FI104999B - Menetelmä ja laitteisto huoneiden lämpötilan säätämiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laitteisto huoneiden lämpötilan säätämiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI104999B
FI104999B FI924806A FI924806A FI104999B FI 104999 B FI104999 B FI 104999B FI 924806 A FI924806 A FI 924806A FI 924806 A FI924806 A FI 924806A FI 104999 B FI104999 B FI 104999B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
supply air
differential pressure
temperature
air flow
room
Prior art date
Application number
FI924806A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI924806A0 (fi
FI924806A (fi
Inventor
Ingmar Rolin
Arne Wibring
Original Assignee
Flaekt Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Flaekt Ab filed Critical Flaekt Ab
Publication of FI924806A0 publication Critical patent/FI924806A0/fi
Publication of FI924806A publication Critical patent/FI924806A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI104999B publication Critical patent/FI104999B/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F24HEATING; RANGES; VENTILATING
    • F24FAIR-CONDITIONING; AIR-HUMIDIFICATION; VENTILATION; USE OF AIR CURRENTS FOR SCREENING
    • F24F11/00Control or safety arrangements
    • F24F11/70Control systems characterised by their outputs; Constructional details thereof
    • F24F11/72Control systems characterised by their outputs; Constructional details thereof for controlling the supply of treated air, e.g. its pressure
    • F24F11/74Control systems characterised by their outputs; Constructional details thereof for controlling the supply of treated air, e.g. its pressure for controlling air flow rate or air velocity
    • F24F11/76Control systems characterised by their outputs; Constructional details thereof for controlling the supply of treated air, e.g. its pressure for controlling air flow rate or air velocity by means responsive to temperature, e.g. bimetal springs

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Fluid Mechanics (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Air Conditioning Control Device (AREA)
  • Control Of Temperature (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Duct Arrangements (AREA)

Description

104999
Menetelmä ja laitteisto huoneiden lämpötilan säätämiseksi 5
Esillä oleva keksintö koskee menetelmää huoneiden lämpötilan säätämiseksi sekä menetelmän mukaista laitteistoa.
10 On aiemmin tunnettua säädellä keskitetysti lämpötilaa useissa huoneissa, joihin johdetaan tuloilma yhteisestä ilmastointiaggregaatista, josta lähtee haarajohtoja eri huoneisiin. Lämpötila mitataan joko useista tai kaikista huoneista, jolloin lämpötilojen keskiarvoa 15 käyttäen ohjataan joko tuloilman lämpötilaa tai tuloil- mavirtausta. Jälkimmäisessä tapauksessa tuloilman lämpötila on vakio. Lämpötila voidaan edelleen mitata huoneiden yhteisestä poistoilmakanavasta. Tällainen ohjausmenetelmä ei toimi tyydyttävästi tai ollenkaan, 20 kun yksittäisten huoneiden lämpökuormitukset vaih- televat, mikä seikka johtaa ajanoloon eri lämpötiloihin · t ”! eri huoneissa. Tällainen tekniikka ei myöskään anna ;·; mahdollisuuksia millekään yksittäisille sovellutuksi' sille. Jos yhden huoneen lämpötilaa yritettäisiin ••:25 säädellä erikseen, esimerkiksi käsittelemällä tuloil- maventtiiliä, tällainen säätely vaikuttaisi muihin • · · ·'.· · huoneisiin johtavaan ilmavirtaukseen ja samalla sen lämpötilaan.
30 Tämän keksinnön tarkoituksena on kehittää edelleen .·. : alalla vallitsevaa tekniikan tasoa. Keksinnön tarkoi- tuksena on erityisesti mahdollistaa yksittäisen huoneen • · · . lämpötilan säätely keskitetysti ohjatussa ilmastointi- · järjestelmässä vaikuttamatta toiminnallisesti muihin '”’35 huoneisiin tai järjestelmän muihin osiin. Tämä tapahtuu kustannuksia säästäen, yksinkertaisesti ja luotettavas- « · [. ti. Keksintö mahdollistaa jo rakennettujen keskitetyllä ’ ’ lämpötilansäädöllä toimivien laitteistojen korjaus- 104999 2 rakentamisen suhteellisen yksinkertaisesti ilman suuria ja kustannuksia vaativia toimenpiteitä. Keksintö myös lisää järjestelmän säätökykyä huoneissa ja mahdollistaa esim. kapasiteettimuutokset.
5 Nämä tavoitteet saavutetaan keksinnön mukaisesti siten, että johdannossa mainitun tyyppinen menetelmä toteutetaan patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosassa mainitulla tavalla. Mainitut tavoitteet toteutetaan 10 keksinnön mukaisesti myös siten, että järjestetään tämän menetelmän toteuttamiseksi laitteisto, joka on pääasiallisesti riippumattoman, laitteistoon kohdistuvan patenttivaatimuksen mukainen. On osoittautunut, että keksintö täyttää edellä mainitut tavoitteet 15 hyvin ja tarjoaa lisäksi merkittäviä muita etuja ja mahdollisuuksia. Näin ollen keksinnön avulla voidaan lisätä säätelymahdollisuuksia eri huoneissa ja siten säästää käytettyä energiaa. Samoin tilojen käyttäjän henkilökohtainen mukavuus lisääntyy keksinnön ansiosta, 20 ja käytetty energia vastaa suunnilleen todellista t·. tarvetta.
* · ·
Keksinnön muita tunnusmerkkejä ja etuja käy oheisiin • · · *·*;* piirustuksiin viitaten ilmi seuraavasta selityksestä.
M 4 25 Piirustuksissa on osittain kaaviomaisesti esitetty
• I
keksinnön mukaisen laitteiston edullinen, joskaan ei • · · ;/· · rajoittava suoritusmuoto.
Kuva 1 esittää keksinnön mukaista laitteistoa pys- 30 tysuuntaisessa ja pituussuuntaisessa .·. : poikkileikkauksessa, • · • · * • · » • * * '. . kuva 2 on suurennoskuva kuvan 1 vasemmasta • · · , yläosasta ja *:"-35 kuva 3 on suurennoskuva tuloilmaelimistä, jotka • · on esitetty kuvassa 1 oikealla.
3 104999
Piirustuksissa on keksinnön mukaista laitteistoa kokonaisuudessaan merkitty viitenumerolla 1. Järjestelmä käsittää joukon huoneita 2, jotka on kukin varustettu tuloilmaelimillä 3 ja poistoilmaelimillä 4.
5 Piirustuksissa on esitetty huoneita, joissa on kaksi tuloilmaelintä, ja huoneita, joissa on vain yksi tuloilmaelin. Tuloilmaelimiä voi luonnollisesti olla myös useampia kuin kaksi ja poistoilmaelimiä useampia kuin yksi.
10
Tuloilmaelimet ovat yhteydessä haaraputkien 5 pois-topäähän ja voivat sijaita ko. huoneen seinissä ja/tai katossa. Haaraputket johtavat yhteiseen jakelu- tai tuloilmakanavaan 6, joka on yhteydessä ilmanvaihto- tai 15 tuloilma-aggregaattiin 7, joka on varustettu puhal- timellä, mahdollisesti myös lämmönvaihtimella ja ilmansuodattimella tai myös ilmankostuttimella, joita osia ei ole esitetty yksityiskohtaisesti.
20 Poistoilmaelimet ovat niinikään yhteydessä haaraput- . kien 8 poistopäähän, ja myös nämä voivat sijaita ko.
,··, huoneen seinissä ja/tai katossa. Haaraputket 8 johtavat f « I" kokooja- tai poistoilmakanavaan 9, joka puolestaan johtaa poistoilma-aggregaattiin 10, joka on varustettu • · 25 poistoilmapuhaltimella ja mahdollisesti lämmönvaih- • * « ’· ” timella energian talteenottoa varten. Aggregaatit 7 ·«« ;.· * ja 10 voivat olla muodostettuja rakenteeltaan yhdeksi kokonaisuudeksi.
30 Aggregaatin 10 ja virtaussuunnassa poistopäässä sijait- .’.J sevan haaraputkiliitoksen tai -liitosten 8 välissä on poistoilmakanavaan 9 asennettu poistoilman virtauksen • t » säädin 11, joka käsittää esim. poistoilmakanavaan järjestetyn mittalaipan 12 ja tämän molemmin puolin ”'”35 kanavaan yhteydessä olevat mittaus johdot tai -putket 13 • « :v. ja 14. Nämä johtavat paine-erosäätimeen 15, joka ohjaa .·. : säätöventtiilillä 17 varustettua säätömoottoria 16.
• · 104999 4
Moottori vaikuttaa näin ollen säätöventtiiliin 17, joka vaihtelevassa määrin kuristaa poistoilmavirtausta.
Aggregaatin 7 ja virtaussuunnassa ensimmäisen haara-5 putkiliittymän tai ensimmäisten haaraputkiliittymien 1. haaraputkien 5 välissä on tuloilmakanavan 6 sisään rakennettu tuloilman virtauksen säädin 18, joka käsittää esim. paine-erosäätimen 19, joka lämpötila-anturin 20 välityksellä mittaa poistoilmakanavan 9 10 lämpötilaa poistoilman virtauksen säätimen 11 ja virtaussuunnassa lähimpänä poistopäätä sijaitsevan haaraputkiliitoksen tai -liitosten 8 välisessä kohdassa 37. Mitatun lämpötilan perusteella säädin 19 ohjaa säätöventtiilillä 22 varustettua säätömoottoria 21, 15 joka näin ollen vaikuttaa säätöventtiiliin 22 siten, että se vaihtelevassa määrin kuristaa tuloilmavirtaus-ta.
Paine-erosäädin 19 on yhteydessä kahteen putkeen tai 20 johtimeen 23 ja 24. Johdin 23, jossa on korkeampi ,·, paine, johtaa tuloilmakanavaan 6, sopivimmin sen li! keskikohtaan 38, välittääkseen sieltä staattisen painesignaalin mainittuun säätimeen. Mainitun keskeisen • · * liittymän ja mahdollisen sopivan tuloilmakanavan 6 «· · ---25 mitoituksen avulla saadaan mainitulla painesignaalilla
• I
·,*·; suhteellisen luotettava keskimääräinen painetaso.
« · * ·,· · Johdin 24, jossa on alhaisempi paine, voi toisesta päästään 39 olla yhteydessä joko vertailuhuoneeseen tai säätimen ulkopuoliseen atmosfäärisessä paineessa 30 olevaan tilaan, huoneeseen johtavaan käytävään tai .·. : vastaavaan. Tätä johdinta 24 käyttäen saadaan siis I It , ensinmainitun johtimen 23 painetasolle vertailuarvo.
* i · ♦ · · · 1
Samalla alueella kuin tuloilman virtauksen säädin 18 ’*'*35 on ilman virtaussuunnassa katsottuna tätä ennen tai sen jälkeen, sopivimmin sitä ennen, järjestetty ilmavir-tauslähetin 25, joka käsittää esim. tuloilmakanavassa 6 • · · * ‘ olevan mittalaipan 26 ja tämän molemmilta puolilta 5 104999 lähtevät mittausjohdot tai -putket 27 ja 28, jotka johtavat paine-eroanturiin 29, joka puolestaan on yhteydessä paine-erosäätimeen 15 johtimen 30 välityksellä, joka voi olla joko pneumaattinen, mahdollisesti 5 hydraulinen, tai sähköinen johdin. Itse asiassa kaikki esitetyt säädinkomponentit voivat olla pneumaattisia, hydraulisia, sähköisiä tai elektronisia.
Jokaisessa huoneessa, jonka lämpötilaa säädellään, on 10 ainakin yksi huonetermostaatti 31, josta kulkee signaalijohdin 32 säätöelimeen 33, joka käsittää moottorin 34 ja tämän välityksellä säädeltävän venttiilin tai vastaavan 35, joka voi olla asennettu ko. tuloilmaelimeen 3 johtavaan haaraputkeen 5 tai kuulua 15 itse tuloilmaelimeen esimerkiksi siten, että moot tori 34 on kytketty tuloilmaelimeen tulevaan venttiili-lautaseen 36, jonka ansiosta ei tarvita erillistä venttiiliä. Järjestämällä venttiili ainoastaan haara-putken 5 toiseen haaraan, joka on esitetty piirus-20 tusten kuvan vasemmassa laidassa, saavutetaan se etu, , ,·, että venttiilin kuristusvaikutus ko. haaraan ei « · « !!! pääasiassa muuta toisen haaran kautta kulkevaa virtaus- ta. Tällä tavoin pidetään yllä huoneen hyvää ilmanvaih- • « · ' *'· toa.
«Il 25 a i *. *; Edellä kuvattu laitteisto voi toimia seuraavasti: « · · ' Lämpötila-anturiin 20 säädetään toivottujen huonelämpö tilojen keskiarvoa edustava arvo. Paine-erosäätimeen 19 säädetään ylä- ja alaraja-arvo, joiden välillä paine 30 saa vaihdella johtimessa 23 johtimen 24 paineeseen .•. j nähden, jolloin esimerkiksi yläraja-arvo on 80 pascal ja alaraja-arvo 4 pascal. Säädettävä maksimiarvo • · · *· · valitaan siten, että huoneet, joiden tuloilmaelimet • · · ·../ venttiilit tai vastaavat 35 mukaanlukien ovat täysin ””;35 avoinna, saavat suunnitellun maksimituloilmavirtauksen.
* i Säädettävä minimiarvo valitaan siten, että huoneet, » « joiden tuloilmaelimet venttiilit tai vastaavat 35 • ♦« mukaanlukien ovat täysin avoinna, saavat tuloilmavir- 104999 6 tauksen, joka vastaa suunnilleen suunniteltua mini-mituloilmavirtausta kaksinkertaisena. Huoneiden termostaatit säädetään erikseen halutun lämpötilan mukaan. Paine-erosäädin 15 säädetään siten, että 5 poistoilmavirtaus seuraa tuloilmavirtausta halutulla tavalla, esimerkiksi siten, että nämä virtaukset ovat yhtä suuret kaikissa käyttötapauksissa tai että poistoilmavirtaus on suurempi tai pienempi kuin tuloilmavirtaus.
10
Normaalissa tyyppitapauksessa virtaa tuloilmaa, jonka lämpötila on esim. 15-17°C, ilmanvaihtoaggregaatista 7 tuloilmakanavaan 6 ilmavirtauslähettimen 25 ja ilma-virtasäätimen 18 kautta. Ilmavirtauslähetin 25 välittää 15 vertailuarvot johtimien 27, 28 välityksellä paine- eroanturiin 29, joka muuttaa paine-eron ohjaussignaaliksi, joka välittyy johtimen 30 kautta paine-erosäätimeen 15 säätäen siihen tavoitearvon. Tämä ilmenee moottorin 16 venttiilin 17 säätönä. Tällä 20 tavoin ohjataan ja säädetään poistoilmavirtaa. Vent- . .·. tiilin 22 kautta pääsee tuloilmakanavaan virtaamaan * · * niin paljon tuloilmaa kuin tarvitaan paine-erosääti-
I I
men 19 säätelemän staattisen paineen ylläpitämiseen.
P · I
Tähän paineen säätelyyn vaikuttaa jatkuvasti lämpötila-
• I I
25 anturin 20 ohjaussignaali. Säätimen 19 paineen sääte- lystä vastaa näin ollen lämpötila-anturi 20, johon t ·· ·.· · puolestaan vaikuttaa suoraan poistoilman lämpötila, jolla taas on tietty yhteys huoneiden todellisten lämpötilojen keskiarvoihin.
30 .\j Jos siis lämpötila jossakin huoneessa ylittää huone- ,*j* termostaattiin asetetun arvon, venttiili tai vastaa- • t » *. . va 35 ja samalla tähän kuuluva tuloilmalaite avautuu.
Avautuminen voi tapahtua joko suhteellisesti tietyn 35 lämpötilavälin puitteissa tai vaihdellen auki-kiinni ;\\ -asentojen välillä, jolloin kytkeytymisero on sopivim- min 1-2°C. Huoneeseen pääsee tällöin johtimessa 23 olevaa painetta vastaava määrä kylmempää tuloilmaa.
7 104999
Kun huoneen lämpötila taas laskee säädettyyn lämpötilaan tai sen alapuolelle, venttiili tai vastaava 35 kuristuu tai sulkeutuu jälleen ja huoneeseen pääsee pienempi ilmavirtaus, joka tyyppiesimerkissä vastaa 5 puolta siitä ilmavirtauksesta, joka pääsee huoneeseen, kun venttiili tai vastaava 35 on kokonaan auki ja tällöin johtimessa 23 vallitsevalla staattisella paineella.
10 Koska tuloilmakanavan 6 staattinen paine pidetään tuloilman virtauksen säätimen 18 avulla vakiona, yhden tai useamman huoneen tuloilmavirtauksen muutos ei vaikuta muihin huoneisiin. Jos tämän seurauksena tai muista syistä lämpötila nousee poistoilmakanavan 9 15 mittauskohdassa 37, se vaikuttaa lämpötila-anturiin 20 nostaen paine-erosäätimen 19 tavoitearvoa, jolloin venttiili 22 avautuu enemmän ja paine nousee tuloilma-kanavassa 6. Venttiili 22 avautuu niin paljon ja niin kauan, kunnes johtimessa 23 vallitsevan paineen 20 ja johtimessa 24 vallitsevan viitepaineen erotus vastaa . paine-erosäätimen 19 senhetkistä odotusarvoa. Tuloilma- • * »
• I
;;; kanavassa 6 näin aikaansaatu paineen lisäys johtaa '' tuloilmavirtauksen lisäykseen, joka vastaa lämpötila- • · · ’.V anturin 20 saamaa lämpötilan nousua.
..:-25 · :/·· Kun lämpötila nousee yhdessä tai useammassa huoneeessa :T: yli asetusarvon, on tapahtumien kulku käänteinen.
Edellä kuvattu laitteisto tai säätömenetelmä mahdol- 30 listaa näin ollen sen, että lämpötilan säätö on . . mahdollista eri huoneissa erikseen vaikuttamatta _ » « · • «· I..’ muihin huoneisiin ja ilman laajoja ja kalliita säätö- \ I laitteistoja kutakin huonetta varten. Lisäksi keksinnön :mukainen laitteisto vaatii huomattavasti vähemmän ·;··:35 tilaa ja huoltoa.
• · · • · « t

Claims (15)

1. Menetelmä lämpötilan säätämiseksi useissa huoneissa, joihin johdetaan tuloilmaa keskeisestä tuloilma-5 aggregaatista (7) tuloilmakanavaa (6) ja siitä haarau tuvia haaraputkia (5) pitkin niiden päähän järjestettyjen säädettävien tuloilmaelimien (3) kautta ja joista huoneista (2) poistetaan poistoilmaa poistoilma-elimien (4) kautta niihin liitettyjä haaraputkia (8) 10 ja haaraputkiin yhdistettyä poistoilmakanavaa (9) pitkin poistoilmapuhaltimella varustetulle poistoilma-aggregaatille (10), jolloin haluttu lämpötila mainituissa huoneissa säädetään huonetermostaateilla (31), joilla vaikutetaan vastaavissa huoneissa olevaan 15 tuloilmamäärään, tunnettu siitä, että asetetaan paine-ero yhden tai useamman huoneen ja tuloilmakanavassa olevan mittauspisteen välille ja paine-ero pidetään vakiona paine-erosäätimellä (19) tasolla, jota ohjataan yhdestä tai useammasta huoneesta tai 20 muusta paikasta tulevan poistoilman lämpötilan avulla, joka lämpötila antaa referenssitiedon tai keskiarvon huoneiden lämpötilasta.
’·*' 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, • · · -..:25 tunnettu siitä, että poistoilmavirtausta säädetään poistoilmakanavaan (9) sijoitetulla poistoilman vir- • · · : tauksen säätimellä (11), joka sijoitetaan poistoilma- aggregaatin (10) ja poistoilman virtaussuunnassa viimeisenä sijaitsevan haaraputkiliitoksen tai vas-30 taavasti haaraputkiliitosten (8) väliin, poistoilman : virtauksen säätimen käsittäessä esimerkiksi poistoilma- *..] kanavaan järjestetyn mittalaipan (12) ja sen molemmin • · · . puolin poistoilmakanavaan yhdistettyjä mittausjohtoja • · · (13 ja 14) , jotka ovat yhteydessä paine-erosääti-”":*35 meen (15) , jolla ohjataan säätöventtiilillä varustettua ;.V säätömoottoria, jolloin säätöventtiiliä käytetään vaih- televassa määrin kuristamaan poistoilman virtausta. * · 9 104999
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuloilmavirtausta säädetään tuloilmaakanavassa (6) sijaitsevalla tuloilman virtauksen säätimellä (18), joka sijoitetaan tuloilma-agg- 5 regaatin (7) ja tuloilman virtaussuunnassa ensimmäisenä sijaitsevan haaraputkiliittymän tai vastaavasti haaraputkiliittymien (5) väliin, tuloilman virtauksen säätimen käsittäessä paine-erosäätimen (19), jonka avulla poistoilmakanavan (9) lämpötilaa mitataan lämpö-10 tila-anturilla (20) poistoilmasäätimen (11) ja poisto- ilman virtaussuunnassa viimeisenä sijaitsevan haara-putki liitoksen tai -liitosten (8) välistä, ja että mitattua lämpötilaa käytetään ohjaamaan paine-erosäätimen (19) kautta säätöventtiilillä (22) varustettua 15 säätömoottoria, jolloin säätöventtiiliä käytetään mainitun moottorin (21) avulla vaihtelevassa määrin kuristamaan tuloilmavirtausta.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, 20 tunnettu siitä, että lämpötila-anturiin (20) asete- . .·. taan haluttuja huonelämpötiloja vastaava asetusarvo, että paine-erosäätimeen (19) asetetaan ylempi ja alempi raja-arvo, joiden välillä paine-erosäätimen • ; (19) ja tuloilmakanavassa (6) pituuden suhteen kes- 25 keisen pisteen (38) välillä vaikuttavassa johtimessa * · *i (23) vallitsevan paineen sallitaan vaihdella suhteessa • · « ·.· ·’ paine-erosäätimen (19) ja referenssihuoneessa (2) olevan pisteen (39) välillä olevassa johtimessa (24) vallitsevan paineen suhteen esimerkiksi 80 pascalia 30 ylempänä ja 40 pascalia alempana raja-arvona, jolloin asetettu maksimipaine valitaan edullisesti siten, että huoneet (2) , joissa on täysin avoin tuloilmaelin • · · (3) käsittäen venttiilin tai vastaavan (35), saavat *...· suunnitellun maksimaalisen tuloilmavirtauksen, ja 35 jolloin asetettu minimipaine valitaan edullisesti • · siten, että huoneet (2) , joissa on täysin avoin tuloilmaelin käsittäen venttiilin tai vastaavan (35), * · saavat tuloilmavirtauksen, joka vastaa keskimäärin 104999 10 suunniteltua minimituloilmavirtausta kaksinkertaisena, että huonetermostaatit (31) asetetaan yksilöllisesti halutuille lämpötiloille, ja että paine-erosäädin (15) asetetaan edullisesti siten, että poistoilma-5 virtaus seuraa tuloilmavirtausta halutulla tavalla esimerkiksi siten, että nämä virtaukset muodostuvat yhtä suuriksi kaikissa käyttötapauksissa tai että poistoilmavirtaus muodostuu suuremmaksi tai pienemmäksi kuin tuloilmavirtaus. 10
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tuloilmavirtaus mitataan ja säädetään ilmavirtauslähettimellä (25), joka sijoitetaan samalle alueelle kuin tuloilman virtauksen säädin 15 (18), virtaussuunnassa katsottuna ennen tai jälkeen, sopivimmin ennen tuloilman virtauksen säädintä, ilmavirtauslähettimen (25) käsittäessä tuloilmakana-vassa (6) sijaitsevan mittalaipan (26) ja sen molemmin puolin sijaitsevat mittausjohdot tai -putket (27 ja 20 28), jotka on yhdistetty paine-eroanturiin (29), joka puolestaan on kytketty paine-erosäätimeen (15) putken « a · tai johtimen (30) avulla, joka voi olla joko pneumaat- '···' tinen, hydraulinen tai sähköinen johdin. • » * I f i • ( ,.,':'25
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, * I tunnettu siitä, että huonelämpötiloja säädetään :T: yksilöllisesti jokaisessa huoneessa ainakin yhdellä huonetermostaatilla (31), joka on kytketty signaali-johtimella (32) säätöelimeen (33) , joka käsittää 30 moottorin (34) ja moottorilla säädettävän venttiilin ... . tai vastaavan (35) , joka voi olla sijoitettuna vas- • M taavaan tuloilmaelimeen (3) johtavaan haaraan (5) tai • · « '·’ j yhdistettynä itse tuloilmaelimeen esimerkiksi siten, että moottori (34) on yhdistetty tuloilmaelimeen •:":35 kuuluvaan venttiililautaseen (36) . • 9 • · · ( I
« \ 7. Patenttivaatimusten 1-6 mukainen menetelmä, * * * * tunnettu siitä, että tuloilmaa, jonka lämpötila 11 104999 tuloilma-aggregaatissa (17) on esimerkiksi 15-17°C, mitataan tuloilmakanavassa ilmavirtauslähettimellä (25) ja tuloilman virtauksen säätimellä (18), jolloin edellisessä saadut mittausarvot välitetään mittaus-5 johtoja (27, 28) pitkin paine-eroanturille (29), jolla muunnetaan paine-ero ohjaussignaaliksi, joka johdetaan johtimella (30) paine-erosäätimelle (15) tavoitearvon asettamiseksi siihen, jolloin moottorilla (16) säädetään venttiiliä (70) poistoilmavirtauksen ohjaamiseksi 10 ja säätämiseksi siten, että venttiilin (22) kautta sallitaan tuloilmakanavaan niin paljon tuloilman virtausta kuin tarvitaan ylläpitämään staattista painetta, joka on asetettu paine-erosäätimeen (19) , että tämä paineasetus vaikuttaa jatkuvasti lämpötila-15 anturilta tulevaan ohjaussignaaliin ja että paine- erosäätimessä (19) olevaa paineasetusta varten käytetään lämpötila-anturia (20), joka puolestaan vaikuttaa suoraan poistoilman lämpötilaan, joka puolestaan on suorassa suhteessa huoneiden todellisten lämpötilojen 20 keskiarvoon. « « 1 • t 1 "! 8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen menetelmä, • · tunnettu siitä, että ylitettäessä lämpötila, joka • · « on asetettu huoneessa olevalla huonetermostaatilla, ...:25 venttiili tai vastaava (35) ja siten siihen kuuluva tuloilmaelin avataan, että avautuminen tapahtuu joko asteittain annetuilla lämpötilaväleillä tai vaihdellen auki-kiinni -asentojen välillä edullisesti kytkeytymis- eron ollessa 1-2°C, jolloin huoneeseen voidaan johtaa 30 niin paljon kylmempää tuloilmaa, että että se vastaa .·. ; johtimessa (23) olevaa painetta; vastaavasti alennet- • · · taessa huoneen lämpötilaa asetetun arvon alapuolelle • · · venttiili tai vastaava (35) kuristaa tai vastaavasti • · · sulkeutuu ja huoneeseen virtaa vähennetty ilmavirtaus, ·:·\:35 joka tyyppiesimerkin mukaisesti vastaa puolta siitä ..V ilmavirrasta, joka virtaa huoneeseen täysin avoimen • 1 venttiilin tai vastaavan (35) kautta ja johtimessa (23) * · · 1 vallitsevalla staattisella paineella. 12 104999
8 104999
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että pitämällä tuloilmakanavan (6) staattinen paine vakiona tuloilman virtauksen sääti- 5 men (18) avulla muutoksen tuloilmavirtauksessa yhteen tai useampaan huoneeseen ei sallita vaikuttaa tuloilma-virtaukseen muissa huoneissa, että tämän seurauksena ja/tai muista syistä nouseva lämpötila poistoilmakana-van (9) mittauspisteessä (37) vaikuttaa lämpötila-10 anturin tavoiteasetusarvon kohottamiseksi paine- erosäätimessä (19) aiheuttaen venttiilin (22) edelleen avautumisen ja tuloilmakanavan nousevan paineen, jolloin venttiili (22) avautuu niin pitkälle ja niin kauan kunnes johtimessa (23) vallitseva paine vähennet-15 tynä johtimessa (24) vallitsevalla referenssipaineella antaa tuloksena paine-eron, joka vastaa paine-ero-säätimen todellista asetusarvoa, ja että näin saadulla tuloilmakanavan paineen nousulla lisätään tuloilma-virtausta, joka vastaa lämpötila-anturin (20) vastaavaa 20 lämpötilan nousua. I » • I I lii
10. Laitteisto patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän toteuttamiseksi, jolloin useita huoneita · ! on järjestetty siten, että niihin johdetaan tuloilmaa • I I 25 keskeisestä tuloilma-aggregaatista (7) yhteistä • I i '· tuloilmakanavaa (6) ja siitä haarautuvia yksittäisiä t · · V ’ haaraputkia (5) pitkin säädettävien tuloilmaelimien (3) kautta, joista huoneista (2) poistoilma on järjestetty poistettavaksi poistoilmaelimien (4) ja haara-30 putkien (8) ja poistoilmakanavan (9) kautta poistoilma- ·*·,' puhaltimella varustetulle poistoilma-aggregaatil- • · .·:·. le (10), jolloin haluttu lämpötila mainituissa huoneis- sa säädetään huonetermostaateilla (31) , jotka on • · ’··' järjestetty vaikuttamaan vastaavissa huoneissa olevaan "35 tuloilmamäärään, tunnettu siitä, että paine- « « erosäädin (19) on järjestetty asettamaan paine-ero * · ,·. ; yhden tai useamman huoneen ja tuloilmakanavassa (6) » · · olevan mittauspisteen välille ja pitämään se vakiona 13 104999 tasolla, joka on järjestetty ohjattavaksi yhdestä tai useammasta huoneesta tai muusta paikasta tulevan poistoilman lämpötilan avulla, joka lämpötila antaa referenssitiedon tai keskiarvon huoneiden lämpötilasta. 5
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että poistoilmakanavaan (9) on poistoilma-aggregaatin (10) ja poistoilman virtaus-suunnassa viimeisenä sijaitsevan haaraputkiliitoksen 10 tai vastaavasti haaraputkiliitosten (8) väliin sijoi tettu poistoilman virtauksen säädin (11), joka käsittää esimerkiksi poistoilmakanavaan järjestetyn mittalaipan (12) ja sen molemmin puolin poistoilmakanavaan yhdistettyjä mittausjohtoja (13 ja 14) , jotka ovat yh-15 teydessä paine-erosäätimeen (15), joka on järjestetty ohjaamaan säätöventtiilillä (17) varustettua säätö-moottoria (16), joka puolestaan on järjestetty säätö-venttiilin avulla vaihtelevassa määrin kuristamaan poistoilman virtausta. 20 .
,·. 12. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laitteisto, • 4 ' M» ^ tunnettu siitä, että tuloilmakanavaan (6) on tulo- • | ilma-aggregaatin (7) ja tuloilroan virtaussuunnassa • · » ’ ; ensimmäisenä sijaitsevan haaraputki liittymän tai • i i 25 vastaavasti haaraputkiliittymien (5) väliin järjestetty · I ’· ’· tuloilman virtauksen säädin (18), joka käsittää paine- *.* ' erosäätimen (19) , jonka avulla poistoilmakanavan (9) lämpötilaa mitataan lämpötila-anturilla (20) poisto- ilmasäätimen (11) ja poistoilman virtaussuunnassa 30 viimeisenä sijaitsevan haaraputkiliitoksen tai -liitos- ten (8) välistä, ja että mitattu lämpötila on järjes- • · .·{· tetty ohjaamaan paine-erosäätimen (19) kautta säätö- • · venttiilillä (22) varustettua säätömoottoria (21), jolloin säätöventtiili on järjestetty moottorin (21) 35 avulla vaihtelevassa määrin kuristamaan tuloilma- t « virtausta. f · * * f * « • M * « 104999 14
13. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että paine-erosäätimeen (19) on kytketty kaksi johdinta (2 3 ja 24) , joista ensimmäinen, korkeammalle paineelle tarkoitettu, johtaa tuloilma- 5 kanavaan (6), sopivimmin sen keskiosaan, staattisen painesignaalin välittämiseksi sieltä, ja joista toinen, matalalle paineelle tarkoitettu, on kytketty joko ref erenssihuoneeseen tai ilmakehään järjestelmän ulkopuolella, huoneisiin johtavaan käytävään tai 10 vastaavaan, ja että tämä jälkimmäinen johdin on järjes tetty ylläpitämään referenssipainetta ensimmäistä johdinta varten.
14. Patenttivaatimuksen 12 mukainen laitteisto, 15 tunnettu siitä, että samalle alueelle kuin tuloilman virtauksen säädin (18), virtaussuunnassa katsottuna ennen tai jälkeen, sopivimmin ennen tuloilman virtauksen säädintä, on järjestetty ilmavirtauslähetin (25), joka käsittää esim. tuloilmakanavassa (6) sijaitsevan 20 mittalaipan (26) ja sen molemmin puolin sijaitsevat johtimet (27 ja 28), jotka on yhdistetty paine-ero-:.:V anturiin (29), joka puolestaan on kytketty paine- : erosäätimeen (15) putken tai johtimen (30) avulla, :Y: joka voi olla joko pneumaattinen, hydraulinen tai • <25 sähköinen johdin. > ( « • · ·
15. Jonkin patenttivaatimuksista 10-14 mukainen • · · menetelmä, tunnettu siitä, että jokaiseen huoneeseen, jonka lämpötiloja säädetään, on järjestetty 30 ainakin yksi huonetermostaatti (31), joka on kytketty signaalijohtimella (32) säätöelimeen (33), joka käsittää moottorin (34) ja moottorilla säädettävän • « · :,· : venttiilin tai vastaavan (35) , joka voi olla sijoitet- .···. tuna vastaavaan tuloilmaelimeen (3) johtavaan haa- ,”^35 raan (5) tai yhdistettynä itse tuloilmaelimeen esimer- . , kiksi siten, että moottori (34) on yhdistetty tuloilma- : elimeen kuuluvaan venttiililautaseen (36). * i · 15 104999
FI924806A 1991-11-28 1992-10-23 Menetelmä ja laitteisto huoneiden lämpötilan säätämiseksi FI104999B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE9103520A SE469487B (sv) 1991-11-28 1991-11-28 Saett och anordning foer reglering av rumstemperaturer, daer en referenstemperatur i fraanluft styr en differenstryckregulator foer tilluften
SE9103520 1991-11-28

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI924806A0 FI924806A0 (fi) 1992-10-23
FI924806A FI924806A (fi) 1993-05-29
FI104999B true FI104999B (fi) 2000-05-15

Family

ID=20384451

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI924806A FI104999B (fi) 1991-11-28 1992-10-23 Menetelmä ja laitteisto huoneiden lämpötilan säätämiseksi

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK168923B1 (fi)
FI (1) FI104999B (fi)
NO (1) NO177580C (fi)
SE (1) SE469487B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI924806A0 (fi) 1992-10-23
NO923846L (no) 1993-06-01
DK139292D0 (da) 1992-11-20
FI924806A (fi) 1993-05-29
SE469487B (sv) 1993-07-12
DK139292A (da) 1993-05-29
SE9103520L (sv) 1993-05-29
NO177580C (no) 1995-10-11
SE9103520D0 (sv) 1991-11-28
NO923846D0 (no) 1992-10-02
NO177580B (no) 1995-07-03
DK168923B1 (da) 1994-07-11

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI83134C (fi) Foerfarande och anordning foer reglering av luftstroemmar och tryck i luftkonditionering.
FI78979B (fi) Foerfarande foer reglering av luftkonditionering och luftkonditioneringsanordning foer anvaendning vid foerfarandet.
US4437608A (en) Variable air volume building ventilation system
US9086226B2 (en) Control device for ventilation and air conditioning systems
US4995307A (en) Variable air volume ventilation system and method
US5249596A (en) Residential heating and air conditioning barometric bypass damper
CN112240634B (zh) 一种平衡出风阻力的变距离空调送风末端及其调节方法
CN114655419A (zh) 一种船用集中式空调装置及送风温湿度调节方法
KR101578124B1 (ko) 다수의 객실 온도를 탄력적으로 조절하기 위한 2-채널 에어컨
FI104999B (fi) Menetelmä ja laitteisto huoneiden lämpötilan säätämiseksi
EP0865594B1 (en) Mixing box for mixing air streams with different temperature from two tubular channels
CN1128855A (zh) 瞬时热水器
EP2135011B1 (en) Air conditioning equipment for return air
FI96359C (fi) Menetelmä ja laitteisto kattilalaitoksen palamisilman säätämiseksi
US2919068A (en) Thermostatically controlled outlet box
JP2626565B2 (ja) 空調制御システム
CN218544700U (zh) 一种热温控制单元和温度控制装置
EP0863371B1 (en) Ventilating Unit
CN112815440A (zh) 一种医用pcr实验室风量平衡系统
FI71833C (fi) Luftstyrsystem.
EP0466455A2 (en) Ventilation apparatus
RU2607883C1 (ru) Механическая регулируемая система вентиляции
JPH0371613B2 (fi)
SU846930A1 (ru) Установка кондиционировани воздухаВ пОМЕщЕНии
SU584163A2 (ru) Устройство дл автоматического регулировани температуры &#34;точки росы&#34; в кондиционере

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired