FI109665B - Menetelmä ja sovitelma monipalkohitsin tekemiseksi - Google Patents

Menetelmä ja sovitelma monipalkohitsin tekemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI109665B
FI109665B FI963790A FI963790A FI109665B FI 109665 B FI109665 B FI 109665B FI 963790 A FI963790 A FI 963790A FI 963790 A FI963790 A FI 963790A FI 109665 B FI109665 B FI 109665B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
welding
tracking
line
slit
drawn
Prior art date
Application number
FI963790A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI963790A0 (fi
FI963790A (fi
Inventor
Olavi Vainila
Martti Kyyrae
Original Assignee
Fy Ind Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fy Ind Oy filed Critical Fy Ind Oy
Priority to FI963790A priority Critical patent/FI109665B/fi
Publication of FI963790A0 publication Critical patent/FI963790A0/fi
Publication of FI963790A publication Critical patent/FI963790A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109665B publication Critical patent/FI109665B/fi

Links

Landscapes

  • Butt Welding And Welding Of Specific Article (AREA)

Description

109665
Menetelmä ja sovitelma monipalkohitsin tekemiseksi Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon 5 mukainen menetelmä paksuihin materiaaleihin tehtävän useita hitsipalkoja vaativan sauman tekemiseksi. Erityisen hyvin menetelmä soveltuu mekanisoituun alumiinirakenteiden hitsaukseen.
10 Keksinnön kohteena on myös sovitelma menetelmän toteuttamiseksi.
Mekanisoidulla hitsaamisella päästään sarjamuotoisessa valmistuksessa ja paksujen ja pitkien saumojen hitsauksessa 15 tavallisesti huomattavasti parempaan tuottavuuteen ja tasaisempaan laatuun kuin käsinhitsauksessa. Paksuja materiaaleja hitsattaessa saumaan joudutaan hitsaamaan useita palkoja, jolloin saumaa on pystyttävä seuraamaan tarkasti, jotta palko syntyisi oikeaan paikkaan. Jos kappaleen muo-20 donmuutokset hitsauksen aikana ovat pienet, railon seuranta voidaan tehdä ohjelmallisesti kappaleen mitoitustietojen perusteella. Tällä tavalla päästään tavallisesti riittävään tarkkuuteen ainoastaan rakenteissa, joissa saumaan tarvitaan vain yksi hitsipalko. Monipalkohitsauksessa kappaleen 25 muodonmuutokset siirtävät railoa, joten pelkkä etukäteisoh-jelmointiin perustuva ohjaus johtaa helposti hitsausvirhei-·... siin ja palko saattaa syntyä väärään paikkaan. Suuria, ; paksuista levyrakenteista tai vastaavista koostuvia alumii nirakenteita on erityisen vaikea hitsata mekaanisesti, 30 koska riittävän hyvään hitsiin pääsemiseksi tarvitaan usei-. ta hitsipalkoja ja hitsauksen aikaiset muodonmuutokset ovat .··.·. suuret. Paksuissa alumiinirakenteissa hitsipalkojen määrä on suurempi kuin vastaavissa teräsrakenteissa ja palkojen järjestys ja asema toisiinsa nähden on hitsilaadun takia 35 tärkeää. Samoin kappaleen liikkeet, lämpölaajeneminen ja siitä johtuva vääntely ovat suurempia kuin vastaavissa te-. : : räsrakenteissa.
2 109665
Railon seurantaan on kehitetty mekaanisia ja optisia laitteita, joiden avulla ohjataan hitsauspään liikettä railon todellisen aseman mukaan. Suomalaisessa patenttihakemuksessa 911787 on kuvattu railonseurantalaite, jossa railoa 5 seurataan hitsausalueen edessä kameralla ja kameran kuvaa verrataan kaksidimensionaaliseen malliin. Jotta hitsausva-lokaari ei häiritsisi kameraa, kuvaamiseen käytetään voimakkaasti suurentavaa optista järjestelmää, joka rajaa kuvausalueen. Lisäksi kuvausalue suojataan suojakaasusuih-10 kulia. Laite vaatii melko paljon laskentatehoa, jolla kuvaa käsitellään ja verrataan tallennettuun malliin. Kontras-tierot railossa ovat myös hyvin pienet, joten kameran on oltava kallis ja hyvälaatuinen ja kuvauskohtaan on järjestettävä erillinen tehokas valonlähde. Siten tämä laite on 15 kallis ja monimutkainen ja kuvauspään koko ja sijainti lähellä hitsauspäätä rajoittaa laitteen käyttökohteita.
Tämä laite on tarkoitettu lähinnä tasaisten levymäisten kappaleiden päittäisliitokseen eikä se jo pelkän kokonsa takia sovellu pienaliitosten tai kotelorakenteiden valmis-20 tamiseen.
Eurooppalaisessa patenttihakemuksessa 0 403 665 on kuvattu vastaavan kaltainen railonseurantajärjestelmä, jossa hit-sauspolttimeen liitetyllä valaisimesta ja optisesta järjes-.·>, 25 telmästä koostuvalla laitteella seurataan hitsausasemaa.
Optinen järjestelmä on suojattu epäpuhtauksilta ja valokaaren valolta peräkkäisillä himmeillä suojalevyillä, jotka : päästävät ohitseen kuvattavasta kohteesta tulevan valon, mutta eivät valokaaresta tulevaa valoa. Levyt suojaavat • 30 järjestelmää myös sularoiskeilta ja muilta epäpuhtauksilta.
: Tämäkin järjestelmä on monimutkainen ja siten kallis ja rajoittaa hitsauspolttimen liikkeitä ahtaissa kohteissa.
Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan yksinkertai-35 nen laite hitsauspolttimen ohjaamiseksi railon suhteen * erityisesti monipalkohitsauksessa.
3 109665
Keksintö perustuu siihen, että välimatkan päähän valmistellusta railosta piirretään railon suuntainen seuranta-viiva ja hitsauksen aikana hitsauspoltinta ohjataan seu-5 rantaviivan mukaan viivaa seuraavan optisen ilmaisimen avulla.
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 1 10 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön mukaiselle sovitelmalle on puolestaan tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksen 6 tunnusmerkkiosassa .
15
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Referenssiviivan ja railon välinen etäisyys pysyy tarkasti samana silloinkin kun kappaleen muoto muuttuu lämpöjänni-20 tysten ja vastaavien vaikutuksesta. Hitsauspoltin seuraa railoa tarkasti ja palko syntyy juuri oikeaan paikkaan.
Tämä on ensiarvoisen tärkeää mekanisoidussa hitsauksessa, jossa hitsauspään liikkeet tapahtuvat ohjelmakäskyjen mukaisesti ja hitsaaja ei voi vaikuttaa hitsauspään liikkee-,···, 25 seen samalla tavalla kuin käsinhitsauksessa. Keksintö so- veltuu päittäisliitosten lisäksi piena- ja muiden liitosten hitsaamiseen päinvastoin kuin edellä kuvatun kaltaista I * ’ kömpelöä optista menetelmää käyttävät laitteet. Hitsauspää- : ·* hän ei tarvitse kiinnittää mitään sen liikkeitä rajoittavia 30 laitteita ja koska seurattava viiva on kaukana hitsauskoh-· dasta, viivaa seuraavaa kuituoptista ilmaisinta ei tarvitse suojata sularoiskeilta. Erillisellä viivalla saadaan aikaan : suuri kontrasti hitsattavan aineen ja viivan välille, joten ilmaisinlaite voi olla yksinkertainen. Valokaaren valo ei 35 häiritse viivan seurantaa ja valokaaren puolelle voidaan asentaa yksinkertainen varjostin, joka estää valokaaren i · k *
( | * t I I
4 109665 valaisun seuranta-alueella. Keksintö voidaan toteuttaa helposti olemassa olevissa laitteissa, esimerkiksi hitsaus-portaalissa, jolloin laitteistoon tarvitsee liittää vain kuituoptinen ilmaisin ja välineet seurantaviivan piirtämi-5 seksi. Viiva voidaan piirtää käsinkin, mutta edullisesti viiva piirretään laitteistoon kuuluvalla mustesuihkulait-teella.
Keksintöä selitetään seuraavassa tarkemmin oheisten piirus-10 tusten avulla.
Kuvio 1 esittää kaaviona menetelmän ensimmäistä vaihetta.
Kuvio 2 esittää kaaviona menetelmän toista vaihetta.
15
Kuvioissa esitetty sovellus on tarkoitettu levymäisten kappaleiden ja vastaavien päittäisliitokseen. Tässä laitteessa hitsauspää 8 on sijoitettu numeerisesti ohjattuun portaaliin, joka kuljettaa hitsauspäätä 8 ja muita menetel-20 mässä tarvittavia laitteita. Luonnollisesti hitsauspään liikutteluun voidaan portaalin sijasta käyttää mo-niakselista teollisuusrobottia tai muuta sopivaa mekanisoitua ja ohjattavaa laitetta. Yksinkertaisuuden vuoksi tässä liitettävinä kappaleina on esitetty kaksi levyä 1, 2, jotka 25 liitetään päittäisliitoksella. Keksintö soveltuu luonnolli-, sesti muidenkin kappaleiden liittämiseen ja erilaisille saumatyypeille.
> * * I * ‘ Tavallisesti mekanisoiduissa hitsauslaitteissa on valinnai- I * * 30 sena tai vakiovarusteena mekaaninen railonseurantalaite 4, V ' joka on sijoitettu hitsauspään 8 yhteyteen. Mikäli tällai nen laite on käytettävissä, railon hitsaaminen tapahtuu keksinnön mukaan seuraavasti. Mekaaninen railonseurantalai-; : : te 4 asetetaan seuraamaan hitsattavien kappaleiden 1, 2 vä- 35 listä valmisteltua railoa 3 ja portaali ohjataan kulkemaan railon 3 suuntaan (nuoli kuvassa). Railonseurantalaittee- i * I * » » * t » * 5 109665 seen 4 on liitetty tangolla 5 mustesuihkupiirrin 6. Kun railonseurantalaite 4 kulkee railoa 3 seuraten, siihen kiinteän välimatkan päähän liitetty piirrin 6 piirtää tämän saman välimatkan päähän toiseen levyyn 2 seurantaviivaa 7.
5 Viiva 7 piirretään koko railon pituiseksi ja sen tulee edullisesti olla kohtuullisen leveä ja musteen värin on erotuttava riittävästi hitsattavan materiaalin pinnan väristä, jotta viivan ja pinnan välille saadaan riittävä kontrasti. Esimerkiksi puhtaalla alumiinipinnalla viiva voi 10 olla musta ja sen leveys on edullisesti noin 5 mm, jolloin seurantalaite ei seuraa välttämättä itse viivaa vaan viivan ja materiaalin pinnan välistä rajapintaa.
Kun seurantaviiva 7 on piirretty, voidaan hitsata ensimmäi-15 nen palko, joka voidaan aloittaa joko railon siitä päästä, josta seurantalaite 4 ja piirrin 6 lähtivät liikkeelle tai siitä päästä johon ne ovat päätyneet. Hitsauksen aikana laitteen kuituoptinen seurantailmaisin 9 seuraa viivaa 7 ja mikäli viivan suunnasta poiketaan, portaalla ohjataan siir-20 tämään hitsauspäätä 8 siten, että poikkeama korjautuu ja ilmaisin 9 seuraa jälleen seurantaviivaa 9. Ensimmäisen palon hitsaamisen jälkeen seuraavat palot hitsataan vastaavalla tavalla. Koska palot tulevat hieman eri paikkoihin, hitsauspäätä 8 ja ilmaisinta 9 on siirrettävä hieman si-,·1·, 25 vusuunnassa ja ilmaisimen 9 on pystyttävä seuraamaan seu rantaviivaa 7 siirrosta huolimatta. Kun riittävä määrä palkoja on hitsattu viivaa seuraten, työkappale voidaan ' 7 poistaa työasemasta jatkotyöstöön ja tarkastukseen.
• 1 I
I I
30 Edellä esitetyn lisäksi tällä keksinnöllä on muitakin suo-V · ritusmuotoja.
Seurantaviivan 7 piirron aikana voidaan haluttaessa hitsata i >, jo ensimmäinen palko, mutta tällöin lämpölaajeneminen saat- 35 taa vaikuttaa hieman menetelmän tarkkuuteen. Seurantaviiva voidaan piirtää käsin yksinkertaisimmillaan viivaimella * » , « i i t , i 6 109665 mittaamalla sopiva etäisyys railosta. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää vaikka kapeiden pyörien avulla railoa seu-raavaa kelkkaa, johon on yhdistetty piirtolaite, joka yksinkertaisimmillaan on leveä huopakynä. Jos viiva piirre-5 tään käsin, menetelmän tarkkuus ja luotettavuus kuitenkin kärsivät, joten automaattisesti tapahtuva viivanpiirto on edullisin tapa käyttää keksintöä ja se on helppo järjestää mekanisoitujen hitsauslaitteiden yhteyteen. Jos käytettävässä hitsauskoneessa on optinen railonseurantalaite, sitä 10 voidaan käyttää railon seurantaan seurantaviivan piirron aikana. Hitsattavia kappaleita voi liittyä toisiinsa samassa saumassa useampiakin kuin kaksi, esimerkiksi T-liitok-sissa samaan saumaan liittyy kolme levyä ja muun muassa laivanrakennuksessa joudutaan valmistamaan jopa vielä moni-15 mutkaisempiakin liitoksia.
Seurantaviivaa voidaan seurata erilaisilla ilmaisimilla, mutta yksinkertaisella kuituoptisella valokennoilmaisimella saavutetaan riittävä erotuskyky, koska seurantaviivan ja 20 materiaalin välille saadaan suuri kontrasti. Luonnollisesti kalliimpia ja tehokkaampia optisia laitteita voidaan myös käyttää olosuhteiden niin vaatiessa. Keksinnöllä toteute-*;;; taan polttimen horisontaalinen ohjaus (seuranta), vertikaa- '·' ’ linen ohjaus voidaan toteuttaa mekaanisella pyörällä.

Claims (8)

1. Menetelmä monipalkohitsin tekemiseksi, jossa menetelmässä ainakin kahden liitettävän kappaleen (1, 2) väliseen 5 valmisteltuun railoon (3) hitsataan mekaanisesti liikuteltavan hitsauspään (8) avulla ainakin kaksi hitsipalkoa, tunnettu siitä, että - ainakin yhteen liitettävään kappaleeseen (2) 10 piirretään välimatkan päähän railosta (3) railon (3) suuntainen seurantaviiva (7), ja - seurantaviivaa (7) seurataan optisella ilmaisimella (9) kunkin palon hitsauksen aikana ja 15 hitsauspään (8) liikettä ohjataan seurantaviivan (7) suuntaisesti optisen ilmaisimen (9) signaalin mukaan.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu sii-20 tä, että seurantaviiva (7) piirretään automaattisesti siten, että railoa (3) seurataan hitsauskoneeseen liitetyllä ’**: railonseurantalaitteella (4) ja viiva (7) piirretään väli- matkan päähän seurantalaitteesta sovitetulla piirtolait-teella (6). . 25 * 1 1
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu sii- I" tä, että seurantaviiva (7) piirretään käsin ohjaimen avul- : la.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu sii- tä, että seurantaviiva (7) piirretään mustesuihkukirjoitti-mella. * · • » » I » 1 * # · · β 109665
5. Sovitelma monipalkohitsin tekemiseksi ainakin kahden liitettävän kappaleen (1, 2) väliseen valmisteltuun railoon (3), joka sovitelma käsittää mekaanisesti liikuteltavan hitsauspään (8), tunnettu 5 - välineistä (5, 6) seurantaviivan (7) piirtämiseksi yhden liitettävän kappaleen (2) pintaan välimatkan päähän railosta (3), ja 10. optisen seurantalaitteen (9) seurantaviivan (7) seuraamiseksi kunkin palon hitsauksen aikana.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen sovitelma, jossa hitsaus-koneeseen kuuluu railonseurantalaite (4), tunnettu välimat- 15 kan päähän railonseurantalaitteesta (4) sovitetusta piirto-laitteesta (6) seurantaviivan piirtämiseksi.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että optinen seurantalaite (9) on sovitettu tangolla 20 (5) kiinteän välimatkan päähän hitsauspäästä (8).
... 8. Jonkin patenttivaatimuksista 5-7 mukainen sovitelma, tunnettu siitä, että optinen seurantalaite (9) on kuituop- ’ tinen valokennoanturi . * * · » · · t * · • · * · · « · I · 9 109665
FI963790A 1996-09-23 1996-09-23 Menetelmä ja sovitelma monipalkohitsin tekemiseksi FI109665B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI963790A FI109665B (fi) 1996-09-23 1996-09-23 Menetelmä ja sovitelma monipalkohitsin tekemiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI963790 1996-09-23
FI963790A FI109665B (fi) 1996-09-23 1996-09-23 Menetelmä ja sovitelma monipalkohitsin tekemiseksi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI963790A0 FI963790A0 (fi) 1996-09-23
FI963790A FI963790A (fi) 1998-03-24
FI109665B true FI109665B (fi) 2002-09-30

Family

ID=8546730

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI963790A FI109665B (fi) 1996-09-23 1996-09-23 Menetelmä ja sovitelma monipalkohitsin tekemiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI109665B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI963790A0 (fi) 1996-09-23
FI963790A (fi) 1998-03-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN103273171B (zh) 波纹薄板角焊缝自动焊接中的视觉跟踪监测系统与方法
US6084203A (en) Method and device for welding with welding beam control
DE102009057209B4 (de) Vorrichtung mit Scanner-Optik zur Materialbearbeitung mittels Laser
CN103025470B (zh) 用于激光接合板件的方法和设备
CA2546586C (en) Orbital welding device for pipeline construction
US5877960A (en) Method and apparatus for monitoring and positioning a beam or jet for operating on a workpiece
CA1300690C (en) Apparatus for the continuous welding of strips and/or sheets
JPH03151180A (ja) 接合部追跡方式の精密レーザ溶接システム
DE69520637D1 (de) Laserschweissgerät eine Rohrleitung
JP2007181840A (ja) レーザ照射アーク溶接ヘッド
US8509941B2 (en) Method and device for fine positioning of a tool having a handling apparatus
US4761534A (en) Laser apparatus
FI109665B (fi) Menetelmä ja sovitelma monipalkohitsin tekemiseksi
JP3006370B2 (ja) 水中加工装置
CN116851912A (zh) 手持激光焊气体保护装置及方法
JP5223537B2 (ja) レーザ溶接品質検査方法及び装置
GB2157851A (en) Optical weld seam tracker
CN109500473B (zh) 曲线角接焊缝激光视觉传感器及焊缝偏差实时检测的方法
Beersiek et al. Practical applications of in-process monitoring for laser processes-Not only for single welds and common materials
JP3166624B2 (ja) シーム位置検出装置及び溶接管の製造方法
JP2740002B2 (ja) レーザ溶接方法およびその方法に用いるレーザ加工機
JPH0320049Y2 (fi)
JPH06115545A (ja) 長尺管状容器、及びその製作に用いられるレーザ溶接装置
JP2003136242A (ja) ティグアーク溶接装置
RU187501U1 (ru) Автомат для двухсторонней лазерно-дуговой сварки тавровых балок