FI112787B - Välitön ulkokutsujen allokointimenetelmä - Google Patents
Välitön ulkokutsujen allokointimenetelmä Download PDFInfo
- Publication number
- FI112787B FI112787B FI20000503A FI20000503A FI112787B FI 112787 B FI112787 B FI 112787B FI 20000503 A FI20000503 A FI 20000503A FI 20000503 A FI20000503 A FI 20000503A FI 112787 B FI112787 B FI 112787B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- call
- elevator
- lift
- calls
- allocation
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66B—ELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
- B66B1/00—Control systems of elevators in general
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B66—HOISTING; LIFTING; HAULING
- B66B—ELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
- B66B1/00—Control systems of elevators in general
- B66B1/02—Control systems without regulation, i.e. without retroactive action
- B66B1/06—Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric
- B66B1/14—Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements
- B66B1/18—Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements with means for storing pulses controlling the movements of several cars or cages
- B66B1/20—Control systems without regulation, i.e. without retroactive action electric with devices, e.g. push-buttons, for indirect control of movements with means for storing pulses controlling the movements of several cars or cages and for varying the manner of operation to suit particular traffic conditions, e.g. "one-way rush-hour traffic"
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Automation & Control Theory (AREA)
- Elevator Control (AREA)
Description
! 112787 VÄLITÖN ULKOKUTSUJEN ALLOKOINTIMENETELMÄ
Keksintö kohdistuu menetelmään hissiryhmään kuuluvien hissien ulkokutsulaitteilla annettujen kutsujen allokoimiseksi siten, 5 että kaikki kutsut tulevat palvelluiksi.
Kun matkustaja haluaa ajaa hissillä, hän tilaa hissin kerrokseen asennetusta ulkokutsunapista. Hissiryhmän ohjaus vastaanottaa ko. hissin tilauksen ja pyrkii päättelemään, mikä 10 hissiryhmään kuuluva hissi pystyy parhaiten palvelemaan kutsun. Tämä toiminta on kutsujen allokointia. Allokoinnin ongelmana on löytää ulkokutsuille hissit, siten että ennalta valittu kustannustekijä minimoituu. Allokoinnissa voidaan esimerkiksi minimoida matkustajien odotusaikaa, matkustajien 15 matkustusaikaa, hissien pysähdysten lukumäärää.
Perinteisesti, haettaessa kutsulle sopivaa hissiä, päättely tehdään tapauskohtaisesti monimutkaisin ehtorakentein. Tämänkin päättelyn lopullisena tavoitteena on minimoida jotain 20 hissiryhmän toimintaa kuvaavaa kustannustekijää, tyypillisesti esim. kutsuaikaa tai matkustajien keskimääräistä odotusaikaa. Koska hissiryhmän tila-avaruus on monimutkainen, tulee ; ,· ehtorakenteistakin monimutkaisia eikä kaikkia tilanteita voi- da kattaa. Tällöin syntyy tilanteita joissa ohjaus ei toimi : : 25 parhaalla mahdollisella tavalla. Samoin on vaikeaa ottaa huo- ; mioon koko hissiryhmää kokonaisuutena. Tästä tyypillinen esi- merkki on perinteinen koontaohjaus, jossa ulkokutsulle anne-. taan sitä lähinnä oleva, kutsun suuntaan ajava hissi. Tämä * · > yksinkertainen optimointiperiaate johtaa kuitenkin hissien _ 30 ryhmittymiseen, jolloin hissit ajavat rintamassa samaan suun taan, ja sitä kautta hissiryhmän suorituskyvyn laskuun koko-naisuutena.
: ; Pyrittäessä määrittämään kaikkien mahdollisten reittivaih- ,··,_ 35 toehtojen kustannustekijöitä kasvaa laskentatarve helposti !". prosessoreiden kapasiteettia suuremmaksi. Jos palveltavia ’ ' kutsuja on C kappaletta ja rakennuksessa on L hissiä, on erilaisten reittivaihtoehtojen lukumäärä N = Lc. Koska reit- 112787 2 tivaihtoehtojen lukumäärä kasvaa eksponentiaalisesti kutsujen lukumäärän kasvaessa, on jo pienissäkin hissiryhmissä mahdotonta käydä järjestelmällisesti läpi kaikkia reitti-vaihtoehtoja. Tämä on rajoittanut reittioptimoinnin käytän-5 töön soveltamista. Yleisellä tasolla allokointimenetelmät voidaan luokitella ainakin kolmeen lähestymistapaan, kun asiaa katsotaan matkustajien kannalta: jatkuvaan, välittö mään ja kohdeallokointimenetelmiin. Jatkuvassa ulkokutsujen allokoinnissa ulkokutsut varataan hissikorille hetkellä, kun 10 ulkokutsulle päätetyn hissin on mahdollista vielä pysähtyä sille annettuun ulkokutsu-kerrokseen. Siihen saakka päällä-olevien ulkokutsujen jakelua hissikoreille voidaan vaihtaa vapaasti. Jatkuvaa allokointia käytetään tyypillisesti esimerkiksi Euroopassa. Kuitenkin esimerkiksi Aasiassa matkus-15 tajille pyritään antamaan tieto heitä palvelemaan tulevasta hissistä heti kun ulkokutsunappia painetaan. Tällöin annetut ulkokutsut varataan välittömästi kutsut palveleville hisseille. Varauksen jälkeen kutsuja ei enää saisi vaihtaa toiselle hissille. Kohdeallokointi puolestaan näkyy matkusta-20 jalle ennenkaikkea toisenlaisena käyttöliittymänä matkustajien ja hissijärjestelmän välillä, jossa matkustajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti häntä palveleva hissi erillisen ; käyttöliittymän kautta. Keksinnön mukaisella ratkaisulla ·' epätietoisuus oikeasta hissistä vähenee ja matkustajat voi- :;; 25 vat siirtyä rauhassa heitä palvelemaan tulevan hissin eteen.
; Ohjausyksikkönä toimii kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö.
Keksinnönmukainen ratkaisu parantaa matkustusmukavuutta ja välillisesti myös systeemin suorituskykyä.
.. . 30 Keksinnölle tunnusomaisten seikkojen osalta viitataan vaati- musosaan.
: Keksinnönmukaisessa ratkaisussa allokointiyksikkö etsii his- : : sikoreille parhaat reitit eli tekee varsinaisen päätöksen _ 35 siitä mikä hissikori minkäkin ulkokutsun palvelee. Ulkokut- !*’, sukohtainen allokointiehdotus välitetään kutsujen kiinnityk- ‘ ‘ sen ohjausyksikölle, joka kirjaa kunkin ulkokutsun varatuksi sille ehdotetulle hissikorille. Ulkokutsutieto allokointiyk- 3 112787 siköstä sisältää hissitiedon lisäksi myös arvioidun saapu-misajan ulkokutsukerrokseen (ETA = hissin arvioitu saapumis-aika kerrokseen). Samalla kun kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö kirjaa ulkokutsun varatuksi ehdotetulle hissikoril-5 le, se lähettää signalointikäskyn tälle hissille, joka tekee välittömästi signaloinnin kyseessä olevaan kerrokseen. Puhtaassa välitön-allokoinnissa ulkokutsu kiinnitetään välittömästi sille allokoidulle hissikorille, mutta esitetyssä menetelmässä kiinnitysajanhetki voidaan säätää myös täysin 10 portaattomasti toimivaksi. Tällöin käytetään parametria, jonka perusteella ilmoitetaan kuinka monta sekuntia ennen hissin saapumista ulkokutsu kiinnitetään hissikorille ja signaloidaan matkustajille. Toinen vaihtoehto on määritellä aika kuinka monta sekuntia ulkokutsun antamisesta ulkokutsu 15 viimeistään varataan hissikorille ja signaloidaan matkustajille. Vertaamalla tämän parametrin aikaa ensimmäisessä tapauksessa ETA-aikaan päätetään varataanko ulkokutsu hissikorille vai pidetäänkö se vielä vapaasti allokoitavana mille tahansa hissiryhmän hissikorille. Jälkimmäisessä tapauksessa 20 parametria verrataan ulkokutsun päälläoloaikaan. Molempien parametrien arvoa voidaan vaihdella esim. liikenneintensi-teetin ja/tai liikennetyypin mukaan tai kellonajan ja päivän ; ,* tai ennakkosuunnitelman mukaan.
: 2 5 Erikoistilanteiden vuoksi kutsujen kiinnityksen ohjausyk- : : sikön tulee pystyä myös vapauttamaan yksi tai useampi aiem- min varattu ulkokutsu uudelleen kaikkien hissikorien palvel-tavaksi. Näitä tilanteita ovat mm. hissien poistuminen his-siryhmästä esim. rikkoutumisen vuoksi, aktivoituvat lukituk-30 set, hissikorien täyttyminen ja siitä aiheutuvat ulkokutsu-jen mahdolliset ohitustilanteet, ulkokutsujen liian pitkäksi venyvät päälläoloajat, matkustajien kannalta olevat epäloo-V,= giset tilanteet, kuten hissin saapuminen ulkokutsukerrokseen : (korikäskyllä) jatkaen matkaansa kuitenkin vielä vastakkai- .···, 3 5 seen suuntaan kuin matkustaja on menossa. Kun syystä tai .* ; toisesta ulkokutsu on vapautettava, kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö merkitsee kirjanpitoonsa, että ulkokutsu on kaikkien palveltavissa (joskaan ei välttämättä sen hissikö- 112787 4 rin joka sille oli aiemmin tarjottu). Tällöin ohjausyksikkö myös lähettää ulkokutsua koskevan, signaloinnit sammuttavan, signalointikäskyn hissille.
5 Toiminta perustuu allokointiyksikössä olevan reitinhaku-algoritmin hakuavaruuden rajoittamiseen. Ohjauspäätös-vaihtoehdossa eli kromosomissa on ulkokutsukohtaisia geenejä, joiden arvo ilmoittaa hissikorin, joka palvelee kyseisen ulkokutsun. Jokaisen yksittäisen geenin arvoalue on siten 10 sama kuin niiden mahdollisten hissikorien lukumäärä, jotka voivat palvella kutsun. Jos hissiryhmässä on esimerkiksi kahdeksan hissiä, jotka kaikki voivat palvella ulkokutsun, geenin arvoalueeksi tulee kahdeksan. Ohjauspäätöksen hakua aloitettaessa allokointiyksikkö kysyy kutsun kiinnityksen 15 ohjausyksiköltä ulkokutsuttain, mitkä hissikorit voivat palvella kyseisen ulkokutsun. Jos ulkokutsu on vapaa (allokoi-maton), kaikki hissikorit voivat palvella sen ja ulkokutsun lopulliseksi arvoalueeksi tulee hissikorien lukumäärä olettaen, että muita rajoituksia, kuten lukituksia, ei ole. Sen 20 sijaan jos kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö on varannut ulkokutsun jollekin hissikorille, geenin arvoalueeksi tulee yksi ja ainoaksi mahdolliseksi arvoksi juuri se hissikori, ; , * jolle se on varattu. Käytännössä ulkokutsun varaus rajoittaa ,,,! siten geenin arvoalueen yhdeksi mahdolliseksi arvoksi, jol- : : 25 loin ulkokutsu päätyy aina kutsun varanneelle hissikorille ; ; allokointipäätöstä tehtäessä. Jos ulkokutsu on vapaa, esim.
se on juuri ilmestynyt hissijärjestelmään tai se on vapautettu jonkin erikoistilanteen vuoksi, allokointi hakee omien periaatteidensa mukaisesti sille ja kaikille muille vapaina 30 oleville ulkokutsuille parhaan mahdollisen hissikorin. Kun lopullinen ohjauspäätös on tehty se välitetään kutsujen J kiinnityksen ohjausyksikölle, joka varaa vapaina olevat ul- ',,kokutsut hissikoreille ohjauspäätöksen mukaisesti.
112787 5 Välitön ulkokutsujen allokointimenetelmä poikkeaa jatkuvasta allokoinnista oleellisesti siinä, että signaloitavia kerroksia voi olla yhden sijasta yhtäaikaisesti useampia hissiko-rien palvelureittien mukaisesti.
5
Kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö hoitaa ulkokutsujen varaukset, vapautukset, ja signalointikäskytykset. Ulkokutsujen varauksilla tarkoitetaan, että ne ovat vain yhden korin palveltavissa ja vapautuksilla tarkoitetaan, että ulkokutsut 10 ovat kaikkien korien palveltavissa. Varsinainen allokointi-päätös tehdään geneettisellä allokointimenetelmällä rajoittamalla ulkokutsukohtaisten geenien arvoalueita kutsujen kiinnityksen ohjausyksiköstä saatavan kutsujen varaustilan-teen mukaan. Jos ulkokutsu on vapaa, rajoituksia ei ole, 15 mutta jos se on varattu, geenin arvoalue rajataan yhteen ja ainoaksi arvoksi se saa sille varatun hissikorin. Allokoin-tipäätös viedään kutsujen kiinnityksen ohjausyksikölle, joka varaa ja ohjaa signalointia.
20 Lisäpiirteenä menetelmässä on sen joustavuus liukuvan signa-lointiajan toteuttamiseksi, johon on kaksi periaatteellista j’ lähestymistapaa. Matkustajille voidaan ilmoittaa heitä pal- ··, velevaan saapuvasta hissistä silloin, kun hissin saapumiseen : menee tietty aika. Toisaalta matkustajille voidaan kertoa 25 heitä palvelemaan tuleva hissi tietyn ajan kuluessa ulkokut- sun antamisesta, jolloin esim. ulkokutsun painanut henkilö ;;; voi siirtyä parempaan asemaan odottamaan hetkeksi ja signa- ’··' loinnin tullessa kävellä hissin eteen odottelemaan. Tämä ta pa lienee matkustajien kannalta helpompi omaksua. Menetelmä : .* 30 pitää siten sisällään puhtaan, välittömän ulkokutsujen allo- koinnin lisäksi mahdollisuuden myös joustavampiin toteutuk-siin. Edellä kuvattu ohjausmenetelmä soveltuu mm. rakennuk-,···, siin, missä vaaditaan aikaista signalointia ja toisaalta • missä mielikuva hissien palvelutasosta liitetään helposti 35 saatuun kokonaispalveluun, kuten esimerkiksi hotelleissa.
: Tällöin on eduksi, että matkustajat voivat siirtyä ajoissa matkatavaroineen heitä palvelemaan tulevan hissin eteen il- 112787 6 man suurempaa kiirettä. Vastaava aikainen signalointitarve tulee eteen myös suurissa hissijärjestelmissä, missä kävely-etäisyydet eri hisseille voivat kasvaa suuriksi.
5 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuviossa 1 esitetään järjestelmän yleisarkkitehtuuri, jossa 10 on kuvattuna varsinainen allokointiyksikkö, kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö sekä kerrostasoilla olevat signalointi-laitteet .
kuviossa 2 esitetään kuuden aktiivisen ulkokutsun koodaus 15 kromosomiksi hissiryhmässä, jossa on kuusi hissiä ja neljätoista kerrosta.
Kuvion 1 mukaisesti ohjauspäätös tehdään allokointiyksi-kössä, jossa hissiryhmän hissikoreille muodostetaan optimi-20 reitit aktiivisten ulkokutsujen palvelemiseksi. Allokoin-tiyksikön vasemmalle puolelle on merkitty perustietoja, joihin allokointipäätös perustuu. Näitä ovat mm. liikennetilastot, tiedot aktiivisista ulkokutsuista sekä hissiryhmän ti-latiedot, joita ovat mm. hissikorien sijainti- ja liikesuun-; ;· 25 tatiedot, korikuormat ja korikutsut. Näiden tietojen lisäksi ; allokointiyksikkö ottaa huomioon hissikorien ulkokutsukoh- täiset palvelurajoitteet, jotka on merkitty kuvassa allo-kointiyksikön yläpuolelle. Ennenkuin ohjauspäätöstä aletaan tehdä hissikorien optimireittien haussa, tarvittavat tiedot 30 alustetaan ja mahdolliset palvelurajoitteet otetaan huomi-oon. Kun ohjauspäätös on tehty, hissikoreille on muodostettu optimireitit ulkokutsujen palvelemiseksi. Allokointipäätök-set toimeenpannaan hissikorien optimireittien mukaisesti.
: : Tämän lisäksi optimireitit viedään kutsujen kiinnityksen oh- .··, 35 jausyksikölle, jossa vapaina oleville aktiivisille ulkokut- suille varataan hissikorit ja näitä vastaavien ulkokutsuker-rosten signalointilaitteille lähetetään signalointikäskyt. Kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö on esitetty kuvassa ai- 112787 7 lokointiyksikön yläpuolella kuten myös kerroksissa olevat signalointilaitteet. Jos kutsujen kiinnitys on toteutettu joustavaksi, hissikorin saapumisaikaa palveltavaan ulkokut-sukerrokseen verrataan signaloinnin ennakkoaikaan kutsujen 5 kiinnityksen ohjausyksikössä, jonka perusteella ulkokutsu joko kiinnitetään hissikorille tai jätetään vapaasti allokoitavaksi. Mikäli allokointipäätöksen mukainen hissikorin saapumisaika alittaa sen palvelemaan kerrokseen asetetun signaloinnin ennakkoajän, hissikori varataan ulkokutsulle. 10 Kiinnitys asettaa siten käytännössä palvelurajoitteita aktiivisille ulkokutsuille, koska hissiryhmässä olevien muiden hissikorien ei ole mahdollista palvella kiinnitettyä ulko-kutsua. Tätä tietoa käytetään allokointiyksikössä seuraavil-la allokointikierroksilla, jossa kunkin hissikorille kiinni-15 tetyn ulkokutsun voi palvella vain sille aiemmin kohdistettu hissikori.
Kuviossa 2 päälläolevat aktiiviset ulkokutsut, jotka kaikki ovat ylössuuntaan, on merkitty hissiryhmän oikealle puolel-20 le. Ulkokutsua vastaa geeni, jonka arvo viittaa hissikoriin, joka palvelee ulkokutsun. Kromosomin geenit mahdollisine arvoineen eli alleeleineen on piirretty kuvan alaosaan. Pääl-,* läolevat aktiiviset ulkokutsut ovat kerroksissa 1, 6, 7, 8, i 11 ja 12, jolloin ulkokutsugeenien lukumääräksi kromosomissa 25 tulee vastaavasti kuusi. Tarkastellaan hissiryhmän tilanne-i ; kuvaa tarkemmin ennen kuin ulkokutsut koodataan lopullisiksi geeneiksi. Hissi l:lle ei ole allokoitu yhtään ulkokutsua, ,···. se palvelee ainoastaan sillä olevan, kerrokseen 14 annetun i * korikutsun. Hissi 2 puolestaan palvelee kerroksessa 8 olevan 30 ulkokutsun ja kerrokseen 14 annetun korikutsun. Hissi 3 sei-soo vapaana kerroksessa 14. Hissi 4: lie on annettu palvelta-vaksi kerroksen 6 ulkokutsu ja ylimpään kerrokseen annettu V.· korikutsu. Hissi 5 on sen sijaan lähtemässä kerroksesta 14 palvellakseen kerroksen 11 ulkokutsun. Hissi 6 tulee palve-3 5 lemaan kerroksen 7 ulkokutsun ja jatkaa matkaansa korikutsu-kerrokseensa. Jokaiselle hissin palvelemalle kerrokselle voidaan laskea arvioidut ETA-ajat kunkin hissin reitin mukaisesti, näitä aikoja ei ole kuitenkaan esitetty kuvassa.
β 112787
Ulkokutsuja on kahdentyyppisiä: vapaina olevia ja varattuja. Vapaina olevat, juuri ilmestyneet ulkokutsut on annettu kerroksista 1 ja 12. Koska kutsuja ei ole vielä allokoitu mil-5 lekään hissikorille ei ole myöskään ohjausyksikön asettamia palvelurajoitteita, jolloin jokaisen käytettävissä olevan hissin on mahdollista palvella nämä kutsut. Tällöin näiden geenien mahdolliset alleelit ovat hissit yhdestä kuuteen eli hissivaihtoehtoja näille kummallekin ulkokutsulle on siis 10 kuusi kappaletta. Toisaalta järjestelmässä on myös aktiivisia ulkokutsuja, jotka ovat jo aikaisemmin allokoitu jollekin hissille ja signaloitu kerroksissa. Nämä kutsujen kiinnityksen ohjausyksikön varaamat ulkokutsut ovat kerroksissa 6, 7, 8 ja 11. Allokoinnin alussa rajataan näiden neljän ul-15 kokutsu geenin arvoalue yhteen mahdolliseen vaihtoehtoon, joka on kutsulle aiemmin allokoitu hissikori. Esimerkkikuvan mukaisesti geeni nro 2:11a eli kerroksen 6 ulkokutsun ainoana vaihtoehtona on hissi 4. Vastaavasti muut varatut, jo allokoidut ulkokutsut menevät yhdelle hissille: kerroksen 7 20 ulkokutsu hissille 6, kerroksen 8 ulkokutsu hissille 2, ja kerroksen 11 kutsu hissille 5. Kun jokaisen ulkokutsungeenin arvoalueet tunnetaan hisseineen, allokointi on mahdollista • ,·' aloittaa. Allokoinnissa etsitään tässä tapauksessa vain ker- : : rosten 1 ja 12 ulkokutsuille parasta mahdollista hissikoria.
; 25 Kaikki ulkokutsut ovat kuitenkin ratkaisuvaihtoehtojen evä- ;"'· luoinnissa mukana, jotta optimireitit voidaan muodostaa kul- . lekin hissille geneettisen allokoinnin periaatteiden mukai- ,sesti. Kun allokointipäätös on saatu aikaiseksi, hissien reitit viedään kutsujen kiinnityksen ohjausyksikölle, joka 30 kiinnittää kerrosten 1 ja 12 ulkokutsuille allokoinnin mu- » kaiset hissit ja päivittää kutsujen ETA-ajat.
: Puhtaassa välittömässä allokoinnissa kerrosten 1 ja 12 ulko- ‘ ; kutsut varataan välittömästi niille kohdistetuille hisseil- 35 le. Menetelmän mukaisessa joustavammassa järjestelmässä ul kokutsun kiinnitysajankohta voidaan asettaa parametrilla.
‘ Parametrin mukaan ulkokutsun kiinnityshetki on esimerkiksi 30 sekuntia. Mikäli allokointi tarjoaa tälle kutsulle his- 112787 9 siä, jonka arvioitu saapumisaika ulkokutsuun nähden on vähemmän tai sama kuin parametrina oleva 30 sekuntia, kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö varaa ulkokutsun tarjotulle hissille ja lähettää signalointikäskyn. Jos puolestaan hissin 5 ETA-aika on enemmän kuin 30s, kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö ei toistaiseksi varaa hissiä ulkokutsulle vaan pitää sen vapaasti allokoitavana. Oletetaan, että allokointi tarjoaa kerroksen 1 ulkokutsulle hissin 3, joka saapuu palvelemaan sen myöhemmin kuin 30 sekunnin päästä ja kerroksen 12 10 ulkokutsulle hissin 5, joka saapuu palvelemaan sen alle 30 sekunnin päästä. Tällöin kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö varaa kerroksen 12 ulkokutsun hissille 5 ja jättää kerroksen 1 ulkokutsun vapaaksi. Kun uusi allokointikerta aloitetaan, kerroksen 12 ulkokutsu rajoitetaan palveltavaksi hissille 5, 15 kun puolestaan kaikilla hisseillä on mahdollisuus palvella kerroksen 12 vapaana oleva ulkokutsu tämän geenin arvoalueena on vielä toistaiseksi hissit yhdestä kuuteen. Kerroksen 12 ulkokutsun geenin arvoalue on supistunut yhteen hissiksi 5. Kun myöhemmin kerroksen 12 ulkokutsulle tarjotaan hissiä, 20 jonka ETA-aika ei enää ylitä 30 sekuntia, kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö saa varattua senkin.
; Seuraavassa esitetään vaihtoehtoinen lähestymistapa jousta- : vampaan signalointiin eli merkinantoon. Ulkokutsu hissiko- : 25 rille kiinnitetään ulkokutsulle, kun se on ollut päällä tie- tyn, parametrilla ilmoitettavan ajan. Esimerkiksi, jos para-.1metri on asetettu 10 sekunniksi, hissi kiinnitetään ja sig-.· \ naloidaan kymmenen sekunnin päästä ulkokutsun antamisesta.
i f >
Kutsujen kiinnityksen ohjausyksikössä verrataan allokoinnin 30 jälkeen ulkokutsun päälläoloaikaa parametriin, jolloin tie-! detään mikä hissi kunkin ulkokutsun tulee palvelemaan. Kaik ki ulkokutsut, joiden päälläoloaika on pienempi kuin parametrin aika, pidetään vapaasti allokoitavina. Kun aika ylit-: tyy, ulkokutsulle tarjottu hissikori kiinnitetään, jolloin 35 se on seuraavalla allokointikerralla ainoa vaihtoehto kyseiselle ulkokutsulle. Muut ulkokutsut jäävät vielä vapaasti allokoitaviksi. Yksi erikoistapaus on kuitenkin huomioitava: allokointi saattaa tarjota ulkokutsulle sellaista hissiä, 112787 10 joka tulee saapumaan ulkokutsukerrokseen ennenkuin ulkokut-sun päälläoloaika ei ylitä parametriaikaa. Tällöin hissin hidastuspisteessä ulkokutsu tulee kuitenkin kiinnitetyksi ja signaloiduksi normaalilla tavalla, vaikka ulkokutsun päällä-5 oloaika alittaisi parametrin arvon.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä sovellutusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaatimusten määrittelemän keksin-10 nöllisen ajatuksen puitteissa. 1 I i
Claims (3)
1. Menetelmä hissiryhmään kuuluvien hissien ulkokutsu- laitteilla annettujen kutsujen allokoimiseksi geneettisellä allokointimenetelmällä, jossa hissikorien palvelu-reitit etsitään geneettisellä allokointimenetelmällä, joka päättää mikä hissi minkäkin ulkokutsun palvelee ja 10 ulkokutsun ollessa vapaa kaikki hissikorit ovat mahdollisia palvelemaan kyseistä kutsua ja kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö hoitaa ulkokutsujen varaukset, vapautukset ja ohjaa signalointia ja löydetyt hissikorien palvelureitit viedään kutsujen kiinnityksen ohjausyksi-15 kölle, joka kirjaa kunkin ulkokutsun varatuksi sille ehdotetulle hissikorille ja ulkokutsun ollessa varattu kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö rajaa kutsulle sallitun hissikorin ja ulkokutsun ollessa varattu ainoastaan päätetty hissikori palvelee kyseistä kutsua ja 20 kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö päättää mikä ulkokutsu on vapaa ja mikä on varattu ja kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö varaa ulkokutsun sille hissikorille, jonka palvelureitille ulkokutsun allokointiyksikkö sen ensimmäisellä allokointikerralla allokoi ja kutsun ’.k’ 25 kiinnityksen ohjausyksikkö rajaa geneettisen allokointi- ;;; yksikön kutsua vastaavan geenin vaihtoehtoiset hissikorit * * ';·* yhdeksi vaihtoehdoksi, joka on ulkokutsuille aiemmin » '·>' allokoitunut hissikori, tunnettu siitä että: erikoistilanteissa rajoitetaan reitinhakualgoritmin • * 30 hakuavaruutta jolloin - kiinnityksen ohjausyksikkö vapauttaa yhden tai useam-: ; man aiemmin varatun ulkokutsun uudelleen kaikkien his- sikorien palveltavaksi ja ,1 ·-, - kutsujen kiinnityksen ohjausyksikkö merkitsee kirjan 35 pitoonsa, että ulkokutsu on kaikkien palveltavissa ja ohjausyksikkö lähettää ulkokutsua koskevan signaloinnit sammuttavan signalointikäskyn hissille. 12 1 12787
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että erikoistilanteiksi määritellään mm. hissien hissikorien poistuminen hissiryhmästä rikkoutumisen 5 vuoksi, aktivoituvat lukitukset, hissikorien täyttyminen ja ulkokutsujen liian pitkäksi venyvät päälläoloajat.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että signaloitavia kerroksia on ainakin 10 yksi yhtäaikaisesti hissien palvelureittien mukaan. t t * 13 1 12787
Priority Applications (8)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20000503A FI112787B (fi) | 2000-03-03 | 2000-03-03 | Välitön ulkokutsujen allokointimenetelmä |
EP01919467A EP1292523B1 (en) | 2000-03-03 | 2001-03-05 | Method for immediate allocation of landing calls |
AU4655501A AU4655501A (en) | 2000-03-03 | 2001-03-05 | Method for immediate allocation of landing calls |
KR1020027011580A KR100756979B1 (ko) | 2000-03-03 | 2001-03-05 | 랜딩 콜의 즉각 할당 방법 |
AU2001246555A AU2001246555B2 (en) | 2000-03-03 | 2001-03-05 | Method for immediate allocation of landing calls |
CNB018080723A CN1223502C (zh) | 2000-03-03 | 2001-03-05 | 层站呼叫的即时分配方法 |
PCT/FI2001/000218 WO2001066454A2 (en) | 2000-03-03 | 2001-03-05 | Method for immediate allocation of landing calls |
HK03108795A HK1056351A1 (en) | 2000-03-03 | 2003-12-03 | Method for immediate allocation of landing calls |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI20000503 | 2000-03-03 | ||
FI20000503A FI112787B (fi) | 2000-03-03 | 2000-03-03 | Välitön ulkokutsujen allokointimenetelmä |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI20000503A0 FI20000503A0 (fi) | 2000-03-03 |
FI20000503A FI20000503A (fi) | 2001-09-04 |
FI112787B true FI112787B (fi) | 2004-01-15 |
Family
ID=8557843
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI20000503A FI112787B (fi) | 2000-03-03 | 2000-03-03 | Välitön ulkokutsujen allokointimenetelmä |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP1292523B1 (fi) |
KR (1) | KR100756979B1 (fi) |
CN (1) | CN1223502C (fi) |
AU (2) | AU2001246555B2 (fi) |
FI (1) | FI112787B (fi) |
HK (1) | HK1056351A1 (fi) |
WO (1) | WO2001066454A2 (fi) |
Families Citing this family (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI113467B (fi) * | 2002-11-29 | 2004-04-30 | Kone Corp | Allokointimenetelmä |
US10231167B2 (en) * | 2017-06-30 | 2019-03-12 | Otis Elevator Company | Building access zone specification for mobile applications |
DE102018213575B4 (de) * | 2018-08-13 | 2020-03-19 | Thyssenkrupp Ag | Verfahren zum Betreiben einer Aufzuganlage mit Vorgabe einer vorbestimmten Fahrtroute sowie Aufzuganlage und Aufzugsteuerung zur Ausführung eines solchen Verfahrens |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI102268B1 (fi) * | 1995-04-21 | 1998-11-13 | Kone Corp | Menetelmä hissiryhmän ulkokutsujen allokoimiseksi |
KR100202720B1 (ko) * | 1996-12-30 | 1999-06-15 | 이종수 | 엘리베이터의 군관리 제어방법 |
FI107604B (fi) * | 1997-08-15 | 2001-09-14 | Kone Corp | Geneettinen menetelmä hissiryhmän ulkokutsujen allokoimiseksi |
FI107379B (fi) * | 1997-12-23 | 2001-07-31 | Kone Corp | Geneettinen menetelmä hissiryhmän ulkokutsujen allokoimiseksi |
-
2000
- 2000-03-03 FI FI20000503A patent/FI112787B/fi not_active IP Right Cessation
-
2001
- 2001-03-05 KR KR1020027011580A patent/KR100756979B1/ko not_active IP Right Cessation
- 2001-03-05 AU AU2001246555A patent/AU2001246555B2/en not_active Ceased
- 2001-03-05 EP EP01919467A patent/EP1292523B1/en not_active Expired - Lifetime
- 2001-03-05 CN CNB018080723A patent/CN1223502C/zh not_active Expired - Fee Related
- 2001-03-05 AU AU4655501A patent/AU4655501A/xx active Pending
- 2001-03-05 WO PCT/FI2001/000218 patent/WO2001066454A2/en active IP Right Grant
-
2003
- 2003-12-03 HK HK03108795A patent/HK1056351A1/xx not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
AU2001246555B2 (en) | 2004-07-15 |
FI20000503A0 (fi) | 2000-03-03 |
EP1292523A2 (en) | 2003-03-19 |
KR100756979B1 (ko) | 2007-09-07 |
EP1292523B1 (en) | 2012-01-11 |
WO2001066454A2 (en) | 2001-09-13 |
WO2001066454A3 (en) | 2002-01-03 |
FI20000503A (fi) | 2001-09-04 |
AU4655501A (en) | 2001-09-17 |
KR20020079937A (ko) | 2002-10-19 |
CN1223502C (zh) | 2005-10-19 |
HK1056351A1 (en) | 2004-02-13 |
CN1454177A (zh) | 2003-11-05 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI121009B (fi) | Hissijärjestelmä | |
FI111929B (fi) | Hissiryhmän ohjaus | |
AU2003216935B2 (en) | Method for the allocation of passengers in an elevator group | |
FI112793B (fi) | Matkustajien opastusjärjestelmä sekä näyttöväline | |
FI118381B (fi) | Hissijärjestelmä | |
JP2730788B2 (ja) | エレベータの群管理方法及び群管理装置 | |
JP5477387B2 (ja) | ダブルデッキエレベータ群管理装置 | |
US7140472B2 (en) | Genetic allocation method for an elevator group | |
CN1668521A (zh) | 用于控制电梯装置的方法及用于执行该方法的电梯装置 | |
US7549517B2 (en) | Elevator car dispatching including passenger destination information and a fuzzy logic algorithm | |
FI113755B (fi) | Menetelmä hissiryhmän hissien ohjaamiseksi | |
JP2013510060A (ja) | 分散型配車を行うエレベータシステム | |
US20040040791A1 (en) | Method and apparatus for allocating passengers by a genetic algorithm | |
US5511634A (en) | Instantaneous elevator up-peak sector assignment | |
US20020033306A1 (en) | Method of controlling elevator installation with multiple cars | |
FI112787B (fi) | Välitön ulkokutsujen allokointimenetelmä | |
WO2005102894A1 (en) | Method for controlling the elevators in an elevator group | |
CN101356106A (zh) | 电梯控制方法及其装置 | |
EP1269146B1 (en) | Method and apparatus for allocating passengers by a genetic algorithm | |
FI115396B (fi) | Hissijärjestelmän ohjausmenetelmä | |
JP6799161B2 (ja) | エレベーター装置 | |
JPH0912234A (ja) | エレベータの群管理制御装置 | |
JPH08143236A (ja) | エレベーターの群管理制御装置 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |