FI101119B - Matkaviestimelle päättyvän puhelun palveluun perustuva reititys matkav iestinjärjestelmässä - Google Patents
Matkaviestimelle päättyvän puhelun palveluun perustuva reititys matkav iestinjärjestelmässä Download PDFInfo
- Publication number
- FI101119B FI101119B FI955331A FI955331A FI101119B FI 101119 B FI101119 B FI 101119B FI 955331 A FI955331 A FI 955331A FI 955331 A FI955331 A FI 955331A FI 101119 B FI101119 B FI 101119B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- call
- service
- switching center
- routing
- roaming number
- Prior art date
Links
Classifications
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W8/00—Network data management
- H04W8/02—Processing of mobility data, e.g. registration information at HLR [Home Location Register] or VLR [Visitor Location Register]; Transfer of mobility data, e.g. between HLR, VLR or external networks
- H04W8/06—Registration at serving network Location Register, VLR or user mobility server
-
- H—ELECTRICITY
- H04—ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
- H04W—WIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
- H04W8/00—Network data management
- H04W8/26—Network addressing or numbering for mobility support
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Databases & Information Systems (AREA)
- Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
- Signal Processing (AREA)
- Mobile Radio Communication Systems (AREA)
- Financial Or Insurance-Related Operations Such As Payment And Settlement (AREA)
- Telephonic Communication Services (AREA)
Description
101129
Matkaviestimelle päättyvän puhelun palveluun perustuva reititys matkaviestinjärjestelmässä
Keksinnön kohteena ovat matkaviestinjärjestelmät, 5 ja erityisesti matkaviestimelle päättyvän puhelun reititys matkaviestinjärjestelmissä, joissa tilaajan eri telepalveluille käytetään eri puhelinnumeroita, ns. mo-ninumerojärjestelmä.
Nykyaikaiset matkaviestinjärjestelmät tarjoavat 10 tilaajille tavanomaisen puheensiirron lisäksi erilaisia datansiirto-ominaisuuksia. Matkaviestinjärjestelmien palvelut voidaan yleisesti jakaa telepalveluihin (Tele Service) ja verkkopalveluihin (Bearer Service). Verkkopalvelu on tietoliikennepalvelu, joka muodostaa signaa-15 lien siirron käyttäjä-verkkoliitäntöjen välillä. Esimerkiksi modeemipalvelut ovat verkkopalveluja. Telepalvelussa verkko tarjoaa myös päätelaitteen palveluja. Tärkeitä telepalveluja puolestaan ovat puhe-, telekopio- ja videotex-palvelut.
20 Tyypillisesti samalla matkaviestintilaajalla voi olla oikeus erilaisiin tele- ja verkkopalveluihin, joita tässä yhteydessä kutsutaan yhteisnimellä peruspalvelut. Hänellä voi olla esimerkiksi käytössään puhe-, telekopio- ja datapalvelu. Matkaviestimelle tuleva tai siltä 25 lähtevä puhelu voi siten vaatia mitä tahansa näistä peruspalveluista, minkä vuoksi oikea palvelu on osoitettava matkaviestinverkolle. Esimerkiksi yleiseurooppalaisessa GSM-matkaviestinjärjestelmässä matkaviestimen lähettämä puhelunmuodostussignalointi sisältää tiedon vaa-30 ditusta peruspalvelusta erityisessä verkkopalve-•· luinformaatioelementissä GSM BCIE (Bearer Capability
Information Element). Näin matkaviestinverkko voi valita oikean peruspalvelun matkaviestimeltä lähteville puheluille. Myös ISDN (Integrated Services Data Network) 35 -verkko tukee tämän tyyppistä signalointia: ISDN-verkos- • I ·· 101129 2 ta matkaviestinverkkoon tulevat puhelut sisältävät vastaavan informaatioelementin ISDN BCIE, joka kertoo vaaditun palvelun. Tällöin tilaajalla on kaikille palveluille vain yksi luettelonumero ja puhelun vaatimat pal-5 velut tunnistetaan ISDN BCIE:n perusteella. Tätä kutsutaan yksinumerojärjestelmäksi (Single numbering scheme).
Valitettavasti yleinen puhelinverkko (PSTN) ei tue palvelutiedon signalointia. Tämän vuoksi, kun puhelu on peräisin PSTN:stä tai on reititetty sen kautta, täl-10 laista tietoa puhelun palvelutyypistä ei saavu matkaviestinverkolle. Tällöin matkaviestinverkon tulisi muulla tavoin tietää minkä tyyppistä peruspalvelua puhelu vaatii.
Eräs tunnettu ratkaisu tähän ongelmaan on mo-15 ninumerojärjestelmä (Multi Numbering Scheme), jossa matkaviestintilaajalla on yhtä monta luettelonumeroa kuin palveluita, joihin hän haluaa vastaanottaa tulevia puheluita. Luettelonumeroa kutsutaan myös matkaviestin-tilaajan ISDN-numeroksi MSISDN (Mobile Subscriber ISDN 20 Number). Esimerkiksi tilaajalla voi olla luettelonumero puhepalvelulle, telekopiopalvelulle ja modeemipalvelul-le. Moninumerojärjestelmässä kutsuva tilaaja valitsee matkaviestintilaajan luettelonumeroista sen, jota vastaavan palvelun hän haluaa. GSM-verkossa tilaajien pal-25 velut määritellään tilaajan kotirekisterissä HLR, jossa säilytetään pysyvästi myös muita tilaajatietoja. Kotirekisterissä HLR säilytetään myös tietoa tilaajan luette-lonumeroiden ja palveluiden välisestä yhteydestä. Lisäksi kotirekisterissä HLR sidotaan luettelonumeroon 30 (MSISDN) tietty BCIE-elementti, joka kertoo puhelutyypin ^ ja puhelussa tarvittavat verkkoresurssit. BCIE on kuvat tu esim. GSM-suosituksessa 04.08, versio 4.5.0, sivut 423-431. Kotirekisteri sisältää myös GSM-verkon sisällä käytettävän matkaviestintilaajan tunnuksen IMSI (Inter-35 national Mobile Subscriber Identity). Matkaviestintilaa- a 3 101129 jalla on vain yksi IMSI, joka on yhteinen kaikille peruspalveluille .
GSM-järjestelmässä on myös toinen tilaajarekiste-ri, vierailijarekisteri, johon osa kotirekisterissä HLR 5 säilytettävistä tilaajatiedoista kopioidaan, kun tilaaja on vierailijarekisterin VLR alueella.
Kuvio 2 havainnollistaa matkaviestimelle MS päättyvän puhelun muodostusta GSM-tyyppisessä matkaviestin-järjestelmässä, joka käyttää moninumerojärjestelmää.
10 Kohdassa 1 puhelu, joka on osoitettu tilaajan tiettyyn palvelunumeroon, saapuu verkon yhdyskeskukseen GMSC, joka lähettää tilaajan kotirekisteriin HLR, joka määräytyy tilaajan luettelonumeron MSISDN mukaan, reititystietojen kyselyn, sanoma 2. Reititystietokyselysanomassa 2 15 lähetetään myös tilaajan MSISDN-numero (sekä mahdollisesti ISDN BCIE + HLC + LLC, mikäli signalointi on tukenut tämän tiedon siirtoa). Sijainninpäivityksessä tilaajan kotirekisterin HLR on päivittynyt tieto siitä, minkä vierailijarekisterin VLR alueella tilaaja on. Tämän tie-20 don perusteella kotirekisteri HLR lähettää VLR:lie vaellusnumeron varauspyynnön, sanoma 3. Vaellusnumeron va-rauspyynnössä lähetetään vierailijarekisterille VLR myös matkaviestintilaajan IMSI sekä kutsuttuun MSISDN:ään liittyvä BCIE (tai sanomassa 2 tullut ISDN BCIE), joka 25 mm. kertoo puhelun vaatimat verkkoresurssit mutta ei suoraan peruspalveluntyyppiä. Vierailijarekisteri VLR tallettaa vastaanottamansa BCIE:n ja varaa vaellusnumeron MSRN (Mobile Station Roaming Number). VLR lähettää varaamansa vaellusnumeron HLR:lie vastaussanomassa 5.
30 HLR puolestaan välittää vaellusnumeron edelleen reiti-tystietoja kysyneelle keskukselle GMSC sanomassa 6. Vaellusnumeroavaruus on määritelty siten, että puhelu ohjautuu aina siihen keskukseen MSC, jonka vierailijarekisteri VLR on varannut varausnumeron. Täten kauttakul-35 kukeskus GMSC voi vaellusnumeron perusteella reitittää 4 101129 puhelun eteenpäin lähettämällä aloitusosoitesanoman 7 vaellusnumeron osoittamaan matkaviestinkeskukseen MSC.
MSC tekee kyselyn VLR:ään, sanomat 8 ja 9, käynnistää puhelunmuodostuksen, mitä havainnollistetaan nuolilla 10 5 ja 11.
Joissakin tapauksissa GMSC:n ja MSC:n välillä voi olla erityyppisiä siirtoteitä, joiden kautta reititys voidaan suorittaa. Vastaavasti eri palveluilla voi olla erilaisia siirtovaatimuksia, minkä seurauksena kaikki 10 siirtotiet eivät sovellu kaikille palveluille. Näissä tapauksissa GMSC:n tai jonkin välissä olevan keskuksen tulisi kyetä valitsemaan oikea siirtotie.
Kuvio 3 havainnollistaa tätä ongelmaa. GMSC:ltä johonkin välikeskukseen EXC on olemassa yksi siirtoreit-15 ti, jolloin myöskään mitään valintaa ei tarvita. EXC:Itä on MSC:lie kaksi siirtoreittiä: ROUTE_l ja ROUTE_2. Reitillä 2 on siirtolaitteita 31 ja 32, jotka tekevät tämän reitin käyttökelvottomaksi joillekin palveluille. Toisille palveluille se sensijaan voi olla paras vaihtoeh-20 to, esim. alhaisempien tariffien vuoksi. Reitillä 1 puolestaan on erilaiset siirto-ominaisuudet. Saattaa myös olla, että reitti 1 voi käsitellä samat palvelut kuin reitti 2 mutta ei päinvastoin.
. . Kun puhelu on peräisin verkosta, jossa signaloin- « 25 ti tukee ISDN BCIE:n siirtämistä, kutsuvan tilaajan vaatima palvelu on myös GMSC:n tiedossa. Tällöin se voi valita oikean siirtotien tai välittää tiedon palvelusta eteenpäin välikeskukselle. Mutta kun puhelu on reititetty PSTNsstä tai PSTN:n kautta, GMSCsllä ei ole mitään ·. 30 tietoa vaaditusta palvelusta. Tällöin se ei kykene itse * valitsemaan oikeaa siirtotietä tai välittämään palvelu tietoa eteenpäin välikeskukselle. Esillä olevan keksinnön päämääränä yllä esitetyn ongelman poistaminen.
Tämä saavutetaan matkaviestinjärjestelmän vierai-35 lijarekisterillä, joka liittyy matkaviestinkeskukseen ja 5 101129 joka, vasteena kotirekisteristä vastaanotetulle vaellus-numeropyynnölle, allokoi matkaviestinkeskuksen alueella olevalle matkaviestimelle päättyvälle puhelulle vaellus-numeron, joka palautetaan kotirekisterille ja edelleen 5 reitittävälle keskukselle käytettäväksi puhelun reitittämisessä mainitulle matkaviestinkeskukselle. Vierailijarekisterille on tunnusomaista, että vierailijarekisterin allokoima vaellusnumero sisältää puhelun vaatimasta palvelusta riippuvaisen osan, jonka arvo ilmaisee kah-10 desta tai useammasta erityyppisestä siirtoreitistä sen, jonka kautta kyseinen puhelu on reititettävä matkavies-tinkeskukseen.
Keksinnön kohteena on myös patenttivaatimuksen 4 mukainen matkaviestinjärjestelmä, jolle on tunnusomais-15 ta, että vierailijarekisterin allokoima vaellusnumero sisältää puhelun vaatimasta palvelusta riippuvaisen osan, jonka arvo ilmaisee mainituista ainakin kahdesta erityyppisestä siirtoreitistä sen, jonka kautta kyseinen puhelu on reititettävä yhdyskeskuksesta matkaviestinkes-20 kukseen.
Keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä matkaviestimelle päättyvän puhelun reitittämiseksi, jolle menetelmälle on tunnusomaista, että allokoidaan vierailijarekisterissä puhelun vaati-25 masta palvelusta riippuvainen vaellusnumero, reititetään puhelu yhdyskeskuksesta matkaviestin-keskukseen käyttäen siirtoreittiä, joka valitaan mainitun palvelusta riippuvaisen vaellusnumeron perusteella.
Keksinnössä tieto puhelun vaatimasta palvelusta ·. 30 välitetään vierailijarekisteristä reitittävään keskuk- : * seen ilman, että muutetaan olemassa olevaa signalointi protokollaa vierailijarekisterin ja kotirekisterin välillä tai kotirekisterin ja reitittävän keskuksen välillä. Tämä aikaansaadaan palveluriippuvaisella vaellusnu-35 meron allokoinnilla: Vierailijarekisterin puhelulle ai- « 101129 lokoima vaellusnumero sisältää informaation, joka identifioi puhelun siirtoreitin joko suoraan reititysosoit-teena tai epäsuorasti puhelun vaatiman palvelun tai siirtoresurssin tyypin perusteella. Vaellusnumeron for-5 maatti on muutoin muuttumaton, niin että se voidaan siirtää olemassa olevissa sanomissa reitittävälle keskukselle. Reitittävä keskus analysoi informaation ja valitsee sen perusteella tietyn tai oikeantyyppisen siirtotien puhelun reitittämistä varten.
10 Keksintöä selitetään yksityiskohtaisemmin ensisi jaisten suoritusmuotojen avulla viitaten oheisiin piirroksiin, joissa kuvio 1 esittää osaa eräästä matkaviestinjärjestelmästä, 15 kuvio 2 havainnollistaa päättyvän puhelun reititystä kuvion 1 matkaviestinjärjestelmässä, kuvio 3 esittää matkaviestinjärjestelmän, jossa yhdyskeskuksen GMSC ja kohdekeskuksen MSC välissä on erityyppisiä siirtoteitä, 20 kuvio 4 esittää tekniikan tason mukaisen vaellus- numerorakenteen, kuvio 5 esittää vaellusnumerorakenteen, joka sisältää keksinnön mukaisen palveluinformaation.
Esillä oleva keksintö soveltuu käytettäväksi di-25 gitaalisissa matkaviestinjärjestelmissä. Erityisen edul lisesti keksintö soveltuu käytettäväksi yleiseurooppalaisessa digitaalisessa matkaviestinjärjestelmässä GSM (Global System for Mobile Communications) sekä samantyyppisissä matkaviestinjärjestelmissä, kuten DCS1800 30 (Digital Communication System) ja PCS (Personal Com-- munication System). Seuraavassa keksinnön ensisijainen suoritusmuoto tullaan selostamaan GSM-järjestelmässä toteutettuna siihen kuitenkaan keksintöä rajoittamatta.
Alla esitetään lyhyesti kuvioon 1 viitaten GSM-35 järjestelmän perusrakenneosat, mutta tässä hakemuksessa ♦ 7 101129 ei ole tarvetta puuttua tarkemmin niiden ominaisuuksiin tai järjestelmän muihin osa-alueisiin. GSM-järjestelmän tarkemman kuvauksen osalta viitataan GSM-suosituksiin sekä kirjaan "The GSM System for Mobile Communications", 5 M. Mouly & M. Pautet, Palaiseau, France, 1992, ISBN:2-9507190-0-7.
GSM-järjestelmän rakenne muodostuu kahdesta osasta: tukiasemajärjestelmä BSS ja verkkoalijärjestelmä (NSS). BSS ja matkaviestimet MS kommunikoivat radioyh-10 teyksien kautta. Tukiasemajärjestelmässä BSS kutakin solua palvelee tukiasema BTS1-6. Joukko tukiasemia on kytketty tukiasemaohjaimeen BSC, jonka toimintona on ohjata radiotaajuuksia ja kanavia, joita BTS käyttää. BSS:t (tarkemmin sanottuna BSC:t) on kytketty matkavies-15 tinkeskukseen MSC. Tietyt MSC:t on kytketty muihin tietoliikenneverkkoihin, kuten yleinen puhelinverkko PSTN, ja sisältävät yhdyskäytävätoiminnot näihin verkkoihin lähteviä ja niistä tulevia puheluita varten. Nämä MSC:t tunnetaan gateway-MSC:einä (GMSC).
20 On olemassa kaksi tietokantojen päätyyppiä, jotka liittyvät puheluiden reititykseen. On olemassa kotirekisteri HLR, tallentaa kaikkien verkon tilaajien tilaa-jadatan kiinteästi tai puolikiinteästi, mukaanlukien informaation niistä palveluista, joihin tilaajalla voi 25 olla pääsy, sekä tilaajan nykyisestä sijainnista. Toinen rekisterityyppi on vierailijarekisteri VLR. VLR liittyy yleensä yhteen MSC:hen, mutta se voi kuitenkin palvella useaa MSC:tä. Yleinen käytäntö on, että VLR on integroitu MSC:hen. Tämä integroitu verkkoelementti tunnetaan ·.· 30 vierailija-MSC:nä (VMSC). Aina kun matkaviestin MS on *- · aktiivinen (rekisteröitynyt ja kykenevä tekemään tai vastaanottamaan puheluita), suurin osa matkaviestintä MS koskevista matkaviestintilaajatiedoista, joita pidetään HLR:ssä, kopioidaan sen MSC:n VLR:ään, jonka alueella MS 35 on.
