FI113712B - Hotellin/kuljetuksen varausmekanismi - Google Patents
Hotellin/kuljetuksen varausmekanismi Download PDFInfo
- Publication number
- FI113712B FI113712B FI20015014A FI20015014A FI113712B FI 113712 B FI113712 B FI 113712B FI 20015014 A FI20015014 A FI 20015014A FI 20015014 A FI20015014 A FI 20015014A FI 113712 B FI113712 B FI 113712B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- polling
- hotel
- producer
- reservation
- customer
- Prior art date
Links
Classifications
-
- G—PHYSICS
- G06—COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
- G06Q—INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY [ICT] SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- G06Q10/00—Administration; Management
- G06Q10/02—Reservations, e.g. for tickets, services or events
Landscapes
- Business, Economics & Management (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Tourism & Hospitality (AREA)
- Operations Research (AREA)
- Economics (AREA)
- Entrepreneurship & Innovation (AREA)
- Human Resources & Organizations (AREA)
- Marketing (AREA)
- Development Economics (AREA)
- Quality & Reliability (AREA)
- Strategic Management (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- General Business, Economics & Management (AREA)
- General Physics & Mathematics (AREA)
- Theoretical Computer Science (AREA)
- Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
Description
, 113712
Hotellin/kuljetuksen varausmekanismi
Keksinnön tausta
Keksintö liittyy varausmenetelmään ja -järjestelmään varattavia kohteita, kuten hotellihuoneita, matkalippuja, vuokrattavia autoja ja vastaavia var-5 ten. Selostuksen pitämiseksi tiiviinä keksintö esitetään pääasiassa hotellinva-rausjärjestelmien yhteydessä. Muuntyyppisten varausjärjestelmien erityispiirteet osoitetaan erikseen tarvittaessa.
Tarkemmin sanottuna keksintö liittyy suuren mittakaavan (edullisesti: maailmanlaajuisiin) varausjärjestelmiin. Tässä yhteydessä käytettynä suu-10 ren mittakaavan varausjärjestelmä tarkoittaa järjestelmää, jota ei voida toteuttaa yksinkertaisella monesta-moneen -informaatioarkkitehtuurilla. Esimerkiksi monesta moneen -arkkitehtuuri voi riittää suljetussa varausjärjestelmässä, joka käsittää pienen kaupungin hotellit ja muutamia varauspisteitä (matkatoimistoja ja vastaavia). Kuitenkaan maailman kaikkia hotelleja ja varauspisteitä ei voida 15 palvella monesta-moneen -arkkitehtuurilla, koska kehitettävän liikenteen määrä olisi kohtuuttoman suuri. Tämän ongelman (saatavuustietojen puutteen) aiemmat ratkaisuyritykset ovat perustuneet keskitettyihin varausjärjestelmiin, joista käytetään nimitystä Global Distribution System (GDS), jotka vastaanottavat varausinformaatiota joiltakin maailman hotelleilta ja jakavat tätä infor-20 maatiota joillekin maailman varauspisteille. Kukin GDS siis toteuttaa monesta-, i ’ moneen -arkkitehtuurin.
: Nimellä Amadeus tunnetaan eräs esimerkki keskitetystä varausjär- jestelmästä useimpia maailman lentoyhtiöitä varten. Amadeus tarjoaa myös : : j hotelleja koskevaa alkeellista saatavuustietoa. Eräs erityinen ongelma Ama- ;··· 25 deuksen hotellien saatavuustietojen kohdalla on, että data on usein vanhentu- nutta, minkä seuraus on, että asiakkaan varauspyyntö epäonnistuu, koska ho-
t · I
teili, johon varauspyyntö lähetetään, osoittautuu varatuksi. Ongelmaa pahen-taa se, että ei vain kukin yö ole erikseen varattava kohde vaan lähes kaikki ho-tellit tarjoavat huoneita useassa kategoriassa, kuten yhden/kahden hen-*: · 30 gen/sviitti, tupakoijille/tupakoimattomille jne.
» >
Keksinnön lyhyt selostus » · , ', Keksinnön tavoitteena on siten kehittää menetelmä ja menetelmän ; toteuttava laitteisto yllä mainitun haitan lieventämiseksi. Keksinnön tavoite saavutetaan menetelmällä ja järjestelmällä, joille on tunnusomaista se, mitä 2 113712 sanotaan itsenäisissä patenttivaatimuksissa. Keksinnön edulliset suoritusmuodot ilmenevät epäitsenäisistä patenttivaatimuksista.
Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että hotelleista pollataan saatavuustietoja. Tässä yhteydessä käytettynä "pollaaminen" tarkoittaa aktiivisten 5 saatavuuskyselyjen lähettämistä hotelleille, vastakohtana tunnetulle tekniikalle, joka perustuu siihen, että vastaanotetaan hotellien mahdollisesti lähettämiä saatavuustietoja.
Jos oletetaan, että keksintöä käytetään hotellihuoneiden varaus-pyyntöjen käsittelyyn, keksintö voidaan toteuttaa menetelmänä, joka käsittää 10 seuraavat vaiheet: pollataan hotelleja saatavuustietojen saamiseksi; vastaanotetaan pollaustuloksia hotelleilta; ja ylläpidetään hotellikohtaisia saatavuustietoja pollaustulosten perusteella.
Keksintö voidaan yleistää korvaamalla ’’hotellihuone” termillä ’’varattava kohde” ja ’’hotelli” termillä ’’tuottaja”. Eräs yhteinen piirre kaikille varattavil-15 le kohteille, niin kuin tätä termiä tässä yhteydessä käytetään, on että kyseinen kohde on käytettävä tiettynä aikana tai ajanjaksona. Ensimmäisen hotellihuone, lennon paikka tai vuokrattava auto, jota ei käytetty tiettynä aikana, on peruuttamattomasti menettänyt arvonsa tuon ajan osalta.
Keksinnön eräs etu on, että varausjärjestelmän operaattori voi itse-20 näisesti asettaa pollaustaajuuden saavuttaakseen hyvän tasapainon liikenne-kulujen ja vanhentuneesta informaatiosta johtuvien tappioiden välillä.
• · » •Keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti asiakkaalle, joka on syöttämässä varauspyyntöä, näytetään hotellikohtaista saatavuustie-toa. Tämä piirre voidaan toteuttaa esimerkiksi liikennevalonotaatiolla siten, et- 25 tä todennäköisesti täysi hotelli osoitetaan punaisella valolla ja hotelli, jossa to- ’·“'·* dennäköisesti on vapaita huoneita, osoitetaan vihreällä valolla. Keltaista väriä voidaan valinnaisesti käyttää osoittamaan hotelleja, joille luotettavaa saatavuustietoa ei tiedetä. Värejä koskevaa ehdotonta varmuutta ei voida saavut-taa, koska hotellien varaustilanne muuttuu jatkuvasti eivätkä hotellit päivitä .··, 30 huoneiden saatavuustietoja tosiaikaisesti. Mutta jo yksinkertainen kahden tai / ’ kolmen värin kaavio auttaa torjumaan epäonnistuvia varauspyyntöjä ohjaamal- I I t * >* la varauspyynnöt hotelleihin, joissa on vapaita huoneita.
·...· Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti asi- ; · : akkaat voivat varata hotelleja useiden erilaisten yhteyksien kautta erilaisia 35 päätetyyppejä käyttämällä. Ihanteellinen yhteysväline paikallaan pysyvälle asiakkaalle on verkkoselain ja Internet-yhteys, kun taas liikkuva asiakas voi vara- 3 113712 ta huoneen WAP- (Wireless Application Protocol) -matkaviestimellä. Asiakkaille, jotka käyttävät liikkuvia laitteita joissa on pienet näytöt, on erityisen tärkeää minimoida kehitettävän liikenteen määrä ja asiakkaalle näytettävien sivujen määrä. Nämä tavoitteet voidaan saavuttaa ylläpitämällä hotellikohtaisia saata-5 vuustietoja pollaustulosten perusteella ja tarjoamalla asiakkaalle valittavaksi vain hotelleja, joissa oletetaan olevan vapaita huoneita.
Kehitetyn liikenteen ja näytettyjen sivujen määrää voidaan edelleen vähentää tallentamalla asiakaskohtaista preferenssi-informaatiota ja tarjoamalla vain hotelleja, jotka vastaavat asiakkaan preferenssi-informaatiota. Ei esi-10 merkiksi kannata tarjota nuorisomajoja vanhemmille yritysjohtajille. Preferenssi-informaatio voi käsittää hinnan, virkistys- tai tietoliikennemahdollisuuksia, läheisyyden tiettyihin kohteisiin (lentokenttään, kaupungin keskustaan, rantaan ...), fyysisten vammojen tuen jne.
Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti 15 pollaus suoritetaan taajuudella, joka ei ole kiinteä vaan jota ylläpidetään hotel-likohtaisesti. Hotellikohtainen pollaustaajuus on edullisesti adaptiivinen. Adaptiivinen pollaustaajuus voidaan toteuttaa valvomalla kyseiseen hotelliin tehtyjen varauspyyntöjen onnistumis- tai epäonnistumissuhdetta. Hotelli, joka palauttaa useita epäonnistuneita varauspyyntöjä, tarvitsee korkeamman pollaus-20 taajuuden ja päinvastoin. Voidaan esimerkiksi ylläpitää varauspyyntöjen onnis-tumissuhteen liukuvaa keskiarvoa, ja liukuva keskiarvo toimii perustana kysei-sen hotellin pollaustaajuuden säätämiselle. Pollaustaajuuden oletusarvo voi » * * * * olla kerran päivässä, mutta taajuutta voidaan kasvattaa useaan kertaan tun-nissa tai alentaa kertaan viikossa, riippuen varaustilanteen stabiiliudesta kus-: 25 sakin tietyssä hotellissa. Kuitenkin liukuvan keskiarvon ylläpitäminen voi olla riittävän yksinkertainen algoritmi pollaustaajuuden alentamiseksi, mutta voi olla ylimääräistä logiikkaa pollaustaajuuden kasvattamiseksi. Esimerkiksi kaksi epäonnistunutta varausta lyhyen ajan sisällä hotelliin, jossa oletetaan olevan vapaita huoneita, voi osoittaa hotellin varaustilanteen muuttuneen äkisti, minkä
* · * I
. · ’ ·, 30 vuoksi pollaustaajuutta tulisi kasvattaa jyrkästi.
Pollaaminen kehittää suuren määrän tietoliikennettä. Erilliset saata- » * · ·' vuustiedot tarvitaan kullekin yhdistelmälle: 1) hotelli; 2) yö; ja 3) huonetyyppi tai -hinta. Keksinnön erään toisen edullisen suoritusmuodon mukaisesti jonkin • verran pollausta voidaan eliminoida, jos kunkin varauspyynnön tulos käsitel- I I 1 » 35 lään myös kuten pollausoperaatio. Toisin sanoen asiakkaan varauspyyntö tiettyyn hotelliin käsitellään varauksena tietylle asiakkaalle ja tulos (onnistuminen 4 113712 tai epäonnistuminen) käsitellään pollausoperaation tuloksena. Mikäli varaus-pyyntöjä käsitellään kuten pollausoperaatioita, saavutetaan enemmän informaatiota samoilla liikennekustannuksilla, tai vaihtoehtoisesti seuraava aikataulun mukainen pollausoperaatio voidaan jättää tekemättä.
5 Kuvioiden lyhyt selostus
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yhteydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joista:
Kuvio 1 on tunnettua varausjärjestelmää esittävä lohkokaavio;
Kuvio 2 on lohkokaavio, joka esittää keksinnön mukaista saatavuus-10 tiedon tuottajaa (ADP) rajapintoineen;
Kuvio 3 esittää lohkokaavio, joka esittää keksinnön edullisen suoritusmuodon mukaista ADP:tä;
Kuvio 4 on signalointikaavio, joka esittää mahdollista tapahtuma-joukkoa kuvion 2 mukaisessa järjestelmässä; ja 15 Kuvio 5 esittää asiakkaalle näytettyjä käyttöliittymänäyttöjä.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Kuvio 1 on tunnettua varausjärjestelmää esittävä lohkokaavio. Kytkin SW tarjoaa keskitetyn rajapinnan joillekin tuottajille (hotelleille, autovuokraamoille, lentoyhtiöille ja vastaaville). Kytkin SW toimii yhteisenä yhdyskäytä-;’· 20 vänä yhtäältä matkatoimistojen TA1, TA2 ja toisaalta tuottajien P1, P2, välillä.
Matkatoimistojen ei siis tarvitse tietää, kuinka osoitetaan kutakin tuottajaa .··>, erikseen. Hotellisektorilla Pegasus (www.pegs.com) ja WizCom ;''! t (www.wizcom.com) ovat esimerkkejä tällaisista kytkimistä.
*" ; Maailmanlaajuinen varausjärjestelmä GDS (global distribution sys- 25 tem) ylläpitää tietokantaa DBO, joka sisältää tuottajien P1, P2 jne. (fyysisiä ja *·*·’ sähköisiä) osoitteita. Tietokanta DBO sisältää myös saatavuustietoja tuottajilta.
Tulisi huomata, että kukin varattava kohde ei ole vain hotellihuone tai auto vaan tiettyä tyyppiä tai luokkaa oleva hotellihuone tai auto tietylle varausjaksol-: : le, joka tyypillisesti on yö tai päivä. Lentolippujen kohdalla kukin varattava ;v, 30 kohde on paikka tietyssä luokassa (turisti/business) tietylle lennolle. Tämä on yksi syy, miksi tämän keksinnön perustana oleva ongelma eroaa useimpien 'τ’ varastonvalvontajärjestelmien ongelmista. Toisin kuin hotellihuone tai matka-
» I
: lippu, valmistettu tuote ei ole sidottu tiettyyn päivään tai yöhön. Parhaiten tun- : · : netut GDS-järjestelmät toimivat nimillä Amadeus, Galileo, Sabre ja Worldspan.
35 GDS perustuu siihen ajatukseen, että se vastaanottaa varauspyyntöjä matka- 5 113712 toimistoilta ja välittää pyyntöjä tuottajille. Mikäli pyydetty kohde ei ole saatavilla, varauspyyntö epäonnistuu. Muuten kohde varataan, ainakin tilapäisesti. Esimerkiksi matkatoimisto voi tilapäisesti varata hotellihuoneen tarkastaessaan, että sopiva lento on saatavilla.
5 Keksinnön perustana oleva relevantti ongelma on, että monet va- rauspyynnöt todellisuudessa epäonnistuvat, koska GDS luottaa vain tuottajien lähettämiin saatavuustietoihin. Tällaisia saatavuustietoja kutsutaan ’’passiivisiksi”, koska GDS ei mitenkään yritä saada tai varmentaa niitä.
Kuvio 2 on lohkokaavio, joka esittää keksinnön mukaista saatavuus-10 tiedon tuottajaa ADP (availability data provider) rajapintoineen. Yksinkertaisimmassa muodossaan keksinnön mukainen saatavuustiedon tuottaja ADP voidaan toteuttaa välittäjäelementtinä (middleware element) matkatoimistojen TA1, TA2 ja kytkimen SW välillä. Kuvio 2 näyttää kehittyneemmän toteutuksen, jossa ADP:llä on pääsy hotelleihin P1 - P4 kaikkien mahdollisten kytkimen 15 SW ja GDS kombinaatioiden kautta. Tässä esimerkissä ADP.IIä on pääsy P1:een suoraan, P2:een kytkimen SW kautta, P4:ään GDS:n kautta ja P3:een sekä kytkimen että GDS:n kautta.
Keksinnön mukainen ADP tuo parannuksen tunnettuun tekniikkaan pollaamaila tuottajia P1 - P4 saadakseen saatavuustietoja, jotka ADP tallentaa 20 tietokantaansa DB. Tällaisia saatavuustietoja kutsutaan ’’aktiivisiksi”, koska ADP lähettää aktiivisia kyselyjä tuottajille. Toisin sanoen ADP lähettää ainakin jotkut aktiiviset kyselyt spontaanisti eli ei vasteena määrättyyn varauspyyntöön asiakkaalta.
: ’ Vaikka on mahdollista tarjota hyödyllisiä palveluja matkatoimistoille
• 25 vain ylläpitämällä saatavuustietoja ja toimittamalla niitä matkatoimistoille, ADP
• ( I · • ;..j toimii edullisesti varausten (pyyntöjen ja kuittausten) välittäjänä (mediator) .·*·. matkatoimistojen ja tuottajien kesken. ADP:llä voi siis olla rajapinnat ei vain matkatoimistoihin vaan myös loppukäyttäjiin EU1, EU2, jotka voivat kytkeytyä ADP:hen Internetin tai solukkomaisen matkaviestinverkon kautta.
;;; 30 Keksinnön vielä erään edullisen suoritusmuodon mukaisesti kukin ' varauspyyntö käsitellään myös pollausoperaationa, jolloin esimerkiksi seuraa- va aikataulun mukainen pollausoperaatio, joka kohdistuu saman tuottajan sa-mantyyppiseen kohteeseen, voidaan jättää suorittamatta.
. \ Kuvio 3 esittää lohkokaavio, joka esittää keksinnön edullisen suori- ; 35 tusmuodon mukaista saatavuustiedon tuottajaa ADP. Sen tärkeimmät toimin nalliset lohkot ovat ydinlogiikka CL, asiakasrajapinta Cl, tietokanta DB, pol- 6 113712 lauskone PE ja varauslogiikka RL. ADP käsittää edullisesti myös asiakassuhteiden hallintalohkon CRM (relations management block) asiakaskohtaisen preferenssi-informaation ylläpitämiseksi, kuten jäljempänä tarkemmin selitetään. Kukin tärkeimmistä toiminnallisista lohkoista voidaan toteuttaa sopivasti 5 ohjelmoidulla yleiskäyttöisellä tietokoneella tai tietokoneiden ryppäällä. Pol-lauskone on mitoitettava ADP:hen kytkettyjen hotellien määrän ja halutun pollaustaajuuden mukaisesti. Muut lohkot on mitoitettava varausliikenteen mukaisesti.
ADP palvelee asiakkaitaan asiakasrajapinnan Cl kautta. Kuviossa 3 10 näytetyssä esimerkissä asiakasrajapinta käsittää web-rajapinnan palvelemaan verkkoselainta käyttäviä asiakkaita sekä WAP-rajapinnan palvelemaan WAP-matkaviestimiä käyttäviä asiakkaita. Kuviossa 3 näytetään neljä asiakasta, nimittäin matkatoimistot TA1 ja TA2 sekä loppukäyttäjät EU1 ja EU2. EU2 käyttää WAP-puhelinta, muut asiakkaat käyttävät verkkoselainta ja Internet-15 yhteyttä. Tässä esimerkissä kaikki liikenne ADP:n ja tuottajien (hotellien) P1 -P4 välillä tapahtuu Internetin kautta, eikä valinnaista GDP:tä ole esitetty. Nuoli P osoittaa pollausoperaatioita ja PR pollaustuloksia.
Ydinlogiikka CL käsittää keskeisen prosessoinnin ADP:n puitteissa. Se vastaanottaa sanomia asiakkailta asiakasrajapinnan kautta, prosessoi asi-20 akkaiden sanomat ja päättää mikä toimenpide suoritetaan. Jos esimerkiksi . asiakkaan sanoma on varauspyyntö, se välitetään varauslogiikalle RL, joka ’:, edelleen välittää sen määrätylle tuottajalle.
‘ Pollauskone PE on tärkein ero ADP:n ja tunnettujen varausjärjes- telmien välillä. Pollauskone lähettää pollauksia (aktiivisia kyselyjä) tuottajille : 25 pollaustulosten saamiseksi. Normaalisti pollaukset eivät liity tietyn asiakkaan varauspyyntöön vaan ne lähetetään spontaanisti.
On helppo nähdä, että jos pollataan huomattava osa maailman hotelleista, autovuokraamoista ja vastaavista, synnytetään valtavia liikennemää-riä. On esimerkiksi satojatuhansia hotelleja, joista kukin tarjoaa usean tyyppi-.···. 30 siä huoneita (yhden ja kahden hengen, sviitti, tupakoijille/tupakoimattomille, jne.) Lisäksi jokainen huonetyypin ja varausjakson (kuten tietyn yön) kombi-’ · naatio muodostaa erillisen kohteen. Hyvä tasapaino informaation oikeellisuu- den ja tietoliikennekulujen välillä voidaan saavuttaa, mikäli pollauskone on : adaptiivinen. Tämä tarkoittaa, että pollausta ei suoriteta kiinteällä taajuudella * r » » , ,,: 35 vaan taajuudella, joka vaihtelee aikaisempien varauspyyntöjen onnistumissuh- teen perusteella. Jos esimerkiksi historia osoittaa, että varauspyynnöt johonkin 7 113712 hotelliin epäonnistuvat suhteessa, joka ylittää keskimääräisen epäonnistumis-suhteen, tuon hotellin pollaustaajuutta tulisi kasvattaa ja päinvastoin.
ADP käsittää myös edullisesti useita muunnosrutiineja eri käytäntöjen välisiä muunnoksia varten. Muunnokset eri valuuttojen välillä on eräs luon-5 nollinen esimerkki. Lisäksi voi olla muunnossääntöjä erilaisten hotelliluokitus-ten muuntamiseksi (kuten viiden tähden järjestelmästä numeroasteikolle 1-10 tai päinvastoin). Jotkut huoneet eivät tarjoa kolmen hengen huoneita sellaisinaan, mutta tarjoavat kahden hengen huoneita lisävuoteella, jne.
Kuvio 4 on signalointikaavio, joka esittää mahdollista tapahtuma-10 joukkoa kuvion 2 mukaisessa järjestelmässä. Signalointikaavioon kuuluu matkatoimisto TA1, loppukäyttäjä EU1 keksinnön mukainen saatavuustiedon tuottaja ADP, neljä tuottajaa P1 - P4 (joiden oletetaan olevan hotelleja) sekä valinnaisesti maailmanlaajuinen varausjärjestelmä GDS. Vaiheissa 4-1 ... 4-3 ADP pollaa hotelleja P1 - P4 vapaiden huoneiden selvittämiseksi. Vaiheissa, 15 joilla on sama numero mutta heittomerkki, 4-1’ ... 4-3’, ADP saa pollaustulok-sia hotelleista.
Kuviossa 2 näytetyssä esimerkissä hotelleja P1 - P4 pollattiin kytkimen ja GDS:n eri kombinaatioiden kautta (ei kumpikaan, jompi kumpi, molemmat). Kuviossa 4 valinnaisia kytkintä ja GDS:ää ei näytetä erikseen, koska 20 ne tarjoavat vähän tai ei lainkaan lisäarvoa, lukuunottamatta sitä että ne muodostavat keskitetyn rajapinnan.
Itse asiassa näytetyssä esimerkissä hotellia P3 ei pollata kuviossa 4 « ! t · näytetyssä pollausjaksossa, koska kuvio 4 esittää keksinnön edullista piirrettä, jonka mukaan pollaustaajuus ei ole kiinteä vaan sitä ylläpidetään hotellikohtai-: 25 sesti. Tässä esimerkissä hotellin P3 saatavuustiedot ovat olleet niin stabiileja, että tähän asti sitä on pollattu harvemmin kuin muita hotelleja P1, P2 ja P4.
Huomattakoon, että pollausvaiheita 4-1 ... 4-3 ei suoriteta vasteena mihinkään tiettyyn asiakkaan toimenpiteeseen, vaan pollauskone PE (ks. kuvio 3) suorittaa pollauksen spontaanisti. ADP tallentaa pollaustulokset (hotellien • · * · , · *, 30 saatavuustiedot) tietokantaan DB (ks. kuviot 2 ja 3).
Seuraavaksi ADP alkaa palvella asiakasta, joka tässä tapauksessa - V on matkatoimiston TA1 operaattori. Vaiheet 4-11 ... 4-22 liittyvät hotellinva- rausoperaatioon. Kuviossa 4 näytetyt vaiheet ovat jonkin verran yksinkertais-: ;·; tettuja, jotta varsinainen keksintö ilmenisi paremmin. Vaiheessa 4-11 asiakas 35 lähettää rekisteröintitietonsa. Vaiheessa 4-12 hänelle esitetään kaupunginva-lintalomake. Vaiheessa 4-13 asiakas valitsee kaupungin ja päivän/päivät hotel- 8 113712 linvarausta varten. Vaihe 4-14 liittyy vielä erääseen keksinnön edulliseen piirteeseen, jonka mukaan ADP tallentaa asiakkaan preferenssi-informaation CRM-tietokantaansa (ks. kuvio 3), jota voidaan käyttää lisävalintavälineenä hotelleille. Jos kyseinen asiakas on uusi asiakas, hänelle voidaan näyttää pre-5 ferenssilomake henkilökohtaisen preferenssi-informaation syöttämiseksi (ks. kohta 53 kuviossa 5). Vaiheessa 4-15 ADP kyselee tietokannastaan DB saatavuustietoja (pollaustuloksia 4-1’ ... 4-3’) hotelleista, jotka ovat asiakkaan valitsemassa kaupungissa. Vaiheessa 4-16 asiakkaalle näytetään lista hotelleista tässä kaupungissa. Keksinnön erään edullisen piirteen mukaisesti asiak-10 kaalle näytettyä hotellien listaa täydennetään liikennevaloilla tai muilla osoittimilla, jotka näyttävät, onko kussakin hotellissa oletettavasti vapaita huoneita asiakkaan osoittamina päivinä. Näyttämällä oletetut saatavuustiedot ennen asiakkaan varauspyynnön vastaanottamista säästetään aikaa ja tietoliikenne-resursseja, koska asiakas voi valita hotelleista, joissa oletettavasti on vapaita 15 huoneita.
Vaiheessa 4-17 ADP vastaanottaa asiakkaan varauspyynnön, joka osoittaa tiettyä hotellia, huonetyyppiä ja päivää/päiviä. Varauspyyntö voi valinnaisesti osoittaa asiakkaan muita preferenssejä (joita ei löydy preferenssitieto-kannasta CRM). Esimerkiksi asiakas, joka normaalisti suosii keskustassa ole-20 via hotelleja, voi vaatia rantahotellia lomaansa varten. Oletetaan, että asiakas valitsi hotellin P2. Vaiheessa 4-18 ADP välittää varauspyynnön hotellille P2.
\ Vaiheessa 4-19 hotelli P2 vahvistaa varauksen.
' * Keksinnön vielä erään edullisen piirteen mukaisesti varausyritys (vaiheet 4-18 ja 4-19) käsitellään kuten pollausoperaatio. Esimerkiksi seuraava :,· - 25 aikataulun mukainen pollausoperaatio voidaan jättää suorittamatta tai sitä voi- daan lykätä. Niinpä valinnaisessa vaiheessa 4-20 ADP käyttää varauspyynnön tulosta saatavuustietokantansa DB päivittämiseen. ADP voi käyttää varaus- • > · pyynnön tulosta myös päivittääkseen hotellin P2 varausten onnistumissuhdetta .:. koskevaa tilastollista informaatiota. Eräänä esimerkkinä tällaisesta tilastollises- ,···. 30 ta informaatiosta ADP voi laskea hotelliin P2 tehtyjen varauspyyntöjen onnis- tumissuhteen liukuvaa keskiarvoa. Tällaista tilastollista informaatiota voidaan : käyttää säätämään hotellikohtaista pollaustaajuutta. Hotelleja, joilla on paljon :,..: epäonnistuneita varauksia, joudutaan pollaamaan useammin, ja päinvastoin.
: ·. Vaiheessa 4-21 varauksen onnistuminen osoitetaan asiakkaalle.
,. · 35 Vaihe 4-22 käsittää tapahtuman loppuunsaattamiseksi tarvittavat toimenpiteet.
113712 g
Vaiheet 4-4 ja 4-4’ liittyvät suoritusmuotoon, jossa pollaustaajuutta ylläpidetään hotellikohtaisesti. Tässä esimerkissä aiempi varaushistoria osoittaa, että hotellin P4 varaustilanne muuttuu niin tiheään, että sitä on poltattava useammin kuin muita hotelleja. Niinpä vaiheessa 4-4 hotellia P4 pollataan taas 5 ja se vastaa vaiheessa 4-4’.
Vaiheet 4-31 ... 4-43 liittyvät toisen asiakkaan palvelemiseen, joka tässä tapauksessa on loppukäyttäjä EU1. Vaiheet 4-31 ... 4-38 vastaavat vaiheita 4-11 ... 4-18, eikä niitä selosteta uudelleen. Kuitenkin asiakas EU1 on valinnut hotellin P3, jota ei ole pollattu kuviossa 4 näytettynä aikana. Hotelli P3 10 osoittautuu varatuksi, ja varauspyynnön epäonnistuminen osoitetaan ADP:lle vaiheessa 4-39. Vaiheessa 4-40 ADP päivittää tietokantaansa DB ja tilastollista informaatiota, kuten varauksen onnistumissuhteen liukuvaa keskiarvoa. Jos onnistumissuhde putoaa tietyn kynnyksen alapuolelle, hotellin P3 pollaustaajuutta tulisi kasvattaa. Vaiheessa 4-41 varauksen epäonnistuminen osoitetaan 15 asiakkaalle EU1. Vaiheessa 4-42 prosessi palaa vaiheeseen 4-35, missä ADP tarjoaa valittavaksi toisen joukon hotelleja, ja prosessi jatkuu, kunnes sopiva hotelli löytyy ja prosessi päättyy vaiheessa 4-43.
Kuvio 5 esittää asiakkaalle näytettyjä käyttöliittymänäyttöjä. Viitenumero 50 osoittaa yleisesti keksinnön erään edullisen suoritusmuodon mu-20 kaista käyttöliittymää. Asiakas aloittaa varausprosessin täyttämällä kentät 510 . - 512 käyttöliittymän lohkossa 51. Näiden kenttien täyttäminen vastaa kuvion 4 * · : vaiheita 4-11 ja 4-13. Vasteena sille, että asiakas klikkaa etsi-painiketta 513, : ADP kyselee tietokannastaan DB hotelleja asiakkaan valitsemasta kaupungis- * * * ta 512, sekä hotellien saatavuustietoja, vrt. vaihe 4-15. Hollit ja niiden saata- * * : 25 vuustiedot voidaan näyttää käyttöliittymän lohkossa 52. Hotellit listataan sa- rakkeessa 521. Tässä esimerkissä voidaan käyttää alleviivausta osoittamaan, että hotellin nimi toimii linkkinä mahdolliseen kattavampaan online * I t -informaatioon. Sarake 522 näyttää hotellien saatavuustiedot. Koska liikenne-valokonseptia ei voida näyttää mustavalkoisessa piirroksessa, sen sijaan käy-30 tetään plus- ja miinussymboleja. Sarake 523 näyttää halvimman vapaan huoneen hinnan. Hotellin ’’Blue Danube” huonehinta näytetään sulkeissa, joka on : V toinen tapa näyttää, että ADP luulee hotellin olevan täynnä. Kunkin hotellin huonehinnan vieressä on linkki hotellin varaukseen (varauspyynnön tekemi-: \ seen, ks. vaiheet 4-17 ja 4-18). Hotellin ’’Blue Danube” varauslinkki näytetään 35 sulkeissa, jotta asiakasta varoitettaisiin siitä, että hotelli voi olla täynnä, mutta 10 113712 linkki on joka tapauksessa käytettävissä siltä varalta, että todellinen saata-vuustilanne olisi parempi kuin ADP:n osoittama.
Käyttöliittymän lohkoa 53 voidaan käyttää syöttämään valinnaista käyttäjän preferenssi-informaatiota CRM:n tietokantaan (ks. kuvio 3). Tätä pre-5 ferenssi-informaatiota voidaan käyttää ylimääräisenä hakukriteerinä hotellin vaintavaiheessa 4-14.
Alan ammattilaiselle on ilmeistä, että tekniikan kehittyessä keksinnön perusajatus voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Keksintö ja sen suoritusmuodot eivät siten rajoitu yllä kuvattuihin esimerkkeihin vaan ne voivat vaihdel-10 la patenttivaatimusten puitteissa.
I t
* 1 I
* ! »
f I
• 1 t t > I * 1 1 I i * f 1 » » I »
Claims (6)
1. Menetelmä varauspyyntöjen käsittelemiseksi, joista kukin va-rauspyyntö liittyy varattavaan kohteeseen; jossa menetelmässä: 5. pollataan (P, 4-1 ... 4-4) varattavien kohteiden tuottajia (P1 ... P4) saatavuustietojen saamiseksi; - vastaanotetaan pollaustuloksia (PR, 4-1’ ... 4-4’) varattavien kohteiden tuottajilta; - ylläpidetään (4-5, 4-6) tuottajakohtaisia saatavuustietoja ainakin 10 osaksi pollaustulosten perusteella; - vastaanotetaan varauspyyntö (4-17, 4-37) asiakkaalta (TA1, TA2, EU1, EU2); ja - tuotetaan asiakkaalle vaste (4-22, 4-41) varauspyyntöön, tunnettu siitä, että: 15. pollaukselle ylläpidetään tuottajakohtaista taajuutta; ja - tuottajakohtaisen taajuuden ylläpitäminen käsittää, että lasketaan (4-20, 4-40) kyseiselle tuottajalle lähetettyjen varauspyyntöjen onnistumissuh-de.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että näytetään (4-16, 52) tuottajakohtaisia saatavuustietoja (522) asiakkaalle • ·. i ’ ennen varauspyynnön (4-17) vastaanottamista asiakkaalta.
• » ,*··. 3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, < · · tunnettu siitä, että tuottajakohtaisia saatavuustietoja ylläpidetään myös va-’ ’| rauspyyntöjen tulosten (4-19, 4-39) perusteella. » t I
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuottajakohtaisia saatavuustietoja ylläpidetään hinta- ·:· luokkakohtaisesti. ? * * · ' *
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, I '. tunnettu siitä, että varattavat kohteet käsittävät hotellihuoneita ja tuottajiin 30 kuuluu hotelleja.
: 6. Laitteisto (ADP) varauspyyntöjen käsittelemiseksi, joista kukin va- : rauspyyntö liittyy varattavaan kohteeseen; johon laitteistoon kuuluu: 113712 - pollauskone (PE) pollaamaan (P, 4-1 ... 4-4) varattavien kohteiden tuottajia (P1 ... P4) saatavuustietojen saamiseksi ja vastaanottamaan pollaus-tuloksia (PR, 4-1’... 4-4’) varattavien kohteiden tuottajilta; - tietokanta (DB) ylläpitämään (4-5, 4-6) tuottajakohtaisia saata-5 vuustietoja ainakin osaksi pollaustulosten perusteella; - välineet (Cl, RL, 50) vastaanottamaan varauspyyntö (4-17, 4-37) asiakkaalta (TA1, TA2, EU1, EU2); ja tuottamaan asiakkaalle vaste (4-22, 4-41) varauspyyntöön; tunnettu siitä, että pollauskone (PE) on sovitettu: 10. pollaamaan varattavien kohteiden tuottajia tuottajakohtaisella taa juudella; ja - laskemaan mainitun tuottajakohtaisen taajuuden kyseiselle tuottajalle lähetettyjen varauspyyntöjen onnistumissuhteen perusteella. < I · * » II· * · I · I · • III • I > i · I · *1» < > · f r « i il l I t I I > > · 13 113712
Priority Applications (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20015014A FI113712B (fi) | 2001-06-19 | 2001-06-19 | Hotellin/kuljetuksen varausmekanismi |
EP02743298A EP1407403A1 (en) | 2001-06-19 | 2002-06-18 | Hotel/transportation reservation mechanism |
PCT/FI2002/000536 WO2002103587A1 (en) | 2001-06-19 | 2002-06-18 | Hotel/transportation reservation mechanism |
US10/481,520 US20040249684A1 (en) | 2001-06-19 | 2002-06-19 | Hotel/transportation reservation mechanism |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20015014 | 2001-06-19 | ||
FI20015014A FI113712B (fi) | 2001-06-19 | 2001-06-19 | Hotellin/kuljetuksen varausmekanismi |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20015014A0 FI20015014A0 (fi) | 2001-06-19 |
FI20015014A FI20015014A (fi) | 2002-12-20 |
FI113712B true FI113712B (fi) | 2004-05-31 |
Family
ID=8562630
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20015014A FI113712B (fi) | 2001-06-19 | 2001-06-19 | Hotellin/kuljetuksen varausmekanismi |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US20040249684A1 (fi) |
EP (1) | EP1407403A1 (fi) |
FI (1) | FI113712B (fi) |
WO (1) | WO2002103587A1 (fi) |
Families Citing this family (22)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US8019630B2 (en) * | 2003-06-27 | 2011-09-13 | Fujitsu Limited | Dynamic service scheduling |
US7321863B2 (en) | 2003-08-06 | 2008-01-22 | Travelocity.Com Lp | Systems, methods, and computer program products for storing and retrieving product availability information from a storage cache |
US9226975B1 (en) * | 2004-09-17 | 2016-01-05 | Deem, Inc. | Apparatus and method to provide community pricing |
US7660743B1 (en) | 2004-10-15 | 2010-02-09 | Rearden Commerce, Inc. | System for optimization of cost management |
US9161994B1 (en) | 2005-03-29 | 2015-10-20 | Deem, Inc. | Cost model analysis and breakdown for cost buildup |
US7596566B1 (en) | 2005-02-24 | 2009-09-29 | Rearden Commerce, Inc. | System and method for flexible handling of rules and regulations in labor hiring |
US7743002B2 (en) * | 2005-02-24 | 2010-06-22 | Rearden Commerce, Inc. | Method and system for testing of policies to determine cost savings |
US7496520B1 (en) * | 2005-07-22 | 2009-02-24 | Rearden Commerce, Inc. | System and method for optimization of group shipments to reduce shipping costs |
US20070075136A1 (en) * | 2005-09-26 | 2007-04-05 | Travel Tripper Llc | Hotel inventory management system and method |
WO2007076481A2 (en) * | 2005-12-22 | 2007-07-05 | Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc. | Methods and systems for determining availability of a resource for particular time periods |
US8126776B2 (en) | 2006-06-30 | 2012-02-28 | Rearden Commerce, Inc. | Method and systems for personal restaurant assistant |
US7966213B2 (en) * | 2006-10-16 | 2011-06-21 | Rearden Commerce, Inc. | System and method for automatic review of travel changes and improved suggestions and rules set |
CA2628687A1 (en) * | 2007-06-13 | 2008-12-13 | Flynn Huang | Enhanced travel reservation system and method |
US8065287B2 (en) * | 2007-06-20 | 2011-11-22 | Amadeus S.A.S. | Method and system for searching availability of an entity for purchase or reservation |
US20090006142A1 (en) * | 2007-06-26 | 2009-01-01 | Rearden Commerce, Inc. | System and Method for Tracking Spending Based on Reservations and Payments |
US20090030742A1 (en) * | 2007-07-27 | 2009-01-29 | Rearden Commerce, Inc. | System and Method for Tentative Booking When Service Providers are Temporarily Unavailable |
US20100312586A1 (en) * | 2009-06-03 | 2010-12-09 | Drefs Martin J | Generation of Travel-Related Offerings |
US20120143864A1 (en) * | 2010-12-06 | 2012-06-07 | Nokia Corporation | Method and Apparatus for Generating and Managing Service Requests |
US10310903B2 (en) * | 2014-01-17 | 2019-06-04 | Red Hat, Inc. | Resilient scheduling of broker jobs for asynchronous tasks in a multi-tenant platform-as-a-service (PaaS) system |
WO2016156297A1 (de) | 2015-03-31 | 2016-10-06 | Rolf Ulrich | Kommunikationssystem und verfahren zur herstellung von kommunikationsverbindungen |
WO2017025890A1 (en) * | 2015-08-07 | 2017-02-16 | Masefield Richard Alfred | An accommodation booking system and method |
CN109685234B (zh) * | 2018-12-27 | 2023-09-05 | 携程计算机技术(上海)有限公司 | 用于酒店房型预订的处理方法以及系统 |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US5995943A (en) * | 1996-04-01 | 1999-11-30 | Sabre Inc. | Information aggregation and synthesization system |
AU3638401A (en) * | 1999-11-01 | 2001-05-14 | Ita Software, Inc. | Method and apparatus for providing availability of airline seats |
US20010049613A1 (en) * | 2000-02-29 | 2001-12-06 | Gramann Henry T. | Synchronizing reservation database |
US6990457B1 (en) * | 2000-06-06 | 2006-01-24 | Hotels.Com | System and method for conducting transactions involving generically identified items |
-
2001
- 2001-06-19 FI FI20015014A patent/FI113712B/fi active
-
2002
- 2002-06-18 EP EP02743298A patent/EP1407403A1/en not_active Withdrawn
- 2002-06-18 WO PCT/FI2002/000536 patent/WO2002103587A1/en not_active Application Discontinuation
- 2002-06-19 US US10/481,520 patent/US20040249684A1/en not_active Abandoned
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI20015014A (fi) | 2002-12-20 |
FI20015014A0 (fi) | 2001-06-19 |
WO2002103587A1 (en) | 2002-12-27 |
EP1407403A1 (en) | 2004-04-14 |
US20040249684A1 (en) | 2004-12-09 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI113712B (fi) | Hotellin/kuljetuksen varausmekanismi | |
AU732971B2 (en) | Telecommunications service delivery | |
CN1453956B (zh) | 电信网络的方法和结构 | |
AU734640B2 (en) | Telecommunications apparatus and method | |
CN100444589C (zh) | 在网络节点之间提供多媒体消息传送的系统和方法 | |
CN101110840B (zh) | 用于动态移动内容传送的推框架 | |
US20060293065A1 (en) | Dynamic information on demand | |
US20070042748A1 (en) | Systems and methods for facilitating queue participation and management | |
JP2002049766A (ja) | コンテンツ提供方法 | |
EP0890270A1 (en) | Telecommunications routing based on format of message | |
US20170178259A1 (en) | Automatic selection of calendar-based, multiple user options | |
CN102224516A (zh) | 通过向用户终端独立传输附加内容来控制向用户终端传输内容项目 | |
PT1164803E (pt) | Mensagens sms | |
US20150286960A1 (en) | Media input reservation system | |
US20130013351A1 (en) | Inventory system and method therefor | |
CN100484166C (zh) | 用于根据文本查询直接连接电话呼叫的系统和方法 | |
CN101600191B (zh) | 漫游业务处理方法及系统 | |
JP2003533834A (ja) | 通信ネットワークにおけるサービスノードへ接続されたエンドユーザ端末へのねらいの定められたメッセージの送信 | |
US20060270405A1 (en) | Method and system for database content security in directory assistance & information services systems | |
US8792868B2 (en) | Personalized electronic address book | |
CN102265565A (zh) | 用于企业网络接入点确定的方法和系统 | |
JP2003006370A (ja) | 集会支援装置、集会支援方法、及び集会支援プログラム | |
Al Tair et al. | Architecture for context-aware pro-active recommender system | |
US20040260597A1 (en) | Optimum service selection assisting system | |
US20080075077A1 (en) | Search and Intelligent Selection in Multicast Network |