FI108004B - Menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi - Google Patents
Menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi Download PDFInfo
- Publication number
- FI108004B FI108004B FI933139A FI933139A FI108004B FI 108004 B FI108004 B FI 108004B FI 933139 A FI933139 A FI 933139A FI 933139 A FI933139 A FI 933139A FI 108004 B FI108004 B FI 108004B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- section
- electrostatic
- paint
- powder
- undergoes
- Prior art date
Links
Landscapes
- Application Of Or Painting With Fluid Materials (AREA)
Description
108004
Menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi
Laivat rakennetaan yleensä kuviossa 4 esitetyissä päävaiheissa.
Kuten kuviossa 4 on esitetty 1) laivassa käytettyihin teräslevyihin 5 kohdistuu 2) pinnan esikäsittely kuulapuhaltamalla ja sitten 3) konepajapohja-maalaus. Teräslevyt 4) leikataan ja taivutetaan ja 5) lohkokokoonpano suoritetaan väli- ja pääryhmien kautta. Tässä prosessissa suoritetaan sekundaarinen pintakäsittely, lohkon maalaus ja yksikkömaalaus. 6) varusteluvaiheessa suoritetaan sekundaarinen pintakäsittely, sisäpuolinen maalaus ja pohjapinnan 10 maalaus. Sitten laiva 7) lasketaan vesille.
Jos ajatellaan yllä olevissa päävaiheissa tehtävää maalaustyötä, laivanrakennuksessa esiintyvä ruoste estetään 3) konepajapohjamaalilla, joka levitetään teräslevyn koko pinnalle, ja sitten suoritetaan lohkon maalaus ja yksikkömaalaus 5) lohkokokoonpanossa ja sekundaarisessa pintakäsittelyssä, 15 sisäpuolinen maalaus ja pohjapinnan maalaus 6) varusteluvaiheessa.
Konepajapohjamaalauksen jälkeen, kun hitsaus on suoritettu 5) lohkokokoonpanovaiheessa ja 6) varustelutyössä, teräslevyjen leikkauksessa ja taivutuksessa vaurioitunut konepajapohjamaalipinnoite on kuitenkin käsiteltävä ja hitsauksen jälkeen on suoritettava maalaus. Tällainen työ ei ole aino-20 astaan erittäin kallista vaan se vaatii myös paljon miestyötä, johon liittyy vaa-' roja ja pölyä. Tämän takia on sanottu, että suurin ongelma suojeltaessa työn-: tekijöitä ja vähennettäessä kustannuksia on parantaa tämänlaista työtä tule- vaisuuden laivanrakennuksessa. Laivojen lisäksi tämä koskee siltoja ja offsho- : V re-rakenteita.
f*·*: 25 Niinpä esillä olevan keksinnön tavoitteena on antaa käyttöön talou- dellinen maalausmenetelmä laivan runkolohkoille ja vastaaville, jolla saadaan työvoimasäästöjä, lyhempi työjakso ja alhaisemmat kustannukset työympäris-tön, työturvallisuuden turvaamisesta ja työvoiman valaistuksen ansiosta.
.··. Yllä mainitun tavoitteen saavuttamiseksi esillä olevan keksinnön *’ 30 ensimmäisen toteutuksen menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maa-
r · I
*· v laamiseksi, joka käsittää: • · · sintrausvaiheen, jossa sähköstaattista maalausjauhetta levitetään tasaisesti teräslevyn molemmille puolille, johon kohdistetaan konepajapohja- i .··. maalaus tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely, kun ne on kuulapuhallettu tai 35 peitattu, teräslevylle levitetyn sähköstaattisen maalausjauheen tarpeettomat osat poistetaan numeerisella ohjauksella liikkuvan imusuuttimen avulla ja sen 2 108004 jälkeen teräslevyn molemmille pinnoille levitetty sähköstaattinen maalausjauhe sintrataan suurtaajuussintrausmenetelmällä, välilohkokokoonpanovaiheen, jossa sintrattu teräslevy leikataan etukäteen määrättyyn muotoon numeerisella ohjauksella ja siihen liittyvä te-5 räslevy hitsataan leikatun teräslevyn maalaamattomaan osaan välikokoonpa-nolohkon muodostamiseksi, on tunnettu päälohkokokoonpanovaiheesta, jossa useat välikokoonpanolohkot hitsataan toisiinsa pääkokoonpanolohkon muodostamiseksi, ja integroidusta kokoonpanolohkovaiheesta, jossa mainittuun pääko-10 koonpanolohkoon kohdistetaan sekundaarinen pintakäsittely peittauksella ja sen jälkeen suoritetaan sekundaarinen maalaus ennen kuin integroitu kokoon-panolohko muodostetaan.
Keksinnön toiselle toteutukselle on puolestaan tunnusomaista patenttivaatimuksen 2 menetelmävaiheet ja keksinnön kolmannelle toteutukselle 15 se, mitä on esitetty patenttivaatimuksessa 3.
Esillä olevan keksinnön toiselle toteutukselle on edelleen edullista, että tarvittavan leikkausalan omaavalle teräsosalle jäljelle jäänyt sähköstaattinen maalausjauhe sintrataan infrapunasädesintrausmenetelmällä suuritaa-juussintrausmenetelmän lisäksi.
20 Esillä olevan keksinnön ensimmäisen muodon mukaan kuten kuvi- : ossa 1 on vaiheessa A esitetty, kun säännöllisen kokoiselle teräslevylle, joka • **: on kuulapuhallettu tai peitattu, on kohdistettu konepajapohjamaalaus tai kemi- ·:·:' allinen reaktiopinnoituskäsittely, sähköstaattinen maalausjauhe levitetään ta- saisesti. Sitten sähköstaattinen maalausjauhe poistetaan leikkaus-, hitsaus-ja « « «v. 25 taivutuksen polttokohdista, jotka suoritetaan seuraavassa vaiheessa, valinnai- • · sesti imusuuttimen avulla, jota liikutetaan numeerisella ohjauksella. Sähköstaattinen maalausjauhe, joka on jäänyt jäljelle säännöllisen muotoiselle teräs-.... levylle, sintrataan etukäteen määrättyyn muotoon säännöllisen muotoiselle te- e räslevylle, joka leikataan etukäteen määrättyyn muotoon ja merkitään osanu-30 merolla jne. numeerisella ohjauksella. Kun pääkokoonpano on suoritettu lop- • · :.v puun välikokoonpanon kautta, suoritetaan toinen pintakäsittely peittaamalla.
?**': Tässä vaiheessa maalaamattomat kohdat puhdistetaan peittaamalla ja suuri- tehoinen maalaus suoritetaan sekundaarisena maalauksena ennen kuin integ- * · · *... roitu kokoonpano suoritetaan.
*'* 35 Esillä olevan keksinnön toisen muodon mukaan kuten kuviossa 1 on vaiheessa B esitetty teräslevy, johon on kohdistettu konepajapohjamaalaus 108004 3 tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely kuten patenttivaatimuksessa 1 on esitetty, leikataan ja merkitään numeerisella ohjauksella. Hitsauskokoonpanon jälkeen suoritetaan pinnan käsittely peilaamalla ja sähköstaattisen maalaus-jauheen levitys ja sen jälkeen sähköstaattinen maalausjauhe poistetaan tar-5 peettomista osista numeerisella ohjauksella tai maskauksella. Kun hitsattu osa on sintrattu suuritaajuussintrausmenetelmällä, se menee vaiheeseen A myöhempien vaiheiden välikokoonpanoon. Sen takia tämä muoto sopii profiilien ja suorien putkien kokoonpanoon ja maalaukseen.
Esillä olevan keksinnön kolmannen muodon mukaan kuten kuvios-10 sa 1 on vaiheessa C esitetty teräslevy, johon on kohdistettu konepajapohja-maalaus tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely kuten patenttivaatimuksessa 1 on selitetty, leikataan ja merkitään numeerisella ohjauksella. Hitsauskokoonpanon jälkeen suoritetaan pinnan käsittely peittaamalla ja sitten suoritetaan sähköstaattisen maalausjauheen levitys; sen jälkeen sähköstaattinen maa-15 lausjauhe poistetaan valinnaisesti tarpeettomista osista numeerisella ohjauksella tai maskauksella. Tämän jälkeen hitsattu osa sintrataan pitkäaaltoisella infrapunasäde- tai lähi-infrapunasädesintrausmenetelmällä. Sen takia tämä muoto sopii alikokoonpantujen profiilien, varusteiden ja deformoitujen putkien kokoonpanoon ja maalaukseen.
20 Piirustuksissa ·' kuvio 1 on virtauskaavio, joka esittää esillä olevan keksinnön yhden • ·’: suoritusmuodon koko prosessin, *:··: kuvio 2 on lohkokaavio, joka esittää kuviossa 1 olevan vaiheen A, kuvio 3 on lämpötilan jakaantumiskaavio teräslevylle ja maalipin- ·*.·. 25 noitteelle kuvion 1 suuritaajuisessa sintrauksessa ja pitkäaaltoisessa/lähi- * · .•y. infrapunasädesintrauksessa ja kuvio 4 on lohkokaavio, joka esittää laivanrakennuksen tavanomai-sen etenemisen.
Esillä olevan keksinnön yksi suoritusmuoto selitetään viitaten pii-30 rustuksiin. Kuvio 1 on virtauskaavio, joka esittää suoritusmuodon koko proses- « « v sin, ja kuvio 2 on lohkokaavio, joka esittää kuvion 1 vaiheen A.
?***: Kuviossa 1 esillä oleva keksintö koostuu teräslevyn esipinnoitusvai- :·[ heesta numeerisella ohjauksella, jolloin maalaamattomat osat on esitetty kuvi- ... on vasemmassa puolikkaassa, lohkomaalausvaihe oikeassa yläpuolikkaassa '** 35 ja telakalla tapahtuva maalausvaihe oikeassa alapuolikkaassa. Vaihe A tar koittaa patenttivaatimuksessa 1 selitettyä menetelmää, vaihe B tarkoittaa pa- 108004 4 tenttivaatimuksessa 2 selitetty menetelmää ja vaihe C tarkoittaa patenttivaatimuksessa 3 esitettyä menetelmää. Ohimennen sanoen telakalla tapahtuva maalausvaihe on yleisesti tunnettu.
Vaihe A on perusvaihe. Säännöllisen muotoiseen teräslevyyn 1, jo-5 ka on kuulapuhallettu tai peitattu, kohdistetaan konepajapohjamaalaus tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely 1a. Sitten sähköstaattinen maalausjauhe 2 levitetään tasaisesti levyn koko pinnalle. Sähköstaattinen maalausjauhe, joka on levitetty osiin, jotka leikataan, hitsataan tai poltetaan taivutusta varten seu-raavassa vaiheessa, poistetaan valinnaisesti numeerisesti ohjatun suuttimen 3 10 avulla eli muodostuu maalaamattomia osia 4. Sähköstaattinen maalausjauhe 5, joka on jäänyt jäljelle säännöllisen muotoiselle teräslevylle, sintrataan etukäteen määrättyyn muotoon 7 teräslevylle suuritaajuussintrauksella 6. Teräs-levy leikataan numeerisesti ohjatulla leikkurilla 8 etukäteen määrättyyn muotoon 7 ja osanumero jne. merkitään numeerisella ohjauksella. Tämän jälkeen 15 suoritetaan välikokoonpano 9 ja pääkokoonpano 10. Kun pääkokoonpano on suoritettu loppuun, suoritetaan vielä pinnan sekundaarinen valmistelu 11 peit-taamalla, missä maalaamattomat osat 4 puhdistetaan peittaamalla. Sen jälkeen suoritetaan suurtehomaalaus sekundaarisena maalauksena 12 ennen kuin suoritetaan integroitu kokoonpano 13. Kun integroitu kokoonpano 13 on 20 suoritettu loppuun, lohko pystytetään telakalle 14 tavanomaisella tavalla. Myö-: hemmin suoritetaan lohkon liitosmaalaus ja viimeistelymaalaus tavanomaisella • ’**: menetelmällä. Laiva on siis tehty loppuun ja se toimitetaan tilaajalle.
:··: Tämä perusvaihe A tarjoaa seuraavat vaikutukset vaiheella, jossa •‘•‘j sähköstaattinen maalausjauhe 2 levitetään ja tarpeeton jauhe poistetaan nu- • · i*.·. 25 meerisella ohjauksella eli muodostamalla maalaamattomia kohtia 4 molem- mille pinnoille.
1) Tavanomainen käsitys maalaustyöstä, että työ on likaista, ras- ; kasta ja epäterveellistä, voidaan eliminoida.
• · 2) Käyttämällä numeerista ohjausta maalaustyö voidaan mekani- ' 30 soida kokonaan, mikä johtaa huomattaviin työvoiman määrän ja kustannusten • · v.: säästöön.
?***: 3) Liuotitonta järjestelmää käytetään ja yli 90 % sähköstaattisesta maalausjauheesta saadaan talteen uudelleen käyttöä varten. Sen takia maa- * «· [... lausjauheen hävikki lähes eliminoituu.
4 » 35 Sähköstaattisen maalausjauheen 2 suurtaajuussintraus tarjoaa seu raavat vaikutukset: 108004 5 1) Täysi mekanisointi tarjoaa huomattavia työvoiman määrän ja kustannusten säästöjä.
2) Suuritehoisen maalin kuten epoksihartsimaalin käyttö parantaa maalipinnoitteen laatua.
5 3) Suurtaajuussintrauksen mukaisesti lämmitys suoritetaan teräsle vyn pinnalta eli pinnoitteen takapinnalta, jota osoitetaan kuviossa 3(A) kokovii-valla; sen takia teräslevyn sintrauspinta voidaan lämmittää pintavaikutuksella. Tämän seurauksena jauhemaali ei sisällä ilmakuplia ja korkean lämpötilan ja lyhyen ajan sintraus saavuttaa myös energiasäästöjä.
10 Lisäksi välikokoonpanossa 9 ja pääkokoonpanossa 10 maalipin- noite on vähemmän taipuvainen vahingoittumaan mekaanisesti ja termisesti numeerisesti ohjatun leikkauksen, kokoonpanon ja hitsauksen aikana.
Suurtaajuussintraus saavuttaa energiasäästöjä lyhytaikaisesta lämmityksestä johtuen. Tasaista lämmitystä ei kuitenkaan voida joskus suorit-15 taa paksuussuunnassa johtuen kuviossa 3(A) esitetystä lämpötilajakaumasta, kun paksua maalikalvoa lämmitetään hyvin lyhyen ajan, koska pinnoitteen takapinnan puoli lämpenee. Pitkäaaltoiselle infrapunasädelämmitykselle pinnoite lämmitetään yläpinnan puolelta niin, että lämpötilajakauma on niin kuin kuviossa 3(B) on esitetty. Sen takia yhdistämällä suurtaajuussintraus ja pitkäaal-20 toinen infrapunasädelämmitys saavutetaan kuviossa 3(C) esitetty lämpötilaja- • · · kauma ja sillä tavalla suoritetaan lämmitys, joka on tasainen kalvon paksuus-; ·*: suunnassa.
t · ·:··: Ennen maalausta tapahtuvan lämmittämisen mukaan maalattava kohde lämmitetään ennen maalausta ja maalauskalvo voidaan muodostaa ♦ · j·.·. 25 ruiskuttamalla maalia sähköstaattisella menetelmällä tai pyörresintrausmene- telmällä (upotus maaliin, jota kannatellaan ilmalla). Tässä tapauksessa maalaamattomat osat maskataan tai poistetaan kalvon muodostuksen jälkeen. Jos >t##r täyttä kovettumista ei saavuteta, lämmitys suoritetaan myöhemmin uudelleen.
... Lisäksi sekundaarinen pintakäsittely peilauksella tarjoaa seuraavat • · \*· 30 vaikutukset: 1) Täysi mekanisointi vähentää huomattavasti työvoiman määrää.
2) Peittaus voi käsitellä maalaamattomat osat alhaisin kustannuksin :·' ja hapon takaisinsaantiprosentti on 90 % tai sen yli.
\ ,.a 3) Pinnan käsittely peilauksella parantaa suuresti laatua.
* ** 35 Lopuksi sekundaarinen maalaus tarjoaa seuraavat vaikutukset: 108004 6 1) Koska maalausalueet rajoittuvat lineaariseen muotoon, työvoiman säästöt robottia käyttäen tulevat suhteellisen helpoiksi.
2) Kylmänä nopeasti kuivuva järjestelmä lyhentää maalausvaihetta.
3) Suuritehoisen maalin kuten uretaanihartsimaalin käyttäminen pa-5 rantaa maalipinnoitteen laatua.
Välikokoonpanon lohkot, joilla on jossain määrin monimutkainen muoto ja rakenne, maalataan vaiheessa B kuviossa 1. Teräslevy, johon on kohdistettu konepajapohjamaalaus tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely 1a vaiheen A alkuvaiheessa, läpikäy numeerisesti ohjatun leikkauksen 8 ja osa-10 numero merkitään kuhunkin osaan. Kun hitsauskokoonpano 15 on suoritettu loppuun, suoritetaan pinnan käsittely 16 peittauksella ja sähköstaattinen maa-lausjauhe 2 levitetään. Tämän jälkeen suoritetaan sähköstaattisen maalaus-jauheen valinnainen poisto 3 tarpeettomista osista numeerisella ohjauksella tai maskauksella. Sintraus suoritetaan loppuun suurtaajuussintrauksella 6 ja ali-15 kokoonpantu osa tulee edellä mainitun vaiheen A välikokoonpanoon 9 seuraa-via vaiheita varten.
Tämän takia vaihe B sopii profiilien, suorien putkien ja niin edelleen kokoonpanoon ja maalaukseen. Tässä tapauksessa voidaan suorittaa ennen maalausta tapahtuva lämpösintraus 17 tai pyörresintrausjauhemaalaus 18 20 suuritaajuisen sintrauksen asemesta.
Alikokoonpannut osat ja vastaavat käsitellään kuten kuvion 1 vai-heessa C on esitetty. Teräslevy, johon on kohdistettu konepajapohjamaalaus ·:·: tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely vaiheen A alkuvaiheessa, läpikäy nu- meerisesti ohjatun leikkauksen 8 ja osanumero merkitään kuhunkin osaan.
• 4 25 Kun hitsauskokoonpano 15 on suoritettu loppuun, suoritetaan pinnan käsittely • · 16 peittauksella ja levitetään sähköstaattinen maalausjauhe. Kun sähköstaattisen maalausjauheen valinnainen poisto 4 on suoritettu tarpeettomista kohdista numeerisella ohjauksella tai maskauksella, suoritetaan pitkäaaltoisen infrapu- • · ... nasäteen sintraus 19.
• t \“ 30 Koska maalipinnoitetta lämmitetään laajasti pitkäaaltoisen infrapu- • · :.v nasäteen sintrauksessa, jossain määrin monimutkaisen muotoiset kohteet voi- ?***: daan sintrata tehokkaasti.
4 4« Tämän takia vaihe C ei sovi ainoastaan alikokoonpannun osan vaan myös varusteiden ja deformoitujen putkien kokoonpanoon ja maalauk-35 seen. Tässä tapauksessa lämpösintraus ennen maalausta 17 tai pyörresint- 108004 7 rausjauhemaalaus 18 voidaan suorittaa pitkäaaltoisen/lähi-infrapunasädesint-rauksen sijasta.
Patenttivaatimuksessa 1 selitetty esillä oleva keksintö antaa käyttöön menetelmän laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi, joka me-5 netelmä käsittää: sintrausvaiheen, jossa sähköstaattinen maalausjauhe levitetään tasaisesti teräslevyn kummallekin puolelle, johon levyyn on kohdistettu konepajapohjamaalaus tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely kuulapuhalluk-sen tai peittauksen jälkeen, teräslevylle levitetyn sähköstaattisen maalausjau-heen tarpeettomat osat poistetaan numeerisella ohjauksella liikkuvan imusuut-10 timen avulla ja sen jälkeen teräslevyn kummallekin pinnalle levitetty sähköstaattinen maalausjauhe sintrataan suurtaajuussintrausmenetelmällä; väliloh-kokokoonpanovaiheen, jossa sintrattu teräslevy leikataan etukäteen määrättyyn muotoon numeerisella ohjauksella ja siihen liittyvä teräslevy hitsataan maalaamattomaan osaan välikokoonpanolohkon muodostamiseksi; päälohko-15 kokoonpanovaiheen, jossa useat välikokoonpanolohkot hitsataan toisiinsa pääkokoonpanolohkon muodostamiseksi; ja integroidun lohkokokoonpanovai-heen, jossa pääkokoonpanovaiheeseen kohdistetaan sekundaarinen pintakäsittely peilauksella ja sen jälkeen suoritetaan sekundaarinen maalaus pääko-koonpanolohkolla ennen kuin muodostetaan integroitu kokoonpanolohko. 20 Käyttöön siis annetaan tehokas ja taloudellinen menetelmä laivan runkolohkon • I · v ; tai vastaavan maalaamiseksi, joka antaa työvoimakustannusten ja -määrän ; V säästöjä, lyhentyneen työjakson ja pienentyneet kustannukset johtuen työym- päristössä, työturvallisuuden turvaamisessa ja työvoiman valaistuksessa ta-pahtuvista parannuksista leikattaessa säännöllisen muotoinen teräslevy yksin- * * *'·; 25 kertaiseen muotoon ja muodotettaessa keski- tai pienikokoinen lohko, jolla on • · yksinkertainen konstruktio. Tästä syystä esillä oleva keksintö on hyvin käyttökelpoinen teollisuudessa.
Patenttivaatimuksessa 2 selitetty, esillä oleva keksintö antaa käyt- • · töön patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän laivan runkolohkon tai vas- T 30 taavan maalaamiseksi, missä maalausmenetelmä käsittää: hitsauskokoonpa-• · :.*V novaiheen, jossa tarvittavan leikkausalan omaava teräsosa muodostetaan ko- :***: koonpanemalla tarkoituksenmukaisesti useita liuskan muotoisia teräslevyjä, jotka leikataan ja merkitään numeerisella ohjauksella, jolloin liuskan muotoiset • ♦ · teräslevyt leikataan teräslevystä, johon kohdistetaan konepajapohjamaalaus • · 35 tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely, kun ne on kuulapuhallettu tai peitattu; sähköstaattisen maalausjauheen levitysvaiheen, jossa tarvittavan leikkausalan 8 108004 omaavaan teräsosaan kohdistetaan pintakäsittely peilauksella ja sen jälkeen maalausjauhe levitetään tasaisesti koko pinnalle; maalaamattoman osan muodostusvaiheen, jossa tarvittavan leikkausalan omaavalla teräsosalla olevat sähköstaattisen maalausjauheen tarpeettomat osat poistetaan imusuutti-5 mella, joka liikkuu numeerisella ohjauksella, tai maskauksella; ja sintrausvai-heen, jossa tarvittavan leikkausalan omaavalla teräsosalla jäljellä oleva sähköstaattinen maalausjauhe sintrataan suurtaajuussintrauksella, lämpösintra-uksella ennen maalausta tai pyörresintrausjauhemaalausmenetelmällä. Käyttöön annetaan siis tehokas ja taloudellinen menetelmä laivan runkolohkon tai 10 vastaavan maalaamiseksi, jolla säästetään työvoiman kustannuksissa ja määrässä, jonka ansiosta työjakso lyhenee ja kustannukset alenee johtuen parannuksesta työympäristössä, työturvallisuuden turvaamisessa ja työvoiman valaistuksessa muodostettaessa keski- tai pienikokoinen lohko, joka koostuu liuskan muotoisista teräslevyistä, jotka on leikattu säännöllisen muotoisesta te-15 räslevystä. Tästä syystä esillä oleva keksintö on erittäin käyttökelpoinen teollisuudessa.
Patenttivaatimuksessa 3 selitetty, esillä oleva keksintö antaa käyttöön patenttivaatimuksen 2 mukaisen menetelmän laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi, missä tarvittavan leikkausalan omaavalla teräs-20 osalla jäljellä oleva sähköstaattinen maalausjauhe sintrataan pitkäaaltoisen
« I I
v ; infrapunasäteen sintraus- tai lähi-infrapunasäteen sintrausmenetelmällä suur-«· « *, ' taajuussintrausmenetelmän sijasta. Käyttöön annetaan siis tehokas ja talou- dellinen menetelmä laivan lohkon tai vastaavan maalaamiseksi, joka antaa ΓΛ säästöjä työvoimakustannuksissa ja määrässä, lyhyemmän työjakson ja alen- 25 tuneet kustannukset johtuen parannuksesta työympäristössä, työturvallisuu- * · den turvaamisessa ja työvoiman valaistuksessa leikattaessa säännöllisen muotoinen teräslevy jossain määrin monimutkaiseen muotoon ja muodostetta-essa keski- tai pienikokoinen lohko, joka koostuu epäsäännöllisen muotoisista • · .... teräslevyistä. Tästä syystä esillä oleva keksintö on erittäin käyttökelpoinen T 30 teollisuudessa.
v.: Patenttivaatimuksessa 4 selitetty, esillä oleva keksintö antaa käyt- ?***.* töön patenttivaatimuksen 2 mukaisen menetelmän laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi, missä tarvittavan leikkausalan omaavalla teräs-
4 I I
osalla jäljellä oleva sähköstaattinen maalausjauhe sintrataan infrapunasäteen i , "* 35 sintrausmenetelmällä suurtaajuussintrausmenetelmän lisäksi tasaisen lämmi tyksen suorittamiseksi sähköstaattisen jauhemaalin kalvon paksuussuunnas- 9 108004 sa. Käyttöön annetaan siis tehokas ja taloudellinen menetelmä laivan lohkon tai vastaavan maalaamiseksi, joka antaa säästöjä työvoimakustannuksissa ja määrässä, lyhyemmän työjakson ja alentuneet kustannukset johtuen parannuksesta työympäristössä, työturvallisuuden turvaamisessa ja työvoiman va-5 laistuksessa leikattaessa säännöllisen muotoinen teräslevy jossain määrin monimutkaiseen muotoon ja muodostettaessa keski- tai pienikokoinen lohko, joka koostuu epäsäännöllisen muotoisista teräslevyistä. Tästä syystä esillä oleva keksintö on erittäin käyttökelpoinen teollisuudessa.
« I · • « · « «
• · I
• · « • « « · « * · « • · • · · • · · • · • · • · · • · · • t « « I , , • · c • 1 · • · • · · • · · • ·
( « t ( I
I
I · I
I i • · · • · • n ·
Claims (4)
10 1 08004 Pate ntti vaatim u kset:
1. Menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi, joka käsittää: 5 sintrausvaiheen, jossa sähköstaattista maalausjauhetta (2) levite tään tasaisesti teräslevyn (1) molemmille puolille, johon kohdistetaan konepa-japohjamaalaus tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely, kun ne on kuulapu-hallettu tai peitattu, teräslevylle levitetyn sähköstaattisen maalausjauheen tarpeettomat osat poistetaan numeerisella ohjauksella liikkuvan imusuuttimen (3) 10 avulla ja sen jälkeen teräslevyn molemmille pinnoille levitetty sähköstaattinen maalausjauhe (5) sintrataan suurtaajuussintrausmenetelmällä (6), välilohkokokoonpanovaiheen, jossa sintrattu teräslevy (1) leikataan etukäteen määrättyyn muotoon (7) numeerisella ohjauksella ja siihen liittyvä teräslevy hitsataan leikatun teräslevyn maalaamattomaan osaan (4) väliko-15 koonpanolohkon muodostamiseksi, tunnettu päälohkokokoonpanovaiheesta, jossa useat välikokoonpanolohkot (9) hitsataan toisiinsa pääkokoonpanolohkon (10) muodostamiseksi, ja integroidusta kokoonpanolohkovaiheesta, jossa mainittuun pääko-koonpanolohkoon (10) kohdistetaan sekundaarinen pintakäsittely (11) peitta-20 uksella ja sen jälkeen suoritetaan sekundaarinen maalaus (12) ennen kuin in- ... tegroitu kokoonpanolohko (13) muodostetaan. • · · · . 2. Menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi, jo- • \ ka menetelmä käsittää: hitsauskokoonpanovaiheen, jossa tarvittavan leikkausalan omaava • ·* 25 teräsosa muodostetaan kokoonpanemalla tarkoituksenmukaisesti useita lius- : V kan muotoisia teräslevyjä, jotka leikataan ja merkitään numeerisella ohjauk- ««« ; sella, jolloin liuskan muotoiset teräslevyt leikataan teräslevystä, johon kohdis tetaan konepajapohjamaalaus tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely, kun ne ·“ * on kuulapuhallettu tai peitattu, **'*; 30 sähköstaattisen maalausjauheen levitysvaiheen, jossa tarvittavan « · · leikkausalan omaavaan teräsosaan kohdistetaan pintakäsittely peittauksella ja sen jälkeen sähköstaattinen maalausjauhe levitetään tasaisesti teräsosan ko-’*:·* ko pinnalle, j maalaamattoman osan muodostamisvaihe, jossa tarvittavan leik- 35 kausalan omaavalla mainitulla teräsosalla olevat sähköstaattisen maalausjauheen tarpeettomat osat poistetaan imusuuttimella (3), joka liikkuu numeerisella Ή 108004 ohjauksella, tai jättämällä teräsosuuden maalaamaton osa (4) maskauksella, ja sintrausvaiheen, jossa tarvittavan leikkausalan omaavalla mainitulla teräsosalla jäljellä oleva sähköstaattinen maalausjauhe (5) sintrataan suur-5 taajuussintrauksella tai ennen maalausta tapahtuvalla lämpösintrauksella, tunnettu lisähitsausvaiheesta, jossa kyseessä oleva teräslevy hitsataan te-räosan maalaamattomaan osaan välikokoonpanolohkon (9) muodostamiseksi, ja jolloin 10 useat välikokoonpanolohkot (9) hitsataan toisiinsa pääkokoonpa- nolohkon (10) muodostamiseksi, kohdistetaan pääkokoonpanolohkoon (10) toinen pintakäsittely (11) peilaamalla, ja sen jälkeen suoritetaan toinen maalaus (12) pääkokoonpanoloh-15 koon integroidun kokoonpanolohkon (13) muodostamiseksi.
3. Menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi, joka menetelmä käsittää: hitsauskokoonpanovaiheen, jossa tarvittavan leikkausalan omaava teräsosa muodostetaan kokoonpanemalla tarkoituksenmukaisesti useita lius- 20 kan muotoisia teräslevyjä, jotka leikataan ja merkitään numeerisella ohjauk- ... sella, jolloin liuskan muotoiset teräslevyt leikataan teräslevystä, johon kohdis- .! .* tetaan konepajapohjamaalaus tai kemiallinen reaktiopinnoituskäsittely, kun ne • · · : ·' on kuulapuhallettu tai peitattu, [ ' sähköstaattisen maalausjauheen levitysvaiheen, jossa tarvittavan : 25 leikkausalan omaavaan teräsosaan kohdistetaan pintakäsittely peilauksella ja • · · : V sen jälkeen sähköstaattinen maalausjauhe levitetään tasaisesti teräsosan ko- :T: ko pinnalle, maalaamattoman osan muodostamisvaihe, jossa tarvittavan leik-kausalan omaavalla mainitulla teräsosalla olevat sähköstaattisen maalausjau-.···. 30 heen tarpeettomat osat poistetaan imusuuttimella (3), joka liikkuu numeerisella ohjauksella, tai jättämällä teräsosuuden maalaamaton osa (4) maskauksella, • * ♦ *·*.* ja sintrausvaiheen, jossa tarvittavan leikkausalan omaavalla mainitulla :·. teräsosalla jäljellä oleva sähköstaattinen maalausjauhe (5) sintrataan pitkä- .*···. 35 aaltoisella infrapunasädesintrauksella tai lähi-infrapunasädesintrauksella, tunnettu 12 1 08004 lisähitsausvaiheesta, jossa kyseessä oleva teräslevy hitsataan te-räosan maalaamattomaan osaan välikokoonpanolohkon (9) muodostamiseksi, ja jolloin useat välikokoonpanolohkot (9) hitsataan toisiinsa pääkokoonpa-5 nolohkon (10) muodostamiseksi, kohdistetaan pääkokoonpanolohkoon (10) toinen pintakäsittely (11) peilaamalla, ja sen jälkeen suoritetaan toinen maalaus (12) pääkokoonpanolohkoon integroidun kokoonpanolohkon (13) muodostamiseksi.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi, tunnettu siitä, että tarvittavan leikkausalan omaavalla teräsosalla jäljellä oleva sähköstaattinen maalausjauhe sintrataan infrapunasäteen sintrauksella suuritaajuussintrausmenetelmän lisäksi. • « > 4 1 4 4 » • « • · ♦ • · ♦ • · • « « « · • · · • · · 4 • f » « « ‘ • 1 · • t · • · · • · • « 4 « · 13 1 08004
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI933139A FI108004B (fi) | 1993-07-08 | 1993-07-08 | Menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI933139A FI108004B (fi) | 1993-07-08 | 1993-07-08 | Menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi |
FI933139 | 1993-07-08 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI933139A0 FI933139A0 (fi) | 1993-07-08 |
FI933139A FI933139A (fi) | 1995-01-09 |
FI108004B true FI108004B (fi) | 2001-11-15 |
Family
ID=8538303
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI933139A FI108004B (fi) | 1993-07-08 | 1993-07-08 | Menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI108004B (fi) |
-
1993
- 1993-07-08 FI FI933139A patent/FI108004B/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI933139A (fi) | 1995-01-09 |
FI933139A0 (fi) | 1993-07-08 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US5674328A (en) | Dry tape covered laser shock peening | |
US5674329A (en) | Adhesive tape covered laser shock peening | |
EP0933438B1 (en) | Laser shock peening using low energy laser | |
RU115247U1 (ru) | Производственная линия для нанесения антикоррозионного покрытия на крупногабаритную стальную трубу | |
DE69707056T2 (de) | Verfahren zur Reparatur einer Wärmesperrschicht | |
EP1741796B1 (en) | Countering laser shock peening induced airfoil twist using shot peening | |
US6541733B1 (en) | Laser shock peening integrally bladed rotor blade edges | |
EP0455419B1 (en) | Coating steel articles | |
US20090130327A1 (en) | Method for Repairing a Damaged Outer Skin Region on an Aircraft | |
US20160089692A1 (en) | Turbine component coating processes and turbine components | |
US20160090843A1 (en) | Turbine components with stepped apertures | |
US7922453B2 (en) | Process for preparing turbine blades or vanes for a subsequent treatment, and associated turbine blade or vane | |
EP1122321A2 (en) | Dual Laser shock peening | |
FI108004B (fi) | Menetelmä laivan runkolohkon tai vastaavan maalaamiseksi | |
US7304266B2 (en) | Laser shock peening coating with entrapped confinement medium | |
US9845703B2 (en) | Turbine component surface treatment processes and systems | |
JP2999052B2 (ja) | 大型構造物用ブロック建造方法 | |
EP4198168A1 (en) | Anti-corrosion material and application method | |
CA1056234A (en) | Method for coating parts | |
RU2235148C2 (ru) | Способ обработки поверхности изделий, способ подготовки поверхности для последующего нанесения покрытия и устройство для их осуществления | |
KR950002868A (ko) | 선체블록등의 도장방법 | |
EP3622097A1 (en) | Method of coating a workpiece | |
KR102605387B1 (ko) | 선박용 청수탱크 도장 방법 | |
Young | Protective treatment: A fabricators viewpoint | |
DE102016222872A1 (de) | Vorheizung eines Werkstückes beim Vorbeschichten durch einen Laser |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MA | Patent expired |