β 101129
Kuten aikaisemmin selitettiin, nykyaikaiset matkaviestinjärjestelmät tukevat erilaisia tele- ja verkkopalveluita. GSM-järjestelmän verkkopalvelut on määritelty suosituksessa GSM 02.02 versio 4.2.0 ja telepalve-5 lut suosituksessa GSM 02.03.
Samalla matkaviestintilaajalla voi olla oikeus erilaisiin tele- ja verkkopalveluihin, joita tässä yhteydessä kutsutaan yhteisnimellä peruspalvelut. Kuten yllä selitettiin, tällöin on edullista käyttää moninume-10 rojärjestelmää, jossa kullekin peruspalvelulle annetaan oma luettelonumero MSISDN.
GSM-järjestelmässä tilaajien palvelut määritellään tilaajan kotirekisterissä HLR muiden tilaajatietojen yhteydessä. Jokaisella tilaajalla on oma IMSI (In-15 ternational Mobile Subscriber Identity), jota käytetään tilaajatunnisteena matkaviestinverkon sisällä. Tilaajalle määritellyt palvelut sidotaan tilaajan IMSIin. Mo-ninumerojärjestelmän periaatteen mukaisesti jokaiselle tilaajan palvelulle l..n annetaan oma luettelonumero 20 MSISDN-1...MSISDN-n. Kuhunkin MSISDN-numeroon sidotaan verkkopalveluinformaatioelementin BCIE (Bearer Capability Information Element) arvo, ts. tieto palvelun verk-kovaatimuksista. GSM BCIE on informaatioelementti, jossa GSM-järjestelmässä siirretään tieto kaikista puheluun 25 liittyvistä verkkovaatimuksista, kuten siirtonopeudet, data- ja loppubittien lukumäärä, jne. BCIE on kuvattu esim. GSM-suosituksessa 04.08, versio 4.5.0, sivut 423-431.
Tulevaisuudessa voidaan GSM-verkossa käyttää 30 edellä kuvatun GSM BCIEs n rinnalla ISDN BCIE:tä, joka määritellään suosituksessa ETS 300102-1/Q.931 (Bearer Capability IE). Tähän informaatioelementtiin ei sisälly suoraan puhelutyyppitieto, joten sen rinnalla käytetään informaatioelementtejä High Layer Compatibility (HLC) 35 tai Low Layer Compatibility (LLC), jotka on määritelty , 101129 suosituksissa ETS 300102-1/Q.931 HLC ja ETS 300102-1/Q.931 LLC. ISDN BCIE (sekä HLC ja/tai LLC) voi tulla matkaviestinkeskukselle puhelunmuodostussanoman mukana kiinteästä verkosta.
5 Nykyisessä GSM-järjestelmässä lista tilaajan palveluista siirretään muiden tilaajatietojen mukana VLR:stä HLR:ään esim. sijainninpäivityksen yhteydessä.
Kuten kuvion 2 yhteydessä kuvattiin, vaellusnu-meropyynnössä, jonka HLR tekee VLR:ään (vrt. kuvio 2 10 sanoma 3), välitetään tilaajan IMSI sekä puhelukohtainen BCIE. Perinteisessä GSM-järjestelmässä VLR valitsee puhelulle vapaan vaellusnumeron MSRN, joka sidotaan väliaikaisesti mainittuun IMSI:in. Lisäksi BCIE muunnetaan palvelunumeroksi, joka tallennetaan yhdessä IMSI:n ja 15 MSRN:n kanssa. MSRN lähetetään vastaussanomassa HLR:lie ja sieltä edelleen GSMSC:lle. Kun puhelu on reititetty MSC:lle, MSC tekee tilaajatietokyselyn käyttäen vaellus-numeroa MSRN ja saa vastauksessa IMSI:n ja palvelunumeron. MSC muuttaa palvelunumeron BCIE:ksi ja varaa tar-20 vittavat verkkopalveluresurssit radiotietä varten. Itse vaellusnumeroon MSRN tai muuhun signalointiin, joka välitetään VLR:Itä HLR:lie ja HLR:Itä GMSC:lle ei sisälly mitään tietoa puhelun vaatimasta palvelusta tai verkko-resursseista.
25 Kuviossa 5 on kuvattu tekniikan tason mukaisen MSRN:n numerorakenne, joka on noudattaa CCITT suositusta E.164. MSRN käsittää maakoodin CC, kansallisen kohdekoo-din NDC (VLR:n ja MSC:n kansallinen reititysosoite VLRN) sekä väliaikaisen tilaajanumeron SN.
30 Keksinnössä vaellusnumeron MSRN allokointi on palveluriippuvainen siten, että MSRN käsittää normaalin informaation lisäksi informaatiota palvelusta. Kuviossa 6 on esitetty eräs keksinnön mukainen MSRN numerorakenne, jossa on palvelukoodi SERVN, joka osoittaa puhelun 35 palvelun. Kuvion 5 esimerkissä SERVN sijaitsee reiti- 10 101129 tysosoitteen NDC jälkeen. Keksinnön ensisijaisessa suoritusmuodossa NDC+SERVN muodostavat palvelusta riippuvan reititysosoitteen, ts. kukin NDC+SERVN on sidottu tiettyyn reititysvaihtoehtoon. Tyypillisesti erilaisten pal-5 velukoodien SERVN määrä on pieni, kuitenkin vähintään yhtä suuri kuin erilaisten reititysvaihtoehtojen määrä. Eri palveluilla, jotka käyttävät samaa reititysvaihtoeh-toa, voi olla sama SERVN. Täten yksi tai kaksi digittiä on yleensä riittävä SERVN:n pituus.
10 Keksinnön mukainen MSRN on siten hieman pidempi kuin vastaava tekniikan tason mukainen MSRN. GSM-sano-missa MSRN-kentät on sovitettu vastaanottamaan E. 164 mukainen numero, ts. jopa 15 digittiä. Normaali MSRN on yleensä tätä lyhyempi, joten keksinnön mukainen 1-2 di-15 gittiä pidempi MSRN voidaan siirtää nykyisissä GSM-sano-missa.
Keksinnön ensisijaisessa suoritusmuodossa NDC+SERVN muodostavat GMSC:n tai muun reitittävän keskuksen kannalta normaalin reititysosoitteen, jolle so-20 velletaan normaaleja numeroanalyysejä ja reititysme- kanismeja. Reitittävässä keskuksessa, johon erilaiset vaihtoehtoiset siirtoreitit on kytketty, kukin NDC+SERVN yhdistelmä on sidottu eri siirtoreittiin. Keskus reitittää puhelun eteenpäin sen siirtoreitin kautta, johon 25 vaellusnumeron NDC+SERVN yhdistelmä viittaa. Tavallaan MSC:llä on eri reititysosoite eri siirtoreiteille ja palveluille. Tämän suoritusmuodon etu on siinä, että keksintö ei vaadi mitään ylimääräisiä matkaviestins-pesifisiä toimintoja keskuksiin.
30 On tietenkin vaihtoehtoisesti mahdollista, että : keskus analysoi MSRN:n palveluinformaation ja valitsee sen perusteella oikean reititysvaihtoehdon, ts. siirto-resurssit, jotka tukevat puhelun tarvitsemia verkkopalveluita. Tällainen erikoistoiminto on lisättävä keskuk-35 seen.
Π 101129
Seuraavassa keksintöä havainnollistetaan käyttäen esimerkkinä kuvion 3 mukaista tilannetta, jossa GMSC:n ja MSC:n välillä voi olla erityyppisiä siirtoteitä, joiden kautta reititys voidaan suorittaa. GMSC:ltä johonkin 5 välikeskukseen EXC on olemassa yksi siirtoreitti, jonka tulee tukea kaikkia palveluita. Myöskään mitään valintaa ei tällöin tarvita GMSC:ssä. EXC:Itä on MSC:lle kaksi siirtoreittiä: ROUTE_l ja ROUTE_2. Reitillä 2 on siirto-laitteita 31 ja 32, jotka tekevät tämän reitin käyttö-10 kelvottomaksi joillekin palveluille. Esitetyssä esimerkissä siirtolaitteet 31 ja 32 tukevat puheensiirtoa reitillä 2 kompressoituna, ts. koodattuna alhaisemmalle puhekoodausnopeudelle, esim. 13 kbit/s GSM-järjestelmässä. Näin siirtoreitin 2 kapasiteetti kasvaa, koska sillä 15 voidaan siirtää suurempi määrä puhepuheluita kuin käytettäessä normaalia siirtonopeutta 64kbit/s jokaisessa puhelussa. Käytännössä tämä merkitsee pienempää määrää tai pienempikapasiteettisia siirtokanavia, mikä puolestaan merkitsee alhaisempia siirtokustannuksia. Tällä on 20 merkitystä erityisesti silloin, kun siirtoetäisyydet ovat pitkät.
Puhekompressiosta johtuen reitti 2 soveltuu vain puhepalveluille. Reitti 1 puolestaan kykenee siirtämään muita palveluita käyttävät puhelut. Tässä tapauksessa 25 tarvitaan kaksi SERVN-numeroa: SERVN=2 puhepalveluille niiden ohjaamiseksi reitille 2 ja SERVN=1 muille palveluille niiden ohjaamiseksi reitille 1.
Keskuksessa EXC yhdistelmä VLRN+SERVN=1 on MSC:n reititysosoite, joka on sidottu reittiin 1. Yhdistelmä 30 VLRN+SERVN-2 on MSC:n reititysosoite, joka on sidottu ·* reittiin 2.
Seuraavaksi tarkastellaan matkaviestimelle päättyvän puhelun reititystä. Oletetaan, että PSTN-tilaaja tekee puhelun matkaviestintilaajan puhelupalvelulle va-35 rattuun luettelonumeroon MSISDN. Puhelu saapuu PSTN:stä 12 101129 GMSC:hen, joka lähettää tilaajan kotirekisteriin HLR, joka määräytyy tilaajan MSISDN:n mukaan, reititystieto-kyselyn. Reititystietokyselyssä lähetetään myös tilaajan MSISDN-numero. HLR hakee MSISDN:n perusteella tilaajan 5 IMSI:n sekä GSM BCIE:n. Sitten HLR lähettää VLR:lle vaellusnumeropyynnön, joka sisältää tilaajan IMSI:n ja peruspalvelua vastaavan verkkopalvelutietoelementin BCIE:n. VLR analysoi GSM BCIE:n, joka koska se liittyy puhepalveluun, allokoi puhelulle vaellusnumeron MSRN, 10 jossa SERVN=2. VLR lähettää varaamansa vaellusnumeron MSRN HLR:lie vastaussanomassa. HLR puolestaan välittää vaellusnumeron MSRN edelleen kauttakulkukeskukselle GMSC sanomassa 6. GMSC reitittää puhelun eteenpäin keskukselle EXC. EXC analysoi MSRN:n ja reitittää puhelun reiti-15 tysosoitteen NDC+SERVN=2 perusteella MSC:lle reitin 2 kautta.
Kuviot ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollistamaan esillä olevaa keksintöä. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella oheisten patentti-20 vaatimusten puitteessa.
Claims (9)
1. Matkaviestinjärjestelmän vierailijarekisteri (VLR), joka liittyy matkaviestinkeskukseen (MSC) ja jo- 5 ka, vasteena kotirekisteristä (HLR) vastaanotetulle vaellusnumeropyynnölle, allokoi matkaviestinkeskuksen alueella olevalle matkaviestimelle (MS) päättyvälle puhelulle vaellusnumeron, joka palautetaan kotirekisterille (HLR) ja edelleen reitittävälle keskukselle 10 (GMSC,EXC) käytettäväksi puhelun reitittämisessä maini tulle matkaviestinkeskukselle (MSC), tunnettu siitä, että vierailijarekisterin (VLR) allokoima vaellusnumero (MSRN) sisältää puhelun vaatimasta palvelusta riippuvaisen osan (SERVN), jonka arvo ilmaisee kahdesta 15 tai useammasta erityyppisestä siirtoreitistä (ROUTE_l, R0UTE_2) sen, jonka kautta kyseinen puhelu on reititettävä matkaviestinkeskukseen (MSC).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vierailijarekisteri, tunnettu siitä, että 20 vaellusnumero (MSRN) käsittää maakoodin (CC), kansalli sen kohdekoodin (NDC), väliaikaisen tilaajanumeron (SN) sekä palvelusta riippuvaisen koodin (SERVN), joka yhdessä kansallisen kohdekoodin kanssa muodostaa reiti-tysosoitteen kullekin vaihtoehtoiselle siirtoreitille.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vierailijare kisteri, tunnettu siitä, että mainittu vaellus-numeron palvelusta riippuvainen osa (SERVN) ilmaisee puhelun vaatiman palvelun tai siirtoresurssit.
4. Matkaviestinjärjestelmä, joka käsittää matka-30 viestinkeskuksen (MSC), vierailijarekisterin (VLR), joka *'· liittyy matkaviestinkeskukseen, kotirekisterin (HLR), yhdyskeskuksen (GMSC) sekä siirtojärjestelmän, joka käsittää ainakin kaksi erityyppistä vaihtoehtoista siirto-reittiä (R0UTE_1,R0UTE_2) yhdyskeskuksen (GMSC) ja mat-35 kaviestinkeskuksen (MSC) välillä, ja että yhdyskeskus 14 101129 (GMSC) on sovitettu tekemään tietokantakysely kotirekisteriin (HLR), kun se vastaanottaa päättyvän puhelun matkaviestintilaajan luettelonumeroon, kotirekisteri (HLR) on sovitettu pyytämään vael-5 lusnumero (MSRN) vierailijarekisteriltä (VLR), jonka alueella matkaviestintilaaja sijaitsee, ja sisällyttämään pyyntöön tiedon luettelonumeron mukaan määritellystä puhelun palvelusta, vierailijarekisteri (VLR) on sovitettu allokoi-10 maan puhelulle vaellusnumero (MSRN) ja lähettämään se vastauksena kotirekisterille, kotirekisteri (HLR) on sovitettu lähettämään vaellusnumero yhdyskeskukselle, yhdyskeskus (GMSC) on sovitettu reitittämään pu-15 helu vaellusnumeron sisältämän reititystiedon perusteella matkaviestinkeskukseen (MSC), tunnettu siitä, että vierailijarekisterin (VLR) allokoima vaellusnumero sisältää puhelun vaatimasta palvelusta riippuvaisen 20 osan (SERVN), jonka arvo ilmaisee mainituista ainakin kahdesta erityyppisestä siirtoreitistä (ROUTE_l,ROUTE_2) sen, jonka kautta kyseinen puhelu on reititettävä yhdys-keskuksesta matkaviestinkeskukseen.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestelmä, 25 tunnettu siitä, että vaellusnumero käsittää maakoodin (CC), kansallisen kohdekoodin (NDC), väliaikaisen tilaajanumeron (SN) sekä palvelusta riippuvaisen koodin (SERVN), joka yhdessä kansallisen kohdekoodin kanssa muodostaa reititysosoitteen kullekin vaihtoehtoiselle 30 siirtoreitille.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että mainittu vaellusnumeron palvelusta riippuvainen osa (SERVN) ilmaisee puhelun vaatiman palvelun tai siirtoresurssit, ja että keskus 35 (EXC,GMSC), johon mainitut vaihtoehtoiset siirtoreitit 15 101129 (ROUTE_l,ROUTE_2) on kytketty, on sovitettu analysoimaan mainitun palvelusta riippuvainen osa vaellusnumerosta, määrittämään analyysin perusteella puhelun vaatima palvelu tai siirtoresurssi sekä valitsemaan tätä palvelua 5 tai siirtoresurssia tukeva siirtoreitti mainittujen vaihtoehtoisten siirtoreittien joukosta.
7. Patenttivaatimuksen 5 tai 6 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että yksi (ROUTE_2) mainituista vaihtoehtoisista siirtoreiteistä käsittää siir- 10 tolaitteiston (31,32) puheen siirtämiseksi kompres soidussa muodossa reitittävän keskuksen (GMSC,EXC) ja matkaviestinkeskuksen (MSC) välillä puhepalvelupuhelus-sa, ja että toinen mainituista vaihtoehtoisista siirto-reiteistä (R0UTE_1) on sovitettu tukemaan datasiirtoa 15 reitittävän keskuksen ja matkaviestinkeskuksen välillä datapalveluissa.
8. Menetelmä matkaviestimelle päättyvän puhelun reitittämiseksi matkaviestinjärjestelmässä, joka käsittää matkaviestinkeskuksen, vierailijarekisterin, joka 20 liittyy matkaviestinkeskukseen, kotirekisterin, yhdys- keskuksen sekä siirtojärjestelmän, joka käsittää ainakin kaksi erityyppistä vaihtoehtoista siirtoreittiä yhdys-keskuksen ja matkaviestinkeskuksen välillä, menetelmän käsittäessä vaiheet 25 vastaanotetaan yhdyskeskuksessa päättyvän puhelun matkaviestintilaajan luettelonumeroon, tehdään tietokantakysely yhdyskeskuksesta kotirekisteriin, lähetetään kotirekisteristä vaellusnumeropyyntö 30 vierailijarekisterille, jonka alueella matkaviestinti laaja sijaitsee, ja sisällytetään pyyntöön tieto luettelonumeron mukaan määritellystä puhelun palvelusta, allokoidaan vierailijarekisterissä puhelulle vaellusnumero ja lähetetään se vastauksena kotirekiste-35 rille, « 16 101129 lähetetään vaellusnumero kotirekisteriltä yhdys-keskukselle, reititetään puhelu vaellusnumeron sisältämän reititystiedon perusteella yhdyskeskuksesta matkaviestin-5 keskukseen, tunnettu siitä, että allokoidaan vierailijarekisterissä puhelun vaatimasta palvelusta riippuvainen vaellusnumero, reititetään puhelu yhdyskeskuksesta matkaviestin-keskukseen käyttäen siirtoreittiä, joka valitaan maini-10 tun palvelusta riippuvaisen vaellusnumeron perusteella.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että allokoidaan vierailijarekisterissä vaellusnumero, joka käsittää maakoodin CC, kansallisen kohdekoodin NDC, 15 väliaikaisen tilaajanumeron SN sekä palvelusta riippuvaisen koodin SERVN, joka yhdessä kansallisen kohdekoodin kanssa muodostaa reititysosoitteen kullekin vaihtoehtoiselle siirtoreitille, reititetään puhelu keskuksesta, johon mainitut 20 vaihtoehtoiset siirtoreitit on kytketty, matkaviestin-keskukseen sen siirtoreitin kautta, jonka reititysosoite on vaellusnumeron sisältämän kansallisen kohdekoodin ja palvelusta riippuvaisen koodin yhdistelmä. * > · · • * 17 101129
Priority Applications (8)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI955331A FI101119B (fi) | 1995-11-06 | 1995-11-06 | Matkaviestimelle päättyvän puhelun palveluun perustuva reititys matkav iestinjärjestelmässä |
EP96934881A EP0872147B1 (en) | 1995-11-06 | 1996-11-05 | Service-dependent routing of a mobile-terminating call in a mobile communication system |
DE69635244T DE69635244T2 (de) | 1995-11-06 | 1996-11-05 | Dienstabhängige weglenkung für eine angerufene mobilstation in einem mobilkommunikationssystem |
AT96934881T ATE306180T1 (de) | 1995-11-06 | 1996-11-05 | Dienstabhängige weglenkung für eine angerufene mobilstation in einem mobilkommunikationssystem |
US09/068,269 US6157832A (en) | 1995-11-06 | 1996-11-05 | Service-dependent routing of a mobile-terminating call in a mobile communication system |
CA002236697A CA2236697A1 (en) | 1995-11-06 | 1996-11-05 | Service-dependent routing of a mobile-terminating call in a mobile communication system |
PCT/FI1996/000596 WO1997017816A1 (en) | 1995-11-06 | 1996-11-05 | Service-dependent routing of a mobile-terminating call in a mobile communication system |
AU73013/96A AU7301396A (en) | 1995-11-06 | 1996-11-05 | Service-dependent routing of a mobile-terminating call in a mobile communication system |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI955331A FI101119B (fi) | 1995-11-06 | 1995-11-06 | Matkaviestimelle päättyvän puhelun palveluun perustuva reititys matkav iestinjärjestelmässä |
FI955331 | 1995-11-06 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI955331A0 FI955331A0 (fi) | 1995-11-06 |
FI955331A FI955331A (fi) | 1997-05-07 |
FI101119B true FI101119B (fi) | 1998-04-15 |
Family
ID=8544332
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI955331A FI101119B (fi) | 1995-11-06 | 1995-11-06 | Matkaviestimelle päättyvän puhelun palveluun perustuva reititys matkav iestinjärjestelmässä |
Country Status (8)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US6157832A (fi) |
EP (1) | EP0872147B1 (fi) |
AT (1) | ATE306180T1 (fi) |
AU (1) | AU7301396A (fi) |
CA (1) | CA2236697A1 (fi) |
DE (1) | DE69635244T2 (fi) |
FI (1) | FI101119B (fi) |
WO (1) | WO1997017816A1 (fi) |
Families Citing this family (19)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI112580B (fi) | 1997-06-27 | 2003-12-15 | Nokia Corp | Kutsunsiirron reititys peruspalvelukohtaisesti |
US6615041B2 (en) | 1998-11-05 | 2003-09-02 | Bellsouth Intellectual Property Corporation | Methods and systems for providing information to a home system regarding a wireless unit roaming in a visited system |
US6211462B1 (en) * | 1998-11-05 | 2001-04-03 | Texas Instruments Incorporated | Low inductance power package for integrated circuits |
FI114274B (fi) * | 1998-12-21 | 2004-09-15 | Nokia Corp | Puhelun reititys |
US6408181B1 (en) * | 1999-02-04 | 2002-06-18 | Nortel Networks Limited | Method and system for reducing call setup by roaming number caching |
GB2366133B (en) * | 2000-06-30 | 2003-01-08 | Motorola Inc | Mobile communications device and method for connecting to an internet site |
US6658260B2 (en) | 2001-09-05 | 2003-12-02 | Telecommunication Systems, Inc. | Inter-carrier short messaging service providing phone number only experience |
US7065356B2 (en) * | 2001-12-14 | 2006-06-20 | Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) | Systems and methods for preventing unauthorized use of roaming numbers in a wireless telecommunications system |
AU2002237178A1 (en) * | 2002-02-27 | 2003-09-09 | Huawei Technologies Co., Ltd. | Method and system for virtual roaming and communication in cellular system |
FI20021179A0 (fi) * | 2002-06-18 | 2002-06-18 | Nokia Corp | Menetelmät vierailijanumeron allokoimiseksi ja vierailijarekisterin muodostamiseksi matkaviestinverkossa sekä matkaviestinverkko |
CN100388847C (zh) * | 2002-11-08 | 2008-05-14 | 中兴通讯股份有限公司 | 移动用户漫游号码的分配方法 |
US7218935B2 (en) * | 2003-11-26 | 2007-05-15 | Siemens Communications, Inc. | Calls spanning sub-domains with independent call linkage |
US7764944B2 (en) * | 2004-06-24 | 2010-07-27 | Alcatel-Lucent Usa Inc. | Method of providing a unique call back number for wireless 9-1-1 calls |
BRPI0418929B1 (pt) * | 2004-06-29 | 2017-11-21 | Telecom Italia S.P.A | A method as claimed in claim 1, characterized in that the first group of subscribers for the use of said first mobile telephone service and said second group of subscribers for use of said second mobile telephone service in the mobile network to request routing information to complete a call TO A SUBSCRIBER, AND TO DELIVER A MESSAGE TO A SUBSCRIBER |
US7715821B2 (en) * | 2005-02-18 | 2010-05-11 | Alcatel-Lucent Usa Inc. | Method of updating a unique call back number for a wireless emergency call |
MY147748A (en) | 2007-01-05 | 2013-01-15 | Guangdong Nufront Comp System Chip Co Ltd | Method and apparatus for transmitting and receiving common logical channel and dedicated logical channel transmissions via a high speed downlink shared channel |
JP4981178B2 (ja) | 2008-02-15 | 2012-07-18 | テレフオンアクチーボラゲット エル エム エリクソン(パブル) | 移動通信ネットワークの制御ノードおよび前記ネットワークにおけるリソース割り当て方法 |
CN101287293B (zh) * | 2008-05-28 | 2011-04-20 | 中兴通讯股份有限公司 | 预寻呼方式下漫游重试的方法 |
US8649794B2 (en) | 2010-09-08 | 2014-02-11 | Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Publ) | Methods and apparatus for transceiver allocation in mobile communication networks |
Family Cites Families (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE69423807T2 (de) * | 1993-01-21 | 2000-12-07 | At & T Corp., New York | Verzeichnisstruktur für ein grossflächiges Telekommunikationsnetzwerk für die Lokalisierung mobiler Teilnehmer |
SE501009C2 (sv) * | 1993-03-04 | 1994-10-17 | Ericsson Telefon Ab L M | Sätt att omstrukturera en anropssignalram i ett cellulärt mobiltelefonsystem |
-
1995
- 1995-11-06 FI FI955331A patent/FI101119B/fi active IP Right Grant
-
1996
- 1996-11-05 WO PCT/FI1996/000596 patent/WO1997017816A1/en active IP Right Grant
- 1996-11-05 CA CA002236697A patent/CA2236697A1/en not_active Abandoned
- 1996-11-05 AU AU73013/96A patent/AU7301396A/en not_active Abandoned
- 1996-11-05 US US09/068,269 patent/US6157832A/en not_active Expired - Lifetime
- 1996-11-05 DE DE69635244T patent/DE69635244T2/de not_active Expired - Fee Related
- 1996-11-05 AT AT96934881T patent/ATE306180T1/de not_active IP Right Cessation
- 1996-11-05 EP EP96934881A patent/EP0872147B1/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
EP0872147B1 (en) | 2005-10-05 |
DE69635244D1 (de) | 2005-11-10 |
ATE306180T1 (de) | 2005-10-15 |
FI955331A (fi) | 1997-05-07 |
CA2236697A1 (en) | 1997-05-15 |
AU7301396A (en) | 1997-05-29 |
DE69635244T2 (de) | 2006-06-29 |
FI955331A0 (fi) | 1995-11-06 |
EP0872147A1 (en) | 1998-10-21 |
US6157832A (en) | 2000-12-05 |
WO1997017816A1 (en) | 1997-05-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI101119B (fi) | Matkaviestimelle päättyvän puhelun palveluun perustuva reititys matkav iestinjärjestelmässä | |
US5724658A (en) | Call routing to wireless roamers in mobile telecommunication systems | |
US5839072A (en) | Routing an incoming call to a ported mobile station within a telecommunications network | |
US5854982A (en) | Communication system architecture and method of routing therefor | |
FI101185B (fi) | Vierailijarekisteri sekä lähtevän ja tulevan puhelun käsittelymenetelm ät matkaviestinjärjestelmässä, joka käyttää moninumerojärjestelmää | |
US5991621A (en) | Optimized routing of calls to roaming subscribers within a telecommunications network | |
FI101581B (fi) | Kiinteän verkon protokollien sovittaminen matkaviestinverkkoon signalo intituen puuttuessa | |
FI112580B (fi) | Kutsunsiirron reititys peruspalvelukohtaisesti | |
FI103170B (fi) | Menetelmä tilaajan identiteetin siirtämiseksi matkaviestinjärjestelmäs sä | |
US7403516B2 (en) | Enabling packet switched calls to a wireless telephone user | |
EP0967775A2 (en) | Method and apparatus for tracking call history for mobile and wireline users accessing the network on different ports for subsequent calls | |
US6385178B1 (en) | Direct data access from a digital mobile network to data networks | |
US6185425B1 (en) | Call routing using direct in-dialing numbers in place of temporary routing numbers | |
JP3983980B2 (ja) | コールルート指定 | |
JP4098717B2 (ja) | サービスの識別方法 | |
US7212817B2 (en) | Partitioning a database keyed with variable length keys |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FG | Patent granted |
Owner name: NOKIA TELECOMMUNICATIONS OY |