FI104611B - Laskostettu energiamuunnin - Google Patents
Laskostettu energiamuunnin Download PDFInfo
- Publication number
- FI104611B FI104611B FI932860A FI932860A FI104611B FI 104611 B FI104611 B FI 104611B FI 932860 A FI932860 A FI 932860A FI 932860 A FI932860 A FI 932860A FI 104611 B FI104611 B FI 104611B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- film
- pleats
- electrodes
- pleated
- element according
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04R—LOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
- H04R19/00—Electrostatic transducers
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
- Y10T—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
- Y10T29/00—Metal working
- Y10T29/49—Method of mechanical manufacture
- Y10T29/49002—Electrical device making
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
- Y10T—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
- Y10T29/00—Metal working
- Y10T29/49—Method of mechanical manufacture
- Y10T29/49002—Electrical device making
- Y10T29/49226—Electret making
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Acoustics & Sound (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Electrostatic, Electromagnetic, Magneto- Strictive, And Variable-Resistance Transducers (AREA)
- Surface Acoustic Wave Elements And Circuit Networks Thereof (AREA)
- Fixed Capacitors And Capacitor Manufacturing Machines (AREA)
- Ceramic Capacitors (AREA)
- Piezo-Electric Transducers For Audible Bands (AREA)
- Basic Packing Technique (AREA)
- Devices For Indicating Variable Information By Combining Individual Elements (AREA)
- Treatment Of Fiber Materials (AREA)
- Folding Of Thin Sheet-Like Materials, Special Discharging Devices, And Others (AREA)
- Air Bags (AREA)
- Superconductors And Manufacturing Methods Therefor (AREA)
- Yarns And Mechanical Finishing Of Yarns Or Ropes (AREA)
- Glass Compositions (AREA)
- Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
Description
104611
LASKOSTETTU ENERGIAMUUNNIN
Sähkökentän hyväksikäyttö energiamuuntimissa edellyttää erittäin pienten ilma-välien käyttöä riittävän suuren kentänvoimakkuuden aikaansaamiseksi. Tällöin 5 kuitenkin muuntimen liikevara pienenee.
Keksinnössä on esitetty menetelmä muuntimen syrjäyttämän ilma- tai väli-ainemäärän kasvattamiseksi laskostamalla dielektrinen kalvo ja sijoittamalla elektrodit laskoksiin. Näin voidaan hyödyntää entistä suurempia ilman liikemää-10 riä ja aikaansaada samanaikaisesti myös suuria ilmanpaineita, esim. äänenpai-neita akustisissa sovellutuksissa. Keksintö käsittää myös muunninelementtien valmistusmenetelmän, jossa laskostettu elementti ensin puristetaan tiiviiksi pakaksi, jolloin laskosten nurkat puristuvat teräviksi. Tämän jälkeen elementtiä venyttämällä laskokset saavat loivaa s-kirjainta muistuttavan luonnollisen kaa-15 revuutensa, joka pitää laskokset stabiilissa asemassa sähkökentän voimien alaisena. Yksityiskohtaisesti keksinnölle tunnusomaiset piirteet on esitetty patenttivaatimuksien 1 ja 8 tunnusmerkkiosissa.
• Keksinnön eräs edullinen sovellutusmuoto on esitetty kuvassa 1. Siinä sähkö- : 20 kenttää vuoroin heikennetään ja vahvistetaan toisiaan seuraavissa laskoksissa ohjaavan jännitteen avulla. Laskostetussa elementissä varauksella (Q) varattu kalvo on päällystetty toisiaan seuraavissa laskoksissa elektrodikerroksilla siten, että ohjauseiektrodit (Δ) ja (-Δ) ovat laskosten eri puolilla. Tällainen kalvoele-mentti voidaan valmistaa esim. pysyvästi varatusta elektreettikalvosta tai kolmi-25 kerroskalvosta, jossa keskikerros on puolijohtavaa materiaalia ja johon on yhdistetty tasajännitepotentiaali, joka muodostaa varauksen (Q). Tällaista elementtiä voidaan ohjata perinteisillä vahvistinlaitteilla äänentoistosovellutuksissa.
Koska sähköstaattisella periaatteella saavutettavissa oleva paine (P) on P = 30 yAzE2, jossa (ε) on dielektrisyysvakio, (E) on sähkökentän voimakkuus, eli E = * U/s, jossa U = jännite ja s = elektrodien välinen etäisyys. Oleellista hyvän line aarisuuden saavuttamiseksi on, että etäisyydestä riippuvat termit pysyvät mah-, dollisimman muuttumattomina kuten keksinnön mukaisesti muotoilluilla Iaskok- silla tapahtuu.
2 104611 Sähköstaattisella periaatteella toimivissa äänentoistolaitteissa on yleensä revitetyt staattorilevyt ja niiden välissä liikkuva ohut elektrodikalvo. Koska sähkökentän voima kohdistuu myös staattorilevyihin, syntyy näissä haitallisia resonansseja. Elementtien on oltava myös suuria riittävän tehon aikaansaamisek- 5 si.
Keksinnössä esitetty äänentoistolaite muodostuu ainoastaan yhdestä laskostetusta kalvosta, johon on muodostettu elektrodit. Toisessa sovellutuksessa elektrodit on järjestetty siten, että laskosten sivuihin on yhdistetty vuorottaisessa jär-10 jestyksessä ( + )-potentiaali, ohjaava signaali (Δ), (- )-potentiaali ja vastakkais-vaiheinen ohjaava signaali (-Δ). Em. elektrodit on yhdistetty samanlaiset keskenään kalvon reunassa. ( + )- ja (- )-elektrodeihin jännite voidaan kytkeä suuren vastuksen (R ) kautta. ( + )- ja (- )-potentiaalit voidaan korvata myös ns. elekt-reettivarauksella, joka on injektoitu dielektriseen kaivoon jaksoittaisesti ( + ) ja 15 (- ) vuorotellen. Keksinnön mukaista kalvoa voidaan käyttää myös äänen tai värähtelyn mittaamiseen, eli (Δ)- ja (-A)-elektrodeihin indusoituu elektrodien liikettä vastaava sähköenergia.
·- Kuvassa 1 on esitetty kaivon ja elektrodien rakenne. Kalvo voidaan valmistaa : : 20 ohuesta, kaksipuolisesti metalloidusta muovikalvosta, johon elektrodit on syö vytetty virtapiirilevyjen valmistuksessa käytetyn tekniikan avulla. Tämän jälkeen kalvo laskostetaan esim. 1-10 mm korkuisille laskoksille, joiden etäisyys toisistaan on 0,1 mm. Kuvassa 2 on esitetty kahdesta kalvosta valmistettu rakenne, jossa elektreettivaraukset on sijoitettu kalvojen väliin. Kuvassa 4 on esitetty 25 keksinnön sovellutus, jossa kaksi laskostettua kalvoa on sijoitettu ristikkäin, ja joista toiseen ohjearvosignaali (I) syötetään säätövahvistimen (A) kautta ja toisesta kalvosta saatava äänenpainetta vastaava mittaussignaali syötetään vastakkaisena säätövahvistimelle. Tällaista kalvoelementtiä voidaan äänentoisto-sovellutusten lisäksi käyttää aktiivisena vaimennuselementtinä kun ohjaava sig-30 naali on asetettu nollaksi.
Elementti voidaan päällystää suojakerroksilla (3 ja 4 ), joista molemmat voivat olla esim. ohuita kalvoja tai toinen voi olla paksumpi levy. Kuvassa 3 esitettyjä elementtejä voidaan sijoittaa useita tai vähintään kaksi päällekkäin niin, että 35 suojakerrokset (4) ovat ulospäin.
3 104611
Keksinnön mukaiset elementit ovat erittäin keveitä ja lujia ja niillä saadaan aikaan suuri teho. On edullista valmistaa kalvot litteitä kaasukuplia sisältävistä muovikalvoista, joissa elektreettivarausten on todettu pysyvän erityisen hyvin ja jotka ovat mahdollisimman keveitä. Äänilähde sovelluksissa keksintö on erit-5 täin edullinen, koska kalvojen liike on poikittainen äänen suuntaan nähden, jolloin kalvon massahitausvoimat eivät aiheuta äänen suuntaista vastamomenttia. Melunvaimennussovellutuksissa elementit toimivat monitehoisesti. Laskosten väliin virtaava ilma aiheuttaa viskoosin vaimennuksen, samoin kalvojen vis-koelastinen liike.
10 Sähkömekaanista vaimennusta voidaan lisätä kasvattamalla elektrodien resistanssia, jolloin äänen indusoima sähköenergia muuttuu lämmöksi elektrodeissa, joiden sisäänmenot ja ulostulot ohjaava elektroniikka oikosulkee. Resistiivisillä elektrodikerroksilla voidaan aikaansaada myös vaihesiirtoa ja elementin suun-15 takuvion leveneminen ainoastaan horisontaalisesti. Erilaisten suuntakuvioiden aikaansaamiseksi elementit voivat olla myös kaarevia.
