FI119504B - Menetelmä ja muottikappale aukon sisältävän betonielementin valmistamiseksi patterimuotissa - Google Patents

Menetelmä ja muottikappale aukon sisältävän betonielementin valmistamiseksi patterimuotissa Download PDF

Info

Publication number
FI119504B
FI119504B FI20075646A FI20075646A FI119504B FI 119504 B FI119504 B FI 119504B FI 20075646 A FI20075646 A FI 20075646A FI 20075646 A FI20075646 A FI 20075646A FI 119504 B FI119504 B FI 119504B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
plastic
mold
plastic body
piece
body according
Prior art date
Application number
FI20075646A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20075646A0 (fi
Inventor
Heikki Pakisjaervi
Original Assignee
Eaglefinn Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI20070372A external-priority patent/FI20070372L/fi
Application filed by Eaglefinn Oy filed Critical Eaglefinn Oy
Priority to FI20075646A priority Critical patent/FI119504B/fi
Publication of FI20075646A0 publication Critical patent/FI20075646A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI119504B publication Critical patent/FI119504B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B28WORKING CEMENT, CLAY, OR STONE
    • B28BSHAPING CLAY OR OTHER CERAMIC COMPOSITIONS; SHAPING SLAG; SHAPING MIXTURES CONTAINING CEMENTITIOUS MATERIAL, e.g. PLASTER
    • B28B7/00Moulds; Cores; Mandrels
    • B28B7/24Unitary mould structures with a plurality of moulding spaces, e.g. moulds divided into multiple moulding spaces by integratable partitions, mould part structures providing a number of moulding spaces in mutual co-operation
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E04BUILDING
    • E04GSCAFFOLDING; FORMS; SHUTTERING; BUILDING IMPLEMENTS OR AIDS, OR THEIR USE; HANDLING BUILDING MATERIALS ON THE SITE; REPAIRING, BREAKING-UP OR OTHER WORK ON EXISTING BUILDINGS
    • E04G15/00Forms or shutterings for making openings, cavities, slits, or channels
    • E04G15/02Forms or shutterings for making openings, cavities, slits, or channels for windows, doors, or the like

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Ceramic Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Moulds For Moulding Plastics Or The Like (AREA)

Description

, 119504
Menetelmä ja muottikappale aukon sisältävän betonielementin valmistamiseksi patte-rimuotissa (001) Esillä olevan keksinnön kohteena on menetelmä ja muottikappale aukon sisäl-5 tävän betonielementin valmistamiseksi patterimuotissa. Erityisen edullisesti keksinnön mukainen menetelmä ja muottikappale soveltuvat ikkuna- ja/tai oviaukon, kuten esimerkiksi olohuoneen ikkunaseinän tai parvekeseinän elementin valmistukseen.
(002) Tekniikan tason mukainen menetelmä kyseisen tyyppisten elementtien valmis-10 tukseen perustuu lähes poikkeuksetta vaakamuotin käyttämiseen, jolloin siis valu tapahtuu vaakatasossa olevan pohjalevyn päälle, jolle levylle on sijoitettu sekä elementin ulkomitat antavat reunamuottilevyt että tarvittavan aukotuksen antavat muotit joko levymäisistä osista koottuina tai muottikappaleina. Luonnollisesti eräänä ongelmana on se, että kukin elementti vaatii hyvin suuren tilan valuvaiheessa, koska kyseinen 15 vaakasuora pohjalevy on aina elementin ulkomittoja suurempi ja elementtejä pystytään valmistamaan ainoastaan yhdessä kerroksessa.
(003) Tavallisten aukottomien seinäelementtien kuten myös sellaisten elementtien, joissa aukko, esimerkiksi oviaukko, ulottuu elementin alareunaan saakka, valmistuk- 20 sessa on käytössä ns. patterimuotti, jolloin elementtien valu tapahtuu pystysuoraan asetettuun muottiin. Patterimuotilla tarkoitetaan itse asiassa useamman, vaikkapa : kymmenen rinnakkaisen pystyyn asetetun muotin sarjaa. Lähtökohtana patterimuotis- ··· sa on yksi kiinteä tukiseinä ja yksi tai kaksi liikkuvaa tukiseinää sekä näiden väliin si- ··*· : joittuva joukko pystysuuntaisia siirrettäviä väliseiniä. Tukiseinät ja väliseinät ovat kool- • ;*; 25 taan vähintään valettavan elementin suuruisia, edullisesti hieman asianomaisella teh- ··· · taalla valmistettavaa suurinta elementtiä suurempia. Tukiseinät ja väliseinät jättävät .1. väleihinsä muottitilan, johon valu tapahtuu. Luonnollisesti jokaiseen tilaan tarvitaan alalaita, joka on useimmiten ripustettu erityisillä varsilla viereiseen tukiseinään tai väli-seinään, päätylaidat ja välilaita. Mainittujen kolmen laidan avulla muodostetaan ele- • · e .···. 30 mentin kolme reunatasoa. Tavallisesti muottitila muodostuu kahden seinäosan väliin • e *** siten, että muottitila edelleen rajoittuu pystysuunnassa asemaltaan säädettävään ala- ***** laitaan ja toisen elementin päädyn osalta vakioasemassa olevaan päätylaitaan. Toisen • e* :*..: elementin pääty muodostetaan välilaidan avulla, joka on asemaltaan siirrettävä. Neljäs • elementin reuna syntyy täyttämällä muottitila betonilla haluttuun korkeuteen, edullisesti e·· 9 ·*·,· 35 tuki-ja väliseinien yläreunaan saakka.
• e 2 119504 (004) Patterimuottia on jonkin verran käytetty myös pienikokoisia aukkoja sisältävien elementtien valmistuksessa. Tarvittaessa elementtiin esimerkiksi pieni ikkuna-aukko tukiseinään kiinnitetään tavallisesti kestomagneettien avulla ikkunalle muodon antava muovikappale, joka on esimerkiksi joko vanerilevykehikko, metalliprofiilikehikko tai 5 umpinainen kappale. Näiden muoviosien asennuksen jälkeen niitä vasten asetetaan väliseinä muoVitilan muodostamiseksi. Tämän jälkeen väliseinän vastakkaiselle sivulle asetetaan taas vastaavat muoviosat, jonka jälkeen muoVi suljetaan toiselta sivultaan seuraavalla väliseinällä. Näin menetellen jatketaan, kunnes muoveja on haluVu määrä rinnakkain halutun elemenVimäärän valmistamiseksi. Viimeisten muoviosien päälle 10 asetetaan toinen tukiseinä, jolloin koko paVerimuoVi on kiristeVävissä yhteen valutii-viiksi kokonaisuudeksi vetämällä tukiseiniä kohti toisiaan tarviVavalla voimalla. Toinen patterimuoVityyppi on rakenteeltaan hieman erilainen. Siinä paVerin keskelle sijoiVuu kiinteä tukiseinä, jonka kummallekin sivulle lähdetään kokoamaan muoviosista ja väliseinistä muoVitiloja. Tällöin paVerin kumpaankin päähän sijoiVuu siirreVävä tukiseinä, 15 joita vedetään kohti kiinteää tukiseinää muoVitilojen kiristämiseksi valutiukkuuteen. Itse valu suoritetaan siten, eVä kukin paVerimuotin muoVitila täytetään betonilla.
(005) Tekniikan tason mukaisia paVerimuoVeja käyteVäessä elementin irroVaminen muoVitilasta tapahtuu siten, eVä nosturin koukut kiinnitetään siirreVävää tukiseinää lä- 20 hinnä olevan elementin yläreunaan valuun järjestettyihin lenkkeihin, avataan paVeri- . muotin tukiseiniä kiristetyssä tilassa pitävät välineet ja siirretään siirreVävää tukiseinää ·· · poispäin. Seuraavaksi voidaan tarviVaessa poistaa tai siirtää sivulle elementin pys- • · · · . .·. tysivuilla olevat päätylaidat tai päätylaita ja välilaita, jonka jälkeen puretaan elementis- *·· * : .·. sä olevasta aukosta sen määriVävät muoviosat ja nostetaan elemenVi pois paikoiltaan.
··· ♦ * 25 Tämän jälkeen edellä esiteVy toistetaan paitsi eVä tukiseinän sijasta siirretään paVeri- • ♦· muotin siirreVävää väliseinää. Eräänä ongelmana tämäntyyppisessä valutavassa on • · se, eVä ikkuna- tai vastaavasti ovimuoVi joudutaan joka kerta erikseen kokoamaan ja kiinniVämään tukiseinään tai väliseinään. Kyseinen kokoonpano ja kiinnitys samoin kuin sen purkaminen vie vähintäänkin aikaa. Lisäksi kyseinen muovi on monesti kerta- • · *·"* 30 käyVöinen, jolloin myös sekä materiaalin kulutusta eVä syntyvää jätemateriaalia voi- • · daan pitää ongelmina.
··· • · • · *♦* : .·. (006) Kun suurempia ikkunoita tai sekä ikkunan eVä oven sisältäviä elemenVejä on ··♦ # : yriteVy valmistaa patterimuoVia käyVäen on ongelmaksi suoritetuissa koevaluissa • ·♦ 35 huomaVu se, eVä, mikäli elemenViin tuleva ikkuna-aukko on leveä, tai mikäli elementtiin tulee sekä ikkuna-aukko eVä sen viereen sijoittuva oviaukko, ei valettava betoni 119504 3 täytä kunnolla ikkunamuotin alapuolelle tai ikkuna- ja ovimuotin kulmaukseen jäävää onteloa, vaan sinne jää epämääräisen suuruinen tyhjä tila. Erääksi syyksi kyseisen tilan syntymiselle on havaittu ensinnäkin valettavan betonin viskoosisuus, jolloin betoni ei valu vedenomaisestl täyttämään tilaa, vaan huomattavasti hitaammin. Tästä toisaal-5 ta seuraa, että betoni täyttää ikkunamuotin sivulle jäävän virtauskanavan, ennen kuin ikkunan alapuolinen muottitilan osa on ehtinyt täyttyä, jolloin ikkunan alapuoliseen osaan muottia jää ilmatasku, joka ei betonin viskoosisuuden johdosta pääse tyhjenemään. Näin ollen kyseinen ilmatasku jää myös aukkona valmiiseen elementtiin. Niissä tapauksissa, joissa yksittäinen ikkuna muodostetaan elementtiin, ikkunan alapuolisen 10 osan täyttyminen riippuu osittain ikkunan leveydestä ja osittain valun suoritustavasta. Jos ikkuna on kapea, voidaan muotti täyttää lähes kokonaan ikkunan toiselta puolelta, jolloin betonilla on aikaa valua ja täyttää ikkunan alapuolinen osa koko ikkunan leveydeltä. Tässä tavassa piilee puolestaan se vaara, että betonin paine siirtää ikkunamuot-tia, olipa se kiinnitetty kuinka tiukasti tahansa tuki- ja väliseinien väliin, sivulle, jolloin 15 ikkuna ei enää sijoitu juuri siihen kohtaan, mihin se on tarkoitettu. Jos taas ikkuna on suhteellisen leveä, on muotin täyttäminen suoritettava ikkunamuotin molemmilta puolilta samanaikaisesti (mitä sinänsä on pidettävä käytännön sääntönä kaikissa valutilan-teissa), jolloin ikkunan alle voi jäädä ilmatasku. Toisin sanoen ikkunan alapuolinen muottitila sulkeutuu molemmilta puolilta ja jättää ilmataskun ikkunamuotin alapuolelle.
20 . .*. (007) Muun muassa edellä esitettyjen ongelmien ratkaisemiseksi on kehitetty uuden- • · tyyppinen menetelmä ja laitteisto, jolloin keksinnön tavoitteina on muun muassa, että . .·. - patterimuottia voidaan käyttää ikkuna-aukon tai ikkuna- ja oviaukon si- • · · :"*. sältävien elementtien valmistamiseen, • # · * 25 - ilmataskujen syntyminen valuun sijoittuvien aukkojen alapuolelle on es- • · · tettävissä patterimuotissa suoritettavassa valussa, • · • ♦ *** - kukin elementtiin aukon muodostava muovikappale pysyy paikoillaan . . vasten tukiseinää tai väliseinää valmista elementtiä patterimuotista • · · 'lii poistettaessa, • · ***** 30 - muovikappaleet voidaan valmistaa paremmista materiaaleista, koska • · ne eivät ole kertakäyVöisiä eikä niitä ei tarvitse rikkoa tai purkaa ele-menViä paVerimuotista irroteVaessa.
• · • · « • · · [•Il (008) Esillä olevan keksinnön mukaiselle menetelmälle ja laiVeistolle tunnusmerkilli- • ·· 35 set piirteet käyvät ilmi oheisista patenVivaatimuksista.
4 119504 (009) Seuraavassa keksinnön mukaista menetelmää ja laitteistoa selitetään yksityiskohtaisemmin viittaamalla oheisiin kuvioihin, joista kuvio 1 a esittää kaavamaisesti ns. parvekeseinäelementtiä, kuvio 1b esittää kaavamaisesti erästä ns. parvekeseinäelementin patterimuotilla ta-5 pahtuvassa valussa esiintyvää ongelmaa, kuvio 2 esittää osaleikkauksena patterimuotista yhden tukiseinän, väliseinän ja näiden välisen muottitilan valettaessa aukon käsittävää kappaletta, kuviot 3a ja 3b esittävät kaavamaisesti patterimuotissa käytettävää keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista muovikappaletta kahdesta suunnasta katsottuna, 10 kuvio 4a esittää keksinnön erään toisen ja kolmannen edullisen suoritusmuodon mukaisen muovikappaleen profiilin poikkileikkausta, kuvio 4b esiVää keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukaista muoVikappaleVa osaleikkauksena, kuvio 5 esiVää keksinnön erään neljännen edullisen suoritusmuodon mukaista muoVi-15 kappaleen profiilin poikkileikkausta.
(0010) Kuviossa 1a esitetään kaavamaisesti tavanomaista kerrostalon parvekeseinäelementtiä 2, jossa on siis yhtenäinen aukko 4 sekä parvekkeen ovelle 4’ eVä ikkunalle 4”.
20 . .*. (0011) Kuviossa 1b esitetään kaavamaisesti kuvion 1a mukaisen elementin valua pat- ·♦· terimuotissa, josta väliseinä on selvyyden vuoksi poisteVu. PaVerimuotin osista ovat «··« . .·. näkyvissä alalaita 10, päätylaidat 12’ ja 12" ja sekä ovelle eVä ikkunalle muodon anta- *·· * : .·. vat muovikappaleet 14 ja 16. Lisäksi kuviossa on esiteVy tilanne, jossa muoVitilan, jota • · · 5“ * 25 siis rajoiVavat alalaita 10, päätylaidat 12’ ja 12” (tai päätylaita ja välilaita), muoVikappa- • ♦· leet 14 ja 16 sekä väliseinät tai väliseinä ja tukiseinä, valu on edennyt niin pitkälle, että • · “* betonin B pinta S muoVitilassa uloVuu lähes ikkuna- ja oviaukon yläosaan saakka. Ku- . . viosta havaitaan, että betoni on täyVänyt hyvin oviaukon vasemmanpuoleisen tilan, • · ♦ ’;*** koska se on ylhäältä saakka avoin ja tasalevyinen. Varsinainen ongelma on nähtävis- • · ***** 30 sä ikkunamuotin 16 alapuolella, jossa betonin pinta P1 on viistossa jäVäen ilmakuplan I ikkuna- ja oviaukon väliseen kulmaukseen. Syynä ilmakuplan I muodostumiselle on :**[: se, eVä valettaessa betoni täyttää ikkunamuotin 16 ja päätylaidan 12" välisen tilan, : ]·, jolloin ilma ei pääse enää poistumaan muotista, vaan jää ikkunamuotin 16 alapuolelle.
• · · "* | Ilmakuplan I kokoon ja muotoon vaikuVaa pääasiassa betonin viskoosisuus suhteessa • ·· 35 nopeuteen, jolla muoVitilaa on lähdetty täyVämään. Toisin sanoen, mitä nopeammin 5 119504 muottitilaa täytetään ja/tai mitä viskoosisempaa betoni on, sitä suurempi ilmakupla ik-kunamuotin alapuolelle jää.
(0012) Kuviossa 2 esitetään kuvion 1b patterimuottia sivulta katsottuna ja leikattuna 5 ikkunamuotin 16 kohdalta ottamatta kuitenkaan kantaa itse ikkunamuotin rakenteeseen. Kuviossa esitetään viitenumerolla 20 patterimuotin tukiseinää ja viitenumerolla 22 väliseinää. Lisäksi kuviossa esitetään alalaita 10 sekä sen tuennassa käytettävä rakenne. Toisin sanoen alalaita 10 on tuettu tukiseinään 20 siten, että tukiseinän 20 alapintaan on kiinnitetty kannake 24, jossa on olennaisesti vaakasuora ja tukiseinän 10 20 valutasoa 20’ vastaan kohtisuora reikä. Alalaitaa 10 tukeva varsi 26 on tuettu mai nittuun reikään niin, että sekä vartta 26 että sen mukana alalaitaa 10 voidaan siirtää tukiseinää 20 vastaan kohtisuoraan suuntaan. Kuvion esittämässä suoritusmuodossa varsi 26 on yhtenäinen suorakulmainen kappale. Erityisesti niissä tapauksissa, joissa patterimuotiHa valetaan useampaa eri korkeutta olevia elementtejä, voidaan mainittu 15 varsi tehdä kaksiosaiseksi esimerkiksi siten, että kannakkeesta 24 ojentuvan varren päähän on järjestetty pystysuuntainen kierteitetty holkki, joka kannattelee varren pystysuuntaista osaa niin, että sen alalaitaa tukevan pään asema on säädettävissä pystysuunnassa. Toinen tapa saada aikaan sama toiminta on järjestää tavallinen kierteiVä-mätön holkki kyseisen kannattimesta ojentuvan varren päähän ja alalaitaa tukevaan 20 varteen kierteet ja mutteri niin, että järjestämällä mutteri hoikin yläpuolelle, voidaan . .·, mutteria varren suhteen kiertämällä muuttaa alalaidan asemaa korkeussuunnassa.
*···*
Kyseisiä alalaitaa 10 tukevia rakenteita eli kannakkeita 24 ja varsia on järjestetty noin "X 50 - 80 senttimetrin välein tuki- tai väliseinän pituudelle. Lisäksi kuviossa 2 on esitetty, • · · :*X kuinka viereisen väliseinän pohjapintaan on myös kiinnitetty vastaavanlaiset kannak- • · · V.’ * 25 keet ja sen mukana seuraavan muottitilan alalaidan tuentarakenteet.
• · * • tt ··· • · • · “* (0013) Kuvioissa 3a - 3b esitetään kaavamaisesti, mutta hieman aiempaa yksityiskoh- . , taisemmin keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaista muovikappaletta 30, • · · *;[;* jonka kaltaista voidaan periaatteessa käyttää sekä ikkuna-aukon että oviaukon muo- e · ***** 30 dostamiseen elementtiin. Oleellista muovikappaleelle 30 on se, eVä kappale on raken- teeltaan yhtenäinen kehä ja muodostuu olennaisilta osiltaan materiaalista, jolla on lämpölaajenemisominaisuus, edullisesti muovikappale valmistetaan metalli- tai muo- : X vimateriaalista. Eräänä edullisena materiaalina voidaan pitää alumiinia, josta on suh- • « · X | teellisen helppo muovata halutuntyyppinen putkimainen profiili ja myös liiVää profiilista
• M
35 leikatut kappaleet suorakulmaiseksi, tai luonnollisesti minkä muotoiseksi tahansa halutaan, kehämäiseksi muovikappaleeksi 30. Edullisesti liiVäminen tapahtuu joustavan 6 119504 tiivistemateriaalin välityksellä niin, että liitoskohdissa sallitaan muovikappaleen paar-teiden välinen pienehkö pituussuuntainen liike, joka tarvitaan jotta muovikappale voi seurata lämpötilan muutoksia betonin koveVuessa. Erään lisäsuoritusmuodon mukaan kyseinen paarteiden pituussuuntainen liike mahdollistetaan jäljestämällä paarteiden 5 liitoskohtiin muovikappaleen kulma-alueille erityiset esimerkiksi kumista ja/tai metallista valmistetut kulmakappaleet, joiden rakenteessa on huomioitu tarvittava paarteiden pituussuuntainen joustovara. Keksinnön perimmäisen suoritusmuodon mukaiselle muovikappaleelle on siten tyypillistä, eVä se on ensinnäkin valmisteVu profiilista, jossa on kaksi olennaisesti yhdensuuntaista sivua 32 ja 34, jotka aseVuvat paVerimuotin tulo ki- tai väliseiniä vasten muoVitilassa, edullisesti, muVa ei välVämäVä näitä sivuja vastaan kohtisuoraan aseVuva sivu 36, joka aseVuu muovikappaleen 30 sisäpuoliseksi pinnaksi, ja neljäs sivu 38, joka muodostaa muovikappaleen 30 ulkopinnan, jota vasten betoni valetaan.
15 (0014) Kyseiselle sivulle 38 on ominaista, eVä sen avulla järjestetään muovikappalee seen 30 tarviVaessa sopiva päästö P, joka mitataan joko sivun 38 kaltevuuskulmana tai mittana, jonka verran sivu 38 mitallaan sisentyy. Kyseistä päästöä P tarvitaan pääasiassa siksi, eVä, kun useimmiten elemenViä kallistetaan muoVitilassa sitä irroteVa-essa, muovikappaleen elemenViin muodostaman aukon reuna siirtyy pystysuunnassa 20 hieman, jolloin muovikappale 30 irtoaa valun kovetuVua elementistä vain, jos muoVi- . kappaleessa on riittävän suuri päästö. Toisaalta päästöä tarvitaan myös arkkitehtoni- ··»* sista syistä, koska elementin ikkuna-aukkojen sivujen halutaan avautuvan ulospäin.
. ,·, Tavanomaisesti päästö on noin 5-8 mm 100-150 mm paksuisille elementeillä. Mi- • * · ; käli halutaan käyVää edellä mainiVua pienempää päästöä P tai elemenVi on paksumpi, • · · !" * 25 on harkiVava muovikappaleen 30 jäähdyVämistä. Käytännön kokeissa on havaiVu, et- • *· tä, kun elementin lämpötila on paVerissa elementin poistovaiheessa noin 40 - 50 °C, • · riiVää, eVä alumiinista muoVikappaleVa jäähdytetään 20 - 40°C, joVa se supistuu riit- . . tävästi elementin poistamiseksi muoVitilasta ilman, eVä muoVikappaleVa tarvitsee irrot- • » · '*]'* taa tuki- tai väliseinästä. Toisin sanoen yksinkertaisimmillaan tavanomainen viileä ve- • · **;·* 30 sijohtovesi riiVää muovikappaleen supistamiseksi sopivasti. Eräs toinen harkinnan ar- • · voinen jäähdytysväliaine on ns. hiilihappojää, jolla muoVikappaleVa voitaisiin supistaa huomaVavasti enemmän kuin pelkällä vedellä. Lopuksi on vielä huomaVava, eVä, jos : /. kuitenkin kyseessä on ovimuoVi, joka uloVuu paVerimuotin alalaitaan saakka, on muot- * m · | tikappaleen alapaarre edullisesti poikkileikkaukseltaan sellainen, jossa kyseistä pääs- • ·· 35 töä ei ole tai siVen päästö on kompensoitu täytekappaleella niin, eVä alapaarteen ja alalaidan väliin ei jää tarpeetonta rakoa.
119504 7 (0015) Muun muassa jäähdytysmahdollisuuden takia keksinnön tämän suoritusmuodon mukaiselle muovikappaleelle 30 on tyypillistä, että se on sisältä avoin kehämäinen rakenne, mikä mahdollistaa haluttaessa jäähdytysväliaineen, tavallisimmin käytetään 5 vesijohtovettä, tuonnin ja kierrättämisen muovikappaleen sisällä. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi kuvioiden 4a ja 4b esiVämällä tavalla siten, eVä muovikappaleeseen 30 järjestetään kaksi johtoa 40 ja 42, joista toista (40) pitkin jäähdytysveVä syötetään muovikappaleeseen 30 ja toista (42) pitkin veden annetaan poistua kappaleesta. Tällöin on edullista järjestää johtojen 40 ja 42 avautumiskohtien välille muoVikappalee-10 seen 30 sen sisätilan sulkeva väliseinä 44, joka ohjaa veden kiertämään mahdollisimman tehokkaalla tavalla muovikappaleessa 30. Kyseinen väliseinä on edullista järjestää muovikappaleen 30 osien liitoksissa käyteVävän tiivistemateriaalin tai jonkin muot-tikappaleen kulmakappaleen yhteyteen silloin, kun jompaakumpaa näistä käytetään. Toinen tapa on jäljestää muovikappaleeseen 30 ainoastaan jäähdytysveden syöttö-15 putki 40, jolloin muovikappale 30 voidaan täyVää vedellä, muVa veVä ei voida oVaa talteen, ellei siVen veden syöVöputkea uloteta muovikappaleen alapaarteeseen niin, eVä vesi voidaan imeä sitä kauVa myös pois muovikappaleesta. Toki muovikappaleeseen on järjesteVävä ilmanpoistoreikä tai -putki, josta kappaleen 30 sisällä alunperin oleva ilma voidaan poistaa niin, eVä täyVö vedellä onnistuu.
20 , (0016) Lisäksi kaikissa edellä esitetyissä vaihtoehdoissa on huomaVava, eVä muoVi- *·» kappale on varusteVava välineellä jäähdytysväliaineen poistamiseksi muoVikappalees- [*.*, ta sen jälkeen, kun elemenVi on poisteVu. Kyseinen väline voi olla muovikappaleen • * # alapaarteessa oleva yksi tai useampi reikä, joka on suljeVu joko avaVavalla tulpalla tai « · · * 25 jonka betoni sulkee kovettuessaan. Kyseinen reikä voi sijaita myös muovikappaleen • · · 30 pinnassa 32, jolloin se avautuu päästämään veden muovikappaleesta siinä vai-
S S
*** heessa, kun tukiseinä tai väliseinä siirretään irti muovikappaleesta. Kyseinen väline voi , , olla myös alapaarteesta ulos muovikappaleesta johtava putki, jota kauVa jäähdytys- • · · neste joko valutetaan tai imetään pois, johon jo edellisessä kappaleessa viitaViin.
!—: 30 « :V: (0017) Kuviosta 4a kannaVaa vielä huomata, eVä siinä esitetään muoVikappaleprofiili hieman aiempaa yksityiskohtaisemmin niin, eVä erään keksinnön edullisen, muVa ei • •a • I·, välVämäVömän, suoritusmuodon mukaista rakenneVa voidaan tarkastella yksityiskoh- • · · *1' I taisemmin. Toisin sanoen profiilin yhdensuuntaisten sivutasojen 32 ja 34 reunoihin on t · · * ' 35 järjesteVy joko itse profiilimateriaalia olevat kohoumat tai rivat 48 tai jostakin muusta tarkoitukseen sopivasta materiaalista olevat kohoumat tai rivat 46. Kyseisten ko- 119504 8 houmien tarkoituksena on tiivistää muovikappaleen 30 ja rinnakkaisten tuki- tai väliseinien väli patterimuotissa niin, ettei betonia pääse valumaan ollenkaan muovikappaleen ja mainitun seinän pinnan väliin. Kohouman 46 materiaalina voi olla esimerkiksi jokin tarkoitukseen sopiva muovi tai kumi.
5 (0018) Kuviossa 5 esitetään vielä erään keksinnön edullisen suoritusmuodon mukainen muovikappaleeseen 30 liittyvä ratkaisu esimerkiksi ikkuna-aukon alapuolisen il-makuplaongelman ratkaisuun. Kyseisessä ratkaisussa ainakin muovikappaleen 30 alapaarteesen 50 on järjesteVy virtaustiet 52’ ja 52” ilmalle, joVa se voi poistua halli-10 tusti muovikappaleen 30 alapuolelta. Käytännössä, muVa ei välVämäVä, virtaustiet on järjesteVy kohoumien 46 tai 48, riippuen siitä kumpaa tyyppiä käytetään, kauVa tekemällä kohoumiin tarviVavat syvennykset. Toisin sanoen virtaustiet voivat olla myös muovikappaleen ylä- ja/tai alapaarteeseen tehtyjä uria tai poikiVaissuuntaisia painaumia. Edullisesti kyseiset virtaustiet 52’ ja 52” on järjesteVy sille muovikappaleen 30 15 sivulle 32, joka päästön P takia on korkeammalla, jolloin kaikki muovikappaleen 30 alapuolella oleva ilma pääsee poistumaan ja valusta tulee mahdollisimman hyvälaatuinen. Toisin sanoen ilma poistuu ensin muovikappaleen 30 sisäpuoliseen tilaan ja sen jälkeen muovikappaleen 30 yläpaarteeseen järjestettyjen vastaavien virtausteiden kautta muovikappaleen 30 yläpuolelle. Tavallisesti tämä riiVää ja muita ilmanpoistojär-20 jestelyjä ei tarvitse tehdä. Jos kuitenkin on epäiltävissä, että betoni ehtii peittämään . ,·. muovikappaleen 30 yläpuoliset ilman virtaustiet ennenkuin ilmakupla muovikappaleen * · · 30 alapuolella on ehtinyt tyhjentyä, on mahdollista järjestää esimerkiksi halkaisijaltaan noin 20 mm oleva putki 56 joko pelkästään muovikappaleen 30 yläpaarteesta ylöspäin • · · .*" tai liittää mainiVu putki, kuten kuviossa on katkoviivoin esiteVy, jo muovikappaleen 30 *" * 25 alapaarteen 50 ilman virtausteihin 52’ ja 52”. Edellä kuvattuja ilman virtausteitä on ·,„ edullista järjestää esimerkiksi ikkuna-aukon leveyssuunnassa ainakin sen keskialueel- • * ***** le, josta ilman on vaikeinta päästä poistumaan. Yhtenäisen ikkuna-ja ovimuotin olles sa kyseessä virtaustiet ilmalle tulee järjestää ainakin ikkuna- ja ovimuoVien kulmauk- • · · *·*·* seen, joskin etenkin leveän ikkuna-aukon ollessa kyseessä on edullista järjestää use- • · *···* 30 ampia virtausteitä ikkuna-aukon koko leveydelle. Kyseiset putket voidaan joko jäVää :*:*: paikoilleen valun koveVumisen ajaksi tai ne voidaan yhtä hyvin poistaa ennen valun :'**; koveVumista. Tärkeintä ainoastaan on, eVä putket ovat paikoillaan niin kauan, eVä au- • e* . kon alapuolinen ilmakupla ehtii purkautua putkien kauVa pois. TarviVaessa voidaan et· "* I jopa ajatella imun järjestämistä ilmanpoistoputkien yläpäähän, jolloin muovikappaleen • ·· * * 35 alapuolisen osan täyVymisen voisi ajatella jopa nopeutuvan.
9 119504 (0019) Ilmaa voidaan poistaa muovikappaleen alapuolelta myös tekemällä muovikappaleen alapaarteeseen yksi tai useampia reikiä niin, eVä ilma pääsee muovikappaleen sisäpuoliseen ontelollaan ja vastaavasti yläpaarteeseen yksi tai useampia reikiä, joista ilma pääsee purkautumaan pois ontelotilasta. Ilman poistoreiän/-reiät voi korvata 5 myös jäähdytysväliaineen syöVöputki, jota pitkin ilma poistuu sujuvasti.
(0020) Vielä eräs tapa hoitaa ilman poistuminen muovikappaleen alapuolelta on järjestää joko koko muovikappale tai edullisesti sen ylä- ja alapaarre tai vähintäänkin ainakin osa muovikappaleen ala- ja/tai yläpaarteesta hieman, luokkaa 1 — 15 mm, edul- 10 lisesti 2-10 mm , edullisemmin 2-5 mm, riippuen käyteVävän betonimassan rakeisuudesta ja viskositeetista, tuki- ja/tai väliseinien välistä etäisyyVä (elementin paksuus), jota vastaa myös pääty- ja/tai välilaitojen paksuuVa, pienemmäksi, jolloin ilma pääsee purkautumaan muovikappaleen ja tuki- ja/tai väliseinän välisestä raosta ensin muovikappaleen sisäpuoliseen tilaan ja myöhemmin ao. tilan yläpuolelta yläpaarteen 15 ja seinän välisestä raosta edelleen. Kyseinen muovikappaleen ja seinän välinen rako voi pituudeltaan olla joko koko muovikappaleen tai vain sen osan levyinen tai se voi muodostua useammasta välimatkan päähän toisistaan sijoiVuvista raoista. On myös huomaVava, eVä kyseiseksi raolla ymmärretään myös muovikappaleen pinnanlaatua, joksi myös ymmärretään mahdollisesti muut pinnan ominaisuudet, kuten kaarevuus tai 20 kierous, sillä, jos pinnanlaatu tai siksi lueVava ominaisuus muovikappaleen sillä sivulla tai niillä sivuilla, jotka ovat kosketuksissa tuki- ja/tai väliseinän kanssa, on riittävän kar- * » · kea, ilma pääsee poistumaan aivan kuten erityisesti tarkoitusta varten järjesteVyjen reikien, aukkojen tai putkien kauVa. Luonnollisesti on myös selvää, eVä kyseisiä il- .**; manpoistorakoja voidaan käyvää yhdessä muiden ilmanpoistolaitteiden, kuten esimer- • ♦ * "· : 25 kiksi putkien kanssa vaikkapa niin, eVä putkilla ilma johdetaan alapaarteen ohi muoVi- • · kappaleen sisäonteloon ja päästetään sieltä rakojen kauVa edelleen tai päinvastoin.
• · ***** Erityisen edullisena vaihtoehtona järjestää ilman poistaminen muovikappaleen alapuo lisesta tilasta kannaVaa mainita pelkästään muovikappaleen ylä- ja alapaarteen järjes- • · · *·*·* täminen jonkin verran pääty- ja/tai välilaitoja ohuemmiksi, jolloin ilman poistamisessa 30 tarvittava välys syntyy juuri sinne, missä se tarvitaan, ja pääty- ja/tai välilaitojen pak- :*:*: suiset sivupaarteet puolestaan varmistavat, eVä tuki- ja väliseinien etäisyys pysyy sa- • · ·***: mana koko muoVitilan leveydeltä.
»·· « · ♦ · * • · · ! (0021) Silloin, kun muovikappaleen ainakin yhden paarteen ja paVerimuotin väli- tai • ·· * * 35 tukiseinien välillä käytetään erityistä tiiviste-elintä (esimerkiksi kuvioiden 4 ja 5 ripojen 46 ja 48 tavoin), joka on luonnollisesti edullisesti, muVa ei välVämäVä, järjesteVy muot- 10 1 1 9504 tikappaleen yhteyteen, on tarkoituksenmukaista järjestää ilmanpoisto muovikappaleen alapuolisesta tilasta mainitun tiiviste-elimen yhteyteen. On esimerkiksi mahdollista, että tiiviste-elimeen jäljestetään yksi tai useampia ohuempia kohtia, joista ilma pääsee virtaamaan tiivisteen ohi. Kyseinen ohennus voi jättää välyksen joko tiiviste-elimen ja 5 patterimuotin väli- tai tukiseinän välille tai tiiviste-elimen ja muovikappaleen paarteen välille. Lisäksi on tietenkin mahdollista järjestää myös virtausaukko ilmalle itse tiiviste-elimeen.
(0022) Esimerkiksi ikkunaseinän valu tapahtuu paVerimuotissa keksinnön mukaista 10 menetelmää ja laiVeistoa käyVäen seuraavasti. Muotin alalaita 10 säädetään kuvion 2 yhteydessä esitetyllä tavalla oikealle korkeudelle niin, eVä alalaidan 10 yläpinnan ja tuki- tai väliseinän 20, 22 yläreunan välinen miVa vastaa elementin haluttua korkeuVa. Sen jälkeen muoVitilan välilaita lukitaan päätylaidasta mitaten elementin pituussuuntaisen mitoituksen määräämään kohtaan. Sen jälkeen edellä kuvioissa 3a - 5 esiteVy 15 muovikappale 30, joka siis voi olla ikkuna- tai ovimuoVi, miksei myös yhteinen muoVi kummallekin, kiinnitetään esimerkiksi magneeteilla paVerimuotin tuki- tai väliseinään 20, 22 elementin edellyVämään kohtaan. Jos muovikappaleen 30 yhteydessä käytetään ilmanpoistoputkia 56, on ne luonnollisesti sijoiteVava tässä vaiheessa paikoilleen. Aivan samoin on tehtävä myös jäähdytysvesiputkien 40, 42 tai -putken 40 kanssa. 20 Edullisesti kyseiset putket 40, 42, 56 tuetaan tuki- tai väliseinään 20, 22 niin, eVä ne eivät pääse taiVumaan tai irtoamaan valua tehtäessä. Seuraavaksi paVerimuotin siir- • · · reVävä väliseinä 22 painetaan vasten elemenVitilaa rajoiVavia alalaitaa 10, välilaitaa, "" päätylaitoja ja yhtä tai useampaa muoVikappaleVa 30, minkä jälkeen edellä esiteVy toistetaan, kunnes haluVu määrä muoVitiloja on muodosteVu. Lopuksi paVerimuoVi * · · : 25 kiristetään yhteen siirreVävää/siirrettäviä tukiseinää/tukiseiniä kohti kiinteää tukiseinää • * : ** siirtämällä niin, eVä valu voidaan suorittaa. Valu suoritetaan kuhunkin muoVitilaan e*· • · ***** erikseen ja edullisesti niin, eVä betonia valetaan kummallekin puolelle muoVikappaleVa 30, jolloin muovikappaleeseen 30 vaikuttaa samanlainen paine molemmilta sivuilta, ja *·*·· muovikappale 30 pysyy paikoillaan. Edullisesti paVerimuotissa käytetään betonia, jon- ··· 30 ka kovettumisreaktiossa kehiVyy lämpöä, jolloin veden haihtuminen valusta ja siten e ;***: myös elementin koveVuminen nopeutuu.
* *·· • · • · e#· . \ (0023) ElemenVien kovetuttua paVerimuotin purkaminen eli valmiiden elemenVien ir- • · e *** \ roVaminen muottitiloista tapahtuu käyteVäessä edellä kuvatun tyyppistä muoVikappa- • * 35 leVa seuraavasti. Tukiseinien välinen kiristys päästetään ja joko ennen mainitun kiris tyksen päästämistä tai sen jälkeen ensimmäinen elemenVi siirrettävästä tukiseinästä π 119504 laskien kiinnitetään aluksi lähinnä turvallisuussyistä, jotta elementti ei pääse kaatumaan tuki- tai väliseinää siirrettäessä, nosturin koukkuun yläpinnassaan olevista lenkeistä. Seuraavaksi, tai miksei jo ensimmäisenä tai toisena toimenpiteenä, siinä tilanteessa, jossa muottikappale 30 on jäähdytettävä, kytketään keksinnön erään edullisen 5 suoritusmuodon mukainen ainakin yksi jäähdytysputki 40 jäähdytysvettä tuovaan letkuun, joka johtaa muottikappaleesta valun ulkopuolelle, ja vettä päästetään muovikappaleeseen 30 sen supistamiseksi. Muovikappaleen 30 täytyttyä vedellä jäähdytysvettä tuova letku irrotetaan ja voidaan siirtää vaikka seuraavassa muottitilassa olevan muot-tikappaleen jäähdytykseen eli virtausyhteyteen kyseisen muovikappaleen jäähdytys-10 veVä syöttävän putken 40 kanssa. Sen jälkeen siirreVävää tukiseinää siirretään manuaalisesti tai koneellisesti tarviVava määrä poispäin elementistä niin, eVä elementin ja siirrettävän tukiseinän väliin jää tarviVava työskentelytila. Seuraavaksi elementin ala-päätyä siirretään ainakin osiVain alalaitansa 10 varassa poispäin väliseinästä, jolle muovikappale 30 on kiinniteVy, olennaisesti elementin paksuuden verran, minkä jäi-15 keen elementin yläpäätä siirretään samaan suuntaan nosturin avulla ja nostetaan ele-menVi pois. Tämän pitäisi tapahtua helposti niin, että muovikappale 30 jää paikalleen väliseinään. Edellä kuvatut toimenpiteet toistetaan, kunnes kaikki elementit on poistettu patterista.
20 (0024) Toisena perusmahdollisuutena siinä vaiheessa, kun tukiseinä tai väliseinä on j .·. avaVu, on samanaikaisesti kevyesti ohjata elementin yläpäätä nosturin avulla poispäin * · · väliseinästä elemenViä samalla kevyesti kannatellen niin, eVä elemenVi kallistuu ylä- ··· . päästään sivulle, irtoaa muovikappaleesta, liukuu alapäänsä varassa alalaidan kanssa : noin paksuutensa verran irti väliseinästä ja on sen jälkeen nosteVavissa kokonaan • · · * 25 pois muoVitilasta.
• ·· • · · • · • ♦ (0025) Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä . . muovikappale on kiinniteVy muoVitilaa avaVaessa siirreVävän tukiseinän tai siirreVä- • · · vän väliseinän pintaan muoVitilan alalaidan ollessa paikallaan pysyvässä väliseinässä • · *;*’ 30 tai tukiseinässä, jolloin kyseistä tukiseinää tai väliseinää siirreVäessä muovikappale • · ·.«.* irtoaa sopivissa olosuhteissa elementistä ja elemenVi jää alalaidan ja nosturin varaan toisen väliseinän tai tukiseinän viereen, josta se voidaan nostaa ylös ilman mitään si- » : vukallistuksia. Siihen, kuinka helposti muovikappale irtoaa elementistä, voidaan vaikut- • · · ,·. : taa mm. päästön suuruudella, muovikappaleen paarteiden liitosten joustavuudella, • ·· 35 muovikappaleen pinnanlaadulla, pinnoituksen laadulla, jäähdytyksen käytöllä ja jäähdytyksen teholla. Toisin sanoen esimerkiksi 5 millimetrin päästö 100 mm paksulla ele- 119504 12 mentillä muottikappaleen pinnan ollessa hyvin sileä varmistaa sen, että muovikappale irtoaa elementistä ilman jäähdytystä. Erityisen edulliseksi tämän vaihtoehdon tekee se, että elementti ja muovikappale siirtyvät irralleen toisistaan yhdensuuntaisina, jolloin mitään pystysuuntaisia siirtymiä ei pääse syntymään. Jos tässä suoritusmuodossa tar-5 vitaan muottikappaleen jäähdytystä, se on tehtävä yhden tai useamman putken avulla, koska muovikappale ei paljastu näkyviin ennen sen irtoamista elementistä.
(0026) Keksinnön erään kolmannen suoritusmuodon mukaisessa menetelmässä siir-reVävä tukiseinä siirretään irti elementistä ja vasta sen jälkeen syötetään jäähdytysvesi 10 muovikappaleeseen 30. Tässä suoritusmuodossa siis muovikappaleeseen, edullisesti sen yläpaarteen sivupintaan 32, tarvitaan pelkästään reikä, josta jäähdytysvesi voidaan syöttää muovikappaleeseen. Tosin kuviossa 4a kuvaVua putkea 40 voidaan myös käyttää. Muilta osin elemenVien irroVaminen tapahtuu edellä kuvatulla tavalla.
15 (0027) Jos muoVitilan alalaidat onkin kiinniteVy vielä erään keksinnön edullisen suori tusmuodon mukaisesti sen tuki- tai väliseinän puolelle, jota siirretään muoVitilan avaamiseksi ja muovikappale sen tuki- tai väliseinän puolelle, jota ei siirretä, on, mikäli jäähdytystä käytetään, suoriteVava jäähdytys kuvioissa 4a ja 4b kuvaVua jäähdytysrat-kaisua käyttäen, koska muutakaan tapaa päästä jäähdyVämän muoVikappaleVa 30 20 ennen sen paljastumista ei ole. Toinen vaihtoehto on luonnollisesti käyvää niin suurta . päästöä muovikappaleessa 30, eVä se irtoaa elementistä ilman jäähdytystä. Eduiltaan * · · ja muilta toimintaperiaaVeiltaan tämä suoritusmuoto vastaa kappaleessa 23 kuvaVua "]·. suoritusmuotoa. Jos taas muovikappale 30 on kiinni siirreVävässä tuki- tai väliseinässä • ", voidaan jäähdytyksen suhteen menetellä kummalla tahansa edellä kuvatulla tavalla.
• · · * 25 Samoin elementin irrottaminen voi tapahtua vain niin, eVä elemenViä siirretään joko
• M
elementin ylä- tai alapäästä tai molemmista yhtä aikaa sivulle elementin paksuuden • « verran ennen kuin elemenVi voidaan nostaa kokonaan pois.
• · • » i (0028) Eräänä toisena mahdollisuutena irroVaa elemenVi muoVitilasta on jäljestää • · **;·* 30 kunkin muoVitilan yläosaan välineet, joita käytetään edullisesti samanaikaisesti muotti- · •V.: tilan alalaidan kanssa elementin siirtämiseksi poispäin tuki- tai väliseinästä. Näin ele- menVi saadaan pysymään koko ajan tuki- tai väliseinän suuntaisena. Tällöin tarviVava : !\ päästö tai muovikappaleen tarvitsema jäähdyVämällä tai muulla tavalla aikaansaatava • · .·. : supistuminen on olennaisesti pienempi kuin aiemmin kuvatuissa tilanteissa, joissa • · · 35 elementin ala- tai yläpäätyä siirretään sivusuunnassa vastakkaisen päädyn pysyessä paikallaan.
13 1 1 9504 (0029) Edelleen on huomattava, että keksinnön mukainen muottikappale voidaan konstruoida myös niin, että silloin, kun sen äärimiVoja on tarvetta supistaa elementin irrottamiseksi muottikappaleesta, kyseinen supistaminen tehdään mekaanisesti. Täl-S löin voidaan käyttää hyväksi esimerkiksi edellä kappaleessa 13 esitettyjä muovikappaleen paarteisiin joustoa järjestäviä elimiä. On nimittäin mahdollista ja itse asiassa helppoakin järjestää muovikappaleen vastakkaisten sivujen välille, kunkin paarteen pituussuuntaan tai vastakkaisista kulmista toisiin sijoiVuvat vetotangot, joita kiristämällä muovikappaleeseen järjestetyt tiivistemateriaali- tai kumiosat puristuvat hieman ka-10 saan ja mahdollistavat muovikappaleen jäämisen tuki- tai väliseinään kiinni elementtiä muoVitilasta irroteVaessa. Toisin sanoen, jos paarteet on liitetty toisiinsa päistään joustavalla kokoonpuristuvalla liitoksella, on edullista vetää vastakkaisia paarteita toisiaan kohti. Jos joustava liitos puolestaan sijoittuu jonnekin paarteiden päiden väliselle alueelle, voidaan edellä mainitun vaihtoehdon lisäksi kutakin paarreVa itseään kiristää 15 erikseen lyhyemmäksi tai vetää muovikappaleen kulmia ristikkäin toisiaan kohti. Jos taas paarteet on liiteVy toisiinsa erillisten joustavien kulmakappaleiden avulla, voidaan muovikappaletta supistaa joko paarteiden vastakkaisia sivuja toisiaan kohti vetämällä tai vetämällä vastakkaisia kulmakappaleita kohti toisiaan.
20 (0030) Edelleen kannaVaa huomata, eVä helpoin tapa mahdollistaa elementin irtoami- . nen muoVitilasta eli käytännössä muovikappaleen irtoaminen elementistä on valmistaa • m muovikappale materiaalista, joka supistuu lämpötilan kohotessa eli materiaalista, jolla , .·, on negatiivinen lämpölaajenemiskerroin. Tällaisia aineita ovat muun muassa monet • i · ·"·. seokset, jotka sisältävät volframia/molybdeenia, zirkoniumia/hafniumia ja happea. Toi- • · · * 25 sin lähtökohtana on tilanne, jossa elementin lähtiessä koveVumaan valulämpötilassa, • ·· ]... jossa vaiheessa esimerkiksi ikkuna-aukko jo saa miVansa ja muotonsa, lämpötila sekä • · elementissä eVä muovikappaleessa kohoaa. Tällöin elementti lämpötilan kohoamisen . . johdosta laajenee, muVa samanaikaisesti betonin kuivuessa myös supistuu. Jos nyt • · · muovikappale valmistetaan materiaalista, joka supistuu riittävästi lämpötilan kohotes- • · **;·* 30 sa, on elemenVi mahdollista irrottaa muoVitilasta tavanomaisella tavalla jopa ilman • · •.V jäähdytystä tai päästöä tai muovikappaleen mekaanista supistamista.
• · · e • i ··· : !·. (0031) Edellä esitetystä kannaVaa huomata, eVä siinä on esitetty vain muutamia kek- .·[ : sinnön edullisimpia suoritusmuotoja, joilla ei ole millään tavalla tarkoitus rajoiVaa kek- • I· 35 sintöä siitä, mitä on esiteVy oheisissa patenVivaatimuksissa, jotka yksin määräävät keksinnön suojapiirin laajuuden. Siten on selvää, että ilman poisto muovikappaleen 119504 14 alapuolelta voi tapahtua myös muottikappaleen sisätilan eli putkimaisen profiilin sisätilan kautta, jolloin ilman poistossa voidaan käyttää samoja välineitä kuin jäähdytysnesteen tuonnissa. Toisin sanoen valun aikana muottikappaleen alapaarteessa oleva reikä toimii ilman virtaustienä yhdessä yläpaarteesta ulos johtavan putken kanssa. Beto-5 nin kovetuttua ja suljettua alapaarteen reiän jäähdytysneste voidaan tuoda yläpaarteen putkesta muovikappaleeseen ja poistaa muottikappaleen alapaarteen reiästä sen jälkeen, kun elementti on poistettu ja alapaarteen reikä puhdistettu.
• « « * · · • · · ··♦ iti· • · • · · *·· • · • · · • · · *** · »» • ·
• M
··« * ·
« I
·« · • · • · · • · · • · »·· • 1 • · ··· m • · • · · • ♦ « * · ··· f ·
• t IM
• • · • · i • · · M· · · * · · • ·· • ·

Claims (16)

119504
1. Menetelmä aukon sisältävän betonielementin valmistamiseksi patterimuotis-sa, jossa menetelmässä muodostetaan muottitiioja patterimuotin ns. tuki- (20) ja väli- 5 seinien (22) väliin järjestämällä mainittujen seinien (20, 22) kanssa yhteyteen ainakin muottitilan ala- (10) ja päätylaidat (12’, 12”) sekä ainakin yksi elementtiin aukon jättävä muovikappale (30) ja valetaan betoni muottitilaan elementin muodostamiseksi, tunnettu siitä, että poistetaan elementtiin aukon jättävän muovikappaleen (30) alapuolisesta tilasta valun aikana ilmaa muovikappaleen (30) yhteyteen järjesteVyjen välineiden (52’, 10 52”, 56) avulla.
2. PaVerimuotin ns. tuki- ja väliseinien sekä muottitilan ala- ja päätylaitojen muodostamassa muoVitilassa käyteVävä yhdestä tai useammasta osasta koostuva ainakin yhden aukon käsiVäviä betonielemenVejä valmisteVaessa käyteVävä aukolle 15 muodon antava muovikappale, tunnettu siitä, eVä, ilman poistamiseksi valun aikana mainitun elemenViin aukon jäVävän muovikappaleen (30) alapuolisesta tilasta, mainittu muovikappale (30) on varusteVu ilmanpoistovälineillä (52’, 52”, 56).
3. PatenVivaatimuksen 2 mukainen muovikappale, tunnettu siitä, eVä muotti-20 kappale (30) muodostuu kehältään suljetusta putkimaisesta profiilista. « · · • · · »M
4. PatenVivaatimuksen 3 mukainen muovikappale, tunnettu siitä, eVä mainiVu • · · · . profiili koostuu kahdesta olennaisesti yhdensuuntaisesta sivusta (32, 34) ja nämä yh- • •t : .·. distävästä kahdesta muusta sivusta (36, 38). ··· f ·· 25
* " ,···, 5. PatenVivaatimuksen 3 tai 4 mukainen muovikappale, tunnettu siitä, eVä « ♦ muovikappale (30) on suorakaiteen muotoinen ja muodostuu ylä- ja alapaarteesta se- (· a. ( kä kahdesta sivupaarteesta. • · · • e ti» e ♦ • ·
6. Jonkin edeltävän PatenVivaatimuksen 2-5 mukainen muovikappale, tunnet- • e :.v tu siitä, eVä mainitut ilmanpoistovälineet ovat muovikappaleen (30) pintaan järjesteVy- jä virtausteitä (52’, 52”), erityisiä muovikappaleen (30) yhteyteen järjesteVyjä putkia : .*. (56) tai muovikappaleen (30) paarteisiin tehtyjä reikiä, uria tai syvennyksiä. ··· · • · e · · • ·· • * ,Ä 1 1 9504 Ιο
7. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 2-5 mukainen muovikappale, tunnettu siitä, että muovikappaleen (30) tiivistämiseksi mainitun tuki- tai väliseinän (20, 22) suhteen muovikappaleen (30) yhteyteen on järjesteVy tiiviste-elimiä (46,48).
8. PatenVivaatimuksen 7 mukainen muovikappale, tunnettu siitä, eVä mainiVu- jen tiiviste-elimien (46, 48) yhteyteen on järjesteVy virtausteitä (52’, 52”) ilman poistamiseksi valun aikana muovikappaleen (30) alapuolelta.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen muovikappale, tunnettu siitä, eVä mai-10 nitut ilmanpoistovälineet muodostuvat tiiviste-elimiin (46, 48) jätetyistä ohennuksista, joilla jätetään välys tiiviste-elimen ja mainitun tuki- tai väliseinän (20, 22) välille.
10. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen muovikappale, tunnettu siitä, eVä mainitut ilmanpoistovälineet muodostuvat tiiviste-elimiin (46, 48) järjestetyistä ohennuksis- 15 ta, joilla jätetään välys tiiviste-elimen ja mainitun muovikappaleen (30) välille.
11. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen muovikappale, tunnettu siitä, eVä mainitut ilmanpoistovälineet muodostuvat tiiviste-elimiin (46, 48) järjestetyistä vir-tausaukoista. 20
12. Jonkin edeltävän patenVivaatimuksen 2-6 mukainen muovikappale, tunnet-tu siitä, että mainitut ilmanpoistovälineet muodostuvat muovikappaleen (30) ja maini-tun tuki- tai väliseinän (20, 22) välille jäävästä välyksestä. t · i · t • * · ·»· i e· ! *·* 25
13. PatenVivaatimuksen 12 mukainen muovikappale, tunnettu siitä, eVä mainiVu ··· ·...· välys muodostuu yhdestä tai useammasta muovikappaleen (30) ja mainitun tuki- tai väliseinän (20, 22) välille jäävästä raosta. • · • * · • · · • · **·
14. PatenVivaatimuksen 12 mukainen muovikappale, tunnettu siitä, eVä ainakin φ 30 yksi muovikappaleen (30) paarteista on järjesteVy ohuemmaksi kuin mainitut pääty-. ja/tai välilaidat (12’, 12”). «·# * m • · · • · · T
| 15. Jonkin edeltävän patenVivaatimuksen 2-6 mukainen muovikappale, tunnet- • ·· tu siitä, eVä mainiVuihin ilmanpoistovälineisiin kuuluu myös muovikappaleen (30) pin-35 nanlaatu. 17 1 1 9504
16. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen 2-15 mukainen muottikappale, tunnettu siitä, että mainittuja muottikappaleeseen (30) järjestettyjä ilmanpoistovälineitä käytetään ainakin osittain jäähdytysväliaineen tuontiin ja/tai poistamiseen muottikappa-5 leesta (30). ♦ • · * • · · »M • «e M·» « • · · * * · *·· • · * · · • · » •M » • I • ·· ♦ ·*· • · • * ··· • e • · · • · • · *·♦ e · e · • •e 4r • « • · · · ♦ e tee e · e e • ee • • e • · e e e · e·· · e e • · e e n e e 18 1 1 9504
FI20075646A 2007-05-14 2007-09-17 Menetelmä ja muottikappale aukon sisältävän betonielementin valmistamiseksi patterimuotissa FI119504B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20075646A FI119504B (fi) 2007-05-14 2007-09-17 Menetelmä ja muottikappale aukon sisältävän betonielementin valmistamiseksi patterimuotissa

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20070372A FI20070372L (fi) 2007-05-14 2007-05-14 Menetelmä ja laitteisto aukon sisältävän betonielementin valmistamiseksi
FI20070372 2007-05-14
FI20075646A FI119504B (fi) 2007-05-14 2007-09-17 Menetelmä ja muottikappale aukon sisältävän betonielementin valmistamiseksi patterimuotissa
FI20075646 2007-09-17

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20075646A0 FI20075646A0 (fi) 2007-09-17
FI119504B true FI119504B (fi) 2008-12-15

Family

ID=38572980

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20075646A FI119504B (fi) 2007-05-14 2007-09-17 Menetelmä ja muottikappale aukon sisältävän betonielementin valmistamiseksi patterimuotissa

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI119504B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20075646A0 (fi) 2007-09-17

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN104736311B (zh) 用于通过高压树脂传递模塑来由塑料制造复合材料构件的方法和所属的高压树脂传递模塑模具
BRPI0518663B1 (pt) infusão de vácuo por meio de uma membrana semipermeável
FI84512B (fi) System foer gjutning av betonggolv.
CN85109555A (zh) 砖砌墙板
KR101050947B1 (ko) 고강도 콘크리트의 수직 수평 분리타설을 위한 막음재 및 그를 이용한 고강도 콘크리트의 수직 수평 분리타설방법
FI119504B (fi) Menetelmä ja muottikappale aukon sisältävän betonielementin valmistamiseksi patterimuotissa
KR100985432B1 (ko) 조립식 물탱크용 단위패널 및 그 제조방법
JP5726661B2 (ja) コンクリートの養生方法
KR101164215B1 (ko) 콘크리트 물탱크 및 그 제조방법
JP5634932B2 (ja) コンクリート温度制御用パイプ及びこのパイプを用いたコンクリート温度の制御方法
FI118390B (fi) Menetelmä ja laite muovikalvojen kiinnittämiseksi anturamuottielementin seiniin
ES2459199T3 (es) Herramienta y procedimiento para fabricar una herramienta, en particular para fabricar componentes reforzados con fibra
JP6667805B2 (ja) コンクリート型枠
US6739103B1 (en) Centrifugally cast hollow straight sided fiberglass reinforced columns
CN112942248B (zh) 一种大坝防渗面板防裂施工方法
JP7045004B2 (ja) トンネル覆工体の施工方法およびトンネル覆工コンクリート用型枠
US9878466B2 (en) Shrinkable core for forming hollow precast load bearing wall panels
JP2004042361A (ja) 合成セグメントの製造装置および方法
JP3680680B2 (ja) コンクリート打設用保水断熱シート
US7458745B2 (en) Drainage channel
CN109883795B (zh) 一种拆装方便的沥青延度试模及试样的制作方法
KR200241654Y1 (ko) 거푸집 고정대
CN108972869A (zh) 埋入式后压浆预制管桩生产用模具和生产方法
CN114908890A (zh) 夹心保温构件及夹心保温构件的制作方法
JPH0339210Y2 (fi)

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 119504

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed