FI107280B - Harjapuhdistuslaite ja kaavintaelin - Google Patents
Harjapuhdistuslaite ja kaavintaelin Download PDFInfo
- Publication number
- FI107280B FI107280B FI992664A FI19992664A FI107280B FI 107280 B FI107280 B FI 107280B FI 992664 A FI992664 A FI 992664A FI 19992664 A FI19992664 A FI 19992664A FI 107280 B FI107280 B FI 107280B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- brush
- cleaning device
- cylinder
- brush cleaning
- scraping
- Prior art date
Links
Classifications
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y02—TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
- Y02A—TECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
- Y02A20/00—Water conservation; Efficient water supply; Efficient water use
- Y02A20/20—Controlling water pollution; Waste water treatment
- Y02A20/204—Keeping clear the surface of open water from oil spills
Landscapes
- Brushes (AREA)
- Cleaning In General (AREA)
Description
107280
HARJAPUHDISTUSLAITE JA KAAVINTAELIN
Keksinnön kohteena on harjapuhdistuslaite nestemäisen tai kiinteän aineen, kuten öljyn, hiekan tai muun keräämiseksi veden- tai maanpinnalta, jonka harjapuhdistuslaitteen 5 - haijapuhdistusyksikköön kuuluu pyörivä haijasylinteri, ja kaavintayksikkö nestemäisen tai kiinteän aineen irrottamiseksi harjasylinterin harjaksista, - kaavintayksikköön kuuluu ainakin yksi, harjasylinterin harjaksien kanssa kosketuksessa oleva ja kuorinta- tai kaavintareunalla varustettu kuorinta- tai kaavintaelin, 10 - ja kaavintaelimeen kuuluu harjasylinterin akselin suhteen kallistettu pinta, johon harjasylinterin harjasten kanssa kosketuksessa oleva kaavintareuna tai särmä liittyy.
Öljyn keräämiseen käytettäviä tunnettuja puhdistuslaitteita ovat ns. pintapuhdistajat, eli skimmerit, jotka on tarkoitettu öljyn keräämiseen pääasiassa veden pinnalta. Tunnetut, 15 käytössä olevat skimmerit ovat passiivisia skimmereitä, joilla tässä yhteydessä tarkoitetaan paikallaan toimivia tai jonkin ulkopuolisen laitteen tai siirtomenetelmän avulla siirrettäviä laitteita. Koska passiivinen puhdistuslaite ei liiku aktiivisesti, niin sen puhdistusvaikutus jää helposti paikalliseksi ja tehottomaksi. Sen tehokas keräysalue on melko pieni, minkä vuoksi sen paikkaa pitää muuttaa ulkopuolisen laitteen avulla.
20
Tunnetut pintapuhdistajat eli skimmerit voidaan jakaa toimintaperiaatteidensa perusteella . ··· neljään ryhmään. Nämä ryhmät ovat nauha-, levy-, harja-ja patoskimmerit.
• * 4 · . Harjaskimmereiden tai muiden harjatekniikkaan perustuvien laitteiden harjasten puhdistamisessa käytetään yleensä sahaterämäistä kaapijaa. Kuitenkin tunnetulla 25 harjapuhdistusmenetelmällä voidaan harjaksia puhdistaa vain harjan pyöriessä koko ajan • · · samaan suuntaan.
• · · • · · »·· ♦ · · '·* ’ Eräs tunnettu harjapuhdistuslaite on esitetty suomalaisessa patenttijulkaisussa 70443 (E 02B 15/04), jossa on harjasylinteri ja sahanterämäinen kaapimisterä. Tällaisen • · · 30 kaapimisterän epäkohtana on se, että harjasylinterin haijakset pyrkivät takertumaan kaapimisterään. Ongelmaa on pyritty korjaamaan siten, että harjasylinterin harjakset on .·’ ; ryhmitelty renkaiksi niin, että sahanterämäisen kaapimisterän hampaiden kärjet ovat • «» ' renkaiden väleissä. Kaapimisterän rakenteesta johtuen harjasylinteriä voidaan pyörittää « « . vain yhteen suuntaan.
• * · Λ#- •. ·. · 35 *: ·'*: Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada harjapuhdistuslaite, jolla ei ole edellä esitettyjä epäkohtia. Keksinnölle on tunnusomaista se, 2 1072813 - että harjapuhdistuslaitteen kaavintayksikön kaavintaelin on poikkileikkaukseltaa i kourun tai kiilan muotoinen, edullisimmin teräväkärkinen kouru, - että poikkileikkauksessa kaavintakourun tai -kiilan terävä kärki on suunnattu pääasiallisesti harjasylinterin akselia kohti ja kourun kuorintareunat tai kiilan leveämpi 5 osa on suunnattu harjasylinterin akselista poispäin, - ja että kaavintakourun tai -kiilan terävä särmä on pääasiallisesti harjasylinterin akselia vastaan kohtisuorassa tasossa.
Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaan haijapuhdistusyksikön 10 kaavintayksikössä on ainakin yksi sellainen kuorintareunan osa, joka on kaareva tai kulmikas siten, että sen kaari tai kulma avautuu harjasylinterin keskiöstä poispäin.
Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaan harjapuhdistuslaitteen kaavintayksikön kaavintaelin on kourumainen.
15
Keksinnön erään edullisen sovellutusmuodon mukaan kaavintayksikössä on harjasylinterin harjaksia varten ainakin yksi rako, jossa kuorintareuna on kaareva tai kulmikas siten, että sen kaari tai kulma avautuu harjasylinterin keskiöstä poispäin.
20 Keksinnön erään toisen edullisen sovellutusmuodon mukaan - kaavintayksikössä on ainakin kaksi lamellia, jotka muodostavat lamelliparin, joiden . ··· välistä harjakset johdetaan harjasylinterin pyöriessä, • « · · . .·. - että lamellipari muodostaa kapenevan raon, jossa harjasylinterin harjakset purisluvat • « · . lainehien kuorintareunoja vasten, • · · ,1”. 25 - ja että lainehien muodostamassa raossa kuorintareuna on kaareva tai kulmikas siten, • · · !..* että sen kaari tai kulma avautuu harjasylinterin keskiöstä poispäin.
• * · • · · « · ·
Kuorintalamelli voi olla muodoltaan symmetrinen tai epäsymmetrinen. Kerättävän aineen jatkopumppausta varten puhdistuslaite voidaan varustaa sinänsä tunnettuun tapaan • · · ...· 30 tarvittavilla pumpuilla ja putkijohdoilla.
• · · • · · ,·’ : Keksinnön erään kolmannen edullisen sovellutusmuodon mukaan - harjapuhdistusyksikön kaavintayksikön muodostaa putki tai kouru, johon on muodostettu ainakin yksi sellainen aukko, jonka reunat muodostavat kaarevat . v 35 kuorintareunat harjasylinterin harjaksia varten ':": - ja että kuorintareunat ovat kaarevia tai kulmikkaita siten, että niiden kaari tai kuina avautuu harjasylinterin keskiöstä poispäin.
3 107280
Keksinnön erään neljännen edullisen sovellutusmuodon mukaan - kaavintayksikkö on ainakin osittain sahanterän muotoinen ja poikkileikkauksessa kaareva tai kulmikas siten, että sen kaari tai kulma avautuu harjasylinterin keskiöstä 5 poispäin, - ja että ainakin yksi sahanterän muotoisten kuorintareunojen kärki on sijoitettu harjasylinterin harjasten väliin niin, että harjakset jakautuvat kärkien molemmille puolille harjasylinterin pyöriessä.
10 Keksinnön erään viidennen edullisen sovellutusmuodon mukaan haijapuhdistusyksikön kaavintayksikössä on ainakin yksi kuorintareunan osa, joka kaapii harjaksesta nestemäistä tai kiinteää ainetta harjasylinterin pyöriessä toiseen suuntaan, ja ainakin yksi kuorintareunan osa, joka kaapii nestemäistä tai kiinteää ainetta harjaksesta harjasylinterin pyöriessä vastakkaiseen suuntaan.
15
Keksinnön mukaisessa harjapuhdistuslaitteessa on harjan pyörimissuunnasta riippumaton haijapuhdistaja. Tällöin puhdistushaijaa voidaan pyörittää molempiin suuntiin. Se parantaa olennaisesti öljyn tai muun kerättäväksi tarkoitetun materiaalin keräämistä vedestä tai maalta, sillä harjapuhdistuslaite voidaan tehdä aktiiviseksi ja järjestää 20 liikkumaan molempiin suuntiin ilman ulkopuolista siirtolaitetta. Näin keksinnön mukainen laite poistaa tunnetuille skimmereille ominaisen passiivisuuden ja suurentaa toimintaympäristön laajuutta olennaisesti.
• · · • · · / ‘I( Keksinnön erään kuudennen edullisen sovellutusmuodon mukaan kaavintayksikössä on tl» ;‘25 ainakin yksi kuorintalamelli, joka on siten muotoitu, että siinä on kuorintareunan osa • · « *;/ nestemäisen tai kiinteän aineen kaapimiseksi harjaksesta harjasylinterin pyöriessä toiseen • · · *·* * suuntaan, ja toinen kuorintareunan osa nestemäisen tai kiinteän aineen kaapimiseksi • · · : harjaksesta harjasylinterin pyöriessä vastakkaiseen suuntaan.
• · · : : 30 Keksinnön erään seitsemännen edullisen sovellutusmuodon mukaan • · · *·*’: - kuorintalamellin kuorintareunan osa on pääasiallisesti harjasylinterin harjasten • · · . liikesuunnan suuntainen muodostaen kuitenkin harjasten liikesuunnan kanssa pienen kulman niin, että harjasylinterin pyöriessä harjakset painautuvat lamellia vasten, - että ainakin osa lamellin kuorintareunasta muodostaa kulman harjaksen kanssa niin, 35 että kuorintareuna kaapii harjasta tyvestä kärkeen päin harjasylinterin pyöriessä , . toiseen suuntaan, 107280 4 - ja että ainakin osa lamellin kuorintareunasta muodostaa kulman harjaksen kanssa niin, että kuorintareuna kaapii harjasta tyvestä kärkeen päin harjasylinterin pyöressä vastakkaiseen suuntaan.
5 Keksinnön erään kahdeksannen edullisen sovellutusmuodon mukaan kuorintareunojen väliseen rakoon on sijoitettu poikittaisia pinnoja harjasten ravistelemiseksi.
Vielä erään edullisen sovellutusmuodon mukaan harjapuhdistuslaitteen harjasylinterin tai sen akselin yhteyteen on liitetty harjapuhdistuslaitetta liikuttava liike-elin, kuten lava:, 10 pyörät, telamatto tai potkuri, jolla aikaansaadaan puhdistuslaitteen liike keräysaluee Ha. Liike-elin voi sisältää myös näiden yhdistelmiä.
Vielä erään edullisen sovellutusmuodon mukaan harjapuhdistuslaitteen kaavintayki ikön kaavintaelimen yhteydessä on lämmitysputki tai lämpösähkökaapeli.
15
Keksintöä kuvataan seuraavassa tarkemmin esimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin joissa,
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti sivulta päin nähtynä tekniikan tason mukaista 20 harjapuhdistuslaitetta.
Kuvio 2 esittää tekniikan tason mukaista, kuvion 1 harjapuhdistimen kaapijaa.
Kuvio 3 esittää keksinnön mukaista harjapuhdistuslaitetta sivulta päin nähtynä ja • · · * · · osittain leikattuna.
• · ·
Kuvio 4 esittää kuvion 1 harjapuhdistuslaitetta päältä päin nähtynä.
• · · *· *: 25 Kuvio 5 esittää harjapuhdistuslaitteen harjapuhdistusyksikköä sivusta päin nähtynä • · · V · ja osittain leikattuna.
• · · V ·* Kuvio 6 esittää kuviosta 5 pitkin viivaa VI-VI otettua leikkausta.
Kuvio 7 esittää aksonometrisesti keksinnön mukaisen harjapuhdistusyksikön ;***; yksityiskohtaa puhdistuslamellien kohdalta.
·*· .***. 30 Kuvio 8 vastaa kuviota 7 ja esittää harjapuhdistusyksikön yksityiskohtaa toisen • · · sovellutusmuodon mukaisena.
• · *···* Kuvio 9 esittää kuviossa 8 esitettyä lamellia sivulta päin nähtynä.
’ ‘ Kuvio 10 esittää kuvion 9 lamellia edestä päin nähtynä.
:’·; Kuvio 11 esittää aksonometrisesti keksinnön mukaista harjapuhdistusyksikköä.
;*··. 35 osittain leikattuna.
Kuvio 12 esittää aksonometrisesti kuvion 11 harjapuhdistusyksikön yksityiskohtaa.
Kuvio 13 vastaa kuviota 5 ja esittää harjapuhdistusyksikön kolmatta sovellutusmuotoa.
5 107280
Kuvio 14 esittää yksityiskohtaa kuvion 13 harjapuhdistusyksiköstä neljännen sovellutusmuodon mukaisena.
Kuvio 15 vastaa kuviota 14 ja esittää harjapuhdistusyksikön yksityiskohtaa viidennen sovellutusmuodon mukaisena.
5 Kuvio 16 esittää osaa kuudennen sovellutusmuodon mukaisesta harjapuhdistusyksiköstä sivulta päin nähtynä ja leikattuna.
Kuvio 17 esittää kaaviollisesti kuviosta 16 pitkin viivaa XVII-XVII otettua leikkausta. Kuvio 18 vastaa kuviota 17 ja esittää haijapuhdistusyksikön yksityiskohtaa seitsemännen sovellutusmuodon mukaisena.
10 Kuvio 19 esittää kaaviollisesti sivulta päin nähtynä kahdeksannen sovellutusmuodon mukaista harjapuhdistuslaitetta.
Kuvio 20 esittää kaaviollisesti kuviosta 19 pitkin viivaa XX-XX otettua leikkausta.
Kuvio 21 esittää kaaviollisesti harjasylinteriä ja sen kaapijaa sivulta päin nähtynä. Kuvio 22 vastaa kuviota 20 ja esittää harjasylinteriä ja kaapijan toista 15 sovellutusmuotoa.
Kuvio 23 esittää sivultapäin nähtynä ja osittain leikattuna veden pinnalla olevan haijapuhdistuslaitteen ja sen kaavintaelimen erästä sovellutusmuotoa.
Kuvio 24 esittää kuvion 23 harjapuhdistuslaitetta päältä päin nähtynä.
Kuvio 25 esittää sivultapäin nähtynä ja osittain leikattuna kuvion 23 20 harjapuhdistuslaitetta nostopuomin päähän liitettynä.
. Kuvio 26 esittää sivultapäin nähtynä kuvion 23 mukaisia harjapuhdistuslaitteita maalla · liikkuvaan työkoneeseen liitettynä.
• · » ' · · · * Kuvio 27 vastaa kuviota 23 ja esittää osittain leikattuna haijapuhdistuslaitteen erästä toista sovellutusmuotoa.
• i 25 Kuvio 28 esittää päältä päin nähtynä ja osittain leikattuna kuvion 27 • · · : harjapuhdistuslaitetta
Kuvio 29 vastaa kuviota 23 ja esittää osittain leikattuna haijapuhdistuslaitteen erästä kolmatta sovellutusmuotoa sivultapäin nähtynä.
.···. Kuvio 30 esittää kuvion 29 harjapuhdistuslaitetta sivultapäin nähtynä.
·«· * .···. 30 Kuvio 31 esittää aksonometrisesti kuvattuna kaaviollisesti harjapuhdistuslaitteen *♦* erästä neljättä sovellutusmuotoa, jonka kaavintaelin on erään toisen · · · sovellutusmuodon mukainen.
Kuvio 32 esittää kuvion 31 haijapuhdistuslaitteen kaavintaelintä aksonometrisesti kuvattuna.
• · · .···. 35 Kuvio 33 vastaa kuviota 31 ja esittää aksonometrisesti kuvattuna • · harjapuhdistuslaitteen erästä viidettä sovellutusmuotoa, jonka kaavintaelin on erään kolmannen sovellutusmuodon mukainen.
6 107280
Kuvio 34 esittää aksonometrisesti kuvattuna kaavintaelimen erästä neljättä sovellutusmuotoa.
Kuvio 35 esittää kaavallisesti kuvion 34 kaavintaelimen ja harjasten toimintaa.
Kuvio 36 esittää erään kaavintaelimen yhtä kaavintakourua päädystä päin näht mä.
5 Kuvio 37 esittää kuvion 36 kaavintakourua sivultapäin nähtynä.
Kuvio 38 esittää kuvion 36 kaavintakourua sivultapäin nähtynä.
Kuvio 39 esittää kuviosta 37 pitkin viivaa A-A otettua leikkausta.
Kuvio 40 esittää kaaviollisesti kuvion 36 kaavintakourua ja harjasylinterin osaa.
Kuvio 41 esittää kaaviollisesti leikattuna kahta kuvion 39 mukaista kaavintakourua ja 10 harjasylinterin osaa.
Kuvio 42 esittää kuudennen sovellutusmuodon mukaisen harjapuhdistuslaitteer harjasylinterin osaa ja kaavintaelintä sivultapäin nähtynä.
Kuvio 43 esittää kuvion 42 harjapuhdistuslaitteen harjasylinterin osaa ja kaavintaelintä päältäpäin nähtynä.
15 Kuvio 44 vastaa kuviota 42 ja esittää harjapuhdistuslaitteen harjasylinterin osaa ja kaavintaelintä erään viidennen sovellutusmuodon mukaisena.
Kuvio 45 vastaa kuviota 42 ja esittää harjapuhdistuslaitteen harjasylinterin osaa ja kaavintaelintä erään kuudennen sovellutusmuodon mukaisena.
Kuvio 46 esittää kuvion 44 harjapuhdistuslaitteen harjasylinterin osaa ja kaavintaelintä 20 päältäpäin nähtynä.
. Kuvio 47 esittää seitsemännen sovellutusmuodon mukaisen harjapuhdistuslaitteen « « · ···j harjasylinteriä ja kaavintaelimiä sivultapäin nähtynä.
• · « ’·'· Kuvio 48 vastaa kuviota 47 ja esittää kahdeksannen sovellutusmuodon mukaisen *.:.·* harjapuhdistuslaitteen harjasylinteriä ja kaavintaelimiä sivultapäin nähtynä.
• · ·.*·· 25 Kuvio 49 esittää aksonometrisesti harjapuhdistuslaitteen kahdeksatta • i *: sovellutusmuotoa.
Kuvio 50 esittää aksonometrisesti harjapuhdistuslaitteen yhdeksättä sovellutusmuotoa.
.*··. Kuvio 51 esittää aksonometrisesti harjapuhdistuslaitteen kymmenettä .···. 30 sovellutusmuotoa.
• · ·
Kuviossa 1 on esitetty kaaviollisesti tekniikan tason mukainen, tunnettu * ' ·'' ·' harjapuhdistuslaite 60, jonka harjapuhdistusyksikköön 61 kuuluu pyörivä harjasylintori 62, .·:*. kaavintayksikkö 64 ja öljynkeräyskouru 66. Kuviossa 1 on esitetty tilanne, jossa vedsn • · · .···. 35 pinnalla 27 on öljyä ja harjapuhdistuslaite 60 on sijoitettu veden pinnan 27 läheisyyteen • « öljyn keräämiseksi. Harjapuhdistuslaitteen 60 harjasylinteri 62 on asetettu sellaiselle korkeudelle, että harjasylinterin 62 harjakset 63 koskettavat veden pintaa 27. Tällöin 107280 7 veden pinnalla 27 oleva öljy tarttuu harjaksiin 63. Öljy poistetaan harjaksista 63 kaapimalla. Kuvion 1 tunnetussa harjapuhdistuslaitteessa 60 on sahalaitainen kaavintayksikkö 64, josta kerätty öljy 28 valuu öljynkeräyskouruun 66.
5 Kuviossa 2 on esitetty kuvion 1 tunnetun harjapuhdistuslaitteen 60 kaavintayksikkö 64, jonka muodostaa sahalaitainen levy 65. Haijapuhdistuslaitteessa 60 harjakset 63 on sijoitettu harjasrenkaisiin harjasylinterin 62 kehälle niin, että haijasrenkaiden väliin jää selvät harjaksista tyhjät kohdat. Tällöin kaavintayksikön 64 levyn 65 teräpiikit 67 sijaitsevat haijasylinterin 62 haijasten 63 harjasrenkaiden tyhjissä väleissä kaapien harjaksiin io tarttuneen öljyn.
Kuviossa 3 on esitetty samassa kuvassa kaksi keksinnön mukaisen harjapuhdistuslaitteen 20 sovellutusmuotoa. Kummassakin sovellutusmuodossa on runko 20, johon on sijoitettu molemmille puolille symmetrisesti joko harjapuhdistusyksikön 21a 15 mukaiset yksiköt tai harjapuhdistusyksikön 21b mukaiset yksiköt. Kuviossa 3 vasemman puoleinen harjapuhdistusyksikkö 21a on esitetty sen rakenteen havainnollistamiseksi osittain leikattuna. Molempiin harjapuhdistusyksikköihin 21 kuuluu pyörivät harjasylinterit 22 ja niiden kaavintayksiköt 24. Kumpaakin harjasylinteriä 22 voidaan pyörittää erikseen haluttuun pyörimissuuntaan, jolloin kaavintayksiköt 24 kaapivat harjaksista 23 öljyn, joka 20 valuu öljynkeräyskouruun 26.
» • · »
Kuvion 3 esittämässä harjapuhdistuslaitteessa 20 on myös liike-elimet laitteen 20 • · · liikuttamiseksi aktiivisesti halutulla tavalla. Kuviossa 3 on kuvattu esimerkkien avulla näitä • « « sinänsä tunnettuja liike-elimiä, jotka on sijoitettu harjasylinterien 22 välittömään yhteyteen *· *: 25 tai laiterungon 29 ulkopuolelle. Kuviossa 3 on vasemman puoleisen V ·' harjapuhdistusyksikön 21a harjasylinterin 22 akselille 30 sijoitettu siipirattaan lavat 31, • · · V ·* joiden avulla harjapuhdistuslaite 20 voi liikkua eteenpäin tai taaksepäin. Vastaavan liikkeen aikaansaamiseksi on oikean puoleisen harjapuhdistusyksikön 21b yhteyteen liitetty toisen esimerkin mukainen, laipoilla 32 varustettu rengas 33, joka voi kuitenkin • · « .···. 30 myös olla esimerkiksi telamatto. Harjapuhdistuslaitteen 20 sivusuuntaisen liikkeen • · · . aikaansaamiseksi on laitteen runkoon 29 liitetty tunnelipotkurilaitteisto 34.
• *· • · ··· - * ' Kuviossa 3 harjapuhdistusyksiköiden 21 kaavintayksiköt 24 on sijoitettu molempien harjasylintereiden 22 väliin, niin että molemmat kaavintayksiköt 24 valuttavat kerätyn öljyn 35 harjapuhdistuslaitteen 20 keskellä sijaitsevaan yhteiseen öljynkeräyskouruun 26.
»·« i 107280 8
Kuviossa 4 on esitetty kuvion 3 harjapuhdistuslaite 20 päältä päin nähtynä. Kuviosta nähdään laiteen runkoon sijoitetut kaksi harjapuhdistusyksikköä 21, joihin kumpaarkin kuuluu harjasylinterit 22a ja 22b. Harjapuhdistuslaitteen 20 liikuttamiseksi aktiivises i omien laitteiden avulla on kuviossa 4 vasemman puoleisen harjapuhdistusyksikön 21a 5 harjasylinterin 22 akselille on sijoitettu siipirattaan lavat 31 ja oikean puoleisen harjapuhdistusyksikön 21b akselille 35 liitetty laipoilla 32 varustetut renkaat 33a ja ί 3b, jotka voivat olla myös telamattoja. Näiden avulla harjapuhdistuslaite 20 voi liikkua s skä eteen- että taaksepäin. Sivusuuntaista liikettä varten on laitteen runkoon 29 liitetty tunnelipotkurilaitteisto 34.
10
Kuviossa 5 on esitetty tarkemmin harjapuhdistusyksikön 21 rakenne. Siihen kuuluu harjapuhdistuslaitteen 20 runkoon 29 akselille 35 sijoitettu pyörivä harjasylinteri 22 ja kaavintayksikkö 24. Harjapuhdistusyksikkö 21 toimii siten, että kaavintayksikön 24 lamellit 25 irrottavat harjasylinterin 22 harjaksiin 23 tarttuneen öljyn, joka sen jälkeen valuu 15 öljynkeräyskouruun 26. Lamellit 25 ovat muodoltaan kaarevia niin, että ne vastakka n asetettuna muodostavat kuppimaisia elimiä, joiden muotoja rakenne on tarkemmin esitetty jäljempänä.
Harjapuhdistusyksikön 21 harjasylinterin 22 pyöriessä sen harjakset 23 menevät 20 kaavintayksikön 24 kuppimaisten lamellien 25 muodostaman kavennuskohdan kautta.
. Lamellien 25 välisessä raossa harjakset 23 puristuvat sekä toisiaan vasten että niid in ti» ·*·; molemmilla puolilla olevia lamelleja 25 vasten, joiden kuorintareunat 36 on muodostettu • · « ' ·; ’ kaareviksi. Kun harjakset 23 liukuvat lamellien 25 välistä, niin lamellien 25 kuorintan junat 36 kaapivat harjaksia 23 niiden juuresta kärkeen päin, jolloin öljy irtoaa harjaksesta 23 ja • * V·· 25 valuu öljynkeräyskouruun 26 ja siitä edelleen öljysäiliöön, jota ei ole esitetty piirustuksissa.
Koska lamellien 25 kuorintareunat 36 ovat kaarevia, tässä sovellutusesimerkissä myös symmetrisiä, niin ne keräävät öljyn harjaksista 23 harjasylinterin 22 pyöriessä kumpaan suuntaan tahansa.
• · · • « • « .···, 30 Kuviossa 6 on esitetty leikkaus kuvion 5 harjapuhdistusyksiköstä 21. Kuviosta 6 nähdään, e että kaavintayksikön 24 kaarevat ja kuppimaiset lamellit 25 on asetettu pareittain • · « *...· vastakkain niin, että muodostavat kavennuskohdat tai raot 37, joiden väliin harjakse: 23 puristuvat harjasylinterin pyöriessä. Kuviosta 6 nähdään selvästi, että harjasylinterillä « . ·: ·. olevissa harjaksissa 23 ei tarvitse olla mitään tyhjiä välejä keräyslamelleja 25 varten * « t , · ·, 35 Lamellit 25 toimivat jakajina, joiden molemmin puolin harjasylinterin harjakset 23 « · jakaantuvat harjasylinterin pyöriessä.
i 107280 g
Kun harjakset 23 liukuvat lamellien 25 ohi niitä vasten painautuneena, niin kuorintareunat kaapivat harjaksista 23 öljyn, joka valuu öljynkeräyskouruun 26. Kuvion 6 leikkauskuviossa lamellien 25 muoto on esitetty hieman kulmikkaana. Se voi kuitenkin olla myös pyöreä tai kaareva, kuten nähdään jäljempänä esitetyistä, vaihtoehtoisista 5 sovellutusmuodoista. Olennaista kuvion 6 ratkaisussa on se, että lamellit 25 ovat symmetrisiä, jolloin öljyn kaapiminen harjaksista voi tapahtua yhtä hyvin harjasylinterin pyöriessä kumpaan suuntaan tahansa.
Kuviossa 7 on esitetty yksityiskohta harjapuhdistusyksikön lamelleista 25, jotka on 10 asettetu pareittain vastakkain niin, että niiden väliin jää raot, joihin harjakset 23 puristuvat harjasylinterin pyöriessä. Kuviossa 7 on esitetty osa harjasten 23 kärkiosista lamellien 25 välissä. Poistettaessa veteen joutunutta öljyä se tarttuu juuri näihin harjasten 23 kärkiosiin. Kun öljyiset haijakset 23 puristuvat lamellien 25 väliseen rakoon, niin ne liukuvat pääasiallisesti lamellin 25 pinnan suuntaisina. Tällöin myös lamellin 25 ja 15 haijaksen 23 kosketuskohdassa kuorintareuna 36 on siten suunnattu, että lamelli 25 liukuu harjaksen 23 tyviosaa kohti. Tässä vaiheessa öljy ei irtoa harjaksista 23.
Sen jälkeen kun pyörivän harjasylinterin 22 harjas 23 on saavuttanut lamellin 25 keskikohdan, niin lamellin 25 ja harjaksen 23 kosketuskohdassa olevan kuorintareunan 36 20 suhteellinen liikesuunta muuttuu. Kuorintareuna 36 liikkuu nyt . harjakseen 23 tyvestä kärkeen päin. Kuorintareunan 36 suuntauksesta johtuen se * ) t ’" ; alkaakin nyt kaapia harjakseen 23 tarttunutta öljyä, joka valuu ensin lamellien väliseen • * « *·*·* rakoon 38 ja siitä edelleen öljynkeräyskouruun. Lamellien 25 symmetrisyydestä johtuen : öljyn kaavinta harjaksesta 23 voi tapahtua harjasylinterin pyöriessä kumpaan suuntaan * · *'/*: 25 tahansa.
··» ♦ » * • · · * :T; Kuviossa 8 on esitetty yksityiskohta harjapuhdistusyksikön toisesta sovellutusmuodosta, jossa lamellit 25 eivät ole kaarevia, vaan ne muodostuvat kahdesta suorasta osasta, jotka .*··. muodostavat kulman keskenään. Lamellin 25 ensimmäisen suoran osan eli ensimmäisen • · ,···, 30 puoliskon alueella öljyiset harjakset 23 puristuvat lamellien 25 väliseen rakoon. Tällöin *·* harjakset 23 liukuivat pääasiallisesti lamellin 25 pinnan suuntaisina, jolloin öljy ei irtoa • · 4 harjaksista 23. Lamellin 25 toisen suoran osan eli toisen puoliskon alueella lamellin 25 « kuorintareuna 36 liikkuu harjakseen 23 tyvestä kärkeen päin kaapien harjakseen 23 » tarttuneen öljyn. Myös tämä lamellin 25 sovellutusmuoto on symmetrinen, joten öljyn • * . ·«·, 35 kaavinta harjaksesta 23 voi tapahtua harjasylinterin pyöriessä kumpaan suuntaan * i tahansa.
10/)280 10
Kuviossa 9 on esitetty yksi kuvion 8 lamelli 25 erillisenä ja kuviossa 10 on vastaavanlaisista laulelleista 25 muodostettu lamellipari suoraan edestä päin eli ha jasten liikesuunnasta päin nähtynä.
5 Kuviossa 11 on esitetty harjapuhdistusyksikkö 21 kaavintayksiköstä 24 päin nähtynä. Kuviosta nähdään, että kaavintayksikössä 24 on useita lamellipareja, joiden kautta harjasylinterin 22 harjakset 23 on johdettu kulkemaan. Lamellien irrottama öljy johd itään öljynkeräyskouruun.
10 Kuviossa 12 on esitetty kuvion 11 harjapuhdistusyksikön 21 kaavintayksikön 24 yksityiskohta, jossa on kaksi lamelliparia. Harjasylinterin 22 harjakset 23 kaavitaan öljystä lamellien välisessä raossa.
Kuviossa 13 on esitetty harjapuhdistuslaitteen 20 sovellutusmuoto, joka on tarkoiteltu 15 tasaisen maanpinnan 40, kuten esimerkiksi lentokentän puhdistamiseen. Siksi sen harjapuhdistusyksikön 21 kaavintayksikkö 24 ja keräyskouru 26 sijaitsevat lähempänä maan pintaa 40.
Kuviossa 14 on esitetty yksityiskohta vastaavasta tasaisen kentän 40 20 harjapuhdistuslaitteesta 20. Tässä sovellutusmuodossa on kuitenkin kaavintayksikköön , 24 lamellien 25 väliin sijoitettu pinnoja 39a, jotka sijaitsevat lähellä harjasten 23 kärkiä « · * *···* niin, että harjasylinterin 22 pyöriessä harjakset 23 osuvat pinnoihin 39a. Pinnojen 3!)a tarkoituksena on se, että harjoihin tarttuneet roskat irtoavat paremmin harjaksista 23, ·.; jolloin ne putoavat keräyskouruun 26.
• 25 * ·
Kuviossa 15 on esitetty harjapuhdistuslaitteen 20 sovellutusmuoto, jossa kaavintayksikön :*·*; 24 lamellien 25 väliin on pinnojen asemesta sijoitettu ohjauslevyjä 39b. Varsinkin nestemäistä ainetta kerättäessä ohjauslevyt 39b ohjaavat kerättävän materiaalin .···. keräyskouruun 26.
• · • · · ··« 30 • ·
Kuviossa 16 on esitetty vielä eräs tasaisen maanpinnan 40 harjapuhdistuslaitteen 2D
• · · sovellutusmuoto. Tässä laiteessa 20 harjasylinteri 22, harjat 23 ja poikittaiset pinnat 39 vastaavat kuviossa 14 esitettyä ratkaisua. Sen sijaan keräyskouru 26b ei ole avoin kouru, .·.··. vaan putki, jossa on aukkoja harjaksia 23 varten. Aukkojen muoto on esitetty tarkemmin 35 seuraavassa kuviossa. Keräysputken 26b tarkoituksena on se, että putken päähän • · voidaan liittää imuri, joka imee keräysputkeen 26b tulleet roskat saman tien roskasäiliöön, jota ei ole esitetty kuviossa 16.
11 107280
Kuviossa 17 on esitetty kaaviollisesti kuviossa 16 esitetyn harjapuhdistuslaitteen keräysputki 26b toisesta suunnasta nähtynä. Kuviosta 17 nähdään, että keräysputkeen 26b on muodostettu aukkoja, joihin harjakset 23 menevät harjasylinterin pyöriessä.
5 Aukkojen reunat 36 muodostavat vastaavanlaiset kuorintareunat kuin edellä esitetyissä sovellutusmuodoissa oli kaavintayksikön lamelleissa. Mikäli keräysputken 26b aukkoja ei tehdä aivan kiinni toisiinsa, niin haijasylinterin harjakset täytyy ryhmitellä vain aukkojen kohdalle.
10 Kuviossa 18 harjapuhdistuslaitteessa keräysputkeen 26b on muodostettu aukkoja siten, että kuorintareunojen 36b muodostamat aukot kapenevat kuviossa 18 alaspäin. Tässä laitteessa harjasylinteriä voidaan pyörittää vain sellaiseen suuntaan, jossa harjakset 23 liikkuvat aukon leveästä reunasta kapeampaan päin.
15 Kuviossa 19 on esitetty harjapuhdistusyksikkö 21, jossa kaavintayksikkö 24 on sahanterän muotoinen. Tässäkin laitteessa harjasylinteri 22 voi pyöriä vain toiseen suuntaan. Kuviosta 19 nähdään, että kaapimen 24 kuorintareunojen 36 kärjet 41 toimivat jakajina, jotka tunkeutuvat harjasten väliin, ja joiden molemmin puolin harjakset 23 jakaantuvat harjasylinterin 23 pyöriessä.
20 . Kuviossa 20 on esitetty kuvion 19 harjapuhdistusyksikkö 21 sivulta päin nähtynä. Kun harjasylinteri 22 pyörii nuolen osoittamaan suuntaan myötäpäivään, niin sahanterän • * « ' muotoisen kaapimen 24 kärjet 41 tunkeutuvat harjasten 23 väleihin. Kärjet 41 on hieman • * · ’··'·* taivutettu harjasten 23 tulosuuntaa vastaan niin, että kärjet 41 jakavat harjakset 23 * · 25 kärkien 41 eri puolille. Kaapimen 24 muoto on poikkileikkauksessa pääasiallisesti kaareva • « · V : siten, että sen kaari avautuu harjasylinterin 22 keskiöstä pois päin.
»»· * * ♦ * * ·
Kuviossa 21 on esitetty periaatepiirros, jonka mukaan kaavintayksikön 24 kuorintareunan ;***. 36 muoto on pääasiallisesti kaareva siten, että sen kaari avautuu haijasylinterin 22 • · · .···. 30 keskiöstä pois päin. Kaavintayksikön 24 kuorintareunan 36 muoto voi olla myös kulmikas, ’ kuten kuviossa 22 on esitetty, mutta silloinkin muodostunut kulma avautuu pääasiallisesti ···* harjasylinterin 22 keskiöstä pois päin.
* * * « I • « « : Kuvion 23 on harjapuhdistuslaitteen 20 rungon 29 yläosassa on kiinnityselin, kuten ;*··. 35 nostolenkki 42. Harjapuhdistuslaite 20 voidaan tällöin liittää mm. nostopuomiin, kuten on esitetty kuviossa 25 tai työkoneeseen, kuten on esitetty kuviossa 26.
Harjapuhdistuslaitteen 20 rungon 29 yläosaa peittää umpinainen suojakuori 43, joka 12 107280 harjapuhdistuslaitteen 20 ollessa vedessä estää aaltojen ja roiskeveden pääsyn suoraan laitteen tyhjennyspumpun imupisteeseen 26.
Kuviossa 24 nähdään kuvion 23 harjapuhdistuslaite 20 ja sen nostolenkki 42 päältä päin 5 nähtynä.
Kuviossa 25 harjapuhdistuslaite 20 on ajoneuvon 44 nostopuomin 45 päähän liitettynä. Nostopuomin 45 ja harjapuhdistuslaitteen 20 välissä on sovite 46, jossa on kääntö- ia kallistuselimet, joiden avulla harjapuhdistuslaitteen 20 asento voidaan tarvittaessa säätää 10 sopivaksi.
Kuviossa 26 on maan pinnalla 40 liikkuvan työkoneen, kuten traktorin 47 molempiin päihin liitetty keksinnön mukaiset harjapuhdistuslaitteet 20a ja 20b.
15 Kuviossa 27 harjapuhdistuslaitteen 20 harjasylinterissä 22 on haijasten 23 seassa nyös pitempiä harjaksia eli roskiennostajaharjaksia 48. Niiden tarkoituksena on nostaa vedessä uiskentelevat roskat 51 harjapuhdistuslaitteen 20 roskatilaan 49 ritilän 50 päälle.
Kerättävä öljy 28 menee ritilän 50 läpi öljynkeräyskouruun 26.
20 Kuviossa 28 on esitetty kuvion 27 harjapuhdistuslaite 20 päältä päin nähtynä ja suojakuori . 43 poistettuna. Kuviosta 28 nähdään, että harjasylinterin 22 sekä öljynkeräysharjaki et 23 "että roskiennostajaharjakset 48 liikkuvat roskasuojaohjainten 52 välisissä raoissa 53.
• · · • ·; * Roskiennostajaharjakset 48 nostavat veden pinnalla olevat roskat 51 roskasuojaohji rinten • « · '· · · ’ 52 päälle ja siitä edelleen ritilän 50 päälle.
•V*: 25 • · · v : Kuvioissa 29 ja 30 on esitetty harjapuhdistuslaitteita 20, joissa on suuttimia 54 kuuman nesteen tai höyryn sumuttamiseksi puhdistettavalle pinnalle. Mm. öljyn poistaminen on helpompaa, kun puhdistettavaa kohdetta lämmitetään. Lämmitysputkistojen ja suutti nien : ***. 54 asemesta voidaan käyttää myös esimerkiksi lämmityskaapeleita.
• « · .***. 30
Kuviossa 31 on esitetty kaavallisesti harjapuhdistuslaitteen 20 haijasylinteri 22 ja ; *** ···* kaavintayksikkö 24, jonka kaavintaelimet ovat kiilamaisen kourun muotoisia :" · kaavintakouruja 38. Kaavintakourujen 38 kiilamaiset kärjet 55 on suunnattu harjasyli nieriä 22 kohti. Kuviossa 31 harjasylinterin 22 pinnalle on yksinkertaistuksen vuoksi esitetty vain . · ·. 35 yksi vyöhyke harjaksia 23. Edullisimmin kuitenkin koko harjasylinterin 22 pinta on pe tetty • · harjaksilla 23. Harjasylinterin 22 pyörimissuunta öljynkaapimistilanteessa on esitetty kuviossa 31 nuolilla.
ί 13 107280
Kuviossa 32 on esitetty kaavintayksikkö 24 erikseen. Kaavintaelimien 38 pohjalle kouruihin harjaksista irrotettu öljy johdetaan edelleen haijapuhdistuslaitteen 20 öljynkeräys- ja imuillaan.
5
Kuviossa 33 on esitetty vastaava laitteisto kuin edellä kuviossa 31. Tässä sovellutusmuodossa haijapuhdistuslaitteen 20 kaavintayksikön 24 kaavintakourut 38 on kuitenkin varustettu lämmitysputkella 56 tai sähkölämmityskaapelilla, joka lämmittää kaavintakouruja 38. Se on edullista erityisesti kylmissä olosuhteissa, jolloin kerättävä öljy 10 voi olla niin jäykkää, että sitä ei saada muuten valumaan kaavintakouruissa 38.
Kuviossa 34 on myös kaarevien lamellien 25 muodostama kaavintakouru 38 varustettu lämmitysputkella 56 tai sähkölämmityskaapelilla. Samalla myös lamellien 25 välissä niiden kanssa kosketuksessa olevat haijakset 23 lämpenevät, jolloin öljyn kaapiminen 15 harjaksista 23 on tehokkaampaa. Tämä tilanne on esitetty kaavallisesti kuviossa 35.
Kuviossa 36 on esitetty kaavintayksikön 24 kuorintareunoilla 36 varustettu kaavintakouru 38 kiilamaisen kärjen 55 suunnasta katsottuna. Kuviossa 37 on kaavintakouru 38 sivultapäin nähtynä ja kuviossa 38 päältäpäin nähtynä. Kuviossa 37 ja 38 sekä kuvion 39 20 poikkileikkauskuviossa nähdään kiilamaisen kaavintakourun 38 sisäpinnalla oleva lämmitysputki 56 tai sähkölämmityskaapeli.
• * » » * « » ’·'··' Kuviosta 40 nähdään harjasylinterin 22 harjasten 23 taipuminen kiilamaisen ; kaavintakourun 38 molemmille puolille. Tällöin kaavintakourun 38 kuorintareunat 36 *. *·· 25 kuorivat harjaksissa 23 olevan öljyn, joka valuu kaavintakourun 38 pohjalle ja siitä ·*.:*: edelleen öljynkeräyskouruun.
• · · • ♦ ·
• · I
Kuviossa 41 nähdään poikkileikkauskuvana harjasylinterin 22 harjasten 23 taipuminen .*··. kiilamaisten kaavintakourujen 38a ja 38b kohdalla. Kuorintareunat 36a ja 36b kuorivat • « .··**. 30 harjaksissa 23 olevan öljyn kaavintakourujen 38a ja 38b pohjalle.
» • · ·
Kuviossa 42 on esitetty harjapuhdistuslaitteen harjasylinterin 22 osa ja siihen liitetyt harjakset 23, joiden joukossa on myös pitempiä roskiennostoharjaksia 48. Nämä < ·: . nostopiikit 48 poimivat vedestä kaikenlaisia roskia ja kelluvia kappaleita. Saattaahan . · · ·. 35 esimerkiksi satama-altaissa olla pulloja tai muita vastaavia roskia. Kaavintayksikön 24 * « kiilamaiset kaavintakourut 38 lämmitysputkineen 56 on sijoitettu haijasylinterin 22 yhteyteen niin, että kaavintakourun 38 kärki 55 on suunnattu haijasylinteriä 22 kohti.
107280 14
Kaavintakourun 38 kaarevat kuorintareunat 36 keräävät harjaksiin 23 tarttuneen öljyn kaavintakourun 38 pohjalle ja siitä edelleen öljynkeräyskouruun 26.
Kuviossa 43 on esitetty vastaavasti kuvion 42 kaavintayksikkö 24 ja harjasylinterin 12 5 harjakset 23 kaavintakourujen 38 päältäpäin nähtynä.
Kuviossa 44 kaavintayksikön 24 kuorintalamellit 25 ovat tasomaisia ja niiden pinnall 3 on sijoitettu lämmitysputket 56. Kuorintalamellien 25 kärjet 55 ovat lähellä haijasylinteri ί 22 pintaa.
10
Kuviossa 45 on esitetty kaavintayksikkö 24, jonka kuorintalamellit 25 ovat kotelomaisia. Kuorintalamellien päällyspinta on tasomainen ja alapinnan muodostaa kiilamainen kouru 38, jonka pohjalle lamellin sisään on sijoitettu lämmitysputket 56. Tämän sovellutusmuodon mukainen kuorintaelin muistuttaa esimerkiksi kaivurin kynttä tai 15 hammasta. Kotelomainen kuorintalamelli 25 on edullinen mm. siksi, että tällöin harjasylinteriä voidaan pyörittää molempiin suuntiin. Ensimmäinen suunta on tehota s öljynkaapimiseen. Vastakkaista pyörimissuuntaa voidaan käyttää esimerkiksi roskien keräystoiminnassa.
20 Kuviossa 46 kaavintayksikön 24 kaavintakourut 38 ovat kiilamaisia kouruja, joiden yläpinta on suljettu tasomaisella lamellilla 25. Lämmitysputket 56 sijaitsevat tällöin suljettujen, kynsimäisten kaavintaelimien sisällä.
• I t * · «
« I I
• « I
Koko kaavintayksikön 24 levyinen, kourut 38 peittävä kuorintalamellitaso 25 voi tällöin olla * « 25 yhtä kappaletta, kuten on esitetty kuviossa 46.
* « « • · · • · ·
Kuviossa 47 on esitetty harjapuhdistuslaite 20, jossa on kaksi kaavintayksikköä 24a ja 24b, jotka sijaitsevat yksi kummallakin puolella harjasylinteriä 22. Tällöin käytettävä ;···. kaavintayksikkö voidaan valita sen mukaan mihin suuntaan harjasylinteriä 22 pyörite tään.
• · · .···, 30 Kaavintayksiköt 24a ja 24b ovat kourumaisia tai kiilamaisia.
• « « ··* • · ’···* Kuvion 48 harjapuhdistuslaitteessa 20 on myös kaksi kaavintayksikköä 24a ja 24b, yksi • harjasylinterin 22 kummallakin puolella. Kaavintayksiköt 24a ja 24b ovat tässä :' ·'. sovellutusmuodossa tasomaisia.
« .*··. 35 « «
Kuviossa 49 on esitetty kaavallisesti harjapuhdistuslaite 20, jossa on harjasylinteri 22 ja kaavintakourut 38 ja öljynkeräyskourut 26 harjasylinterin 22 molemmilla puolilla. Kuviossa i 15 107280 49 on yksinkertaisuuden vuoksi esitetty vain kaksi kaavintakourua 38a ja 38b, mutta luonnollisesti kouruja on edullisesti useita koko harjasylinterin 22 pituudella sen molemmilla puolilla. Samoin harjakset 23 peittävät edullisesti koko harjasylinterin 22 vaipan, vaikka kuviossa 49 ei kaikkia harjaksia ole esitettykään. Haijakset 23 ovat 5 vierekkäin lähellä toisiaan ilman, että harjasylinterin 22 pinnalle muodostuisi harjasrenkaita tai niiden väliin tyhjiä välejä. Kiilamaiset kaavintakourut 38 tunkeutuvat hyvin harjasten 23 väliin riippumatta siitä kumpaan suuntaan harjasylintehä 22 pyöritetään. Luonnollisesti kaavintakouru 38 toimii öljyä keräävänä vain silloin, kun harjaksen 23 liikesuunta on sellainen, että kaavintakourun 38 kaavintareuna 36 kaapii 10 öljyä harjaksesta 23.
Kuviossa 50 on esitetty kaaviollisesti harjapuhdistuslaite 20, jossa harjasylinterin 22 molemmilla puolilla olevat kaavintakourut 38 ovat molemmista päistä avoimet. Tässäkin esimerkissä kaavintakouruja 38a ja 38b on edullisesti useita rinnakkain ja koko 15 harjasylinterin 22 pinta on peitetty harjaksilla 23.
Kuviossa 51 on esitetty kaaviollisesti harjapuhdistuslaite 20, jossa harjasylinterin 22 läheisyydessä olevat kaavintakourut 38 ovat myös molemmista päistä avoimet. Tässä esimerkissä kaavintakourut 38 on kuitenkin siten sijoitettu, että vain niiden keskikohta 20 tulee harjasylinterin 22 pintaa lähelle. Kaavintakourujen 38 avoimet päät on suunnattu harjasylinteristä 22 poispäin. Tällöin kaavintakourun 38 kaavintareuna 36 kaapii öljyä • · · · harjaksesta 23 silloin kun harjaksen 23 liike on kaavintakourun 38 keskikohdasta poispäin.
* · · ♦ « < • · · • 25 Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovellutusmuodot voivat • · * : T: vaihdella jäljempänä esitettävien patenttivaatimusten puitteissa.
··· * * ♦ * ♦ · ··· : : ♦ ♦♦ ··« • ♦ ♦ ·· • · ♦ : : ··♦ < 1 « ««· ·' : «»«
Claims (20)
1. Harjapuhdistuslaite (20) nestemäisen tai kiinteän aineen, kuten öljyn, hiekan tai muun keräämiseksi veden- tai maanpinnalta (27), jonka harjapuhdistuslaitteen (20) 5. harjapuhdistusyksikköön (21) kuuluu pyörivä harjasylinteri (22), ja kaavintayksik <ö (24) nestemäisen tai kiinteän aineen irrottamiseksi harjasylinterin harjaksista (23), - kaavintayksikköön kuuluu ainakin yksi, harjasylinterin harjaksien kanssa kosketuksessa oleva ja kuorinta- tai kaavintareunalla (36) varustettu kuorinta- te i kaavintaelin (25, 38), 10. ja kaavintaelimeen (25, 38) kuuluu harjasylinterin (22) akselin suhteen kallistetti pinta, johon harjasylinterin (22) harjasten kanssa kosketuksessa oleva kaavintareuna 36) tai särmä liittyy, tunnettu siitä, - että harjapuhdistuslaitteen (20) kaavintayksikön (24) kaavintaelin (38) on 15 poikkileikkaukseltaan kourun tai kiilan muotoinen, edullisimmin teräväkärkinen k suru, - että poikkileikkauksessa kaavintakourun (38) tai -kiilan terävä kärki (55) on suurnattu pääasiallisesti harjasylinterin (22) akselia kohti ja kourun kuorintareunat (36) tai ciilan leveämpi osa on suunnattu haijasylinterin akselista poispäin, - ja että kaavintakourun (38) tai -kiilan terävä särmä (55) on pääasiallisesti 20 harjasylinterin (22) akselia vastaan kohtisuorassa tasossa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, että harjapuhdistuslaitteen (20) kaavintakourun (38) kaavintareuna (36) on suora tai kaareva. : 25
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, että • · » harjapuhdistuslaitteen (20) kaavintayksikössä (24) on yksi tai useampia teräväkärkisiä kaavintakouruja (38) tai kiiloja, joiden kärki on suunnattu harjasylinteriin (22) kehän läheisyyteen. • · « « ... 30
4. Patenttivaatimuksen 1,2 tai 3 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, • o 'y·' että harjapuhdistuslaitteen (20) harjasylinterin (22) molemmilla puolilla olevat • · ·♦.* kaavintakourut (38) ovat molemmista päistään avoimet. < j
< 5. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu s itä, •, 35 että harjapuhdistuslaitteen (20) kaavintakourut (38) ovat molemmista päistä avoimet ja « · · •;;j sijoitettu siten, että niiden keskikohta on haijasylinterin (22) pinnan lähellä ja niiden *.. · · avoimet päät on suunnattu harjasylinteristä poispäin. 17 107280
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, että harjapuhdistusyksikön (21) kaavintayksikössä (24) on ainakin kaksi kaarevaa tai kulmikasta kaavintareunan (36) osaa, joiden kaari tai kulma avautuu harjasylinteristä (22) 5 poispäin, ja joiden väliin jää rako (37) harjasylinterin (22) harjaksia (23) varten.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, - että kaavintayksikössä (24) on ainakin kaksi lamellia (25), jotka muodostavat lamelliparin, joiden välistä haijakset (23) johdetaan harjasylinterin (22) pyöriessä, 10. että lamellipari muodostaa kapenevan raon (37), jossa harjasylinterin (22) harjakset (23) puristuvat lamellien kuorintareunoja (36) vasten, - ja että lamellien (25) muodostama raossa (37) kuorintareuna (36) on kaareva tai kulmikas siten, että sen kaari tai kulma avautuu harjasylinterin (22) keskiöstä poispäin.
8. Patenttivaatimuksen 6 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, - että harjapuhdistusyksikön (21) kaavintayksikön (24) muodostaa putki (26b) tai kouru, johon on muodostettu ainakin yksi sellainen aukko, jonka reunat muodostavat kaarevat kuorintareunat (36) harjasylinterin (22) harjaksia (23) varten - ja että kuorintareunat ovat kaarevia tai kulmikkaita siten, että niiden kaari tai kulma 20 avautuu harjasylinterin (22) keskiöstä poispäin.
. ··· 9. Patenttivaatimuksen 6 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, » < a 1 . - että kaavintayksikkö (24) on ainakin osittain sahanterän muotoinen ja • 1» » . poikkileikkauksessa kaareva tai kulmikas siten, että sen kaari tai kulma avautuu 25 harjasylinterin (22) keskiöstä poispäin, « · · I..1 - ja että ainakin yksi sahanterän muotoisten kuorintareunojen (36b) kärki (41) on *... sijoitettu harjasylinterin (22) harjasten (23) väliin niin, että harjakset jakautuvat kärkien « · · molemmille puolille harjasylinterin pyöriessä. · ·
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-9 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu • · · siitä, että harjapuhdistusyksikön (21) kaavintayksikössä (24) on ainakin yksi \ : kuorintareunan (36) osa, joka kaapii harjaksesta (23) nestemäistä tai kiinteää ainetta harjasylinterin (22) pyöriessä toiseen suuntaan, ja ainakin yksi kuorintareunan osa, joka kaapii nestemäistä tai kiinteää ainetta harjaksesta harjasylinterin pyöriessä vastakkaiseen . .; 35 suuntaan. « « 18 107280
11. Jonkin patenttivaatimuksista 1-10 mukainen harjapuhdistuslaite (20), t u n n e 11 u siitä, että kaavintayksikössä (24) on ainakin yksi kuorintalamelli (25), joka on siten muotoitu, että siinä on kuorintareunan (36) osa nestemäisen tai kiinteän aineen kaapimiseksi harjaksesta (23) harjasylinterin (22) pyöriessä toiseen suuntaan, ja toinen 5 kuorintareunan osa nestemäisen tai kiinteän aineen kaapimiseksi harjaksesta harjasylinterin pyöriessä vastakkaiseen suuntaan.
12. Jonkin patenttivaatimuksista 1-11 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, 10. että kuorintalamellin (25) kuorintareunan (36) osa on pääasiallisesti harjasylinte in (22) harjasten (23) liikesuunnan suuntainen muodostaen kuitenkin harjasten liikesuunnan kanssa pienen kulman niin, että harjasylinterin pyöriessä harjakset painautuvat lamellia vasten, - että ainakin osa lamellin (25) kuorintareunasta (36) muodostaa kulman harjaksen (23) 15 kanssa niin, että kuorintareuna kaapii harjasta tyvestä kärkeen päin harjasylinte in (22) pyöriessä toiseen suuntaan, - ja että ainakin osa lamellin (25) kuorintareunasta (36) muodostaa kulman harjaksen (23) kanssa niin, että kuorintareuna kaapii harjasta tyvestä kärkeen päin harjasylinterin (22) pyöriessä vastakkaiseen suuntaan. 20
13. Jonkin patenttivaatimuksista 1-12 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, että harjapuhdistuslaitteen (20) kaavintayksikön (24) kaavintaelimen (38) yhteydessä ..li* on lämmitysputki (56) tai lämpösähkökaapeli. « « ( • « « « « « ; 25
14. Jonkin patenttivaatimuksista 1-13 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, että kuorintareunojen (36) väliseen rakoon on sijoitettu poikittaisia pinnoja (39) harjasten (23) ravistelemiseksi. • • · · • · o • · «
15. Jonkin patenttivaatimuksista 1-14 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu ... 30 siitä, että harjapuhdistuslaitteessa (20) on harjasylinterin (22) kummallakin puolella ’”·* kaavintayksiköt (24a ja 24b), jotka ovat kiinteitä tai kumpikin erikseen käännettävissä ···* haijasylinterin yhteyteen sen mukaan mihin suuntaan harjasylinteriä pyöritetään. .:..: 16. Jonkin patenttivaatimuksista 1-15 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu *. 35 siitä, että haijapuhdistuslaitteessa (20) harjakset (23) peittävät pääasiallisesti koko • · · •;;j harjasylinterin (22) vaipan ilman, että harjasylinterin pinnalle muodostuisi harjasrenkaita *♦..* tai niiden väliin selviä tyhjiä välejä. 19 107280
16 107280
17. Jonkin patenttivaatimuksista 1-16 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, että harjapuhdistuslaitteen (20) harjasylinterissä (22) on harjasten (23) seassa pitempiä roskiennostajaharjaksia (48), jotka liikkuvat roskasuojaohjainten (52) välisissä 5 raoissa (53).
18. Jonkin patenttivaatimuksista 1-17 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, että harjapuhdistuslaitteeessa (20) on suuttimia (54) kuuman nesteen tai höyryn sumuttamiseksi puhdistettavalle pinnalle. 10
19. Jonkin patenttivaatimuksista 1-18 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, että harjapuhdistuslaitteen (20) haijasylinterin (22) tai sen akselin yhteyteen on liitetty harjapuhdistuslaitetta liikuttava liike-elin, kuten lavat (31), pyörät (33) tai telamatto.
20. Jonkin patenttivaatimuksista 1-19 mukainen harjapuhdistuslaite (20), tunnettu siitä, että harjapuhdistuslaitteen (20) liikuttamiseksi vedessä siihen on liitetty tunnelipotkuri (34) tai vastaava. t « I * • · » « • « « • · » • 0 • · · « · * • · ··· • · · * · · • · · • · · « · · • · · < · ( · ··» • · · C , · »· · • · • · • · f i < r t t < t « * 20 107280
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI992664A FI107280B (fi) | 1999-03-19 | 1999-12-10 | Harjapuhdistuslaite ja kaavintaelin |
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI990630 | 1999-03-19 | ||
FI990630A FI990630A (fi) | 1999-03-19 | 1999-03-19 | Harjapuhdistuslaite |
FI992664A FI107280B (fi) | 1999-03-19 | 1999-12-10 | Harjapuhdistuslaite ja kaavintaelin |
FI992664 | 1999-12-10 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI19992664A FI19992664A (fi) | 2000-09-19 |
FI107280B true FI107280B (fi) | 2001-06-29 |
Family
ID=26160719
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI992664A FI107280B (fi) | 1999-03-19 | 1999-12-10 | Harjapuhdistuslaite ja kaavintaelin |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
FI (1) | FI107280B (fi) |
Cited By (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2007071813A1 (en) * | 2005-12-21 | 2007-06-28 | Lamor Corporation Ab | Brush structure |
WO2014188075A1 (en) * | 2013-05-21 | 2014-11-27 | M & L Patent Oy Ab | Cleaning device for oil collecting brush |
CN105143558A (zh) * | 2013-09-27 | 2015-12-09 | 迈瑞泰图有限公司 | 用于从水面收集油的方法和设备 |
WO2017212117A1 (en) * | 2016-06-08 | 2017-12-14 | Sajakorpi Oy | Brush for collecting oil from water using a collection device and a corresponding collection device |
-
1999
- 1999-12-10 FI FI992664A patent/FI107280B/fi active IP Right Revival
Cited By (8)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2007071813A1 (en) * | 2005-12-21 | 2007-06-28 | Lamor Corporation Ab | Brush structure |
WO2014188075A1 (en) * | 2013-05-21 | 2014-11-27 | M & L Patent Oy Ab | Cleaning device for oil collecting brush |
CN105556037A (zh) * | 2013-05-21 | 2016-05-04 | M&L专利股份有限公司 | 用于集油刷子的清洁装置 |
EP2999824A4 (en) * | 2013-05-21 | 2016-11-02 | M&L Patent Oy Ab | CLEANING DEVICE FOR OIL COLLECTION BRUSH |
US9816242B2 (en) | 2013-05-21 | 2017-11-14 | M & L Patent Oy Ab | Cleaning device for oil collecting brush |
CN105556037B (zh) * | 2013-05-21 | 2018-07-06 | M & L专利股份有限公司 | 用于集油刷子的清洁装置 |
CN105143558A (zh) * | 2013-09-27 | 2015-12-09 | 迈瑞泰图有限公司 | 用于从水面收集油的方法和设备 |
WO2017212117A1 (en) * | 2016-06-08 | 2017-12-14 | Sajakorpi Oy | Brush for collecting oil from water using a collection device and a corresponding collection device |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI19992664A (fi) | 2000-09-19 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CN209770255U (zh) | 一种清洁装置 | |
FI107280B (fi) | Harjapuhdistuslaite ja kaavintaelin | |
CN213371747U (zh) | 用于清洁装置的梳齿结构、滚刷组件和清洁装置 | |
CN113925414A (zh) | 清洁基站及清洁系统 | |
CN111456138A (zh) | 水下清淤机器人的淤泥疏松装置及水下清淤机器人 | |
US20110214316A1 (en) | Contoured snow shovel with narrow apex | |
US4485516A (en) | Lawn mower scraper | |
WO2017212117A1 (en) | Brush for collecting oil from water using a collection device and a corresponding collection device | |
KR100607473B1 (ko) | 기름제거용 클리닝 장치 | |
KR102460985B1 (ko) | 슬러지 제거기능을 갖춘 콘크리트물용 절단 가이드장치 | |
CA1272858A (en) | Cleaning-device combination for cleaning oil- contaminated shore water and shore area | |
CN211621635U (zh) | 一种水利工程施工防水排水装置 | |
JPH0352728Y2 (fi) | ||
FI125052B (fi) | Harjarakenne | |
CN211498751U (zh) | 一种回转式格栅除污设备 | |
RU2112656C1 (ru) | Барабанный пресс | |
CN205973900U (zh) | 一种浮动式刮油机 | |
KR101523444B1 (ko) | 휴대형 스위퍼 | |
SU1079735A2 (ru) | Подборщик подметально-уборочной машины | |
SU767272A2 (ru) | Рабочий орган снегоуборочной машины | |
JPH11131453A (ja) | 水力駆動式除塵機の水車装置 | |
RU8038U1 (ru) | Скребок для очистки нефтепромысловых труб в скважине | |
JPS597288Y2 (ja) | 沈砂池等における搬出装置 | |
SU897936A1 (ru) | Устройство дл сбора нефтепродуктов с поверхности воды | |
SU667259A1 (ru) | Устройство дл удалени загр знений с плоских поверхностей |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: LAMOR CORPORATION AB Free format text: LAMOR CORPORATION AB |
|
PC | Transfer of assignment of patent |
Owner name: LAMOR CORPORATION AB Free format text: LAMOR CORPORATION AB |
|
P71A | Reinstatment acc. sect. 71a patents act |