Keksintöä voidaan soveltaa myös monissa muissa tarkoituksissa joissa sähkö-·· energiaa muunnetaan mekaaniseksi liikkeeksi tai värähtelyksi. Tai päinvastoin : : 20 joissa mekaanista liikettä tai värähtelyä muunnetaan sähköenergiaksi. Molem missa tapauksissa menetelmällä saavutetaan erittäin korkea hyötysuhde.
Kuvassa 5 on esitetty keksinnön sovellutus, jossa esim. seiniin (8) tai levyn molemmille puolille on sijoitettu rimat (7) sekä näiden päälle laskostetut ele-25 mentit (5) ja (6), joiden välillä on sähköinen yhteys johtimien (9) välityksellä. Ääni generoi varausmuutoksen elementissä (5), tällä syötetään vastakkaisvaihei-sena elementteihin (6). Jos seinän passiivinen vaimennus on esim. 20 dB ja elementtien hyötysuhde on 10%, saavutetaan täydellinen äänenvaimennus molempiin suuntiin. Elementtien hyötysuhdetta ja vaimennusta voidaan säätää 30 jännitteitä ( + ) ja (-) säätämällä tai valitsemalla elektreettipotentiaali sopivan „ suuruiseksi siten, että saavutetaan optimaalinen hyötysuhde ja paras vaimen nus eri käyttötarkoituksissa. Myös laskostiheyttä voidaan säätää.
%
Claims (8)
1. Laskostettu, energiamuuntimena toimiva dielektrinen kalvoelementti (3,5,6), * joka muodostuu ainakin yhdestä laskoksille taitetusta dielektrisestä kalvosta 5 (1,2), johon kalvoon (1,2) on järjestetty elektrodit, * tunnettu siitä, että elektrodit on jäljestetty laskoksiin, erilaiset elektrodit peräkkäisiin laskoksiin siten, että sähkökentän voimakkuus suurenee toisessa ja pienenee toisessa laskoksessa joko siten, 10 että perättäisesti toisiaan seuraavien laskosten elektrodikerrokset noudattavat järjestystä: tasajännite-elektrodi (+), vaihtojännite-elektrodi (Δ), tasajännite-elektrodi (-) ja vastakkaisvaiheinen vaihtojännite-elektrodi (-Δ), tai siten, 15 että perättäisesti toisiaan seuraavien laskosten elektrodikerrokset noudattavat järjestystä: elektreettivaraus (+), vaihtojännite-elektrodi (Δ), elektreettivaraus (-) ja vastakkaisvaiheinen vaihtojännite-elektrodi (-Δ) tai nolla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kalvoelementti, tunnettu siitä, että varauk-20 selia varattu kalvo (1,2) on päällystetty toisiaan seuraavissa laskoksissa elekt- rodikerroksilla siten, että vaihtojännite-elektrodi (Δ) ja sen vastakkaisvaiheinen elektroi (-Δ) ovat laskosten eri puolilla.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kalvoelementti, tunnettu siitä, että elementti 25 on päällystetty ainakin yhdellä suojakerroksella (4).
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen kalvoelementti, tunnettu siitä, että suoja-kerros on huokoinen suojalevy.
4 104611
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kalvoelementti, tunnettu siitä, että kalvo (1.2) on toiselta puolelta yhtenäisesti metalloitu.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kalvoelementti, tunnettu siitä, että kalvo » (1.2) on litteitä kaasukuplia sisältävä muovikalvo. 35
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen kalvoelementti, tunnettu siitä, että äänen tuottamiseksi tai vaimentamiseksi siinä ainakin yksi laskostettu kalvoelementti * 5 104611 muodostaa takaisinkytketyn elementin, jossa on ääntä tuottava osa sekä ääntä mittaava osa, ja joiden osien välillä on sähköinen yhteys tai säätövahvistin (A).
8. Menetelmä laskostetun, energiamuuntimena toimivan dielektrisen kalvoele-5 mentin (3,5,6), joka muodostuu ainakin yhdestä laskoksille taitetusta dielektri-sestä kalvosta (1,2), johon kalvoon (1,2) on järjestetty elektrodit, valmistamiseksi, tunnettu siitä, 10 että elektrodit järjestetään laskoksiin erilaiset elektrodit vierekkäisiin laskoksiin siten, että rinnakkaisissa laskoksissa sähkökentän voimakkuus suurenee toisessa ja pienenee toisessa laskoksessa, ja 15 että laskostettu elementti (3,5,6) puristetaan tiiviiksi pakaksi, minkä jälkeen elementtiä venytetään, jolloin laskokset saavat loivaa S-kirjainta muistuttavan kaarevuuden, joka pitää laskokset stabiilissa asemassa sähkökentän voimien alaisena. 6 10461Ί f
Priority Applications (9)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI932860A FI104611B (fi) | 1993-06-21 | 1993-06-21 | Laskostettu energiamuunnin |
PCT/FI1994/000278 WO1995001079A1 (en) | 1993-06-21 | 1994-06-21 | Folded dielectric film element and method for manufacturing the same |
EP94919686A EP0705527B1 (en) | 1993-06-21 | 1994-06-21 | Folded dielectric film element and method for manufacturing the same |
DK94919686T DK0705527T3 (da) | 1993-06-21 | 1994-06-21 | Foldet dielektrisk filmelement og fremgangsmåde til fremstilling af samme |
DE69424048T DE69424048T2 (de) | 1993-06-21 | 1994-06-21 | Dielektrisches gefaltetes filmelement und verfahren zu dessen herstellung |
JP50248095A JP3532207B2 (ja) | 1993-06-21 | 1994-06-21 | 折り畳み型誘電体フィルム要素及びその製造方法 |
AT94919686T ATE192011T1 (de) | 1993-06-21 | 1994-06-21 | Dielektrisches gefaltetes filmelement und verfahren zu dessen herstellung |
US08/564,035 US5757090A (en) | 1993-06-21 | 1994-06-21 | Folded dielectric film element and method for maufacturing the same |
ES94919686T ES2145828T3 (es) | 1993-06-21 | 1994-06-21 | Elemento de pelicula dielectrica plegada y metodo para fabricar el mismo. |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI932860 | 1993-06-21 | ||
FI932860A FI104611B (fi) | 1993-06-21 | 1993-06-21 | Laskostettu energiamuunnin |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI932860A0 FI932860A0 (fi) | 1993-06-21 |
FI932860A FI932860A (fi) | 1994-12-22 |
FI104611B true FI104611B (fi) | 2000-02-29 |
Family
ID=8538177
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI932860A FI104611B (fi) | 1993-06-21 | 1993-06-21 | Laskostettu energiamuunnin |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US5757090A (fi) |
EP (1) | EP0705527B1 (fi) |
JP (1) | JP3532207B2 (fi) |
AT (1) | ATE192011T1 (fi) |
DE (1) | DE69424048T2 (fi) |
DK (1) | DK0705527T3 (fi) |
ES (1) | ES2145828T3 (fi) |
FI (1) | FI104611B (fi) |
WO (1) | WO1995001079A1 (fi) |
Families Citing this family (12)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE19802535C2 (de) * | 1998-01-23 | 2000-07-13 | Juergen Hesselbach | Mikroaktor |
FI108986B (fi) | 1999-07-01 | 2002-04-30 | Emfitech Oy | Menetelmä anturielementin valmistamiseksi ja anturielementti |
FI116605B (fi) * | 1999-11-05 | 2005-12-30 | Panphonics Oy | Akustinen elementti |
FI108204B (fi) * | 1999-11-25 | 2001-11-30 | Kari Johannes Kirjavainen | Kalvo energioiden muuntamiseksi |
US6873863B2 (en) * | 2001-03-19 | 2005-03-29 | Nokia Mobile Phones Ltd. | Touch sensitive navigation surfaces for mobile telecommunication systems |
US7195840B2 (en) * | 2001-07-13 | 2007-03-27 | Kaun Thomas D | Cell structure for electrochemical devices and method of making same |
US8021775B2 (en) * | 2001-07-13 | 2011-09-20 | Inventek Corporation | Cell structure for electrochemical devices and method of making same |
US8734983B2 (en) * | 2004-04-14 | 2014-05-27 | Inventek Corporation | Housing for electrochemical devices |
US7683467B2 (en) * | 2006-12-07 | 2010-03-23 | Stats Chippac Ltd. | Integrated circuit package system employing structural support |
US9281763B2 (en) * | 2011-09-28 | 2016-03-08 | DigitalOptics Corporation MEMS | Row and column actuator control |
US10903762B2 (en) * | 2015-09-02 | 2021-01-26 | Koninklijke Philips N.V. | Actuator device based on an electroactive or photoactive polymer |
WO2018020887A1 (ja) * | 2016-07-27 | 2018-02-01 | 富士フイルム株式会社 | ピックアップセンサおよび生体センサ |
Family Cites Families (10)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
GB212576A (fi) * | 1923-03-08 | 1925-06-04 | Hermann Meusser | |
US2855467A (en) * | 1953-12-11 | 1958-10-07 | Curry Electronics Inc | Loud speakers |
US3008013A (en) * | 1954-07-20 | 1961-11-07 | Ferranti Ltd | Electrostatic loudspeakers |
US3996922A (en) * | 1973-08-17 | 1976-12-14 | Electronic Monitors, Inc. | Flexible force responsive transducer |
DE2900611A1 (de) * | 1979-01-09 | 1980-07-17 | Stefan Reich | Elektroakustischer wandler |
FR2472901A1 (fr) * | 1979-12-28 | 1981-07-03 | Thomson Csf | Transducteur bimorphe en materiau polymere |
US4725994A (en) * | 1984-06-14 | 1988-02-16 | Kabushiki Kaisha Toshiba | Ultrasonic transducer with a multiple-folded piezoelectric polymer film |
US4654546A (en) * | 1984-11-20 | 1987-03-31 | Kari Kirjavainen | Electromechanical film and procedure for manufacturing same |
US5219673A (en) * | 1991-08-23 | 1993-06-15 | Kaun Thomas D | Cell structure for electrochemical devices and method of making same |
US5395592A (en) * | 1993-10-04 | 1995-03-07 | Bolleman; Brent | Acoustic liquid processing device |
-
1993
- 1993-06-21 FI FI932860A patent/FI104611B/fi not_active IP Right Cessation
-
1994
- 1994-06-21 DE DE69424048T patent/DE69424048T2/de not_active Expired - Lifetime
- 1994-06-21 WO PCT/FI1994/000278 patent/WO1995001079A1/en active IP Right Grant
- 1994-06-21 JP JP50248095A patent/JP3532207B2/ja not_active Expired - Fee Related
- 1994-06-21 US US08/564,035 patent/US5757090A/en not_active Expired - Lifetime
- 1994-06-21 ES ES94919686T patent/ES2145828T3/es not_active Expired - Lifetime
- 1994-06-21 DK DK94919686T patent/DK0705527T3/da active
- 1994-06-21 AT AT94919686T patent/ATE192011T1/de not_active IP Right Cessation
- 1994-06-21 EP EP94919686A patent/EP0705527B1/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DE69424048D1 (de) | 2000-05-25 |
EP0705527A1 (en) | 1996-04-10 |
ES2145828T3 (es) | 2000-07-16 |
JP3532207B2 (ja) | 2004-05-31 |
DK0705527T3 (da) | 2000-07-31 |
JPH08511671A (ja) | 1996-12-03 |
US5757090A (en) | 1998-05-26 |
WO1995001079A1 (en) | 1995-01-05 |
EP0705527B1 (en) | 2000-04-19 |
FI932860A (fi) | 1994-12-22 |
ATE192011T1 (de) | 2000-05-15 |
FI932860A0 (fi) | 1993-06-21 |
DE69424048T2 (de) | 2000-09-14 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI104611B (fi) | Laskostettu energiamuunnin | |
CA1071750A (en) | Transducer having piezoelectric film arranged with alternating curvatures | |
JP4388603B2 (ja) | 弾性誘電体ポリマフィルム音波アクチュエータ | |
JP4312821B2 (ja) | 音響部材と音響処理方法 | |
JP5106595B2 (ja) | 機械−音響変換機及びマルチメディアフラットフィルムスピーカー | |
EP1216602B1 (en) | Mems digital-to-acoustic transducer with error cancellation | |
US5682075A (en) | Porous gas reservoir electrostatic transducer | |
JP2013070620A (ja) | 電気活性ポリマーの予歪み | |
US4246448A (en) | Electromechanical transducer | |
EP1384388B1 (en) | Electromechanical transducer and method for transforming energies | |
EP1644639B1 (en) | Device for generating sound by means of a medium stream generated | |
CA2159900A1 (en) | High pressure low impedance electrostatic transducer | |
FI115598B (fi) | Akustinen elementti | |
US5629987A (en) | Loudspeaker system with closed housing for improved bass reproduction | |
JP2002135896A (ja) | スピーカ装置 | |
EP1010167B1 (en) | Method and arrangement for damping wall movement | |
JPH03235317A (ja) | コンデンサ | |
US5949741A (en) | Dual-section push-pull underwater projector | |
Wolf et al. | An electroactive polymer based concept for vibration reduction via adaptive supports | |
JPS5725795A (en) | Sound generator and sound receiver | |
JPH01229599A (ja) | 音響装置 | |
JPH01229598A (ja) | 音響装置 | |
JPS62104400A (ja) | 電気音響変換器 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
HF | Priority information amended | ||
GB | Transfer or assigment of application |
Owner name: PANPHONICS OY |
|
MA | Patent expired |