FI107444B - Menetelmä ja laite rullaimen yhteydessä - Google Patents

Menetelmä ja laite rullaimen yhteydessä Download PDF

Info

Publication number
FI107444B
FI107444B FI982157A FI982157A FI107444B FI 107444 B FI107444 B FI 107444B FI 982157 A FI982157 A FI 982157A FI 982157 A FI982157 A FI 982157A FI 107444 B FI107444 B FI 107444B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
roll
blowing
web
roller
printing device
Prior art date
Application number
FI982157A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI982157A0 (fi
FI982157A (fi
Inventor
Teppo Kojo
Petri Enwald
Pekka Ruha
Timo Rautakorpi
Original Assignee
Metso Paper Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Metso Paper Inc filed Critical Metso Paper Inc
Priority to FI982157A priority Critical patent/FI107444B/fi
Publication of FI982157A0 publication Critical patent/FI982157A0/fi
Publication of FI982157A publication Critical patent/FI982157A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI107444B publication Critical patent/FI107444B/fi

Links

Landscapes

  • Replacement Of Web Rolls (AREA)
  • Collation Of Sheets And Webs (AREA)

Description

1 107444
Menetelmä ja laite rullaimen yhteydessä
Keksintö kohdistuu oheisen patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukaiseen menetelmään rullaimen yhteydessä. Keksintö kohdistuu myös 5 laitteeseen rullaimen yhteydessä, joka laite on oheisen patenttivaatimuksen 11 johdanto-osassa esitettyä tyyppiä.
Jatkuvatoimisella kiinnirullaimella rullataan paperikoneesta tai paperin jälkikäsittelykoneesta tulevaa jatkuvaa, tavallisesti useita metrejä le-10 veää paperirainaa konerulliksi. Rullauksen toteuttamiseksi jatkuvatoimi-sesti on väliajoin suoritettava rullan vaihto, jossa edellisen konerullan tullessa täyteen rainan kulku ohjataan uudelle, seuraavan konerullan ytimen muodostavalle tampuuritelalle.
15 Rullausasemassa rullattavan rainan tullessa täyteen katkaistaan raina jollain sopivalla, esimerkiksi rainan pintapainosta riippuvalla menetelmällä, ja katkaisukohtaa seuraava rainan uusi pää ohjataan uuden tyhjän tampuuritelan ympärille, joka on aikaisemmin tuotu vaihtoasemaan tampuurivarastosta. Tätä vaihtosekvenssiä tai jotakin sen osaa koske-20 via patentteja ja patenttihakemuksia on monia. Hakijan suomalaisessa patentissa 95683, jota vastaa kansainvälinen julkaisu WO 93/34495 ja US-patentti 5,779,183, on esitetty painolaite, jolla estetään ilman pääsy rullaan tulevan rainan alle. Hakijan suomalaisessa patenttihakemuksessa 915432, jota vastaa US-patentti 5,360,179, on puolestaan esitet-25 ty eri tapoja katkaista raina rullanvaihdon yhteydessä. Hakijan suomalaisessa patentissa 97339, jota vastaa EP-hakemusjulkaisu 739695 ja ·: US-patentti 5,765,462, on esitetty rainan katkaiseva teräkatkaisulaite.
Hakijan suomalaisessa patentissa 100590 on vielä esitetty tapa katkaista raina täysleveästi iskevällä katkaisuterällä ja puhaltaa rainan 30 uusi pää ilmapuhalluksella tyhjälle tampuuritelalle.
On tunnettua siirtää em. painolaite, jossa kontaktielimenä on harja tai tela, kuormituskontaktiin rullan pinnan, oleellisesti rullan alapinnan kanssa rullauksen loppuvaiheessa, ja painolaitetta kuljetetaan kuormi-35 tuskontaktissa täyden rullan kanssa siirrettäessä rullaa vaihtoasemaan. Tunnetuilla painolasteilla on onnistuttu estämään ilman pääsyä rullaan ja sen seurauksena valmistuvan konerullan pintakerrosten löystymistä.
2 107444
Ongelmana on kuitenkin, varsinkin ajonopeuksien kasvaessa yli 25 m/s nopeuksiin, konerullaan päällimmäiseksi katkaisun jälkeen jäävän "hännän" käyttäytyminen. Kun raina on katkennut ja häntä kulkee valmiin konerullan kehällä jarrutuksen aikana, se pyrkii ilmanvastuksen 5 kiinnittävästä vaikutuksesta huolimatta irtoamaan rullan pinnasta kierroksen aikana. Asiasta tehtyjen havaintojen perusteella tilanne on erityisen huono, jos vaihdossa syntyy pitkä kiila, eli raina leikkautuu poik-kisuunnassa vinosti. Tämä korostuu erityisesti keskeltä suoritettavissa hanhenkaulavaihdoissa, joissa usein valmistuvan konerullan rainan 10 päähän jää reunoille pitkät hännät.
Kohdatessaan painolaitteen on häntä irti rullan pinnasta ja iskeytyy pai-nolaitteeseen aiheuttaen voimakkaan nykäisyn paperiin, jolloin paperi-paloja repeytyy irti. Palat saattavat kulkeutua uuden rullan nippiin ai-15 heuttaen prosessin myöhemmissä vaiheissa ongelmia. Lisäksi syntyvä silppu on visuaalisesti ei-toivottua ja aiheuttaa ajomiehistölle ylimääräistä siivoustyötä. Liukukitkaan perustuvassa painolaitteessa paperi-silppu voi myös ahtautua painolaitteen ja rullan väliin aiheuttaen lisää ongelmia. Jos painolaitteena käytetään telaa, olisi telan halkaisijan ol-20 tava hyvin suuri, jotta häntä kääntyisi jouhevasti painolaitteen muodostamaan nippiin ja repeytymiset kyettäisiin estämään. Tämä rajoittaa painolaitteiden suunnittelua.
Tämän keksinnön tarkoituksena on esittää menetelmä rullaimen yhtey-25 dessä, jolla edellä esitetyt, tunnettuihin ratkaisuihin sisältyvät puutteet voidaan mitä suurimmassa määrin poistaa ja siten kohottaa alalla vallit-sevan tekniikan tasoa. Keksinnön tarkoituksena on esittää erityisesti painolaitteen yhteydessä käytettävä menetelmä, jota voidaan kuitenkin käyttää myös rullaimissa, joissa ei ole painolaitetta. Tämän tarkoituksen 30 toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisen patenttivaatimuksen 1 tun-nusmerkkiosassa. Keksinnön mukaiselle laitteelle on puolestaan tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisen patenttivaatimuksen 11 tun-nusmerkkiosassa. Rullan pyörimissuuntaa vastaan suunnatulla kehän-35 suuntaisella puhalluksella saadaan hyvin hallituksi konerullaan jäänyt häntä.
. mu tfcwi .m.
3 107444
Muut keksinnölle tunnusomaiset piirteet käyvät ilmi oheisista epäitsenäisistä patenttivaatimuksista ja jäljempänä tulevasta selityksestä.
Keksintöä kuvataan lähemmin seuraavassa selityksessä viitaten öhei-5 seen piirustukseen, jossa kuva 1 esittää tilannetta, jossa menetelmää sovelletaan paperirai-nan rullaimessa, 10 kuva 2 havainnollistaa menetelmää rullaimen sivukuvantona, kuvat 3 ja 4 esittävät menetelmän toista suoritusmuotoa kuva 5 esittää puhalluksen vaihtoehtoista sijoitusta, ja 15 kuva 6 esittää muita mahdollisia puhalluksia rullaimen sivukuvantona.
Kuvassa 1 on esitetty sinänsä tunnettu paperirainan rullain, jossa me-20 netelmää ja laitteistoa käytetään. Kyseessä on jatkuvatoiminen kiinnirul-lain, joka rullaa paperikoneelta tai paperin jälkikäsittelykoneelta tulevasta jatkuvasta paperirainasta W peräkkäisiä konerullia R tampuuritelojen 2 ympärille. Tampuuriteloja 2 kannatetaan rullauksen aikana päädyistä sopivalla tukirakenteella, kuten rullauskiskoilla. Rullauksen aikana ko-25 nerullia pyöritetään omalla keskiökäytöllä. Kuvassa 1 on esitetty tilanne, jossa rullan vaihdon toteuttamiseksi täyteen tullut konerulla R on viety tampuuritelan 2 päätyihin yhteydessä olevilla rullausvaunuilla irti rul-laussylinteristä 1, jonka kautta paperiraina W on tullut rullan ja sylinterin 1 välisen rullausnipin kautta rullalle. Tulevan rainajuoksun ja rullan ul-30 kopinnan välistä kapenevaa kitaa, josta ilma pyrkii tunkeutumaan rullaan, on merkitty nuolella G.
Kuvassa 2 on esitetty painolaite, jolla estetään ilman pääseminen kidan G kautta rainan alle rullaan. Tilanteessa, jossa rulla R on täyttymässä 35 mutta vielä rullausnipin kautta kontaktissa rullaussylinteriin, painolaite 3 on tuotu kuormituskontaktiin rullan R pinnan kanssa ja se on siirretty « k^·.·* -iä*· *- 4 107444 yhdessä rullan kanssa eteenpäin kuvan 1 vaihtoasemaan irti rullaussy-linteristä 1. Painolaite 3 voi käsittää rullan pintaa koskettavana ja painavana kontaktielimenä 3a harjan, telan tai muun rakenteen, ja näitä vaihtoehtoja samoin kuin ratkaisuja painolaitteen siirtämiseksi kiinni 5 rullaan jo yhdessä rullan kanssa ei ole kuvattu tarkemmin. Uusi tam-puuritela 2 on tuotu kontaktiin rullaussylinterin 1 pinnalla kulkevan rai-nan W kanssa vaihdon suorittamiseksi.
Kuvassa 2 on merkitty katkoviivalla paperirainan W kulkua uudelta 10 tampuuritelalta 2 täyteen tulevalle konerullalle R ennen katkaisua. Painolaite 3, jossa kuvan esittämässä tapauksessa on painavana kontaktielimenä 3a tela, on siirretty katkoviivoilla merkitystä rullaussylinteriä 1 lähellä olevasta alkuasemasta kiinni konerullaan R ja rullan mukana vaihtoasemaan, jolloin tela tai vastaava rullaan kosketuksissa oleva 15 kontaktielin tulee kuvan 2 esittämässä vaihtoasemassa sijaitsemaan rullan alemman puoliskon alueella kohdassa, jossa se ohjaa rainaa W rullalle. Raina katkaistaan nuolella C merkitystä kohdasta esim. kokole-veällä teräkatkaisulaitteella tai vaihtopuhalluksella, minkä jälkeen rainan uusi pää ohjataan uuden tampuuritelan 2 ympärille ja rullaan jäävä rai-20 nan vapaa loppupää muodostaa kuvassa 2 kirjaimella H merkityn "hännän", joka pyrkii irtautumaan rullasta R.
Kuvassa 2 on esitetty, kuinka pyörivän rullan kehäpinnan suuntaisesti rullan pyörimissuuntaa vastaan suoritetaan puhallus alueella, jossa 25 rullalla oleva katkaistun rainan pää kulkee kohti painolaitteen 3 ja rullan R kosketuskohtaa. Tämä puhallus saadaan aikaan kokoleveällä puhal-·· luslaitteella 4, joka voi olla paineilmaverkkoon venttiilin kautta yhdistetty putki, joka on sijoitettu poikkisuuntaan ja jossa on tietyin välein sijaitsevia suuttimia, esim. reikiä, jotka suuntautuvat rullan pyörimissuuntaa 30 vastaan. Puhalluslaite saa aikaan leveän litteän ilmapuhallusrintaman. Puhalluslaitteen 4 suuttimet sijaitsevat kontaktielimen 3a lähellä, edullisesti ±15° kulmaetäisyydellä kosketuskohdasta. Puhalluslaite on edulli-sesti kiinnitetty itse painolaitteeseen 3, joka siirtää kontaktielimen 3a kosketuksiin rullan kanssa. Puhalluslaite 4 voidaan kiinnittää kontakti-35 elintä 3a kannattavaan runkoon, esimerkiksi rullasta katsoen kontakti-elimen 3a taakse, jolloin se tulee painolaitetta 3 toiminta-asentoon vietäessä sellaiselle etäisyydelle konerullan R pinnasta, jotta aukkojen lähellä oleva voimakas puhallus ei riko rataa ja puhallus pyyhkii sopivan s 107444 voimakkaana rullan pintaa. Samalla puhalluslaite 4 pysyy aina sopivassa asemassa rullaan R nähden, kun kontaktielintä 3a kannattava paino-laitteen 3 runko liikkuu yhdessä rullan mukana. Puhalluslaitteen 4 suuttimet on suunnattu suurinpiirtein tangentiaalisesti rullan kehäpinnan 5 suhteen niin, että ilmarintama lähenee rullaa ja kohtaa rullan pinnan mahdollisimman pienessä kulmassa, edullisesti kehäpinnan tangentin suuntaisena kohdassa, joka rullan pyörimissuunnassa on ennen koske-tuselimen 3a ja rullan R välistä kosketuskohtaa. Konerullan halkaisija on suuri ja kaarevuus pieni. Näin voidaan ennen kosketuselimen 3a ja 10 rullan R kosketuskohtaa saada pitkälle matkalle rullan kehää dynaaminen kiinnittävä paine, joka vaikuttaa edullisesti vähintään 90° etäisyydellä kosketuskohdasta.
Puhalluslaittetta 4 ei saa toisaalta sijoittaa liian kauaksi rullan pinnasta, 15 jotta puhalluksen teho ei jää liian pieneksi. Puhalluslaitteen suuttimet ovat tavallisesti lähempänä rullaa R kuin vaihtoasentoon tuotua uutta tampuuritelaa 2, ja sopiva etäisyys rullasta R on n. 20-50 cm.
Kuvissa 3 ja 4 on esitetty toinen suoritusmuoto. Kun kuvan 2 mukaan 20 puhallus suoritetaan yhdestä kohdasta rullan R kehäpintaan nähden, on kuvissa 3 ja 4 kaksi puhalluskohtaa, joissa suutin/suuttimet on suunnattu siten, että niistä tulevat puhallusrintamat lähenevät toisiaan ja rullaa R. Puhalluskohdista ensimmäinen, 4a, on radiaalisuunnassa katsoen kauempana rullasta ja se on suunnattu niin, että siitä tuleva il-25 mapuhallusrintama kohtaa tangentiaalisesti rullan R kehäpinnan pyörimissuunnassa katsoen kauempana kuin lähemmäksi rullaa R sijoite-tusta toisesta puhalluskohdasta 4b tuleva ilmapuhallusrintama. Kauemmaksi sijoitetulla puhalluskohdalla 4a varmistetaan rainan hännän H painuminen vasten rullaa ja lähemmäksi sijoitetulla puhalluskoh-30 dalla 4b pidetään raina kiinni rullassa. Myös nämä puhalluslaitteet voidaan kytkeä painolaitteeseen 3 sen mukana liikkuvaksi. Lähempi puhal-luskohta 4b sijaitsee myös lähempänä kontaktielintä 3a. Ilmapuhalluk-siä voi olla enemmänkin kuin kaksi. Kun rainan pyörimissuuntaa vastaan suunnattuja puhalluksia on kaksi tai useampia, voi yksi tai 35 useampi puhalluskohta olla kauempanakin kuin 50 cm etäisyydellä rullan R pinnasta. On kuitenkin edullista, että lähin puhalluskohta on korkeintaan 50 cm etäisyydellä rullan R pinnasta.
6 107444
Puhallus edellisten kuvien 2-4 mukaisilla laitteilla aloitetaan sopivimmin heti sen jälkeen, kun katkaistun rainan häntä H on tullut katkaisun jälkeen rullalle ja mennyt kontaktielimen 3a ja rullan R välistä. Tällöin puhallus on heti käynnissä alueella, jossa häntä H kiertyy seuraavan ker-5 ran ylhäältä alas kohti kontaktielimen 3a ja rullan välistä kosketuskohtaa. Puhallus voidaan tahdistaa venttiilin avulla, ja se voidaan järjestää toimimaan automaattisesti tietyssä kohdassa rullan vaihtosekvenssiä. Puhallusta voidaan myös jatkaa tarvittaessa useamman rullan kierroksen ajan niin kauan, kuin se katsotaan tarpeelliseksi.
10
Puhalluslaitteena voidaan käyttää putkimaista kappaletta, johon on porattu puhallussuuttimina toimivia reikiä sopivin välein. Reikien halkaisija voi olla suuruusluokkaa 2-5 mm ja ne voivat olla 100-500 mm jaolla. Putken sijasta puhalluslaitteena 4 voidaan käyttää mitä tahansa oleelli-15 sesti koko rainan leveydelle ulottuvaa rakennetta, puhalluslaatikon kaltaista puhalluslaitetta, jonka sisäosaan voidaan yhdistää ylipaine ja jossa on rullan pyörimissuuntaa vastaan suuntautuvia suuttimia. Suuttimet voivat olla reikien sijasta myös leveitä rakosuuttimia. Kuva 2 esittää puhalluslaitteena toimivaa yhtä putkea, kuva 3 puhalluslaitteena 20 toimivaa kahta putkea, jotka voivat olla samaan tukirakenteeseen yhdessä liikuteltaviksi kiinnitettyjä, ja kuvan 4 puhalluslaite on esimerkki puhalluslaatikkorakenteesta, jonka eri kohdissa sijaitsevat ja suppene-vasti toisiaan kohti suuntautuvat suuttimet avautuvat samasta laatikosta ja muodostavat em. puhalluskohdat 4a ja 4b. Suutinrakenne on suun-25 nattu oleellisesti tangentiaalisesti rullan R kehän suhteen rullan pyörimissuuntaa vastaan.
Kuten edellä mainittiin, puhalluslaite voidaan järjestää painolaitteeseen 3. Kuvassa 2 on esitetty esimerkki siitä, kuinka painolaite 3 ja siinä 30 oleva puhalluslaite siirretään katkoviivoilla kuvatusta asennosta pulp-perinsuojan S edestä lineaariliikkeellä esim lineaarijohteiden ohjaamana kiinni rullaan R. Painolaite 3 siirretään ensin kiinni rullaan R, joka on vielä nippikontaktissa rullausnipin kautta rullaussylinteriin 1, minkä jälkeen rulla R siirretään yhdessä painolaitteen 3 kanssa kuvan 2 esittä-35 mään asentoon.
Puhalluslaite 4 voi sijaita sellaisissa kohdissa, joissa siitä tuleva puhallus suuntautuu rullan pyörimissuuntaa vastaan ja saa aikaan rullan 7 107444 pintaa pitkällä kaarevalla alueella pyyhkivän ilmavirtauksen. Se sijoitetaan edullisimmin puhaltamaan painolaitteen suunnasta, ja sijoitus itse painolaitteeseen 3 takaa sen, että puhalluslaite 4 on aina oikeassa kohdassa aloitettaessa puhallus. Puhalluslaite 4 voidaan kiinnittää pai-5 nolaitteeseen 3 myös niin, että sitä voidaan liikuttaa painolaitteen suhteen, esim laite voi olla käännettävissä oikeaan kohtaan rullan akselin kanssa yhdensuuntaisen akselin suhteen, esim. kääntövarsilla. Samoin puhalluslaite 4 voi olla kierrettävissä niin, että suuttimet on suunnattu oikein ja vastaavasti puhallus tulee oikeassa kulmassa rullaan nähden.
10
Itse painolaitteen 3 sijainti voi olla muukin kuin edellä mainittu. Samoin puhalluslaite 4 voi olla painolaitteesta 3 itsenäinen rakenne, joka voidaan tuoda toimintakohtaansa ennen rainan katkaisua, esimerkiksi kontaktielimen 3a ja rullan R välisen kosketuskohdan yläpuolelle. Ku-15 vassa 5 on esitetty vaihtoehtoinen painolaitteen 3 sijainti, jossa paino-laitteen kontaktielin 3a sijaitsee rainan tulosuunnasta katsoen rullan R takana eli rullan alimman kohdan toisella puolella. Puhalluslaite 4 on sijoitettu kontaktielimen 3a alapuolelle puhaltamaan ilmaa rullan R pyörimissuuntaa vastaan suunnilleen tangentiaalisesti viistosti alhaalta 20 ylös. Myös tässä vaihtoehdossa puhalluslaite 4 voidaan kiinnittää painolaitteeseen 3.
Puhalluslaite 4 on edullisesti koko rainan leveydelle ulottuva. Puhallus-laite voi ulottua myös vain osalle rainan leveyttä esim. kohdissa, joissa 25 häntä H on pisin. Puhallus voi olla vain tietynlevyisellä alueella molemmilla reunoilla tapauksissa, joissa erityisen pitkät osuudet jäävät « rullaan juuri reunoille hanhenkaulavaihdoissa tai vastaavissa vaihtome-netelmissä, joissa raina repeää ensin keskeltä.
30 Keksintöä ei ole rajoitettu tapauksiin, joissa käytetään erityistä painolai-tetta rullan vaihdon yhteydessä. Yhdestä tai useammasta rainan pyörimissuuntaa vastaan suuntautuvasta puhalluksesta on hyötyä hännän H sitomiseksi kaikissa tapauksissa, huolimatta siitä onko käytössä pai-nolaitetta vai ei. Edullista on kuitenkin, että puhallus tulee suunnasta, 35 jossa rullan R kehäpintaa vastaan kohdistetaan jonkinlainen voimavaikutus, joko mekaanisesti kontaktielimen 3a avulla saadun kontaktin
Jk«. -wu tiki Λ e 107444 kautta tai kohtisuoraan rullan pintaa kohti suunnatun puhalluksen tai ilmanpaineen avulla. Puhalluslaitteella 4 saatu kehänsuuntainen puhallus osuu rullan pintaan riittävän lähellä em. vaikutuskohtaa, edullisesti alle 60° etäisyydellä, ja puhallus vaikuttaa riittävän pitkällä matkalla 5 rullan R kehää ennen mainittua vaikutuskohtaa.
Edellä on esitetty, kuinka rullassa R oleva rainan W vapaa pää eli häntä H voi aiheuttaa ongelmia ja kuinka ne voidaan poistaa oikein sijoitetulla ja suunnatulla puhalluksella. Kuvassa 6 on esitetty muita ilma-10 puhalluksia, joita voidaan haluttaessa käyttää edellä mainitun puhalluksen kanssa tai myös rullaimissa, joissa ei ole puhallusta rullan pyörimissuuntaa vastaan. Näillä lisäpuhalluksilla hallitaan rainasta katkaisun johdosta irronneita osia, jotka voivat kooltaan olla hyvinkin vaihtelevia.
Puhalluksia käytetään rullanvaihdossa, jossa uusi tampuuritela 2 on al-15 kurullauslaitteessa vaihtoasennossa, jolloin se muodostaa rullaussylin-terin 1 kanssa nipin N, ja täyteen tuleva konerulla on kauempana. Kuvassa 6 on vaihtoasemassa irti rullaussylinteristä ja välimatkan päässä uudesta tampuuritelasta 2 olevaa täyttä rullaa R merkitty ehjällä viivalla, ja kauemmaksi pysäyttimiin vietyä rullaa on merkitty katkoviivoin.
20
Rainan katkaisun yhteydessä voi syntyä kooltaan vaihtelevaa irtopape-ria, "rehua", jonka kulkeutuminen uuden tampuuritelan 2 ja rullaussylin-terin 1 väliin voi pilata uuden rullan pohjan. Suuret palat voivat nippiin joutuessaan aiheuttaa jopa ratakatkon. Perusajatuksena on käyttää 25 sopivissa kohdissa koneen levyisiä puhalluksia, joilla aikaansaadaan edellä esitetyn puhalluksen tavoin mahdollisimman litteä yhtenäinen puhallusrintama. Kun puhallus on riittävän voimakas, ilmassa leijuvat irtopaperit lähtevät seuraamaan sitä. Käyttämällä useita puhalluksia eri kohdissa oikein suunnattuina ja oikein ajoitettuina on mahdollista ohjata 30 irtopaperin liikkeitä haluttuun suuntaan esim. pulpperia kohti.
Täysitehoisella puhalluksella rainan kulkusuuntaan rullaussylinterin 1 suunnasta siirretään rehu uuden, alkavan konerullan ja täyden konerullan R välisen tilan 5 yläpuolelle. Tämän jälkeen heikennetään puhal-35 luksia niin, että rehu pääsee laskeutumaan tämän tilan 5 kautta tampuuritelan päätyjä kannattavien tukirakenteiden, esim. rullauskiskojen, väliin. Laskeutuminen tapahtuu täyden konerullan R pyöriessään synnyttämän virtauksen avulla.
j · 9 107444
Kuvassa 6 on viitenumerolla 6 merkitty puhalluslaitetta, joka puhaltaa ilmaa rullasta R katsoen ruIlaussyIinterin 1 takaa suunnilleen vaakasuorassa. Lähempänä rullaussylinteriä 1 ja alempana on toinen laite 7, 5 josta ilmapuhallus kohdistetaan vaihtoasennossa alkurullauslaitteessa rullauskiskoilla olevan alkavan rullan yli siten, että rehua ei pääse alkavan rullan ja rullaussylinterin 1 väliseen nippiin N katkaisun jälkeen. Tämäkin puhalluslinja kulkee kutakuinkin vaakatasossa, jolloin se menee rullaussylinterin 1 ja alkavan rullan yli suojaten tehokkaasti nippiä N 10 rehuja vastaan. Ylempi puhallusrintama menee n. 30-50 cm, sopivim-min n. 40 cm etäisyydeltä rullaussylinterin ohi ja alempi puhallusrintama menee n. 5-15 cm, sopivimmin n. 10 cm etäisyydeltä rullaussylinterin ohi.
15 Täyden, vaihtoasemassa olevan konerullan R ja uuden tampuuritelan 2 ympärille alkavan konerullan välisessä tilassa 5 on erittäin hyvä virtaustekninen nielu, joka johtaa suoraan pulpperiin P. Käytettävät puhallukset ovat konelinjan suuntaisia, ja niillä pyritään ohjaamaan rehua nieluun ja pulpperiin. Ne eivät saisi liiaksi heikentää tai häiritä pulpperiin 20 johtavaa ilmavirtausta.
Edellisillä puhalluksilla laitteista 6 ja 7 saadaan suojatuksi hyvin nippi N pieneltä rehulta. Voidaan myös tarvita puhallus, joka estää ison laka-namaisen palan pääsemisen nipin N yläpuolelle. Ratkaisu on sijoittaa 25 laitteita 6 ja 7 ylemmäksi puhalluslaite 8, joka suunnataan viistosti alas kohti nielua suunnilleen alkavan rullan tangentin suuntaisena. Puhallus « ei saa alkaa liian aikaisin rainan katkaisun jälkeen, koska rainan uuden pään täytyy päästä esteettä nousemaan uudelle tampuuritelalle 2, mutta puhalluksen tulee olla heti vaikuttamassa, kun rainan pää on 30 saatu nippiin N.
Neljäs puhalluslaite 9 voi olla nielun alapuolella lähellä täyttä konerullaa : R sijoittuen rullan keskiakselin kautta kulkevan vaakatason alapuolelle, ja se on suunnattu kohti rullaussylinteriä 1, tarkoituksena saada ilmavir-35 taus kohti konerullan ja rullaussylinterin välissä olevaa pulpperin P aukkoa, ja se ohjaa tilan 5 läpi alas tulevat rehut pulpperin aukkoa kohti. Neljäs puhalluslaite 9 voidaan kiinnittää esimerkiksi juuri painolaittee-seen 3 puhaltamaan taaksepäin kohti rullaussylinteriä 1. Painolaitteella ίο 107444 3 voidaan puhalluslaitetta 9 myös siirtää sopivaan kohtaan, esim. sen jälkeen kun rulla R on siirretty vaihtoasemasta. Puhalluslaite 9 voidaan sijoittaa myös sopivaan kohtaan rullan taakse puhaltamaan rullan alta ilmaa kohti pulpperin P aukkoa. Kuvassa 3 on esitetty myös pulpperin P 5 aukkoon sijoitettu ohjauslevy 10, joka ohjaa vaakasuoran laitteesta 9 tulevan puhalluksen alakautta. Keskipakovoima irrottaa virtauksen mukana kulkevat rehut virtauksesta tässä kohdassa ja suuntaa ne alas pulpperiin.
10 Puhalluslaitteiden 6, 7 ja 8 yhteistoiminnalla rehut puhalletaan pois al-kurullausnipin N läheisyydestä ja ohjataan alkurullauslaitteessa olevan konerullan ja rullausvaunussa olevan täyden konerullan R välisestä tilasta 5 eli nielusta lattialle pulpperiaukon välittömään läheisyyteen. Jos täyden konerullan pinnasta lusataan pintakerrokset pois ja ne työnne-15 tään pulpperiin, menevät terävaihdossa syntyneet rehut samalla mukana, eikä terävaihdoista näin ollen aiheudu ylimääräistä puhdistustyötä käyttöhenkilökunnalle.
Puhallusten toimintasekvenssi voi olla teräkatkaisun yhteydessä seu-20 raava: Vaakasuorilla rullaussylinterin yli suoritetuilla puhalluksilla rehut siirtyvät alkurullausnipin N yläpuolelta alkavan koiserullan ohi. Puhallus-laitteiden 7 ja 8 puhallusten tehoa pienennetään 1 s kuluttua vaihdosta. Kun 5 s vaihdosta on kulunut, taaempi puhalluslaitteen 6 puhallus suljetaan. Kun 12 s vaihdosta on kulunut, etumaisen puhalluslaitteen 7 pu-25 hallus lakkaa kokonaan. Täyden konerullan R yläpuolelle kulkeutuneet rehut pääsevät helpommin laskeutumaan konerullien välistä lattialle - pulpperiaukon viereen. Ylhäältä viistosti alas suunnattu puhalluslaitteen 8 puhallus on heikennettynä päällä kauimmin, esimerkiksi n. 60 s ajan.
30 Puhalluslaitteet 6-9 voivat olla putkia tai muuntapaisia sopivia rakenteita, esim. puhalluslaatikkorakenteita, jotka sijaitsevat oleellisesti koko rainan W leveydellä. Puhalluslaitteiden toiminnan tahdistus venttiilien : avulla voidaan yhdistää rullaimen muuhun automatiikkaan toimimaan oikeissa kohdissa vaihtosekvenssiä. Puhalluslaite 6 voidaan sijoittaa 35 ns. rehupressun etureunaan, puhalluslaite 7 rehupressun takareunaan ja puhalluslaite 8 ylös tampuurivarastoon, esimerkiksi rehupellin reunaan.
11 107444
Erityisesti käytettäessä puhalluslaitteella 4 rullan pyörimissuuntaa vastaan suunnattua yhtä tai useampaa hännän H sitovaa puhallusta, jonka suunta on alkavan rullan ja täyden rullan R tilassa 5 eli välisessä nielussa alhaalta ylös nielun kapeimman kohdan läpi ja haittaa rehun las-5 keutumista alas nielun kohdalla, voidaan rullaussylinterin 1 yli suoritetuilla puhalluksilla saada rehu myös kiertämään valmis rulla R yläkautta, ja se voidaan ohjata alas valmiin rullan R toiselle puolelle. Vastaavasti jos hännän sitomiseen tarkoitettu puhalluslaite 4 on alhaalla kuvan 5 esittämässä asennossa, sitä voidaan käyttää korvaamaan kuvan 6 al-10 haalla oleva puhalluslaite 9, jolloin sitä voidaan käyttää myös ohjaamaan rehua pulpperiin.
«

Claims (17)

1. Menetelmä paperirainan rullaimen yhteydessä, jossa kannatetaan pyörivää tampuuritelaa (2), jonka ympärille on rullaimeen tulleesta pa- 5 perirainasta (W) muodostettu rulla (R), ja jossa rullalle tuleva raina (W) katkaistaan, tunnettu siitä, että pyörivän rullan kehäpinnan suuntaisesti rullan pyörimissuuntaa vastaan suoritetaan oleellisesti tangentiaalisesti rullan kehäpinnan suhteen väliaineen puhallus, joka vaikuttaa rullalla olevaan, rullan pyörimisliikkeen mukana kulkevaan katkaistun rainan 10 päähän.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puhallus tapahtuu rullan pintaan kohdistettavan voimavaikutuksen vai-kutuskohdan suunnasta. 15
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puhallus tapahtuu rullan ja painolaitteen (3) kosketuskohdan suunnasta rullan pyörimissuuntaa vastaan.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaikutuskohta, kuten painolaitteen (3) ja rullan (R) kosketuskohta, on pyörimissuunnassa rullan kehäpinnan alueella, jossa kehäpinnan liike suuntautuu alas, ja että puhallus on suunnattu alhaalta ylös rullan pinnan ja rainaa rullalle ohjanneen rullaussylinterin (1) välistä. 25
5. Patenttivaatimuksen 2, 3 tai 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että laitetta (4), josta puhallus purkautuu, liikutellaan rullan pintaan voimavaikutuksen aiheuttavan laitteen kuten painolaitteen (3) liikkeen mukana. 30
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 2-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puhallus aloitetaan ennen kuin katkaistun rainan - (W) pää rullalla menee katkaisun jälkeen ensimmäistä kertaa vaikutus alueen, kuten painolaitteen (3) ja rullan välisen kosketuskohdan läpi. 35
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puhallus järjestetään leveänä litteänä rintamana, joka . . ulottuu osalle rainan leveyttä tai oleellisesti koko rainan (W) leveydelle. 13 107444
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että puhalluksen aikaansaava laite (4) on yhdistetty venttiilin välityksellä kaasumaisen paineenalaisen väliaineen lähteeseen. 5
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että paperirainaa (W) rullaimeen ohjaavan rullaussylinterin (1) ja uuden tampuuritelan (2) tai alkavan rullan välisen nipin (N) yli puhalletaan väliainetta täyden rullan (R) suuntaan. 10
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että täyden rullan (R) suunnasta puhalletaan väliainetta täyden rullan keski-akselin kautta kulkevan vaakatason alapuolisella alueella rullaussylin-teriä (1) kohti paperirainasta irronneitten osien johtamiseksi hylynkäsit- 15 telyjärjestelmään, kuten pulpperiin (P).
11. Laite paperirainan rullaimen yhteydessä, jossa on pyöriväksi järjestetty rullaussylinteri (1), joka on järjestetty ohjaamaan paperirainaa (W) rullalle, tukirakenteet paperirainasta muodostetun pyörivän rullan (R) 20 kannattamiseksi sekä elimet rullalle menevän paperirainan (W) katkaisemiseksi tai sen katkeamisen aiheuttamiseksi, tunnettu siitä, että laite on puhalluslaite (4), joka käsittää yhden tai useamman, kaasumaisen paineväliaineen lähteeseen yhdistetyn suuttimen, joka on suunnattu rullan (R) pyörimissuuntaa vastaan oleellisesti tangentiaalisesti rullan 25 kehäpinnan suhteen ja järjestetty aikaansaamaan rullan pyörimissuuntaa vastaan puhalluksen rullan (R) kehäpinnan sillä alueella, jolla rullalla oleva katkaistun rainan (W) pää kulkee puhalluslaitetta (4) kohti.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että rullai meen kuuluu painolaite (3), joka on siirrettävissä kosketuksiin pyörivän rullan (R) kanssa, jolloin puhalluslaite (4) on järjestetty aikaansaamaan rullan pyörimissuuntaa vastaan puhalluksen rullan (R) kehäpinnan sillä alueella, jolla rullalla oleva katkaistun rainan (W) pää kulkee kohti pai-35 nolaitteen (3) ja rullan (R) kosketuskohtaa.
12 107444
13. Patenttivaatimuksen 12 mukainen laite, tunnettu siitä, että puhalluslaite (4) on sijoitettu painolaitteen (3) ja rullan (R) välisen kosketus 14 107444 kohdan läheisyyteen aiheuttamaan puhalluksen rullan ja painolaitteen kosketuskohdan suunnasta.
14. Patenttivaatimuksen 12 tai 13 mukainen laite, tunnettu siitä, että 5 puhalluslaite (4) on sijoitettu painolaitteeseen (3) sen mukana siirtyväksi.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 10-14 mukainen laite, tunnettu siitä, että puhalluslaite (4) ja sen suutinrakenne ulottuu leveyssuunnassa 10 osalle rainan leveyttä tai oleellisesti koko rainan leveydelle.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että puhalluslaite (4) on rainan leveyssuunnassa ulottuva putki tai laatikko, joka on yhdistetty kaasumaisen paineväliaineen lähteeseen.
17. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että puhalluslaitteessa (4) on ainakin kaksi puhalluskohtaa (4a, 4b), jotka on suunnattu rullan pyörimissuunnassa peräkkäisiin kohtiin rullan (R) kehällä. 20 15 107444
FI982157A 1998-10-05 1998-10-05 Menetelmä ja laite rullaimen yhteydessä FI107444B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982157A FI107444B (fi) 1998-10-05 1998-10-05 Menetelmä ja laite rullaimen yhteydessä

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI982157A FI107444B (fi) 1998-10-05 1998-10-05 Menetelmä ja laite rullaimen yhteydessä
FI982157 1998-10-05

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI982157A0 FI982157A0 (fi) 1998-10-05
FI982157A FI982157A (fi) 2000-04-06
FI107444B true FI107444B (fi) 2001-08-15

Family

ID=8552645

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI982157A FI107444B (fi) 1998-10-05 1998-10-05 Menetelmä ja laite rullaimen yhteydessä

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI107444B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI982157A0 (fi) 1998-10-05
FI982157A (fi) 2000-04-06

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100365120B1 (ko) 드럼 릴-업(drum reel-up)등에 종이 및 판지웨브를 권취하는 방법 및 장치
CA1176556A (en) Means in a paper machine for cutting and guiding the marginal strip of the paper web
CA1268789A (en) Apparatus for conveying a web lead-in strip in a paper machine
US6474589B1 (en) Change device of a reel-up and method for changing a roll
CA2064064C (en) Process and device for winding continuous webs of material, in particular paper or carton
US6386477B1 (en) Station for continuous unwinding of a material web
JPH11505795A (ja) 紙帯を巻き取る巻取り装置
FI80921C (fi) Foerfarande och anordning i samband med spetsdragningen av en pappersbana.
EP2132119B1 (en) Reeling apparatus for fiber web and method of reeling fiber web
CA2340000C (en) Method and device for transferring a web onto a reel spool in the reel-up of a paper web
US4726532A (en) Web reeling method and apparatus
FI107444B (fi) Menetelmä ja laite rullaimen yhteydessä
US6547179B1 (en) Method and apparatus for shortening the splice tail in a flying splice roll changer
US7264693B2 (en) Apparatus for leading a web threading tail over an empty space
US6332587B1 (en) Process for threading material web onto reel and device for process
US6358366B1 (en) System and method for threading a moist web in a pulp dryer or the like from one section to the following section
US6131784A (en) Threading device
WO2008148937A1 (en) Method of using a slitter winder and apparatus for applying adhesive
JPS6322295A (ja) ウエブ切断装置
FI103425B (fi) Päänvientilaitteisto ja menetelmä rainan pään viemiseksi
US20060027620A1 (en) Method and apparatus for transferring a paper web
FI100712B (fi) Menetelmä rullauksessa ja menetelmässä käytetty vaihtolaite
FI108430B (fi) Menetelmõ ja laitteisto rainan põõn viemiseksi paperirainan rullaimessa
US6869039B2 (en) Method and apparatus for winding a paper web
FI112196B (fi) Menetelmä paperirainan päänviennissä