FI117677B - Menetelmä paperin painatus- ja päällystyskelpoisuuden parantamiseksi - Google Patents
Menetelmä paperin painatus- ja päällystyskelpoisuuden parantamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI117677B FI117677B FI20000048A FI20000048A FI117677B FI 117677 B FI117677 B FI 117677B FI 20000048 A FI20000048 A FI 20000048A FI 20000048 A FI20000048 A FI 20000048A FI 117677 B FI117677 B FI 117677B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- paper
- process according
- dispersion
- polysaccharide
- calendered
- Prior art date
Links
Landscapes
- Paper (AREA)
Description
1 117677
Menetelmä paperin painatus- ja päällystyskelpoisuuden parantamiseksi
Kyseessä olevan keksinnön kohteena on menetelmä paperin painatus-ja päällystyskelpoisuuden 5 parantamiseksi paperin valmistuksen yhteydessä. Ennen kaikkea on menetelmän tavoitteena aikaansaada paperia, joka kalanteroituna, joko konekalanteroituna (MF) tai superkalanteroituna (SC), omaa painatuksen kannalta hyvät sileys-ja kiilto-ominaisuudet.
)
Paperilla tarkoitetaan tässä yhteydessä paperia j a kartonkia, j onka valmistuksessa on käytetty ns.
10 ligniiniä säästävillä kuidutusmenetelmillä valmistettu kuitua. Tällaisia kuituja ovat esimerkiksi hioke (GW), painehioke (PGW), hierre, kuumahierre (TMP). Keksintö voidaan toteuttaa myös sellaisissa paperinvalmistusmenetelmissä, jossa käytetään kemiallisesti käsiteltyä kuitua. Tällaisia kuituja ovat mm. CTMP sekä sulfaatti- ja sulfiittiselluloosat. Kuitu voi olla myös vain lievästi kemiallisesti käsitelty kuidun ligniinijakeen pehmittämiseksi, kuten NSSC-kuitu ja vastaavat.
15 Keksintö voidaan toteuttaa myös kierrätyskuidulla, joka käsittää myös siistatut kuidut (DIP).
Keksintö toimii sekä valkaistussa että valkaisemattomassa kuidussa. ;
Em. kuidusta sekä niiden niiden sekoituksista, jotka yleensä sisältävät suuria ligniinipitoisuuksia, valmistetaan erilaisia painatustarkoituksiin käytettäviä papereita. Esimerkkeinä voidaan mainita 20 mm. aikakauslehtipaperi.
Superkalanteroitu (SC) aikakauslehtipaperi sisältää tavanomaisesti noin 75 % ligniinipitoista kuitua, kuten valkaistua hioketta. Lujitekuituna käytetään valkaisematonta sulfiittisellua tai puolivalkaistua * > sulfaattikuitua. Ligniinipitoisesta kuidusta voi osa olla myös kuumahierrettä, jolloin lujitekuidun * * * * ;"^ö tarve on vähäisempi. Tässä paperissa käytetään täyteainetta, jonka osuus voi olla alueella 12-30%.
·*· : Täyteaine edesauttaa hyvien sileys- ja kiilto-ominaisuuksien aikaansaamisessa paperille I · · :***: superkalanteroinnissa. Täyteaineina tulevat kyseeseen mm. kaoliini, kalsinoitu kaoliini, :* *: aluminosilikaatit, talkki, kalsiumkarbonaatti, sekä luonnonvarainen että savukaasusta saostettu (PCC), tai edellämainittujen seokset. Keksinnön kohteena olevassa edullisessa paperin * · « ♦ .3Ö valmistusmenetelmässä käytetään täyteainetta, edullisesti yli 5 %, vielä edullisemmin yli 10 % ja • * · J„.: edullisimmin yli 15 %.
