FI105335B - Menetelmä ja laite polymeerien teknistä fraktiointia varten - Google Patents

Menetelmä ja laite polymeerien teknistä fraktiointia varten Download PDF

Info

Publication number
FI105335B
FI105335B FI920660A FI920660A FI105335B FI 105335 B FI105335 B FI 105335B FI 920660 A FI920660 A FI 920660A FI 920660 A FI920660 A FI 920660A FI 105335 B FI105335 B FI 105335B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
temperature
feed
column
polymer
phase
Prior art date
Application number
FI920660A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI920660A (fi
FI920660A0 (fi
Inventor
Klaus Weinmann
Lutz Tschersich
Bernhard Anton Wolf
Original Assignee
Pluss Stauffer Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pluss Stauffer Ag filed Critical Pluss Stauffer Ag
Publication of FI920660A0 publication Critical patent/FI920660A0/fi
Publication of FI920660A publication Critical patent/FI920660A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI105335B publication Critical patent/FI105335B/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G85/00General processes for preparing compounds provided for in this subclass
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F6/00Post-polymerisation treatments
    • C08F6/04Fractionation

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)
  • Extraction Or Liquid Replacement (AREA)
  • Treatment Of Liquids With Adsorbents In General (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)
  • Adhesives Or Adhesive Processes (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Processes Of Treating Macromolecular Substances (AREA)
  • Feeding, Discharge, Calcimining, Fusing, And Gas-Generation Devices (AREA)
  • Separation, Recovery Or Treatment Of Waste Materials Containing Plastics (AREA)

Description

1 105335
MENETELMÄ JA LAITE POLYMEERIEN TEKNISTÄ FRAKTIOINTIA VARTEN - FÖRFARANDE OCH ANORDNING VID TEKNISK FRAK-TIONERING AV POLYMERER
Keksintö koskee menetelmää polymeerien tek-5 nistä fraktiointia varten, jossa käytetään uuttokolon-nia ja uuttoainetta, samoin kuin laitetta tämän menetelmän toteuttamiseksi.
Polymeerien fraktiointi liuoksesta on ennestään tunnettua tekniikkaa julkaisuista, M.J.R: Cantow: 10 Polymer Fractionation; Academic Press N.Y. 1967, ja M. Hoffman, H.Krömer, R.Kuhn: Polymeranalytik, Thieme
Verlag,· Stuttgart 1977. Tällöin laimennetussa liuoksessa oleva polymeeri erotetaan molekyylipainonsa ja/tai kemiallisen koostumuksensa perusteella faasi-15 tasapainoa apuna käyttäen, jolloin usein toistuvilla jaksoittaisilla perustoimenpiteiden toistoilla ja mielekkäillä välifraktioiden jälleenyhdistämisillä saadaan aikaan hyvä erotustulos. Menetelmän taloudellinen hyväksikäyttö on kuitenkin arveluttava työajan ja liu-20 ottimien suurien käyttökustannuksien takia, joita tarvitaan, kun fraktioinnin mittasuhde ylittää gramman .
Alussa mainitun tunnetun tekniikan mukainen menetelmä on jo aikaisemmin julkaistu patenttijul-25 kaisussa DE 32 42 130. Tässä ennestään tunnetussa menetelmässä käytetään edullisesti hyväksi sellaista ilmiötä, että polymeerinäytteestä, jolla on suuri mo-lekylaarinen ja/tai kemiallinen epäyhtenäisyys, voidaan valmistaa tuotteita, joilla on pienempi epäyhte-30 näisyys, kun fraktioitavat polymeerit liuotetaan sopivaan yksi- tai useampikomponenttiseen liuottimeen ja tätä liuosta tai vast, tätä syöttöä uutetaan jatkuvassa vastavirrassa toisen nesteen tai vast, uuttoaineen avulla, joka sisältää samat liuotinkomponentit kuin 35 syöttö. Tällöin liuotinkomponentti(-komponentit) syötössä ja uuttoaineessa valitaan siten, että ensiksikin 105335 lähtöpolymeereistä ja liuotinkomponentista(-komponenteista) käyttölämpötilassa koostuva kokonaisjärjestelmä muodostaa puutteellisen sekoittumisen, toiseksi että syötön koostumus faasidiagrammissa vastaa tämän 5 puutteellisen sekoittumisen ulkopuolella olevaa pistettä, ja kolmanneksi, että uuttoaineen koostumus on valittu siten, että yhdysviiva syötön ja uuttoaineen (käyttösuora) välillä leikkaa puutteellisen sekoittumisen.
10 Erotuksen optimoimiseksi syöttö- ja uutto- ainevirtojen suhde tulisi valita siten, että käyttö-pisteessä, so. fraktiointilaitteen koko sisällön kes-kikoostumus stationaarisessa käytössä, on korkeampi polymeeripitoisuus kuin käyttökäyrän ja alemman poly-15 meeripitoisuuden omaavan jakautumiskäyrän leikkauspisteessä . Kaikissa tapauksissa käyttöpiste valitaan puutteellisen sekoittumisen sisältä. Fraktioiminen on saatu aikaan, niin että uuttokolonniin asetetut poly-meerimolekyylit, jakautuvat eri laajuudessa vastakkai-20 sesti virtaaviin faaseihin riippuen niiden molekyyli-painosta ja vast, kemiallisesta koostumuksestaan ja vast, geometrisesta rakenteesta, jolloin jakautuminen helpottuu lisätoimenpiteiden avulla, kuten esim. faasien voimakkaalla dispergoimisella. Työskennellään 25 siis jatkuvan vastavirtauuttamisen erityisellä alueella, jossa edullisesti käytetään "sisäistä puutteellista sekoittumista", jolloin esiintyy seoksen jakaantumista vain polymeerin läsnäollessa. Yksinkertaisesti sanottuna esim. eripitkien polymeerimolekyylien tapa-30 uksessa ei tarvitse päättää, pidetäänkö tiettyä liuotinta, joka on vain rajoitetusti toisen kanssa sekoittuva, toiseen nähden edullisempana, vaan ainoastaan halutaanko polymeeri mieluummin laimennettuun tai väkevä it yyn toistensa ohi virtaavaan faasiin.
35 Näissä ennestään tunnetuissa menetelmissä on epäedullista, että termodynaamisista perusteista johtuen ei voida välttää epäkohtaa, että poistettu sooli 3 105335 vielä sisältää huomattavia määriä pitkiä ketjuja, so. että tyydyttävä fraktiointi saadaan ainoastaan useammalla erillisellä kokeella. Fraktiointimenetelmää ei siis voida pitää teknisesti käyttökelpoisena.
5 Keksinnön tarkoituksena on tuoda esiin mene telmä ja laite polymeerien teknistä fraktiointia varten, jolla esim. suurimolekyyliset aineet voidaan erottaa samalaisella tarkkuudella kuin pienmolekyyli-set aineet ja tietysti eri kriteerien (erityisesti 10 molekyylipainon, kemiallisen rakenteen, geometrisen rakenteen) perusteella. Menetelmä soveltuu myös muovien valmistamiseen/kierrättämiseen ja uudelleen hyväksikäyttöön, ja menetelmän jälkeen tai vast, laitteella fraktioinnin jälkeen polymeeriä voidaan käyttää hyväk-15 si dispergointiaineena ja/tai jauhatusapuaineena täy teaineissa ja/tai mineraaleissa ja/tai pigmenteissä.
Keksintö toteutetaan menetelmän osalta pa tenttivaatimuksen 1 ja laitteen osalta patenttivaatimuksen 18 tunnusmerkkien mukaisesti. Edullinen keksin-20 non mukainen menetelmän käyttö on tehty tunnetuksi patenttivaatimuksessa 15 ja fraktioitu polymeeri patenttivaatimuksissa 16 ja 17.
Menetelmän ja laitteen edelleen edullisia sovellutuksia on esitetty patenttivaatimuksen 1 ja 25 vast, patenttivaatimuksen 18 jälkeisissä patenttivaatimuksissa .
Keksinnön mukaisessa menetelmässä polymeerien teknistä fraktiointia varten, jossa käytetään uuttoko-lonnia ja homogeenistä uuttoainetta, on edullisesti 30 seuraavat reaktiovaiheet: a) homogeeninen syöttö tuodaan uuttokolonnin osaan, joka sijaitsee lähempänä kolonnin yläpäätä, kun syötön tiheys on suurempi kuin uuttoaineen tiheys, ja lähempänä alapäätä, kun syötön tiheys on pienempi kuin 35 uuttoaineen tiheys; b) homogeeninen uuttoaine tuodaan uuttokolonnin ala-päätä lähempänä sijaitsevaan osaan, kun syötön tiheys 4 105335 on suurempi kuin uuttoaineen tiheys, ja yläpäätä lähempänä sijaitsevaan osaan, kun syötön tiheys on pienempi kuin uuttoaineen tiheys, jolloin yläsyöttökohdan alapuolella oleva kolonnin osa pidetään ensimmäisessä 5 lämpötilassa c) syötön ja uuttoaineen virtaukset valitaan siten, että lämpötilassa Tx esiintyy kaksi faasia rinnakkain ja että tapahtuu lähtöpolymeerin toivottua jakautumista molempiin saatuihin fraktioihin, jolloin uuttoai- 10 neesta saatu polymeeriä vähemmän sisältävä faasi kulkeutuu eteenpäin seuraavaan kolonnin osaan, jossa vallitsee lämpötila T2, joka on alempi kuin lämpötila T1( kun polymeeriliukoisuus pienenee lämpötilan laskiessa, ja korkeampi kuin lämpötila Tw kun polymeeriliukoisuus 15 pienenee lämpötilan kasvaessa; d) lämpötilassa T2 erottuu polymeeriä runsaammin sisältävä faasi, joka siirtyy viereisen kolonnin osaan, jossa lämpötila on T1( ei liukene siihen enää täydellisesti ja on mukana uuttoprosessissa siten, että sta- 20 tionääritilassa kolonnin päässä, josta tämä faasi poistetaan, saadaan geelifaasi, joka sisältää tässä yhdessä fraktiossa toivotut molekylaariset osat; e) toisesta päästä kolonnia poistetaan soolifaasi, joka sisältää tässä toisessa fraktiossa toivotut mole- 25 kylaariset osat; ja f) vaiheita (a) - (e) toistetaan käyttämällä saatua geeli fraktiota suoraan syöttönä, kunnes lähtönäyte on jaettu toivottuun määrään fraktioita.
Keksinnön mukaiseen laitteeseen menetelmän 30 toteuttamiseksi kuluu edullisesti pitkänomainen uutto-kolonni, johon kuuluu alempi osa, joka on varustettu : ensimmäisellä lämpötilansäätimellä, ja tätä seuraava toinen ylempi osa, joka on varustettu toisella lämpötilansäätimellä, sekä uuttokolonnin yläpään puolisessa 35 osassa ensimmäinen tulokohta syöttö-uuttoainetta varten, uuttokolonnin alapään puoleisessa osasssa oleva toinen tulokohta uuttoainetta-syöttöä varten, frak- 5 105335 tionpoistokohta uuttokolonnin yläpäässä ja fraktion-poistoputki uuttokolonnin alapäässä.
Keksinnön mukaisesti on eduksi ja ensi kerran mahdollista jakaa lähtöpolymeerit yhdessä menetelmä-5 vaiheessa siten, että erotettu, toivotun yhtenäisyyden omaava soolifraktio soveltuu heti käytettäväksi ja muodostunut geelifraktio voidaan välittömästi käyttää uudelleen seuraavan fraktion uuttamiseen , uuttoaineen kokoonpanon, tulovirtauksen määräämisen sekä lämpöti-10 lan säätämisen suhteen muutetuissa olosuhteissa.
Edullisella tavalla erotetaan syötön tai vast, uuttoaineen tulokohdan yläpuolella tai vast, alapuolella pidemmälle ylöspäin ja vast, alaspäin kuljetetusta soolifaasista uusi polymeeririkas faasi, 15 jolloin tämä uudelleen sedimentoituva tai vast, nouseva faasi edullisesti sisältää huonommin liukenevat molekyylit.
Edullisen keksinnön mukaisen lisäsovellutuk-sen mukaan lämpötila Tx valitaan edullisesti binäärisen 20 systeemin tapauksessa sameuskäyrän ääriarvosta 30°C:een asti puutteellisen seoksen sisäpuolella ja .tertiäärisen systeemin tapauksessa neste/nesteen-jakaantumisen lämpötila-alueelta, jolloin sekä binäärisen että myös tertiäärisen systeemin T2 valitaan 25 polymeerien liukoisuuteen vaikuttavan lämpötilan pe-rusteella 40 °C:een asti T^stä.
Erikoisesti on vielä suunniteltu, että käytettäessä menetelmävaiheessa (f) seosliuottimia, joissa termodynaamisesti parempien komponenttien pitoi-30 suutta lisätään niin paljon, että pidettäessä lämpötila Ti on syöttönä käytetyn edellisestä menetelmävai-heesta saadun geelifraktion helpommin liukenevat osat tulevat liukoisiksi. Tällöin lämpötila T2 syötön kasvaneen yhtenäisyyden seurauksena on lähempänä lämpöti-35 laa T2 kuin edellisessä vaiheessa.
Käytettäessä yksikomponenttiliuotinta menetelmävaiheessa (f) tapauksessa, jossa polymeeriliukoi- 6 105335 suus vähenee laskevan lämpötilan mukaan, lämpötilaa nostetaan ja lämpötila T3 säädetään etäisyyden päähän lämpötilan alapuolelle, joka kasvaa systeemin sekoi-tuslämmön laskevan osuuden mukaan, kun taas edullises-5 ti käytettäessä yksikomponenttiliuotinta siinä tapauksessa, jossa polymeeriliukoisuus vähenee nousevan lämpötilan mukana, lämpötilaa Ti lasketaan ja lämpötila T2 vastaavasti valitaan tämän arvon yläpuolelta.
Keksinnön mukainen menetelmä ja keksinnön 10 mukainen laite sopivat esim. seuraavaan neljään frak-tiointitehtävään: 1.) Polymeerinäytteiden tekniseen fraktiointiin, jotka sisältävät ainoastaan lineaarisesti muodostettuja eri molekyylipainoisia molekyylejä, jotka koostuvat kerni-15 allisesti identtisistä rakenneosista (lineaarisia ho- mopolymeerejä), jolloin polymeeriliukoisuus pienenee molekyylipainon kasvaessa ja lämpötilan laskiessa ja jolloin syötön tiheys on suurempi kuin uuttoaineen tiheys.
20 2.) Polymeerinäytteiden tekniseen fraktiointiin, jotka sisältävät ainoastaan lineaarisesti muodostettuja eri molekyylipainoisia molekyylejä, jotka koostuvat kemiallisesti identtisistä rakenneosista (lineaarisia ho- mopolymeerejä), jolloin polymeeriliukoisuus pienenee 25 lämpötilan kasvaessa ja syötön tiheys on suurempi kuin uuttoaineen tiheys.
3.) Polymeerinäytteiden tekniseen fraktiointiin, jotka sisältävät ainoastaan lineaarisesti muodostettuja eri molekyylipainoisia molekyylejä, jotka koostuvat keni-30 allisesti identtisistä rakenneosista (lineaarisia ho- mopolymeerejä), jolloin polymeeriliukoisuus pienenee molekyylipainon kasvaessa ja lämpötilan laskiessa ja jolloin syötön tiheys on pienempi kuin uuttoaineen tiheys.
35 4.) Polymeerinäytteiden tekniseen fraktiointiin, jotka sisältävät ainoastaan lineaarisesti muodostettuja eri molekyylipainoisia molekyylejä, jotka koostuvat kerni- 1 105335 allisesti identtisistä rakenneosista (lineaarisia ho-mopolymeerejä), jolloin polymeeriliukoisuus vähenee molekyylipainon kasvaessa ja lämpötilan kasvaessa ja jolloin syötön tiheys on pienempi kuin uuttoaineen 5 tiheys.
Ensin mainitussa tapauksessa homogeeninen syöttö tuodaan uuttokolonnin yläpäätä lähempänä sijaitsevaan osaan ja homogeeninen uuttoaine tuodaan uuttokolonnin alapäätä lähempänä sijaitsevaan osaan, 10 jolloin lämpötila Ti on korkeampi kuin lämpötila T2.
Toisessa tapauksessa tapahtuu syötön ja uuttoaineen lisäys samalla tavalla kuin tapauksessa l, jolloin kuitenkin lämpötila T2 on korkeampi kuin lämpötila T2.
15 Kolmannessa tapauksessa homogeeninen syöttö tuodaan uuttokolonnin alapäätä lähempänä sijaitsevaan osaan ja uuttoaine uuttokolonnin yläpäätä lähempänä sijaitsevaan osaan, jolloin lämpötila ^ on korkeampi kuin lämpötila T2.
20 Neljännessä tapauksessa tapahtuu syötön ja uuttoaineen läpijohtaminen samalla tavalla kuin tapauksessa 3, jolloin kuitenkin lämpötila T2 on korkeampi kuin lämpötila Tx.
Syötön koostumus määritetään edullisella ta-25 valla Gibbschen faasikolmiossa olevan pisteen avulla, ' joka sijaitsee kyseessä olevan systeemin puutteellisen sekoittamisen ulkopuolella tietyssä työskentelylämpö-tilassa. Tämän lähtöliuoksen tulee olla mahdollisimman konsentroitu polymeereistä ja, siinä tapauksessa, että 30 käytetään seosliuottimia, tulee sisältää vain riittävä määrä termodynaamisesti huonoa liuotinta.
Liuottimen valinta jatkuvaa fraktiointikäyt-töä varten valitaan sen perusteella, että saadaan py-’ syvä neste/nesteen-jakaantumisen. Käytettäessä yksi- 35 komponenttiliuotintä lämpötila Tx valitaan edullisesti siten, että se on maksimisameuslämpötilan alapuolella, kun polymeerin liukoisuus pienenee lämpötilan laskies- 8 105335 sa ja minimisameuslämpötilan yläpuolella, kun polymeerin liukoisuus vähenee lämpötilan kasvaessa. Käytettäessä seosliuotinta lämpötila Tx valitaan niin, että saadaan pysyvä neste/nesteen-jakautuminen (kiteiden 5 muodostumisen estäminen), ettei tapahdu polymeerin ketjunmuodostusta ja että makroskooppinen faasinerotus tapahtuu laitteessa faasien viipymisajan aikana. Syöttö pidetään kokonaisfraktiointiajan stabiilina suhteessa liukoisen tai kiinteän faasin saostamiseen ja 10 polymeeri ei saa näiden olosuhteiden aikana osoittaa minkäänlaista ketjunmuodostusta. Seosliuottimien koostumus valitaan edullisesti jokaisen fraktioinnin mukaan niin, että Gibbschen faasikolmion pisteiden välillä oleva yhdysviiva, joka edustaa syötön ja uuttois aineen koostumusta, leikkaa asiaan kuuluvat puutteelliset sekoittumiset. Syötön koostumuksen esimerkkejä on esitetty myöhemmin esimerkkiosan taulukossa.
Lähtöpolymeerit erotetaan edullisesti ketju-pituuksien mukaan tai edelleen lineaarisen, haaroittu-20 neen tai syklisen rakenteen mukaan tai kemiallisesti erilaisten rakenneosien erilaisten pitoisuuksien mukaan. Jos lähtönäytteen polymeerimolekyylit eivät ainoastaan eroa molekyylipainoltaan vaan myös geometriselta rakenteeltaan, esimerkiksi lineaarisuudeltaan 25 tai eri haaroittuneisuusasteeltaan, ja/tai kemialli- seita rakenteeltaan, esimerkiksi monomeereistä A ja B koostuvat kopolymeerit, täytyy liuotin valita erityisen tavoitteen asettamisen perusteella. Sama pätee syklisten yhdisteiden fraktioinnissa. Tämä tarkoittaa, 30 että haluttaessa esimerkiksi kopolymeerien toivottua erotusta niiden kemiallisen koostumuksen mukaan (suurin piirtein riippumatta niiden molekyylipainoista), liukoisuus valittuihin uuttoaineisiin täytyy olla enemmän riippuvainen polymeerien kemiallisesta luon-35 teestä kuin niiden molekyylimassoista. Jos A: ta runsaasti sisältävät polymeerimolekyylit ovat huonommin liukenevia kuin B:tä runsaasti sisältävät molekyylit, 9 105335 niin edelliset saadaan geelifraktioon ja viimeksi mainitut soolifraktioon.
Kopolymeerien liukoisuus on riippuvainen ensiksikin niiden molekyylimassoista ja toiseksi niiden 5 kemiallisesta koostumuksesta. Lukuisissa tapauksissa löydettiin liuotin/saostumis-aineyhdistelmiä, jotka erottivat ensimmäiseen tai toiseen tekijään perustuen. Tällaisia sopivia pareja alan ammattimies saa selville tunnettujen menetelmien, saostustitrauksien avulla.
10 Homogeeninen uuttoaine voi olla yksi- tai useampikomponenttinen liuotin. Toistettaessa menetel-mävaiheita patenttivaatimuksen 1 mukaisen tunnusmerkin (f) mukaisesti, kun käytetään seosliuottimia siten, että, niiden termodynaamisesti parempien komponenttien 15 pitoisuutta lisätään, niin säilytettäessä lämpötila Τλ syöttönä käytetyn, edellisestä menetelmävaiheesta saadun geelifraktion lyhytketjuiset osat tulevat edullisesti liukoisiksi. Lämpötila T2 on tällöin syötön lisääntyneen yhtenäisyyden takia valittava lähemmäksi 20 Tx:tä kuin vaiheessa (d) .
Keksinnön mukaisen edullisen sovellutuksen mukaisesti, kun käytetään yksikomponenttiliuotinta, lämpötilaa Tj korotetaan suhteellisesti, ja toisen faasin erottumista varten valitaan tarpeeksi paljon 25 sen alapuolella oleva lämpötila T2 (edellä olevan tapauksen (1) mukaisesti).
Suhteelle Ti : T2 ei voida asettaa yleisiä kriteerejä. Täydellisen fraktioinnin aikana, so. laajasti jakautuneen lähtöaineen jakamisessa useampaan 30 fraktioon, joiden epäyhtenäisyys on pienempi, täytyy lämpötilojen T2 ja T2 toistuvien fraktiointivaiheiden mukana, jolloin syötön epäyhtenäisyys pienenee, lähestyä toisiaan. Valitun käyttölämpötilan Tx etäisyys jakautumislämpötilasta T2 tietyssä liuoksen koostumuk-35 sessa määräytyy fraktioinnin tavoitteen mukaisesti.
Menetelmän toteuttamiseksi on tieto lähtöja-kautumasta ja fraktioiden toivotusta yhtenäisyysta- 10 105335 voitteesta tärkeä. Mitä epäyhtenäisempi jaettava tuote on sitä pienempänä täytyy jokaisessa uuttovaiheessa poistettu sooliosa pitää, jotta saadaan toivottu frak-tiointi. Siten pienien määrien uuttaminen voidaan to-5 teuttaa uuttoaineen virtauksen alentamisella samalla syötönvirtauksella tai käyttämällä uuttoainetta, jolla on alempi liuotusvoima ja pitämällä molemmat virtaukset muuttumattomina.
Edullisesti polyakryylihapon erottamisessa 10 syöttönä käytetään sen konsentroitua vesiliuosta, joka on veden ja Mg-suolan tai toisen analogisesti vaikuttavan suolan seos, ja uuttoaineena käytetään Mg-suolan konsentroitua vesiliuosta tai sen vast, analogisia suoloja.
15 Polyvinyylikloridin (PVC)-molekyylien erotuk seen valitaan edullisesti syöttökoostumukseksi 100% seos, joka koostuu THF/vesi/PVC, 75 - 85%/7,5 12,5%/7,5 - 12,5%, uuttoaineeksi 100% seos, joka koostuu THF/vedestä suhteessa 80 - 90%/10 - 20%, lämpöti-20 läksi Tx 22 - 26°C ja käyttökonsentraatioksi 4-6% PVC.
Polyisobutyleeni (PIB)-molekyylien erotukseen valitaan edullisesti syöttökoostumuksesi 100% seos, joka koostuu tolueeni/metyylietyyliketoni/PIB, 68 25 76%/13 - 17%/ll - 15%, uuttoaineeksi 100% seos, joka on tolueeni/metyylietyyliketonista 75 - 85%/15 - 25%, lämpötilaksi Tx 20 - 24°C ja käyttökonsentraatioksi 3 -5 % PIB.
Tällaisissa olosuhteissa suoritettavalle 30 fraktioinnille uuttokolonniin syötetty optimi polymee- rimäärä on edullisesti esimerkiksi keskimäärin 3-5 p-% polymeeriä laskettuna kokonaisnestesisällöstä.
Pylvääseen syötetty polymeerimäärä täytyy määrittää yksilöllisesti jokaista systeemiä varten. 35 Kuitenkin yleisenä sääntönä voidaan pitää, että frak tioitaessa alikriittisellä alueella polymeeripitoi-suus, joka on 1/3 kriittisestä pitoisuudesta on edul- 11 105335 linen, ja että ylikriittisessä fraktioinnissa polymee-ripitoisuus on edullisesti 4/3 - 7/3 kriittisestä pitoisuudesta.
Fraktioinnissa käytettävien lämpötila-5 alueiden suhteen lähdetään siitä, että työskennellään huoneen lämpötilassa, tästä tavanmukaisesta voidaan kuitenkin poiketa kemiallisten tarpeet huomioiden, kuten esim. polyetyleenin tapauksessa, jolle ei ole olemassa mitään liuotinta lämpötilassa alle n. 100°C.
10 Keksinnön mukainen menetelmä soveltuu sopi valla tavalla muovien valmistukseen ja kierrättämiseen ja uudelleenkäyttöön. Menetelmän mukaisesti fraktioitua polymeeriä voidaan edullisesti käyttää dispergoin-tiaineena ja/tai jauhatusapuaineena täyteaineissa 15 ja/tai mineraaleissa ja/tai pigmenteissä, erikoisesti paperiteollisuudessa.
Keksinnön mukaiseen laitteeseen menetelmän toteuttamiseksi kuuluu edullisesti seulapohjaisen pul-saattorikolonnin asemasta täyteaineella täytetty ei-20 pulsaattorikolonni, joka rakenteensa perusteella vaatii verraten pieniä teknisiä käyttökustannuksia ja johtaa parempaan erotukseen, koska uudestaan sekoittuminen edullisesti estyy.
Edullisesti täyteaine on vapaa läpihuuhtoutu-25 vista tai nesteen täyttämistä rei'ista ja muodostaa pinnan, jolle ei kumpikaan faasi tartu. Uuttokolonni on erään edullisen keksinnön mukaisen sovellutuksen mukaan jatkuvatoiminen tai jaksoittaisesti sekoitettava kolonni, jolloin sekoitettavan kolonnin tapauksessa 30 käytetään edullisesti levy (Scheibel) kolonnia.
Uuttokolonniin kuuluu edullisesti lisäksi yksi tai useampia sekoitus-erotus vaiheita ja se muodostaa erään edullisen sovellutuksen mukaisesti molempien lämpötilasäätimen asemasta yhden lämpötilasääti-35 men, joka muodostaa lämpötilagradientin pitkin frakti-ointipylvästä.
12 105335
Muodostetussa uuttokolonnin pylväässä geeli-faasin soolifaasia suurempia tiheyksiä varten on järjestetty edelleen alue, jonka lämpötila on T.:n yläpuolella, tai vast, päinvastaisessa tapauksessa alue, 5 jonka lämpötila on Tx:n alapuolella, ja joka sijaitsee homogeenisen syötön sisääntulon yläpuolella tai vast, alapuolella, ja jossa sopivalla tavalla on luotu olosuhteet, joissa edelleen ylös ja vast, alaspäin kulkeutuvasta soolifaasista erottuu uusi faasi, jolloin 10 uudelleen sedimentoituva ja vast, ylöspäin nouseva faasi edullisesti sisältää huonommin liukenevat komponentit.
Edellä mainitussa ensimmäisessä tapauksessa saadaan erotus laskemalla lämpötilaa T2 lämpötilaan Tx 15 verrattuna, jolloin erotettu faasi ei termodynaamisista syistä johtuen, myöskään saavuttaessaan vyöhykkeen, jonka lämpötila on Tx, enää liukene uudestaan. Tarvittava jäähdytys riippuu mainitussa ensimmäisessä tapauksessa (normaali tapauksessa) käytetystä systee-20 mistä. Sopivalla tavalla tehdään siten soolia muodostavan vastaanottajafaasin käsittely, jota voidaan verrata niin sanottuun refluksointiin (takaisinvirtauk-seen) . Saavutettu erotusvoima vastaa alueetta, jolla käytetyllä menetelmällä saadaan (uudistettu tislaus ja 25 vast, uuttaminen) pienimolekyylisiä seoksia.
T : Suunnitellun kulloisenkin uuttamisen avulla yläosassa muodostunut uusi polymeeripitoinen faasi tekee mahdolliseksi teknisellä ja taloudellisella tavalla jakaa lähtöpolymeeri yhdessä reaktiovaiheessa 30 siten, että erotettu, toivotun yhtenäisyyden omaava soolifraktio on käytettävissä välittömästi ja että muodostunut geelifraktio on käytettävissä välittömästi uudestaan seuraavan fraktion erottamiseen toistetun uuttamisen avulla, jossa olosuhteita on muutettu.
35 Keksinnön mukaisena lisäetuna on, että poly meerien teknisessä fraktioinnissa geelien sisäänsyöttö uutena syöttönä on riittävä ja siten soolia ei tarvit- 13 105335 se työstää uudelleen syötöksi sisäänsyöttöä varten, jolloin aikaa ja liuottimien käyttöä ja siten myös käyttökustannuksia voidaan pienentää huomattavasti. Tämä on varsin tärkeää huomioitaessa, että aikaisemmin 5 tunnetuissa menetelmissä soolifraktio on pitänyt saattaa uudestaan syötöksi kapeiden fraktioiden saamiseksi .
Edullisesti menetelmää toteutetaan niin, että yksittäisissä menetelmän läpimenoissa uutetaan pieniä 10 määriä helposti liukenevaa materiaalia, koska tämä ei ainoastaan johda korkeampaan fraktiointitehokkuuteen, kun työskentely sijoittuu syvemmälle puutteelliseen sekoittuvuuteen, vaan sillä on myös käytännön etuja, kun geelifaasi välittömästi voidaan käyttää syöttönä 15 seuraavassa menetelmän läpimenossa ja vaihteluilla käyttöolosuhteissa on huomattavasti pienempiä seurauksia. Tässä tulee ottaa huomioon eräs olennaisesti käytännöllinen merkitys, että näin voidaan säästää huomattava määrä liuottimia, kun jokaisessa menetelmän 20 läpimenovaiheessa voidaan uuttaa lopullinen fraktio.
Seuraavassa keksintöä kuvataan yksityiskohtaisesti viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää kaaviokuvaa eräästä laitteesta menetelmän toteuttamiseksi keksinnön mukaisesti, . 25 kuva 2 esittää menetelmäkaaviota keksinnön mukaisesta menetelmästä polymeerien teknisen frakti-oinnin kuvaamiseksi, kuva 3 esittää esimerkkiä fraktiointikaavas-ta, joka esittää keksinnön mukaisen menetelmän neljäs -30 sä vaiheessa tapahtuvaa fraktiointia, . · kuva 4 esittää graafista esitystä, jossa μ esittää logaritmista suhdetta erään polymeerin osan, jonka polymerisaatioaste on i sodissa, ja geelin välillä moolimassaan (M) nähden. Siten voidaan tehdä 35 kvantitatiivinen arviointi fraktiointitehosta. Lineaarisen osan suurempi nousu keksinnön mukaisen jatkuvatoimisen polymeeritraktioinnin tapauksessa (·) osoit- 14 105335 taa vastakkaisesti käyrän pienemmän nousun tekniikan tason mukaisen jatkuvatoimisen polymeeritraktioinnin (o) tapauksessa, ja keksinnön mukaisen laitteiston paremman fraktiointitehon, 5 kuva 5 esittää kaavamaista esitystä systeemin sakeuskäyrästä, jossa polymeerin liukoisuus pienenee lämpötilan kasvaessa (ylempi puutteellinen sekoittu-vuus) ja vast, lisääntyy (alempi puutteellinen sekoit-tuvuus).
10 Kuvissa 1 ja 2 on esitetty kaavamaisesti pe riaatteellinen menetelmän kulku uuttokolonnilla 10, joka on täytetty täyteaineella ja joka on toiminnassa. Tässä on esitetty yllä mainittu ensimmäinen tapa jatkuvatoimisesta teknisestä polymeerien fraktioinnista, 15 jotka sisältävät ainoastaan lineaarisesti muodostettuja molekyylipainoltaan erilaisia molekyylejä, jotka koostuvat kemiallisesti identtisistä rakenneosista (lineaarisia homopolymeerejä), jolloin polymeeri-liukoisuus pienenee molekyylipainon kasvaessa ja läm-20 pötilan laskiessa ja jolloin syötön tiheys on suurempi kuin uuttoaineen tiheys. Kuvassa on esitetty uuttoko-lonni 10, joka koostuu pitkänomaisesta, olennaisesti sylinterimäisestä pylväästä, joka on täytetty täyteaineella 11. Täyteaine 11 koostuu inertistä aineesta. Se 25 on vapaa läpihuuhtoutuvista ja nesteentäytteistä rei-istä ja muodostaa pinnan, jolle ei mikään polymeeriä sisältävä faasi tartu.
Uuttokolonnissa 10 on alapäässä geelin ulostulo 12, joka voidaan sulkea sulkulaitteella 13, kuten 30 esim. hanalla tai venttiilillä. Uuttokolonnin alapään puoleisessa osassa on sisääntulo 14 uuttoaineen sisääntuloa varten ja suunnilleen uuttokolonnin 10 keskellä on järjestetty sisääntulo 15 syötön sisääntuloa varten, kun taas uuttokolonnin 10 yläpäässä on ulostu-35 lo 16 soolin poistamista varten. Ylemmän sisääntulon alapuolella oleva uuttokolonnin osa pidetään säädettävässä lämpötilassa Τλ kaavamaisesti merkityllä lämpöti- 105335 lansäätimellä 17, joka kuvassa 1 on esitetty ainoastaan kaavamaisesti lämmittävänä tai vast, jäähdyttävänä vaippana. Uuttokolonnin 10 täyttö täyteaineella 11 jatkuu sisääntuloalueen 15 yli ylöspäin yli lämpötilan 5 ylimenoalueelta osaan, joka pidetään toisella kaavamaisesti esitetyllä lämpötilansaatimellä 18 lämpötilassa T2. Lämpötilan T2 säätö täytyy olla sopivan etäisyyden päässä syötöntulosta. Rajatapauksessa voivat 1\ ja T2 rajoittua suoraan toisiinsa. Syötön tuonti si-10 sääntuloon 15 samoin kuin uuttoaineen lisäys sisääntuloon 14 tapahtuu kuvissa ei esitetyllä tavalla pumpun avulla.
Eräässä edullisessa sovellutuksessa uuttoko-lonni on muodostettu sekoitettavana kolonnina. Tällöin 15 sekoitettava kolonni voi olla esimerkiksi levy (Schei-bel)-kolonni. Toisessa erityisessä sovellutusmuodossa käytetään uuttokolonnia, jossa on yksi tai useampia sekoittaj a-erotinvaiheita.
Menetelmän lisäsovellutuksena polymeerin tek-20 nistä fraktiointia varten sopii myös lämpötilansäädin, joka muodostaa lämpötilagradientin pitkin uuttopylväs-tä.
Uuttokolonnin 10 pituus on teollisessa käytössä esimerkiksi 3 - 6 m ja se on riippuvainen kul-25 loisistakin syöttö- ja uuttoainepanoksista, erityisesti alas laskeutuvien uuttoaineosien sedimentaationope-uksista ja molekyylipainoista. Halkaisija on edullisesti suuruusluokaa 10 - 30 cm.
Kuvassa 2 on esitetty kaavamainen kuvaus me-30 netelmästä.
Kuvassa 3 on esitetty täydellinen bisfenoli-A-polykarbonaatin (Mw = 28,9 kg/mooli; U = 1,3) uutto-kaavio. Uuton tavoite oli lähtöaineen jakaminen viiteen yhtäsuureen fraktioon, joissa oli pienempi epäyh-35 tenäisyys. Nuoli esittää kulloistakin uuttovaihetta, jolloin nuoli alkaa fraktioituvasta lähtötuotteesta ja 105335 terä osoittaa muodostuvaa soolia tai vast, geeliä päin.
Kulku Cl (kts. taulukko) esittää siten raaka-aineen uuttoa. Tässä ensimmäisessä vaiheessa 30 p-% 5 polymeeristä voitiin saada laimennettuun faasiin. Ensimmäisen soolin suhteellisen suuri epäyhtenäisyys on tuloksena lähtöaineen molekyylipainon jakautumisesta, jolloin siinä vielä on suuri osa eripitkiä pienimolekyylisiä polymeeriketjuja.
10 Seuraavissa uuttovaiheissa käytettiin geeliä ilman lisätyöstöä uutena syöttönä. Vaihtelemalla EA-koostumusta (uuttoaine-koostumus) oli mahdollista erottaa noin 20 % polymeeriä joka kerta soolina. Lopputuotteen epäyhtenäisyys 15 M.
U ------- 1
K
(M* = molekyylipainon painon keskiarvo; 20 M„ = molekyylipainon numeron keskiarvo) oli alueella U = 0,1.
Kuvassa 3 vahvasti kehystetyt alueet esittävät fraktioinnin lopputuotteet.
Aloittamalla edellä mainitusta ensimmäisestä 25 tapauksesta viedään uuttokolonniin keskialueelle homogeeninen syöttö ei esitetyllä, tarkoitukseen valmistetun laitteen avulla. Kyseessä on homogeeninen syöttö, jossa uutettava polymeeri on ainakin yhdessä liuotti-messa.
30 ESIMERKKI
Keksinnön mukaista menetelmää käytettiin seu-: raavien aineiden fraktiointiin: polyvinyylikloridi (PVC), polystyroli (PS), 35 polyisobutyleeni (PIB), polyetyleeni (PE) ja bisfenoli-A-polykarbonaatti (PC).
17 105335 PVC:tä varten valittiin seuraavia käyttöparametreja: PVC: syöttökoostumus: THF/vesi/PVC = 80/10/10 uuttoaine: THF/vesi = 85/15
käyttökonsentraatio: n. 5 % PVC
5 lämpötila Tx: 24°C
PIB:tä varten valittiin seuraavia käyttöparametreja: PIB: syöttökoostumus: tolueeni/metyylietyyli ketoni/PVC = 72/15/13 10 uuttoaine: tolueeni/metyylietyyli ketoni = 80/20
käyttökonsentraatio: n. 4 % PIB
lämpötila Tx: 22°C
15 Tapauksen 2 esimerkki (homopolymeeri, jonka liukoisuus pienenee lämpötilan kasvaessa ja jossa syötön tiheys on suurempi kuin uuttoaineen tiheys). Liuotinseoksen avulla suoritettavaa fraktiointia varten käytetään tertiäärisysteemiä, aseto- 20 ni/butanoni/polystyroli, jolla on molekyylipainosta riippuvainen minimijakautumislämpötila alueella 95°C. Käyttöolosuhteet valittiin niin, että Tx on yli 95°C ja T2 on joitakin asteita korkeampi kuin Ti.
Tapauksen 3 esimerkki (homopolymeeri), jonka 25 liukoisuus pienenee lämpötilan laskiessa ja jolloin syötön tiheys on pienempi kuin uuttoaineen tiheys). Lineaarin polyetyleenin fraktiointi suoritettiin lämpötilassa Tj = 130 - 140°C. Tässä lämpötilassa voitiin estää polymeerin kiteytyminen. Liuottimena käytettiin 30 difenyylieetteriä, jonka tiheys eroaa tarpeeksi, so.
min. 0,03 g cm'3, polymeerin tiheydestä.
Seuraavassa taulukossa on esitetty keksinnön mukaisia lisäsovellutusesimerkkejä yhdessä vertailu- « esimerkkien kanssa.
TAULUKKO:
Koe jatkuvalla polymeeritraktioinnilla (CPF-koe) sys- 35 18 105335 teemillä, dikloorimetaani/dietyleeniglykoli/bisfenoli-A-polykarbonaatti
Sarake 1 2 345 5
CPF-läpimeno syöttö EA T/°C
w1/w2/w3 w2 T2 T2 A 0,82/0,13/0,05 0,22 ' 23 / 0,025 B 0,81/0,11/0,08 0,20 23 / 0,018 10 Cl 0,77/0,08/0,15 0,22 21 -3 0,013 C2 geeliä Cl:stä 0,21 23 +1 0,015 C3 geeliä C2:stä 0,20 25 +5 0,012 C4 geeliä C3:sta 0,19 25 +12 0,017 D 0,77/0,08/0,15 0,19 21 +11 0,032 15 A: tavanomainen CPF- seulapohjäinen pulsaattori kolonni, jossa sooliulostu-lo on syötönsisääntulo, B: Sama kuin A, mutta täyteaineella (lasihelmiä, d = 4 20 - 7 mm) ilman pulsaattoritoimintaa,
Cl - C4: Keksinnön mukainen koe, jossa käytetään täyteainetta (lasihelmiä, d = 4 mm) D: Kuten Cl - C4 kuitenkin d = 8 mm lasihelmiä CPF: jatkuva polymeerifraktiointi 25 EA: uuttoaine
Syötön tai vast, uuttoaineen koostumus on annettu paino osana (w), jolloin indeksi 1 tarkoittaa dikloorine-taania, 2 dietyleeniglykolia ja 3 bisfenoli--A-polykarbonaattia.
30 tarkoittaa polymeerikonsentraation keskiarvoa pyl väässä.

Claims (24)

19 105335
1. Menetelmä polymeerien teknistä fraktioin-tia varten, jossa käytetään uuttokolonnia ja homogeenistä uuttoainetta, tunnettu siitä, että mene-• 5 telmään kuuluu seuraavat vaiheet a) homogeeninen syöttö tuodaan uuttokolonnin osaan, joka sijaitsee lähempänä kolonnin yläpäätä, kun syötön tiheys on suurempi kuin uuttoaineen tiheys, ja lähempänä alapäätä, kun syötön tiheys on pienempi kuin 10 uuttoaineen tiheys; b) homogeeninen uuttoaine tuodaan uuttokolonnin ala-päätä lähempänä sijaitsevaan osaan, kun syötön tiheys on suurempi kuin uuttoaineen tiheys, ja yläpäätä lähempänä sijaitsevaan osaan, kun syötön tiheys on pie- 15 nempi kuin uuttoaineen tiheys, jolloin yläsyöttökohdan alapuolella oleva kolonnin osa pidetään ensimmäisessä lämpötilassa Tlf· c) syötön ja uuttoaineen virtaukset valitaan siten, että lämpötilassa Tx esiintyy kaksi faasia rinnakkain 20 ja että tapahtuu lähtöpolymeerin toivottua jakautumista molempiin saatuihin fraktioihin, jolloin uuttoai-neesta saatu polymeeriä vähemmän sisältävä faasi kulkeutuu eteenpäin seuraavaan kolonnin osaan, jossa vallitsee lämpötila T2, joka on alempi kuin lämpötila T,, . . 25 kun polymeeriliukoisuus pienenee lämpötilan laskiessa, ja korkeampi kuin lämpötila Tw kun polymeeriliukoisuus pienenee lämpötilan kasvaessa; d) lämpötilassa T2 erottuu polymeeriä runsaammin sisältävä faasi, joka siirtyy viereisen kolonnin osaan, 30 jossa lämpötila on Tx, ei liukene siihen enää täydelli-, sesti ja on mukana uuttoprosessissa siten, että sta- tionääritilassa kolonnin päässä, josta tämä faasi poistetaan, saadaan geelifaasi, joka sisältää tässä yhdessä fraktiossa toivotut molekylaariset osat; 20 1 0 5 3 3 5 e) toisesta päästä kolonnia poistetaan soolifaasi, joka sisältää tässä toisessa fraktiossa toivotut mole-kylaariset osat; ja f) vaiheita (a) - (e) toistetaan käyttämällä saatua 5 geelifraktiota suoraan syöttönä, kunnes lähtönäyte on jaettu toivottuun määrään fraktioita.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lämpötila 1\ valitaan binäärisen systeemin tapauksessa sameuskäyrän ääriarvosta 1 10 30°C:een asti puutteellisen sekoittuvuuden sisäpuolel la ja tertiäärisen systeemin tapauksessa nes-te/nesteen-jakaantumisen lämpötila-alueelta, jolloin sekä binäärisen että myös tertiäärisen systeemin T2 valitaan polymeerin liukoisuuteen vaikuttavan lämpöti- 15 lan mukaan 40°C:een T^stä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että menetelmävaiheessa (f) käytettäessä sekoitusliuottimia, joiden termody-naamisesti parempien komponenttien pitoisuutta kasva- 20 tetaan niin paljon, että säilytettäessä lämpötila Tj syöttönä käytetyn, edellisestä menetelmävaiheesta saadun geelifraktion helpommin liukenevat osat tulevat liukoisiksi, jolloin lämpötila T2 syötön kasvavan yhtenäisyyden seurauksena on lähempänä lämpötilaa 1\ kuin 25 edellisessä vaiheessa.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytettäessä yksikomponenttiliuotinta menetelmävaiheessa (f) , kun polymeeriliukoisuus pienenee lämpötilan laskiessa, 30 lämpötilaa nostetaan ja lämpötila T2 säädetään etäisyyden päähän lämpötilan Ί\ alapuolelle, joka kasvaa systeemin sekoituslämmön laskevan osuuden mukaan.
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukai-nen menetelmä, tunnettu siitä, että käytettäessä 35 yksikomponenttiliuotinta, kun polymeeriliukoisuus pienenee lämpötilan kasvaessa, lämpötilaa lasketaan ja » 105335 lämpötila T2 valitaan vastaavasti tämän arvon yläpuolelta .
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syötön koos- 5 tumus määritetään Gibbschen faasidiagrammassa olevan pisteen avulla, joka on kyseessä olevan systeemin puutteellisen seoksen ulkopuolella annetussa käyttö-lämpötilassa .
7. Jonkin patenttivaatimuksista 1-6 mukai-10 nen menetelmä, tunnettu siitä, että käytettäessä yksikomponenttiliuotinta lämpötila 1\ valitaan siten, että se on maksimisameuslämpötilan alapuolella polymeerin liukoisuuden pienentyessä lämpötilan laskiessa ja niin, että se on minimisameuslämpötilan yläpuolella 15 polymeerin liukoisuuden pienentyessä lämpötilan kasvaessa .
8. Jonkin patenttivaatimuksista 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käytettäessä seosliuotinta lämpötila T; valitaan siten, että saadaan 20 pysyvä neste/nesteen-jakaantuminen kide muodostuksen välttämiseksi ja ettei tapahdu polymeerin ketjunmuo-dostusta ja että makroskooppinen faasinerotus tapahtuu laitteessa olevan faasin viipymisajan aikana.
9. Jonkin patenttivaatimuksista 1-8 mukai-25 nen menetelmä tunnettu siitä, että seosliuottimi- en koostumus valitaan jokaisessa fraktioinnissa siten, että Gibbschen faasikolmion pisteiden välillä oleva yhdysviiva, joka edustaa syötön ja uuttoaineen koostumusta leikkaa sille asiaankuuluvan puutteellisen se-30 koittumisen.
10. Jonkin patenttivaatimuksista 1-9 mukai-nen menetelmä, tunnettu siitä, että lähtöpolymee-rit erotetaan ketjunpituuksien mukaan tai edelleen lineaarisen, haaroittuneen tai syklisen rakenteen mu- 35 kaan tai kemiallisesti erilaisten rakenneosien erilaisten pitoisuuksien mukaan. 22 105335
11. Jonkin patenttivaatimuksista 1-10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polyakryy-lihapon erottamisessa syöttönä käytetään konsentroitua vesiliuosta, joka on veden ja Mg-suolan tai toisen 5 analogisesti vaikuttavan suolan seos, ja uuttoaineena käytetään Mg-suolan konsentroitua vesiliuosta tai sen vast, analogisia suoloja.
12. Jonkin patenttivaatimuksista 1-11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polyvinyy- 10 likloridin (PVC) - molekyylien erotuksen valitaan syötön koostumukseksi 100 % seos, joka koostuu THF/vesi/PVC, joka on 75 - 85 %/7,5 - 12,5 %/7,5 - 12,5 %, uuttoaineeksi 100 % seos, joka koostuu THF/vedestä suhteessa 80 - 90 %/l0 - 20 %, lämpötilak- 15 si Ti 22 - 26 °C ja käyttökonsentraatioksi 4 - 6 % PVC.
13. Jonkin patenttivaatimuksista 1-12 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että polyisobu-tyleeni (PIB) - molekyylien erotuksessa valitaan syötön koostumukseksi 100 % seos, joka koostuu toluee- 20 ni/metyylietyyliketoni/PIB, on 68 - 76 %/13 - 17 %/il - 15 %, uuttoaineeksi 100 % seos, joka koostuu toluee-ni/metyylietyyliketonista 75 - 85 %/15 - 25 %, lämpötilaksi Tx 20 - 24°C ja käyttökonsentraatioksi 3 - 5 % PIB.
14. Jonkin patenttivaatimuksista 1-13 mu kainen menetelmä, tunnettu siitä, että saatettaessa fraktiointipylvääseen polymeeri alikriittisessä fraktiointitapauksessa valitaan polymeeripitoisuus, joka on 1/3 kriittisestä pitoisuudesta, ja ylikriitti- 30 sessä fraktiointitapauksessa 4/3 - 7/3 kriittisestä pitoisuudesta. : 15. Jonkin patenttivaatimuksista 1 -14 mukai nen menetelmä muovien valmistukseen tai kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön.
16. Jonkin patenttivaatimuksista 1-14 mu kaisesti fraktioidun polymeerin käyttö dispergointiai- 23 1 0 5 3 3 5 neena ja/tai jauhatusapuaineena täyteaineissa ja/tai mineraaleissa ja/tai pigmenteissä.
17. Patenttivaatimuksen 16 mukainen käyttö paperiteollisuudessa.
18. Laite jonkin patenttivaatimusten 1-15 mukaisen menetelmän toteuttamiseksi, tunnettu siitä, että uuttokolonni (10), joka on pitkänomainen ja johon kuuluu alempi osa, joka on varustettu ensimmäisellä lämpötilansäätimellä (17) ja tätä seuraava 10 ylempi toinen osa, joka on varustettu lämpötilansäätimellä (18) , sekä lähempänä uuttokolonnin yläpäätä sijaitseva ensimmäinen sisääntulo (15) syöt-töä/uuttoainetta varten, toinen lähempänä uuttokolonnin alapäätä sijaitseva toinen sisääntulo (14) uutto-15 ainetta/syöttöä varten, fraktion ulostulo (16) uuttokolonnin yläpäässä ja yksi fraktion ulosmeno (12) uuttokolonnin alapäässä.
19. Patenttivaatimuksen 18 mukainen laite, tunnettu siitä, että uuttokolonnissa on täy- 20 teainetta (11).
20. Patenttivaatimuksen 19 mukainen laite, tunnettu siitä, että täyteaine (11) on vapaa läpihuuhtoutuvista ja nesteen täyttämistä rei'istä, ja sillä on pinta, johon ei kumpikaan faasi tartu.
21. Patenttivaatimuksen 18 mukainen laite, tunnettu siitä, että uuttokolonni on jatkuvasti tai jaksoittaisesti sekoittuva kolonni.
22. Patenttivaatimuksen 21 mukainen laite, tunnettu siitä, että sekoittuva kolonni on levy 30 (Scheibel)-kolonni.
23. Patenttivaatimuksen 18 mukainen laite, : tunnettu siitä, että uuttokolonnissa on yksi tai useampia sekoitus-erotusvaiheita. w
24. Jonkin patenttivaatimuksista 18 - 23 mu-35 kainen laite, tunnettu siitä, että uuttokolonnissa molempien lämpötilansäätimien (17) ja (18) tilalla 24 105335 on yksi lämpötilansäädin, joka aikaansaa lämpötilagra-dientin uuttopylvään pituudelle. 105335
FI920660A 1991-02-14 1992-02-14 Menetelmä ja laite polymeerien teknistä fraktiointia varten FI105335B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE4104573A DE4104573A1 (de) 1991-02-14 1991-02-14 Verfahren und vorrichtung zur technischen fraktionierung von polymeren
DE4104573 1991-02-14

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI920660A0 FI920660A0 (fi) 1992-02-14
FI920660A FI920660A (fi) 1992-08-15
FI105335B true FI105335B (fi) 2000-07-31

Family

ID=6425064

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI920660A FI105335B (fi) 1991-02-14 1992-02-14 Menetelmä ja laite polymeerien teknistä fraktiointia varten

Country Status (10)

Country Link
US (1) US5242594A (fi)
EP (1) EP0499267B1 (fi)
JP (1) JPH04314706A (fi)
KR (1) KR0177827B1 (fi)
AT (1) ATE131497T1 (fi)
AU (1) AU650716B2 (fi)
DE (2) DE4104573A1 (fi)
FI (1) FI105335B (fi)
NO (1) NO178344C (fi)
TW (1) TW201698B (fi)

Families Citing this family (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4429463A1 (de) * 1994-08-19 1996-02-22 Bayer Ag Verfahren zur Reduzierung des Oligokondensatanteils von Polykondensaten
US6160086A (en) * 1998-07-30 2000-12-12 3M Innovative Properties Company Process for removing impurities from polymers
US6585890B2 (en) 2000-02-04 2003-07-01 Applied Research Associates, Inc. Process for producing sterile water for injection from potable water
DE10202591A1 (de) * 2002-01-24 2003-07-31 Clariant Gmbh Spinnverfahren und Vorrichtung zur technischen Fraktionierung von Oligomeren und Polymeren
DE10237281A1 (de) * 2002-08-14 2004-03-04 Birken Gmbh Vorrichtung zur kontinuierlichen Extraktion von Extraktstoffen aus Pflanzen
US6905029B2 (en) * 2002-09-12 2005-06-14 California Institute Of Technology Cross-flow differential migration classifier
JP5252414B2 (ja) * 2007-10-16 2013-07-31 国立大学法人 宮崎大学 Pvc粒状物の製造方法
FR2940141B1 (fr) 2008-12-19 2010-12-17 Coatex Sas Utilisation de polymeres acryliques neutralises par le lithium comme agents dispersants ou d'aide au broyage en milieu aqueux de matieres minerales
CN101519488B (zh) * 2009-03-26 2011-03-30 天津大学 医用高分子材料连续沉淀分级装置和方法
PT2455429E (pt) 2010-11-19 2013-11-07 Omya Int Ag Processo de preparação de suspensões aquosas de materiais minerais por meio de aminas, em combinação com polímeros vinilcarboxílicos
FR2967593B1 (fr) 2010-11-19 2012-12-28 Coatex Sas Utilisation d'amines en combinaison avec des polymeres acryliques dans la fabrication de suspensions aqueuses de matieres minerales
US9095793B2 (en) * 2012-02-17 2015-08-04 California Institute Of Technology Radial opposed migration aerosol classifier with grounded aerosol entrance and exit
CN104558258B (zh) * 2014-12-17 2016-08-24 吉首大学 一种杜仲胶分级柱及对杜仲胶进行连续分级的方法
KR101710906B1 (ko) * 2016-07-25 2017-03-03 한전원자력연료 주식회사 압력 평형을 이용한 액-액 추출탑의 계면 제어장치

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS5229879A (en) * 1975-09-02 1977-03-07 Mitsubishi Heavy Ind Ltd Process for processing disposed polymer mixture
DE3242130A1 (de) * 1982-11-13 1984-08-02 Heinz Dipl.-Chem. 6082 Mörfelden Geerissen Verfahren zur kontinuierlichen fraktionierung von polymeren
DE3461810D1 (en) * 1983-05-20 1987-02-05 Allied Colloids Ltd Water soluble polymers
US5198471A (en) * 1989-09-11 1993-03-30 Rensselaer Polytechnic Institute Polymer recycling by selective dissolution

Also Published As

Publication number Publication date
EP0499267B1 (de) 1995-12-13
NO178344C (no) 1996-03-06
KR920016474A (ko) 1992-09-24
NO920585D0 (no) 1992-02-14
DE59204630D1 (de) 1996-01-25
NO920585L (no) 1992-08-17
FI920660A (fi) 1992-08-15
FI920660A0 (fi) 1992-02-14
DE4104573A1 (de) 1992-08-20
EP0499267A2 (de) 1992-08-19
US5242594A (en) 1993-09-07
JPH04314706A (ja) 1992-11-05
TW201698B (fi) 1993-03-11
EP0499267A3 (en) 1993-02-03
NO178344B (no) 1995-11-27
AU650716B2 (en) 1994-06-30
ATE131497T1 (de) 1995-12-15
DE4104573C2 (fi) 1993-01-28
KR0177827B1 (ko) 1999-05-15
AU1094692A (en) 1992-08-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI105335B (fi) Menetelmä ja laite polymeerien teknistä fraktiointia varten
Kobayashi et al. Molecular imprint membranes of polyacrylonitrile copolymers with different acrylic acid segments
FI72982C (fi) Foerfarande foer tillvaratagning av polymer ur en loesning.
US5643460A (en) Method for separating oil from water in petroleum production
CA2542357C (en) Method of dewatering grain stillage solids
DE60108224T2 (de) Verfahren zur reinigung eines flüssigen kohlenwasserstoffenprodukt
CN101896324B (zh) 从聚合物丸粒中除去挥发性化合物的方法
CN1370196A (zh) 聚烯烃塑料混合物的分离方法
EP0666161A2 (de) Verfahren zum Kurzzeitigen Behandeln einer Kunststoffschmelze mit einem flüssigen Behandlungsmittel und dabei hergestellter Kunststoff
BR112015006444A2 (pt) método e aparelho para tratamento de água usando telas
CN110317600A (zh) 一种悬浮乳液型滑溜水降阻剂及其制备方法
DE2647593C3 (de) Verfahren zur Regelung der Teilchenmorphologie und Molekulargewichtsverteilung von emulsionspolymerisierten Latexpolymeren
WO2000020470A2 (en) Aqueous dispersions
WO1998014405A1 (en) Aqueous dispersions
Cipullo et al. Olefin polymerisation catalysts: when perfection is not enough
CN101155779B (zh) N-乙烯基-2-吡咯烷酮的生产方法
DE888619C (de) Verfahren zur Polymerisation von Propylen
US4931191A (en) Method for separating solids from water using amine containing polymers
Pesneau et al. Glycidyl methacrylate–grafted linear low‐density polyethylene fabrication and application for polyester/polyethylene bonding
Gagnaire et al. Physico-chemical treatment applied to compost liquor: Feasibility study
Geerissen et al. Continuous fractionation and solution properties of PVC, 1. Continuous fractionation, characterisation
US6235205B1 (en) Aqueous dispersions
US5587082A (en) High osmotic pressure chromatography
Milosevic et al. Extractive concentration of aqueous salt solutions in aqueous two phase systems
Akpan Compatibility study of polystyrene and poly methyl-methacrylate blends using ftir and viscometry methods

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired