FI117793B - Menetelmä ajoneuvon lattian muodostamiseksi ja ajoneuvon lattia - Google Patents
Menetelmä ajoneuvon lattian muodostamiseksi ja ajoneuvon lattia Download PDFInfo
- Publication number
- FI117793B FI117793B FI20030079A FI20030079A FI117793B FI 117793 B FI117793 B FI 117793B FI 20030079 A FI20030079 A FI 20030079A FI 20030079 A FI20030079 A FI 20030079A FI 117793 B FI117793 B FI 117793B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- floor
- vehicle
- composite parts
- fastening means
- flooring
- Prior art date
Links
Landscapes
- Body Structure For Vehicles (AREA)
Description
117793
Menetelmä ajoneuvon lattian muodostamiseksi ja ajoneuvon lattia Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon 5 mukainen menetelmä lattiarakenteen muodostamiseksi pienoisbusseihin muihin vastaaviin ajoneuvoihin istuinten ja muun sisustuksen ja kalusteiden kiinnittämiseksi.
Keksinnön kohteena on myös ajoneuvon lattia.
10
Tilatakseja, pienoisbusseja ja vastaavia ajoneuvoja valmistettaessa ajoneuvon sisustus valmistetaan usein pieninä sarjoina sisustarnattomaan autorunkoon. Itse rungot perustuvat suurten valmistajien tavara- tai henkilö-15 kuljetusajoneuvomallistoihin ja sisustustyön tekevät pienvalmistajat yksittäiskappaleina tai pieninä sarjoina. Tällä tavoin voidaan kohtuullisin kustannuksin valmistaa eri tarkoituksiin räätälöityjä ajoneuvoja erilaisiin käyttötarkoituksiin, kuten lyhyen tai pitkän matkan 20 henkilökuljetuksiin, erilaisiin hälytys- ja pelastus-tehtäviin tai vaikka matkailukäyttöön.
M· • · · • t « • · • · : ·· Yksi ongelma tällaisten ajoneuvojen valmistamisessa on •. · riittävän lujien sisustusrakenteiden valmistaminen nopeasti • · · *...· 25 ja kustannustehokkaasti. Erityisesti henkilöliikenteessä • * * • '.· matkustajien istuimille ja turvavöille asetetaan jatkuvasti • · · tiukentuvia vaatimuksia loukkaantumisriskin pienentämiseksi. Tulevassa lainsäädännössä on esimerkiksi Ι,|#ϊ jokaisella matkustajalla oltava kolmipisteturvavyö.
* * · '•"S 30 Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että turvavyö on .···. kiinnitettävä suoraan istuimiin kiinni, koska muutoin * · * * * kolmipistevyöta on vaikea järjestää muille kuin ajoneuvon * * ^ seiniä lähellä oleville paikoille. Kun vyö on suoraan • · ’**·[ istuimessa, voidaan se myös hankkia valmiiksi asennettavana * · 4 2 117793 kokonaisuutena eikä erillistä vöiden ja kiinnikkeiden asentamista tarvita.
Kun turvavyöt kiinnitetään suoraan istuimiin, on istuinten ' .] 5 kestettävä kaikki matkustajista aiheutuvat kuormat ajoneuvomääräysten mukaisesti. Tällöin istuinten kiinnityskohtiin kohdistuvat kuormitukset tulevat suuremmiksi kuin jos osa kuormista voitaisiin kohdistaa ajoneuvon runkoon turvavöiden kiinnityspisteiden kautta. Ajoneuvon 10 lattiarakenteen on siis oltava riittävän tukeva kuormien vastaanottamiseksi. Tavallisesti henkilökuljetuskäyttöön tulevien ajoneuvojen lattia valmistetaan ajoneuvon paljaan lattian päälle ja tähän uuteen lattiapintaan muodostetaan kiinnikkeet istuimia, jääkaappeja, AV-laitteita ja muita 15 tarvittavia sisustuksen osia varten. Istuinten kiinnikkeet ovat tavallisesti kiskoja tai vastaavia, joiden varassa istuinten sijaintia voidaan muuttaa. Muut sisustuselementit -voidaan asentaa kiinteästikin.
20 Yleisin tapa valmistaa sisustettavan ajoneuvon lattia on * tällä hetkellä uuden lattiarakenteen kiinnittäminen * ·· .···. liimaamalla korin lattiaan. Riittävän lujan kiinnityksen • · • * · .···. takaamiseksi on käytettävä tehokkaita liimalaatuja. Näiden * · • * * ongelmana on monesti liimaseoksen tai siitä haituvien [···, 25 aineiden myrkyllisyys, minkä takia työssä joudutaan käyttämään suojaimia ja tehokasta tuuletusta. Toinen .. .# valmistusta haittaava ongelma on liimojen hidas • * ’..I kovettuminen. Liiman kovettuminen kosketuskuivaksi voi » · • · kestää jopa kaksi vuorokautta ja lopullinen kovettuminen * ’ 30 kaksi viikkoa. Koska ajoneuvojen lattiarakenteissa on usein • · · *...* maalipinta sekä erilaisia eristemassoja ja mahdollisesti » :*·„ liima-aineita, lattian kiinnitysliiman yhteensopivuus ·:··· valmistuksen aikana käytettyjen aineiden kanssa on vaikeaa varmistaa. Yhteensopivuuden varmistamista vaikeuttaa vielä ' 3 117793 se, että autonvalmistajat eivät kerro käyttämiensä aineiden tarkkoja koostumuksia ulkopuolisille. Niinpä käytettävän liiman sopivuus on varmistettava vaikka kokeilemalla tai kiinnitettävät pinnat on huolellisesti puhdistettava.
5 Kaiken kaikkiaan yhteensopivuuden varmistaminen vaikeuttaa laadun valvontaa. Pitkät kuivumisajat taas pidentävät turhaan toimitusaikoja ja lisäävät kustannuksia, koska ajoneuvo on kuivumisen ajaksi varastoitava eikä työtä voida jatkaa. Liimakiinnitys hankaloittaa myös liimatun tuotteen 10 pintakäsittelyä, koska pintakäsittelyaineidenkin on sovittava liiman kanssa yhteen.
Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä ajoneuvon lattiarakenteen muodostamiseksi sisustamattomaan 15 ajoneuvoon yksinkertaisella ja edullisella tavalla siten, että lattiarakenteen asentaminen ajoneuvoon on nopeaa.
Keksintö perustuu siihen, että lattia muodostetaan itsekantavana rakenteena, joka vastaanottaa ainakin siihen 20 kiinnitettyjen istuinten kiinnityspisteiden aiheuttamat kuormat ja joka kiinnitetään edullisesti mekaanisesti *·φ V * ajoneuvon rakenteeseen, ·· • · * ·· • * * \.,J Yhden keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaan lattia on * * · '·"/· 25 kerrosrakenne, johon on sovitettu kiinnityselimet ainakin • * * J 'tl . istuinten kiinnitystä varten ja edullisesti muutakin • · · : : käytettävää sisutusta varten.
• * · : Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle * * · :***: 30 on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 • · · .···. tunnusmerkkiosassa.
• · • · · ♦ · · · « · . Keksinnön mukaiselle lattialle on puolestaan tunnusomaista • ** • · • · » ····· • · 117793 4 se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 4 tunnusmerk-kiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
5
Keksinnön mukainen itsekantava rakenne voidaan tehdä esivalmisteena, jolloin itse asennustyö ajoneuvoon on nopeaa. Mekaanisen kiinnityksen takia minkäänlaisia odotusaikoja ei synny, joten ajoneuvon sisustustyön 10 valmistuminen lyhenee oleellisesti. Koska rakenne on itsekantava, istuinten kiinnityspisteisiin kohdistuvat rasitukset eivät kohdistu ajoneuvon rakenteisiin. Jäykkä lattiarakenne jäykistää myös koria ja parantaa sen kestävyyttä kolaritilanteissa. Tämä yhdessä istuinten 15 lujaan kiinnitykseen parantaa ajoneuvon kolari- turvallisuutta oleellisesti. Kerrosrakenteen materiaalit voidaan valita lattian haluttujen ominaisuuksien mukaan, joten lattian avulla on helppo parantaa ajoneuvon äänen- ja lämmöneristystä sekä värähtelynvaimennusta. Lattia-20 rakenteeseen tai sen yhteyteen on helppo toteuttaa sähkö-tai nestelämmitys. Lattialevy voidaan valmistaa esi- #·· V 1 . valmisteena muotissa, jolloin voidaan käyttää tehokkaita • · • 1·· valmistusmenetelmiä kuten alipaine- tai painekäsittelyjä ««» sekä lujiteaineen ja hartsin valmiiksi sisältäviä (prepreg) ♦ ·· · 25 materiaaleja. Lattiasta saadaan näin lujempi kuin suoraan • 1 a • ajoneuvoon valmistettuna ja laadunvarmistus on parempien ja * · a laadukkaampien valmistusmenetelmien sekä hallitumpien valmistusolojen takia helpompaa. Mekaanisen kiinnityksen ja : ' lattian jäykän rakenteen takia itse ajoneuvon ja lattian • 1 · -1 30 välillä tarvitaan vain vähän kiinnityspisteitä, koska ,···, jokaista kiinnitettävää kalustetta ei tarvitse erikseen * 1 kiinnittää ajoneuvon rakenteeseen.
• · · · • · ’···1 Keksintöä selitetään seuraavassa tarkemmin oheisten piirus- ♦ ♦ 5 ! 117793 tusten avulla.
Kuvio 1 on perspektiivikuva yhdestä keksinnön suoritusmuodosta.
5
Kuvio 2 esittää kuvion 1 suoritusmuotoa alhaalta.
Kuvio 3 esittää kuvion 1 suoritusmuotoa pitkittäisenä poikkileikkauksena.
10
Kuvio 4 esittää leikkausta C-C kuviosta 2.
Kuvio 5 esittää kohtaa W kuviosta 3.
15 Kuviot 6a ja 6b esittävät kohtia R ja T kuviosta 2.
Keksinnön mukainen lattia koostuu komposiittiosista 1 ja komposiittiosien 1 väliin halutuin välimatkoin sovitetuista kiinnityskiskoista 2. Lattia muotoillaan ajoneuvomalli-20 kohtaisesti, eli siihen valmistetaan tarvittavat muun ... muassa leikkaukset 3 esimerkiksi pyöräkoteloita varten ja • · 9 • 9 9 .1 lattian reunan muoto sovitetaan ajoneuvon rakenteisiin.
9 9 9 99 *... Kuvioissa esitetty lattia on tarkoitettu kolmelle **· penkkiriville, joten siinä on kolme kiinnityskiskoparia.
25 Komposiittiosat 1 koostuvat ytimestä 4 ja kuorikerroksesta 9 9 9 *ι#·* 5. Ytimen 4 materiaalina voidaan käyttää yleisesti 9 9 *·*·* käytettäviä ydinmateriaaleja kuten balsaa, polymeeri- vaahtoja sekä alumiinisia tai muita hunajakenno- tai 9 9 9.
’"·* kennorakenteita. Ydinmateriaalin valinnalla voidaan 9 9 9' 9 9 *.«·* 30 vaikuttaa oleellisesti lattian lämmön ja ääneneristys- 9 kykyyn, joten sen avulla voidaan helposti muunnella lattian 9 :***; ominaisuuksia eri käyttötarkoituksiin sopiviksi.
9 · 9 •’· Kuorikerros 5 on edullisimmin kuitulujitettu ja hartsilla
9 9 9 » J
9 9 9 "* * sidottu kerros. Kuitukerroksenkin materiaali voidaan valita 9 9 9 9 9 9 9 i 6 117793 useista lujite- ja hartsiyhdistelmistä. Yleisimpiä lujitteita ovat nykyisin lasi- ja hiilikuidut sekä aramidikuitu. Erikoisuutena mainittakoon luonnonkuidut, joiden käyttöä lujitemateriaalina tutkitaan. Lujite ja 5 ydinmateriaali sidotaan komposiitiksi hartsilla, esimerkiksi fenoli- tai epoksihartsilla. Hartsi voidaan injektoida tai imeä alipaineella valmistusmuottiin tai se voi olla valmiiksi kuituihin imeytettynä, jolloin se pehmennetään muotissa sopivalla tavalla ja annetaan 10 kovettua. Tällä tavoin saadaan muotti ja kuitujen välit täyttymään hyvin ja lujitekuidun suhde hartsin määrään suureksi. Mitä suurempi kuitujen osuus hartsiin nähden on, sitä lujempi komposiittiosasta saadaan.
15 Kuvioista 4 - 6b nähdään tarkemmin komposiittiosien 1 rakenne sekä niiden liittyminen kiinnityskiskoihin 6. Tässä esimerkissä kiinnityskiskot ovat erillisiä profiileja, mutta ne voitaisiin muodostaa myös muotissa suoraan komposiittiosien reunoihin komposiittiosien kanssa 20 yhtenäiseksi kappaleeksi esimerkiksi lujitemuovista.
Tällöin voitaisiin käyttää kuorikerroksen materiaalia.
·1·.. Kuvioiden erillinen kiinnityskisko käsittää komposiittiosan ·’2; 1 tasaisille ulkopinnoille ulottuvat haarat 7, 8, joiden * ·1 ;3: välimatka vastaa komposiittiosan 1 paksuutta. Haarat ··· 25 muodostavat U-muotoisen uran. Ajoneuvon lattiaa tai runkoa • · j·". vasten tulevalla puolella kiinnityskisko on tasainen ja • · · muodostaa yhtenäisen pinnan rinnakkaisten komposiittiosien . 1 tasopintojen kanssa. Tällä puolella yksi kuorikerroksen • · · .···. lujitemuovikerroksista ulottuu yhtenäisenä mattona kiskon ··· 30 yli ja muodostaa siten lattian tälle puolelle yhtenäisen • · pinnan. Tällainen muotoilu on valmistus- ja lujuus- • · *·"1 teknisesti edullinen.
• 1 • · 1 • · 1 • · · · · • · · 2 « · · 3 • · Ί 117793
Vastakkaisella puolella, eli uuden lattiapinnan 1 muodostavalla puolella kiinnityskisko 2 muodostaa kiinni-tysuran 9, jonka reunat 10 osoittavat kiskon keskilinjaa kohti. Tähän uraan voidaan kiinnittää ajoneuvoon tulevat 5 istuimet, muu sisutus ja väliaikaisesti kuljetettavat laitteet, kuten pyörätuolit, pultti-mutterikiinnityksellä, erilaisilla kiilamekanismeilla tai muulla sopivalla tavalla. Tässä esimerkissä kiinnitysuran poikkileikkaus on suora nelikulmio, mutta luonnollisesti muitakin 10 poikkileikkauksia, kuten lohenpyrstöuraa, voidaan käyttää.
Kisko 2 on tässä tapauksessa ontto keskeltä painon säätämiseksi. Kuvatun kaltainen kisko on edullista valmistaa suulakepuristamalla alumiini- tai muista kevytmetalliseoksista tai lujitemuoveista. Jos 15 kiinnitvskiskolta vaaditaan erityistä lujuutta, se voidaan valmistaa teräksestä. Kiskonmuotoa voidaan luonnollisesti muunnella, oleellista on vain se, että siinä on kiinnitys-elimet 7, 8 komposiittiosiin 1 tarttumiseksi ja kiinnitys-ura 9 tai muut vastaavat kiinnityselimet sisustuksen 20 asentamiseksi. Jatkuvan uran sijasta voidaan käyttää erimuotoisista rei'ista muodostuvaa riviä tai valmiiksi • · * · ;·. kierteitettyjä kiinnityspaikkoja, mutta tällöin menetetään • ·· * .··*. . portaaton säätömahdollisuus.
• · * · * .
·»· • · * * ;·,·φ 25 ' Kuten kuvioista nähdään, kuorikerros 5 ympäröi ydintä 4 • #··· joka puolelta eli se muodostaa umpinaisen kotelon ytimelle.
• · Tällainen kotelorakenne on luja ja kuori suojaa herkästi . vahingoittuvaa ydintä tehokkaasti asennuksen ja käytön • · · lii aikana. Kuvioissa 4 ja 6a, 6b näkyy lattian pitkien sivujen • * *Γ 30 yksi mahdollinen rakenne. Kuvio 4 kuvaa lattiaa ··· ·...* kiinnityskiskon 2 kohdalta. Pitkien sivujen reunoille on * *·’** muodostettu lattian alapuoliseen reunaan lippamaiset ;***· ulokkeet 11. Nämä muodostuvat kuorikerroksen 5 hartsilla • * · * ·····.
• · 117793 8 lujitetuista kerroksista, jotka lattian ajoneuvon lattiaa kohti osoittavalla puolella on ulotettu hieman kuoriosan 4 reunasta ulospäin. Kiinnityskiskojen 2 kohdalla kuoriosa 5 kiertää kiskon 2, 8 päältä, kuten kuviosta 4 nähdään.
5 Ulokkeiden mitta valitaan siten, että lattiasta saadaan ajoneuvon leveyteen sopiva ja mahdollinen seinien verhoilu-materiaali sopii ulokkeen 11 muodostamaan seinän ja lattian väliseen rakoon.
10 Lattian komposiittiosien 1 ja kiinnityskiskojen 2 lukumäärä muuttuu tarvittavien kiinnityskohtien lukumäärän ja lattian koon mukaan. Minimissään komposiittiosia on kaksi ja kiskoja vain yksi. Lattian pitkään sivuun ja siten ajoneuvon pituussuuntaan nähden poikittaisten kiskojen 15 sijasta voidaan käyttää ajoneuvonpituussuuntaan asettuvia kiskoja, jolloin asennettujen kalusteiden siirto pituussuunnassa on mahdollista.
... Lattia valmistetaan esimerkiksi seuraavalla tavalla.
• · 1 • ♦ · .1 20 Halutun mallisen lattian valmistamiseen tarkoitettuun * 1 * 2 muotiin sovitetaan ensin kiskot 2, joiden kiinnittämiseen * 1 ".2 voidaan käyttää kiskojen kiinnitysuraa 9. Ytimien 4 • · ympärille sovitetaan lujitekankaat tai kudokset ja * « · muodostetaan ytimestä ja kankaasta suljettuja paketteja, • · ’·1·1 25 jotka sijoitetaan muottiin kiskojen 2 väliin. Sitten ' muottiin injektoidaan hartsi tai esikasteltujen lujitteiden • 1 · « 1 f • ·1 hartsi saatetaan reagoimaan. Hartsin reagoidessa muotissa * · φ • · *·..1 ylläpidetään alipainetta, jolloin hartsi asettuu muottiin *:··· ja lujitteiden väliin. Hartsin kovetuttua alipaine 30 poistetaan ja valmis tuote otetaan muotista. Lattia on nyt • · · ;·| valmis asennettavaksi ajoneuvoon.
• · 1 2
Lattia asennetaan ajoneuvoon mekaanisilla kiinnittimillä.
-....9 117793
Kiinnitys voi tapahtua kiinnityskiskoon porattujen reikien kautta vaikka U-muotoisilla sinkilöillä ajoneuvon runkopalkkeihin tai suoraan ajoneuvon runkoon pulteilla, mikäli siinä on riittävän lujat kiinnityskohdat. Kompo-5 siittimateriaaliin tai kiinnityskiskoihin voidaan myös laminoida tai asettaa valmistuksen aikana kiinnittimet valmiiksi. Nämä voivat olla kierteellä varustettuja reikiä tai ulostyöntyviä pultteja. Kun lattia on kiinnitetty yllä kuvatulla tavalla mekaanisesti, se voidaan helposti myös 10 irrottaa ajoneuvosta, jos se muunnetaan muuhun käyttöön tai ajoneuvo puretaan.
Edellä esitettyjen lisäksi tällä keksinnöllä on muitakin suoritusmuotoja.
15
Lattian reunojen muodot on sovitettava ajoneuvon sisäosan rajaamiin muotoihin. Erityisen tärkeää tämä on standardi-valmisteista pakettiautoa runkona käytettäessä, koska sellaisen runkoon on vaikeaa jo lainsäädäntösyistäkin tehdä 20 muutoksia. Kuvion 2 tapauksessa on esitetty esimerkkinä : kuljettajan ja matkustajan välistä seinää vasten tuleva vino pinta. Lattiassa voi lisäksi olla leikkaukset rungon kaaria varten tai reunat voidaan muotoilla pyöreäksi.
• · · * m ··· • V. 25 Ainakin toinen tai molemmat komposiittiosan suurista • * .***. kuoripinnoista voidaan valmistaa alumiinilevystä, ··« erityisesti jos ydinmateriaalina käytetään alumiinista . .·. hunajakennolevyä. Alumiinipintaa käytetään usein myös « « ♦ »·· .···. balsa- tai polymeerivaahtoytimien kanssa, jolloin pinta • * • 30 liimataan ytimeen kiinni. Alumiinirakenteet voidaan ·· • · : yhdistää lujitemuovirakenteisiin. Lattia voidaan kiinnittää • * *·.·* ajoneuvoon liimaamalla, hitsaamalla kiskojen kohdalta ellei i lämmön tuonti ole liian suurta, tai muulla tavalla. Tällöin • * * * • « • · · • * · • · 117793 ίο tosin saatetaan menettää lyhyen valmistus- ja asennusajan edut esimerkiksi liiman kuivumisen viiveen takia. Edullisimmin tällainenkin lattia kiinnitetään mekaanisesti. Istuimet ja muut kalusteet voidaan kiinnittää suoraan 5 kiinnityskiskoihin tai kiinnittämiseen voidaan käyttää erillisiä kiinnityselimiä. Kiinnityskiskoihin voidaan myös kiinnittää kuormaa tai muuta väliaikaisesti kuljetettavaa tavaraa. Pintakäsittely voidaan tehdä halutulla tavalla päällystämällä lattia pintamateriaalilla, maalaamalla tai 10 muodostamalla halutunlainen pinta jo lattian valmistusvaiheessa. Lattia on mahdollista tehdä myös moduuli-rakenteiseksi vaikka linja-autoja varten. Edullisimmillaan se on kuitenkin yhtenäinen rakenne.
15 Lattia voidaan valmistaa myös siten, että tehdään ensin sopivaa kerroslevyä tai käytetään valmista kerroslevyä, josta leikataan sopivan kokoisia paloja. Nämä palat liimataan sitten kiinnityskiskojen väliin. Liimauksen jälkeen lattia on valmis kiinnitettäväksi mekaanisesti • « « • · · t'm 20 ajoneuvoon. Tämän valmistustavan heikkoutena on se, että « · "... lattian reunat eivät ole niin vapaasti muotoiltavissa kuin • * ;;;* muotissa tapahtuvassa valmistuksessa.
* · • · * * · ·· · ·*· • * * · • · * * * * · *** • · * • « · * t * * • * · • · • t * · · • •*44 **· • · •4* * * · * * * ·· • 4 44*4· • 4
Claims (12)
1. Menetelmä ajoneuvon lattian muodostamiseksi, jossa 5. muodostetaan lattia, joka käsittää ainakin kaksi komposiittiosaa (1), jotka koostuvat kuoriosasta (5) ja ytimestä (4), sekä ainakin yhdestä kiinnityselimestä (2) ainakin kalusteiden kiinnittämiseksi lattiaan, 10 - muodostetaan ainakin yksi kiinnityselin (2) ja sovitetaan se kahden komposiittiosan (1) väliin siten, että se liittää komposiittiosat yhteen, ja 15. kiinnitetään lattia ajoneuvoon mekaanisilla kiinnityselementeillä tunnettu siitä, että 20. käytetään samoja kiinnityselimiä (2) lattian ··· V · kiinnittämiseksi ajoneuvoon ja kalusteiden • · • *·· kiinnittämiseksi lattiaan. · · * * · * * * ί
· 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu ♦ · · ' • · · ί * i 25 siitä, että mitoitetaan lattia itsekantavaksi kantamaan i"'Z kalusteista syntyvät kuormat siten, että kalusteilla on kiinnityskohdat vain lattiassa. • · · • ·
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu • · · j·* 30 siitä, että muodostetaan lattia muotissa, jonne voidaan • ·· .···. saada aikaan alipaine. * * ··· * • · • · · ·» ί
4. Ajoneuvon lattia, joka käsittää • · · • · · • · 1 1 7 7 9 3 ~ elimet lattiapinnan muodostamiseksi (1) ja elimet ainakin kalusteiden kiinnittämiseksi, - ainakin kaksi komposiittiosaa (1), jotka koostuvat 5 kuoriosasta (5) ja ytimestä (4), - ainakin yhden kiinnityselimen (2), joka liittää yhteen ainakin kaksi komposiittiosaa (1) tasomaiseksi itsekantavaksi rakenteeksi, 10 tunnettu siitä, että samaan kiinnityselimeen (2) voidaan kiinnittää sekä kalusteet että mekaaniset kiinnityselimet lattian kiinnittämiseksi ajoneuvoon.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen lattia, tunnettu siitä, että kuoriosa (5) on lujitemuovia.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen lattia, tunnettu siitä, että kiinnityselin (2) on kisko (6), joka ulottuu 20 oleellisesti liitettävien komposiittiosien (1) reunojen • •e V · pituudelle. • * • · * · · ί.,.ί
7. Jonkin patenttivaatimuksista 4-6 mukainen lattia, ··· tunnettu siitä, että kiinnityselin (2) on muodostettu • · · • *.i 25 lujitemuovimateriaalista yhtenäiseksi kappaleeksi • · · komposiittiosien (1) kanssa niiden reunoihin. ϊΐ:
8. Patenttivaatimusten 5 ja 6 mukainen lattia, tunnettu • · · -* ' • · * :<t>: siitä, että ainakin yksi lujitemateriaalikerros (5) ulottuu :*! 30 kiskon (6) yli. * * * • * · • · • ·
9. Jonkin patenttivaatimuksista 6-8 mukainen lattia, * * » | tunnettu kiinnityselimessä (2) olevasta jatkuvasta urasta • · · • «· • · 13 ' 117793 (9) ainakin kalusteiden kiinnittämiseksi.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 6-8 mukainen lattia, tunnettu siitä, että kiinnityselimet (2) ovat lattian 5 pitkään sivuun nähden poikittaissuuntaiset.
11. Jonkin patenttivaatimuksista 6-8 mukainen lattia, tunnettu siitä, että kiinnityselimet (2) ovat lattian •pitkään sivuun nähden pitkittäissuuntaiset. 10
12. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen 4-11 mukainen lattia, tunnettu siitä, että lattiarakenteessa on lämmitysjärjestelmä. ·1· * · « * · 1 * • t • 1 • · φ ·♦· • · · ··« • · ••e..· «fr · * · · • 1 • · · fr·» • •e··· • •e·· • · ♦ • · · • · ·1·'· ··· «· • · • ·· ··» • · • 1 *·« » · • « · • · · ··· · • A • fr · · 117793
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20030079A FI117793B (fi) | 2003-01-17 | 2003-01-17 | Menetelmä ajoneuvon lattian muodostamiseksi ja ajoneuvon lattia |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20030079 | 2003-01-17 | ||
FI20030079A FI117793B (fi) | 2003-01-17 | 2003-01-17 | Menetelmä ajoneuvon lattian muodostamiseksi ja ajoneuvon lattia |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20030079A0 FI20030079A0 (fi) | 2003-01-17 |
FI20030079A FI20030079A (fi) | 2004-07-18 |
FI117793B true FI117793B (fi) | 2007-02-28 |
Family
ID=8565372
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20030079A FI117793B (fi) | 2003-01-17 | 2003-01-17 | Menetelmä ajoneuvon lattian muodostamiseksi ja ajoneuvon lattia |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI117793B (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB2575499B (en) | 2018-07-13 | 2020-07-15 | Ford Global Tech Llc | A motor vehicle floor |
-
2003
- 2003-01-17 FI FI20030079A patent/FI117793B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20030079A (fi) | 2004-07-18 |
FI20030079A0 (fi) | 2003-01-17 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US9376074B2 (en) | Architected automotive impact beam | |
US9950759B2 (en) | Reinforcement structure and method employing bulkheads | |
US20100117394A1 (en) | Floor module including seating | |
US20100140839A1 (en) | Lightweight moulded piece and corresponding production method | |
EP3081449B1 (en) | Floor construction for a vehicle | |
US20130052392A1 (en) | Composite component for a vehicle | |
US8083286B2 (en) | Sleeper cab assembly for vehicle | |
CN103813959A (zh) | 直升飞机 | |
US8066321B2 (en) | Structural shear plate for a vehicle | |
JPS60214939A (ja) | 空気透過性パネル | |
US9533716B2 (en) | Floor construction for a vehicle | |
US20100133878A1 (en) | Floor module | |
KR20150039612A (ko) | 차량 본체 및 차량을 제조하는 방법 | |
EP1942039B1 (en) | Structural shear plate for a vehicle | |
WO2016071719A1 (en) | Fibre-reinforced components | |
FI117793B (fi) | Menetelmä ajoneuvon lattian muodostamiseksi ja ajoneuvon lattia | |
HU225709B1 (en) | Platform for bus made of fibre reinforced plastic | |
US8641128B2 (en) | Vehicle floor assembly with insert | |
US20050168040A1 (en) | Seat insert for transit vehicle seat | |
GB2547656A (en) | Chassis substructures, chassis tubs and methods of manufacturing same | |
US11827277B2 (en) | Reinforcement with integrated stop device | |
HU225708B1 (en) | Body particularly for bus made of fibre reinforced plastic | |
GB2211780A (en) | Moulding a recess at an unreinforced location, of a G.R.P. panel incorporating reinforcing sheets | |
US20050045680A1 (en) | Motor vehicle roof module with integrated securing device | |
US20050056200A1 (en) | Boat with improved stringer and method of manufacturing same |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Ref document number: 117793 Country of ref document: FI |
|
MM | Patent lapsed |