FI119047B - Vaahdotuskoneen roottori, menetelmä roottorin muodostamiseksi ja menetelmä roottorin huoltamiseksi - Google Patents
Vaahdotuskoneen roottori, menetelmä roottorin muodostamiseksi ja menetelmä roottorin huoltamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI119047B FI119047B FI20061027A FI20061027A FI119047B FI 119047 B FI119047 B FI 119047B FI 20061027 A FI20061027 A FI 20061027A FI 20061027 A FI20061027 A FI 20061027A FI 119047 B FI119047 B FI 119047B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- rotor
- sector
- slurry
- air
- modules
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B03—SEPARATION OF SOLID MATERIALS USING LIQUIDS OR USING PNEUMATIC TABLES OR JIGS; MAGNETIC OR ELECTROSTATIC SEPARATION OF SOLID MATERIALS FROM SOLID MATERIALS OR FLUIDS; SEPARATION BY HIGH-VOLTAGE ELECTRIC FIELDS
- B03D—FLOTATION; DIFFERENTIAL SEDIMENTATION
- B03D1/00—Flotation
- B03D1/14—Flotation machines
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B03—SEPARATION OF SOLID MATERIALS USING LIQUIDS OR USING PNEUMATIC TABLES OR JIGS; MAGNETIC OR ELECTROSTATIC SEPARATION OF SOLID MATERIALS FROM SOLID MATERIALS OR FLUIDS; SEPARATION BY HIGH-VOLTAGE ELECTRIC FIELDS
- B03D—FLOTATION; DIFFERENTIAL SEDIMENTATION
- B03D1/00—Flotation
- B03D1/14—Flotation machines
- B03D1/16—Flotation machines with impellers; Subaeration machines
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B03—SEPARATION OF SOLID MATERIALS USING LIQUIDS OR USING PNEUMATIC TABLES OR JIGS; MAGNETIC OR ELECTROSTATIC SEPARATION OF SOLID MATERIALS FROM SOLID MATERIALS OR FLUIDS; SEPARATION BY HIGH-VOLTAGE ELECTRIC FIELDS
- B03D—FLOTATION; DIFFERENTIAL SEDIMENTATION
- B03D1/00—Flotation
- B03D1/14—Flotation machines
- B03D1/1493—Flotation machines with means for establishing a specified flow pattern
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Biotechnology (AREA)
- Mixers Of The Rotary Stirring Type (AREA)
- Paper (AREA)
- Turbine Rotor Nozzle Sealing (AREA)
Description
χ 119047 3 »
VAAHDOTUSKONEEN ROOTTORI, MENETELMÄ ROOTTORIN MUODOSTAMISEKSI JA MENETELMÄ ROOTTORIN HUOLTAMISEKSI
KEKSINNÖN ALA
5 Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty vaahdotuskoneen roottori. Edelleen keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 21 johdanto-osassa määritelty menetelmä. Lisäksi keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 22 johdanto-osassa 10 määritelty menetelmä.
KEKSINNÖN TAUSTA
Keksintö liittyy yleisesti vaahdotuskonee-seen, jota käytetään arvokkaiden ainesten erotuksessa 15 esimerkiksi mineraaleja sisältävästä lietteestä ns. vaahdotusprosessissa. Keksinnön kohteena olevaa vaahdotuskoneen roottoria pyöritetään lietettä sisältävässä säiliössä, ns. vaahdotuskennossa, siten, että roottori panee lietteen liikkeeseen ja dispergoi lietteen 20 sekaan vaahdon kehittämiseen tarvittavaa ilmaa ilma- • · • *·· kuplien muodostamiseksi. Ilma tuodaan roottoriin root- Ϊ***.,: torin pyöritysakselin yhteyteen järjestetyn ilmayhteen •"Vfc kautta. Lietteeseen dispergoituneet ilmakuplat nouse- *·«· **.*.·.< vat lietemassan pintaan ja erotettavat ainesosat kiin- %,4·· 25 nittyvät vaahdon ilmakupliin. Erotettavat ainesosat *· · %
IjJ voidaan poistaa vaahdon mukana. Roottoria käytetään yhdessä sitä ympäröivän kiinteän staattorin kanssa, • · '*··' jota staattoria ei tässä esityksessä tarkemmin selos- • · • · · .
*.·.· teta.
* · Φ 30 Entuudestaan tunnetaan erilaisia vaahdotusko-
ijj neen roottoreita esimerkiksi julkaisuista WO
2006/037843 Ai, WO 02/081093 Ai, US 2004/0112835 Ai, '::m' US 6,805,243 B1 ja US 6,772,885. Tällaisiin roottorei- :.«.i hin kuuluu tavallisesti runko, joka käsittää joukon 35 siipiä, jotka ulottuvat olennaisesti säteittäisesti ulospäin roottorin keskiön suhteen ja kapenevat alas- • · 2 119047 päin. Edelleen roottorin runko käsittää yläseinämän, joka ulottuu siipien suhteen poikkisuunnassa siipien yläpäässä siten, että keskinäisesti viereiset siivet ja niiden välinen osa yläseinämää rajoittavat väliinsä 5 solia. Yläseinämä rajoittaa alaspäin ilmatilaa, joka on roottorin yläosassa ja johon on johdettavissa ilmaa. Joukosta ilmakanavia kukin avautuu yhdestä päästään ilmatilaan ja toisesta päästään solaan ilman johtamiseksi ilmatilasta solan kautta lietteeseen. Root-10 tori saattaa pyöriessään lietteen virtaamaan solien kautta suunnassa alhaalta ylöspäin ja edelleen säteit-täisesti ulos roottorista.
Tämänkaltaiset roottorit voivat olla halkaisijaltaan suuruusluokkaa puolesta metristä jopa lä-15 hes kahteen metriin eli hyvin suurikokoisia ja painavia. Tunnetussa tekniikassa roottori on valmistettu yhdestä hitsatusta teräslevyrungosta, jonka päälle on muottiin valamalla tehty kulutusta kestävä pinnoitus, joka voi olla esimerkiksi luonnonkumia tai polyuretaa-20 nia. Suuremmissa roottoreissa tämä on tarkoittanut suurten, mutta erittäin mittatarkkojen hitsattujen te- • '·· räslevyrunkojen valmistamista sekä kalliiden ja suur- ten valumuottien hankkimista ja ylläpitoa. Valmistus- :·*;!· tavan vuoksi suurten roottoreiden hinta on varsin kor- !*:*· •ΓΖΖιϊ 25 kea. Nykyisten roottorin halkaisijaluokkien yläpäässä tl· * ...,1. (halkaisijan ollessa yli metrin) on havaittu pienempiä r «*· , kokoja enemmän laatupoikkeamia, jotka ovat johtaneet ··· ·; .ΐί* yhä tiukempiin mittatarkkuusrajoihin. Suuret kappale- • · *** koot yhdessä tiukkojen mittatarkkuusvaatimusten kanssa • » :.V 3 0 on hyvin epäedullinen yhdistelmä.
i*/v , .
SU* Roottori on kuluva osia ja se on aika ajoin
•V
kunnostettava uudelleen pinnoittamalla ja korjaamalla ··%* jj##* muita mahdollisia vaurioita. Tunnetussa roottorissa on t*J*. ongelmana, että vaurion korjaamista huoltoa varten ko~ ···♦ :.J ϊ 3 5 ko roottori on poistettava vaahdotuskennosta, vaikka I,**j vain osa siitä vaatisi korjausta, ja se on kuljetetta- • « • · f • * • · 3 119047 va huoltopaikkaan. Suurten ja painavien osien käsittely, kuljetus ja varastointi on hankalaa ja kallista.
KEKSINNÖN TARKOITUS
5 Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat.
Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin roottori, joka voi olla selvästi tunnettuja kokoluokkia suurempi.
10 Edelleen keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin roottori, jonka rakenne sallii aiempaa pienempien osakokonaisuuksien valmistamisen aiempaa helpommin ja edullisemmin.
Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda 15 esiin roottori, jonka huolto voidaan suorittaa aiempaa edullisemmin.
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Keksinnön mukaiselle roottorille on tunnus- 20 omaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1.
;·, Edelleen keksinnön mukaiselle valmistusmenetelmälle on » · · ;·*# . tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuk- ,·*.}’ sessa 21. Lisäksi keksinnön mukaiselle huoltomenetel- *i ··! ,:;1 mälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patentti- *'· * 25 vaatimuksessa 22.
• M*t *.!.’· Keksinnön mukaisesti roottorin runko on koot- * \t% •ijj*: tu säteittäisistä sektorimoduuleista. Roottoriin kuu- • · t luu kiinnitysvälineet sektorimoduulien yhdistämiseksi toisiinsa.
• · » · 30 Keksinnön etuna on, että roottorin modulaari- .*···’. sen rakenteen ansiosta mittatarkkuutta vaativat osako- • «· «*«·* ..%it konaisuudet pienenevät huomattavasti ja samalla myös ·*..* moduulien pinnoitukseen vaadittavat muottityökalut ja y*:". samalla muottikustannukset pienenevät. Näin ollen voi- V * .*·. i 35 daan valmistaa entistä suurikokoisempia roottoreita *1 ; edullisella tavalla. Kokonaista roottoria pienempien • · · • · 4 119047 ja kevyempien sektorimoduulien ja muiden roottorin osien valmistus, käsittely, kuljetus ja varastointi on lisäksi helpompaa ja edullisempaa kuin kokonaisen roottorin. Modulaarisen rakenteen ansiosta myös tuo-5 tannon laatu paranee. Roottoria kunnostettaessa tarvitsee vaihtaa vain ne sektorimoduulit, jotka vaativat kunnostusta tai korvaamista uudella. Roottorin huolto voidaan edullisesti tehdä vaahdotuskennon sisällä tarvitsematta poistaa koko roottoria vaahdotuskennosta.
10 Roottorin eräässä sovellutuksessa siivet ulot tuvat olennaisesti säteittäisesti ulospäin roottorin keskiön suhteen.
Roottorin eräässä sovellutuksessa roottoriin kuuluu yläseinämä, joka ulottuu siipien suhteen poik-15 kisuunnassa siipien yläpäässä siten että keskinäisesti viereiset siivet ja niiden välinen osa yläseinämää rajoittavat väliinsä säteittäisiä solia. Yläseinämä rajoittaa alaspäin ilmatilaa, joka on roottorin yläosassa ja johon ilmatilaan on johdettavissa ilmaa.
20 Roottorin eräässä sovellutuksessa soliin kuu luu ilmasolia ja lietesolia.
• · • *·· Roottorin eräässä sovellutuksessa roottoriin e kuuluu joukko ilmakanavia, joista kukin avautuu yhdes-:·**.!· tä päästään ilmatilaan ja toisesta päästään ilmasolaan '••f 25 ilman johtamiseksi ilmatilasta ilmasolan kautta liettä· · teeseen.
f :·: . Roottorin eräässä sovellutuksessa ilmasolat ja y/y lietesolat on järjestetty roottoriin keskenään vuorot- ***** televasti.
« · V.* 30 Roottorin eräässä sovellutuksessa runko on ja- * ♦/*·*
Sit* ettu lukumäärältään n kpl sektorimoduuliin, joiden ·%· sektori jakokulma a on 360®/n, missä lukumäärä n on yh-tä suuri tai suurempi kuin 2.
,*!*; Roottorin eräässä sovellutuksessa sektorimo- ···· i.» · 35 duulien lukumäärä n on edullisesti 2-12 kpl. Edul- it*:| lisesti sektorimoduulit ovat keskenään identtisiä.
• · ♦ · ♦ • 11 • · 5 119047
Niiden ei kuitenkaan tarvitse olla identtisiä, vaan ne voivat olla erilaisia.
Roottorin eräässä sovellutuksessa kuhunkin sektorimoduuliin kuuluu ainakin osa ilmasolasta ja ai-5 nakin osa lietesolasta.
Roottorin eräässä sovellutuksessa kuhunkin sektorimoduuliin kuuluu kaksi siipeä ja osa yläseinä-mää, jotka määrittävät ilmasolan ja ilmasolan molemmin puolin puolet lietesolasta.
10 Roottorin eräässä sovellutuksessa kiinnitysvä- lineisiin kuuluu kansilaippa, joka on sovitettu sekto-rimoduulien yläseinämäosien päälle. Sektorimoduulit on kiinnitetty kansilaippaan roottorin muodostamiseksi. Roottorin pyöritysakseli on edullisesti kiinnitetty 15 kansilaippaan. Kansilaipassa on edullisesti keskeinen aukko, jonka kautta pyöritysakselin kautta johdettu ilma johdetaan edelleen roottorin ilmatilaan.
Roottorin eräässä sovellutuksessa sektorimoduulit on kiinnitetty kansilaippaan pulttiliitoksilla.
20 Roottorin eräässä sovellutuksessa kiinni- tyselimiin kuuluu liimaliitos, jolla sektorimoduulit ·1 • 1·· on kiinnitetty kansilaippaan ja/tai toisiinsa.
•i »i: Roottorin eräässä sovellutuksessa roottoriin • · kuuluu keskeinen lietetila, jota ilmasolat ympäröivät *··! 25 kehämäisesti ja jota lietetilaa rajoittaa ylöspäin lii 1 yläseinämä ja joka lietetila avautuu alaspäin liete- * · "· , JX virtauksen vastaanottamiseksi alhaalta päin lietetilan i· · i1 /£1' sisälle ja joka lietetila avautuu edelleen säteittäi-
• J
sesti sivullepäin lietesoliin lietevirtauksen poista- • · \V 30 miseksi lietetilasta lietesolien kautta, V1/1» m1 Roottorin eräässä sovellutuksessa roottoriin *v *,.··, kuuluu roottorin kanssa samankeskinen alarengas, joka # ·\ ^ on siipien alapäässä ja järjestetty ympäröimään osaa t t1J1. lietetilasta, lietevirtauksen ohjaamiseksi lieteti- :1j1: 35 laan.
6 119047
Roottorin eräässä sovellutuksessa alarengas on alaspäin levenevän katkaistun kartion muotoinen. Ala-renkaan sisäpinta on edullisesti kuperan kaareva. Kuperan kaareva sisäpinta edistää edullisen virtauskuvi-5 on muodostumista. Vastaavasti alarenkaan ulkopinta voi olla koveran kaareva edullisen virtauskuvion muodostamiseksi. Vaihtoehtoisesti alarenkaan uiko- ja/tai sisäpinta voi olla suora.
Roottorin eräässä sovellutuksessa alarengas on 10 yksi yhtenäinen osa, joka on kiinnitetty sektorimoduu-leihin.
Roottorin eräässä sovellutuksessa alarengas on jaettu rengassektoriosiin sektorimoduulien kulmajakoa vastaavalla kulmajaolla. Rengassektoriosa on silloin 15 yhtenäistä rakennetta sektoriraoduulin kanssa ja ala-rengas muodostuu koottaessa roottorin runko sektorimo-duuleista.
Roottorin eräässä sovellutuksessa roottoriin kuuluu joukko ylöspäin leveneviä sisäsiipiä, jotka 20 ulottuvat lietetilassa ilmasolan määrittävien siipien yhtymäkohdasta siipien ulottumasuunnan suhteen olen- j ·.. naisesti vastakkaiselle puolelle kohti roottorin kes- :;!·* kiötä. Kuhunkin sektorimoduuliin kuuluu ainakin yksi * · ·"· #***. sisäsiipi.
•| · *· ftt· 25 Menetelmässä vaahdotuskoneen roottorin, joka : · :· *··. käsittää siivillä varustetun rungon, muodostamiseksi ·%·>·: ...
valmistetaan säteittäisiä sektorimoduuleja, roottorin *· * ·* •‘.-Cv'·* runko pannaan kokoon liittämällä yhteen joukko sekto- • · · ϊ.,,ϊ rimoduuleja.
• · ·,*.· 30 Menetelmässä vaahdotuskoneen roottorin, joka f*·*# käsittää siivillä varustetun rungon, huoltamiseksi, irrotetaan vaurioitunut sektorimoduuli rungosta ja ‘li* asennetaan poistetun vaurioituneen sektorimoduulin ti- !·.*} *;· lalle virheetön sektorimoduuli.
::Π 3 5
'N
* * • * * • · · • · 7 119047
KUVALUETTELO
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa 5 kuva 1 esittää aksonometrisesti yläviistosta nähtynä keksinnön mukaisen roottorin erästä ensimmäistä sovellutusta, jossa on kuusi sektorimoduulia, kuva 2 esittää hajotuskuvaa kuvan 1 roottorista kansilaipan, alarenkaan ja yhden sektorimoduulin 10 ollessa erilleen erotettuna, kuva 3 esittää kuvan 1 roottoria sivulta nähtynä, kuva 4 esittää kuvan 1 roottoria päältä päin nähtynä, 15 kuva 5 esittää keksinnön mukaisen roottorin erän toisen sovellutuksen sektorimoduulia, kuva 6 esittää aksonometrisesti yläviistosta nähtynä hajotuskuvaa keksinnön erään kolmannen sovellutuksen mukaisesta viisi sektorimoduulia käsittävästä 20 roottorista kansilaipan, alarenkaan ja yhden sektori-moduulin ollessa erilleen erotettuna.
* · • · · •I*· ·
KEKSINNÖN YKSITYISKOHTAINEN SELOSTUS
*· * *··** Kuvissa 1 - 4 on vaahdot uskoneen roottori 1, ·.*..** 25 jolla ilmaa voidaan jakaa roottorilla sekoitettavaan ‘V?/· lietteeseen vaahdo tus kennossa (ei esitetty) . Roottori
• V
on kiinnitetty pyöritysakseliin (ei esitetty). Rootto- :***: rin kuuluu kansilaippa 11, johon pyöri tysaks eli on • · · :*·*: kiinnitettävissä, modulaarinen runko 2 ja alarengas 30 14.
W t
Roottorin runko 2 käsittää siipiä 3, joita • ··* •••t kuvien 1-4 esimerkkisovellutuksessa on 12 kappalet- ···.
*»!*» ta. Siivet 3 ulottuvat säteittäisesti ulospäin rootto- • .
·!·'# rin keskiön suhteen ja kapenevat kaarevasti alaspäin.
!*; | 35 Edelleen roottorin runko 2 käsittää yläseinämän 4, jo- . . ka ulottuu siipien 3 suhteen poikkisuunnassa (vaaka- • · » • · ♦ • · 8 119047 suunnassa) siipien 3 yläpäässä siten, että keskinäisesti viereiset siivet ja niiden välinen osa yläseinä-mää 4 rajoittavat väliinsä vuorottelevia säteittäisiä ilmasolia 5 ja lietesolia 6. Lisäksi yläseinämän 4 5 keskiötä kohti ulottuva kalteva osa rajoittaa alaspäin ilmatilaa 7, joka on roottorin yläosassa. Ilmatilaan 7 on johdettavissa ilmaa pyöritysakselin yhteyteen järjestetyn ilmayhteen (ei esitetty) kautta sinänsä tunnettuun tapaan. Edelleen runko 2 käsittää joukon ilma-10 kanavia 8, joista kukin avautuu yhdestä päästään ilmatilaan 7 ja toisesta päästään ilmasolaan 5. Ilmakanavan 8 kautta ilma pääsee virtaamaan ilmatilasta 7 il-masolan 5 kautta lietteeseen. Kun roottori pyörii, se saattaa lietteen virtaamaan ilma- ja lietesolien kaut-15 ta ylöspäin ja säteittäisesti ulos roottorista.
Kuvien 1-4 esimerkkisovellutuksessa runko 2 on jaettu säteittäisesti kuuteen sektorimoduuliin 9, jotka on kiinnitysvälineillä 10 yhdistetty toisiinsa mainituksi rungoksi 2. Sektorimoduulit 9 ovat kaikki 20 keskenään identtisiä. Tällöin sektorimoduulien 9 sektori jakokulma a on 60®. Kuvan 6 esimerkissä on root- ·· { ’·· torin 1 runkoa 2 jaettu viiteen identtiseen sektorimo- ij**: duuliin 9. Joissakin muissa sovellutuksissa sektorimo- • ·**· ,»"J. duuleja 9 voi olla vähemmän tai enemmän, edullisesti *.·*Γ m,: 25 runko 1 koostuu 2-12 kpl: s ta sektorimoduuleja.
: · :· ***i Viitaten edelleen kuviin 1-4 kuhunkin sek- ’* torimoduuliin 9 kuuluu ainakin osa ilmasolasta 5 ja ·* · · ainakin osa lietesolasta 6. Kuvasta 2 näkyy, että esi- φ « · merkkisovelluksen sektorimoduuli 9 käsittää kaksi sii- • · \V 30 peä 3 ja osan yläseinämää 4, jotka yhdessä määrittävät
•V
5 ilmasolan 5 sekä ilmasolan 5 molemmin puolin puolet ♦”ir .*’**·· lietesolasta 6. Näin ollen kuudesta sektorimoduulista • ·Μ * m Φ 9 kootussa roottorissa on kuusi ilmasolaa 5 ja vastaa- <···} s*/ vasti kuusi lietesolaa 6. Sektorimoduulit 9 on kiinni- • ###· **ί i 35 tetty toisiinsa pyöreän kansilaipan 11 välityksellä.
Kansilaippa 11 on sovitettu sektorimoduulien 9 yläsei- .·, : nämäosien 4, jotka yhdessä muodostavat tasomaisen pin- • · · • t 9 119047 nan, päälle niitä vasten ja sektorimoduulit on kiinnitetty kansilaippaan 11 pulttiliitoksilla 12. Vaihtoehtoisesti tai lisäksi sektorimoduulit 9 voidaan kiinnittää toisiinsa ja/tai kansilaippaan liimalla.
5 Kuvien esimerkeissä esitetyn roottorin peri aatteellinen rakenne ja toimintaperiaate on vastaavanlainen kuin saman hakijan kansainvälisessä patenttihakemus julkaisussa WO 2006/037843 Ai on selostettu. On selvää, että roottorin rakenteen modulaarisuusperiaa-10 tetta voidaan soveltaa mihin tahansa tunnetun tyyppiseen vaahdotuskoneen roottoriin riippumatta roottorin muodosta ja toimintaperiaatteesta.
Siten roottoriin 1 kuuluu myös keskeinen lie-tetila 13, jota ilmasolat 5 ympäröivät kehämäisesti ja 15 jota lietetilaa 13 rajoittaa ylöspäin yläseinämä 4 ja joka lietetila avautuu alaspäin lietevirtauksen vastaanottamiseksi alhaalta päin lietetilan 13 sisälle. Lietetila 13 avautuu edelleen säteittäisesti sivullepäin lietesoliin 6 lietevirtauksen poistamiseksi lie-20 tetilasta 13 lietesolien 6 kautta. Edelleen roottoriin 1 kuuluu roottorin kanssa samankeskinen alaspäin leve- ·· • *·· nevän katkaistun kartion muotoinen alarengas 14, joka on siipien 3 alapäässä ja järjestetty ympäröimään osaa lietetilasta 13, lietevirtauksen ohjaamiseksi lieteti- ·.·*< 25 laan. Kuten kuvasta 2 näkyy, alarenkaan 14 sisäpinta : · :* **\ 15 on edullisesti kuperan kaareva virtauskuvion muo- ·<·>;· II. dostamiseksi mahdollisimman edulliseksi. Kuvien 1-4 ja *· * *» 6 esimerkeissä alarengas 14 on yksi yhtenäinen osa, ··· joka on kiinnitetty sektorimoduuleihin 9.
\V 30 Kuva 5 havainnollistaa yhtä sektorimoduulia
•V
9, jollaisista on koottavissa roottori, jossa alaren- ;**!·} gas 14 on jaettu rengassektoriosiin 16 sektorimoduuli- • · # *lil. en 9 kulma jakoa vastaavalla kulma jaolla ja rengassek- *;··! Γ toriosa 16 on yhtenäistä rakennetta sektonmoduulm 9 .···: •I· * 35 kanssa.
i|*,| Edelleen roottoriin 1 kuuluu joukko ylöspäin leveneviä sisäsiipiä 17, jotka ulottuvat lietetilassa • ♦ 119047 ίο 13 ilmasolan 6 määrittävien siipien 3 yhtymäkohdasta 18 siipien ulottumasuunnan suhteen olennaisesti vastakkaiselle puolelle kohti roottorin keskiötä. Kuhunkin sektorimoduuliin 9 kuuluu yksi tällainen sisäsiipi 5 17.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä sovellutusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puit-10 teissä.
• · • · • ·· • · ·· · · M» • ···· * ··· • ·· ··· ·« • ' ·«· • · «·««1 • Φ ·· • · « · · • · ·» »4 ·#·
Ml1 111 • 1 I ·· · M • #·# • · · • · · • · * · il1 • · * · · • · · • · IM I 1 · M · 1♦ • 1·1 •V •1v : ·$·
/•I
• Il ΝΙ··Ι| «M4 *·Κ ·1 I ·1 · 1 I « m • · m • · ♦ • · 1 • ·· • ·
Claims (22)
1. Vaahdotuskoneen roottori (1) ilman disper-goimiseksi roottoria ympäröivään lietteeseen, johon roottoriin kuuluu joukon siipiä (3) käsittävä runko 5 (2) , tunnettu siitä, että runko (2) on koottu sä- teittäisistä sektorimoduuleista (9), ja että roottoriin kuuluu kiinnitysvälineet (10) sektorimoduulien yhdistämiseksi toisiinsa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen roottori, 10 tunnettu siitä, että siivet (3) ulottuvat olennaisesti säteittäisesti ulospäin roottorin keskiön suhteen.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen roottori, tunnettu siitä, että roottoriin kuuluu yläseinämä 15 (4), joka ulottuu siipien suhteen poikkisuunnassa sii pien yläpäässä siten että keskinäisesti viereiset siivet ja niiden välinen osa yläseinämää rajoittavat väliinsä säteittäisiä solia (5, 6), ja joka yläseinämä rajoittaa alaspäin ilmatilaa (7), joka on roottorin 20 yläosassa ja johon on johdettavissa ilmaa.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen roottori, • 9 ί *.· tunnettu siitä, että soliin (5, 6) kuuluu il- *i*· · masolia (5) ja lietesolia (6) . ; ·* · ,t"f.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen roottori, ul * 25 tunnettu siitä, että roottoriin kuuluu joukko ll- ***« makanavia (8), joista kukin avautuu yhdestä päästään ·!·!;: I*. ilmatilaan (7) ja toisesta päästään ilmasolaan (5) il- ·:· *i man johtamiseksi ilmatilasta ilmasolan kautta liettee- **« seen. • « *.V 30
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen root- ·***· tori, tunnettu siitä, että ilmasolat (5) ja lie- tesolat (5) on järjestetty roottoriin keskenään vuo-*V·· ••v rottelevasti.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukai-\· * 35 nen roottori, tunnettu siitä, että runko (2) on f # i*»| jaettu lukumäärältään n kpl sektorimoduuliin (9), joi- • ♦ • · 9 • 99 9 9 119047 den sektorijakokulma a on 360“/n, missä n on yhtä suuri tai suurempi kuin 2.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen roottori, tunnettu siitä, että sektorimoduulien (9) luku- 5 määrä n on edullisesti 2-12 kpl.
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1-8 mukainen roottori, tunnet tu siitä, että sektorimoduu-lit (9) ovat keskenään identtisiä.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-9 mukai-10 nen roottori, tunnettu siitä, että kuhunkin sek- torimoduuliin (9) kuuluu ainakin osa ilmasolasta (5) ja ainakin osa lietesolasta (6).
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen roottori, tunnettu siitä, että kuhunkin sektorimoduuliin 15 (9) kuuluu kaksi siipeä (3) ja osa yläseinämää (4), jotka määrittävät ilmasolan (5) ja ilmasolan molemmin puolin puolet lietesolasta (6).
11 1 1 9047
12. Jonkin patenttivaatimuksista 1-11 mukainen roottori, tunnettu siitä, että kiinnitys- 20 välineisiin (10) kuuluu kansilaippa (11), joka on sovitettu sektorimoduulien (9) yläseinämäosien (4) päälle, ja johon kansilaippaan (11) sektorimoduulit on ;\t kiinnitetty roottorin muodostamiseksi.
: 13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen roottori, • ·· *..* 25 tunnettu siitä, että sektorimoduulit (9) on kiin- • · ’**. nitetty kansilaippaan (11) ja/tai toisiinsa ruu- vi/pulttiliitoksilla (12), hitsiliitoksella ja/tai *.!.* liimaliitoksella. • «I
·...· 14. Jonkin patenttivaatimuksista 4-13 mu- 30 kainen roottori, tunnettu siitä, että roottoriin : (1) kuuluu keskeinen lietetila (13), jota ilmasolat ·»· (5) ympäröivät kehämäisestä ja jota lietetilaa (13) • · · • , rajoittaa ylöspäin yläseinämä (4) ja joka lietetila • ' avautuu alaspäin lietevirtauksen vastaanottamiseksi '"** 35 alhaalta päin lietetilan sisälle ja joka lietetila avautuu edelleen säteittäisesti sivullepäin lie- • ♦ • · » t t • · · * · 119047 tesoliin (6) lietevirtauksen poistamiseksi lietetilas-ta lietesolien kautta.
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen roottori, tunnettu siitä, että roottoriin (1) kuuluu root- 5 torin kanssa samankeskinen alarengas (14), joka on siipien (3) alapäässä ja järjestetty ympäröimään osaa lietetilasta (13), lietevirtauksen ohjaamiseksi liete-tilaan.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen roottori, 10 tunnettu siitä, että alarengas (14) on lieriön tai alaspäin levenevän katkaistun kartion muotoinen.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen roottori, tunnettu siitä, että alarenkaan (14) sisäpinta (15) on kuperan kaareva.
18. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 17 mu kainen roottori, tunnettu siitä, että alarengas (14) on yksi yhtenäinen osa, joka on kiinnitetty sek-torimoduuleihin (9).
19. Jonkin patenttivaatimuksista 11 - 18 mu- 20 kainen roottori, tunnettu siitä, että alarengas (14) on jaettu rengassektoriosiin (16) sektorimoduuli- en (9) kulmajakoa vastaavalla kulmajaolla; ja että rengassektoriosa (16) on yhtenäistä rakennetta sekto- .·. ; rimoduulin (9) kanssa. • ·· .*··, 25
20. Jonkin patenttivaatimuksista 14 - 19 mu- • · '**. kainen roottori, tunnettu siitä, että roottoriin */ (1) kuuluu joukko ylöspäin leveneviä sisäsiipiä (17), • · · *·«* jotka ulottuvat lietetilassa (13) ilmasolan (6) mää- ·«« rittävien siipien (3) yhtymäkohdasta (18) siipien 30 ulottumasuunnan suhteen olennaisesti vastakkaiselle : puolelle kohti roottorin keskiötä; ja että kuhunkin ·· :***· sektorimoduuliin (9) kuuluu ainakin yksi sisäsiipi ··· (17)·
] 21. Menetelmä vaahdotuskoneen roottorin (1), • * 35 joka käsittää siivillä (3) varustetun rungon (2), muo- * ·*·,· dostamiseksi, tunnettu siitä, että valmistetaan • i : säteittäisiä sektorimoduuleja (9), ja roottorin runko • ♦ · • · 119047 (2) pannaan kokoon liittämällä yhteen joukko sektori-moduuleja.
22. Menetelmä vaahdotuskoneen roottorin (1), joka käsittää siivillä (3) varustetun rungon (2), 5 huoltamiseksi, tunnettu siitä, että irrotetaan vaurioitunut sektorimoduuli (9) rungosta (2) ja asennetaan poistetun sektorimoduulin tilalle virheetön sektorimoduuli. 10 • t • t • ·· • · • · · • ·· • * • · • · • · *·# • · « · • · · ··· • · · • · • · ·** • * · · · ·· • · · • · • · • · • · • · • · · • i« * t « · • t · • ·· • ♦ * * 15 1 1 9047
Priority Applications (6)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20061027A FI119047B (fi) | 2006-11-22 | 2006-11-22 | Vaahdotuskoneen roottori, menetelmä roottorin muodostamiseksi ja menetelmä roottorin huoltamiseksi |
BRPI0719296A BRPI0719296B1 (pt) | 2006-11-22 | 2007-11-09 | rotor para uma máquina de flotação para dispersar ar em pasta fluida em torno do mesmo |
EA200900661A EA014815B1 (ru) | 2006-11-22 | 2007-11-09 | Ротор для флотационной машины, способ его изготовления и способ его ремонта |
PCT/FI2007/050605 WO2008062097A1 (en) | 2006-11-22 | 2007-11-09 | Rotor for a flotation machine, method for forming same, and method for maintenance of same |
PE2007001608A PE20081205A1 (es) | 2006-11-22 | 2007-11-19 | Rotor para una maquina de flotacion, metodo para su fabricacion y metodo de mantenimiento |
CL2007003322A CL2007003322A1 (es) | 2006-11-22 | 2007-11-20 | Rotor y metodo para una maquina de flotacion para dispersar aire dentro de una pulpa alrededor del rotor que tiene un cuerpo equipado con un conjunto de hojas, comprende un cuerpo ensamblado a partir de modulos radiales y un rotor con medios de fijacion para unir los modulos de sector entre si. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20061027 | 2006-11-22 | ||
FI20061027A FI119047B (fi) | 2006-11-22 | 2006-11-22 | Vaahdotuskoneen roottori, menetelmä roottorin muodostamiseksi ja menetelmä roottorin huoltamiseksi |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20061027A0 FI20061027A0 (fi) | 2006-11-22 |
FI20061027A FI20061027A (fi) | 2008-05-23 |
FI119047B true FI119047B (fi) | 2008-07-15 |
Family
ID=37482482
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20061027A FI119047B (fi) | 2006-11-22 | 2006-11-22 | Vaahdotuskoneen roottori, menetelmä roottorin muodostamiseksi ja menetelmä roottorin huoltamiseksi |
Country Status (6)
Country | Link |
---|---|
BR (1) | BRPI0719296B1 (fi) |
CL (1) | CL2007003322A1 (fi) |
EA (1) | EA014815B1 (fi) |
FI (1) | FI119047B (fi) |
PE (1) | PE20081205A1 (fi) |
WO (1) | WO2008062097A1 (fi) |
Families Citing this family (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US9238231B2 (en) * | 2012-06-28 | 2016-01-19 | Virginia Tech Intellectual Properties, Inc. | Flotation machine rotor |
US9266121B2 (en) | 2012-06-28 | 2016-02-23 | Virginia Tech Intellectual Properties, Inc. | Flotation machine rotor |
CN103920600B (zh) * | 2014-04-30 | 2016-08-17 | 中冶天工集团有限公司 | 大型浮选机转子离线组装方法 |
EP4094838A1 (en) * | 2021-05-28 | 2022-11-30 | Metso Outotec Finland Oy | Rotor of gas dispersion arrangement |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4425232A (en) * | 1982-04-22 | 1984-01-10 | Dorr-Oliver Incorporated | Flotation separation apparatus and method |
US4800017A (en) * | 1987-04-16 | 1989-01-24 | Dorr-Oliver Incorporated | Flotation mechanism |
FI109180B (fi) * | 2000-07-21 | 2002-06-14 | Outokumpu Oy | Vaahdotusmekanismin roottori ja menetelmä materiaalivirran suuntaamiseksi vaahdotuskoneessa |
US6805243B1 (en) * | 2001-09-21 | 2004-10-19 | Gl&V Dorr-Oliver Inc. | Flotation machine rotor and method of operation |
-
2006
- 2006-11-22 FI FI20061027A patent/FI119047B/fi active
-
2007
- 2007-11-09 BR BRPI0719296A patent/BRPI0719296B1/pt active IP Right Grant
- 2007-11-09 WO PCT/FI2007/050605 patent/WO2008062097A1/en active Application Filing
- 2007-11-09 EA EA200900661A patent/EA014815B1/ru not_active IP Right Cessation
- 2007-11-19 PE PE2007001608A patent/PE20081205A1/es active IP Right Grant
- 2007-11-20 CL CL2007003322A patent/CL2007003322A1/es unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EA200900661A1 (ru) | 2009-12-30 |
BRPI0719296B1 (pt) | 2018-05-08 |
CL2007003322A1 (es) | 2008-01-11 |
WO2008062097A1 (en) | 2008-05-29 |
BRPI0719296A2 (pt) | 2014-03-18 |
FI20061027A0 (fi) | 2006-11-22 |
PE20081205A1 (es) | 2008-09-26 |
EA014815B1 (ru) | 2011-02-28 |
FI20061027A (fi) | 2008-05-23 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI119047B (fi) | Vaahdotuskoneen roottori, menetelmä roottorin muodostamiseksi ja menetelmä roottorin huoltamiseksi | |
CN107532609B (zh) | 具有导向装置的斜流式或径流式风扇 | |
FI107886B (fi) | Sekoittimen roottori ja sitä käyttävä sekoitin | |
EP2001598B1 (en) | Rotor unit for a centrifugal separator | |
US8142166B2 (en) | Hub for a horizontal axis wind turbine | |
JP2007292071A (ja) | ダイアフラム組立体及び蒸気タービン | |
JP5044105B2 (ja) | 遠心ポンプ用羽根車及びそれを備えた遠心ポンプ | |
EP2305962A1 (en) | Compartment structure for steam turbine | |
RU2509227C2 (ru) | Колесо типа френсис для гидравлической машины, гидравлическая машина, содержащая такое колесо, и способ сборки такого колеса | |
US9127559B2 (en) | Diaphragm for turbomachines and method of manufacture | |
FI74057C (fi) | Jaemn och med roterande skiva foersedd trycksil foer en medelkonsistens. | |
RU2675299C2 (ru) | Кольцевая крышка для смазочной камеры турбомашины и турбомашина, содержащая такую крышку | |
US6467188B1 (en) | Centrifugal pellet dryer apparatus | |
US20150061295A1 (en) | Wind turbine, a generator, a rotor housing, and a method for making the rotor housing | |
CN101358546A (zh) | 转子对中系统和方法 | |
CN1970995B (zh) | 层叠式转子和/或定子组件的轴向与周向密封 | |
US5242124A (en) | Apparatus for conveying, comminuting and mixing materials comprising/not comprising solid matter | |
CN100458171C (zh) | 摩擦真空泵 | |
WO2017110670A1 (en) | A dispersing system and a process for dispersing | |
CN106461326B (zh) | 喷雾干燥装置的包括导流片框架的空气扩散器和将该空气扩散器装到喷雾干燥装置中的方法 | |
KR20080022523A (ko) | 증기 터빈 노즐 박스 및 제조 방법 | |
SE463702B (sv) | Saett vid framstaellning av en delad cirkulaer ring | |
CN100510445C (zh) | 形成动压产生部的方法 | |
FI121672B (fi) | Menetelmä lajitinlaitteen roottorin valmistamiseksi ja roottori | |
JP4708468B2 (ja) | 竪型ベーンポンプ |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: OUTOTEC OYJ Free format text: OUTOTEC OYJ |