FI111448B - Menetelmä ja laite puun hakettamiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite puun hakettamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI111448B
FI111448B FI20011615A FI20011615A FI111448B FI 111448 B FI111448 B FI 111448B FI 20011615 A FI20011615 A FI 20011615A FI 20011615 A FI20011615 A FI 20011615A FI 111448 B FI111448 B FI 111448B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
cutting
chip
wood
edge
cutting disc
Prior art date
Application number
FI20011615A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20011615A (fi
FI20011615A0 (fi
Inventor
Antti Lankinen
Original Assignee
Andritz Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Andritz Oy filed Critical Andritz Oy
Priority to FI20011615A priority Critical patent/FI111448B/fi
Publication of FI20011615A0 publication Critical patent/FI20011615A0/fi
Priority to PCT/FI2002/000655 priority patent/WO2003013807A1/en
Priority to DE10296843T priority patent/DE10296843B4/de
Publication of FI20011615A publication Critical patent/FI20011615A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111448B publication Critical patent/FI111448B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B27WORKING OR PRESERVING WOOD OR SIMILAR MATERIAL; NAILING OR STAPLING MACHINES IN GENERAL
    • B27LREMOVING BARK OR VESTIGES OF BRANCHES; SPLITTING WOOD; MANUFACTURE OF VENEER, WOODEN STICKS, WOOD SHAVINGS, WOOD FIBRES OR WOOD POWDER
    • B27L11/00Manufacture of wood shavings, chips, powder, or the like; Tools therefor
    • B27L11/02Manufacture of wood shavings, chips, powder, or the like; Tools therefor of wood shavings or the like

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Forests & Forestry (AREA)
  • Debarking, Splitting, And Disintegration Of Timber (AREA)
  • Crushing And Pulverization Processes (AREA)

Description

111448
MENETELMÄ JA LAITE PUUN HAKETTAMISEKSI
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osassa määritelty menetelmä. Edelleen keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 15 johdanto-osassa 5 määritelty laite.
Entuudestaan tunnetaan menetelmä ja laite, jossa käytetään terälaikkaa, jossa on joukko haketin-teriä. Terälaikka on laakeroitu pyörimisakselin ympäri pyöriväksi. Terälaikkaa pyöritetään voimalaitteella 10 pyörimisakselinsa ympäri. Puupölkkyä syötetään pituussuunnassaan syöttölaitteella vasten terälaikkaa ja siinä olevia haketinteriä, jolloin haketinterät työstävät puupölkyn päädystä hakelastuja.
Ongelmana tässä tunnetussa haketusmenetelmäs-15 sä on, että syntyvän hakkeen paksuusjakautuma on hyvin suuri, ts. hakkeeseen syntyy sekä purua että hyvin monenkokoista hakelastua. Purussa puun kuidut ovat rikkoutuneet. Oksankohdista puolestaan muodostuu paksuja, esimerkiksi noin peukalonpään kokoisia paloja. Tällai-20 seen hakkeen keittyminen selluprosessissa on hyvin epätasaista ja saadusta sellusta tulee epähomogeenista. Epähomogeenisen hakelastun vuoksi selluprosessissa joudutaan käyttämään enemmän kemikaaleja, mikä lisää prosessikustannuksia ja ympäristökuormitusta, ts.
’ 25 energian kulutusta ja jätevesien määrää.
Koska oksankohdista muodostuvat palat eivät keity selluprosessissa ollenkaan, on haketuksesta saadun hakkeen jälkikäsittelemiseksi jouduttu järjestämään erityinen jälkikäsittelylaite, joka hakettimen 30 jälkeen käsittelee ja murskaa hakkeen uudelleen. Jäi-kikäsittelylaitoksen investointi- ja käyttökustannukset ovat suuret.
Lisäksi ongelmana tunnetussa menetelmässä ja laitteessa on, että hakkeen keskimääräiseksi pituudek-35 si tulee suhteellisen lyhyt. Haketustapahtuma ei ole hallittu, koska pitkittäin syötettäessä puupölkkyä ei voi tukea haketuksen loppuvaiheessa. Edelleen jälkikä- 2 111448 sittelyn yhteydessä paksuja hakepaloja pienennettäessä syntyy ylimääräistä purua, mikä lisää edelleen pienen jakeen määrää ja pienentää kuitupituutta. Lisäksi ha-ketuslaitteessa käytettävä terälaikka on hyvin suuri 5 ja painava. Tavanomainen terälaikka painaa n. 10 tonnia, on halkaisijaltaan n. 3,5 m, ja sitä käyttämään tarvitaan hyvin suuritehoinen ja kallis sähkömoottori (teho noin 3000 hv) . Tällaiset sähkömoottorit eivät tavallisesti ole sarjatuotantomoottoreita, mikä lisää 10 niiden hankintakustannuksia.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut epäkohdat.
Erityisesti keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin haketusmenetelmä ja -laite, joiden avulla hake-15 tuksessa syntyvä hakelastu on selluprosessin kannalta nykyistä parempaa ja mahdollisimman optimaalista, tasalaatuista, tasapituista ja -paksuista sekä puruton-ta, jolloin hake keittyy selluprosessissa tasaisesti ja syntyvä sellu on homogeenista ja hyvänlaatuista.
20 Edelleen keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin haketusmenetelmä ja -laite, joiden avulla sellunkeitossa voidaan saada suuria taloudellisia säästöjä, kemikaalien ja energiankulutusta voidaan pienentää ja ympäristökuormitusta vähentää.
. 25 Edelleen keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin menetelmä ja laite, jonka avulla koko puupölkys-tä sen koko pituudelta saadaan purutonta ja tasalaatuista hakelastua.
Edelleen keksinnön tarkoituksena on tuoda 30 esiin laite, jossa terälaikan käyttämiseen voidaan • käyttää sarjatuotantovoimalaitetta.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 1. Edelleen keksinnön mukaiselle laitteelle on tunnus-35 omaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 15.
Keksinnön mukaisesti menetelmässä haketinte-rät järjestetään puuta höyläysperiaatteella työstävik- 3 111448 si teriksi terälaikan sivupintaan terälaikan säteen ja kehän suunnissa peräkkäiseksi ja limittäiseksi muodostelmaksi niin, että haketinterät yhdessä muodostavat ennalta määrätyn pituisen yhtenäisen osatyöstöalueen; • 5 järjestetään joukko terälaikkoja siten, että terälaik- kojen pyörimisakselit ovat keskenään yhdensuuntaiset ja olennaisesti samassa tasossa ja terälaikat ovat pyörimisakselien suunnassa katsottuna limittäisesti peräkkäin toistensa suhteen niin, että peräkkäisten 10 terälaikkojen osatyöstöalueet muodostavat pitkänomai sen kokonaistyöstöalueen, joka on olennaisesti vähintään haketettavan puupölkyn pituinen; syötetään puu-pölkkyä pituussuuntansa suhteen poikittaisessa suunnassa terälaikkojen pyörimisakselien tasossa tai sen 15 läheisyydessä vasten pyöriviä terälaikkoja, jolloin terälaikoissa olevat haketinterät hakettavat puupölkyn sen koko pituudelta.
Keksinnön mukaisesti laitteessa haketinterät on järjestetty puuta höyläysperiatteella työstäviksi 20 teriksi ja asennettu terälaikan sivupintaan terälaikan säteen ja kehän suunnissa peräkkäiseksi ja limittäiseksi muodostelmaksi niin, että haketinterät yhdessä muodostavat ennalta määrätyn pituisen yhtenäisen osatyöstöalueen. Laitteeseen kuuluu joukko terälaikkoja, , 25 jotka on järjestetty siten, että terälaikkojen pyöri misakselit ovat keskenään yhdensuuntaiset ja olennaisesti samassa tasossa ja terälaikat ovat pyörimisakselien suunnassa katsottuna limittäisesti peräkkäin toistensa suhteen niin, että peräkkäisten terälaikko-30 jen osatyöstöalueet muodostavat pitkänomaisen koko-. naistyöstöalueen, joka on olennaisesti vähintään hake- tettavan puupölkyn pituinen. Syöttölaite on järjestetty syöttämään puupölkkyä vasten terälaikkoja pituussuuntansa suhteen poikittaisessa suunnassa terälaikko-35 jen pyörimisakselien tasossa tai mainitun tason läheisyydessä, jolloin terälaikoissa olevat haketinterät hakettavat puupölkyn sen koko pituudelta.
4 111448
Keksinnön etuna on, että kun puupölkkyä syötetään haketinteriä vasten puupölkyn pituussuunnan suhteen poikittaissuunnassa ja hakelastut höylätään pienikokoisilla haketinterillä puun sivusta kuitujen 5 suuntaisesti, niin hakelastuista tulee tasapituisia -ja paksuisia ja purua syntyy hyvin vähän. Myös oksan-kohdista muodostuu olennaisesti vastaavanlaista tasa-pituista -ja paksuista lastua kuin puun muusta osasta, jolloin mitään hakkeen jälkikäsittelyä ei enää tarvit-10 se tehdä ja jälkikäsittelylaitoksen tarve poistuu. Järjestämällä sopiva määrä terälaikkoja peräkkäin ja limittäin kukin terälaikka höylää vuorollaan osatyös-töalueen mittaisen pätkän puupölkystä hakelastuiksi. Yksittäisen terälaikan ei tarvitse olla niin suuri ja 15 sitä käyttävän voimalaitteen ei tarvitse olla niin suuritehoinen kuin tunnetussa hakettimessa, jolloin voidaan käyttää kaupallisesti saatavissa olevaa stan-dardivoimalaitetta, esim. standardisähkömoottoria. Pienemmän koon vuoksi laitteen valmistus helpottuu ja 20 halpenee. Terälaikkojen lukumäärä valitaan niin, että terälaikkojen peräkkäisten osatyöstöalueiden muodostama kokonaistyöstöalue on niin pitkä, että puupölkky voidaan hakettaa koko pituudeltaan. Haketustapahtuma on hyvin hallittu. Syntyvän hakkeen keitto-25 ominaisuudet ovat optimaaliset, jolloin sellunkeitossa on mahdollista saada suuria kustannussäästöjä.
Menetelmän eräässä sovelluksessa järjestetään terälaikan haketinterien muodostelmaan haketinteriä, jotka ovat terälaikan sivupinnassa, ja reunahaketinte-30 rä, joka on terälaikan kehän reunassa säteen suunnassa * ulommainen ja ulottuu hieman terälaikan ulkokehän reu nan yli.
Menetelmän eräässä sovelluksessa haketinterät järjestetään terälaikkaan kaaren muotoiseksi muodos-35 telmaksi, joka kaartuu terälaikan säteen suunnassa kehälle päin ja kehän suunnassa pyörimissuunnan suhteen vastakkaiseen suuntaan. Samassa terälaikassa muodos- 5 111448 telmiä voi olla useita. Edullisesti muodostelmat järjestetään parittain laikan keskiön suhteen symmetrisesti.
Menetelmän eräässä sovelluksessa järjestetään 5 terälaikat keskenään olennaisesti samanlaisiksi.
Menetelmän eräässä sovelluksessa terälaikkoja pyöritetään pyörimisakseliensa ympäri samaan pyörimissuuntaan olennaisesti samalla pyörimisnopeudella.
Menetelmän eräässä sovelluksessa terälaikkojen 10 lukumäärä valitaan niin, että kokonaistyöstöalue muodostuu ainakin kuitupuupölkyn standardinmukaista maksimipituutta vastaavan pituiseksi. Tällöin puupölkkyjä ei tarvitse katkaista.
Menetelmän eräässä sovelluksessa kokonaistyös-15 töalueen pituus on suurempi kuin 5 metriä, koska kotimaisen havukuitupuun standardinmukainen maksimipituus on 5 metriä. Jos puupölkky puolitetaan ennen haketusta, niin riittää, että kokonaistyöstöalueen pituus on suurempi kuin 2,5 metriä.
20 Menetelmän eräässä sovelluksessa tuetaan puu- pölkkyä sivusuunnasta vastakkaisilta puolilta syötettäessä sitä vasten terälaikkoja.
Menetelmän eräässä sovelluksessa puristetaan puupölkkyä vastakkaisilta puolilta syötettäessä sitä 25 vasten terälaikkoja.
Menetelmän eräässä sovelluksessa säädetään ha-ketinterän ulkonemaa terälaikan sivupinnasta hakelastun paksuuden säätämiseksi.
Menetelmän eräässä sovelluksessa järjestetään 30 sarja erilevyisiä haketinteriä ja valitaan terälaikkaan • sopivan levyiset haketinterät hakelastujen pituuden 1 * säätämiseksi optimaaliseksi haketettavan puulajin kui tupituuden mukaan.
Menetelmän eräässä sovelluksessa kotimaisen 35 havukuitupuun hakettamiseksi valitaan haketinteräsar- jasta haketinteriä, jotka on sovitettu muodostamaan noin 4 cm:n pituista hakelastua. Hakelastun optimipi- 6 111448 tuudeksi on tutkimuksissa havaittu noin 4 cm, jolloin rikkoutuneiden kuitujen osuus sellussa tulee olemaan mahdollisimman pieni.
Menetelmän eräässä sovelluksessa säädetään ha-5 ketinterät siten, että ne muodostavat noin 4 mm paksua hakelastua. Noin 4 mm:n lastunpaksuus on optimaalinen.
Laitteen eräässä sovelluksessa terälaikan ha-ketinterien muodostelmassa on haketinteriä, jotka ovat terälaikan sivupinnassa, ja reunahaketinterä, joka on 10 terälaikan kehän reunassa säteen suunnassa ulommainen ja ulottuu hieman terälaikan ulkokehän reunan yli.
Laitteen eräässä sovelluksessa haketinterään kuuluu suora höyläyssärmä, joka on järjestetty terälaikan säteensuuntaiseksi hakelastun höyläämiseksi ir-15 ti puusta puukuidun suuntaisesti, ja katkaisusärmä, joka on ulottuu höyläyssärmän päästä kulmassa höyläys-särmän suhteen hakelastun katkaisemista varten.
Laitteen eräässä sovelluksessa haketinterään kuuluu kaksi katkaisusärmää, jotka ovat symmetrisesti 20 höyläyssärmän kummallakin puolella.
Laitteen eräässä sovelluksessa höyläyssärmän ja katkaisusärmän välinen kulma on 40° - 50°, edulli sesti 45°.
Laitteen eräässä sovelluksessa höyläyssärmän . 25 ja katkaisusärmän teroituskulmat ovat noin 35°.
Laitteen eräässä sovelluksessa reunahaketin-terän välittömään läheisyyteen on järjestetty viil-tosärmällä varustettu katkaisuterä ns. päätylastun katkaisemiseksi. Päätylastulla tarkoitetaan osatyöstö-30 alueen viimeistä lastua, joka pitää erottaa puupölkys-·· tä katkaisuterällä.
Laitteen eräässä sovelluksessa haketinterät on järjestetty terälaikkaan kaaren muotoiseksi muodostelmaksi, joka kaartuu terälaikan säteen suunnassa ke-35 hälle päin ja kehän suunnassa pyörimissuunnan suhteen vastakkaiseen suuntaan.
7 111448
Laitteen eräässä sovelluksessa terälaikat ovat keskenään olennaisesti samanlaisia.
Laitteen eräässä sovelluksessa kutakin terä-laikkaa varten on järjestetty oma voimalaite.
. 5 Laitteen eräässä sovelluksessa voimalaitteet on järjestetty pyörittämään terälaikkoja pyörimisakse-liensa ympäri samaan pyörimissuuntaan olennaisesti samalla pyörimisnopeudella.
Laitteen eräässä sovelluksessa terälaikkojen 10 lukumäärä valitaan niin, että kokonaistyöstöalue muodostuu ainakin kuitupuupölkyn standardinmukaista maksimipituutta vastaavan pituiseksi.
Laitteen eräässä sovelluksessa peräkkäisten osatyöstöalueiden kokonaistyöstöalueen pituus on suu-15 rempi kuin 5 metriä eli suurempi kuin kotimaisen havu-kuitupuun standardinmukainen maksimipituus. Jos puu-pölkky puolitetaan ennen haketusta, niin riittää, että kokonaistyöstöalueen pituus on suurempi kuin 2,5 metriä .
20 Laitteen eräässä sovelluksessa syöttölaittee seen kuuluu ensimmäinen tukilaite, joka on järjestetty tukemaan puupölkkyä ensimmäisestä suunnasta ja toinen tukilaite, joka on järjestetty tukemaan puupölkkyä ensimmäisen suunnan suhteen vastakkaisesta suunnasta.
25 Laitteen eräässä sovelluksessa ensimmäinen € tukilaite on kuljetin, kuten ketjukuljetin, jonka päälle puupölkky on asetettavissa vaakasuuntaiseksi.
Laitteen eräässä sovelluksessa toiseen tuki-laitteeseen kuuluu puristuslaite puupölkyn puristami-30 seksi ensimmäistä tukilaitetta vasten.
.. Laitteen eräässä sovelluksessa laitteeseen kuuluu kiinnityselimiä haketinterien kiinnittämiseksi terälaikkaan, joiden kiinnityselimien avulla haketinte-rän ulkonema terälaikan sivupinnasta on säädettävissä.
35 Laitteen eräässä sovelluksessa kiinnityselimet ovat paineväliainetoimisia pikakiinnityselimiä.
8 111448
Laitteen eräässä sovelluksessa laitteeseen kuuluu sarja erilevyisiä haketinteriä, joiden leikkuu-leveydet on sovitettu optimaalisiksi haketettavien puulajien kuitupituuden mukaan.
5 Laitteen eräässä sovelluksessa kotimaisen ha- vukuitupuun hakettamiseksi sarjaan kuuluu haketinteriä, joiden leveys on sovitettu optimaalisen noin 4 cm:n pituisen hakelastun muodostamista varten.
Laitteen eräässä sovelluksessa haketinterien 10 ulkonemat terälaikasta on säädetty siten, että ne muodostavat optimaalista noin 4 mm paksua hakelastua.
Seuraavassa keksintöä selostetaan yksityiskohtaisesti sovellutusesimerkkien avulla viittaamalla oheiseen piirustukseen, jossa 15 kuva 1 esittää kaaviomaisesti perspektiiviku vana keksinnön mukaisen laitteen erästä sovellutusta, kuva 2 esittää kuvan 1 laitetta nähtynä puu-pölkyn syöttösuunnasta, kuva 3 esittää kuvan 2 laitetta nähtynä suun-20 nasta III-III, kuva 4 esittää perspektiivisesti haketinterää kuva 5 esittää leikkausta V-V kuvan 4 hake-tinterästä, kuva 6 esittää pitkittäisleikkausta haketin-25 terästä kiinnitettynä terälaikkaan, kuvat 7 ja 8 esittävät perspektiivisesti reu-nahaketinterää ja katkaisuterää kiinnitettynä terä-laikan reunaan.
Kuvissa 1 - 3 on laite, jolla puuta voidaan 30 hakettaa puruttomasti optimaalisen kokoisiksi hakelas-• tuiksi, jotka ovat sellunkeittoprosessin kannalta op timaalisia. Laitteeseen kuuluu joukko keskenään samanlaisia terälaikkoja 1, joita tässä esimerkissä on neljä kappaletta. Kussakin terälaikassa 1 on joukko hake-35 tinteriä 2. Terälaikat 1 on laakeroitu pyörimisakselin ympäri pyöriväksi ja kutakin terälaikkaa 1 pyörittämään on järjestetty voimalaitteita 5, jotka voivat oi- 111448 9 la esimerkiksi alennusvaihteistoilla varustettuja sähkömoottoreita. Voimalaitteet 5 pyörittävät terälaikko-ja samalla nopeudella samaan pyörimissuuntaan, joka on kuvassa esitetty nuolilla A.
5 Haketinterät 2, 2' ovat puuta höyläysperiaat- teella työstäviä teriä. Ne on asennettu terälaikan 1 sivupintaan P terälaikan 1 säteen ja kehän suunnissa peräkkäiseksi ja limittäiseksi muodostelmaksi niin, että haketinterät 2 yhdessä muodostavat ennalta määrä-10 tyn pituisen yhtenäisen osatyöstöalueen 3.
Kuten kuvista 1-3 näkyy, terälaikat 1 on järjestetty siten, että terälaikkojen 1 pyörimisakselit ovat keskenään yhdensuuntaiset ja olennaisesti samassa tasossa. Terälaikat 1 ovat pyörimisakselien 15 suunnassa katsottuna limittäisesti peräkkäin toistensa suhteen. Siten peräkkäisten terälaikkojen 1 osatyöstö-alueet 3 muodostavat pitkänomaisen kokonaistyöstöalu-een 4, joka on olennaisesti vähintään haketettavan puupölkyn pituinen. Syötettäessä puupölkkyä suunnassa 20 X (kuva 1) eli pituussuuntansa suhteen poikittaissuun-nassa vasten terälaikkoja 1, kukin terälaikka 1 höylää pölkystä vuorollaan osatyöstöalueen 3 pituisen pätkän.
Kun esimerkiksi havukuitupuun standardimaksi-mipituus on 5 metriä, niin laitteeseen järjestetään —; 25 peräkkäin limittäisesti niin monta terälaikkaa 1, että kokonaistyöstöalueen 4 pituus on yhtäsuuri tai suurempi kuin 5 metriä, jolloin terälaikoissa 1 olevat haketinterät 2, 2' hakettavat puupölkyn sen koko pituudelta. .
3 0 Kuvissa 2 ja 3 näkyvä syöttölaite 6 on jär- • jestetty syöttämään puupölkkyä vasten terälaikkoja 1 puupölkyn pituussuunnan suhteen poikittaisessa suunnassa (kuten kuvassa 1 on esitetty) terälaikkojen I pyörimisakselien tasossa tai tämän tason läheisyydes-35 sä. Syöttölaitteeseen 6 kuuluu ensimmäinen tukilaite 11, kuten moottorilla käytettävä ketjukuljetin, jonka päälle puupölkky on asetettavissa vaakasuuntaiseksi 10 111448 niin, että se tukee puupölkkyä altapäin. Toinen tuki-laite 12, jossa on puristuslaite 13, kuten jousitus tai sen tapainen, on järjestetty pakottamaan puupölkkyä vasten kuljetinta 11.
5 Terälaikassa 1 haketinterien kaarenmuotoises- sa muodostelmassa on kuvan 4 mukaisia haketinteriä 2, jotka ulkonevat terälaikan 1 sivupinnasta, kuten leikkauskuvassa 6 on esitetty. Lisäksi terälaikan 1 reunassa on kuvien 8 ja 9 mukaiset reunahaketinterä 2', 10 joka on terälaikan 1 kehän reunassa säteen suunnassa ulommainen ja ulottuu hieman, esimerkiksi noin 4 mm, terälaikan ulkokehän reunan yli. Reunahaketinterän 2' välittömään läheisyyteen on järjestetty viiltosärmällä 9 varustettu katkaisuterä 10 ns. päätylastun katkaise-15 miseksi. Näin haketinterä 2' muodostaa haketta terälaikan kehäreunan yli.
Kuten kuvista 4 ja 8 näkyy, kuhunkin haketin-terään 2 ja 2' kuuluu suora höyläyssärmä 7. Haketinte-rät 2, 2' ovat terälaikassa 1 kuvien 1 ja 2 mukaisessa 20 kaaren muotoisessa muodostelmassa niin, että suorat höyläyssärmät 7 ovat terälaikan 1 säteensuuntaiset. Kuvista 1 ja 2 näkyy, kuinka haketinterien 2, 2' kaa-rimainen muodostelma kaartuu terälaikan 1 säteen suunnassa ulkokehälle päin ja kehän suunnassa terälaikan 1 . 25 pyörimissuunnan suhteen vastakkaiseen suuntaan. Kussa kin terälaikassa 1 on kaksi muodostelmaa symmetrisesti terälaikan keskiön suhteen.
Haketinterien 2, 2' höyläyssärmät 7 höyläävät hakelastun irti puusta puukuidun suuntaisesti. Höy-30 läyssärmän 7 ja katkaisusärmän 8 teroituskulmat β ovat ** noin 35°, kuten kuvista 5 ja 6 näkyy. Höyläyssärmän 7 kummassakin päässä, kulmassa o: = 4 5° sen suhteen, on katkaisusärmät 8, hakelastun katkaisemista varten. Kun haketettava puu on kotimaista havukuitupuuta, valitaan 35 haketinterät 2, 2' sarjasta erilevyisiä teriä niin, että ne muodostavat ko. puulajille optimaalista 4 cm:n pituista ja 4 mm: n paksuista hakelastua. Hakelastun 11 111448 paksuus säädetään säätämällä terän ulkonemaa terä-laikan pinnasta P. Sarjaan voi kuulua haketinteriä 2, 2', joiden leikkuuleveys on sovitettu erilailla erilaiset kuitupituudet omaaville pohjoismaisille ja trooppi-5 sille puulajeille.
Kuvassa 6 on esitetty haketinterän 2 pultti-kiinnitys 14 terälaikkaan 1·, mutta edullisesti hake-tinterien 2, 2' kiinnittämiseen voidaan käyttää hyd raulisia pikakiinnitysvälineitä, joiden avulla terät 10 voidaan helposti kaikki kerrallaan irrottaa terä-laikasta huoltoa ja teroitusta varten.
Keksintöä ei rajata pelkästään edellä esitettyjä sovellutusesimerkkejä koskevaksi, vaan monet muunnokset ovat mahdollisia pysyttäessä patenttivaati-15 musten määrittelemän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa .
9

Claims (36)

1. Menetelmä puun ha kettä mi seksi seilunkeittoprosessiin sopiviksi hakelastuiksi, jossa menetelmässä: 5 jäljestetään terälaikka (1), jossa on joukko haketinteriä (2), ja laakeroidaan terälaikka pyörimisakselin ympäri pyöriväksi, pyöritetään terälaikkaa (1) pyörimisakselinsa ympäri, 10 syötetään puupölkkyä vasten terälaikkaa (1) ja haketinteriä, jolloin haketinte-rät (2) työstävät puupölkystä hakelastuja tunnettu siitä, että järjestetään haketinterät (2; 21) puuta höyläysperiaatteella työstäviksi teriksi 15 terälaikan sivupintaan (P) terälaikan säteen ja kehän suunnissa peräkkäiseksi ja limittäiseksi muodostelmaksi niin, että haketinterät (2) yhdessä muodostavat ennalta määrätyn pituisen yhtenäisen osatyöstöalueen (3), järjestetään joukko terälaikkoja (1) siten, että terälaikkojen pyörimisakselit 20 ovat keskenään yhdensuuntaiset ja olennaisesti samassa tasossa ja terälaikat ovat pyörimisakselien suunnassa katsottuna limittäisesti peräkkäin toistensa suhteen niin, että peräkkäisten terälaikkojen osatyöstöalueet (3) muodostavat pitkänomaisen kokonaistyöstöalueen (4), joka on olennaisesti vähintään haketettavan puupölkyn pituinen, ja 25 syötetään puupölkkyä pituussuuntansa suhteen poikittaisessa suunnassa pyörivien terälaikkojen (1) pyörimisakselien tasossa tai sen läheisyydessä vasten terälaikkoja, jolloin terälaikoissa olevat haketinterät (2, 21) hakettavat puupölkyn sen koko pituudelta. 30 13 111448
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että järjestetään terälaikan (1) haketinterien muodostelmaan haketinteriä (2), jotka ovat terälaikan (1) sivupinnassa, ja reunahaketinterä (21), joka on terälaikan kehän reunassa säteen suunnassa ulommainen ja ulottuu hieman terälaikan 5 ulkokehän reunan yli.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että haketinterät (2) järjestetään terälaikkaan (1) kaaren muotoiseksi muodostelmaksi, joka kaartuu terälaikan säteen suunnassa kehälle päin ja kehän 10 suunnassa pyörimissuunnan suhteen vastakkaiseen suuntaan.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1 - 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että järjestetään terälaikat (1) keskenään olennaisesti samanlaisiksi.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1 - 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että terälaikkoja (1) pyöritetään pyörimisakseliensa ympäri samaan pyörimissuuntaan olennaisesti samalla pyörimisnopeudella.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1 ~ 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että terälaikkojen (1) lukumäärä valitaan niin, että kokonaistyöstöalue (4) muodostuu ainakin kuitupuupölkyn standardinmukaista maksimipituutta vastaavan pituiseksi.
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1 - 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 25 että kokonaistyöstöalueen (4) pituus on suurempi kuin 2,5 metriä.
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1 - 7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kokonaistyöstöalueen (4) pituus on suurempi kuin 5 metriä. 111448 14
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1 - 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuetaan puupölkkyä sivusuunnasta vastakkaisilta puolilta, syötettäessä sitä vasten terälaikkoja (1).
10. Jonkin patenttivaatimuksista 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puristetaan puupölkkyä vastakkaisilta puolilta syötettäessä sitä vasten terälaikkoja (1).
11. Jonkin patenttivaatimuksista 110 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 10 että säädetään haketinterän (2) ulkonemaa terälaikan (1) sivupinnasta (P) hakelastun paksuuden säätämiseksi.
12. Jonkin patenttivaatimuksista 1-11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että järjestetään sarja erilevyisiä haketinteriä (2, 21) ja valitaan terälaik- 15 kaan (1) sopivan levyiset haketinterät (2, 2') hakelastujen pituuden säätämiseksi optimaaliseksi haketettavan puulajin kuitupituuden mukaan.
12 111448
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kotimaisen havukuitupuun hakettamiseksi valitaan haketinteräsarjasta haketinte- 20 riä (2, 2'), jotka on sovitettu muodostamaan noin 4 cm:n pituista hakelastua.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että säädetään haketinterät (2, 21) siten, että ne muodostavat noin 4 mm paksua hakelastua. 25
15. Laite puun hakettamiseksi sellunkeittoprosessiin sopiviksi hakelastuiksi, johon laitteeseen kuuluu terälaikka (1), jossa on joukko haketinteriä (2), ja joka terälaikka on laakeroitu pyörimisakselin ympäri pyöriväksi; voimalaite (5) terälaikan (1) pyörittämiseksi pyörimisakselinsa ympäri; ja syöttölaite (6) 30 puupölkyn syöttämiseksi vasten terälaikkaa (1) ja haketinteriä (2), tunnettu siitä, is 111448 että haketinterät (2; 21) on järjestetty puuta höyläysperiaatteella työstäviksi teriksi ja asennettu terälaikan (1) sivupintaan (P) terälaikan säteen ja kehän suunnissa peräkkäiseksi ja limittäiseksi muodostelmaksi niin, että haketinterät (2) yhdessä muodostavat ennalta määrätyn pituisen yhtenäisen osatyös-5 töalueen (3); että laitteeseen kuuluu joukko terälaikkoja (1), jotka on järjestetty siten, että terälaikkojen pyörimisakselit ovat keskenään yhdensuuntaiset ja olennaisesti samassa tasossa ja terälaikat ovat pyörimisakselien suunnassa katsottuna 10 limittäisesti peräkkäin toistensa suhteen niin, että peräkkäisten terälaikkojen osatyöstöalueet (3) muodostavat pitkänomaisen kokonaistyöstöalueen (4), joka on olennaisesti vähintään haketettavan puupölkyn pituinen; ja että syöttölaite (6) on järjestetty syöttämään puupölkkyä vasten terälaik-15 koja pituussuuntansa suhteen poikittaisessa suunnassa terälaikkojen (1) pyörimisakselien tasossa tai mainitun tason läheisyydessä, jolloin terälaikoissa olevat haketinterät (2, 21) hakettavat puupölkyn sen koko pituudelta.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että terälaikan 20 (1) haketinterien muodostelmassa on haketinteriä (2), jotka ovat terälaikan (1) sivupinnassa, ja reunahaketinterä (2'), joka on terälaikan kehän reunassa ψ ·. säteen suunnassa ulommainen ja ulottuu hieman terälaikan ulkokehän reunan yli.
17. Patenttivaatimuksen 15 tai 16 mukainen laite, tunnettu siitä, että hake- tinterään (2, 21) kuuluu suora höyläyssärmä (7), joka on järjestetty terälaikan säteensuuntaiseksi hakelastun höyläämiseksi irti puusta puukuidun suuntaisesti, ja katkaisusärmä (8), joka on ulottuu höyläyssärmän päästä kulmassa (a) höyläyssärmän suhteen hakelastun katkaisemista varten. 30 16 111448
18. Patenttivaatimuksen 17 mukainen laite, tunnettu siitä, että haketinte-rään (2) kuuluu kaksi katkaisusärmää (8), jotka ovat symmetrisesti höy-läyssärmän kummallakin puolella.
19. Patenttivaatimuksen 17 tai 18- mukainen laite, tunnettu siitä, että höy- läyssärmän (7) ja katkaisusärmän (8) välinen kulma (a) on 40° - 50°, edullisesti 45°.
20. Jonkin patenttivaatimuksista 17 -19 mukainen laite, tunnettu siitä, että 10 höyläyssärmän (7) ja katkaisusärmän (8) teroituskulmat (β) ovat noin 35°.
21. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 20 mukainen laite, tunnettu siitä, että reunahaketinterän (21) välittämään läheisyyteen on järjestetty viiltosärmällä (9) varustettu katkaisuterä (10) ns. päätylastun katkaisemiseksi. 15
22. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 21 mukainen laite, tunnettu siitä, että haketinterät (2) on järjestetty terälaikkaan (1) kaaren muotoiseksi muodostelmaksi, joka kaartuu terälaikan säteen suunnassa kehälle päin ja kehän suunnassa pyörimissuunnan suhteen vastakkaiseen suuntaan. 20
23. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 22 mukainen laite, tunnettu siitä, että • ft 1 terälaikat (1) ovat keskenään olennaisesti samanlaisia.
24. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 23 mukainen laite, tunnettu siitä, että 25 kutakin terälaikkaa (1) varten on järjestetty oma voimalaite (5).
25. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 24 mukainen laite, tunnettu siitä, että voimalaitteet (5) on järjestetty pyörittämään terälaikkoja (1) - pyörimisakse-liensa ympäri samaan pyörimissuuntaan olennaisesti samalla pyörimisnopeu- 30 della. 17 111448
26. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 25 mukainen laite, tunnettu siitä, että terälaikkojen (1) lukumäärä valitaan niin, että kokonaistyöstöalue (4) muodostuu ainakin kuitupuupölkyn standardinmukaista maksimipituutta vastaavan pituiseksi. 5
27. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 25 mukainen laite, tunnettu siitä, että kokonaistyösöäalueen (4) pituus on suurempi kuin 2,5 metriä.
28. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 26 mukainen laite, tunnettu siitä, että 10 kokonaistyöstöalueen (4) pituus on suurempi kuin 5 metriä.
29. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 27 mukainen laite, tunnettu siitä, että syöttölaitteeseen (6) kuuluu ensimmäinen tukilaite (11) joka on järjestetty tukemaan puupölkkyä ensimmäisestä suunnasta ja toinen tukilaite (12), joka 15 on järjestetty tukemaan puupölkkyä ensimmäisen suunnan suhteen vastakkaisesta suunnasta.
30. Patenttivaatimuksen 29 mukainen laite, tunnettu siitä, että ensimmäinen tukilaite (11) on kuljetin, kuten ketjukuljetin, jonka päälle puupölkky on 20 asetettavissa vaakasuuntaiseksi. * 1 4
31. Patenttivaatimuksen 29 tai 30 mukainen laite, tunnettu siitä, että toiseen tukilaitteeseen (12) kuuluu puristuslaite (13) puupölkyn pakottamiseksi ensimmäistä tukilaitetta (11) kohden. 25
32. Jonkin patenttivaatimuksista 15-31 mukainen laite, tunnettu siitä, että laitteeseen kuuluu kiinnityselimiä (14) haketinterien (2, 21) kiinnittämiseksi terälaikkaan (1), joiden kiinnityselimien avulla haketinterän (2) ulkonema terälaikan (1) sivupinnasta (P) on säädettävissä. 30 111448 18
33. Patenttivaatimuksen 32 mukainen laite, tunnettu siitä, että kiinnityselimet (14) ovat paineväliainetoimisia pikakiinnityselimiä.
34. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 33 mukainen laite, tunnettu siitä, että 5 laitteeseen kuuluu sarja erilevyisiä haketinteriä (2, 21), joiden leikkuulevey- det on sovitettu optimaalisiksi haketettavien puulajien kuitupituuden mukaan
35. Patenttivaatimuksen 34 mukainen laite, tunnettu siitä, että havukuitu-puun hakettamiseksi sarjaan kuuluu haketinteriä (2, 2'), joiden leveys on so- 10 vitettu noin 4 cm:n pituisen hakelastun muodostamista varten.
36. Jonkin patenttivaatimuksista 15 - 35 mukainen laite, tunnettu siitä, että haketinterien (2, 2') ulkonemat terälaikasta (1) on säädetty siten, että ne muodostavat noin 4 mm paksua hakelastua. 1 · 111448 19
FI20011615A 2001-08-08 2001-08-08 Menetelmä ja laite puun hakettamiseksi FI111448B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011615A FI111448B (fi) 2001-08-08 2001-08-08 Menetelmä ja laite puun hakettamiseksi
PCT/FI2002/000655 WO2003013807A1 (en) 2001-08-08 2002-08-07 Method and apparatus for chipping wood
DE10296843T DE10296843B4 (de) 2001-08-08 2002-08-07 Verfahren und Vorrichtung zum Häckseln von Holz

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20011615 2001-08-08
FI20011615A FI111448B (fi) 2001-08-08 2001-08-08 Menetelmä ja laite puun hakettamiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20011615A0 FI20011615A0 (fi) 2001-08-08
FI20011615A FI20011615A (fi) 2003-02-09
FI111448B true FI111448B (fi) 2003-07-31

Family

ID=8561716

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20011615A FI111448B (fi) 2001-08-08 2001-08-08 Menetelmä ja laite puun hakettamiseksi

Country Status (3)

Country Link
DE (1) DE10296843B4 (fi)
FI (1) FI111448B (fi)
WO (1) WO2003013807A1 (fi)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3216470A (en) * 1962-07-09 1965-11-09 Soderhamns Verkst Er Ab Method and a machine for producing wood particles
FI45244C (fi) * 1964-05-09 1972-04-10 Dominion Tar & Chemical Co Hakkurilaite.
FI44951C (fi) * 1965-08-23 1972-02-10 Kirsten Paul A Terä lastuvilla- ja puunlastuamiskoneita varten
JP4017051B2 (ja) * 1997-12-26 2007-12-05 興亜不燃板工業株式会社 木片製造装置

Also Published As

Publication number Publication date
DE10296843B4 (de) 2009-02-19
FI20011615A (fi) 2003-02-09
FI20011615A0 (fi) 2001-08-08
DE10296843T5 (de) 2004-07-01
WO2003013807A1 (en) 2003-02-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US2969816A (en) Cylindrical cutter head having multidrum axially aligned sections with angularly disposed blades
US4269244A (en) Rotary chipping head
US4082127A (en) Knife holder in log slabbing chipper
US20100163662A1 (en) Chipper Knife and Method of Manufacturing a Chipper Knife
FI107892B (fi) Menetelmä ja laitteisto säikeiden valmistamiseksi
US4266584A (en) Edger saw combining chipper with circular saw blade
FI111448B (fi) Menetelmä ja laite puun hakettamiseksi
US3360024A (en) Apparatus for dividing logs into chips
EP3090847A1 (en) Circular saw blade and wiper element
EP0264413B1 (en) Chipper
US6923227B2 (en) Canter chipper head
RU2302903C2 (ru) Упорный нож рубильной машины
FI76726C (fi) Foerfarande foer styckning av runt saogstockar.
CA2178697C (en) Cant forming device
US8281826B2 (en) Sharp edged knife stop
US20080135132A1 (en) Modular conical chipper/canter head and method
EP1396318A2 (en) Adjustable saws for wood cutting
CA2556806A1 (en) Circular plane saw
FI114294B (fi) Pelkkahakkurin teräpää
EP1458531B1 (en) Method for plan processing of a round log
US3776288A (en) Blade assemblies for flacing apparatus
RU2755818C1 (ru) Способ и технологическая линия для распиловки бревен
EA000124B1 (ru) Способ механической обработки ствола дерева
US3526258A (en) Method and means for improved production of wood flakes
RU2083357C1 (ru) Станок для переработки тонкомерной древесины