FI109668B - Puristin - Google Patents

Puristin Download PDF

Info

Publication number
FI109668B
FI109668B FI991250A FI991250A FI109668B FI 109668 B FI109668 B FI 109668B FI 991250 A FI991250 A FI 991250A FI 991250 A FI991250 A FI 991250A FI 109668 B FI109668 B FI 109668B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
press
guides
beams
guide
bar
Prior art date
Application number
FI991250A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI991250A (fi
FI991250A0 (fi
Inventor
Atte Sami Jaakko Huotari
Original Assignee
Maping Ky L Huotari
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Maping Ky L Huotari filed Critical Maping Ky L Huotari
Priority to FI991250A priority Critical patent/FI109668B/fi
Publication of FI991250A0 publication Critical patent/FI991250A0/fi
Publication of FI991250A publication Critical patent/FI991250A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109668B publication Critical patent/FI109668B/fi

Links

Landscapes

  • Replacement Of Web Rolls (AREA)

Description

1 109668
Puristin
Keksinnön kohteena on puristin, etenkin sen tyyppinen käsikäyttöinen puristin, jota 5 voidaan käyttää paperi- tms. arkkien puristamiseksi nipuiksi niiden toisiinsa sitomista tai muita tarkoituksia varten, käsittäen puristimen rungon, kaksi runkoon kiinnitettyä keskenään saman suuntaista ohjainkiskoa, puristinpalkin, joka on sovitettu liikkumaan ohjain kiskojen varassa sekä välineet puristinpalkin puristamiseksi runkoa vasten siten, että sidottava materiaali jää puristuksiin rungon ja puris-10 tinpalkin väliin.
Erilaisten kopiointi- ja offsetkoneiden lisääntymisen myötä on papereiden sidon-tatarve konttoreissa lisääntynyt huomattavasti. Markkinoilla olevat puristimet ovat kuitenkin varsin monimutkaisia ja hitaita sekä kalliita rakentaa. Myös käytön 15 hankaluus on haittana monissa puristimissa, jolloin tarvitaan useiden osien kääntämistä ja muita toimenpiteitä, jotta haluttu lopputulos saadaan aikaan.
Ennestään tunnetuissa paperinippujen puristamiseen soveltuvissa laitteissa ! puristustoiminto saadaan aikaan useimmiten ruuveilla, jotka on kytketty oh- | 20 jainaisojen välissä liikkuvaan puristinpalkkiin. Toinen tunnettu rakenne on muo- I ( · . ’,,: dostaa ohjainaisat sellaisenaan ruuveiksi, joihin on kytketty puristinaisaan laake- roitu mutteri.
• t I
• * · US-patenttijulkaisussa 3,229,619 esitetään hydraulinen puristin, joka sellaise-:'25 naan on tämän keksinnön mukaiselle käsikäyttöiselle puristimelle vieras ilmiö.
• ’ * *: Viitejulkaisun mukaan kysymyksessä on kaksi palkkia, joiden vuorottainen käyt- • · · : täminen aikaansaa portaittaisen palkkien liikkeen pitkin ohjaimia. Molemmat .··*. palkit ovat ohjaimiin lukittavia samanlaisien hydrauliikkakäyttöisten kalvosimien . välityksellä.
* *» /...; 30
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan helpommin käytettävä ja ennen kaikkea halvempi puristin. Tämän toteuttamiseksi on keksinnön mukaiselle puristimelle tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisissa patenttivaatimuksissa.
2 109668
Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti oheisiin piirustuksiin viittaamalla, joissa kuvio 1 esittää yhtä keksinnön edullista toteutusmuotoa sivulta, 5 kuvio 2 esittää puristuksen aikaansaavaa yksityiskohtaa keksinnön mukaisesta puristimesta ja kuvio 3 esittää automaattisen lukituksen aikaansaavaa yksityiskohtaa keksinnön 10 mukaisessa puristimessa käyttöä varten.
Kuviossa 1 esitetään siis yksinkertaistettuna ja kaaviomaisena kuvana eräs keksinnön mukaisen puristimen 1 sivukuva. Viitenumerolla 2 on merkitty puristimen pöytää tai runkoa, jonka päällä oleva paperinippu tai muu puristettava materiaali 15 sijaitsee käyttöolosuhteissa.
Runkoon 2 on kiinnitetty kaksi ohjainta 3, 4, jotka voivat olla esimerkiksi poikkileikkaukseltaan pyöreitä metallitappeja, jotka on alapäässään varustettu kierteillä ja ruuvattu kiinni puristimen runkoon siinä oleviin sopiviin kierteillä varustettuihin J 20 reikiin. On selvää, että toimiakseen ohjainten ei suinkaan tarvitse olla poikkileik-kaukseltaan pyöreitä; osien liukuminen pitkin ohjainta käy erinomaisesti päinsä . ·:. minkä muotoista suoraa ohjainta pitkin tahansa.
I I I
Ohjaimien 3 ja 4 varassa liikkuu kaksiosainen puristinpalkki 5, 6. Palkkien rakenne :*·.*: 25 voi olla esimerkiksi sellainen, että alempi palkki on poikkileikkaukseltaan U:n muo-• · ·”: toinen niin, että U avautuu ylöspäin ja ylempi puristinpalkki 6 puolestaan on myös : U:n muotoinen niin, että U avautuu alaspäin. U:n mitta eri palkeissa on sellainen, .···. että esimerkiksi ylempi palkki 6 on mitaltaan niin paljon suurempi, että se menee alemman palkin 5 ympärille silloin, kun palkit ovat kohdakkain.
30
Kuviossa 1 on liioitellusti piirretty palkit 5 ja 6 täysin erillisiksi, mutta käytännössä palkkien liike on rajoitettu sopivalla tavalla niin, että ne eivät käytännössä ole koskaan täysin erillään. Tosin huoltoa ja osien vaihtamista yms. toimenpiteitä varten palkit voidaan irrottaa kokonaan toisistaan. Käytössä palkit ovat lisäksi 3 109668 jousen (ei esitetty) yhdistämiä niin, että palkit 5 ja 6 pyrkivät jousen vaikutuksesta olemaan mahdollisimman lähellä toisiaan.
Jotta puristin toimisi halutulla tavalla, ylemmän palkin 6 on oltava lukittavissa oh-5 jaimiin 3, 4 niin, että aikaansaadaan lukittu tilanne, jossa varsinainen puristus saadaan aikaan. Tässä piilee tämän keksinnön eräs suuri etu tekniikan tason puristimiin nähden, sillä lukitus on tässä keksinnössä täysin automaattinen. Sitä kuvataan seuraavassa.
10
Seuraavassa viitataan myös puristimen yleiseen toimintaan. Niinpä nippu paperia tai jokin muu esine, joka täytyy puristaa tiiviiksi jotakin toimenpidettä, kuten liimaamista, leikkaamista tai vastaavaa varten, tuodaan puristimen kitaan 7. Jotakuinkin yhdessä (päällekkäin) olevat puristinpalkit 5 ja 6 lasketaan nipun päälle ja kahvaa 15 8 kääntämällä saadaan palkit hieman eroamaan toisistaan. Heti palkkien eroami sen alkaessa automaattinen lukituslaite 9 muuttuu asentoon, jossa se lukitsee palkin 6 kiinni ohjaimiin 3 ja 4. Tämä merkitsee sitä, että kahvaa 8 lisää käännettäessä ja palkin 6 ollessa estynyt liikkumasta kahvan 8 kääntämisen aikaansaama ^ erottava vaikutus kohdistuu täysimääräisenä alempaan palkkiin 5, joka pyrkii liik- ‘ I 20 kumaan kuviossa 1 alaspäin ja puristamaan nipun rakoon 7, joka pienentyy kään-
* I I
. nön myötä.
* » · . Kun on päästy edellä kuvattuun vaiheeseen, puristetulle nipulle voidaan suorittaa sopivat toimenpiteet, minkä jälkeen puristus laukaistaan pois, jolloin palkit 5 ja 6 * ·,· 25 asettuvat jousen vaikutuksesta toisiaan vasten, jolloin automaattinen lukitus irtoaa ) · ja palkit voidaan nostaa ylemmäs ohjaimilla käsitellyn nipun poistamiseksi kidasta * · · 7. Lukitus ylemmäs ohjaimille voidaan aikaansaada kääntämällä kahvasta.
• · · · « . Kuviossa 2 on esitetty eräs tapa aikaansaada palkkien 5 ja 6 välinen liike. Niinpä I * * ‘ 30 kuviossa 2 näytetään palkkien 5 ja 6 ulommat pinnat yksinkertaisella viivalla piirrettynä. Ylempään palkkiin 6 on sen sisäpinnalle kiinnitetty sopivalla tavalla, esimerkiksi hitsaamalla reiällä varustettu kappale 83, jonka alapää on viisto. Myös viisto kappale 84 on kiinnitetty karan 82, jonka yläpäässä varsinainen kahvaosa 81 on, alapäähän kiinteästi. Alemman palkin ylemmällä pinnalla on sopivat tuet 4 109668 86, joiden varassa on hyvin vahva lattajousi 85. Kun kahvaa käännetään, osien 83 ja 84 vinot pinnat joutuvat enenevässä määrin asentoon, jossa ne vääjäämättä eroavat toistaan työntäen näin palkkeja eroon toisistaan. Koska ylempi palkki 6 on tässä vaiheessa kiinteästi kiinni johteissa 3 ja 4, voi vain alempi palkki 5 siirtyä 5 alaspäin puristamaan mitä tahansa esinettä tai materiaalia, joka on sen alla.
On selvää, että palkkien 5 ja 6 erottamiseen toisistaan voidaan käyttää monia erilaisia tapoja, joita tunnetaan tekniikan eri aloilta, mukaan lukien erilaiset ruuviin perustuvat tavat tai vipujärjestelmät, eikä suoritustapa ole keksinnön kannalta 10 kriittinen.
Kuvioissa 3a ja 3b esitetään eräs tapa aikaansaada automaattinen palkin 6 lukitus ohjaimiin 3 ja 4. Tässäkin on mainittava, että tapoja, joilla vastaava lukittuminen aikaansaadaan on lukuisia, esitetty versio on vain yksi esimerkki sellaisesta. Kuvio 15 3a kuvaa asentoa, jossa lukitus on auki ja kuvio 3b asentoa, jossa lukitus pitää palkin 6 lukittuna ohjaimeen.
. .φ Esitetty suoritusmuoto perustuu prikkaan 91 tai prikkasarjaan, jotka on varustettu reiällä, joka ei ole kovin tiukkasovitteinen ohjaimen 3 suhteen. Ollessaan suunnil-| 20 leen poikkisuuntainen ohjaimeen nähden prikka ei vaikuta ohjaimen liikkeeseen mitään. Kuitenkin käännettäessä prikka 91 vinoon asentoon, tunnetulla tavalla ·. osat lukittuvat toisiinsa. Keksinnön mukaisesti automaattinen lukittuminen on aikaansaatu niin, että palkissa 6 on sopiva korvake 92, jossa olevassa reiässä voi kulkea kara 93, johon on kiinnitetty sopiva poikkikappale 94, jonka päässä olevan 25 haarukan 96 väliin prikan 91 toinen reuna jää.
> ·
Jousi 95 vetää osien 93 ja 94 kokonaisuutta koko ajan kohti palkkia 5, jolloin prik- » · ka 91 joutuu vinoon asentoon ja näin ollen lukitsee palkin 6 ohjaimeen 3. Nyt ‘ . kuitenkin kara 93 on mitoitettu niin, että tuotaessa palkit 5 ja 6 kuvion 3a asentoon 30 mahdollisimman lähelle toisiaan kara 93 osuu, vähän ennen ääriasentoa vasten palkkia 5 ja siirtyy ylemmäs vapauttaessa prikan 91 vinosta asennostaan ja vapauttaen lukituksen. Tällöin palkkeja 5 ja 6 voidaan liikutella ohjaimilla vapaasti. Kuitenkin, kun puristus aloitetaan, palkit eroavat toisistaan ensi vaiheessa hieman, 5 109668 jolloin siirrytään taas kuvion 3b esittämään lukittuun asentoon ja palkin 5 puristus kohdistuu alla olevaan paperinippuun tai muuhun esineeseen.
Keksinnön erittäin suuri etu mihin tahansa tunnettuun puristimeen verrattuna on, 5 että se on erittäin helppokäyttöinen ja sitä voidaan käyttää niin haluttaessa täysin yhdellä kädellä. Tämä johtuu siitä, että lukitus on automaattinen, eikä palkin päitä tarvitse kiinnittää erikseen ruuvi- tms laitteella. Näin ainoa toimenpide, joka puristuksen lisäksi tarvitaan on palkkien liikuttelu.
10 * . * ·
> I
» · * · 1 · ' ·

Claims (4)

109668
1. Käsikäyttöinen puristin, esimerkiksi arkkimaisten materiaalien puristamiseksi seuraavia toimenpiteitä varten, käsittäen puristimen rungon, runkoon kiinnitetyt 5 keskenään samansuuntaiset ohjaimet (3, 4), puristinpalkin (5) ja apupalkin (6), jotka on sovitettu liikkumaan ohjaimien varassa sekä välineet (esim. 8) puristinpalkin (5) puristamiseksi runkoa kohti tukeutuen ohjaimiin välineillä (9) lukittuun apu-palkkiin (6) siten, että puristettava materiaali jää puristuksiin rungon ja puristinpalkin väliin, tunnettu siitä, että välineet (9) ovat tyyppiä, joka lukitsee apupalkin (6) 10 automaattisesti ohjaimiin muissa tilanteissa paitsi silloin, kun palkit (5, 6) ovat mahdollisimman lähellä toisiaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen puristin, tunnettu siitä, että välineessä (9) on ohjaimen (3, 4) ympäri ulottuva levy (91), jonka tarkoitus on, ohjaimen suhteen 15 vinoon käännettäessä estää palkin (6) ja ohjaimen välinen liike ainakin yhteen suuntaan.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen puristin, tunnettu siitä, että väline (9) käsittää ,·. elimen (93), joka palkkia (5) vasten tuotaessa suorittaa lukituksen aukeamisen. > ♦ .i 20
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen puristin, tunnettu siitä, että ; puristin käsittää kaksi runkoon (2) kiinnitettyä ohjainta (3, 4), niillä liikkuvat ja toi- : siinsa jousilla sidotut puristinpalkin (5) ja apupalkin (6), palkkiin (6) liittyvän auto maattisen lukituslaitteen (9) molempia ohjaimia varten ja epäkesko-, vipu- tai 25 vastaavalla tavalla toimivan puristinvälineen (esim. 8). - «· t · t I • I « » » I · . » > · • » t I I I I • - V f Patentkrav 109668
FI991250A 1999-06-02 1999-06-02 Puristin FI109668B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991250A FI109668B (fi) 1999-06-02 1999-06-02 Puristin

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI991250 1999-06-02
FI991250A FI109668B (fi) 1999-06-02 1999-06-02 Puristin

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI991250A0 FI991250A0 (fi) 1999-06-02
FI991250A FI991250A (fi) 2000-12-03
FI109668B true FI109668B (fi) 2002-09-30

Family

ID=8554784

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI991250A FI109668B (fi) 1999-06-02 1999-06-02 Puristin

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI109668B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI991250A (fi) 2000-12-03
FI991250A0 (fi) 1999-06-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP1627847B1 (de) Flurförderzeug mit Palettengreifer
EP0298382B1 (de) Behälter zur Aufnahme und zum Transport von insbesondere Schüttgut, wie Bauschutt, Müll, Industrieabfall und dergleichen
EP2162262A1 (de) Zwinge und verfahren zur herstellung einer zwinge
FI109668B (fi) Puristin
KR20100062605A (ko) 샤시 코너 클랩핑 장치
EP2227345A1 (de) Handhubsägemaschine
DE10005350A1 (de) Spannzwinge wie Schraub- oder Hebelzwinge
DE19737236A1 (de) Einspannvorrichtung für Sägeblätter
EP2849907B1 (de) Vorrichtung zum fixieren eines mittels einer bearbeitungsmaschine zu bearbeitenden werkstücks
DE19852606A1 (de) Verankerungsvorrichtung für einen Lastträgerfuss
EP1460720B1 (de) Auf eine Tragschiene aufschnappbares Gerät
DE10223894B4 (de) Plattenklemmvorrichtung
DE9409766U1 (de) Faltbarer Fahrradlenker
DE102007001854A1 (de) Spannwerkzeug mit einem Standfuß
CN208387135U (zh) 一种带自锁的快速抽拉式托盘
DE19804668C1 (de) Verfahrbarer Nachttisch
EP1254815B1 (de) Betätigungsvorrichtung für eine Feststellbremse
DE4325244C2 (de) Klappvorrichtung für eine Kfz-Kopfstütze
DE102007059169B4 (de) Vorrichtung zur statischen Positionierug von Einrichtungen
EP1061270B1 (en) Clip for fixing a part on a bar and document feeder comprising at least one such clip
DE3634059C2 (de) Feststellvorrichtung für ineinander verschiebbare Teleskopbeine höhenverstellbarer Möbel
EP3536503B1 (de) Klemmvorrichtung zur befestigung von druckplatten auf einem plattenzylinder einer druckmaschine
EP2236233A1 (de) Stichsäge
EP2295213A1 (de) Holzbearbeitungsmaschine und dafuer geeignetes Gehrungsanschlagsmodul
AT408058B (de) Ausziehvorrichtung für hochschränke