» • ·· · ♦ • · : ’ “; Ohkopäällystettävässä (LWC) pohj apaperissa käytetään suurempaa vahvikekuidun pitoisuutta, aina • *· : 50 % asti, loppuosan ollessa ligniinipitoista kuumahierrettä tai hioketta. Eri menetelmillä • »· • · .25: valmistetut kuidut ovat kevyesti valkaistua, ligniinipitoiset tunnetuilla ligniiniä säästävillä 2 117677 menetelmillä, ja sellu puolivalkaisumenetelmillä. Täyteainetta ei tämän paperilaadun valmistuksessa varsinaisesti käytetä. Poikkeuksen tekee tässäkin tapauksessa siistatun massan käyttö, jonka mukana tulee tavallisesti väistämättä täyteainetta, jolla on oma vaikutuksensa paperin ominaisuuksiin.
5
Ligniinipitoisen kuidun osuus paperissa huonontaa paperin lujuusominaisuuksia. Näitä ongelmia on perinteisesti pyritty hallitsemaan lisäämällä paperiin sen valmistuksen sulppuvaiheen yhteydessä pitkäketjuista tärkkelystä, yleensä vähintään 5 kg/t. Tärkkelyksen sähkökemiallisia ominaisuuksia on tavallisesti hieman muutettu joko kationisesti, anionisesti tai amfoteerisesti liittämällä 10 tärkkelyksen monomeerirakenteen OH-ryhmiin kationisia, anionisia tai molempia ominaisuuksia aikaansaavia yhdisteitä. Substituutioaste (DS) voi olla 0,01 -1, tavallisimmin kuitenkin alle 0,1, jolloin tärkkelysketju pysyy pitkänä. Sopivan massatärkkelyksen käytöllä voidaan parantaa paperin lujuutta, jota vaaditaan esimerkiksi paperin paino-ja päällystyslaitoksissa. Suurta lujuutta tavoiteltaessa voidaan tärkkelystä käyttää kyseessä olevilla papereilla aina lisäysmääränä noin 15 15 kg/paperitonni. Varsinkin offset-painatukseen valmistettu paperi on valmistettu korkealla massaliimausasteella riittävän lujuuden ja sopivien nesteenkesto-ominaisuuksien aikaansaamiseksi.
Suuri tärkkelyspitoisuus paperissa tuo mukanaan kuitenkin ominaisuuksia, jotka rajoittavat paperin käyttöä. Suuri tärkkelysmäärä tekee paperin kovaksi ja jäykäksi, jolloin sen puristuvuus alenee.
20 Tämä vaikuttaa huonontavasti mm. paperin pinnan muokkautumiseen kalanteroinnissa. Samoin alenee soveltuvuus syväpainatukseen, missä hyvän painojäljen aikaansaaminen edellyttää painettavalta paperilta hyvän sileyden lisäksi tietyn asteista kokoonpuristuvuutta. Offset- • * v.‘ painatukseen valmistettu paperi olisi kuitenkin kuitukoostumukseltaan soveltuvaa myös syväpainossa käytettäväksi, mutta tärkkelyksen tuomat ominaisuudet estävät paperin käytön tähän · *..25 tarkoitukseen.
♦ · · • · • * • · * • · * * · · · * Näihin, runsaasti ligniiniä sisältävistä kuiduista valmistettuihin papereihin ja kartonkeihin, j oiden »** » *··· valmistuksessa on perinteisesti massaliimana käytetty polysakkaridiperusteista liimaa, kuten tärkkelystä, liittyviin ongelmiin, on aikaansaatu keksinnön mukaisesti parannus siten, että t* · *;90 massasulppuun lisätään polysakkaridiliiman lisäksi vähintään 0,5 kg/paperitonni hydrofobisista ·** * « · **.* monomereista koostuvaa dispersiomuotoista polymeeriä.
··**· • · '· ·”*: Polymeerin filminmuodostuslämpötila on suositeltavasti -50°C - 200°C, edullisesti-25°C -·♦· .·. : 100°C ja erittäin edullisesti 0-80°C. Käyttämällä tällaista polymeeriä tärkkelyksen lisänä tai • ·· • * , : korvaamalla tärkkelystä tällaisella polymeerillä on voitu vähentää paperin jäykkyyttä ja parantaa 117677 paperin kalanteroituvuutta, ja sitäkautta kalanteroidun paperin sileyttä, huonontamatta kuitenkaan paperin lujuusominaisuuksia. Tällä on edullinen vaikutus paperin painettavuuteen ylipäätään. Paperi on valmistettavissa offset-painatukseen kelvolliseksi, ja edullisena lisäominaisuutena saadaan samalle paperille syväpainatuksen kannalta edullinen joustavuuden lisääntyminen.
