FI107426B - Matkaviestimen yhteyteen järjestetty äänentoistomoduli - Google Patents

Matkaviestimen yhteyteen järjestetty äänentoistomoduli Download PDF

Info

Publication number
FI107426B
FI107426B FI961541A FI961541A FI107426B FI 107426 B FI107426 B FI 107426B FI 961541 A FI961541 A FI 961541A FI 961541 A FI961541 A FI 961541A FI 107426 B FI107426 B FI 107426B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mobile station
reproduction module
audio
module
signal
Prior art date
Application number
FI961541A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI961541A (fi
FI961541A0 (fi
Inventor
Jarmo Hietanen
Original Assignee
Nokia Mobile Phones Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Mobile Phones Ltd filed Critical Nokia Mobile Phones Ltd
Priority to FI961541A priority Critical patent/FI107426B/fi
Publication of FI961541A0 publication Critical patent/FI961541A0/fi
Publication of FI961541A publication Critical patent/FI961541A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI107426B publication Critical patent/FI107426B/fi

Links

Landscapes

  • Headphones And Earphones (AREA)

Description

! 107426
Matkaviestimen yhteyteen järjestetty äänentoistomoduli
Nyt esillä oleva keksintö kohdistuu matkaviestimeen yhdistettäväksi tarkoitettuun äänentoistomoduliin, joka käsittää signaalin prosessointiyksi-5 kön, kuulokkeen ja mikrofonin ja joka on järjestetty liitettäväksi matkaviestimen dataporttiin, jolloin äänentoistomodulin ohjaus on järjestetty suoritettavaksi ainakin osittain matkaviestimestä käsin.
Signaalin prosessointiyksiköllä tässä selityksessä tarkoitetaan lähinnä 10 äänitaajuusaiueella olevia sähköisiä signaaleita muodostavia yksiköitä, kuten radiovastaanottimia, kasettinauhureita ja CD-soittimia, jolloin nämä signaalit voidaan muuntaa kuultavaksi ääneksi edullisesti kuulokkeilla.
15 Matkaviestimen käyttö nykyisin on monissa eri yhteyksissä lähes välttämätöntä ja matkaviestimellä voidaan helpottaa monien tilanteiden hoitamista. Ongelmana usein on kuitenkin se, että ympäristö, jossa matkaviestintä olisi käytettävä, on meluisa tai sellainen, ettei tunnetun tekniikan mukaisen matkaviestimen käyttö ole mahdollista. Toisaalta mat-20 kaviestimen hälytysääni saattaa olla joissakin tilanteissa muita häiritsevä, jolloin tavallisimmin matkaviestimen hälytysääni kytketään pois.
. Esimerkiksi työkoneen melu saattaa olla niin voimakasta, ettei matka- ;··; viestimen hälytysääntä kuulla. Aina ei myöskään ole mahdollista käyt- : 25 tää optista hälytystä tai värinäakkua, joilla joissakin tapauksissa voi- daan melun aiheuttama hälytysäänen kuulumattomuus eliminoida. Toi-:.i.: saalta työkoneen melun vaimentamiseksi käytetään yleensä kuulosuo- :V: jaimia, mikä omalta osaltaan myös pienentää mahdollisuutta kuulla matkaviestimen hälytysääntä. Ympäristömelun häiritsevyyden pienen-30 tämiseksi ja viihtyvyyden lisäämiseksi voidaan käyttää esimerkiksi kannettavaa korvakuulokkeilla varustettua radiovastaanotinta tai vastaavaa :·. äänentoistolaitetta, jolloin korvakuulokkeet sinällään vähentävät häirit- • · · sevien äänten kuulumista.
» « • « « 35 Eräänä ratkaisuna matkaviestimen hälytysäänen kuuluvuuden paran-tämiseksi meluisissa olosuhteissa on se, että liitetään matkaviestimeen korvakuulokkeet, joiden kautta matkaviestimen hälytysääni on kuulta-vissa. Ongelmana on kuitenkin se, ettei tällaisten korvakuulokkeiden 2 107426 käyttö ole välttämättä kovin miellyttävää, erityisesti sen vuoksi, koska kuuloke on pääosin äänetön ja tällöin ainoastaan aiheuttaa korvaan painon tunnetta. Matkaviestimien vastaanottoketju on tarkoitettu vain puheen toistoon, jolloin vastaanottoketjun äänentoistokaista on suhteel-5 lisen kapea, tyypillisesti luokkaa 300 Hz—3 000 Hz. Tällöin äänenlaatu pelkästään lisäkorvakuulokkeiden kautta ei anna kelvollista äänenlaatua varsinkaan musiikin kuuntelemiseksi. Matkaviestimen mekaanisista mitoista johtuen ei vastaanottoketjun äänentoistokaistaa ole mahdollista laajentaa oleellisesti. Myöskään parempien kuulokkeiden käytöllä ei 10 saavuteta riittävän laadukasta äänentoistoa. Varsinaisissa musiikin ja puheen kuunteluun tarkoitetuissa kannettavissa äänentoistolaitteissa äänentoistokaista on yleensä vähintään 100 Hz—16 000 Hz, jolloin kuulovaikutelma on huomattavasti miellyttävämpi kuin matkaviestimen oma äänentoisto.
15
Englantilaisessa patenttihakemuksessa GB-2 249 447 on esitetty yhdistetty yleisradiovastaanotin ja ajoneuvokäyttöön tarkoitettu radiopuhelin. Tämä ajoneuvoon asennettava radiolaitteisto on tarkoitettu asennettavaksi ajoneuvossa yleisradiovastaanottimelle (autoradiolle) tarkoitet-20 tuun asennuskoteloon. Laitteisto käsittää audiovahvistimen, joka on tarkoitettu yleisradiovastaanottimen äänisignaalin ja radiopuhelimen ...,: äänisignaalin vahvistamiseksi ja johtamiseksi kaiuttimelle. Audiovahvis- « « timelle johdettavan signaalin valinta voidaan suorittaa radiopuhelimen ;··; kautta, jolloin puhelun aikana kaiuttimelle johdetaan radiopuhelimen ·’1’· · 25 signaali ja vaimennetaan yleisradiovastaanottimen signaali. Järjestelmä on kuitenkin vain yksisuuntainen, jolloin käyttäjän radiopuhelinta käyttä- « :.i. essään on puhuttava luuriosan mikrofoniin.
• · • e • « <» e
Nyt esillä olevan keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä mainitut 30 epäkohdat mitä suurimmassa määrin ja aikaansaada äänentoistomo- duli, joka voidaan yhdistää matkaviestimeen, jolloin signaalin proses- :·. sointiyksikön kuulokkeiden välityksellä voidaan kuunnella radiota tai • · muuta äänentoistolaitetta myös sellaisissa tilanteissa, joissa matkavies-\ . timen mukana olo on välttämätöntä. Keksinnölle on tunnusomaista se, 35 että äänentoistomodulin kuuloke ja mikrofoni on järjestetty käytettäväksi L ” matkaviestimen yhteydessä puhelun aikana.
« * M · · « 3 107426
Nyt esillä olevalla keksinnöllä saavutetaan huomattavia etuja tekniikan tason mukaisiin ratkaisuihin verrattuna. Keksinnön mukaisen äänentois-tomodulin käyttö mahdollistaa radion kuuntelun kuulokkeilla myös tilanteissa, joissa matkaviestimen on oltava mukana ja käytettävissä. Kek-5 sinnön mukaista äänentoistomodulia käytettäessä matkaviestimen hälytysääni voidaan johtaa äänentoistomodulin kuulokkeisiin, ja samalla voidaan vaimentaa signaalin prosessointiyksikön muodostama signaali, jolloin matkaviestimen hälytysääni on kuultavissa suhteellisen suuresta taustamelusta huolimatta.
10
Saapuvaan puheluun vastaaminen on nopeaa ja vaivatonta, koska kuuloke ja mikrofoni ovat jo valmiiksi käyttöasennossa tilanteissa, joissa keksinnön mukaisen äänentoistomodulin käyttö on ajateltu suoritettavaksi. Tällöin ei myöskään ole tarvetta ottaa kuuloketta pois siinä vai-15 heessa, kun puheluun vastataan. Eräänä keksinnön etuna on myös se, että mikrofoni on vakioetäisyydellä puhujan suusta, jolloin äänen laatu on parempi.
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viitaten samalla oheisiin 20 piirustuksiin, joissa kuva 1a esittää keksinnön toimintaa analogisessa matkaviestimessä . lähetyksen aikana, * ·«» * · · 25 kuva 1b esittää keksinnön toimintaa digitaalisessa matkaviestimessä lähetyksen aikana, • t · M» O ' kuva 2a esittää keksinnön toimintaa analogisessa matkaviestimessä vastaanoton aikana, 30 kuva 2b esittää keksinnön toimintaa digitaalisessa matkaviestimessä :·. vastaanoton aikana, ja *«· » « \ . kuva 3 esittää äänentoistomodulia liitettynä matkaviestimeen, v’ 35
Keksinnön mukaista äänentoistomodulia 1 ja matkaviestintä 2 voidaan .Y käyttää ns. korvalappustereoiden (Walkman) tapaan, jolloin äänentois- y. tomodulin 1 kuulokkeilla 5 voidaan kuunnella signaalin prosessointiyk- 4 107426 sikköä 3 tai vastaavaa silloin, kun matkaviestin 2 on valmiustilassa, eli matkaviestin 2 on päällä, mutta puhelua ei ole käynnissä. Puhelun saapuessa matkaviestimen ohjausyksikkö 11 muodostaa ohjaussignaalin, joka välitetään ohjausväylän 4 kautta äänentoistomoduliin 1. Tällöin 5 äänentoistomoduli 1 muuttaa äänentoistomodulin kuulokkeen 5 toimintaa siten, että kuulokkeen 5 kautta välitetään käyttäjälle matkaviestimen 2 muodostama hälytysääni saapuvasta puhelusta. Samanaikaisesti äänentoistomoduli 1 vaimentaa signaalin prosessointiyksikön 3 kuulumisen kuulokkeessa 5. Signaalin prosessointiyksikön 3 vaimentaminen 10 voidaan suorittaa esimerkiksi vaihtokytkimellä 20, jolloin matkaviestimen 2 ohjausyksikkö välittää ohjausväylän 4 kautta ohjaussignaalin vaihtokytkimen asennon vaihtamiseksi asentoon, jossa kuulokkeeseen 5 johdetaan matkaviestimen äänisignaali. Vaihtoehtoisesti signaalin prosessointiyksikkö 3 voidaan vaimentaa säätämällä äänentoistomodu-15 Iin 1 vahvistimen 12 vahvistus oleellisesti nollaksi. Signaalin prosessointiyksikkönä 3 voi olla mikä tahansa tunnetun tekniikan mukainen radiovastaanotin, kasettinauhuri tai vastaava. Matkaviestin on tässä suoritusmuodossa sopivimmin analoginen matkaviestin, kuten NMT-matka viesti n.
20
Saapuvaan puheluun vastaaminen voidaan suorittaa kuten nykyisissäkin matkaviestimissä, esim. painamalla vastauspainiketta (ei esitetty). Vastaaminen voidaan toteuttaa myös siten, että matkaviestimeen 2 tai ; i äänentoistomoduliin 1 muodostetaan puheentunnistusyksikkö tai vas- : : 25 taava (ei esitetty), jolloin puheentunnistusyksikkö kytkee matkaviesti- * ’ men päälle käyttäjän puhuessa mikrofoniin 6, 16. Tällöin ei käyttäjältä :.i.· vaadita välttämättä näppäimen painalluksia, mikä joissakin tilanteissa • · helpottaa huomattavasti matkaviestimen käyttöä. Tulevaan puheluun vastaaminen voidaan toteuttaa myös siten, että matkaviestin 2 kytkee 30 puhelun automaattisesti päälle, esimerkiksi kahden hälytysäänen jälkeen.
• « • · • · ,*·;· Puhelun kestäessä joko äänentoistomodulin mikrofoni 6 on kytketty • · mikrofonilinjan 7 välityksellä matkaviestimen kytkentäosaan 8, jolloin 35 äänentoistomodulin 1 mikrofoni 6 toimii matkaviestimen mikrofonina tai matkaviestimen mikrofonia 16 käytetään normaalisti. Molempien mikro-ionien 6, 16 käyttö samanaikaisesti lisää matkaviestimen tehonkulutus- * ta ja toisaalta mikrofonien 6, 16 etäisyys äänilähteestä eli puhujan 5 107426 suusta ei välttämättä ole sama, jolloin ääni saapuu mikrofoneille 6, 16 eri aikaisesti. Tämä voi olla kuultavissa äänen värin muutoksina ja kaikuna. Valinta siitä, kumpaa mikrofonia 6, 16 käytetään, voidaan tehdä edullisesti vertailemalla mikrofonien 6, 16 muodostamia signaalitasoja 5 keskenään. Tällöin valitaan sopivimmin voimakkaamman signaalin muodostama mikrofoni 6, 16. Voimakas signaali voidaan vielä varmistaa esimerkiksi puheen tunnistimella puheeksi, jolloin mahdollisten häi-riöäänten vaikutusta mikrofonin 6, 16 valintaan voidaan pienentää. Vastaavasti äänentoistomodulin kuuloke 5 toimii matkaviestimen kuu-10 lokkeena. Puhelun aikana käytettävän kuulokkeen 5, 17 valinnassa voidaan käyttää myös mikrofonin 6, 16 valintatietoa, jolloin valitaan edullisesti äänentoistomodulin kuuloke 5, jos on valittu äänentoistomodulin mikrofoni 6 ja vastaavasti valitaan matkaviestimen kuuloke 17, jos on valittu matkaviestimen mikrofoni 16.
15
Puhelun päättyessä matkaviestimen ohjausyksikkö 11 ohjaa äänentoistomodulin 1 edullisesti jälleen äänentoistotoimintamoodiin, jolloin signaalin prosessointiyksikön 3 ääni on kuultavissa kuulokkeesta 5.
20 Kuvissa 1a ja 1b on esitetty äänentoistomodulin 2 ne osat, joita tarvitaan puhelun lähetyksen aikana ja vastaavasti kuvissa 2a ja 2b on esitetty äänentoistomodulin 1 ne osat, jotka ovat tarpeellisia puheluun vas-. taamisen ja signaalin prosessointiyksikön 3 kuuntelun aikana. Käytän- ;1·: nön toteutuksissa molemmat osat on sijoitettu samaan äänentoistomo- 25 dullin 1.
(Ml· « \:Y Kuvassa 1b on esitetty keksinnön mukaisen matkaviestimen 2 ja ää- 0’ nentoistomodulin 1 toiminta puhelun aikana, lähetysvaiheessa siinä ta pauksessa, että matkaviestin 2 on digitaalinen matkaviestin, kuten 30 GSM-matkaviestin. Erona kuvan 1a analogiseen matkaviestimeen 2 on lähinnä se, että äänentoistomoduliin 1 on lisätty ensimmäinen analo-··. gia/digitaalimuunnin (A/D-muunnin) 9, joka muuntaa mikrofonin 6 muo- Y. dostaman sähköisen, analogisen signaalin digitaaliseksi signaaliksi, jo ka voidaan edelleen välittää matkaviestimen kytkentäosaan 8. Tämä •«· 35 voidaan toteuttaa myös siten, että digitaalisessa matkaviestimessä ole- Y] vaa A/D-muunninta 18 käytetään myös äänentoistomodulin mikrofonin • 1 (·« 107426 6 muodostaman signaalin muuntamisessa digitaaliseksi, jolloin äänen-toistomodulissa ei tarvita erillistä A/D-muunninta 9. Tällöin matkaviestimen A/D-muuntimen 18 analogiasisäänmenolinjan yhteyteen on järjestetty edullisesti vaihtokytkin, jolla valitaan matkaviestimen A/D-muunti-5 men 18 sisäänmenosignaaliksi joko matkaviestimen mikrofonin 16 signaali tai äänentoistomodulin mikrofonin 6 signaali.
Kuvan 2b kytkentä esittää keksinnön toimintaa radion kuuntelun ja puhelun aikana, vastaanottovaiheessa digitaalisen matkaviestimen ta-10 pauksessa. Erona kuvan 2a analogisen matkaviestimen toteutukseen on lähinnä se, että matkaviestimeltä 2 tuleva äänisignaali on digitaalisessa muodossa, joka muunnetaan äänentoistomodulin 1 yhteyteen järjestetyssä digitaali/analogiamuuntimessa (D/A-muunnin) 10 analogiseksi signaaliksi, joka johdetaan edelleen kuulokkeeseen 5. Tämä voi-15 daan toteuttaa myös siten, että matkaviestimessä 2 digitaalisessa muodossa oleva äänisignaali muunnetaan matkaviestimen 2 digitaali/analogiamuuntimessa (D/A-muunnin) 19 analogiseksi, minkä jälkeen esim. vaihtokytkimellä johdetaan analoginen signaali joko matkaviestimen kuulokkeelle 17 tai äänentoistomodulin kuulokkeelle 5. Täl-20 löin äänentoistomodulissa 1 ei tarvita erillistä D/A-muunninta 10. Muilta osin kuvan 2b mukaisen kytkennän toiminta vastaa oleellisesti kuvan .... 2a mukaisen kytkennän toimintaa.
« · Äänentoistomoduli 1 voidaan edullisesti toteuttaa siten, että siihen on « · 25 järjestetty kytkentäelimet (ei esitetty), joiden avulla äänentoistomoduli • < e t voidaan kiinnittää matkaviestimen 2 dataporttiin 13 tai vastaavaan, :.i. esim. kuvassa 3 esitetyllä tavalla. Dataportti 13 käsittää signaalinsiir- « # toelimet äänisignaalin johtamiseksi matkaviestimestä 2 äänentoistomo- duliin 1, signaalin johtamiseksi äänentoistomodulin mikrofonista 6 mat- 30 kaviestimen kytkentäosaan 8 sekä ohjaustiedon välittämiseksi kontrolli- väylän 4 kautta äänentoistomoduliin 1. Signaalinsiirtoelimet voivat olla galvaanisia, esim. sähkömekaanisen liittimen käsittäviä tai voidaan !··· käyttää myös ainakin osittain optista yhteyttä, jolloin signaalit välittyvät *♦ · esim. infrapunalähetin/vastaanottimien kautta. Dataportin 13 rakenne v 35 voi vaihdella eri matkaviestimissä 2. Lisäksi signaali- ja kontrolliväylien •«« toteuttaminen on alan ammattimiehelle sinänsä tunnettua, joten niiden yksityiskohtainen selittäminen tässä yhteydessä on tarpeetonta. Käy-I’*· tännössä ohjaussignaalit voidaan toteuttaa binäärisignaaleina, jolloin
I I I
7 107426 looginen 0-tila vastaa ohjaussignaalin ensimmäistä asentoa ja looginen 1-tila vastaa ohjaussignaalin toista asentoa. Loogisessa 0-tilassa kytkin on esimerkiksi auki ja vastaavasti loogisessa 1-tilassa kytkin on kiinni. Vaihtokytkintä ohjattaessa looginen O-tila kytkee vaihtokytkimen en-5 simmäiseen asentoon ja vastaavasti looginen 1-tila kytkee vaihtokytkimen toiseen asentoon. 0-tila vastaa edullisesti jännitettä, jonka arvo on n. 0 V. Vastaavasti looginen 1-tila tarkoittaa tavanomaisissa kytkennöissä sitä, että jännite on n. käyttöjännite, esim. 3 V.
10 Signaalin prosessointiyksikön 3 ollessa radiovastaanotin, voidaan antenni ANT edullisesti toteuttaa kuulokkeen 5 yhteyteen järjestettynä erillisenä lisäjohtimena tai antennijohtona voidaan käyttää toista kuuloke-johdinta. Kuulokejohdon käyttö antennina on sinänsä tunnettua pienikokoisista, kannettavista radiovastaanottimista, joten sen tarkempi kä-15 sittely tässä yhteydessä ei ole tarpeellista.
Tunnetaan myös antenneja, jotka käsittävät ferriittisauvan ja sen ympärille muodostetun kelan. Tämän tyyppinen antenni soveltuu erityisesti alle 30 MHz:n taajuuksilla lähetettävien radiolähetteiden vastaanottoon.
20 Tällöin ei välttämättä tarvita ulkoista antennijohtoa.
·:*: Signaalin prosessointiyksikön 3 ohjaus voidaan edullisesti toteuttaa ·:· matkaviestimestä 2 käsin. Tällöin matkaviestimen 2 sovellusohjelmis- : toon on sopivimmin muodostettu valikkotoiminne (ei esitetty), jonka 25 avulla signaalin prosessointiyksikön 3 toiminnan ohjaus suoritetaan.
. . Valikkotoiminne muodostaa matkaviestimen 2 näyttöelimelle 14 valinta- ruudun tai vastaavan, jolloin käyttäjä voi matkaviestimen näppäimiä 15 käyttämällä suorittaa halutun ohjaustoimenpiteen. Esimerkiksi voidaan säätää kuulokkeen 5 äänenvoimakkuutta, vaihtaa kuunneltavaa radio-30 asemaa ja kytkeä signaalin prosessointiyksikkö 3 päälle ja pois päältä.
j '·· Erityisesti solukkojärjestelmissä, jollainen mm. GSM-järjestelmä on, matkaviestin 2 lähettää informaatiota myös sellaisissa tilanteissa, joissa puhelu ei ole käynnissä. Lähetin muodostaa lähetyksen aikana suurtaa-:.. 35 juisen signaalin, joka on huomattavasti voimakkaampi kuin radiovas- taanottimella tavanomaisesti vastaanotettava radiolähete. Äänentois-tomodulin 1 on kyettävä eliminoimaan lähettimen aiheuttaman häiriön pääsy kuulokkeeseen 5, koska tämä saattaisi häiritä radiovastaanottoa.
8 107426 Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi siten, että äänentoistomoduli 1 vaimentaa kuulokkeen 5 ainakin silloin, kun lähetin lähettää informaatiota. Esimerkiksi GSM-järjestelmässä lähetetään 217Hz:n purskeita, joiden leveys on 1/8. Tällöin kuuloke 5 voidaan vaimentaa 5 purskeen lähetyksen ajaksi. Tämä tosin pätkii hieman radiovastaanot-toa, mutta toisaalta niissä olosuhteissa, joissa keksinnön mukaista ää-nentoistomodulia 1 on luontevaa käyttää, ei odoteta huippuluokan äänentoistoa muutenkaan, joten tämä ei haittaa käyttäjää.
10 Keksinnön mukainen äänentoistomoduli 1 voidaan sijoittaa matkaviestimen 2 yhteyteen useilla vaihtoehtoisilla tavoilla. Äänentoistomoduli 1 voidaan sijoittaa sinänsä tunnetusti akkukoteloon (ei esitetty), jolloin signaalit ovat siirrettävissä esimerkiksi erillisellä liitäntäjohtimella matkaviestimen dataporttiin 13. Akkukotelo voidaan myös muodostaa siten, 15 että siihen on kiinteästi järjestetty liitin, joka kytkeytyy matkaviestimen 2 dataporttiin 13 akkukotelon ollessa kytkettynä matkaviestimeen 2. Tällöin matkaviestimen 2 käyttäjä voi käyttötilanteen mukaan valita akku-kotelon, johon on järjestetty keksinnön mukainen äänentoistomoduli 1, tai akkukotelon ilman äänentoistomodulia 1.
20 Äänentoistomoduli 1 voidaan järjestää myös erilliseksi, omaan kote-·: loonsa, jolloin äänentoistomoduli kytketään matkaviestimen lisäosaksi •: edullisesti kuvassa 3 esitetyllä tavalla.
25 Vielä eräänä vaihtoehtona voidaan soveltaa myös sitä, että muodoste- . taan matkaviestimen 2 koteloon tila äänentoistomodulia 1 varten. Täl- J*: löin keksinnön mukainen äänentoistomoduli 1 voidaan sijoittaa matka- *’* viestimen 2 kotelon sisään, jolloin äänentoistomodulin 1 signaalilinjat ovat sopivimmin matkaviestimen 2 kotelon sisällä kytkettävissä data- 30 porttiin 13.
: ’·· Äänentoistomodulin kuuloke 5 voi olla sopivimmin muodostettu kahdesti’ ta korvakuulokkeesta 5a, 5b (kuva 3), jolloin on mahdollista kuunnella .·!·* signaalin prosessointiyksikön 3 ääni myös stereofonisena. Myös mono- 35 foninen äänentoisto on miellyttävämpää kuunnella kahden korvakuulokkeen 5a, 5b kautta kuin pelkästään yhden korvakuulokkeen kautta.
♦ 9 107426
Kuulokkeina 5, 15 voidaan käyttää myös pienikokoisia kaiuttimia tai vastaavia, joilla sähköisessä muodossa oleva äänisignaali saadaan kuulumaan äänenä.
5 Keksintöä ei ole rajoitettu ainoastaan edellä esitettyihin suoritusmuotoihin, vaan sitä voidaan muunnella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
« · * « · • ·« · • · » •«« t » • · · • « · « · ♦ ·« ·»« » « • «

Claims (13)

10 107426
1. Matkaviestimeen (2) yhdistettäväksi tarkoitettu äänentoistomoduli 5 (1), joka käsittää signaalin prosessointiyksikön (3), kuulokkeen (5) ja mikrofonin (6), ja joka äänentoistomoduli (1) on järjestetty liitettäväksi matkaviestimen dataporttiin (13), jolloin äänentoistomodulin (1) ohjaus on järjestetty suoritettavaksi ainakin osittain matkaviestimestä (2) käsin, tunnettu siitä, että äänentoistomodulin kuuloke (5) ja mikrofoni (6) on 10 järjestetty käytettäväksi matkaviestimen (2) yhteydessä puhelun aikana.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen äänentoistomoduli (1), tunnettu siitä, että se käsittää välineet (20) matkaviestimen (2) äänisignaalin johtamiseksi äänentoistomodulin kuulokkeeseen (5). 15
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen äänentoistomoduli (1), tunnettu siitä, että se käsittää välineet (7) äänentoistomodulin mikrofonin (6) signaalin johtamiseksi matkaviestimeen (2).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1—3 mukainen äänentoistomoduli (1), tunnettu siitä, että se on muodostettu erilliseksi laitteeksi.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1—3 mukainen äänentoistomoduli (1), : .·. tunnettu siitä, että se on muodostettu matkaviestimeen (2). 25 . 6. Jonkin patenttivaatimuksen 1—3 mukainen äänentoistomoduli (1), tunnettu siitä, että se on muodostettu matkaviestimen akkukotelon * · yhteyteen.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1—6 mukainen äänentoistomoduli (1), tunnettu siitä, että signaalin prosessointiyksikkö (3) käsittää radiovas-taanottimen. « · · • ·
8. Jonkin patenttivaatimuksen 1—6 mukainen äänentoistomoduli (1), 35 tunnettu siitä, että signaalin prosessointiyksikkö (3) käsittää kasetti-·;·. nauhurin. n 107426
9. Jonkin patenttivaatimuksen 1—8 mukainen äänentoistomoduli (1), tunnettu siitä, että signaalien välitys matkaviestimen dataportin (9) kautta on järjestetty suoritettavaksi ainakin osittain optisesti.
10. Jonkin patenttivaatimuksen 1—9 mukainen äänentoistomoduli (1), tunnettu siitä, että se on järjestetty liitettäväksi analogiseen matkaviestimeen (2), kuten NMT-matkaviestimeen.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 1—9 mukainen äänentoistomoduli (1), 10 tunnettu siitä, että se on järjestetty liitettäväksi digitaaliseen matkaviestimeen (2), kuten GSM-matkaviestimeen.
12. Jonkin patenttihakemuksen 1—11 mukainen äänentoistomoduli (1), jossa matkaviestin (2) on järjestetty lähettämään informaatiota 15 myös muulloin kuin puhelun aikana, tunnettu siitä, että kuuloke (5) on järjestetty vaimennettavaksi ainakin silloin, kun matkaviestimeltä (2) lähetetään informaatiota.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 1—12 mukaisen äänentoistomodulin 20 (1) käyttö äänisignaalin tuottamiseksi kuulokkeeseen (5) matkaviesti men (2) valmiustilan aikana. • · ♦ « · « 1 « · • · • · • 1 · » « · 12 107426
FI961541A 1996-04-04 1996-04-04 Matkaviestimen yhteyteen järjestetty äänentoistomoduli FI107426B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI961541A FI107426B (fi) 1996-04-04 1996-04-04 Matkaviestimen yhteyteen järjestetty äänentoistomoduli

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI961541A FI107426B (fi) 1996-04-04 1996-04-04 Matkaviestimen yhteyteen järjestetty äänentoistomoduli
FI961541 1996-04-04

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI961541A0 FI961541A0 (fi) 1996-04-04
FI961541A FI961541A (fi) 1997-10-05
FI107426B true FI107426B (fi) 2001-07-31

Family

ID=8545795

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI961541A FI107426B (fi) 1996-04-04 1996-04-04 Matkaviestimen yhteyteen järjestetty äänentoistomoduli

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI107426B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI961541A (fi) 1997-10-05
FI961541A0 (fi) 1996-04-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP3262727B2 (ja) イヤホン
US8265297B2 (en) Sound reproducing device and sound reproduction method for echo cancelling and noise reduction
US6944287B2 (en) Portable terminal
GB2308775A (en) Portable telephone set and entertainment unit having wireless headset
US20040122664A1 (en) System and method for speech enhancement
EP1802082A1 (en) Information terminal
JPH08511661A (ja) 自動車内ラジオ受信機と組み合わせて動作可能なセルラ電話機用肉声装置
US7054436B2 (en) Communication terminals with a dual use speaker for sensing background noise and generating sound, and related methods and computer program products
JP3159321B2 (ja) 携帯電話機
JP2005318267A (ja) 電子機器
FI107426B (fi) Matkaviestimen yhteyteen järjestetty äänentoistomoduli
JP4816338B2 (ja) 音声通信装置及びその音声出力制御方法
JPH10276250A (ja) 携帯端末装置
KR100469847B1 (ko) 다기능 오디오폰
KR200198073Y1 (ko) 핸즈 프리의 기능을 구비한 차량용 오디오기기
JPH10190789A (ja) 情報端末システム、無線通信装置、音響装置
JP2954150B1 (ja) 携帯電話システム及びそれに用いる通話装置
JPH10190780A (ja) 呼出報知装置
KR200258287Y1 (ko) 다기능 오디오폰
KR19990046770A (ko) 송,수화기능을갖는핸드폰용이어폰
JP2019139175A (ja) 周囲環境音キャンセル装置、片耳用イヤホン、通信装置、周囲環境音キャンセル方法
JP2003125496A (ja) 補聴装置及び音声再生装置
EP1113702A2 (en) Acoustic dipole radiator for portable electronic devices
JP2006174007A (ja) 電話装置及びイヤホンマイクセット
JPH10200990A (ja) 携帯音響機器用イヤホン装置