FI101240B - Vinoteljellä varustettu ovenlukko - Google Patents

Vinoteljellä varustettu ovenlukko Download PDF

Info

Publication number
FI101240B
FI101240B FI963688A FI963688A FI101240B FI 101240 B FI101240 B FI 101240B FI 963688 A FI963688 A FI 963688A FI 963688 A FI963688 A FI 963688A FI 101240 B FI101240 B FI 101240B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
power transmission
door lock
piston
piece
lock according
Prior art date
Application number
FI963688A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI101240B1 (fi
FI963688A0 (fi
Inventor
Elis Nabb
Original Assignee
Bjoerkboda Laas Oy Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bjoerkboda Laas Oy Ab filed Critical Bjoerkboda Laas Oy Ab
Priority to FI963688A priority Critical patent/FI101240B1/fi
Publication of FI963688A0 publication Critical patent/FI963688A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI101240B publication Critical patent/FI101240B/fi
Publication of FI101240B1 publication Critical patent/FI101240B1/fi

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E05LOCKS; KEYS; WINDOW OR DOOR FITTINGS; SAFES
    • E05BLOCKS; ACCESSORIES THEREFOR; HANDCUFFS
    • E05B55/00Locks in which a sliding latch is used also as a locking bolt
    • E05B55/06Locks in which a sliding latch is used also as a locking bolt the handle being disconnected

Landscapes

  • Lock And Its Accessories (AREA)

Description

101240
VINOTELJELLÄ VARUSTETTU OVENLUKKO - DÖRRLAS MED EN FALLKOLV
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan mukainen ovenlukko.
Vinoteljellä varustetuissa ovenlukoissa, joissa vinoteljen siirtäminen lukkorunkoon oven avaamiseksi tapahtuu avaimen avulla ainakin oven ulkopuolelta, on ongelmana oven 5 tiivisteistä johtuvat voimat. Oven tiivisteet painavat vinotelkeä ovenkarmin vastalevyssä olevan telkiaukon reunoja vastaan, jolloin kasvaneen kitkan johdosta vinoteljen siirtäminen lukkorunkoon vaikeutuu ja vaatii enemmän voimaa. Näiden kitkavoimien voittamiseksi ovea täytyy yleensä ensin painaa tai vetää oven avautumissuuntaa vastaan ennenkuin avainta tai vääntönuppia voidaan kiertää ja näin avata ovi. Käytännössä avain toimii usein myös 10 vetimenä. Näin ollen voimiltaan heikommilla henkilöillä, kuten lapsilla, vanhuksilla ja vammaisilla on usein vaikeuksia avata tällainen ovi.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada uusi ovenlukkoratkaisu, josta edellä mainitut ongelmat on eliminoitu ja joka on rakenteeltaan yksinkertainen ja varmatoiminen ja helppo : : : käyttää.
, , ·' 15 Keksinnön tavoitteet saavutetaan patenttivaatimuksessa 1 ja muissa vaatimuksissa esitetyllä : tavalla. Keksinnön mukaisesti voimansiirto ensimmäisiltä painonokkavälineiltä vinotel- keen tapahtuu lukkorunkoon siirrettävästi tuetun voimansiirtokappaleen välityksellä. Lisäksi ’ ·* ' järjestely käsittää siirrettävän kytkentäkappaleen, joka vinoteljen ollessa ulostyönnetyssä asennossa pitää mainittua voimansiirtokappaletta asennossa, jossa voimansiirtoyhteys 20 ensimmäisiltä painonokkavälineiltä vinotelkeen on katkaistu. Keksintö perustuu siis .. ajatukseen, että voimansiirtoyhteys vinotelkeen on aikaansaatavissa erillistä voimansiirto- \.. kappaletta hyväksi käyttäen ainoastaan ensimmäiseltä toiminta-akselilta, jolloin avaimella tai oven sisäpuolelta vaihtoehtoisesti vääntönupilla ei ole mahdollista siirtää suoraan vinotelkeä, vaan vaikuttaa ainoastaan vinoteljen voimansiirtoon. Tällöin ovi voidaan . . 25 varustaa painikkeilla kummaltakin puolelta ja avata vain painikkeilla. Koska painikkeen :.: tarjoama vääntömomentti on olennaisesti avaimen tai vääntönupin vastaavaa suurempi, on vinoteljen lukkorunkoon vetämiseen ja siis oven avaamiseen tarvittava voima vastaavasti pienempi. Tällöin ei myöskään ole vaaraa avaimen väännöstä johtuvasta mahdollisesta vaurioitumisesta.
2 101240 Käytännössä kytkentäkappale on jousikuormitettu mainitun voimansiirtoyhteyden irrottavaan asentoonsa päin. Edelleen kytkentäkappaleen siirtäminen asentoon, jossa se sallii voimansiirron ensimmäiseltä toiminta-akselilta vinotelkeen, on jäljestetty mainittujen toisten painonokkavälineiden avulla. Näin voimansiirron aikaansaaminen edellyttää aina aktiivisia 5 toimenpiteitä eikä ovi voi vahingossa jäädä pelkästään painikkeella avattavaksi.
Keksinnön edullisessa sovellusmuodossa kytkentäkappale on levymäinen ja käsittää kaarevan ohjauspinnan mainittuja toisia painonokkavälineitä varten. Lisäksi ohjauspinnassa on pieni kolo tai vastaava painonokkavälineiden pitämiseksi paikallaan voimansiirron kytkevässä asennossa. Näin oven avaus voidaan helposti suorittaa myös yhdellä kädellä.
10 Käytännössä edullinen ratkaisu saadaan, mikäli voimansiirto ensimmäisiltä painonokkaväli-neiltä vinotelkeen tapahtuu lukkorunkoon siirrettävästi tuetun voimansiirtokappaleen välityksellä. Tällöin kytkentäkappale voidaan varustaa ohjauselimellä, joka on järjestetty siirtämään voimansiirtokappaletta suunnassa ensimmäiseltä toiminta-akselilta poispäin . . voimansiirron irrottavaan asentoon vinoteljen ollessa ulostyönnetyssä asennossa.
15 Toiminnan varmistamiseksi voimansiirron kytkemisen jälkeen voimansiirtokappale on : jousikuormitettu voimansiirron kytkevään asentoon päin. Voimansiirtokappaleeseen vaikuttava jousivoima valitaan kuitenkin pienemmäksi kuin kytkentäkappaleeseen vaikuttava jousivoima, jotta keksinnön perusajatus voimansiirtoon vaikuttamisesta toteutuu.
Kytkentäkappale voidaan edullisesti järjestää aikaansaamaan myös vinoteljen takalukituk-:·. 20 sen asennossa, jossa se samalla on järjestetty irrottamaan voimansiirron ensimmäisiltä .*:· painonokkavälineiltä voimansiirtokappaleen välityksellä vinotelkeen.
• · Käytännön sovellusmuodossa vinoteljen takalukituksen aikaansaamiseksi kytkentäkappale • · käsittää pääasiallisesti L-muotoisen ohjausuran, joka on järjestetty yhteistoimintaan vinotelkeen järjestetyn ohjaustapin kanssa. Rakenteeltaan edullinen ja yksinkertainen 25 ratkaisu saadaan, mikäli voimansiirto mainitusta voimansiirtokappaleesta vinotelkeen on järjestetty mainitun ohjaustapin välityksellä.
3 101240
Keksintöä selostetaan seuraavassa tarkemmin viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää erästä keksinnön mukaisen ovenlukon sovellusmuotoa sivusta katsottuna ja lukkorunko avattuna asennossa, jossa vinotelki on ulostyönnetty-nä ja takalukittuna, S - kuvio 2 esittää kuvion 1 ovenlukkoa asennossa, jossa takalukitus on vapautettu, ja kuvio 3 esittää kuvion 1 ovenlukkoa asennossa, jossa vinotelki on vedetty lukkorunkoon.
Piirustuksessa 1 tarkoittaa oveen tai vastaavaan asennettavan ovenlukon lukkorunkoa, jossa 10 on rintalevy 2 sekä vinotelki 3, joka on siirrettävissä edestakaisin rintalevyn aukosta ulostyönnettyyn lukitsevaan asentoon ja lukkorungon 1 sisään vedettyyn vapauttavaan asentoon. Vinotelki 3 on jousen 4 avulla kuormitettu ulostyönnettyyn asentoonsa päin ja varustettu ohjaustapilla 5.
Lukkorunko 1 on varustettu ensimmäisellä toiminta-akselilla 6, jolle on asennettu *15 painonokka 8, joka on ei-näytetyn painikkeen tai vastaavan avulla kierrettävissä palautusjousen 9 voimaa vastaan. Toiminta-akselille 6 asennetaan painike sekä oven ulkopuolelle että sisäpuolelle.
• ·
Lisäksi lukkorunko 1 on varustettu toisella toiminta-akselilla 7, jolle on asennettu kaksi toisistaan riippumatta oven eri puolilta kierrettävää painonokkaa 10a ja 10b, jotka on jousen 20 12 avulla kuormitettu kuvioissa 1 ja 3 näytettyyn perusasentoon. Painonokat 10a tai 10b on : ·. lisäksi varustettu ohjauselimillä 1 la ja 1 Ib, jotka yhdessä estävät painonokan kiertämisen « · ,·:· yli kuviossa 2 näytetyn toiminta-asennon, jossa painonokka sijaitsee poikittain vinoteljen . ‘ * 3 suhteen. Toiselle toiminta-akselille 7 on asennettavissa oven ulkopuolelle avainkäyttöiset • · toimilaitteet, esimerkiksi sylinterilukko, ja oven sisäpuolelle joko niin ikään avainkäyttöiset • 25 toimilaitteet tai vääntönuppi tai vastaava.
Keksinnön mukaisesti voimansiirto vinotelkeen 3 on aikaansaatavissa vain ensimmäiseltä toiminta-akselilta 6. Tätä varten lukkorungossa 1 on voimansiirtokappale 13, jossa on tappi 4 101240 14, joka ovea avattaessa on yhteistoiminnassa painonokan 8 kanssa, sekä ohjausura 16, joka vastaavasti on yhteistoiminnassa vinoteljen ohjaustapin 5 kanssa. Tarvittava vipuvaikutus saadaan voimansiirtokappaleen ulokkeen 13a kautta. Voimansiirtokappale 13 on jousen 15 avulla kuormitettu kuviossa 2 esitettyä, voimansiirron mahdollistavaa asentoaan päin.
5 Lukkorungossa 1 on edelleen kytkentäkappale 18, jossa on vinoteljen 3 ohjaustapin 5 kanssa yhteistoiminnassa oleva ohjausura 19, jossa on haarat 19a ja 19b. Kuvion 1 tapauksessa, jossa vinotelki 3 on ulostyönnetyssä, lukitsevassa asennossaan oven ollessa suljettuna, ohjaustappi 5 sijaitsee ohjausuran haarassa 19a, joka ulottuu rintalevyn 2 suuntaisesti poikittain vinotelkeen 3 nähden.
10 Kytkentäkappaleeseen 18 vaikuttaa jousi 21, joka painaa sen kuviossa 1 näytettyyn asentoon siten, että ohjaustappi 5 sijaitsee ohjausuran haaran 19a pohjassa. Tässä asennossa vinotelki 3 on takalukittu, sillä haaran 19a sivuseinä estää ohjaustapin 5 avulla vinoteljen 3 siirtämisen lukkorungon 1 sisään. Tämän lisäksi, koska jousen 21 voima on valittu suuremmaksi kuin jousen 15 voima, kytkentäkappaleessa 18 oleva uloke 20 on voimansiir-15 tokappaleen 13 vastinpinnan 17 avulla siirtänyt voimansiirtokappaleen 13 asentoon, jossa ::. vinoteljen 3 ohjaustappi 5 sijaitsee ohjausuran 16 pohjassa. Tällöin voimansiirtokappaleen '·:· 13 tappi 14 on samalla siirtynyt painonokan 8 ulottumattomiin, jolloin voimansiirto : ; ensimmäiseltä toiminta-akselilta 6 vinotelkeen 3 on katkaistu.
Oven avaamiseksi ja vinoteljen 3 vetämiseksi sisään jompikumpi painonokista 10a tai 10b 20 on avaimella tai vääntönupilla ensin kierrettävä kuvion 1 asennosta kuvion 2 asentoon. Painonokkaa kierrettäessä se painaa kytkentäkappaletta 18 ohjauspinnan 22 avulla kuviossa alaspäin, niin että painonokan pää joutuu koloon 22a, joka pitää painonokkaa tässä * · · .·:· asennossa riippumatta siitä, kierretäänkö avain takaisin ja poistetaan kokonaan lukosta.
• ·
Kuvion 2 tilanteessa painonokan 10a kiertämisen seurauksena voimansiirtokappaleen 13 • 25 tappi 14 on jälleen siirtynyt painonokan 8 vaikutusalueelle, joten vinotelki 3 voidaan siirtää toiminta-akselille 6 asennetun painikkeen avulla lukkorungon 1 sisään. Siirtoliikkeen » · ·« alkuvaiheessa vinoteljen 3 ohjaustappi 5 osuu kytkentäkappaleen 18 ohjausurassa 19 olevaan viistoon osaan 19c, minkä seurauksena ohjaustappi 5 ennen siirtymistään ohjausuran

Claims (10)

101240 haaraan 19b painaa kytkentäkappaletta 18 kuviossa 2 edelleen alaspäin, jolloin painonokka 10a vapautuu kolosta 22a ja siirtyy jousen 12 vaikutuksesta takaisin kuvioiden 1 ja 3 mukaiseen perusasentoonsa. Tässä toiminta-asennossa ovenlukko on taas takalukittavissa sen jälkeen, kun vinotelki 3 siirtyy ulostyöntyvään asentoonsa ja ohjaustappi 5 vapautuu 5 ohjausuran haarasta 19b. Kuvioiden ovenlukko on varustettu myös aputeljellä 23, joka ohjaa nokkaelintä 24 ja jota jousi 25 pyrkii painamaan lukkorungosta 1 ulostyöntyvään asentoon. Samalla nokkaelin 24 pyrkii kiertymään kuvioissa vastapäivään. Kun vinotelki 3 on vedetty lukkorungon 1 sisään kuviossa 3 esitetyllä tavalla ja ovi on avattu, ovenkarmissa oleva ei-näytetty vastalevy ei 10 enää ole esteenä, vaan aputelki 23 pääsee siirtymään uloimpaan asentoonsa, jolloin nokka 24 samalla kiertyy kuten kuviosta 3 käy ilmi. Kun tällöin ei-näytetty painike vapautetaan, vinotelki 3 siirtyy jousen 4 vaikutuksesta ulospäin asentoon, jossa vinoteljen vastinpinta 3a osuu nokkaelimeen 24 eikä vinotelki 3 siten pääse siirtymään kuvioissa 1 ja 2 esitettyyn uloimpaan, lukitsevaan asentoonsa. Tämän seurauksena vinotelki 3 ei myöskään takalukitu, 15 vaan ovi on siirrettävissä kiinni painamalla, sillä samalla kun vinotelki 3 painuu vastalevyä '. . vasten ja siirtyy lukkorungon sisään myös aputelki 23 painuu vastalevyä vasten ja siirtyy :. jonkin verran lukkorunkoon päin kiertäen samalla nokkaelintä 24 kuvioissa myötäpäivään. ’!· Koska vastalevy tällöin estää aputeljen 23 siirtymisen uloimpaan kuvion 3 mukaiseen • asentoonsa, myös nokkaelin 24 jää kuvioiden 1 ja 2 asentoon eikä enää estä vinotelkeä 3 ;'; 20 siirtymästä kuvioiden 1 ja 2 mukaiseen uloimpaan, lukitsevaan asentoonsa. • · Keksintö ei ole rajoitettu esitettyyn sovellusmuotoon, vaan useita muunnelmia on ajateltavissa oheisten patenttivaatimusten puitteissa. • · ♦ · • · !·:· PATENTTIVAATIMUKSET • · • · t ·
1. Ovenlukko, johon kuuluu lukkoranko (1), jossa on vinotelki (3), ensimmäinen toiminta-• 25 akseli (6), jolle on asennettu painikkeen tai vastaavan käyttämät ensimmäiset painonokka-välineet (8), joilla vinotelki (3) on siirrettävissä lukkorungosta (1) ulostyönnetystä asennosta sisäänvedettyyn asentoon, ja toinen toiminta-akseli (7), jolle on asennettu ainakin lukkorungon (1) toiselta puolelta avainkäyttöisillä toimilaitteilla käytettävät toiset 101240 painonokkavälineet (10a, 10b), tunnettu siitä, että voimansiirto ensimmäisiltä painonokka-välineiltä (8) vinotelkeen (3) tapahtuu lukkorunkoon siirrettävästi tuetun voimansiirto-kappaleen (13) välityksellä, ja että jäqestely käsittää siirrettävän kytkentäkappaleen (18), joka vinoteljen (3) ollessa ulostyönnetyssä asennossa pitää mainittua voimansiirtokappaletta 5 (13) asennossa, jossa voimansiirtoyhteys ensimmäisiltä painonokkavälineiltä (8) vinotel keen (3) on katkaistu.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ovenlukko, tunnettu siitä, että kytkentäkappale (18) käsittää ohjauselimen (20), joka on järjestetty siirtämään mainittua voimansiirtokappaletta (13) suunnassa ensimmäiseltä toiminta-akselilta (6) poispäin mainitun voimansiirtoyhteyden 10 katkaisevaan asentoon.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen ovenlukko, tunnettu siitä, että kytkentäkappale (18) on jousikuormitettu mainitun voimansiirtoyhteyden katkaisevaan asentoonsa päin.
4. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen ovenlukko, tunnettu siitä, että :. mainitun voimansiirtoyhteyden aikaansaaminen tapahtuu siirtämällä kytkentäkappale (18) :. 15 mainittujen toisten painonokkavälineiden (10a, 10b) avulla mainitun voimansiirtokappaleen '.:. (13) vapauttavaan asentoon.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen ovenlukko, tunnettu siitä, että kytkentäkappale (18) on levymäinen ja käsittää kaarevan ohjauspinnan (22) mainittuja toisia painonokkavälineitä (10a, 10b) varten. . . 20 6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen ovenlukko, tunnettu siitä, että ohjauspinnassa (22) on • · pieni kolo (22a) tai vastaava painonokkavälineiden (10a, 10b) pitämiseksi paikallaan • · voimansiirron kytkevässä asennossa. • ·
7. Jonkin yllä olevan patenttivaatimuksen mukainen ovenlukko, tunnettu siitä, että I « ' ·' voimansiirtokappale (13) on jousikuormitettu voimansiirron kytkevään asentoon päin ja että 25 voimansiirtokappaleeseen (13) vaikuttava jousivoima (15) on valittu pienemmäksi kuin kytkentäkappaleeseen (18) vaikuttava jousivoima (21). 101240
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen ovenlukko, tunnettu siitä, että kytkentäkappale (18) on järjestetty aikaansaamaan vinoteljen (3) takalukituksen asennossa, jossa se samalla on järjestetty irrottamaan voimansiirron ensimmäisiltä painonokkavälineiltä (8) voimansiir-tokappaleen (13) välityksellä vinotelkeen (3).
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen ovenlukko, tunnettu siitä, että vinoteljen (3) takalukituksen aikaansaamiseksi kytkentäkappale (18) käsittää pääasiallisesti L-muotoisen ohjausuran (19), joka on järjestetty yhteistoimintaan vinotelkeen (3) järjestetyn ohjaustapin (5) kanssa.
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen ovenlukko, tunnettu siitä, että voimansiirto mainitusta 10 voimansiirtokappaleesta (13) vinotelkeen (3) on järjestetty mainitun ohjaustapin (5) välityksellä.
FI963688A 1996-09-18 1996-09-18 Vinoteljellä varustettu ovenlukko FI101240B1 (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI963688A FI101240B1 (fi) 1996-09-18 1996-09-18 Vinoteljellä varustettu ovenlukko

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI963688 1996-09-18
FI963688A FI101240B1 (fi) 1996-09-18 1996-09-18 Vinoteljellä varustettu ovenlukko

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI963688A0 FI963688A0 (fi) 1996-09-18
FI101240B true FI101240B (fi) 1998-05-15
FI101240B1 FI101240B1 (fi) 1998-05-15

Family

ID=8546679

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI963688A FI101240B1 (fi) 1996-09-18 1996-09-18 Vinoteljellä varustettu ovenlukko

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI101240B1 (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI101240B1 (fi) 1998-05-15
FI963688A0 (fi) 1996-09-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11572722B2 (en) Multiple point door locking system
US20070113603A1 (en) Lock with a locking cylinder
US20100213724A1 (en) Multiple point door locking system, with handle turning direction control
GB2151692A (en) Mortise lock
JP2004316419A (ja) 電気モーター駆動ドロップボルト
US11898392B2 (en) Hinge closure
ES2180281T3 (es) Mecanismo de cierre electromagnetico.
DE59201069D1 (de) Schloss.
WO2019043678A1 (en) TAQUET ARRANGEMENT
US5794991A (en) Interlocking dead bolt with projecting pins
KR200438623Y1 (ko) 디지털식 도어록의 구동모터 소손 방지 장치
CN110118040A (zh) 一种铰链结构
FI101240B (fi) Vinoteljellä varustettu ovenlukko
KR101598958B1 (ko) 래치볼트 방향 설정 자동 변환 기능을 갖는 모티스락
RU2283935C2 (ru) Устройство управления для запорного языка в дверном замке
KR20090109933A (ko) 전기정 스트라이커
AU2006235659A1 (en) Closing device
DK2327849T3 (en) Lock
KR101887640B1 (ko) 창호의 자동 록킹장치
KR20110114332A (ko) 쌍여닫이문 용 잠금장치
KR200393226Y1 (ko) 모티스 록 장치
ES2874773T3 (es) Dispositivo de cerradura para una puerta y procedimiento para abrir una puerta
ES2278860T3 (es) Abrepuertas segun el principio de corriente en reposo.
KR20220065195A (ko) 미닫이문용 오목형 잠금장치
KR200443870Y1 (ko) 디지털식 도어록

Legal Events

Date Code Title Description
PC Transfer of assignment of patent

Owner name: ABLOY OY

MA Patent expired