5
Polymeeridispersion valmistuksessa voidaan käyttää mm. vinyyliasetaattia, butyyli- ja/tai 2-etyyliheksyyliakrylaattia, metyylimetakrylaattia, akryylinitriiliä, styreeniä, alfa-metyylistyreeniä ja/tai butadieenia. Dispersion valmistuksessa voidaan käyttää myös polymeroituvia anionisia ja/tai kationisia monomereja kuten erilaisia happoja, amiineja ja amideja. Tällaisia ovat mm.
10 akryylihappo, metakryylihappo ja akryyliamidi. Edullisesti polymeeridispersio koostuu akrylaatti-, styreeniakrylaatti- tai styreenibutadieenikopolymeerista. Polymeeridispersio valmistetaan edullisesti emulsiopolymerointitekniikalla, jossa polymerointi tapahtuu vesiliuoksessa.
Stabilisaattorina polymeeridispersion valmistuksessa voidaan käyttää tärkkelystä, mannaania, 15 karboksimetyyliselluloosaa, polyvinyyliasetaattia ja/tai emulgaattoreita, edullisesti stabilisaattorina käytetään kationista ja/tai hapetettua tärkkelystä.
Polysakkaridi voi olla esimerkiksi tärkkelys tai mannaani, natiivi, anioninen, amfoteerinen tai kationinen, jossa adonisten ja/tai kationisten ryhmien substituutioaste (DS) polysakkaridiketjussa 20 on 0-2. Polysakkaridi on edullisesti kationinen tärkkelys, jossa kationisten ryhmien substituutiosaste (DS) tärkkelysketjussa on 0-1, edullisesti 0,01-0,4, edullisemmin 0,01-0,2, vielä edullisemmin 0,01-0,1 ja edullisimmin 0,01-0,05. Viskositeettitasoltaan polysakkaridi on yli 5 mPas (5 %, 60°C, i » · * · * Brookfield), edullisesti yli 100 mPas, edullisemmin yli 300 mPas ja edullisimmin yli 400 mPas.
**· · • * "25 Käytettäessä synteettisellä polymeerillä tai ionisilla monomeereilla stabiloitua polymeeridispersiota • » " t ^ on edullista käyttää polysakkaridina kationista tärkkelystä, jossa kationisten ryhmien ♦ · *·'··, substituutioaste on 0-2, edullisesti 0,02-1, edullisemmin 0,03-0,7, vielä edullisemmin 0,05 ja • · edullisimmin 0,1-0,4. Polysakkaridin viskositeettitaso on edullisesti yli 5 mPas (5 %, 60°C, .*··. Brookfield), edullisemmin 50-2000 mPas ja edullisimmin 100-500 mPas.
• · ··· ,*8Q * ♦ ·♦* * ^. Polymeeridispersio ja polysakkaridi voidaan lisätä erikseen, mutta edullisesti lisäys suoritetaan • · paperikoneella samanaikaisesti joko valmiina seoksena tai samasta annostelupaikasta.
2 « *·* Polysakkaridin määrä voidaan jakaa myös osiin, jolloin osa siitä lisätään polymeeridispersion • » · *· *j kanssa samanaikaisesti. Samanaikaisella lisäysmenetelmällä voidaan varmistaa polymeeridispersion (•»M • % 4 117677 * ja polysakkaridin sekoittuminen toisiinsa ja tasalaatuisen paperin muodostuminen. Lisäksi samanaikainen annostus tehostaa polymeeridispersion vaikutusta, jolloin myös paperin sileysominaisuudet paranevat.
5 Keksintöä selvitetään yksityiskohtaisemmin seuraavien esimerkkien avulla.
Esimerkki 1.
10 Paperin (50 g/m2) valmistuksessa käytettiin 100 % peroksidivalkaistua kuumahierrettä (TMP) jauhatukseltaan n. 70 °SR. Lisäksi käytettiin 10 % kokonaismassakoostumuksesta täyteaineena anionista kalsiumkarbonaattia. Kaikissa koepisteissä lisättiin massasulppuun 0,2 % kationista tärkkelystä, jonka kationisuusaste DS oli 0,2. Koepisteissä 1,2, 5 ja 6 lisättiin massasulppuun myös 0,2 tai 0,4 % kokonaismassakoostumuksesta tärkkelystä, jonka kationisuusaste oli 0,035.
15 Retentioaineina käytettiin 0,02 % Percol 162 :ta ja 0,17 % Hydrocol O.ta. Polymeeridispersiona käytettiin styreeni-akryylinitriili-butyyliakrylaatin kopolymeeria, jossa oli käytetty dispersion stabilisaattorina 20 % dispersion kuiva-aineesta kationista tärkkelystä, jossa kationisten ryhmien substituutioaste on 0,2. Polymeeridispersio lisättiin samanaikaisesti massatärkkelysten kanssa seoksena. Kaikkien kemikaalien annostus on laskettu kuiva-aineena massakoostumuksen 20 kokonaiskuiva-aineesta. Paperi kalanteroitiin vastaamaan konekalanterointia (MF).
Koe- Polymeeri- Tärkkelyksen Geom. Geom. Scott Bond Bendtsen piste dispersion (DS 0,035) vetolujuus- Jäykkyys- J/m2 huokoisuus * I määrä määrä indeksi indeksi ml/min % % Nm/g Nm/g • * * * ___________ .*··*·. _J___02*__3073__4,070__268__118 2 0,4* 32,63 4,829 306 117 * * • · ·_____ 3 0,4 ~ 31,92 4,360 220 93 4 __08___35,77__4,663__230__107 O 5 0,4 0,2* ' 32,07 ~ 4,002 313 102 ,·**· 6 0,8 0,2* 33,00 4,014 376 97 * * * »·*·· /26, Koetuloksista voidaan päätellä, että polymeeridispersiota käyttämällä voidaan valmistaa • · * * * .* , joustavampaa paperia parantaen kuitenkin paperin lujuutta tärkkelyksen tavoin. Erityisesti • * i • · · * * käyttämällä tärkkelyksen ja polymeeridispersion sekoitusta saavutetaan alhaisin paperin jäykkyys, • * 5 117677 joka on edullista syväpainatuksessa, ja korkein palstautumislujuus, joka on edullista offset-painatuksessa. Polymeeridispersion käyttö vaikuttaa lisäksi edullisesti paperin huokoisuusominaisuuksiin, mikä on erittäin edullista paperia päällystettäessä. Tiiviimpi paperi estää ·- päällystyspastan tunkeutumisen pohjapaperiin, jolloin paperin päällystysominaisuudet paranevat.
5
Vastaavaa voidaan päätellä myös seuraavasta esimerkistä 2, jossa polymeeridispersio on edellisestä esimerkistä poiketen stabiloitu synteettisellä polymeerillä. Koetuloksista voidaan havaita, että polymeeridispersiota käytettäessä huokoisuus ja paperin karheus pienenevät samoin kuin paperin jäykkyys. Polymeeridispersion käyttö vaikuttaa edullisesti myös paperin palstautumis- ja 10 vetolujuusominaisuuksiin.
Esimerkki 2.
Paperin (50 g/m2) valmistuksessa käytettiin 100 % peroksidivalkaistua kuumahierrettä (TMP) 15 jauhatukseltaan n. 70 °SR. Lisäksi käytettiin 0,2 % tai 0,4 % massatärkkelystä kationisuusasteeltaan DS 0,20 sekä retentioaineina 0,02 % Percol 162:ta ja 0,17 % Hydrocol 0:ta. Polymeeridispersiona käytettiin styreeni-akryylinitriili-butyyliakrylaatti-trimetyyliammoniumpropyylimetakryyliamidi-kloridin kopolymeeria, jonka stabilisaattorina oli käytetty synteettistä rasva-alkoholietoksisylaattia. Polymeeridispersio lisättiin kationisen massatärkkelyksen kanssa seoksena. Paperi kalanteroitiin 20 vastaamaan konekalanterointia (MF).
Polymeeri- Massa- Geom. Scott Bond Bendtsen Bendtsen Jäykkyys- :*·*: dispersion tärkkelyksen Vetolujuus- huokoisuus karheus indeksi määrä määrä indeksi Ml/min ml/min ···· % % Nm/g J/m2 Nm/g »·« “ - " v 1 - - g • * • ♦ .**·*·. 0,4 ~ 0,2 31,86 211 223 303 4,226 o,8__0,2__32,72__220__183__253 3,948 0,8__0i4__33,04__221__279__290 4,263 __0,4 29,32__188 299 315 4,295 ί ί Esimerkki 3.
··· * · · Σ..?δ *:··: Paperin (60 g/m2) valmistuksessa käytettiin 70 % ditioniittivalkaistua kuumahierrettä (TMP) ja 30 % mäntysulfaattiselluloosaa jauhatukseltaan n. 70 °SR. Lisäksi käytettiin 30 % kokonaismassa- • ♦ · .** j koostumuksesta täyteaineena anionista kaoliinia, 0,5 tai 1,0 % massatärkkelystä kationisuus-• · · • ♦ asteeltaan DS 0,035 (Raisamyl 135), sekä retentioaineena 0,02% Percol 162:ta.
6 117677 *
Polymeeridispersiona käytettiin styreeni-akryylinitriili-butyyliakrylaatin kopolymeeria, jossa oli käytetty dispersion stabilisaattorina 35 % dispersion kuiva-aineesta kationista tärkkelystä, jossa kationisten ryhmien substituutioaste on 0,2. Kaikkien kemikaalien annostus on laskettu kuiva-aineena massakoostumuksen kokonaiskuiva-aineesta. Paperi kalanteroitiin vastaamaan 5 superkalanterointia (SC), ja siitä mitattiin huokoisuutta, sileyttä ja pintalujuutta ilmaisevat suureet seuraavan taulukon mukaisin tuloksin.
Massa- Polymeeri- PPS10 PPS10 Scott Bond tärkkelyksen dispersion huokoisuus sileys J/m2 määrä määrä kPam2 kPam2 %__%_____.
0,5 ~ 0,1690 ~~ 1,15 180 ~ 1.0 ___0,1710 1,18__263 1.0 __0j3__0,1080__U3__397 0,5 0,6 0,0090 1,11 271 10 Tuloksista voidaan päätellä polymeeridispersion parantavan oleellisesti paperin huokoisuutta ja sileyttä, ominaisuuksia, jotka ovat edullisia syväpainomenetelmällä painettaessa.
Korkealla massatärkkelysmäärällä (10 kg/tonni) tässä esimerkissä pyrittiin saavuttamaan paperille kyseisellä massatärkkelyksellä saavutettavissa oleva maksimaalinen palstautumislujuus.
15 Polymeeridispersion lisäyksellä voitiin palstautumislujuutta edelleen parantaa, jolloin aikaisemman lujuustason saavuttamiseksi voitiin vähentää käytettävän tärkkelyksen määrää lisäämällä massasulppuun polymeeridispersiota. Tällöin paperi soveltuu myös syväpainotekniikalla * Φ · painettavaksi.
• · · • · · « * · ··· .**30 *♦* .***· Esimerkki 4.
• · · ...
·♦· • · • * • · ·
Paperin (40 g/mz) valmistuksessa käytettiin 100 % peroksidivalkaistua kuumahierrettä (TMP).
: ( ! Lisäksi käytettiin 10 % kokonaismassakoostumuksesta täyteaineena anionista kalsiumkarbonaattia, *·123 0,05 % massatärkkelystä kationisuusasteeltaan DS 0,35 sekä retentioaineina 0,04 % Percol 162:ta ja ... ·: 0,15% Hydrocol O :ta. Polymeeridispersiona käytettiin styreeni-akryylinitriili-butyyliakrylaatin • * *' ϊ kopolymeeria, j ossa oli käytetty dispersion stabilisaattorina 3 5 % dispersion kuiva-aineesta • · * .·* : kationista tärkkelystä, jossa kationisten ryhmien substituutioaste on 0,2. Kaikkien kemikaalien ·· • · annostus on laskettu kuiva-aineena massakoostumuksen kokonaiskuiva-aineesta. Paperi • · 7 117677 kalanteroitiin vastaamaan konekalanterointia (MF). Painatuskokeet suoritettiin käyttämällä Priifbau-laboratoriolaitteistolla.
;
S
Polymeeri- Värimäärä Värimäärä Densiteetti Densiteetti Geom.
dispersion g/m2 g/m2 värimäärässä värimäärässä Vetolujuus- määrä densiteetissä densiteetissä 0,8 g/m2 1,0 g/m2 indeksi %__0^8__10____ 0 0,94 ~ 1,37 0,73 ~Ö,82 11,16 0,1__0j88__U6__076__087__11,33 0,3 0,86 1,3 0,77 0,88 12,74 5
Taulukon koetulosten perusteella on pääteltävissä, että polymeeridispersiota lisättäessä saavutetaan tietyn densiteettitason painojälki pienemmällä värimäärällä ja vastaavasti samalla värimäärällä parempi painojälki kuin jos paperi valmistetaan ilman polymeeridispersion lisäystä.
Polymeeridispersiota käytettäessä saavutettiin paperille myös paremmat vetolujuusarvot, jotka 10 osaltaan ovat eduksi painatukseen käytettävälle paperille.
Painetun pinnan kiilto
Polymeeri- Kiilto %, Kiilto %, Kiilto %, dispersion kun väriä kun kun määrä 1,0 g/m2 väriä väriä _%___1,5 g/m2 2,0 g/m2 0 ~14,7 16,2 18,5 V.: _01__16,7 17,8 19,8 ··· 0,3 16,2 18,7 22 ·1·· 1 -- " 1 ...15 f 1 • · ··· ··· 4 1, #.' Painetun pinnan kiilto on polymeeridispersiota massaliimauksen yhteydessä käytettäessä 1 1 kauttaaltaan parempi kuin mitä aikaansaadaan pelkästään massatärkkelyksellä massaliimatulla ·· paperilla.
20 ··· • · 1 * 1 1 • · * « • 1 · • 1 1 · 1 • · • · • 1 · • 1 • 1 · • ·« • · i ····1 • 1 β 117677
Ao. kuvassa on esimerkin 4 kuvatulla tavalla valmistetuista papereista mitattu veden imeytymistä paperiin ajan funktiona. Määritys tehtiin DPM (Dynamic Penetration Measurement) -laitteistolla. Siitä voidaan päätellä polymeeridispersion hidastavan veden imeytymisnopeutta, mikä on edullista 5 sekä paperia painettaessa että päällystettäessä. Oheisen paperinominaisuuden edullisuutta painomenetelmissä on kuvattu ipw 5/99 -lehden artikkelissa Future Demands on Printing Paper sivuilla 72-74.
20 f ^ ^ 10 " o -I—I—I-1-1-—I-1-1—I-1-I-1—H-1-1—1 |-1-1-1-1 0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 2 [see] 10 • · 4 « · 4 4 1 • · ··· *.···· • · · 1 «·· : t5 ·· 1 .
aa# « · • 4 ·· · 4 4 1 • · • · 1 ·1· *••210 »·# • 1 • · ··♦ a · · • a Φ · ·.
mm 1 J.5 * m mmm m 1 • # a1·· • « a ♦ 1 • 1 1 a··#1 m m
Claims (11)
- 9 117677
- 1. Menetelmä kalanteroidun, etenkin superkalanteroidun, osin ligniinipitoisesta kuidusta valmistetun paperin ja kartongin painatuskelpoisuuden parantamiseksi tunnettu siitä, että 5- massasulppuun lisätään paperin tai kartongin valmistuksen yhteydessä polysakkaridia, sekä lisäksi hydrofoboivasti vaikuttavana aineena dispersiomuotoista polymeeriä, jonka valmistuksessa on käytetty hydrofobisia monomeereja.
- 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ainakin osa polysakkaridista 1Ö lisätään samanaikaisesti hydrofobisen polymeeridispersion kanssa joko sekoituksena tai samasta annostelupaikasta.
- 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polymeeridispersion valmistuksessa on käytetty styreeniä, butadieenia, vinyyliasetaattia, akryylinitriiliä ja/tai 15 akrylaatteja, edullisesti styreeniä, butadieenia ja/tai akrylaatteja.
- 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetyn polymeeridispersion valmistuksessa on käytetty kationisia, nonionisia ja/tai anionisia polymeerejä ja/tai monomeereja. 20
- 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytetyn polymeeridispersion • · • · *·’.‘valmistuksessa on käytetty kationista, nonionista ja/tai anionista polysakkaridia. « « · · ·«·« • · * * * *6v‘Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polymeeridispersion valmis-* * 25 *;;|*tuksessa on käytetty ainakin yhtä vinyylistä monomeeria. • · * · • · · • · · • · • · ?.* Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polymeeri- , dispersiota käytetään 0,5-20 kg/paperitonni dispersion kuiva-aineen mukaan laskettuna • · ... kokonaismassakoostumuksen kuiva-aineesta.
- 30 V • · • * · *$!: Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paperin • · *;·’valmistamiseen käytetään kuitukoostumusta, joka muodostuu puupitoisesta, kemiallisesti käsitellystä kuidusta tai kierrätyskuidusta tai em. kuitutyyppien sekoituksesta. • · i * · • · · • « 10 1 1 7677
- 9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paperin valmistuksessa käytetään täyteainetta yli 5% kuiva-aineena laskettuna kokonaismassa-koostumuksen kuiva-aineesta.
- 10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paperin valmistuksessa käytetään täyteainetta yli 10 % kuiva-aineena laskettuna kokonaismassa-koostumuksen kuiva-aineesta.
- 11. Kalanteroimalla tai vastaavalla tavalla käsitellyn paperin, joka sisältää polysakkaridia sekä 10 polymeeridispersiota, jonka valmistuksessa on käytetty hydrofobisia monomeereja, käyttö syväpainatuksessa. • · * · • * · • · * • · * # • * # * · · • · ·*· • · · • · • · • · · • · * • · • · • * · ··· * · • · * · * • · · · · * * * * * • # • ' ' ' ' • · • · · * · * • · «·· * * • · • · · *:**: 1 • · • · * • · · • · 11 1 1 7677
Priority Applications (16)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20000048A FI117677B (fi) | 2000-01-10 | 2000-01-11 | Menetelmä paperin painatus- ja päällystyskelpoisuuden parantamiseksi |
EP01901234A EP1252391B1 (en) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | Method for improving printability and coatability of paper and board |
RU2002121497/12A RU2266995C2 (ru) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | Способ улучшения печатных свойств и покрываемости бумаги и картона |
KR1020027008932A KR20020071014A (ko) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | 종이와 판지의 인쇄성 및 코팅성을 향상시키는 방법 |
AT01901234T ATE447641T1 (de) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | Verfahren zur verbesserung drückfähigkeit und streichfähigkeit von papier und karton |
PT01901234T PT1252391E (pt) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | Método para melhorar a imprimibilidade e a revestibilidade de papel e cartão |
AU2001226844A AU2001226844A1 (en) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | Method for improving printability and coatability of paper and board |
JP2001551891A JP2003519732A (ja) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | 紙及び板紙の印刷性及び塗工性を改善する方法 |
PCT/FI2001/000022 WO2001051708A1 (en) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | Method for improving printability and coatability of paper and board |
CA2395704A CA2395704C (en) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | Method for improving printability and coatability of paper and board |
CN01805145A CN1401034A (zh) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | 改进纸和纸板的适印性和适涂性的方法 |
DE60140347T DE60140347D1 (de) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | Verfahren zur verbesserung drückfähigkeit und streichfähigkeit von papier und karton |
ES01901234T ES2333298T3 (es) | 2000-01-11 | 2001-01-11 | Metodo para mejorar la capacidad de impresion y la capacidad de revestimiento de papel carton. |
NO20023331A NO20023331D0 (no) | 2000-01-11 | 2002-07-10 | Fremgangsmåte for å forbedre trykkbarhet og beleggbarhet av papir og kartong |
US10/192,514 US20030106659A1 (en) | 2000-01-11 | 2002-07-11 | Method for improving printability and coatabililty of paper and board |
US10/835,387 US20040226675A1 (en) | 2000-01-11 | 2004-04-30 | Method for improving printability and coatability of paper and board |
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20000044A FI20000044A0 (fi) | 2000-01-10 | 2000-01-10 | Menetelmä paperin painatus- ja päällystyskelpoisuuden parantamiseksi |
FI20000044 | 2000-01-10 | ||
FI20000048 | 2000-01-11 | ||
FI20000048A FI117677B (fi) | 2000-01-10 | 2000-01-11 | Menetelmä paperin painatus- ja päällystyskelpoisuuden parantamiseksi |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20000048A0 FI20000048A0 (fi) | 2000-01-11 |
FI20000048A FI20000048A (fi) | 2001-07-12 |
FI117677B true FI117677B (fi) | 2007-01-15 |
Family
ID=26160923
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20000048A FI117677B (fi) | 2000-01-10 | 2000-01-11 | Menetelmä paperin painatus- ja päällystyskelpoisuuden parantamiseksi |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI117677B (fi) |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI118756B (fi) | 2004-04-02 | 2008-03-14 | Nirafon Oy | Menetelmä kaasupainepulssien tuottamiseksi hiukkaskasautumien puhdistuslaitteistossa ja hiukkaskasautumien puhdistuslaitteisto |
-
2000
- 2000-01-11 FI FI20000048A patent/FI117677B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20000048A0 (fi) | 2000-01-11 |
FI20000048A (fi) | 2001-07-12 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US7211608B2 (en) | Method for pretreatment of filler, modified filler with a hydrophobic polymer and use of the hydrophobic polymer | |
FI114724B (fi) | Menetelmä paperin valmistamiseksi | |
Lee et al. | Surface sizing with cationic starch: Its effect on paper quality and papermaking process | |
CN1703555B (zh) | 具有改进的挺度和松厚度的纸张及其制备方法 | |
CA2667432C (en) | A process for improving paper strength | |
EP3087223A1 (en) | Method for improving sizing efficiency of asa emulsion emulsified by a polymer emulsifier | |
BR112016011477B1 (pt) | Método para aumentar a resistência de papel | |
EP3449057B1 (en) | Methods and compositions for enhancing sizing in papermaking process | |
RU2266995C2 (ru) | Способ улучшения печатных свойств и покрываемости бумаги и картона | |
US6126783A (en) | Surface modified fillers for sizing paper | |
US10914038B2 (en) | Paper strength improving polymer composition and additive system, use thereof, and manufacture of paper products | |
JP3067332B2 (ja) | オフセット用中質塗工紙 | |
FI117677B (fi) | Menetelmä paperin painatus- ja päällystyskelpoisuuden parantamiseksi | |
US20040226675A1 (en) | Method for improving printability and coatability of paper and board | |
EP1546460A1 (en) | Papermaking furnish comprising solventless cationic polymer retention aid combined with phenolic resin and polyethylene oxide | |
US3250666A (en) | Method of forming cellulosic paper containing rosin and polyethylene | |
Schmidt‐Thümmes et al. | Applications in the paper industry | |
BR112020025313B1 (pt) | Método para produção de trama fibrosa multicamadas e trama fibrosa multicamadas | |
WO2024206616A1 (en) | Dual emulsification of alkenyl succinic anhydride to improve sizing performance and stability |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: CIBA SPECIALTY CHEMICALS HOLDING, INC. Free format text: CIBA SPECIALTY CHEMICALS HOLDING, INC. |
|
FG | Patent granted |
Ref document number: 117677 Country of ref document: FI |
|
MM | Patent lapsed |