FI112119B - Menetelmä ohjauskomennon tulkitsemiseksi ja kannettava elektroninen laite - Google Patents

Menetelmä ohjauskomennon tulkitsemiseksi ja kannettava elektroninen laite Download PDF

Info

Publication number
FI112119B
FI112119B FI20021239A FI20021239A FI112119B FI 112119 B FI112119 B FI 112119B FI 20021239 A FI20021239 A FI 20021239A FI 20021239 A FI20021239 A FI 20021239A FI 112119 B FI112119 B FI 112119B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
area
touch
contact
contact area
release
Prior art date
Application number
FI20021239A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20021239A0 (fi
Inventor
Esa Nettamo
Original Assignee
Nokia Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Corp filed Critical Nokia Corp
Priority to FI20021239A priority Critical patent/FI112119B/fi
Publication of FI20021239A0 publication Critical patent/FI20021239A0/fi
Priority to PCT/FI2003/000497 priority patent/WO2004001576A1/en
Priority to AU2003239632A priority patent/AU2003239632A1/en
Priority to US10/518,807 priority patent/US20050253818A1/en
Application granted granted Critical
Publication of FI112119B publication Critical patent/FI112119B/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F3/00Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
    • G06F3/01Input arrangements or combined input and output arrangements for interaction between user and computer
    • G06F3/048Interaction techniques based on graphical user interfaces [GUI]
    • G06F3/0487Interaction techniques based on graphical user interfaces [GUI] using specific features provided by the input device, e.g. functions controlled by the rotation of a mouse with dual sensing arrangements, or of the nature of the input device, e.g. tap gestures based on pressure sensed by a digitiser
    • G06F3/0488Interaction techniques based on graphical user interfaces [GUI] using specific features provided by the input device, e.g. functions controlled by the rotation of a mouse with dual sensing arrangements, or of the nature of the input device, e.g. tap gestures based on pressure sensed by a digitiser using a touch-screen or digitiser, e.g. input of commands through traced gestures

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Position Input By Displaying (AREA)

Description

112119
Menetelmä ohjauskomennon tulkitsemiseksi ja kannettava elektroninen laite
Ala
Keksinnön kohteena on kannettava elektroninen laite ja menetelmä 5 ohjauskomennon tulkitsemiseksi. Keksintö kohdistuu kosketusnäytölliseen kannettavaan elektroniseen laitteeseen ja menetelmään ohjauskomennon tulkitsemiseksi kosketusnäytöllisessä laitteessa.
Tausta
Tunnetun tekniikan mukaisissa kannettavissa elektronisissa laitteisto sa kosketusnäyttöjä käytetään korvaamaan esimerkiksi hiirtä ja näppäimistöä. Käyttäjä antaa ohjauskomentoja laitteelle koskettamalla kosketusnäytöllä näkyviä kohteita. Laite tulkitsee ohjauskomennoksi kosketusalueeksi tulkittavan alueen koskettamisen ja kosketuksen irrottamisen samalta kosketusalueeksi tulkittavalta alueelta mihin on kosketettu. Kosketusalueiden koskettaminen suori-15 tetaan yleensä kynän tai sormen avulla.
Tunnetun tekniikan mukaiset kannettavat elektroniset laitteet ovat usein pienikokoisia ja laitteiden kosketusnäytöillä näkyviin kohteisiin on vaikeaa osua tarkasti. Ohjauskomentojen antaminen kosketusnäytön avulla esimerkiksi liikkuvassa ajoneuvossa on hankalaa, koska osumatarkkuus huononee 20 käden tai kynän täristessä. Myös kynän kärjen liukas pinta vaikeuttaa haluttui-hin kosketusnäytön kosketusalueisiin osumista. On tavallista, että esimerkiksi *./. kynällä kosketusnäytön kosketusaluetta kosketettaessa, kynä liukuu kosketus- • * · kohdasta huomattavan matkan ennen kosketuksen irrottamista. Mikäli koske- t’ tuksen irrotuskohta sattuukin olemaan eri kosketusalueella kuin mihin kosketus • · » 25 alun perin kohdistui, ohjauskomentoa ei tulkita tapahtuneeksi ja käyttäjän on yritettävä antaa ohjauskomento uudestaan. Koska ohjauskomentojen antaminen on hankalaa, joudutaan käyttämään suurikokoisia kosketusalueita, mikä • · · j puolestaan hankaloittaa kosketusnäytön käyttämistä, koska kosketusnäytölle ei yhtä aikaa saada mahtumaan kuin vähän suurikokoisia kohteita.
30 Lyhyt selostus »* · *·..·’ Keksinnön tavoitteena on toteuttaa menetelmä ja menetelmän to teuttava laite siten, että vähennetään tunnettuun tekniikkaan liittyviä ongelmia.
* · · : Tämän saavuttaa menetelmä kannettavan elektronisen laitteen kosketusnäy töllä annettavan ohjauskomennon tulkitsemiseksi, jossa menetelmässä ohjaus- 2 112119 komennoksi tulkitaan kosketusalueeksi tulkittavan alueen kosketuksen ja kyseiseksi samaa tarkoittavaksi kosketusalueeksi tulkittavalta alueelta tapahtuvan kosketuksen irrotuksen yhdistelmä. Keksinnön mukaisessa menetelmässä kosketusalueen kosketuksen tultua suoritetuksi, tulkitaan kosketuksen irrotusta 5 varten kyseiseksi samaa tarkoittavaksi kosketusalueeksi laajempi kosketus-alue kuin mitä kosketusalue oli ennen koskettamista.
Keksinnön kohteena on myös kannettava elektroninen laite, joka käsittää useita kosketusalueita käsittävän kosketusnäytön ja ohjausyksikön kosketusnäytöllä annettavien ohjauskomentojen tulkitsemiseksi, jossa laitteessa 10 ohjauskomennoksi tulkitaan kosketusalueeksi tulkittavan alueen kosketuksen ja kyseiseksi samaa tarkoittavaksi kosketusalueeksi tulkittavalta alueelta tapahtuvan kosketuksen irrotuksen yhdistelmä. Keksinnön mukaisessa laitteessa kosketusalueen kosketuksen tultua suoritetuksi, ohjausyksikkö on konfiguroitu tulkitsemaan kosketuksen irrotusta varten kyseiseksi samaa tarkoittavaksi kos-15 ketusalueeksi laajemman kosketusalueen kuin mitä kosketusalue oli ennen koskettamista.
Keksinnön edullisia suoritusmuotoja on kuvattu epäitsenäisissä patenttivaatimuksissa.
Keksinnön mukaisella menetelmällä ja laitteella saavutetaan useita 20 etuja. Ohjauskomentojen antamisen tarkkuus lisääntyy. Voidaan käyttää pienempiä kosketusalueita, jolloin kosketusnäytölle saadaan mahtumaan enem-män kohteita näkyviin. Lisäksi laitteen käyttömukavuus paranee ja laitetta on myös helpompi käyttää vaikeissa käyttöolosuhteissa, kuten liikkuvissa ajoneu-voissa.
25 Kuvioluettelo f | *;,*·’ Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yh- *···' teydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joissa kuvio 1A ja 1B esittävät eräitä keksinnön mukaisia laitteita, ; ’.* kuviot 2A ja 2B esittävät yksityiskohtia keksinnön mukaisen laitteen :' ’ *: 30 kosketusnäytöstä ja . kuvio 3 esittää yksityiskohtia keksinnön mukaisen laitteen kosketus- näytöstä.
• ·» * * » 3 112115
Suoritusmuotojen kuvaus
Keksintöä voidaan soveltaa kannettavissa elektronisissa laitteissa, kuten esimerkiksi matkaviestinlaitteessa, jota käytetään päätelaitteena yhden tai useampia tukiasemia sekä tukiasemien kanssa kommunikoivia päätelaittei-5 ta käsittävissä tietoliikennejärjestelmissä. Eräissä keksinnön toteutusmuodoissa laite käsittää mahdollisuuden lyhyen kantaman viestintään, kuten esimerkiksi Bluetooth-sirun, infrapuna- tai VVLAN-yhteyden avulla toteutetun lähetin-vas-taanotin-toiminnon. Kannettava elektroninen laite on esimerkiksi matkapuhelin tai jokin muu tietoliikennevälineet käsittävä laite, kuten kannettava tietokone, 10 kämmentietokone tai älypuhelin. Keksintöä voidaan soveltaa myös PDA (Personal Digital Assistant) -laitteissa, jotka käsittävät itsessään tarvittavat tietoliikenneominaisuudet tai sellaisissa PDA -laitteissa, jotka voidaan liittää esimerkiksi matkapuhelimeen verkkoyhteyttä varten. On myös mahdollista, että kannettava elektroninen laite on vailla tietoliikenneominaisuuksia oleva tietokone 15 tai PDA-laite
Kuviossa 1A on esitetty erään kannettavan elektronisen laitteen rakennetta lohkokaavion avulla. Laitteen perustoimintoja ohjaa ohjausyksikkö 100, joka on tyypillisesti toteutettu mikroprosessorin ja ohjelmistojen tai erillis-komponenttien avulla. Laitteen käyttöliittymä käsittää näytön 104 sekä koske-20 tuspinnan 102, jotka yhdessä muodostavat kosketusnäytön 106. Kosketuspin-ta 102 voi esiintyä vaihtoehtoisesti myös kokonaan ilman näyttöä 104. Koske-tusnäytössä 106 näytön 104 päällä on kosketuspinta 102. On myös mahdollis-ta toteuttaa kosketusnäyttö siten, että näytön 104 päällä ei varsinaisesti ole mi- I I | ‘ ; tään, vaan kosketuskohta havaitaan muilla keinoin, kuten kapasitiivisesti tai ,* 25 akustisesti. Näyttö 104 on tyypillisesti nestekidenäyttö.
tl»
Kosketuspinta 102 on toteutettu esimerkiksi kahden päällekkäisen läpinäkyvän kalvon sekä jatkuvan sähkövirran avulla, joka sähkövirta syntyy kalvojen välille, kun sormella tai muulla esineellä painetaan ulompaa kalvoa »· « • ’,· alempana olevaa resistiivisellä kerroksella päällystettyä kalvoa vasten. Koske- 30 tuspinta 102 on toteutettavissa myös kapasitiivisesti, jolloin pinta on peitetty *.t sähköä johtavalla kerroksella, jonka yli vaikuttaa vaihtojännite. Ihmiskehon ka-
• * I
;;; pasitanssi kytkee kosketuskohdassa osan jännitteestä maahan, mikä jännite » · voidaan mitata. On mahdollista, että kosketuspinta 102 toteutetaan myös akus-tisesti perustuen näytön pinnalla kulkeviin ultraääniaaltoihin. Näyttöä kosketet- :\i 35 taessa, pinnalla kulkeva ääniaalto vaimenee ja muutos voidaan mitata. Myös sellainen on mahdollista, että ääniaaltojen sijasta käytetään infrapunavaloa.
112119 4
Kosketuspinta 102 voidaan toteuttaa myös esimerkiksi voima-antureiden tai projektorin ja kameroiden avulla. Kosketuspinta 102 on periaatteessa mikä tahansa pinta, jolle heijastetaan kuva projektorilla ja kameralla havaitaan, mihin kohtaan projisoitua kuvaa on kosketettu.
5 Kuviossa 1B on esitetty erään elektronisen laitteen rakennetta loh kokaavion avulla. Kaikkia laitteen perustoimintoja sekä näppäimistöä ja koske-tusnäyttötoimintoja ohjaa ohjausyksikkö 100, joka on tyypillisesti toteutettu mikroprosessorin ja ohjelmistojen tai erilliskomponenttien avulla. Laitteen käyttöliittymä käsittää kosketusnäytön 106, joka on siis kuviossa 1A esitettyjen koskelo tuspinnan 102 ja näytön 104 muodostama kokonaisuus. Laitteen käyttöliittymä voi lisäksi käsittää kaiuttimen 114 ja näppäimistöosion 112. Käyttöliittymäosia voi olla laitteen tyypistä riippuen erilaisia ja eri määriä. Kuvion 1B esittämä laite, kuten matkaviestinlaite, käsittää lisäksi matkaviestinlaitteen toiminnot toteuttavat tavanomaiset välineet 108, jotka käsittävät puhe- ja kanavakooderit, 15 modulaattorit ja RF-osat. Lisäksi laite käsittää antennin 110.
Laitetta ohjaillaan kosketusnäytön 106 avulla siten, että halutut valinnat suoritetaan koskettamalla kosketusnäytöllä 106 näkyvää haluttua koske-tusaluetta sekä irrottamalla kosketus kyseiseltä samalta kosketusalueelta. Laitteelle annettava ohjauskomento käsittää kosketusalueeksi tulkittavan alueen 20 kosketuksen ja kyseiseksi samaksi kosketusalueeksi tulkittavalta alueelta tapahtuvan kosketuksen irrotuksen yhdistelmän. Koskettaminen suoritetaan esi-v : merkiksi kynällä tai sormella. Jotta laitteen ohjausyksikkö 100 tulkitsisi suorite- :tun kosketuksen ja kosketuksen irrotuksen ohjauskomennoksi, on kyseiset toi-:' ·,: minnot suoritettava siis samaksi kosketusalueeksi tulkittavalla alueella. Esimer- . : 25 kiksi jos yhdeksi kosketusalueeksi tulkittavalle kosketusalueelle kosketaan ja , ; kosketuksen irrottaminen tapahtuukin jonkun toiseksi kosketusalueeksi tulkitta- ,·.·] van kosketusalueen kohdalla, ei ohjausyksikkö 100 tulkitse ohjauskomentoa tapahtuneeksi.
Keksinnön eräässä toteutusmuodossa ohjausyksikkö 100 havainnoi I · ; ·* 30 kosketusnäytön 106 käsittämän kosketusalueen koskettamisen, jonka koske- tuksen havainnoimisen seurauksena ohjausyksikkö 100 tulkitsee kosketuksen : irrotusta varten kyseiseksi samaa tarkoittavaksi kosketusalueeksi laajemman . ·. kosketusalueen kuin mitä kosketusalueeksi tulkittava alue oli ennen kosketta- mistä. Käytännössä on niin, että kosketusalueeksi tulkittavan kosketusalueen 35 koskettaminen aikaansaa sen, että ohjausyksikön muistissa ohjelmisto havait-see sen olevan kosketusalue, jonka seurauksena samaa tarkoittavaksi koske- 112119 5 tusalueeksi tulkittavaa aluetta laajennetaan. Kun kosketus irrotetaan kosketusnäytöltä 106, tulkitsee ohjausyksikkö 100 kosketuksen irrotuksen suoritetuksi myös laajemmalta kosketusalueelta kuin mitä kosketusalue oli ennen koskettamista. Siten kosketuksen irrotuksen ei välttämättä tarvitse olla sillä kosketus-5 alueella, joka tulkittiin kosketusalueeksi ennen koskettamista. Toisaalta, jos kosketuksen irrottaminen tapahtuu laajemmankin samaksi tarkoittavaksi kosketusalueeksi tulkittavan alueen ulkopuolelta, ohjauskomennon antaminen epäonnistuu.
Kosketuksen irrottamista varten oleva laajempi samaa tarkoittavaksi 10 kosketusalueeksi tulkittava kosketusalue käsittää sen kosketusalueen lisäksi, joka tulkittiin kosketusalueeksi ennen kosketuksen suorittamista, myös osan kosketusta varten olevaa kosketusaluetta ympäröivästä alueesta. Ohjauskomennon kosketuksen ja kosketuksen irrotuksen suorittamiskohtien välillä voi siten olla pidempi välimatka kuin tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa, 15 joissa kosketuksen irrottamista varten ei kosketusaluetta laajenneta, mikä myös helpottaa käyttäjän ohjauskomennon antamista. Se, kuinka paljon suuremmaksi irrotusta varten oleva kosketusalue koskettamisen tapahduttua laajentuu, riippuu esimerkiksi käyttäjän itsensä tai laitteen valmistajan tekemistä asetuksista. Kosketuksen irrotusta varten oleva laajempi kosketusalue käsittää 20 kosketusta varten olevan kosketusalueen lisäksi osan kosketusta varten olevan kosketusalueen ympärillä olevasta alueesta. Laajennetun kosketusalueen : tuoma lisäalue on esimerkiksi kosketusta varten olevaa kosketusaluetta ympä- röivä yhtä suuri alue joka suuntaan. Laajempi kosketusalue on esimerkiksi ai-:'· I nakin 25 % suurempi kuin kosketusalueeksi tulkittava alue oli ennen kosketuk- : 25 sen suorittamista. Mikäli kosketusalue sijaitsee esimerkiksi kosketusnäytön *. : 106 reunassa tai nurkassa, on laajemman kosketusalueen tuoma lisäalue esi- merkiksi vain niissä suunnissa, joissa kosketusnäytön 106 reunat eivät tule vastaan. Reunojen lisäksi laajennusta voivat estää kosketusnäytöllä 106 olevat muut aktiiviset alueet, kuten Internet -ikkuna.
·' 30 Keksinnön eräässä toteutusmuodossa voidaan ohjelmoida toiminto, jonka seurauksena annetaan valomerkki, ohjausyksikön 100 havainnoitua kos-ketusalueen koskettamisen. Kyseinen valomerkki valaisee kosketusalueen ja ··. pysyy päällä ilmaistakseen kosketusalueeksi tulkittavalla alueella pysymisen myös silloin, kun ennen kosketuksen irrottamista kosketus siirtyy laajemmalle >:·’ 35 kosketusalueelle. Toisaalta jos kosketusalueen koskettamisen jälkeen koske- •Y*: tuskohta siirtyy irrotusta varten olevaksi kosketusalueeksi tulkittavan alueen ui- 6 112115 kopuolelle, valomerkki sammuu ilmaistakseen kosketuskohdan ajautumisesta kosketusalueeksi tulkittavan alueen ulkopuolelle. Keksinnön eräässä toteutus-muodossa voi käyttäjä valomerkin lisäksi valita myös muita merkinantoja ilmaisemaan esimerkiksi kosketusalueeksi tulkittavalla alueella pysymisestä. Tällai-5 nen merkinanto voi olla esimerkiksi äänimerkki. Merkinantojen antaminen voidaan myös liittää osaksi käyttäjän määrittelemiä laitteen erilaisia käyttöprofiile-ja esimerkiksi siten, että jossain tietyssä käyttöprofiilissa kosketusalueen koskettamisen seurauksena annetaan äänimerkki ja jossain toisessa käyttöprofiilissa oikeasta koskettamissuorituksesta annetaankin valomerkki.
10 Tarkastellaan seuraavaksi kuvioiden 2A ja 2B mukaisia esimerkke jä. Kuvioissa 2A ja 2B on esitetty eräs kosketusnäytön kosketusalue 200. Kosketusnäytöllä olevia kosketusalueita voi olla kosketusnäytöllä haluttu määrä. Kosketusalueella 200 tapahtuva kosketus ja kyseisellä samalla kosketusalu-eella tapahtuva kosketuksen irrotus saa laitteen ohjausyksikössä aikaan kysei-15 selle kosketusalueelle 200 liittyviä ohjelmistotoimintoja. Kun kosketusaluetta 200 kosketetaan, tulkitsee ohjausyksikkö kosketusaluetta 200 laajemman kosketusalueen 202 sellaiseksi kosketusalueeksi, jolta kosketuksen irrotuksen tulee tapahtua. Laajempi kosketusalue 202 on kuvioissa 2A ja 2B rajattu katkoviivojen avulla. Kun kuvion 2A ja 2B mukaisissa tilanteissa kosketusnäytöllisen 20 laitteen käyttäjä koskettaa kosketusaluetta 200, voi kosketuksen irrotus tapahtua laajemmalla kosketusalueella 202 esimerkiksi siten, että irrotuspaikka ei v : ole lainkaan kosketusta varten olevan kosketusalueen 200 alueella.
; ‘ ’: Kuvion 2A esimerkissä irrotusta varten oleva laajempi kosketusalue 202 on kosketusaluetta 200 ympäröivä, yhtä paljon jokaiseen suuntaan koske-25 tusalueen 200 reunojen suhteen ulottuva, alue. Kuviossa 2B laajempi koske-: tusalue 202 käsittää puolestaan kosketusalueen 200 lisäksi, kosketusalueen ' / 200 alareunan ja sivujen kohdalta lähtevän laajennuksen. Laajempi kosketus- alue 202 voi myös käsittää vähemmän kosketusalueen 200 yläreunan puoleista aluetta kuin kosketusalueen 200 alareunan puoleista aluetta siten, että laa- > * » ‘ 30 jentaminen ei ole yhtä suurta kaikkiin suuntiin.
Tarkastellaan kuvion 3 esimerkkiä keksinnön mukaisesta ratkaisus-. ta. Kuviossa 3 on esitetty kosketusnäytöllä olevia kosketusalueita 300 - 315, .···. katkoviivoin havainnollistetut irrotusta varten olevat laajemmat kosketusalueet ’·* 320 ja 322, kosketusnäytölle kosketetut kosketuskohdat 316 ja 323, kosketuskin 35 kohtien 316, 323 jälkeinen kosketusreitti 317 ja 324 sekä kosketuksien irrotus- kohdat 318 ja 325. Kun käyttäjä haluaa antaa laitteelle ohjauskomentoja, kos- 112119 7 kettaa hän haluamaansa kosketusaluetta 300 - 315 ja pyrkii irrottamaan kosketuksen kyseiseltä samaa tarkoittavaksi tulkittavalta kosketusalueelta kuin mihin kosketuksen aloitus on osunut.
Kuvion 3 esimerkissä käyttäjä haluaa laitteen suorittavan tiettyjä toi-5 mintoja, joiden aikaansaamiseksi käyttäjän on suoritettava ohjauskomento kos-ketusalueella 305. Käyttäjä aloittaa ohjauskomennon suorittamisen koskettamalla kosketusaluetta 305. Kosketus osuu kosketusalueelle 305 kosketuskohtaan 316. Kosketuskohta 316 on käyttäjän haluamalla kosketusalueella 305 ja siitä merkiksi käyttäjälle kosketusalueella 305 voi palaa esimerkiksi merkkivalo. 10 Kun käyttäjä on koskettanut kosketusaluetta 305, ohjausyksikkö tulkitsee kyseiseksi samaa tarkoittavaksi kosketusalueeksi katkoviivoilla rajatun kosketuksen irrotusta varten olevan laajemman kosketusalueen 320. Jotta ohjauskomennon suoritus onnistuisi, on käyttäjän nyt irrotettava kosketus alueella, joka on kyseisen laajemman kosketusalueen 320 sisäpuolella. Ennen kosketuksen 15 irrottamista käyttäjän kynä tai sormi liukuu kosketusnäytön pinnalla pitkin kos-ketusreittiä 317. Käyttäjä irrottaa kosketuksen irrotuskohdassa 318, joka on laajemman kosketusalueen 320 rajojen sisäpuolella. Koska kosketuksen irro-tuskohta 318 on samaksi tulkittavalla kosketusalueella kuin missä kosketuskohta 316 sijaitsi, ohjauskomennon suorittaminen on onnistunut. Jos laite ei 20 tulkitsisi kosketusalueeksi laajempaa kosketusaluetta, olisi irrotuskohta silloin väärällä kosketusalueella 309 ja ohjauskomennon suoritus epäonnistuisi.
Seuraavaksi kuvion 3 esimerkissä käyttäjä haluaa suorittaa ohjaus-; ’·komennon kosketusalueelle 303. Kuten aiemminkin, käyttäjä aloittaa ohjausko-.*. : mennon suorittamisen koskettamalla kyseistä kosketusaluetta 303. Kosketus 25 osuu kosketusalueelle 303 kosketuskohtaan 323. Nyt laite tulkitsee kyseiseksi . samaa tarkoittavaksi kosketusalueeksi katkoviivoilla rajatun laajemman koske- tusalueen 322, jolta kosketuksen irrotuksen on tapahduttava ohjauskomennon # suorituksen onnistumiseksi. Ennen kosketuksen irrottamista käyttäjän kynä tai sormi kuitenkin liukuu kosketusnäytön pinnalla pitkin kosketusreittiä 324. Kos-; 30 ketusreitti 324 kulkee osittain myös laajemman kosketusalueen 322 ulkopuolel- I · · la. Käyttäjä irrottaa kosketuksen kuitenkin irrotuskohdassa 325, joka puoles-. !·. taan sijaitsee samaa tarkoittavaksi tulkittavalla laajemmalla kosketusalueella kuin sillä kosketusalueella mihin kosketus osui. Ohjauskomennon suorittami- * · nen onnistuu jälleen, vaikka sen suorittamisen aikana kynä tai sormi onkin teh-35 nyt jopa kosketuksen irrottamista varten olevan laajemman kosketusalueen ul-kopuolelle ulottuvan käynnin. On myös mahdollista, että mikäli kosketusalueel- 112119 8 le 303 kohdistuvan koskemissuorituksen jatkumisesta merkkinä palaa valomerkki, on se sammunut silloin kun käyttäjän kynä tai sormi on ajautunut kos-ketusalueeksi tulkittavan alueen 322 ulkopuolelle. Kun käyttäjä on sitten hieman korjannut liikettään, esimerkiksi juuri valomerkin sammumisen hälyttämä-5 nä, valomerkki syttyy jälleen irrotusta varten olevalle laajemmalle kosketusalu-eelle 322 palaamisen merkiksi.
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten oheisten piirustusten mukaiseen esimerkkiin, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut siihen, vaan sitä voidaan muunnella monin tavoin oheisten patenttivaatimusten esittämän 10 keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
* · · • * · • < 1 ·

Claims (20)

1. Menetelmä kannettavan elektronisen laitteen kosketusnäytöllä annettavan ohjauskomennon tulkitsemiseksi, jossa menetelmässä ohjauskomennoksi tulkitaan kosketusalueeksi tulkittavan alueen kosketuksen ja kysei-5 seksi samaa tarkoittavaksi kosketusalueeksi tulkittavalta alueelta tapahtuvan kosketuksen irrotuksen yhdistelmä, tunnettu siitä, että kosketusalueen (200) kosketuksen tultua suoritetuksi, tulkitaan kosketuksen irrotusta varten kyseiseksi samaa tarkoittavaksi kosketusalueeksi laajempi kosketusalue (202) kuin mitä kosketusalue oli ennen koskettamista.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kosketuksen irrotusta varten oleva laajempi kosketusalue (202) käsittää kosketusta varten olevan kosketusalueen (200) lisäksi osan kosketusta varten olevan kosketusalueen (200) viereisestä alueesta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että kosketuksen irrotusta varten olevan laajemman kosketusalueen (202) tulkitaan käsittävän kosketusta varten olevan kosketusalueen (200) lisäksi kosketusta varten olevan kosketusalueen (200) laajennuksen kuhunkin vapaaseen suuntaan.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että kosketuksen irrotusta varten olevan laajemman kosketusalueen (202) tulkitaan käsittävän kosketusta varten olevan kosketusalueen (200) lisäksi koske- v : tusta varten olevan kosketusalueen (200) yhtä suuren laajennuksen kuhunkin • V vapaaseen suuntaan. :\i
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, •: * · · 25 että kosketuksen irrotusta varten oleva laajempi kosketusalue (202) on ainakin . ·. : 25 prosenttia suurempi kuin kosketusta varten oleva kosketusalue (200).
.··*' 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suoritetaan merkinanto kosketusalueen (200, 202) kosketuksen tultua suoritetuksi. * * ' 30
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, t · ‘ ' että mainittu merkinanto on valo-, ääni- tai värinämerkki.
: 8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että jatketaan merkinannon suorittamista niin kauan, kun koskettaminen pysyy sillä kosketusalueeksi tulkittavalla alueella (200, 202), johon koskettiin. ' 35 9. Kannettava elektroninen laite, joka käsittää useita kosketusalueita : käsittävän kosketusnäytön (106) ja ohjausyksikön (100) kosketusnäytöllä an- 112119 10 nettavien ohjauskomentojen tulkitsemiseksi, jossa laitteessa ohjauskomennoksi tulkitaan kosketusalueeksi tulkittavan alueen kosketuksen ja kyseiseksi samaa tarkoittavaksi kosketusalueeksi tulkittavalta alueelta tapahtuvan kosketuksen irrotuksen yhdistelmä, tunnettu siitä, että kosketusalueen kosketuk-5 sen tultua suoritetuksi, ohjausyksikkö (100) on konfiguroitu tulkitsemaan kosketuksen irrotusta varten kyseiseksi samaa tarkoittavaksi kosketusalueeksi laajemman kosketusalueen kuin mitä kosketusalue oli ennen koskettamista.
9 112119
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjausyksikkö (100) on konfiguroitu tulkitsemaan kosketuksen irrotusta varten 10 oleva laajempi kosketusalue käsittämään kosketusta varten olevan kosketus-alueen lisäksi osan kosketusta varten olevan kosketusalueen viereisestä alueesta.
11. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjausyksikkö (100) on konfiguroitu tulkitsemaan kosketuksen irrotusta varten 15 olevan laajemman kosketusalueen käsittämään kosketusta varten olevan kosketusalueen lisäksi kosketusta varten olevan kosketusalueen yhtä suuren laajennuksen kuhunkin suuntaan.
12. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjausyksikkö (100) on konfiguroitu tulkitsemaan kosketuksen irrotusta varten 20 oleva laajempi kosketusalue ainakin 25 prosenttia suuremmaksi kuin kosketusta varten oleva kosketusalue. :T:
13. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että se käsittää välineet (100, 114, 106) suorittaa merkinanto kosketusalueen kos- • · : ketuksen tultua suoritetuksi. • tl
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu siitä, että • I ; mainittu merkinanto on valo-, ääni- tai värinämerkki. I ( I
15. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunnettu siitä, että se käsittää välineet (100, 114, 106) jatkaa merkinannon suorittamista niin kauan, kun koskettaminen pysyy sillä kosketusalueeksi tulkittavalla alueella, johon : V 30 koskettiin.
16. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että . kannettava elektroninen laite on matkaviestinlaite.
,···, 17. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että > » kannettava elektroninen laite on PDA (Personal Digital Assistant) -laite tai kan- .: > * 35 nettava tietokone. • » 11 112115
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laite, tunnettu siitä, että laite käsittää välineet (100, 108, 110) tietoliikenneyhteyden tai lyhyen kantaman langattoman yhteyden muodostamiseksi.
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen laite, tunnettu siitä, että 5 tietoliikenneyhteys on Internet -yhteys.
20. Patenttivaatimuksen 18 mukainen laite, tunnettu siitä, että lyhyen kantaman langaton yhteys on Bluetooth-, infrapuna- tai WLAN -yhteys. • » 1 • 1 1 • 1 1 » I » · » · I ' · 12 112115
FI20021239A 2002-06-25 2002-06-25 Menetelmä ohjauskomennon tulkitsemiseksi ja kannettava elektroninen laite FI112119B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20021239A FI112119B (fi) 2002-06-25 2002-06-25 Menetelmä ohjauskomennon tulkitsemiseksi ja kannettava elektroninen laite
PCT/FI2003/000497 WO2004001576A1 (en) 2002-06-25 2003-06-18 Method of interpreting control command, and portable electronic device
AU2003239632A AU2003239632A1 (en) 2002-06-25 2003-06-18 Method of interpreting control command, and portable electronic device
US10/518,807 US20050253818A1 (en) 2002-06-25 2003-06-18 Method of interpreting control command, and portable electronic device

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20021239A FI112119B (fi) 2002-06-25 2002-06-25 Menetelmä ohjauskomennon tulkitsemiseksi ja kannettava elektroninen laite
FI20021239 2002-06-25

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20021239A0 FI20021239A0 (fi) 2002-06-25
FI112119B true FI112119B (fi) 2003-10-31

Family

ID=8564226

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20021239A FI112119B (fi) 2002-06-25 2002-06-25 Menetelmä ohjauskomennon tulkitsemiseksi ja kannettava elektroninen laite

Country Status (4)

Country Link
US (1) US20050253818A1 (fi)
AU (1) AU2003239632A1 (fi)
FI (1) FI112119B (fi)
WO (1) WO2004001576A1 (fi)

Families Citing this family (48)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US7614008B2 (en) 2004-07-30 2009-11-03 Apple Inc. Operation of a computer with touch screen interface
US9292111B2 (en) 1998-01-26 2016-03-22 Apple Inc. Gesturing with a multipoint sensing device
US7800592B2 (en) * 2005-03-04 2010-09-21 Apple Inc. Hand held electronic device with multiple touch sensing devices
US9239673B2 (en) 1998-01-26 2016-01-19 Apple Inc. Gesturing with a multipoint sensing device
US7808479B1 (en) 2003-09-02 2010-10-05 Apple Inc. Ambidextrous mouse
US8479122B2 (en) 2004-07-30 2013-07-02 Apple Inc. Gestures for touch sensitive input devices
US20100238139A1 (en) * 2009-02-15 2010-09-23 Neonode Inc. Optical touch screen systems using wide light beams
US8674966B2 (en) 2001-11-02 2014-03-18 Neonode Inc. ASIC controller for light-based touch screen
US9778794B2 (en) 2001-11-02 2017-10-03 Neonode Inc. Light-based touch screen
US9164654B2 (en) 2002-12-10 2015-10-20 Neonode Inc. User interface for mobile computer unit
US8095879B2 (en) 2002-12-10 2012-01-10 Neonode Inc. User interface for mobile handheld computer unit
US8339379B2 (en) * 2004-04-29 2012-12-25 Neonode Inc. Light-based touch screen
US9052777B2 (en) 2001-11-02 2015-06-09 Neonode Inc. Optical elements with alternating reflective lens facets
SE0103835L (sv) * 2001-11-02 2003-05-03 Neonode Ab Pekskärm realiserad av displayenhet med ljussändande och ljusmottagande enheter
US7333092B2 (en) 2002-02-25 2008-02-19 Apple Computer, Inc. Touch pad for handheld device
US7023427B2 (en) * 2002-06-28 2006-04-04 Microsoft Corporation Method and system for detecting multiple touches on a touch-sensitive screen
US11275405B2 (en) 2005-03-04 2022-03-15 Apple Inc. Multi-functional hand-held device
US7656393B2 (en) 2005-03-04 2010-02-02 Apple Inc. Electronic device having display and surrounding touch sensitive bezel for user interface and control
US8416217B1 (en) 2002-11-04 2013-04-09 Neonode Inc. Light-based finger gesture user interface
JP4148187B2 (ja) * 2004-06-03 2008-09-10 ソニー株式会社 携帯型電子機器、入力操作制御方法及びそのプログラム
US8381135B2 (en) 2004-07-30 2013-02-19 Apple Inc. Proximity detector in handheld device
US7450111B2 (en) 2004-10-27 2008-11-11 Nokia Corporation Key functionality for communication terminal
US20080098331A1 (en) * 2005-09-16 2008-04-24 Gregory Novick Portable Multifunction Device with Soft Keyboards
US7694231B2 (en) * 2006-01-05 2010-04-06 Apple Inc. Keyboards for portable electronic devices
US7697827B2 (en) 2005-10-17 2010-04-13 Konicek Jeffrey C User-friendlier interfaces for a camera
US20070152983A1 (en) 2005-12-30 2007-07-05 Apple Computer, Inc. Touch pad with symbols based on mode
US7860536B2 (en) * 2006-01-05 2010-12-28 Apple Inc. Telephone interface for a portable communication device
US7574672B2 (en) * 2006-01-05 2009-08-11 Apple Inc. Text entry interface for a portable communication device
US8918736B2 (en) * 2006-01-05 2014-12-23 Apple Inc. Replay recommendations in a text entry interface
US8022935B2 (en) 2006-07-06 2011-09-20 Apple Inc. Capacitance sensing electrode with integrated I/O mechanism
US8274479B2 (en) 2006-10-11 2012-09-25 Apple Inc. Gimballed scroll wheel
US7667148B2 (en) * 2006-10-13 2010-02-23 Apple Inc. Method, device, and graphical user interface for dialing with a click wheel
US8074172B2 (en) 2007-01-05 2011-12-06 Apple Inc. Method, system, and graphical user interface for providing word recommendations
US8232973B2 (en) 2008-01-09 2012-07-31 Apple Inc. Method, device, and graphical user interface providing word recommendations for text input
US8681093B2 (en) * 2008-02-11 2014-03-25 Apple Inc. Motion compensation for screens
US8570279B2 (en) 2008-06-27 2013-10-29 Apple Inc. Touch screen device, method, and graphical user interface for inserting a character from an alternate keyboard
US8284170B2 (en) * 2008-09-30 2012-10-09 Apple Inc. Touch screen device, method, and graphical user interface for moving on-screen objects without using a cursor
US8775023B2 (en) 2009-02-15 2014-07-08 Neanode Inc. Light-based touch controls on a steering wheel and dashboard
JP5287403B2 (ja) * 2009-03-19 2013-09-11 ソニー株式会社 情報処理装置、情報処理方法、およびプログラム
KR20100134153A (ko) * 2009-06-15 2010-12-23 삼성전자주식회사 터치스크린을 구비한 장치의 터치 인식 방법
US8654524B2 (en) 2009-08-17 2014-02-18 Apple Inc. Housing as an I/O device
US8599130B2 (en) 2009-11-30 2013-12-03 Blackberry Limited Portable electronic device and method of controlling same
EP2328068B1 (en) * 2009-11-30 2014-08-20 BlackBerry Limited Portable electronic device and method of controlling same
US8806362B2 (en) * 2010-01-06 2014-08-12 Apple Inc. Device, method, and graphical user interface for accessing alternate keys
US10055121B2 (en) 2015-03-07 2018-08-21 Apple Inc. Activity based thresholds and feedbacks
US10860199B2 (en) 2016-09-23 2020-12-08 Apple Inc. Dynamically adjusting touch hysteresis based on contextual data
US11314346B2 (en) * 2018-11-30 2022-04-26 Lg Electronics Inc. Vehicle control device and vehicle control method
US11669210B2 (en) 2020-09-30 2023-06-06 Neonode Inc. Optical touch sensor

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5119079A (en) * 1990-09-17 1992-06-02 Xerox Corporation Touch screen user interface with expanding touch locations for a reprographic machine
JP3123558B2 (ja) * 1991-05-09 2001-01-15 ソニー株式会社 情報入力処理装置および方法
EP0618528B1 (en) * 1993-04-01 1999-12-29 International Business Machines Corporation Dynamic touchscreen button adjustment mechanism
EP0703525B1 (en) * 1994-09-22 2001-12-05 Aisin Aw Co., Ltd. Touch display type information input system
US5618232A (en) * 1995-03-23 1997-04-08 Martin; John R. Dual mode gaming device methods and systems
US6125356A (en) * 1996-01-18 2000-09-26 Rosefaire Development, Ltd. Portable sales presentation system with selective scripted seller prompts
US6157935A (en) * 1996-12-17 2000-12-05 Tran; Bao Q. Remote data access and management system
KR100327209B1 (ko) * 1998-05-12 2002-04-17 윤종용 첨펜의자취를이용한소프트웨어키보드시스템및그에따른키코드인식방법
US6157379A (en) * 1998-05-21 2000-12-05 Ericsson Inc. Apparatus and method of formatting a list for display on a touchscreen
US6246395B1 (en) * 1998-12-17 2001-06-12 Hewlett-Packard Company Palm pressure rejection method and apparatus for touchscreens
US6181284B1 (en) * 1999-05-28 2001-01-30 3 Com Corporation Antenna for portable computers
US6456952B1 (en) * 2000-03-29 2002-09-24 Ncr Coporation System and method for touch screen environmental calibration
JP4197220B2 (ja) * 2000-08-17 2008-12-17 アルパイン株式会社 操作装置
DE10161924A1 (de) * 2001-09-28 2003-04-24 Siemens Ag Verfahren zur Zweihandbedienung einer flächigen Anzeige- und Bedieneinheit, mit berührungssensitivem Display, HMI Gerät, Automatisierungssystem und Computerprogrammprodukt zur Durchführung des Verfahrens
JP2003344086A (ja) * 2002-05-28 2003-12-03 Pioneer Electronic Corp タッチパネル装置及び自動車用表示入力装置
US7103852B2 (en) * 2003-03-10 2006-09-05 International Business Machines Corporation Dynamic resizing of clickable areas of touch screen applications

Also Published As

Publication number Publication date
FI20021239A0 (fi) 2002-06-25
AU2003239632A1 (en) 2004-01-06
US20050253818A1 (en) 2005-11-17
WO2004001576A1 (en) 2003-12-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI112119B (fi) Menetelmä ohjauskomennon tulkitsemiseksi ja kannettava elektroninen laite
KR102120930B1 (ko) 포터블 디바이스의 사용자 입력 방법 및 상기 사용자 입력 방법이 수행되는 포터블 디바이스
JP5894499B2 (ja) 携帯電子機器及び入力方法
KR101195906B1 (ko) 전자기기 및 기록매체
CN112835503A (zh) 用于控制显示器尺寸的电子装置及其控制方法
JP5753432B2 (ja) 携帯電子機器
CN105786391A (zh) 触控方法及装置、触控显示设备
JP2013222283A (ja) 電子機器、その制御方法およびその制御プログラム
JP2007164470A (ja) 入力装置およびこの入力装置を使用した電子機器
JP2010102474A (ja) 情報表示装置、携帯情報端末、表示制御方法及び表示制御プログラム
JP4260198B2 (ja) 携帯情報端末及び携帯電話機
JP5420379B2 (ja) 携帯端末、キー操作制御プログラムおよびキー操作制御方法
EP2888653A1 (en) Input device with hand posture control
KR20160014579A (ko) 보호막 또는 보호유리와 휴대전화의 통신 연결 방법
KR20130138880A (ko) 단말기의 터치 입력 제어장치 및 방법
CN108769299B (zh) 屏幕控制方法、装置以及移动终端
KR20180014682A (ko) 터치 검출 회로, 지문 모듈 및 그 제어 방법
JP2011048571A (ja) 情報処理装置及び情報処理方法
FI114346B (fi) Menetelmä symbolien tunnistamiseksi ja kannettava elektroninen laite
CN112346593A (zh) 一种触摸屏校准方法及触摸屏校准装置
JP2012155545A (ja) タッチパネル用赤外近接センサ校正装置
KR20140120261A (ko) 터치 스크린 제어 방법 및 그 전자 장치
JP2014182429A (ja) 情報処理装置、情報処理方法及び情報処理プログラム
JP2006135794A (ja) 情報端末機
JP2012208614A (ja) 携帯電子機器

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired