FI117498B - Modulaarinen tarttuja - Google Patents

Modulaarinen tarttuja Download PDF

Info

Publication number
FI117498B
FI117498B FI20040957A FI20040957A FI117498B FI 117498 B FI117498 B FI 117498B FI 20040957 A FI20040957 A FI 20040957A FI 20040957 A FI20040957 A FI 20040957A FI 117498 B FI117498 B FI 117498B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
gripper
groove
gripper according
body part
adapter
Prior art date
Application number
FI20040957A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20040957A (fi
FI20040957A0 (fi
Inventor
Pertti Aeikaes
Original Assignee
It Line Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by It Line Oy filed Critical It Line Oy
Priority to FI20040957A priority Critical patent/FI117498B/fi
Publication of FI20040957A0 publication Critical patent/FI20040957A0/fi
Priority to EP05106237A priority patent/EP1615489A3/en
Publication of FI20040957A publication Critical patent/FI20040957A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI117498B publication Critical patent/FI117498B/fi

Links

Landscapes

  • Manipulator (AREA)

Description

1 1 7498 l ,; “
Modulaarinen tarttuja TEKNIIKAN ALA
Esillä olevan keksinnön kohteena on itsenäisten patenttivaatimuksien johdanto-osien 5 mukainen tarttuja ja menetelmä.
KEKSINNÖN TAUSTA I
i .
Automaatiolaitteissa käytetään piirilevyjen tai sen tapaisten levyjen käsittelyyn erilaisia tarttujia. Tarttujia käytetään esimerkiksi piirilevyjen kuljetukseen, ladontaan ja testausvaiheiden suorittamiseen tuotantoprosessien aikana. Tarttujan fyysinen koko 10 ja tartuntatapa vaihtelee piirilevyn koon ja rakenteen mukaan, minkä takia tarttuja on yleensä tuotekohtainen. Tällainen tarttuja pitää suunnitella ja valmistaa kullekin tuotteelle erikseen.
Tuotteelle suunnitellun tarttujan muuttaminen jälkikäteen toista tuotetta varten on hankalaa, koska tarttujan mekaaninen rakenne ei ole yleensä suunniteltu uudelleen 15 käytettäväksi. Lisäksi tarttujan rakenteiden kierrätettävyys on huono, koska yleensä ainoastaan tarttujaan kiinnitettävät toimilaitteet voidaan käyttää uudelleen. Tarttujat ovat rakenteeltaan yleensä sellaisia, että niiden säätö erikokoisten tai erimuotoisten ·*·.. tartuttavien tuotteiden suhteen on hankalaa tai säätömahdollisuutta ei ole. Tämän * : takia tarttujia joudutaan vaihtamaan tuotantoprosessien aikana tuote-erien muuttues- *·· ♦ L.
20 sa.
* * * ··· *...: Patenttijulkaisussa FI 105315 B on kuvattu eräs tyypillinen servomoottorilla ohjattu tarttuja. Moottorilla varustettujen säädettävien tarttujien haittana on niiden suuri • · · !.„·* komponenttimäärä ja monimutkaisuus, jolloin tarttujista tulee kalliita. Lisäksi tarttu jien käyttöä rajoittaa moottoriohjaukselle asetetut vaatimukset, esimerkiksi mootto-25 rin ohjaustapa, minkä vuoksi moottorilla ohjatun tarttujan käyttö on yleensä sidottu • · * · .··*. käytettävään toimilaitteeseen.
• * · * * j *.. Patenttijulkaisussa US 5,680,936 on kuvattu eräs toinen tyypillinen tarttuja. Julkai- :***: sussa esitetty tarttuja on huonosti muutettavissa eri kokoisia tuotteita varten. Tällais- · · ten tarttujien haittana on tuotekohtaisuuden lisäksi se, että niistä puuttuu liitäntävä-30 lineet. Näin ollen tarttujia ei voida asentaa muihin käytettäviin toimilaitteisiin, kuten • · • * ··· " 2 117498 robottisoluihin. Siksi tällaiset tarttiijat ovat ratkaisultaan paitsi kalliita myös epätyydyttäviä.
' · . : JS
KEKSINNÖN YHTEENVETO
Esillä olevan keksinnön tavoitteena on ratkaista edellä mainittuja ongelmia, ja tarjo-5 ta käyttöön rakenteeltaan modulaarinen tarttuja, jota voidaan käyttää erilaisiin tuotteisiin, kuten piirilevyihin tai sen tapaisiin osiin, tarttumiseksi.
Keksinnön mukaisten tavoitteiden saavuttamiseksi on keksinnön mukainen tarttuja tunnettu siitä, mitä on määritelty jäljempänä esitettyjen itsenäisten patenttivaatimuksien tunnusmerkkiosissa. Keksinnön eräitä edullisia suoritusmuotoja on esitetty 10 epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
Tyypillinen keksinnön kohteena oleva tarttuja, piirilevyjen tai sen tapaisten levyjen käsittelemiseksi, käsittää liitäntäadapterin tarttujan kiinnittämiseksi toimilaitteeseen, runko-osan, vähintään yhden liitäntäosan ja vähintään yhden tartuntaelimen. Toimilaite voi olla esimerkiksi robotti. Tarttujalle on tunnusomaista se, että runko-osa kä-15 sittää lisäksi vähintään yhden runko-osan yhdestä päästä sen toiseen vastakkaiseen - päähän ulottuvan ensimmäisen uran liitäntäadapterin ohjaamiseksi runko-osan päiden välillä ja sen paikoilleen kiinnittämiseksi, ja vähintään yhden ensimmäisen uran kanssa yhdensuuntaisen toisen uran, vähintään yhden liitäntäosan ja siihen jäijeste-tyn vähintään yhden tartuntaelimen ohjaamiseksi runko-osan päiden välillä ja vähin- * * 20 tään yhden liitäntäosan paikoilleen kiinnittämiseksi. Tartuntaelimillä tarkoitetaan • * * *;;/ esimerkiksi sylintereitä, sähköisiä lineaaritoimilaitteita tai alipaine-elimiä, joita käy- • * * * tetään tuotteeseen, esimerkiksi piirilevyyn, tarttumiseksi. Liitäntäosien avulla tartun- *...: taelimet kiinnitetään runko-osaan.
* · · * · · * .*··. Tyypillisen keksinnön mukaisen tarttujan runko-osaan jäljestettyjä uria käytetään 25 liitäntäosien ja liitäntäadapterin liikuttamiseksi runko-osassa. Koska urat ulottuvat runko-osan yhdestä päästä sen toiseen päähän, runko-osaan voidaan lisätä liitäntä-osia ilman että muita runko-osassa kiinni olevia liitäntäosia tarvitsee poistaa. Tyypil- • * **;·* lisesti runko-osan yli ulottuvat urat on jäljestetty siten, että ne alkavat runko-osan j *.. yhdestä päästä ja loppuvat runko-osan toiseen vastakkaiseen päähän. Jos runko-osa 30 on muodoltaan pitkänomainen, sen urat kulkevat tyypillisesti runko-osan pituus- * f * suuntaan. Nämä urat mahdollistavat sen, että tarttujan runko-osaan kiinnitettävien liitäntäosien ja liitäntäadapterin säädettävyys on mahdollisimman suuri urien suun- • · *···* nassa. Ensimmäisiä uria voi olla esimerkiksi 1, 2, 3, 4, 5 tai 6. Toisia uria voi olla : 3 117498 esimerkiksi 1, 2, 3, 4, 5 tai 6. Ensimmäisiä ja toisia uria voi olla sama määrä tai eri määrä.
Tyypillisen keksinnön mukaisen tarttujan liitäntäosiin voidaan kiinnittää tartunta-elimiä siten, että yhdellä tarttujalla voidaan tarttua erilaisiin tuotteisiin myös saman-5 aikaisesti. Tartuntaelimien välinen etäisyyden säätö on mahdollista runko-osan urien suunnassa, mikä parantaa tarttujan käytettävyyttä. Tartuttavan tuotteen mitoituksen muuttuessa tarttujassa käytettyjä tartuntaelimiä ei tyypillisesti tarvitse vaihtaa vaan riittää elimien välisen etäisyyden uudelleensäätö. Näin ollen keksinnön merkittävimpänä etuna on se, että sen avulla aikaansaadaan rakenteeltaan yksinkertainen ja 10 modulaarinen tarttuja, joka on muunneltavissa käyttötarkoituksen mukaan.
Keksinnön kohteena on edelleen menetelmä tarttujan, jolla on tarkoitus tarttua piiri-levyihin tai sen tapaisiin levyihin, liitäntäosan kiinnittämiseksi tarttujan runko-osaan, jossa menetelmässä sijoitetaan liitäntäosa haluttuun kohtaan runko-osaa ja kiinnitetään liitäntäosa runko-osaan kiinnitysvälineillä.
15 Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan vähintään yksi ensimmäinen ura sijaitsee runko-osan vähintään yhden toisen uran suhteen runko-osan vastakkaisella puolella.
