FI121146B - Rainanmuodostuskone ja menetelmä rainanmuodostuskoneessa - Google Patents

Rainanmuodostuskone ja menetelmä rainanmuodostuskoneessa Download PDF

Info

Publication number
FI121146B
FI121146B FI20085614A FI20085614A FI121146B FI 121146 B FI121146 B FI 121146B FI 20085614 A FI20085614 A FI 20085614A FI 20085614 A FI20085614 A FI 20085614A FI 121146 B FI121146 B FI 121146B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
web
nip
press
drying
felt
Prior art date
Application number
FI20085614A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20085614A (fi
FI20085614A0 (fi
Inventor
Jorma Laapotti
Petter Honkalampi
Riku Pihko
Jussi Jaeaeskelaeinen
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI20085614A priority Critical patent/FI121146B/fi
Publication of FI20085614A0 publication Critical patent/FI20085614A0/fi
Priority to DE102009027029A priority patent/DE102009027029A1/de
Publication of FI20085614A publication Critical patent/FI20085614A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121146B publication Critical patent/FI121146B/fi

Links

Classifications

    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F3/00Press section of machines for making continuous webs of paper
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F3/00Press section of machines for making continuous webs of paper
    • D21F3/02Wet presses
    • D21F3/04Arrangements thereof
    • D21F3/045Arrangements thereof including at least one extended press nip
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F3/00Press section of machines for making continuous webs of paper
    • D21F3/02Wet presses
    • D21F3/04Arrangements thereof
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F5/00Dryer section of machines for making continuous webs of paper
    • DTEXTILES; PAPER
    • D21PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
    • D21FPAPER-MAKING MACHINES; METHODS OF PRODUCING PAPER THEREON
    • D21F5/00Dryer section of machines for making continuous webs of paper
    • D21F5/18Drying webs by hot air

Landscapes

  • Paper (AREA)

Description

Rainanmuodostuskone ja menetelmä rainanmuodostuskoneessa Banformningsmaskin och förfarande i en banformningsmaskin
5 TEKNIIKANALA
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen rainanmuodos-tuskone.
10 Keksinnön kohteena on myös patenttivaatimuksen 11 johdanto-osan mukainen menetelmä.
TEKNIIKAN TASO
15 Rainanmuodostuskone käsittää paperi-, kartonki-, pehmopaperi- ja sellukoneet. Rai- nanmuodostuskoneen puristinosan erillispuristimella tarkoitetaan tässä hakemuksessa puristinta, jossa vastakkaiset puristinelimet muodostavat vain yhden puristinnipin. Erillispuristimen puristinnippi voi olla telanippi tai pitkänippi. Vastakohtana erillispuris-timelle on keskitelapuristin, jossa keskitela muodostaa puristinnipin ainakin kahden 20 muun telan kanssa. Keskitelapuristimen puristinnipit voivat olla telanippejä ja/tai pit-känippejä.
Puristinosan tehtävänä on poistaa rainasta vettä ja muodostaa rainasta symmetrinen, jolloin rainan molempien puolien absorptio- ja karheusominaisuudet ovat keskenään 25 symmetriset.
Kompaktin puristimen keskitelan ja erillispuristimen jälkeiset avoimet viennit aiheuttavat katkoja ja rajoittavat puristinosan nopeutta. Siirtohihnalla toteutetussa suljetussa viennissä ongelmaksi saattaa muodostua puuttuvat pisteet ja radan pölyäminen. Siirto-30 hihnalla ei myöskään aina saavuteta radan parasta mahdollista sileyttä ja kuiva-ainepitoisuutta. Käytettäessä termotelaa keskitelana sen lämpötilaa ei voida nostaa 2 kovin korkeaksi, koska alhaisen kuiva-ainepitoisuuden omaava raina tarttuu herkästi kiinni kuumaan keskitelaan.
FI-patenttihakemuksessa 20055055 on kuviossa 6 esitetty puristinosa, jossa on 5 kolminippinen keskitelapuristin ja sitä seuraava erillinen neljäs pitkänippipuristin. Keski-telan ja neljännen pitkänippipuristimen yläpuolisen telan ympärille on sovitettu siirtohih-na. Raina siirretään keskitelan siirtohihnalta neljännen pitkänippipuristimen puristinhuo-valle erillisellä siirtokudoksella. Neljännessä pitkänippipuristimessa raina tartutetaan siirtohihnaan ja siirretään siirtohihnalla viistosti ylöspäin siirtokohtaan, jossa raina 10 siirretään siirtohihnalta kuivatusosaan. Siirtokohta jää neljännen pitkänippipuristimen ylätelan yläpinnan alapuolelle. Neljännen pitkänippipuristimen jälkeen seuraa kuiva-tusosuus, jossa on vaakasuuntainen päällepuhaUuskuivatus ja sitä seuraava pystysuuntainen päällepuhalluskuivatus.
15 FI-patenttihakemuksessa 885737 on esitetty keskitelapuristin, jossa nauha on sovitettu keskitelan ympärille ja muodostettu lenkiksi useiden ohjaus- ja kiristystelojen avulla. Raina tuodaan pick-up huovan ja alahuovan välissä ensimmäisen imutelan ja ensimmäisen uratelan väliseen ensimmäiseen puristinnippiin, jossa raina siirretään pick-up huovan kannatukseen. Tämän jälkeen rainan siirretään pick-up huovan pinnalla ensimmäisen 20 imutelan imusektorin yli puristinnippiin, joka muodostuu ensimmäisen imutelan ja keskitelan välille. Toisessa puristinnipissä raina siirretään keskitelaa kiertävän nauhan pintaan ja nauhan pinnassa edelleen kolmanteen puristinnippiin, joka muodostuu keskitelan ja toisen uratelan välille. Kolmannen puristinnipin jälkeen rainan siirretään mainitun nauhan pinnalla siirtokohtaan, joka muodostuu nauhan ja toisen imutelan välille. 25 Siirtokohdassa raina siirretään toista imutelaa kiertävälle kuivatusosan kuivatusviiralle. Kaikki puristinnipit ovat telanippejä. Nauhan tulee olla sellainen, että ilma pääsee kulkemaan sen läpi, jotta rainan siirtämisessä puristinosalta kuivatusosalle voitaisiin käyttää hyväksi pick-up tekniikkaa. Tämän johdosta nauha on perforoitu. Nauhamate-riaalina voidaan käyttää sopivaa metallia, esimerkiksi terästä, joka sietää korkeita 30 lämpötiloja, mutta on myös ajateltavissa, että nauhamateriaaliksi soveltuvat erilaiset muovit, polymeerit ja vastaavat.
3 DE patenttijulkaisussa 10 2005 031 203 on kuviossa 3 esitetty keskitelapuristin, jossa keskitelan ympäri on sovitettu siirtohihna. Raina siirretään keskitelaa kiertävältä siirto-hihnalta eteenpäin prosessissa ensimmäisessä siirtokohdassa ensimmäisellä siirtoimute-5 lalla, jonka ympäri on sovitettu ilmaa läpäisevä siirtonauha. Siirtonauha on sovitettu siirtonauhalenkiksi siirtoimutelan ja ohjaustelan ympärille. Raina siirretään edelleen siirtonauhalta toisessa siirtokohdassa toisella siirtoimutelalla, joka on sovitettu keskitelaa seuraavan kiillotusnipin alakudoksen sisälle. Kiillotusnipin alakudoksella raina viedään kiillotusnippiin, jossa se tartutetaan kiillotusnipin yläpuolista telaa kiertävälle 10 Idillotushihnalle. Raina siirretään kiillotusnipin jälkeen kiillotusnauhalla ylöspäin prosessissa kolmanteen siirtokohtaan, jossa raina siirretään kolmannella siirtoimutelalla kuiva-tusviiralle.
FI-patentissa 81625 on esitetty ohuen, lämpöä hyvin johtavan, päättömän, kuumenne-15 tun nauhan käyttö puristinnipissä. Nauha muodostaa imutelan kanssa pidennetyn puris-tusvyöhykkeen. Rainan kuiva-ainepitoisuuden nousu jää telojen muodostamaa imute-lanippiä ja kudoskireyttä käyttämällä varsin pieneksi. Koska rainan kuiva-ainepitoisuus on suhteellisen alhainen nipin jälkeen, rainan täytyy olla kuumennetun nauhan pinnassa varsin pitkään ennen kuin raina voidaan irrottaa hallitusti nauhasta ilman, että rainaan 20 syntyy vaurioita. Laite vaatii siten paljon tilaa konesuunnassa, jolloin siitä tulee kallis.
FI-patentissa 81626 on esitetty menetelmä ohuen, lämpöä hyvin johtavan, päättömän, kuumennetun nauhan käyttämiseksi puristinnipissä. Raina tarttuu nauhaan puristinmpis-sä ja raina johdetaan eteenpäin nauhan kanssa, kunnes rainasta on poistunut niin paljon 25 vettä, että raina irtoaa itsestään nauhasta. Rainan kuiva-ainepitoisuuden nousu jää telanippiä käyttämällä varsin alhaiseksi, joten rainan on oltava kuumennetussa nauhassa varsin pitkään ennen kuin kuiva-ainepitoisuus on niin suuri, että raina irtoaa nauhasta. Laite vaatii siten paljon tilaa konesuunnassa, jolloin siitä tulee kallis.
30 KEKSINNÖN YHTEENVETO
4
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan kompakti rainanmuodostuskone, jolla voidaan tuottaa hyvälaatuista rainaa suurella nopeudella.
Keksinnön mukaiselle rainanmuodostuskoneelle on pääasiallisesti tunnusomaista se 5 mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiallisesti tunnusomaista se mitä on esitetty patenttivaatimuksen 11 tunnusmerkkiosassa.
10 Käyttämällä kahdella erillispuristimella varustetun puristinosan viimeisellä erillispuristi-mella nipin yläpuolista vettä läpäisemätöntä hihnalenkkiä, jonka pinnalla raina kuljetetaan ylöspäin ennen rainan siirtoa kuivatusosaan, saadaan aikaan kompakti ratkaisu, jossa voidaan kasvattaa puristinosaa seuraavan kuivatusosan vaaka- ja pystypuhallus-kuivatusosuuksien pituutta.
15
Viimeisessä puristinnipissä rainasta poistetaan vettä vain rainan alapinnan kautta viimeisen puristinnipin alapuoliseen puristinkudokseen. Yhteen suuntaan tapahtuva vedenpoisto aiheuttaa sen, että rainan alapintaan tulee suurempi hienoainekonsentraatio. Tämä kompensoituu ainakin osittain sillä, että käytetään vetoerollisia, imullisia rainan 20 siirtoja viimeisen puristinnipin molemmin puolin. Viimeisen puristinnipin molemmilla puolilla olevilla siirtoimuteloilla irrotetaan rainan yläpinta rainan yläpuolista pintaa vasten olevasta kudoksesta, jolloin rainan pinnoista tulee hienoaineiden suhteen symmetriset eli rainan yläpinnan ja alapinnan laatu muodostuu keskenään saman tasoiseksi.
25 Lisäksi on edullista käyttää viimeisen erillispuristimen nipin jälkeen päällepuhalluskuiva-tusta sylintcrikuivatukscn sijaan, jolloin rainan tarttuminen sylinterikuivatuksen sylintereille estetään. Rainan tarttumisen estämisellä estetään myös jo aikaansaadun hyvän laadun huonontuminen.
30 Eräässä keksinnön edullisessa suoritusmuodossa viimeisen puristinnipin yläpuolisen telan ympärille on sovitettu vettä läpäisemätön, sileäpintainen metaMiihna. Rainan 5 kuiva-ainepitoisuuden noustessa tasolle noin 55 %, rainan kontakti metallihihnaan vähenee ja raina irtoaa varsin helposti metallihihnasta. Käyttämällä lämmitettyä metalli-hihnaa viimeisellä erillispuristimella ja lämmitettyjä kudoksia nousee rainan viimeisen nipin jälkeinen kuiva-ainepitoisuus noin 4-8 %, jolloin raina irtoaa metallihihnasta varsin 5 helposti.
Lämmitetty metallihihnalenkki voidaan tarvittaessa pinnoittaa sopivalla pinnoitteella ja/tai metallihihnalenkin ja/tai rainan pintaan voidaan applikoida tartunnansäätöainetta, jolla varmistetaan rainan irtoaminen lämmitetystä metallihihnasta.
10
Keksinnön mukaisessa ratkaisussa rainalla on suljettu vienti muodostusosalta puris-tinosalle ja puristinosalta kuivatusosalle sekä koko puristinosan läpi.
Kussakin erillispuristimessa on yläpuolinen ja alapuolinen kudos eli yhteensä neljä 15 kudosta, joista kolme on vettä vastaanottavaa puristinkudosta ja yksi on vettä vastaan-ottamaton hihna. Puristinosassa ei ole muita erillisiä siirtokudoksia.
Puristinosan pitkänippien viivakuormat ovat alueelle 800-1400 kN/m ja rainan kuiva-ainepitoisuus kahdella erillispuristimella varustetun puristinosan jälkeen on alueelle 48-20 56 %.
Keksinnön mukaisessa ratkaisussa voidaan puristinosaa seuraava ensimmäinen kuiva-tusyksikkö Dl eli vaakasuuntainen päällepuhallusyksikkö sijoittaa kokonaan konetason yläpuolelle.
25
Kun keksinnön mukaisessa ratkaisussa käytetään viimeisen puristinnipin yläpuolisena kudoksena siirtohihna, saataneen hieman parempi laatu toispuoleisuuden suhteen verrattuna tilanteeseen, jossa viimeisen puristinnipin yläpuolisena kudoksena käytetään mctallihihnaa.
30 6 Käyttämällä lämmitettyä mctallihihnaa viimeisen puristinnipin yläpuolisena kudoksena saadaan toisaalta hieman korkeampi kuiva-ainepitoisuus rainaan puristinosan jälkeen verrattuna tilanteeseen, jossa viimeisen puristinnipin yläpuolisena kudoksena käytetään siirtohihnaa.
5
Keksinnön mukainen ratkaisu sopii hyvin esim. painopaperin valmistukseen.
Seuraavassa selostetaan keksintöä yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisen piirustuksen kuvioissa esitettyihin keksinnön eri suoritusmuotoihin, joiden yksityiskohtiin keksintöä 10 ei kuitenkaan ole mitenkään ahtaasti rajoitettu.
KUVIOIDEN LYHYT SELOSTUS
Kuviossa 1 on esitetty kaaviollisesti eräs keksinnön mukainen rainanmuodostuskone.
15
Kuviossa 2 on esitetty kaaviollisesti eräs muunnos kuviossa 1 esitetystä rainanmuodos-tuskoneesta.
EDULLISTEN SUORITUSMUOTOJEN SELOSTUS
20
Kuviossa 1 on esitetty kaaviollisesti eräs keksinnön mukainen rainanmuodostuskone. Puristinosa käsittää kaksi erillispuristinta.
Raina W poimitaan muodostusviiralta 10 pick-up kohdassa P pick-up-imutelalla 12 25 puristinosan pick-up huovalle 40. Pick-up kohdan P jälkeen raina W viedään vettä vastaanottavan pick-up huovan 40 alapinnalla suorana juoksuna olennaisesti vaakatasossa ensimmäisen erillispuristimen pitkänippiin NP1. Ensimmäisen pitkänipin NP1 ylätelana on ensimmäinen pitkänippitela 41 ja alatelana on ensimmäinen puristintela 31. Ensimmäisen pitkänipin NP1 jälkeen raina W viedään pick-up huovan 40 kannatuksessa 30 olennaisesti vaakasuuntaisena, suorana juoksuna puristinosan ensimmäiseen siirtokoh-taan Sl. Puristinosan ensimmäisessä siirtokohdassa SI raina W siirretään pick-up 7 huovalta 40 toisen erillispuristimen pitkänipin NP2 alapuoliselle puristinhuovalla 60 toisen pitkänipin NP2 alapuolisen puristinhuopalenkin 60 sisäpuolella olevan puris-tinosan ensimmäisen siirtoimutelan 62 imusektorin avulla.
5 Tämän jälkeen raina W kulkee hieman alaspäin suuntautuvalla suoralla juoksulla toisen pitkänipin NP2 alapuolisen puristinhuovan 60 kannatuksessa toiseen pitkänippiin NP2. Toisen pitkänipin NP2 ylätelana on toinen puristintela 71 ja alatelana toinen pitkänippi-tela 61. Toisen erillispuristimen ylätelan 71 ja sen yläpuolella olevan ohjaustelan 72 ympärille on sovitettu vettä läpäisemätön, sileäpintainen hihnalenkki 70. Siirtohihna-10 lenkki 70 kulkee neljän telan 71, 72, 75, 76 ympäri.
Ensimmäinen ja toinen pitkänippitela 41, 61 muodostuvat taipuisasta letkuvaipasta, jonka sisällä on hydraulisella paineväliaineella kuormitettava puristuskenkä, jolla aikaansaadaan tarpeellinen puristuspaine pitkänipissäNPl, NP2 kulkevaan rainaan W.
15
Toisesta pitkänipistä NP2 raina W siirretään siirtohihnan 70 kannatuksessa viistosti ylöspäin suuntautuvalla juoksulla kuivatusosan ensimmäiseen siirtokohtaan SI 1, joka muodostuu hihnan 70 ja ensimmäisen kuivatusyksikön Dl kuivatusviiralenkin 80 sisäpuolisen, kuivatusosan siirtoimutelan 81 välille. Raina W poimitaan kuivatusosan 20 ensimmäisessä siirtokohdassa Sll kuivatusosan siirtoimutelan 81 imusektorissa ensimmäisen kuivatusyksikön Dl kuivatusviiran 80 ulkopintaan, jonka kannatuksessa raina W siirretään ensimmäisen kuivatusyksikön Dl läpi. Ensimmäisessä kuivatusyksikössä Dl rainaa W kuivataan suoralla tai kaarevalla, olennaisesti vaakasuuntaisella päällepu-hallusyksiköllä 83, jossa on alipaine-elimiä 84 kuten imulaatikoita ja ohjausteloja 85, 25 jotka ovat edullisesti imuteloja tai syvillä urilla varustettuja niin sanottuja Disk-teloja.
Ensimmäisen kuivatusyksikön Dl jälkeen raina W siirretään kuivatusosan toisessa siirtokohdassa S12 toisen kuivatusyksikön D2 kuivatusviiralle 90. Kuivatusosan toinen siirtokohta S12 muodostuu ensimmäisen kuivatusyksikön Dl kuivatusviiran 80 ohjaus-30 telan 82 ja toisen kuivatusyksikön D2 kuivatusviiran 90 ohjaustelan 91 välille. Toisessa kuivatusyksikössä D2 rainaa W kuivataan suorilla tai kaarevilla, olennaisesti pystysuun- 8 täisillä pääUepuhallusyksiköillä 93, 94. Toisen kuivatusyksikön D2 kuivatusviiralcnkin 90 sisäpuolelle on jäljestetty alipaine-elimiä kuten imulaatikoita 95 sekä ohjausteloja 96, jotka edullisesti ovat imuteloja tai syvillä urilla varustettuja niin sanottuja Disk-teloja.
5 Toisen kuivatusyksikön D2 jälkeen raina W siirretään toisen kuivatusyksikön D2 kuivatusviiralla 90 ensimmäisen kuivatussylinterin 101 pintaan. Tästä ensimmäisestä kuivatussylinteristä raina W poimitaan ensimmäisen sylinterikuivatusryhmän Rl kuiva-tusviirallc 100, jonka kannatuksessa raina W johdetaan ensimmäisen sylinterikuivatusryhmän Rl ensimmäiselle kääntöimutelalle 102.
10
Kuviossa 2 on esitetty kaaviollisesti eräs muunnos kuviossa 1 esitetystä rainanmuodos-tuskoneesta. Tämä suoritusmuoto eroaa kuviossa 1 esitetystä suoritusmuodosta ensimmäiseen siirtokohtaan liittyvien järjestelyjen osalta ja viimeisen nipin yläpuolisen kudoksen osalta.
15
Kuviossa 2 esitetyssä suoritusmuodossa raina W siirretään puristinosan ensimmäisessä siirtokohdassa SI pick-up huovan 40 kannatukseen pick-up huopalenkin 40 sisällä olevan ensimmäisen siirtoimutelan 51 imusektorissa. Tämän jälkeen rainan W kulkusuuntaa käännetään ensimmäisen siirtoimutelan 51 pinnalla siten, että raina W kulkee 20 pick-up huovan 40 kannatuksessa ylöspäin puristinosan toiseen siirtokohtaan S2, jossa raina W siirretään toisen erillispuristimen alapuolisen puristinhuovan 60 kannatukseen toisen puristinhuopalenkin 60 sisällä olevan puristinosan toisen siirtoimutelan 62 imusektorissa. Tämän jälkeen rainan W kulkusuuntaa käännetään puristinosan toisen siirtoimutelan 62 pinnalla siten, että raina W kulkee toisen pitkänipin NP2 alapuolisen 25 puristinhuovan 60 kannatuksessa viistosti alaspäin suuntautuvalla juoksulla toiseen pitkänippiin NP2. Toisen pitkänipin NP2 ylätelana on toinen puristini elä 71 ja alatelana toinen pitkänippitela 61. Toisen erillispuristimen ylätelan 71 ja sen yläpuolella olevan ohjaustelan 72 ympärille on tässä suoritusmuodossa sovitettu vettä läpäisemätön, sileäpintainen metallihihnalenkld 70a, jota lämmitetään metallihihnan 70a yhteyteen 30 sovitetulla lämmityslaitteella 73. Metallihihnaa 70a voidaan tukea ja sen värähtelyjä estää metallihihnalenkin 70a sisäpuolelle asennettavalla ainakin yhdellä liukuvälineellä, 9 joka voi muodostua pienikitkaisesta tukivälineestä 74. Tukivälineessä 74 voidaan käyttää voideltua kosketuspintaa metallihihnan 70a kanssa. Metallihihna 70a kulkee tässä vain kahden telan 71, 72 ympäri.
5 Johtamalla raina W toisen eli viimeisen pitkänipin NP1 jälkeen ylöspäin vettä läpäisemättömän siirtohihnan 70 (kuvio 1) tai metallihihnan 70a (kuvio 2) pinnalla saadaan aikaan kompakti ratkaisu, jossa voidaan kasvattaa sekä vaaka- että pystypuhaUuskuiva-tusosuutta. Kun käytetään lämmitettyä metallihihnaa 70a (kuvio 2) viimeisessä nipissä NP2, rainaan W kohdistuu koko ajan kuivatustehoa viimeisen pitkänipin NP2 ja sitä 10 seuraavan kuivatusosan ensimmäisen siirtokohdan Sll välisellä matkalla. Viimeisen pitkänipin NP2 ja sitä seuraavan kuivatusosan ensimmäisen siirtokohdan Sll välinen rainan W kulkumatka siirtohihnan 70 (kuvio 1) tai metallihihnan 70a (kuvio 2) pinnalla voi olla alueella 1-4 m. Kuivatusosan ensimmäinen siirtokohta Sll on siis ohjaustelan 72 lähellä ja huomattavasti viimeisen pitkänipin NP2 yläpuolisen telan 71 yläpinnan 15 yläpuolella. Viimeisen pitkänipin NP2 jälkeisen rainan W ylöspäin suuntautuvan juoksun suoran osuuden nousukulma a vaakatasoon nähden on ainakin 60 astetta, edullisesti ainakin 75 astetta.
Kuviossa 1 esitetty siirtohihna 70 muodostaa suljetun lenkin neljän telan 71, 72, 75, 76 20 ympärille. Kuviossa 2 esitetty metallihihna 70a muodostaa puolestaan suljetun lenkin pelkästään kahden telan 71, 72 ympärille. Sekä siirtohihna 70 että metallihihna 70a muodostuvat vettä läpäisemättömästä, sileäpintaisesta hihnasta.
Viimeisen puristinnipin NP2 molemmilla puolilla käytetään vetoerollista rainan W 25 siirtoa. Ennen viimeistä puristinnippiä NP2 raina W siirretään puristinosan ensimmäisessä siirtokohdassa SI rainan W alapintaan vaikuttavalla puristinosan ensimmäisellä (kuvio 1) tai toisella (kuvio 2) siirtoimutelalla 62 ja viimeisen puristinnipin NP2 jälkeen raina W siirretään kuivatusosan ensimmäisessä siirtokohdassa Sll rainan W alapintaan vaikuttavalla kuivatusosan ensimmäisellä siirtoimutelalla 81. Viimeisessä puristinnipissä 30 NP2 rainasta W poistetaan vettä pelkästään alaspäin viimeisen puristinnipin NP2 alapuoliseen puristinkudokseen 60. Viimeisen puristinnipin NP2 epäsymmetrinen veden- 10 poisto aiheuttaa hienoaineiden suuremman konsentraation rainan W alapintaan, mutta tämä hienoaineiden epäsymmetria kompensoituu viimeisen puristinnipin NP2 molemmin puolin olevilla vetoerollisilla, imullisilla siirroilla, joissa raina W irrotetaan rainan W yläpintaan kosketuksessa olevasta kudoksesta. Lopputuloksena on siis tässä suhteessa 5 symmetrinen raina W.
Ratkaisussa voidaan myös käyttää puristinkudosta 30,40 ja 60 tehokkaasti lämmittäviä ja kunnostavia, kudoksen kulumista vähentäviä kudoskunnostimia, jolloin saadaan suurempi kuiva-ainepitoisuus ja kudoksille pidempi käyttöikä pienemmällä puristinosan 10 käyttötehonkulutuksella. Tällainen kudoskunnostin on esitetty hakijan FI patenttihakemuksessa nro 20065498.
Ratkaisussa voidaan myös käyttää puristinkudoslenkkien 30, 40, 60 ohjaamisessa tekniikkaa, jossa kudosta kiristetään ja ohjataan ainoastaan yhden ja saman telan asen-15 toa muuttamalla kudoksen suhteen. Tällainen järjestely on esitetty hakijan FI patentissa nro 116399.
Puristinosa voidaan peittää ilmastoidulla huuvalla 200 (kuvio 2), jolloin prosessi on energiataloudellisempi kun lämpö ei karkaa konesaliin. Lämpimät kudokset nostavat 20 myös omalta osaltaan rainan kuiva-ainepitoisuutta ja kuivaa ilmaa voidaan tuoda rainan lähelle tehostamaan haihtumista puristinosalla.
Keksinnön mukaisessa ratkaisussa voidaan puristinosaa seuraava ensimmäinen kuiva-tusyksikkö eli vaakasuuntainen päällepuhaUusyksikkö sijoittaa kokonaan konetason 25 yläpuolelle.
Kun keksinnön mukaisessa ratkaisussa käytetään viimeisen puristinnipin yläpuolisena kudoksena siirtohihna, saataneen hieman parempi laatu toispuoleisuuden suhteen verrattuna tilanteeseen, jossa viimeisen puristinnipin yläpuolisena kudoksena käytetään 30 metallihihnaa.
11 Käyttämällä lämmitettyä mctallihihnaa viimeisen puristinnipin yläpuolisena kudoksena saadaan toisaalta hieman korkeampi kuiva-ainepitoisuus rainaan puristinosan jälkeen verrattuna tilanteeseen, jossa viimeisen puristinnipin yläpuolisena kudoksena käytetään siirtohihnaa.
5
Kuvioissa esitetyissä suoritusmuodoissa raina siirretään siirtokohdissa siirtoimuteloilla, mutta siirrot voidaan luonnollisesti tehdä myös siirtoimulaatikoilla.
Keksinnön mukainen ratkaisu sopii hyvin esim. painopaperin valmistukseen.
10
Seuraavassa esitetään patenttivaatimukset, joiden määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa keksinnön eri yksityiskohdat voivat vaihdella ja poiketa edellä vain esimerkinomaisesti esitetyistä.

Claims (20)

1. Rainamnuodostuskone, joka käsittää kahdesta erillispuristimesta (NP1, NP2) muodostuvan puristinosan, jonka ensimmäinen puristinnippi (NP1) on alapuolisella (30) ja 5 yläpuolisella (40) puristinhuovalla varustettu puristinnippi ja viimeinen puristinnippi on yksihuopainen (60) pitkänippi (NP2), joka on muodostettu puristintelan (71) ja pit-känippitelan (61) välille ja jossa on alapuolinen puristinhuopa (60), tunnettu siitä, että viimeisen puristinnipin (NP2) yläpuolisen telan (71) ympärille on sovitettu vettä läpäisemätön, sileäpintainen hihna (70, 70a), jonka hihnan (70, 70a) pintaan raina (W) 10 tartutetaan viimeisessä puristinnipissä (NP2) ja jonka hihnan (70, 70a) pinnalla raina (W) johdetaan ylöspäin suuntautuvalla juoksulla kuivatusosan ensimmäiseen siirtokoh-taan (SI 1), joka sijaitsee viimeisen puristinnipin (NP2) yläpuolisen telan (71) yläpinnan yläpuolella siten, että viimeisen puristinnipin (NP2) jälkeisen rainan (W) ylöspäin suuntautuvan juoksun suoran osuuden nousukulma a on ainakin 60 astetta, edullisesti 15 ainakin 75 astetta.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen rainanmuodostuskone, tunnettu siitä, että ensimmäinen puristinnippi (NP1) on pitkänippi (NP1), jolloin raina (W) tuodaan pick-up kohdasta (P) yläpuolisella pick-up huovalla (40) ensimmäiseen pitkänippiin (NP1), 20 jossa rainasta (W) poistetaan vettä alapuoliseen puristinhuopaan (30) ja yläpuoliseen puristinhuopaan eli pick-up huopaan (40).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen rainanmuodostuskone, tunnettu siitä, että vettä läpäisemätön, sileäpintainen hihna (70, 70a) on siirtohihna (70). 25
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen rainanmuodostuskone, tunnettu siitä, että ensimmäisen pitkänipin (NP1) jälkeen raina (W) viedään ensimmäisen pitkänipin (NP1) yläpuolisen puristinhuovan eli pick-up huovan (40) kannatuksessa puristinosan ensimmäiseen siirtokohtaan (SI), jossa raina (W) siirretään toisen pitkänipin (NP2) alapuoli- 30 sen puristinhuovan (60) kannatukseen toisen pitkänipin (NP2) alapuolisen puristinhuovan (60) sisällä olevan puristinosan ensimmäisen siirtoimutelan (62) imusektorissa ja edelleen toisen pitkänipin (NP2) alapuolisen puristinhuovan (60) kannatuksessa toiseen pitkänippiin (NP2).
5. Patenttivaatimuksen 2 mukainen rainanmuodostuskone, tunnettu siitä, että vettä 5 läpäisemätön, sileäpintainen hihna (70,70a) on metallihihna (70a).
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen rainanmuodostuskone, tunnettu siitä, että metalli-hihna (70a) on lämmitetty (73) ja että metallihihna (70a) muodostaa suljetun lenkin vain kahden telan avulla eli viimeisen puristinnipin (NP2) ylätelan (71) ja sen yläpuolella 10 oleva ohjaustelan (72) avulla.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen rainanmuodostuskone, tunnettu siitä, että ensimmäisen pitkänipin (NP1) jälkeen raina (W) viedään ensimmäisen pitkänipin (NP1) yläpuolisen puristinhuovan eli pick-up huovan (40) ja ensimmäisen pitkänipin (NP1) 15 alapuolisen kudoksen (30) välissä puristinosan ensimmäiseen siirtokohtaan (SI), jossa raina (W) siirretään pick-up huovan (40) sisällä olevan puristinosan ensimmäisen siir-toimutelan (51) imusektorissa pick-up huovan (40) kannatukseen ja sillä edelleen puristinosan toiseen siirtokohtaan (S2), jossa raina (W) siirretään pick-up huovasta (40) toisen pitkänipin (NP2) alapuolisen puristinhuovan (60) kannatukseen, jonka kannatuk-20 sessa raina (W) siirretään toiseen pitkänippiin (NP2).
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1-7 mukainen rainanmuodostuskone, tunnettu siitä, että raina (W) siirretään hihnan (70, 70a) pinnalta kuivatusosan siirtoimutelan (81) ja hihna-lenkin (70, 70a) välisessä kuivatusosan ensimmäisessä siirtokohdassa (S3) kuivatusosan 25 siirtoimutelaa (81) kiertävälle ensimmäisen kuivatusyksikön (Dl) kuivatusviiralle (80), jonka kannatuksessa raina (W) siirretään eteenpäin prosessissa.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen rainanmuodostuskone, tunnettu siitä, että ensimmäinen kuivatusyksikkö (Dl) on suoralla tai kaarevalla vaakasuuntaisella päällepuhal- 30 luskuivatusyksiköllä (83) varustettu kuivatusyksikkö, jolloin raina (W) siirretään ensimmäisen kuivatusyksikön (Dl) kuivatusviiran (80) kannatuksessa ensimmäisen kuivatusyksikön (Dl) läpi ja edelleen ensimmäisen kuivatusyksikön (Dl) kuivatusviira-lenkin (80) sisäpuolisen ohjaustelan (82) ja toisen kuivatusyksikön (D2) kuivatusviira-lenkin (90) sisäpuolisen ohjaustelan (91) välisessä, kuivatusosan toisessa siirtokohdassa (S 12) toisen kuivatusyksikön (D2) kuivatusviiralle (90). 5
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen rainanmuodostuskone, tunnettu siitä, että toinen kuivatusyksikkö (D2) on suoralla tai kaarevalla pystysuuntaisella päällepuhalluskuiva-tusyksiköillä (93, 94) varustettu kuivatusyksikkö, jolloin raina (W) siirretään toisen kuivatusyksikön (D2) kuivatusviiran (90) kannatuksessa toisen kuivatusyksikön (D2) 10 läpi ja edelleen ensimmäiselle kuivatussylinterille (101), josta raina (W) siirretään ensimmäisen sylinterikuivatusryhmän (Rl) kuivatusviiralle (100).
11. Menetelmä rainanmuodostuskoneessa, jossa menetelmässä muodostetaan puris-tinosa kahdesta erillispuristimesta (NP1, NP2), jolloin ensimmäinen puristinnippi (NP1) 15 muodostetaan alapuolisella (30) ja yläpuolisella (40) puristinhuovalla varustetuksi puristinnipiksi ja muodostetaan puristinosan viimeinen, yksihuopainen pitkänippi (NP2) puristintelan (71) ja pitkänippitelan (61) vählle ja jäljestetään mainittuun yksihuopaiseen pitkänippiin (NP2) alapuolinen puristinhuopa (60), tunnettu siitä, että sovitetaan viimeisen puristinnipin (NP2) yläpuolisen telan (71) ympärille vettä läpäisemätön, 20 sileäpintainen hihna (70, 70a), tartutetaan raina (W) hihnan (70, 70a) pintaan viimeisessä puristinnipissä (NP2), johdetaan raina (W) hihnan (70, 70a) pinnalla ylöspäin suuntautuvalla juoksulla kuivatusosan ensimmäiseen siirtokohtaan (SI 1), joka sijaitsee viimeisen puristinnipin (NP2) yläpuolisen telan (71) yläpinnan yläpuolella, ja johdetaan raina (W) viimeisen puristinnipin (NP2) jälkeisen rainan (W) ylöspäin suuntautuvan 25 juoksun suoralla osuudella nousukulmassa a, joka on ainakin 60 astetta, edullisesti ainakin 75 astetta.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muodostetaan ensimmäinen puristinnippi (NP1) pitkänipiksi (NP1), jolloin raina (W) tuodaan pick-up 30 kohdasta (P) yläpuolisella pick-up huovalla (40) ensimmäiseen pitkänippiin (NP1), jossa rainasta (W) poistetaan vettä alapuoliseen puristinhuopaan (30) ja yläpuoliseen puristinhuopaan eli pick-up huopaan (40).
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään siirto-5 hihnaa (70) vettä läpäisemättömänä, sileäpintaisena hihnana (70,70a).
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisen pitkänipin (Npl) jälkeen raina (W) viedään ensimmäisen pitkänipin (NP1) yläpuolisen puristinhuovan eli pick-up huovan (40) kannatuksessa ensimmäiseen siirtokohtaan (SI), 10 jossa raina (W) siirretään toisen pitkänipin (NP2) alapuolisen puristinhuovan (60) kannatukseen toisen pitkänipin (NP2) alapuolisen puristinhuovan (60) sisällä olevan puristinosan ensimmäisen siirtoimutelan (62) imusektorissa ja edelleen toisen pitkänipin (NP2) alapuohsen puristinhuovan (60) kannatuksessa toiseen pitkänippiin (NP2).
15. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetään metal- lihihnaa (70a) vettä läpäisemättömänä, sileäpintaisena hihnana (70,70a).
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lämmitetään metallihihnaa (70) lämmityslaitteella (73), ja sovitetaan metallihihna (70) muodosta- 20 maan suljettu lenkki vain kahden telan avulla eli viimeisen puristinnipin (NP2) ylätelan (71) ja sen yläpuolella olevan ohjaustelan (72) avulla.
17. Patenttivaatimuksen 15 tai 16 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ensimmäisen pitkänipin (NP1) jälkeen raina (W) viedään ensimmäisen pitkänipin (NP1) yläpuoli- 25 sen puristinhuovan eli pick-up huovan (40) ja ensimmäisen pitkänipin (NP1) alapuolisen kudoksen (30) välissä puristinosan ensimmäiseen siirtokohtaan (SI), jossa raina (W) siirretään pick-up huovan (40) sisällä olevan puristinosan ensimmäisen siirtoimutelan (51) imusektorissa pick-up huovan (40) kannatukseen ja sillä edelleen puristinosan toiseen siirtokohtaan (S2), jossa raina (W) siirretään pick-up huovasta (40) toisen 30 pitkänipin (NP2) alapuolisen puristinhuovan (60) kannatukseen, jonka kannatuksessa raina (W) siirretään toiseen pitkänippiin (NP2).
18. Jonkin patenttivaatimuksen 11-17 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että siirretään raina (W) hihnan (70, 70a) pinnalta kuivatusosan siirtoimutelan (81) ja hihnalenkin (70, 70a) välisessä, kuivatusosan ensimmäisessä siirtokohdassa (SI 1) kuivatusosan 5 siirtoimutelaa (81) kiertävälle ensimmäisen kuivatusyksikön (Dl) kuivatusviiralle (80), jonka kannatuksessa raina (W) siirretään eteenpäin prosessissa.
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuivataan rainaa (W) ensimmäisessä kuivatusyksikössä (Dl) suoralla tai kaarevalla vaakasuuntaisella 10 päällepuhalluskuivatusyksiköllä (83) ja siirretään raina (W) ensimmäisen kuivatusyksikön (Dl) kuivatusviiran (80) kannatuksessa ensimmäisen kuivatusyksikön (Dl) läpi ja edelleen ensimmäisen kuivatusyksikön (Dl) kuivatusviiralenkin (80) sisäpuolisen ohjaustelan (82) ja toisen kuivatusyksikön (D2) kuivatusviiralenkin (90) sisäpuolisen ohjaustelan (91) välisessä, kuivatusosan toisessa siirtokohdassa (S 12) toisen kuiva-15 tusyksikön (D2) kuivatusviiralle (90).
20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuivataan rainaa (W) toisessa kuivatusyksikössä (D2) suorilla tai kaarevilla pystysuuntaisilla päällepuhal-luskuivatusyksiköillä (93, 94) ja siirretään raina (W) toisen kuivatusyksikön (D2) 20 kuivatusviiran (90) kannatuksessa toisen kuivatusyksikön (D2) läpi ja edelleen ensimmäiselle kuivatussylinterille (101), josta raina (W) siirretään ensimmäisen sylinterikuiva-tusryhmän (Rl) kuivatusviiralle (100).
FI20085614A 2008-06-19 2008-06-19 Rainanmuodostuskone ja menetelmä rainanmuodostuskoneessa FI121146B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085614A FI121146B (fi) 2008-06-19 2008-06-19 Rainanmuodostuskone ja menetelmä rainanmuodostuskoneessa
DE102009027029A DE102009027029A1 (de) 2008-06-19 2009-06-18 Materialbahn-Herstellungsmaschine

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085614 2008-06-19
FI20085614A FI121146B (fi) 2008-06-19 2008-06-19 Rainanmuodostuskone ja menetelmä rainanmuodostuskoneessa

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20085614A0 FI20085614A0 (fi) 2008-06-19
FI20085614A FI20085614A (fi) 2009-12-20
FI121146B true FI121146B (fi) 2010-07-30

Family

ID=39589376

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20085614A FI121146B (fi) 2008-06-19 2008-06-19 Rainanmuodostuskone ja menetelmä rainanmuodostuskoneessa

Country Status (2)

Country Link
DE (1) DE102009027029A1 (fi)
FI (1) FI121146B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102016123433B4 (de) * 2016-12-05 2019-01-10 Voith Patent Gmbh Pressanordnung

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI885737A (fi) 1988-12-09 1990-06-10 Valmet Paper Machinery Inc Anordning vid pressparti i en pappersmaskin.
FI81625C (fi) 1988-12-23 1990-11-12 Tampella Oy Ab Anordning foer torkning av en fiberbana.
FI81626C (fi) 1988-12-23 1990-11-12 Tampella Oy Ab Foerfarande foer torkning av en fiberbana.
FI118773B (fi) 2005-02-08 2008-03-14 Metso Paper Inc Rainanmuodostuskoneen puristusosa
DE102005031203A1 (de) 2005-07-01 2007-01-25 Voith Patent Gmbh Papiermaschine
FI120002B (fi) 2006-07-24 2009-05-29 Metso Paper Inc Menetelmä ja sovitelma paperi- tai kartonkikoneen puristinosan yhteydessä

Also Published As

Publication number Publication date
DE102009027029A1 (de) 2009-12-24
FI20085614A (fi) 2009-12-20
FI20085614A0 (fi) 2008-06-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0740017B1 (en) Press section of a paper machine, which press section is provided with two separate press nips
EP0868569B1 (en) Method and device in a paper machine
EP0770727B1 (en) Method and device for dewatering of a paper web by pressing
US5389205A (en) Method for dewatering of a paper web by pressing using an extended nip shoe pre-press zone on the forming wire
US4483745A (en) Method and apparatus of sheet transfer using a nonporous smooth surfaced belt
EP2369053B1 (en) Belt assembly and paper- or board making machine comprising the belt assembly
US6638395B1 (en) Paper machine and process
US20120055644A1 (en) Apparatus and method for treating a fibrous material web in a long nip press unit
EP0887461A2 (en) Press section of a paper machine in which an extended-nip press is used
JP2010503774A (ja) Atmosシステムにおいて使用するためのフォーミングファブリック及び/又はティシューモールディングベルト及び/又はモールディングベルト
CA2352016A1 (en) Machine and process for producing a fibrous material web
EP0705937B1 (en) Press section with an equalizing press in a paper machine
FI124698B (fi) Sovitelma paperikoneessa
EP1125019B1 (en) Dryer section
FI93663C (fi) Menetelmä ja laite erillispuristimella varustetussa paperikoneen puristinosassa
EP1195464A2 (en) Dryer sections provided with intermediate calendering in a paper machine
US6863776B2 (en) Press section
FI121146B (fi) Rainanmuodostuskone ja menetelmä rainanmuodostuskoneessa
FI109481B (fi) Menetelmä paperin tai kartongin valmistamiseksi
FI3548664T3 (fi) Puristinjärjestely
US6849159B1 (en) Device and method in the transfer of the paper board web in the paper or board machine
WO2009129843A1 (en) Press and dryer section in a web forming machine
JP2002507674A (ja) 柔軟な紙を製造する抄紙機及び方法
FI120239B (fi) Rainanmuodostuskone ja menetelmä rainanmuodostuskoneessa
FI89614B (fi) Foerfarande och anordning foer upphettning av en pappers- eller kartongbana

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121146

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed