FI106283B - Solukkoradiosynkronointi - Google Patents

Solukkoradiosynkronointi Download PDF

Info

Publication number
FI106283B
FI106283B FI980134A FI980134A FI106283B FI 106283 B FI106283 B FI 106283B FI 980134 A FI980134 A FI 980134A FI 980134 A FI980134 A FI 980134A FI 106283 B FI106283 B FI 106283B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
radio
base station
time
determining
rtd
Prior art date
Application number
FI980134A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI980134A (fi
FI980134A0 (fi
Inventor
Ville Ruutu
Timo M Rantalainen
Original Assignee
Nokia Mobile Phones Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Mobile Phones Ltd filed Critical Nokia Mobile Phones Ltd
Priority to FI980134A priority Critical patent/FI106283B/fi
Publication of FI980134A0 publication Critical patent/FI980134A0/fi
Priority to EP98660146A priority patent/EP0936758A3/en
Priority to US09/231,067 priority patent/US6667963B1/en
Publication of FI980134A publication Critical patent/FI980134A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106283B publication Critical patent/FI106283B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W56/00Synchronisation arrangements
    • H04W56/004Synchronisation arrangements compensating for timing error of reception due to propagation delay
    • H04W56/0045Synchronisation arrangements compensating for timing error of reception due to propagation delay compensating for timing error by altering transmission time
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04JMULTIPLEX COMMUNICATION
    • H04J3/00Time-division multiplex systems
    • H04J3/02Details
    • H04J3/06Synchronising arrangements
    • H04J3/0635Clock or time synchronisation in a network
    • H04J3/0682Clock or time synchronisation in a network by delay compensation, e.g. by compensation of propagation delay or variations thereof, by ranging
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W56/00Synchronisation arrangements
    • H04W56/0055Synchronisation arrangements determining timing error of reception due to propagation delay
    • H04W56/0065Synchronisation arrangements determining timing error of reception due to propagation delay using measurement of signal travel time
    • H04W56/007Open loop measurement
    • H04W56/0075Open loop measurement based on arrival time vs. expected arrival time

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

Solukkoradiosvnkronointi 106283
Esillä olevan keksintö koskee menetelmää ja laitetta matkaviestinlaitteen synkronoimiseksi ensimmäisestä radiolähettimestä lähetettyyn ensimmäiseen 5 radiokanavaan, kun matkaviestinlaite on parhaillaan synkronoitu toisesta radiolähettimestä lähetettyyn toiseen radiokanavaan.
Matkapuhelinverkossa on monissa tilanteissa suotavaa pystyä ainakin likimääräisesti tunnistamaan matkaviestimen (MS) sijainti esimerkiksi muutaman ίο sadan metrin tarkkuudella. Tämä voi olla hyödyllistä esimerkiksi hätäajoneuvon lähettämiseksi, kun matkaviestimestä MS soitetaan hätäpuhelu.
EP0767594 kuvaa järjestelmää, joka pystyy saavuttamaan tarkan sijainninmäärityksen ja joka mittaa solukkoverkon vastaavien lähitukiasemien 15 (Base Transceiver Station eli BTS) joukon säännöllisin väliajoin lähettämien synkronointisekvenssien saapumisajan matkaviestimeen MS. Mitatut saapumisajat (joita kutsutaan termillä havaitut aikaerot eli Observed Time Differences (OTD)) ovat suhteessa matkaviestimen MS sisäiseen kelloon, joka on synkronoitu palvelevan tukiaseman lähettämien synkronointisekvenssien kanssa, 20 ja käyttäjä- ja signalointitietoja lähetetään matkaviestimen MS ja solukkoverkon välillä palvelevan tukiaseman BTS kautta. Jos oletetaan, että lähitukiasemat ja palveleva tukiasema lähettävät synkronointisekvenssinsä täsmälleen saman aikaisesti, silloin lähitukiasemille mitatut havaitut aikaerot OTD edustavat eroa etenemisajoissa vastaavien lähitukiasemien ja palvelevan tukiaseman välillä.
25 Käytännössä lähitukiasemia ei ole synkronoitu palvelevan tukiaseman kanssa (ts. on olemassa ajoituspoikkeama tai reaaliaikaero (Real Time Difference eli RTD)), ” ja mitatut havaitut aikaerot OTD on tarpeen kompensoida käyttämällä reaaliaikaeroja RTD varsinaisen eli geometrisen aikaeron (Geometric Time Difference eli GTD) saamiseksi (ts. GTD = OTD - RTD). EP0767594 järjestelmän 30 toimintaperiaatetta on havainnollistettu kuvassa 1, jossa kullekin lähitukiasemalle BTS saatua geometrista aikaeroa GTD voidaan käyttää määrittelemään hyperbeli, hyperbelien leikkauspisteen ollessa matkaviestimen MS sijaintipaikka.
EP0767594 edellyttää, että matkaviestimen radiovastaanotin viritetään vuorollaan 35 lähitukiasemien, joille aikaero OTD halutaan, kullekin lähetystaajuudelle.
Virittämisen jälkeen vastaanotettu signaali analysoidaan esimerkiksi käyttämällä sovitettua suodatinta, kunnes tarvittava synkronointisekvenssi saadaan. Tämän lähestymistavan ongelmana on se, että jos synkronointisekvenssiä ei saada, esim. ·' kohinan takia, vastaanottimen täytyy silloin jatkaa kuuntelua, kunnes seuraava 40 synkronointisekvenssi vastaanotetaan. Tämän vuoksi synkronointisekvenssin 106283 hankkiminen voi viedä suhteellisen pitkän ajan, josta suuren osan aikaa vastaanotin on tarpeettomasti varattu. Lisäksi, koska matkaviestin analysoi suuria tietomääriä synkronointisekvenssien välillä, mahdollisuus, että ilmaisin tunnistaa virheellisesti synkronointisekvenssin, kasvaa suuresti.
w 5
Hakemusjulkaisu Fl 902080 esittää mentelmän kiinteiden radioasemien ja liikkuvan radioaseman välisen tahdistussignaalin etenemisaikojen mittaamiseksi ja tahdistussignaalien välisen aikasiirtymän laskemiseksi. Esitetyssä menetelmässä liikkuva asema määrittää tahdostussignaalien aikaeron nykyisen tukiaseman ίο (ensimmäinen tukiasema) ja tukiaseman, jonka alaisuuteen liikkuva asema on siirtymässä (toinen tukiasema), välillä. Toinen tukiasema antaa näiden tietojen perusteella laskettuja tahdistustietoja alaisuuteensa siirtyville liikkuville asemille, jotka vastaavasti hyödyntävät tietoja siirtyessään toisen tukiaseman alaisuudesta ensimmäisen tukiaseman alaisuuteen. Esitetyssä ratkaisussa matkaviestin hoitaa 15 itse määrityksen käyttämällä toisistaan riippumattomia muuttuvia signaaliteitä, joka aiheuttaa prosessiin epätarkkuutta.
Nämä samat ongelmat esiintyvät missä hyvänsä on tarpeen synkronoida matkaviestin uuteen radiokanavaan, kun matkaviestin on parhaillaan synkronoitu 20 jonkin muun radiokanavan kanssa. Esimerkiksi, kun matkaviestin siirtyy tukiaseman peittoalueen ulkopuolelle, matkaviestimen yhteysvastuu on luovutettava (handover) uudelle tukiasemalle, joka voi tarjota hyväksyttävän peiton matkaviestimelle. Matkaviestin voi suorittaa minä tahansa tiettynä aikana alustavia synkronointimittauksia useilla potentiaalisilla kanavanvaihtokandidaateilla niin, että 25 kanavanvaihto voidaan tarvittaessa suorittaa nopeasti.
Esillä olevan keksinnön päämääränä on poistaa edellä mainitut haitat tai ainakin vähentää niitä. Tämä ja muut tarkoitusperät saavutetaan ilmoittamalla matkaviestimelle odotettu saapumisaika sen tukiaseman lähettämälle 30 synkronointisekvenssille tai -ominaisuudelle, johon tukiasemaan matkaviestin synkronoidaan.
; Esillä oleva keksintö tarjoaa aikajakoisessa monikäyttö (Time Division Multiple
Access eli TDMA) -matkapuhelinjärjestelmässä menetelmän matkaviestinlaitteen 35 synkronoimiseksi ensimmäisestä radiolähettimestä lähettyyn ensimmäiseen radiokanavaan, kun matkaviestinlaite on parhaillaan synkronoitu toisesta radiolähettimestä lähetettyyn toiseen radiokanavaan, ja jossa mainittu ensimmäinen radiokanava siirtää ainakin yhden synkronointiominaisuuden, jossa menetelmässä: 106283 määritetään reaaliaikaero mainittujen ensimmäisen ja toisen radiolähettimen toimintakellojen välillä; lähetetään mainittu määritetty reaaliaikaero, tai siitä johdettu arvo tai johdetut arvot, mainitusta toisesta lähettimestä matkaviestinlaitteeseen mainitun toisen 5 radiokanavan yli; ja saadaan matkaviestinlaite kuuntelemaan mainittua ensimmäistä radiokanavaa mainittua synkronointiominaisuutta varten mainitusta reaaliaikaerosta tai mainitusta arvosta (mainituista arvoista) johdetun aikaikkunan aikana. Menetelmälle on tunnusomaista se, että menetelmässä määritetään 10 mainittu reaaliaikaero käyttämällä saatuja aikaviivesuhteita radiovastaanottimelle, jolla sijainti on kiinteä ja tunnettu.
Milloin aikaikkuna, jonka yli matkaviestinlaite kuuntelee mainittua ensimmäistä radiokanavaa, on suhteellisen kapea, esillä olevan keksinnön suoritusmuodot 15 voivat olennaisesti vähentää sitä mahdollisuutta, että ensimmäisen radiokanavan toisten osien kohina tai muut signaalit aiheuttavat virheellisiä havaintotuloksia. Lisäksi esillä olevan keksinnön suoritusmuodot voivat laskea matkaviestinlaitteen tehonkulutusvaatimuksia, koska laitteen vastaanottimen on oltava aktiivinen ainoastaan aikaikkunan keston ajan.
20
Mainittu reaaliaikaero määritetään edullisesti käyttämällä aikaviivesuhteita, jotka on saatu radiovastaanottimelle, jonka sijainti on kiinteä ja tunnettu. Esillä olevan keksinnön eräässä suoritusmuodossa mainitussa kohdassa mainittujen ensimmäisen ja toisen radiovastaanottimen toimintakellojen välisen reaaliaikaeron 25 määrittämiseksi; saadaan radiovastaanotin, jonka sijainti on tunnettu ja joka on synkronoitu " mainittuun toiseen radiokanavaan, kuuntelemaan mainitulla ensimmäisellä radiokanavalla mainittua synkronointiominaisuutta ja määrittämään lähetetyn ominaisuuden saapumisajan (OTD), jossa mainittu saapumisaika (OTD) edustaa 30 etenemisviiveiden eroa mainittujen ensimmäisen ja toisen radiokanavan yli matkaviestimeen kompensoituna kahden lähettimen toimintakellojen välisellä reaaliaikaerolla (RTD); ja j määritetään todellinen ero (GTD) etenemisviiveiden välillä mainittujen ensimmäisen ja toisen radiokanavan yli matkaviestimeen käyttämällä mainitun ' 35 radiovastaanottimen ja ensimmäisen ja toisen radiolähettimen tunnettuja sijainteja; ja määritetään mainittu RTD käyttämällä mainittua OTD:tä ja mainittua GTD:tä.
Esillä olevaa keksintöä voidaan edullisesti käyttää järjestelmässä, joka on 40 järjestetty määrittämään matkaviestinlaitteen sijainti ja jossa laitteen on mitattava 106283 OTD:eitä suurelle joukolle lähitukiasemia suhteessa palvelevaan tukiasemaan. Solukkoverkko määrittää kullekin lähitukiasemalle RTD:n ja lähettää sen matkaviestimeen. Matkaviestin käyttää sitten RTD:tä määritelläkseen aikaikkunat, joiden aikana se kuuntelee vastaavia radiokanavia. Luettelo lähitukiasemista 5 lähetetään edullisesti matkaviestimeen palvelevalta tukiasemalta yhdessä vastaavien RTD:eiden kanssa.
Esillä olevaa keksintöä voidaan käyttää määrittämään ajoituksen ennakkoarvo (Timing Advance) uudelle tukiasemalle (TAN), jolle matkaviestimen yhteysvastuu 10 luovutetaan (handed over). Tämä voidaan tehdä ennen kanavanvaihtoa käyttämällä nykyiselle palvelevalle tukiasemalle (TAS) aiemmin määritettyä ajoituksen ennakkoarvoa, reaaliaikaeroa (RTD) uudelle tukiasemalle suhteessa palvelevaan tukiasemaan ja uudelle tukiasemalle mitattua havaittua aikaeroa (OTD), ts. TAN = 2(OTD - RTD) + TAS.
15
Mainitut synkronointiominaisuudet ovat edullisesti synkronointisekvenssejä, jotka tukiasema lähettää säännöllisin väliajoin yleislähetyskanavan yli.
Jotta keksintö voitaisiin ymmärtää paremmin ja osoittaaksemme, kuinka se 20 voidaan toteuttaa käytännössä, viittaamme esimerkinomaisesti oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 havainnollistaa havaitun aikaeron menetelmää (Observed Time Difference) matkaviestimen sijainnin saamiseksi; kuva 2 havainnollistaa GSM-järjestelmää, jota on muunneltu toteuttamaan 25 kuvan 1 havaitun aikaeron menetelmä; ja kuva 3 havainnollistaa eri ajoituksia kuvan 2 järjestelmässä.
9
Kuva 2 esittää GSM-verkkoa, joka sulkee piiriinsä esillä olevan keksinnön. Viittaamme ’’The GSM System for Mobile Communications”, Mouly ja Pautet, ja 30 "An introduction to GSM”, Redl, Weber ja Oliphant, Artech House Publishers Inc. 1995, johdantona GSM:ään. Verkossa on muun muassa tukiasemat (Base Tranceiver Stations eli BTS)1-6, tukiasemaohjaimet (Base Station Controller eli ; BSC) 7,8 (joista jokainen BSC ohjaa tukiasemien BTS osajoukkoa), matkapuhelinkeskus (Mobile Switching Centre eli MSC) 9, joka on linkitetty 35 kahteen tukiasemaohjaimeen BSC 7,8, ja lyhytsanomapalvelu-palvelukeskus (Short Message Service-Service Centre eli SMS-SC) 10.
Verkko käyttää kotirekisteriä (Home Location Register eli HLR) ja vierasrekisteriä (Visitor Location Register eli VLR), joita ei esitetä kuvassa 2, matkaviestimen tilan 40 ja sijaintialueen ylläpitämiseksi, tai vieraan verkon osoitetta, jos matkaviestintä ei 106283 ole rekisteröity kotiverkkoonsa. Verkon MSC 9 viestii lisäverkkojen kanssa, mukaan lukien yleinen kytkentäinen puhelinverkko (Public Switched Telephone Network eli PSTN), yhdyskäytävän MSC (Gateway MSC eli GMSC) 11 kautta, sekä käyttö- ja kunnossapitokeskuksen (Operation and Maintenance Centre eli 5 OMC) 12 kanssa. OMC 12 ylläpitää ja päivittää tietoja verkossa.
Matkaviestimenpaikannuskeskus (Mobile Positioning Centre eli MPC) 13 lisätään tavanomaiseen GSM-verkkoarkkitehtuuriin ja sitä käyttävät sijaintisovellukset 14,15, jotka myös ovat lisäyksiä tavanomaiseen GSM-verkkoarkkitehtuuriin.
ίο Kuva 2 esittää matkaviestintä MS 16, jonka tässä esitetyssä tarkoituksessa oletetaan pystyvän vastaanottamaan lähetyksiä jokaiselta tukiasemalta BTS 1 -6. Matkaviestin MS on minä tahansa tiettynä aikana rekisteröitynyt ainoastaan yhteen tukiasemaan BTS (BTS 6 kuvassa 2), jota kutsutaan "palvelevaksi” tukiasemaksi. Käyttäjätietoja ja signalointitietoja viestitään verkon ja is matkaviestimen MS 16 välillä tämän palvelevan tukiaseman BTS 6 kautta. MS 16 seuraa kuitenkin myös jatkuvasti muilta ympäröiviltä tukiasemilta BTS 1-5 vastaanotettujen signaalien tasoa helpottaakseen kanavanvaihtoa esimerkiksi, kun MS 16 siirtyy yhden tukiaseman palvelualueelta toisen tukiaseman palvelualueelle. Ohjaava tukiasemaohjain BSC 8 tunnistaa nämä ympäröivät 20 tukiasemat BTS 1-5 matkaviestimelle MS 16 palvelevan tukiaseman BTS 6 välityksellä, kun MS 16 viestii aktiivisesti verkon kanssa. MS 16 raportoi mitatut signaalitasot hitaan liitännäisohjauskanavan (Slow Associated Control Channel eli SACH) yli tukiasemaohjaimelle BSC 8 tukiaseman BTS 6 kautta. Vastaanotetuista signaalitasoista tukiasemaohjain BSC 8 voi määrittää, pitäisikö matkaviestin MS 25 16 luovuttaa toiselle tukiasemalle BTS 1 -5 ja/vai pitäisikö matkaviestimelle MS 16 lähettää uusi ”kanavanvaihto”-luettelo tukiasemista matkaviestimen MS 16 tarkkailtavaksi.
GSM-järjestelmä on aikajakoiseen monikäyttöön (Time Division Multiple Access eli 30 TDMA) perustuva järjestelmä, jossa tietoja lähetetään verkon ja matkaviestimien välillä matkaviestimille varatuissa aikaväleissä. TDMA-kehys on jaettu kahdeksaan aikaväliin. Tämän menetelmän johdosta matkaviestin MS 16 on synkronoitava ” I palvelevan tukiaseman BTS 6 kanssa sen varmistamiseksi, että matkaviestimestä MS 16 lähetetyt tiedot vastaanotetaan tukiasemalla BTS 6 matkaviestimelle MS ’ 35 16 varatussa aikavälissä ja, että matkaviestimen MS 16 vastaanottamat signaalit näytteistetään oikeissa kohdin ajassa. Tukiasemalta BTS 6 matkaviestimeen MS 16 lähetetyt tiedot sisältävät synkronointisekvenssejä, jotka matkaviestin MS 16 tuntee ja jotka sallivat matkaviestimen MS 16 lukkiutua tukiaseman BTS 6 lähetyksiin. Matkaviestimen MS 16 sisäinen kello synkronoidaan täten tukiaseman 40 BTS 6 kellon kanssa, mutta sisältäen säätöpoikkeaman, joka vastaa 106283 etenemisviiveaikaa palvelevan tukiaseman BTS 6 ja matkaviestimen 16 välillä. Matkaviestimen MS 16 ja tukiaseman BTS 16 välinen etenemisaikaviive lasketaan (säännöllisin aikavälein) ja lähetetään tukiasemalta BTS 6 matkaviestimeen MS 16 ajoituksen ennakkoarvona (Timing Advance value eli TA), jotta matkaviestin 5 MS 16 voi kompensoida etenemisviiveen lähetyksissään.
Oletetaan, että toinen verkkosovelluksista 14,15 pyytää, että matkaviestimen MS 16 paikka on määritettävä. Tämän pyynnön voi panna alulle matkaviestin MS 16 itse, verkko tai kaukotilaaja tai -liittymä, ja se välitetään ίο matkaviestimenpaikannuskeskukseen MPC 13. MPC 13 pitää kutakin tukiasemaa varten ”sijainti”-luetteloa muista tukiasemista, jotka sopivat tuon tukiaseman palveleman matkaviestimen paikan määrittämiseksi. Tämän tiedon on matkaviestimenpaikannuskeskukselle MPC 13 tuottanut käyttö- ja kunnossapitokeskus OMC 12. Vastaanotettuaan paikanmäärityspyynnön, MPC 13 15 tiedustelee matkapuhelinkeskuksessa MSC 9 olevista rekistereistä (HLR ja VLR) matkaviestimen MS 16 tilaa ja, jos MS 16 on aktiivinen, palvelevaa tukiasemaa.
Jos matkaviestin ei ole sillä hetkellä aktiivinen, mutta sen raportoidaan olevan kytketty päälle, MSC 9 hakee silloin sijaintialueella LA olevat tukiasemat määrittääkseen palvelevan tukiaseman. MPC 13 valitsee sen lähitukiasemien 20 joukon, joka vastaa palvelevaa tukiasemaa, ja tämä joukko tai luettelo lähetetään matkaviestimeen MS 16 palvelevan tukiaseman BTS 6 kautta. Valittu sijaintiluettelo voi tunnistaa vähintään kaksi tukiasemaa. Nämä voivat olla jo kanavanvaihtoluettelossa tunnistettuja tukiasemia, ts. tukiasemia 1-5, tai sijaintiluettelo voi sisältää muita tukiasemia. On ilmeistä, että tukiasemat, jotka 25 sopivat käytettäviksi paikanmäärityksessä, voivat olla suhteellisen kaukana matkaviestimestä MS 16, koska tarvitaan ainoastaan yksisuuntainen radiolinkki *: tukiasemalta matkaviestimeen MS 16. Tärkeää on se, että tunnistetuilla tukiasemilla on optimaalinen, tai lähes optimaalinen, geometria paikanmääritykseen.
30
Palveleva BTS 6 lähettää yhdessä lähitukiasemaluettelon kanssa matkaviestimeen 16 vastaavan luettelon reaaliaikaeroista (RTD), jotka edustavat • w eri luetteloon merkittyjen tukiasemien ja palvelevan tukiaseman välisiä ajoituspoikkeamia. Näiden RTD:eiden johtamista selitetään alla. Kun matkaviestin 35 MS 16 tietää RTD.n lähitukiasemalle, se voi oman ajoituksensa perusteella arvioida, milloin seuraava (ja peräkkäinen) synkronointisekvenssi saapuu tuolta lähitukiasemalta. Tätä menettelyä selitetään seuraavassa viittaamalla kuvaan 3: (1) Matkaviestin synkronoi itsensä palvelevalta tukiasemalta tavanomaiseen tapaan (a) lähetettyjen synkronointisekvenssien vastaanottoaikaan.
106283 (2) Palveleva tukiasema lähettää ajoituksen ennakkoarvon (Timing Advance eli TA) palvelevaa tukiasemaa varten matkaviestimeen, jälleen tavanomaisella tavalla.
(3) Palveleva tukiasema lähettää sitten matkaviestimeen itsensä ja 5 sijaintiluetteloon merkittyjen lähitukiasemien väliset RTD-arvot.
(4) Matkaviestin vähentää puolet TA-arvosta omasta ajoituksestaan saadakseen palvelevan tukiaseman ajoituksen (b).
(5) Matkaviestin lisää (tai vähentää riippuen siitä, miten RTD määritellään) kunkin RTD-arvon palvelevan tukiaseman ajoitukseen arvioidakseen ίο vastaavan lähitukiaseman ajoituksen (mukaan lukien matkaviestimen ja lähitukiasemien välisen tuntemattoman etenemisviiveen virheen) (c).
Kuten yllä osoitettiin, synkronointisekvenssin saapumisajan arviolla lähitukiasemalta ei ota huomioon tuon tukiaseman ja matkaviestimen väliseen 15 etenemisviitettä. GSM-verkossa tyypillisen solun säde on muutamia kilometrejä antaen tyypillisen 0,01 mSec:n luokkaa olevan etenemisviiveen. Edellyttäen, että peräkkäisten synkronointisekvenssien erotus on tyypillisesti noin 0,577ms (ts. yksi sekvenssi väliä kohti, kun TDMA-kehys on jaettu 8 väliin), vaikka mittausikkunaa laajennetaan 0,1 ms jommallakummalla puolella synkronointisekvenssin odotettua 20 kestoa, ikkuna pysyy lyhyenä suhteessa synkronointisekvenssin erotusaikaan. Tämä vähentää tehon kulutusta, lisää onnistuneen vastaanoton mahdollisuutta ja säästää laskentakapasiteettia matkapuhelimessa. Kun synkronointisekvenssi saapuu odotetusti, tämä vahvistaa myös lähettävän tukiaseman identiteetin. Jos synkronointisekvenssi saapuu kuitenkin aivan eri aikaikkunassa kuin odotettiin, 25 tämä osoittaa matkaviestimelle 16, että on tapahtunut virhe.
” Jos oletetaan, että palveleva tukiasema BTS 6 ja yksi luetteloon merkityistä tukiasemista lähettävät synkronointisekvenssejä samanaikaisesti, silloin ero sekvenssin saapumisajassa matkaviestimeen MS 16 (havaittu aikaero eli 30 Observed Time Difference, OTD) vastaisi eroa matkaviestimen MS 6 ja kahden tukiaseman välisessä etenemisviiveessä. Tämä sallisi matkaviestimen MS 6 paikan sijoittamisen hyperbelille, kuten kuvassa 1 on esitetty, palvelevan J tukiaseman BTS 6 ja kunkin luettelossa olevan tukiaseman välillä olemassa olevien reaaliaikaerojen (RTD) puuttuessa. Tämän takia varsinaisen 35 etenemisviive-eron (geometrinen aikaero eli Geometric Time Difference, GTD) antaa GTD = OTD - RTD.
RTD:n määrittämiseksi palvelevan tukiaseman BTS 6 ja jonkin luetteloon merkityn tukiaseman välillä (käytettäväksi GTD:n saamiseksi ja määrittelemään yllä kuvattu 40 mittausikkuna) käytetään radiopäätettä, jonka paikka on kiinteä ja verkon tuntema.
106283
Kuva 2 havainnollistaa kahta tällaista päätettä 17,18. Koska päätteen paikka on tunnettu, tunnetaan myös GTD mille tahansa kahdelle tukiasemalle. Saamalla OTD-arvo tukiasemaparille, tuolle parille voidaan johtaa RTD-arvo. Kun OTD-mitta on saatu matkaviestimelle MS 6, jonka paikkaa ei tunneta ja joka pitäisi määrittää, 5 vastaava GTD voidaan saada käyttämällä mitattua OTD.tä ja laskettua RTD:tä. Luettelo lähitukiasemista, joille tarvitaan RTD:t, lähetetään palvelevalta tukiasemalta RTD-matkaviestimille MS 17,18. Tämän laskutoimituksen yksityiskohtaisemman kuvauksen osalta viittaamme EP0767594:ään.
ίο Kuten on jo mainittu, kuva 2 esittää järjestelmäresurssia 5, jota kutsutaan lyhytsanomapalvelu-palvelukeskukseksi (Short Message Service-Service Centre eli SMS-SC). Lyhytsanoma on 160-merkin pituinen, ainoastaan tekstiä sisältävä viestimuoto, joka toimii erillisenä GSM-matkaviestinverkon puhepalvelusta ja se on määritelty ETSI:n GSM-suosituksessa GSM 03.40. Tämä suositus kuvaa 15 palvelukeskuksen (Service Centre) yhdistämistä matkapuhelinkeskukseen (Mobile Switching Centre eli MSC), kuten MSC 9 kuvassa 2, ja se kuvaa myös palvelukeskuksen (Service Centre eli SC) toiminnan lyhytsanomien lähettämisen ja välittämisen yhteydessä. Tätä olemassa olevaa palvelua voidaan hyödyllisesti käyttää välittämään luettelo lähitukiasemista ja vastaavista RTD:eistä, joita 20 käytetään paikanmäärityksessä, verkosta matkaviestimeen 16. SMS-palvelua voidaan myös käyttää välittämään OTD:t matkaviestimestä MS 16 matkaviestimenpaikannuskeskukseen MPC 13, jossa arvoja käytetään matkaviestimen MS 16 paikan laskemiseksi.
25 Vaihtoehtona lyhytsanomaviestin käytölle positiotietojen lähettämiseksi palvelevan tukiaseman BTS 6 ja matkaviestimen MS 16 välillä, tietoja voidaan lähettää ·: esimerkiksi pakettitietokanavalla (packet data channel) (esim. yleisessä pakettiradiopalvelussa eli General Packet Radio Service GPRS) tai käyttämällä rakenteetonta lisätietopalvelua (Unstructured Supplementary Data eli USSD).
30
Esillä olevan keksinnön vaihtoehtoisessa suoritusmuodossa laskettuja RTD:eitä käytetään edistämään kanavanvaihtoa (tai niin kutsuttua "pseudosynkronista" kanavanvaihtoa) yhdeltä tukiasemalta toiselle. Oletetaan että palveleva tukiasema on ilmoittanut matkaviestimelle palvelevan tukiaseman ja uuden lähitukiaseman 35 välisen RTD-arvon. Matkaviestin mittaa näiltä kahdelta tukiasemalta lähetettyjen synkronointisekvenssien välisen havaitun aikaeron (OTD). OTD:n ja RTD:n välinen yhtälö on OTD = RTD + GTD, (1) « 106283 missä geometrinen aikaero (Geometric Time Difference eli GTD) on geometriasta aiheutuva ero, ts. palvelevan tukiaseman ja matkaviestimen (PDS) välisten ja lähitukiaseman ja matkaviestimen (PDN) välisten etenemisviiveiden erotus.
GTD = PDN - PDS = (TAN - TAS)/2, (2) 5 koska TA on kaksi kertaa etenemisviive. Tässä TAN on lähi- (uuden palvelevan) tukiaseman TA-arvo, ja TAS on (vanhan) palvelevan tukiaseman TA-arvo. Käyttämällä yhtälöitä (1) & (2), saadaan TAN = 2(OTD - RTD) + TAS (3) Täten matkaviestin voi määrittää uuden TA-arvon (TAN), jota käytetään uudelle io tukiasemalle ennen kuin varsinainen kanavanvaihto tapahtuu.
On ilmeistä, että vaikka esillä olevaa keksintöä on havainnollistettu edellä viittaamalla GSM-matkapuhelinstandardiin, keksintöä voidaan soveltaa muihin matkapuhelinstandardeihin kuten US CDMA -standardit ja japanilainen PCN-15 standardi.
• « • ’» I « m

Claims (6)

10 106283
1. Aikajakoisessa monikäyttö (Time Division Multiple Access eli TDMA) -matkapuhelinjärjestelmässä menetelmä matkaviestinlaitteen synkronoimiseksi 5 ensimmäisestä radiolähettimestä lähetettyyn ensimmäiseen radiokanavaan, kun matkaviestinlaite on parhaillaan synkronoitu toisesta radiolähettimestä lähetettyyn toiseen radiokanavaan, ja jossa mainittu radiokanava välittää ainakin yhden synkronointiominaisuuden, jossa menetelmässä: määritetään mainittujen ensimmäisen ja toisen radiolähettimen ίο toimintakellojen välinen reaaliaikaero; lähetetään mainittu määritetty reaaliaikaero, tai siitä johdettu arvo tai johdetut arvot, mainitusta toisesta lähettimestä matkaviestinlaitteeseen mainitun toisen radiokanavan yli; saadaan matkaviestinlaite kuuntelemaan mainittua ensimmäistä 15 radiokanavaa mainittua synkronointiominaisuutta varten mainitusta reaaliaikaerosta tai mainitusta arvosta (mainituista arvoista) johdetun aikaikkunan tai johdettujen aikaikkunoiden aikana; ja tunnettu siitä, että määritetään mainittu reaaliaikaero käyttämällä saatuja aikaviivesuhteita 20 radiovastaanottimelle, jonka sijainti on kiinteä ja tunnettu.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että mainitussa kohdassa mainittujen ensimmäisen ja toisen radiolähettimen toimintakellojen välisen reaaliaikaeron määrittämiseksi: 25 saadaan radiovastaanotin, jonka sijainti tunnetaan ja joka on synkronoitu mainittuun toiseen radiokanavaan, kuuntelemaan mainitulla ensimmäisellä radiokanavalla mainittua synkronointiominaisuutta ja määrittämään lähetetyn ominaisuuden saapumisaika (OTD), jossa mainittu saapumisaika (OTD) edustaa eroa etenemisviiveiden välillä mainittujen ensimmäisen ja toisen radiokanavan yli 30 matkaviestimeen kompensoituna näiden kahden lähettimen toimintakellojen välisellä reaaliaikaerolla (RTD); ja määritetään todellinen ero (GTD) etenemisviiveiden välillä mainittujen : ensimmäisen ja toisen radiokanavan yli matkaviestimeen käyttämällä mainitun radiovastaanottimen ja ensimmäisen ja toisen radiolähettimen tunnettuja 35 sijainteja; ja määritetään mainittu RTD käyttämällä mainittua OTD:tä ja mainittua GTD:tä.
3. Menetelmä matkaviestinlaitteen paikan määrittämiseksi matkapuhelinverkossa, jossa menetelmässä: Il 106283 synkronoidaan matkaviestinlaite jokaiseen useasta lähitukiasemasta käyttämällä jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukaista menetelmää, jossa mainittu toinen lähetin kuuluu palvelevalle tukiasemalle, ja määritetään vastaavat havaitut aikaerot (Observed Time Difference eli OTD); ja 5 määritetään matkaviestinlaitteen paikka käyttämällä mainittuja OTD:eitä ja vastaavia RTD:eitä.
4. Menetelmä matkapuhelinjärjestelmässä ajoitusennakkoarvon (Timing Advance value) määrittämiseksi uudelle tukiasemalle (TAN), jolle ίο matkaviestinlaitteen yhteysvastuu luovutetaan, jossa menetelmässä: synkronoidaan matkaviestinlaite uuteen tukiasemaan käyttämällä jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukaista menetelmää, jotta saadaan havaittu aikaero (OTD) suhteessa palvelevaan tukiasemaan; ja määritetään mainittu TAN-arvo käyttämällä ajoituksen ennakkoarvoa, joka on 15 aiemmin määritetty palvelevalle tukiasemalle (TAS), reaaliaikaeroa (RTD) uudelle tukiasemalle suhteessa palvelevaan tukiasemaan ja uudelle tukiasemalle mitattua havaittua aikaeroa (OTD).
5. Matkaviestinlaite käytettäväksi jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukaisessa 20 menetelmässä, joka matkaviestinlaite käsittää: radiovastaanottimen mainitun reaaliaikaeron (RTD) tai mainitun arvon (mainittujen arvojen) vastaanottamiseksi; ja signaalinkäsittelyvälineet mainitun aikaikkunan (mainittujen aikaikkunoiden) määrittelemiseksi käyttämällä mainittua RTD:tä tai mainittua arvoa (mainittuja 25 arvoja) ja mainitun radiovastaanottimen saamiseksi kuuntelemaan mainittua ensimmäistä radiokanavaa mainitun synkronointiominaisuuden vuoksi mainitun aikaikkunan (mainittujen aikaikkunoiden) aikana.
6. Matkapuhelinverkko käytettäväksi jonkin patenttivaatimuksen 1 -3 30 mukaisessa menetelmässä, joka verkko käsittää: mainitut ensimmäisen ja toisen radiolähettimen, jotka liittyvät vastaaviin ensimmäiseen ja toiseen tukiasemaan, ja signaalinkäsittelyvälineet mainitun reaaliaikaeron (RTD) määrittämiseksi; jossa mainittu toinen lähetin on järjestetty vastaanottamaan mainitun RTD:n, * 35 tai siitä johdetun arvon tai johdetut arvot, mainituilta signaalinkäsittelyvälineiltä ja lähettämään tämän matkaviestinlaitteeseen. 12 106283
FI980134A 1998-01-21 1998-01-21 Solukkoradiosynkronointi FI106283B (fi)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI980134A FI106283B (fi) 1998-01-21 1998-01-21 Solukkoradiosynkronointi
EP98660146A EP0936758A3 (en) 1998-01-21 1998-12-18 Time difference determination method in a cellular radio system
US09/231,067 US6667963B1 (en) 1998-01-21 1999-01-14 Cellular radio synchronization

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI980134 1998-01-21
FI980134A FI106283B (fi) 1998-01-21 1998-01-21 Solukkoradiosynkronointi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI980134A0 FI980134A0 (fi) 1998-01-21
FI980134A FI980134A (fi) 1999-07-22
FI106283B true FI106283B (fi) 2000-12-29

Family

ID=8550491

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI980134A FI106283B (fi) 1998-01-21 1998-01-21 Solukkoradiosynkronointi

Country Status (3)

Country Link
US (1) US6667963B1 (fi)
EP (1) EP0936758A3 (fi)
FI (1) FI106283B (fi)

Families Citing this family (59)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1091611B1 (en) * 1999-10-06 2007-08-29 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Location system for a cellular telecommunications network
JP2003520001A (ja) * 1999-12-30 2003-06-24 テレフオンアクチーボラゲット エル エム エリクソン(パブル) 無線リンクのタイミングエラーの検出と補償の方法
US8060389B2 (en) 2000-06-07 2011-11-15 Apple Inc. System and method for anonymous location based services
US8489669B2 (en) 2000-06-07 2013-07-16 Apple Inc. Mobile data processing system moving interest radius
US6456234B1 (en) 2000-06-07 2002-09-24 William J. Johnson System and method for proactive content delivery by situation location
US20020016173A1 (en) * 2000-06-21 2002-02-07 Hunzinger Jason F. Communication of location information in a wireless communication system
US20020034384A1 (en) * 2000-09-18 2002-03-21 Mikhail Peter G. Location sensing camera
US6665540B2 (en) 2001-02-02 2003-12-16 Nokia Mobile Phones, Ltd. Method and system for locating a mobile terminal in a cellular radio network
FR2832897B1 (fr) * 2001-11-23 2004-02-27 Evolium Sas Procede pour le changement de cellule dans un systeme cellulaire de radiocommunications mobiles en mode paquet
US7474994B2 (en) * 2001-12-14 2009-01-06 Qualcomm Incorporated System and method for wireless signal time of arrival
US7277420B2 (en) * 2002-02-12 2007-10-02 Broadcom Corporation Temporal alignment of codec data with wireless local area network RF slots
US6993318B2 (en) * 2002-08-05 2006-01-31 Technocom Corporation System and method for network assisted calibration in a wireless network
US20040038688A1 (en) * 2002-08-26 2004-02-26 Zabawshyj Bohdan Konstantyn Method and system for presence determination of mobile devices
US7515919B2 (en) * 2002-09-10 2009-04-07 Redknee Inc. Method and system for presence determination of mobile devices
GB2398963B (en) * 2003-02-27 2007-02-28 Roke Manor Research Improved handset location accuracy
US20050169389A1 (en) * 2004-02-04 2005-08-04 Fischer Gerald R. Increased user capacity ultra wideband (UWB) signal formatting scheme
KR100827105B1 (ko) * 2004-02-13 2008-05-02 삼성전자주식회사 광대역 무선 통신 시스템에서 고속 레인징을 통한 빠른핸드오버 수행 방법 및 장치
CN101390309A (zh) * 2004-09-07 2009-03-18 探索无线公司 无线移动单元定位系统
DE602006017519D1 (de) 2005-03-18 2010-11-25 Seeker Wireless Pty Ltd Erweitertes mobillokalisierungsverfahren und -system
CA2601161A1 (en) 2005-03-18 2006-09-21 Seeker Wireless Pty Limited Enhanced mobile location
US7353034B2 (en) 2005-04-04 2008-04-01 X One, Inc. Location sharing and tracking using mobile phones or other wireless devices
US8700069B2 (en) 2005-04-08 2014-04-15 Wavemarket, Inc. Systems and methods for mobile terminal location determination using radio signal parameter measurements
US20090135730A1 (en) 2005-10-24 2009-05-28 Seeker Wireless Pty. Limited Detection in Mobile Service Maintenance
US7701923B2 (en) * 2006-07-10 2010-04-20 Motorola, Inc. Method and apparatus for frame synchronization in a communication network
CN101669341B (zh) * 2007-04-30 2014-03-12 Lm爱立信电话有限公司 Ofdm系统中的同步时间差测量
US8204684B2 (en) 2007-06-28 2012-06-19 Apple Inc. Adaptive mobile device navigation
US9066199B2 (en) 2007-06-28 2015-06-23 Apple Inc. Location-aware mobile device
US8290513B2 (en) 2007-06-28 2012-10-16 Apple Inc. Location-based services
US9109904B2 (en) 2007-06-28 2015-08-18 Apple Inc. Integration of map services and user applications in a mobile device
US8385946B2 (en) 2007-06-28 2013-02-26 Apple Inc. Disfavored route progressions or locations
US8180379B2 (en) 2007-06-28 2012-05-15 Apple Inc. Synchronizing mobile and vehicle devices
US8108144B2 (en) 2007-06-28 2012-01-31 Apple Inc. Location based tracking
US8762056B2 (en) 2007-06-28 2014-06-24 Apple Inc. Route reference
US8311526B2 (en) 2007-06-28 2012-11-13 Apple Inc. Location-based categorical information services
US8774825B2 (en) 2007-06-28 2014-07-08 Apple Inc. Integration of map services with user applications in a mobile device
US8175802B2 (en) 2007-06-28 2012-05-08 Apple Inc. Adaptive route guidance based on preferences
US8332402B2 (en) 2007-06-28 2012-12-11 Apple Inc. Location based media items
US8275352B2 (en) 2007-06-28 2012-09-25 Apple Inc. Location-based emergency information
WO2009036497A1 (en) 2007-09-17 2009-03-26 Seeker Wireless Pty Limited Systems and methods for triggering location based voice and/or data communications to or from mobile radio terminals
EP2215869B1 (en) 2007-11-26 2012-06-06 WaveMarket, Inc. (d/b/a Location Labs) Method and system for updating a zone profile
US8355862B2 (en) 2008-01-06 2013-01-15 Apple Inc. Graphical user interface for presenting location information
US20090219916A1 (en) * 2008-02-29 2009-09-03 Motorola, Inc. Method to scan for critical transmissions while transmitting on a conventional time division multiple access channel
WO2009124348A1 (en) 2008-04-07 2009-10-15 Seeker Wireless Pty Limited Efficient collection of wireless transmitter characteristics
US9250092B2 (en) 2008-05-12 2016-02-02 Apple Inc. Map service with network-based query for search
US8644843B2 (en) 2008-05-16 2014-02-04 Apple Inc. Location determination
US8369867B2 (en) 2008-06-30 2013-02-05 Apple Inc. Location sharing
US8359643B2 (en) 2008-09-18 2013-01-22 Apple Inc. Group formation using anonymous broadcast information
US8260320B2 (en) 2008-11-13 2012-09-04 Apple Inc. Location specific content
US8670748B2 (en) 2009-05-01 2014-03-11 Apple Inc. Remotely locating and commanding a mobile device
US8666367B2 (en) 2009-05-01 2014-03-04 Apple Inc. Remotely locating and commanding a mobile device
US8660530B2 (en) 2009-05-01 2014-02-25 Apple Inc. Remotely receiving and communicating commands to a mobile device for execution by the mobile device
JP5195655B2 (ja) * 2009-06-11 2013-05-08 富士通株式会社 移動端末、通信システムおよび通信方法
US8244236B2 (en) 2010-04-29 2012-08-14 Wavemarket, Inc. System and method for aggregating and disseminating mobile device tag data
US8504077B2 (en) 2010-12-04 2013-08-06 Wavemarket, Inc. System and method for monitoring and disseminating mobile device location information
GB2486880B (en) * 2010-12-22 2015-01-07 Toumaz Uk Ltd A TDMA-based communication method and system
US9572123B2 (en) * 2012-03-14 2017-02-14 Fujitsu Limited Multiple time advance for radio access networks
US10897686B2 (en) * 2016-03-24 2021-01-19 Qualcomm Incorporated Determining a time calibration value for a user equipment
US11156705B2 (en) 2020-03-10 2021-10-26 Raytheon Company System and method for mitigating platform motion in a communications system
US11196497B2 (en) 2020-03-11 2021-12-07 Raytheon Company System and method for mitigating platform motion in a communications system

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5355515A (en) * 1991-06-12 1994-10-11 Telefonaktiebolaget L M Ericsson Method and apparatus for estimating initial time alignment in a cellular communications network
US5600706A (en) 1992-04-08 1997-02-04 U S West, Inc. Method and system for determining the position of a mobile receiver
SE9300681D0 (sv) * 1993-03-01 1993-03-01 Ericsson Telefon Ab L M A method and an apparatusfor handing off a mobile station from a first to a second channel in a mobile communication system
FI101445B (fi) * 1995-10-03 1998-06-15 Nokia Mobile Phones Ltd Matkaviestimen paikannusjärjestelmä
FI101668B (fi) 1995-11-13 1998-07-31 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä solukkoverkon tilaajapäätelaitteen lisälaitteen ohjaamiseksi sekä tilaajapäätelaitteen lisälaite
JP2845228B2 (ja) 1996-12-10 1999-01-13 日本電気株式会社 隣接セル同期検出方式
US6167275A (en) * 1997-12-17 2000-12-26 Motorola, Inc. Method and apparatus for determining a location of a communication unit in a wireless communication system

Also Published As

Publication number Publication date
FI980134A (fi) 1999-07-22
EP0936758A3 (en) 1999-12-15
US6667963B1 (en) 2003-12-23
EP0936758A2 (en) 1999-08-18
FI980134A0 (fi) 1998-01-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI106283B (fi) Solukkoradiosynkronointi
FI110658B (fi) Parannettu paikannusgeometria ja solupohjainen paikannusjärjestelmä
US6490454B1 (en) Downlink observed time difference measurements
EP0767594B1 (en) Mobile station positioning method and system and mobile station therefor
EP0932999B1 (en) Device and method in a cellular mobile telephone system
US8483707B2 (en) Wireless terminal and method for managing the receipt of position reference singals for use in determining a location
US20030100318A1 (en) Identifying starting time for making time of arrival measurements
US20050053099A1 (en) Timing advance determinations in wireless communications devices and methods
US20150133157A1 (en) Positioning Method, Control Device, and Mobile Communications System
CN109964142B (zh) 在无线电帧中检测窄带定位参考信号nprs位置的方法
EP2763478B1 (en) Method and device using observed time difference of arrival for positioning mobile station
US6385452B1 (en) System and method for determining absolute time based upon air interface timing in time of arrival based positioning
KR20010050945A (ko) 무선 네트워크의 노드 및 모빌 유닛의 위치 결정 방법
EP1195070B1 (en) Time of arrival based positioning during handover
KR20230074575A (ko) 무선 통신에서의 측정 구성 및 리포팅 방식
CN117837234A (zh) 通信系统和用户设备
US9110151B2 (en) Method and device for improving the localization and mobility control of persons or things
EP1060626A2 (en) A cellular radio system comprising at least two measuring means for locating a mobile station
EP1034678B1 (en) Method and system for determining position of mobile radio terminals
US20110165845A1 (en) Method and apparatus for determining the location of a node in a wireless system
US20090197613A1 (en) Method and apparatus for determining the location of a node in a wireless system
KR100664066B1 (ko) 시분할 복신 방식의 이동통신망에서 단말 위치 추적 시스템 및 그 방법
US6351644B1 (en) System, method and apparatus to prepare base transceiver station for intra-cell asynchronous positioning handover
WO2022153985A1 (en) Method for maintaining synchronization accuracy in nr iiot and user equipment
MXPA01001005A (en) Improvements in downlink observed time difference measurements