Näin ollen tarttujan liitäntäadapteri voidaan järjestää kiinnitettäväksi runko-osan suhteen vastakkaiselle puolelle kuin liitäntäosat. Jos liitäntäadapteri jäljestetään runko-osan yläpuolelle, saadaan tartuttavan tuotteen tai kappaleen tartunta ja paino- 20 piste jäljestettyä suoraan liitäntäadapterin ja runko-osan alapuolelle. Tällä saavute- : .*. taan lisäksi se etu, että kuormitus saadaan jaettua tarttujan runko-osaan käyttäjän *···* valitsemalla tavalla.
• · · • · · * • « ·
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan liitäntäadapteri on järjestetty runko-osan ..*·* ensimmäiseen uraan siten, että liitäntäadapteri on järjestetty liikuteltavaksi ensim- 25 mäisessä urassa runko-osan yhdestä päästä sen toiseen vastakkaiseen päähän. Näin ollen liitäntäosan paikkaa voidaan muuttaa runko-osan ensimmäisen uran päiden välillä.
♦ ··· • · · • · *···* Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan tarttuja käsittää vähintään yhden liitäntä- osan, joka on jäljestetty runko-osan toiseen uraan siten, että liitäntäosa on järjestetty ·***; 30 liikuteltavaksi toisessa urassa runko-osan yhdestä päästä sen toiseen vastakkaiseen ·»· päähän. Näin ollen liitäntäosan paikkaa voidaan muuttaa runko-osan toisen uran • · · , ·'- päiden välillä. Liitäntäosan tarkka sijainti runko-osassa määrätään liikuttamalla lii- • · *···* täntäosaa toisen uran suunnassa haluttuun kohtaan.
117498 4
Keksinnön erään suoritusmuodon mukaan tarttuja käsittää vähintään kaksi liitäntä-osaa, jotka on jäljestetty runko-osan samaan toiseen uraan siten, että liitäntäosat on jäljestetty liikuteltavaksi samassa toisessa urassa toisistaan riippumatta. Jos liitän tä-osia on useampia, esimerkiksi kolme tai neljä, ne jäljestetään liikuteltavasti samaan 5 toiseen uraan peräkkäin. Liitäntäosia voidaan tällöin liikuttaa urassa tarkasti haluttuihin kohtiin runko-osan päätyjen ja/tai runko-osaan jäljestettyjen liitäntäosien välillä. Liitäntäosat voidaan kiinnittää runko-osaan kiinnitysvälineillä. Tämän vuoksi liitäntäosien väliset etäisyydet voivat vaihdella runko-osassa tarttujan käyttötarpeen mukaan.
10 Keksinnön muita suoritusmuotoja on kuvattu oheisten epäitsenäisten patenttivaatimuksien tunnusmerkkiosissa.
KUVIOIDEN LYHYT KUVAUS
Keksintöä selostetaan lähemmin seuraavassa viitaten oheisiin kuvioihin, joissa kuvio IA esittää esimerkinomaisesti erästä keksinnön 1. suoritusmuodon mukaista 15 tarttujan kokoonpanokuvaa, kuvio 1B esittää esimerkinomaisesti samaa keksinnön 1. suoritusmuodon mukaista tarttujan kokoonpanokuvaa eri suunnasta kuvattuna, ·*·,. kuvio 2 esittää esimerkinomaisesti erästä keksinnön 2. suoritusmuodon mukaista : .·. tarttujaa, ···* * · * • * * t t m *·* ' 20 kuvio 3 esittää esimerkinomaisesti erästä keksinnön 3. suoritusmuodon mukaista • · · tarttujaa, * . 1 • * * * • · · · f .···. kuvio 4 esittää esimerkinomaisesti samaa keksinnön 3. suoritusmuodon mukaista • · tarttujaa päästä katsottuna, kuvio 5 esittää esimerkinomaisesti samaa keksinnön 3. suoritusmuodon mukaista • · · 25 tarttujaa sivulta katsottuna sen tarttuessa piirilevyyn.
• ·
: KEKSINNÖN MUIDEN SUORITUSMUOTOJEN KUVAUS
··· • · • * ·
Kuvio IA esittää esimerkinomaisesti erästä keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon • · · *;!.* mukaista tarttujan kokoonpanokuvaa. Kuvio IB esittää esimerkinomaisesti samaa • · *···’ keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukaista tarttujan kokoonpanokuvaa. Ku- 5 Π 7498 vioissa IA ja IB tarttujan 10 runko-osana 1 käytetään esimerkinomaisesti pitkänomaista poikkileikkaukseltaan suorakulmion muotoista profiilia, joka voi olla _ esimerkiksi alumiinista valmistettu. Tyypillinen tarttujan runko-osa on pituudeltaan esimerkiksi 200 mm, leveydeltään 40 mm ja korkeudeltaan 20 mm. Tarttujan 10 5 runko-osa 1 käsittää kaksi ensimmäistä uraa 4, esitetty kuviossa IA, ja kaksi toista uraa 5, esitetty kuviossa IB, jotka urat 4, 5 ovat yhdensuuntaisia, ja leveydeltään esimerkiksi 5 mm, ulottuen runko-osan 1 yhdestä päästä sen toiseen päähän. Ensimmäinen ura 4 ja toinen ura 5 ovat muodoltaan sellaisia, että ne mahdollistavat liitäntäadapterin ja liitäntäosien kiinnittämisen ja liikuttamisen. Runko-osan 1 yh-10 destä päädystä tuodaan liitäntäadapteri 2 runko-osan 1 ensimmäisen uran 4 suuntaisesti. Liitäntäadapteriin on jäljestetty kiinnitysvälineet, esimerkiksi ruuvit 9 ja mut- ' terit 12, joilla liitäntäadapteri voidaan lukita tarkasti haluttuun kohtaan runko-osan ensimmäiseen uraan 4. Kiinnitysvälineet 9, 12 on mitoitettu runko-osan 1 uraan 4 sopiviksi siten, että liitäntäadapteria 2 voidaan liikuttaa urassa 4 runko-osan päiden 15 välillä kun kiinnitysvälineitä on löysätty. Ensimmäiseen uraan 4 jäljestetty kiinni-tysväline, tässä tapauksessa mutteri 12, on edullisesti muodoltaan sellainen, että se asettuu tarkasti uran sisäpintaa vasten.
Kuvioiden IA ja IB liitäntäosaan 3 on jäljestetty tartuntaelin 6, joka tässä tapauksessa on sylinteri. Sylinteri on kiinnitetty liitäntäosaan 3 sopivilla kiinnitysvälineillä, 20 esimerkiksi lieriösokalla (ei näytetty kuvioissa). Liitäntäosa 3 ja siihen kiinnitetty .. sylinteri tuodaan runko-osaan 1 sen yhdestä päädystä toisen uran 5 suuntaisesti. Lii- • · ; . täntäosaan 3 on järjestetty kiinnitysvälineet 8, esimerkiksi ruuvit ja mutterit, joilla • · · ··· · liitäntäosa 3 voidaan lukita tarkasti haluttuun kohtaan runko-osan toiseen uraan 5.
• · · • * · *·* * Kiinnitysvälineet 8 on mitoitettu runko-osan 1 uraan 5 sopiviksi siten, että liitäntä- * * " 25 osaa 3 voi liikuttaa urassa 5 runko-osan päiden välillä, kun kiinnitysvälineitä on löy- » sätty. Toiseen uraan 5 jäljestetty kiinnitysväline, tässä tapauksessa mutteri 8, on edullisesti muodoltaan sellainen, että se asettuu tarkasti uran sisäpintaa vasten.
. . Kuvio 2 esittää esimerkinomaisesti erästä keksinnön toisen suoritusmuodon mukais- .
• · · ta tarttujaa. Kuvion 2 mukainen tarttuja 10 voi olla joiltain osin samanlainen kuin t · *···* 30 kuvioissa IA ja IB esitetty tarttuja. Kuvion 2 mukainen tarttuja 10 käsittää runko- ; osan 1, jossa olevaan kahteen ensimmäiseen uraan on nuolien suuntaan runko-osan ··· ;***: päiden välillä liikuteltavasti jäljestetty liitäntäadapteri 2, jonka liitäntärajapinta ro- $ * · bottiyksikköä tai vastaavaa toimilaitetta varten on esimerkiksi SMC Pneumatics Inc.
• * \ " yhtiön valmistamia MA310 tai MA210 pikavaihtoyksiköitä. Liitäntäadapteri voi olla f • · f .... '* " 35 myös muunlainen pikavaihtoyksikkö toimilaitteeseen kytkemistä varten. Tarttujan ' Λ 117498 6 , 10 runko-osassa 1 olevaan kahteen toiseen uraan on lisäksi nuolien suuntaan runko-osan päiden välillä liikuteltavasti jäljestetty liitäntäosia 3. Edelleen, liitäntäosiin on jäljestetty tartuntaelimiä 6, jotka ovat tässä tapauksessa sylintereitä. Kuviossa 2 runko-osan 1 liitäntäosaan on jäljestetty lisäksi kohdistinelimien kiinnitysosa 13, jonka 5 molempiin päihin on järjestetty kohdistinelimet 14 tuotteen mekaanista kohdistusta varten. Kuviossa 2 runko-osan 1 ensimmäiset urat sijaitsevat runko-osan toisten urien suhteen runko-osan vastakkaisella puolella ja vastakkain.
Kuvio 3 esittää esimerkinomaisesti erästä keksinnön kolmannen suoritusmuodon mukaista tarttujaa. Kuvion 3 mukainen tarttuja 10 voi olla joiltain osin samanlainen 10 kuin kuvioissa IA, IB ja 2 esitetty tarttuja. Runko-osan 1 yläpinnalle on jäljestetty f kaksi ensimmäistä uraa 4 runko-osan pituussuuntaan. Runko-osan 1 alapinnalle on jäljestetty kaksi ensimmäisen uran kanssa yhdensuuntaista ja yhtä pitkää toista uraa 5 runko-osan pituussuuntaan, jotka urat ulottuvat runko-osan koko pituudelle. Runko-osan 1 yläpinnan ensimmäisiin uriin 4 on jäljestetty liitäntäadapteri. Liitäntä-15 adapteria voidaan liikuttaa runko-osassa kahden ensimmäisen uran 4 suuntaisesti, eli tässä tapauksessa runko-osan 1 pituussuuntaan. Liitäntäadapteri on kiinnitetty ensimmäiseen uraan 4 sopivilla ruuveilla ja muttereilla. Liitäntäadapteri 2 voidaan lukita kiinteästi paikoilleen käyttäen lieriösokkaa 11, esitetty kuviossa IB, tai muuta ; kiinnitysmenetelmää.
20 Edelleen kuviossa 3, runko-osan 1 alapinnan kahteen toiseen uraan 5 on jäljestetty ·· • *·· liitäntäosia. Liitäntäosat on kiinnitetty toiseen uraan 5 sopivilla kiinnitysvälineillä, esimerkiksi ruuveilla ja muttereilla. Liitäntäosat voidaan lukita paikoilleen vaihtoeh-:T: toisesti käyttäen lieriösokkaa 7, esitetty kuviossa 1 A, jousisokkaa tai muuta kiinni- :***· tysmenetelmää (ei näytetty kuvioissa). Kuviossa 3 liitäntäosiin on jäljestetty tartun- 1 • * · ;···< 25 taelimiä. Tässä tapauksessa tartuntaeliminä käytetään sylintereitä, joihin on jäijestet- .···, ty tartuntakynsien kiinnitysosia 18, 19. Tartuntakynsien kiinnitysosat on kiinnitetty • · sylintereihin esimerkiksi kuusiokoloruuveilla 16. Edelleen tartuntakynsien kiinni- . . tysosiin on kiinnitetty tartuntakynsiä 20 sopivilla kiinnitysvälineillä, esimerkiksi • · · "1/ kuusiokoloruuvilla 17. Yhdessä tartuntakynsien kiinnitysosassa 18, 19 on kaksi tar- ί; • · ’··· 30 tuntakynttä 20. Kuviossa 3 on kuhunkin liitäntäosaan jäljestetty sylinterin välityksel- : lä kaksi tartuntakynnen kiinnitysosaa. Näin ollen yhteen liitäntäosaan on järjestetty ·***· neljä tartuntakynttä. Liitäntäosiin voidaan tartuntakynsien ja sylintereiden lisäksi ··· ,.· vaihtoehtoisesti irrotettavasti kiinnittää myös muita sähköisesti, pneumaattisesti tai ; ” mekaanisesti ohjattuja tartuntaelimiä, esimerkiksi sähköisiä lineaaritoimilaitteita ' • * *· *: 35 ja/tai alipaine-elimiä (ei näytetty kuvioissa). s 7 1 1 7498
Kuvio 4 esittää esimerkinomaisesti samaa keksinnön kolmannen suoritusmuodon mukaista tarttujaa päästä katsottuna. Tarttujan 10 liitäntäosaan on irrotettavasti kiin-nitysvälineillä, esimerkiksi ruuveilla ja muttereilla, jäljestetty kohdistinelimien kiin-nitysosa 13. Kohdistinelimen kiinnitysosaan 13 on irrotettavasti kiinnitysvälineillä 5 21, esimerkiksi kuusiokoloruuvilla, järjestetty kohdistinelin 14. Tässä tapauksessa kohdistinelimiä on kaksi, yksi molemmissa kohdistinelimien kiinnitysosan 13 päissä. Tarttuja 10 kohdistetaan piirilevyyn tai sen tapaisiin levyihin kohdistinehmillä 14. Kohdistinelimillä varmistetaan tarkoituksenmukainen mekaaninen tartunta tuotteeseen. Tarttujalla 10 käsiteltävään levyyn kuuluu kaksi vastakkaista reunaa, jotka 10 määrittävät tuotteen koon ja näin ollen kohdistinelimien 14 välisen etäisyyden toisistaan. Kohdistinelimien kiinnitysosa 13 mitoitetaan tuotteen koon mukaan. Jos tar-tuntaeliminä käytetään sähköisiä lineaaritoimilaitteita tai sylintereitä voidaan yleisesti käyttää tavanomaisia tartuntakynsiä 20, esimerkiksi kuviossa 4 esitetyn kaltaisia, Tartuntakynsien asento määräytyy tartuntakynsien kiinnitysosasta 18, 19, joka 15 on tarttujan ainoa tuotekohtaisesti suunniteltava osa. Tartuntakynsien 20 etäisyys toisistaan tartuntakynsien kiinnitysosassa määräytyy vastaavasti tarttujalla käsiteltävän levyn koosta. Käytettäessä alipainetartuntaa tarttujassa 10 ei välttämättä tarvita lainkaan tuotekohtaisia osia. ^
Kuvio 5 esittää esimerkinomaisesti samaa keksinnön kolmannen suoritusmuodon 20 mukaista tarttujaa. Kuviossa 5 esitetään tarttujan 10 säätäminen tuotteeseen 22 tart-tumista varten. Runko-osaan 1 jäljestettyjen liitäntäosien paikkaa voidaan säätää • · · · · · ί*.
; . liikuttamalla liitäntäosia runko-osan 1 toisessa urassa nuolien suuntaan, kuten on • * · näytetty kuviossa 5. Liitäntäosien paikkoja säädetään löysäämällä kiinnitysvälineet • · · ’ 8, esitetty kuviossa IA, ja liikuttamalla liitäntäosia tarkasti haluttuun kohtaan, jonka 25 jälkeen kiinnitysvälineet kiristetään. Lisäksi runko-osaan 1 on jäljestetty liitäntä-adapteri 2, jonka paikkaa voidaan säätää liikuttamalla liitäntäadapteria runko-osan 1 L.ri ensimmäisessä urassa nuolien suuntaan, kuten on näytetty kuviossa 5. Liitäntäadap- terin 2 paikkaa säädetään löysäämällä sen ruuvit 9, esitetty kuviossa IA, ja mutterit ♦ .*♦ 12, esitetty kuviossa IB, ja liikuttamalla liitäntäadapteria 2 tarkasti haluttuun koh- ··· · .···. 30 taan, jonka jälkeen ruuvit ja mutterit kiristetään. Tartuntakynsien välistä etäisyyttä *·] : on mahdollista hienosäätää löysäämällä kuusiokoloruuvit 17, esitetty kuviossa 3, ja *.t.: asettamalla tartuntakynsi tarkasti haluttuun kohtaan, jonka jälkeen ruuvit kiristetään.
• * · • * • * *♦· ,.* Kuviossa 5 esitetty tyypillinen tarttuja 10 käsittää neljä liitäntäosaa, jotka on sijoitet- • · " tu samaan toiseen uraan haluttuihin kohtiin runko-osaa peräkkäin. Liitäntäosiin on *· " 35 sylintereiden ja tartuntakynsien kiinnitysosien välityksellä kiinnitetty tartuntakynsiä. ί.
117498 8
Lisäksi yhteen liitäntäosaan on jäljestetty kohdistinelimiä. Tässä tapauksessa taittajalla voidaan käsitellä tuotetta 22, joka käsittää neljä erillistä piirilevyä tai vastaavaa levyä, jotka levyt voivat olla mitoiltaan erilaisia. Tuotteen tartunta voidaan tarvittaessa varmistaa antureilla (ei näytetty kuvioissa), esimerkiksi tartuntaelinten paikkaa 5 tai tuotteen 22 tunnistusta varten. Antureiden käyttö riippuu kuitenkin toimilaitteen (ei näytetty kuvioissa) ohjaustavasta, johon toimilaitteeseen tarttuja 10 on kiinnitetty. Kuviossa 5 esitetyn tyypillisen tarttujan 10 ohjausyksikkö on toimilaitteessa, johon tarttuja liitetään liitäntäadapterilla 2. Ohjausyksikkö (ei näytetty kuvioissa), voi olla esimerkiksi tietokone, joka ohjaa toimilaitetta. Tarttujan tartuntaelimiä, esimer-10 kiksi alipaine-elimiä, ohjataan tällöin ohjausyksikön kautta ja tartuntaelimet saavat käyttöenergiansa liitetystä toimilaitteesta.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksintö ei rajoitu juuri kuvattuihin ratkaisuihin vaan keksinnöllistä ajatusta voidaan soveltaa lukuisilla tavoilla patenttivaatimuksien asettamissa rajoissa. Esimerkiksi tarttujan runko-osaan järjestettyjen liitän-15 täosien määrää ei ole rajoitettu keksinnön puitteissa. Tarttujan runko-osan koko tai muoto voi vaihdella. Tartuntaelimien tartuntatapa voi olla tarttujan jokaisessa liitän- ζ täosassa erilainen, sähköinen lineaaritoimilaite, alipainetartunta, kohdistinelin, sylinteri tai vastaava. $ ·· ίί 9 0 • ·· 0 0 0 • « · ♦ * · ··* · «·» 0 9 0 ·*· • · ·· ··« ♦ 0000 009 0 9 0 0 99 0 9 0 m m 9 9 9 0 09 0 0 9 00 0 0 9 9 *·· ♦ • · · 9 0 9 900 ·*« • · • · * * • 9 0 0 9 90 9 9 9 0 9 0, 9 9 0 • 9

Claims (15)

117498
1. Tarttuja (10) piirilevyjen (22) käsittelemiseksi, joka tarttuja käsittää liitäntäadap-terin (2) tarttujan kiinnittämiseksi toimilaitteeseen, runko-osan (1), vähintään yhden liitäntäosan (3) ja vähintään yhden tartuntaelimen (6), tunnettu siitä, että runko-osa 5 (1) käsittää lisäksi vähintään yhden runko-osan yhdestä päästä sen toiseen vastak kaiseen päähän ulottuvan ensimmäisen uran (4) liitäntäadapterin (2) ohjaamiseksi runko-osan päiden välillä ja sen (2) paikoilleen kiinnittämiseksi, ja vähintään yhden ensimmäisen uran kanssa yhdensuuntaisen toisen uran (5) vähintään yhden liitäntäosan (3) ja siihen jäljestetyn vähintään yhden tartuntaelimen (6) ohjaamiseksi runko-10 osan päiden välillä ja vähintään yhden liitäntäosan (3) paikoilleen kiinnittämiseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että vähintään yksi ensimmäinen ura (4) sijaitsee runko-osan (1) vähintään yhden toisen uran (5) suhteen runko-osan vastakkaisella puolella.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että mainitut ensimmäi nen ura (4) ja toinen ura (5) on järjestetty vastakkain.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että liitäntäadapteri (2) on jäljestetty runko-osan (1) ensimmäiseen uraan (4) siten, että liitäntäadapteri on jäljestetty liikuteltavaksi ensimmäisessä urassa runko-osan yhdestä päästä sen toi-20 seen vastakkaiseen päähän. • · * * * *".* 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että se käsittää vähintään * · · *;[/ yhden liitäntäosan (3), joka on jäljestetty runko-osan (1) toiseen uraan (5) siten, että * * ' *···* liitäntäosa on järjestetty liikuteltavaksi toisessa urassa runko-osan yhdestä päästä sen toiseen vastakkaiseen päähän. j tti * · • · ·
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että se käsittää vähintään : ,·. kaksi liitäntäosaa (3), jotka on järjestetty runko-osan (1) samaan toiseen uraan (5) * · · [11/ siten, että liitäntäosat on järjestetty liikuteltavaksi samassa toisessa urassa toisistaan I *;·* riippumatta. . j, • · * • * ·
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että liitäntäosaan (3) on *·* 30 irrotettavasti jäljestetty kohdistinelimien kiinnitysosa (13), johon on irrotettavasti : ** järjestetty vähintään yksi kohdistinelin (14) tuotteeseen (22) tartuntaa ja kohdistusta f • · Σ/·| varten. 117498 ίο
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että liitantäosaan (3) on irrotettavasti jäljestetty kohdistinelimien kiinnitysosa (13), johon on irrotettavasti järjestetty vähintään kaksi kohdistinelintä (14) tuotteeseen (22) tartuntaa ja kohdis- i tusta varten.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että liitäntäosaan (3) on irrotettavasti järjestetty sähköisesti, mekaanisesti tai pneumaattisesti ohjattuja tartun-taelimiä (6). , ,
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että tarttuja (10) on varustettu antureilla tuotteeseen (22) tartunnan varmistamiseksi.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että runko-osa (1) on pitkänomainen ja poikkileikkaukseltaan pääasiallisesti suorakulmion muotoinen.
12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että Hitäntäadapteri (2) y on pikavaihtoyksikkö toimilaitteeseen kytkemistä varten.
13. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tarttuja, tunnettu siitä, että runko-osa (1) on 15 alumiiniprofiilia.
14. Menetelmä tarttujan (10), jolla on tarkoitus tarttua piirilevyihin tai sen tapaisiin levyihin (22), liitäntäosan (3) kiinnittämiseksi tarttujan runko-osaan (1), jossa mene- ·*♦., telmässä * : - sijoitetaan liitäntäosa (3) haluttuun kohtaan runko-osaa (1) ja 20. kiinnitetään liitäntäosa (3) runko-osaan (1) kiinnitysvälineillä, • · · tunnettu siitä, että sijoitettaessa liitäntäosaa (3) haluttuun kohtaan · "j - liitäntäosa (3) sijoitetaan runko-osassa (1) olevaan uraan ja - liitäntäosan (3) sijainti runko-osan (1) suhteen määrätään liikuttamalla liitän- • · *···' täosaa mainitun uran suunnassa haluttuun kohtaan. 25
15. Patenttivaatimuksen 14 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että samaan uraan ϊ,.,ϊ sijoitetaan haluttuihin kohtiin runko-osaa (1) peräkkäin kaksi tai useampia liitäntä- osia (3). • · · • · · * * * · · • • ·· • · · 30 *·· • i * · 117498 π
FI20040957A 2004-07-09 2004-07-09 Modulaarinen tarttuja FI117498B (fi)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040957A FI117498B (fi) 2004-07-09 2004-07-09 Modulaarinen tarttuja
EP05106237A EP1615489A3 (en) 2004-07-09 2005-07-08 Modular gripper

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040957A FI117498B (fi) 2004-07-09 2004-07-09 Modulaarinen tarttuja
FI20040957 2004-07-09

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20040957A0 FI20040957A0 (fi) 2004-07-09
FI20040957A FI20040957A (fi) 2006-01-10
FI117498B true FI117498B (fi) 2006-10-31

Family

ID=32749177

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20040957A FI117498B (fi) 2004-07-09 2004-07-09 Modulaarinen tarttuja

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI117498B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20040957A (fi) 2006-01-10
FI20040957A0 (fi) 2004-07-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7447045B2 (en) Board supporting mechanism, board supporting method, and component mounting apparatus and component mounting method using the same mechanism and method
US9156510B2 (en) Clamp mounting system
US20080000069A1 (en) Assembly line vehicle body positioning
WO2010026889A1 (ja) ワーク取付システム、ワーク取付方法、サンルーフユニット把持装置、およびサンルーフユニット把持方法
JP2009241227A (ja) ワーク取付システムおよびワーク取付方法
EP1600379A3 (en) Aircraft assembly rig
EP1384925A3 (en) Method of fixing a plurality of lower members each having a reference bore for installing an upper member, and fixing jigs
JPH0826437A (ja) ワーク移送方法及び移送装置
KR102653148B1 (ko) 기판조립장치 및 기판조립방법
CN207238369U (zh) 自动点胶机
US20180222734A1 (en) Gripper for forklifts with clamping panels adjustable in inclination
US11208166B2 (en) Device for positioning vehicle parts
CN115956262A (zh) 拼接式显示器的对准机构和对准方法
FI117498B (fi) Modulaarinen tarttuja
US6685247B2 (en) Gripping device adapted to be mounted on the arm of a robot
CN217344365U (zh) 航空航天设备自动化装配工作站
JP4336667B2 (ja) 組立方法及び組立装置
DE58903462D1 (de) Richtzwinge fuer schalungssysteme.
CN212553889U (zh) 一种用于工业机器人的方形目标抓取装置
CN108723758B (zh) 打螺母机
EP1615489A2 (en) Modular gripper
JP5026372B2 (ja) サンルーフユニット把持装置およびサンルーフユニット把持方法
CN215471203U (zh) 一种变矩夹具
CN113273324A (zh) 安装相关装置及导轨装置
CN221338552U (zh) 一种机械臂快速标定辅助装置

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 117498

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed