FI105735B - Menetelmä ja järjestely siirron laadun määrittämiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä - Google Patents

Menetelmä ja järjestely siirron laadun määrittämiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä Download PDF

Info

Publication number
FI105735B
FI105735B FI973502A FI973502A FI105735B FI 105735 B FI105735 B FI 105735B FI 973502 A FI973502 A FI 973502A FI 973502 A FI973502 A FI 973502A FI 105735 B FI105735 B FI 105735B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
information
quality
test information
transmission
predetermined
Prior art date
Application number
FI973502A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI973502A0 (fi
FI973502A (fi
Inventor
Jouni Saastamoinen
Original Assignee
Nemo Technologies Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nemo Technologies Oy filed Critical Nemo Technologies Oy
Publication of FI973502A0 publication Critical patent/FI973502A0/fi
Priority to FI973502A priority Critical patent/FI105735B/fi
Priority to PCT/FI1998/000652 priority patent/WO1999011014A2/fi
Priority to JP2000508161A priority patent/JP2001514460A/ja
Priority to CN98808547.XA priority patent/CN1268269A/zh
Priority to CA002302469A priority patent/CA2302469A1/en
Priority to AU88656/98A priority patent/AU733335B2/en
Priority to EP98940288A priority patent/EP1010289A2/en
Publication of FI973502A publication Critical patent/FI973502A/fi
Priority to NO20000740A priority patent/NO20000740L/no
Application granted granted Critical
Publication of FI105735B publication Critical patent/FI105735B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L1/00Arrangements for detecting or preventing errors in the information received
    • H04L1/24Testing correct operation
    • H04L1/242Testing correct operation by comparing a transmitted test signal with a locally generated replica

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Monitoring And Testing Of Transmission In General (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Detection And Prevention Of Errors In Transmission (AREA)
  • Maintenance And Management Of Digital Transmission (AREA)

Description

105735
Menetelmä ja järjestely siirron laadun määrittämiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä
Keksinnön ala
Keksinnön kohteena on menetelmä siirron laadun määrittämiseksi 5 tiedonsiirtojärjestelmässä, jossa menetelmässä lähetetään siirtokanavan yli tunnistettavissa olevaa testi-informaatiota.
Keksinnön tausta
Radiojärjestelmässä tukiaseman ja tilaajapäätelaitteen välisen yh-j teyden laatu vaihtelee jatkuvasti. Tämä vaihtelu johtuu radiotiellä esiintyvistä i 10 häiriötekijöistä sekä radioaaltojen vaimenemisesta etäisyyden funktiona. Esi- • merkiksi päätelaitteen siirtyessä kauemmaksi tukiasemasta päätelaitteen ja tu kiaseman välinen yhteysvälivaimennus kasvaa. Tätä vaimennusta pyritään usein kompensoimaan tehonsäädöllä.
Digitaalisissa solukkoradiojärjestelmissä yleisesti käytetty suure yh-15 teyden laadun kuvaamiseksi on bittivirhesuhde (BER, bit error rate), joka kuvaa virheellisesti vastaanotettujen bittien määrää verrattuna kaikkiin vastaanotettuihin hitteihin. Esimerkiksi GSM-solukkoradiojärjestelmässä tukiasema ja päätelaite mittaavat jatkuvasti niiden välisen yhteyden bittivirhesuhdetta.
Toinen tapa arvioida yhteyden laatua perustuu yhteyden välittämän 20 informaation laatuarviointiin, esimerkiksi puheen ollessa kyseessä siihen, millaiseksi vastaanottaja kokee puheen laadun. Yllämainitut häiriöt signaalitiellä vaikuttavat myös vastaanotetun äänen laatuun. Digitaalisissa järjestelmissä, ·· joissa voidaan käyttää virheenkorjausmenetelmiä, on tyypillistä ns. kynnysil- miö, eli äänen laatu pysyy hyvänä pitkään päätelaitteen ja tukiaseman välisen 25 etäisyyden kasvaessa ja sitten yhtäkkiä heikkenee voimakkaasti. Analogisissa järjestelmissä laatu heikkenee tasaisesti. Laatuarviointi on hyvä menetelmä vertailtaessa erilaisilla tekniikoilla toteutettuja tietoliikenneverkkoja keskenään. Esimerkiksi erilaisissa radiojärjestelmissä ei bittivirhesuhteet ole välttämättä vertailukelpoisia suhteita, tai edes saatavilla (kuten analogisissa järjestelmis-30 sä).
Informaation laatuarvioinnissa, eli esimerkiksi puheen laadun arvioinnissa verrataan yleensä signaalitielle lähetettyä signaalia ja signaalien yli vastaanotettua signaalia keskenään. Yleisesti käytetään audiosignaalina epäjatkuvaa signaalia, esimerkiksi puhetta, koska digitaalisissa järjestelmissä : 35 koodekit eivät ole optimoitu jatkuvalle signaalille, esimerkiksi siniaallolle.
2 105735
Informaation laatuarviointiin on kehitetty eräitä menetelmiä. Yleensä laatu ilmaistaan asteikolla yhdestä viiteen (huono, välttävä, tyydyttävä, hyvä ja erinomainen), missä parasta laatua kuvataan arvolla viisi. Eräs tunnettu menetelmä on ns. subjektiivinen mittaus. Tässä menetelmässä ryhmä testihenki-5 löitä arvioi vastaanotetun signaalin laatua annetun menettelytavan puitteissa. Paras tunnettu menettelytapa on ns MOS (mean opinion score). Evaluoitavat nauhoitetut puhenäytteet soitetaan heterogeeniselle joukolle henkilöitä, jotka antavat laadusta mielipiteensä yleensä asteikolla yhdestä viiteen, ja mielipiteistä muodostetaan keskiarvo.
10 Toinen tunnettu menetelmä perustuu objektiiviseen mittaukseen, jossa puheenlaatu määritetään laskennallisesti matemaattisten mallien avulla. Yksinkertaisimmillaan tässä käytetään signaalikohinasuhdetta tai yllämainittua bittivirhesuhdetta puheen laadun mittana, ja monimutkaisemmissa ratkaisuissa käytetään psykoakustisesti painotettuja laskentamenetelmiä.
15 On esitetty myöskin menetelmiä, joissa yhdistetään ylläkuvatut evaluointitavat käyttämällä neuroverkkosovelluksia, jotka opetetaan antamaan samankaltaisen vasteen kuin heterogeeninen ihmisryhmä. Yleisesti ottaen kaikissa tunnetuissa menetelmissä yritetään evaluoida sitä, kuinka hyvin vastaanotettu testi-informaatiosignaali muistuttaa lähetettyä signaalia, ja havaitun 20 eron perusteella siirron laatua yritetään määrittää.
Tunnetun tekniikan mukaisissa ratkaisuissa on kuitenkin lukuisia ongelmia. Subjektiiviset menetelmät eivät ole käytännöllisiä. Henkilöryhmän käyttö evaluoinnissa on kallista ja aikaa vievää. Lisäksi saatavat tulokset ovat eivät välttämättä ole toistuvasti samankaltaisia keskiarvoistuksesta huolimatta.
25 Objektiiviset menetelmät eivät puolestaan korreloi hyvin ihmisten kokeman puheenlaadun kanssa. Esimerkiksi bittivirhesuhde kuvaa puheen tunnistettavuutta huonosti. Subjektiivisen ja objektiivisen menetelmän yhdistelyt puolestaan vaativat raskasta laskentatehoa. Neuroverkkosovellukset ovat monimutkaisia ja vaativia toteuttaa.
30 Keksinnön lyhyt selostus
Keksinnön tavoitteena on siten kehittää menetelmä ja menetelmän toteuttava järjestely siten, että yllä mainitut ongelmat saadaan ratkaistua. Keksinnön tarkoituksena on toteuttaa menetelmä, jonka avulla informaation laadun evaluointi voidaan toteuttaa edullisesti ja luotettavasti. Tämä saavutetaan 35 johdannossa esitetyn tyyppisellä menetelmällä, jolle on tunnusomaista, että : testi-informaation lähetyksessä lähetetään toistuvasti samaa ennalta määrät- i 3 105735 tyä symbolia ja että vastaanotetulle testi-informaatiolle suoritetaan informaatio-mittaus, josta saadaan selville tunnistetaanko informaatiota vai ei, ja että mittauksia suoritetaan ennalta asetettu aika, ja että ajan aikana suoritettujen mittausten perusteella päätellään sen hetkinen siirron laatu.
5 Keksinnön kohteena on myös järjestely siirron laadun määrittämi seksi tiedonsiirtojärjestelmässä, joka järjestely käsittää välineet lähettää siirtokanavan yli tunnistettavissa olevaa testi-informaatiota. Keksinnön mukaiselle järjestelylle on tunnusomaista^ että järjestely käsittää välineet lähettää toistuvasti samaa ennalta määrättyä testi-informaatiosymbolia, välineet suorittaa 10 vastaanotetulle testi-informaatiolle informaatiomittaus, josta saadaan selville tunnistetaanko informaatiota vai ei, ja välineet määrittää ennalta asetetun ajan aikana suoritettujen mittausten perusteella sen hetkinen siirron laatu.
Keksinnön edulliset suoritusmuodot ovat epäitsenäisten patenttivaatimusten kohteena.
15 Keksinnön mukaisella menetelmällä ja järjestelyllä saavutetaan useita etuja. Keksinnön avulla esimerkiksi puheen laatua voidaan evaluoida aiempaa luotettavammin ilman kalliita laitteistoja ja vaativaa laskentaa. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa hyödynnetään puheentunnistusmenetelmiä ja -laitteistoja puheen laadun evaluoinnissa. Vastaavasti kuvainformaation laa- 20 dun määrityksessä hyödynnetään hahmontunnistusmenetelmiä. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa ei yritetä määrittää kuinka lähellä vastaanotettu signaali on lähetettyä signaalia, vaan ainoastaan tunnistetaanko vastaanotettu testi-informaatio vai ei ja usean peräkkäisen tunnistuspäätöksen perusteella estimoidaan yhteyden laatua.
25 Keksinnön mukainen ratkaisu soveltuu myös käytettäväksi missä tahansa tiedonsiirtojärjestelmässä, jossa informaatiota siirretään häiriöllisen siirtotien kautta. Eräs tyypillinen esimerkki on solukkoradiojärjestelmä, mutta myöskin kiinteää kaapelointia käyttävissä tiedonsiirtojärjestelmissä voidaan keksintöä soveltaa. _____________ 30 Kuvioiden lyhyt selostus • · -------- ·
Keksintöä selostetaan nyt lähemmin edullisten suoritusmuotojen yhteydessä, viitaten oheisiin piirroksiin, joista: kuvio 1 esittää esimerkkiä keksinnön mukaisesta menetelmästä vuokaavion avulla, 35 kuviot 2a ja 2b esittävät vuokaavioita laatuarvosanan määritykses tä, 4 105735 kuvio 3 esittää vuokaaviota testi-informaation vaihtamisesta, kuviot 4a ja 4b havainnollistavat testi-informaation lähetystä ja vastaanottoa ja kuvio 5 havainnollistaa keksinnön mukaisen järjestelyn rakennetta.
5 Keksinnön yksityiskohtainen selostus
Seuraavassa keksintöä selostetaan sovellettaessa sitä erityisesti puheen laadun evaluoinnissa. Keksintöä voidaan kuitenkin soveltaa vastaavasti myös muunlaisen informaation, esimerkiksi kuvien välityksen yhteydessä, kuten alan ammattimiehelle on selvää. Tällöin puheentunnistusalgoritmit ja -10 laitteet korvataan hahmontunnistusjärjestelmiliä keksinnön perusidean puitteissa.
Pyrkimyksenä on siis arvioida siirtotien yli lähetetyn puheen laatua. Keksinnön mukaisessa ratkaisussa lähetin lähettää toistuvasti haluttua testi-informaatiota siirtotielle. Testi-informaation lähetyksessä lähetetään toistuvasti 15 samaa ennalta määrättyä symbolia. Vastaanotin vastaanottaa informaation ja suorittaa informaatiomittauksen, josta saadaan selville tunnistetaanko vastaanotettua informaatiota vai ei. Mittauksia voidaan suorittaa ennalta asetettu aika, jonka aikana suoritettujen mittausten perusteella päätellään sen hetkinen siirron laatu.
20 Kuviossa 1 havainnollistetaan keksinnön mukaisen menetelmän toimintaa. Ensimmäisessä vaiheessa 100 lähetin lähettää halutun informaation, joka edullisesti on tietty ennalta määrätty sana. Toisessa vaiheessa 102 vastaanotin vastaanottaa siirtotien yli edenneen sanan. Kolmannessa vai-" heessa 104 suoritetaan tunnistus, jossa selvitetään, tunnistetaanko lähetettyä 25 sanaa vai ei. Seuraavassa vaiheessa 106 tunnistuksen perusteella päivitetään siirronlaatutietoa. Seuraavaksi siirrytään takaisin alkuun ensimmäiseen vaiheeseen 100.
Keksinnön edullisessa toteutusmuodossa haluttu testi-informaatio-symboli on siis tietty ennalta määrätty sana, joka on etukäteen äänitetty ja tal-30 lennettu, ja joka siis voidaan toistuvasti lähettää samanlaisena siirtotien ylitse. Tätä tiettyä sanaa lähetetään jatkuvasti. Sanojen väliaika voidaan asettaa halutuksi siten, että peräkkäiset sanat erottuvat toisistaan. Siirtotien toisessa päässä sanat vastaanotetaan. Siirtotiellä signaali on siis kokenut siirtotielle tyypillisiä häiriöitä, jotka vaikuttavat signaalin laatuun. Vastaanotetulle sanalle 35 suoritetaan puheentunnistus, joka antaa sanan perusteella päätösarvon, tun-'· . nistettiinko sanaa vai ei. Haluttaessa vastaanotetut sanat voidaan tallettaa i 5 105735 muistiin myöhempää tarkastelua tai tarkistusta varten. Tallennus voidaan suorittaa jonkin ennalta asetetun kriteerin mukaisesti, esimerkiksi siten, että tallennetaan vain ne sanat, joita ei tunnisteta. Sanoja vastaanotetaan tietty ennalta määrätty aika, jonka aikana suoritettujen päätösten perusteella määrite- f 5 tään sen hetkinen siirron laadun estimaatti. Tyypillinen mittausaika voi olla esimerkiksi viisi sekuntia. Laatuestimaatti annetaan tunnetulla asteikolla yhdestä viiteen.
Puheentunnistus voidaan suorittaa tunnetuilla puheentunnistusme-netelmillä ja algoritmeillä. Puheentunnistuksessa evaluoidaan vastaanotettua 10 sanaa, ja evaluoinnin tuloksena saadaan siis binäärinen päätös tunnistettiinko sanaa vai ei. Koska keksinnön mukaisessa ratkaisussa ei yritetä estimoida sitä, kuinka lähellä tai kaukana vastaanotettu sana on lähetettyä sanaa, vaan ainoastaan tunnistusta, on keksinnön mukainen ratkaisu oleellisesti helpompi toteuttaa käytännössä kuin aiemmat menetelmät.
15 Kuviossa 2a havainnollistetaan siirron laadun estimaatin määritystä eli kuvion 1 vaiheita 104 ja 106. Kullekin sanalle suoritetaan siis tunnistustesti vaiheessa 200 jotain tunnettua puheentunnistusmenetelmää käyttäen. Mikäli sana tunnettiin, kasvatetaan^ Laatuestimaattia vaiheessa 202. Tämän jälkeen voidaan siirtyä evaluoimaan seuraavaa sanaa vaiheessa 204. Mikäli sanaa ei 20 tunnistettu vaiheessa 200, pienennetään laatuestimaattia vaiheessa 206. Tämän jälkeen voidaan myös siirtyä evaluoimaan seuraavaa sanaa vaiheessa 204. Laatutiedon päivitys vaiheissa 202 ja 206 voi tapahtua siten, että arvoa määritettäessä otetaan huomioon tietyn määrätyn ajan aikana suoritetut sanojen tunnistukset. Siirron laatu voidaan määrittää esimerkiksi viiden viimeisen • · 25 sekunnin aikana vastaanotettujen sanojen perusteella, ja aina uuden sanan saapuessa vanhimman sanarttunnistustieto poistetaan laskennasta.
Kuviossa 2b havainnollistetaan toista toteutusvaihtoehtoa siirron laadun estimaatin määrityksestä. Tässä toteutusvaihtoehdossa voidaan paremmin ennakoida signaalin laadun muutoksia. Kullekin sanalle suoritetaan 30 siis tunnistustesti vaiheessa 200. Mikäli sana tunnettiin, tarkastetaan seuraa- w · · --------------- vaksi vaiheessa 208 onko peräkkäisiä tunnistuksia tapahtunut useita kertoja. Mikäli näin ei ole käynyt, kasvatetaan laatuestimaattia vaiheessa 210 annetulla inkrementillä Λ. Mikäli peräkkäisiä tunnistuksia on useita, kasvatetaan laatuestimaattia vaiheessa 212 annetulla inkrementillä n*A, joka on siis suu- 35 rempi kuin vaiheessa 210 käytetty inkrementti. Tämän jälkeen voidaan siirtyä evaluoimaan seuraavaa sanaa vaiheessa 204.
6 105735
Mikäli sanaa ei tunnistettu vaiheessa 200, tarkastetaan seuraavaksi vaiheessa 214 onko peräkkäisiä epäonnistumisia tunnistuksessa tapahtunut useita kertoja. Mikäli näin ei ole käynyt, pienennetään laatuestimaattia vaiheessa 216 annetulla dekrementillä A. Mikäli peräkkäisiä epäonnistumisia 5 tunnistuksessa on useita, pienennetään laatuestimaattia vaiheessa 218 annetulla dekrementillä n*A, joka on siis suurempi kuin vaiheessa 216 käytetty dekrementti. Tämän jälkeen voidaan myös siirtyä evaluoimaan seuraavaa sanaa vaiheessa 204. Tällä menetelmällä pyritään nopeuttamaan laatuestimoin-nin reagointia äkillisiin suuriin muutoksiin. Suuria muutoksia voi tapahtua esi-10 merkiksi solukkoradioverkossa silloin, kun päätelaite ajaa tunneliin tai tunnelista ulos. Tällöin signaalin laatu voi äkillisesti muuttua hyvästä huonoksi tai päinvastoin. Yllä kuvatussa menetelmässä havaitaan, mikäli peräkkäisiä samansuuntaisia päätöksiä on tapahtunut useita, ja tällöin voidaan kasvattaa laatutiedon muutosyksikköä. Muutosyksikön kasvatus ja tarvittavien peräk-15 käisten samanlaisten päätösten lukumäärä on järjestelmästä riippuvaisia parametrejä.
Keksinnön erään edullisen toteutusmuodon mukaan testi-informaa-tiosymbolina voidaan vaihtoehtoisesti käyttää useita tunnistuksen kannalta eritasoisia sanoja. Kulloinkin käytettävän testisanan valinta voidaan suorittaa 20 laatutiedon perusteella. Oletetaan esimerkiksi että käytetään kolmea tunnistuksen kannalta eri vaikeusasteen omaavaa sanaa. Testi voidaan aloittaa keskimmäisen vaikeusasteen sanalla. Mikäli ilmenee, että laatutieto on koko ajan hyvä, eli sana tunnistetaan suurella tunnistusprosentilla, voidaan siirtyä lähettämään vaikeampaa sanaa. Vastaavasti mikäli keskivaikeaa sanaa ei juuri-” _ 25 kaan tunnisteta, eli tunnistusprosentti on alhainen, niin voidaan siirtyä testaa maan yhteyttä helpommalla sanalla. Tunnistusprosentit testisanan vaihtamiseksi ovat järjestelmäkohtaisia parametrejä ja ne voivat olla erisuuria. Tätä toteutusvaihtoehtoa havainnollistetaan kuvion 3 vuokaaviossa. Testisanalle suoritetaan tunnistustesti vaiheessa 300 ja samalla lasketaan senhetkinen 30 tunnistusprosentti, eli montako sanaa on tunnistettu lähetetyistä sanoista. Mikäli sana tunnistettiin, tarkistetaan vaiheessa 302 onko tunnistusprosentti saavuttanut sananvaikeutuskynnyksen. Mikäli näin ei ole käynyt, siirrytään seu-raavaan sanaan vaiheessa 304. Mikäli kynnys on saavutettu, valitaan testisa-naksi seuraavaksi vaikeampi sana vaiheessa 306. Seuraavaksi siirrytään seu-35 raavaan sanaan vaiheessa 304.
i 7 105735
Mikäli sanaa ei tunnistettu vaiheessa 300, tarkistetaan vaiheessa 308 onko tunnistusprosentti saavuttanut sananhelpottamiskynnyksen. Mikäli näin ei ole käynyt, siirrytään seuraavaan sanaan vaiheessa 304. Mikäli kynnys on saavutettu, valitaan testisanaksi seuraavaksi helpompi sana vaiheessa 5 310. Seuraavaksi siirrytään seuraavaan sanaan vaiheessa 304. Tässä vuo- kaaviossa ei ole esitetty laatuinformaation päivitystä, joka tapahtuu kuvioiden 2a tai 2b mukaisesti, vaan ainoastaan sananmuutosalgoritmi. Sananmuutos voidaan tehdä myös suoraan laatuestimaatin perusteella tai myöskin jonkin muun tunnistustestin perusteella lasketun parametrin perusteella.
10 Tarkastellaan seuraavaksi keksinnön mukaista järjestelyä siirron laadun määrittämiseksi. Keksinnön mukainen testi-informaation lähetys ja vastaanotto voidaan suorittaa, usealla tavalla. Esimerkkejä eri vaihtoehdoista on esitetty kuvioissa 4a - 4b. Kuviossa 4a on esitetty lähetin 400 ja vastaanotin 404. Lähetin 400 lähettää testi-informaatiota 404 vastaanottimelle 402, jossa 15 suoritetaan keksinnön mukainen tunnistus ja laadun evaluointi. Kuviossa 4b on esitetty ns. loop-back -ratkaisu, jossa ensimmäinen lähetinvastaanotin 406 lähettää testi-informaatiota 404 toiselle lähetinvastaanottimelle 408. Toinen lähetinvastaanotin 408 lähettää vastaanottamansa testi-informaation 410 takaisin ensimmäiselle lähetinvastaanottimelle 406, joka vastaanottaa signaalin ja 20 suorittaa keksinnön mukaisen tunnistuksen ja laadun evaluoinnin. Jälkimmäisessä ratkaisussa on etuna se, että lähetys ja vastaanotto voidaan suorittaa fyysisesti samassa paikassa. Haittapuolena on se, että testi-informaatio kulkee kahteen kertaan siirtotien yli eikä täten voida määrittää kummassa siirtosuunnassa on enemmän häiriötä.
« · 25 Kuviossa 5 havainnollistetaan esimerkkiä keksinnön mukaisen jär jestelyn rakenteesta lohkokaavion avulla. Keksinnön mukainen järjestely siirron laadun määrittämiseksi käsittää muistivälineet 500, joihin voidaan etukäteen tallentaa lähetettävä ennalta tunnettu testi-informaatio, eli keksinnön edullisessa toteutusmuodossa joukko tunnistuksen kannalta eritasoisia sanoja.
30 Järjestely käsittää edelleen ohjausvälineet 502, jotka lukevat testi-informaation w · « __________ muistivälineiltä 500. Järjestely käsittää välineet 504 lähettää ohjausvälineiden 502 ohjaamana siirtokanavan. 506 yli jatkuvasti testi-informaatiota. Ohjausvälineet 502 on tyypillisesti toteutettu prosessorin avulla ja lähetinvälineet 504 puolestaan modeemin ja esimerkiksi radiolähettimen avulla. Keksinnön mukai-35 nen järjestely käsittää edelleen välineet 508 vastaanottaa testi-informaatiota siirtokanavasta 506. Vastaanotinvälineet 508 käsittävät tyypillisesti radiovas- • « 8 105735 taanottimen ja modeemin. Modeemilta testi-informaatio viedään prosessorivä-lineiile 510, jotka on sovitettu suorittamaan vastaanotetulle testi-informaatiolle informaatiomittaus puheentunnistusohjelmiston avulla, josta saadaan selville tunnistetaanko informaatiota vai ei. Jäijestely käsittää edelleen prosessoriväli-5 neet 510 määrittää ennalta asetetun ajan aikana suoritettujen mittausten perusteella sen hetkinen siirron laatu. Mittaustulokset tallennetaan muistivälineisiin 512. Haluttaessa myös vastaanotettu testi-informaatio eli vastaanotetut sanat voidaan tallettaa muistiin myöhempää tarkastelua tai tarkistusta varten muistivälineisiin 512. Tallennus voidaan suorittaa jonkin ennalta asetetun kri-10 teerin mukaisesti, esimerkiksi siten, että tallennetaan vain ne sanat, joita ei tunnisteta.
Keksinnön mukainen järjestely voidaan edullisesti toteuttaa mikro-tietokonelaitteistolla, joka käsittää muistiin talletetun ääni-informaation tuottamiseen kykenevän äänikortin ja -ohjelmiston, sekä modeemin, jonka välityk-15 sellä laitteisto on yhteydessä esimerkiksi solukkoradiojärjestelmän lähetinvas-taanottimeen. Informaationtunnistus voidaan edullisesti suorittaa jollain tunnetulla puheentunnistusohjelmistolla. Sekä lähetys- että vastaanottotoiminnot voidaan edullisesti toteuttaa samalla laitteistolla, tai vaihtoehtoisesti käyttää kahta eri laitteistoa.
20 Keksinnön erään edullisen vaihtoehdon mukaan vastaanotettaessa testi-informaatiota suoritetaan myös muita mittauksia, kuten esimerkiksi kentänvoimakkuuden tai bittivirhesuhteen mittauksia. Talletettaessa testi-infor-maatiotulokset myöhempää tarkastelua varten talletetaan myös vastaavana ajanhetkenä suoritettujen mittausten tulokset. Tallennukseen liitetään vas-25 taanotto- ja mittausaika, ja täten eri menetelmillä saatuja tuloksia voidaan vertailla keskenään.
Vaikka keksintöä on edellä selostettu viitaten oheisten piirustusten mukaiseen esimerkkiin, on selvää, ettei keksintö ole rajoittunut siihen, vaan sitä voidaan muunnella monin tavoin oheisten patenttivaatimusten esittämän 30 keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.
• · «· • ·
«•I

Claims (13)

105735
1. Menetelmä siirron laadun määrittämiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä, jossa menetelmässä lähetetään siirtokanavan yli tunnistettavissa olevaa testi-informaatiota, tunnettu siitä, että testi-informaation lähetyksessä 5 lähetetään toistuvasti samaa jmnalta määrättyä symbolia ja että vastaanotetulle testi-informaatiolle suoritetaan informaatiomittaus, josta saadaan selville tunnistetaanko informaatiota vai ei, ja että mittauksia suoritetaan ennalta asetettu aika, ja että ajan aikana suoritettujen mittausten perusteella päätellään sen hetkinen siirron laatu.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että aina uuden testi-informaatiosymbolin vastaanoton jälkeen päivitetään siir-ronlaatuestimaattia siten, että vanhimman symbolin tunnistusinformaatio jätetään laskennassa pois. _
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 15 että informaatiomittauksen perusteella määritetään informaatiosymbolinvaihto- parametri, ja että saatua parametriä verrataan ennalta asetettuun kynnysarvoon, ja että mikäli parametri on huonompi kuin kynnysarvo vaihdetaan testi-informaatiosymboli helpommin tunnistettavissa olevaan symboliin.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 20 että informaatiomittauksen perusteella määritetään informaatiosymbolinvaihto- parametri, ja että saatua parametriä verrataan ennalta asetettuun kynnysarvoon, ja että mikäli parametri on parempi kuin kynnysarvo vaihdetaan testi-informaatiosymboli vaikeammin tunnistettavissa olevaan symboliin.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 25 että vastaanotettu testi-informaatio talletaan muistiin ennalta asetetun kriteerin mukaisesti. _____________
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tiedonsiirtojärjestelmässä siirretään puhetta ja että testi-informaatio on sanoista koostuvaa puheinformaatiota ja että vastaanotetuille 30 sanoille suoritetaan puheentunnistus, josta saadaan selville tunnistettiinko kukin lähetetty sana vai ei, ja että mittauksia suoritetaan ennalta asetettu aika, ja että ajan aikana tunnistettujen sanojen määrästä suhteessa kaikkiin sanoihin päätellään sen hetkinen siirron laatu.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, tun-35 n e 11 u siitä, että tiedonsiirtojärjestelmässä siirretään kuvaa ja että testi- informaatio on kuvista koostuvaa informaatiota ja että vastaanotetuille kuville 105735 suoritetaan hahmontunnistus, josta saadaan selville tunnistetuinko kukin lähetetty kuva vai ei, ja että mittauksia suoritetaan ennalta asetettu aika, ja että ajan aikana tunnistettujen kuvien määrästä suhteessa kaikkiin kuviin päätellään sen hetkinen siirron laatu.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tiedonsiirtojärjestelmä on solukkoradiojärjestelmä.
9. Järjestely siirron laadun määrittämiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä, joka järjestely käsittää välineet (504) lähettää siirtokanavan yli tunnistettavissa olevaa testi-informaatiota, tunnettu siitä, että järjestely käsittää väli- 10 neet (504) lähettää toistuvasti samaa ennalta määrättyä testi-informaatiosym-bolia, välineet (510) suorittaa vastaanotetulle testi-informaatiolle informaatio-mittaus, josta saadaan selville tunnistetaanko informaatiota vai ei, ja välineet (510) määrittää ennalta asetetun ajan aikana suoritettujen mittausten perusteella sen hetkinen siirron laatu.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että välineet (504) lähettävät siirtokanavan yli jatkuvasti ennalta tunnettua puhe-informaatiota ja että välineissä (510) suoritetaan puheentunnistus.
11. Patenttivaatimuksen 9 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että välineet (504) lähettävät siirtokanavan yli jatkuvasti ennalta tunnettua ku- 20 va-informaatiota ja että välineissä (510) suoritetaan hahmontunnistus.
12. Patenttivaatimuksen 9 mukainen järjestely, tunnettu siitä, että järjestely käsittää välineet (502) muuttaa testi-informaatiosymbolia estimoidun signaalin laadun perusteella.
13. Patenttivaatimuksen 9 mukainen järjestely, tunnettu siitä, « · · 25 että järjestely käsittää välineet (512) tallettaa vastaanotettua testi-informaatiota ennalta asetetun kriteerin mukaisesti. • · # i 105735
FI973502A 1997-08-26 1997-08-26 Menetelmä ja järjestely siirron laadun määrittämiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä FI105735B (fi)

Priority Applications (8)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI973502A FI105735B (fi) 1997-08-26 1997-08-26 Menetelmä ja järjestely siirron laadun määrittämiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä
CA002302469A CA2302469A1 (en) 1997-08-26 1998-08-25 Defining quality of transmission in a transmission system
JP2000508161A JP2001514460A (ja) 1997-08-26 1998-08-25 伝送システムにおける伝送の質の定義
CN98808547.XA CN1268269A (zh) 1997-08-26 1998-08-25 确定传输系统中的传输质量的方法和装置
PCT/FI1998/000652 WO1999011014A2 (fi) 1997-08-26 1998-08-25 Defining quality of transmission in a transmission system
AU88656/98A AU733335B2 (en) 1997-08-26 1998-08-25 Defining quality of transmission in a transmission system
EP98940288A EP1010289A2 (en) 1997-08-26 1998-08-25 Defining quality of transmission in a transmission system
NO20000740A NO20000740L (no) 1997-08-26 2000-02-14 Definering av kvalitet pÕ transmisjon i et transmisjonssystem

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI973502A FI105735B (fi) 1997-08-26 1997-08-26 Menetelmä ja järjestely siirron laadun määrittämiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä
FI973502 1997-08-26

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI973502A0 FI973502A0 (fi) 1997-08-26
FI973502A FI973502A (fi) 1999-02-27
FI105735B true FI105735B (fi) 2000-09-29

Family

ID=8549424

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI973502A FI105735B (fi) 1997-08-26 1997-08-26 Menetelmä ja järjestely siirron laadun määrittämiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä

Country Status (8)

Country Link
EP (1) EP1010289A2 (fi)
JP (1) JP2001514460A (fi)
CN (1) CN1268269A (fi)
AU (1) AU733335B2 (fi)
CA (1) CA2302469A1 (fi)
FI (1) FI105735B (fi)
NO (1) NO20000740L (fi)
WO (1) WO1999011014A2 (fi)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN100391179C (zh) * 2003-11-04 2008-05-28 华为技术有限公司 网络线路误码检测系统及方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3708002A1 (de) * 1987-03-12 1988-09-22 Telefonbau & Normalzeit Gmbh Messverfahren zum beurteilen der guete von sprachcodierern und/oder uebertragungsstrecken
SE9201236L (sv) * 1992-04-21 1993-04-26 Televerket Anordning vid mobila telesystem foer att moejliggoera jaemfoerelser av subjektiv samtalskvalite
FI98164C (fi) * 1994-01-24 1997-04-25 Nokia Mobile Phones Ltd Puhekooderin parametrien käsittely tietoliikennejärjestelmän vastaanottimessa
US5848384A (en) * 1994-08-18 1998-12-08 British Telecommunications Public Limited Company Analysis of audio quality using speech recognition and synthesis

Also Published As

Publication number Publication date
CA2302469A1 (en) 1999-03-04
AU8865698A (en) 1999-03-16
EP1010289A2 (en) 2000-06-21
FI973502A0 (fi) 1997-08-26
CN1268269A (zh) 2000-09-27
FI973502A (fi) 1999-02-27
NO20000740D0 (no) 2000-02-14
NO20000740L (no) 2000-04-13
WO1999011014A2 (fi) 1999-03-04
AU733335B2 (en) 2001-05-10
JP2001514460A (ja) 2001-09-11
WO1999011014A3 (fi) 1999-05-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR101245040B1 (ko) 데이터 패킷 신호 수신기의 감도를 측정하기 위한 방법
RU2138909C1 (ru) Способ и устройство для оценки качества канала в приемнике
US7327794B2 (en) Method and apparatus for detecting a jammed channel in a block oriented digital communication system
US7826851B2 (en) Channel quality signaling
US6029057A (en) Diversity method, a radio receiver and a radio system
US20070014254A1 (en) Method and apparatus for measuring uplink data throughput in WiBro repeater
CN104871472B (zh) 为经由快速衰落频率选择性信道的至少一个数据传输分配时间和频率资源的方法和处理设备
AU2632601A (en) Systems and methods for loop length and bridged tap length determination of a transmission line
CN100459485C (zh) 测定信号质量和从预定信号中挑选同步模式的方法
US6826258B2 (en) System and method for pre-qualification of telephone lines for DSL service using an average loop loss
EP1787418A1 (en) A method and system for link adaptation in wireless networks
WO2020057857A1 (en) Transmission rate selection in mobile applications
EP1985030A2 (en) Determination and use of adaptive thresholds for received messages
US8514728B2 (en) Methods and systems for estimating temporal correlation of a propagation channel
FI105735B (fi) Menetelmä ja järjestely siirron laadun määrittämiseksi tiedonsiirtojärjestelmässä
EP1787431A1 (en) A method and system for error differentiating in wireless networks
CN111031609A (zh) 一种信道的选择方法及装置
JPH10108260A (ja) 呼受付制御装置
Köse et al. Signal-to-noise ratio estimation of noisy transient signals
KR101541813B1 (ko) 무선 통신 시스템에서 신호 대 간섭 잡음비 추정 장치 및 방법
Qinghua et al. Research on real-time BER estimation in satellite downlink
US7729406B2 (en) Detection of process state change
US8593983B2 (en) Method and apparatus for use of silent symbols in a communications network
JP5192516B2 (ja) 無線通信システムにおけるネットワーク選択管理を提供する装置および関連方法
Zhang et al. A real-time channel evaluation technique for AFH/MSK based on SNR estimation and prediction

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired