FI105869B - Menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi ja tilapäisen kutsunsiirron ominaisuuksien määrittelemiseksi - Google Patents

Menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi ja tilapäisen kutsunsiirron ominaisuuksien määrittelemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI105869B
FI105869B FI981833A FI981833A FI105869B FI 105869 B FI105869 B FI 105869B FI 981833 A FI981833 A FI 981833A FI 981833 A FI981833 A FI 981833A FI 105869 B FI105869 B FI 105869B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
time
control
service
control panel
adaptive
Prior art date
Application number
FI981833A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI981833A0 (fi
FI981833A (fi
Inventor
Juha-Pekka Jauhiainen
Original Assignee
Helsingin Puhelin Oyj
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Helsingin Puhelin Oyj filed Critical Helsingin Puhelin Oyj
Priority to FI981833A priority Critical patent/FI105869B/fi
Publication of FI981833A0 publication Critical patent/FI981833A0/fi
Publication of FI981833A publication Critical patent/FI981833A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI105869B publication Critical patent/FI105869B/fi

Links

Landscapes

  • Telephonic Communication Services (AREA)

Description

1 105869
Menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi ja tilapäisen kutsunsiirron ominaisuuksien määrittelemiseksi 5 Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdannon mukainen menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi.
Tämänkaltaisia menetelmiä käytetään tavoitettavuuspalvelujen tuottamiseen puhelinverkossa. Useimmissa tavoitettavuuspalveluissa asiakas, kuten tavoitettava henkilö, määrittelee palvelun tarjoavalle teleoperaattorille ainakin yhden 10 tavoitettavuusketjun, jonka mukaisesti tavoitettavuuspalveluun liitettyyn kutsunumeroon soitettuja puheluja yhdistetään puhelinliittymiin. Tavoitettavuusketju voi sisältää esim. 2-5 puhelinnumeroa. Tavoitettavan henkilön kutsunumeroon soitettu puhelu yhdistetään ensin tavoitettavuusketjun ensimmäiseen numeroon, ja mikäli ensimmäisessä numerossa ei vastata ennalta määrätyn ajan kuluessa, puhelu yhdistetään 15 tavoitettavuusketjun toiseen numeroon. Mikäli toisessakaan numerossa ei vastata, puhelu yhdistetään edelleen ketjussa eteen päin. Näin menetellään kunnes puhelu on yhdistetty tavoitettavuusketjun viimeiseen numeroon, joksi useimmiten asetetaan vastaajan tai vastaajapalvelun numero. Puhelun yhdistäminen tavoitettavuusketjussa eteenpäin lopetetaan luonnollisesti myös silloin, jos puheluun vastataan tai A-tilaaja 20 sulkee puhelun. Vaihtoehtoisesti yksinkertaisemmassa tavoitettavuuspalvelussa tavoitettavuusketjut voidaan korvata kukin yhdellä vastauspaikalla.
Jotta asiakas voisi hyödyntää tavoitettavuuspalvelua mahdollisimman hyvin, tavoitettavuuspalveluun määritellään tavallisesti useampia, esim. kaksi tai kolme, tavoitettavuusketjua. Näin tavoitettavan asiakkaan tavoitettavuusketjut voidaan ' 25 suunnitella esim. siten, että yksi tavoitettavuusketju suunnitellaan työpaikalla vietettyä työaikaa varten, toinen työmatkoja varten ja kolmas vapaa-aikaa varten. Kytkennät tavoitettavuusketjujen välillä eli aktiivisena olevan tavoitettavuusketjun vaihtaminen toiseen tavoitettavuusketjuun taas tehdään esim. soittamalla tiettyyn palvelunumeroon, jossa mahdollisen salasanavarmistuksen jälkeen määritellään äänitaajuusnäppäilyjen . 30 avulla kyseisestä hetkestä eteen päin voimassa oleva tavoitettavuusketju. Vaihto 2 105869 tavoitettavuusketjujen välillä voidaan tehdä myös aikaohjatusti, jolloin tavoitettavuusketju vaihdetaan toiseen aina ennalta määrättyinä hetkinä.
Tunnetun tekniikan mukaisesti aikaohjaus on toteutettu siten, että tavoitettavuus-numeroon on liitetty ainakin kaksi aikaohjaustaulua, joista yksi on kulloisellakin 5 hetkellä aktiivisena ennalta määrätyn ohjelman mukaisesti. Aikaohjaustauluille on siis määritelty voimassaoloajat kellonajan, viikonpäivien ja/tai muun informaation mukaisesti ja itsessään ne ovat sisältäneet tiedon tavoitettavuusnumeroon tulleiden kutsujen ohjauksesta varsinaisiin liittymiin kyseisen taulun voimassa ollessa. Aikaohjaustaulu on voinut sisältää joko ainoastaan yhden vastauspaikan tai useita 10 vastauspaikkoja käsittävän tavoitettavuusketjun. Tyypillisessä esimerkissä kutakin tavoitettavuusnumeroa kohti on kaksi aikaohjaustaulua, joista toinen on työaikaa ja toinen vapaa-aikaa varten.
Puhelunohjaustarpeen poikkeustilanteita on tunnetussa tekniikassa hoidettu siten, että aikaohjaus on kytketty tilapäisesti pois päältä ja tilanteen palattua tavanomaiseksi 15 aikaohjaus on kytketty jälleen toimintaan. Tämän tavoitettavuusnumeron haltija on voinut joissakin aikaohjatuissa tavoitettavuuspalveluissa tehdä omatoimisen esim. puhelimen äänitaajuusvalintoihin pohjautuvan käyttöliittymän avulla. Poikkeustapauksessa tarvittava puhelunohjaus on puolestaan tehty esim. tavallisena kutsunsiirtona tavoitettavuusnumeron perusvastauspaikasta, ja muutokset itse aikaohjaukseen, kuten 20 aikaohjaustaulujen sisältöön tai voimassaoloaikoihin, on tehty palveluntaijoajan välityksellä.
Tunnetun tekniikan puutteena on se, että haluttaessa poiketa tavanomaisesta puhelunohjaustilanteesta aikaohjaus joudutaan kytkemään kokonaan pois päältä. Aikaohjauksen päällekytkeminen vaatii tällöin sen, että tavoitettava henkilö itse 25 aktiivisesti kytkee aikaohjauksen takaisin päälle. Tällöin aikaohjauksen päällekytkennän ·, unohtaminen johtaa siihen, että tavoitettavuusnumeroon soitetut puhelut ohjautuvat poikkeustilanteen mukaisesti niin kauan kunnes tilanne huomataan ja koijataan. Puhelut voivat siis tulla esim. häiritsevästi kotinumeroon tai jopa aivan toiselle henkilölle tai toisen yrityksen tiloihin. Vaikka erheellisen puhelunohjaustilanteen jonkun ajan 30 kuluttua huomaisikin, sen korjaaminen ei välttämättä ole aivan yksinkertaista. Puhelunohjaustilanteen palauttaminen normaaliksi saattaa nimittäin vaatia 3 105869 perusvastauspaikasta tehdyn kutsunsiirron purkamista ja merkitä samalla esim. ylimääräistä matkaa työpaikalle.
Keksinnön tarkoituksena on poistaa edellä kuvatut puutteellisuudet ja aikaansaada aivan uudentyyppinen menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi.
^ ' ......
5 Lisäksi keksinnön tarkoituksena on aikaansaada menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun yhteydessä tehtävän tilapäisen kutsunsiirron ominaisuuksien määrittelemiseksi.
Keksintö perustuu siihen, että tavoitettavuuspalveluun määritellään ainakin yksi mukautuva ohjaustaulu, jota asiakas voi itse sopivan käyttöliittymän välityksellä 10 joustavasti muokata. Saman käyttöliittymän kautta asiakas voi myös aktivoida mukautuvan ohjaustaulun. Mukautuvan ohjaustaulun deaktivointi puolestaan asetetaan tapahtuvaksi ilman asiakkaan toimenpidettä automaattisesti deaktivointiehdon täyttyessä. Tavoitettavuusnumeroon tulevia puheluita taas ohjataan mukautuvan ohjaustaulun aktiivisena ollessa tämän sisältämien määritysten mukaisesti ja muussa 15 tapauksessa voimassa olevan aikaohjaustaulun sisältämien ohjeiden mukaisesti.
Mukautuvan ohjaustaulun ollessa aktiivisena aikaohjausta ei kytketä pois päältä, vaan se jää toimimaan taustalla passiivisena. Mukautuva ohjaustaulu voi sisältää esim. yhden vastauspaikan tai kokonaisen tavoitettavuusketjun. Mukautuvan ohjaustaulun muokkaamiseen voidaan sovellusmuodoista riippuen käyttää esim. äänitaajuusvalin-20 täistä puhelinta tai WWW-käyttöliittymää. Keksinnön edullisissa sovellusmuodoissa WWW-käyttöliittymää voidaan käyttää myös aikaohjaustaulujen määritysten " muuttamiseen. ............
Täsmällisemmin sanottuna keksinnön mukaiselle menetelmälle aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi on tunnusomaista se, mikä on esitetty 25 patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa.
Keksinnön avulla saavutetaan huomattavia etuja.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä aikaohjauksen poikkeustilanteet voidaan toteuttaa siten, että aikaohjausta ei tarvitse kytkeä kokonaan pois päältä vaan aikaohjaus jää toimimaan taustalle. Aikaohjaus ja sen mukaiset aikaohjaustaulut palautuvat jälleen 4 105869 aktiivisiksi ennalta määritellyllä tavalla ilman tavoitettavan henkilön erillistä toimenpidettä. Keksinnön avulla voidaan täten parantaa myös tavoitettavuuspalvelun asiakkaiden tavoitettavuutta sekä välttää kiusallisia puhelujen ohjautumisia vääriin numeroihin.
5 Keksinnöllä on myös useita lisäetuja tarjoavia edullisia sovellusmuotoja.
Mikäli mukautuva ohjaustaulu asetetaan äänitaajuusnäppäilyjä päivitykseen käytettäessä toimimaan siten, että soitettaessa palvelun ohjausnumeroon ohjaustaulun vaihdettavaan vastauspaikkaan tarjotaan ohjauspuhelusta televerkon kautta saatua A-tilaajanumeroa, saavutetaan lisäetuna se, että asiakkaan ei kohdeliittymästä siirtoa tehdessään tarvitse 10 välttämättä itse näppäillä kohdenumeroa. Tällä tavalla ohjaustaulun päivittäminen tulee entistäkin sujuvammaksi ja varmemmaksi.
Keksinnön WWW-käyttöliittymää käyttävässä edullisessa sovellusmuodossa on lisäetuna puolestaan se, että WWW-käyttöliittymän avulla pystytään selkeällä tavalla hallitsemaan kaikkia mukautuvan ohjaustaulun ja aikaohjaustaulujen vastauspaikkoja 15 kaikkialta mistä saadaan yhteys verkkoon.
Keksintöä ryhdytään seuraavassa tarkastelemaan esimerkkien avulla ja oheisiin piirustuksiin viitaten.
Kuvio 1 esittää vuokaaviona yhden keksinnön mukaisen menetelmän yhteydessä aikaohjausta aktivoitaessa tai passivoitaessa tehtäviä toimenpiteitä.
" 20 Kuvio 2 esittää pääpiirteittäin yhtä keksinnön mukaisen WWW-käyttöliittymää käyttävän menetelmän toteuttamisessa käytettävää järjestelmää.
Puhelinälyverkon avulla toteutettavan mukautuvan aikaohjauksen perusajatus on tarjota tavoitettavuuspalvelun käyttäjälle joustava ja yksinkertainen tapa hallita omaan ·. tavoitettavuusnumeroonsa tulleiden puheluiden ohjausta kellonajan mukaan oikeaan 25 paikkaan. Itse tavoitettavuusnumero voi keksinnön yhteydessä olla esim. valtakunnallinen tavoitettavuusnumero tai tavanomainen paikallinen puhelinnumero, joka on kytketty tavoitettavuuspalveluun. Palvelua toteutettaessa jokaiselle käyttäjälle luodaan henkilökohtaiset ohjaustaulut tavoitettavuuspalvelun yhteyteen. Näiden aikaohjaustaulujen päivitystä varten käyttäjälle voidaan tarjota esim. WWW-30 käyttöliittymä. Aikaohjaustauluja on jokaisella käyttäjällä tyypillisesti kaksi, joista 5 105869 .
toinen on arkipäiviä ja toinen viikonloppuja + kalenteripyhiä varten. Aikaohjaustauluja voi toki tarpeen mukaan olla useampiakin, esim. 3-6. Aikaohjauspalvelu sijoitetaan . tavoitettavuuspalvelun yhteyteen, jolloin käyttäjälle tarjotaan kunakin kellonaikana hänen tavoitettavuusnumeroonsa soitettujen puhelujen ohjaukseen tätä kellonaikaa 5 varten suunniteltua tavoitettavuusketjua tai yksinkertaisemmassa sovellusmuodossa yhtä vastauspaikkaa. Palvelu toimii siis vastaavalla tavalla myös sellaisessa tapauksessa, jossa aikaohjaustauluihin ja mukautuvaan aikaohjaustauluun on kuhunkin määritelty ainoastaan yksi numero puhelujen yhdistämistä varten.
Mukautuvan aikaohjauksen aktivointi tai passivointi voidaan tehdä joko puhelimen 10 äänitaajuusvalinnalla tai sitten WWW-käyttöliittymän välityksellä. Puhelimitse tapahtuva ohjaus tehdään soittamalla ohjausnumeroon, jonka kautta käyttäjä pääsee henkilöllisyyden tarkastamisen jälkeen palveluvalikkoon. Palveluvalikosta voidaan valita toiminne, jolla aikaohjaus voidaan aktivoida tai passivoida eli deaktivoida. WWW-käyttöliittymää käytettäessä otetaan puolestaan yhteys palvelun kotisivulle, 15 jonka kautta päästään käyttäjäkohtaiselle sivulle tunnusten kyselyiden jälkeen. Tämän jälkeen voidaan aikaohjaus aktivoida tai passivoida sekä muuttaa kaikkien ohjaustaulujen määrityksiä. Kun käyttäjä on suorittanut tarvittavat muutokset, hän voi vahvistaa haluamansa muutokset ja jäädä odottamaan muutosten hyväksymistä ja toimenpiteiden kuittausta. Tavoitettavuuspalvelua ohjaava palvelin toimittaa muutoksen 20 tarkistuspyynnön SCP:lle (Service Control Point), ja mikäli muutokset voidaan hyväksyä, palvelin toimittaa myös hyväksymisilmoituksen asiakkaalle.
Mukautuvan aikaohjauksen perusidea on siinä, että voimassa olevaa aikaohjausta voidaan muuttaa ilman että koko aikaohjaus täytyy ottaa pois päältä. Otetaan mukautuvan aikaohjauksen käytöstä ja toiminnasta esimerkiksi tavoitettavuuspalvelun 25 käyttäjä, jolla on arkipäivän aikaohjaustaulut ohjelmoitu seuraavasti: - ·, - puhelunohjaus kello 08.00 - 16.30 ensin työpuhelimeen ja sitten tavoitettavuusketjuun, esim. matkapuhelimeen, sihteerille ja puhepostiin, puhelunohjaus kello 16.30 - 08.00 työpuhelimeen.
Kun tavoitettavuuspalvelun käyttäjä eli tavoitettava henkilö lähtee esim. kello 15.00 30 kaupungille hoitelemaan asioitaan, hän ohjelmoi tavoitettavuuspalvelunsa siten, että puhelut ohjautuvat suoraan hänen matkapuhelimeensa. Hän siis aktivoi mukautuvan 6 105869 ohjaustauiun ja sijoittaa sen vastauspaikkaan matkapuhelinnumeronsa. Tässä esimerkissä mukautuvan ohjausketjun kulloinenkin voimassaoloaika on määritelty siten, että mukautuva ohjausketju siirtyy pois käytöstä aikaohjauksen seuraavan kerran lauetessa. Tällöin aktiiviseksi ohjaustauluksi siirtyy kyseiseen aikaan normaalistikin 5 voimassa oleva aikaohjaustaulu. Tämän johdosta esimerkin henkilö saadaan siis kello 15.00 jälkeen kiinni matkapuhelimesta, mutta hänen työaikansa loputtua kello 16.30 hänen tavoitettavuusnumeroonsa tulleet puhelut ohjautuvat pelkästään työpuhelimeen eikä esimerkin henkilöä häiritä enää työpuheluilla.
Jotta mukautuva aikaohjaus voi toimia, älyverkon SCP-laitteen on oltava koko ajan 10 tietoinen siitä, mikä kellonaika ja viikonpäivä kulloinkin on. Tätä tietoa SCP-laite tarvitsee kyetäkseen ohjaamaan palveluun tulevat puhelut oikein kunkin käyttäjän itse määrittelemän aikaohjaustaulun mukaisesti. Aikatiedot voidaan ottaa esim. SCP-laitteen omasta kellosta joka kerta, kun tavoitettavuuspalveluun tuleva puhelu aiheuttaa SCP-laitteessa herätteen. Tarkastettuaan ajan SCP-laite käy aikaohjaustaulut läpi ja antaa 15 tämän jälkeen puhelinkeskukselle ohjaustiedot siitä, miten puhelu tulee reitittää.
Joissakin tapauksissa vallitseva aika on edullista tuoda SCP-laitteeseen tämän ulkopuolelta. Tämä voidaan toteuttaa esim. käyttämällä ulkoista soittorobottia. Kellotus ulkoisen soittorobotin avulla voidaan toteuttaa siten, että soittorobotti asetetaan soittamaan puhelinkeskukseen johonkin tiettyyn tähän tarkoitukseen varattuun 20 numeroon ja keskus asetetaan ottamaan aikatiedot tulevasta puhelusta. Robotti ottaa uuden puhelun tarvittavan usein, esim. 5-10 sekunnin välein. Ulkoista soittorobottia ‘ voidaan käyttää myös silloin, jos SCP-laitteelle halutaan tuottaa säännöllisiä herätteitä esim. voimassa olevien aikaohjaustaulujen tarkastamiseksi jatkuvasti. Vaihtoehtoisesti aikaohjaustauluja voidaan hallinnoida myös SCP-laitteen ulkopuolisessa palvelimessa, 25 jolloin SCP-laitteen ei tavoitettavuuspalvelun kannalta välttämättä tarvitse tietää oikeaa kellonaikaa, vaan se saa palvelimelta suoraan kullakin hetkellä aktiivisen oikean • · ’ ohjaustauiun.
Aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun tuottavassa menetelmässä annetaan siis kullekin tavoitettavalle henkilölle oma tavoitettavuusnumero ja muodostetaan tavoitettavuus-30 numeroon tulevien puhelujen ohjaamista varten ainakin kaksi aikaohjaustaulua, jotka sisältävät ohjeet tavoitettavuusnumeroon tulevien puhelujen ohjaamiseksi. Tavoitetta-vuusnumeroksi voidaan asettaa myös jo olemassa oleva lankaverkon puhelinnumero.
7 105869
Aikaohjaustauluille määritellään myös voimassaoloajat siten, että kullakin hetkellä voimassa oleva aikaohjaustaulu on yksikäsitteisesti määritelty. Aikaohjaustaulujen lisäksi tavoitettavalle henkilölle muodostetaan ainakin yksi mukautuva ohjaustaulu, johon voidaan tallentaa yksi vaihtuva vastauspaikka tai kokonainen mukautuva * 5 tavoitettavuusketju. Asiakkaalle taijotaan myös käyttöliittymä, kuten äänitaajuus- tai WWW-käyttöliittymä, jonka avulla hän voi muokata ainakin mukautuvaa ohjaustauluansa ja myös aktivoida tai deaktivoida sen tarvittaessa. Asiakkaalle voidaan antaa myös valtuudet muokata aikaohjaustaulujaan sopivan käyttöliittymän välityksellä.
Näiden valmistelevien toimenpiteiden jälkeen menetelmää käyttäessään asiakas voi siis 10 käyttöliittymänsä välityksellä määritellä tilapäisesti voimassa olevan tavoitetta-vuusketjun, joka talletetaan mukautuvaan ohjaustauluun. Mukautuvan ohjaustaulun määrittelyn yhteydessä asiakas myös aktivoi tämän, jolloin mukautuvan ohjaustaulun määritykset ohittavat puhelinohjauksessa varsinaisten aikaohjaustaulujen määritykset. Mikäli järjestelmän muistissa on jo asiakasta kohti tallennettuna yksi mukautuva 15 ohjaustaulu, asiakkaan voidaan toki sallia aktivoida tämä taulu myös sellaisenaan ilman mitään muutoksia. Joka tapauksessa mukautuvaa ohjaustaulua aktivoitaessa tälle on määrättävä deaktivointiehto. Deaktivointiehto tarkoittaa ehtoa, jonka toteutuessa puhelunohjausjäijestelmä deaktivoi mukautuvan ohjaustaulun. Mukautuvan ohjaustaulun deaktivoituessa kyseisellä hetkellä voimassa oleva aikaohjaustaulu nousee 20 aktiiviseksi ohjaustauluksi. Deaktivointiehdon määrääminen voidaan toteuttaa esim. siten, että asiakas määrää sen itse esim. antamalla kellonajan, jolloin mukautuva ohjaustaulu siirtyy syrjään. Mikäli asiakas jättää deaktivointiehdon määräämättä, järjestelmän tulee asettaa se automaattisesti. Automaattinen deaktivointiehto voidaan määrätä esim. siten, että mukautuva ohjaustaulu deaktivoituu johonkin tiettyyn 25 kellonaikaan, esim. vuorokauden vaihtuessa. Yksi edullinen tapa on toteuttaa deaktivointi siten, että mukautuvat ohjaustaulut deaktivoidaan aina aikaohjauksen * ;·. seuraavan kerran lauetessa eli seuraavan aikaohjaustaulun tullessa voimaan. Lisäksi deaktivointi voidaan sallia tehtäväksi asiakkaan tekemän erillisen * deaktivointitoimenpiteen avulla.
30 Puhelunohjausjäijestelmän tulee ohjata tavoitettavuusnumeroon tulevia puheluita siten, että tavoitettavuusnumeroon tulevat puhelut ohjataan mukautuvan ohjaustaulun 8 105869 aktiivisena ollessa tämän sisältämien määritysten mukaisesti ja muussa tapauksessa voimassa olevan aikaohjaustaulun sisältämien ohjeiden mukaisesti.
Päivitettäessä aikaohjausta puhelimen välityksellä tavoitettavuuspalvelua ohjaavan järjestelmän täytyy tunnistaa ohjausnumeroon soittava asiakas ja hakea muististaan 5 asiakkaan ohjaustaulut. Asiakkaan henkilöllisyys on myös varmennettava esim. salasanan avulla. Edullisessa sovellusmuodossa asiakkaan tunnistaminen toteutetaan siten, että jokaiselle aikaohjauspalvelun asiakkaalle annetaan oma aikaohjauksen ohjausnumero. Tällöin tavoitettavuuspalvelua ohjaava jäijestelmä tietää jo B-tilaajanumeron perusteella, kuka yhteyttä ottavan henkilön täytyisi olla ja 10 toimenpiteeksi riittää tämän asiakkaan tietojen noutaminen muistista ja henkilöllisyyden varmistus. Tällainen järjestely vähentää merkittävästi ohjausjärjestelmän kuormitusta verrattuna normaaliin tapaan toteuttaa vastaavia asiakashakuja eli tapaan, jossa käytetään ainoastaan yhtä ohjausnumeroa ja tähän numeroon soittavat asiakkaat tunnistetaan esim. käyttäjätunnuksen avulla. Yhden ohjausnumeron tapauksessa 15 järjestelmää jouduttaisiin kuormittamaan hakutietokannalla ja suurella määrällä tietokantahakuja. Käytettäessä kutakin tavoitettavuusnumeroa kohti omaa aikaohjauksen ohjausnumeroa saavutetaan myös asiakkaan kannalta se etu, että tunnistaminen tapahtuu jo B-tilaajanumeron perusteella eikä asiakkaan tarvitse tunnistamista varten syöttää erillisiä tunnuksia.
20 Kuvion 1 mukaisessa menetelmässä aikaohjausta puhelimen äänitaajuus valinnan avulla aktivoitaessa tai passivoitaessa tehdään seuraavia toimenpiteitä: 1. Käyttäjä nostaa luurin ja soittaa ohjausnumeroon.
2. Ohjausnumerossa tiedotuslaitteen avulla kysellään salasana ja käyttäjätunnus.
3. Suoritetaan tarkistus vertaamalla salasanoja sekä B-numeroa.
• · : 25 4. Mikäli tunnukset eivät täsmää, tiedotuslaite ilmoittaa yhteyden katkaisusta.
5. Mikäli tunnistus onnistuu ja yhteys aikaohjauspalvelimeen muodostuu, aikaohjauspalvelin hakee voimassa olevat ohjaustaulut.
6. Tiedotuslaite ilmoittaa palvelun nykyisen tilan ( aktiivinen tai passiivinen ) ja kysyy haluaako asiakas muuttaa tilaa.
9 105869 7. Asiakas valitsee vaihtoehdon, jonka perusteella palvelin vaihtaa palvelun aktiiviseksi/passiiviseksi. Mikäli asiakas haluaa kytkeä aikaohjauksen passiiviseksi eli taustalle, jolloin puhelunohjauksessa siirrytään käyttämään mukautuvaa ohjaustaulua, häneltä tiedustellaan myös minkä tai mitkä vastauspaikat hän haluaa 5 määritellä mukautuvaan ohjaustauluun. Vaihtoehtoisesti hänelle voidaan tarjota mukautuvaa ohjaustaulua "siinä muodossaan, jossa se oli sitä viimeksi käytettäessä. Tällöin asiakkaalle varataan mahdollisuus tehdä muutoksia viimeksi käytössä olleeseen mukautuvaan ohjaustauluun.
8. Tiedotuslaite ilmoittaa ohjauksen onnistumisesta. Yhteys voidaan lopettaa.
10
Mukautuvan ohjaustaulun päivittäminen puhelimen välityksellä voidaan puolestaan toteuttaa esim. siten, että mukautuvan ohjaustaulun kulloinkin vaihdettavaan vastauspaikkaan tarjotaan ensiksi ohjauspuhelusta televerkon kautta saatua sallittua A-tilaajanumeroa. Asiakas voi tämän jälkeen joko hyväksyä tarjotun A-tilaajanumeron tai 15 syöttää jonkun muun numeron. Tätä ominaisuutta käytettäessä on ennen A- tilaajanumeron tarjoamista tarkastettava, onko kyseinen A-tilaajanumero sallittu. Kiellettyjä A-tilaajanumeroita, joita ei siis voida käyttää tässä palvelussa hyväksi, ovat esim. hälytysnumerot ja vikailmoitusnumerot. Tämä rajoitus on tehtävä näihin tärkeisiin numeroihin kohdistuvan ilkivallan estämiseksi. Muita kiellettyjä A-tilaajanumeroita 20 voivat olla esim. maksulliset numerot, joihin tavoitettavuusnumeron haltija, esim. *, työnantaja, ei välttämättä halua numeron käyttäjän eli tavoitettavan henkilön pystyvän siirtää puheluitaan. Sallittuja A-tilaajanumeroita ovat puolestaan ne A-tilaajanumerot, joita ei ole kielletty.
Sallittujen numeroiden joukossa poikkeustapauksen muodostavat salaiset 25 puhelinnumerot. Jotta ulkopuoliset henkilöt eivät voisi salaisen puhelinnumeron • ..
: omaavasta liittymästä käsin omaan tavoitettavuuspalvelun ohjausnumeroonsa a soittamalla saada selville salaista puhelinnumeroa tai tehdä siihen soitonsiirtoa, tavoitettavuuspalvelun ohjausjärjestelmä tulisi asettaa toimimaan siten, että A-tilaajanumeron tunnistusta ei käytetä hyväksi salaisten puhelinnumeroiden kyseessä 30 ollessa.
10 105869
Kuvion 2 mukaisesti aikaohjauksen ohjaustaulujen päivittäminen WWW-pohjaisen tai vastaavan käyttöliittymän avulla voidaan tehdä järjestelmässä, joka käsittää asiakkaan käytössä olevan päätelaitteen 41, yleisen tietoverkon, kuten Internetin 42, johon päätelaite 41 voi olla yhteydessä, yleiseen tietoverkkoon 42 yhteydessä olevan 5 tavoitettavuuspalvelun toimittajan palvelimen 43, palvelimeen 43 yhteydessä olevan puhelinverkon SCP-laitteen 44 sekä SCP-laitteeseen 44 yhteydessä olevan tarkastustietokannan 45.
Kuvion 2 mukaisessa menetelmässä aikaohjauspalvelun ohjaustauluja WWW-käyttöliittymän avulla päivitettäessä tehdään seuraavia toimenpiteitä: 10 31. Asiakas ottaa päätelaitteella 41 yhteyden tavoitettavuuspalvelun ohjauspalvelun WWW-sivulle.
32. Ohjauspalvelu tunnistaa asiakkaan.
33. Palvelin 43 toimittaa asiakkaan henkilökohtaiset ohjaustaulut.
34. Asiakas muuttaa ohjaustaulunsa haluamikseen.
15 35. Asiakas lähettää muutetut ohjaustaulut palvelimelle 43.
36. Palvelin 43 lähettää muutetut ohjaustaulut edelleen SCP-Iaitteelle 44.
37. SCP-laite 44 tarkistaa tarkastustietokannasta 45, että muutokset ovat sallittuja, ja lähettää hyväksynnän palvelimelle 43.
38. Palvelin 43 ilmoittaa asiakkaalle muutoksen aktivoinnista.
20
Keksinnön puitteissa voidaan ajatella myös yllä kuvatuista sovellusmuodoista poikkeavia ratkaisuja. Edellä kuvattuja ohjaustoimintoja voidaan esimerkiksi toteuttaa SCP:n sijasta IP-laitteessa tai ulkoisessa palvelimessa. Lisäksi multilinkkiä voidaan ohjata myös esim. digitaalisen matkapuhelimen lyhytviestien, kuten GSM-25 tekstiviestien, avulla. Tällöin järjestelmä varustetaan lyhytviestipalvelimella, joka m käsittelee palvelimeen lähetettävät lyhytviestit ja välittää näiden sisältämät ohjaustiedot tavoitettavuuspalvelua ohjaavalle järjestelmälle. Tavoitettavuusketju voidaan periaatteessa toteuttaa myös siten, että tavoitettavuusketjun yhteen vastauspaikkaan 105869 π sijoitetaan kaksi rinnakkaista liittymään, jolloin yhdistettävä puhelu soi yhtäaikaisesti molemmissa näissä liittymissä.
-f * « tt- -----

Claims (5)

12 105869
1. Menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi, jossa menetelmässä 5. asetetaan asiakkaalle tavoitettavuusnumero, muodostetaan tavoitettavuusnumeroon tulevien puhelujen ohjaamista varten ainakin kaksi aikaohjaustaulua, jotka sisältävät ohjeet tavoitettavuusnumeroon tulevien puhelujen ohjaamiseksi, määritellään aikaohjaustauluille voimassaoloajat siten, että kullakin hetkellä 10 voimassa oleva aikaohjaustaulu on yksikäsitteisesti määritelty, asetetaan puhelunohjausjärjestelmä ohjaamaan tavoitettavuusnumeroon tulevia puheluita siten, että puheluja voidaan tarvittaessa ohjata kulloinkin voimassa olevan aikaohjaustaulun sisältämien ohjeiden mukaisesti, tunnettu siitä, että 15. muodostetaan ainakin yksi mukautuva ohjaustaulu, joka sisältää muistitilan ainakin yhden vastauspaikan tallentamiseksi, taijotaan asiakkaalle käyttöliittymä ainakin kunkin mukautuvan ohjaustaulun muokkaamiseksi ja aktivoimiseksi, määrätään kullekin mukautuvalle ohjaustaululle deaktivointiehto ja asetetaan 20 puhelunohjausjärjestelmä deaktivoimaan aktiivinen mukautuva ohjaustaulu deaktivointiehdon täyttyessä, asetetaan puhelunohjausjärjestelmä ohjaamaan tavoitettavuusnumeroon tulevia • w puheluita mukautuvan ohjaustaulun aktiivisena ollessa tämän sisältämien määritysten mukaisesti ja muussa tapauksessa voimassa olevan aikaohjaustaulun 25 sisältämien ohjeiden mukaisesti. n 105869
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ohjaustaulun muokkaamiseksi muodostetaan ja annetaan asiakkaalle tavoitettavuusnumeroa vastaava tavoitettavuusnumerokohtainen tavoitettavuuspalvelun ohjausnumero. «
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että deaktivointiehto määrätään täyttymään voimassa olevan aikaohjaustaulun seuraavan kerran vaihtuessa.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että 10 deaktivointiehto määrätään täyttymään tavoitettavuuspalvelun tuottajan määrittelemänä kellonaikana.
5. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pyydetään asiakasta ilmoittamaan palvelua ohjaavalle järjestelmälle kellonaika, IS jolloin hän haluaa mukautuvan ohjaustaulun deaktivoituvan, ja deaktivointiehto määrätään täyttymään asiakkaan ilmoittamaan kellonaikaan. * « 14 105869
FI981833A 1998-08-26 1998-08-26 Menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi ja tilapäisen kutsunsiirron ominaisuuksien määrittelemiseksi FI105869B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981833A FI105869B (fi) 1998-08-26 1998-08-26 Menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi ja tilapäisen kutsunsiirron ominaisuuksien määrittelemiseksi

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI981833A FI105869B (fi) 1998-08-26 1998-08-26 Menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi ja tilapäisen kutsunsiirron ominaisuuksien määrittelemiseksi
FI981833 1998-08-26

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI981833A0 FI981833A0 (fi) 1998-08-26
FI981833A FI981833A (fi) 2000-02-27
FI105869B true FI105869B (fi) 2000-10-13

Family

ID=8552369

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI981833A FI105869B (fi) 1998-08-26 1998-08-26 Menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi ja tilapäisen kutsunsiirron ominaisuuksien määrittelemiseksi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI105869B (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FI111678B (fi) * 1999-06-04 2003-08-29 Elisa Solutions Oy Puhelinpalvelu ja menetelmä puhelinyhteyden muodostamiseksi

Also Published As

Publication number Publication date
FI981833A0 (fi) 1998-08-26
FI981833A (fi) 2000-02-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8594298B2 (en) Call management
CA2580942C (en) Wireless device to manage cross-network telecommunication services
US7542558B2 (en) Informing caller of callee activity mode
US6985561B2 (en) System and method for customized telephone greeting announcements
US5802157A (en) Method and apparatus for controlling outgoing calls on a telephone line
US7983408B2 (en) Methods, systems, and products for processing calls
US5329578A (en) Personal communication service with mobility manager
US20050195802A1 (en) Dynamically routing telephone calls
US7603108B2 (en) Automatic connection and access controls for communications devices
EP1193955B1 (en) Telephone personal information manager
CA2222569A1 (en) User invocation of services in public switched telephone network via parallel data networks
CA2556892C (en) Call management
US20010036258A1 (en) Telecommunication service for prioritizing and enhancing privacy of incoming calls
US6072865A (en) Enhanced call forwarding with termination notification
US20020181673A1 (en) System and method for accessing a messaging service using a short dialing sequence
US7835512B2 (en) Call routing based on user availability
US7916847B2 (en) Consolidated access and administration of customized telephone calling services
KR20000017421A (ko) 통신 시스템내의 호출 전송 기능을 한정하는 방법
FI105869B (fi) Menetelmä aikaohjautuvan tavoitettavuuspalvelun toteuttamiseksi ja tilapäisen kutsunsiirron ominaisuuksien määrittelemiseksi
WO1995011574A1 (en) Telephone call handling system
FI109389B (fi) Menetelmä suorayhteyspalveluiden tarjoamiseksi puhelinliittymälle
AU751585B2 (en) Method and device in telecommunications system
WO1999040714A1 (en) System and method for changing a-number
WO2000013400A2 (fi) Method for implementing an accessibility service and for updating a routing list
WO2000033547A2 (en) Method for controlling personal number service