FI112748B - Tiedonsiirron ohjausjärjestelmä - Google Patents

Tiedonsiirron ohjausjärjestelmä Download PDF

Info

Publication number
FI112748B
FI112748B FI963606A FI963606A FI112748B FI 112748 B FI112748 B FI 112748B FI 963606 A FI963606 A FI 963606A FI 963606 A FI963606 A FI 963606A FI 112748 B FI112748 B FI 112748B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
data transmission
capacity
station
slave
slave station
Prior art date
Application number
FI963606A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI963606A (fi
FI963606A0 (fi
Inventor
Pekka Mattila
Sulo Leisio
Original Assignee
Sonera Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI960344U external-priority patent/FI2791U1/fi
Application filed by Sonera Oyj filed Critical Sonera Oyj
Priority to FI963606A priority Critical patent/FI112748B/fi
Publication of FI963606A0 publication Critical patent/FI963606A0/fi
Priority to PCT/FI1997/000355 priority patent/WO1997048200A1/en
Priority to AU30351/97A priority patent/AU3035197A/en
Publication of FI963606A publication Critical patent/FI963606A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112748B publication Critical patent/FI112748B/fi

Links

Landscapes

  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

! 112748 TIEDONSIIRRON OHJAUSJÄRJESTELMÄ
Keksintö liittyy tiedonsiirron ohjaukseen Point-to-MultiPoint eli PMP-tiedonsiirtojärjestelmässä, joka 5 muodostuu keskusasemasta ja tarvittavasta määrästä ala-asemia. Keksintöä voi soveltaa tiedonsiirtoon matkaviestinverkon tukiasemaohjainten ja tukiasemien välillä, sekä erilaisissa tietoliikenneverkoissa, teol-lisuusautomaatioverkoissa, erilaisissa tutkimuksissa, 10 TV- ja radio-ohjelmasiirrossa, videokonferensseissa, valvonnassa, vartioinnissa, energia- ja vesihuollossa sekä kiinteistöautomaatioverkoissa käytettävien signaalien siirtoon radio- tai kaapeliteitse verkon solmupisteestä käyttöpisteeseen. Keksintö on universaali 15 ratkaisu nopeasti muuttuviin sekä eri siirtonopeuksi- siin kapasiteettitarpeisiin vaikeissa tiedonsiirto-olosuhteissa .
Tekniikan tason mukaisissa järjestelmissä PMP (Point-20 to-MultiPoint) -toteutukset ovat tarjonneet radiotien yli kiinteitä tai käyttöpyynnöllä aktivoitavia yhteyk-*. siä PMP-keskusaseman yksittäisen liitäntäportin tai • ·, kanavoidun aikavälin ja PMP-ala-aseman asiakasliitän- ’ täportin välillä. Tällöin kyseinen yhteys vaatii voi- ! ; 25 massa ollessaan radiotiellä vähintään saman nettobit- tinopeuden kuin on PMP-ala-aseman asiakasliitännässä.
< » ; ’ Jos asiakasliitäntä on esim. 2 Mbit/s ja hetkellisen ’ tai pysyvä asiakkaan käyttötarve on vain muutama 64 kbit/s aikajakokanava, PMP-järjestelmä varaa aina ra- • ’ : 30 diotieltä 2 Mbit/s kapasiteetin. Tällöin radiokanavan käyttö on tehotonta.
• * t
Esillä olevan keksinnön mukainen kaksisuuntainen PMP-‘ tiedonsiirtojärjestelmä muodostuu keskusasemasta ja :35 tarvittavasta määrästä ala-asemia. Järjestelmässä ka- navoitu asiakasliitäntä PMP-ala-asemilla toimii jatkuvasti halutulla bittinopeudella, esim. 2 Mbit/s, mutta 112748 2 siirtotieltä varataan vain käyttöä vastaava siirtokapasiteetti, esim. vain 4 * 64 kbit/s. Keksinnön mukaisella ristikytkentä- ja verkonohjausjärjestelmällä keskusaseman ja televerkon välisiltä kanavoiduilta 5 liitännöiltä voidaan mikä tahansa aikaväli ohjata minkä tahansa PMP-ala-aseman mille tahansa kanavoidun liitännän aikavälille joko manuaalisesti ja pysyvästi tai jonkun kuormitusalgoritmin automaattisesti ohjaamana tai hetkellisen yhteystarpeen generoimana.
10
Esillä olevan keksinnön mukaisessa järjestelmässä kuhunkin PMP-järjestelmän ala-asemaan muodostetaan kanavoitu tiedonsiirtoliitäntä, jonka tiedonsiirtokapasiteetti vastaa enintään tiedonsiirtotien maksimikapa-15 siteettia jatkuvan bittivirran muodostamiseksi liitäntään. Merkille pantavaa keksinnössä on se, että tiedonsiirtotien siirtokapasiteetti jaetaan dynaamisesti ala-asemien liikenne- ja/tai resurssitarpeiden mukaisesti, jolloin tiedonsiirtotien kapasiteetin ohjaus 20 tapahtuu ala-asemaan tulevan liikenteen, ala-asemasta lähtevän liikenteen tai ala-asemalle ennalta määrätyn . kiinteän resurssitarpeen määräämänä.
1 Siirtokapasiteetin hallitsemiseksi PMP-järjestelmän keskusasemaan kuuluu ristikytkentäosa ja ohjauslogiik-25 kaosa, ja lisäksi kullakin ala-asemalla on ohjauslo-.· giikalla varustettu ristikytkentäosa. Tämä mahdollis taa useiden eri tiedonsiirtopalveluiden, esimerkiksi nykyisten ja tulevien langallisten ja langattomien eri taajuuskaistaisten telepalvelujen välittämisen saman .. 30 PMP-järjestelmän kautta. Keskusaseman ja ala-asemien välillä järjestelmässä lähetetään ainoastaan hyötysig-naalit esim. n x 64 kBit/s nykyisen 2 Mbit/s, n x 2 Mbit/s tai yksittäisten 64 kBit/s (300 ... 3400Hz) si-jasta. Hyötysignaaleilla tarkoitetaan siirrettävää 35 tietoa ja verkonhallintainformaatiota sisältäviä aika-välejä. Vain nämä siirrettävät hyötysignaalit rasittavat siirtotietä. Tällä tavalla saadaan aikaan säästöä, 112748 3 jota nykyisin käytettävät järjestelmät eivät joustamattomina pysty saamaan aikaan. PMP-järjestelmän siirtotie voi olla radiotie, optinen kuitu tai kuparikaapeli.
5
Keksinnön mukainen tiedonsiirtojärjestelmä on Point-to-MultiPoint radiosiirtojärjestelmästä kehitetty uusi dynaaminen siirtoverkkokonsepti. Keskusasemalla siirrettäväksi tarkoitetut signaalit, esimerkiksi matka-10 viestinverkon tukiasemaohjaimesta (BSC) tai vaihteista tuotavaa 2 Mbit/s yhteydet ja niiden sisällä olevat 64 kbit/s aikavälit kerätään ja multipleksoidaan risti-kytkentälaitteella siirrettävän kehyksen sisään. Kehys voi olla esim. 2 Mbit/s, 8 Mbit/s, 34 Mbit/s, n x 2 15 Mbit/s tai jokin muu vallitsevan standardin mukainen kehys, jossa esim. 64 kbit/s aikavälit ristikytketään kapasiteettia säästäen aikajakoisesti peräkkäin vietäväksi edelleen lähetin/vastaanotinyksikköön. Lähetti-mestä signaali johdetaan siirtotielle vietäväksi edel-20 leen ala-asemien vastaanottimille. Ala-asemalla aika- jakoiselta siirtotieltä poimitaan ko. asemalle tarkoitettu hyötysignaali lähettimen lähettämättä aikajakoi-seita kaistalta. Ala-asemien kulloiseenkin kuormitus-tilanteeseen voidaan reagoida dynaamisesti lisäämällä ,· 25 hyötykapasiteettia järjestelmän ohjauslogiikan ohjaa- /· mana sinne missä sitä kulloinkin tarvitaan. Ala-aseman : oikean hyötysignaalin löytämistä aikajakoiselta siir- ‘ i totieltä ohjaa keskus- ja ala-asemien välinen synk-ronointitieto. Tarve siirtokapasiteetin lisäämiselle 30 järjestelmään saadaan joko tulevan tai lähtevän lii- I | kenteen perusteella tai ennalta määrätyn liikennepro-T fiilitiedon perusteella. Liikenneprofiili kuvaa lii- ; ' · kenteen voimakkuutta ajan funktiona tietyllä aikavä- • Iillä, esimerkiksi vuorokauden ajalla.
35 ' Keksinnön etuja on saada aikaan joustavakapasiteetti- sia siirtoyhteyksiä nopealla aikataululla nykyteknii- 112748 4 kalla vaikeasti ja kalliisti saavutettujen kohteiden tiedonsiirrossa manuaalisesti tai dynaamisesti allokoituna. Nopeus tarkoittaa tässä sitä, että laitteisto muodostuu kerralla asennettavasta keskusasemasta ja 5 suuresta määrästä uuden yhteyden käyttöönoton yhteydessä asennettavia asiakas / sovelluskohtaisia ala-asemia. Keskusasemaan ei uuden ala-aseman käyttöönoton yhteydessä tarvitse fyysisesti tehdä muutoksia. Riittää vain ala-asemien lisääminen verkkoon uuden liiken-10 netarpeen syntyessä.
Järjestelmä on erityisen taajuustehokas nykyisiin verrattuna. Toisin sanoen kapasiteetti voidaan hyödyntää paremmin nykyisiin järjestelmiin verrattuna, koska 15 hukkakapasiteetti on häviävän pieni.
Radiosiirtotiellä järjestelmän radiotaajuutena käytetään esim. 10,5 Ghz:n tai ylempiä taajuusalueita kaupungeissa ja maaseudulla pitkien yhteyksien kyseessä 20 ollessa <3 Ghz: n taajuusaluetta. Taajuusvalvontavi- ranomaiset määrittelevät käytettävät taajuuskaistat sovelluskohtaisesti erikseen. (Pitkän- ja lyhyen mat-,* kan versiot) .
25 Keksintöä selostetaan seuraavassa yksityiskohtaisemmin , viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa , * · kuvio 1 esittää dynaamisen PMP-järjestelmän periaatetta matkaviestinverkossa 30 kuvio 2 esittää esimerkkiä eri ala-asemien käyttämien aikavälien sijainnista PMP-järjestelmän siirtokehyksessä ( 35 kuvio 3 esittää esimerkkiä ala-asemien kanavoitujen liitäntöjen hallinnasta PMP-järjestelmässä 112748 5
Kuviossa 1 on esimerkkinä esitetty keksinnön mukaisen dynaamisen PMP-järjestelmän (point to multipoint yhteys) periaatetta matkaviestinverkossa. Matkaviestinverkkoon kuuluu matkapuhelinkeskus 1, tukiasemaohjain 5 2 ja joukko tukiasemia 5. Tukiasemaohjain on matka viestinverkon osa, joka ohjaa tukiasemien toimintaa. Tiedonsiirto (puhe- ja merkinantoinformaatio) tukiasemaohjaimen ja tukiaseman välillä on tekniikan tason mukaisissa järjestelmissä hoidettu joko kahden 10 pisteen välisellä radiolinkillä 6, valokaapeliyhtey-dellä 7 tai kuparikaapeliyhteydellä 8. Keksinnön mukaisessa järjestelmässä tiedonsiirto tukiasemaohjaimen ja tukiasemien välillä hoidetaan PMP-järjestelmällä. PMP-järjestelmään kuuluu keskusasema 3, johon on li-15 sätty järjestelmän vaatima ohjauslogiikkaosa, ja joukko ala-asemia 4. Kullakin PMP-järjestelmän ala-asemalla on ennalta määrätyn kapasiteettinen kanavoitu asiakasliitäntä tukiasemaan. Tukiasemaohjaimesta tulevat signaalit viedään PMP-jäejestelmään ristikytkentä-20 laitteen 9 kautta, johon on liitetty siirtokapasiteetin hallintaa varten ohjauslogiikkaosa. Haluttaessa tukiasemaohjain, ristikytkentälaite ja PMP- järjestelmän keskusasema voidaan integroida yhdeksi 1 laitekokonaisuudeksi. Keskusasemalla siirrettäväksi : : 25 tarkoitetut signaalit, matkaviestinverkon tukiasemaoh- jaimesta tuotavat esim. 2 Mbit/s yhteydet ja niiden sisällä olevat 64 kbit/s aikavälit kerätään ja multi-: . * pleksoidaan ristikytkentälaitteella siirrettävän ke hyksen sisään. Kehys voi olla esim. 2 Mbit/s kehys, 30 jossa 64 kbit/s aikavälit ristikytketään kapasiteettia y säästäen aikajakoisesti peräkkäin vietäväksi edelleen lähetin/vastaanotinyksikköön. Lähettimestä signaali johdetaan ympärisäteilevään tai sektoroituun antenniin vietäväksi edelleen vastaanottimen ala-asemalle, joka 35 sisältää myös ohjauslogiikalla varustetun ristikytken-;y’ täosan. Ala-asemalla aikajakoiselta siirtotieltä poi- '·' mitään ko. asemalle tarkoitettu hyötysignaali lähetti- 112748 6 men lähettämältä aikajakoiselta kaistalta. Ala-asemien kulloiseenkin kuormitustilanteeseen reagoidaan dynaamisesti lisäämällä hyötykapasiteettia järjestelmän oh-jauslogiikan mukaisin keinoin sinne missä sitä kul-5 loinkin tarvitaan. Vasta-aseman oikean hyötysignaalin löytämistä aikajakoiselta siirtotieltä ohjaa lähetys-ja ala-asemien välinen synkronointitieto. Tarve siirtokapasiteetin lisäämiselle järjestelmään saadaan joko matkaviestimestä tulevien kutsujen perusteella, matka-10 puhelinkeskuksesta tulevien kutsujen perustella tai ennalta määrätyn liikenneprofiilitiedon perusteella.
Kuviossa 2 on esitetty esimerkki eri ala-asemien käyttämien aikavälien sijainnista PMP-järjestelmän 15 siirtokehyksessä. Kuviossa on oletettu, että sekä matkaviestijärjestelmän että PMP-järjestelmän siirto-kehys koostuu 32 aikavälistä. Kuviossa tukiasemaohjaimesta 21 on kutakin tukiasemaa 23 kohden yksi 32 aikavälin liitäntä ristikytkentälaitteeseen 22. PMP-20 järjestelmässä radiotien yli siirretään kuhunkin tukiasemaan vain sille kohdistetut käytössä olevat aikavälit PMP-järjestelmän siirtokehykseen sijoitettu-na. Kun kapasiteetin allokointi on dynaaminen, saa tukiasema matkaviestinliikenteen kasvaessa paikalli-; 25 sesti lisää aikavälejä käyttöönsä niin kauan kuin va paita aikavälejä on allokoitavissa. Näin yksikin tukiasema voi liikenteen muilla tukiasemilla ollessa ·. ’ hiljaista saada käyttöönsä tarvittaessa jopa koko PMP-järjestelmän siirtokapasiteetin.
3 0
Kuviossa 3 on esitetty esimerkki ala-asemien kanavoitujen liitäntöjen hallinnasta PMP-järjestelmässä.
PMP-keskusasema lähettää antenninsa peittoalueella sijaitsevien ala- tai toistinasemien vastaanottimille 35 esimerkiksi kuvion 3 mukaista kehysrakennetta, missä ovat seuraavat bittiryhmät {aikaväli}: 112748 7 S : kehyksen synkronointiosa n : ala-asemalle paikallisesti asetettu numero, jolla kyseinen asema tunnistaa sille osoitetut verkonhallintaviestit 5 m : ala-aseman n asiakasliitännän (ryhmän) paikallisen sijainnin numero (tunniste} k : asiakasliitännän m kanavoidun aikavälin numero b : aikavälin k bittinopeus (jos aseteltavis-10 sa) fo : aikavälin k liittyvä muu ohjaustieto kuten liikenneaikavälien sijainnit kehysrakenteessa keskusasemalta ala-asemille ja ala-asemilta keskusasemalle, ym. fo:n tiedot ke-15 hittää PMP-järjestelmän oma automatiikka.
Lisäksi verkonhallinta-aikaväleissä voidaan lähettää muuta tarpeellista ohjaustietoa sekä virheenvalvonta-ja virheenkorjauskoodit.
20
Tietojen esiintyminen PMP-kehysrakenteessa riippuu ao. järjestelmän yhteyskäytännöistä. Ala-asemien nopeassa ohjauksessa voidaan peräkkäisissä peruskehyksissä an-‘ taa eri kohteita koskevat ohjaustiedot. Jos ala-aseman : 25 yhteyskäytäntö havaitsee uusintalähetyksiä vaativia verkonhallinta-aikavälejä, se ilmoittaa niistä omissa hallintakehyksissään keskusasemalle, joka lähettää ·, ’ pyydetyt tiedot uudelleen myöhemmissä peruskehyksis- sään kyseiselle ala-asemalle.
30 y Keskusasemalle liitetyllä verkonhallintajärjestelmällä asetetaan kulloinkin tarvittavat tiedot kehyksen ver-konhallinta-aikaväleihin. Keksinnön kannalta keskeiset asetukset n, m, k, b voidaan antaa manuaalisesti ver-35 konhallintakoneelta (PMP-aikavälien kiinteä käyttö) tai asetukset otetaan automaattisesti kuormitustilan- 112748 8 netta seuraavalta järjestelmältä (PMP-aikavälien käytön dynaaminen ohjaus).
PMP-keskusasema liittyy kiinteään televerkkoon kana-5 vointiryhmillä. Haluttaessa liittää kanavointiryhmän R aikaväli i ala-asemalle n kanavointiryhmään m aikaväliin k bittinopeudella b kyseiset tiedot asetetaan PMP-verkonhallintajärjestelmään ja sen siirrettäväksi esitetyn tapaisella kehysrakenteella asianomaiselle 10 ala-asemalle, jonka oma paikallinen verkonhallintayk-sikkö suorittaa tarpeelliset kytkennät.
Varsinainen asiakkaiden liikenne keskusasemalta ala-asemalle siirretään liikenneaikaväleissä Ll...Lx.
15
Edellä on esitetty esimerkkinä matkaviestinverkkoihin sovellettu ratkaisu. Keksintöä voi käyttää myös muiden televerkkojen, teollisuusautomaatioverkkojen, erilaisten tutkimuksissa-, TV- ja radio-ohjelmasiirrossa, vi-20 deokonferenssi-, valvonnassa-, vartioinnissa-, ener gia- ja vesihuollossa sekä kiinteistöautomaatiover-koissa käytettävien signaalien siirtoon radio- tai .* kaapeliteitse verkon solmupisteestä käyttöpisteeseen.
Järjestelmää voidaan käyttää millä tahansa tiedonsiir-25 tonopeuksilla ja siirrettävä tieto voi olla minkä tyyppistä hyvänsä {asun. puhe, kuva, data, hälytykset '. ym.) .
* ·
Keksinnön sovelluskohteita televerkossa ovat vaikeas-30 ti, hitaasti ja kalliisti perinteisillä keinoilla to- ;* teutettavissa olevat matkaviestin- ja yritysverkkojen siirtoyhteydet sekä joustavakapasiteettinen Wireless Access -ratkaisu. Erityisratkaisuna voidaan järjestelmää käyttää myös osana harvaanasuttujen alueiden tele-35 verkoissa sen latvoilla olevien keskittimien ja ylä- keskusten välissä. Järjestelmää voidaan käyttää myös 112748 9 uudenlaisten laajakaistaisen radiojärjestelmien siirtojärjestelmänä.
Satelliittitoteutuksena järjestelmää voidaan käyttää 5 minkä tahansa harvaan asutun tai vaikeasti muulla tavalla saavutettavien alueiden kokonaisvaltaisena tiedonsiirtoratkaisuna mikäli tarvittava kapasiteetti pysyy siedettävissä rajoissa.
10 Eräänä keksinnön muunnosvaihtoehtona voidaan tehdä järjestelmä, missä ennalta määrätty kiinteä osa PMP-järjestelmän kapasiteettia käytetään yhdessä käyttö-pisteessä (esimerkiksi liikkuva kuvauskalusto, kompressoitu MPEG-kuva, tai ajoneuvon karttasovellus, 15 liikkuva nopea data). Tällöin voidaan järjestelmän oh-jauslogiikkaa käyttäen ennalta määrätty kiinteä osa järjestelmän kapasiteettia ohjata käyttöpisteen liikkuessa signaalinvoimakkuuksia seuraten käyttöpistettä lähinnä sijaitsevan ala-aseman käyttöön, jolloin liik-20 kuva sovellus saa katkeamattoman vakiokapasiteettisen tiedonsiirtoyhteyden liikkuessaan eri ala-asemien alueella .
Edellä PMP-järjestelmän kapasiteetin dynaaminen allo-: 25 kointi radiotiellä on kuvattu aikajakoisessa TDMA {Ti — me Division Multiple Access) -radiosiirtojärjestel-mässä. Yhtä hyvin se voidaan toteuttaa FDMA (Frequency ·. ’ Division Multiple Access) tai CDMA (Code Division Mul tiple Access) -radiosiirtojärjestelmässä.
30 1 Muunnelmia järjestelmästä voidaan esittää siten, että alkuvaiheessa järjestelmä voisi olla kuvatun mukainen, mutta allokointi voisi olla manuaalisesti ala- asemakohtaisesti tehtävissä ennen kuin dynamiikka saa- 35 daan järjestelmään kehitetyksi.
10 Ί12748
Eräs keksinnön muunnelma liittyy ristikytkentälaitteen käyttöön ohjaamaan matkaviestinverkossa tukiasemaverkon eri tukiasemien kanavamäärän optimointia. Tukiasemien muodostamassa solukkoverkossa samat taajuu-5 det toistuvat tukiasemissa suurkaupungissa 2-5 km välein ja maaseudullakin 15-50 km välein, mikä on pienempi kuin etäisyys, jolta tukiasemat häiritsevät toisiaan. Samojen taajuuksien toistuessa tukiasemat käyttävät siis eri aikavälejä. Nyt valitaan kaksi tukiase-10 maa, joilla on erilaiset liikenneprofiilit. Näiden ennalta määrättyjen kapasiteettitarpeiden mukaan siirre-tetään ristikytkentälaitteen ohjauslogiikkaa käyttäen kanavia eli aikavälejä ennalta määrättyinä ajan hetkinä tukiasemalta toiselle, jolloin saavutetaan tehok-15 kaampi radioverkon taajuuskapasiteetin käyttö kuin tekniikan tason mukaisissa järjestelmissä, joissa jokaisen tukiaseman kanavamäärä on vakio.
Keksintöä on edellä kuvattu erääseen sen edulliseen 20 toteutusesimerkkiin viitaten. Tällä ei kuitenkaan millään tavoin haluta rajoittaa keksintöä vain tätä esimerkkiä koskevaksi vaan kaikki muunnokset seuraavien : ,·’ suo j avaatimusten esittämän keksinnöllisen idean hen- : : gessä ovat mahdollisia.
t

Claims (12)

112748 11
1. Tiedonsiirtomenetelmä point to multipoint eli PMP-tiedonsiirtojärjestelmää varten, johon PMP-tiedonsiirtojärjestelmään kuuluu keskusasema (3) ja 5 joukko ala-asemia (4), jotka on yhdistetty tiedonsiirtotiellä keskusasemaan, jossa menetelmässä: muodostetaan kuhunkin ala-asemaan (4) kanavoitu tiedonsiirtoliitäntä, jonka tiedonsiirtokapasiteetti vastaa enintään tiedonsiirtotien maksimikapasi-10 teettia jatkuvan bittivirran muodostamiseksi liitäntään; tunnettu siitä, että menetelmässä edelleen: jaetaan tiedonsiirtotien siirtokapasiteetti 15 dynaamisesti ala-asemien liikenne- ja/tai resurssitarpeiden mukaisesti, jolloin tiedonsiirtotien kapasiteetin ohjaus tapahtuu ala-asemaan tulevan liikenteen, ala-asemasta lähtevän liikenteen tai ala-asemalle ennalta määrätyn kiinteän resurssitarpeen määräämänä.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tiedonsiir tomenetelmä, tunnettu siitä, että tiedonsiirto-. tie valitaan joukosta, johon kuuluu radiotie, optinen kuitu ja kuparikaapeli ja/tai niiden yhdistelmä. ’‘4
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tiedonsiir- '! 25 tomenetelmä, tunnettu siitä, että ohjataan tie- ; donsiirtotien kapasiteettia keskusasemaan kuuluvilla :·’ , ensimmäisellä ristikyt kentäosalla ja ohj auslogiikka- osalla yhteistoiminnassa kuhunkin ala-asemaan kuuluvan toisen ristikytkentäosan kanssa. ‘ ' 30
4. Jonkin edeltävistä patenttivaatimuksista 1 - 3 mukainen tiedonsiirtomenetelmä, tunnettu siitä, että jaetaan tiedonsiirtotien tiedonsiirtokapasiteetti TDMA-, FDMA- tai CDMA-pääsytekniikalla, jolloin ala-asemalla vastaanotetaan ainoastaan ala-: : 35 asemalle tarkoitettu hyötysignaali keskusaseman lähet- : tämältä aika-, taajuus- tai koodijakoiselta kaistalta ja lähetetään informaatiota vain niillä aikaväleillä 112748 12 tai taajuuksilla, joihin ala-asemalla on lähetettävä hyötysignaali.
5. Jonkin edeltävistä patenttivaatimuksista 1-4 mukainen tiedonsiirtomenetelmä, tunnettu 5 siitä, että synkronoidaan ala-aseman ja keskusaseman lähetys keskus- ja ala-asemien välisellä synkronointi-tiedolla .
6. Jonkin edeltävistä patenttivaatimuksista 1 5 mukainen tiedonsiirtomenetelmä, tunnettu 10 siitä, että allokoidaan ennalta määrätty kiinteä tiedonsiirtokapasiteetti tiedonsiirtotieltä käytettäväksi yhdellä ala-asemalla, jolloin ennalta määrätty kiinteä osa tiedonsiirtokapasiteettia ohjataan ala-asemalle, jonka alueella liikkuva etäasema on signaalivoimak-15 kuuksia seuraten, jolloin liikkuva etäasema saa katkeamattoman vakiokapasiteettisen tiedonsiirtoyhteyden liikkuessaan eli ala-asemien alueella.
7. Point to multipoint eli PMP-tiedonsiirtojärjestelmä, johon kuuluu keskusasema (3) 20 ja joukko ala-asemia (4), jotka on yhdistetty tiedonsiirtotiellä keskusasemaan ja jossa jokaiseen ala-, asemaan kuuluu tiedonsiirtoliitäntä, jonka tiedonsiir- tokapasiteetti vastaa enintään tiedonsiirtotien maksi-mikapasiteettia jatkuvan bittivirran muodostamiseksi .· 25 liitäntään; tunnettu siitä, että: : keskusasemaan kuuluu ristikytkentäosa ja oh- t i ; jauslogiikkaosa tiedonsiirtotien tiedonsiirtokapasi teetin allokoimiseksi ala-asemille niiden tiedonsiir-30 totarpeen perusteella, jolloin kukin ala-asema varaa tiedonsiirtotien siirtokapasiteettiä ainoastaan keskusaseman ja ala-aseman välillä lähetettävien hyö-tysignaalien kapasiteetin verran; ja että j ohjauslogiikka jakaa tiedonsiirtotien tiedon- 35 siirtokapasiteettia dynaamisesti järjestelmän ala- asemille niiden liikenne- ja/tai resurssitarpeiden mukaisesti, jolloin tiedonsiirtokapasiteetin ohjaus pe 112748 13 rustuu ala-asemalle tulevaan liikenteeseen, ala-asemalta lähtevään liikenteeseen tai ala-asemalle ennalta määrättyyn resurssitarpeeseen.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen järjestel-5 mä, tunnettu siitä, että PMP-järjestelmän siirtotie on valittu joukosta, johon kuuluu radiotie, optinen kuitu ja kuparikaapeli ja /tai niiden yhdistelmä .
9. Patenttivaatimuksen 7 mukainen järjestel-10 mä, tunnettu siitä, että kuhunkin ala-asemaan kuuluu ristikytkentäosa, joka on varustettu ohjauslo-giikalla ja joka on järjestetty yhteistoimintaan keskusasemaan kuuluvan ristikytkentäosan kanssa.
10. Jonkin edeltävistä patenttivaatimuksista 15 7-9 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, et tä järjestelmään kuuluu radiosiirtojärjestelmä, joka on TDMA-, FDMA- tai CDMA-jär jestelmä, ja että ala-asemalla vastaanotetaan ainoastaan sille tarkoitettu hyötysignaali keskusaseman lähettämältä aika-, taa- 20 juus- tai koodijakoiselta kaistalta ja ala-asemalta lähetetään vain ne aikavälit tai taajuudet, joihin , ala-asemalla on lähetettävä hyötysignaali.
11. Jonkin edeltävistä patenttivaatimuksista 7-10 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, 25 että ala-asema vastaanottaa sille kuuluvan hyötysig- : naalin keskus- ja ala-asemien välisen synkronointitie- ; don perusteella.
12. Jonkin edeltävistä patenttivaatimuksista 7-11 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, , 30 että tiedonsiirtotien tiedonsiirtokapasiteetista on ennalta määrätty kiinteä osa allokoitu yhdelle ala-asemien alueella liikkuvalle etäasemalle, jolloin ennalta määrätty kiinteä tiedonsiirtokapasiteetti ohja-ί taan ala-asemalle etäaseman signaalivoimakkuuksien pe- , 35 rusteella ja jolloin liikkuva etäasema saa katkeamat toman vakiokapasiteettisen tiedonsiirtoyhteyden liikkuessaan eri ala-asemien alueella. 14 1 12748
FI963606A 1996-06-07 1996-09-13 Tiedonsiirron ohjausjärjestelmä FI112748B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI963606A FI112748B (fi) 1996-06-07 1996-09-13 Tiedonsiirron ohjausjärjestelmä
PCT/FI1997/000355 WO1997048200A1 (en) 1996-06-07 1997-06-09 Dynamic allocation for point to multipoint telecommunication system
AU30351/97A AU3035197A (en) 1996-06-07 1997-06-09 Dynamic allocation for point to multipoint telecommunication system

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI960344 1996-06-07
FI960344U FI2791U1 (fi) 1996-06-07 1996-06-07 Tiedonsiirron ohjausjärjestelmä
FI963606A FI112748B (fi) 1996-06-07 1996-09-13 Tiedonsiirron ohjausjärjestelmä
FI963606 1996-09-13

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI963606A0 FI963606A0 (fi) 1996-09-13
FI963606A FI963606A (fi) 1997-12-08
FI112748B true FI112748B (fi) 2003-12-31

Family

ID=26160091

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI963606A FI112748B (fi) 1996-06-07 1996-09-13 Tiedonsiirron ohjausjärjestelmä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI112748B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI963606A (fi) 1997-12-08
FI963606A0 (fi) 1996-09-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5719859A (en) Time division multiple access radio communication system
CN1044844C (zh) 动态变换的无线电站的方法
EP0726661B1 (en) A method of time-slot allocation in a TDMA communication system
CN100348058C (zh) 分组数据通信系统中用上行线路状态标志指示可变块调度的方法
JP4209952B2 (ja) 周波数帯域幅/チャンネルの静的および動的最適配分を伴う、広帯域/狭帯域サービスを提供する広帯域無線システムおよびネットワーク・アーキテクチャ
KR100373732B1 (ko) 컴퓨터 제어되는 다중 서비스 가입자 무선유니트
WO1997047112A3 (en) Apparatus and method for reservation-based wireless-packet switched (atm) local area network
RU2004138290A (ru) Передача данных для мультимедийных широковещательных/многоадресных услуг
CN101248689A (zh) 通过cpri接口传输以太网分组
WO2001097538B1 (en) Flexible paging for packet data
BR9505640A (pt) Aparelho transmissor para transmitir uma pluralidade de sinais aparelho receptor para receber uma pluralidade de sinais processo e aparelho de comunicação sem-fio com estações móveis aparelho para minimizar a interferencia co-canal em sistemas de radiocomunicação processo e aparelho para transmitir sinais para uma pluralidade de unidades remotas processo para alocar um canal de comunicações processo para comunicar uma pluralidade de primeiros sinais de uma primeira estação sistema de comunicaçõe
CN102377477A (zh) 基带信号传输方法和装置
CN1636333A (zh) 与用户站进行数据通信的方法和实施该方法的无线电通信网
CN101043458A (zh) 分组数据通信系统中用上行线路状态标志指示可变块调度的方法
FI92274B (fi) Puhelunohjausmenetelmä digitaalisessa TDMA-radiojärjestelmässä ja sen päätelaitteessa sekä TDMA-radiojärjestelmä ja semi-duplex-päätelaite
FI102446B (fi) Solukkoverkon tukiasema
IE910055A1 (en) Telecommunications system
FI112748B (fi) Tiedonsiirron ohjausjärjestelmä
JP3007690B2 (ja) 情報を一般の送信回線網で送信するための方法
CN101496350B (zh) 集中控制的多信道无线局域网的介质访问控制协议
KR20160107866A (ko) 동적 파당 할당 기능을 갖는 중앙 기지국 장치
WO1997048200A1 (en) Dynamic allocation for point to multipoint telecommunication system
EP0437350A1 (en) Distributed concentrating telecommunications system
CN1568055A (zh) 一种时分双工模式蜂窝网组网的方法
CN1229547A (zh) 数据传输方法和无线系统

Legal Events

Date Code Title Description
HC Name/ company changed in application

Owner name: SONERA OY

MM Patent lapsed