FI110555B - Sähkökytkentärasia - Google Patents

Sähkökytkentärasia Download PDF

Info

Publication number
FI110555B
FI110555B FI20002788A FI20002788A FI110555B FI 110555 B FI110555 B FI 110555B FI 20002788 A FI20002788 A FI 20002788A FI 20002788 A FI20002788 A FI 20002788A FI 110555 B FI110555 B FI 110555B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
box
space
electrical
connections
mains
Prior art date
Application number
FI20002788A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20002788A (fi
FI20002788A0 (fi
Inventor
Pekka Kokko
Original Assignee
Pekka Kokko
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pekka Kokko filed Critical Pekka Kokko
Priority to FI20002788A priority Critical patent/FI110555B/fi
Publication of FI20002788A0 publication Critical patent/FI20002788A0/fi
Publication of FI20002788A publication Critical patent/FI20002788A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI110555B publication Critical patent/FI110555B/fi

Links

Landscapes

  • Connection Or Junction Boxes (AREA)

Description

110555 Sähkökytkentärasia - Elkopplingsdosa
Keksintö liittyy sähkökytkentärasiaan ja tarkemmin sanottuna sähkökytkentärasiaan, joka sisältää runko-osan ja kannella tai sähkölaitteella suljettavaksi tarkoitetun aukko-osan 5 läpivientiliitäntöjen sijoittamiseksi runko-osan seinämiin ja suljettavan tilan muodostamiseksi rasian sisään kytkentöjä varten.
Sähköasennukset käsittävät nykyisin sähkönjakeluun liittyvien kaapelointien ja kytkentöjen lisäksi myös yhä enemmän pienjännitteisiin sovelluksiin liittyviä kaapelointeja ja kytkentöjä. Pienjännitesovellukset voivat olla esimerkiksi tiedonsiirtoon, valvontaan, merki-10 nantoon tai ohjaukseen liittyviä. Pienjännitteellä tarkoitetaan tässä jännitteitä, joiden koske-tussuojaukselle ei ole asetettu vaatimuksia. Yleisesti sovellettuja ohjearvoja ovat enintään 25 VAC tai 60 VDC. Tässä hakemuksessa käytetään ilmaisujen lyhentämiseksi seuraavia lyhenteitä: VJ verkkojännite 15 PJ pienjännite PJ-kytkentöjä tehdään samoissa kytkentärasioissa, ns. jakorasioissa, joissa VJ-kytkennät tehdään. Yleinen käytäntö rakennusten sähköasennustöissä on, että VJ-kaapeleiden kytkemisen jälkeen PJ-kaapeli tai -kaapelit jätetään sellaisenaan rasiaan ja rasia suljetaan lopuksi väliaikaisella muovikalvolla viimeistelytöiden ajaksi. Kun viimeistelytyöt 20 on tehty, sähköasentaja poistaa muovikalvon rasian päältä ja kytkee PJ-kaapelin esimerkiksi palovaroittimeen ja sulkee samalla rasian.
•. ·. Ongelmana on yleisesti ottaen se, että koska avatussa rasiassa on suojaamattomia VJ- . ·. ·. kytkentöjä, ammattimiehen (sähköasentajan) on suoritettava myös myöhemmät PJ-kytkennät • t I » · rasiassa. Tämä aiheuttaa lisätyötä ja kasvattaa myös tapaturmariskiä, koska tällaiset asen-. ·, ; 25 nukset suoritetaan useimmiten ilman varsinaisia asennustelineitä tikkailta käsin.
’ Ongelmana on myös se, että johdotusvaiheessa rasiaan jäävän PJ-kaapelin pää on suo- "jättävä huolellisesti oikosulkuvaaran välttämiseksi, koska asennetut VJ-sähköpisteet otetaan rakennustyön viimeistelyvaiheessa käyttöön.
.., Jos kytkentärasia peitetään PJ-laitteella, kuten palovaroittimella, niin ammattimiehen ;;; 30 on suoritettava myös varoittimen vaihtaminen, koska sen alla on suojaamattomia VJ- •; · * kytkentöjä. Sama ongelma tulee eteen, jos rasia on suljettu tavanomaisella valaisinrasiakan- * · :· neliä ja siihen halutaan myöhemmin vaihtaa esim. plafondivalaisin, jonka kiinnitysmeka- ' ‘ nismi ei siihen sovi. Maallikko ei saa irrottaa valaisinrasiakannen VJ-kytkentöjä, vaan valai- . · · ·. simen vaihtaminen on jätettävä ammattimiehen tehtäväksi.
: 35 Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan sähkökytkentärasia, jolla edellä kuvatut on gelmat suuressa määrin vältetään.
2 110555 Tämän tarkoituksen saavuttamiseksi keksinnön mukaiselle sähkökytkentärasialle on tunnusomaista se, mitä on määritelty patenttivaatimuksessa 1. Muissa patenttivaatimuksissa määritellään keksinnön eri suoritusmuotoja.
Keksinnön mukaisen ratkaisun avulla sähköasennustyöt tehdään siten, että sähköasen-5 taja kiinnittää asennustyön lopuksi rasiaan välikannen, joka sulkee tilan, jossa VJ-kytkennät ovat, mutta jättää avoimeksi PJ-kaapeleiden kytkentätilan. Sen jälkeen myös maallikko voi suorittaa rasiassa PJ-kytkentöjä ja sulkea sen jälkeen rasian joko kannella tai sähkölaitteella.
Keksintö helpottaa ja nopeuttaa asennustyötä ja parantaa sähköturvallisuutta. Kuoritun PJ-kaapelin säikeet voidaan jättää asennuksen jälkeen turvallisesti rasian PJ-kytkentätilaan.
10 Keksintö parantaa mahdollisuuksia asentaa tiedonsiirto- ja valvontasovelluksia rakennuksiin. Esimerkiksi palovaroittimien asentaminen kaikkiin huonetiloihin ja niiden kytkeminen sarjaan helpottuvat. Jo rakennusvaiheessa voidaan myös entistä paremmin varautua tulevien tiedonsiirtoratkaisujen toteuttamiseen asunnoissa.
Kun PJ-laitteiden kytkeminen keskitettyyn virransyöttöön helpottuu, paristojen kulutus 15 tällaisissa laitteissa ja siitä aiheutuva jäteongelma pienenevät. Välikansi erottaa aikaisempaa paremmin VJ-kytkennät PJ-kytkennöistä ja estää verkkojännitteestä PJ-kytkentöihin aiheutuvia häiriöitä. Keksinnön suoritusmuoto, jossa rasian runko-osa on laajennettu, lisää kyt-kentämahdollisuuksia rasiassa. Huonetilan jatkuva virransyöttöjä haaroitukset eri sähkö-pisteisiin voidaan toteuttaa yhdessä laajennetussa rasiassa, jota ei käytetä valaisinrasiana.
20 Valaisinrasioissa, joissa lämpeneminen valaisimen yläpuolella aiheuttaa johtoeristeiden hau rastumista ja oikosulkuriskin etenkin jos rasiaan on ahdettu paljon kytkentöjä, ei tarvitse tehdä haaroituskytkentöjä vaan niihin voidaan tuoda käyttöjännite viranomaisten suosittele-_ <_ maila tavalla ainoastaan valaisinkytkimen kautta.
.! ’ Keksintöä ja sen eräitä suoritusmuotoja selitetään seuraavassa yksityiskohtaisemmin \ . 25 viitaten oheen liitettyihin piirustuksiin, joista: i., * kuva 1 esittää keksinnön mukaisen kytkentärasian erästä suoritusmuotoa alta katsottuna • · 1;; ilman kytkentöj ä j a välikantta, • · ’ ’ kuva 2 esittää kuvan 1 mukaista kytkentärasiaa alta katsottuna kaapeloinnilla ja väli- kannella varustettuna, ‘' 30 kuva 3 esittää kuvan 2 rasiaa sivusta katsottuna ja leikkauskuvana kuvan 2 kohdasta III- III, : \: kuva 4 esittää keksinnön mukaisen kytkentärasian erästä toista suoritusmuotoa alta kat- *: * *: soituna, • i · t kuva 5 esittää kuvan 4 rasiaa sivusta katsottuna ja leikkauskuvana kuvan 4 kohdasta V- 35 V, 3 110555 kuva 6 esittää keksinnön mukaisen kytkentärasian vielä erästä suoritusmuotoa alta katsottuna, kuva 7 esittää kuvan 6 rasiaa sivusta katsottuna ja leikkauskuvana kuvan 6 kohdasta VII-VII, 5 kuva 8 esittää keksinnön mukaisen kytkentärasian vielä erästä suoritusmuotoa leikka uskuvana sivusta katsottuna ja kuvat 9 ja 10 esittävät sähkölaitteiden kytkemistä kuvan 8 kytkentärasiaan.
Kuvien 1 - 3 kytkentärasiassa 1 on laajennettu runko-osa 2 ja sen seinämässä läpivien-tipaikat 5a - 51 kaapeleita varten. Läpivientipaikkoja on kaksitoista, kun niitä tavanomaises-10 sa jakorasiassa on kahdeksan. Aukko-osa 3 on yleiseltä muodoltaan pyöreä ja määrittelee kannella tai sähkölaitteella suljettavan aukon 3’. Kannen kiinnittämistä varten rungossa ja aukko-osassa on vahvennukset 4 ja niissä reiät 6 ruuveja varten. Vahvennus 7 runko-osassa 3 ja siinä reikä 8 ovat välikannen kiinnittämistä varten. Kuvissa 2 ja 3 esitetty välikansi 11 jättää avoimen tilan Ib’ PJ-kytkentöjä varten ja sulkee VJ-kytkentätilan la’. Välikansi peit-15 tää suurimman osan aukosta 3’. Välikannessa 11 on ruuvikiinnitystä varten reikä 12. Läpi-vientiliitännät 5a ja 5b johtavat PJ-kytkentätilaan, ja läpiviennistä 5b on johdettu rasiaan PJ-kaapeli 10, joka on kuorittu PJ-kytkentätilaan Ib’. Läpivientien 5c, 5e, 5g, 5i ja 5k kautta rasian VJ-kytkentätilaan la’ on johdettu vastaavat VJ-kaapelit 9a, 9b, 9c, 9d ja 9e. Kaapeleiden päistä on kuorittu säikeitä riittävän pitkästi kytkentöjen tekemistä varten, kuten esite-20 tään kuvassa 3 kaapeleiden 9d ja 9e ja säikeiden 9d’ ja 9e’ osalta. VJ-kaapeleiden säikeiden kytkennät tehdään VJ-kytkentätilaan ennen välikannen sulkemista. Kuvissa säikeiden kyt-•. ·. kernistä ei ole esitettty, koska se ei ole keksinnön ymmärtämisen kannalta tarpeellista. Rasia _ · ^ kiinnitetään aukko-osasta 3 esimerkiksi kattolevyn 14 vastaavaan aukkoon tavanomaiseen .* tapaan siten, että aukko-osan reuna tulee esimerkiksi kannen siistiä kiinnitystä ajatellen so- ’. . 25 pivasti katon pintaan nähden, kuten on esitetty kaavamaisesti kuvassa.
;.. ’ Välikansi 11 jakaa rasian sisätilan 1 ’ pitkin toista vahvennusta 4 ja runko-osan 2 va- ;;; semmanpuoleisesta päästä sen keskeltä, joissa kohdissa välikannen reunaa vasten tulevat runko-osan 2 ja aukko-osan 3 seinämät ulottuvat suorina runko-osan pohjaan asti. Runko-osan pohjassa on välikannen tukevaa kiinnitystä varten ohjaimet 13. Käytännössä ohjaimia · · * 30 ei ehkä tarvita, jos välikansi on riittävän kestävää ja jäykkää materiaalia.
• · · * Kuvien 4 ja 5 suoritusmuodossa välikannen 15 rasian sisätilaa jakava seinämä on tuettu : .: vahvennuksiin 4. PJ-kytkentätila 1 b’ on nyt huomattavasti suurempi, ja siihen johtavat läpi- •: · ·: vientiliitännät 5a - 5d. Välikansi 15 sulkee aukosta 3’ hiukan vähemmän kuin puolet. Tässä , · · ·, esimerkissä on esitetty samalla tavoin kuin edellä kuvien 2-3 yhteydessä PJ-kytkentätilaan ’ [ *; 35 Ib’ tuotu kuorittu PJ-kaapeli 10 sekä säikeet 10’ ja VJ-kytkentätilaan 1 a’ tuodut kaapelit 9d ja 9e sekä niiden säikeet 9d’ ja 9e’.
4 110555
Kuvien 6 ja 7 suoritusmuodossa välikanteen 15 on muodostettu syvennys 16, johon on sijoitettu ns. sokeripalaliitin 17, johon syvennyksen seinämän läpi tuodut VJ-kaapelin 9d säikeet 9d’ on tavanomaiseen tapaan kytketty siten, että kytkentä on kosketussuojattu. VJ-kytkentätilan la’ muut kytkennät (ei ole esitetty) on suojattu välikannella 15. PJ-5 kytkentätilassa 1 b’ on PJ-kaapelin 10 kuorittu pää 10’. Maallikkokäyttäjä voi nyt kytkeä rasiaan turvallisesti joko PJ- tai VJ-sähkölaitteen.
Kuvien 8 suoritusmuoto vastaa käyttöominaisuuksiltaan edellä kuvattua. Siinä VJ-kaapelin 9d säikeet 9d’ on kytketty liittimeen 18, joka tulee välikannen 15 seinämän läpi PJ-kytkentätilaan Ib’. Avoimen PJ-kytkentätilan puolella liittimeen 18 on kytketty valaisinpis-10 torasia 19.
Kuvat 9 ja 10 esittävät esimerkkejä kuvien 8 mukaisen rasian käytöstä. Kuvassa 9 rasiaan on kytketty pienjännitteellä toimiva yhdistetty palovaroitin / liikeilmaisin 20. Tätä varten rasiasta ulos vedetyt PJ-kaapelin 10 säikeet 10’ on kytketty vaaditulla tavalla laitteeseen 20, joka on sen jälkeen kiinnitetty sulkemaan rasia 1 ja sen aukko 3’. Kaapelia kuoritaan päästä 15 riittävän pitkästi, jotta säikeet saadaan helposti liitetyksi laitteisiin. Kuvissa säikeet on esitetty ainoastaan kaavamaisesti.
Kuvassa 10 rasiaan on kytketty plafondivalaisin 21, joka on varustettu valaisinrasiaan 19 sopivalla pistokkeella 23 ja virtajohdolla 22. Rasia 1 ja sen aukko 3’ on suljettu plafondi-valaisimella. PJ-kaapelin 10 säikeet 10’ voivat olla suojaamattomina rasiassa, ja tarpeen 20 vaatiessa plafondivalaisimen tilalle voidaan sijoittaa esimerkiksi PJ-palovaroitin. On mahdollista myös kytkeä palovaroitin ja valaisin samaan rasiaan joko kiinnittämällä toinen lait-•. *. teista hiukan sivummalle rasiasta tai sitten niin, että niille on järjestetty yhteinen kiinnitys ja . ·. ·. valaisimen johto tuodaan esimerkiksi palovaroittimen läpi.
: ·. Edellä on kuvattu keksinnön eräitä suoritusmuotoja, joihin keksintö ei millään muotoa • · . ·. : 25 rajoitu vaan voi vaihdella oheisten patenttivaatimusten sallimissa rajoissa.

Claims (5)

5 110555
1. Sähkökytkentärasia (1), joka sisältää runko-osan (2) ja kannella tai sähkölaitteella suljettavaksi tarkoitetun aukko-osan (3, 3’) läpivientiliitäntöjen sijoittamiseksi runko-osan (2) 5 seinämiin ja suljettavan tilan (1 ’) muodostamiseksi rasian sisään kytkentöjä varten, tunnettu siitä, että se sisältää lisäksi yhtenäisen välikannen (11, 15) rasian (1) sisätilan (Γ) jakamiseksi verkkojännitekytkentätilaan (la’) ja pienjännitekytkentätilaan (Ib’) ja verkkojännite-kytkentätilan (la’) sulkemiseksi siten, että pienjännitekytkentätila (Ib’) jää avoimeksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sähkökytkentärasia, tunnettu siitä, että siinä on tavan omaiseen jakorasiaan nähden laajennettu runko-osa (2) rasian sisätilan (Γ) suurentamiseksi ja useampien läpivientiliitäntöjen (5a - 51) mahdollistamiseksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sähkökytkentärasia, tunnettu siitä, että verkkojännite on 15 tuotu välikannen (15) ulkopuolelle kosketussuojattuun kytkentävälineeseen (17, 19) verk- kojännitteistä sähkölaitetta (21) varten.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen sähkökytkentärasia, tunnettu siitä, että sanottu kytken-täväline (17) on sijoitettu välikanteen (15) sitä varten muodostettuun tilaan (16). 20
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen sähkökytkentärasia, tunnettu siitä, että sanottu kytken- ' täväline (19) on sijoitettu pienjännitekytkentätilaan (Ib’). • I • · · » · · > · 6 110555
FI20002788A 2000-12-20 2000-12-20 Sähkökytkentärasia FI110555B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002788A FI110555B (fi) 2000-12-20 2000-12-20 Sähkökytkentärasia

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20002788 2000-12-20
FI20002788A FI110555B (fi) 2000-12-20 2000-12-20 Sähkökytkentärasia

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20002788A0 FI20002788A0 (fi) 2000-12-20
FI20002788A FI20002788A (fi) 2002-06-21
FI110555B true FI110555B (fi) 2003-02-14

Family

ID=8559754

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20002788A FI110555B (fi) 2000-12-20 2000-12-20 Sähkökytkentärasia

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI110555B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20002788A (fi) 2002-06-21
FI20002788A0 (fi) 2000-12-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3859454A (en) Cover plate
US7205488B2 (en) Receptacle box for an underfloor system
US9413149B1 (en) Electrical box voltage divider
US8021007B2 (en) Concealed emergency lighting equipment with complete retrofit housing and method of installation
US4936478A (en) Universal conduit fitting
CN103238257A (zh) 应变减轻装置
US20200025356A1 (en) Ceiling-flush-mounted structural holder for temporary and permanent light fittings
US5659151A (en) Wire management knockout closure for electrical boxes
US7645935B1 (en) Outlet assembly
RU2000107795A (ru) Чемодан для инструментов, содержащий по меньшей мере один кабельный барабан
EP0227434A2 (en) Electrical services pole
US20240110692A1 (en) Luminaire head with a removable cap
US10851953B2 (en) Modular lighting installation platform
KR100674263B1 (ko) 전기 케이블의 접속부 누수방지용 커버
CA2378416C (en) Conduit body adapter module
FI110555B (fi) Sähkökytkentärasia
EP3832366A1 (en) Terminal box
GB2137025A (en) Outlet adaptor for cable trunking
AU677737B2 (en) Multisocket module for socket outlets
JP4721162B2 (ja) 低圧分岐装置及びこれに用いるヒューズの収容方法
KR20060131594A (ko) 배선용 덕트
US7151662B2 (en) Bracket element for a distribution device enclosure
CN202868470U (zh) 一种轨道灯具
JPH0534192Y2 (fi)
JP3012278U (ja) フロアボックス

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired