FI119509B - Kiinnitysalusta - Google Patents

Kiinnitysalusta Download PDF

Info

Publication number
FI119509B
FI119509B FI20021102A FI20021102A FI119509B FI 119509 B FI119509 B FI 119509B FI 20021102 A FI20021102 A FI 20021102A FI 20021102 A FI20021102 A FI 20021102A FI 119509 B FI119509 B FI 119509B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ropes
rope
mounting base
elevator
springs
Prior art date
Application number
FI20021102A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20021102A0 (fi
FI20021102A (fi
Inventor
Aripekka Anttila
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI20021102A priority Critical patent/FI119509B/fi
Publication of FI20021102A0 publication Critical patent/FI20021102A0/fi
Publication of FI20021102A publication Critical patent/FI20021102A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI119509B publication Critical patent/FI119509B/fi

Links

Landscapes

  • Lift-Guide Devices, And Elevator Ropes And Cables (AREA)

Description

119509
KIINNITYSALUSTA
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty kiinnitysalusta.
Perinteisesti hissien köydet ovat olleet paksuudeltaan 5 8 millimetriä ja sitä suurempia. Köyden paksuudessa 8 millimetriä on nykyisen hissistandardin mukainen mini-mipaksuus. Köysien päätepiste on usein 1:1 ripustuksessa hissikorin ja vastapainon kehikossa ja 2:1 tai 4:1 ripustuksessa hissikuilun yläosassa olevan yläpal-10 kin päällä. Hissikorin ja vastapainon kehikkoon tai yläpalkkiin täytyy jokaista köyttä varten tehdä oma reikä, koska köysien päähän tulevat paksut jouset tarvitsevat oman tilansa kehikon tai yläpalkin päällä. Yli 8 millimetriä paksujen köysien sijoittelu pääte-15 pisteissään ei tuota ongelmia. Köysien päissä olevat jouset pystytään sijoittamaan joko riviin tai ryhmäksi esimerkiksi limittäin kehikon/yläpalkin päälle ilman, että köysien päiden ja köysipyörän välille syntyy vi-novetoa. Haluttaessa pienentää koneiston ja köysipyö-20 rän kokoa, mikä mahdollistaa kevyemmän korin ja vasta- *·.: painon käytön, voidaan käyttää ohuempia nostoköysiä.
• · ·*'*; Tällöin tilantarve hissikuilussa pienenee ja hissin **· tilansäästöpotentiaali kasvaa.
* · ·* · * ’ Käytettäessä ohuita köysiä, esimerkiksi paksuudeltaan • · 25 4 - 6 millimetriä, ongelmaksi muodostuu köysien si- * · · joittelu yläpalkissa tai korikehikossa. Köysien päihin tulevat jouset vievät rivistönä huomattavasti enemmän • \j tilaa pituussuunnassa kuin köysipyörien pituus urien » · ,*·*. leveyssuunnassa, koska köyteen tulevat jouset pysyvät *" 30 kooltaan samana kuin paksumpia köysiä käytettäessä, * » · *·!·* mutta hississä käytettyjen köysipyörien köysiurien ««t keskinäinen etäisyys pienenee ohuita köysiä käytettä- :\t> essä. Jousen koko määräytyy köysivoimasta eikä köyden • .···. halkaisijasta. Yläpalkkiin tai korikehikkoon on vai- * · 35 mistuskustannusten kannalta epätaloudellista tehdä jo- 119509 2 kaiselle köydelle omaa, köyden halkaisijaa muutamaa millimetriä suurempaa reikää. Tunnetuilla tekniikan mukaisilla ratkaisuilla, käytettäessä ohuita köysiä, köysien ja köysipyörän linjaus on hankala pitää mah-5 dollisimman suorana vinovedon syntymisen estämiseksi.
Köydet tulee saada myös toisistaan riittävän etäälle, jotta niiden ympärille tulevat jouset saadaan sovitettua paikoilleen. Aikaisemmin on ollut ongelmana myös suurempi tilantarve.
10 Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut ongelmat. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin uudenlainen kiinnitysalusta, joka mahdollistaa ohuiden köysien sijoittamisen jousineen siten, että köysiin ei kohdistu köysiä ja köysipyöriä kuluttavaa 15 vinovetoa.
Keksinnön mukaiselle kiinnitysalustalle on tunnusomaista se, mitä patenttivaatimuksen 1 tunnusmerk- kiosassa on esitetty. Keksinnön muille sovellusmuo-doille on tunnusomaista se, mitä muissa patenttivaati-20 muksissa on esitetty.
• » • · l..[ Keksinnön mukaiseen kiinnitysalustaan kuuluu runko- • · osa, edullisesti yhtenäisestä materiaalista valmistet-| tu, jossa on köysiä varten olevat kaarevat tuennat, * * edullisesti urat tai kourut, jotka kulkevat runko-osan • * ·.**! 25 läpi. Keksinnön mukainen kiinnitysalusta pitää köysi- ··» i|tf· pyörältä tulevat ohuet ja/tai poikkileikkaukseltaan olennaisen pyöreät köydet erillään edullisessa asen- :*·.· nossa siten, että köysien tullessa kehikon/yläpalkin • · .···. reiän läpi alapuolelta yläpuolelle, kiinnitysalustan *·] 30 ollessa kehikon/yläpalkin päällä, köydet ohjautuvat *·!·* kiinnitysalustan läpi edullisesti köysiuria pitkin eri ··· ·...· suuntiin toisiinsa nähden. Kiinnitysalustan päällä on :*.ti jokaiseen köyteen oikeankokoinen jousi, jonka välityk- t .···, sellä nostoköysi tukeutuu kiinnitysalustaan. Edullinen
i I
35 asento tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei köysissä 119509 3 esiinny vinovetoa, joka aiheuttaa köysien ja köysipyö-rien tarpeetonta kulumista. Tämä saadaan aikaan pitämällä köysien ja köysipyörän linjaus mahdollisimman suorana. Köydet kulkevat kehikon/yläpalkin läpi yhdes-5 tä reiästä, koska se on kustannus- ja tilansäästön kannalta järkevämpää. Kiinnitysalustan yläpinnan taso-pinnat, joista köydet tulevat esiin ja joita vasten jouset puristuvat, ovat kohtisuorassa kiinnitysalustan köysiuriin nähden. Kiinnitysalustan köysiurat ovat 10 mahdollisimman pienessä kulmassa köysien tuloasentoon nähden. Varsinkin köysipyörältä tulevien uloimpien köysien kannalta köysiuran kulma on minimoitu. Nosto-köyden kiinnityspää, jossa jouset ovat kiinni, ja vapaa pää, joka jatkuu köysipyörälle, ovat kulmassa toils siinsa nähden. Köyden päiden välinen kulma muodostuu kiinnitysalustassa. Köysiurien asento riippuu käytettyjen jousien koosta.
Keksinnön mukaisella kiinnitysalustalla neliuraisen köysipyörän kaksi keskimmäistä köyttä poikkeutetaan 20 uran suuntaisesti kiinnitysalustassa. Uran suuntaises- , t ta poikkeutuksesta johtuen vinovetoa ei synny. Uloim- * · • *: mat köydet saapuvat kiinnitysalustaan oikeassa linjas- • i· sa köysipyörältä ja mahdollisimman pieni poikkeutus "" tehdään kappaleessa. Kaikki köydet lähtevät köysipyö- ·:"! 25 rältä ilman vinovetoa. Kiinnitysalusta voidaan valmis- :*·.· taa yhdellä ainoalla työvaiheella esimerkiksi valamal- • · ,**·. la, jolloin sen valmistuskustannukset ovat edulliset «·« ja se on nopea valmistaa, mutta se voidaan valmistaa . . myös muulla tavoin, esimerkiksi koneistamalla. Kiinni- • · · • · · *,,* 30 tysalustan materiaaliksi soveltuvat monet eri materi- ♦ f ·;·* aalit, edullisesti rauta, muovi, alumiini tai jokin : muu tarkoitukseen sopiva materiaali. Keksinnön mukai- ·*'*: nen kiinnitysalusta on asennettavissa paikoilleen il- • · · man erillisiä kiinnityselimiä, kuten esimerkiksi ruu- • · 35 veja, tai asennus työkaluja, mikä säästää huomattavasti • m ***** työaikaa. Asennuspaikka on esimerkiksi kuilun yläpal- 119509 4 kissa tai hissikorin kehikossa. Kehikkoon/yläpalkkiin tarvitaan aikaisemman neljän reiän sijasta ainoastaan yksi reikä köysien asennusta varten, johon kiinnitysalusta paikoittuu sen päässä olevan olakkeen ja/tai 5 laipan avulla. Myös kiinnitysalustan vaatima tilan vähäisyys on huomattava etu entiseen nähden, jolloin köydet olivat erillään toisistaan omissa rei'issään vieden paljon tilaa. Kiinnitysalustaan ei kohdistu vetoa, ainoastaan puristusta.
10 Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää kaaviomaisesti erään keksinnön mu kaisen kiinnitysalustan käyttöä, kuvio 2 esittää erästä keksinnön mukaista kiinni- 15 tysalustaa ja sen toimintaa köysien ja jou sien välillä ja kuvio 3 esittää erästä keksinnön mukaista kiinni tysalustaa .
• · .’·· Kuviossa 1 on esitetty yksi tyypillinen hissiratkaisu, 20 jossa käytetään keksinnön mukaista kiinnitysalustaa.
;··· Hissi on edullisesti konehuoneeton hissi, jossa nosto- koneisto on kytketty vetopyörän avulla nostoköysis- ; töön, joka käsittää keskenään rinnakkain sijaitsevat • · * I..* nostoköydet, jotka kannattavat kulkuradoillaan, eli • · *** 25 johteilla, liikkuvan vastapainon ja hissikorin. Rin nakkaiset nostoköydet on ripustettu kiinteään alkupis- \ ” teeseen, josta köydet lähtevät alaspäin. Kuviossa 1 » · · nostoköysistön 103 kulku on seuraava: Yhdestä päästään . köysistö 103 on kiinni kuilun yläosassa vastapainon .···. 30 102 liikeradan yläpuolella olevan yläpalkin 109 päällä • · ’** olevassa kiinnitysalustassa 108, josta se lähtee alas- ·· : *" päin kohdaten köysipyörän 105, joka on pyörivästi ·« kiinnitetty vastapainoon 102, ja jonka köysipyörän 105 119509 5 kierrettyään köysistö 103 edelleen jatkuu ylöspäin käyttökoneiston 106 vetopyörälle 107, jonka köysistö ylittää vetopyörän uria myöten. Vetopyörältä 107 köysistö 103 jatkaa alaspäin hissikorille 101 alittaen 5 sen hissikorin köysistöön ripustavia taittopyöriä 104 pitkin ja jatkaen sitten hissikorilta 101 ylöspäin kuilun yläosassa olevaan kiinnityskohtaan 113, johon köysistö 103 on toisesta päästään kiinnitetty samanlaisella kiinnitysalustalla kuin köysistön toisessa 10 päässä. Hissikori 101 ja vastapaino 102 liikkuvat hissikuilussa pitkin niitä ohjaavia hissi- ja vastapaino-johteita 110, 111, 112.
Edullisesti hissikuiluun sijoitettu käyttökoneisto on litteä, toisin sanoen ohut leveyteensä ja/tai kor-15 keuteensa verrattuna, tai ainakin hoikka siten, että se mahtuu hissikorin ja hissikuilun seinän väliin. Koneisto voidaan sijoittaa muutoinkin, esimerkiksi siten, että hoikka koneisto on osin tai kokonaan hissi-korin kuvitellun jatkeen ja kuilun seinän välissä. 20 Eräs edullinen sovellusmuoto on konehuoneeton ylä-koneistoinen hissi, mutta se voi olla myös alakoneis- • · • *· toinen tai konehuoneetlinen. Hissikuiluun on edullista «·» ‘,..1 sijoittaa vetopyörää pyörittävän moottorin tehonsyötön ϊ"! edellyttämiä laitteita ja hissin ohjauksen edellyttä- ·:**: 25 miä laitteita, jotka kummatkin voidaan sijoittaa yh- .*·,· teiseen kojepaneeliin tai sitten toisistaan erilleen • · .···. tai integroida osin tai kokonaan käyttökoneiston yh- • · teyteen. Käyttökoneisto voi olla vaihteellinen tai . , vaihteeton.
* * · • · • t »*· 30 Kuviossa 2 on esitettynä eräs keksinnön mukainen kiin- , ,·. nitysalusta 201, jonka tarkoituksena on pitää köysi- i » * pyörältä tulevat köydet (202, 203, 204, 205) erillään « · ”* edullisessa asennossa. Köysipyörältä tulevat köydet • ’· (202, 203, 204, 205) kulkevat kiinnitysalustan 201 lä- 35 pi köysiuria pitkin. Köysipyörältä tulevat uloimmat köydet 202 ja 203 saapuvat kiinnitysalustaan oikeassa 119509 6 linjassa ja mahdollisimman pienillä sivuttaisella poikkeutuksella. Köysipyörältä tulevat keskimmäiset köydet 204 ja 205 poikkeutetaan uran suuntaisesti kiinnitysalustassa. Kiinnitysalustan 201 läpi tulleet 5 köydet (202, 203, 204, 205) saavat päihinsä jouset 207, edullisesti kierrejouset, joiden molemmissa päissä on aluslevyt (206, 208). Nostoköyden kiinnityspää, jossa jouset ovat kiinni, ja vapaa pää, joka jatkuu köysipyörälle, ovat kulmassa toisiinsa nähden. Köyden 10 päiden välinen kulma muodostuu kiinnitysalustassa.
Kuviossa 3 on esitettynä eräs keksinnön mukainen kiinnitysalusta 301. Köysiurat (302, 304, 306, 308) pitävät köydet erillään ja uran pienen kulman takia tuovat köysiä etäämmäksi toisistaan jousien vaatiman tilan 15 takia. Kiinnitysalustan yläpinnat (303, 305, 307, 309) köysiurien (302, 304, 306, 308) kohdalta ovat koh tisuorassa köysiuriin nähden. Kiinnitysalustan keskellä oleva reikä 310, johon köysiurat kuuluvat, on leveydeltään sellainen, että köydet mahtuvat keskikoh-20 dassa köysiurien 306 ja 302 välissä olemaan vierekkäin . . puristamatta toisiaan. Köysiurien 304 ja 308 paikat « · •J* määräytyvät siten, että köysipyörältä tullessaan kes- *.·.' kimmäiset köydet poikkeutetaan ainoastaan köysipyörän ·*" urien suuntaisesti. Runko-osan ulkoreunojen muoto on *i**i 25 edullinen kiinnitysalustan vaatiman tilan minimoimi- seksi ja köysiurien muoto on edullinen köysien toisis- s · .***. taan erillään pitämisen ja vinovedon estämisen huomi- ··· oiden. Runko-osan toisessa päässä on olake ja/tai · laippa, jonka avulla kiinnitysalusta pysyy paikoillaan I 'll I..* 30 kehikon/yläpalkin reiässä eikä tipu sen läpi.
* ♦ t ·** , .·. Vaihtoehtoinen toteutusmuoto voisi olla esimerkiksi i » · ,···. paksumpien aluslevyjen käyttö, jonka avulla voitaisiin • · ”* käyttää halkaisijaltaan isompia jousia. Myös korkeampi ·« ! *** kiinnitysalusta tai jousien sijainti eri tasoissa voi- ··· 35 sivat saada köydelle edullisen kulman.
7 119509
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön eri so-vellusmuodot eivät rajoitu ainoastaan edellä esitettyihin esimerkkeihin, vaan voivat vaihdella seuraavien patenttivaatimusten puitteissa. Alan ammattimiehelle 5 on myös selvää, että kiinnitysalustan käyttö on mahdollista myös erilaisilla ripustussuhteilla toteutetuissa hisseissä.
9 · • · « 9 • · ·*· 9 • · ·»· »·*· • · • · • · · » ·· • · ··· • * • · ' ··· • · 9 9 9 • M • · ·· · • 9 ··· * f · · • · · ··♦ 999 • · ·
«M
• 99 9 9 • ·· * • ·* * 9 9 · ··*

Claims (3)

119509 δ
FI20021102A 2002-06-07 2002-06-07 Kiinnitysalusta FI119509B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20021102A FI119509B (fi) 2002-06-07 2002-06-07 Kiinnitysalusta

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20021102A FI119509B (fi) 2002-06-07 2002-06-07 Kiinnitysalusta
FI20021102 2002-06-07

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20021102A0 FI20021102A0 (fi) 2002-06-07
FI20021102A FI20021102A (fi) 2003-12-08
FI119509B true FI119509B (fi) 2008-12-15

Family

ID=8564107

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20021102A FI119509B (fi) 2002-06-07 2002-06-07 Kiinnitysalusta

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI119509B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20021102A0 (fi) 2002-06-07
FI20021102A (fi) 2003-12-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI118732B (fi) Hissi
DE29924429U1 (de) Treibscheibenaufzug
EP2134637B1 (en) Machine mounting in a machine roomless elevator system
US7918319B2 (en) Elevator apparatus
WO2002059028A3 (en) Elevator
CA2347363A1 (en) Traction sheave elevator
NZ541233A (en) Elevator
WO2002038482A1 (fr) Dispositif de cabine pour ascenseurs a double cabine
KR20080058280A (ko) 하나의 승강기 통로에 상하로 배치된 두 승강실을 구비한승강기
US20060243532A1 (en) Elevator suspension arrangement
US20050006184A1 (en) Elevator and guide fixing bracket for an elevator
FI91144C (fi) Hissi
EP1754680A1 (en) Elevator apparatus
FI119240B (fi) Hissijärjestelmä ja laitteisto kaksoiskorihissin korivälin säätämiseksi
FI118079B (fi) Hissi, menetelmä hissin liikkeen estämiseksi ja/tai pysäyttämiseksi ja hissikorin liikkeen estävän ja/tai pysäyttävän laitteen käyttö hississä
JP2004001919A (ja) エレベータ装置
CN104058319B (zh) 用于升降机的配重布置以及升降机
FI119509B (fi) Kiinnitysalusta
WO2006010785A1 (en) Mounting base for an elevator machine
JP2003073054A (ja) エレベータのかご揚重装置
KR20080055705A (ko) 승강기 설비
JP2002179358A (ja) エレベータ装置
EP1717185B1 (en) Elevator
EP1754681A1 (en) Elevator apparatus
WO2006018868A1 (ja) エレベータ装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 119509

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed