FI120384B - Menetelmä anodien valamiseksi ja anodivalulaitteisto - Google Patents
Menetelmä anodien valamiseksi ja anodivalulaitteisto Download PDFInfo
- Publication number
- FI120384B FI120384B FI20085192A FI20085192A FI120384B FI 120384 B FI120384 B FI 120384B FI 20085192 A FI20085192 A FI 20085192A FI 20085192 A FI20085192 A FI 20085192A FI 120384 B FI120384 B FI 120384B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- anode
- mold
- pyrometer
- temperature
- cooling
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B22—CASTING; POWDER METALLURGY
- B22D—CASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
- B22D5/00—Machines or plants for pig or like casting
- B22D5/02—Machines or plants for pig or like casting with rotary casting tables
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B22—CASTING; POWDER METALLURGY
- B22C—FOUNDRY MOULDING
- B22C9/00—Moulds or cores; Moulding processes
- B22C9/12—Treating moulds or cores, e.g. drying, hardening
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B22—CASTING; POWDER METALLURGY
- B22D—CASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
- B22D25/00—Special casting characterised by the nature of the product
- B22D25/02—Special casting characterised by the nature of the product by its peculiarity of shape; of works of art
- B22D25/04—Casting metal electric battery plates or the like
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B22—CASTING; POWDER METALLURGY
- B22D—CASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
- B22D30/00—Cooling castings, not restricted to casting processes covered by a single main group
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Continuous Casting (AREA)
- Molds, Cores, And Manufacturing Methods Thereof (AREA)
- Electrolytic Production Of Metals (AREA)
Description
MENETELMÄ ANODIEN VALAMISEKSI JA ANODIVALULAITTEISTO KEKSINNÖN ALA
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-5 osassa määritelty menetelmä. Edelleen keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 7 johdanto-osassa määritelty anodivalulaitteisto.
KEKSINNÖN TAUSTA
10 Keksintö liittyy metallin, kuten kuparin, jalostuspro-sessissa anodilevyjen valmistukseen, joka suoritetaan konvertoinnon jälkeen. Konvertoinnissa liekkisula-tusuimista saatua tuotetta, joka sisältää kuparin lisäksi rautaa ja rikkiä sekä arvometalleja, rautaa ja 15 rikkiä poistetaan happirikastetulla ilmalla. Saatu kon-vertterikupari johdetaan anodiuuniin, jossa sitä puhdistetaan edelleen rikin poistamiseksi siitä. Anodi-uunissa konvertoinnissa mahdollisesti jäljelle jäänyt rikki hapetetaan rikkidioksidiksi puhaltamalla sulaan 20 metalliin ilmaa. Sitten sulasta poistetaan happi.
Anodiuunin sula kupari valetaan anodivalulaitteistolla anodi 1evyiksi, joiden kuparipitoisuus on noin 99,5 %.
Anodilevy on tyypillisesti kooltaan noin 1 m x 1 m ja 25 paksuudeltaan noin 5 cm. Anodissa on tyypillisesti nos-tokorvat, joista sitä voidaan nostaa ja ripustaa pystyasentoon elektrolyysiä varten. Tyypillisesti anodin paino on noin 3 00 - 40 0 kg. Valmiit anodi levyt puhdistetaan sitten elektrolyysillä kuparikatodeiksi, joiden 30 kuparipitoisuus on 99,99 %.
Tällä hetkellä tunnetuista anodivalulaitteistoista käytetyin tyyppi on sellainen, johon kuuluu pystyakselin ympäri pyörivä valupöytä, jossa on joukko avomuotteja 35 järjestettynä ympyrämuotoon. ValupÖytää pyöritetään 2 jaksottaisesti siten, että kutakin siirtoa seuraa määrätyn ajanjakson pituinen pysähdys.
Anodivalulaittaistossa kupari johdetaan anodiuunista 5 ränniä pitkin valukoneelle ja edelleen kuparista valmistettuihin avomuotteihin. Sulan kuparin tarttuminen kiinni muotteihin estetään maalaamalla muotit joka kierroksella muottimaalilla eli irrotusaineella, joka on veteen sekoitettua bariumsulfaattia, Valu käsittää 10 seuraavat vaiheet: valu, jäähdytys, irrotus muotista, jäähdytysaltaaseen nosto ja muotin maalaus.
Valun jälkeen muotissa olevia anodeja jäähdytetään va-lupöydän pyöriessä niin, että jäähdytysvettä suihkute-15 taan anodin pintaan. Muotissa olevaa anodivalosta ei voida jäähdyttää ennen kuin sen pinta on riittävän kiinteä. Heti valun jälkeen muotissa olevan sulassa tilassa olevan anodin lämpötila on noin 1150 SC (sulamispiste on 1084 HC) ja se on muotissa jäähdytettävä ta-20 vallisesti lämpötilaan 700 - 950 ÖC, jossa se on kiinteytynyt niin, että se voidaan irrottaa muotista. Anodi pitää jäähdyttää niin että, se on tarpeeksi jähmeä nostettavaksi muotista jäähdytysaltaaseen upotusjäähdytykseen, jossa loppujäähdytys tapahtuu.
25 Jäähdytyksen jälkeen anodin pinta ei ole tasalämpöinen vaan siinä saattaa olla suuriakin lämpötilavaihteluja johtuen vesisuihku]äähdytyssuuttimien asennoista ja kunnosta ja siitä millainen eristekerros muotissa on 30 ja kuinka tasainen se on.
Ongelmana on, että jäähdytyksen jälkeen anodiin voi jäädä sulia kohtia, ns. sulapisteitä, joissa anodime-talli on sulaa eikä ole jähmettynyt. Kun sulapisteitä 35 sisältävä anodi nostetaan jäähdytysaltaaseen, anodi voi räjähtää, jolloin anodin kappaleita sinkoilee ympäriinsä aikaansaaden merkittävän turvallisuusriskin.
3
KEKSINNÖN TARKOITUS
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat.
5
Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin menetelmä ja anodivalulaitteisto, joiden avulla anodista voidaan havaita sulapisteet.
10 Edelleen keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin menetelmä ja anodivalulaitteisto, jotka mahdollistavat valimon turvallisuuden parantamisen.
Edelleen keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin mene-15 telmä ja anodivalulaitteisto, jotka mahdollistavat juuri jäähdytetyn vaihtelevalampöisen anodin pinnan keskiarvolämpötilan määrittämisen jäähdytyksen ohjausta varten.
20
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1. Keksinnön mukaiselle anodivalulaitteistolle on tunnusomaista se, 25 mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 7.
Menetelmässä a) valetaan sulaa metallia avomuottiin ennalta määrätty määrä; b) jäähdytetään muottiin valettua anodia peräkkäisillä jäähdytysvaiheilla, joissa 30 vettä suihkutetaan anodin päällipintaan; c) poistetaan jähmettynyt anodi muotista; ja d) toistetaan vaiheita a) - c) . Menetelmässä mitataan anodin pintalämpötilaa kosketuksettomasti pyrometrilla.
35 Keksinnön mukaisesti jäähdytysvaiheiden jälkeen ennen muotista poistamista mitataan pintalämpötiloja joukos- 4 ta mittauspisteitä anodin koko pinta-alalta. Mittaus-arvoista määritetään anodin pinnan maksimilämpötila sulapisteen/'-pisteiden havaitsemiseksi anodista. Maksimilämpötilaa verrataan ennalta määrättyyn raja-5 arvoon. Maksimilämpötilan ollessa yhtä suuri tai suurempi kuin ennalta määrätty raja-arvo estetään anodin poistaminen muotista. Maksimilämpötilan ollessa pienempi kuin ennalta määrätty raja-arvo poistetaan anodi muotista.
10
Keksinnön etuna on, että vaaralliset sulapisteet voidaan ajoissa havaita anodien räjähdysten estämiseksi, mikä parantaa turvallisuutta.
15 Keksinnön mukaiseen anodivalulaitteistoon kuuluu syöttölaite sulan metallin syöttämiseksi; joukko avomuot-teja sulan metallin vastaanottamiseksi syöttölaitteelta anodin muodostamiseksi; vesisuihkujäähdytyslait-teisto muottiin valetun anodin jäähdyttämiseksi ve-20 sisuihkui11a; poistolaite, joka on sovitettu poista maan jähmettyneen anodin muotista; ja ainakin yksi pyrometri anodin pintalämpötilan mittaamiseksi koske-tuksettomasti.
25 Keksinnön mukaisesti pyrometri on sijoitettu anodin siirtosuunnassa välittömästi ennen poistolaitetta ja on sovitettu mittaamaan pintalämpötiloja joukosta mittauspisteitä anodin koko pinta-alalta. Laitteistoon kuuluu lisäksi laskenta- ja ohjauslaite, joka on sovi-30 tettu määrittämään mittausarvoista mainitun anodin pinnan maksimilämpötila, vertaamaan maksimilämpötilaa ennalta määrättyyn raja-arvoon, ja antamaan ohjeen poistolaitteelle jättää anodi muottiin, jos maksimi-lämpötila on suurempi tai yhtäsuuri kuin ennalta mää-35 rätty raja-arvo, ja poistaa anodi muotista, jos maksimilämpötila on pienempi kuin ennalta määrätty raja-arvo .
5
Menetelmän eräässä sovellutuksessa ennalta määrätty raja-arvo on anodimetallin sulamispistelämpötila.
5 Menetelmän eräässä sovellutuksessa määritetään mittausarvoista anodin pinnan keskimääräinen lämpötila. Keskimääräistä lämpötilaa käytetään säätösuureena seu-raavien anodien jäähdytysvaiheiden jäähdytysvesimäärän säätämiseksi, 10
Menetelmän eräässä sovellutuksessa mitataan skannaa-valla pistepyrometrilla, joka pyyhkii mittauspistettä viivamaisesti edestakaisin anodin pinnan yli anodin siirtyessä paikallaan pysyvän pyrometrin ohitse.
15
Menetelmän eräässä sovellutuksessa järjestetään useita muotteja kiertämään ympyrän muotoista rataa jaksottaisesti niin, että kaikkia muotteja pysäytetään ja siirretään yhtäaikaisesti siten, että pysäytysjaksot ja 20 siirtojaksot vuorottelevat, ja valetaan anodi muottiin ja poistetaan muotista pysäytysjakson aikana.
Menetelmän eräässä sovellutuksessa estettäessä anodin poistaminen muotista annetaan anodin olla muotissa 25 ylimääräinen ratakierros jäähdyttämättä sitä vesisuih kuilla .
Anodivalulaitteiston eräässä sovellutuksessa pyrometri on skannaava pistepyrometri.
30
Anodivalulaitteiston eräässä sovellutuksessa pyrometri in kuuluu pyörivä peili.
Anodivalulaitteiston eräässä sovellutuksessa laskenta-35 ja ohjauslaite on sovitettu määrittämään mittausar voista mainitun anodin pinnan keskimääräinen lämpötila 6 ja käyttämään keskimääräistä lämpötilaa vesisuihku-jäähdytyslaitteiston säätösuureena.
Anodivalulaitteiston eräässä sovellutuksessa anodiva-5 lulaitteistoon kuuluu pyöritettävä valupöytä, jonka päälle muotit on järjestetty ympyrämuotoon.
KUVALUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti 10 sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuva 1 esittää kaaviomaisesti päältä päin nähtynä keksinnön mukaisen anodivalulaitteiston erästä sovellu-15 tusta, kuva 2 esittää leikkausta II-n kuvasta 1, kuva 3 esittää kaaviomaisesti sivusta nähtynä kuvan 1 20 sovellutuksen muotissa olevaa anodia ja skannaavaa pistepyrometria, kuva 4 esittää kuvan 3 sovellutusta päältä päin nähtynä , 25 kuva 5 esittää skannaavalla pistepyrometrilla mitattua anodin pintalämpötilaa ajan funktiona, ja kuva 6 esittää kuvan 5 mittauksen yhtä pyyhkäisyä.
30
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
Kuvissa 1 ja 2 on anodivalulaitteisto, johon kuuluu joukko avomuotteja 2, joihin sulaa metallia, kuten kuparia, annostellaan syöttölaitteen 1 valukourusta ano-35 dien 3 muodostamiseksi. Muotit 2 on järjestetty vaakasuuntaiseen ympyrämuotoon pystyakselin ympäri pyöri- 7 tettävän valupöydän 9 päälle. Vaiupöytää 9 pyöritetään jaksottaisesti siten, että kutakin siirtoa seuraa määrätyn ajanjakson pituinen pysähdys.
5 Kun sula metalli, kuten kupari, valetaan muottiin 2, metallin lämpötila on noin 1150 SC. Sen jälkeen kun anodi 3 on valettu muottiin, valupöytä 9 siirtää sen. jäähdytysvaiheeseen, joka suoritetaan jäähdytyslaitteistolla 4. Jäähdytyslaitteistolla 4 anodia jäähdyte-10 tään suihkuttamalla anodin pintaa vesisuihkuilla useassa peräkkäisessä pysähdyspaikassa. Jäähdytyslaitteiston 4 päällä on huuva 14, jonka kerää jäähdytyksen aikana syntyneet höyryt ja poistaa ne. Jäähdytyslaitteistossa 4 vesisuihkut suihkutetaan ylävesijäähdytyslaitteilla 15 10, jotka on sijoitettu suoraan anodien päälle, ja muo dostavat täyskartiosuihkun. Ylävesijäähdytyslaite 10 suihkuttaa vettä tilavuusvirralla, joka on suuruusluokkaa noin 20 1/min/m2.
20 Jäähdytyslaitteistossa 4 on valupöydän 9 pyörimissuunnassa ylävesijäähdytyslaitteiden 10 jälkeen kolme teho-jäähdytyslaitetta 11, jotka suorittavat tehojäähdytys-vaiheet vesimäärällä, joka on moninkertainen ylävesi jäähdytykseen nähden.
25 Jäähdytyslaitteistossa 4 on edullisesti noin 3-4 kpl tehojäähdytyslaitteita 11. Tehojäähdytysvaiheet voidaan aloittaa heti, kun anodin pinta on riittävän jäähtynyt, jotta se kestää jäähdytystä eikä mene kuopalle. Teho-30 jäähdytys on edullista jakaa mahdollisimman usealle te- hojäähdytyslaitteelle 11, koska silloin jäähdytyksen säätö on helpompaa ja tarkempaa kuin yhdellä paikalla toteutettuna. Yksittäisellä tehojäähdytyslaitteella 11 suihkutusaika voi olla esimerkiksi noin 10 sekuntia ja 35 ensimmäisessä tehojäähdytysvaiheessa kuluu aikaa, jotta anodin pintalämpötila saadaan laskettua lämpötilaan, jossa anodi ei ole enää keltahehkuinen. On edullista 8 laskea anodin lämpötila tehokkaasti heti jäähdytyksen alussa, koska anodista, jonka lämpötila on esimerkiksi noin 1000 SC, on huomattavasti vaikeampi ottaa lämpö-energiaa ulos kuin anodista, jonka lämpötila on esimer- 5 kiksi noin 800 SC.
Tehojäähdytyslaitteen 11 jälkeen anodin toinen pää ko-• hotetaan irti muotista muotin 2 pohjassa olevilla työn-tötapeilla 15 (ks, kuva 2). Poistolaite 5 tarttuu ano-10 di in ja vie sen loppujäähdytykseen. Kun anodia poistetaan muotista, sen lämpötila on noin 700 - 95Ö SC optimin ollessa noin 800 aC.
Kun anodi 3 on irrotettu muotista 2, muotti etenee maa-15 lausvaiheeseen 16, jossa muotin pintaan maalataan irro-tusaine, joka on esimerkiksi tyypillisesti veteen sekoitettua bariumsulfaattia, joka muotin edelleen edetessä kuivuu jonkin aikaa. Sen jälkeen muotti 2 on valmiina uuteen anodin valuun.
20 Välittömästi ennen poistolaitetta 5 on järjestetty pyörivällä peilillä 8 varustettu skannaava pistepyro-metri 6, joka mittaa pintalämpötiloja joukosta mittauspisteitä anodin koko pinta-alalta. Laskenta- ja oh-25 jauslaite 7 määrittää pyrometrin 6 mittaamista mittausarvoista anodin pinnan maksimilämpötilan, Edelleen laskenta- ja ohjauslaite 7 vertaa maksimilämpötilaa ennalta määrättyyn raja-arvoon, kuten anodimetallin sulamispistelämpötilaan. Laskenta- ja ohjauslaite 7, 30 antaa ohjeen poistolaitteelle 5 jättää anodi muottiin 2, jos maksimilämpötila on suurempi tai yhtäsuuri kuin em. raja-arvo, ja poistaa anodi muotista, jos maksimi-lämpötila pienempi kuin em. raja-arvo. Estettäessä anodin 3 poistaminen muotista 2 annetaan anodin olla 35 muotissa ylimääräinen ratakierros, jolloin sulapisteet häviävät. Ylimääräisen kierroksen tekevää anodia ei 9 kuitenkaan silloin enää jäähdytetä vesisuihkuilla, ettei anodi jäähtyisi liikaa.
Lisäksi laskenta- ja ohjauslaite 7 määrittää mittaus-5 arvoista anodin pinnan keskimääräisen lämpötilan ja käyttää tätä keskimääräistä lämpötilaa vesisuihkujääh-dytyslaitteiston 4 säätösuureena.
Kuvissa 3 ja 4 on kaaviomaisesti havainnollistettu 10 skannaavaa pistepyrometria 6, joka pyörivän prismamai-sen peilin 8 avulla pyyhkii mittauspistettä viivamai-sesti edestakaisin anodin 3 pinnan yli, kun valupöydän 9 pyöriessä anodi ja muotti siirtyvät paikallaan pysyvän pyrometrin 6 ohitse.
15
Esimerkki
Kunkin anodin pintaa pyyhkäistään noin 20-30 kertaa riippuen muotin ohikulkunopeudesta. Tutkittavaa mittausdataa saadaan noin 1,6 ms:n välein. Laskenta- ja oh-20 jauslaite 7 on käytännössä esimerkiksi tietokone, joka sisältää keskimääräisiä lämpötiloja laskevan ohjelman. Mittausdata voidaan siirtää tietokoneelle esimerkiksi virtaviestinä EtherCat-noduulin välityksellä.
25 Anodin pintalämpötilaa mittaavaksi pyrometriksi on valittu pyrometri, joka on tarkoitettu lämpötiloille n. 500 - 1300 aC ja se on siis sokea alle 500 2C lämpötiloille eikä havaitse muottia, jolla on alhaisempi lämpötila. Siten mittaus on alarajallaan silloin kun py-30 rometrin mittausspiste ei osoita anodia kohden. Anodin kulkiessa pyörivällä peilillä varustetun pyrometrin ohitse syntyy käyrä, jossa on runsaasti kapeita piikkejä, kuten kuvassa 5 on esitetty. Kuvassa on pinta-lämpötilamittaus, jossa näkyy kaksi kuumaa anodia. Yk-35 sittäistä piikkiä lähemmin tarkasteltaessa huomataan, että pyrometri on ehtinyt mitata anodin kuuman pinnan useita kertoja yhden pyyhkäisyn aikana. Tätä on ha- 10 vainnollistettu kuvassa 6, joka esittää mittaustuloksia pyrometrin yhden pyyhkäisyn aikana.
Mittausdataa aletaan kerätä laskenta-algoritmin käsi-5 teltäväksi siinä vaiheessa, kun tietty rajalämpötila ylittyy. Kuten kuvasta 5 nähdään, on juuri ennen ensimmäistä anodia piikki, joka on aiheutunut ilmeisesti lämmön heijastumisesta. Eajalämpötila on valittava siten, että kuvan heijastuman kaltaisia häiriöitä ei 10 tulkita osaksi anodia. Kun lämpötila on ollut riittävän pitkään em. rajalämpötilan alapuolella, katsotaan anodin ohittaneen pyrometrin. Tässä vaiheessa selvitetään anodin pinnan maksimilämpötila. Sitten lasketaan kunkin piikin huipulla sijaitsevien mittauspisteiden 15 keskiarvo, minkä jälkeen lasketaan kaikkien piikkien keskiarvojen keskiarvo, jota voidaan jo pitää tarkkana estimaattina koko mitatun anodin pinnan lämpötilasta.
Piikkien huiput etsitään siten, että suodatetaan ensin 20 koko mittausjakso eksponentiaalisella suodatuksella, jotta saadaan yksittäiset huiput tasoitettua. Tämän jälkeen etsitään piikki kerrallaan toisen derivaatan minimi ja lasketaan keskiarvo tästä taaksepäin. Piikin alkupisteet jätetään huomioimatta. On huomattava, että 25 eksponentiaalisesti suodatettua dataa käytetään vain piikkien reunojen etsimiseen ja itse keskiarvon laskenta suoritetaan alkuperäisellä suodattaiaattomalla datalla.
30 Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä so vellutusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
Claims (11)
1. Menetelmä anodien valamiseksi, jossa a) valetaan sulaa metallia avomuottiin ennal-5 ta määrätty määrä, b) jäähdytetään muottiin valettua anodia peräkkäisillä jäähdytysvaiheilla, joissa vettä suihkutetaan anodin päallipintaan, c) poistetaan jähmettynyt anodi muotista, ja 10 d) toistetaan vaiheita a) - c) , ja jossa menetelmässä mitataan anodin pintalämpötilaa kosketuksettomasti pyrometrilla, tunnettu siitä, että jäähdytysvaiheiden jälkeen ennen muotista 15 poistamista mitataan pintalämpötiloja joukosta mittauspisteitä anodin koko pinta-alalta; - määritetään mittausarvoista anodin pinnan maksimilämpötila sulapisteen/-pisteiden havaitsemiseksi anodista; ja 20. verrataan maksimilämpötilaa ennalta määrät tyyn raja-arvoon, ja maksimilämpötilan ollessa yhtä suuri tai suurempi kuin ennalta määrätty raja-arvo estetään anodin poistaminen muotista, ja maksimilämpötilan ollessa 25 pienempi kuin ennalta määrätty raja-arvo poistetaan anodi muotista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ennalta määrätty raja-arvo on 30 anodimetallin sulamispistelämpötila.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että määritetään mittausarvoista anodin pinnan keskimääräinen lämpötila; ja käytetään 35 keskimääräistä lämpötilaa säätösuureena seuraavien anodien jäähdytysvaiheiden jäähdytysvesimäärän säätämiseksi .
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mitataan anodista joukko pintalämpötiloja skannaavalla pistepyrometril- 5 la, joka pyyhkii mittauspistettä viivamaisesti edestakaisin anodin pinnan yli anodin siirtyessä paikallaan pysyvän pyrometrin ohitse.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen mene-10 telinä, tunnettu siitä, että järjestetään useita muotteja kiertämään ympyrän muotoista rataa jaksottaisesti niin, että kaikkia muotteja pysäytetään ja siirretään yhtäaikaisesti siten, että pysäytysjaksot ja siirtojaksot vuorottelevat, ja valetaan anodi muottiin 15 ja poistetaan muotista pysäytysjakson aikana.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että estettäessä anodin poistaminen muotista annetaan anodin olla muotissa ylimääräinen 20 ratakierros jäähdyttämättä sitä vesisuihkuilla.
7. Anodivalulaitteisto, johon kuuluu - syöttölaite (1) sulan metallin syöttämiseksi, 25. joukko avomuotteja (2) sulan metallin vas taanottamiseksi syöttölaitteelta (1) anodin (3) muodostamiseksi , - vesisuihku]äähdytyslaitteisto {4) muottiin valetun anodin jäähdyttämiseksi vesisuihkuilla, 30. poistolaite (5) , joka on sovitettu poista maan jähmettyneen anodin muotista, ja - ainakin yksi pyrometri (6) anodin pintalämpötilan mittaamiseksi kosketuksettomasti, tunnet-t u siitä, että pyrometri (6) on sijoitettu anodin (3) 35 siirtosuunnassa välittömästi ennen poistolaitetta {5) ja sovitettu mittaamaan pintalämpötiloja joukosta mittauspisteitä anodin koko pinta-alalta; että laitteis- toon kuuluu laskenta- ja ohjauslaite (7), joka on sovitettu määrittämään mittausarvoista mainitun anodin pinnan maksimilämpötila, vertaamaan maksimilämpötilaa ennalta määrättyyn raja-arvoon, ja antamaan ohjeen 5 poistolaitteelle {5} jättää anodi muottiin (2), jos maksimilämpötila on suurempi tai yhtäsuuri kuin ennalta määrätty raja-arvo, ja poistaa anodi muotista, jos maksimilämpötila on pienempi kuin ennalta määrätty raja-arvo . 10
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että pyrometri (6) on skannaava piste-pyrometri.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen laitteisto, tun nettu siitä, että pyrometriin (6) kuuluu pyörivä peili (8).
10. Jonkin patenttivaatimuksista 6-9 mukainen lait-20 teisto, tunnettu siitä, että laskenta- ja ohjauslaite (7) on sovitettu määrittämään mittausarvoista mainitun anodin pinnan keskimääräinen lämpötila ja käyttämään keskimääräistä lämpötilaa vesisuihkujäähdy-tyslaitteiston (4) säätösuureena. 25
11. Jonkin patenttivaatimuksista 6-10 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että anodivalulaitteis-toon kuuluu pyöritettävä valupöytä (9}, jonka päälle muotit (2) on järjestetty ympyrämuotoon.
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20085192A FI120384B (fi) | 2008-02-29 | 2008-02-29 | Menetelmä anodien valamiseksi ja anodivalulaitteisto |
PCT/FI2009/050162 WO2009106689A1 (en) | 2008-02-29 | 2009-02-26 | Method and equipment for casting anodes |
PE2009000309A PE20100019A1 (es) | 2008-02-29 | 2009-02-27 | Metodo y equipo para fundir anodos |
CL2009000449A CL2009000449A1 (es) | 2008-02-29 | 2009-02-27 | Metodo y equipo para fundir anodos que comprende fundir una cantidad predefinida de metal liquido, enfriar y retirar el anodo, en donde despues de la etapa de enfriamiento se miden las temperaturas superficiales de tal forma que si la temperatura maxima es menor que el valor limite predefinido el anodo es retirado del molde. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20085192A FI120384B (fi) | 2008-02-29 | 2008-02-29 | Menetelmä anodien valamiseksi ja anodivalulaitteisto |
FI20085192 | 2008-02-29 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20085192A0 FI20085192A0 (fi) | 2008-02-29 |
FI20085192A FI20085192A (fi) | 2009-08-30 |
FI120384B true FI120384B (fi) | 2009-10-15 |
Family
ID=39149061
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20085192A FI120384B (fi) | 2008-02-29 | 2008-02-29 | Menetelmä anodien valamiseksi ja anodivalulaitteisto |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
CL (1) | CL2009000449A1 (fi) |
FI (1) | FI120384B (fi) |
PE (1) | PE20100019A1 (fi) |
WO (1) | WO2009106689A1 (fi) |
Families Citing this family (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
CN103028721A (zh) * | 2012-10-24 | 2013-04-10 | 广西有色再生金属有限公司 | 一种中心驱动的双模圆盘浇铸机及其浇铸方法 |
CN103212699B (zh) * | 2013-04-02 | 2015-03-04 | 云南锡业机械制造有限责任公司 | 圆盘式定模连续自动浇铸机 |
CL2014000872A1 (es) * | 2014-04-08 | 2014-08-22 | Asesorias Y Servicios Innovaxxion Spa | Proceso para la conformacion de anodos de cobre en una rueda de moldeo desde que el cobre esta en estado liquido fundido en una canaleta basculante y es traspasado a una cuchara, porque comprende los pasos de verter cobre liquido fundido desde una canaleta distribuidora basculante hacia una cuchara, conectar los componentes metalicos de la cuchara, arrojar hacia el labio de la cuchara un chorro de aire, conectar los componentes metalicos. |
US9546908B1 (en) | 2014-12-17 | 2017-01-17 | Owens-Brockway Glass Container Inc. | Glassware mold pyrometry |
JP7259347B2 (ja) * | 2019-01-22 | 2023-04-18 | 住友金属鉱山株式会社 | アノード鋳型の水平度測定装置、および、電解用アノードの胴体鋳込み面の水平度調整方法 |
Family Cites Families (5)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
PT86954B (pt) * | 1988-03-11 | 1994-07-29 | Antonio Pinto Barbedo De Magal | Processo para controlar a distribuicao de temperaturas de moldacoes permanentes e de pecas vazadas ou injectadas nas referidas moldacoes ou coquilhas |
JPH04178238A (ja) * | 1990-11-14 | 1992-06-25 | Sumitomo Metal Mining Co Ltd | 銅アノード鋳造鋳型温度制御装置 |
JPH04253562A (ja) * | 1991-01-31 | 1992-09-09 | Sumitomo Metal Mining Co Ltd | 銅アノード温度制御装置 |
US5772933A (en) * | 1994-10-12 | 1998-06-30 | Kotzab; Werner | Method for tempering an injection mold having at least one heated nozzle or hot runner |
EP1582600A1 (en) * | 2004-03-29 | 2005-10-05 | Fata Aluminium S.p.A. | Method and apparatus for cooling foundry castings |
-
2008
- 2008-02-29 FI FI20085192A patent/FI120384B/fi not_active IP Right Cessation
-
2009
- 2009-02-26 WO PCT/FI2009/050162 patent/WO2009106689A1/en active Application Filing
- 2009-02-27 CL CL2009000449A patent/CL2009000449A1/es unknown
- 2009-02-27 PE PE2009000309A patent/PE20100019A1/es not_active Application Discontinuation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20085192A (fi) | 2009-08-30 |
CL2009000449A1 (es) | 2010-01-15 |
WO2009106689A1 (en) | 2009-09-03 |
PE20100019A1 (es) | 2010-01-29 |
FI20085192A0 (fi) | 2008-02-29 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI120384B (fi) | Menetelmä anodien valamiseksi ja anodivalulaitteisto | |
FI121411B (fi) | Menetelmä anodin valamiseksi ja laite kuparianodin valamiseksi | |
WO2009106690A1 (en) | Method and equipment for casting anodes | |
CN102601338B (zh) | 一种离心铸造生产镁合金大型环件的方法 | |
JP2009535220A (ja) | 陽極を冷却する方法および装置 | |
CN102274955A (zh) | 阳极板氮气保护隔氧全程快速冷却浇铸工艺及系统 | |
CN104259413A (zh) | 一种生产大规格椭圆坯的连铸系统及连铸工艺 | |
CN101342586B (zh) | 钢水真空溢流法浇铸多支钢锭的设备和工艺 | |
JP2015047633A (ja) | アノード鋳張り防止方法と、アノード鋳張り防止用のアノード鋳型乾燥用空気配管 | |
KR101224960B1 (ko) | 몰드내 응고쉘의 크랙 진단장치 및 그 방법 | |
KR101246192B1 (ko) | 몰드내 응고쉘의 크랙 진단장치 및 그 방법 | |
WO2009106688A1 (en) | Method and equipment for casting anodes | |
FI85450B (fi) | Foerfarande och anordning foer direktgjutning av metall foer forming av laongstraeckta kroppar. | |
ITMI20000458A1 (it) | Scaricatore perfezionato per colata continua | |
AU2009218396B2 (en) | Method and equipment for casting anodes | |
RU2688029C1 (ru) | Установка для центробежного литья двухгребневого полосового профиля | |
CN206763878U (zh) | 一种压铸机防护装置 | |
JP4493797B2 (ja) | ロータリーキルン出口の付着物を除去する方法 | |
JPS5929353B2 (ja) | ブレイクアウト予知方法 | |
CN221494149U (zh) | 一种铝合金锭铸造铸模小车 | |
CN221246919U (zh) | 一种防飞溅的浇铸结构 | |
JP3870644B2 (ja) | アノード鋳造方法およびその設備 | |
CN218855571U (zh) | 一种合金锭铸造防缺陷装置 | |
CN1366088A (zh) | 高强铜合金的生产方法 | |
KR101220028B1 (ko) | 용탕 래들링 장치 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 120384 Country of ref document: FI |
|
MM | Patent lapsed |