FI112066B - Hissin ohjausmenetelmä - Google Patents

Hissin ohjausmenetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI112066B
FI112066B FI991193A FI991193A FI112066B FI 112066 B FI112066 B FI 112066B FI 991193 A FI991193 A FI 991193A FI 991193 A FI991193 A FI 991193A FI 112066 B FI112066 B FI 112066B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elevator
speed
basket
discomfort
passenger
Prior art date
Application number
FI991193A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI991193A (fi
FI991193A0 (fi
Inventor
Harri Hakala
Original Assignee
Kone Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kone Corp filed Critical Kone Corp
Priority to FI991193A priority Critical patent/FI112066B/fi
Publication of FI991193A0 publication Critical patent/FI991193A0/fi
Priority to PCT/FI2000/000466 priority patent/WO2000073192A1/en
Priority to AU47600/00A priority patent/AU4760000A/en
Publication of FI991193A publication Critical patent/FI991193A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112066B publication Critical patent/FI112066B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B1/00Control systems of elevators in general
    • B66B1/24Control systems with regulation, i.e. with retroactive action, for influencing travelling speed, acceleration, or deceleration
    • B66B1/28Control systems with regulation, i.e. with retroactive action, for influencing travelling speed, acceleration, or deceleration electrical
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B11/00Main component parts of lifts in, or associated with, buildings or other structures
    • B66B11/02Cages, i.e. cars

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Automation & Control Theory (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Elevator Control (AREA)

Description

112066 HISSIN OHJAUSMENETELMÄ
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty hissin ohjausmenetelmä.
5
Ajettaessa hissillä korkeassa rakennuksessa ilmanpaine muuttuu siinä määrin, että sen huomaa myös hissin matkustaja epämukavana tunteena korvissa. Tämä epämukava tunne on voimakkaampi ilmanpaineen kasvaessa eli sil- i 10 loin kun ajetaan alaspäin hissillä. Epämukavuuden tunne korvassa aiheutuu siitä, että sisäkorvan paine ei ehdi muuttua ja tasoittua ulkopuolisen paineen muutosnopeudella, jolloin sisäkorvan ja ulkopuolisen tilan välinen paine-ero kasvaa. Sisäkorvan paine pyrkii ta-15 saantumaan aikavakiolla, joka on noin 20-30 sekuntia. Epämukavuutta aiheuttava paine-ero riippuu siis toisaalta hissin nopeudesta ja toisaalta yhtämittaisesta ajomatkasta sekä kulkusuunnasta.
20 Hissiteollisuus on kehittänyt fysiologiset rajat, jotka hissin matkustaja voi sietää ilman liiallista epämukavuutta. Korvan paineen muutoksen epämukavuus-raja on suuruusluokkaa 2000 Pa oleva paine-ero. Yleensä V epämukavuusrajan lähelle joudutaan, mikäli korin nope- ; 25 us alaspäin on luokkaa 7 m/s ja pysty-suuntainen matka ·;··· ylittää 160 m. Helpoin tapa paine-eron aiheuttamien , ongelmien poistamiseksi olisi nousu-nopeuden rajoitta- , minen välille 10 - 15 m/s ja lasku-nopeuden pitäminen luokassa 7m/s. Toinen mahdollisuus olisi välipysähdys-30 ten eli sky loppy-taukojen ja niissä mahdollisten paineistettujen taukotilojen käyttö. Samoin sopivia pai-'··’ neistettuja tiloja voitaisiin käyttää jo ennen hissiin ·...· menoa, jolloin koko hissimatka voisi tapahtua tauotta • yhtämittaisesti.
I''*: 35 t;_ Tunnetut menetelmät esitettyjen ongelmien poistami- ’···’ seksi joko huonontavat merkittävästi hissin kuljetus- 2 112066 kapasiteettia alhaisista nopeuksista johtuen tai ovat monimutkaisia ja kalliita toteuttaa.
Tunnettuna tekniikkana on mainittu japanilainen viite-5 julkaisu JP A 07112876, josta on tullut tunnetuksi hissin ohjausmenetelmä ilmanpaineen vaihteluiden matkustajan korvissa aiheuttaman epämukavuuden estämiseksi tai vähentämiseksi. Silloin kun hissin kulkema matka on korkeintaan tietyn ennaltamäärätyn raja-arvon 10 suuruinen, hissiä ajetaan sen normaalinopeudella. Kun matka on pidempi kuin tämä, hissin nopeus asetetaan normaalinopeutta pienemmäksi.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut 15 epäkohdat. Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin uudenlainen hissin ohjausmenetelmä, joka mahdollistaa huomattavasti yli 10 m/s olevat hissin huippunopeudet ilman matkustajille aiheutuvaa korvien epämukavuutta. Samoin keksinnön tarkoituksena on mah-20 dollistaa hissin kuljetuskapasiteetin kasvu matkustus-mukavuuden siitä kärsimättä.
Keksinnölle tunnusomaisten seikkojen osalta viitataan ·,·. vaatimusosaan.
..f ' 25 ‘ . Keksinnön mukaisessa hissin ohjausmenetelmässä vähen- ] netään ilmanpaineen vaihteluiden aiheuttamaa epämuka- * * vuuden tunnetta matkustajan korvissa. Keksinnön mukai- ,' · sesti määritetään ensiksi matkustajan sisäkorvan ja v - 30 hissikorin sisätilan välisen paine-eron epämukavuus- raja. Tämän jälkeen hissikori kiihdytetään aluksi käy-tettävään ajonopeuteensa ja paine-eron epämukavuus-,··. rajan lähestyessä alennetaan hissikorin nopeutta si ten, että määritetty epämukavuusraja ei ylity. Näin « · » -··· 35 keksinnön mukaisessa hissin ohjausmenetelmässä hissi ’...· kiihdytetään aina aluksi määrättyyn ajonopeuteensa, .··_. joka on edullisesti yli 10 m/s, jopa yli 14 m/s. Näin 3 112066 keksinnön mukaisessa menetelmässä ei oteta aluksi huomioon yhtämittaisen ajomatkan pituutta, vaan aina lähdetään tietyllä ajonopeudella ja valvotaan, että määritetty epämukavuusraja paine-erossa ei ylity. Näin 5 lyhyillä matkoilla ajonopeutta voidaan ajaa koko matkan.
Ajonopeutena käytetään edullisesti hissin rakenteellista huippunopeutta eli lähdetään aina liikkeelle 10 maksiminopeudella. Samoin keksinnöllinen ohjausmenetelmä ottaa huomioon sen tilanteen, että vaikka yhtämittainen ajomatka aluksi vaikuttaa niin pitkältä, että huippunopeudella sitä ei voida kokonaan ajaa, on mahdollista, että ajomatkan aikana jokin korikutsu tai 15 tasokutsu aiheuttaa välipysähdyksen, mikä olisi johtanut väärään ohjaukseen ja liian hiljaiseen ajonopeuteen, mikäli alkuperäistä pitkää ajomatkaa olisi käytetty ajonopeuden ohjauskriteerinä.
20 Myös on mahdollista, että hissin käytettävä ajonopeus tai huippunopeus määritetään ylöspäin ajettaessa suuremmaksi kuin alaspäin ajettaessa, koska epämukavuus-raja on selvästi pienempi ilmanpaineen kasvaessa eli V, alaspäin ajettaessa.
25
Kun keksinnön mukaisessa ohjausmenetelmässä tutkitaan * tai mitataan epämukavuusrajan lähestymistä paine- erosta eli kulloinkin vallitsevaa paine-eroa matkus- * · · v : tajan sisäkorvan ja hissikorin sisätilan välillä, voi- v · 30 daan se tehdä monella eri tavalla tai näitä tapoja so pivasti yhdistämällä. Tietenkin on mahdollista, että mitataan hissikorissa painetta ja paineen muutosno-peutta, jolloin muutosnopeus pidetään riittävän piene-
» » I
nä. Paine-eroa voidaan myös riittävällä tarkkuudella 35 arvioida hissin käytettävän ajo- tai rakenteellisen huippunopeuden ja ajo- tai rakenteellisen huippunopeu-den käyttöajan perusteella, ottamalla huomioon myös 4 112066 hissin kulkusuunta, yhtäjaksoisesti kuljettava ajomatka, korvan keskimääräinen paineen tasaantumisnopeus sekä myös korin ulkopuolinen ilmanpaine silloin, kun käytetään suhteellisen tiiviitä hissikoreja. Yhtä tai 5 useampaa edellä mainituista tekijöistä mittaamalla, arvioimalla tai tutkimalla voidaan riittävällä tarkkuudella määrittää korin matkustajan korvassa vaikuttava paine-ero ja estää tämän paine-eron epämukavuus-rajan ylitys.
10
Myös on mahdollista, että matkustajan sisäkorvan ja hissikorin sisätilan välistä paine-eroa arvioidaan sisäkorvan toimintaa jäljittelevällä laitteella. Samoin on mahdollista keksinnön mukaisessa menetelmässä, että 15 esimerkiksi hissikorissa on säädin, jolla matkustaja voi itse vaikuttaa ohjausmenetelmän käyttämään paine-eron epämukavuusrajaan. Näin esimerkiksi nuhaiset ihmiset, joilla sisäkorvan paineen tasaantumisen aikavakio on yleensä selvästi pidempi kuin normaali 20 - 30 20 s, voivat välttää ikävät kivut nopeissa hisseissä.
Keksinnön mukaisella hissin ohjausmenetelmällä on mer- * · ί ·' kittäviä etuja tunnettuun tekniikkaan verrattuna. Kek- · sinnön mukaisella ohjausmenetelmällä hissin ajo- tai *·'"·* 25 rakenteellisena huippunopeutena voidaan pitää huomat- :**: tavasti suurempaa nopeutta kuin tunnetuilla ohjausme- netelmillä on mahdollista. Näin etenkin lyhyemmillä matkoilla koko ajomatka voidaan käyttää korkeata huippunopeutta, mikä merkittävästi lisää hissin kapasi-30 teettia. Myös pidemmillä matkoilla alun korkea huippu- • * nopeus takaa sen, että hissikorin ajoajat lyhenevät ja
• I
’;·* kapasiteetti lisääntyy ilman huonontavia vaikutuksia t ::: matkustajien ajomukavuuteen.
M · I . * t « 35 Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti ' ", viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa on kaavio- • > 5 112066 maisesti esitetty eräs keksinnön mukainen hissin ohjausmenetelmän vaihe.
Mikäli nopea hissi kulkisi perinteisesti suhteellisen 5 pitkän matkan, sen ajonopeus pidettäisiin tasaisena 7 m/s niin, että matkustajan sisäkorvassa vaikuttava paine-ero ei nousisi epämukavuusrajan 2000 Pa yläpuolelle (pisteviiva).
10 Keksinnön mukaisessa ohjausmenetelmässä sen sijaan hissin ajonopeus nostetaan aluksi selvästi tämän perinteisen turvallisen maksiminopeuden 7 m/s yläpuolelle, jopa nopeuteen 14 m/s. Samalla tarkkaillaan paine-eron kehitystä matkustajan sisäkorvan ja hissi- 15 korin välillä eli paine-eron epämukavuusrajan lähestymistä. Kun paine-ero lähestyy epämukavuusrajaa, joka tässä esimerkissä on 2000 Pa, alennetaan korin nopeutta esimerkiksi 6:een m/s, jolloin paine-eron kasvaminen pysähtyy ja se jää määritetyn epämukavuusrajan 20 alapuolelle. Vaikka jäljellä oleva ajo-matka ajetaan-kin perinteistä korin nopeutta alhaisemmalla nopeudella, korin kokonaisajomatka tulee lyhyemmäksi kuin perinteisellä tavalla, jolloin hissin kapasiteettia saa- v. daan paremmaksi.
25
Esitetyssä keksinnön mukaisessa ohjausmenetelmässä , ajan säästö on merkittävä tunnettuun tekniikkaan ver rattuna etenkin silloin kun hissi saa matkan aikana • · * t I · '·' * tasokutsun ja se pysähtyy esimerkiksi ennen kuin se on
> I I
v : 30 ehtinyt alentaa ajonopeutta. Näin uudelleen lähtiessä se voi ajaa taas huippunopeudella, koska pysähdyksien aikana on ehtinyt tapahtua riittävästi paine-erojen tasoittumista.
• * · 35 Edellä keksintöä on selostettu esimerkinomaisesti
r * I
’···’ oheisen piirustuksen avulla keksinnön eri sovellusten s : » i i 6 112066 ollessa mahdollisia patenttivaatimusten rajaaman keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
I t » f t · » * · r « · f · | * »

Claims (7)

112066
1. Hissin ohjausmenetelmä ilmanpaineen vaihteluiden matkustajan korvissa aiheuttaman epämukavuuden vähen- 5 tämiseksi hissikorissa, tunnettu siitä, että - määritetään matkustajan sisäkorvan ja hissikorin sisätilan välisen paine-eron epämukavuusraja, - kiihdytetään hissikori aluksi käytettävään ajonopeuteen ja 10. paine-eron epämukavuusrajan lähestyessä alenne taan hissikorin nopeutta siten, että epämukavuusraja ei ylity.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu 15 siitä, että ajonopeutena käytetään hissin rakenteellista huippunopeutta.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hissikoria ajetaan ajonopeudella koko mat- 20 ka, mikäli epämukavuusraja ei ylity ennen seuraavaa pysähdystä.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu ; *,· siitä, että käytettävä ajonopeus määritetään ylöspäin ; : t 25 ajettaessa suuremmaksi kuin alaspäin ajettaessa. *.: 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu , ;·. siitä, että paine-eroa matkustajan sisäkorvan ja his- t · I sikorin sisätilan välillä arvioidaan käytettävän ajo-30 nopeuden, korin kulkusuunnan, yhtäjaksoisesti kul jettavan matkan, korvan keskimääräisen tasaantumis- f * nopeuden, korin ilmanpaineen, korin ulkopuolisen il-’...· manpaineen ja/tai hissikorin tiiveyden perusteella. > « ·
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu • » ; siitä, että paine-eroa matkustajan sisäkorvan ja his- » - » I ‘ » * 112066 sikorin sisätilan välillä arvioidaan sisäkorvan toimintaa jäljittelevällä laitteella.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu 5 siitä, että epämukavuusrajaa säädetään korissa olevalla säätimellä. 4 • · • * · • * • · * » · ♦ · 112066
FI991193A 1999-05-26 1999-05-26 Hissin ohjausmenetelmä FI112066B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991193A FI112066B (fi) 1999-05-26 1999-05-26 Hissin ohjausmenetelmä
PCT/FI2000/000466 WO2000073192A1 (en) 1999-05-26 2000-05-23 Elevator control method
AU47600/00A AU4760000A (en) 1999-05-26 2000-05-23 Elevator control method

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991193 1999-05-26
FI991193A FI112066B (fi) 1999-05-26 1999-05-26 Hissin ohjausmenetelmä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI991193A0 FI991193A0 (fi) 1999-05-26
FI991193A FI991193A (fi) 2000-11-27
FI112066B true FI112066B (fi) 2003-10-31

Family

ID=8554735

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI991193A FI112066B (fi) 1999-05-26 1999-05-26 Hissin ohjausmenetelmä

Country Status (3)

Country Link
AU (1) AU4760000A (fi)
FI (1) FI112066B (fi)
WO (1) WO2000073192A1 (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2009150746A1 (ja) * 2008-06-13 2009-12-17 三菱電機株式会社 エレベータ制御装置およびエレベータ装置
JP5393253B2 (ja) * 2009-05-19 2014-01-22 株式会社日立製作所 エレベータ装置
JP6894869B2 (ja) * 2018-05-18 2021-06-30 株式会社日立ビルシステム かご位置特定装置及びかご位置特定方法
US20210139272A1 (en) * 2019-11-08 2021-05-13 Otis Elevator Company Elevator system including a passenger ear comfort application

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH07112876A (ja) * 1993-10-18 1995-05-02 Shimizu Corp エレベータの制御装置
JPH10226477A (ja) * 1997-02-17 1998-08-25 Toshiba Corp エレベータかご内の気圧調整装置
JPH1179571A (ja) * 1997-09-11 1999-03-23 Hitachi Ltd エレベータの速度制御装置

Also Published As

Publication number Publication date
AU4760000A (en) 2000-12-18
FI991193A (fi) 2000-11-27
WO2000073192A1 (en) 2000-12-07
FI991193A0 (fi) 1999-05-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP3412503B1 (en) Seat apparatus
CA2540431A1 (en) Elevator apparatus
US6315084B1 (en) Apparatus for reducing vibration of an elevator car
FI112066B (fi) Hissin ohjausmenetelmä
EP2692608B1 (en) Method for controlling body lean of railroad car
CN106829679A (zh) 一种用于智慧城市的通气安全电梯
JP2010269855A (ja) エレベータ装置
US20010016793A1 (en) Electric power steering apparatus
JP5585582B2 (ja) エレベータ装置
JP4322960B2 (ja) エレベータの減速方法および装置
JPH09175748A (ja) エレベータかご位置補償装置
CN110745130B (zh) 一种基于人工智能的驾驶辅助系统
JP2008133126A (ja) エレベータ装置
CN108708287A (zh) 一种索鞍安装的平移装置
KR900008056B1 (ko) 유체압 엘리베이터와 그 제어방법
JP5088501B2 (ja) エレベータ装置及びエレベータ装置の乗りかご内の気圧制御方法
CN107021405B (zh) 电梯
JP5535839B2 (ja) エレベータ装置
CN107187336A (zh) 一种基于陀螺仪的电动汽车坡道辅助系统及控制方法
JP3630723B2 (ja) エレベータ装置および建造物
KR100477032B1 (ko) 도르레 원리를 이용한 도어 글래스의 레귤레이터내 모터회전속도 저감장치
CN115257395A (zh) 一种电动汽车爬行控制方法及装置
JP3268483B2 (ja) エレベータ制御装置
JP2005205952A (ja) 道路走行・軌道走行可能な車両及びその輪重制御方法
JP2005060074A (ja) エレベータの荷重ファクター自動調節装置および荷重ファクター自動調節方法

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired