FI111124B - Kasvuennustelaatikko rikkakasvien torjuntatarpeen ennakoimiseksi - Google Patents

Kasvuennustelaatikko rikkakasvien torjuntatarpeen ennakoimiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI111124B
FI111124B FI20001186A FI20001186A FI111124B FI 111124 B FI111124 B FI 111124B FI 20001186 A FI20001186 A FI 20001186A FI 20001186 A FI20001186 A FI 20001186A FI 111124 B FI111124 B FI 111124B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
growth
box
weed
weeds
measuring
Prior art date
Application number
FI20001186A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20001186A (fi
Inventor
Jari Peltonen
Original Assignee
Kemira Agro Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Kemira Agro Oy filed Critical Kemira Agro Oy
Priority to FI20001186A priority Critical patent/FI111124B/fi
Priority to EP01936476A priority patent/EP1284595A1/en
Priority to AU2001262373A priority patent/AU2001262373A1/en
Priority to PCT/FI2001/000487 priority patent/WO2001087044A1/en
Publication of FI20001186A publication Critical patent/FI20001186A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111124B publication Critical patent/FI111124B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/20Forcing-frames; Lights, i.e. glass panels covering the forcing-frames
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/10Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in agriculture
    • Y02A40/25Greenhouse technology, e.g. cooling systems therefor

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Cultivation Of Plants (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Description

111124
KASVUENNUSTELAATIKKO RIKKAKASVIEN TORJUNTATARPEEN ENNAKOIMISEKSI
Keksintö koskee kasvien kasvuennustelaatikkoa, jonka avulla viljelijä pystyy seu-5 raamaan rikkakasvien kasvua ja kehittymistä, ennakoimaan kasvinsuojelullisten toimenpiteiden tarpeen ja arvioimaan rikkakasvilajiston torjunnan kannalta oikeiden ja riittävien tehoaineiden käytön. Keksintö koskee myös menetelmää rikkakasvien toquntatarpeen ennakoimiseksi.
10 Viljely on monien toimenpiteiden kokonaisuus. Korkean satotason saavuttaminen edellyttää näiden eri toimenpiteiden oikea-aikaista ja tehokasta suorittamista sekä kasvilajikekohtaisten vaatimusten huomioonottamista. Herbisidikäsittelyt ovat yksi osa tätä kokonaisuutta. Ennalta ehkäisevien viljelyteknisten ja mekaanisten menetelmien lisäksi on käytössä erilaisia kemiallisia rikkakasvien toijunta-aineita, joita 15 käytetään silloin, kun muut keinot eivät riitä.
Kasvinsuojelu perustuu suunnitteluun, joka hyödyntää aikaisempien vuosien kokemuksia ja tietoja viljelystä, kasvintuhoojista ja rikkakasveista. Kasvinsuojeluaineen ja sen käyttömäärän valintaan, kuten myös oikean ruiskutusajankohdan valintaan 20 vaikuttavat useat tekijät, kuten torjuttava kasvitauti tai torjuttava rikka-kasvi ja sen kasvuaste, viljelykasvi, sen kasvuaste ja kasvuston kunto, maaperän laatu ja kosteus sekä säätekijät, esimerkiksi suuret lämpötilavaihtelut, helle, yöhalla, pitkä sadekausi tai kuivuus.
25 Maamme noin 600 rikkakasvilajista 60 luokitellaan hyvin haitalliseksi ja 100 melko haitalliseksi. Pelloillamme esiintyviä tavallisimpia rikkakasveja ovat esimerkiksi juolavehnä, hukkakaura, jauhosavikka, vuohenputki, pelto-ohdake ja saunakukka. Siementen ohella rikkakasveilla on useita muita lisääntymiskeinoja, kuten juurakot, rönsyt, rönsymukulat, tyviversot tai itusilmut.
30
Rikkakasvien torjunta-aineiden valmistajat antavat viljelykasvi/rikkakasvi kohtaisia, annosteluun ja käyttöajankohtaan liittyviä yleisiä ohjeita, joiden perusteella ei kuitenkaan nykyisen lainsäädännön tai EU-ymparistötukien (Ruiskuttajan käsikirja, Maa- ja metsätalousministeriö, 1996) edellyttämää vastuullista, niin ympäristölle, 2 111124 luonnolle kuin käyttäjällekin turvallista toijunta-aineen ruiskutusta ei useinkaan pystytä toteuttamaan peltolohko tasolla.
Rikkakasvien torjunta tapahtuu nykyisin siten, että viljelijä mekaanisten maan-5 muokkaus- ja muiden rikkakasvien kasvua estävien menetelmien kuten esimerkiksi viljelykierron ja myöhästetty kylvö lisäksi suorittaa tarvittavat kasvuston ruiskutukset torjunta-aineella. Ruiskutus tapahtuu melko rutiininomaisesti ja viljelijä luottaa torjunta-aineen ja ruiskutusajankohdan valinnassa aikaisempaan kokemukseensa ja muistiinsa edellisten kasvukausien rikkakasvitilanteesta, usein ilman tarkempaa 10 selvitystä rikkakasvilajistosta, rikkakasvien esiintymistiheydestä tai kasvuasteesta.
Torjunta-aineiden käyttömäärän tilakohtainen vähentäminen, mikä on yhtenä ehtona myös ympäristötuen saamiselle, edellyttää kasvustojen jatkuvaa tarkkailua, varoi-tuspalvelun ja torjuntakynnysten hyväksikäyttöä. Kasvitautien ja tuhohyönteisten 15 osalta torjuntatarve pystytään jo ennakoimaan, mutta ei rikkakasvien ollessa kyseessä.
Torjunnan taloudellinen kynnysarvo saavutetaan, kun rikkakasvien aiheuttamien satotappioiden arvon voidaan arvioida muodostuvan niiden torjunnasta aiheutuneita 20 kuluja suuremmiksi. Rikkakasvien runsauden ohella myös rikkakasvin laji vaikuttaa kynnysarvoon, joka vaihtelee suuresti. Kynnysarvo, rikkakasvin tainta/ m , on esi- 2 t 2 2 merkiksi mataralla 1 taimi/m , pillikkeillä 25 tainta/m ja savikalla 45 tainta/m .
Rikkakasvien torjunnan onnistumista voidaan nykykäytännön mukaan arvioida 25 jälkikäteen ja saatua tietoa ja kokemusta voidaan hyödyntää vasta seuraavalla kasvukaudella. Torjuntatuloksen onnistumisen arvioinnissa on apuna käytetty myös ruiskutusikkunaa eli nollaruutua. Ruiskutusikkunalla ymmärretään pellolla olevaa pientä aluetta, jota ei ole käsitelty torjunta-aineella. Ruiskutusikkunasta saadaan tietoa rikkakasvien määristä, lajeista ja kasvukauden aikana rikkakasvikasvustossa 30 tapahtuneista muutoksista. Näitäkin tietoja voidaan varsinaisesti hyödyntää vasta seuraavalla kasvukaudella
Nyt esillä oleva keksintö, joka koskee rikkakasvien kasvuennustelaatikkoa ja menetelmää rikkakasvien torjuntatarpeen ennakoimiseksi, tarjoaa yksinkertaisen ja hal-35 van menetelmän rikkakasvien kasvun ja kehityksen seuraamiseen ja se auttaa ennä- 111124 3 koimaan rikkakasvien torjunnan kannalta oikean ajankohdan sekä niin laadultaan kuin määrältäänkin tarkoituksenmukaisen tehoaineiden käytön.
Kasvuennustelaatikossa, lämpötilan ja kosteuden kannalta edullisissa kasvuoloissa, 5 niin viljely- kuin rikkakasvitkin itävät ja taimet kasvavat nopeammin kuin pellolla laatikon ulkopuolella. Ensimmäisessä vaiheessa suoritetaan laatikossa kasvavien rikkakasvilajien tunnistaminen, lajien esiintymistiheyden määrittäminen ja toijunta-aineen tai -aineseoksen valinta. Seuraavassa vaiheessa tarkennetaan torjunta-ajankohta laatikon sisä- ja ulkopuolella määritettyjen lämpösummien perusteella.
Keksinnön mukainen kasvuennustelaatikon muodostavat kuvan 1 mukaisesti neljä määrämittaista sivuseinää (2 ja 3) ja kattolevy (1), jotka ovat mitä tahansa tavanomaisesti kasvihuoneiden katemateriaalina käytettävää, luonnonvaloa läpäisevää materiaalia. Sivuseinissä on tarpeellinen määrä ilmanvaihtoaukkoja (5). Lisäksi 15 kattolevyssä tai vaihtoehtoisesti jossakin sivuseinässä voi olla läpivienti (6) laatikon sisätilan lämpötilaa mittaavalle lämpömittarille sekä mahdollisesti toinen läpivienti tai muu kiinnitysrakenne laatikon ulkolämpötilaa mittaavan lämpömittarin asentamiseksi.
20 Keksintö on määritelty yksityiskohtaisesti patenttivaatimuksissa.
Yksi tai useampi kasvuennustelaatikko sijoitetaan viljelmälle heti kasvuston perustamisen jälkeen (kylvön tapahduttua tai heti taimien istuttamisen jälkeen) . Sijoituspaikaksi valitaan yksi tai useampi viljelmän keskimääräisiä olosuhteita vastaava 25 alue.
Vuorokauden keskilämpötila mitataan laatikon sisäpuolella ja ulkopuolella läm-pösummakertymän laskemiseksi. Lämpötilatiedot kerätään joko manuaalisesti, tai edullisemmin automaattisesti tiedonkeruuyksikköön hyödyntäen saatavissa olevaa 30 teknologiaa (dataloggerit, radiolähettimet, tietokoneet, aurinkokennot jne.), jossa varsinainen lämpösummankertymän laskenta kylvöpäivän ja havaintopäivän kumulatiivisena summana suoritetaan siltä osin, kuin vuorokauden keskilämpötila ylittää + 5 °C. Eli jos vuorokauden keskilämpötila on + 15 °C, on lämpösumman kertymä tältä päivältä + 10 °C.
35 4 111124
Kasvuennustelaatikon koko voidaan valita vapaasti, mutta edullisesti sen pohjan (4) pinta-ala on esimerkiksi l/5 m , 1/4 m , tai 1/2 m Jolloin torjunnan kynnysarvo, eli yhdellä neliömetrillä kasvavien rikkakasvin taimien kokonaislukumäärä, voidaan laskea yksinkertaisella kertolaskulla.
5
Myös rikkakasvilajisto voidaan tunnistaa ja niiden jakauma tutkimusalueella määrittää, mikä edelleen tarkentaa lajistoon parhaiten sopivan herbisidin (tehoaineen) tai mahdollisesti herbisidiseosten valintaa, Edelleen torjunta-aineen käyttömää-rää/annostusta hehtaaria kohden voidaan tarkentaa esiintyvän lajiston määrän suh-10 teen.
Kun rikkakasvit ovat saavuttaneet kasvuennustelaatikon sisällä esiintyvälle lajistolle torjunnan kannalta edullisimman kasvuasteen, luetaan laatikon sisältä mitattu jakson lämpösummankertymä. Tätä kriittistä lämpösumman arvoa käytetään tietona enna-15 koitaessa, milloin torjunnan tehokkuuden kannalta paras ajankohta saavutetaan laatikon ulkopuolisissa kasvuoloissa, varsinaisissa viljelyoloissa, eli milloin laatikon ulkopuolella saavutetaan edellä mainittu kriittinen lämpösumma.
Kasvuoloista riippuen rikkakasvien kasvuennustelaatikko antaa muutamista päivistä 20 aina viikkoon aikaa tarkentaa torjuntapäätöstä ja -toimia. Keksinnön mukainen laite parantaa siten viljelijän päätöksentekomahdollisuuksia ennakoivaan ja taloudellisempaan rikkakasvien torjuntaan mutta myöskin vähentää pellon toijunta-ainekuormituksia, koska torjuntatoimet voidaan kohdistaa rikkakasvin kehitysvaiheen kannalta herkimpään kasvuasteeseen, käyttämällä toijuntateholtaan parasta 25 tehoainetta ja näin ollen välttää rutiiniruistuksia ns. yleistorjunnalla.

Claims (4)

111124
1. Kasvuenmistelaatikko rikkakasvien torjunta-tarpeen ennakoimiseen, tunnettu siitä, että se käsittää valoa läpäisevää peitemateriaalia olevan kasvuennustelaatikon, 5 joka käsittää katon (1) ja seinän tai seinät (2 ja 3) sekä laatikon sisälämpötilaa mittaavan ja laatikon ulkopuolista lämpötilaa mittaavan lämpömittarin ja on varustettu ilmanvaihtoaukoilla (5).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kasvuenmistelaatikko, tunnettu siitä, että laati- 10 kon rakenteessa on läpivienti (6) tai muu kiinnityselin laatikon sisälämpötilaa mit taavan ja laatikon ulkopuolista lämpötilaa mittaavan lämpömittarin kiinnittämiseksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen kasvuenmistelaatikko, tunnettu siitä, että lämpömittari on osa automaattista tiedonkeruuyksikköä. 15
4. Menetelmä rikkakasvien kasvun ja kehityksen seuraamiseen sekä rikkakasvien toijunnan kannalta oikea-aikaisten, niin laadultaan kuin määrältäänkin optimaalisen tehoaineiden käytön ennakoimiseksi, tunnettu siitä, että a) viljelmälle asetetaan valoa läpäisevää peitemateriaalia oleva kasvuennustelaatik-20 ko, joka käsittää katon (1) ja seinän tai seinät (2, 3) sekä on varustettu ilmanvaihto- aukoilla (5), b) mitataan lämpötila kasvuennustelaatikon sisä- ja ulkopuolella päivittäin sekä määritetään vuorokauden lämpösummakertymä, c) määritetään kriittinen lämpösumma kasvuennustelaatikossa ajankohdalle, jossa 25 rikkakasvit ovat saavuttaneet toijunnan kannalta edullisen kasvuasteen, d) optimoidaan toijunta-aineen tehoaine ja määrä kasvuennustelaatikon rikkakasvi-tietojen perusteella, e) määritetään kasvuennustelaatikon ulkopuolella ajankohta, jolloin kriittinen lämpösumma saavutetaan ja suoritetaan toquntaruiskutus. 111124
FI20001186A 2000-05-18 2000-05-18 Kasvuennustelaatikko rikkakasvien torjuntatarpeen ennakoimiseksi FI111124B (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001186A FI111124B (fi) 2000-05-18 2000-05-18 Kasvuennustelaatikko rikkakasvien torjuntatarpeen ennakoimiseksi
EP01936476A EP1284595A1 (en) 2000-05-18 2001-05-18 Growth prediction device for plants
AU2001262373A AU2001262373A1 (en) 2000-05-18 2001-05-18 Growth prediction device for plants
PCT/FI2001/000487 WO2001087044A1 (en) 2000-05-18 2001-05-18 Growth prediction device for plants

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20001186A FI111124B (fi) 2000-05-18 2000-05-18 Kasvuennustelaatikko rikkakasvien torjuntatarpeen ennakoimiseksi
FI20001186 2000-05-18

Publications (2)

Publication Number Publication Date
FI20001186A FI20001186A (fi) 2001-11-19
FI111124B true FI111124B (fi) 2003-06-13

Family

ID=8558410

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20001186A FI111124B (fi) 2000-05-18 2000-05-18 Kasvuennustelaatikko rikkakasvien torjuntatarpeen ennakoimiseksi

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP1284595A1 (fi)
AU (1) AU2001262373A1 (fi)
FI (1) FI111124B (fi)
WO (1) WO2001087044A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP3544418A1 (de) * 2016-11-28 2019-10-02 Zasso GmbH Verfahren und vorrichtung zur pflege von bodenflächen und unkrautvernichtungsvorrichtung
CN116301138B (zh) * 2023-04-10 2023-08-08 武威陇原智慧物联网科技有限公司 基于日光温室的农业大棚智能化监管系统

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB653890A (en) * 1948-09-27 1951-05-30 Percy Alfred Smith Improvements in cloches
GB1177344A (en) * 1966-07-09 1970-01-07 George Baker Ltd Improvements in Cold Frames
JPH01231824A (ja) * 1988-03-11 1989-09-18 Oita Pref Gov 局部加温による着花量予測装置
JP2579264B2 (ja) * 1992-04-08 1997-02-05 壽 市原 芝生の健康管理方法
JPH08228602A (ja) * 1995-02-24 1996-09-10 Yasumi Imai 温度による植物の生育予測、生育管理方法

Also Published As

Publication number Publication date
WO2001087044A1 (en) 2001-11-22
EP1284595A1 (en) 2003-02-26
FI20001186A (fi) 2001-11-19
AU2001262373A1 (en) 2001-11-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Whittinghill et al. Comparison of stormwater runoff from sedum, native prairie, and vegetable producing green roofs
Qiu et al. Water use efficiency and evapotranspiration of winter wheat and its response to irrigation regime in the north China plain
Liu et al. Responses of yield and water use efficiency to irrigation amount decided by pan evaporation for winter wheat
Incrocci et al. Substrate water status and evapotranspiration irrigation scheduling in heterogenous container nursery crops
Tuğrul Soil management in sustainable agriculture
Kersebaum et al. Operational use of agro-meteorological data and GIS to derive site specific nitrogen fertilizer recommendations based on the simulation of soil and crop growth processes
Macholdt et al. How will future climate depending agronomic management impact the yield risk of wheat cropping systems? A regional case study of Eastern Denmark
Lin et al. Pesticide and fertilizer use and trends in US agriculture
da Silva et al. Cactus–sorghum intercropping combined with management interventions of planting density, row orientation and nitrogen fertilisation can optimise water use in dry regions
FI111124B (fi) Kasvuennustelaatikko rikkakasvien torjuntatarpeen ennakoimiseksi
Ansari et al. Evaluation of irrigation scheduling techniques: a case study of wheat crop sown over permanent beds under semi-arid conditions
CN109169061A (zh) 一种薏苡无公害栽培的方法
US8215053B1 (en) Method for improving seed germination efficiency
JP4613323B2 (ja) 芝草類の植生方法
Voogt et al. Irrigation management in organic greenhouse: how to comply with sustainability goals
Kalivas et al. Using geographic information systems to map the prevalent weeds at an early stage of the cotton crop in relation to abiotic factors
El-Danasoury et al. The effect of climate manipulations on the herbivory of the pest slug Deroceras reticulatum (Müller, 1774)(Pulmonata: Agriolimacidae)
Myer Effect of delayed cover crop termination on no-till corn and soybean production
Sullivan et al. Nutrient and soil health management for sweet corn (Western Oregon)
Doblas-Reyes et al. Weather and climate forecasts for agriculture
Nikolaou et al. Estimating cucumber crop coefficients under different greenhouse microclimatic conditions
Drost Vegetable transplant production
CN108931614B (zh) 一种农作物重金属积累特性鉴定系统
US20240099184A1 (en) Decision system for seed product and/or crop nutrition product application using remote sensing based soil parameters
Arts et al. Arable weeds and non-target plants in prospective risk assessment for plant protection products: Specific protection goal and exposure assessment goal options