FI100796B - Menetelmä eloperäisten jätteiden kompostoimiseksi ja kompostointisyste emi - Google Patents

Menetelmä eloperäisten jätteiden kompostoimiseksi ja kompostointisyste emi Download PDF

Info

Publication number
FI100796B
FI100796B FI934400A FI934400A FI100796B FI 100796 B FI100796 B FI 100796B FI 934400 A FI934400 A FI 934400A FI 934400 A FI934400 A FI 934400A FI 100796 B FI100796 B FI 100796B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
waste
container
composting
soil
composter
Prior art date
Application number
FI934400A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI934400A0 (fi
FI934400A (fi
Inventor
Raimo Kalevi Flink
Original Assignee
Raimo Kalevi Flink
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from FI930290U external-priority patent/FI964U1/fi
Application filed by Raimo Kalevi Flink filed Critical Raimo Kalevi Flink
Priority to FI934400A priority Critical patent/FI100796B/fi
Publication of FI934400A0 publication Critical patent/FI934400A0/fi
Publication of FI934400A publication Critical patent/FI934400A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI100796B publication Critical patent/FI100796B/fi

Links

Classifications

    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02ATECHNOLOGIES FOR ADAPTATION TO CLIMATE CHANGE
    • Y02A40/00Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production
    • Y02A40/10Adaptation technologies in agriculture, forestry, livestock or agroalimentary production in agriculture
    • Y02A40/20Fertilizers of biological origin, e.g. guano or fertilizers made from animal corpses
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02WCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO WASTEWATER TREATMENT OR WASTE MANAGEMENT
    • Y02W30/00Technologies for solid waste management
    • Y02W30/40Bio-organic fraction processing; Production of fertilisers from the organic fraction of waste or refuse

Landscapes

  • Fertilizers (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)

Description

100796
MENETELMÄ ELOPERÄISTEN JÄTTEIDEN KOMPOSTOIMISEKSI JA KOMPOSTOINTI YSTEEMI
Keksinnön kohteena on eloperäisen jätteen hyödyntämiseen ja hävittämiseen tarkoitettu kompostointimenetelmä ja kompostoin-tisysteemi, jonka avulla jäte hyödynnetään ja hävitetään luonnonmukaisesti pääasiasssa lierokompostoinnin avulla.
Kompostointi on eloperäisen jätteen lahottamista mullaksi sieni-, mikrobi- ja muiden pieneliöiden avulla. Komposti on tavallisesti kasa eloperäistä kasvijätettä, kuten ruohoa, puun lehtiä jne. Kompostissa jäte lahoaa hitaasti tai palaa nopeasti mullaksi riippuen ravinto- ja lämpöolosuhteista. Palarais-lämmön säilyttämiseksi komposti lämpöeristetään, jolloin sitä sanotaan lämpökompostoriksi. Eristetyssä kompostorissa voidaan käsitellä kasvijätteiden lisäksi myös liha- ja kalajätteitä, jos kompostori on suojattu haittaeläimiltä. Lämpöeristetyssä kompostorissa palaminen nostaa jätteen lämpötilan jopa 70 °C asteeseen ja jäte muuttuu mullaksi noin kahdessa kuukaudessa. Loppuvaihetta seuraa hidas lämpötilan lasku, jota sanotaan jälkikypsymiseksi. Lämpötilan laskettua riittävästi, 1isään-... tyvät mikrobeja suuremmat eliöt, kuten tunkioiierot, hyppyhän· täiset, punkit ja tuhatjalkaiset.
• · ’···* Lierokompostoinnissa ei pyritä lämpötilan nousuun, vaan jät- teet syötetään suoraan mullassa oleville eliöille. Lierokom- •r postori on tavallisesti astia tai laatikko, jossa on multaa ja :*·*: lieroja. Jätteet sekoitetaan pintamultaan ja peitetään varmuu- • · den vuoksi vielä mullalla. Peittäminen on välttämätöntä hajuhaittojen ja kärpästen välttämiseksi. Jätteissä ei saa olla .. paljon suolaa tai muita vahingollisia aineita. Lierokomposto-reita käytetään nykyisin pääasiassa onkimatojen kasvatukseen.
• · * • · ♦
Nykyisissä menetelmissä ja laitteissa on useita epäkohtia.
«·· Jätteen lisääminen ja sekoittaminen pintamultaan on työlästä ja usein epämiellyttävää hajujen vuoksi. Haju estää myös · · *·* * 1 ierokompos tor in käytön asuintiloissa. Koska jäte on aina * «· peitettävä mullalla, täyttyy lierokompostori ajan kuluessa. Tyhjentäminen on epämiellyttävää ja hankalaa etenkin talvella. Lierojen määrän ja kunnon tarkastaminen sekä käyttöönotto 2 100796 mullasta on hankalaa. Lierokompostori ei siedä jäätymistä, joten se on säilytettävä aina kellarissa tmv. sisätilassa.
Keksinnön mukaisen menetelmän ja kompostointisysteemin avulla saadaan aikaan ratkaiseva parannus edelläesitettyihin epäkohtiin. Tämän toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle ja kompostointisysteemille on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimusten 1 ja 2 tunnusmerkkiosissa.
Keksinnöllä on useita etuja nykyisiin menetelmiin ja laitteisiin verrattuna. Jätteitä ei tarvitse sekoittaa multaan, koska lierot hakevat itse tarvitsemansa määrän jätettä jäteastiasta. Lierojen syömänä jätteet katoavat lähes olemattomiin, vain ravinnesuolat jäävät multaan. Lisäksi jätteen yliannostukeen vaaraa ei ole, koska lierot voivat hakea ravintoa reikien kautta juuri tarpensa mukaan. Tunkioiierojen lisäksi myös muut lierolajit viihtyvät, koska ne eivät "huku" pilaantuviin jätteisiin. viihtyminen saattaa johtua siitä, että eri lierolajit voivat valita mieleisensä jätelajin'ja/tai sen pilaantu-misasteen. Suuri määrä kerralla annettua jätettä saattaa palaa, mutta lierot pääsevät pakoon ympärillä olevaan multa-*... tilaan. Suuri lierokompostori voi siten toimia aluksi lämpö- • » t kompostorina ja vasta jäähdyttyään lierokompostorina. Lierot 'l· on helppo poimia tarvittaessa käyttöön nostamalla sisäastia ··- ylös, koska juuri syömässä olevat lierot jäävät roikkumaan • « 4 » reijistä. Samalla tavalla voi tarkistaa lierojen määrän ja • · .·.· kunnon. Hajukupu mahdollistaa lierokompostorin pitämisen • · asuinhuoneessa, joten lierot voivat syödä jätettä jatkuvasti kautta vuoden. Lierokonpostoria ei tarvitse tyhjentää välttämättä koskaan, jos ympäröivässä mullassa kasvatetaan riittävästi ravinteita kuluttavia kasveja. Mullan vaihto on tar- • · : *·· pe el linen esim. silloin, kun tuotetaan ravinteikasta luamu- :T multaa. Lierokompostorin sijoitaminen kasvihuoneeseen tuottaa myös useita etuja. Kylmässäkin kasvihuoneessa lierokompostorin toiminta-aika pitenee ulkotilaan verrattuna, mutta lämmitetyssä kasvihuoneessa se jatkuu ympäri vuoden. Jätteiden sisältämät ravinteet tulevat hyödynnetyksi kasvien lannoitteena, eikä multaa tarvitse kuljettaa mihinkään.
3 100796
Lierokompostointi on vaihtoehto lämpökompostoinnille erityisesti ruokajätteiden hyödyntämisessä, koska se ei vaadi yleensä kuivikkeiden lisäystä ja niiden sekoittamista prosessin aikana.
Seuraavassa keksintöä selitetään yksityiskohtaisesti oheisiin piirustuksiin viittaamalla.
Kuva l esittää kaaviollisesti asuinhuoneistoon tarkoitettua lierokompostoria leikattuna ja sivulta katsottuna.
Kuva 2 esittää kaaviollisesti asuinhuoneistoon tarkoitettua lierokompostoria ylhäältä katsottuna.
Kuva 3 esittää kaaviollisesti maahan upotettavaa lierokompostoria leikattuna ja sivulta katsottuna.
Kuva 4 esittää kaaviollisesti pieneen kasvihuoneeseen sijoitettuja lierokompostoreita leikattuna ja sivulta katsottuna.
Kuva 5 esittää kaaviollisesti pieneen kasvihuoneeseen sijoitettuja lierokompostoreita ylhäältä katsottuna.
Kuva 6 esittää kaaviollisesti kasvihuoneeseen sijoitettavaa j·]·. kompostorivaunua leikattuna ja päästä katsottuna.
* · • · M* • « « *·’ ’ Kuva 7 esittää kaaviollisesti kasvihuoneeseen sijoitettavaa kompostorivaunua leikattuna ja sivulta katsottuna.
• · ·
* * I
• · « « • · » V : Kuva 8 esittää kaaviollisesti kasvihuoneeseen sijoitettuja .···. kompostivaunuja jonojen päästä katsottuna.
« ·
I « I
• I · < t
Kuva 9 esittää kaaviollisesti kasvihuoneeseen sijoitettuja kompostivaunuja sivulta katsottuna.
• * 4 100796
Kuva 1 ja 2 esittävät kaaviomaisesti keksinnön mukaista asuinhuoneistoon tarkoitettua lierokompostoria l. Kompostori l on upotettu astiassa 2 olevaan multaan 6. Astiana 2 voi olla esimerkiksi muovisaavi. Kompostoriin kuuluu jäteastia 3, apu-astia 4, paino 8, nostoputki 9 ja hajukupu 10. Jäteastia 3 on tehty täyteen muutaman mm reikiä tai rakoja, joista lierot pääsevät kulkemaan. Jäteastia voi olla myös verkkorakenteinen. Apuastia 4 estää mullan romahtamasta, kun jäteastia 3 nostetaan ylös. Apuastian 4 rakenne voi olla samanlainen kuin jäteastian 3. Jäteastian 3 ja apuastian 4 välissä tulee olla muutaman mm rako 5 lierojen kulkutieksi. Rako 5 tarvitaan siksi, että jäteastian 3 ja apuastian 4 reijät eivät osu kohdakkain. Rako 5 saadaan tekemällä apuastia 4 hieman suuremmaksi ja varustamalla se pystysuuntaisilla kohoutumilla 4a, 4b, 4c ja 4d. jotka samalla keskittävät jäteastian 3 apuastian 4 keskelle. Kohoutumien tulee olla pystysuuntaisia siksi, että ne eivät leikkaisi lieroja jäteastiaa nostettaessa, kuva 2.
Astian 2 ja apuastian 4 välitila täytetään hyvälaatuisella kompostimullalla 6, jossa on lieroja. Lieroja kannattaa aluksi hankkia myös muualta ja laittaa ne kompostoriin. Näin menetellen saadaan kompostori toimimaan nopeammin. Jäte 7 laitetaan jäteastiaan 3 nostamalla paino 8 pois jätteiden päältä nosto/ mittaputken 9 avulla. Paino 8 asetetaan täytön jälkeen takaisin jätteiden 7 päälle tiivistämään jätteet. Painon 8 tulee olla mahdollisimman tarkasti jäteastiaan 3 sopiva estääkseen eläinten pääsyn jätteisiin. Paino 8 valetaan esimerkiksi beto- ··’·. nista, jolloin nosto/mittaputki 9 voidaan valaa samalla kiin-• · ni. Painon 8 voi korvata myös levyllä ja esim. sen päälle ‘ asetetulla kukkapurkilla tai suurissa kompostoreissa sopivan kokoisilla irtopainoilla. Hajukupu 10 estää jätteen hajun pää- i V syn huonetilaan ja ee painetaan tiiviisti mullan pintaan li.
• « · ; Mullassa 6 kasvatetaan kasveja 13 ravinteiden kuluttamiseksi. .·*·. Multa 6 kastellaan tarvittaessa tarkastusputken 12 kautta.
Kuvassa 3 on esitetty maahan upotettu lierokompostori, jossa jäteastia 3 ja apuastia 4 on upotettu esim. kasvimaahan tai kukkapenkkiin. Lierot pääsevät suoraan mullasta 6 jätteisiin 7 astioiden reikien kautta. Talvella lierot pakenevat roudan 5 100796 alapuolelle. Peittämällä lierokompostori l lämpöeristetyllä kotelolla, saadaan se toimimaan koko vuoden.
Kuvat 4 ja 5 esittävät kaavi oli ises ti pientä kasvihuonetta 14a, jonka multapenkkeihin 2a ja 2b on upotettu riviin useita keksinnön mukaisia lierokompostoreita la. Ib jne. Multapenkki 2a on korotettu sopivalle työkorkeudella ja 2b on upotettu lattiapinnan alapuolelle. Multapenkkeihin ei laiteta pohjaa, jotta lierot pääsevät talvella kylmässä kasvihuoneessa pakoon maaperään. Kasvit 13 (tomaatit, kurkut jne.) istutetaan multapenkkeihin ja tuetaan asianmukaisesti.
Kuva 6 ja 7 esittävät kaavioi1isesti kasvihuoneeseen tarkoitettua kompostorivaunua 15, joka toimii lierokompostina ja kasvipenkkinä. Kompostorivaunuun 15 kuuluu levyrunko 16, kiinteät pyörät 18 ja kääntyvät pyörät 17. Vaunuun on rakennettu esim. 4 kpl lierokompostoreita la, Ib, le ja Id. Kompostoreita ympäröi pitkiltä sivuilta multa 6, jossa kasvatetaan matalia hyötykasveja tai kukkia.
Kompostorivaunun 15 runkoon 16 on kiinnitetty pystysuoria rei-kälevyjä, joista muodostuu em. apuastiaa 4 vastaavia kantil-lisia lokeroita 4a, 4b jne. kuvan 7 esittämällä tavalla. Reikälevyjen muodostamat leveämmät lokerot 6a, 6b, jne. täytetään mullalla 6. Lokeroihin 4a, 4b jne. työnnetään sivulta reikälevystä tehdyt jätekasetit 3a, 3b jne. Jätekasettien alla on rullat 19, jotka helpottavat jätekasettien vetämistä ?*·’: ulos nuolien osoittamiin suuntiin molemmilla puolille vaunua » « ;‘j'; 15 . Kasetit on vedettävä ulos esim. niitä tarkastettaessa ja huollettaessa. Kasetit voidaan tehdä myös ilman pohjaa, jol-;v loin jäte putoaa maahan kasetteja ulos vedettäessä. Lierojen *.,! keräämistä ulosvedetyistä kaseteista voidaan helpottaa mekaa-
4 I I
nisesti ravistamalla tai täryttämällä. Multa 6 poistetaan koneellisesti kolakuljettimellä 22. Multalokeroissa ei ole pohjaa, vaan multa on kuljettimen hihnan päällä. Multa voidaan poistaa myös käsikäyttöisestl varustamalla lokeroiden kyljet I · ; avattavilla luukuilla.
6 100796
Kuva 8 ja 9 esittää kaavioilisesti kasvihuoneeseen 14b sijoitettuja kompostorivaunuja 15a, 15b jne. Vaunut on työnnetty jonoihin A, B, C ja D. Pyörillä olevat vaunut voidaan järjestellä toisinkin, kun huolehditaan jätekasettien 3 ulosvetämi-sen tarvitsemasta tilasta. Kuvassa 9 kompostorivaunu 15 on työnnetty ulos mullan vaihtoa ja jätteen lisäystä varten. Vaunussa 15 oleva multa tyhjennetään kolakuljettimellä 22 maahan, josta se lastataan kauhakuormaajalla 21 esim. kuormaautoon. Tyhjä multalokero täytetään kauhakuormaajalla uudella mullalla. Jätettä lisätään jäteastioihin 3 kauhakuormaajalla 21 jäteauton 20 tuomasta kasasta. Painot 8 nostetaan esim. kauhakuormaajan kauhaan kiinnitetyllä vaijerilla ja koukulla.
Erityisesti on huomattava, että keksinnön mukaista menetelmää ja systeemiä voidaan käyttää monissa erilaisissa kohteissa. Keittiön ruokajätteiden hävittäminen onnistuu heti asuinhuoneissa pienillä lierokompostoreilla. Omakotitaloissa ja kesämökeillä voidaan jätteet hyödyntää maahan upotetuilla lierokompostoreilla. Jos omistaa pienen kasvihuoneen, on luonnollista sijoittaa lierokompostori sinne. Kompostoinnilla sääste-tään kokonaan jätteen kuljetuskustannukset, eikä jäte aiheuta
• » I
.··· haittoja kaatopaikoilla. Kotitalousjätteiden kerääminen ja j kuljetus kaatopaikoille on alkanut eräissä kaupungeissa, joten suurillekin yksiköille on tarvetta. Suuret kaupalliset kasvi-huoneet sijaitsevat yleensä taajamien lähis-öllä, joten niissä : . kompostointi vähentäisi jätteiden kuljetusmatkoja. Samalla • · jätteiden ravinteet saataisiin hyödykei. Suuret kompostointi- asemat voidaan tietenkin automatisoida esitettyjä vaihtoehtoja enemmän mm. rakentamalla kasvihuoneeseen kiinteät komposti- /kasvipenkit, joissa oleviin kompostoreihin tuotaisiin jätteet ja multa nosturirataa tmv. pitkin. Jätteiden lierokompostointi ]... on vaihtoehto kuumakompostoinnille, koska lierot käyttävät • · *. . jätteen ilman kuivikkeita. Lierojen kasvattaminen esimerkiksi « · < proteiinipitoiseksi eläinten rehuksi saattaa olla eräs tapa hyödyntää suuria määriä eloperäistä jätettä. Keksintöä ei ole ' rajoitettu oheisiin esimerkkeihin, vaan monet muut käyttö- « · ' kohteet ovat mahdollisia oheisen patenttivaatimusten määrit- («Il tämän keksinnöllisen ajatuksen puitteissa.

Claims (4)

100796
1. Menetelmä eloperäisten jätteiden kompostoimiseksi erityisessä jäteastiassa (3), jossa pidetään yllä kompostoitumiselle edullisia olosuhteita ja jossa menetelmässä jäteastian lisäksi käytetään apuastiaa (4), tunnettu siitä, että - revitetty jäteastia (3) sijoitetaan reititettyyn apuastiaan (4) ja mainittujen astioiden väliin muodostettu välitila (5) toimii matojen kulkutienä ja sallii jäteastian (3) poistamisen apuastiasta (4), - apuastia (4) ja siihen sijoitettu jäteastia (3) ympäröidään mullalla, joka toimii kasvien ja hajottavien eliöiden kasvualustana sekä lämpöeristeenä, - järjestetään eliöiden avulla vuorovaikutus jäteastian (3) jätteiden ja ympäröivän mullan (6) välillä.
2. Kompostointisysteemi tunnettu siitä, että siihen kuuluu multaan sijoitettava rei'itetty apuastia (4), apuastiaan (4) sijoitettava ja siitä poistettavissa oleva revitetty jäteastia (3) sekä välitila (5) mainittujen astoiden välillä edistämään matojen liikkumista mullasta jäteastian (3) jät- ... teisiin ja päinvastoin. * « I
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen kompostointisysteemi tunnettu siitä, että jäteastia on ylösnostettava jäykkä astia. I ! 4 b » • · • · • · · • · · • S · • · • · • ·· • 44 • · < 4. k <4 · · • · • 4 ··· 100796
FI934400A 1993-05-17 1993-10-07 Menetelmä eloperäisten jätteiden kompostoimiseksi ja kompostointisyste emi FI100796B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI934400A FI100796B (fi) 1993-05-17 1993-10-07 Menetelmä eloperäisten jätteiden kompostoimiseksi ja kompostointisyste emi

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI930290U FI964U1 (fi) 1993-05-17 1993-05-17 Maskkompostor
FI930290 1993-05-17
FI934400 1993-10-07
FI934400A FI100796B (fi) 1993-05-17 1993-10-07 Menetelmä eloperäisten jätteiden kompostoimiseksi ja kompostointisyste emi

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI934400A0 FI934400A0 (fi) 1993-10-07
FI934400A FI934400A (fi) 1994-11-18
FI100796B true FI100796B (fi) 1998-02-27

Family

ID=26159406

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI934400A FI100796B (fi) 1993-05-17 1993-10-07 Menetelmä eloperäisten jätteiden kompostoimiseksi ja kompostointisyste emi

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI100796B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI934400A0 (fi) 1993-10-07
FI934400A (fi) 1994-11-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7998728B2 (en) Multiple tray vermicomposter with thermal siphon airflow
US4343907A (en) Apparatus for preparing high grade fertilizer
JP5582560B2 (ja) 昆虫育成堆肥床
US3654903A (en) Method of growing earthworms and plants and producing compost
US5322793A (en) Composting bin
KR101946828B1 (ko) 유용곤충 대량 사육 자동화 설비
EP0999194A2 (en) Waste treatment system
Sherman Raising earthworms successfully
Michel et al. Passively aerated composting methods, including turned windrows
FI105067B (fi) Menetelmä ja laite eloperäisten aineiden kompostoimiseksi ja ravinteiden hyödyntämiseksi kasvien viljelyssä
FI100796B (fi) Menetelmä eloperäisten jätteiden kompostoimiseksi ja kompostointisyste emi
Vishwakarma et al. Storage
GR1010058B (el) Υλικα, μεθοδοι και συστηματα αξιοποιησης οργανικων υπολειμματων βιοαποβλητων και νερου ποικιλοτροπως
AU648614B2 (en) Improvements relating to the cultivation of mushrooms
KR100306441B1 (ko) 가축분퇴비화용파리알접종및부화자동장치
WO1995026943A1 (en) Organic waste composting method and system
Selden et al. Small-scale vermicomposting
Pinkerton Commercial mushroom growing
Rishell Backyard composting
Biernbum Vermicomposting and vermiculture systems for cold climates
CN210656720U (zh) 一种畜禽尸体资源化处理系统
Yeo et al. Processing aquaculture system biosolids by worm composting—vermicomposting
Starbuck et al. Making and using compost
Walia et al. Harvesting of Vermicompost
Trinklein Making and using compost

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: FLINK, RAIMO KALEVI