FI117353B - Menetelmä ja laitteisto puun ja puutuotteiden kuivaamiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto puun ja puutuotteiden kuivaamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI117353B
FI117353B FI20050463A FI20050463A FI117353B FI 117353 B FI117353 B FI 117353B FI 20050463 A FI20050463 A FI 20050463A FI 20050463 A FI20050463 A FI 20050463A FI 117353 B FI117353 B FI 117353B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
pressure
wood
drying chamber
drying
compressed air
Prior art date
Application number
FI20050463A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20050463A0 (fi
FI20050463A (fi
Inventor
Hannu Juhani Boren
Original Assignee
Hannu Juhani Boren
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI20040809A external-priority patent/FI20040809A0/fi
Application filed by Hannu Juhani Boren filed Critical Hannu Juhani Boren
Priority to FI20050463A priority Critical patent/FI117353B/fi
Publication of FI20050463A0 publication Critical patent/FI20050463A0/fi
Publication of FI20050463A publication Critical patent/FI20050463A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI117353B publication Critical patent/FI117353B/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F26DRYING
    • F26BDRYING SOLID MATERIALS OR OBJECTS BY REMOVING LIQUID THEREFROM
    • F26B7/00Drying solid materials or objects by processes using a combination of processes not covered by a single one of groups F26B3/00 and F26B5/00
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F26DRYING
    • F26BDRYING SOLID MATERIALS OR OBJECTS BY REMOVING LIQUID THEREFROM
    • F26B21/00Arrangements or duct systems, e.g. in combination with pallet boxes, for supplying and controlling air or gases for drying solid materials or objects

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Drying Of Solid Materials (AREA)

Description

117353
MENETELMÄ JA LAITTEISTO PUUN JA PUUTUOTTEIDEN KUIVAAMISEKSI
Keksinnön kohteena on menetelmä puun tai puutuotteiden kuivaamiseksi, jossa menetelmässä puu tai puutuotteet siirretään painetiiviisti suljettavaan kuivaus-5 kammioon, ja jossa menetelmässä kuivauskammiossa olevaa puuta tai puutuotteita lämmitetään kuumalla paineilmalla normaalipainetta suuremmassa paineessa ja kuumennuksen jälkeen kuivauskammion paine lasketaan normaalipaineen alapuolelle, jolloin puun sisäosien ja ulkopinnan välinen paine-ero siirtää puussa olevaa vettä puun ulkopinnalle, jossa vesi haihtuu tai kiehuu ja josta muodostunut vesi-10 höyry ja vesi siirretään pois kuivaus kammiosta. Keksinnön kohteena on myös laitteisto puun tai puutuotteiden kuivaamiseksi, johon laitteistoon kuuluu painetiiviisti suljettavalla kannella varustettu kuivauskammio, johon kuivattava puu tai puutuotteet on siirrettävissä kuivauksen ajaksi, ja kuivauskammioon kytketty alipaineen pumppauslaitteisto alipaineen muodostamiseksi kuivauskammioon ja lauhdutin 15 kosteuden poistamiseksi kuivauskammiosta paineakkuun pumpattavasta paineilmasta. Lisäksi laitteistoon kuuluu kuivauskammioon kytketty paineilman puhallus- ja lämmityslaite kuuman paineilman muodostamiseksi ja puhaltamiseksi kuivauskammioon niin, että kuivauskammion paine on nostettavissa normaalipaineen yläpuolelle kuumennusvaiheen aikana, ja että laitteistoon kuuluu paineakku läm-20 pimän paineilman varastoimiseksi haihdutusvaiheen aikana.
♦ · * • · ·
• <P
• ; Puu kuivuu, kun puun sitoman veden vesihöyryn osapaine on suurempi kuin sitä ympyröivän ilman vesihöyryn osapaine eli puu luovuttaa vettä vesihöyrynä il-maan. Perinteiset puun kuivausmenetelmät ja laitteistot perustuvat tekniikkaan, * * 25 jossa puu lämmitetään kosteahkolla ilmalla, höyryllä tai jollain muulla menetel-···/ mällä tavallisesti n. 60-90 °C asteen lämpötilaan kuivauskammiossa. Tätä lämpö- *·*·' tilaa ylläpidetään niin kauan, että haluttu puun kosteusprosentti on saavutettu. Mitä korkeampaa lämpötilaa käytetään, sitä suuremmaksi muodostuu vesihöyryn paine : puun sisällä ja sitä nopeammin ja voimakkaammin alkaa veden virtaus puun sisä- • · · 30 osista puun pinnalle. Kaikki tunnetut menetelmät vaativat lisäksi voimakkaan il- : man puhalluksen kuivattavan puumateriaalin ulkopintojen ohi, sillä puusta pois- ”·% tuva vesi on haihdutettava puun pinnalta sitä ympäröivään ilmaan sekä saatava täi- * « T lä tavoin poistumaan kuivauskammiosta.
♦ · » · · ψ · :···. Nykyisin tunnetut puun pikakuivausmenetelmät perustuvat yleensä siihen, että 35 kuivauksessa edistetään puussa olevan veden höyrystymistä korkeiden lämpötilojen (yli 100 °C) avulla tai alentamalla veden kiehumispistettä kuivaustilan painetta 2 117353 pienentämällä. Samanaikaisesti kuivauskammiossa olevaa kosteaa ilmaa tai höyryä kierrätetään voimakkaasti kuivattavan puumateriaalin pintojen ohi, jotta puu-materiaalin pinnalle siirtyvä vesi saadaan haihdutettua ohi virtaavaan ilmaan. Yleensä puusta poistuvan kosteuden kostuttamaa ilmaa samalla kuivataan lauh-5 duttimen tms. ilman kuvauslaitteen avulla. Esim, patenttijulkaisussa US 1,763.070 (Forrest Streator Shinn) on esitetty puun pikakuivausmenetelmä, jossa painetii-viissä kuivauskammiossa olevaa puuta ensin kuumennetaan kuivauskammioon johdettavan kuuman höyryn avulla normaalia ilmanpainetta korkeammassa paineessa. Tämän jälkeen höyryn syöttö kuivauskammioon pysäytetään ja kuivaus-10 kammion painetta edelleen nostetaan pumppaamalla kuivauskammioon paineilmaa paineilmakompressorilla. Ylipaineessa puun sisälle muodostuu normaalia korkeampi ilman- ja höyrynpaine. Näiden vaiheiden jälkeen kuivauskammiossa oleva paineilma ja höyry poistetaan ja kuivauskammioon muodostetaan alipaine. Tällöin kuumentuneen puun sisäosien ja ulkopinnan välille muodostuu paine-ero, joka 15 siirtää kosteutta puun sisäosista puun pinnalle. Puun pinnalle noussut lämmin vesi kiehuu ja haihtuu kuivauskammiossa olevaan ilmaan, koska alipaineessa veden kiehumispiste on alempi kuin puun pinnalle nousevan veden kiehumispiste. Muodostuva kostea ilma poistetaan kuivauskammiosta tyhjöpumpun ja kuivauskam-mion välillä olevaan lauhduttimeen. Tällaisella menetelmällä puu saadaan kuivu-20 maan perinteistä ilmakuivausta huomattavasti nopeammin.
Nykyiset pikakuivausmenetelmät ovat sinänsä toimivia, mutta vaativat edelleen ·» · : runsaasti energiaa korkean lämpötilan sekä voimakkaan ilman tai höyryn kierrä- tyksen vuoksi. Lisäksi lämmin ilma ja kuuma höyry päästetään laitteiston uikoot' puolelle esim. paineen alennusvaiheessa patenttijulkaisun US 1,763,070 kaltai- :"j: 25 sessa menetelmässä. Lisäksi esim. patenttijulkaisun US 1,763,070 kaltaisissa kuu- : man höyryn käyttöön perustuvissa menetelmissä on ongelmana se, että puun kos- «M · .·*·. teuden laskettua 30 % alapuolelle puu alkaa uudelleen kostua kuumennusvaiheen aikana kuumennuksessa käytettävän kostean höyryn absorboitumisesta johtuen.
. φ·φ Näin ollen tällaisilla pikakuivausmenetelmillä puun kuivuminen hidastuu huomat- :;j,: 30 tavasti, kun puun kosteus on laskenut alle 30 %:iin.
» · « · ··* : !·. Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada menetelmä puun tai puutuotteiden kui- [···’ vaamiseksi, jolla poistetaan edellä mainittuja nykyisiin puun tai puutuotteiden kui- * * '1' vaamiseen käytettäviin menetelmiin liittyviä epäkohtia. Erityisesti keksinnön tar- */·: koituksena on tuoda esiin menetelmä, jolla puuta tai puutuotteita saadaan kuivattua » » •.,.: 35 aikaisempaa nopeammin myös alle 100 °C asteen lämpötiloissa ja energiataloudel- lisemmin ja jolla puu saadaan kuivumaan perinteistä ilmakuivausta selvästi nope- 3 117353 ämmin myös silloin, kun puussa on enää alle 30% kosteutta. Lisäksi keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin keksinnön mukaisen menetelmän mukainen laitteisto.
Keksinnön tarkoitus saavutetaan menetelmällä, jolle on tunnusomaista se, mitä on esitetty itsenäisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa ja laitteistolla, jolle 5 on tunnusomaista se, mitä on esitetty itsenäisten patenttivaatimuksen 6 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä puun tai puutuotteiden kuumennusvaiheessa kuivauskammioon puhalletaan kuumaa, n. 60 - 160 ° C lämpötilassa olevaa paineilmaa niin, että kuivauskammion paine nousee normaalipaineen yläpuolelle, ja 10 että kuumennus vaiheen jälkeen tulevassa haihdutusvaiheessa kuivauskammioon muodostetaan normaalipainetta pienempi paine pumppaamalla kuivauskammiossa oleva paineilmaa paineakkuun. Tällaisen menetelmän etuna on se, että kuumaa paineilmaa puun tai puutuotteiden kuumennukseen käytettäessä kuumennusvaiheessa vältetään kuuman höyryn käytöstä aiheutuva kuivattavan puun tai puutuot-15 teiden uudelleen kostuminen, kun puun kosteus on alle 30%. Lisäksi, koska kuumennusvaiheessa käytettävä paineilma otetaan talteen haihdutusvaiheen ajaksi laitteistoon kuuluvaan paineakkuun, saadaan kuumennusvaiheen jälkeen jäljelle jäävä lämpö pääosin talteen niin, että se voidaan käyttää uudelleen seuraavan kuumennusvaiheen aikana (esim, seuraavassa kuivaussyklissä). Tämä säästää kui-20 vauksessa käytettävää energiaa aikaisemmin tunnettuihin menetelmiin nähden, :**[: koska niissä kuumennukseen käytettävä kuuma höyry ja siihen sitoutunut lämpö : päästetään laitteiston ulkopuolelle niin, ettei sitä voida hyödyntää enää seuraavissa * * * .:. kuumennusvaiheissa.
···· mmm *·* Keksinnön mukaiseen laitteistoon kuuluu kuivauskammioon kytketty paineilman • 9 : 25 puhallus-ja paineilman lämmityslaite n. 60-160 ° C lämpötilassa olevan paineil- man muodostamiseksi ja puhaltamiseksi kuivauskammioon niin, että kuivaus-kammion paine on nostettavissa normaalipaineen yläpuolelle kuumennusvaiheen aikana. Lisäksi laitteistoon kuuluu paineakku lämpimän paineilman varastoimi-:*"< seksi haihdutusvaiheen aikana. Tällaisella paineilman puhalluslaitteistolia saadaan . \ 30 laitteiston kuivauskammioon kuumennusvaiheen ajaksi lämmintä ilmaa ja tarvit- m m 9 tava ylipaine niin, että kuuma ilma tunkeutuu puun sisälle ja nostaa puun sisäosien *··* paineen normaalipaineen yläpuolelle sekä kuumentaa puuta myös sen sisäosista.
Paineakun ansiosta puun sisälle saadaan kuumennusvaihetta seuraavan haihdutus-vaiheen ajaksi alipaine niin, että edellisessä vaiheessa kuivauskammiossa ollut mm · 35 lämmin paineilma saadaan talteen. Tarvittaessa paineakku ja sinne kuivauskammi- 4 117353 osta johdetut painekanavat voidaan eristää sopivalla lämpöeristeellä, jolloin lämmön haihtumista saadaan edelleen vähennettyä.
Seuraavassa keksintöä selostetaan tarkemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa on esitetty eräs keksinnön mukainen puun tai puutuotteiden kuivauslaitteisto.
5 Kuvassa 1 esitettyyn, keksinnön mukaisen menetelmän mukaiseen puun tai puutuotteiden kuivauslaitteistoon kuuluu tiivisti suljettavilla kansilla 2 varustettu kui-vauskammio 1, kuivauskammiossa sijaitseva lämmitys- ja kostutusjärjestelmä 17, kuivauskammioon paineilmakanavalla 8 sulkuventtiilin 11 kautta kytketty ali-painepumppu 3, alipainepumpun 3 ja kuivauskammion 1 välillä oleva lauhdutin 7 10 sekä alipainepumpun 3 poistopuolelle paineilmakanavalla 9 kytketty paineakku 6. Lisäksi kuivauslaitteistoon kuuluu paineilmakanavalla 5 ja ohjausventtiiIillä 12 paineakkuun 6 kytketty paineilman puhalluslaite 4 paineilman pumppaamiseksi paineakkuun 6 ja sieltä paineilmakanavaa 10 myöten kuivauskammioon 1.
Kuivauskammio 1 on sinänsä tunnetulla tavalla esim. metallilevystä tms. valmis-15 tettu painesäiliö, joka kestää vähintään 160 °C lämpötilaa, 95 % (0,05 bar) alipainetta ja 16 baarin ylipainetta. Kuivauskammion sisällä on tarvittava alusta tai esim. sopiva ritilämäinen hyllykkö, johon kuivattava puutavara tai puutuotteet voidaan sijoittaa niin, että yksittäisten kappaleiden välille jää tarvittavat ilmaraot kostean ilman poistumisen mahdollistamiseksi (ei esitetty kuvassa 1). Lisäksi kuiva-: v. 20 uskammiossa on sinänsä tunnetulla tavalla valmistettu lämmitys- ja kostutusjärjes- [ . *·. telmä 17, jonka avulla kuivauskammiossa oleva ilmaa ja puutavaraa voidaan edel- • * · "i leen lämmittää ja tarvittaessa tasaannuttaa. Lämmitys- ja kostutusjärjestelmä sisäl- *;;; tää lämmityspattereita sekä vedensumutus- tai höyrynsyöttöjärjestelmän. Kuivaus- /·*’ kammion etu- ja takapuolella on avattavasti suljettavat kuivauskammion kannet 2, • · · »'· · 25 joihin kuuluu tarvittavat tiivistys- ja lukituslaitteet, joilla kannet saadaan suljettua painetiiviisti niin, että kuivauskammion sisälle voidaan muodostaa kuivausproses-sin edellyttämät paine- ja lämpötilaolosuhteet.
• ♦ ♦ · ♦ • · ·
Alipainepumppu 3 on sinänsä tuimettu alipainepumppu, jonka imukanava 8 on * · kytketty lauhduttimen 7 kautta kuivauskammioon 1. Alipainepumpun teho on mi- : 30 toitettu niin, että sen avulla kuivauskammioon voidaan muodostaa edellä mainittu 0,05 barin paine. Lauhdutin 7 on rakenteeltaan sinänsä tunnettu pintalauhdutin.
: jonka lauhdutuspintoja jäähdytetään pinnoista lämpöä keräävällä jäähdy tinputkis- .♦·/ tolia, jossa kierrätetään kylmää vettä. Lauhduttimen lauhdutinpinnat on muotoiltu • · niin, että niihin kertyvä vesi valuu pintojen alapuolelle sijoitettuun keräysastiaan, 3 5 joka tyhjentyy poistokanavan 15 kautta viemäriin.
5 117353
Paineilman puhalluslaite 4 käsittää sinänsä tunnetun paineilmakompressorin, joka on kytketty paineilmakanavalla 5 paineakkuun 6 ja sieltä paineilmakanavalla 10 kuivauskammioon 1. Kuuman paineilman puhallus kuivauskammioon voidaan jakaa puhallettavaksi useasta kohdasta kuivauskammiota tasaisen kuivaustuloksen 5 edistämiseksi. Lisäksi paineilman puhalluslaitteeseen 4 kuuluu paineilmakanavaan 10 kytketty paineilmaventtiili 13, joilla paineen syöttöä paineakusta 6 ja kompressorilta kuivauskammioon voidaan ohjata halutulla tavalla. Paineakku 6 on kuiva-uskammiosta erillinen, huomattavasti kuivauskammion painetta suurempaa painetta kestävä, lämpöeristetty painesäiliö, jossa kuivauskammioon syötettävää pai-10 neilmaa voidaan varastoida ja lämmittää. Paineilman lämmittämistä varten paineakkuun on asennettu sopiva sinänsä tunnettu sähköllä tai kuumalla vedellä toimiva lämmitysvastus 16.
Kuvassa 1 esitetyllä, keksinnön mukaisen menetelmän mukaisella laitteistolla esim. 19x100 mm:n mäntylautaa kuivattaessa kuivattavat laudat siirretään lait-15 teiston kuivauskammioon 1 ja kuivauskammion kansi 2 suljetaan. Ensimmäisessä kuivauksen vaiheessa (kuumennusvaihe) muodostetaan kuivauskammioon ylipaine johtamalla kuivauskammioon kuumaa paineilmaa paineakusta 6 ja/tai paineilman puhalluslaitteella 4 puhaltamalla. Paineilmaa lämmitetään tässä tapauksessa niin, että paineilman lämpötila on vaiheen I lopussa n. 110 °C astetta ja kuivauskammi-20 oon muodostettava paine suurimmillaan n. 4 bar. Kuumennusvaiheen kestoaika on „ . ensimmäisen kuivaussyklin aikana n. 90 minuuttia. Toisessa vaiheessa (haihdutus- 4 4 4 : ·' vaihe) kuivauskammioon muodostetaan alipaine pumppaamalla kuivauskammi- ossa oleva kuuma paineilma alipainepumpulla 3 takaisin paineakkuun 6. Näin 4 kuumaan paineilmaan sitoutunut lämpö saadaan suurimmaksi osaksi talteen. Haih- :,a*: 25 dutusvaiheen alussa kuivauskammion paine lasketaan nopeasti niin, että se on tä- : män vaiheen aikana pääasiassa n.0,5 bar. Kuivauskammion lämpötila pyritään pi- :***: tämään kuitenkin edelleen mahdollisimman korkeana, jotta kuivattavien lautojen • * * pinnalle nouseva vesi kiehuisi ja haihtuisi mahdollisimman tehokkaasti. Haihdu-: ,\ tusvaiheen aikana lautojen pinnalle nousseesta vedestä muodostuvaa kosteaa ilmaa *···[ 30 pumpataan jatkuvasti pois kuivauskammiosta alipainepumpulla 3. Tällöin kostea • 4 *" ilma joutuu lauhduttimeen 7, jossa ilmassa oleva kosteus tiivistyy lauhdutti men 7 • * :,! : lauhdutuspintoihin ja valuu keräysastiaan. Tämä estää kosteuden pääsyn ali- painepumppuun ja paineakkuun. Kuumennus- ja haihdutusvaiheesta muodostuvia : kuivaussyklejä toistetaan tässä tapauksessa peräkkäin niin monta kertaa peräkkäin, .···* 35 että haluttu puun kosteusprosentti (kuivuusaste) on saavutettu. Mänty laudoille kuumennusvaiheen ylipaineen pitoaikaa lyhennetään asteittain seuraavissa kuiva-ussykleissä niin, että sen pituus on viimeisissä kuivaussykleissä n. 20 minuuttia.
___
Alipaineen pitoaika on vakio. Puun kosteutta mitataan kuivaussyklien välillä tar vittavin välein, jolloin nähdään, milloin tavoitteena oleva lautojen kuivuusaste on saavutettu.
6 1 1 7353
Keksinnön mukainen menetelmä ja laitteisto ei luonnollisestikaan rajoitu edellä 5 esitettyyn esimerkkisovellukseen, vaan menetelmä ja sen mukainen laitteisto voidaan toteuttaa monilta osin siitä poikkeavasti. Menetelmän kuumennusvaiheessa kuivauskammioon puhallettavan paineilman lämpötila, kuivauskammion ylipaine ja ylipaineen pitoaika voivat vaihdella. Paineilman lämpötila ja kuivauskammioon muodostettavan paineen suuruus sekä ylipaineen pitoaika riippuvat mm. kuivatta-tO van puun tai puutuotteiden puulajista ja puukappaleiden materiaalipaksuudesta. Paineilman lämpötila on tavallisesti 60 - 160° C asteen välillä ja kuivauskammion paine 1,1-16 bar välillä. Haihdutusvaiheessa on tavoitteena aikaansaada kuivaus-kammioon mahdollisimman pieni paine mahdollisimman suuren paine-eron aikaansaamiseksi puun pinnan ja sisäosien välille. Näin saadaan aikaan myös mah-15 dollisimman voimakas kiehuminen, minkä ansiosta puun pinnalle siirtyvä kosteus haihtuu mahdollisimman nopeasti. Voimakas kosteuden haihtuminen kuitenkin pyrkii lisäämään kaasumolekyylien määrää kuivauskammiossa, joten saavutettavan alipaineen suuruus riippuu jonkin verran kuivauskammiossa olevan puun määrästä, kosteudesta ja puun kosteuden siirtokyvystä (puulajista) sekä alipainepum-20 pun tehosta. Tavallisesti paine lasketaan haihdutusvaiheen aikana 0,05-0,9 bar:in „ t välille. Tarvittavien kuivaussyklien määrää voidaan luonnollisesti myös vaihdella.
* * * * ·* Niiden määrä riippuu kuivattavien puukappaleiden kosteuspitoisuudesta, materi- aalin paksuudesta ja puulajista. Edellä mainittuja kuivauksen parametrejä voidaan muutella myös muista syistä johtuen. Jollekin puulajille saattaa olla edullisempaa 25 käyttää monivaiheisempaa ja hitaampaa käsittelyä kuin jollekin toiselle puulajille.
* · » # · · )!!/ Menetelmän mukaista laitteistoa on kuvattu edellä vain menetelmän edellyttämien ·** välttämättömimpien laiteosien osalta. Teolliseen tuotantokäyttöön tarkoitetussa . . sovelluksessa laitteistoon voi kuulua mm. tarvittavat automaattiset mittaus-, oh- * * · ( : jaus- ja säätölaitteistot, joilla kuivauskammion lämpötila ja ilmanpaine voidaan 30 säätää ennalta suunnitellun kuivausohjelman mukaisesti niin, että puun tai puu- : tuotteiden kuivuminen haluttuun kuivuusasteeseen tapahtuu mahdollisimman no- ··» · .***. peasti ja pienellä energiankulutuksella. Näiden laitteiden lisäksi laitteistoon voi / e kuulua mm. kuivauskammioon sijoitettu puhalhnlaite, jolla kuivauskammiossa ** ’’ olevan ilman kiertoa kuivauskammion sisällä voidaan tehostaa. Tämä tehostaa 35 paineilmaan sitoutuneen lämmön siirtymistä kuivattavaan puuhun kuumennusvai-heen aikana sekä toisaalta lisää puun pinnalle nousseen veden haihtumista haih- 7 117353 dutusvaiheen aikana. Edelleen paineilman lisälämmitys voidaan toteuttaa esimerkkisovelluksessa esitetyn paineakkuun sijoitetun lämmitysvastuksen sijasta/lisäksi myös niin, että esim. paineilmansyöttökanavaan tai kuivauskammioon kytketään erillinen lämmityslaite, johon kuuluu sähkövastuksella tai kuumalla vedellä toimi-5 va lämmönvaihdin.
>· «
* I I
« 9 • · f t 9 * • 99 • 9 9 9 999 9 ··#* 999 9 9 • · ··· 9 « 9 9 9 9 9 9 t*· » 999 9 9 9 9 999 9 9 9 9 9 9 9 9 999 9 999 9 9 9 9 999 9 9 9 9 9 9 9 9 9 999 9 999 9 9 9 9 999 9 9 9 9 9 9 9 99 9 9 999 9 9 9 9 999

Claims (9)

1. Menetelmä puun tai puutuotteiden kuivaamiseksi, jossa menetelmässä puu tai puutuotteet siirretään painetiiviisti suljettavaan kuivauskammioon (1), ja jossa me- 5 netelmässä kuivauskammiossa (1) olevaa puuta tai puutuotteita kuumennetaan normaalipainetta suuremmassa paineessa ja kuumennuksen jälkeen kuivauskam-mion paine lasketaan normaalipaineen alapuolelle, jolloin puun sisäosien ja ulkopinnan välinen paine-ero siirtää puussa olevaa vettä puun ulkopinnalle, jossa vesi haihtuu tai kiehuu ja josta muodostunut vesihöyry ja vesi siirretään pois kuivaus-10 kammiosta, t u n n e t t u siitä, että puun tai puutuotteiden kuumennusvaihees-sa kuivauskammioon (1) puhalletaan kuumaa, n. 60 - 160 ° C lämpötilassa olevaa paineilmaa niin, että kuivauskammion paine nousee normaalipaineen yläpuolelle, ja että kuumennusvaiheen jälkeen tulevassa haihdutusvaiheessa kuivauskammioon (1) muodostetaan normaalipainetta pienempi paine pumppaamalla kuivauskammi-15 ossa oleva paineilma paineakkuun (6).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuivauskammion (l) paine nostetaan kuumennusvaiheessa n. 1,1 - 16 bar:iin.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuumen- ,, . nusvaiheen jälkeen kuivauskammion (1) paine lasketaan niin, että se paine on • * I : ·* haihdutusvaiheessa n. 0,05 - 0,99 bar. • « « • » I t»» •
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että '*,,/· 25 kuivauskammiossa (1) olevasta ilmasta poistetaan kosteutta ennen paineilman : i*i pumppaamista paineakkuun (6). • » • ♦ ··*
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, : että paineakussa (6) olevaa paineilmaa lämmitetään paineakussa olevalla lämmi- ]«<·[ 30 tyslaitteella (16), ja että kuivauskammion (1) painetta nostettaessa lämmitettyä * * ' * * paineilmaa puretaan paineakusta (6) kuivauskammioon (1). • » • ♦ t • i · M * *« ·
6. Laitteisto puun tai puutuotteiden kuivaamiseksi, johon laitteistoon kuuluu pai- : netiiviisti suljettavalla kannella varustettu kuivauskammio (1), johon kuivattava .···’ 35 puu tai puutuotteet on siirrettävissä kuivauksen ajaksi, ja kuivauskammioon (1) • · kytketty alipaineen pumppauslaitteisto (3) alipaineen muodostamiseksi kuivaus-kammioon, tunnettu siitä, että laitteistoon kuuluu kuivauskammioon (1) 9 117353 kytketty paineilman puhallus-ja lämmityslaite (4, 6, 16, 17) n. 60 - 160 0 C lämpötilassa olevan paineilman muodostamiseksi ja puhaltamiseksi kuivauskammioon niin, että kuivauskammion paine on nostettavissa normaalipaineen yläpuolelle kuumennusvaiheen aikana, ja että laitteistoon kuuluu paineakku (6) lämpimän pai-5 neilman varastoimiseksi haihdutusvaiheen aikana.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että paineakku (6) on lämpöeristetty painesäiliö.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että paineil man lämmityslaitteisto (16, 17) on kuivauslaitteistoon asennettu lämmitysvastus paineilman lämmittämiseksi.
8 117353
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että lait-15 teistoon kuuluu ilman kuivauslaite (7) kosteuden poistamiseksi paineakkuun (6) pumpattavasta paineilmasta. n « • * 9 9 9 • 9 • » « · » · · I·· * • ·· i • 99 9 9 • # 999 • 9 • 99 ··· 999 9 999 9 9 9 9 9*9 9 9 9*9 9 9 9 • · > 9 999 9 9 9 9 9*9 9 9 9 9*9 9 9 9 999 9 • 99 9 9 9 9 999 9 9 9 9*9 9 99 9 9 999 9 9 9 9 ··· 117353 10
FI20050463A 2004-06-14 2005-05-02 Menetelmä ja laitteisto puun ja puutuotteiden kuivaamiseksi FI117353B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20050463A FI117353B (fi) 2004-06-14 2005-05-02 Menetelmä ja laitteisto puun ja puutuotteiden kuivaamiseksi

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20040809A FI20040809A0 (fi) 2004-06-14 2004-06-14 Menetelmä ja laitteisto puun ja puutuotteiden pikakuivaukseen
FI20040809 2004-06-14
FI20050463A FI117353B (fi) 2004-06-14 2005-05-02 Menetelmä ja laitteisto puun ja puutuotteiden kuivaamiseksi
FI20050463 2005-05-02

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20050463A0 FI20050463A0 (fi) 2005-05-02
FI20050463A FI20050463A (fi) 2005-12-15
FI117353B true FI117353B (fi) 2006-09-15

Family

ID=34635384

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20050463A FI117353B (fi) 2004-06-14 2005-05-02 Menetelmä ja laitteisto puun ja puutuotteiden kuivaamiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI117353B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20050463A0 (fi) 2005-05-02
FI20050463A (fi) 2005-12-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JPS5925134B2 (ja) 材料特に木材を乾燥させるプラント
US5852880A (en) Method of drying lumber
KR20020040761A (ko) 목재 건조 방법과 그 장치
CN203203342U (zh) 一种板材干燥装置
CN101497799B (zh) 一种超高温木材炭化方法
JP2008106959A (ja) 木材乾燥装置及び木材乾燥方法
US2802281A (en) Apparatus for seasoning green wood
LV11640B (en) Method and arrangement for drying wood
FI117353B (fi) Menetelmä ja laitteisto puun ja puutuotteiden kuivaamiseksi
KR20140004910A (ko) 식품건조장치
RU2511887C2 (ru) Способ сушки древесины
CN115003975B (zh) 无需真空泵的真空干燥机
JP4362325B2 (ja) 木材乾燥方法及び乾燥装置
RU203367U1 (ru) Установка для осушки твердых материалов
GB2178149A (en) Method and apparatus for drying timber
RU2468319C2 (ru) Способ сушки древесины и установка для его осуществления
KR100238995B1 (ko) 저진공압하에서 원적외선을 이용한 건조방법 및 장치
KR100381219B1 (ko) 기압차를 이용한 상대습도의 변화에 따른 진공제습식건조장치와 건조방법
CN204923694U (zh) 控温式冷冻干燥机
RU2157957C2 (ru) Способ сушки материалов
RU2277211C1 (ru) Способ сушки древесины
RU2397413C1 (ru) Способ сушки древесины
RU44802U1 (ru) Установка для сушки пиломатериалов
RU2164649C1 (ru) Установка для вакуумной сушки
WO2000058676A1 (en) Method for drying of wood

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 117353

Country of ref document: FI

PC Transfer of assignment of patent

Owner name: STORA ENSO OYJ