen kulma-asemaan sisäjalkaosa 1 suhteessa ulkojalkaosaan 2 lukitaan kiertämisen jälkeen. Hammasjako määrää pienimmän mahdollisen sisäjalkaosan 1 kääntökulman suhteessa ulkojalkaosaan 2.
10 Vaihtoehtoisesti väliholkki 5 voidaan toteuttaa kokonaan sellaisen sulkuelimen 7 ja kartioelimen 31 avulla, joihin on suoraan järjestetty mainitut hammastukset tai vastaavat ulokkeet 6a ja syvennykset 6b.
On edullista järjestää kartioelimen 31 ja hoikin 32 väliin toinen jousi 10 (ks. kuvio 4) lukitusvälineiden 3 lukkiutumisen estämiseksi kääntöliikkeen, nuoli G, yhteydes-15 sä. Toinen jousi 10 pitää kartioelintä 31 paikallaan ja estää kartioelintä 31 siirtymästä omalla painollaan alaspäin kohti hoikkia 32 erityisesti edellä selostetussa toisessa vaiheessa. Mikäli toista jousta 10 ei käytetä, on vaarana, että kartioelin 31 valuu alaspäin ja lukituselimet 3 lukkiutuvat kartioelimen 31 ja hoikin 32 väliin, jolloin teleskooppijalan pystysuuntaista akselin A - A suuntaista säätöä ei voida to-20 teuttaa. Toinen jousi 10 mahdollistaa siis sekä pöytätason P pystysuuntaisen säädön että tämän kääntämisen akselin A - A ympäri mainitussa toisessa vaiheessa.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyä sovellusesimerkkiä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
25

Claims (3)

1. Teleskooppijalka (Ό, joka käsittää sisäkkäin sovitetut pitkänomaiset sisä- ja ulko-jalkaosan (1, 2), joiden yhteyteen on sovitettu lukitusvälineet (3) sisä- ja ulko-osan lukitsemiseksi toistensa suhteen liikkumattomiksi ja vastaavasti niiden vapa- 5 uttamiseksi liikkumaan toistensa suhteen, ja johon teleskooppijalkaan kuuluu toimielimet (4) lukitusvälineiden (3) käyttämiseksi, jotka lukitusvälineet (3) käsittävät: - kartioelimen (31), jossa on ainakin kaksi suoraa pintaa (36a, 36b), joiden väliosa (36c) on kiilamainen, joka kartioelin on kiinnitetty sisäjalkaosan (1) alapäähän (1b) ja jonka kartiopinta (36) on järjestetty kapenemaan sisäjalkaosasta poispäin; 10. hoikin (32) ja sen yhteydessä varsinaiset lukituselimet (33; 33a, 33b), joka holkki on järjestetty sisäjalkaosan alapäähän (1b) siten, että kartioelin (31) on ainakin osittain hoikin (32) sisäpuolella, jonka hoikin (32) ulkopinnassa (37) on ainakin kaksi suoraa ulkosivua (37a, 37b)) kohdakkain kartioelimen (31) suorien pintojen (36a, 36b) kanssa ja näiden pintojen yhteydessä on lukituselimet (33; 33a, 33b), 15 edullisimmin rullat, jotka on sovitettu hoikin aukkoihin (34; 34a, 34b) ja joka holkki (32) on liikutettavissa kartioelimen (31) suhteen teleskooppijalan pituusakselin (A-A) suunnassa siten, että lukituselimet (33; 33a, 33b) on lukitustilassa puristettavissa kartioelimen kartiopinnan ja ulkojalkaosan sisäpinnan väliin hoikin seinämän aukkojen läpi; ja 20. jousen (35), joka on sovitettu vaikuttamaan sisäjalkaosan (1) ja hoikin (32) välillä, ja toimielimet (4) lukitusvälineiden käyttämiseksi käsittävät: - tangon (41), joka on sovitettu sisäjalkaosan (1) sisässä ulottumaan sisäjalkaosan alapäähän (1b) ja yhdistetty hoikkiin (32) tämän liikuttamiseksi kartioelimen (31) 25 suhteen, tunnettu siitä, että kartioelin (31) on kiinnitetty irrotettavasii sisäjalkaosan (1) alapäähän (1b) ja siten, että tangon (41) liike alaspäin vapauttaa kartioelimen (31) ja sisäjalkaosan (1) toisistaan ja sallii näin sisäjalkaosan (1) kääntämisen pystyakselin (A - A) ja samalla ulkojalkaosan (2) suhteen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen teleskooppijalka, tunnettu siitä, että kartio-30 elimen (31) ja sisäjalkaosan (1) välissä on väliholkki (5) tai vastaava, joiden kartio- elimen ja väliholkin kosketuspinta on varustettu toisiinsa sopivilla hammastuksilla (6) tai vastaavilla ulokkeilla (6a) ja sisennyksillä (6b). 12
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen teleskooppijalka, tunnettu siitä, että ; kartioelimen (31) ja hoikin (32) väliin on järjestetty toinen jousi (10) lukitusvälinei-den (3) lukkiutumisen estämiseksi kääntämisen (G) yhteydessä. 13
FI20041279A 2004-10-01 2004-10-01 Teleskooppijalka FI121497B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20041279A FI121497B (fi) 2004-10-01 2004-10-01 Teleskooppijalka

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20041279A FI121497B (fi) 2004-10-01 2004-10-01 Teleskooppijalka
FI20041279 2004-10-01

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20041279A0 FI20041279A0 (fi) 2004-10-01
FI20041279A FI20041279A (fi) 2006-04-02
FI121497B true FI121497B (fi) 2010-12-15

Family

ID=33305986

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20041279A FI121497B (fi) 2004-10-01 2004-10-01 Teleskooppijalka

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI121497B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20041279A0 (fi) 2004-10-01
FI20041279A (fi) 2006-04-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP6552807B2 (ja) 上下調節可能な脚を有する家具
ES2632003T3 (es) Aparato de ejercicio reformador
JP5444223B2 (ja) 無段階に高さ調節可能な乳児用マットレス支持体及びそのための装置
US8367919B2 (en) Musical support apparatus
JP5203392B2 (ja) 患者の体位交換および四肢取扱システム
US20070129185A1 (en) System and apparatus for supporting a sports ball net
JP2016187542A (ja) 患者台接続機器
US20150238014A1 (en) Furniture frame, particularly a chair or a table frame, and chair or table furniture containing such a furniture frame
US9788645B2 (en) Telescopic leg for a table
ES2417806T3 (es) Escalera que comprende patas extensibles
WO2014156519A1 (ja) 点滴スタンド
WO2017213236A1 (ja) 肘掛け及び椅子
FI121497B (fi) Teleskooppijalka
JP2016187541A (ja) 手術テーブル用の調整可能な支持装置
US11297955B2 (en) Seating, in particular a high-chair for children
JP5352351B2 (ja) イス兼用の杖
JP2011051733A (ja) エレベータのかご固定装置
FR2928091A1 (fr) Banc de developpe-couche securise a prise large
JP2009219785A (ja) X線透視撮影装置
US20180228293A1 (en) Height-adjustable footrest
CN109415078A (zh) 驾驶杆
KR20170000237U (ko) 병원 침대용 등받이 각도조절장치
US10792533B2 (en) Weight bench tilt locking mechanism system and apparatus
TWI339235B (fi)
JP2014528311A (ja) 椅子

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed