FI108970B - Liitin sekä sähköverkon komponentti - Google Patents

Liitin sekä sähköverkon komponentti Download PDF

Info

Publication number
FI108970B
FI108970B FI20000587A FI20000587A FI108970B FI 108970 B FI108970 B FI 108970B FI 20000587 A FI20000587 A FI 20000587A FI 20000587 A FI20000587 A FI 20000587A FI 108970 B FI108970 B FI 108970B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
connector
input
component
connecting means
mains
Prior art date
Application number
FI20000587A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20000587A0 (fi
FI20000587A (fi
Inventor
Jarmo Virtanen
Esko Matikainen
Original Assignee
Ensto Electric Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ensto Electric Oy filed Critical Ensto Electric Oy
Priority to FI20000587A priority Critical patent/FI108970B/fi
Publication of FI20000587A0 publication Critical patent/FI20000587A0/fi
Publication of FI20000587A publication Critical patent/FI20000587A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI108970B publication Critical patent/FI108970B/fi

Links

Landscapes

  • Coupling Device And Connection With Printed Circuit (AREA)
  • Details Of Connecting Devices For Male And Female Coupling (AREA)

Description

108970
Liitin sekä sähköverkon komponentti Tämä keksintö liittyy sähköverkon rakentamiseen sekä komponenttien liittämiseen sähköverkkoon. Keksintö liittyy erityisesti liittimeen, joka mah-5 dollistaa sähköverkon komponentin liittämisen sähköverkkoon.
Käyttökohteissa joissa on todennäköistä, että sähköasennuksia myöhemmin joudutaan muuttamaan on toivottavaa, että sähköverkko jo alusta lähtien toteutetaan siten, että sen muuttaminen jälkeenpäin on yksinkertaista. Tällainen tarve esiintyy tyypillisesti esimerkiksi messurakennelmissa sekä 10 muunneltavissa toimisto- ja liikerakennuksissa, joissa esimerkiksi väliseinien sijoittelua suurella todennäköisyydellä joudutaan jossain vaiheessa muuttamaan. Useissa sähköverkkojen rakentamisprojekteissa on näin ollen alusta lähtien otettu käyttöön pistoliittimiin perustuvia ratkaisuja. Tämän vuoksi myös sähköverkon komponentit varustetaan jo valmistuksen yhteydessä pistoliitti-15 millä. Näin ollen asennuspaikalla suoritettava asennustyö helpottuu, koska asennustyö asennuspaikalla muodostuu käytännössä siitä, että kaapeleiden ja sähkökomponenttien pistoliittimet liitetään toisiinsa. Tällainen asennustapa on merkittävästi nopeampi ja joustavampi kuin perinteiset ratkaisut.
Tunnetuissa ratkaisuissa sähköverkon komponentit (kuten esimer-20 kiksi valaisimet) varustetaan liittimellä, jonka tulo on muotoiltu moninapaisen pistoliittimen vastaanottamiseksi. Näin ollen kyseiset sähköverkon komponentit voidaan hyvin yksinkertaisella tavalla kytkeä sähköverkkoon siten, että sähkö-verkon komponentissa olevan liittimen tuloon kytketään pistoliitin, jonka kautta • .·. sähköverkon komponentille saadaan syötetyksi sähkö.
,·.'·* 25 Edellä mainitun tunnetun ratkaisun merkittävin heikkous on se, että pistoliittimillä kytkettäväksi tarkoitettuja sähköverkon komponentteja on varsin hankala kytkeä sähköverkkoon sellaisissa kohteissa, joissa sähköverkkoa ei ole koottu pistoliittimien avulla. Sähköverkon komponenteissa olevista tunnetuista liittimistä, joiden tulot on muotoiltu pistoliittimen vastaanottamiseksi, ei :.*'i 30 ole hyötyä kohteissa, joissa sähköverkon kaapelit eivät ole varustettu pistoliit- timillä, vaan joissa yksittäiset johtimet tulee kytkeä sähköverkon komponent-.•i : teihin perinteisin menetelmin. Käytännössä tällaisissa asennuskohteissa jou- dutaan yleensä avaamaan sähköverkon komponentti, jonka jälkeen sähköver-| Ί' kon komponentti saadaan kytketyksi sähköverkkoon sen kotelon sisällä tehtä- *·· 35 villä kytkennöillä. Kytkentätyön lopuksi sähköverkon komponentti kootaan uu- delleen, jonka jälkeen se on valmis käytettäväksi. Tällainen asennustapa on 108970 2 ymmärrettävästi varsin työläs ja hidas, minkä vuoksi myös sähköasennustyön hinta muodostuu suureksi.
Tämän keksinnön tarkoitus on ratkaista edellä selostettu tunnettuihin ratkaisuihin liittyvä ongelma, ja saada aikaan ratkaisu, joka mahdollistaa 5 sen, että sähköasennustyöstä tulee mahdollisimman nopeaa ja helppoa riippumatta siitä, käytetäänkö sähköasennustyössä pistoliittimiä vai perinteisiä asennustapoja. Nämä ja muut keksinnön päämäärät saavutetaan keksinnön mukaisella liittimellä, joka käsittää: ensimmäisen tulon jossa on liitäntävälineitä moninapaisen pistoliittimen vastaanottamiseksi, lähdön, johon kuuluu jokaista 10 napaa varten liitäntävälineitä sähköjohtimen vastaanottamiseksi, ja jossa liittimessä ensimmäisen tulon ja lähdön vastaavat liitäntävälineet on kytketty toisiinsa. Keksinnön mukaiselle liittimelle on tunnusomaista, että liitin edelleen käsittää toisen tulon, johon kuuluu jokaista napaa varten liitäntävälineitä sähköjohtimen vastaanottamiseksi, ja että toisen tulon liitäntävälineet on kytketty 15 vastaaviin ensimmäisen tulon ja lähdön liitäntävälineisiin.
Keksinnön kohteena on lisäksi sähköverkon komponentti, johon kuuluu liitin, joka käsittää: ensimmäisen tulon jossa on liitäntävälineitä moninapaisen pistoliittimen vastaanottamiseksi, lähdön, johon kuuluu jokaista napaa varten liitäntävälineitä sähköjohtimen vastaanottamiseksi, ja jossa liitti-20 messä ensimmäisen tulon ja lähdön vastaavat liitäntävälineet on kytketty toisiinsa. Keksinnön mukaiselle sähköverkon komponentille on tunnusomaista, että liitin edelleen käsittää toisen tulon, johon kuuluu jokaista napaa varten .y. liitäntävälineitä sähköjohtimen vastaanottamiseksi, ja että toisen tulon liitäntä- • .·, välineet on kytketty vastaaviin ensimmäisen tulon ja lähdön liitäntävälineisiin.
25 Keksintö perustuu siihen ajatukseen, että keksinnön mukaisesta ;;; liittimestä saadaan erittäin käyttökelpoinen mitä erilaisimmissa käyttökohteissa kun se muotoillaan kahdella valinnaisella tulolla. Näin ollen liitin voidaan kyt- • * ·' keä sähköverkkoon sen ensimmäisen tulon muodostavan pistoliittimen välityk sellä tai vaihtoehtoisesti sen toisen tulon välityksellä. Tällöin toinen tulo on va-,'· 30 rustettu liittimillä yksittäisten sähköjohtimien vastaanottamiseksi. Näin ollen ', y samaa liitintä voidaan käyttää riippumatta siitä suoritetaanko sähköasennustyö ’ ; pistoliittimillä tai perinteisimmillä liitäntäratkaisuilla. Keksinnön mukaisesti säh- !..* köverkon komponentti, kuten valaisin, voidaan jo valmistusvaiheessa varustaa ;·’ edellä mainitut kytkentävaihtoehdot tarjoavalla liittimellä. Näin ollen saman- j *·· 35 laista sähkökomponenttia voidaan käyttää sekä niissä asennuskohteissa, jois- y": sa käytetään pistoliittimiä, että niissä asennuskohteissa, joissa sähkökaapelit 3 108970 kytketään sähköverkon komponentteihin perinteisin menetelmin, eli johdin kerrallaan.
Keksinnön mukaisesti liitin kiinnitetään edullisesti sähköverkon komponenttiin sellaisella tavalla, että siihen päästään helposti käsiksi ilman, 5 että kyseistä sähköverkon komponenttia tarvitsee purkaa asennustyön yhteydessä. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi siten, että sähköverkon komponenttiin tehdään kaksi aukkoa, joista ensimmäinen tarjoaa pääsyn liittimen ensimmäiselle tulolle, johon kytkentä tehdään pistoliittimellä, ja toinen tarjoaa pääsyn toiselle tulolle, jossa kytkentä tehdään yksittäisillä johtimilla. Aukot voi-10 daan sähköverkon komponentin valmistuksen yhteydessä varustaa irrotettavilla peitekansilla. Näin ollen kytkentään valitun aukon peitekansi voidaan poistaa sähköasennustyön yhteydessä, kun taas toinen kansi jätetään paikalleen peittämään käyttämätöntä aukkoa.
Keksinnön mukaisen liittimen ja sähköverkon komponentin edulliset 15 suoritusmuodot ilmenevät oheisista epäitsenäisistä patenttivaatimuksista 2 ja 4-6.
Keksintöä selostetaan seuraavassa esimerkinomaisesti lähemmin viittaamalla oheisiin kuvioihin, joista: kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen liittimen ensimmäistä edullista 20 suoritusmuotoa, kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen sähköverkon komponentin en-Λ.. simmäistä edullista suoritusmuotoa, ja kuvio 3 esittää haaroitusosaa, jossa on kuvioiden 1 ja 2 liittimeen ; .·. sopiva pistoliitin.
25 Kuvio 1 esittää keksinnön mukaisen liittimen ensimmäistä edullista j ,···, suoritusmuotoa, ja kuvio 2 esittää keksinnön mukaisen sähköverkon kompo- i nenttia, johon on järjestetty kuvion 1 mukainen liitin.
| ; ; I · Liittimeen 1 kuuluu ensimmäinen tulo 2 moninapaisen pistoliittimen : ^ vastaanottamiseksi. Kuviossa 1 esitetty liitin on tarkoitettu kolme napaa omaa- 30 van pistoliittimen vastaanottamiseksi, minkä vuoksi sen ensimmäisessä tulos-sa on kolme liitäntävälinettä 3-5. Näiden kautta liitin kytketään sähköverk-·. : koon.
··,’ Liittimessä 1 on lisäksi toinen tulo, johon kuuluu liitäntävälineet 9 - 11. Kyseiset liitäntävälineet voivat olla esimerkiksi jousiliittimiä, joihin voidaan : ’·· 35 kiinnittää yksittäisiä sähköjohtimia. Näin ollen liitin 1 voidaan liittää sähköverk- ,,,·’ koon toisen tulon liitäntävälineiden 9-11 avulla, mikäli kyseisessä sähköver kossa ei ole käytössä liittimen ensimmäiseen tuloon 2 sopivaa pistoliitintä.
108970 I 4
Liittimessä 1 on lähtö, jossa on yksi liitäntäväline 6-8 jokaista na-j paa varten. Liittimen 1 lähtö on liittimen sisäisillä kytkennöillä yhdistetty sekä ensimmäisen tulon 1 liitäntävälineisiin 3-5, että toisen tulon liitäntävälineisiin 9-11. Näin ollen liittimen lähtöön saadaan kytketyksi sähkö ensimmäisen tulon 5 kautta tai vaihtoehtoisesti toisen tulon kautta. Kuvioiden 1 ja 2 suoritusmuodossa oletetaan esimerkinomaisesti, että liittimen 1 lähtöön on järjestetty jousi-liittimiä 6-8, joihin sähköverkon komponentti voidaan kytkeä yksittäisten johtimien 17 avulla.
Liitin 1 on keksinnön mukaisesti kiinnitetty sähköverkon kompo-10 nenttiin, kuten valaisimeen, jo tämän valmistuksen yhteydessä. Samalla sähköverkon komponentti on johtimilla 17 kytketty liittimen 1 jousiliittimiin 6-8. Liitin 1 voidaan kiinnittää sähköverkon komponenttiin 12 kuvion 2 osoittamalla tavalla. Tällöin sähköverkon komponentin koteloon on järjestetty kaksi aukkoa 13 ja 14. Liittimen 1 ensimmäinen tulo 2 on järjestetty ensimmäiseen aukon 13 j 15 yhteyteen ja liittimen toinen tulo 9-11 on järjestetty toisen aukon läheisyyteen, j Kuvion 2 tapauksessa molempien aukkojen 13 ja 14 päälle on järjestetty irro tettava peitekansi 15 ja 16.
Kun kuviossa 2 esitetty sähköverkon komponentti 12 halutaan kytkeä sähköverkkoon pistoliittimen avulla, poistetaan peitekansi 15. Tällöin liitti-20 men ensimmäiseen tuloon 2 päästään käsiksi suoraan sähköverkon komponentin 12 ulkopuolelta aukon 13 kautta, eli liittimeen 1 voidaan kiinnittää pisto-liitin.
:·’·· Jos taas kuviossa 2 esitetty sähköverkon komponentti 12 halutaan kytkeä sähköverkkoon erillisten johtimien avulla, poistetaan peitekansi 16. . 25 Tällöin sähköverkon komponentin 12 ulkopuolelta päästään aukon 14 kautta käsiksi liittimen toisen tulon liitäntävälineisiin 9-11. Kyseiset liitäntävälineet . · · ·. voivat muodostua yksittäisten johtimien vastaanottamiseen tarkoitetuista jousi- liittimistä. Tarvittaviin liitäntävälineisiin 9-11 voidaan näin ollen kiinnittää säh-köjohtimia sähköverkon komponentin ulkopuolelta, ilman että sähköverkon , , 30 komponenttia tarvitsisi purkaa sähköasennuksen ajaksi.
; / Kuvio 3 esittää haaroitusosaa 26, jossa on kuvioiden 1 ja 2 liitti meen ensimmäiseen tuloon 2 sopiva pistoliitin 18. Kuvion 3 haaroitusosa 26 käsittää tulon 19, johon voidaan kiinnittää viisinapainen pistoliitin (kolme vai-hetta, maa ja nolla). Haaroitusosaan kuuluu lisäksi lähtö 20, johon vastaavasti 35 voidaan kytkeä viisinapainen pistoliitin. Näin ollen haaroitusosalle saadaan sähkö sen tulon 19 kautta sekä pistoliittimelle 18 että lähdölle 20, jolloin läh- 5 108970 döltä 20 voidaan kaapelin välityksellä jatkaa sähköverkkoa seuraavalle sähköverkon komponentille.
Kuvion 3 haaroitusosaan sisältyy vaiheenvalitsin 21. Näin ollen vai-heenvalitsimella voidaan valita mikä vaihe kytketään pistoliittimeen 18 edel-5 leen välitettäväksi sähköverkon komponentille liittimen 1 kautta. Vaiheenva-linta tapahtuu siten, että sähköä johtavan vaiheenvalitsimen ensimmäinen pää työnnetään syöttöaukkoon 25, joka on kytketty pistoliittimen 18 yhteen napaan. Pistoliittimen 18 muut navat on pysyvästi kytketty tulon 19 maahan ja nollaan. Vaiheenvalitsimen 21 toinen pää työnnetään johonkin kytkentäosista 10 22 - 24. Jokainen kytkentäosa 22 - 24 on yhteydessä yhteen tulon 19 navoista siten, että kytkentäosan valinnalla voidaan valita mikä tahansa käytettävissä olevista kolmesta vaiheesta. Eli pistoliitin 18 voidaan kytkeä ensimmäiseen vaiheeseen yhdistämällä syöttöaukko 25 kytkentäosaan 22 vaiheenvalitsimella 21. Vastaavasti pistoliitin 18 voidaan kytkeä toiseen vaiheeseen yhdistämällä 15 syöttöaukko 25 kytkentäosaan 23 vaiheenvalitsimella 21.
On ymmärrettävä, että edellä oleva selitys ja siihen liittyvät kuviot on ainoastaan tarkoitettu havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Alan ammattimiehelle tulevat olemaan ilmeisiä erilaiset keksinnön variaatiot ja muunnelmat ilman että poiketaan oheisissa patenttivaatimuksissa esitetyn 20 keksinnön suojapiiristä ja hengestä.
• ♦ · · • · · · • « »1 · · • 1 ♦ • · »♦ · * »

Claims (6)

108970
1. Liitin (1), joka käsittää: ensimmäisen tulon (2) jossa on liitäntävälineitä (3 - 5) moninapai-5 sen pistoliittimen vastaanottamiseksi, lähdön, johon kuuluu jokaista napaa varten liitäntävälineitä (6 - 8) sähköjohtimen (17) vastaanottamiseksi, ja jossa liittimessä (1) ensimmäisen tulon (2) ja lähdön vastaavat lii-täntävälineet (3, 4, 5; 6, 7, 8) on kytketty toisiinsa, tunnettu siitä, 10 että liitin (1) edelleen käsittää toisen tulon, johon kuuluu jokaista napaa varten liitäntävälineitä (9,10,11) sähköjohtimen vastaanottamiseksi, ja että toisen tulon liitäntävälineet (9, 10, 11) on kytketty vastaaviin ensimmäisen tulon ja lähdön liitäntävälineisiin (3, 4, 5; 6, 7, 8).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen liitin, tunnettu siitä, että j 15 lähdön ja/tai toisen tulon liitäntävälineet (6, 7, 8; 9, 10,11) muodostuvat jousi-liittimistä.
3. Sähköverkon komponentti (12), johon kuuluu liitin (1), joka käsittää: ensimmäisen tulon (2) jossa on liitäntävälineitä (3 - 5) moninapai-20 sen pistoliittimen vastaanottamiseksi, lähdön, johon kuuluu jokaista napaa varten liitäntävälineitä (6 - 8) sähköjohtimen (17) vastaanottamiseksi, ja *’ jossa liittimessä (1) ensimmäisen tulon (2) ja lähdön vastaavat v’.; liitäntävälineet (3, 4, 5; 6, 7, 8) on kytketty toisiinsa, tunnettu siitä, · 25 että liitin (1) edelleen käsittää toisen tulon, johon kuuluu jokaista napaa varten liitäntävälineitä (9, 10, 11) sähköjohtimen vastaanottamiseksi, ja että toisen tulon liitäntävälineet (9, 10, 11) on kytketty vastaaviin ensimmäisen tulon (2) ja lähdön liitäntävälineisiin (3, 4, 5; 6, 7, 8).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen sähköverkon komponentti, ; 30 tunnettu siitä, λ.’ että mainittuun sähköverkon komponenttiin (12) kuuluu kotelo, jo hon mainittu liitin (1) on järjestetty, että kotelo käsittää ensimmäisen aukon (13), joka mahdollistaa pääsyn liittimen ensimmäiselle tulolle (2) moninapaisen pistoliittimen kytkemi-35 seksi mainittuun ensimmäiseen tuloon mainitun ensimmäisen aukon kautta, ja 108970 että kotelo käsittää toisen aukon (14), joka mahdollistaa pääsyn liittimen toiselle tulolle (9 -11) johtimien kytkemiseksi mainittuun toiseen tuloon mainitun toisen aukon kautta.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen sähköverkon komponentti, 5 tunnettu siitä, että mainittuun koteloon kuuluu ensimmäinen ja toinen irrotettava peitekansi (15, 16) ensimmäisen ja vastaavasti toisen aukon (13, 14) peittämiseksi.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 3 - 5 mukainen sähköverkon komponentti, tunnettu siitä, että mainittu sähköverkon komponentti (12) on valai- 10 sin. i i ) 108970
FI20000587A 2000-03-14 2000-03-14 Liitin sekä sähköverkon komponentti FI108970B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20000587A FI108970B (fi) 2000-03-14 2000-03-14 Liitin sekä sähköverkon komponentti

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20000587A FI108970B (fi) 2000-03-14 2000-03-14 Liitin sekä sähköverkon komponentti
FI20000587 2000-03-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20000587A0 FI20000587A0 (fi) 2000-03-14
FI20000587A FI20000587A (fi) 2001-09-15
FI108970B true FI108970B (fi) 2002-04-30

Family

ID=8557922

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20000587A FI108970B (fi) 2000-03-14 2000-03-14 Liitin sekä sähköverkon komponentti

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI108970B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20000587A0 (fi) 2000-03-14
FI20000587A (fi) 2001-09-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN1135669C (zh) 用在电气接线盒中的电工配线器
US6777611B2 (en) Switch/power drop unit for modular wiring system
US6201187B1 (en) Pre-wired universal junction block
US7490996B2 (en) Electro-optical plug and receptacle
US7081027B2 (en) Compression multi-tap 360 degree rotating connect/disconnect terminal
US6004163A (en) Electrical multi-pole plug-and-socket-type connector with associated socket part
JP2014502415A (ja) 導体コネクタ機構用の多極差込口
CN104241938B (zh) 用于混合光纤线缆的过渡连接器
FI108970B (fi) Liitin sekä sähköverkon komponentti
FI108969B (fi) Sähköverkon haaroitusosa
KR200394084Y1 (ko) 건축물의 배전용 내설관
AU2019200197A1 (en) Patch Panel Arrangement, Cable Terminating Devices & Methods
US7744407B1 (en) Modular circuit boxes and associated components
KR100717889B1 (ko) 천정배선 분기장치
US9806480B1 (en) Building wiring system, components and methods
JPH02170373A (ja) 電線配線コネクタ
US6290511B1 (en) Grounding of snap switches in a wiring box
RU63988U1 (ru) Электрический удлинитель-разветвитель
US20140009871A1 (en) Electrical distribution system and method
KR100717890B1 (ko) 천정배선 분기장치
KR20100004655A (ko) 천장 배선용 분배기의 레듀셔
GB2425665A (en) Layered Terminal Block
JP2007123135A (ja) ジョイントコネクタ
KR0172108B1 (ko) 배전용 전선
CN102468549B (zh) 垂直插置的软性排线插接连接器