FI106158B - Sähköinen suojalaite - Google Patents

Sähköinen suojalaite Download PDF

Info

Publication number
FI106158B
FI106158B FI924106A FI924106A FI106158B FI 106158 B FI106158 B FI 106158B FI 924106 A FI924106 A FI 924106A FI 924106 A FI924106 A FI 924106A FI 106158 B FI106158 B FI 106158B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
arrangement
electrical
fiber optic
arrangemanget
optical fiber
Prior art date
Application number
FI924106A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI924106A (fi
FI924106A0 (fi
Inventor
Norbert Mikli
Original Assignee
Tyco Electronics Raychem Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tyco Electronics Raychem Gmbh filed Critical Tyco Electronics Raychem Gmbh
Publication of FI924106A publication Critical patent/FI924106A/fi
Publication of FI924106A0 publication Critical patent/FI924106A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI106158B publication Critical patent/FI106158B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01TSPARK GAPS; OVERVOLTAGE ARRESTERS USING SPARK GAPS; SPARKING PLUGS; CORONA DEVICES; GENERATING IONS TO BE INTRODUCED INTO NON-ENCLOSED GASES
    • H01T1/00Details of spark gaps
    • H01T1/12Means structurally associated with spark gap for recording operation thereof

Landscapes

  • Thermistors And Varistors (AREA)
  • Oscillators With Electromechanical Resonators (AREA)
  • Surgical Instruments (AREA)
  • Beans For Foods Or Fodder (AREA)
  • Control And Other Processes For Unpacking Of Materials (AREA)
  • Emergency Protection Circuit Devices (AREA)
  • Peptides Or Proteins (AREA)
  • Photoreceptors In Electrophotography (AREA)
  • Control Of Electric Motors In General (AREA)
  • Protection Of Static Devices (AREA)
  • Digital Transmission Methods That Use Modulated Carrier Waves (AREA)
  • Fats And Perfumes (AREA)
  • Measuring Temperature Or Quantity Of Heat (AREA)

Description

Sähköinen suojalaite 106158 Tämä keksintö koskee ensisijaisesti ylijännitesuojia, mutta sitä 5 voidaan soveltaa myös muuntajiin, kytkimiin, eristimiin sekä kaapelinpäätteisiin ja jatkoksiin.
Sähkövoimalaitteisiin, esim. muuntajiin, kytkinlaitteisiin ja ripustettuihin johtimiin kytketään ylijännitesuoja, jotta saa-10 täisiin suunnattua turvallisesti maahan ylimääräinen virta, joka muutoin virtaisi laitteen läpi ja vahingoittaisi tätä. Tällainen liiallinen virta voi aiheutua esimerkiksi salaman iskusta. Ylijännitesuojät käsittävät tyypillisesti yhden tai useampia ylijännitesuojaelementtejä, esim. varistoreja, jotka on tehty 15 metallioksidista, esim. sinkkioksidista, ja/tai piikarbidiai-neesta ja/tai kipinävälistä. Useita tällaisia elementtejä asennetaan tavallisesti päikkäin suoraviivaiseen pinoon ja ne pakotetaan yhteen yhden tai useamman johtavan jousen avulla siten, että ne ovat hyvässä sähköisessä kosketuksessa pääte-elektrodei-20 hin. Ylijännitesuojapino suljetaan ulompaan, eristävään koteloon, joka antaa mekaanista lujuutta ja suojaa elementtejä sähköisesti sekä myöskin haitallisilta ulkopuolisilta olosuhteilta. Ulkopuolinen kotelo voidaan tehdä posliinista tai eristävästä ja olennaisesti palaamattomasta polymeeriaineesta, joka • · t *-2B voidaan saattaa entiselleen esimerkiksi suuntaamalla siihen f 1 lämpöä. Yli jännitesuo jaelementit voidaan koteloida lujitettuun hartsiin niiden fyysisen ja sähköisen suojan parantamiseksi, <#·:· ennen kuin ulompi kotelo asetetaan niiden päälle. Patenteissa US-A-4 812 944, GB-A-2073965, GB-A-2188199, US-A-4 262 318, US-:3q A-4 656 555, US-A-4 495 381 ja US-A-4 335 417 on esimerkkejä tällaisista ylijännitesuojista.
• · • · » n · ·· I,/ Kun ylijännitesuojät ovat toiminnassa, eli kun ne kytketään 9 normaalista, eristävästä moodista johtavaan moodiin, niiden läpi ^ a « « :35: .virtaava vahva virta synnyttää suuria mekaanisia voimia ja kehittää suuren määrän lämpöä, ja ylijännitesuojaelementteihin pantu mekaaninen suoja kestää edullisimmin tällaista ympäristöä.
Joissain tapauksissa virta ei kuitenkaan ehkä ole niin voimakas, että se aiheuttaisi ulkoisesti näkyviä vaurioita, mutta ylijän- 2 106158 nitesuojaelementit voivat kuitenkin vaurioitua merkittävästi, eli siinä määrin, että se heikentää suojan myöhempää käyttöä ja on myös mahdollista, että liitännäislaitteet eivät tule silloin suojattua kunnollisesti.
5
Japanilainen patenttijulkaisu nro 1-136305 esittää ylijännite-suojan, jossa yksi muovinen valokuitu viedään metallikannen tai elektrodin läpi ja tuodaan ulos sieltä useiden sellaisten yli-jännitesuojaelementtien toisesta päästä, jotka on asennettu 10 posliinisen, ulomman eristyskotelon sisään ja säteittäin erilleen siitä. Valokuitu on tehty kotelon sisältä lämpöä siirtäväksi silmukaksi yhden, suojan mainittua toista päätä päin sijoitetun elementin ympärille, jonka sanotaan olevan tunnettu useista elementeistä. Valokuituun tulevaa valoa verrataan siitä esiin 15 tulevaan valoon, ja näiden välisiä eroja tarkkaillaan ja niitä pidetään osoituksena ylijännitesuojaelementtien kuumenemisesta. Jos tällainen ero ylittää ennakolta asetetun arvon, voi tapahtua ylijännitesuojan läpilyönti.
20 Esillä olevan keksinnön yhtenä kohteena on antaa parannettu ylijännitesuoja, jonka sisäistä eheyttä voidaan tarkkailla ulkopuolelta helposti ilman, että ylijännitesuoja täytyy purkaa.
Esillä olevan keksinnön yhden näkökohdan mukaisesti on annettu 25 varusteeksi ylijännitesuoja, joka käsittää useita ylijännitesuo-jaelementtejä, jotka on asennettu suojakotelon sisään, ja jossa c koteloon on sijoitettu valokuitujärjestely siten, että se on *:· hyvässä termisessä kosketuksessa olennaisesti kaikkien mainittu- /·.: jen elementtien kanssa osoittaen näin ylijännitesuojaelementtien • · .*30 vaurioitumisen.
• « .# . Esillä olevassa keksinnössä vaaditaan siis päinvastoin, kuin « · · patentissa JP 1-136305, valokuitujen termistä kontaktia ei « ♦ · ainoastaan yhden tunnusomaisen ylijännitesuojaelementin, vaan ::35 olennaisesti kaikkien, tavallisesti kaikkien kanssa. Tämä siitä syystä, koska näiden elementtien, tavallisesti metallioksidiva- M· \# ristoripalojen, ominaisuudet voivat vaihdella elementistä toi-« seen. Näin ollen virta, joka ei virtaa maavuotovirtana niiden läpi, kun ne ovat normaalissa eristävässä tilassa, voi aiheuttaa • I « · · 3 106158 melko erilaisia määriä kuumenemista eri paloissa. Kun heikoin paloista rikkoutuu, voi koko ylijännitesuoja rikkoutua. Valokuitu järjestely sijoitetaan siis siten, että minkä tahansa elementin huomattava vaurio johtaa optisen siirron havaittavaan vauri-5 oitumiseen, ja esimerkiksi valokuitujärjestelyn fyysiseen rikkoutumiseen.
Valokuitujärjestelyn kysely sen eheyden tai huononemisen määrittämiseksi otetaan, jotta se osoittaisi myös liitännäisylijänni-10 tesuojaelementtien eheyden tai mahdollisen käynnissä olevan huo nonemisen. Ylijännitesuojän sisällä tapahtuva lämmönkehitys, joka johtuu valokaaren menemisestä sen läpi, voi olla riittävä tuhoamaan ainakin osan valokuitujärjestelyä.
15 Valokuitujärjestely sidotaan edullisesti suoraan ylivirtasuoja-elementteihin siten, että ne muodostavat niiden kanssa eheän rakenteen, koteloimalla ne esimerkiksi hartsiin, liimaan tai kittiin, joka ympäröi ylijännitesuojaelementtejä.
20 Valokuitujärjestely käsittää edullisesti suuren määrän, yli 50, edullisimmin yli 100, ja kaikkein edullisimmin noin 200 valokuitua. Nämä on tavallisesti koteloitu yhden ulkoisen suojakuori-suojuksen sisään, joka voi olla polymeerlainetta. Jotta ylijännitesuo jaelementtejä saataisiin parhaiten tarkkailtua, on edul-25 lisinta poistaa ulompi suojakuorisuojus ylijännitesuojakotelon sisällä olevalta valokuitukimpun osuudelta, ja levittää ne sivuittain, jolloin muodostuu 1 cm:n luokkaa oleva radan leveys. ·:··· Tällä tavalla kimppu voidaan kääriä suojapalapinon ympäri spi- «j. raalimaisesti siten, että se peittää hyvin suuren osuuden, yli · · · .3jD: puolet kaikkien tai olennaisesti kaikkien palojen ympäryspin- • · · ··· noista.
• · « • · · * . , Vaikka edellä esitetyistä syistä on edullisinta tarkkailla · · ’· *· kaikkia ylijännitesuojaelementtejä suoralla kosketuksella nii-« · · *3'5* hin, katsotaan, että yli jännitesuo jissa, joissa on suuri määrä paloja, poikkeuksellisen pientä osaa niistä ei voida tarkkailla • .···. tällä tavalla. Tässä tapauksessa pitäisi kuitenkin varmistaa, \ että kaikki elementit, joita ei tarkkailla tällä tavalla, ovat • I « ...: hyvässä termisessä kosketuksessa vähintään yhden tarkkailtavan • · 4 106158 elementin kanssa.
Niiden korkeiden lämpötilojen takia, joita ylijännitesuojissa voidaan saavuttaa jopa olosuhteissa, joissa ne eivät vaurioidu, 5 on edullisinta, että valokuidut ovat lasia mieluummin, kuin muoviainetta.
Kun ylijännitesuojän rakenne on sellainen, että ylijännitesuoja-elementtejä pitkin ulottuu ontto kanava, esimerkiksi pitkittäin 10 pitkänomaisessa ylijännitesuojassa, niin valokuitujärjestely voidaan sijoittaa sen sisälle, edullisimmin fyysiseen kosketukseen ylijännitesuojaelementtien kanssa. Jos kuitenkin käytetään täysin suljettua rakennetta, voidaan valokuitujärjestely sijoittaa sivuittain ylijännitesuojaelementtien ja ulkopuolisen 15 suojakotelon väliin, ulottumaan esimerkiksi niiden välissä olevaa, rengasmaista aluetta pitkin. Valokuidut kierretään kuitenkin edullisimmin ruuvimaisesti ylijännitesuojän kahden pään välissä olevan elementtipinon ympäri. Vaihtoehtoisessa rakenteessa ylijännitesuojaelementit voidaan sulkea rakenteellisen 20 jäykkyyden saamiseksi eristävän suojakuorisuojuksen sisään, joka on esimerkiksi lasikuidulla lujitettua hartsia, ja valokuitujärjestely sijoitetaan tämän suojakuorisuojuksen ulkopuolen ympäri.
Ylijännitesuojän ulompi komponentti on eristyskotelo, se on 25 edullisimmin polymeeriainetta ja sen suuri läpimitta on edulli- t sesti saatettu tiiviisti yhdenmukaiseksi suojan sisäkomponent- tien kanssa. Ulompi kotelo voi olla vaihtoehtoisesti tehty • · · * posliinista.
• · » .30: Koska ylijännitesuojän kahdella päällä on huomattavasti erilai- · .·;/ nen sähköinen potentiaali, kun ne ovat käytössä kytkettyinä • · « * sähkölaitteeseen, koska toinen pää on maadoitettu ja toinen pää on esim. 15 kV tai suuremmassa verkkojännitteessä, niin valokui- • · · " tujärjestely ulottuu edullisimmin tavallisesti pitkänomaisen :3B' kotelon sisällä poispäin sen toisesta päästä, edullisimmin päästä, joka on potentiaalissa maan suhteen, tai lähempää sitä kohti toista päätä, jolloin se liittyy ylijännitesuojaelement-t tien koko pituuteen, ja takaisin toista päätä kohti. Tällä « i tavalla valokuitu järjestelyn kahden pään välille ei synny ollen-
I
5 106158 kaan tai hyvin vähän jännite-eroa. Valokuitujärjestely voi ulottua kummassakin päässä ylijännitesuojakotelon taakse toisesta päästä, erimerkiksi tarkkailulaitteeseen, joka voi sijaita erillään ylijännitesuojasta, mutta sitä lähellä, tai vaihtoeh-5 toisesti kaukana siitä. Valokuitujärjestelyn molemmat päät voivat vaihtoehtoisesti päättyä olennaisesti kotelon toiseen päähän. Tässä jälkimmäisessä muodossa on katsottu, että tarkkailulaite voidaan kytkeä valokuitujärjestelyyn paikallisesti tai etäälle sopivan keskinäisliitäntäjärjestelyn avulla, joka voi 10 olla toinen valokuitujärjestely.
Valokuitujärjestely voi käsittää yhden tai kaksi valokuitua, ja jos kyseessä on useampi, kuin yksi kuitu, ne voidaan ryhmitellä yhdeksi tai useammaksi kuitukimpuksi, jotka voivat kulkea samaa 15 reittiä tai eri reittejä ylijännitesuojän läpi. Valokuitukimppua voidaan vääntää, jotta se mukautuisi paremmin ylijännitesuoja-elementteihin ja/tai suojakoteloon. Valokuitujärjestely asennettaisiin tyypillisesti siirtämään sähkömagneettista säteilyä spektrin näkyvällä osalla, mutta on katsottu, että myös muita 20 osia, esimerkiksi mikroaaltotaajuuksilla olevia osia voidaan käyttää sopivalla valokuiturakenteella. Termiä "valo" käytetään tässä yksinkertaisuuden vuoksi yleisesti kaikesta valokuitujärjestely siirtämästä säteilystä.
25 Ylijännitesuoja käsittää edullisimmin myös tarkkailulaitteen, joka on järjestetty viemään valoa valokuitu järjestelyn toiseen päähän ja havaitsemaan kaiken valon, jonka toinen pää siis ·:··· lähettää. Tarkkailulaite voidaan sijoittaa pysyvästi tarkkaile- ... maan valokuitujärjestelyä joko paikallisesti tai kauemmas, tai • · · · .3.0; se voidaan järjestää tekemään näin sysäyksittäin ennakolta • · · ,’j·] määritetyllä tavalla tai tarpeen vaatiessa. Useilla valokuitu-• · · järjestelyillä tai useilla ylijännitesuojilla voi olla vastaavat , . tarkkailujärjestelyt liitettyinä niihin, tai ne voidaan monistaa • · · ” yhden tarkkailulaitteen avulla. Tarkkailulaitteen valonlähde voi '3'5' käsittää minkä tahansa sopivan lähteen, esim. valodiodin tai laserin. Tarkkailulaitteen kehittämä valo voi olla jatkuvaa, mutta se on edullisimmin sykkivää, koska se voidaan silloin \ erottaa tavallisista, pysyvistä taustavaloista, jotka saattaisi- « I « vat tunkeutua valokuidun tai tarkkailulaitteiden sisään. On « · 5 106158 esimerkiksi mahdollista, että ylijännitesuojän suojakotelo voi revetä tai jopa täysin tuhoutua virtasyöksystä, joka menee ylijännitesuojaelementtien läpi johtaen siihen, että valokuitu-järjestely repeytyy, jolloin auringonvalo voi tunkeutua valokui-5 tuelimen paluuosaan, jolloin tarkkailulaite saa väärän lukeman eheydestä. Sykkivä tulovalo parantaisi siis tarkkailun luotettavuutta .
Ylijännitesuojassa voi olla sopivan muotoiset ylijännitesuojalo elementit ja suojakotelo, ja ne voivat olla esimerkiksi sellaiset, joita edellä on kuvattu tunnettuihin ylijännitesuojiin viitaten.
Esillä oleva keksintö antaa toisesta näkökulmasta katsoen mene-15 telmän, jolla ylijännitesuojän eheyttä tarkkaillaan valokuitu-järjestelyllä. Menetelmä saattaa johtaa siihen, että käytetään laitetta ja menetelmiä, jotka on kuvattu edellä keksinnön yli-jännitesuojan yhteydessä.
20 Vaikka keksintöä kuvataan ensisijaisesti ylijännitesuojan osalta, on katsottu, että esillä oleva keksintö koskee ja käsittää myös muita sähkölaitteita, esim. jännitteen- ja virranmuuntajia, kytkimiä, eristimiä ja kaapelinpäätteitä sekä jatkoksia, joihin valokuitujärjestely voidaan sijoittaa, kuten edellä on kuvattu, 25 ilmaisemaan tälle laitteelle tapahtuneet vauriot. Erityisesti sähkölaitteet, mukaan luettuina juuri mainitut laitteet, joissa on ympäröivä kotelo ja jotka ovat sisäpuolelta alttiina vauri-····; oille, jotka eivät näy välttämättä päällepäin, voidaan edulli-sesti varustaa valokuitujärjestelyllä eheyden varmistamiseksi.
• · · 30· • · ·
Esillä olevan keksinnön mukaisesti on siis annettu vielä varus- • « ·
I I I
' teeksi sähkölaite, joka käsittää sähköelementin, joka on asennettu pitkänomaisen suojakotelon sisään, ja jossa kotelon sisään • > · '·" on sijoitettu valokuitujärjestely hyvään termiseen kosketukseen • · · , *3*5' olennaisesti koko sähköelementin kanssa, jolloin saadaan osoitus siitä, onko sähköelementille tapahtunut vaurioita. Valokuitujär-jestely ulottuu kotelon sisällä toisesta päästä poispäin toista päätä kohti, ja takaisin ensimmäistä päätä kohti siten, että I I t valokuitu järjestely on käytössä olennaisesti samassa sähköisessä « I « « ' 7 106158 potentiaalissa mennessään suojakoteloon ja lähtiessään sieltä.
Tässä lisänäkökohdassa sähköelementti voi käsittää esimerkiksi muuntajan tai kytkimen sähkökontakteja tai kaapelin johtimen tai 5 eristyksen. Tulee ymmärtää, että valokuitujärjestelyn monia puolia, sen asennusta ja tarkkailua, joita tässä on selostettu erityisesti ylijännitesuojän osalta, voidaan soveltaa myös muihin sähkölaitteisiin joko suoraan tai muuntaen niitä tavalla, joka on ammatti-ihmiselle itsestään selvää.
10
Seuraavassa selitetään esimerkinomaisesti ylijännitesuoja ja sen tarkkailumenetelmä, kumpikin esillä olevan keksinnön mukaisesti, viitaten oheiseen piirustukseen, joka esittää ylijännitesuojän kaavamaisesti sivukuvana ja osittain poikkileikkauksena.
15
Piirustuksen mukaan ylijännitesuoja 2 käsittää kahdeksan tavallisesti lieriömäistä sinkkioksidivaristorielementtiä 4, jotka on pinottu päikkäin siten, että niiden ja metallisten pääte-elektrodien 6, 8 välille tulee hyvä sähköinen kontakti. Varistorit 4 20 on koteloitu kokonaan kehän ympäri lasikuituvahvisteisella, kovetetulla epoksihartsiaineella 10, ja tämä on suljettu kitti-kerroksen 12 sisään. Polymeerinen, sähköä eristävä ja palaamaton, putkimainen kotelo 14, joka on ulkopuolelta tiiviisti hylkivä, sisältää elementit 4, hartsin 10 ja kitin 12. Valo-25 kuitukaapeli 16, jonka läpimitta on keskimäärin 2 mm, kulkee koteloon 14 pääte-elektrodin 6 kautta, joka pidetään käytössä potentiaalissa maan suhteen, ja ulottuu tavallisesti spiraali- ··· ·;··· maisesti varistorielementtien 4 pinon ympäri ja sitä pitkin toista pääte-elektrodia 8 kohti, joka pidetään käytössä 36 kV:n .3.0: suur jännitteessä, ja sitten takaisin maadoitettua elektrodia 6 · · kohti, jonka kautta se poistuu kotelosta 14. Valokuitukaapeli 16
• I I
' on upotettu hartsiin 10 siten, että se on koko pituudeltaan hyvässä termisessä kosketuksessa jokaisen varistorin 4 kanssa * · · ’· ’· kotelon 14 sisällä.
* * « « < '35' *
Valokuitukaapeli 16 käsittää ulomman polymeerivaipan ja noin 200 lasivalokuitua, jotka ovat vaipan sisällä kimppuna. Kaapelin « i < osuudesta kotelon 14 sisällä on poistettu vaippa, ja erilliset ·«·: kuidut on väännetty, jolloin ne muodostavat radan, joka on noin 106158 8 1,0 cm leveä kulkiessaan ylijännitesuojän läpi kosketuksessa varistoripalojen 4 kanssa.
Ylijännitesuoja 2 voidaan asentaa suurjännitteisen, riippuvan 5 voimansiirtokaapelijärjestelmän tukipylvääseen (ei esitetty) siten, että alempi elektrodi 6 kytketään pylvääseen potentiaalissa maan suhteen ja ylempi elektrodi 8 kytketään suurjännit-teiseen voimakaapeliin.
10 Tarkkailulaite 18, joka voidaan sijoittaa paikallisesti tukipylvään pohjaa päin, tai joka voidaan asentaa vaihtoehtoisesti suoraan ylijännitesuojän maadoitettuun elektrodiin 6, tai kauas ylijännitesuojasta 2, järjestetään lähettämään sykkivää, näkyvää valoa ylijännitesuojän 2 sisällä olevaa valokuitukaapelia 16 15 pitkin ja havaitsemaan sieltä tulevan valon. Jos havaitaan varmentamaton lähtövalo, niin oletetaan, että ylijännitesuojän 2 eheys ei ole häiriintynyt. Jos ei ole lähtövaloa, tai jos tarkkailulaite 18 vastaanottaa ennakolta määritetyn tason toiselle puolelle vaimentuneen valon, oletetaan, että ylijännitesuoja 2 20 tai vähintään yksi ylijännitteeltä suojaavista varistorielemen-teistä 4 on vaurioitunut esimerkiksi siten, että sen läpi on kulkenut syöksyvirta, jolloin asianmukaiset korjaustoimet voidaan suorittaa. Tulee tietenkin ymmärtää, että vaurio voi aiheutua myös muista lähteistä, esimerkiksi ilkivallasta, jonka tark-25 kailulaite myös havaitsisi.
ψ
4 I I
• « f
If1 »I# • «
* I
l«» 9 • I 9 999 • . ·♦ · * 1 ♦ · · • 1· • 9 9 99 9 · » • · 1 9 9 « * · · • 9 9 9 9 • f V v • « · 9 · f # m • · « « 1 e · · t « « · «I» « ft1 * » · « • · · « <
I I

Claims (7)

106158
1. Sähkölaite (2), joka käsittää: a) suojakotelon (14) sisään asennetut useat sähköelementit (4); ja 5 b) koteloon sijoitetun valokuitujärjestelyn (16), tunnettu siitä, että c) valokuitujärjestely (16) käsittää useita valokuituja, jotka on väännetty ja kierretty ruuvimaisesti olennaisesti kaikkien sähköelementtien ympäri siten, että ne ovat termisessä koskelo tuksessa näiden kanssa, jolloin ne antavat tutkittaessa ilmaisun valokuitujärjestelyn (16) vaurioista ja täten sähköelementtien (4) vaurioista.
2. Elektrisk apparat (2) enligt patentkrav l, kännetecknad av att det fiberoptiska arrangemanget (16) är bundet tili de elektriska elementen (4).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen sähkölaite (2), tunnettu sii-15 tä, että valokuitujärjestely (16) on sidottu sähköelementtei- hin(4) .
3. Elektrisk apparat (2) enligt patentkrav l eller 2, känneteck nad av att det fiberoptiska arrangemanget (16) är anordnat i huset (14) sä att varje signifikant skada pä ätminstone ett av • · *··* det elektriska elementen (4) leder tili brott pä det fiberoptiska I f » arrangemanget (16) . m · .:.25 4. Elektrisk apparat (2) enligt nägot av föregäende patentkrav, !**: kännetecknad av att den har generellt längsträckt form, varvid • · · I..' det fiberoptiska arrangemanget (16) sträcker sig inuti huset (14) · · * bort frän en ände (6) av det ta mot den andra änden (8) och till-baka mot den ena änden (6). ««· • · • · • · · '"';30 5. Elektrisk apparat (2) enligt nägot av föregäende patentkrav, I t c kännetecknad av att det fiberoptiska arrangemanget (16) stär i • t termisk kontakt med vart och ett av de elektriska elementen (4). « I « · » t 9 :v. 6. Elektrisk apparat (2) enligt nägot av föregäende patentkrav, * · kännetecknad av att den innefattar ett övervakningsarrangemang # · · (18) för förfrägning av det fiberoptiska arrangemanget (16) genom inledning av ljus i det fiberoptiska arrangemanget (16) och de- tektering av förekommande ljus som emitteras därigenom. n 106158
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen sähkölaite (2), tunnettu siitä, että valokuitujärjestely (16) on sijoitettu kotelon (14) sisään siten, että vähintään yhdelle sähköelementille (4) tapah- 20 tuva merkittävä vaurio johtaa valokuitujärjestelyn (16) rikkoutumiseen.
4. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen sähkölaite (2) , tunnettu siitä, että se on tavallisesti muodoltaan pitkän-omainen, ja valokuitujärjestely (16) ulottuu kotelon (14) sisällä • · « ....:25 poispäin ensimmäisestä päästä (6) toista päätä (8) kohti ja ta- .:. kaisin ensimmäistä päätä (6) kohti.
· · · • · " 5. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen sähkölaite • · · V · (2) , tunnettu siitä, että valokuitujärjestely (16) on termisessä kosketuksessa jokaisen sähköelementin (4) kanssa. • · · • · • · "*30
6. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen sähkölaite * r (2), tunnettu siitä, että se käsittää tarkkailulaitteen (18) va- i '· lokuitujärjestelyn (16) tutkimiseksi valoa valokuitujärjestelyyn :ti>: (16) johtamalla ja havaitsemalla siten lähetetyn valon esiintymi- ··*·. sen. « ♦ • « * ««· • · • · * * * 10 106158
7. Jonkin edellisistä patenttivaatimuksista mukainen sähkölaite, tunnettu siitä, että se käsittää ylijännitesuojan (2), jossa säh-köelementit käsittävät ylijännitesuojaelementit (4). 5 l. Elektrisk apparat (2) som innefattar: a) ett flertal elektriska element (4) som är monterade i ett skyddande hus (14); och b) ett fiberoptiskt arrangemang (16) som är anordnat i huset, kannetecknad av att io c) det fiberoptiska arrangemanget (16) innefattar ett flertal optiska fibrer, som är utspridda och spirallindade omkring vä-sentligen alla de elektriska elementen i termisk kontakt därmed, för att vid förfrägan ge en indikation pä skador i det fiberoptiska arrangemanget (16) och sälunda pä de elektriska elementen 15 (4) .
7. Elektrisk apparat enligt ndgot av föregäende patentkrav, kän-5 netecknad av att den innefattar en överspänningsavledare (2), varvid de elektriska elementen innefattar överspänningsavledande element (4). • · · * · · • · · • « • m • t · • • · 0 • 09 • • ·· · • · • * · • # · • · • · · • « · I I · f • · · • · · · · C < V > t c i f e ( t c « c e c I * I I « c I < « « * % «
FI924106A 1990-03-15 1992-09-14 Sähköinen suojalaite FI106158B (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB909005827A GB9005827D0 (en) 1990-03-15 1990-03-15 Electrical protection apparatus
GB9005827 1990-03-15
PCT/GB1991/000405 WO1991014304A1 (en) 1990-03-15 1991-03-15 Electrical protection apparatus
GB9100405 1991-03-15

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI924106A FI924106A (fi) 1992-09-14
FI924106A0 FI924106A0 (fi) 1992-09-14
FI106158B true FI106158B (fi) 2000-11-30

Family

ID=10672663

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI924106A FI106158B (fi) 1990-03-15 1992-09-14 Sähköinen suojalaite

Country Status (10)

Country Link
US (1) US5325087A (fi)
EP (1) EP0521013B1 (fi)
JP (1) JP3093789B2 (fi)
AT (1) ATE142054T1 (fi)
CA (1) CA2076543C (fi)
DE (1) DE69121702T2 (fi)
FI (1) FI106158B (fi)
GB (1) GB9005827D0 (fi)
NO (1) NO303252B1 (fi)
WO (1) WO1991014304A1 (fi)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5519564A (en) * 1994-07-08 1996-05-21 Lightning Eliminators Parallel MOV surge arrester
US5583734A (en) * 1994-11-10 1996-12-10 Raychem Corporation Surge arrester with overvoltage sensitive grounding switch
US5790359A (en) * 1996-03-16 1998-08-04 Joslyn Electronic Systems Corporation Electrical surge protector with thermal disconnect
US5748093A (en) * 1996-03-19 1998-05-05 Joslyn Electronic Systems Corporation Electrical surge protection system with condition monitoring
US5808850A (en) * 1996-05-23 1998-09-15 Lightning Eliminators & Consultants, Inc. MOV surge arrester
DE19637984A1 (de) * 1996-09-18 1998-03-19 Asea Brown Boveri Elektrischer Apparat, insbesondere Überspannungsableiter und System zur Anzeige des Zustands dieses Apparats in einer zentralen Auswertevorrichtung
US5936824A (en) * 1997-08-13 1999-08-10 Lightning Eliminators And Consultants Encapsulated MOV surge arrester for with standing over 100,000 amps of surge per doc
US5986870A (en) * 1997-09-16 1999-11-16 Joselyn Electronics Systems Company Electrical surge protector with protective enclosure
DE19749523A1 (de) * 1997-11-08 1999-05-12 Asea Brown Boveri Elektrischer Apparat, insbesondere Überspannungsableiter, mit einer Vorrichtung zur Anzeige eines Fehlerstromes
DE19749522A1 (de) * 1997-11-08 1999-05-12 Asea Brown Boveri Elektrischer Apparat, insbesondere Überspannungsableiter, mit einer Vorrichtung zur Anzeige eines Fehlerstromstroms
KR101089623B1 (ko) 2002-10-04 2011-12-06 더 리전츠 오브 더 유니버시티 오브 캘리포니아 불소 분리 및 발생 장치
EP2392934B1 (de) * 2010-06-02 2019-02-06 Omicron Energy Solutions GmbH Verfahren und Vorrichtung zur Überwachung eines Mantelspannungsableiters eines Kabelsystems
DE102012210331B4 (de) 2012-06-19 2014-02-13 Siemens Aktiengesellschaft Überspannungsableiter für hohe Spannungen
WO2021063491A1 (de) * 2019-10-01 2021-04-08 Siemens Energy Global GmbH & Co. KG Elektrische einrichtung und stromrichteranordnung

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4307607A (en) * 1979-07-16 1981-12-29 Electric Power Research Institute, Inc. Temperature sensing arrangement and method
US4298794A (en) * 1979-08-30 1981-11-03 United Technologies Corporation Fiber optic hot spot detector
EP0036760B1 (en) * 1980-03-24 1986-06-11 Kabushiki Kaisha Meidensha Vacuum circuit interrupter system
GB2081535A (en) * 1980-08-01 1982-02-17 Northern Eng Ind Continuity monitoring system
DE3131870A1 (de) * 1981-08-12 1983-02-24 Philips Kommunikations Industrie AG, 8500 Nürnberg Mittels lichtwellenleiter auf bruch oder dehnung ueberwachbares bauteil
GB2124784B (en) * 1982-05-17 1985-10-09 Westland Plc Apparatus for detecting the onset of cracks or fractures
SE433546B (sv) * 1982-10-25 1984-05-28 Asea Ab Anordning for kontroll av kontaktavbrenning hos en elektrisk apparat anordning for kontroll av kontaktavbrenning hos en elektrisk apparat
GB2203832B (en) * 1987-04-16 1991-03-20 Graviner Ltd Fire detection

Also Published As

Publication number Publication date
NO923568D0 (no) 1992-09-14
CA2076543A1 (en) 1991-09-16
US5325087A (en) 1994-06-28
GB9005827D0 (en) 1990-05-09
DE69121702D1 (de) 1996-10-02
NO923568L (no) 1992-09-14
DE69121702T2 (de) 1997-04-10
JPH05505057A (ja) 1993-07-29
EP0521013A1 (en) 1993-01-07
FI924106A (fi) 1992-09-14
WO1991014304A1 (en) 1991-09-19
JP3093789B2 (ja) 2000-10-03
ATE142054T1 (de) 1996-09-15
FI924106A0 (fi) 1992-09-14
CA2076543C (en) 2001-06-05
EP0521013B1 (en) 1996-08-28
NO303252B1 (no) 1998-06-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI106158B (fi) Sähköinen suojalaite
EP0112163B1 (en) Fibre optic cable arrangements
US5687271A (en) Shielded fiber optics cable for compatibility with high voltage power lines
US5077526A (en) Cable failure detection system
CN100541948C (zh) 具有光触发的功率半导体元件的火花隙
EP3109958A1 (en) Field control element for a high-voltage cable accessory and method of optically measuring partial discharges
US5652820A (en) Fiber optic splice closure and protection apparatus
US6249415B1 (en) Surge protector and method for preventing damage from line surges
ES2103339T3 (es) Cable de toma de tierra de fibra optica amortiguado hermeticamente.
JPH09512946A (ja) 破壊された避雷器を表示する装置
EP4064486A1 (en) Lightning rod with a lightning protection system isolated from the protected facility, with a power supply control unit that monitors the technical condition of its head
WO2007098594A1 (en) Protection device: surge suppressing conductor
Rosolem et al. A passive opto-electronic lightning sensor based on electromagnetic field detection for utilities applications
CZ380792A3 (en) Lightning arrester failure indicator
EP0303740B1 (en) An assembly comprising a high voltage conductor and a fibre optic cable
US5237483A (en) Protector system for low voltage power feed
CN109509601A (zh) 一种耐张避雷器总成
CN109509596A (zh) 一种金属氧化物避雷器
CN218385096U (zh) 一种跌落式熔断器与验电接地环新型集成组装结构
KR20190099801A (ko) 가스절연개폐기 피뢰 카운트 장치
EP0336036B1 (en) Cable failure detection system
JP3818724B2 (ja) 低圧配電系統の雷侵入保護装置
CA2109261C (en) Filled copper monitoring system
FI84949B (fi) Oeverspaenningsskyddsanordning foer telekommunikationskablars ledare.
JPS5879763A (ja) 光トリガサイリスタ

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired