FI116130B - Järjestely kuljettimessa ja kuljetinelementti - Google Patents

Järjestely kuljettimessa ja kuljetinelementti Download PDF

Info

Publication number
FI116130B
FI116130B FI20022077A FI20022077A FI116130B FI 116130 B FI116130 B FI 116130B FI 20022077 A FI20022077 A FI 20022077A FI 20022077 A FI20022077 A FI 20022077A FI 116130 B FI116130 B FI 116130B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
conveyor
elements
conveyor elements
connecting piece
successive
Prior art date
Application number
FI20022077A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20022077A0 (fi
FI20022077A (fi
Inventor
Jouni Lyly-Yrjaenaeinen
Original Assignee
Jouni Lyly-Yrjaenaeinen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Jouni Lyly-Yrjaenaeinen filed Critical Jouni Lyly-Yrjaenaeinen
Priority to FI20022077A priority Critical patent/FI116130B/fi
Publication of FI20022077A0 publication Critical patent/FI20022077A0/fi
Publication of FI20022077A publication Critical patent/FI20022077A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI116130B publication Critical patent/FI116130B/fi

Links

Landscapes

  • Rollers For Roller Conveyors For Transfer (AREA)

Description

1 116130 Järjestely kuljettimessa ja kuljetinelementti
Keksinnön tausta
Esillä oleva keksintö koskee patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaista järjestelyä kuljettimen muodostamiseksi.
5 Keksintö koskee myös patenttivaatimuksen 6 johdannon mukaista kuljetinelementtiä, jolla aikaansaadaan edellä mainittu jäijestely.
Erilaisia kuljetinjärjesteimiä on olemassa runsain mitoin. Kuljetinjär-jestelmien toimittaminen on tällöin perinteisesti muodostunut projektitoimituk-sesta, jossa kunkin kuljetinjärjestelmään kuuluvan kuljettimen pituus, leveys ja 10 korkeus on räätälöitävä asiakkaan esittämien vaatimusten mukaan. Tätä tarkoitusta varten onkin esimerkiksi kuljetinjärjestelmän eri kuljettimien rungot valmistettu itsenäisiksi yksiköiksi hitsaamalla erikokoisia runkokappaleita yhteen. Näin on monesti menetelty, vaikkeivät kuljetinjäijestelmää ympäröivän tilan hygieniavaatimukset olisikaan sitä aina edellyttäneet.
15 Merkittävästi tällaiseen työvaltaiseen ja kalliiseen toimintatapaan lienee esteettisten vaatimusten lisäksi vaikuttanut alan valmistajien totuttu tapa toimia. Erityisesti elintarviketeollisuuden piirissä toimivat kuijetinjäijestelmien toimittajat ovat vanhastaan vain tottuneet toimimaan projektiluonteisesti. Kuljettimien tai jopa kuijetinjäijestelmien toimituksissa ei minkäänlaisen standardikul- • \( 20 jetinjärjestelmän käyttöön edes ole pyritty. Eräs tyypillinen tätä toimintatapaa r. ' edustava kuljetinjärjestelmän kuljetin on esitetty esimerkiksi julkaisussa ]*·>. EP 0 492 058, kuljettimen muodostuessa jäykästi toisiinsa liitetyistä runko- osista.
• « · : ; Kuljetinjärjestelmissä käytettävien kuljetinelementtien korkeus ja jo- • · » / 25 pa niiden leveys ovat edellä kuvatunlaisessa projektiluontoisessa toimitukses- '··* sa tyypillisesti valittavissa muutamasta standardiratkaisusta. Järjestelmien suunnittelussa ja toteutuksessa muodostuu erityinen ongelma kuitenkin kulje- · tinelementtien sovittamisesta kulloinkin vaadittavan kuljetusradan pituuteen.
: Kuljettimen radan pituus on aina täsmättävä juuri asiakkaan kulloiseenkin tar- : ’·, 30 peeseen. Tämä juuri oikean radan pituuden aikaansaaminen johtaakin edellä # » · [!! / mainittuun räätälöintiin ja erikoisratkaisuihin. Näitä kuljettimen pituuteen liittyviä muutoksia onkin jossakin määrin pyritty ratkaisemaan käyttämällä erilaisia te- • ’·· leskooppisesti jatkettavia erikoiskuljettimia. Nämä erikoisrakenteet ovat kuiten- * .: kin sekä rakenteeltaan, että toiminnaltaan hyvin hankalia. Eräs tällainen on esi- 35 tetty patenttijulkaisussa US 6 003 658.
116130 2
Tunnettuun tekniikkaan liittyy näin ollen huomattavia epäkohtia. Sen lisäksi, että kuljetinjärjestelmien rakentaminen tavanomaisesti vaatii räätälöintiä ja erillisten sovituspalojen valmistamista, niin uusien kuljetinjärjestelmien tai yksittäisten kuljettimien asennus tai vanhojen kuljettimien ratarakenteiden 5 muutokset on yleensä tehtävä viikonloppujen aikana, jolloin kuljetinjärjestel-mää hyödyntävä tuotanto on pysähdyksissä. Vaikkakin pyritään mahdollisimman lyhyihin tuotantojärjestelmien seisokkeihin, eivät nykyiset kuljetinjärjestelmien toimitus- ja asennusratkaisut mahdollista tätä. Nykyisiin järjestelmiin liittyy niiden rakenteellisista ratkaisuista johtuen huomattava määrä käsi-10 työtä, joka turhaan venyttää niiden asentamista ja paljolti estävät olemassa olevien kuljettimien kierrätystä rakennettaessa uusia kuljetinjärjestelmiä.
Keksinnön lyhyt selostus
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa tunnetun tekniikan epäkohtia aikaansaaden aivan uudenlainen ratkaisu huomioiden, että kuljetti-15 mien asennusvaiheessa nopeus ja joustavuus ovat merkittäviä tekijöitä. Keksinnön mukainen uusi ratkaisu tähtääkin merkittävästi lyhentämään kuljetinjär-jestelmän toimitusaikoja ja erityisesti asennusaikoja.
Tämä tavoite saavutetaan siten, että järjestelyllä kuljettimessa on tämän keksinnön mukaisesti patenttivaatimuksissa määritellyt tunnusmerkit.
20 Erityisesti esillä olevat ongelmat ovat tällöin ratkaistavissa yhdistä- :·. mällä tunnusmerkit patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosan kaltaisella tavalla.
]··._ Keksinnön mukainen järjestely kuljettimessa on toteutettavissa esi- • · merkiksi kuljetinelementillä, jolla on patenttivaatimuksen 6 tunnusmerkkiosan ; mukaisesti määritellyt tunnusmerkit.
‘; 1: 25 Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaa- ·..*’ timusten kohteena.
Selityksessä käytettävät termit "päässä", "sisäpuolella", "ulkopuolel- •, j | la" ja niin edelleen havainnollistavat keksinnön piirteitä suunnissa, jotka ovat suhteessa keksinnön mukaiseen kuljettimeen siten, kuin se on ilmennetty . '. 30 oheisissa kuvioissa.
• I » '::, ‘ Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja. Niinpä esillä ole- ’ ·: · ’ valla kuljettimen järjestelyllä voidaan merkittävästi lyhentää kuljetinjärjestelmän • asennukseen tarvittavaa aikaa. Lyhyellä asennusajalla mahdollistetaan myös kuljetinjärjestelmää ympäröivien tuotantojärjestelmien mahdollisimman lyhyt 35 seisokki. Tämä on aikaansaatu välttämällä kuljetinjäijestelmän muodostavien 116130 3 kuljetinelementtien hitsaaminen toisiinsa. Asennuksen vaatimien työvaiheiden vähetessä myös asennusvaiheen työkustannukset pienenevät. Tähän vaikuttaa sekä se, ettei asennuksessa enää tarvita ammattitaitoisia hitsaajia, että itse asennusaikaa tarvitaan vähemmän. Lisäksi hitsaustyön poistaminen jopa 5 mahdollistaa kuljettimien asennukset tiloissa, joissa samanaikaisesti valmistetaan elintarvikkeita. Luopumalla hitsaamisesta asennustyössä poistuvat myös kuljetinelementtien muutoin usein vaatima jälkityö, kuten hionta ja hapotus.
Standardoimalla kuljetinjärjestelmän muodostavien kuljetinelementtien kokoja voidaan valmistuksen kustannuksia pienentää sekä toimitusaikoja 10 lyhentää. Säätämällä lisäksi keksinnön mukaisella tavalla kuljettimen kokonaispituutta kuljetinelementtien välisillä raoilla, voidaan koko järjestelmä toteuttaa muutamia harvoja vakiokokoisia kuljetinelementtejä hyödyntäen suoraan varastotoimituksena, mikä tähän mennessä on ollut täysi mahdottomuus.
Keksinnön mukaisen kuljetinjärjestelmän muodostavien yksittäisten 15 kuljetinelementtien valmistus on melko yksinkertaista, eikä se näin ollen vaadi samanlaista ammattitaitoa kuin perinteinen projektiluontoinen kuljetinjärjestelmän valmistaminen ja asentaminen.
Valmistamalla kuljetinelementti kahdesta samanlaisesta ja samoilla rei’ityksillä varustetusta ja vastakkain asetetusta runkoprofiilista ei tarvita edes 20 erilaisia vasemmanpuoleisia tai oikeanpuoleisia profiileja. Käyttämällä tällä ta- •' ·,. voin yhdenmukaista runkoprofiilia aikaansaadaan erittäin pieni varaston epäku- ranttisuusriski. Rakenneosien vähentäminen pienentää luonnollisesti myös .···, samalla varastoon sitoutunutta pääomaa. Uuden järjestelyn avulla kuljetinjär- • · jestelmän toimittaja voi toimia globaalisti jälleenmyyjien varastosta tehtävin * · · ! ! 25 toimituksin, yksinkertaistaen ja nopeuttaen merkittävästi kuljetinjärjestelmien ';, / rakenneosien kuljetuslogistiikkaa.
Koska kuljetinjärjestelmän muodostavat kuljetineiementit eivät ole lainkaan hitsattuja toisiinsa, aikaansaadaan myös rakenneosien huomattavasti : parempi uudelleenkäytettävyys. Niinpä olemassa oleva kuljetinjärjestelmä on 30 helposti purettavissa kokonaan tai osittain ja koottavissa uudelleen uuteen ! paikkaan, jopa kokonaan uuden muotoisena. Kuljetinjärjestelmään on tällöin [•i * myös helppo liittää uusia osia. Tämä on tärkeä ominaisuus, koska muun mu- • · ’: ‘ assa elintarviketeollisuuden valmistuslinjat muuttuvat nopeasti. Monien tuotan- : tolaitosten kuljetinjärjestelmiä joudutaan muuttamaan jopa puolentoista vuoden 35 välein. Lisäksi erityisesti einesvalmistajilla ja elektroniikkateollisuudella on pal- 116130 4 jon erilaisia myyntikausittain vaihtuvia tuotteita, jolloin tuotantolinjojen kuljetin-järjestelmiä joudutaan muuttelemaan kysynnän mukaan hyvinkin usein.
Kuten edellä on todettu, voidaan keksinnön mukaisen kuljettimen kuljetinelementit edullisesti jättää kiinnittämättä toisiinsa. Tämä edellyttää kui-5 tenkin, että ne ovat kiinnitettyjä riittävän hyvin alustaansa, esimerkiksi lattiaan. Selvän raon jättämisellä peräkkäisten kuljetinelementtien väliin aikaansaadaan kaikkein hygieenisin liitos. Toisaalta monissa ympäristöissä voidaan aivan perustellusti käyttää esimerkiksi ruuveilla kiinnitettävää liitospalaa kuljettimen jäykkyyden ja vakauden lisäämiseksi. Tällainen liitospala mahdollistaa edulli-10 sesti kahden kuljetinelementin välisen etäisyyden portaattoman säätämisen. Liitospala voidaan liittää suoraan profiiliin, tai profiilin ja liitospalan väliin voidaan jättää erilaisia rakenteellisia ratkaisuja hyödyntäen pesurako. Rakenteesta riippuen liitospala voidaan myös kiinnittää runkoprofiilin sisä- tai ulkopuolelle. Esimerkiksi vaatteiden tartuntavaara on pienempi, jos liitospala on kiinnitet-15 ty sisäpuolelle.
Kuvioiden lyhyt selostus
Seuraavassa keksinnön erästä edullista suoritusmuotoa selostetaan nyt lähemmin viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa kuviossa 1 on kaavamaisesti esitetty kahden peräkkäisen kulje-20 tinelementin sijoittuminen toisiinsa nähden, kuviossa 2a - c on kaavamaisesti esitetty peräkkäisten kuljetineie-
• * I
]·... menttien välisen raon vaikutus kuljettimen kokonaispituuteen, kuviossa 3 on esitetty kahden peräkkäisen kuljetinelementin liittämi- *; '* nentoisiinsa • · · ‘ ; ' : 25 kuviossa 4 on esitetty detaljikuva kuljetinelementtien toisiinsa liittä- •..: misessä käytettävästä liitoskappaleesta, ja kuviossa 5 on esitetty pystyleikkaus kuvion 3 kohdasta A-A.
tl· » ♦ t li* t
Edullisen suoritusmuodon yksityiskohtainen selostus * i i , ·, Esillä olevan järjestelyn kuljettimessa eräitä edullisia suoritusmuoto ni/ 30 ja on seuraavassa kuvailtu viitaten edellä mainittuihin kuvioihin. Tällöin järjes- t · '·· tely käsittää kuvioihin viitenumeroin merkityt rakenneosat, jotka vastaavat täs- sä selityksessä käytettäviä viitenumerolta.
116130 5
Esitettävän ratkaisun perusajatuksena on, että jättämällä kuljetti-meen tyhjiä tiloja annetaan mahdollisuus kuljetinjärjestelmän kokonaispituuden portaattomaan varioimiseen kuvion 1 mukaisesti.
Niinpä esillä oleva järjestely kuljettimessa muodostuu joukosta kulje-5 tinelementtejä 1, jotka käsittävät oleellisesti sylinterimäisiä rullia 2. Nämä rullat ovat vuorostaan sovitettuja pitkänomaisiin ja oleellisesti rinnakkaisiin runkopro-fiileihin 3. Kuljetinelementtiä kannatetaan edullisesti lattiapinnan yläpuolella siitä ulkonevilla kannatinelimillä, joita ei kuitenkaan ole esitetty kuvioissa. Tällaisella kuljettimella kappaletavaraa siirretään rullilla kuljettimessa olevien alku-10 pään 4 ja loppupään 5 välillä.
Kuten kuvioista 1-3 ilmenee, muodostuu kuljetin mieluummin useammasta kuljettimen alku- ja loppupäiden 4 ja 5 väliin sovitetusta erillisestä kuljetinelementistä 1, joihin rullat 2 ovat liitettyjä ollen pituusakselinsa suhteen pyöriviä. Tällaiset kuljetinelementit ovat edullisesti toisistaan erillään ja vapaas-15 ti seisovia kuvioiden 1 tai 2 mukaisesti. Kun tällaisia kuljetinelementtejä jäljestetään seuraamaan toisiaan useampi kuin yksi, on näiden kuljetinelementtien välinen keskinäinen etäisyys, eli rako L, järjestettävissä vaihtelemaan suuruudeltaan. Kuljettimen toiminnan siitä mitenkään kärsimättä on toisiaan seuraa-vissa kuljetinelementeissä olevien uloimpien rullien 6 ja 7 ulkopinnat järjestet-20 tävissä oleellisesti vierekkäin, niiden pienimmän keskinäisen etäisyyden L^n ·’·.. näin ollessa oleellisesti 0. Toisaalta rullien 6 ja 7 ulkopintojen keskinäinen etäi- syys Lmax on suurimmillaan toisiaan seuraavien kuljetinelementtien rullien kes-.·*. kinäisen etäisyyden oleellisesti vastatessa yksittäiseen kuljetinelementtiin si- nänsä tavanomaisella tavalla laskennallisesti aikaansaatua rullien keskinäistä * 1 · ! : 25 optimaalista etäisyyttä.
;, / Luonnollisesti kunkin toistaan seuraavan kuljetinelementin 1 välinen ’···' etäisyys voi olla yhtä suuri, mutta on niin ikään mahdollista, että kuljetinele menttien välinen etäisyys vaihtelee ollen eri kohtaa kuljetinta eri suuruinen.
* * i Niin ikään on luonnollista, että mitä useampi kuljetinelementti kuljettimeen liit- * 9 t 30 tyy, sitä enemmän säätövaraa kuljettimien kokonaispituudessa on. Näitä mah- : ! ’. dollisuuksia on ilmennetty kuvion 2 joillakin kuljetinelementtien vaihtoehtoisilla • · * ‘ ‘ asennustavoilla a, b ja c.
• ·
Kuljettimen kuljetinelementit 1 voidaan jättää kiinnittämättä toisiinsa, ! ’ · · kunhan ne ovat riittävän hyvin kiinnitettyjä alustaansa, tavanomaisesti lattiaan.
• * :.' i 35 Tällä tavoin selvän raon L jättäminen kuljetinelementtien väliin muodostaa kul- a 116130 jettimeen kaikkein hygieenisimmän rakenteen. Toisaalta monissa ympäristöissä voidaan aivan perustellusti käyttää yhtä tai useampaa liitoskappaletta 8 kahden peräkkäisen kuljetinelementin kiinnittämiseksi toisiinsa. Tällainen liitos-kappale käsittää ensimmäiset kiinnitysvälineet 9 ensimmäisen kuljetinelemen-5 tin liittämiseksi liitoskappaleeseen, sekä toiset kiinnitysvälineet 10 toisen kuljetinelementin liittämiseksi liitoskappaleen vastakkaiseen päähän.
Kuljetinelementtien 1 pituussuuntaisen liikkeen mahdollistamiseksi käsittävät ainakin toiset kiinnitysvälineet 9 tai 10, tai näitä vastaavat kuljetinelementin runkoprofiilissa 3 olevat kiinnitysvälineiden vastakappaleet, elimet 10 liitoskappaleen 8 ja kuljetinelementin suhteellisen liikkeen sallimiseksi. Eräässä kuvion 4 mukaisessa suoritusmuodossa on liitoskappaleessa pitkänomaiset asennusreiät 10, jotka mahdollistavat kahden peräkkäisen kuljetinelementin välisen etäisyyden portaattoman säätämisen asennusreikään sovitetun kiinni-tyspultin välityksellä.
15 Liitoskappale 8 on liitettävissä suoraan kuljetinelementin 1 muodos tavaan runkoprofiiliin 3, tai runkoprofiili ja liitoskappale voidaan pääosin erottaa toisistaan liitoskappaleessa olevilla kuvion 5 mukaisilla harjanteilla 11 tai näitä vastaavilla paikallisilla kohoumilla. Runkoprofiilin ja liitoskappaleen väliin voidaan myös sovittaa erilliset tukipalat liitoskappaleen irrottamiseksi runkoprofii-20 lista. Näillä tavoin aikaansaadaan liitoskappaleen 8 ja kuljetinelementin 1 väli-nen pesurako ja ylläpidetään kuljettimen hygieenisyyttä. Rakenteesta riippuen ;·. liitoskappale voidaan kiinnittää sekä runkoprofiilin sisäpuolelle, että kuvion mu- ! · ·, kaisesti sen ulkopuolelle, jossa liitoksen puhdistaminen on helpompaa.
Jotta varmistettaisiin esillä olevan kuljettimen toiminta, ovat kulje-; : 25 tinelementin 1 vastakkaisissa päissä olevat rullat 6 ja 7 sovitettuja kuljetinele- menttiin siten, että rullassa olevan ulkopinnan muodostava vastaanottopinta 12 *···* tai 13 ulottuu kuljetinelementin pituussuunnassa kuljetinelementissä olevan päätypinnan 14 ulkopuolelle. Tämä mahdollistaa peräkkäisten kuljetinelement-·.· i tien sijoittamisen aivan toisiinsa kiinni etäisyydelle Lmin, jolloin kuljettimeen saa- 30 daan aikaiseksi enemmän säätövaraa. Optimitilanteessa kuljetinelementit sijoi-: [ . tetaan toki kuljetettavan kappaletavaran edellyttämän rullien keskinäisen rulla- '!! / välin sallimalle suurimmalle etäisyydelle Lmax toisistaan. Periaatteessa rullan sijoittaminen siten, että sen vastaanottopanat 12 ja 13 olisivat samalla tasalla : kuljetinelementin päätypintojen 14 kanssa, mahdollistaisi kuljetinelementtien 35 liittämisen aivan toisiinsa kiinni. Tällainen melko tiivis rakenne hankaloittaisi 116130 7 kuitenkin jossain määrin kuljetinelementtien runkoprofiilien 3 välin pesemisen. Kun rullat 6 ja 7 ulottuvat kuljetinelementin päätypinnan ulkopuolelle, jää toisiaan seuraavien runkoprofiilien väliin aina rako, mikä on omiaan parantamaan hygieenisyyttä.
5 Esillä oleva järjestely on toki mahdollista toteuttaa minkälaisella kul jettimen kuljetinelementin pituudella I hyvänsä. On kuitenkin osoittautunut järkeväksi muodostaa kuljetinelementit sellaisiksi, että ne käsittävät rajallisen joukon pituudeltaan standardimittaisia elementtejä, joiden mitat edullisesti ovat toistensa kerrannaisia. Niinpä yksittäisten kuljetinelementtien eräiksi edullisiksi 10 mitoiksi on valittu l=500 mm, 1=750 mm, 1=1.000 mm, 1=1.500 mm, 1=3.000 mm ja 1=6.000 mm. Pitkiä kuljetinjärjestelmiä valmistettaessa on edullista käyttää mahdollisimman monta pitkää elementtiä. Yhdistämällä edellä mainitun mittaisia kuljetinelementtejä toisiinsa ja hyödyntämällä kuljetinelementtien välistä rakoa L yllä kuvatulla tavalla, aikaansaadaan pääasiallisesti ne kuljettimien pi-15 tuudet, joita asiakkaan katsotaan voivan tilata.
On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on ainoastaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa ratkaisua. Ratkaisua ei siten ole rajattu pelkästään edellä esitettyyn tai patenttivaatimuksissa määriteltyyn suoritusmuotoon, vaan alan ammattilaiselle tulevat olemaan ilmeisiä sen 20 monet erilaiset variaatiot ja muunnokset, jotka ovat mahdollisia oheisten patentti-·.. vaatimusten määrittelemän ajatuksen puitteissa.
Niinpä yllä on esitetty vedottomia kuljetinjärjestelmiä, joissa rulla 2 on [··'. vapaasti pyörivä kuljetinelementin 1 runkoprofiilin 3 suhteen. Mikään ei kuiten- • · kaan estä valmistamasta kuljetinjärjestelmää, joka käsittää yllä kuvaillut tunnus- ; ; 25 merkit, mutta joka myös on vedollinen. Esimerkiksi lattahihnalla voidaan rakentaa • * » jopa yhdellä moottorilla useita kuljetinelementtejä sisältävä vedollinen järjestel- • · ’···’ mä. Kuhunkin kuljetinelementtiin rakennetaan edullisesti oma pneumaattisesti ohjattava vetolaitteisto, mutta käytettävä lattahihna on edullisesti koko järjestel-: män pituinen. Tällöin lattahihna asennetaan ja kootaan asennuspaikalla siten, et- : , 30 tä lattahihna räätälöidään täysin kuljettimeen sopivaksi.
: ]*. Kuljetinjärjestelmä voi yhtä lailla muodostua myös hihna-, lamellimat- to- tai ketjukuljettimista, jolloin veto voidaan järjestää esimerkiksi kuljetinjärjes-: telmän päässä olevalla rumpumoottorilla tai vastaavasti järjestelmän keskelle si- : ‘ · · joitetulla moottorilla.
:\i 35

Claims (11)

  1. 8 116130
  2. 1. Menetelmä kuljettimen muodostamiseksi, jolloin kuljettimella siirretään kappaletavaraa kahden toisistaan erillään olevan pisteen välillä, joihin pisteisiin olennaisesti yhdistyy kuljettimessa olevat alku- ja loppupäät (4, 5); jo- 5 ka kuljetin käsittää ainakin kaksi kuljettimen pituussuunnassa oleellisesti peräkkäin sovitettavaa kuljetinelementtiä (1), jotka kuljetinelementit muodostetaan vastakkain järjestetyistä pituusmitan omaavista runkoprofiileista (3), ainakin yhdestä siirtovälineestä ja kannatuselimistä runkoprofiilien ja siirtovälineen irrottamiseksi alustasta, tunnettu siitä, että 10 kuljetinelementit (1) järjestetään kuljetinta muodostettaessa kuljetti men alku- ja loppupään (4, 5) väliin toisistaan erillisinä elementteinä, jolloin kuljetinelementit (1) ovat kuljetinta muodostettaessa siirrettävissä toistensa suhteen etäisyyden (L) kuljettimen alku- ja loppupäiden (4, 5) välillä siten, että 15 varmistetaan kuljetinelementeissä olevien siirtovälineiden ulottumi nen koko alku-ja loppupäiden (4, 5) väliselle kokonaismitalle, jonka jälkeen kuljetinelementit järjestetään oleellisesti liikkumattomiksi alustaan nähden.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että toisiaan seuraavia kuljetinelementtejä (1) ollessa enemmän kuin kaksi * ovat niiden väliset keskinäiset etäisyydet (L) valittavissa olemaan toisistaan poikkeavia.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu : siitä, että toisiaan seuraavat kuljetinelementit (1) liitetään toisiinsa kuljetinele- · 25 mentit toisistaan erottavan etäisyyden (L) yli ainakin yhdellä liitoskappaleella *»·; (8).
  5. 4. Järjestely kuljettimessa, jolla kuljettimella siirretään kappaletava raa kahden toisistaan erillään olevan pisteen välillä, joihin pisteisiin on olennai- •: : sesti yhdistetty kuljettimessa olevat alku- ja loppupäät (4, 5); joka kuljetin käsit- 30 tää ainakin kaksi kuljettimen pituussuunnassa oleellisesti peräkäin sovitettua ; ; ‘: kuljetinelementtiä (1), jotka kuljetinelementit käsittävät vastakkain järjestetyt pi tuusmitan omaavat runkoprofiilit (3), ainakin yhden siirtovälineen ja kanna-- tuselimet runkoprofiilien ja siirtovälineen irrottamiseksi alustasta, tunnettu : '' siitä, että • » * » I • » 116130 kuljetinelementit (1) ovat toisistaan erillään kuljettimen alku- ja loppupään (4, 5) välissä ollen alustaansa nähden oleellisesti liikkumattomia, jolloin kuljetinelementit ovat etäisyydellä (L) toisistaan siten, että 5 rako (L) on pienimmillään oleellisesti 0 (Lmin) ja suurimmillaan (Lmax) kun etäisyys vielä sallii kuljetettavan kappaletavaran siirtymisen kuljetinele-mentiltä toiselle, jolloin kuljetinelementtien ja niiden välisten etäisyyksien muodostama ko-konaismitta ulottuu koko alku- ja loppupäiden (4, 5) väliselle kokonaismitalle.
  6. 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen jäijestely, tunnettu siitä, et tä toisiaan seuraavia kuljetinelementtejä (1) ollessa enemmän kuin kaksi ovat niiden väliset keskinäiset etäisyydet (L) toisistaan poikkeavia.
  7. 6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen jäijestely, tunnettu siitä, että toisiaan seuraavat kuljetinelementit (1) ovat liitettyjä toisiinsa kulje- 15 tinelementit toisistaan erottavan matkan (L) yli ainakin yhdellä liitoskappaleel-la (8).
  8. 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen jäijestely, tunnettu siitä, että liitoskappale (8) käsittää ensimmäiset kiinnitysvälineet (9) ensimmäisen kul-jetinelementin (1) liittämiseksi liitoskappaleeseen sekä toiset liitoskappaleen 20 pituussuuntaisen liikkeen mahdollistavat kiinnitysvälineet (10) toisen kulje-·*·.. tinelementin (1) liittämiseksi liitoskappaleen vastakkaiseen päähän. :\ 8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen järjestely, tunnettu siitä, et- !···. tä toiset kiinnitysvälineet (10) käsittävät liitoskappaleessa (8) olevan ainakin yhden pitkänomaisen asennusreiän kiinnityspultin vastaanottamiseksi. : ! 25 9. Jonkin patenttivaatimuksen 4 - 8 mukainen kuljetinelementti (1), tunnettu siitä, että kuljetinelementit (1) käsittävät joukon pituudeltaan eri ' · · ·' mittaisia elementtejä.
  9. 10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen kuljetinelementti (1), tun-:.! · n e tt u siitä, että kuljetinelementti (1) on järjestetty käsittämään joukon yksit- 30 täisiä kuljetinelementtejä joiden pituus on 500 mm, 750 mm, 1.000 mm, 1.500 : ! ·. mm, 3.000 mm ja 6.000 mm. / 11. Kuljetinelementti (1), joka käsittää joukon oleellisesti sylinteri- * » T mäisiä rullia (2, 6, 7) sekä nämä vastaanottavan runkoprofiilin (3) kannatuseli- ’· mineen, jolloin kuljetinelementillä (1) siirretään kappaletavaraa yhden tai use- • » 116130 i f ämmän kuljetinelementin muodostavan kuljettimen alku- ja loppupään (4, 5) välillä, tunnettu siitä, että runkoprofiili (3) käsittää oleellisesti rinnakkaiset välineet rullien (2, 6, 7) vastaanottamiseksi, 5 jolloin runkoprofiilien vastakkaisissa päissä olevat rullat (6, 7) ovat sovitettuja siihen siten, että rullassa olevan ulkopinnan muodostava vastaanot-topinta (12, 13) ulottuu kuljetinelementin (1) pituussuunnassa kuljetinelemen-tissä olevan päätypinnan ulkopuolelle. t « > » · * 11 116130
FI20022077A 2002-11-21 2002-11-21 Järjestely kuljettimessa ja kuljetinelementti FI116130B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20022077A FI116130B (fi) 2002-11-21 2002-11-21 Järjestely kuljettimessa ja kuljetinelementti

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20022077 2002-11-21
FI20022077A FI116130B (fi) 2002-11-21 2002-11-21 Järjestely kuljettimessa ja kuljetinelementti

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20022077A0 FI20022077A0 (fi) 2002-11-21
FI20022077A FI20022077A (fi) 2004-05-22
FI116130B true FI116130B (fi) 2005-09-30

Family

ID=8564981

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20022077A FI116130B (fi) 2002-11-21 2002-11-21 Järjestely kuljettimessa ja kuljetinelementti

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI116130B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20022077A0 (fi) 2002-11-21
FI20022077A (fi) 2004-05-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN104968966B (zh) 用于传送板状元件的传送带和包括这种带的处理机器
FI77806B (fi) Styranordning foer rullstaenger i en kontinuerligt arbetande press.
US3854575A (en) Conveyor belt system
US8827070B2 (en) Conveying device for root crop harvesters
US5004097A (en) Replaceable snap-on modular overlay for rod and link turn-curve conveyor belts
US6651806B2 (en) Sealless slat-type reciprocating conveyor
EP1706338B1 (en) Modular conveying assembly with stub mounted in-line rollers
US8074793B2 (en) Boltless conveyor assembly
CN1964905B (zh) 一种输送带以及具有该输送带的消毒器
US8499926B2 (en) Chain link module for accumulating chain
US7428964B2 (en) Chain cover and slat conveyor using the same
CN101495389A (zh) 具有更高刚度的辐带
EP2697143B1 (en) Arrangement of transfer modules
FI64783C (fi) Transportband av plattor saerskilt foer persontransport
US7284657B2 (en) Modular conveyor belt with unique link capture means
FI116130B (fi) Järjestely kuljettimessa ja kuljetinelementti
US7267222B2 (en) Low cost flight attachment for modular belts
US6357581B1 (en) Modular radius conveyor belt
CA3084715C (en) Conveyor apparatus and system
JP7383521B2 (ja) ベルトコンベヤの蛇行調整装置、及びその蛇行調整装置を備えるベルトコンベヤ
US6520321B2 (en) Modular conveyor
EP1127813B1 (en) Conveyor
US20060175181A1 (en) Reduced friction roller support for modular link conveyor chain
JP4099639B2 (ja) スラットコンベヤのチェーン伸び調整装置
US6561748B2 (en) Conveyor floor

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 116130

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed