FI112054B - Torni aluksia, kuten poraus- tai tuotantoaluksia varten - Google Patents

Torni aluksia, kuten poraus- tai tuotantoaluksia varten Download PDF

Info

Publication number
FI112054B
FI112054B FI932456A FI932456A FI112054B FI 112054 B FI112054 B FI 112054B FI 932456 A FI932456 A FI 932456A FI 932456 A FI932456 A FI 932456A FI 112054 B FI112054 B FI 112054B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
bearing
tower
radial
rigid
arms
Prior art date
Application number
FI932456A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI932456A0 (fi
FI932456A (fi
Inventor
Sigmund Askestad
Original Assignee
Norsk Hydro As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Norsk Hydro As filed Critical Norsk Hydro As
Publication of FI932456A0 publication Critical patent/FI932456A0/fi
Publication of FI932456A publication Critical patent/FI932456A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI112054B publication Critical patent/FI112054B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B21/00Tying-up; Shifting, towing, or pushing equipment; Anchoring
    • B63B21/50Anchoring arrangements or methods for special vessels, e.g. for floating drilling platforms or dredgers
    • B63B21/507Anchoring arrangements or methods for special vessels, e.g. for floating drilling platforms or dredgers with mooring turrets

Description

112054
Torni aluksia, kuten poraus-tai tuotantoaluksia varten Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen torni aluksia, kuten poraus- tai tuotantoaluksia varten öljyn talteen 5 ottamiseksi merestä, joka torni on pystytetty pyörivästi aluksen rungon läpi kulkevassa aukossa tai kuilussa, ja jossa on kannatusvarsia varustettuna aksiaalisilla ja säteittäisillä laakerielementeillä, jotka toimivat aluksella olevien vastaavien laakerielementtien kanssa.
Yllä mainittua tyyppiä oleva torni on normaalisti varustettu jousilait-10 teitä käsittävillä laakerielementeillä laakerivoimien tasaisen jakautumisen varmistamiseksi. Kannatusjärjestelmissä on suhteellisen suuri välys, osittain aluksen venymisen absorboimiseksi, ja ne ovat usein nivelöityjä kulmamuodon-muutosten käsittelemiseksi ja kuormien tasaamiseksi. Kannatusvoimien ja muodonmuutoksen parhaan mahdollisen hallinnan saavuttamiseksi laakerissa, 15 aluksessa ja pyörivässä tornissa, käytetään usein monimutkaisia mekaanisia tai hydraulisia ratkaisuja. Hydraulinen ratkaisu on esitetty EP-patenttihakemuk-sessa nro 0 207 915. Se muodostuu ylemmästä säteittäislaakerista, aksiaalilaa-kerista ja alemmasta säteittäislaakerista. Kukin näistä laakereista muodostuu suuresta määrästä hydraulisista mäntä/ sylinterilaitteista kukin asennettuna 20 laakerielementille.
Eräs näiden ratkaisujen pääasiallinen haitta on se, että ne ovat • s · ; monimutkaisia ja siksi kalliita rakentaa ja ylläpitää. Toinen haittapuoli on se, että • · :‘ V laakeripinnat ovat alttiita kulumiselle suhteellisten liikkeiden ja rakenteiden ·; :t poikkeamien tuloksena, jotka johtuvat kannatus/ pyöräjärjestelyistä ja liikkeistä *> '·' 25 aluksella. Mitä tulee pyöräjärjestelyihin, on käytettävä nystyröillä varustettuja : pyöriä johtuen suurista suhteellisista liikkeistä. Tällaisilla nystyräpyörillä on v rajoitettu kantokyky, ja suurten, painavien pyörimislaakerirakenteiden tapauk sissa on siksi käytettävä liukulaakereita, tai pyörien ja liukulaakerien yhdistel- ‘; mää.
30 Liukulaakerien eräs haitta on kuitenkin se, että vaaditaan suurta koneistoa pyörittämään tornia ja vaaditaan erityisiä, kalliita varotoimia suojaa-'* maan laakereita merellä olevien alusten korrodoivassa ympäristössä.
NO-patenttihakemus nro 875 111 esittää laakerijärjestelmää tornia varten, jossa on yritetty eliminoida säteittäislaakerin kulumista ja rikkoutumista ··. 35 käyttämällä tukirakennetta. Tällä tukirakenteella on kuitenkin itsenäistä tuentaa rajoitetusti, erityisesti suurten ja painavien tornien tapauksessa, mikä on 112054 2 välttämätöntä tyydyttävän kuorman jakautumisen ylläpitämiseksi käyttämättä erityisiä mekaanisia tai hydraulisia jousia aksiaalisten laakerielementtien yhteydessä. Radiaalisten laakeripintojen kuluminen ja rikkoutuminen ei siten ole eliminoitu kokonaan tälläkään ratkaisulla.
5 Edelleen mitä tulee yllä mainittuun NO-patenttihakemukseen, mekaa nista tuentaa käytetään myös tornin radiaalilaakerissa, ja tämä tuki on kuten edellä mainittiin kallis rakentaa ja ylläpitää, ja aiheuttaa kulumista ja rikkoutumista aksiaalilaakerissa.
Keksinnön eräs tarkoitus on ollut aikaansaada patenttivaatimuksen 1 10 tunnusmerkkiosan mukainen torni aluksia varten, jossa tornin aksiaalisten ja radiaalilaakerien kuluminen ja rikkoutuminen on käytännöllisesti katsoen eliminoitu, mutta joka silti on halvempi rakentaa ja ylläpitää kuin olemassa olevat ratkaisut. Toinen tarkoitus on ollut aikaansaada tälle tornille laakerirakenne, jossa aluksen aiheuttamat jännitykset ja venymät eivät aiheuta ei-toivottuja 15 tukireaktioita laakeriin ja pyörivään torniin. Kolmas tarkoitus on ollut pienentää tornissa siihen vaikuttavista ulkoisista voimista johtuvia siirtymiä. Neljäs tavoite on ollut aikaansaada torniratkaisu, jossa laakeriratojen ym. epätasaisuudet absorboituvat pyörivän tornin aluerakenteessa ja/tai itse laakeriradoissa. Viimeisenä, muttei vähäpätöisimpänä tarkoituksena oli aikaansaada ratkaisu, 20 joka voidaan käyttää suurten, painavien pyörivien tornien yhteydessä, joihin , ·. vaikuttaa suuret voimat.
I · ! Keksinnön mukaisesti on aikaansaatu torni, joka on tunnettu siitä, “ että laakerivarret on kytketty tornissa olevaan alusrakenteeseen, joka sallii
I
; laakerivarsien laakeripinnoissa olevien epätasaisuuksien absorboimista itsenäi- * · 25 sesti, että tornin laakerien perusta on sijoitettu olennaisesti aluksen nollalinjan : .* tasolle, että aksiaalinen laakeri on sijoitettu akselin suunnassa jäykälle jalustalle, v; ja että radiaalilaakeri muodostuu nauhamaisesta rakenteesta, joka on suunniteltu absorboimaan säteen suunnassa tapahtuvia siirtymiä, kuten patentti-;··) vaatimuksessa 1 on esitetty.
30 Patenttivaatimukset 1-10 määrittelevät keksinnön edullisia piirteitä.
Keksintöä selostetaan nyt yksityiskohtaisemmin esimerkin avulla ja 1viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa: ’·;> kuvio 1 esittää pituusleikkauskuvan keksinnön mukaisesta tornista : ’ ·.. asennettuna alukseen, 35 kuvio 2 esittää perspektiivikuvana poikkileikkausta kuviossa 1 esitetyn tornin aluerakenteesta, 112054 3 kuvio 3 esittää suuremmassa mittakaavassa poikkileikkausta tornin varsinaisesta laakerilaitteesta, kuvio 4 esittää samaa laakerilaitetta ylhäältä katsottuna, kuviot 5 ja 6 esittävät kaksi vaihtoehtoista laakerirakennetta, 5 kuvio 7 esittää tornin painolastijärjestelmän periaatteita.
Kuviossa 1 esitetty torni on asennettu aluksen rungon 2 läpi ulottuvaan aukkoon tai kuiluun 3. Tornin alempi osa 4, alusrakenne, muodostuu yleensä sylinterimäisestä rakenteesta, kun tornin ylempi osa 1, kokoamiskam-mio, muodostuu ympyrän muotoisesta kannesta 5, jossa on tilaa putkistolle ja 10 laitteille. Öljy- ja kaasunousujohto 9 on johdettu ohjausputken 19 läpi ylös kuristin- ja kokoamisjärjestelmään (ei piirretty). Kääntökytkentä 20, jossa on joukko putkia 21 kytkee kehysrakenteen 22 kautta tuotetun öljyn ja kaasun virtauksen tornista aluksen prosessointilaitteistoon.
Alus voidaan sijoittaa dynaamisesti tai ankkuroida torniin liitettyjen 15 ankkurointiköysien kautta. Tässä esitetyssä esimerkissä ankkurointiköydet 8 johdetaan tornin ulkopuolella ohjauspyörän 11 kautta ja kiinnitetään vasteisiin 12, jotka on sovitettu tornin sisälle sen yläosassa. Ankkurointiköysien nostimia 13 asennettuina kannelle tai vinttureita (ei esitetty) asennettuina torniin käytetään ankkurointiköysien kiristämiseen ohjauspyörän 10 yli. Vaihtoehtoisesti 20 tornin alaosassa voidaan ohjauspyörän 11 sijasta käyttää ketjunpysäyttimiä. Ohjauspyörät/ketjupysäyttimet 11 tulisi edullisemmin olla asennettuna korkealle . (aluksen perusviivaan nähden) köysien venymisestä johtuvan kaatumismomen- : ,: tin vähentämiseksi, ja yksinkertaistamaan aluksen telakointia.
·; :t Tornilaakerit 28, 30 on järjestetty kuilun 3 pidennettyyn yläosaan 41 '· *: 25 pitkin aluksen keskiakselia. Järjestämällä laakerit pääasiallisesti aluksen : keskiakselin tasolle, aluksen rungon laakerien pintoihin aiheuttamat liikkeet \ * pienenevät. Kaatumisvaikutus pienenee myös, eli laakerien 28, 30 ja ohjauspyö rien 11 välinen etäisyys on mahdollisimman lyhyt.
Γ·': Tornia voidaan pyörittää köysinostimilla 13 tornin ympäri kulkeviksi 30 järjestettyjen käyttöketjujen kautta (ei esitetty yksityiskohtaisesti), tai voidaan ,.· käyttää erikseen asennettua pyörimislaitetta, johon sisältyy moottorin 23 * * ‘käyttämä vaihteisto 24. Vaihteisto 24 käyttää tornissa olevaa pyöröhammaske-’···' hää 6.
Tornin alempi osa muodostuu umpinaisesta rengasmuotoisesta 35 laakerinkannattimesta 35. Tämä muodostaa perustan ankkurointiköysien ohjauspyörälle 11. Rengaskannattimella on kammio 34, joka edullisesti on jaettu 112054 4 erillisiin säiliöihin säteittäisillä laipioilla. Painolastijärjestelmän avulla (katso jäljempänä oleva kappale) nämä säiliöt voidaan täyttää tai tyhjentää halutulla tavalla (riippuen ankkurointiköysien venymisestä) pienentämään tornin kaatumismomenttia.
5 Kuvio 2 esittää tornin aluerakennetta 4. Se koostuu pystykannatti- mista 16 säteittäisistä varsista 15, pääasiallisesti sylinterimäisestä pilarista 36, rengasmuotoisesta kotelonkannattimesta 35 ja kansilevystä 32. Säteittäiset varret 15 on kiinnitetty pystykannattimiin 16, jotka puolestaan on liitetty kotelon-kannattimeen 35. Kuviossa 2 pystysuuntaiset kannattimet ovat T-kannatintyyp-10 piä, mutta voivat edullisesti olla H-kannattimia, kotelon muotoisia tai jotakin muuta sopivaa tyyppiä.
Pystysuuntaisen kannattimien 16 välillä oleva levyrakenne 36 on oleellisesti leikkausjäykkä, mutta säteen suunnassa edullisesti joustava.
Kansilevy 32 on leikkausjäykkä ja sitä voidaan lujittaa laipparenkaalla 15 29 tai jollakin vastaavalla riittävän säteittäisen jäykkyyden aikaansaamiseksi.
Tämän lisäksi se on pääasiassa jäykkä vaakatasossa, mutta edullisesti joustava lateraalitasossa. Levy on myös varustettu aukoilla 33 nousuputken ohjausput-kea 19 varten (katso kuvio 1).
Kuten yllä mainittiin, kukin säteittäisistä varsista 15 on kiinnitetty 20 pystykannattimeen 16. Varren aiheuttama momenttikuorma aiheuttaa pyörimistä ,·, pisteessä, johon varsi on kiinnitetty, ja pystykannatin taipuu vaikuttamatta muihin vierekkäisiin kannattimiin. Tämä on mahdollista, koska pystykannattimien välisellä rakenteella (levy/jäykisteet) on merkityksetön jäykkyys tornin säteen •; · -1 suunnassa tapahtuvia muodonmuutoksia vastaan.
’· : 25 Yllä kuvatulla tornin alusrakenteella saavutetaan riippumaton, : * rakenteellinen kannatus kullekin varrelle, mikä on välttämätöntä laakeriradoilla v : olevien epätasaisuuksien absorboimiseksi. Rakenteellisella kannatuksella on myös edullista käyttää pyöriä radiaalilaakerissa, koska laakerielementin suurista ·’*; poikittaisliikkeistä vältytään suurilla kuormilla. Pyörien käyttö aksiaalilaakerissa : ’ “: 30 vähentää (myös radiaalilaakerissa) myös pyörimismomenttia, kun torni pyörii.
Ehdotetttu alusrakenne edustaa siten keksinnön toista tärkeää ominaisuutta, koska se on oleellisesti halvempi kuin tunnetut ratkaisut, jotka, ·;·* kuten yllä mainittiin, käyttävät hydraulista tai mekaanista kannatusta samojen epätasaisuuksien absorboimiseksi. Tässä yhteydessä mainittakoon, että NO-:'": 35 patenttihakemuksessa nro 875 111 käytetään säteittäisillä varsilla varustettua tornia, mutta varret on tässä liitetty vääntökoteloon. Tämä vääntökotelo tarjoaa 112054 5 joustavuutta koko torniin kohdistuvia aksiaalikuormia vastaan, koska kaikki varret on kiinnitetty yhteiseen kotelorakenteeseen. Se ei kuitenkaan edistä paljoakaan itsenäistä taipumista, joka on välttämätön laakeriradan epätasaisuuksien absorboimiseksi.
5 Kuviot 3 ja 4 esittävät suuremmassa mittakaavassa tornin laakerijärjestelyä. Kuten edellä mainittiin, laakerijärjestely on olennaisesti aluksen keskiakselin suuntainen rungon aiheuttamien, laakereihin kohdistuvien liikkeiden ja kuormien vähentämiseksi.
Laakerijärjestely muodostuu radiaalisesta pyörälaakerista 28 ja 10 aksiaalilaakerista 31. Tornin kuhunkin varteen 15 kiinnitetyt telit käytetään aksiaalilaakeria varten. Telipyöräparit 41 on kiinnitetty tangentiaalisen kannattimen 42 kumpaankin päähän. Nämä kannattimet 42 on varustettu laajalla alemmalla laipalla tai vääntölevyllä 43, joka on jäykkä säteittäisestä varresta 15 tulevia säteittäiskuormia vastaan. Tangentiaaliset kannattimet on suunniteltu 15 pääasiassa olemaan jäykkiä akselin suunnassa esiintyviä kuormia vastaan, mutta sallimaan säteittäisen varren 15 suhteen tapahtuvaa pyörimisliikettä. Tämä varmistaa, että tangentiaaliset kannattimet ovat jäykkiä säteittäisille ja aksiaalisille muodonmuutoksille, mutta silti sallii kuorman tasoittumisen telin neljän pyörän 45 välillä. On tärkeää, että kannatin 42 on riittävän joustava salli-20 akseen varren 15 alaspäin taivuttamisen aiheuttamatta liian suuria reaktiokuor-, , . mia pyörissä 45. Vaihtoehtoisesti varret voidaan rakentaa kuormittamattomina .' ! tietyssä kulmassa, joka on vastakkainen tornin maksimikuorman aiheuttamaan ' ‘ alataivutukseen nähden, tarkoituksena saada pyörien kuormat niin tasaisiksi •; : ( kuin mahdollista, kun pyörivä torni altistetaan huippukuormille.
'· ·’ 25 Pyörät 45 on asennettu vääntöjäykkään kehykseen 46 siten, että : pyörät ovat jäykkiä toisiinsa nähden. Pyörät 45 voidaan siten edullisesti v : valmistaa sylinterimäisellä pinnalla. Pyörien navassa tulisi edullisimmin käyttää liukulaakeria aikaansaamaan sopiva pyörimisvastus ja samalla sallia pyörien akselin suunnassa tapahtuvaa liikettä, radiaalilaakerin ja aksiaalilaakerin välillä 30 tapahtuvien suhteellisten säteittäisten muodonmuutosten absorboimiseksi, ja sijaintipoikkeamien absorboimiseksi radiaalilaakerin ja kiskojen välisessä ’ rakenteessa.
'·; Sileäpintaisten pyörien käytöllä on se etu nystyröillä varustettuihin . pyöriin nähden, että niillä on huomattavasti suurempi kantokyky.
‘ : 35 Aksiaalisten kantopyörien teli 40 vierii kaksinkertaisella kiskojärjestel- mällä 44 ja kiskot lepäävät puolestaan pilarin tapaisella perustuksella, joka 112054 6 muodostuu kahdesta sylinterimäisestä pilarista 30 ja vääntökotelosta 47. Kotelon 47, tarvittavan tuennan omaavan pilarin 30 ja kannen 48 välissä ei ole rakennetta, joka sallisi kahden rungon (pilarin) vapaasti deformoitua säteen suunnassa. Ylempi vääntölaatikko voidaan myös käsittää ylemmäksi jäykäksi 5 renkaaksi, joka varmistaa sen, että laakeriradat säilyttävät paikallisesti muotonsa radiaalitasossa, kun pilarit absorboivat suhteelliset globaaliset siirtymät laakeriratojen ja kannen tuen välillä. Viitenumero 37 osoittaa levyrakenteessa 36 olevia aukkoja, jotka on suunniteltu päästämään ilmaa lävitseen.
Pilarit on tuettu jäykästi aluksen rakenteeseen, kuiluun 3 ja aluksen 10 kannessa olevaan tukeen, vastaavasti siten, että kahden kiskon aksiaalinen sijainti periaatteessa säilyy samalla korkeudella kun aluksen runkoon kohdistetaan kuormia ja venymiä.
Nyt kyseessä olevan perustuskonstruktion yksi tärkeä etu on siten se, että aluksen rungon säteittäiset venymät suodatetaan pois aluksen kannen 48 ja 15 laakeriratojen 44 välillä olevan joustavan välikappaleen (pilarit 30) avulla. Tämä vähentää oleellisesti laakeripintojen kulumista verrattuna tunnettuihin ratkaisuihin. Kulumisen ja repeytymisen vähentämiseksi edelleen ja mahdollisesti telien jousituksen lisäämiseksi varteen nähden, telien 40 ja varsien 15 väliin voidaan sijoittaa kumitäyte 26. Nämä täytteet eliminoivat myös laakereissa 20 telien 40 pyörien liukumista ja auttavat kuorman tasoittumiseen pyörille 45.
. Radiaalilaakeri ympäröi pyöriä 49, jotka on sovitettu lähelle toisiaan ;'\'t kehässä 50, joka on kytketty säteittäisiin varsiin 15. Pyörät 49 kulkevat “V säteittäistä laakerikiskoa 51 vasten, joka on kiinnitetty sylinterimäiseen nauhaan ·;··', 52. Nauhalla 52 ja kiskolla 51 on huomattava tangentiaalinen vetolujuus, mutta '· 25 omaavat paikallisen joustokyvyn kiskon 51 ja pyörien keskinäisen säteittäisen : sijainnin muodostaman perustan pienemmille muodonmuutoksille. Mitä tulee v · pyörien säteittäiseen sijaintiin, tämä voidaan varmistaa kiilalaitteella 27, joka liikuttaa pyöriä sisään tai ulos kehään 50 nähden, tai voidaan käyttää i ’ · ’: jonkinlaista nokka-akselijärjestelyä.
; 30 Ylempi nauha muodostuu tässä pilarin rungosta, joka ulottuu kiskon alemmasta reunasta ylöspäin jonkin matkaa kiskon ohitse. Tämä leveys määräytyy kiskon tarvittavasta tangentiaalisesta lujuudesta ja säteittäisestä ; ·' joustavuudesta. Nauhaa voidaan vahvistaa ylimääräisillä rengasvahvikkeilla 53, jotka on sijoitettu tietylle etäisyydelle kiskosta. Tässä esitetyn radiaalilaakerin 35 perustus muodostuu pilarista, joka on nauhan 52 jatke alas kannelle 48. Se voidaan edullisesti tehdä ohuesta vaippalevystä 54.
7 112054 Lähelle toisiaan asennettujen säteittäisten pyörien aiheuttama säteittäinen kuorma siirretään kiskolle/nauhalle laakerinauhan ympärillä olevina tangentiaalisina voimina. Nauhassa oleva venymä siirretään aluksen kannelle alemman osan 54 kautta alueella 45- 135 astetta kuorman suuntaan nähden.
5 Tornin säteittäinen siirtymä on siten rajoitettu.
Pyörät asennetaan tornissa olevaan jäykkään kehään, kun laakeri-nauhan on oltavan riittävän joustava kompensoidakseen kiskossa ja pyörässä olevia virheitä. Pyöriä on asennettava niin lähelle toisiaan, että kisko/nauha-osaan aiheutuu rajoitettu jousto.
10 Täällä kuvattua tyyppiä olevan radiaalilaakerin konstruktion etuna on se, että nauhalla on riittävää rakenteellista kannatusta kiskon ja pyörän kiinnitysten paikallisten toleranssien (epätasaisuuksien) kompensoimiseksi. Kuilun ympärillä olevan kannen ovalisaatio absorboidaan perustuksessa 54 ja/tai kiskon ja pyörän välillä olevan tietyn välyksen avulla siten, että radiaalilaa- 15 keri on aluksen venymisistä johtuen maksimaalisesti kuormitettuna kovassa merenkäynnissä.
Nauha 52 ja perustus 54 ovat periaatteessa myös niin joustavia säteittäisten muodonmuutosten suhteen, että tornin globaaliset ovalisaatiot (virheet) eivät suuremmassa määrin vaikuta laakerin tukireaktiovoimiin.
20 Vaihtoehtoisesti nauha 52 ja perustus 54 voivat olla liitettynä yhteen , liitoselimellä 55. Tämän liitoksen tarkoituksena on antaa pilarille rajoitettua .'' lisäjoustavuutta kanteen nähden, jolloin kuilussa 3 olevat säteittäiset muodon- * ’ ’ : muutokset pienentävät radiaalilaakerissa olevia voimia, ja että radiaalilaakerissa ; · olevat tukireaktiovoimat olisivat vähemmän alttiita ovalisoituneelle tornille.
'· * 25 Kuvio 5 esittää esimerkin vaihtoehtoisesta rakenteesta, jossa * · : V aksiaalilaakerin kotelorakenne 56 on suoraan kannella 48, eli ilman kannen ja v : kotelorakenteen välistä joustavaa liitosta. Tällä ratkaisulla saavutetaan aluera kenteelle jonkin verran matalampi rakennuskorkeus, mutta laakeripintoihin tulee !’[: jonkin verran enemmän kulumista ja repeytymistä.
30 Kuviossa 6 on esitetty vielä erästä laakeriratkaisua, jossa ,.· aksiaalilaakeri ja radiaalilaakeri sijaitsevat yhteisellä jalustalla 57, ja jossa kotelorakenne 58 tukee sekä pystylaakerin kiskoja 59 että radiaalilaakerin ’' kiskoa 60. Sisäpuolinen levy 61 toimii vastaavalla tavalla kuin yllämainittu nauha i‘\. (52, kuvio 3), koska se on suunniteltu kompensoimaan pyörien ja kiskon : “ *: 35 pienempiä epätasaisuuksia (levyä ei ole jäykistetty).
8 112054 Tämän laakerin ja kuvioissa 3 ja 4 esitetyn laakerin välinen ero on se, että radiaalilaakeria varten oleva erillinen pilari on eliminoitu, ja että radiaalilaakeri on alemmalla tasolla - mikä auttaa tekemään torniin vaikuttavien vaakasuuntaisten voimien kaatumismomentti pienemmäksi, ja tarvitaan 5 vähemmän teräksistä perustusta.
Kuvio 7 on piirros, joka esittää keksinnön mukaista tornin painolastijärjestelmän periaatetta. Tornin alempi osa muodostuu, kuten edellä on mainittu, kiinteästä rengasmaisesta kotelon kannattimesta 35, joka on jaettavissa erillisiin säiliöihin 6, 7 tornin kehän suunnassa. Pumppujärjestelmän 10 ja säiliöiden välillä olevien putkien 61 avulla painolastia voidaan pumpata toisella puolella olevasta yhdestä tai useammasta säiliöstä vastakkaisella puolella olevaan yhteen tai useampaan säiliöön laakerikuormien ja tornin kaatumis-momentin vähentämiseksi. Pumput ohjataan edullisesti elektronisella ohjainyksi-köllä ankkuriköysillä olevista jännitysdetektoreista 14 saatavien signaalien 15 perusteella.
Ylläoleva liittyy esimerkkiin torniratkaisusta, jossa käytetään pyörä-asennusta sekä aksiaali- että radiaalilaakeria varten. Keksinnön puitteissa voidaan kuitenkin, kuten patenttivaatimuksissa on määritelty, käyttää myös liukulaakeria, tai liukulaakerin ja vierintälaakerin yhdistelmää.
20 " > · l I 1 * f 1 • » · » t * f I 1 · < t t • 1 > · ·
St} t I | • » I » • · 1
» I
• I
♦ 1 * » ·

Claims (10)

112054 9 Patentti vaati m u kset
1. Torni aluksia, kuten poraus- tai tuotantoaluksia varten öljyn ja kaasun talteen ottamiseksi merestä, joka torni on asennettu tavalla, joka sallii 5 sen pyörimisen aluksen rungon läpi kulkevassa aukossa tai kuilussa, ja jossa on laakerivarsia (15) varustettuna aksiaalisesti ja säteittäisesti järjestetyillä laakerielementeillä, jotka toimivat aluksella olevien vastaavien laakerielement-tien kanssa, tunnettu siitä, että laakerivarret (15) on kytketty tornissa olevaan aluerakenteeseen, joka antaa laakerivarsille itsenäisen jouston tai 10 joustavuuden laakerissa olevien epätasaisuuksien ja muodonmuutosten absorboimiseksi, että aksiaalinen laakerirata on asennettu kuilussa jalustamai-selle korotetulle alueelle (30, 47, 56, 57, 58), joka on jäykkä akselin suunnassa, että jalustamainen korotettu alue on kytketty runkoon edullisesti aluksen keskilinjan tasolla, ja että aluksen radiaalilaakerielementti muodostuu 15 säteittäisesti joustavasta nauharakenteesta (52, 61).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen torni, tunnettu siitä, että jäykkä kotelo (47) on liitetty kanteen (48) yhdellä tai useammalla renkaan muotoisella pilarilla (57).
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen torni, tunnettu siitä, että 20 jäykkä kotelo (47) on liitetty suoraan kanteen (48).
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen torni, tunnettu siitä, että * I · radiaalilaakerin säteittäisesti joustava nauharakenne muodostuu renkaan : : muotoisesta pilarivaipasta (52), joka on liitetty kanteen (48) ohuen vaippalevyn > < · (54) muodossa olevalla perustuksella. : 25
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen torni, tunnettu siitä, että : pilarivaippa (52) ja perustus (54) on liitetty toisiinsa liitoselimellä (55).
; .· 6. Patenttivaatimuksen 4 ja 5 mukainen torni, tun nettu siitä, että pilarivaippa on vahvistettu rengasvahvikkeilla (53).
: 7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen torni, tunnettu siitä, että 30 aksiaalilaakerin ja radiaalilaakerin perustus muodostuu yhtenäisestä yksiköstä, jossa jäykkä kotelo (58) on liitetty kanteen (48) kahdella rengasmaisella pilarilla, ja että nauhamainen rakenne (61) radiaalilaakeria varten muodostuu .: sisäisesti renkaan muotoisesta levystä jäykässä kotelossa (58).
8. Patenttivaatimuksen 1 - 7 mukainen torni, tunnettu siitä, että , 35 sekä aksiaalinen että radiaalinen laakeri ovat vierintälaakereita, jolloin aksiaalilaakeri muodostuu nelipyöräisestä telistä (40) asennettuna jokaiseen 10 1 12054 varteen (15), pyörien kulkiessa koteloon (47, 58) asennetuilla kahdella yhdensuuntaisella radalla (59), ja että radiaalilaakerin pyörät (49) on asennettu lähelle toisiaan jäykkään kehään (50), joka on liitetty varsiin (15).
9. Edellä olevien patenttivaatimusten mukainen torni, tunnettu 5 siitä, että aluerakenne muodostuu oleellisesti sylinterin muotoisesta pilarista (36), pilarin (36) sisällä olevista pystysuuntaisista kannattimista (16), joihin varret (15) on kiinnitetty, ylemmästä kansilevystä (32) ja alemmasta, rengasmaisesta kotelo-kannattimesta (35).
10. Edellä olevien patenttivaatimusten mukainen torni, tun-10 nettusiitä, että alempi kotelo-kannatin (35) on jaettu säiliöihin tiiviiden laipioiden avulla, jotka säiliöt ankkurointiköysien jännitysten perusteella voidaan täyttää ja tyhjentää pumpun ja putkiston (61) avulla. ♦ » * * · • · * * · a ( i „ 112054
FI932456A 1991-09-30 1993-05-28 Torni aluksia, kuten poraus- tai tuotantoaluksia varten FI112054B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO913825 1991-09-30
NO19913825A NO326914B1 (no) 1991-09-30 1991-09-30 Dreietarn for bore- eller produksjonsskip
PCT/NO1992/000165 WO1993007049A1 (en) 1991-09-30 1992-09-30 Turret for drilling or production ship
NO9200165 1992-09-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI932456A0 FI932456A0 (fi) 1993-05-28
FI932456A FI932456A (fi) 1993-05-28
FI112054B true FI112054B (fi) 2003-10-31

Family

ID=19894498

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI932456A FI112054B (fi) 1991-09-30 1993-05-28 Torni aluksia, kuten poraus- tai tuotantoaluksia varten

Country Status (8)

Country Link
US (1) US5359957A (fi)
EP (1) EP0559872B1 (fi)
CN (1) CN1041505C (fi)
CA (1) CA2094701C (fi)
DE (1) DE69216070T2 (fi)
FI (1) FI112054B (fi)
NO (1) NO326914B1 (fi)
WO (1) WO1993007049A1 (fi)

Families Citing this family (30)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NO943078D0 (no) * 1994-08-19 1994-08-19 Huse As I P Anordning til lagring og styring av et fartöy i forhold til en tilhörende turret
GB2320231A (en) * 1996-12-13 1998-06-17 Ihc Gusto Engineering B V Vessel-turret assembly having radially guided bogie wheels
US5860382A (en) 1996-12-18 1999-01-19 Hobdy; Miles A. Turret bearing structure for vessels
US5850800A (en) 1997-01-17 1998-12-22 Ihc Gusto Engineering B.V. Bogie wheels with curved contact surfaces
NO306334B1 (no) * 1997-02-05 1999-10-25 Kvaerner Oil & Gas As Geostasjonært oppankringsarrangement for et fartöy
NO310506B1 (no) * 1997-10-08 2001-07-16 Hitec Systems As Svivelanordning for skip så som bore- og produksjonsskip
NO974639L (no) * 1997-10-08 1999-04-09 Hitec Asa FremgangsmÕte og arrangement for fort°yning av et skip, sµrlig et skip for olje-/ og/eller gassproduksjon
GB2330566A (en) * 1997-10-24 1999-04-28 London Marine Consultants Ltd Oil and gas production vessel with bottom-mounted turret
US6740497B2 (en) * 1998-03-06 2004-05-25 The Regents Of The University Of California Method and apparatus for detecting cancerous cells using molecules that change electrophoretic mobility
US6494271B2 (en) 2001-04-25 2002-12-17 Exxonmobil Upstream Research Company Offshore floating production method
US6990917B2 (en) * 2001-12-28 2006-01-31 Fmc/Sofec Floating Systems, Inc. Large diameter mooring turret with compliant deck and frame
BRPI0410500B1 (pt) * 2003-04-23 2013-02-19 sistemas de amarraÇço de torre e conjunto de suporte de rolamento.
US7604075B1 (en) 2005-07-08 2009-10-20 Limbacher Jr H Phillip Ambulatory vehicle
US7878276B2 (en) * 2005-07-08 2011-02-01 H. Phillip Limbacher, Jr. Ambulatory vehicle
NO20080956L (no) 2008-02-05 2009-08-06 Moss Maritime As Isforsterket skip for boring og produksjon i arktiske farvann
NO331838B1 (no) * 2010-03-19 2012-04-16 Advanced Prod & Loading As Innretning for roterbar dreiekrans
KR101259616B1 (ko) * 2011-02-25 2013-04-29 삼성중공업 주식회사 터렛장치
CN102267541A (zh) * 2011-05-10 2011-12-07 上海交通大学 水池模型实验转塔装置
SG189561A1 (en) * 2011-10-12 2013-05-31 Promor Pte Ltd Roller assembly
US8671864B2 (en) 2012-04-13 2014-03-18 Sofec, Inc. Turret bearing structure for vessels
US8950349B2 (en) 2012-08-17 2015-02-10 Sofec, Inc. Replaceable roller bearing
SG11201508001WA (en) 2013-04-18 2015-11-27 Framo Eng As Bearing system for turret on a vessel
KR101599441B1 (ko) * 2014-02-13 2016-03-03 삼성중공업 주식회사 터렛의 베어링장치
EP2918858B1 (en) * 2014-03-11 2018-11-07 Bluewater Energy Services B.V. Assembly of two concentric parts and a bearing between said parts
US9328986B1 (en) * 2014-11-04 2016-05-03 Oshkosh Corporation Turret assembly
US10421525B2 (en) 2015-11-04 2019-09-24 Onesubsea Ip Uk Limited Bearing support system and method for a turret on a vessel
WO2017174665A1 (en) * 2016-04-06 2017-10-12 Single Buoy Moorings Inc. Turret mooring system arrangement
NO343119B1 (en) * 2016-11-28 2018-11-05 Apl Tech As Suspension of turret bearing units
US10538291B2 (en) * 2017-11-15 2020-01-21 Sofec, Inc. In situ turret bearing remediation and assembly
KR102290300B1 (ko) * 2020-03-10 2021-08-17 주식회사 예성오션테크 무어링 장치

Family Cites Families (17)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1271575B (de) * 1963-08-07 1968-06-27 Shell Int Research Boje zum gleichzeitigen Laden bzw. Loeschen von mehreren Fluessigkeiten
US3279404A (en) * 1963-12-20 1966-10-18 Offshore Co Floating mooring system
US3365734A (en) * 1965-10-20 1968-01-30 Mcdermott & Co Inc J Ray Buoy for transferring fluent materials
US3407768A (en) * 1967-01-11 1968-10-29 Continental Oil Co Offshore storage, mooring and loading facility
US3735435A (en) * 1970-06-02 1973-05-29 G Mikulicic Rotary hull single buoy offshore loading terminal
NL171881C (nl) * 1973-03-01 Shell Int Research Drijvende langwerpige opslaginstallatie.
US4142584A (en) * 1977-07-20 1979-03-06 Compagnie Francaise Des Petroles Termination means for a plurality of riser pipes at a floating platform
US4650431A (en) * 1979-03-28 1987-03-17 Amtel, Inc Quick disconnect storage production terminal
US4359959A (en) * 1980-01-30 1982-11-23 Institut Francais Du Petrole Device for mooring a floating installation to an anchored offshore installation
US4516881A (en) * 1982-02-25 1985-05-14 Standard Oil Company Multiterminators for riser pipes
FR2552155B1 (fr) * 1983-09-15 1985-11-15 Elf Aquitaine Table de guidage d'une colonne de production sous-marine
DE3344116A1 (de) * 1983-12-07 1985-06-20 Blohm + Voss Ag, 2000 Hamburg Verankerungs- und uebernahme-system fuer fluessige und gasfoermige medien an einem schiffskoerperende eines tankers
US4698038A (en) * 1984-10-17 1987-10-06 Key Ocean Services, Inc. Vessel mooring system and method for its installation
US4701143A (en) * 1984-10-17 1987-10-20 Key Ocean Services, Inc. Vessel mooring system and method for its installation
DK304285D0 (da) * 1985-07-03 1985-07-03 Atlas Ingeniorforretningen Lejekonstruktion og fartoej med en saadan lejekonstruktion
NO165285C (no) * 1987-12-08 1991-01-23 Kvaerner Brug Kjoleavdelning Dreietaarn.
NO172734C (no) * 1989-05-24 1993-09-01 Golar Nor Offshore As Lagersystem for dreieinnretning

Also Published As

Publication number Publication date
DE69216070D1 (de) 1997-01-30
EP0559872B1 (en) 1996-12-18
EP0559872A1 (en) 1993-09-15
CN1041505C (zh) 1999-01-06
CA2094701C (en) 2003-12-30
NO913825L (no) 1993-03-31
WO1993007049A1 (en) 1993-04-15
CN1072638A (zh) 1993-06-02
CA2094701A1 (en) 1993-03-31
FI932456A0 (fi) 1993-05-28
NO913825D0 (no) 1991-09-30
DE69216070T2 (de) 1997-05-22
FI932456A (fi) 1993-05-28
NO326914B1 (no) 2009-03-16
US5359957A (en) 1994-11-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI112054B (fi) Torni aluksia, kuten poraus- tai tuotantoaluksia varten
US6227135B1 (en) Torsion spring torque arm yoke mooring system
CA2882291C (en) Replaceable roller bearing
US6269762B1 (en) Vessel-turret assembly having radially guided bogie wheels
US4601252A (en) Turret for mooring VLCC size vessels
EP1606211B1 (en) Crane radial support bearing
US5762017A (en) Bearing, turning and locking system for use on a turret moored vessel
US8813668B2 (en) Device for rotating turntable
AU2004233337A2 (en) Upper bearing support assembly for internal turret
US5850800A (en) Bogie wheels with curved contact surfaces
CN1423606A (zh) 用于向船只输送烃类的旋转塔系统
AU2017382984B2 (en) Structural suspension of radial turret bearings
JP2020521697A (ja) 水力式支承手段を有するカルーセル

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired